Život

Ja i Engleska XVII - Oluja I

dirtyharry RSS / 31.01.2011. u 21:17

Za svo ovo vreme našeg kampovanja i preživljavanja, kaže nama gazda farme da nas je vreme poslužilo. Kako bi samo bilo da nas nije poslužilo, to tek ne mogu da zamislim. Kiša ponekad počinje i po nekoliko puta na dan a kada prestane, desi se da krene sunce da greje kao da si na moru negde. Em je vrućina ali to se podnosi ali vlaga koja se još više puta povećava u toku dana kada se ovako vreme menja je nepodnošljiva. Više puta sam išao bez waterproof-a samo da me zalije voda jer ću čini mi se da eksplodiram.

265287787_c94d1db8fd.jpgSada smo svi mi na tunelima odnosno na plastenicima dok Srebrenko i dalje vata zjala tamo negde i leži na onoj skalameriji po ceo dan, šišajući jagode. Sada imamo zadatak da pravimo plastenike pored samog kampa. Panta i ja smo poboli stubove temeljce a sada ide montiranje istih. Najveći broj je ipak završen i gazda hoće da stavimo najlone preko toga što je namontirano a kasnije da nastavimo dalje jer kaže da vremenska prognoza u popodnevnim satima kaže  da očekujemo veliko nevreme. Psuje on ali ne posotoji ništa naravno što bi mogao da uradi tim povodom. Sada je na nama da uradimo sve što mi možemo. Za to smo plaćeni.

Dovedeno je još dosta ljudi sa branja da bi se što više jagoda pokrilo. Mi koji smo džombe na ovom poslu objašnjavamo ostalima šta treba da rade. Meni je čin poraso jer sam poliglota pa sam dobio svoju radnu grupu sa ruskog  govornog područja da se bakćem sa njom.  Vodim ja tako grupu mojih padavana nizbrdo isprsivši se kao mačak na džigericu. Nema oblaka ali vetar već počinje da duva jače nego što je uobičajeno. Meni je umesto jata petlova zapalo jato kokošaka, više vrište i galame nego što mogu da urade a i ne krivim ih, vetar već počinje da biva toliko jak da otrže najlon meni iz ruku.

4390723884_fb65115132.jpgPrelazimo na plan B. Pokazujem im kako da zamotaju najlon oko lakta i da nalegnu na isti. Mnogo su manje šanse da se najlon otrgne na taj način. Elem kada smo razradili strategiju, već se vidi napredak, samo da se prebaci najlon a posle kad ga konopcem prepnem preko, onda nema 'de. Tako sam bar mislio.

Dobro je što smo ponovo na ovom poslu, lakše mi je da ovde zapinjem ko konj nego da jurim preostale jagode koje poljski patuljci i fazani nizu izeli. Jedan kontrolor koji radi tu pored me toliko nervira pojma nemam što. Tako ima neki glas kao prase kad zapadne za plot. Jedva čekam da ode negde. Ove devojke što su mi ih dodelili vrište na svaki malo jači vetar, čim krene da ih vetar podiže, nastaje opšti haos. Ovaj piskavac krešti. Omorina je tolika da već ne može da se diše. Razgaćio sam se u šorts. Ne znam odakle me veća muka pritisla. U daljuni se već naziru tamni oblaci. Vidim da će da bude veselo. Idem ja da ručam dok je vreme. Posle ko zna dokle ćemo da ostanemo a i stomak mi se zalepio za kičmu.

Pica sa dva prsta kačkavalja i mesa je platila ceh. Sve mi se čini kad je ponovo pravim da sve više i više sastojaka stavljam preko onih postojećih. Ova mi je više ličila na oveću pogaču, nego na picu a ona jadna mikrotalasna više ko da ne može da okreće sve ono što se stavi na tanjir. Viljuškom skupljam kačkavalj što je ostao po mikrotalasnoj pa je posle brišem, mada kad god se ovako sprema, skupljamo neke čepare po istoj.

Drugi čovek, izgledam ko glista kad proguta zrno graška. Pica je sama teška oko pola kila a sa svim onim što stavim ide još par stotina grama preko. Džaba mi što jedem kao da su mi se probušili opanci kad i dalje radiš fizički posao dvanaest sati. Vraćam se polako i usput skupljam čokoladice što mi ispadaju iz svih džepova. Kad sam stigo na vrh brda vidim da se Mordor prilično približio. Vetar počinje da biva hladniji a u vazduhu se već oseća vlaga i voda koja sitnim kapljicama pada odnekud. Vidim da mi Grejem maše na drugoj strani te produžih da vidim šta hoće.

TacticSledgeHammer.JPGGrejem:“Jel' umeš sa ovim?“ pita me pokazujući na jednu poveću macolu.

Ja:“Zar sumnjaš?“

Grejem:“Ne, samo ova je veća nego ona što si radio sa njom, ova je specijalna.“

Ja:“Ništa ne brini, školovan sam ja za Pajsere i Macole. Šta treba da se radi?“

Grejem:“Vidiš one metalne klinove tamo pored traktora. Treba da se između svaka dva plastenika pobije po jedan.“

Ja:“Koliko duboko?“

Grejem:“Što dublje. Ako udariš u stenu negde, pa ne budeš mogo da izvadiš klin, zovi me pa ću ja dizalicom.“

Sreća moja pa klinovi moraju da se pobiju u dnu brda gde ima malnje kamenja. Da je na vrhu, bilo bi veselo. Uzimam jedan klin koji je nešto kraći od jednog metra, težak malo manje nego macola. Sa četiri strane je nazubljen debelim čeličnim limovima a na vrhu ima kuke sa dve strane za konopce i veliku ploču da se u nju udara. Zna i on da mora kroz kaldrmu i stene da prođe.

Najteže je da se počne. Jednom rukom držim klin a drugom macolu. Niko ne sme da pridrži klin da ga opaučim par puta dok ne krene a i ne zameram im, samo mi malo nije pravo što nemaju poverenja u moje kvalitete. Počinjem da mlatim a u sebi se mislim:“Bogi, ala je dobar ovaj sportski teren“, nego nema nazad, mora se ako hoćeš da živiš na visokoj nozi u kampu. Paundi (£) su paundi.

Na svaki udarac polovina pikera na susednom polju se pridiže da vidi šta se dešava a ono puca kao da ga sam đavo mlati. Ako ne stavim neki lom u uši kao moj deda Dosa ima da ogluvim ovde do kraja dana. Posle nekog vremena počinje da pada kiša i to ledeno hladna. Ja sam nabio radnu temperaturu na maksimum i ne mogu sad da oblačim waterproof pa da je smrt za vrat. Počinje da seva i grmi sa svih strana. Spojilo se nebo i zemlja a nebo se smrklo ko da će govna da padaju. Oblake čini ti se da možeš rukom da dohvatiš samo ako se malo bolje pregneš, mada i da ih u'vatiš šta će ti kad nose ovako usrano vreme.

strawb.JPGE, Englezi, Englezi, sad vidim što ste bili imperijalisti, pa i ja bih bio da živim u zemlji sa ovako ukakanim vremenom. Završavam ceo red klinova u dnu brda, raportiram Grejemu a on me dalje šalje da navlačim najlone sa ostalima na par zadnjih plastenika koji su ostali neporkiveni. Tamo je haos neviđeni. Ne zna se ko šta radi.  Rasterujem nasad kokošaka i sa još nekoliko momaka vučem najlon sa jedne strane na drugu dok na vrhu brda Plamen prijatelj iz Bugarske sa drugima pokušava da uradi isto sa druge strane plastenika. Taman stignemo do nekle a vedar dune i naduje najlon kao balon. Svi klipsovi na kraju plastenika poizleću, ne znaš više sa koje strane će nešto da te lupi.

Skoro smo prebacili najlon celom dužinom, vetar i dalje brija sa nekom sitnom kišom ko dramlije. Ne možeš pošteno ni da gledaš. Ja sam uhvatio ćošak od najlona i počeo da ga uvijam oko šipke dok se ne uveže konopcima. Tada je dunuo toliko jak vetar da je svima otrgo najlon iz ruku. Moj deo pošto je bio najčvršće vezan se nije otrgo odmah, ali sam osetio kako je šipka koja je zabijena u zemlju krenula da se čupa iz zemlje od jačine vetra. Ne znam da li da držim najlon da li da puštam. Uzjašio sam šipku, samo mi još ženski atributi fale i performans može da počne. Vetar kao domine počinje da podiže najlon celom dužinom, svi puštaju jer vetar podiže sve a neki jači kidaju parčiće najlona. Na drugom kraju batko Plamen je obmotao najlon oko ruke i skoro legao na zemlju. Džaba! 4102480161_6699936deb.jpgVetar ga je zajedno sa najlonom kao perce podigao tri-četiri metra od zemlje (plastenik je na najvišem delu visok oko četiri metra) i preti da ga odnese ko zna gde. Nekoliko sekundi ga gledam a ima više od trideset metara do tamo. Ne znam da li da pustim najlon da li ga držim. I dalje osećam kako se šipka zajedno sa mnom podiže i ide na gore vučući kubik zemlje. Koliko sam glup, pomislih, pa najlon se naduo ko balon, ako probušiš balon i Plamen će da se valjda spusti na zemlju, ili će ko Petar Pan da otperja. Pokušavam da odmotam najlon a on se umrsio kao da sam pravio čvor na omči za vešanje najgrđeg neprijatelja.

Unakolo seva, ostali se smeju kao da ih neko slika a ja se mislim ako udari neka munja u neku od onih šipki od mene i Plamena će stvarno da ostane plamen. Uspevam nekako skalpelom iz džepa da isečem najlon i spustim lokalnog paraglajderistu na zemlju. Možda bi i sam sleteo, u stvari sleteo bi sigurno, ovako ili onako. Neki su viđali leteđeg Holanđanina, neki Crvenog Barona ali leteći Bugarin je tog dana definitivno bio atrakcija.

 



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:53 31.01.2011

specijalna macola

“Ne, samo ova je veća nego ona što si radio sa njom, ova je specijalna.“


Koji opreativni sistem koristi?
Neki specijalni? :)

Najteže je da se počne. Jednom rukom držim klin a drugom macolu.


Nista, kad budes dolazio u Srbiju javi, pokazacu ti kako se to radi :)
Nista placanje, fraj naravno.
dirtyharry dirtyharry 22:10 31.01.2011

Re: specijalna macola

hoochie coochie man
Nista, kad budes dolazio u Srbiju javi, pokazacu ti kako se to radi :)
Nista placanje, fraj naravno.

Ma imao sam ja 20-ak godina obuke na selu pre nego što sam sa namerom doš'o u veliki grad. Nego je muka bila što je stvarno negde-negde bilo kamenje ispod pa neće klin nikako da upadne da samo stoji dok ga ne lupim bar jednom, posle ide .
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:24 01.02.2011

Re: specijalna macola

Ma imao sam ja 20-ak godina obuke na selu pre nego što sam sa namerom doš'o u veliki grad.


Ajd, smes li javno da kazes da su ovi koji nisu prosli tu obuku smotani? :)

Zaista su seoska deca spretnija sto se tih manuelnih poslova tice, sto naravno ne mora da bude prednost, naprotiv, grad ipak obezbedjuje prednost.
Ali eto, tako se tesimo mi koji smo je prosli :)



dirtyharry dirtyharry 12:01 01.02.2011

Re: specijalna macola

Ajd, smes li javno da kazes da su ovi koji nisu prosli tu obuku smotani? :)

naravno da nisu, takva tvrdnja bi se pre uklopila u onaj moj prethodni blog a predrasudama.
Mada je obuka koju sam ja imao bila vidljiva dok su ostali morali da je prolaze od samog početka. Sve se to nauči samo treba malo vremena .
Ima grad svojih prednosti ali ovde gde smo mi bili ne dolaze do izražaja. Zamisli gradsko dete koje čim dođe baciš u nešto ovako (slika je autentična), sve se nauči i savlada .



gedza.73 gedza.73 20:43 01.02.2011

Re: specijalna macola

Ja:“Ništa ne brini, školovan sam ja za Pajsere i Macole. Šta treba da se radi?“


-Gano, jel ti treba čekić?
-Što kaže Jurga, kakvo glupo pitanje, odgovara Gana noseći čekić u ruci

Sin, unjkavim glasom - Tata, pokvario nam se kamion u Mladenovcu. Ponesi kutiju sa alatom i obavezno ponesi maacooluu.

Baš ste ispisali par lepih priča u zadnjih nekoliko dana.

Neki su viđali leteđeg Holanđanina, neki Crvenog Barona ali leteći Bugarin je tog dana definitivno bio atrakcija.

Braće bugarče si otiva u nebo.
dirtyharry dirtyharry 21:30 01.02.2011

Re: specijalna macola

gedza.73
Ponesi kutiju sa alatom i obavezno ponesi maacooluu.

Ništa bez macole.
gedza.73
Baš ste ispisali par lepih priča u zadnjih nekoliko dana.

'Fala, 'fala . Pišu se priče same, ja samo prenosim .
muaddib92 muaddib92 21:53 31.01.2011

Braća B'lgari..

ali leteći Bugarin je tog dana definitivno bio atrakcija.

.. нека их, нека
Леп, дуго очекивани наставак - и препорука
dirtyharry dirtyharry 22:13 31.01.2011

Re: Braća B'lgari..

muaddib92
.. нека их, нека
Леп, дуго очекивани наставак - и препорука

Hvala na preporuci . Izvinjavamo se na pauzi ali eto, tako nekako ispalo. Ovo je napisano još pretprošle godine a morao sam tekst da podelim na pola. Previše je dugačak. Ovo je prva polovina.
4krofnica 4krofnica 21:57 31.01.2011

subject

opet si se vratio na jagode? eij Hari :))

(da li ih jedes ponekad ili su ti se smucile?:)
dirtyharry dirtyharry 22:18 31.01.2011

Re: subject

4krofnica
opet si se vratio na jagode? eij Hari :))

(da li ih jedes ponekad ili su ti se smucile?:)

Dugujem nekima pa da vratim dug , a i nije loše vratiti se korenima. Mogu da ti kažem da mi fali malo takvog posla da se razmrdam. Sve sam se razšrafio u ovoj kompjuterskoj stolici.

Jedem jagode normalno, nisu mi se smučile (čak ni tada, tada mi se smučila piletina ). Mada mislim da svima ostalima koji su bili sa mnom jesu.
4krofnica 4krofnica 22:56 31.01.2011

Re: subject

tada mi se smučila piletina


ne znam zasto, ali mi je pala na pamet ona Vitalina..:))
te ne videh neku logiku...:)
dirtyharry dirtyharry 09:08 01.02.2011

Re: subject

4krofnica
ne znam zasto, ali mi je pala na pamet ona Vitalina..:))
te ne videh neku logiku...:)

dobro pamćenje
mlekac mlekac 22:09 31.01.2011

TO!


Uzivala!
Nemoj da sledeci cekamo 300 godina...
dirtyharry dirtyharry 22:19 31.01.2011

Re: TO!

mlekac

Uzivala!
Nemoj da sledeci cekamo 300 godina...

Hvala, hvala
Ma neće, sve je već napisano odavno (ko kod Sv. Petra) samo treba da se objavi.
mlekac mlekac 23:14 31.01.2011

Re: TO!

dirtyharry
mlekac

Uzivala!
Nemoj da sledeci cekamo 300 godina...

Hvala, hvala
Ma neće, sve je već napisano odavno (ko kod Sv. Petra) samo treba da se objavi.


Sto mi je to nesto poznato...
miloradkakmar miloradkakmar 23:24 31.01.2011

Uživao

u slikama i opisu nadolazećeg nevremena.
dirtyharry dirtyharry 09:09 01.02.2011

Re: Uživao

miloradkakmar
u slikama i opisu nadolazećeg nevremena.

'Fala, 'fala .
fantomatsicna fantomatsicna 00:28 01.02.2011

Jagode ali ..one prave:)

Eto i ja uzgajam jagode .Kako je u mojoj basti sve na ekoloskoj bazi ,kad stigne berba jagoda postujemo ih i kad ih beremo.Tako da nazalost iako mi je bilo vrlo interesantno kako ste ih brali u tim plastenicima, nemam mnogo koristi od tehnike koju si opisao.Ali citanje je bilo zanim ljivo
dirtyharry dirtyharry 09:14 01.02.2011

Re: Jagode ali ..one prave:)

Svaka čast. Za taj posao mogu samo da kažem kao Bata Živojinović u "Lajanju na zvezde", :"tko nije vodio djecu na ekskurziju na zagrabački velesajam taj ne zna što je patnja". Isto tako ko nije radio taj posao na veliko ne zna kolika je to muka .
Inače najlepša ti je ova jagodica u mornarskoj uniformi .
mirelarado mirelarado 02:30 01.02.2011

Надолазећа непогода

Нема драматичнијих прилика од оних уочи невремена. Другар Пламен је сигурно заувек запамтио енглеске јагоде.
dirtyharry dirtyharry 09:16 01.02.2011

Re: Надолазећа непогода

mirelarado
Нема драматичнијих прилика од оних уочи невремена. Другар Пламен је сигурно заувек запамтио енглеске јагоде.

Svi smo sigurno upamtili taj dan. Najjače nevreme koje me zadesilo. Još smo morali igrom slučaja da budemo napolju .
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:14 01.02.2011

Izvinjavam

se za nepoznavanje materije, nema veze sa olujom, al me očaralo

šišajući jagode


Kako se šišaju jagode?

Jedino ako nisu ovakve...



dirtyharry dirtyharry 12:41 01.02.2011

Re: Izvinjavam

Pa vidi se da nisi upućena ali evo sad ćemo da ti održimo ubrzani kurs. Ima više šišanja jagoda. Na samom početku se šiša cveće. Zna se tačno određeni period kada jer to cveće neće nikad da se pretvori u jagode a vuče snagu biljke.
E, ovo drugo šišanje se obavlja kasnije kad jagode treba da se beru (odokativno, radi se više puta) a podrazumeva seckanje tzv. runner-a kako kažu Englezi, koji bi prevod bio, nesam pametan ali evo ti slika dole pa vidi šta su runner-i.

To su ovi konci koji trče tamo-vamo. Ničemu ne služe i rastu ko blesavi pa jagode ne mogu da napreduju kako treba. E za šišanje istih ima jedna skalamerija koji nikako na internetu nisam mogao da nađem, jer ne znam ni kako se zove. Prikači se za traktor i točkovi idu između par redova a ima 4-6 tapaciranih dasaka na koje ljudi polegaju na stomak. I tako traktorče ide polako a ovi sa makazicama šipaju runner-e. To ti je posao, ti ležiš a para kaplje .
mlekac mlekac 13:25 01.02.2011

Re: Izvinjavam

dirtyharry

E, ovo drugo šišanje se obavlja kasnije kad jagode treba da se beru (odokativno, radi se više puta) a podrazumeva seckanje tzv. runner-a kako kažu Englezi, koji bi prevod bio, nesam pametan ali evo ti slika dole pa vidi šta su runner-i.

To su ovi konci koji trče tamo-vamo.

Izdanci? Pelceri?
Koliko se secam biologije, jagode se tako razmnozavaju?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:02 01.02.2011

Re: Izvinjavam

Ničemu ne služe

Služe, služe, nego im ne daju gazde da dođu do izražaja. Iz tih zmijica rastu nove jagode i tako putuju naokolo i šire se. Usput i izdivljavaju. Svaka naredni žbunić će roditi jagode manje slične početnim hibridima. Zato kroz nekoliko metara zmijica se mogu očekivati kržljave jagodice veličine kapi, ali ukusa već vrlo sličnog nenadmašivom ukusu divlje jagode.

Prikači se za traktor i točkovi idu između par redova a ima 4-6 tapaciranih dasaka na koje ljudi polegaju na stomak. I tako traktorče ide polako a ovi sa makazicama šipaju runner-e. To ti je posao, ti ležiš a para kaplje

Ovo bi vredelo videti, Monti Pajton bi mogao da krepa od zavisti i nedostatka mašete.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:22 01.02.2011

Re: Izvinjavam

koji bi prevod bio, nesam pametan

Stoloni.
Izrastaji iz pazuha lista i sluze za vegetativno ( bez sexa) razmnozavanje.
U proizvodnim zasadima jagoda tacno je, nicemu ne sluze (eventualno za popunjavanje nekih praznih mesta) jer ti zasadi nisu podignuti da bi se jagoide razmnozavale vec da bi radjale.

Ovo bi vredelo videti

:)

Nisam uspeo da nadjem na netu sliku ali to je bas jednostavna masina ako je uopste masina, ima je i kod nas.
Nesto ovako samo umesto da radnici sede - leze potrbuske

dirtyharry dirtyharry 20:29 01.02.2011

Re: Izvinjavam

Jelica Greganović
Služe, služe, nego im ne daju gazde da dođu do izražaja. Iz tih zmijica rastu nove jagode i tako putuju naokolo i šire se.

Ma to jes' nego ovim nabildovanim ultra-mega-giga jagodama koje rastu kao jaje od graorastu kokošku to ič ne treba. Te jagode se marta sade, oktobra vade i toliko. Zato se šiša.


hoochie coochie man
Nisam uspeo da nadjem na netu sliku ali to je bas jednostavna masina ako je uopste masina, ima je i kod nas.

Da, isti problem. Nisam znao šta da tražim. Ne znam kako se to zove. Inače ovo što si okačio se koristi i u mom kraju za sađenje koječega. Engleska verzija je ležeći četvorosed ove skalamerije .
razmisljam razmisljam 00:44 03.02.2011

Re: Izvinjavam

ležeći četvorosed


= четворолег

dirtyharry dirtyharry 11:08 03.02.2011

Re: Izvinjavam

razmisljam
ležeći četvorosed

= четворолег

NNN NNN 17:53 01.02.2011

civilka

Ja sam nabio radnu temperaturu na maksimum
Kad sam fizikalisao, nikad nisam nosio ništa osim dukserice (gore), a najšečće sam bio u kratkim rukavima, bez obzira koliki je minus bio.
dirtyharry dirtyharry 20:19 01.02.2011

Re: civilka

NNN
Kad sam fizikalisao, nikad nisam nosio ništa osim dukserice (gore), a najšečće sam bio u kratkim rukavima, bez obzira koliki je minus bio.

Isto tako. Kad radim preko leta ne mogu da trpim bilo kakvu odeću, tako da sam samo u šortsu a preko zime u majici.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana