Budućnost| Društvo| Ljudska prava

Veliki uspeh pokreta "Okupirajmo Volstrit"!

Filip Mladenović RSS / 30.11.2011. u 13:23

Poruka novih generacija
Poruka novih generacija
Najnovije izdanje glasila gradjanskog samooslobadjanja "REPUBLIKA", br. 512-515, sadrži podsticajan tekst Imanuela Volerstina o uspehu gradjanskog pokreta "Okupirajmo Volstrit".  Imanuel Volerstin, osnivač svetsko-sistemske analize, jedan od najcitiranijih i najznačajnijih naučnika u oblasti društvenih nauka u poslednjoj četvrtini XX veka, rodjen je 1930, u New Yorku, u porodici poreklom austrijskih Jevreja. Diplomirao je 1951, magistrirao 1954, a doktorirao 1959, sve u oblasti sociologije, na njujorškom Columbia University. Stekao je i počasne doktorate univerziteta u Parizu, Jorku, Briselu i Meksiku. Od 1958. do 1971. zaposlen je na Department of Sociology na Columbia University, gde je, zajedno sa Herbertom Marcuseom i drugima, i neposredni učesnik velike intelektualne i univerzitetske pobune 1968. godine. Pod pritiskom neokonzervativizma, najpre se, izvesno vreme, povlači u Kanadu, na McGill University u Montrealu, gde je profesor sociologije od 1971. do 1976, a potom se, 1976, vraća u SAD, na State University of New York at Binghamton, gde je do današnjeg dana »distinguished professor« sociologije na Department of Sociology i direktor istraživačkog Fernand Braudel Center for the Study of Economies, Historical Systems and Civilizations.

"Okupirajmo Volstrit": fantastičan uspeh

Pokret "Okupirajmo Volstrit" - sada je to već pokret - najvažniji je politički događaj u SAD od davnih pobuna 1968, čiji je ovo direktan potomak ili nastavak.
Zašto je počelo u SAD - i to ne pre tri dana, tri meseca ili pre tri godine,ili kasnije - sigurno nikada nećemo saznati. Uslovi su bili tu: sadašnja rastuća ekonomska muka i jad, ne samo za istinsku sirotinju več i za neprekidno rastući segment radničke sirotinje (inače poznate kao "srednja klasa"); neverovatno preterivanje (eksploatacija, pohlepa) najbogatijih 1% populacije SAD ("Volstrit"); uzor ljutite uzavrelosti širom sveta ("arapsko proleće", španski očajnici, čileanski studenti, sindikati Viskonsina, i duga lista drugih). Nije važno koja iskra je zapalila požar. On je počeo.

Na prvom stupnju - prvih nekoliko dana - pokret je činio pregršt hrabrih, većinom mladih ljudi, koji su pokušavali da demonstriraju. Štampa ih je potpuno ignorisala. Tada su neki policajci pomislili da će malo brutalnosti okončati demonstracije. Pa su se svi našli na filmu, a film na Jutjubu.
To nas je dovelo na drugi stupanj - publicitet. Štampa više nije mogla da ignoriše demonstrante. Pa je najpre pokušala da ih ljubazno udostoji pažnje. Šta ova luckasta, neznalačka mladost (i nekoliko starijih žena) zna o ekonomiji? Imaju li oni ikakav pozitivni program? Da li su "disciplinovani"? Demonstracije, priča se, uskoro će se ugasiti. Ono, međutim, na šta nisu računale ni štampa ni postojeće vlasti (izgleda da nikada ne uče) jeste da je tema protesta daleko odjeknula i da brzo nalazi pristalice. U gradu za gradom, počele su slične "okupacije". Pridružuju im se nezaposleni pedesetogodišnjaci. I slavne ličnosti. I sindikati. Sada je štampa izvan SAD počela da prati događanja. Upitani šta žele, demonstranti su odgovarali "pravdu". Za sve više i više ljudi, ovo je počelo da liči na smislen odgovor.

Ovo nas je dovelo do trećeg stupnja - do zakonitosti. Akademičari izvesne reputacije počinju da sugerišu da napad na "Volstrit" ima neko opravdanje. Sasvim iznenada, važan glas centrističkog ugleda Njujork Tajms 8. oktobra 2011. štampa uvodnik u kome kaže da protestanti zaista imaju "jasnu poruku i specifična politička pravila" i da je pokret "više od mladalačke pobune". Tajms je otišao još dalje: "Ekstremna nejednakost je žig disfunkcionalne ekonomije, kojom dominira finansijski sektor, a ovim upravlja koliko spekulacija, prevara i podrška vlade, toliko i produktivno investiranje". Oštar jezik za jedan Tajms. A tada je Kongresni komitet demokratske kampanje počeo sa slanjem peticije, tražeći od partijskih pristalica da potpišu Podržavam proteste ´Okupirajmo Volstrit´.

Pokret je postao ugledan. A sa ugledom dolazi opasnost - četvrti stupanj. Glavni pokret protesta obično se suočava sa dve velike pretnje. Jedna pretnja je organizacija značajne desničarske kontrademonstracije na ulicama. Erik Kantor, tvrdolinijaš i vrlo prepreden republikanski kongresni lider, već je uputio takav poziv. Ove kontrademonstracije mogu biti vrlo opasne. Pokret "Okupirajmo Volstrit" trebalo bi da se za ovo pripremi i da razmišlja kako namerava time da upravlja ili da to obuzda.

Ali druga i veća pretnja dolazi od samog uspeha pokreta. U meri u kojoj privlači veću podršku, on povećava i raznovrsnost stavova među aktivnim protestantima. Problem ovde je kako izbeći Scilu tvrdog kulta koji će gubiti, jer je suviše uzano postavljen. I kako izbeći Haribdu, jer više nema političku koherentnost, zato što postaje suviše širok. Nema jednostavne formule kako upravljati izbegavanjem oba ekstrema. Teško je.
Što se tiče budućnosti, može se desiti da pokret stiče sve veću moć. On može postati sposoban da učini dve stvari: da iznudi kratkoročno restruktuiranje onoga što će vlada aktuelno uraditi da bi smanjila brigu koju ljudi sada očigledno osećaju; i da proizvede dugoročnu transformaciju načina na koji široki slojevi američkog naroda misle o realnosti strukturalne krize kapitalizma i o većim geopolitičkim transformacijama koje se dešavaju zato što sada živimo u multupolarnom svetu.

Čak i ako pokret "Okupirajmo Volstrit" počne da presahnjuje - zbog iscrpljenosti ili represije - on je već doživeo uspeh i uživaće njegovo trajno nasleđe, kao i pobune iz 1968. SAD moraju da se promene i to u pozitivnom pravcu. Kao što poslovica kaže, "Rim nije sagrađen za jedan dan". Novi i bolji svetski sistem, nove i bolje SAD, jeste zadatak koji zahteva nove napore novih generacija. Ali novi svet je doista moguć (mada ne neizbežno).

A mi možemo da napravimo razliku. "Okupirajmo Volstrit" pravi razliku, veliku razliku.

Atačmenti



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 13:40 30.11.2011

Autorska prava na revoluciju

Ovaj post je prevod originalnog teksta objavljenog na internet sajtu Imanuela Valerstina. Ovaj esej se prvi put pojavio u javnosti 15.10.2011, pre mesec i po dana. Ispod tog teksta pise:

Copyright by Immanuel Wallerstein, distributed by Agence Global. For rights and permissions, including translations and posting to non-commercial sites, and contact: rights[at]agenceglobal.com, 1.336.686.9002 or 1.336.286.6606. Permission is granted to download, forward electronically, or e-mail to others, provided the essay remains intact and the copyright note is displayed. To contact author, write: immanuel.wallerstein[at]yale.edu.

(Kopirajt Immanuel Volerstin, distribucija Agence Global. Za prava i dozvole, ukljucujuci prevode i objavljivanje na nekomercijalnim sajtovima, i kontakt: rights@agenceglobal.com, tel 1-336-686-9002 ili 1-336-286-6606. Dozvoljeno je preuzeti, elektronski proslediti, ili poslati elektronskom postom drugima, pod uslovom da se nikakve promene na tekstu ne vrse i obavestenje o kopirajtu postavi. Za kontakt sa autorom, pisati: immanuel.wallerstei@yale.com).

Ja ne znam da li je Valerstin honorarac, ali ni njega ne treba ignorisati. Setimo se plemenite akcije: "Stop ignorisanju honoraraca!".
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:48 30.11.2011

Re: Autorska prava na revoluciju

Sve je to već uradila redakcija glasila gradjanskog samooslobadjanja "REPUBLIKA" (http://www.republika.co.rs/512-515/02.html)
Zato slobodno uživajte u prezentiranom tekstu i promišljajte njegove argumente.
dragan7557 dragan7557 18:39 30.11.2011

Re: nece skoditi

Filip Mladenović 13:48 30.11.2011
Re: Autorska prava na revoluciju
Sve je to već uradila redakcija glasila gradjanskog samooslobadjanja "REPUBLIKA" (http://www.republika.co.rs/512-515/02.html)

Cini mi se da ti ne razumes nsarskog a da ti ni odgovr nije zadovoljavajuci:
Permission is granted to download, forward electronically, or e-mail to others, provided the essay remains intact and the copyright note is displayed.

sto nije ovde uradjeno. Mada nsarski na tome ne isnsistira:
Dozvoljeno je preuzeti, elektronski proslediti, ili poslati elektronskom postom drugima, pod uslovom da se nikakve promene na tekstu ne vrse i obavestenje o kopirajtu postavi.


Pozivanje na "REPUBLIKU" je nedovoljno and dspl. is obl. Mada to je nsarski mogao odmah da ti napise. A ti da natakaris obavestenje ispod teksta.


cerski

p.s. ovaj bombasti naslov sam morao da promenim.
dule79 dule79 13:44 30.11.2011

Uspeh?

OWS nije uspeo nista, osim da dobije svetsku medijsku paznju i postane pokret poznat na celoj planeti. Ciljevi, promena sistema, nista, kakav crni uspeh.
naroz naroz 14:34 30.11.2011

Re: Uspeh?

osim da dobije svetsku medijsku paznju


malo li je sobzirom da "Big Money Owns Everything including the News’
ja ne znam sta ce da ispadne na kraju ali nije jos kraj

a ima i malih pobeda tipa da su neki zakoni koji zabranjuju udruzenja radnika cini mi se u Ohaju i jos jednoj drzavi (ne mogu sad da se setim) uspeli da se na referendumu opovrgnu. Kao i da su u toku procedure da se smene neki Guverneri iz Tea Party, koji su tek izabrani prosle godine.
Inace cini mi se da je u Arizoni vec smenjen jedan, koji je imao nekakve drakonske imigracione zakone.

Mislim da je jako dobro to sto su neke teme koje su tim ljudima bitne dospele na dnevni red a sto je Demokratska stranka gurala pod tepih.
ivana23 ivana23 14:49 30.11.2011

Re: Uspeh?

ja ne znam sta ce da ispadne na kraju ali nije jos kraj




Occupy Wall Street protesters were evicted early Wednesday morning from encampments in Los Angeles and Philadelphia by police in riot gear, resulting in hundreds of arrests.

As a helicopter flew overhead, busloads containing more than 1,000 police officers in riot gear entered the two-month-old LA Occupy site shortly after midnight, two days after the deadline for protesters to leave the park, reports the AP and Reuters.




Cops shut down Occupy Los Angeles, Philadelphia
naroz naroz 15:09 30.11.2011

Re: Uspeh?

(: Nekako mislim da to ne znaci kraj, nisu jos zavrsili na primer
ivana23 ivana23 15:40 30.11.2011

Re: Uspeh?

naroz
(: Nekako mislim da to ne znaci kraj, nisu jos zavrsili na primer


Naravno. Zato sam i podvukla tvoje: ...nije jos kraj.
alselone alselone 14:14 30.11.2011

Novi Filipov blog!

Yes!
reanimator reanimator 15:17 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

Novi Filipov blog!

I radjanje nove nade!
Novi i bolji svetski sistem, nove i bolje SAD, jeste zadatak koji zahteva nove napore novih generacija. Ali novi svet je doista moguć

Već večeras ću preventivno da se napijem od sreće, a sutra krećem ozbiljnije da pratim, kako akcije Pokreta, tako i Mladenovića, koji će zbog aktivnog učešća garantovano dobiti neku funciju u novim centrima moći kad ovi promene svetski poredak
gorstak92 gorstak92 15:46 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

alselone
Yes!


Reanimator
I radjanje nove nade!


Jutro je bilo hladno i tmurno.
Ništa nije obećavalo da će ovaj dan biti lep.
Eto kako male stvari umeju da ulepšaju život.

Filipe,
Mi smo ovde sa tebe jer si ti ovde zbog nas!!!

P.S. Možda sam omašio sas gramatiku, ali tako je to kad se prevodi izvorni američanski jezik.
libkonz libkonz 15:46 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

Ono što sam tek sada primetio je da mi do sad nije bio u VIP listi, a njegovim se tekstovima najviše obradujem! Greška ispravljena !!!
buba_truba buba_truba 15:56 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

Meni više uopšte nije smešno...
Počinjem da brinem.
dragan7557 dragan7557 18:22 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

prevodi izvorni američanski jezik.

Maaaa nemoj ? Americki pa jos i izvorni?

Alo bre informisi se malo?

Samo jos da izmislis i citiras paragrafiju iz Ustava US of A o americkoj jezicini i sve je OK.

cerski

p.s. Filipe preporuka, i ne obracaj paznju na ove izvorne megatrendovce.
alselone alselone 19:10 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

cerski, cerski, covece institucijo, drago mi je da te je ponovo pustilo na par dana, ali evo ih nazad po tebe...


dragan7557 dragan7557 19:55 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

alselone
cerski, cerski, covece institucijo, drago mi je da te je ponovo pustilo na par dana, ali evo ih nazad po tebe...



Sta bre, vec zavrsili sa tobom! Kad pre, efikasno nema sta.

cerski
gedza.73 gedza.73 21:49 30.11.2011

Re: Novi Filipov blog!

gorstak92
Možda sam omašio sas gramatiku,


Tamo gde 'prestaje' gramatika 'počinje' dobar roštilj.


El ingenioso hidalgo Don Fillipe de la Mancha


Време крати читајући витешке романе и верује да је свака реч у њима истинита, иако су дани витештва одавно прошли, а многи догађаји описани у њима реално немогући.
Jukie Jukie 15:21 30.11.2011

Strašno

Ja sam u tom uzrastu imao mnogo ružniji rukopis...
nisam umeo da napravim razmak između reči... posle sam stavljao uspravne crte da ih razdvojim, kao Tafimaj.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:06 30.11.2011

Sjajna analiza pokreta OWS

"...Okupiraj Volstrit nije pokret bez poruke. To je pokret koji je mudro odbacio jednosložne, sažvakane, prostodušne poruke kakve traži današnja kablovska televizija. To je pokret koji ne oseća potrebu da bilo šta objašnjava moćnicima koji u svojim rukama drže poluge vlasti, iako na vešt način uspeva da promeni način na koji mi sebe jedni drugima objašnjavamo.

Pomislite, samo na trenutak, na ironiju te situacije. Mi smo nacija koja je, možda najviše na svetu, uronila u kulturu non-stop kablovske televizije, pa ipak, širom zemlje, na Facebooku i na protestima, ljudi drže kartonske transparente, baš kao što su to možda činili demonstranti u drevnoj Sumeriji kada su protestovali protiv povećanja cena smokava. A zašto je to tako? Jer demonstranti, vrlo mudro, više ne veruju televizijskim kamerama i mikrofonima da će poruku preneti na pravi način. Jer mediji formirani na iluziji lažne jednakosti, bučnim analitičarima i isfabrikovanim krizama, nisu u stanju da prenesu ko smo mi i šta su naše vrednosti.

Tokom poslednjih nekoliko godina, dok su mejnstrim mediji revnosno izveštavali o svemu što ima veze sa Kim Kardašijan ili (u novije vreme) o krizi vezanoj za visinu nacionalnog duga, koja je u potpunosti veštački proizvedena, obični ljudi gubili su svoje domove, zdravstveno osiguranje, poslove i ušteđevine. Ovi ljudi su preneli svoj narativ na Facebook i Twitter – baš kao što su se i građani širom Bliskog istoka okrenuli ovoj alternativnoj vrsti medija tokom Arapskog proleća. I da budemo sasvim jasni: oni ne nose transparente na kojima piše: „Ja želim stvari koje pripadaju Bilu O’Rajliju“. Takođe, ne nose ni transparente na kojima piše: „Mene pokreće otrovna količina zavisti i uverenja da mi neke stvari pripadaju same po sebi“. Oni nose transparente koji su savšeno i suštinski jasni: oni traže odgovornost banaka koje su uzele njihov novac, oni traže da se prekine kontrola vlasti od strane velikih kompanija. Oni hoće da im se vrate njihovi poslovi. Oni bi želeli da nahrane svoje decu. Oni traže – ne, čekajte malo, mi tražimo – da nas saslušaju mediji koji su posvetili četiri zaglupljujuće godine prenošenju i tumačenju svake reči koju bi izgovorio neko od članova porodice Sare Pejlin, dok su u isto vreme ignorisali glasove svih drugih.

I evo još nečega. Mejnstrim mediji opstaju na prostim rešenjima. Oni nemaju pojma kako da izveštavaju o nečemu što se ne bavi prostim rešenjima, već frustracijom i strahom namučenih ljudi. Mediji su ponosni na svoju sposobnost da vam objasne kako ćete raščistiti nered u svojoj kući, popraviti oštećenja na kadi, ili iz svog ormana izbaciti sve ono u čemu izgledate debeli – i sve to za 24 minuta ili manje. Zato ih nužno uznemirava sve što ne nudi srećan kraj. Sreća po nas je što OWS izgleda ovo ne zanima.

Kritičarima i mudracima na Fox News televiziji ovo mora biti jako bolno. Što više zahtevaju od OWS da objasni svoje zahteve na jednostavan, Fox-oliki način, to ih demonstranti širom zemlje sve veselije ignorišu. Dok napori da se pokret izvrgne ruglu propadaju, pokušaji da se obnove dobre stare liste neprijatelja posustaju, a napori da se demonstranti demonizuju imaju kontraefekat, ankete nastavljaju da pokazuju da Amerikanci podržavaju demonstrante i njihove ciljeve. Mi ostali brzo smo shvatili činjenicu da su jedini ljudi koji se plaše „nasilne rulje“ na Okupiraj Volstrit protestima, oni isti ljudi koji su plaćeni da demonstrante nazivaju nasilnom ruljom.
Zapamtite šta vam kažem: veliki mediji umrli su onog dana kada su objavili da su suviše sofisticirani da bi shvatili proste izjavne rečenice. Dok mejnstrim mediji izražavaju svoju zbunjenost i strah od ovih nerazumljivih „demonstranata“, sa njihovim neobično dobro sročenim „transparentima“, mi ostali vidimo kako oni odražavaju naše sopstvene probleme, i savršeno dobro ih razumemo. Isključivanje beslovesnog programiranja može biti najbolja stvar koja se ikada desila ovom društvu. Demonstranti, čujte: vi ste nove vesti. Čak i bolje od toga – odbijanjem da sebe objašnjavate, vi zapravo menjate ono što će postati vest. Potreban je, naime, ogroman mentalni napor da neko odbije da vidi da se bogati u Americi i dalje bogate, dok svi mi ostali jedva krpimo kraj sa krajem. Možda su dani objašnjavanja onoga što je sasvim očigledno ljudima koji su evidentno kompromitovani konačno iza nas.

Odbijajući da ovaj šaroliki, složeni pokret bez vođstva shvate ozbiljno, mejnstrim mediji uspeli su samo da osiguraju svoju beznačajnost. Ostatku Amerike ne pada teško da razume da su ovo šarolika, komplikovana vremena bez vođstva. Ovo možda nije materijal za interesantne TV emisije, ali svaki pokret koji prihvata ovu činjenicu zaslužuje ogromno priznanje.

Dahlia Lithwick, Slate, 26.10.2011.

Prevela Bojana Obradović
dragan7557 dragan7557 18:29 30.11.2011

Re: Sjajna analiza pokreta OWS

ljudi drže kartonske transparente, baš kao što su to možda činili demonstranti u drevnoj Sumeriji

Ovo vec nece moci da prodje kroz beocug. Sumerci nisu znali za papir a pisali su na glinenim plociama. E sad transparenti su u to vreme, ako su postojali i bili velicine ovih danasnjih, onda su bili barapski teski.

cerski
dr.wagner dr.wagner 20:56 30.11.2011

Re: Sjajna analiza pokreta OWS

... večer

Filip Mladenović
"... o krizi vezanoj za visinu nacionalnog duga, koja je u potpunosti veštački proizvedena, obični ljudi gubili su svoje domove, zdravstveno osiguranje, poslove i ušteđevine.


-Nije tu ništa umjetno proizvedeno ... , njihov "nacionalni dug" je RAČUN ... ,
... poput računa u restoranu , nakon dugog i obilnog "derneka"

-Ratovali su u posljednjih 20-ak godina sa "pola svijeta" , pa čak su i vas
u Srbiji "zasipali" bombama ...
... a istovremeno su se vozili u najvećim terencima i kupovali nekretnine
hipotekarnim kreditima (to su oni krediti gdje uđete u banku praznih džepova ,
samo sa olovkom ... , a izađete kao vlasnik kuće sa travnjakom i bazenom ) ...

-Jasno ... nisu propuštali priliku da nam cijelo vrijeme lamentiraju o
GLOBALIZACIJI , kao o "putu u blagostanje" ...

-A evo nas danas ... "OKUPIRAJMO W. STREET" ...

-Što su mislili ??? ... Da će baš svaki glupan postati vlasnik kuće , kako da ne !!!

... pa nisu oni živjeli u SFRJ ....



Wagner

apacherosepeacock apacherosepeacock 21:07 30.11.2011

Re: Sjajna analiza pokreta OWS

-Nije tu ništa umjetno proizvedeno ... , njihov "nacionalni dug" je RAČUN ... ,
... poput računa u restoranu , nakon dugog i obilnog "derneka"

-Ratovali su u posljednjih 20-ak godina sa "pola svijeta" , pa čak su i vas
u Srbiji "zasipali" bombama ...
... a istovremeno su se vozili u najvećim terencima i kupovali nekretnine
hipotekarnim kreditima (to su oni krediti gdje uđete u banku praznih džepova ,
samo sa olovkom ... , a izađete kao vlasnik kuće sa travnjakom i bazenom ) ...



Pa jes, ne glasi za dzabe jevrejska kletva: da bog da imao pa nemao
mikroorganizam mikroorganizam 18:21 30.11.2011

Ne volim

kada se fotografije dece koriste u bilo kakve marketiške svrhe, naročito političke. Beba na fotografiji sigurno ne šalje poruku koju su joj verovatno roditelji zakačili na portiklu. Ne volim kada se decom manipuliše. To je ista ona manipulacija kao i prisustvo dece sa šajkačama na mitinzima u Srbiji, sa šahovnicama u Hrvatskoj ili kao na ovoj slici. Od transparenata do davanja deci u ruke nečeg što može da ubije "za našu stvar", mali je korak. Po meni.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:34 30.11.2011

Re: Ne volim

U ovom slučaju Vaša bojazan je neosnovana. Da ponovim ključni deo teksta Dalije Litvik: "...Pomislite, samo na trenutak, na ironiju te situacije. Mi smo nacija koja je, možda najviše na svetu, uronila u kulturu non-stop kablovske televizije, pa ipak, širom zemlje, na Facebooku i na protestima, ljudi drže kartonske transparente, baš kao što su to možda činili demonstranti u drevnoj Sumeriji kada su protestovali protiv povećanja cena smokava. A zašto je to tako? Jer demonstranti, vrlo mudro, više ne veruju televizijskim kamerama i mikrofonima da će poruku preneti na pravi način. Jer mediji formirani na iluziji lažne jednakosti, bučnim analitičarima i isfabrikovanim krizama, nisu u stanju da prenesu ko smo mi i šta su naše vrednosti."
G r o f G r o f 21:09 30.11.2011

siiiiiloooooooooovanjeeee!!!!!!!

ovo već postaje silovanje uma...

dragan7557 dragan7557 22:16 30.11.2011

Re: siiiiiloooooooooovanjeeee!!!!!!!

G r o f
ovo već postaje silovanje uma...



Vala bas. I to beskrajno.
Da nije tako onda bi te uputio na Strongamov blog.

cerski
mrdax mrdax 22:25 30.11.2011

Re: siiiiiloooooooooovanjeeee!!!!!!!

G r o f
ovo već postaje silovanje uma...



Sport: Da li kolaps eura preti odrzavanju Formule 1?

Vreme: Krizno vreme , da li ce ljudi imati za zimski kaput?

Kultura: Nemci i Francuzi kroje kulturu u doba duznicke krize?

Politika: Angela jede sendvic bez sunke zbog duznicke krize!?
princi princi 22:22 30.11.2011

We're just trying to build new world, :).

jedan.kub jedan.kub 23:34 30.11.2011

Peporuka za tekst

Filip Mladenović Filip Mladenović 00:32 01.12.2011

Eho OWS u Evropi!

Slavni nemački filozof Jirgen Habermas, u najnovijem delu "O ustavu Evrope" traži demokratsku budućnost kontinenta, čije jedinstvo i temelje nagriza kriza evra. Habermas tvrdi da političke elite zanima samo vlastita moć i da je vreme za građansku pobunu: "Građani svake pojedinačne zemlje, koji su dosad mirno promatrali promenu odnosa odgovornosti, treba da počnu da vrše sve veći uticaj na svoje nacionalne vlade, koje se kreću po sivim zonama svojih ustava!"
ivana23 ivana23 00:56 01.12.2011

***

1. dec -> 01:00

OWS protesters march to Obama fundraiser
New York City, N.Y., USA

Occupy Wall Street protesters are marching to President Obama's final New York City appearance.

Protest organizers say the tactic is part of the movement’s long-term strategy of targeting the political status quo, regardless of party.

Watch the livestream here, via NBC New York:

LINK

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana