Istorija| Ljubav| Život

Alo, Titovi pioniri! (2)

vladimir_likic RSS / 08.10.2012. u 04:14

Davorjanka Paunović
Davorjanka Paunović
 

"I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best."

Marilyn Monroe

U svojoj knjizi Đilas prvi put pominje Titovu sekretaricu, Davorjanku Paunović - Zdenku godine 1941, dakle, na samom početku rata. Inače, cela Đilasova knjiga je potpuno operisana od humora, osim kad pominje drugaricu Zdenku. I ta komična crta ustvari dolazi od iskrene i lične netrpeljivosti Đilasa, što ovaj i ne pokušava da sakrije.

Davorjanka je rođena 1921 godine, odrasla je u Požarevcu. 1939 godine je upisala francuski jezik u Beogradu, a na Filozofskom fakultetu je bila i aktivni komunista. Sa Titom se upoznala početkom 1941, na ilegalnom radio-telegrafskom kursu u Zagrebu. Njihova veza je započela ubrzo potom: u to vreme Davorjanka je imala samo 20 godina, a Tito 49, i već je bio generalni sekretar Komnustičke partije Jugoslavije. Dakle generalni sekretar, i kasnije vrhovni komandant, imao je slabosti prema mladim ženama. Da ne kažem devojkama.

Početkom novembra 1941 Đilas je smenjen kao delegat CK i Vrhovnog štaba u Crnoj Gori zbog političkih 'grešaka'. Evo kako Đilas opisuje pismo, koje je poslao lično Tito, s naredbom da bude smenjen:

Odmah mi je upalo u oči da je pismo pisano na hitnju da je i neuredno, neuobličeno: navodi se tačka "1)", a ne slede joj nijedna tačka. U tome sam prepoznao stil rada Titove sekretarice Davorjanke Paunović - Zdenke, koje je svoj posao obavljala nesistematično i nepredano, uvređena što svoj intimni odnos s generalnim sekretarom i vrhovnim komandantom mora da pokriva zaduženjima "obične" činovnice.

To smenjivanje je bilo prilično ozbiljna stvar. Đilasu je naređeno da sa grupom drugova krene u Užice, oko kojeg je bio komad slobodne teritorije, i gde je boravio Tito. Prema Đilasovim rečima, na putu za Užice je pomišljao da bi mogao biti i streljan. Ceo opis koji daje Đilas jasno pokazuje dve stvari. Prvo, već u to vreme Tito nije dozvoljavao nikom da se uzdigne toliko da ugrozi njegov lični prestiž. Đilas komentariše da je pravi razlog njegovog smenjivanja ustvari bila Titova sumnja da se on u Crnoj Gori previše osamostalio (Đilas i dodaje, to je i bilo delimično tačno).

Drugo, Tito je tačno znao kako da primeni kombijaciju sile, poluge okruženja, i ličnih, šarmantnih gestova, tako da svoje saradnike drži pod čvrstom kontrolom. Evo kako Đilas opisuje svoj dolazak u Užice, i prvi susret sa Titom:

Tito me je dočekao predusretljivo, čak nežno. Nije mi ništa prebacivao, nije se mnogo ni interesovao o prilikama u Crnoj Gori.

Ukratko rečeno, Tito je napravio veliku frku oko Đilasovih političkih 'grešaka' zbog čega je Đilas i smenjen, a onda ga je dočekao s jednim krajnje prijateljskim gestom, bez toga da je i pomenuo 'greške'. Tito se nije čak ni interesovao za prilike u Crnoj Gori! Đilas je verovatno znao da je jako dobro prošao. I da ako zabrlja opet, ne samo da se Tito može isto tako iznenada i nepredvidivo okrenuti protiv njega, već da će trenutno zaboravljene 'greške' biti izvučene kao dodatne, otežavajuće okolnosti. I naravno, Đilasove 'greške' iz 1941 su bile izvučene iz zaborava trinaest godina kasnije, 1954, kad je izbio konačan obračun na relaciji Tito-Đilas.

U toku 1939 godine, pre nego što je postala Titova ljubavnica, Davorjanka je bila devojka Jove Kapičića, tada mladog studenta medicine, koji će kroz rat zaraditi čin generala i orden Narodnog heroja. Jasno je da Kapičić, koji je tada imao 22 godine, nije imao šanse pored Tita. Mnogo godina kasnije, Kapičić je dao intervju Politici, u kojem je prokomentarisao Davorjanku: Kasnije su mi ljudi prigovarali: "Kako si mu je dao?!" Ljudi, nisam mu je dao. Izabrala ga je.

Inače, interesantno je da Đilas u svojoj knjizi na jednom mestu pominje Kapičića:

Ja sam pak, pošao desnom obalom Tare, s Lovćenskim bataljonom Prve proleterske, [...] Komandant je bio Pero Ćetković, bivši oficir, koji je prema svemu, pogotovu prema sebi, bio ratnički strog i prodoran [...] i postigao bi najviše položaje da nije poginuo1943 godine. Komesar je bio Jovo Kapičić, beogradski student, takođe odvažan i snalažljiv, ali s veseljem i srdačnošću. Ta svojstva tako različitih i složnih starešina kao da su se prenela na čitavu jedinicu: nikada nisam video ljude koji bi se tako rugali sa smrću i istovremeno tako žalili pogibaoce i brinuli se za ranjenike.

U maju 1942, Đilas se pridruzio Titu u selu Plužine, pored Pive. Tu ponovo pominje Davorjanku:

Titova "Zdenka" se prozlila do te mere da je siktala i na Tita - tako je uvek bilo u ofanzivama, kao da je glavni cilj sila Osovine da baš nju lično dokusure. [...] Jednog dana je, pak, "Zdenka" prevršila, tako da me Tito, postiđen, upitao: Znaš li ti koji joj je đavo? - Odgovorio sam mu: Ja mislim da je ona u tebe zaljubljena, pa se joguni... - Tito se vragolasto nasmejao.

Đilas nastavlja:

Desila se Titu i grotesknija zgoda, u vezi sa "Zdenkom". U prateći bataljon uputili su postarijeg Crnogorca - Đura Vujovića, španskog borca i starog komunistu, da ga pričuvaju od pogibije i da bude Titu lični pratilac. Iznerviran i ponižen "Zdenkinim" vređanjem drugova, Tito se obratio Đuru: Reci, druže Đuro, šta da radim s njom? - Đuro je odgovorio bez mnogo premišljanja: Ja bih je strijeljao, druže Stari... - I taj Đurov odgovor je s uživanjem prepričavan u Vrhovnom štabu i oko njega...

Ono sto Đilas ne komentariše, to je da je Davorjanka imala 21 godinu, da je Vrhovni komandant bio više nego dva puta stariji od nje. Dalje, Davorjanka je ceo rat 1941-1944 provela među partizanima i uz Tita, prošavši kroz najteže i najkrvavije bitke (kao sto su one na Sutjesci i Neretvi). I nema sumnje da je bila potpuno svesna da, u slučaju da bude uhvaćena, čeka je sigurna smrt- ako ne i šta gore. Iako je Davorjanka uz Tita preživela rat, život sa partizanima je ozbiljno narušio njeno zdravlje. Uprkos mladosti, Davorjanka je umrla 1946 godine, od komplikacija tuberkoloze i zapaljenja pluća. Imala je samo 24 godine.

Aleksandar Mataunović, Titov lekar, u svojoj knjizi "Jovanka Broz - Titova suvladarka" tvrdi da je Davorjanka bila Titova najveća ljubav. Po dolasku na slobodnu teritoriju u Užice, Đilas opaža:

Za mene, tek prispelog iz crnogorskog narodjnjačkog egalitarizma, hijerarhičnost i dostojanstveničko držanje su bili šokantni [...] Uz to su vodeće ljude iz CK - Tita, Žujovića i Rankovića, pratile mlade i zgodašne sekretarice, upadljivo intimnije s njima nego što je to sam posao nalagao. [...] U tome je bilo nečeg i ružnog [...] zbog toga što je u jedinicama praktikovano najstrože čistunstvo u tom pogledu.

Prema Mataunoviću, 1942 u okolini Foče je održana sednica Vrhovnog štaba, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Odnos Tita i Davorjanke Paunović". Na tom sastanku Tito i Davorjanka su oštro kritikovani zbog kršenja partizanskih moralnih normi, traženo je čak da Tito bude isključen iz Partije. Legenda kaže, Tito je tada rekao: "Ja bez nje ne mogu! - Radite šta hoćete."

AtačmentiKomentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 07:34 08.10.2012

evo i legendarne slikenjena tetka, Vera Miletic je bila majka Mire Markovic
loader loader 07:44 08.10.2012

Re: evo i legendarne slike

Spiridon


njena tetka, Vera Miletic je bila majka Mire Markovic

Ove zamršene veze u publici, koja prati događaje na terenu, tako pronicljivo je uspevao da njuši i otkriva samo Zvonko Mihajlo(v)ski, svojevremeno
jinks jinks 07:46 08.10.2012

Re: evo i legendarne slike

Vera Miletic nije bila tetka g. Davorjanke vec njena sestra od tetke.

Takodje, postoji prica po kojoj je i sestra od tetke poznavala g. Broza ... otuda i, po nekim tumacenjima, necija opsednutost apsolutnom vlascu.

p.s.

Inace, seretski osvrti na zivot druga Tita, kao i mnogi drugi puni simpatija i odobravanja, ponekad deluju kao manifestacije Stokholmskog sindroma.
Spiridon Spiridon 07:57 08.10.2012

Re: evo i legendarne slike

loader
Spiridon


njena tetka, Vera Miletic je bila majka Mire Markovic

Ove zamršene veze u publici, koja prati događaje na terenu, tako pronicljivo je uspevao da njuši i otkriva samo Zvonko Mihajlo(v)ski, svojevremeno


mene ova tema fenomenoloski jako zanima. Prosto je neverovatno koliko su stvari povezane.

Vera Miletic je u vambracnoj vezi sa rodjenim bratom Draze Markovica rodila Miru Markovic, a 1948 je Aleksandar Rankovic u svom govoru na petom kongresu KPJ proglasio za izdajnika zajedno sa Andrijom Hebrangom koga je Staljin "video" kao Titovog naslednika.
Spiridon Spiridon 07:59 08.10.2012

Re: evo i legendarne slike

Vera Miletic nije bila tetka g. Davorjanke vec njena sestra od tetke.


ovo je isecak iz njene biografije sa vikipedije. Mozda je tamo greska.

Читава Даворјанкина породица учествовала је у Народноослободилачкој борби - брат и сестра од рођеног ујака, као и сестра њене мајке, односно њена тетка - Вера Милетић, која је била невенчана супруга Моме Марковића и мајка Мире Марковић, супруге Слободана Милошевића.
jinks jinks 08:07 08.10.2012

Re: evo i legendarne slike

Ja isto procitao na Vikipediji :)

Рођена је 8. марта 1920. године у Петровцу на Млави. И она и њене две рођене сестре Олга и Бранка, као и сестра од тетке Даворјанка Пауновић


Inace zivot D. Paunovic bi ustvari mogao na tragican nacin da oslika sudbinu koja je zadesila ovaj narod i ovu zemlju u obe bivse Jugoslavije.

Prelepa mlada zena unistena zbog zabave ostarelog austrougarskog i ko zna cijeg sve ne obavestajca.
highshalfbooze highshalfbooze 08:29 08.10.2012

Re: evo i legendarne slike

Takodje, postoji prica po kojoj je i sestra od tetke poznavala g. Broza

Intimno?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:46 08.10.2012

Iz knjige Titovog ličnog lekara

"O Titu kao muškarcu, odnosno, seksualnoj osobi, čuo sam nekoliko interesantnih stvari od Spasenije - Cane Babović i od Stane Tomašević. Davorjanka Paunović je Stani jednom prilikom rekla:

- Moj pisaći i polni stroj moraju biti stalno u stanju pripravnosti. Ni za jedan ni za drugi Tito nema određeno vreme. Nekada sam neke naredbe kucala izašavši iz kolone i držeći mašinu na krilu. Jednom prilikom za vreme našeg odnosa neprijatelj je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Čula se jaka paljba koja se približavala. Ja sam bila jako uplašeno i Tita upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.

Franc Leskošek je Cani Babović ispričao sledeći doživljaj:

- Na čelu slovenačke delegacije jednog popodneva došao sam na zakazani sastanak kod Tita. Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: "Možete da uđete, Tito vas očekuje". Kad smo
ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo napolje da se malo prošetamo, jer ko zna kad će se ovo završiti. Posle jednočasovne šetnje, kad smo ušli u sobu, Tita smo zatekli za radnim stolom, krepkog i dobrog raspoloženja. Pogledao je u časovnik i rekao: "Ne smeta što ste zakasnili, ja sam završio neke važne i neodložne poslove".

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:278322-Mlade-zene-najjaci-afrodizijak
Spiridon Spiridon 08:11 08.10.2012

Re: Iz knjige Titovog ličnog lekara

Nekada sam neke naredbe kucala izašavši iz kolone i držeći mašinu na krilu.


Nekada sam neke blogove kucala izašavši iz kolone i držeći laptop na krilu.

Jednom prilikom za vreme našeg odnosa administrator je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Diskusija je bila jako napeta i pocela su banovanja. Ja sam bila jako uplašeno i upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.


registry_machine registry_machine 08:27 08.10.2012

Re: Iz knjige Titovog ličnog lekara

Nekada sam neke blogove kucala izašavši iz kolone i držeći laptop na krilu.

Jednom prilikom za vreme našeg odnosa administrator je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Diskusija je bila jako napeta i pocela su banovanja. Ja sam bila jako uplašeno i upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.

freehand freehand 08:31 08.10.2012

Re: Iz knjige Titovog ličnog lekara

Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.

"Čak ni kameni poklopac nije navukao do kraja na našu portabl mermernu ložnicu..."
gedza.73 gedza.73 09:20 08.10.2012

Re: Iz knjige Titovog ličnog lekara

Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.

blogovatelj blogovatelj 15:05 08.10.2012

Re: Iz knjige Titovog ličnog lekara

Jednom prilikom za vreme našeg odnosa administrator je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Diskusija je bila jako napeta i pocela su banovanja. Ja sam bila jako uplašeno i upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.


blogovatelj blogovatelj 15:12 08.10.2012

Re: Iz knjige Titovog ličnog lekara

Moj pisaći i polni stroj moraju biti stalno u stanju pripravnosti. Ni za jedan ni za drugi Tito nema određeno vreme. Nekada sam neke naredbe kucala izašavši iz kolone i držeći mašinu na krilu. Jednom prilikom za vreme našeg odnosa neprijatelj je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Čula se jaka paljba koja se približavala. Ja sam bila jako uplašeno i Tita upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.
Edit: Namotaj na 9:20
To je to...
angie01 angie01 07:47 08.10.2012

To mi kazi!:)

"Ja bez nje ne mogu-Radite sta hocete!"

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:09 08.10.2012

Re: To mi kazi!:)

angie01
"Ja bez nje ne mogu-Radite sta hocete!"

Анђо, мислио је на писаћу машину.
:)
registry_machine registry_machine 09:22 08.10.2012

Re: To mi kazi!:)

Анђо, мислио је на писаћу машину.


Masinopacenik.
angie01 angie01 09:31 08.10.2012

Re: To mi kazi!:)

registry_machine
Анђо, мислио је на писаћу машину.Masinopacenik.evo ih ovi, sto bi im bilo frka!
registry_machine registry_machine 08:29 08.10.2012

:o

Dakle generalni sekretar, i kasnije vrhovni komandant, je imao slabosti prema mladim ženama. Da ne kažem devojkama.

Dobro je sto, osim navedene, nije imao drugih slabosti.
koksy koksy 12:13 08.10.2012

strašno


izražavam svoje gnušanje nad činjenicom da se svako malo pojavi neki bloger koji hoće da iznervira Karagaću.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:49 08.10.2012

Re: strašno

koksy

izražavam svoje gnušanje nad činjenicom da se svako malo pojavi neki bloger koji hoće da iznervira Karagaću.

Đe me nađe.
Nemoj da se potrišeš, a to što je on radio, pa on je malji dete za ove sadašnje.
mirelarado mirelarado 20:52 08.10.2012

Re: strašno

Nemoj da se potrišeš, a to što je on radio, pa on je malji dete za ove sadašnje.


Хех, маљи дете... Више личи на оно што Eнглези зову DOM (dirty old man).
freehand freehand 20:54 08.10.2012

Re: strašno

Milan Karagaća
koksy

izražavam svoje gnušanje nad činjenicom da se svako malo pojavi neki bloger koji hoće da iznervira Karagaću.

Đe me nađe.
Nemoj da se potrišeš, a to što je on radio, pa on je malji dete za ove sadašnje.

Eeee... Svi smo mi njegova deca, dragi moj Karagaća.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:22 09.10.2012

Re: strašno

Svi smo mi njegova deca,

Ja sam dete svoje majke i oca i nikada nisam padao na te floskule koje su uglavnom bile licemerne i lažne izjave lojalnosti da bi se pribavila lična korist. Slično kao što su i ovi čauši oko Tadića njemu tepali dok su uz njegovu podršku napredovali a sada ga se odriču.
freehand freehand 18:26 09.10.2012

Re: strašno

Ja sam dete svoje majke i oca i nikada nisam padao na te floskule koje su uglavnom bile licemerne i lažne izjave lojalnosti da bi se pribavila lična korist.Ovaj... Mislio sam da nam je svima hebo kevu... Al' nema veze.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:19 09.10.2012

Re: strašno

freehand
Ja sam dete svoje majke i oca i nikada nisam padao na te floskule koje su uglavnom bile licemerne i lažne izjave lojalnosti da bi se pribavila lična korist.Ovaj... Mislio sam da nam je svima hebo kevu... Al' nema veze.

Verujem da bi neki koji se sada kao zgražavaju onda bili srećni da su sve sa kevama bili u njegovoj blizini.
Misliš ono u prenesenom značenju.To je jeftin izgovor onih koji trpe posle njega uvek neke druge koji im rasturaju sve po spisku, a oni kao ovce veruju u njihove priče da im to i dalje radi on.
freehand freehand 20:27 09.10.2012

Re: strašno

Milan Karagaća
freehand
Ja sam dete svoje majke i oca i nikada nisam padao na te floskule koje su uglavnom bile licemerne i lažne izjave lojalnosti da bi se pribavila lična korist.Ovaj... Mislio sam da nam je svima hebo kevu... Al' nema veze.

Verujem da bi neki koji se sada kao zgražavaju onda bili srećni da su sve sa kevama bili u njegovoj blizini.
Misliš ono u prenesenom značenju.To je jeftin izgovor onih koji trpe posle njega uvek neke druge koji im rasturaju sve po spisku, a oni kao ovce veruju u njihove priče da im to i dalje radi on.

Pa sad, tu ne mogu da se ne složim.

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:15 11.10.2012

Re: strašno

Svi smo mi njegova deca,

Ma jok bre, on je ko zna ko.
Mi smo deca naših slavnih predaka, Srba , svetosavaca i pravoslavaca, pa makar bili i pedofili, ali su nam miliji i Draži od ovog komunističkog razvratnika.
Ko ne veruje neka pročita čime se mi i naša crkva ponosimo.
"Kralj Milutin (deda cara Dušana) je imao najviše brakova od svih nemanjićkih vladara - pet. Njegova prva žena zvala se Jelena. Ovom srpskom plemkinjom oženio se 1271. godine. S njom je imao sina Stefana (Dečanski, rođen 1275) i kćerku Anu (Nedu). U godini kada je postao kralj Raške, 1282, politički razlozi su bili presudni da otera prvu ženu i oženi se tesalskom princezom, kćerkom despota Jovana Prvog Anđela.

Bio je to brak iz interesa, sklopljen zbog zajedničkog pohoda na Vizantiju. Ali, nije dugo trajao jer je, godinu dana kasnije, svoju ženu, Tesalku, vratio ocu. Ovaj brak bio je bez dece. Da li u poseti kod brata Dragutina u Beogradu ili negde drugde, tek, Milutin se zagledao u Jelisavetu, sestru Dragutinove Kataline i ugarskog kralja Ladislava Četvrtog. Prema vizantijskom istoričaru Georgiju Pahimeru, Milutin je zaveo Jelisavetu, koja je već bila monahinja. Ona je, bez obzira na crkvene kanone, skinula monašku odeždu i udala se za srpskog kralja 1283. godine. Srpska crkva se oštro usprotivila ovom braku. Ova ljubav je trajala taman toliko da dobiju kćer Caricu (Zoricu).

Naredne, 1284. godine Milutin je oterao Jelisavetu, najverovatnije zbog pritiska Crkve (ona ponovo stavlja monaški veo), i zasnovao četvrti brak, takođe politički. Ovoga puta, nova srpska kraljica postaje Ana, kći bugarskog cara Đorđa Terterija. Ovaj brak je potrajao.

Milutin je državne interese uvek stavljao iznad ličnih. Kada je procenio da je došlo vreme približavanja Vizantiji, da bi očuvao velike, mačem osvojene teritorije (izbio je na obale Egejskog mora), pečat na ugovor o miru trebalo je da bude orođavanje s vizantijskom carevinom.

U nemogućnosti da zaustavi srpsko prodiranje, a na suprotnoj strani opasno ugrožen u Maloj Aziji od Turaka Seldžuka, Andronik Drugi se odlučuje da Milutinu da za ženu svoju mlađu sestru Evdokiju, kojoj je bio umro muž. Dok je Milutin bio oduševljen ovim predlogom Vizantinaca, Evdokija nije htela ni da čuje o udaji! Uplašen ljutnje koja se mogla očekivati, i obnavljanja neprijateljstava, što je veliki broj srpske vlastele stalno tražio, romejski car se odlučuje na očajnički korak: srpskom kralju ponudio je za ženu svoju petogodišnju kćer Simonidu.

Prema beleženju Nićifora Grigore saznajemo da je car Andronik postavio uslov da mala Simonida posle venčanja bude odgajana na srpskom dvoru dok ne odraste, tj. dok ne napuni 12 godina. Grigora, međutim, dalje tvrdi da se Milutin nije držao tog dogovora.
Srpska crkva, kao i grčka, odnosno patrijarh Jovan, bili su protiv ovog braka, ali su i kod srpskog kralja i vizantijskog cara preovladali državni interesi. Milutin je tada imao 44 godine i bio pet godina stariji od tasta Andronika Drugog. Princeza Simonida, sa samo 5-6 godina, uskoro će postati najmlađa srpska kraljica."
Da ponovim, nacionalni ponos podrazumeva i stid zbog bitangi, nasilnika, zločinaca, tiranina i šta ti ga ja znam, a ne da je svako srpsko đubre dobro jer je naše.
freehand freehand 09:43 11.10.2012

Re: strašno

Da ponovim, nacionalni ponos podrazumeva i stid zbog bitangi, nasilnika, zločinaca, tiranina i šta ti ga ja znam, a ne da je svako srpsko đubre dobro jer je naše.

Potpuno si u pravu.
Samo ne znam kakve to veze ima sa Titovim bludničenjem na štapskom stolu dok šeste ličke ginu štiteći ga, a na svakoj tarabi je proglas o čuvanju komunističkog morala?
I gde sam ja pomenuo Srbe, srpstvo, naše anđeoski čiste vladare i slične gluposti?
Pre će biti da se ti baviš beatifikacijom Josipa blaženog i njegovim vozdizanjem među svece.

Naša kita ponosita, to je kita... Čija?
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:53 11.10.2012

Re: strašno

I gde sam ja pomenuo Srbe, srpstvo, naše anđeoski čiste vladare i slične gluposti?

Nisdi pomenuo to što si naveo, ja ti govorim da pravi Srbi kažu da smo mi deca naših srpskih predaka i Svetog Save iako čovek nije imao dece.
A ti navalio na Titu.Pa jeste bio kurvar pa šta, ti kao ne bi i drugi ne bi na njegovom mestu.
Naša kita ponosita, to je kita... Čija?

valjda pravoslavna.
I nemoj sada o tim glupostima a ovi hoće opet da nam uzmu Kosovo iako smo ga toliko puta sačuvali.
Mangupi iz EU čak tvrde da se R1244 odnosi na celo Kosovo , a mi znamo da se odnosila samo na onaj gde gde mi dozvolimo da se odnosi.
freehand freehand 10:18 11.10.2012

Re: strašno

Milan Karagaća
I gde sam ja pomenuo Srbe, srpstvo, naše anđeoski čiste vladare i slične gluposti?

Nisdi pomenuo to što si naveo, ja ti govorim da pravi Srbi kažu da smo mi deca naših srpskih predaka i Svetog Save iako čovek nije imao dece.
A ti navalio na Titu.Pa jeste bio kurvar pa šta, ti kao ne bi i drugi ne bi na njegovom mestu.
Naša kita ponosita, to je kita... Čija?

valjda pravoslavna.
I nemoj sada o tim glupostima a ovi hoće opet da nam uzmu Kosovo iako smo ga toliko puta sačuvali.
Mangupi iz EU čak tvrde da se R1244 odnosi na celo Kosovo , a mi znamo da se odnosila samo na onaj gde gde mi dozvolimo da se odnosi.

Karagaća, ti imaš ozbiljan problem sa razumevanjem, moram da ti kažem.
Tema bloga su svedočanstva o Titovim seksualnim poduhvatima za vreme Rata i Revolucije. Ja to smatram vrhunskim licemerjem obzirom na proklamacije i deklarisani moral
Tebi je to "Neki ćete da izginete, a neki ćemo da jebemo" očigledno ok. Meni nije.
A ni pomislio nisam niti sam pominjao svete srpskje vladare, ni Kosovo ni bilo šta slično.
Sad, to što ti očigledno operišeš isključivo izanđalim stereotipovima - jebi ga. Tu ti nisam adekvatan partner za svađu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:36 11.10.2012

Re: strašno

Karagaća, ti imaš ozbiljan problem sa razumevanjem, moram da ti kažem.

Nemam ja uopšte problem sa razumevanjem, čak ni toga ta je i ova tema deo opšte kampanje koja se vodi da bi se rehabilitovali četnici. Pa nije li ti licemerna ona državna sahrana na Oplencu. Nije li ti licemerno štop predsednik države ne reče ko je kriv za onoliko streljanih u Jajincima ili barem da reče da rehabilitacije za takve nema i neće biti.
Elem, meni je jedan bivši prvoborac, partizan i valjda predratni komunista još nekih šezdesetih rekao da je u partizanima video još tokom rata da posle oslobođenja od propagiranog komunizma. Naime, kada je video da su oficiri počeli da se hrane na posebnom kazanu odvojeno od boraca, kada je već nekima bilo dozvoljeno što drugima nije, kada su drugarice počele da jurerukovodioce a oni njih protežirali. I šta tu nije jasno, pa naravno da nije moralno to što je Tito radio i druge male Tite jer čim se počne sa malim privlegijama to je seme za mnogo veće.
Mene čudi da ti još nisi shvatio da ja ne branim Tita , pa čak bi mogao da pišem i poseban post o kritici njegovih poteza, ali branim princip da ga ne napadaju oni koji su gori od njega ili da je on uzrok svih zala pa i ovog nerazumevanja što se kao pravimo blesavi da smo iznenađeni da oni koji su priznali Kosovo, priznali su ga u celini i da se r1244 odnosi na celinu. Druga je stvar ako se Srbija i Kosovo dogovore da metnu granice i po sred Prištine, ali ako se ne dogovore ostaju ovde gde jesu.
Da li ti mene razumeš sada i da li razumeš da zbog Titovog seksa nije izgubljena ni jedna bitka , nije rasturena Jugoslavija, nije takav izveštaj EK i nije nam danas ovakva ekonomska situacija, i nije zbog njega to što jeste već zbog ovih koji su na vlasti već dvadeset godina pa posle tih 20 godina DS ne zna koji joj je program.
predatortz predatortz 11:36 11.10.2012

Re: strašno


Karagaća, ti imaš ozbiljan problem sa razumevanjem, moram da ti kažem.
Tema bloga su svedočanstva o Titovim seksualnim poduhvatima za vreme Rata i Revolucije.


E, tu ti je Karagaća kao ja kad uzmem da branim četnike!
Razvodnjava, nateže, obrće...
freehand freehand 11:43 11.10.2012

Re: strašno

Da li ti mene razumeš sada i da li razumeš da zbog Titovog seksa nije izgubljena ni jedna bitka , nije rasturena Jugoslavija, nije takav izveštaj EK i nije nam danas ovakva ekonomska situacija, i nije zbog njega to što jeste već zbog ovih koji su na vlasti već dvadeset godina pa posle tih 20 godina DS ne zna koji joj je program.

Dobro, bar si se malo manuo četnika i Kosova.
A nije baš da nema Tita veze sa ekonomskom situacijom a ni oni pre dvadeset godina.
Nego, neka to za neki drugi blog, daj da se ovde držimo visokih moralnih normi i revolucionarnog seksa pred mašingeverima i u inat okupatoru i domaćim izdajnicima.
Riba protiv gibanice, pa da se pitamo ko je u stvari bio sorbonski đak!
automatic automatic 17:08 11.10.2012

Re: strašno

"Neki ćete da izginete, a neki ćemo da jebemo"

frifi, TZARE!


mada moram da iznesem sumnju kada je u pitanju seksualna aktivnost druga tite na vatrenoj liniji.

naime, pojavila su se svedocenja prema kojima je drug tita napunio gace prilikom desanta na drvar i iz pecine je bukvalno odvucen jer su mu se noge odsekle od straha, a i sadrzaj iz gaca ometao mu je nesmetano kretanje...Milan Karagaća Milan Karagaća 17:48 11.10.2012

Re: strašno

Riba protiv gibanice, pa da se pitamo ko je u stvari bio sorbonski đak!

Šta jes jes, bolje su prolazili oni koji su imali i ribu i gibanicu bez obzira na post.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:50 11.10.2012

Re: strašno

predatortz

Karagaća, ti imaš ozbiljan problem sa razumevanjem, moram da ti kažem.
Tema bloga su svedočanstva o Titovim seksualnim poduhvatima za vreme Rata i Revolucije.


E, tu ti je Karagaća kao ja kad uzmem da branim četnike!
Razvodnjava, nateže, obrće...

Tu si u pravu , još samo da priznaš da sam ja objektivan a ti subjektivan.
predatortz predatortz 17:58 11.10.2012

Re: strašno

Milan Karagaća
predatortz

Karagaća, ti imaš ozbiljan problem sa razumevanjem, moram da ti kažem.
Tema bloga su svedočanstva o Titovim seksualnim poduhvatima za vreme Rata i Revolucije.


E, tu ti je Karagaća kao ja kad uzmem da branim četnike!
Razvodnjava, nateže, obrće...

Tu si u pravu , još samo da priznaš da sam ja objektivan a ti subjektivan.


I jedan i drugi smo, moj zemljače, subjektivni.
I vrlo dobro znaš da govorim istinu, kada to kažem.
Greške, i to ne male, su činili i jedni i drugi.
A sirotinja je to plaćala glavama!
Vreme je da se nađe ideologija koja će biti i moja i tvoja. Minimum iza koga ćemo obojica stati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:49 11.10.2012

Re: strašno

Greške, i to ne male, su činili i jedni i drugi.
A sirotinja je to plaćala glavama!

objektivno.
Vreme je da se nađe ideologija koja će biti i moja i tvoja.

vreme je da i jedne i druge ostavimo istoriji, a to ne dozvoljavaju ovi čovekoliki koji hoće po svaku cenu da budu četnikoliki istoričari, kao ni deo štampe čiji se gl.urednik od veeelikog komuniste premetnuo u četnike pa sada i kad nema isčeprkava neke nove likove koji veličaju četnike.Raja to ne zna a oni na knjigama i feljtonima zarađuju i baš ih briga. Kada procene da će bolje ići feljtoni i knjige o onim drugima, isti ti će ih štancovati.
Minimum oko koga se treba složiti je da svako vreme ima svoje breme i da su u ono vreme neki postupili na jedan drugi na drugi način i neka ostane njima i njihovom vremenu. Mene ne može ni razni Nikolići, Milisavi , Cvetkovići, Antići, Batakovići, Simići, Antići , Markovići i mali Bojan Dimitrijević i SPO-vci ubediti da su veći četnici od čiča Draže, ali je je belodano da na tome zarađuju.Inače im se fućka i za četnike i za partizane.
automatic automatic 21:27 11.10.2012

Re: strašno

Mene ne može ni razni Nikolići, Milisavi , Cvetkovići, Antići, Batakovići, Simići, Antići , Markovići i mali Bojan Dimitrijević i SPO-vci ubediti da su veći četnici od čiča Draže, ali je je belodano da na tome zarađuju.Inače im se fućka i za četnike i za partizane.

sta mislite o onome sto oni pisu?

nije vazno ko su, vec sta pisu.
kako vam se dopada iznosenje vesto i dugo skrivanih tajni?
znam da vam nije lako, i da vam se citav svet rusi kao kula od karata. voleli ste ga, verovali mu, ceo zivot proziveli na njegovoj filozofiji, kad ono - corak! domobranska, pedofilicna bitanga koja juri kurve, voli zlatne predmete, skupe poklone i obicna kukavica koja je svima podmetala.
predatortz predatortz 21:46 11.10.2012

Re: strašno

vreme je da i jedne i druge ostavimo istoriji


Naravno. Ali ne našminkanoj, već ogoljenoj...
Faktografski. Da sagledamo oba pokreta bez ružičastih naočara. Bez tabua.
Da zločine zovemo zločinima. Ne zverstvima kada su u pitanju jedni, a za istu stvar 'skretanjima' kada su u pitanju drugi.

Kad ogolimo i Tita i Dražu, kad ih prikažemo onakvim kakvi su zaista bili, onda možemo da ih prepustimo sudu istorije.
freehand freehand 21:54 11.10.2012

Re: strašno

Kad ogolimo i Tita i Dražu, kad ih prikažemo onakvim kakvi su zaista bili, onda možemo da ih prepustimo sudu istorije.Kad smo već kod te istorijske korektnosti - šta se priča, šta je Draža karao?
Možda više onako miloševski, jedre seljančice, al neokupane, da mirišu na prirodno?
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:56 11.10.2012

Re: strašno

kako vam se dopada iznosenje vesto i dugo skrivanih tajni?

ako je za tebe tajna ko je digao ustanak za mene nije jer znam.
Ne radi se o tajnama nego izmišljanjima i lažima, poput najnovije bljuvotine kako je knjez Pavle hteo da spase Srbiju tako što će je gurnuti u onu stvar Hitleru.
i da vam se citav svet rusi kao kula od karata. voleli ste ga, verovali mu, ceo zivot proziveli na njegovoj filozofiji, kad ono - corak!

ništa se meni ne ruši a pogotovo ništa ne mogu srušiti lažovi i idioti koji će još napisati da je možda Hitler pobedio a onda papa i masoni doveli angloamerikance u Normandiju.
pedofilicna bitanga koja juri kurve, voli zlatne predmete, skupe poklone i obicna kukavica koja je svima podmetala.

pitaj Pahomija šta je pedofil, a odnosi sa osobama suprotnog pola su normalna stvar, uz ogradu da ipak treba imati mere kada su razlike u godinama u pitanju, ali već danas to pitanje niko i ne postavlja.Inače, način na koji si ovo formulisao je prostački pa me navodi da posumnjam da to piše spravica koja ima hardver bez softvera već mu ubace kasetu i on ponavlja što mu je usnimljeno.
sta mislite o onome sto oni pisu?
nije vazno ko su, vec sta pisu.

konstrukcije, laži i izmišljotine.
Zašto niko ne kaže, pa ni predsednik države pre neki dan u Jajincima, čija je to policija i vlast koja je toliko ljudi strpala u logor na Banjici i likvidirala u Jajincima. I sad pazi koji je to zločin, vajni Srbi i patriote ubijali Srbe na isti način kao što su im radili i oni u Jasenovcu.
Ko privede celu porodici Trajković, oca, majku, dva brata i Slobodu Trajković i likvidira samo zato što je ona bila devojka Ive Lole Ribara.Ako ništa , imajte barem ljudskog obraza, ali oni koje ti tvoji istoričari sada hoće da rehabilituiju i kuju u zvezde da su imali obraza i ljudskostine bi to ni radili.Neka se postide onog nemačkog vojnika koji je odbio da strelja Srbe iako je znao da će njega streljati, a Nedićeva policija sa velikim zadovoljstvom ubijala i zatvarala Srbe.
predatortz predatortz 21:56 11.10.2012

Re: strašno


Kad smo već kod te istorijske korektnosti - šta se priča, šta je Draža karao?
Možda više onako miloševski, jedre seljančicem, al neokupane, da mirišu na prirodno?


Verovatno ga ni on nije držao stalno u gaćama, da prostiš...
automatic automatic 22:37 11.10.2012

Re: strašno

Inače, način na koji si ovo formulisao je prostački pa me navodi da posumnjam da to piše spravica koja ima hardver bez softvera već mu ubace kasetu i on ponavlja što mu je usnimljeno.

takav je bio i titov zivot, prostacki, sirov i nadasve pokvaren.

zao mi je sto se urusavaju tvoji ideali.

mnogi od vas su verovali, mnogi su morali da veruju, neki nisu ni morali, a cinili su zlocine, a najgori su oni koji i danas veruju i pricaju da je sve to istina.
milisav68 milisav68 22:40 11.10.2012

Re: strašno

Milan Karagaća
poput najnovije bljuvotine kako je knjez Pavle hteo da spase Srbiju tako što će je gurnuti u onu stvar Hitleru.

Pa da, ovako je bolje ispalo, kad mu je Simović sjebo koncepciju.
predatortz predatortz 22:43 11.10.2012

Re: strašno

milisav68
Milan Karagaća
poput najnovije bljuvotine kako je knjez Pavle hteo da spase Srbiju tako što će je gurnuti u onu stvar Hitleru.

Pa da, ovako je bolje ispalo, kad mu je Simović sjebo koncepciju.


Za lepu i okruglu cifru u funtama...
I to ne kaže četnička istorija, nego dokumenti iz britanskih arhiva.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 08:00 12.10.2012

Re: strašno

milisav68
Milan Karagaća
poput najnovije bljuvotine kako je knjez Pavle hteo da spase Srbiju tako što će je gurnuti u onu stvar Hitleru.

Pa da, ovako je bolje ispalo, kad mu je Simović sjebo koncepciju.


A sta bi bilo inace? Nemacka bi sigurno usla kroz Srbiju u Grcku? Slali bismo nase trupe na Staljingrad kao sto su radili Rumuni? Da li bi se odustalo od neke ublazene NDH? Ne bi bilo revizije Trijanona?
predatortz predatortz 09:16 12.10.2012

Re: strašno


A sta bi bilo inace? Nemacka bi sigurno usla kroz Srbiju u Grcku?


Ušla je svakako.

Slali bismo nase trupe na Staljingrad kao sto su radili Rumuni?


Milion i sedamstotina hiljhada mrtvih je previsoka cena za tu ljubav prema Sovjetima.

Da li bi se odustalo od neke ublazene NDH?


NDH bi možda i postojala, ali Srbi u njoj ne bi bili divljač za odstrel...

A, WWII bi bio završen i bez našeg učešća u njemu. Na isti način kao što je i završen.
Eventualno bi nakon rata imali tvrđi komunizam, nego što smo ga imali.
No, ni to nije loša stvar. Narod bi se izlečio od te boljke, kao što su izlečeni Česi,Mađari, Slovaci, Poljaci...
A, i bolje bi prošli posle raspada SSSR-a. Vidi iste Mađare,Poljake, Slovake...
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 10:13 12.10.2012

Re: strašno

predatortz

A sta bi bilo inace? Nemacka bi sigurno usla kroz Srbiju u Grcku?


Ušla je svakako.

Ali to bi verovatno izazvalo revolt u Srbiji zbog krsenja starih saveznistva iz prvog svetskog rata i neki pokret otpora vlastima slican cetnickom koji bi gusile lokalne snage, sto bi uz komunisticki pokret otpora napravio lep gradjanski rat bas u Srbiji.

Slali bismo nase trupe na Staljingrad kao sto su radili Rumuni?


Milion i sedamstotina hiljhada mrtvih je previsoka cena za tu ljubav prema Sovjetima.


A raspolozenje u Srbiji koja salje vojsku na daleki front da gine za tudje agende? Doslo bi do masovnog dezertiranja.

Da li bi se odustalo od neke ublazene NDH?


NDH bi možda i postojala, ali Srbi u njoj ne bi bili divljač za odstrel...


Da li?


A, WWII bi bio završen i bez našeg učešća u njemu. Na isti način kao što je i završen.
Eventualno bi nakon rata imali tvrđi komunizam, nego što smo ga imali.
No, ni to nije loša stvar. Narod bi se izlečio od te boljke, kao što su izlečeni Česi,Mađari, Slovaci, Poljaci...
A, i bolje bi prošli posle raspada SSSR-a. Vidi iste Mađare,Poljake, Slovake...


Ovo sigurno!

Mada bi jos bolje bilo da smo prosli kao Grci...
freehand freehand 10:22 12.10.2012

Re: strašno

Ali to bi verovatno izazvalo revolt u Srbiji zbog krsenja starih saveznistva iz prvog svetskog rata i neki pokret otpora vlastima slican cetnickom koji bi gusile lokalne snage, sto bi uz komunisticki pokret otpora napravio lep gradjanski rat bas u Srbiji.

E Bogu hvala da smo to na ovaj način izbegli!
Mislim - daleko sam ja od veličanja Trojnog pakta i savezništva sa Hitlerom daleko bilo, ali argumentacija ti je ko paučina.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 10:40 12.10.2012

Re: strašno

freehand
Ali to bi verovatno izazvalo revolt u Srbiji zbog krsenja starih saveznistva iz prvog svetskog rata i neki pokret otpora vlastima slican cetnickom koji bi gusile lokalne snage, sto bi uz komunisticki pokret otpora napravio lep gradjanski rat bas u Srbiji.

E Bogu hvala da smo to na ovaj način izbegli!
Mislim - daleko sam ja od veličanja Trojnog pakta i savezništva sa Hitlerom daleko bilo, ali argumentacija ti je ko paučina.


Ma ja samo mislim da se ne bi spasli aktivnog ucesca u ratu nikako. A Hitler je imao druge i vaznije saveznike od kneza Pavla.
predatortz predatortz 10:49 12.10.2012

Re: strašno

grebostrek.lurker
freehand
Ali to bi verovatno izazvalo revolt u Srbiji zbog krsenja starih saveznistva iz prvog svetskog rata i neki pokret otpora vlastima slican cetnickom koji bi gusile lokalne snage, sto bi uz komunisticki pokret otpora napravio lep gradjanski rat bas u Srbiji.

E Bogu hvala da smo to na ovaj način izbegli!
Mislim - daleko sam ja od veličanja Trojnog pakta i savezništva sa Hitlerom daleko bilo, ali argumentacija ti je ko paučina.


Ma ja samo mislim da se ne bi spasli aktivnog ucesca u ratu nikako. A Hitler je imao druge i vaznije saveznike od kneza Pavla.


Mislim da ovo pogrešno tumačiš. Knez Pavle je činio sve da ne bude preterano važan Hitlerov saveznik. Niti je poenta cele priče da je trebalo biti Hitlerov saveznik. Čovek je pokušao sve , a bio je anglofil uzgred, da narod i državu što bezbolnije provuče kroz opšte ludilo koje je već bilo uveliko počelo.
Ako je to podrazumevalo neku formu savezništva, pa čak i preko volje, svakako je u tom trenutku bilo pametnije nego staviti narod u poziciju da izgine za ruski i engleski interes.

Prebacim celu priču na sadašnjost:

Svi znamo da USA čini teške zločine protiv čovečnosti. Napada suverene zemlje, svrgava izabrane vlade i postavlje marionetske, podržava i fabrikuje sumljive pokreta koji se graniče sa terorističkim organizacijama, pljačka tuđe resurse...

Ali smo naučili da nije pametno trčati pred rudu !
Sad bi svi ovi koji veličaju otpor Hitleru ladno u NATO.
I za živu glavu ne bi priznali da je to slično razmišljanju Kneza Pavla!
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 11:19 12.10.2012

Re: strašno


Ma ja samo mislim da se ne bi spasli aktivnog ucesca u ratu nikako. A Hitler je imao druge i vaznije saveznike od kneza Pavla.
Mislim da ovo pogrešno tumačiš. Knez Pavle je činio sve da ne bude preterano važan Hitlerov saveznik. Niti je poenta cele priče da je trebalo biti Hitlerov saveznik. Čovek je pokušao sve , a bio je anglofil uzgred, da narod i državu što bezbolnije provuče kroz opšte ludilo koje je već bilo uveliko počelo.
Ako je to podrazumevalo neku formu savezništva, pa čak i preko volje, svakako je u tom trenutku bilo pametnije nego staviti narod u poziciju da izgine za ruski i engleski interes.


Ustvari jako je tesko da shvatimo situaciju na samom pocetku rata znajuci kakav ce na kraju biti ishod.

Verujem da je iz perspektive onog vremena pobuna protiv Hitlera izgledala moguca - secam se iz dokumentarne serije Rat u Jugoslaviji (koja je pravljena oko '90 godine dok su jos mnogi ucesnici bili zivi) da su i visoki oficiri i sa cetnicke i komunisticke strane govorili da im se tada cinilo da ce oni izaci na kraj sa Nemcima i da imaju sanse. Posle Bitke za Britaniju i kontraofanzive u Grckoj moguce da je kraljevskim oficirima izgledalo izvodljivo da urade isto kao i u Prvom svetskom ratu. A komunisti su verovali (posle, kad je napadnut Sovjetski Savez) da ce rat vrlo brzo da se zavrsi, par meseci najduze porazom nacista.

Naravno u '42 je sve izgledalo drugacije :)

A Rumuni su ratovali i dobrano izginuli za nemacki interes na istocnom frontu. I tamo je bila slicna situacija - jedna grana vladajuce dinastije je bila za Hitlera a druga protiv.
milisav68 milisav68 11:52 12.10.2012

Re: strašno

grebostrek.lurker

A sta bi bilo inace?

Pa za početak, Beograd ne bi bio bombardovan 6. aprila (za razliku od Zagreba i Ljubljane), kao i što ni verovatno ne bi bilo ni "Užičke republike" (to je ono što smo se spasili gradanskog rata u Srbiji), a ustaše ne bi bile u Zemunu.

Od 1,7 miliona ljudi koliko je stradalo za vreme WW2, skoro 50% je stradalo te 1941. godine, i to mahom civila u masovnim egzekucijama.

Kako god da se razvijala situacija, ne bi došlo do nardbe 100 za jednog, i to samo u Srbiji.

Gori scenario od ovog, teško može da se smisli.


predatortz predatortz 11:57 12.10.2012

Re: strašno

Gori scenario od ovog, teško može da se smisli.


Teško da može!

Ali, drugovi komunisti bi ratovali do poslednjeg srpskog seljaka!
Ti su, ionako, sve neki mutni tipovi...
Te moja njiva, te moja slava, te moj Kralj...
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 11:59 12.10.2012

Re: strašno

predatortz
Gori scenario od ovog, teško može da se smisli.


Teško da može!

Ali, drugovi komunisti bi ratovali do poslednjeg srpskog seljaka!
Ti su, ionako, sve neki mutni tipovi...
Te moja njiva, te moja slava, te moj Kralj...


Nisu samo komunisti bili protiv trojnog pakta :)
predatortz predatortz 12:07 12.10.2012

Re: strašno

grebostrek.lurker
predatortz
Gori scenario od ovog, teško može da se smisli.


Teško da može!

Ali, drugovi komunisti bi ratovali do poslednjeg srpskog seljaka!
Ti su, ionako, sve neki mutni tipovi...
Te moja njiva, te moja slava, te moj Kralj...


Nisu samo komunisti bili protiv trojnog pakta :)


Nisu,stoji...
Ali su samo oni bili spremni za matematiku 'sto za jednog'.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 12:37 12.10.2012

Re: strašno

milisav68
grebostrek.lurker

A sta bi bilo inace?

Pa za početak, Beograd ne bi bio bombardovan 6. aprila (za razliku od Zagreba i Ljubljane), kao i što ni verovatno ne bi bilo ni "Užičke republike" (to je ono što smo se spasili gradanskog rata u Srbiji), a ustaše ne bi bile u Zemunu.

Od 1,7 miliona ljudi koliko je stradalo za vreme WW2, skoro 50% je stradalo te 1941. godine, i to mahom civila u masovnim egzekucijama.

Kako god da se razvijala situacija, ne bi došlo do nardbe 100 za jednog, i to samo u Srbiji.

Gori scenario od ovog, teško može da se smisli.
Kao sto rekoh tamo izmedju, mislim da bi se upleli u rat, samo u kasnijim fazama, i da bi zrtava bilo opet jako mnogo (verovatno proporcionalno manje) i da je puno stvari koje su se desile Jugoslaviji u II svetskom ratu bilo zbog nezadovoljstva rezultatima I svetskog rata.
milisav68 milisav68 13:30 12.10.2012

Re: strašno

grebostrek.lurker

Kao sto rekoh tamo izmedju, mislim da bi se upleli u rat, samo u kasnijim fazama, i da bi zrtava bilo opet jako mnogo (verovatno proporcionalno manje) i da je puno stvari koje su se desile Jugoslaviji u II svetskom ratu bilo zbog nezadovoljstva rezultatima I svetskog rata.

Ma naravno da bi se upleli, samo bi izbegli tu katastrofalno-početnu podelu karata.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:40 12.10.2012

Re: strašno

Ali su samo oni bili spremni za matematiku 'sto za jednog'.

Zemljače, jesu li pripadnici JVuO počeli prvi akcije protiv okupatora nego partizaniu li te akcije izvodili tokom 1941. i do marta 1942.godine? Tvrdite da jesu i da je to bio prvi gerilac i gerilski pokret u okupiranoj Evropi.Pa jeste, ja ne sporim, svi znamo da su mnoge akcije izvodili zajedno četnici i partizani.
Pa kaži ti nama da li je bila i jedna akcija ravnogoraca koja je dovela do odmazde ili su Neci činili odmazde samo kada su ih napadali partizani.
Sledeće, posle pada Užičke republike kažete da faktički nije ni bilo partizana u Srbiji, i time se još neki ponose, pa otkud onda to 100 za jednog.
Što se tiče šarizanskog rata u BiH i Hrvatskoj tu je došlo do ustanka pošto je uglavnom već unapred pobijeno od strane okupatora i ustaša koliko su stigli i u BiH i Hrvatskoj nije ni važilo pravilo 100 za jednoga već masovno uništavanje naroda i partizanskih boraca bez obzira, a da su sedeli i čekali i bili bi svi pobijeni.
Znači , nemoj da mešaš žabe i babe, u BiH i Hrvatskoj jednostavno nije smelo da se prekine sa borbom i odbranom naroda.
A meni je već muka od ovih koji cinično kažu kako su ih prekodrinska braća okupirali.Pa to je autofašizam.
A ondak, što bi reko Lala, i da priupitam, ko su ti koje su nedićeva policija i Gestapo trpali u Banjički logor i streljali u Jajincima i to sve do 1944.godine, kako to da u prijateljskim odnošajima nije sprečeno, ko je kriv za smrt između 60.000 i 80.000 duša, a nije bilo partizana u Srbiji, jesu li to oni koji su u Beogradu remetili prijateljsko druženje beogradske gospode i gospodža sa okupatorskim oficirima po kafanama, pozorištima, balovima. Pa još ti gadovi i njihovi potomci kažu kako su ih prekodrinski Srbi okupirali a uz pomoć Rusa oterali njihove prijatelje sa kojima su se tako lepo družili.Fuuuj.
tyson tyson 20:02 08.10.2012

Tito nam je miliji i Draži!


To su sve laži koje po proverenom receptu podmeću izdajnici i poražene snage starog režima.


zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:05 09.10.2012

Neverovatno

Ovo otkrice je neverovatno. Tito voleo onu stvar. To mu dodje kao najveci minus od svih minusa? Homofobija?
freehand freehand 06:54 09.10.2012

Re: Neverovatno

zadnjapetoletka
Ovo otkrice je neverovatno. Tito voleo onu stvar. To mu dodje kao najveci minus od svih minusa? Homofobija?

Ma njegovo riboljublje je sasvim okej.
Mada, u vreme kad se čudoređe, po nalogu njegovog štaba imalo smatrati vrhunskim moralnim imperativom i propagirati stalno i gromoglasno, kad se streljanje za šljivu u ruci i šljivu na vratu smatralo pravednim činom - zaista nekim sumnjičavcima može izgledati kao vrhunsko licemerje.
Kao i mnoge druge njegove navike, uostalom.
predatortz predatortz 07:35 09.10.2012

Re: Neverovatno


Ma njegovo riboljublje je sasvim okej.
Mada, u vreme kad se čudoređe, po nalogu njegovog štaba imalo smatrati vrhunskim moralnim imperativom i propagirati stalno i gromoglasno, kad se streljanje za šljivu u ruci i šljivu na vratu smatralo pravednim činom - zaista nekim sumnjičavcima može izgledati kao vrhunsko licemerje.
Kao i mnoge druge njegove navike, uostalom.Bravo
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:08 09.10.2012

Re: Neverovatno

freehand
zadnjapetoletka
Ovo otkrice je neverovatno. Tito voleo onu stvar. To mu dodje kao najveci minus od svih minusa? Homofobija?

Ma njegovo riboljublje je sasvim okej.
Mada, u vreme kad se čudoređe, po nalogu njegovog štaba imalo smatrati vrhunskim moralnim imperativom i propagirati stalno i gromoglasno, kad se streljanje za šljivu u ruci i šljivu na vratu smatralo pravednim činom - zaista nekim sumnjičavcima može izgledati kao vrhunsko licemerje.
Kao i mnoge druge njegove navike, uostalom.

Sad si me iznenadio,mešaš dve stvari koje osim aluzija neaju nikakve veze.
Dakle, ne odobravam da su streljali zbog ubrane šljive ili onog partizana što je uzeo džemper od neke žene u ustaškom selu, ali burazeru šta misliš da je u ratovima 90-ih streljano samo dvojica koji su ubili celu porodicu samo pljačke radi, da su streljali dvojicu koji su uzeli tuši mercedes, ne bi taj rat bio verovatno ni sa toliko zločina a možda ni toliko trajao jer velike patriote ne bi imale tako jake motive.
A što se tiče žena, pa naravno da je toga bilo ali partizani nisu silovali po selima, nisu formirali javne kuće od pripadnica drugih nacija kao što su to radile sve paravojske u zločinačkim i profiterskim ratovima 90-ih.
Uostalom , švaleracija se ne smatra ni kriminalom ni ratnim zločinom. A što se tiče tih stvari pa nisu baš drugarice i drugovi totalno apstinirali, bilo je dosta i brakova sklopljenih u ratu, dosta ljubavi pa i švaleracije. E za ravnogorski pokret ne znam pošto su oni bili visoko moralni a bilo je i kod njih gospođa, mada im se često dešavalo da kada se naliju rakije zaborave za moral pa puste duši na volju.
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:47 09.10.2012

Re: Neverovatno

Milan Karagaća
E za ravnogorski pokret ne znam pošto su oni bili visoko moralni a bilo je i kod njih gospođa, mada im se često dešavalo da kada se naliju rakije zaborave za moral pa puste duši na volju.


Za pripadnike ravnogorskog opšte je poznato da su to ljudi pravoslavni i da su im porodične vrednosti i etika bili na prvom mestu.

Domaćini. Sasvim izvesno i slave slavu, za koju sam čuo od ekipe sa pivom ispred prodavnice da je uzrok patološke mržnje zapadnih sila, koji nas satiru upravo zbog običaja slavljenja slave.

Pre neki dan sam čuo i odlično objašnjenje otkud ova poskupljenja, ali da ne trolujem temu.
antioksidant antioksidant 09:51 09.10.2012

Re: Neverovatno

Pre neki dan sam čuo i odlično objašnjenje otkud ova poskupljenja, ali da ne trolujem temu.

и то баш пред славе
koksy koksy 09:52 09.10.2012

Re: Neverovatno

A što se tiče žena, pa naravno da je toga bilo ali partizani nisu silovali po selima...


tako je! pa, uz toliku napetost, morao je drug Tito povremeno ikru odvaditi.
čak se, kako to dole kvotovano već pokazuje, i u takvim trenucima mogla uočiti njegova nesumnjiva hrabrost.

Jednom prilikom za vreme našeg odnosa neprijatelj je bio veoma blizu mesta gde smo se mi nalazili. Čula se jaka paljba koja se približavala. Ja sam bila jako uplašeno i Tita upozoravala, međutim, on je i dalje radio svoj posao. Njega to nije nimalo ometalo u njegovoj pohoti niti je hteo da prekine, sve dok nije doživeo vrhunac.


hoću reći, svaki njegov postupak je zračio tom neverovatnom energijom, slobodarskim duhom i naglašenim prezirom prema okupatoru.
docsumann docsumann 10:05 09.10.2012

Re: Neverovatno

Milan Karagaća
E za ravnogorski pokret ne znam pošto su oni bili visoko moralni a bilo je i kod njih gospođa, mada im se često dešavalo da kada se naliju rakije zaborave za moral pa puste duši na volju.


a jesu li i one nosile brade

mislim, podsjeti me ovo na onaj dijalog iz Gospodara Prstenova

Gimli: It's true you don't see many dwarf women. And in fact, they are so alike in voice and appearance, that they are often mistaken for dwarf men.
Aragorn: [whispering] It's the beards.
Gimli: And this in turn has given rise to the belief that there are no dwarf women, and that dwarves just spring out of holes in the ground!
[Eowyn laughs]
Gimli: Which is, of course, ridiculous.


alarih alarih 10:09 09.10.2012

Re: Neverovatno

freehand

Ma njegovo riboljublje je sasvim okej.
Mada, u vreme kad se čudoređe, po nalogu njegovog štaba imalo smatrati vrhunskim moralnim imperativom i propagirati stalno i gromoglasno, kad se streljanje za šljivu u ruci i šljivu na vratu smatralo pravednim činom - zaista nekim sumnjičavcima može izgledati kao vrhunsko licemerje.
Kao i mnoge druge njegove navike, uostalom.

Evo ti priča iz života: Baba i deda mog pokojnog muža su bili par iz partizana. I pre par godina, nas dvoje dokonih i blesavih rešimo da iščeprkamo gde i kad je to deda stigao babu (u onom smislu stigao). Zaronimo u Vojni arhiv i ubrzo shvatimo da to nećemo saznati, ali da bismo mogli saznati gde i kad je baba stigla dedu, tj. kad su se venčali Uglavnom, kroz ruke su mi prošle gomile molbi za odobrenje braka i odgovori na iste. Sa sve nespretnim rukopisima potencijalnih mladenaca, mišljenjem komandanta bataljona ili politkoma, "uzoran drug", "čestita drugarica"... zapravo je sve to bilo jako dirljivo.
Elem, metak za šljivu na vratu je hiperbola, kao i onaj metak za šljivu u ruci. Veliki broj boraca se tokom i nakon rata oženio upravo svojim ratnim drugaricama, što je i ljudski razumljivo i logično. Kao što je i ljudski razumljivo i logično da se ti parovi pre toga nisu samo gledali. E sad, između teorije o nerekidnim orgijama i čudoređa kao vrhunskog moralnog imperativa je prilično veliki prostor, na kome se najčešće i nalazi sam život.

predatortz predatortz 13:45 09.10.2012

Re: Neverovatno

Uglavnom, kroz ruke su mi prošle gomile molbi za odobrenje braka i odgovori na iste. Sa sve nespretnim rukopisima potencijalnih mladenaca, mišljenjem komandanta bataljona ili politkoma, "uzoran drug", "čestita drugarica"... zapravo je sve to bilo jako dirljivo.


Dirljivo u PM! Mislim, meni to više vuče na fašizam...

Draga Partijo, mogu li ja da ženim drugar'cu tu i tu!

Žestok fašizam!
registry_machine registry_machine 14:30 09.10.2012

Re: Neverovatno

A što se tiče žena, pa naravno da je toga bilo ali partizani nisu silovali po selima, nisu formirali javne kuće od pripadnica drugih nacija kao što su to radile sve paravojske u zločinačkim i profiterskim ratovima 90-ih.

Naravno da nisu, partizanske jedinice su se sastojale mahom od Srba.
alarih alarih 14:33 09.10.2012

Re: Neverovatno

predatortz
Uglavnom, kroz ruke su mi prošle gomile molbi za odobrenje braka i odgovori na iste. Sa sve nespretnim rukopisima potencijalnih mladenaca, mišljenjem komandanta bataljona ili politkoma, "uzoran drug", "čestita drugarica"... zapravo je sve to bilo jako dirljivo.


Dirljivo u PM! Mislim, meni to više vuče na fašizam...

Draga Partijo, mogu li ja da ženim drugar'cu tu i tu!

Žestok fašizam!

Pa sad... Toga je bilo u izvesnoj meri i u izvesnim slučajevima i u posleratnom periodu i za taj period bih se složila sa tvojom kvalifikacijom.

Ali u ratno vreme, u vojsci sastavljenoj pretežno od mladih ljudi, većinom seljaka, od kojih mnogi ni vojsku nisu stigli da odsluže pre rata, sa priličnim procentom žena-boraca... Meni je razumljiva potreba za izvesnim zauzdavanjem nagona i propisivanjem moralnog ponašanja u takvoj sredini i takvim ekstremnim okolnostima. I, ebg, jesu mi dirljive te priče o ljudima koji misle na ljubav i brak, što rekoše gore, u koloni.

Evo, ti si prošao rat, znaš bolje od mene kako to izgleda kad si tamo, na crti, gde očas posla od čoveka postaneš ko zna šta, pa reci sam kako bi izgledalo to ratovanje u ovim gore okolnostima, dakle, sa takvom strukturom ljudstva, u smislu zastupljenosti žena u toj meri, nezastupljenosti obučenog vojničkog kadra i svega ostalog. Ti ne bi na neki način kontrolisao i ove odnose u odredu?
predatortz predatortz 14:42 09.10.2012

Re: Neverovatno


Evo, ti si prošao rat, znaš bolje od mene kako to izgleda kad si tamo, na crti, gde očas posla od čoveka postaneš ko zna šta, pa reci sam kako bi izgledalo to ratovanje u ovim gore okolnostima, dakle, sa takvom strukturom ljudstva, u smislu zastupljenosti žena u toj meri, nezastupljenosti obučenog vojničkog kadra i svega ostalog. Ti ne bi na neki način kontrolisao i ove odnose u odredu?


Prosto bih to rešio:

Žene i decu ( sa akcentom na decu ) ne bih primao u vojsku. Rat je surova rabota, niko normalan ne uživa u njemu. Ni jedan cilj nije toliko svet da tutneš oružje u ruke dece...
Žene u uniformi?
Veruj mi, da ne mogu da shvatim taj tip žene koaja želi da bude vojnik.
Zovi me romantikom, meni se žene nikako ne uklapaju u tu ludilo!
freehand freehand 15:36 09.10.2012

Re: Neverovatno

Sad si me iznenadio,mešaš dve stvari koje osim aluzija neaju nikakve veze.

Pa i ti si mene iznenadio, moj Milane. Čitaš nešto što ja nisam napisao, i skačeš na ratove devedesetih i Ravnu goru ko zeka.
Ono što ja jesam napisao jeste da se Revolucija sa sve drugom Titom toliko ličnim primerom i Za mnom! ponosila! A ono - Autor sabranih dela i Najveći sin jebavo na stolu dok su okolo letele otkucane naredbe za streljanje...

I onda ti "Titov naprijed" dođe ko čisto erotsko štivo:

Drug Tito jaše na čelu kolone...

Jebote, aj priznaj: šta ti sad, u svetlu ovog svedočanstva Đidovog - prvo pada na pamet?! Koga jaše Drug Tito? Kako jaše? Kas, galop, klaj-klaj? Mjktbžj - ko bi reko da je i od Nazora mogao da ispadne scenario za pornić?!
freehand freehand 15:41 09.10.2012

Re: Neverovatno

alarih
predatortz
Uglavnom, kroz ruke su mi prošle gomile molbi za odobrenje braka i odgovori na iste. Sa sve nespretnim rukopisima potencijalnih mladenaca, mišljenjem komandanta bataljona ili politkoma, "uzoran drug", "čestita drugarica"... zapravo je sve to bilo jako dirljivo.


Dirljivo u PM! Mislim, meni to više vuče na fašizam...

Draga Partijo, mogu li ja da ženim drugar'cu tu i tu!

Žestok fašizam!

Pa sad... Toga je bilo u izvesnoj meri i u izvesnim slučajevima i u posleratnom periodu i za taj period bih se složila sa tvojom kvalifikacijom.

Ali u ratno vreme, u vojsci sastavljenoj pretežno od mladih ljudi, većinom seljaka, od kojih mnogi ni vojsku nisu stigli da odsluže pre rata, sa priličnim procentom žena-boraca... Meni je razumljiva potreba za izvesnim zauzdavanjem nagona i propisivanjem moralnog ponašanja u takvoj sredini i takvim ekstremnim okolnostima. I, ebg, jesu mi dirljive te priče o ljudima koji misle na ljubav i brak, što rekoše gore, u koloni.

Evo, ti si prošao rat, znaš bolje od mene kako to izgleda kad si tamo, na crti, gde očas posla od čoveka postaneš ko zna šta, pa reci sam kako bi izgledalo to ratovanje u ovim gore okolnostima, dakle, sa takvom strukturom ljudstva, u smislu zastupljenosti žena u toj meri, nezastupljenosti obučenog vojničkog kadra i svega ostalog. Ti ne bi na neki način kontrolisao i ove odnose u odredu?

A, ima rat to neko ludačko dejstvo na psihu, taj neki pir uzvitlanih Erosa i Tanatosa, kad žene podivljaju...
No nije to tema na ovom blogu. Ili možda i jeste?
alarih alarih 16:04 09.10.2012

Re: Neverovatno

predatortz
Prosto bih to rešio:

Žene i decu ( sa akcentom na decu ) ne bih primao u vojsku. Rat je surova rabota, niko normalan ne uživa u njemu. Ni jedan cilj nije toliko svet da tutneš oružje u ruke dece...
Žene u uniformi?
Veruj mi, da ne mogu da shvatim taj tip žene koaja želi da bude vojnik.
Zovi me romantikom, meni se žene nikako ne uklapaju u tu ludilo!

Ebeš ga, valjda takav rat bio, takvo vreme bilo. Ova konkretna baba je otišla sa grupom dobrovoljaca u 18. godini, nakon što joj je brat ubijen na njene oči. Ostavila majku i mlađu sestru sa rečima "Neka od nas će valjda preživeti, pa će biti dece u ovoj kući". Bemliga da li je bila luda ona ili onaj ko je u jedinicu primio i da li mi iz ove perspektive to uopšte možemo da sagledamo.

Nego, dvoumila sam se još nešto da prokomentarišem, sve hoću-neću, frka mi da ne ispadnem veći partizan od Karagaće Al' ipak hoću. Ovo:
predatortz
Draga Partijo, mogu li ja da ženim drugar'cu tu i tu!

Kapiram ja ovo blago podsmevanje, u skladu sa danas popularnom slikom neobrazovanih, a fanatičnih partijaca, koji moraju partiji da se ponizno obrate i za dozvolu da šoraju i to čine sa mazohističkim zadovoljstvom... fakat da su komunisti zaslužili dosta prozivanja, doduše mahom za ono što su radili posle rata, ali mi smo narod lak na generalizaciji.

Elem, šta pokušavam da kažem: jeste bilo suvoparnih molbi, i to nespretnih suvoparnih, kako bi ih već pisao čovek nenaviknut na formalno obraćanje ove vrste. Neke su i ličile na ovo što si napisao. Ali bilo je i onih drugih, kakve baš ne očekuješ da sretneš u ratnoj arhivi, priložene uz izveštaj nekog politkoma. Nemam kopirano nijednu, jer nisam našla onu koju sam tražila, ali sećam se par koje te onako, baš preseku... bila je jedna od para kome niko od familije nije pretekao, pa "akobogda oboje preživimo rat, da se ne vraćamo sami u zaklane kuće". A danas ćemo lako da se sprdamo sa zamišljanjem sexa u koloni i iza drveta, dok se neprijateljska vatra približava i sl.

Takve stvari te podsete da su u toj, i u svakoj vojsci, silne neke ljudske sudbine isprepletane i da je jako gadna ta poslovična generalizacija, i da crno-belo retko postoji i kod konkretnog čoveka, a nikako ne postoji kod grupe. I da moraš imati tog i takvog ljudskog obzira i otklona za svaku vojsku, ako hoćeš da neko ima istog obzira prema "tvojoj strani". "Moja strana" je nesporno partizanska, tako nam zapalo u tom vrtlogu. Posle ovog malog istraživanja, jako, jako teško lepim te etikete unaokolo. Ume da mi se omakne, priznajem, i bude me sramota zbog toga. Neuporedivo je lakše nama da "vodimo" taj rat, sad kad je davno prošao, nego svima njima kojima je to bila sadašnjost.

Ebt, najgora sam, ko iščita ovo davljenje, dobije
freehand freehand 16:15 09.10.2012

Re: Neverovatno

Ebt, najgora sam, ko iščita ovo davljenje, dobije

Daj cvetak, ja pročitao i u najvećem se delu složio.
Ali, ima ono što hebe naše koke a nije drug Tito: najtoplije preporučam "Levitan" Vitomila Zupana.
alarih alarih 16:36 09.10.2012

Re: Neverovatno

freehand

A, ima rat to neko ludačko dejstvo na psihu, taj neki pir uzvitlanih Erosa i Tanatosa, kad žene podivljaju...
No nije to tema na ovom blogu. Ili možda i jeste?

Pa tema je valjda kako je drug Stari rado i često zveketao piletinu, koliko sam ja shvatila, al' se svi nešto trudimo da ne zvučimo k'o one babe opajdare što gvire preko tuđeg plota i viču "Jujuju"

Pa u skladu sa tim, ja sam tu gore mislila na nešto ozbiljnije, a to je da su uzvitlani Eros i Tanatos čest izgovor raznih vojski za silom nasrtanja na prvo žensko kojeg se dočepaju, a ova vojska je bogami to držala pod solidnom kontrolom.

freehand

Daj cveta, ja pročitao i u najvećem se delu složio.
Ali, ima ono što hebe naše koke a nije drug Tito: najtoplije preporučam "Levitan" Vitomila Zupana.

Evo

Šta ti je ovo, nešto u fazonu "sexom protiv autoritarnih režima" (našla prikaz)? Da se složim na neviđeno ili da ipak prvo proučim?
milisav68 milisav68 16:36 09.10.2012

Re: Neverovatno

alarih

Ebt, najgora sam, ko iščita ovo davljenje, dobije


Daj cveta, ja pročitao i u najvećem se delu složio.


A danas ćemo lako da se sprdamo sa zamišljanjem sexa u koloni i iza drveta, dok se neprijateljska vatra približava i sl.

Pričamo o licimerstvu, i razlici u ponašanju vrha i "obične" vojske.
Jer..
fakat da su komunisti zaslužili dosta prozivanja, doduše mahom za ono što su radili posle rata,

...radili su to i za vreme rata, samo što je to posle "šminkano" i doterivano.

I još nešto, što treba uvek razdvajati, a to su partizani i komunisti.

Prvi su se borili da oslobode zemlju, a drugi da osvoje vlast.
freehand freehand 16:41 09.10.2012

Re: Neverovatno

Pa tema je valjda kako je drug Stari rado i često zveketao piletinu

I preko ramena govorio:
"I vi ćete to isto da radite, drugovi, samo posle!"
Pa u skladu sa tim, ja sam tu gore mislila na nešto ozbiljnije, a to je da su uzvitlani Eros i Tanatos čest izgovor raznih vojski za silom nasrtanja na prvo žensko kojeg se dočepaju, a ova vojska je bogami to držala pod solidnom kontrolom.

A ja sam mislio na to kako se žene u toj ratnoj psihozi opuste i oslobode.
milisav68 milisav68 16:44 09.10.2012

Re: Neverovatno

freehand

A ja sam mislio na to kako se žene u toj ratnoj psihozi opuste i oslobode.

Pa svi misle da im je to možda poslednji put...
alarih alarih 16:47 09.10.2012

Re: Neverovatno

milisav68

I još nešto, što treba uvek razdvajati, a to su partizani i komunisti.

Prvi su se borili da oslobode zemlju, a drugi da osvoje vlast.

Tja, i ovo je previše pojednostavljeno. Imaš one koji su u ratu bili besprekorni, a u miru, dizvineš, zasrali do daske. Razni ljudi, razni lakmusi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:53 09.10.2012

Re: Neverovatno

Veruj mi, da ne mogu da shvatim taj tip žene koaja želi da bude vojnik.

Ma ni u mirnodopskim uslovima. Evo kažu samo dobiše činove potporučnika i odoše na trudnička bolovanja.
Vojska je bre mnogo gruba stvar za tajo nežna bića kakve trebaju da budu žene. Muškobanjaste ne računam.
alarih alarih 16:55 09.10.2012

Re: Neverovatno

freehand
A ja sam mislio na to kako se žene u toj ratnoj psihozi opuste i oslobode.

milisav68

Pa svi misle da im je to možda poslednji put...

Dobro, je l' nam zato svako malo priređujete ratove? Ono, potez očajnika? Auuuu...
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:55 09.10.2012

Re: Neverovatno

Prvi su se borili da oslobode zemlju, a drugi da osvoje vlast.

i ovi prvi se nisu bavili sexom samo ovi drugi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:03 09.10.2012

Re: Neverovatno

Nego, dvoumila sam se još nešto da prokomentarišem, sve hoću-neću, frka mi da ne ispadnem veći partizan od Karagaće

drugarce, ja nisam bio partizan ni mogao biti , čak mi je i otac na kraju rata imao tek 14 godina pa ni on nije bio partizan.Dakle, ja sam samo objektivan kada su u pitanju partizani i oni koji ih frontalno napdaju.
Ebt, najgora sam, ko iščita ovo davljenje, dobije

odlično napisano, realno i neostrašćeno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:12 09.10.2012

Re: Neverovatno

freehand
Sad si me iznenadio,mešaš dve stvari koje osim aluzija neaju nikakve veze.

Pa i ti si mene iznenadio, moj Milane. Čitaš nešto što ja nisam napisao, i skačeš na ratove devedesetih i Ravnu goru ko zeka.
Ono što ja jesam napisao jeste da se Revolucija sa sve drugom Titom toliko ličnim primerom i Za mnom! ponosila! A ono - Autor sabranih dela i Najveći sin jebavo na stolu dok su okolo letele otkucane naredbe za streljanje...

I onda ti "Titov naprijed" dođe ko čisto erotsko štivo:

Drug Tito jaše na čelu kolone...

Jebote, aj priznaj: šta ti sad, u svetlu ovog svedočanstva Đidovog - prvo pada na pamet?! Koga jaše Drug Tito? Kako jaše? Kas, galop, klaj-klaj? Mjktbžj - ko bi reko da je i od Nazora mogao da ispadne scenario za pornić?!

ne bih ulazio u rasprave ove vrste, a ti pošto si zainteresovan koliko ih je Tito obalio kontaktiraj Peru Simića.
I još mi kaži da je Car Dušan dok je ratovao apstinirao, doduše bilo ih je i koji su svoje aspiracije tokom ratovanja zadovoljavali i sa muškim saborcima ali ni o tome ne bih, nije tema.
Bez veze je što je intencija bloga da je taj ludi Tito i podigao ustanak i kao ratovao samo da bi se bavio seksom.Neozbiljno, priznaćeš.
Čudo jedno , ali ovi mrzitelji njegovog lika i dela još mu ne nađoše da je imao sklonosti prema muškarcima. Pa on je bre idol za borbu protiv bele kuge i hrižćanin i nije voleo homiće, i radio ono što što Bog reče ljudima idite i množite se. Pa to bi da je dosledan i Amfilohije pozdravio.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:15 09.10.2012

Re: Neverovatno

Prvi su se borili da oslobode zemlju, a drugi da osvoje vlast.

Ko napravi onda one rođene 1941,42,43,44,45 godine, očito da su te stvari radili i drugi.
milisav68 milisav68 17:18 09.10.2012

Re: Neverovatno

alarih

Tja, i ovo je previše pojednostavljeno. Imaš one koji su u ratu bili besprekorni, a u miru, dizvineš, zasrali do daske. Razni ljudi, razni lakmusi.

Pričam o osnovnom motivu borbe, a budala ima svuda...

Jedni su napuštali partiju, a drugi su se učlanjivali - posle rata...kada su videli šta se radi....svako je negde video sebe...
milisav68 milisav68 17:20 09.10.2012

Re: Neverovatno

Milan Karagaća

Ko napravi onda one rođene 1941,42,43,44,45 godine, očito da su te stvari radili i drugi.

Pa četnici.
predatortz predatortz 17:56 09.10.2012

Re: Neverovatno

Milan Karagaća
Veruj mi, da ne mogu da shvatim taj tip žene koaja želi da bude vojnik.

Ma ni u mirnodopskim uslovima. Evo kažu samo dobiše činove potporučnika i odoše na trudnička bolovanja.
Vojska je bre mnogo gruba stvar za tajo nežna bića kakve trebaju da budu žene. Muškobanjaste ne računam.


Zemljače, svaka ti je ka Njegoševa!

Da li te devojke, žene, imaju elementarne predodžbe o vojničkom zanatu?

Ili, sve koje se školuju, misle da se školuju samo za mir?
freehand freehand 18:16 09.10.2012

Re: Neverovatno

ne bih ulazio u rasprave ove vrste, a ti pošto si zainteresovan koliko ih je Tito obalio kontaktiraj Peru Simića.

Jesi li ti, druže Karagaća, uopšte pročitao ovaj blog, pre nego što si tako gorštački krenuo u komentarisanje i svađu?
A inače, tako volim sebe da citiram (smajli-narcis):
alarih
Pa tema je valjda kako je drug Stari rado i često zveketao piletinu

I preko ramena govorio:
"I vi ćete to isto da radite, drugovi, samo posle!"

Milan Karagaća Milan Karagaća 19:52 11.10.2012

Re: Neverovatno

a jesu li i one nosile brade

zavisi s koje strane gledaš.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:08 11.10.2012

Re: Neverovatno

Ili, sve koje se školuju, misle da se školuju samo za mir?

ne samo ženske, svi su utripovali, čuo si mlade potporučnike, kako će odmah upisati master i posvetiti se nauci. Elem i inda svi počnu da prežvakavaju ove nebuloze o rodnoj ravnopravnosti, globalnoj bezbednosti, ljuskoj bezbednosti, bezbednosti, bezbednosti ...Pa imamo više eksperata nego vojnika a niti su eksperti ni vojnici.Te tako ih kao nauče šta je globalna bezbednost i novi svecki poredak, pa slavnu istoriju srpske vojske do 1918. i od 2006., a između nije bilo ni Srba ni vojske ni ratova,a ne nauče ga kako da se postupa sa neeksplodiranim granatama čak ni da razlikuje školske od bojevih.
A navodno radi popularizacije vojnog poziva snimiše onu skupu i glupu seriju Vojna akademija iliti Sex i grad. Očito je neko i tu uzeo pare jer iole ozbiljan i pametan ne bi pustio takav scenario koji više ruži no afirmiše vojsku.
predatortz predatortz 22:13 11.10.2012

Re: Neverovatno

Elem i inda svi počnu da prežvakavaju ove nebuloze o rodnoj ravnopravnosti, globalnoj bezbednosti, ljuskoj bezbednosti, bezbednosti, bezbednosti ...


Dok nam pored tolikih bezbednjaka niču prave ( i ne baš male ) terorističke ćelije u zemlji i regionu. Iz strane štampe treba da saznajemo da se težište radikalnih islamista pomera ka Balkanu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:19 11.10.2012

Re: Neverovatno

Zemljače, svaka ti je ka Njegoševa!

E fala ti ka brati i evo te častim
predatortz predatortz 22:23 11.10.2012

Re: Neverovatno

E fala ti ka brati i evo te častim


Vidim ja da ćemo mi k'o Tadić i Dačić, istorijsko pomirenje

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:29 11.10.2012

Re: Neverovatno

predatortz
E fala ti ka brati i evo te častim


Vidim ja da ćemo mi k'o Tadić i Dačić, istorijsko pomirenje


ova je univerzalna i danas je mozes pjevati s razlogom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana