Ljudska prava

MA, LAKO ĆEMO!

Freedom of Information RSS / 23.11.2010. u 16:53

Autor: Rodoljub Šabić

Upravo sam završio jedan zanimljiv razgovor. Sagovornik mi je bio Bernd Florat, direktor istraživačkih i obrazovnih projekata u Povereništvu Savezne Republike Nemačke za rukovanje dosijeima Minstarstva za državnu bezbednost nekadašnje Nemačke Demokratske Republike (Štazi). A razgovarali smo, o čemu drugom nego, o postupanju sa dosijeima tajnih službi bivšeg režima.

Ta tema me je uvek interesovala, (“otvaranje” dosijea, u kontekstu normalne tranzicije smatram vrlo važnom stvari), a moje interesovanje potencirano je činjenicom da u poslednje vreme nadležni predstavnici naše vlasti najavljuju da bi i Srbija, i to kako kažu sasvim uskoro mogla dobiti zakon “o otvaranju dosijea”. A način na koji je Nemačka rešila pitanje postupanja sa dosijeima tajnih službi bivšeg režima predstavlja, po domašaju, ozbiljnosti i odgovornosti verovatno najbolji primer u ukupnoj uporednoj, međunarodnoj praksi, pa su za svaku zemlju koja se suočava sa ovim pitanjem nemačka iskustva izuzetno korisna.

Moj sagovornik mi je ispričao mnogo zanimljivih stvari o neverovatnim dimenzijama tragova aktivnosti zloglasne istočno-nemačke tajne policije – Štazi. Ilustracije radi, deo dokumentacije Štazija koji je “dekontaminiran” i prebačen u državni arhiv, i iako je u tom procesu redukovan za 90 posto, ipak predstavlja bezmalo dve trećine ukupne građe arhiva. Ispričao mi je Bernd Florat i druge zanimljive stvari i podvukao glavnu, osnovnu stvar.

Ta osnovna stvar, differentia specifica  “nemačkog načina” u odnosu na sve ostale, manje ili više (ne)uspešne bilo je  to da u Nemačkoj ovo pitanje nikada nije tretirano kao dnevno političko, kao “dobra” prilika da se njegovim pokretanjem ili “insistiranjem” na njemu ostvaruju rezultati na planu političkog marketinga. Naprotiv, to pitanje je tretirano već kao pitanje od izuzetnog značaja za celo društvo, pitanje od čijeg reševanja umnogome zavisi odnos Nemačke i prema prošlosti, ali i prema budućnosti zasnovane na pravdi, demokratiji i poštovanju ljudskih prava.

Zbog toga je Nemačka za rešavanje ovog pitanja angažovala resurse koji su iz naše perspektive gotovo nezamislivi. Bernd Florat mi je ispričao da je u jednom trenutku u nemačkom Povereništvu za rukovanje dosijeima Štazija bilo zaposleno čak 3.500 ljudi. Čak i danas, kada je dobar deo problema rešen, u toj ustanovi je zaposleno približno 2.000 ljudi sa budžetom od oko 100 miliona eura.

A kako stvari stoje kod nas? Nama, za rešavanje istog pitanja, na sreću, nisu potrebni ni izbliza takvi resursi kakvi su angažovani u Nemačkoj. Ako ništa, manji smo narod a uz to ni DB ili UDBA, uz dužno poštovanje, nisu imali onaj obim aktivnosti koji je imao Štazi.  Ipak, resursi potrebni za rešavanje pitanja dosijea nikako ne mogu biti zanemarljivi. Zato, upada u oči jedna stvar. Iako bi osnovna, prethodna pretpostavka za svaki ozbiljan i odgovoran razgovor o donošenju Zakona o postupanju sa dosijeima tajnih službi bivšeg režima u Srbiji moralo biti postojanje jasne predstave o potrebnim kadrovskim, logističkim, materijalnim i drugim resursima i što je još važnije, spremnost da se ti resursi zaista obezbede i stave u tu funkciju, te stvari se u “raspravama” praktično i ne spominju. “Rasprava” ne samo da nije potvrdila postojanje ni predstave o potrebnim resursima i   spremnosti da se oni obezbede, već te stvari tretira kao da su potpuno irelevantne. 

Je l’ neko veruje da nam čuveni “metodološki pristup” u stilu “ma lako ćemo” može obezbediti potreban rezultat? U ovom ili bilo kom drugom slučaju? 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Karagaća Milan Karagaća 17:15 23.11.2010

Ozbiljna država

"U Nemačkoj ovo pitanje nikada nije tretirano kao dnevno političko, kao “dobra” prilika da se njegovim pokretanjem ili “insistiranjem” na njemu ostvaruju rezultati na planu političkog marketinga. Naprotiv, to pitanje je tretirano već kao pitanje od izuzetnog značaja za celo društvo, pitanje od čijeg reševanja umnogome zavisi odnos Nemačke i prema prošlosti, ali i prema budućnosti zasnovane na pravdi, demokratiji i poštovanju ljudskih prava."
Eto ne treba boljeg objašnjenja zašto Nemačka jeste a Srbija nije ozbiljna država.
Kod nas i prošlost i budućnost treba da služe samo dnevnopolitičkim šićarenjima.Pa ako treba,a to je vrlo često, pretravaće se do nepristojnih granica.
Freedom of Information Freedom of Information 19:02 23.11.2010

Re: Ozbiljna država

Milan Karagaća
Nemačka jeste a Srbija nije ozbiljna država.

U svakom slučaju, mora biti ozbiljna država, moramo učiniti ono što možemo da je napravimo takvom. A kako god da stoje stvari ipak možemo dosta toga, zar ne?
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:09 23.11.2010

Re: Ozbiljna država

Freedom of Information
Milan Karagaća
Nemačka jeste a Srbija nije ozbiljna država.

U svakom slučaju, mora biti ozbiljna država, moramo učiniti ono što možemo da je napravimo takvom. A kako god da stoje stvari ipak možemo dosta toga, zar ne?

Dobro , sada ovako kada se izvuče onda konstatacija dođe malo tvrda ali sam mislio upravo da potenciram kako bi Srbija mogla da bude mnogo ozbiljnija država i sa mnogo više samopoštvovanja.Pa ona relativizuje već sutra ono što je danas ili juče dogovorila.Institucije funkcionišu prilično "fleksibilno", zakoni se tumače takođe fleksibilno, sve mož da bidne ne mora da znači u zavisnosti na koga se odnosi.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:14 23.11.2010

Re: Ozbiljna država

Mene raduje što ste Vi kao naš Poverenik imali priliku da obavite ovaj razgovor. Odlična stvar je što mi možemo iskoristiti iskustva i naučiti na tuđim greškama, ali i dobrim preporukama. I treba to da uradimo, koliko god je moguće. Što se stavljanja na raspolaganje potrebnih resursa tiče, nadam se da će biti razumevanja za to. To će biti jedan od važnih testova i pokazatelja ozbiljnosti namere i ciljeva.
Freedom of Information Freedom of Information 19:31 23.11.2010

Re: Ozbiljna država

Dragan Pleskonjic
Mene raduje što ste Vi kao naš Poverenik imali priliku da obavite ovaj razgovor. Odlična stvar je što mi možemo iskoristiti iskustva i naučiti na tuđim greškama, ali i dobrim preporukama. I treba to da uradimo, koliko god je moguće. Što se.... potrebnih resursa tiče ....to će biti jedan od važnih testova i pokazatelja ozbiljnosti namere i ciljeva.

Pa Dragane, bojim se da su neki drugi, koji su tu priliku takdje imali,istu olako propustili. A,naravno, slažem se da je odnos prema obezbedjenju resursa uvek pa i u ovom slučaju, prava, najbolja mera ozbiljnosti namere da se ciljevi koji su proklamovani zaista i ostvare.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:01 24.11.2010

Re: Ozbiljna država

Freedom of Information
Pa Dragane, bojim se da su neki drugi, koji su tu priliku takdje imali,istu olako propustili.

Da, nažalost, mnogi su izgleda propustili razne prilike. To je dovelo do brojnih tumaranja i grešaka.
vojislav948 vojislav948 17:20 23.11.2010

Teško ćemo



Naprotiv, to pitanje je tretirano već kao pitanje od izuzetnog značaja za celo društvo, pitanje od čijeg reševanja umnogome zavisi odnos Nemačke i prema prošlosti, ali i prema budućnosti zasnovane na pravdi, demokratiji i poštovanju ljudskih prava.


Zaista je od suštinske važnosti odnos prema toj građi i to sa aspekta sagledavanja prošlosti zbog bolje i sigurnije budućnosti. Bojim se da kod nas ne bude najvažnija lična promocija pojedinaca, a pravda, demokratija i poštovanje ljudskih prava budu marginalizovane i manje važne.
apectator apectator 17:23 23.11.2010

Re: Teško ćemo

vojislav948

Zaista je od suštinske važnosti odnos prema toj građi i to sa aspekta sagledavanja prošlosti zbog bolje i sigurnije budućnosti. Bojim se da kod nas ne bude najvažnija lična promocija pojedinaca, a pravda, demokratija i poštovanje ljudskih prava budu marginalizovane i manje važne.

Bas tako.
angie01 angie01 19:46 23.11.2010

... o potrebnim kadrovskim, logističkim, .

Freedom of Information Freedom of Information 19:59 23.11.2010

Re: ... o potrebnim kadrovskim, logističkim, .

angie01

trener92 trener92 20:06 23.11.2010

"Marambo"



A način na koji je Nemačka rešila pitanje postupanja sa dosijeima tajnih službi bivšeg režima predstavlja, po domašaju, ozbiljnosti i odgovornosti verovatno najbolji primer u ukupnoj uporednoj, međunarodnoj praksi, pa su za svaku zemlju koja se suočava sa ovim pitanjem nemačka iskustva izuzetno korisna.

Pažljivo sam pročitao vaš tekst( i ostale), pa mi se stalno nameće jedno pitanje :
Da li "nemačka iskustva " mogu da se primene i u ovom slučaju:

„Potraga za ukradenom istorijom”

"Iako je od pljačke naše arhivske građe proteklo skoro sedamdeset godina, najveći broj ukradenih dokumenata još nije vraćen u Srbiju"

Vojislav M. Jovanović – Marambo pažljivo je zabeležio šta je sve odneto iz naših arhiva i u kojoj količini tokom Drugog svetskog rata. Pedantno je zapisao koliko građe je ekspedovano bečkom Rajhsarhivu tokom oktobra i decembra 1943. godine iz arhiva Banata, Petrovaradina i Zemuna, a koliko je te iste građe 31. oktobra 1947. vraćeno u Srbiju. Prema autentičnim austrijskim dokumentima, koji približno odgovaraju i procenama naše Restitucione delegacije, u Beč je prispelo oko 214 do 255 tona, ili najmanje 21 do 25 vagona arhivskog materijala. Od tog obilja, U Srbiju je vraćeno 106 sanduka, što je samo jedan vagon ili tek deseti deo otetog."
Freedom of Information Freedom of Information 20:33 23.11.2010

Re: "Marambo"

trener92

A način na koji je Nemačka rešila pitanje postupanja sa dosijeima tajnih službi bivšeg režima predstavlja, po domašaju, ozbiljnosti i odgovornosti verovatno najbolji primer u ukupnoj uporednoj, međunarodnoj praksi, pa su za svaku zemlju koja se suočava sa ovim pitanjem nemačka iskustva izuzetno korisna.Pažljivo sam pročitao vaš tekst( i ostale), pa mi se stalno nameće jedno pitanje a li "nemačka iskustva " mogu da se primene i u ovom slučaju:„Potraga za ukradenom istorijom”"Iako je od pljačke naše arhivske građe proteklo skoro sedamdeset godina, najveći broj ukradenih dokumenata još nije vraćen u Srbiju"

Kontekst nije baš identičan ali pretpostavljam da bi "nemačka iskustva" i u ovom slučaju bila korisna.Ne verujem da bi Nemci u istoj situaciji čekali "da se nešto lepo dogodi" ,mislim bi preduzeli mnogo šta,verovatno sve što je realno moguće da bi vratili svoju ukradenu istoriju. A mi smo,očigledno,ako smo nešto, prvi i poslednji put pokušali pre bez malo pola veka,za života J.B.Tita,vrlo daleko od takvog odnosa prema našoj ukradenoj istoriji.
trener92 trener92 20:59 23.11.2010

Re: "Marambo"

Kontekst nije baš identičan ali pretpostavljam da bi "nemačka iskustva" i u ovom slučaju bila korisna

Da , slažem se kontekst nije identičan, pitanje se odnosi na njihov pristup dokumentima ili prikupljanju i obelodanjivanju svih informacija u vezi sa ovim što sam naveo u prethodnom komentaru.Mislim da je to od izuzetnog značaja , sa više aspekata ( posebno je zanimljivo da dobijemo odgovor na pitanje : zbog čega je to urađeno ? sada možemo samo da nagađamo ! .
Freedom of Information Freedom of Information 21:20 23.11.2010

Re: "Marambo"

trener92
Mislim da je to od izuzetnog značaja , sa više aspekata ( posebno je zanimljivo da dobijemo odgovor na pitanje : zbog čega je to urađeno ? sada možemo samo da nagađamo ! .

Ali verujem da se slažemo da bi od najvećeg značaja bilo da te dokumente vratimo u zemlju.Inače cela prošlost čovečanstva je ,na žalost, puna primera otimačine i kradje tragova istorije raznih naroda.Ima doduše,u novijoj istoriji posebno,i primera restitucije ali retko kad je to bila stvar čiste benevolencije,po pravilu je to bila posledica upornih zahteva starih,pravih vlasnika.A činjenica da je naš jedini pokušaj još iz vremena J.B.Tita mnogo govori o našoj "upornosti".
trener92 trener92 22:09 23.11.2010

Re: "Marambo"

Ali verujem da se slažemo da bi od najvećeg značaja bilo da te dokumente vratimo u zemlju.Inače cela prošlost čovečanstva je ,na žalost, puna primera otimačine i kradje tragova istorije raznih naroda.Ima doduše,u novijoj istoriji posebno,i primera restitucije ali retko kad je to bila stvar čiste benevolencije,po pravilu je to bila posledica upornih zahteva starih,pravih vlasnika.A činjenica da je naš jedini pokušaj još iz vremena J.B.Tita mnogo govori o našoj "upornosti".

Naravno da se slažemo, to je i jedan od razloga, zbog čega sam naveo, iako u ovom trenutku nije nimalo prijatano kada bi o tome počelo da se priča, ali moje pitanje je onda :Ako nije sada , kada će biti pravo vreme?

A kako se u javnosti stalno licitira sa suočavanjem sa prošlošću ( ,ako nismo sada spremni, da se objektivno suočimo sa takvim stvarima , da li ćemo ikada biti? Da li treba ostaviti takve stvari da ostanu nerazjašnjene?

Jedan primer o upornosti, koju ste pomenuli, suočavanje sa prošlošću , kakva god da je i još mnogo toga:

Nazis Were Given ‘Safe Haven’ in U.S.




krkar krkar 03:48 24.11.2010

Re: "Marambo"

Vojislav M. Jovanović – Marambo pažljivo je zabeležio šta je sve odneto iz naših arhiva


Marambo je bio nekakav deda-stric devojke sa kojom sam se zabavljao na fakultetu. Sećam se priče iz njene porodice da je po smrti njegove žene (mislim da umrla početkom 80-ih, priča je bila relativno sveža) porodica godinama vodila spor sa nekom državnom institucijom oko njegovog stana, čini mi se da je bio u Birčaninovoj preko puta Generalštaba. Uglavnom spor se razvlačio a stan je bio zapečaćen. U stanu se nalazilo nekoliko stotina metara razne arhivske građe koja je ostala iza Maramboa.

Prvo je njegova udovica godinama bezuspešno obijala pragove svih mogućih institucija u pokušaju da neko tu građu preuzme, popiše i sredi. Pošto je čovek bio pravi erudita, izutetno širokog polja interesovanja i velikog znanja, tu je bilo građe svih vrsta i porekla. Jednom prilikom jedna od institucija, ne znam koja, konačno je došla, jedan arhivar proveo je nekoliko dana u stanu, spakovao 3-4 kutije građe i odneo; ostatak niko nije hteo.

Spor oko stana još nije bio okončan a neki prilično visoki službenik neke državne institucije upao je u stan, ispraznio ga i uselio se (mislim da je kasnije dobio i rešenje). Na pitanje porodice šta je bilo sa građom odgovorio je da je u stanu bilo tone starog papira koji je dao studentima koji su praznili stan da odnesu u Papir-servis i tako nešto zarade. Tako ova država brine o svojim dokumentima i svojoj prošlosti.

Kad sam već na ovoj temi: neka baba-tetka iste te devojke bila je udata za kompozitora Josipa Štolcera - Slavenskog. Veliki stan u zgradi koja se naslanja na Dom sindikata, preko puta Igumanove palate, bio je prepun zapisa, notnog materijala, dnevnika, jako puno pisama i nesređene građe. Slavenski je svu imovinu bio zaveštao gradu i postojalo je neko rešenje da se po smrti gospođe Milane sve to sredi i u stanu otvori legat. Kratko nakon njene smrti nekom samoupravnom mahinacijom opet je neki glavešina dobio nekakvo rešenje i upao u stan i krenuo da baca sve osim instrumenata i slika za koje je čak i ta sirovina pretpostavljala da "nešto vrede". Vredne predratne knjige sa posvetama autora izbaciale su se u smeće. Komšije su alarmirale porodicu, došla je jedna žena muzikolog iz neke institucije i jedna rođaka koja je bila bibliotekar u Univerzitetskoj biblioteci i nešto nas mlađih i bukvalno smo otimali knjige, note, zapise od radnika koji su ih bacali u kontejner za šut i tako uspeli da bar nešto spasimo.

A ozbiljne države:
Zapamtio sam deo priča svog pokojnog dede o 7 godina provedenih u KundK uniformi, uhvatio ga I svetski rat mesec dana pre odsluženja. I rešim da u Austrijskom državnom arhivu potražim šta imaju o dedi. Pao sam na dupe! Količina informacija, sve sređeno, dostupno... Vraćao sam se još dva puta da istražujem stvari na koje me potakla dedina ratna sudbina. Potpuno fascinantno!!!
trener92 trener92 04:20 25.11.2010

Re: "Marambo"

Hvala ti za ovu malu dopunu.Dobro je da još neko zna nešto o Marambou , koji je bio jedna od možda značajnijih ličnosti (u našoj zemlji). Sam podatak da je angažovan i u periodu neposredno posle drugog svetskog rata , dovoljno govori o tome-
Na pitanje porodice šta je bilo sa građom odgovorio je da je u stanu bilo tone starog papira koji je dao studentima koji su praznili stan da odnesu u Papir-servis i tako nešto zarade. Tako ova država brine o svojim dokumentima i svojoj prošlosti.

O građi , pa ne mogu reći ništa,osim da su za štampanje knjige korišćeni podaci iz materijala koje je ostavio Marambo.
A odnos države, o ovome o čemu pričamo,( ne bih pominjao drugo) je takav, iz ko zna kojih razloga.Procena službe je verovatno da nije bilo vreme da se započinje bilo šta. Možda je ovo samo početak? Ko zna.
rade.radumilo rade.radumilo 21:07 23.11.2010

Zašto li imam utisak...

Zašto li imam utisak da će zapravo uraditi sledeće:

1. Doneće zakon o "otvaranju dosijea tajnih službi".

2. Imenovaće gl. i odg. iz postojećih službi koji treba da odgovara komisiji koju izabira vlada, na predlog odbora kojim predsedava već pomenuti gl. i odg.

3. Doneće se i podzakonski akti, po kojima da bi dobili neki dosije, moraćete:
a. Da pribavite formular A.
b. Taj formular treba da overi institucija B.
c. Da bi institucija B overila formular A, potreban vam je formular C.
d. Da bi ste dobili formular C treba da idete u instituciju D.
e. U instituciji D, da bi ste dobili formular C, potrebno je da donesete overen
formular A...

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:18 23.11.2010

Re: Zašto li imam utisak...

A ja sve nešto imam utisak da važnijih dosijea neće ni biti, tj. više ih i nema...maca papala.

Freedom of Information Freedom of Information 06:21 24.11.2010

Re: Zašto li imam utisak...

Jelica Greganović
A ja sve nešto imam utisak da važnijih dosijea neće ni biti, tj. više ih i nema...maca papala.

I da je bar ta maca simpatična kao ova sa tvoje slike...
krkar krkar 08:31 24.11.2010

Re: Zašto li imam utisak...

I da je bar ta maca simpatična kao ova sa tvoje slike...


Plašim se da je srpska maca veličine... brontosaurusa.

Ova sa slike bi mogla da bude samo ako je jela mikrofilmove.
Freedom of Information Freedom of Information 08:41 24.11.2010

Re: Zašto li imam utisak...

krkar
Plašim se da je srpska maca veličine... brontosaurusa.

Možda je još bolja asocijacija - tiranosaurus rex.
krkar krkar 02:30 24.11.2010

DDR, Češka, Poljska


Za početak bilo kakvog ozbiljnijeg razmišljanja o ovim (i još mnogim drugim) problemima najtoplije preporučujem knjigu

Tina Rosenberg: The Haunted Land, Facing Europe's Ghosts After Communism



Knjiga je pisana na toplo, još 1995, autorka je provela skoro 3 godine u Čehoslovačkoj, DDR-u i Poljskoj neposredno po padu komunizma i posmatrala kako otvaranje - očiju, mnogo više nego dosijea - naknadno razjeda društvo pošto prođe euforija. Knjiga ima nekih propusta i nedostataka ali apsolutno najfascinantniji aspekt knjige je suočavanje nekog iz normalnog sveta sa nenormalnim post-udbaškim situacijama. Pulicerova nagrada 1995.

Prikazi:

How do you rebuild a society, or personal relationships, after half a century of life under Communism? How do you separate those who collaborated willingly from those who only pretended to go along because they had families, personal needs, or flickering dreams that, in the end, socialism might yet work? When the prison gates are finally opened, how do you deal not only with the guards but also with the prisoners? And what about the stool pigeons among the prisoners? These challenges are precisely what citizens have been struggling with in Germany, Poland, Slovakia and the Czech Republic and are the problems Rosenberg examines.

Rosenburg's focus on Czechoslovakia's lustrace law makes it clear both what the law was intended to do and what it actually did to those who fell, sometimes unwittingly, under its jurisdiction. Examination of public opinion, interviews, and anecdotal evidence prove that the serving of justice was messy and inaccurate in the former Czechoslovakia in the early 1990s. Lustrace was meant to punish informers, secret police agents, or high-ranking party officials; instead, a person's name in the files implied guilt, whether or not the information in the files was accurate or forged.


krkar krkar 03:04 24.11.2010

Moje iskustvo


Po prirodi svog posla i stranog poslodavca, a nešto kasnije i političkog angažmana, imao sam dosije. Stekao sam ga pred kraj 80-ih. Pretpostavljao sam da ga imam ali sam se ponašao najnormalnije i nikada se nisam time opterećivao, jednostavno moja generacija bila je mnogo manje paranoična nego prethodne, sa dobrim razlogom. (Ko je ono rekao to što sam ja paranoičan ne znači da me ne progone).

Negde pred kraj 1997. čovek kome sam učinio najveću moguću uslugu omogućio mi je da vidim svoj dosije, sve osim poslednjih 12 meseci. Sve njegove ponude da se oduži odbijao sam i na kraju sam tražio da vidim svoj dosije. Nekoliko dana pošto je pristao odveo me u jednu neobeleženu kancelarijsku zgradu sasvim bezazlenog izgleda, sa nekoliko prilično neupadljivih nivoa kontrole. Niko me nigde nije ni zaustavljao ni legitimisao ni išta pitao. Uveo me u sasvim praznu kancelariju, sto i dve stolice jedna nasuprot drugoj, izvadio fasciklu i rekao možeš da čitaš koliko god hoćeš, nema pitanja, nema nikakvih zabeležaka, fotografisanja, zahteva da kopiraš.

Fascikla je bila fotokopirana i određeni delovi bili su blankirani, uglavnom imena i šifre operativaca i saradnika (sva prava imena operativaca i saradnika bila su blankirana, imena ljudi koji verovatno ili sigurno nisu bili saradnici uglavnom nisu blankirana osim u možda nekoliko izuzetaka, dobar deo šifriranih imena nije bio blankiran).

Moji najjači utisci su bili:

- neverovatna količina besmislenih i sasvim bezvrednih informacija, jako puno digresija bez ikakve operativne vrednosti. Primer: srreo sam se nekoliko puta sa drugom iz osnovne škole i pričali smo o politici, j. mater Miloševiću i sl... Tri pune stranice o njemu - neko ga je analizirao do u sitna crevca, očigledno razgovarao sa komšijama, profesorima iz srednje škole!!! ima izveštaj baziran na proceni saradnika iz njegove firme - inače savršeno benigan čovek, benigna firma, benigan posao, nismo planirali da ubijemo Slobu, otmemo Miru, nismo imali državne tajne da odamo... Dakle, gomila bespotrebnog smeća, odrađivanje posla, jednostavno hiljade udbaša i doušnika moralo je da opravda svoje postojanje

- neverovatne rupe. Pitao sam, čovek mi je dao reč da ništa nije uklonjeno osim kompletan materijal za poslednjih 12 meseci i uvodni registar u kojem je zaveden svaki papir u fascikli. Verujem mu. Neverovatne stvari koje bi po prirodi posla takvu organizaciju trebalo da interesuju i za koje bi bilo očekivati da će ih sasvim prirodno i lako iskopati - ništa. Crna rupa.

- neverovatan broj doušnika od kojih su većina bili samo povremeni saradnici. Ogroman broj izvora, bez obzira na njihovu vrednost. Najneverovatniji mi je bilo upravo to saznanje koliki broj ljudi je bio uključen u to, na razne načine, iz raznih razloga i sa raznim motivima. Mnoge sam prepoznao, nije bilo ozbiljnih pokušaja da im se identitet prikrije. Takođe sam kod nekih, malobrojnih, prepoznao, na osnovu mojih saznanja o događajima i situacijama o kojima su govorili, svasnu opstrukciju i prikrivankje, naizgled su sarađivali ali su davali informacije bez ikakvog značaja koje ni meni ni drugima realno ni na koji način nisu mogle da naškode. Sa dvojicom koje sam lako prepoznao i sa kojima sam bio dovoljno blizak razgovarao sam o tome, svaki je iz različitog razloga (jedan mi ga je rekao, drugi nije) smatrao da mora da glumi kooperativnost. Takođe neverovatna količina očigledno ne-prisiljenih doušnika, revnosnih Čvorovića, koji se muče da iz nečeg vrlo glupog i beznačajnog izvuku nešto vredno njihovog angažmana i vremena koje će im neko iz Udbe pokloniti da ih sasluša.

Sve u svemu, posle svega bilo bi mi smešno da nije bilo tužno i zabrinjavajuće. U mnogočemu diletantsko, u mnogočemu neiskren trud radi truda, u mnogočemu odrađivanje. Pretpostavljam da se na višim nivoima radilo bar malo ozbiljnije, čovek mi je rekao da sam bio na jednom od nižih nivoa po značaju, ispod mog nivoa postojao je samo još jedan. Svejedno, prilično mučno iskustvo i mučno saznanje bez puno saznanja.

Dan-danas od svega mi najjači utisak ostavljaju saradnici: koliko ih je bilo, mnogo više nego što sam očekivao, koliko je ljudi bilo spremno na saradnju.

Upravo to je verovatno i najveći današnji problem kod otvaranja dosijea (ne računajući udbaško kurvanje sa uklanjanjem celih dosijea ili delova dosijea radi bezočne manipulacije).

Upravo o tom otvaranju dosijea i lomovima koje stvara govori knjiga Tine Rosenberg.
Freedom of Information Freedom of Information 07:23 24.11.2010

Re: Moje iskustvo



krkar
Moji najjači utisci su bili:
- neverovatna količina besmislenih i sasvim bezvrednih informacija, jako puno digresija bez ikakve operativne vrednosti. ..., gomila bespotrebnog smeća, odrađivanje posla, jednostavno hiljade udbaša i doušnika moralo je da opravda svoje postojanje
- neverovatne rupe. Pitao sam, čovek mi je dao reč da ništa nije uklonjeno osim kompletan materijal za poslednjih 12 meseci i uvodni registar u kojem je zaveden svaki papir u fascikli. Verujem mu. Neverovatne stvari koje bi po prirodi posla takvu organizaciju trebalo da interesuju i za koje bi bilo očekivati da će ih sasvim prirodno i lako iskopati - ništa. Crna rupa.
- neverovatan broj doušnika od kojih su većina bili samo povremeni saradnici. Ogroman broj izvora, bez obzira na njihovu vrednost. Najneverovatniji mi je bilo upravo to saznanje koliki broj ljudi je bio uključen u to, na razne načine, iz raznih razloga i sa raznim motivima. Mnoge sam prepoznao, nije bilo ozbiljnih pokušaja da im se identitet prikrije. Takođe sam kod nekih, malobrojnih, prepoznao, na osnovu mojih saznanja o događajima i situacijama o kojima su govorili, svasnu opstrukciju i prikrivankje, naizgled su sarađivali ali su davali informacije bez ikakvog značaja koje ni meni ni drugima realno ni na koji način nisu mogle da naškode. Sa dvojicom koje sam lako prepoznao i sa kojima sam bio dovoljno blizak razgovarao sam o tome, svaki je iz različitog razloga (jedan mi ga je rekao, drugi nije) smatrao da mora da glumi kooperativnost.Dan-danas od svega mi najjači utisak ostavljaju saradnici: koliko ih je bilo, mnogo više nego što sam očekivao, koliko je ljudi bilo spremno na saradnju.Upravo to je verovatno i najveći današnji problem kod otvaranja dosijea (ne računajući udbaško kurvanje sa uklanjanjem celih dosijea ili delova dosijea radi bezočne manipulacije).


Gomilanje "bezbednosno interesantnih informacija" je očito bilo izraz koncepcije zasnovane na odgovarajućoj "bezbednosnoj kulturi".Eto i Bernd Florat mi je rekao da je u postupku pretvaranja materijala STAZI -a u normalan arhivski materijal koji se čuva u Državnom Arhivu on redukovan za otprilike 90%.

Skeptičan sam prema "crnim rupama"i uopšte i u konkretnom slučaju. Teško je,u z poštovanje Vašeg ubedjenja, biti siguran da ništa nije bilo uklonjeno. Posebno zbog toga što je,bio uklonjen uvodni registar koji bi otklonio svaku sumnju u tom pogledu.

Sve što ste rekli govori koliko je problem definisanja pravog odnosa prema "pitanju saradnika" delikatan.


krkar krkar 08:33 24.11.2010

Re: Moje iskustvo

Skeptičan sam prema "crnim rupama"i uopšte i u konkretnom slučaju. Teško je,u z poštovanje Vašeg ubedjenja, biti siguran da ništa nije bilo uklonjeno. Posebno zbog toga što je,bio uklonjen uvodni registar koji bi otklonio svaku sumnju u tom pogledu.


Ogroman potencijal za demokratsku manipulaciju.
Freedom of Information Freedom of Information 08:55 24.11.2010

Re: Moje iskustvo

krkar
Ogroman potencijal za demokratsku manipulaciju.

U pravu ste.Postoji veliki potencijal za moguće zloupotrebe. S tim u vezi podsetiću na to da je poslednjih godina BIA , sukcesivno, predala arivu Srbije veću količinu dosijea tajnih službi bivših režima. Reč je o više hiljada dosijea. To je načelno,razume se,dobro ali nije dobro što javnosti nije poznato po kojim kriterijumima je vršena ta predaja kao i da li su poštovani svi standardi arhivistike, bezbednosti, zaštite podataka o ličnosti i sl. A postoji i sumnja da,bar u jednom periodu prilikom primopredaje nije vršena faktička kontrola odnosno zajedničko sravnjivanje predatog materijala.
Sepulturero Sepulturero 11:56 24.11.2010

Врана, врани...

Потпуни сам лаик али чини ми се да код нас у Србији тајне службе никада нису достигле онај ниво који је био у бившим комунистичким земљама, поготово ДДР.

Друга разлика је да у ДДР није било опасности да се открије да су неки од новопечених демократа уствари радили за Штази док је код нас то итекако могуће. То је главни разлог зашто досијеи не излазе на светлост дана.

Например: Шта мислите да ли је неко могао да буде дописник Танјуга и Замбије и околних земаља, седамдесетих година прошлог века, а да не буде сарадник?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 24.11.2010

Re: Врана, врани...

Потпуни сам лаик али чини ми се да код нас у Србији тајне службе никада нису достигле онај ниво који је био у бившим комунистичким земљама, поготово ДДР.

Bili su ništa manje dobre, ako ne i bolje, jer ih nismo ni primećivali, kao ni to u kakvoj smo zapravo policijskoj državi živeli.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 03:32 28.11.2010

Није баш лако... Али је потпуно небитно.

"How do you rebuild a society, or personal relationships, after half a century of life under Communism? How do you separate those who collaborated willingly from those who only pretended to go along because they had families, personal needs, or flickering dreams that, in the end, socialism might yet work? When the prison gates are finally opened, how do you deal not only with the guards but also with the prisoners? And what about the stool pigeons among the prisoners?"

Није баш лако...
Превише сам млад да бих испричао сопствену причу о додиру са некаквим службама. Некако сам убеђења да старији ми чланови породице, иако их нема више, нису били баш одушевљени државом и њеним пословима... Но причах са некима, те морам да питам, јесу ли досијеи били делатност само једне службе? Мени се чини да у Србији, у Београду, постоји више служби и да кад се прича о једној, да се заборављају друге, много, много озбиљније. Запањиле су мене ствари које сам сазнао.

Те службе су озбиљно радиле. Баш озбиљно. И не верујем у појаву црних рупа, тога нема, изузев ако узмемо у обзир реченице које следе.
Питање је квалитет током времена, пошто је то континуитет од преко 60 година. Јасно је да је то затворен систем и то у већој мери него било који други. Пошто се у овој земљи врши одабир непотизмом а не неким посебним критеријумима, ту је дошло до озбиљне деградације рада да би данас тамо седели унуци оних који су први радили. И то је сада најбољи "посао" :)

Али је потпуно небитно!
Који је утицај потпуног отварања досијеа без икакве анализе већ само бацања на сто? Никакав. Постоји искључиво због "голубова", лажних дисидената неки ризик, по њих саме али иначе, међу грађанима - ништа. Нити би се ико потресао, нити би ико "пао" на ту причу као некакву злоупотребу јавности... Ништа. Промашај. Људи су разочарани, лишени илузија у потпуности. Имају заиста велике проблеме везане за реалан живот и преживљавање. После толико разочарења, једно додатно у виду "па ти си ме шпијунирао" не представља никакав проблем нити има значај. Фарса.

Много већи је значај питање тих служби. То је главна ствар. Колико коштају, шта јбте раде (верујем да не раде ништа), и ко управља њима. Олако се претпоставља да су то наше службе. Става сам да то треба све на улицу, заједно са преосталим досијеима јер су већину склонили или уништили. Елем, важно је говорити о томе мало подробније, о службама, не само нашим, већ у општем смислу, о службама генерално, пошто овде човек има склоности према тајновитом више него било где другде. Или ми се то само чини. И овде има доста присуства разноразних служби и то ми се не чини.

P.S. Запањујуће је за које су време волонтери Wikileaks-а обрадили документацију у вези са Авганистаном и Ираком. Са којом прецизношћу, бесплатно. Немам податке везано за цену, потребно време и број запослених везано за случај ДРН-а, али сам инстиктивно на страни првопоменутих. Толико и о немачкој "продуктивности".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana