Filozofija| In memoriam| Kultura| Ljudska prava| Sex

ŽENA SA ČUKOM

JJ Beba RSS / 20.01.2012. u 21:39

Juče je bio 19. januar rođendan planetarno popularne superzvezde  roc'n'roll muzike i ikone američke kontrakulture. Pronađena je mrtva 4. oktobra 1970. godine u sobi ukrašenoj čipkom,  perlama i sličicama u Los Anđeloskom motelu «Lendmark». Na toaletnom stočiću uredno složeni stajali su kutijica, špric i povez. Imala je  27 godina.

Ko je bila ta devojka koja se usudila da bude različita od svega što je do tada postojalo? Alkoholičarka, narkomanka, prostakuša sa govorom kamiondžije? Genijalna bluz pevačica, buntovnica? Ili dirljiva i  strasna čudakinja?

Šezdesetih godina prošlog veka Dženis Džoplin, ta «žena zmaj», stigla je tamo gde ni jedna žena pre nje nikada bila: napravila je veličanstvenu karijeru u muzici rezervisanu samo za muškarce. Bezobrazno je uletela među njih i izborila za sebe ono što je pripadalo samo njima – pokazala je ogromnu umetničku ambiciju, pohotu, živela slobodno, punim plućima. Duboko je verovala u svoj bunt kojim je promenila pravila za generacije iza nje. Kasnije, kada je postala slavna, izjavila je: «jedino što sam želela je da se naduvam, kresnem i da se dobro zezam». Buntovništvo i patnja kod Dženis Džoplin neraskidivo su povezani. Njeno odbijanje da izgleda lepo i da se ponaša pristojno rušilo je mit o dobroj devojci sa juga. Većina njenih pesama opisuje emocionalnu nemoć. «Ball and Chain» i «Piece of My heart», njene najpoznatije pesme, govore o sudbini žena da budu «sjebane od strane muškarca». U pevanju se oseća  strah i bol, vidi se ranjivost ali i radost koju donosi kršenje pravila. Čuje se sloboda i poziv – hajde, ukljičite se! U puritanskoj Americi promovisala je život pobune, i, kao i druge talentovane žene pre nje, Silvija Plat ili Bili Holidej, slomila se.

Mit snažne, sirove, promiskuitetne, loše ženske počela je da gradi još kao tinejdžerka dok je žudela da pobegne što dalje od kuće. Port Artur, grad u kome se 19. januara 1943. god rodila buduća najveća rok zvezda svog vremena, bio je teksaška zabit koji sem naftnih bušotina i užasnog smrada sumpora nije imao šta da ponudi generacijama koja su tamo odrastale. Hladna, rigidna majka, moralno stroga i kritična i distanciran otac želeli su najbolje za svoje prvo od troje dece – da  završi fakultet, postane učiteljica i da se uda. Ta nada ih nije napuštala ni kad je Dženis otišla od kuće i postala slavna. Muke za Dženis počele su u četrnaestoj godini kada je u pubertetu poružnela i od lepe devojčice postala predmet poruge - masna, debela devojka sa licem prepunim bubiljca. No, Dženis to nije nateralo na povlačenje, naprotiv. Sa ignoracijom i uvredama borila se drskošću, oblačila se kao bitnik, nosila muške košulje i kravate i time još više privlačila pozornost na sebe. Nije obraćala pažnju na majčine kritike da se ponaša kao jefitina devojka. Družila se sa svima koji su na bilo koji način bili autsajderi – sa Jevrejima, Afroamerikancima, radnicima. Imala je reputaciju školske drolje i svi su je prezirali. Što su je više prezirali u njoj je rastao prkos, a sa njim i želja da šokira sve oko sebe. Učenici su je pljuvali po hodnicima i gađali novčićima uzvikujući za njom «kurva, kurva!». Sada, sa ove distance čini se da je upravo takva sredina zaslužna za ono što je Dženis kasnije postala: pionir, inovator, otpadnik, neshvaćena žena koja je pomerila mnoge granice odbivši da postane deo bezoblične mase, mediokritet. Neka druga, tolerantnija sredina koja prihvata različitosti možda ne bi zapalila takvu vatru u devojci koja ni za čim drugim nije čeznula, sem da je vole i prihvate. To je postalo opsesivni projekat njenog života.

Njen bluz bio je silovit, nosio je nemir i otuđenost cele njene generacije. Vođena Keruakom, Ginzbergom i ostalim pesnicima bit poezije, Dženis je živela na stalnom putu,bez doma, od danas do sutra, učestvujući tako u stvaranju kontrakulture. Odmetnici, desperadosi, boemska deca šezdesetih bili su pioniri jedne nove Amerike, drske, nepomirljive, buntovne. Dženis je svesno odabrala marginu i pre nego što je postala slavna živela je kao beskućnica od socijalne pomoći, posećivala birtije i učila muziku. Mislila je da je to cena koju mora da plati jer je želela da peva bluz. Hipi kontrakultura svalila se na Ameriku. Dugokosi ljudi, slični Isusu u sandalama i šarenim haljinama, sjatili su se u San Francisko. Moderno je bilo biti subverzivan, kul, prkositi društvu, živeti van klišea bele Ameike. Tih godina Amerika je doživela veliku transformaciju a promene u kulturi bile su praćene velikim ličnim porazima. Posle smrti Dženis Džoplin umro je Džim Morison, pre nje Džimi Hendriks. Skrivena istorija te burne dekade bila je alkohol, esid, heroin, trava... Pravljene su mnoge greške, od kojih je najveća uverenje da se lične i kulturne promene mogu desiti bez  naplate računa.

Svet r'n'rolla nikada pre Dženis nije video niti čuo išta slično. Plenila je ne samo svojim uzbudljivim glasom nego i svojom nesputanom seksualnošću. Skandalozno obučena, sa kosom divljom poput grive, okićena perjem i rukama prekivenim narukvicama skretala je  pažnju na sebe. «Ta riba imala je tu kosu koja joj visi i bila je obučena kao da se ogrnula prekrivačem za krevet. A tek nakit!!!! Kokošije kosti! Vudu sranja! A tek taj pačuli'  parfem! Ten joj je bio uništen, a bolesno grlo joj je škripalo. Bio sam impersioniran» - pisao je novinar opisujući njen nesvakidašnji nastup. Ta snažna umetnička ličnost izazvala je zemljotres u američkoj kulturi, postala društveni fenomen. «Svinja» i «nakaza» iz rodnog Port Artura postala je prva istinska superzvezda. Išla je ispred svog vremena i za to platila visoku cenu.

Najavivši pojavu feminizma, označena kao lezbejka, aloholičarka, narkomanka,  ta  ikona šezdesetih biće upamćena kao tragična žrtva. Javno je pokazivala ženski bes i  razočaranje pre nego što ih je feminizam učinio legitimnim. Bila je suštinski oslobođena  što joj je bilo veoma važno čak i po cenu da ne bude shvaćena. U njenom svetu nije bilo mesta za rasizam, homofobiju i sekusalnu diskriminaciju. Suštniski je uticala na r'n'roll, a «belim» ženama omogućila da se upešno bave bluzom, tradicionalno crnom muzikom. Pokazala je da je moguće biti uspešan i bez pokazivanja lepote – oslobodila je žene od nošenja brushaltera i midera,  kao i jednonedeljne obavezne posete frizeru. 

Njeni nastupi bili su nezaboravni, spektakularni, davala se bez ostatka. Dok je pevala stenjala je, vrištala, ječla i jecala, ali je za sve što je radila imala opravdanje. Jer Dženis nije pevala kako nalažu note, već srce; pesmi je hvatala dušu, suštinu onoga što se naziva muzikom. Njena muzika je bila obojena njom, njenom tugom i svim njenim sukobima. Imala je čuku kao malo ko. Posle fenomenalnog nastupa u Rojal Albet Holu novine su pisale: «Dženis je svršila i ceo London sa njom».

Dženis je očekivala da će slava konačno dovesti do toga da je roditelji priznaju i prihvate a da će njen rodni grad pasti na kolena pred njom. No, to se nikada nije desilo i to ju je ubijalo. Naporne turneje, kao i dvojnost koju je osećala zbog uloge arogantne, proste, drske i energične bluzerke kojom je štitila svoju krhkost, samo su pojačavali njenu ranjivost i tugu. Prikrivanje jedne zavisnosti javnim ispoljavanjem druge bio je patern njenog ponašanja. Flašom «južnjačke utehe», bez koje se nije razdvajala, kamuflirala je heroin na koji se navlačila. Sve više je posezala za «velikim toplim ćebetom»  u vidu heroina,  kojim se ogrtala da nađe mir. Javnim produciranjem svog alkoholizma koji je bio socijalno prihvatljiv, kamuflirala je zavisnost od heroina, a javnom promocijom svog promiskuiteta i apetitom za muškarcima skrivala je osećanja prema ženama i svoje veze sa njima. Te veze nikada nije poricala. Argument kojim je negirala da je lezbejka bio je «spavala sam sa hiljade muškaraca, a samo sa nekoliko stotina žena». Lista njenih VIP  ljubavnika je dugačka. Posle veze sa njom u Njujorškom Čelzi hotelu Leonard Koen je napisao svoju čuvenu pesmu «Chelsea Hotel»; Don Meklin je spominje u "American Pie", a na svom poslednjem «Pearl» albumu Dženis je obradila pesmu «Me and Bobby McGee» Krisa Kristofersona sa kojim je takođe imala aferu. Na listi su i Džimi Hendriks, Džim Morison....

Dženis je sebi bila najveći neprijatelj. Seksualnost i promiskuitet bili su način kojim se rugala konvencionalnosti, dok su njeni prijatelji tvrdili da time nadoknađuje osećanje odbačenosti koje ju je pratilo celog života. Uspeh je bio njen način da se osveti svima koji su joj se podsmevali i omalovažavali. U vreme prkosnih muškaraca Dženis je bila prkosna žena sa talentom da  «živi na ivici mogućeg», kako je sama govorila. Prošla je kafanske tuče, sobraćajne nesreće, živela samodestruktivno, bez predaje i uvek sa srcem u rukama. Svoj uspeh i slavu platila je najskuplje – životom. Nije imala ništa sitnije.

 

 



Komentari (148)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 21:57 20.01.2012

tužna i divna


nedostižna...
JJ Beba JJ Beba 22:14 20.01.2012

Re: tužna i divna

AlexDunja

nedostižna...

smtra se da bez dženis ne bi bilo ni planta
AlexDunja AlexDunja 22:21 20.01.2012

Re: tužna i divna

smtra se da bez dženis ne bi bilo ni planta



da je samo njega:)
mnogih muških ne bi bilo...
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:22 21.01.2012

Re: tužna i divna

smtra se da bez dženis ne bi bilo ni planta

ovo je toliko tačno - da boli.
samo je plant mogao da bude toliko nežan , a da pritom izgleda toliko brutalno surovo .

a dzenis,za mene, ona je svetlost u mračnim noćima.
JJ Beba JJ Beba 16:22 21.01.2012

Re: tužna i divna

Re: tužna i divna

smtra se da bez dženis ne bi bilo ni planta


ovo je toliko tačno - da boli.
samo je plant mogao da bude toliko nežan , a da pritom izgleda toliko brutalno surovo .

da. sinoć sam tražila klip kojim bih islustrovala plantovu nežnost i snagu koju je nasledio od džens i nisam mogla da se odlučim, svaka mi je bolnojaka, tužnomoćna.

a dzenis,za mene, ona je svetlost u mračnim noćim

i za mene. svtelo kaotakvo
grlim te stefane
loader loader 00:44 23.01.2012

Re: tužna i divna

Dženis je nežna
o, tako nežna
Sva ona za mnoge naizgled divljina zapravo je samo tanka latica cveta koja božanstveno krhka i suptilne lepote titra na povetarcu

JJ Beba JJ Beba 03:39 23.01.2012

Re: tužna i divna

Re: tužna i divna
Dženis je nežna
o, tako nežna
Sva ona za mnoge naizgled divljina zapravo je samo tanka latica cveta koja božanstveno krhka i suptilne lepote titra na povetarcu



istina loadere, my man
aleksanadar aleksanadar 12:09 23.01.2012

Re: tužna i divna

smtra se da bez dženis ne bi bilo ni planta

da je samo njega:)
mnogih muških ne bi bilo...


У том смислу, могло би се рећи да је Џенис оставила бројно потомство!





JJ Beba JJ Beba 14:24 23.01.2012

Re: tužna i divna

aleksanadar
smtra se da bez dženis ne bi bilo ni planta

da je samo njega:)
mnogih muških ne bi bilo...


У том смислу, могло би се рећи да је Џенис оставила бројно потомство!






kako ne, ostavila je dubok trag u muzici, ali je ostavila traga i u raznim građanskin, političkin, i drugim pokretima koji su delovali; najavila drugi talas feminizma...
kaolavanda kaolavanda 21:57 20.01.2012

<3 za ženu sa <3

Bojana Maljević Bojana Maljević 22:07 20.01.2012

Bluz je kad dobar čovek plače

Sve tačno. I sve pretužno.

mirelarado mirelarado 22:17 20.01.2012

Џенис!

Знала сам да жена са чуком може бити само она, и пре него што сам прочитала текст.

Тужна, усамљена и јединствена.



Сјајан омаж Џенис, Бебо.
JJ Beba JJ Beba 22:28 20.01.2012

Re: Џенис!

Сјајан омаж Џенис, Бебо.

hvala ti

meni je dženis važna žena u svakom smislu.
žena u muškom svetu - talentovana, snažna, pametna
jedna od onih koja je menjala svet, gurala ga napred, izvaćila iz blata malograđanštine, glupih konvencija, kršila kretneska pravila.
Don't compromise yourself. You are all you've got.
da ne govorim kolko je važno ono što je učinila za sve žene- pokazala je kako muškarci kaotakvi nisu bolji ni u jednom segmentu života.
njemu je bila važna
AlexDunja AlexDunja 22:37 20.01.2012

Re: Џенис!

njemu je bila važna


jedan iz stalne postave čelsi hotela

peti smit kaže da je bio ubeđen da će on biti treći,
morison ga prestigo....
mirelarado mirelarado 22:40 20.01.2012

Re: Џенис!

jedna od onih koja je menjala svet, gurala ga napred, izvaćila iz blata malograđanštine, glupih konvencija, kršila kretneska pravila.


И била спремна да плати највишу цену за то. Није било узалуд.


JJ Beba JJ Beba 22:46 20.01.2012

Re: Џенис!


И била спремна да плати највишу цену за то. Није било узалуд.

ma kakvi uzalud.
učinila je toliko toga ... menjala svet, borila se
trajalo je taman kolko je trebalo.
pred smrt stvari su joj išle nizbrdo, zaglavila se u heroinu, ostavili su je neki važni ljudi, natovarila na vrat anđele pakla, rastala se sa bendom....
It's hard to be free but when it works, it' s worth it!
a rekoh, cena je bila život
nikola_kovac nikola_kovac 22:47 20.01.2012

Re: Џенис!

Сјајан омаж Џенис, Бебо.

jasnaz jasnaz 22:54 20.01.2012

: to se zove NASLOV!

JJ Beba


It's hard to be free but when it works, it' s worth it!
a rekoh, cena je bila život



JJ Beba JJ Beba 23:01 20.01.2012

Re: Џенис!

nikola_kovac
Сјајан омаж Џенис, Бебо.


hvala ti nikola, kome ako ne njoj

Posle fenomenalnog nastupa u Rojal Albet Holu novine su pisale: «Dženis je svršila i ceo London sa njom».

na tom istom mestu on koji ju je voleo sa pesmom koja je ona snimila na poslednjem albumu Pearl
me and bobby mc gee
margos margos 23:14 20.01.2012

Re: Џенис!

Dideš Bebo u peršun!!! Rasplaka me, bre!
Svoj uspeh i slavu platila je najskuplje – životom. Nije imala ništa sitnije.
JJ Beba JJ Beba 23:14 20.01.2012

Re: : to se zove NASLOV!

jasnaz
JJ Beba


It's hard to be free but when it works, it' s worth it!
a rekoh, cena je bila život




port artur bi bila rupčaga u teksaškoj nedođiji i nekada niko ne bi čuo za istu da nije bilo Dženis. a oni su je preizarili, pljuvali, vređali... vratila se slavna, bogata i nikada je nisu istinski priznali. pogotovo ne roditelji
svbobo svbobo 23:49 20.01.2012

Re: Џенис!

meni je dženis važna žena u svakom smislu.
žena u muškom svetu - talentovana, snažna, pametna
jedna od onih koja je menjala svet, gurala ga napred, izvaćila iz blata malograđanštine, glupih konvencija, kršila kretneska pravila.

Sjajno!
Komentar kao i ceo blog...
JJ Beba JJ Beba 00:28 21.01.2012

Re: Џенис!

svbobo
meni je dženis važna žena u svakom smislu.
žena u muškom svetu - talentovana, snažna, pametna
jedna od onih koja je menjala svet, gurala ga napred, izvaćila iz blata malograđanštine, glupih konvencija, kršila kretneska pravila.

Sjajno!
Komentar kao i ceo blog...

hvala ti

dženis je kršila sva glupa pravila.
mogu da zamislim zabezek aseksualne, ukrućene puritanske amerike kad im je pokazala grudi koje oslobođene brusa naziru ispod svilenih hipi krpca.
ili kad im je lavljom grivom od kose u koju su bile upletene perle, perje, šnale i kojom neobuzdno vitlala umsto frizerajem upeglane i mačkicama zalizane frizure, kako su tada nosile "prostojne" bele devojke.

Mercedes Benz

btw
numeru Mercedes benz obožavam i u izvođenu garažnog hora Raspeani Skopjani iz Skoplja

JJ Beba JJ Beba 04:14 21.01.2012

Re: Џенис!

margos
Dideš Bebo u peršun!!! Rasplaka me, bre!
Svoj uspeh i slavu platila je najskuplje – životom. Nije imala ništa sitnije.

čista, snažna, iskrena
"...to be true to myself, to be the person that was on the inside of me, and not play games. That's what I'm trying to do mostly in the whole world, is to not bullshit myself and not bullshit anybody else."
Spiridon Spiridon 18:20 21.01.2012

Re: Џенис!

Sjajno!
Komentar kao i ceo blog...


a o bebi da ne govorimo
st.jepan st.jepan 22:22 21.01.2012

Re: Џенис!

Знала сам да жена са чуком може бити само она, и пре него што сам прочитала текст.

I ja, i ja!

Najprvo sam na nju pomislio!

Apsoluitno je prava, prati me ceo život, a bok'te, svoj je batalila pre 4 decenije!

Nego, imam dobru prijateljicu (novinarku Spomenku Milić), koja Dženisicu skida tako ubedljivo (a odozgo joj i svojega dodaje), da se svako iz taka naježi i ostane bez daha. Kao pevačica nije šire poznata, peva samo po klubovima, a i to vrlo povremeno.
Uzeću si slobodu da objavim kad se opet nakani.

Čestitam i pozdravljam susjedu, da 'prostite, Savamalku!
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:05 21.01.2012

Re: Џенис!

port artur bi bila rupčaga u teksaškoj nedođiji

и даље је.
svbobo svbobo 23:45 21.01.2012

Re: Џенис!

Spiridon
Sjajno!
Komentar kao i ceo blog...


a o bebi da ne govorimo

Da...pretpostavljam bez da govoriš!



JJ Beba JJ Beba 23:51 21.01.2012

Re: Џенис!

Spiridon
Sjajno!
Komentar kao i ceo blog...


a o bebi da ne govorimo

spi, funcete jedan


JJ Beba JJ Beba 00:45 22.01.2012

Re: Џенис!

marco_de.manccini


port artur bi bila rupčaga u teksaškoj nedođiji


и даље је.




ne sumnjam
JJ Beba JJ Beba 00:52 22.01.2012

Re: Џенис!


Čestitam i pozdravljam susjedu, da 'prostite, Savamalku!



Spomenku Milić),


JJ Beba JJ Beba 02:31 22.01.2012

Re: Џенис!

margos
Dideš Bebo u peršun!!! Rasplaka me, bre!
Svoj uspeh i slavu platila je najskuplje – životom. Nije imala ništa sitnije.

kakvo te bre plakanje spopalo mila moja megi?
dženis je bila sex ikona svog vremna
setimo se kako su izgledali sex siboli do nje - blajhane plavuše, puderi, veštačke trepavice, crveni karmini, visoke štikle, sise u prvom planu, noge doovde, trepkaju muškarcima, uvlače im se, povalađuju. ona se drznula da bude seks sibol obućena kao esid kvin, sva u hipi krpama, nakinđurena jeftinim perlama, perjem, u papučama za bordel. bila seks siblol samo onim što jeste, svojim ponašanjem. bila je totalno oslobođena, nesputana, divlja.
bila je oslobođena apsolutno i privatno i profesionalno. profesionalno, kroz muziku kojom se bavila, jendnom popuno novom muzikom, bluzom koji nije ličio ninašta pre toga; jedan bluz sasvim autentičan, slobodan, u privatnom životu je bila slobodna samo tako- prmoiskuitena, bisesekualna, u stalnom eskperimentisanju.
pritom užasno je pila, pušila i psovala
a zapravo time je samo prikrivala ranjivost, tugu, nesigurnost.
jedino što je ikada želela je da je da bude volejna.
st.jepan st.jepan 02:38 22.01.2012

...

...
JJ Beba JJ Beba 03:33 22.01.2012

Re: ...

st.jepan
...

što obrisa komentar?

janis se trudila da dobije ljubav gde god je to bilo moguće.
to je jedano od tumačenja njene homoseksualnosti, koje ona nikada nije priznavla. argument joj je bio "spavala sam sa hiljade muškaraca, a samo sa nekoliko stotina žena».
radikalne feministkinje su nudile objašnjenje da njen problem proističe iz ne priznavanja da je lezbejka.
sve dok je bila bi, njeno lezbejsko ponašanje bilo je određeno odlukom da ne ispusti nijednu mogućnost da bude volejna, govorili su drugi.
Diane Gravenities, njena najbolja prijateljica je primetia:"Janis was more comfortable, more "herself"...in the presence of women. She was less on the rack of self-deprecation, less prone to play buffoon, and because she was less driven to sexual priority, was less ridden with anxiety."
st.jepan st.jepan 04:39 22.01.2012

Re: ...

što obrisa komentar?

Ma, bila neka glupa šala..., 'nako, refleksna.
Odmah sam shvatio da je trula - sa Dženis je svaka trula.

margos margos 11:13 22.01.2012

Re: Џенис!

kakvo te bre plakanje spopalo

Jako, bre...

Setila sam se... zamisli, nas je škola vodila na matine projekciju na FEST-u. Prvi put da smo i mi mogli da vičemo, pevamo - da nas ne umiruju. Klinčadija, danima posle smo vrištali 'kraaaaaj, kraaaj, bejbi...' i ložili se ma 'Mercedes Benz' - tj šta bi sve O Lord mog'o nama da pošalje.
JJ Beba JJ Beba 16:06 22.01.2012

Re: Џенис!

: Џенис!

kakvo te bre plakanje spopalo


Jako, bre...

Setila sam se... zamisli, nas je škola vodila na matine projekciju na FEST-u. Prvi put da smo i mi mogli da vičemo, pevamo - da nas ne umiruju. Klinčadija, danima posle smo vrištali 'kraaaaaj, kraaaj, bejbi...' i ložili se ma 'Mercedes Benz' - tj šta bi sve O Lord mog'o nama da pošalje

setila se , a?
margi, mora da si se zarozala zbog dvojke iz matematike

dragoljub92 dragoljub92 22:21 20.01.2012

no comenat

slava joj
miloradkakmar miloradkakmar 22:58 20.01.2012

Čuka

Zato moja žena ima čuku.

Čuku imaju i mlađi.javascript:;
JJ Beba JJ Beba 23:02 20.01.2012

Re: Čuka

Zato moja žena ima čuku.

živela čuka!
angie01 angie01 23:07 20.01.2012

izgubljena, tako velika!

angie01 angie01 23:11 20.01.2012

,

snimi ovaj extra stajling!



JJ Beba JJ Beba 23:29 20.01.2012

Re: ,


snimi ovaj extra stajling!

kad je stajling u pitanju, ostavlja me bez daha
gordanac gordanac 23:10 20.01.2012

JJ*****

Odličan tekst.
Najlepše što mi je bilo je šta sam se čitajući setila "ova JJ Beba ovaj tekst ume ne samo da napiše, nego bi garant umela i da ga odsvira, ovaj se tekst - čuje..."
Samo staviti prave sluške na uške.
JJ Beba JJ Beba 23:28 20.01.2012

Re: JJ*****

gordanac
Odličan tekst.
Najlepše što mi je bilo je šta sam se čitajući setila "ova JJ Beba ovaj tekst ume ne samo da napiše, nego bi garant umela i da ga odsvira, ovaj se tekst - čuje..."
Samo staviti prave sluške na uške.

hvala gordanac,
dženis je ostavila takav trag u nama; ona je saundtrek naših života, čujemo je svaki dan, i nasuvo, bez muzike. toliko toga nam je ostavila u amanet.


kick68 kick68 23:13 20.01.2012

.

Jedan od mojih favorita:
[/youtube]
Nije bila srecna osoba. O odrastanju:

Hvala na tekstu.
Pretece me angie. Nesto drugo:
JJ Beba JJ Beba 23:18 20.01.2012

may i light your fire

angie01 angie01 23:31 20.01.2012

bye, baby!



jednog davnog leta, Mljet se orio ovako:

ecce-florian ecce-florian 23:48 20.01.2012

đe si

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:24 21.01.2012

fala

bebili za tekst
JJ Beba JJ Beba 00:48 21.01.2012

Re: fala

Vesna Knežević Ćosić
bebili za tekst

tnx
kao što reko' veco, dženis je saundtrek naših ženskih života.

seskualne afere, prozivke zbog veza sa ženama koje nije negirala, ali ih je maskirala veliki brojem muških ljubavnika, bile su njena svakodnevica
za noć kada je nađena mrtva planira sex u trojku, sa prijateljicom i ljubavnikom. zvala ih je telefonom, organizovala dolazak, a onda iznenanada sve otkazala.
bila je neraspoložena tih dana, tužna, i veliko toplo ćebe
freehand freehand 00:27 21.01.2012

Dženis Džoplin

je najlepša žena bez i jednog klasičnog "sastojka" lepote koju sam u životu video. Energija i emocija.
I mislim da je "Cry baby" bila prva njena pesma koju sam u životu čuo, neke '77, na Radioskopu. I danas najdraža.

Bebe,
JJ Beba JJ Beba 00:35 21.01.2012

Re: Dženis Džoplin

freehand
je najlepša žena bez i jednog klasičnog "sastojka" lepote koju sam u životu video. Energija i emocija.
I mislim da je "Cry baby" bila prva njena pesma koju sam u životu čuo, neke '77, na Radioskopu. I danas najdraža.

Bebe,

hvala fee

dženis je izivala negodovanje i među "crnom" amerikom koja nije mogla da joj oprosti što se drznula da peva njihovu muziku -bluz.
nikola_kovac nikola_kovac 00:36 21.01.2012

Re: Dženis Džoplin

je najlepša žena bez i jednog klasičnog "sastojka" lepote

Баш хтедох да кажем да је Џенис Џоплин лепа, а негде се помиње да није. Мени класично лепа. Љупка, мила, живих црта лица.
nikola_kovac nikola_kovac 00:39 21.01.2012

Re: Dženis Džoplin

dženis je izivala negodovanje i među "crnom" amerikom koja nije mogla da joj oprosti što se drznula da peva njihovu muziku -bluz.

Кажи то кад те сви нападају за по нешто. Сестро, брате, госпођо, треба се носити са тим.
JJ Beba JJ Beba 00:51 21.01.2012

Re: Dženis Džoplin

nikola_kovac
dženis je izivala negodovanje i među "crnom" amerikom koja nije mogla da joj oprosti što se drznula da peva njihovu muziku -bluz.

Кажи то кад те сви нападају за по нешто. Сестро, брате, госпођо, треба се носити са тим.

totikaem
izabrala je nateži mogući put, onaj kojim se najređe ide

žena lzmaj
mikele9 mikele9 00:32 21.01.2012

Bravo JJ!

JEDNA, JEDINA, JEDINSTVENA, NEPONOVLJIVA!
Hvala ti Bebo.


JJ Beba JJ Beba 01:07 21.01.2012

Re: Bravo JJ!

mikele9
JEDNA, JEDINA, JEDINSTVENA, NEPONOVLJIVA!
Hvala ti Bebo.



apropo te fotke na bajku
poznat je njen beli kabrio Porsche 356C iz 1965, god.
smtrala ga je onako belog ekstremno dosadnim, pa je uz pomoć prijatelja osmislila nov dizajn satkan od psihodličnih boja i simbola toga vremena- psihodeličnih pečuraka, leptirova, cveča, astroloških znaka, itd
Roudi Janis i benda, koji je bio i slikar, Dave Richards usvojio je ideje i kreirao i oslikao, sada već čuveni, dženis porš


blogovatelj blogovatelj 17:36 21.01.2012

Re: Bravo JJ!

smtrala ga je onako belog ekstremno dosadnim, pa je uz pomoć prijatelja osmislila nov dizajn


Svako je imao svoje idole

JJ Beba JJ Beba 23:53 21.01.2012

Re: Bravo JJ!


Svako je imao svoje idole

misliš svoju robnu marku
trener92 trener92 00:51 21.01.2012

*Pearl*

Jer Dženis nije pevala kako nalažu note, već srce; pesmi je hvatala dušu, suštinu onoga što se naziva muzikom.


Zbog toga je volim, skupljao sve isečke iz novina, ( sve albume ), a knjigu "Dick Cavett " sam uzeo posle ovoga ( i najviše zbog ovoga) :



Bebo
JJ Beba JJ Beba 02:42 21.01.2012

Re: *Pearl*

Zbog toga je volim, skupljao sve isečke iz novina, ( sve albume ), a knjigu "Dick Cavett " sam uzeo posle ovoga ( i najviše zbog ovoga) :


dženis obara svojom muzikom, pojavom, dušom, životom

u junu 1967, na Monterey Pop Festival-u je eksplodirala, konačno uspela da se sastavi sa bendom (dotle su se raspadali, bend nije kapirao to što ona peva jer se ona priključila The Big Brarthers-ima kojima ništa od toga što je ona radila nije bilo jasno. ona je stvarala sopstveni stil, svoj autentični bluz, nisu znali kad će da stane, kako če da frazira..itd)
Odavde, pa narednih 5 godina sijaće sunčevim sjajem, dok ne izgori u sopstvenom plamenu koga je zapalila


mada se i na ovom snimku čuje da gitarista em ne zna gde je, skroz je razbijen, em raštimovan..
enivej odavde pa naredih 5 godina ona će reći sve šta ima da kaže
trener92 trener92 17:01 21.01.2012

Re: *Pearl*

JJ Beba



dženis obara svojom muzikom, pojavom, dušom, životom

u junu 1967, na Monterey Pop Festival-u je eksplodirala, konačno uspela da se sastavi sa bendom (dotle su se raspadali, bend nije kapirao to što ona peva jer se ona priključila The Big Brarthers-ima kojima ništa od toga što je ona radila nije bilo jasno. ona je stvarala sopstveni stil, svoj autentični bluz, nisu znali kad će da stane, kako če da frazira..itd)
Odavde, pa narednih 5 godina sijaće sunčevim sjajem, dok ne izgori u sopstvenom plamenu koga je zapalila


mada se i na ovom snimku čuje da gitarista em ne zna gde je, skroz je razbijen, em raštimovan..
enivej odavde pa naredih 5 godina ona će reći sve šta ima da kaže

"ball and chain" - cover Big Mama Thornton

( ko o čemu , baba o uštipcima, deda o duvanu tj. ja malo o bendu tj. električarima )
Jeste, ekipa je svirala nešto sasvim drugačije pre Dženiske, svirali su uglavnom, instrumentale neka vrsta benda za "igranke"
(upoređenje: tamo je u to vreme bilo recimo psihodelija - najviše,malo folk-rok, a kod nas šlageri i muzika za ples ono dame biraju)
Peter Albin je svirao sa likovima koji su kasnije napravili Grateful Dead, tako da se otprilike znalo šta sviraju, neka mešavina psihodelije, roka, kantrija ili šta je već to trebalo da predstavlja,
( inače kasnije svirao sa ekipom "seljačina đoka i grgeč" - moj slobodan prepev) ,
sve dok nije došao Sam Andrew studijski i sešn gitarista , inače jako važan za B.B. koji im je uglavnom pisao pesme ( ovde se vidi koliki je uticaj Čak Berija , Bo Didlija na njegovu svirku, ali sa mešavinom svega karakterističnog za to vreme - posebno za njega su karakteristične ovakve solo deonice- a,


zatim im se pridružio James Gurley dobar gitarista, svirao, pored roka, klasiku i džez , sa moćnim solo deonicama ( imamo one solo deonice i terce u "summertime" ), Sam Andrew, je kasnije napravio mjuzikl "Love Janis" , a kod nas je skoro izvela Zdenka Kovačiček, i čuo sam ( od ljudi koji su gledali )da je Zdenka kao u najboljim danima ( rokerica u duši ne da se Zdenka). Treći gitarista je bio John Till ( on svira ovde na "move over" kod Cavett-a što sam postavio, onako nije loš, kanađanin, studijski muzičar,svirao ranije sa Ronnie Hawkins-om.
Inače kao bend ništa posebno i verovatno ne bi ostavili neki značajan trag u muzici iz tog vremena, osim za istoriju S.F. tog trenutka) da nisu imali sreće pa im je došla Dženiska.
Takva ekipa muzičara sa idejom onako ljuta psihodelija sa malo mešavine nekih tragova džeza, roka, neko eksperimentisanje (većina je u to vreme ekperimentisala, naravno uz dodatak pilula za lilulice i širenje vidika),
nije mogla, a to je mišljenje mnogih, bend nije dorastao, takvim shvatanjem, pristupom bluzu, kantriju tj roku (u tom trenutku )i nije mogao da isprati Dženisku, dok su oni plutali u oblacima,
onaa se potpuno se predavala, iz sve snage( čuje se i na studijskim snimcima isto kao i uživo), iskreno, ne štedeći se ni malo i onako kako je osećala ( ( to si sve lepo opisala).
Ovi su bili totalno u drugom filmu i planu, pa i zvuče tako raštimovano, odvaljeno jednostavno nisu imali energiju kao ona, imaš osećaj da nemaju pojma šta sviraju ( na nekim živim svirkama) ali masa je prepoznala ovo što si i ti opisala, tako da nisu mnogo ni obraćali pažnju na bend. Bend je bio tu da uradi posao, kako tako pa su se pomirili s tim da su bez nje samo jedan od mnogih prosečnih underground bendova koji su u to vreme nicali kao pečurke.
Možda je još interesantno pomenuti ( meni je to kod njih najinteresantnije) da su svi gitaristi, koji su svirali u bendu, svirali po potrebi bas, pratnju i solo, verovatno ko je bio kako kad raspoložen.

Ovde treba pomnuti Chet Helms –a , "oca San Franciska"
"1967 Summer of Love!
inače jedan od najvažnijih ljudi za muzičku scenu S.F. ( organizovao besplatne svirke rok bendova u to vreme, između ostalog i u u poznatom Avalon Ballroom ( ti znaš verovatno kako to izgleda) gde su svirali i Jefferson Airplane, Grateful Dead , Big Brothers, i najzaslužniji čovek za Dženiskin dolazak u S. F. i gde je povezao sa Big Brother.
Kada se danas pogleda, možda je i bolje što je bend bio takav kakav je bio, kao što si napisala Dženiska, buntovnik kakva je bila, je u tom odbijanju sredine da je prihvati crpela snagu da ide dalje , mislim da je tako bilo i u odnosu na bend, trebao joj je neko ko će da je prati, koliko su god oni bili katastrofa, toliko je ona više davala.

p.s. I da znaš nisi uopšte fer , uopšte! prošli tekst si napisala pre više od godinu dana, daješ nam samo na kašikicu, i daa znaš nije u redu.
E tako, ali nema veze, nisam ljut, nego onako ipak
JJ Beba JJ Beba 18:50 21.01.2012

Re: *Pearl*


p.s. I da znaš nisi uopšte fer , uopšte! prošli tekst si napisala pre više od godinu dana, daješ nam samo na kašikicu, i daa znaš nije u redu.

jao treneru moj, nekako se pitam imal kome da se pišu vake stvari? koga bre briga za bunt, svetlo i marginu?

imam ja vakvih tema, što reče ona iz serije ljubav na seoski način sve da ve podavim, ali se uvek, pre nego pritisnem ono pošalji, upitam čemu?

čast divnim ljudima sa bloga koje volim...
ipak, razmisliću o tvojoj kritici

ljubim
Dr M Dr M 19:35 21.01.2012

Re: *Pearl*

nekako se pitam imal kome da se pišu vake stvari? koga bre briga za bunt, svetlo i marginu?


Briga je one koji imaju čuku i, zato, veliku muku..


pre nego pritisnem ono pošalji, upitam čemu?


Ima šest dana nedeljno a da nisu četvrtak..

Sva si jedno, evo Ti
JJ Beba JJ Beba 23:58 21.01.2012

Re: *Pearl*

Ima šest dana nedeljno a da nisu četvrtak..

Sva si jedno, evo Ti


jao kad dođe taj četvrtak, meni sesmrkne u podne


mislim ne zbog četvrtka, nego kad ljudi umisle da je četvrtak važan zbog njih
a ne recimo petak, dan za početak
JJ Beba JJ Beba 22:02 22.01.2012

Re: *Pearl*

Dženiska, buntovnik kakva je bila, je u tom odbijanju sredine da je prihvati crpela snagu da ide dalje , mislim da je tako bilo i u odnosu na bend, trebao joj je neko ko će da je prati, koliko su god oni bili katastrofa, toliko je ona više davala.

Dženis nije ostala sa big brarthers bendom dugo. sa gitaristom brathersa sam andrew-om 1968.god formira novu grupu. želela je da svira ritam i bliz a ne psihodeliju u kojoj su bratresi bili. bend su nazvali Kozmic Blues po numerti I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again, Mama!
sa njima je imla turu po evropi gde su sjajno prolazili a kosmicom je nastupila na Woodstock-una kojem je imala problema i sa glasom i sa heroinom.
gitarista sem andrews se 1969, vratio big bratherima bez dženis i krajem godine kozmik bend prstaje da postoji.
Dženis je uskoro, 1970.god formirala novi bend nazvan Full Tilt Boogie i mnogi se slažu da je to bio najbolji bend sa kojim je nastupala. nekoliko mesci kasnije počeli su da snimaju Pearl, njen najuspešniji album.

blogov_kolac blogov_kolac 01:06 21.01.2012

vrlo inspirativno

Svaka cast na ovako nadahnutom tekstu, i narocito mi je drago sto je autor ženskinja. Ovakav glas i emocije dirnule bi me pa makar otpevane na mandarinskom kineskom (tj da nemam blage predstave o cemu se peva) ali potpuno razumevanje i srastanje sa njenim pesmama, porukama i misijom moze ipak imati samo potpuno srodna dusa, sto je izgleda bas slucaj sa nasom cenjenom blogokoleginicom JJ Bebom.

posto je moju omiljenu Piece of my Heart gore neko vec postavio, preci cu na rezervnu varijantu:



I na kraju upitao bih autorku nesto sto je koliko do juce na ovom blogu bilo pitanje za milion dolara... ali vise nije: sta ti znaci ono JJ u blogo92imenu?
JJ Beba JJ Beba 01:36 21.01.2012

Re: vrlo inspirativno

blogov_kolac
Svaka cast na ovako nadahnutom tekstu, i narocito mi je drago sto je autor ženskinja. Ovakav glas i emocije dirnule bi me pa makar otpevane na mandarinskom kineskom (tj da nemam blage predstave o cemu se peva) ali potpuno razumevanje i srastanje sa njenim pesmama, porukama i misijom moze ipak imati samo potpuno srodna dusa, sto je izgleda bas slucaj sa nasom cenjenom blogokoleginicom JJ Bebom.

posto je moju omiljenu Piece of my Heart gore neko vec postavio, preci cu na rezervnu varijantu:



I na kraju upitao bih autorku nesto sto je koliko do juce na ovom blogu bilo pitanje za milion dolara... ali vise nije: sta ti znaci ono JJ u blogo92imenu?


dženis moj omiljn ženski lik (ne samo iz sveta muzike) o kojima pišem, čije živote istažujem. tolko puno je uradila za tako malo godina. ne samo u muzici, tu je uradila najviše što se moglo- postala je jedna od najvećih zvezda r'n'rolla, sigurno najveća superzvezda svog vremena; tako puno je uticala na ostale muzičare/ke, nego je utrla put mnogim temama koje su danas legitimne. preteča je femninizma, a teme koje su kasnije postle legetimne u feminizmu (ženski bes, očajanje, sputavanje tradicijskim vaspitanjem itda) živela je svojim životom i svojom umetnosšču što je bilo jedno. njen život je bio muzika, muzika je bio njen život.

što se tiče onog JJ u niku, to su inicijali mog imena i prezimena, a beba je nadimak. ceo nik je omaž jednom divnom, autentičnom, potpuno nesvakidašnjem muzičaru čiju muziku obožavam, gitaristi i kompozitoru JJ Cale-u
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:59 21.01.2012

Re: vrlo inspirativno

potpuno nesvakidašnjem muzičaru čiju muziku obožavam, gitaristi i kompozitoru JJ Cale-u


eee...:)

i ja sestro slatka:)

a na ovo mrem...



blogov_kolac blogov_kolac 02:05 21.01.2012

Re: vrlo inspirativno

JJ Beba
što se tiče onog JJ u niku, to su inicijali mog imena i prezimena, a beba je nadimak. ceo nik je omaž jednom divnom, autentičnom, potpuno nesvakidašnjem muzičaru čiju muziku obožavam, gitaristi i kompozitoru JJ Cale-u
Moje pogresno vezivanje tvog nicka za Janis Joplin shvati samo kao jos jedan kompliment
JJ Beba JJ Beba 02:11 21.01.2012

Re: vrlo inspirativno

blogov_kolac
JJ Beba
što se tiče onog JJ u niku, to su inicijali mog imena i prezimena, a beba je nadimak. ceo nik je omaž jednom divnom, autentičnom, potpuno nesvakidašnjem muzičaru čiju muziku obožavam, gitaristi i kompozitoru JJ Cale-u
Moje pogresno vezivanje tvog nicka za Janis Joplin shvati samo kao jos jedan kompliment

pa može i tako
JJ Beba JJ Beba 02:21 21.01.2012

Re: vrlo inspirativno

Vesna Knežević Ćosić
potpuno nesvakidašnjem muzičaru čiju muziku obožavam, gitaristi i kompozitoru JJ Cale-u


eee...:)

i ja sestro slatka:)

a na ovo mrem...




JJ Cale me obara s nogu. oduvek je bilo tako. tulsa sound slušam u posebnim situacijama i raspoloženjma i sa određenim ljudima.
imam ga sabranog, sećam se kad je osamdesetih izašao album 5, kako smo odlepili

Milutin Milošević Milutin Milošević 01:58 21.01.2012

Kad smo već tu...



JJ Beba JJ Beba 03:47 21.01.2012

Re: Kad smo već tu...

Milutin Milošević



Live in Stockholm 1969
draft.dodger draft.dodger 02:54 21.01.2012

Janis Joplin and Robert Crumb...

JJ Beba JJ Beba 03:07 21.01.2012

Re: Janis Joplin and Robert Crumb...

niccolo niccolo 03:01 21.01.2012

Odličan tekst

JJ

JJ Beba JJ Beba 03:11 21.01.2012

Re: Odličan tekst

niccolo
JJ


hvala

šta radiš ovde, ajd gledaj AO, šarapovu

čekam tvoj blog
niccolo niccolo 03:25 21.01.2012

Re: Odličan tekst

ajd gledaj AO, šarapovu

Pa gledam, i komantarišem kod sebe (doduše sam sa sobom pa se postavlja pitanje da li sam poludeo )
JJ Beba JJ Beba 03:44 21.01.2012

Re: Odličan tekst

niccolo
ajd gledaj AO, šarapovu

Pa gledam, i komantarišem kod sebe (doduše sam sa sobom pa se postavlja pitanje da li sam poludeo )

ajd novi blog, mora se ide tamo vamo...
pobedi šarapova
kick68 kick68 03:30 21.01.2012

Nije trol

evo sad videh vest da je umrla Etta James:(
Najlepsa ljubavna pesma na svetu
JJ Beba JJ Beba 03:42 21.01.2012

Re: Nije trol

kick68
evo sad videh vest da je umrla Etta James:(
Najlepsa ljubavna pesma na svetu

fantastična gitaristkinja bonie ritt,, kojoj je etta bila uzor, govorila je da se mnogo toga dešava u njenom glasu. Mnogo bola, mnogo života ali pre svega, najviše snage. Ona može da bude toliko glasna u jednoj pesmi, a da vam onda slomi srce svojom sputilnošću i mekoćom u sledećoj pesmi. Koliko god se sirovom činilo, njeno pevanje poseduje veliku inteligenciju i mudrost.“
cassiopeia cassiopeia 11:02 21.01.2012

Re: Nije trol

koja ni za čim drugim nije čeznula, sem da je vole i prihvate. To je postalo opsesivni projekat njenog života


I onda je činila sve da to postigne. I čini mi se da je to i ubilo.

Još sinoć sam pročitala tvoju sjajnu priču o njoj i tako sam se teleportovala u svoje rane pubertetske godine kad sam prvi put čula nju kako peva i ostala zabezeknuta. A tek kad sam videla kako se oblačila. Mene je to zaokupilo totalno. Par nas drugarica je kao na poklonjenje dolazilo kod jedne od nas, slušalo ploče i živelo neki drugi život u tih par sati. Najstrašnije sam patila što nemam kosu kao ona, želela da vrisnem kao ona i to uradila više puta ispod nadvožnjaka dok voz prolazi

Bila je hrabra, autentična i živela život do kraja.

Bebo sad shvatam da u tvojim komentarima često ima tog duha drskosti i buntovništva, iskrene autentičnosti. Vidi se da je voliš i poštuješ.
jasnaz jasnaz 12:03 21.01.2012

: Nije trol

kick68
evo sad videh vest da je umrla Etta James:(



myredneckself myredneckself 13:07 21.01.2012

Re: : Nije trol

Odlično JJ.
Šta još da kažem o Dženis?
Mogu da dodam nešto o tome, zašto je ja volim.
Volim je i voleću je, zato što peva kao da je zaposednuta, akomerazumeš.
I odmah mi sve prenese, i pelcuje me tim filingom. Eto!

Moja omiljena od večne Dženis , i alal joj čuka!




JJ Beba JJ Beba 13:41 21.01.2012

Re: Nije trol

Bebo sad shvatam da u tvojim komentarima često ima tog duha drskosti i buntovništva, iskrene autentičnosti. Vidi se da je voliš i poštuješ.

kad se pomirimo, kad nam više nije stalo, kad nas ništa ne žulja onda se nešto loše događa u našim životima i svetu u kome živimo taj život. stalne promene, pobuna,vatra, budnost, eto ti dijalektike života.


JJ Beba JJ Beba 13:53 21.01.2012

Re: : Nije trol

myredneckself
Odlično JJ.
Šta još da kažem o Dženis?
Mogu da dodam nešto o tome, zašto je ja volim.
Volim je i voleću je, zato što peva kao da je zaposednuta, akomerazumeš.
I odmah mi sve prenese, i pelcuje me tim filingom. Eto!

Moja omiljena od večne Dženis , i alal joj čuka!







dženis je bunt, nemirenje, otpor učmalosti
ona dolazi sa margine, govori u njihovo ime...odmetnici, desperadosi, boemska deca šezdesetih, to je njen život. jevreji, afroamerikanci, radnici- svi potlačeni tadašnjoj americi bili su njena vizura, njena patnja, ona je bila njihov glas. njen život- uspon i pad jedan su od arhetipskih obrazaca života.
JJ Beba JJ Beba 13:57 21.01.2012

Re: : Nije trol

jasnaz
kick68
evo sad videh vest da je umrla Etta James:(





Sunday Kind Of Love

Časopis „Rolling Stone“ uvrstio ju je na dvadeset drugo mesto liste „Sto najboljih pevača svih vremena“.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:45 21.01.2012

Re: Nije trol

kad se pomirimo, kad nam više nije stalo, kad nas ništa ne žulja onda se nešto loše događa u našim životima i svetu u kome živimo taj život. stalne promene, pobuna,vatra, budnost, eto ti dijalektike života.


buba_truba buba_truba 18:13 21.01.2012

Re: : Nije trol

Nije trol - obe su vanvremene.


abrasax abrasax 21:21 21.01.2012

Re: : Nije trol

dženis je bunt, nemirenje, otpor učmalosti
ona dolazi sa margine, govori u njihovo ime...odmetnici, desperadosi, boemska deca šezdesetih, to je njen život. jevreji, afroamerikanci, radnici- svi potlačeni tadašnjoj americi bili su njena vizura, njena patnja, ona je bila njihov glas. njen život- uspon i pad jedan su od arhetipskih obrazaca života.


Ona bi i danas nesumnjivo bila provokativna, ali u ono vreme pravog rasapa američkog društva na puritansko i bitničko, njen bunt nije mogao biti drugačiji nego tragičan. A ko zna da li se priča ne bi ponovila...

Sjajn blog i potresan, zaista. Tvoji su opisi tako upečatljivi i jaki.
Hvala, JJBebo
JJ Beba JJ Beba 23:23 21.01.2012

Re: : Nije trol

abrasax
dženis je bunt, nemirenje, otpor učmalosti
ona dolazi sa margine, govori u njihovo ime...odmetnici, desperadosi, boemska deca šezdesetih, to je njen život. jevreji, afroamerikanci, radnici- svi potlačeni tadašnjoj americi bili su njena vizura, njena patnja, ona je bila njihov glas. njen život- uspon i pad jedan su od arhetipskih obrazaca života.


Ona bi i danas nesumnjivo bila provokativna, ali u ono vreme pravog rasapa američkog društva na puritansko i bitničko, njen bunt nije mogao biti drugačiji nego tragičan. A ko zna da li se priča ne bi ponovila...

Sjajn blog i potresan, zaista. Tvoji su opisi tako upečatljivi i jaki.
Hvala, JJBebo

ceo taj veliki, uzbudljivi bunt šezdesih bio je osuđen na propast. ugišen je sistematično. Charles Manson i negovi sledbenici označili su kraj utopiji.
ali o tome možda neki drugi put.
abrasax abrasax 00:45 22.01.2012

Re: : Nije trol

ceo taj veliki, uzbudljivi bunt šezdesih bio je osuđen na propast. ugišen je sistematično. Charles Manson i negovi sledbenici označili su kraj utopiji.
ali o tome možda neki drugi put.


Uh, užas. Ne mislim tvoja namera, tema je odlična.
buba_truba buba_truba 13:44 21.01.2012

Ovaj blog...

... se stvarno sluša i uživa - parafraza onoga što reče gordana©... hvala, Bebo, na ugođaju

Meni omiljena BobbyMcGee je baš ova koju Dženis peva:

blogovatelj blogovatelj 16:33 21.01.2012

Re: Ovaj blog...

Ovaj blog...
... se stvarno sluša i uživa


1973.
Makedonija.
Ja sestogodisnjak.
Nauci me brat od tetke, tada maturant, kako da koristim gramofon.
Od gomile ploca malo se cega secam. Ali dva imena sa omota su mi utisnuta u mozak za ceo zivot. Dete sam bio, nisam o pevanju znao nista, sem da pevam, ali se secam da sam shvatao, da ti glasovi nisu kao oni koje sam do tada imao prilike da cujem.
Deep Purple i Janis Joplin.





I jos bih samo dodao, da ona jeste vanvremenska, sasvim sigurno, ali i oni koji su sa njom svirali su magovi, a o njima malo ko ikada prica.
JJ Beba JJ Beba 17:02 21.01.2012

Re: Ovaj blog...

I jos bih samo dodao, da ona jeste vanvremenska, sasvim sigurno, ali i oni koji su sa njom svirali su magovi, a o njima malo ko ikada prica.

Dženis se 1966.god. priključila bendu Big Brother and the Holding Company. Oni su postojali godinu dana i svirali, šta bi drugo u kalifotniji te 1965. do psihodelični rok po ugledu na Grateful Dead, Jefferson Airplane i druge bendove koji su činili kalifornijsku psihodeličnu muzičku scenu. dolaskom dženis kao pevačice promenili su stil, ona im je nametnula svoju verziju bluza, i tek su sa njom postigli veliki uspeh. rekla sam u gornjem komentaru da se bend jedva navikao na nju, ništa im nije bilo jasno, ali su polako, živeći zajedno u komuni menjali jedno drugo, prilagođavali se. Ipak The big grothers su imali velike muke da je otprate. čsto su se raspadali, gitarista razbijen od doge raštimovan, neprisutan..ali to je to, slika tog vremena.
taj nastup na Monterey Pop Festival-u bio je istorijski, privukli su i američku i svetsku javnost na sebe, pre svega na dženis. njen nastup i pojava bili su tako intezivni da su zasenili sve učenike festivala. mišel filips, zvezda tada popularnog benda the Mamas & the Papas, rekla je da je bila zabezknuta, konsternirana- I was astounded
odmah posle festivala potpisali su za columbia records a čuveni albert grossman, menadžer boba dilana u periodu 1962 -1970. postao je njihov menadžer.
blogovatelj blogovatelj 17:31 21.01.2012

Re: Ovaj blog...

ali to je to, slika tog vremena.



Parafraza...

Ko se seca sezdesetih, taj nije ziveo u njima.

David Gilmour
JJ Beba JJ Beba 17:45 21.01.2012

Re: Ovaj blog...

blogovatelj
ali to je to, slika tog vremena.



Parafraza...

Ko se seca sezdesetih, taj nije ziveo u njima.

David Gilmour




Big Brother, sleva na desno- Peter Albin, Janis Joplin, James Gurley, Sam Andrews and Dave Getz


The Village VOICE

New York's golden ears came out ringing from the Saturday evening performances of Janis Joplin at the Anderson Theatre on Second Avenue. The two shows were the East Coast premiere of Big Brother and the Holding Company—long the favourite group of the San Francisco dance halls—but it was all Janis. Outside of soul, no girl has emerged with the sexual pazazz of male singers like Jim Morrison and Jimi Hendrix. Now, with Janis, all this is over. She looks like the girl next door, but you live on the Lower East Side. Although not beautiful in the usual sense, she sure projects. Janis is a sex symbol in an unlikely package.
Her belting, groovy style combines Bessie Smith's soul with the finesse of Aretha Franklin covered all over with James Brown drive. She jumps and runs and pounces, vibrating the audience with solid sound. The range of her earthy dynamic voice seems almost without limits. At times she seems to be singing harmony with herself.



hendrix čestita Janis na koncertu u Fillmore Wes-u u San Francisku, februara 1968.


i ain't the type of woman who'd make your life a bed of ease, but if you just wanna go drinkin', honey, won't you invite me along please?

JJ Beba JJ Beba 00:04 22.01.2012

Re: Ovaj blog...

buba_truba
... se stvarno sluša i uživa - parafraza onoga što reče gordana©... hvala, Bebo, na ugođaju

Meni omiljena BobbyMcGee je baš ova koju Dženis peva:


em mi je milo em drago da mogu da pružim uživanje


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana