Ljudska prava

NIJE U PITANJU SAMO NOVAC!

Freedom of Information RSS / 23.12.2010. u 14:48

Autor: Rodoljub Šabić

Danas je, povodom predloga Zakona o budžetu za 2011 godinu, Transparentnost - Srbija upozorila javnost, Vladu i Narodnu skupštinu na jednu zaista "zanimljivu" nedoslednost u primeni Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Važeči Zakon o finansiranju političkih stranaka predviđa da se parlamentarnim partijama dodeljuje iz republičke kase „0,15% budžeta umanjenog za transfere" za finansiranje njihovog redovnog rada. Međutim, zakon ne kaže da li se pod pojmom "budžet" podrazumevaju prihodi ili rashodi budžeta. A prihodi i rashodi budžeta, ni u državama sa solidnom budžetskom situacijom, a pogotovo u onim koje kao naša imaju hroničan budžetski deficit, ne moraju biti, zapravo nikad nisu ujednačeni. U predloženom budžetu razlika između prihoda i rashoda je negde oko 93 milijarde, dakle bezmalo milijarda evra. Znači, cifra kojom se izražava pomenutih 0,15% budžeta se mora veoma razlikovati u zavisnosti od toga šta se uzima kao osnov za obračun. U proteklih šest godina primene zakona Ministarstvo finansija je ove troškove obračunavalo uvek na osnovu rashoda budžeta. Pomenuta "zanimljiva" nedoslednost ogleda se u tome što su ovaj put po prvi put, u predlogu budžeta Republike za 2011, kao osnovica za obračun uzeti prihodi budžeta.


Meni lično se to rešenje mnogo više dopada. Racionalnije je, logičnije je, a što je najvažnije za direktnu konsekvencu ima uštedu, znači smanjenje zaista velikog budžetskog deficita.

Međutim, nezavisno od toga šta se kome više dopada, Transparentnost postavlja zanimljivo i važno pitanje - Koja je od dve opcije ispravna? I to pitanje, polazeći od toga da samo jedan od ova dva pristupa može biti ispravan, stavlja ne samo u kontekst apstraktne pravičnosti, već u kontekst konkretnih, realnih i krupnih cifara. Dakle, ako je Vlada, kao predlagač Zakona o budžetu bila u pravu u prethodnih šest godina, onda će parlamentarne političke stranke naredne godine biti neosnovano uskraćene za 180.779.943,5 dinara. Ali ako je Vlada tek sada u pravu, onda su stranke iz budžeta od 2004. do danas dobile čak 354.974.390 dinara više nego što im po zakonu pripada!

I u svom dobrom, konstruktivnom, prepoznatljivom maniru Transparentnost ne samo da upozorava, već nudi neka rešenja. Po njima, sa stanovišta pravne sigurnosti, tri su moguća rešenja za izneti problem:

- novi obračun sredstava koje treba dati strankama u narednoj godini na osnovu prethodno korišćenih osnova za obračun;
- priznanje Vlade da je ranijih godina počinjena greška i traženje načina da se šteta učinjena poreskim obveznicima nadoknadi ili
- preciziranje pravila o tome da se obračun vrši na osnovu „prihoda budžeta" - kroz dopunu Zakona o finansiranju stranaka- koja bi bila usvojena zajedno sa novim budžetom.

Kako Vama izgledaju ponuđena rešenja? Mislim, nažalost da teško da su u realnoj političkoj konstelaciji realne prve dve opcije. U opštoj "besparici" obe su verovatno "preskupe" za one koji treba da o njima odluče. Ali, bar treća bi, kao minimum, kao izraz nečega što se i ne može meriti novcem, zaista morala biti. Da dogodine ministar, odnosno ministarka finansija ne bi mogla doći na ideju da je "bolje" da se "vratimo na staro". Jer i bez toga, već i dosadašnju praksu teško je dovesti u sklad sa jednim od elementarnih principa uređenog društva - da se zakoni ne smeju nejednako primenjivati u jednakim situacijama.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sahmatbg sahmatbg 15:09 23.12.2010

ništa nije slučajno

Nije ta "rupa" u zakonu slučajna.Namerno su je ostavili tako da prilikom obračuna mogu, mada je normalno da osnovica za obračun bude realna,prihodna strana,koristiti za sebe povoljniju, veču, rashodnu stranu.Tek sad ih je nužda u vidu ogromnog budžetskog deficita naterala da se unormale.Alii svakako da treba izmeniti zakon i zatvoriti "rupu" da se opet ne predomisle.
antioksidant antioksidant 15:15 23.12.2010

Re: ništa nije slučajno

rashodna strana je u pitanju (jer se oduzimaju transferi-koji su "rashodna kategorija"
da treba precizirati -da
to sto su partije "uskracene ove godine" - imaju predstavnike u parlamentu(za razliku od glasaca) pa neka se bune
mariopan mariopan 15:09 23.12.2010

?

Ja bih sve njih plaćala - po učinku - znači ništa.

Mislim je bliže pameti da se to obračunava po prihodu budžeta.
Kako drugačije? Drugačije je čista pljačka svih nas i oni su toga bili sasvim svesni.
Nisu "slučajno" odabrali da uzimaju više.

Ps, Sada vidim naslov, pa mislim kako da niju zbog novca?
Upravo jeste zbog novca i ostavljena ta rupa u zakonu da mogu da je koriste da bi ga uzeli više. Gde god je novac naćićete najviše rupa, tu je Zakon kao hekleraj, sve je od rupa samo se končićima drži forma.
Zato predlažem da nam te pare vrate, nepošteno su ih uzimali.
Freedom of Information Freedom of Information 15:19 23.12.2010

Re: ?

mariopan
Mislim je bliže pameti da se to obračunava po prihodu budžeta.Kako drugačije? Drugačije je čista pljačka svih nas i oni su toga bili sasvim svesni.Nisu "slučajno" odabrali da uzimaju više.

I po meni je,kao što rekoh,jedino logičo da prihodi budžeta pretstavljaju osnovicu za obračun. Ali definitivno je zanimljivo pitanje koje Transparentnost Srbija postavlja - kako mogu biti jednom rashodi, drugi put prihodi?
P.s.Ne mislim da nije u pitanju novac.Jeste,naravno ali ne samo on već i nešto više.
mariopan mariopan 15:26 23.12.2010

Re: ?

P.s.Ne mislim da nije u pitanju novac.Jeste,naravno ali ne samo on već i nešto više.

Razumem, samo sam se našalila.
Može da bude jednom rashod jednom prihod jer je taj deo hekleraja ona rupa, tu su je ostavili da im se nađe
apectator apectator 18:24 23.12.2010

Re: ?

mariopan
Može da bude jednom rashod jednom prihod jer je taj deo hekleraja ona rupa, tu su je ostavili da im se nađe

Pa zar ne bi bio red da nam autorka tog hekleraja ministarka Dragutinović pokuša objasniti u čemu je stvar? Kako i zašto je ona konkretno koristila tu mogućnost - sad ovako,sad onako?
sahmatbg sahmatbg 18:36 23.12.2010

Re: ?

apectator

Pa zar ne bi bio red da nam autorka tog hekleraja ministarka Dragutinović pokuša objasniti u čemu je stvar? Kako i zašto je ona konkretno koristila tu mogućnost - sad ovako,sad onako?

Pa naravno da bi bio red. Ministarka voli sama za sebe da kaže da je veliki stručnjak pa onda možda može da nam objasni zašto je prošle godine za osnovicu uzimala rashode a ove prihode.Bar neka pokuša.
mariopan mariopan 18:45 23.12.2010

Re: ?

apectator
mariopan
Može da bude jednom rashod jednom prihod jer je taj deo hekleraja ona rupa, tu su je ostavili da im se nađe

Pa zar ne bi bio red da nam autorka tog hekleraja ministarka Dragutinović pokuša objasniti u čemu je stvar? Kako i zašto je ona konkretno koristila tu mogućnost - sad ovako,sad onako?

Naravno da je red ...al hajd da vidimo ko će nam, i šta, odogovriti ili će samo da iskuliraju kao dosad?
apectator apectator 19:03 23.12.2010

Re: ?

mariopan

Naravno da je red ...al hajd da vidimo ko će nam, i šta, odogovriti ili će samo da iskuliraju kao dosad?

Ma ja mislim ......iskuliraće. A i šta ima da nam objašnjavaju kad svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo,zar ne?
vojislav948 vojislav948 16:01 23.12.2010

Da li je to jedini prihod stranaka



Поменута "занимљива" недоследност огледа се у томе што су овај пут по први пут, у предлогу буџета Републике за 2011, као основица за обрачун узети приходи буџета.

Zaista frapantan podatak. Pa da li je moguće da se to greškom radilo proteklih šest godina. Zaista nemam komentara. E sada bih ukazao na još jedan izvor prihoda / ne mali /, koji stranke na vlasti " isisavaju " iz javnih i javno komunalnih preduzeća, koja "uzurpiraju" prilikom "podele plena", nakon osvajanja vlasti. Šta mislite koliki se tu novac ubaci u stranačke kase? E to je jedan od razloga zašto su nam mesečni računi onako veliki.
Oljacat Oljacat 22:08 24.12.2010

Čemu sve

Kad samo nekolicina razume ovo što ste napisali, a ješ veći procenat njih uopšte nema internet? Ma mogu šta hoće, dalo im se,
PUČINA JE JEDNA STOKA GRDNA
Freedom of Information Freedom of Information 09:27 25.12.2010

Re: Čemu sve

Oljacat

Čemu defetizam Olja? Zar on, bez obzira na okolnosti, nije uvek nepoželjan i suvišan, pogotovo iz usta jedne predsednice udruženja preduzetnika?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana