Društvo| Gost autor| IT| Mediji| Tehnologija

Kako prestati s brigom i naučiti voleti Internet

marco_de.manccini RSS / 09.01.2013. u 10:31

Овај текст је Даглас Адамс објавио у секцији News Review у The Sunday Times, 29. августа 1999. (копија је доступна овде). Иако је прошло 13 година, што је за модерну комуникацијску технологију читав један век, и иако је писан пре Фејсбука, Твитера и сличних друштвених мрежа, текст је непогрешиво актуелан. Мајстор је ипак мајстор, не зато што је разумео технологију, већ зато што је разумео људе.

(Ако нешто и не звучи добро, није до текста, до превода је. Унапред се извињавам.)

* * *

Пре пар година сам био гост у Start The Week где сам био ауторитативно обавештен од стране веома истакнутог новинара да је цео тај Интернет само блесава мода као аматерско радио педесетих и да сам, уколико мислим другачије, стварно помало наиван. Веома је британска та црта - природна, можда, за земљу која је изгубила империју и добила господина Блобија - бити сумњичав према промени.

Али промена је стварна. Мислим да нико не пориче да Интернет постаје важан чинилац у нашим животима. Међутим, Интернет је веома нова ствар за нас. Водитељи још увек сматрају да је потребно специјално и прилично забринуто помињање ако је, на пример, нека криминална радња била планирана "преко Интернета", али изоставе да помену кад криминалци користе телефон или М4 пушке или дискутују своје кукавичје планове "преко шоље чаја", иако је свака од ових ствари била нова и контраверзна у своје време.

Даље, ту је и необичан начин на који поједини Би-Би-Си спикери и новинари (да, господине Хамфрис, мислим на вас) изговарају интернет адресе. Нешто као "дупло-ве дупло-ве дупло-ве ТАЧКА ... би-би-си ТАЧКА ... це-о ТАЧКА ... у-ка КОСА ЦРТА ... данас КОСА ЦРТА ..." итд., са имликацијом да немају појма шта је било која од ових новотарија, али да ћете ви тамо вероватно знати шта је то.

Претпостављам да су и раније генерације морале да прођу кроз сво то уздисање и пренемагање око изума телевизије, телефона, филма, радија, аутомобила, бицикла, штампе, точка и тако даље, али требало би да смо досад научили како те ствари иду, а то је:

1) све што већ постоји на свету кад сте се родили је нормално;

2) било шта што је изумљено између вашег рођења и ваше тридесете је невероватно узбудљиво и креативно и, уз мало среће, можете се професионално бавити тиме;

3) било шта што је изумљено после ваше тридесете је против природних токова и почетак је краја цивилизације какву знамо, док не прође око десет година, кад се постепено испостави да је у ствари у реду.

Примените ово на филмове, рок музику, текст процесоре и мобилне телефоне да израчунате колико сте стари.

Овај субјективни поглед нас заварава, наравно. На пример "интерактивност" је један од неологизама којим господин Хамфрис воли да маше док га држи у вербалној пинцети, али разлог због ког нам је изненада потребна таква реч је да је овог столећа (двадесетог, прим. прев.) по први пут дошло до доминације неинтерактивних облика забаве: филм, радио, снимљена музика и телевизија. Пре тога је сва забава била интерактивна: позориште, музика, спорт - извођачи и публика су били заједно, а чак је и нема публика моћно утицала својим присуством и тиме обликовала ток драме због које је била окупљена. Није нам била потребна посебна реч за интерактивност баш као што нам није (још увек) потребна посебна реч за људе са само једном главом.

Верујем да ће историја показати да су "нормални" медијуми двадесетог века били искључак у свему овоме. "Али, молим вас, госпођо, да ли хоћете да кажете да су само седели тамо и гледали? Нису могли ништа да ураде? Зар се нису осећали страшно изоловано или отуђено или запостављено?"

"Да, дете, зато су и сви полудели. Пре Обнове."

"Шта је та Обнова, подсетите ме, молићу, госпођо?"

"Крај двадесетог века, дете. Кад смо почели да враћамо интерактивност."

Зато што је Интернет тако нов ми још увек не разумемо шта је. Погрешно га сматрамо обликом издаваштва или преноса, зато што смо на такве ствари навикли. Зато људи приговарају да је превише ђубрета, или да Американци доминирају, или да се не може веровати свему што прочитате на мрежи. Замислите да пробате да примените било коју од ових критика на оно што чујете на телефону. Наравно да не можете "веровати" ономе што вам људи кажу на мрежи имало више него што можете "веровати" ономе што вам кажу преко мегафона, у разгледницама или у ресторану. Утврђивање социјалне политике око тога коме се може веровати и зашто је, дословно, оно за шта је велики део нашег мозга еволутивно оспособљен. Због неког будаластог разлога ми искључујемо овај природни скептицизам кад видимо нешто у медијуму који изискује много труда или ресурса или којем не можемо да одговоримо - као што су новине, телевизија или гранит. Отуд "исклесано у камену". Оно што нас треба забринути није да ми не можемо узети здраво за готово оно што прочитамо на Интернету - наравно да не можемо, то су само људи који нешто говоре - већ да смо уопште икада стекли навику да верујемо ономе што прочитамо у новинама или видимо на телевизији - грешка коју ико ко је срео стварног новинара неће никада направити. Једна од најважнијих ствари које научите са Интернета је да нема "њих" тамо. Има само ужасно много "нас".

Наравно, има много тога погрешног око Интернета. Као прво, само веома мали део светске популације је повезан. Скоро сам чуо некога на радију како расправља да ће Интернет увек бити само још један непремостив јаз између богатих и сиромашних због следећих разлога - рачунари ће увек и сами по себи бити скупи, морају се куповати додатне компоненте као што су модеми и мора се стално обнављати софтвер. Листа звучи импресивно, али пада под иоле критичнијим посматрањем. Цена моћних рачунара, која је била на нивоу млазних авиона, је сада негде око цене телевизора у боји, а и даље муњевито пада. Модеми су ових дана углавном већ уграђени, а спољашни модеми су постали тако јефтини да компаније, као Hayes, чији су они били једини производ почињу да пропадају ... Интернет софтвер који раде Microsoft или Netscape је, општепознато, бесплатан. Цене телефонских услуга у УК су још увек високе, али падају. Локални позиви у САД су бесплатни. Другим речима, цена повезивања се рапидно приближава нули и то због веома једноставног разлога: вредност мреже се повећава са сваким појединцем који се придружи. У свачијем је интересу да цена продужи падати ка нули све док свако на планети не буде прикључен.

Још један проблем је што је мрежа још увек "технологија", а "технологија" је, како је рачунарски научник Бран Ферен незаборавно дефинисао, "ствар која још увек не ради". Ми више не размишљамо о столицама као о технологији, о њима мислимо само као о столицама. Али постојао је период кад још увек нисмо са сигурношћу одредили колико ногара би столице требало да имају, колико високе треба да буду и често су крахирале кад смо пробали да их користимо. Убрзо ће рачунари бити тривијални и многобројни као столице (а коју деценију или тако нешто касније као листови хартије или зрна песка) и ми ћемо престати да их примећујемо. У ствари, сигуран сам да ћемо се, кад бацимо поглед уназад на ову декаду, зачудити како смо икада помешали оно што с њима радимо с "продуктивношћу".

Али највећи проблем је што смо ми још увек прва генерација корисника и за шта год смо измислили мрежу ми је још увек не разумемо. У "Инстинкту језика" Стивен Пинкер објашњава генерацијску разлику између пиџин и креолских језика. Пиџин језик је оно што се добије кад се на окупу нађе мноштво људи - типично робова - који су већ одрасли са својим језицима и не знају језике других око себе. Они успеју да збуџе груб и половичан језик састављен од делова, који је довољан за свакодневицу, али скоро и да нема граматичку структуру.

Међутим, прва генерација деце рођених у заједници узима ове крхотине од језика и трансофрмише их у нешто ново, с богатом и органском граматиком и речником, и то је оно што зовемо креолским језиком. Граматика је само природна функција дечијих мозгова и они је примењују на шта год нађу.

Иста ствар се дешава и с комуникацијском технологијом. Већина нас се копрца у некој њеној пиџин верзији, жмиркајући кратковидо на кутије величине фрижидера на нашим радним столовима, не разумевајући баш тачно где иде имејл и псујући зврндања с мобилних телефона. Наша деца, међутим, раде нешто сасвим другачије. Ристо Линтури, научни сарадник Хелсиншке Телефонске Корпорације, цитиран у часопису Wired, описује необично понашање деце на улицама Хелсинкија, која сва носе телефоне способне за слање порука. Она не размењеују важне пословне информације, она само ћућоре, одржавају везу. "Ми смо животиње из крда", каже он. "Ова деца су повезана с њиховим крдом - она увек знају куда се оно креће". Он верује да ће свеобухватна бежична комуникација да "нас врати обрасцима понашања који су нам били природни и укинути обрасце понашања који су били резултат ограничења у технологији".

Ми смо природно са села. Током већег дела људске историје живели смо у малим заједницама у којима смо знали све и сви су знали нас. Постепено нас је постало превише и наше заједнице су постале превелике и сувише разнолике да би се могли осећати њиховим делом, а наше технологије су биле неспремне да нас држе на окупу. Али ово се мења.

Интерактивност. Више-на-више комуникација. Свеобухватно умрежавање. То су нови незграпни појмови за елементе у нашим животима тако основним да, пре него што смо их изгубили, нисмо ни имали имена за њих.

 Komentari (197)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 10:39 09.01.2013

...

marco_de.manccini marco_de.manccini 10:44 09.01.2013

Re: ...

Ето, интеракција!
nsarski nsarski 10:48 09.01.2013

telefon

Trazim bezuspesno onu scenu iz Radovana III, kad on kaze da je izbacio telefon iz stana: "Sta ima to da mi zvoni po kuci!".
reanimator reanimator 10:51 09.01.2013

Re: ...

Ето, интеракција

Š'a da ti ka'em...čovek Obnove
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:52 09.01.2013

Re: telefon

Trazim bezuspesno onu scenu iz Radovana III, kad on kaze da je izbacio telefon iz stana: "Sta ima to da mi zvoni po kuci!".

Нисам био сигуран како да преведем beeps of mobile phones. Ставио сам зврндања и то је ваљда у реду, али како би била једнина од beeps?

Зврнд?

Или зврндај?
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:53 09.01.2013

Re: telefon

Š'a da ti ka'em...čovek Obnove

: )) чак си и прочитао текст!
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:59 09.01.2013

Re: telefon

али како би била једнина од beeps?

beep
antioksidant antioksidant 11:02 09.01.2013

Re: telefon

šta vam je sa tom navalom prevođenja u poslednje vreme?
(i posle nek mi kažu da krle ne uspostavlja trendove. čovek je madona našeg bloga)
marco_de.manccini marco_de.manccini 11:06 09.01.2013

Re: telefon

Мадона нашег блога је Алекс, а он је и преводио пре Крлета. Додуше глупости, али нема везе, важно да је интерактивно.
reanimator reanimator 11:36 09.01.2013

Re: telefon

: )) чак си и прочитао текст

Ozbiljno shvatam blog, poštujem autore, želim da doprinesem konstruktivnosti...
gorstak92 gorstak92 13:26 09.01.2013

Re: telefon

reanimator
: )) чак си и прочитао текст

Ozbiljno shvatam blog, poštujem autore, želim da doprinesem konstruktivnosti...

Eto, i mene si inspirisao.
Od sad ili ima da čitam ili ne!
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:32 09.01.2013

Re: telefon

želim da doprinesem konstruktivnosti...
to Džaja iz tebe govori
antioksidant antioksidant 15:32 09.01.2013

Re: telefon

stefan.hauzer
želim da doprinesem konstruktivnosti...
to Džaja iz tebe govori

dragan7557 dragan7557 19:58 09.01.2013

Re: Alo, bre

reanimator
: )) чак си и прочитао текст

Ozbiljno shvatam blog, poštujem autore, želim da doprinesem konstruktivnosti...

Teško da je moguće napisati neozbiljniji komentar, bre!

cerski
mr.fogg mr.fogg 14:16 10.01.2013

Re: telefon

Ima ovde:

Negde na oko 7'40''
leemax leemax 13:17 09.01.2013

=

Internet mora da se voli zato sto je on: jos uvek nemishljen, konstantno umrezen i neopisivo veliki, komunikacijsko antropoloski prostor. Ako primenimo bilo koju analogiju iz vec postojeceg sveta ona se samo razbije o zidove Interneta kao da nikada nije ni postojala.

Internet nema analogiju

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:46 09.01.2013

Re: =

Ех, сад, наравно да нема преседана, али неки стохастички модели указују да се интернет мрежа не развија много другачије од многих других друштвених и природних "мрежа" као што су заразне болести, сеоска оговарања, научна колаборација, сексуалне везе, ... наиме постоји мали број чворова са великим бројем линкова и огроман број чворова са малим бројем линкова. Прецизније, број линкова прати такозвани power law са експонентом негде између 2 и 3.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:20 10.01.2013

Re: =

Иначе, намерно само убацио оно о сексу, да видим колико се блогери стварно разумеју у секс, и све чекам да ме неко исправи, али испада да нико не зна ништа, онај експонент за мреже сексуалних веза уопште није између 2 и 3 (за оне друге јесте, без шале).
blogovatelj blogovatelj 22:40 10.01.2013

Re: =

Прецизније, број линкова прати такозвани power law са експонентом негде између 2 и 3.


Verovatno 2,71 kao i mnogo šta drugo u svemiru...
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:50 10.01.2013

Re: =

Различите мреже имају различите експоненте, није све увек е. Али је важно да је између 2 и 3, јер је природа таквих мрежа различита од природе мрежа са експонентом вишим од 3 или нижим од 2.
dragoljub92 dragoljub92 13:28 09.01.2013

даклем

'...Ми смо природно са села...'

напредујемо крупним корацима уназад
пс
фала што си превео ово,ја то нашо негди на нету и смојим тарзан инглишом похватао пола а сг видим да је одличан техт
ппс
ја се сећам ккаоко јебило пре телевизијско доба.
интересантно ал се сећам само дана не и вечери
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:38 09.01.2013

Re: даклем

И ја сам налетео на текст поодавно и линковао сам га у коментару на блогу у некој прилици, а превео сам га из неколико разлога. Један је веома неважан свима осим мени, а то је да пробам како то иде, а други, важнији, је што мислим да текст треба бити преведен на све језике и постављан периодично овде онде по мрежи док га сви намћори не нађу, прочитају и схвате.
maksa83 maksa83 14:51 09.01.2013

tekst procesori

Примените ово на филмове, рок музику, текст процесоре и мобилне телефоне да израчунате колико сте стари.

Daglas Adams je prezirao Word Perfect, i ime Ford Prefect je nastalo tako.
rade.radumilo rade.radumilo 15:28 09.01.2013

Re: tekst procesori

Word Perfect


Oduševljava me da još uvek postoji . Kada se setim čukanja mog maturskog rada u WP6.0 na 286-ici... eh...
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:51 09.01.2013

Re: tekst procesori

Сви WYSWYG текст процесори су бескористан крш. Радије бих писао на "машини за чукање", како је зову моји некадашњи суграђани.
rade.radumilo rade.radumilo 13:35 10.01.2013

Re: tekst procesori

marco_de.manccini
Сви WYSWYG текст процесори су бескористан крш. Радије бих писао на "машини за чукање", како је зову моји некадашњи суграђани.


Ništa, ti ubuduće otkucaj komentar za B92 blog na istoj, pa pošalji poštom redakciji B92-a da okači na blog.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:25 10.01.2013

Re: tekst procesori

Добро, то радије је у смислу драже, а не у смислу практичније.

Иначе, на пример, овај блог није написан уз помоћ WYSIWYG текст процесора. У принципу, немам никакве потребе за Word-ом и сличним процесорима. То значи да ћу живети дуго.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 14:57 09.01.2013

Eh taj Adams...

...neću reći genije (mada mislim da jeste) ali je svakako vanserijski čovek.
Goran Vučković Goran Vučković 15:07 09.01.2013

Re: Eh taj Adams...

...neću reći genije (mada mislim da jeste) ali je svakako vanserijski čovek.

Bio :(
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:29 09.01.2013

Re: Eh taj Adams...

Bio :(

on je besmrtan :)
antioksidant antioksidant 15:33 09.01.2013

Re: Eh taj Adams...

stefan.hauzer
Bio :(

on je besmrtan :)

dok god ima peškira
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:33 09.01.2013

Re: Eh taj Adams...

neću reći genije

Слободно реци, јесте геније и, како Вучко имплицира, неће се сад уобразити.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 16:32 09.01.2013

Re: Eh taj Adams...

Bio :(

Znam da je biološki bio.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 16:33 09.01.2013

Re: Eh taj Adams...

dok god ima peškira

samo bez panike!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:36 09.01.2013

eye phone

Futurama:
Fry: I feel like a mindless zombie. I wish I knew how long we've been waiting.
Dr. Ben Beeler: The new eyePhone has an app for that.
Bender: Does it have an app for kising my shiny metal ass?
Dr. Ben Beeler: Several.
Bender: Ooh!


marco_de.manccini marco_de.manccini 16:01 09.01.2013

Re: eye phone

Не сећам се детаља више, али има добра сцена о цикличном напретку технологије која иде отприлике овако (парафразирано до непрепознатљивости вероватно).

*

Један од ликова из будућности управо открива и схвата концепт телефонске говорнице и кад Фрај каже да смо то имали на сваком ћошку у двадесетом веку овај каже

- You mean you did not have to carry these stupid mobile phones with you everywhere?!
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:34 09.01.2013

Re: eye phone

нашао!

Bender: It's not a suicide booth, you lard ass! It's a phone booth.

Hermes: They have phones in booths now? Finally! I don't have to lug this cell phone around!
gorstak92 gorstak92 15:51 09.01.2013

Ja sam tek sad video

Da je naslov kako prestati sa brigom, a ne sa blogom.
Taman sam se ponadao da ima leka.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:56 09.01.2013

Re: Ja sam tek sad video

znam da ne čitaš blogove, ali sam se nadao da bar naslove ne preskačeš.
gorstak92 gorstak92 16:04 09.01.2013

Re: Ja sam tek sad video

marco_de.manccini
znam da ne čitaš blogove, ali sam se nadao da bar naslove ne preskačeš.

I ja.
Izgleda da se stanje pogoršalo
stari92 stari92 17:57 09.01.2013

ne bojte se/Smrt je neproverena glasina

gorstak92
marco_de.manccini
znam da ne čitaš blogove, ali sam se nadao da bar naslove ne preskačeš.

I ja.
Izgleda da se stanje pogoršalo


))
jinks jinks 16:05 09.01.2013

...

за земљу која је изгубила империју и добила господина Блобија

Na trenutke se čini da je na različitim nivoima post mnogo više zaokupljen problematikom uticaja raznih gospodina Blobija na savremeno drustvo, nego samim Internetom

:)
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:17 09.01.2013

Re: ...

Мени се управо чини супротно, да текст хоће да каже да Блобија има на Интернету баш као што их има и у сваком другом медију и у стварном животу.

Наши мозгови су, тако се бар надамо, кроз еволуцију развили довољно вијуга да разликујемо Дагласе од Блобија.
jinks jinks 16:40 09.01.2013

Re: ...

да текст хоће да каже да Блобија има на Интернету баш као што их има и у сваком другом медију и у стварном животу.

Tako sam i ja razumeo ... odnosno, da Mr Blobi niposto ne bi trebalo da bude argument protiv Interneta.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:48 09.01.2013

Re: ...

Е, онда смо исто разумели, осим што ја испрва нисам разумео тебе.

Осим разбијања тог Блоби-квари-Интернет мита, мени се чини да је Дагласу ипак био много важнији онај део о неприкладности окамењених медија, о повраћеној интерактивности и о технологији која је коначно поново ухватила корак с нашом природом, а још и о лакоћи с којом нове генерације усвајају технологије и унапређују их у правцима о којима нисмо ни слутили.
docsumann docsumann 17:39 09.01.2013

Re: ...

Na trenutke se čini da je na različitim nivoima post mnogo više zaokupljen problematikom uticaja raznih gospodina Blobija na savremeno drustvo, nego samim Internetom


a meni se na početku učinilo da se radi o kontrablogu
jinks jinks 19:19 09.01.2013

Re: ...

мени се чини да је Дагласу ипак био много важнији онај део о неприкладности окамењених медија, о повраћеној интерактивности и о технологији која је коначно поново ухватила корак с нашом природом

Pa da, ustvari Internet bi trebalo da smanji uticaje Mr Blobija na UK, kao i na druga drustva :)
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:13 09.01.2013

ok computer

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:38 09.01.2013

Re: ok computer

ови момци су се у једном тренутку опчинили технологијом и ... постали још бољи.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:27 09.01.2013

Re: ok computer

и ... постали још бољи.

nemaš pojma koliko si *u pravu :)
docsumann docsumann 17:38 09.01.2013

Re: ok computer

ови момци су се у једном тренутку опчинили технологијом и ... постали још бољи.


je l' to taj famozni transhumanizam?
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:54 09.01.2013

Re: ok computer

famozni transhumanizam?

kod mene u kraju bi za to rekli; *to je taj famozni progres
docsumann docsumann 18:12 09.01.2013

Re: ok computer

kod mene u kraju bi za to rekli; *to je taj famozni progres


za sve je kriva progresiva
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:29 09.01.2013

Re: ok computer

nemaš pojma koliko si *u pravu :)

Не смем да кажем да, у ствари, знам. Одмах буде свашта.
buba_truba buba_truba 17:26 10.01.2013

Re: ok computer

marco_de.manccini
Не смем да кажем да, у ствари, знам. Одмах буде свашта.


Знаш ти знаш, наравно да знаш... ма, свашта ти знаш.

Знао си и ономад како ће се ствари (p)дешавати. Лагуm(H)има разним приче одлазе, нестају... но укуси и мириси остају и мењају слику, коме је до слике јасне и чисте, реалне, истините. Коме није, молим лепо нека му буде... а мени је важна могућност да сазнам, да могу сама да закључујем и на основу свега да правим избор – могућност избора ми је једна од важнијих слобода. Интернет је ћудо једно, зато га волим. А теби хвала на овом тексту, али баш!
Ево и ћирилицу сам укључила због тебе, да ти кажем...
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:34 10.01.2013

Re: ok computer

Рукописи не горе, али ја нећу више о томе, како каже Огден Неш два у два иде једанпут, ако успеш да га угураш натраг (постоји генијалан превод генијалног преводиоца Драгослава Андрића, али немам га ту).

Two goes into two once, if you can get it there

All my life I have been a witness of things,
Among which I keep witnessing the eternal unfitness of things.
Daily is my wont
To notice how things that were designed to fit each other don't.
Getting a cigarette into a cigarette holder is like the round hole and the square peg,
And getting the cork back into the vermouth bottle is like reinserting the cuckoo in the egg.
Why is the cardcase always just a smidgen smaller than the deck?
Why does it take 15 3/4 collar to encircle a 15/1/2 neck?
Experience is indeed a teacher, and I have learned this fact from it -
That no suitcase is large enough to recontain the clothes you just unpacked from it.
No wonder the grapes set on edge the teeth of the little foxes;
The minute you buy a dozen silver or brocade or leather matchbox holders, the matchbox makers change the size of the boxes.
I am baffled, I waver between Scylla and Charybdis, between a writ of replevin and a tort;
I shall console myself with the refection that even in this world, ever perverse and ever shifting, two pints still make one cavort.

docsumann docsumann 20:45 10.01.2013

Re: ok computer

two pints still make one cavort.


matema matema mate mate matika, 450 ter, a 900 polutka ...

EDIT: tnx

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:00 10.01.2013

Re: ok computer

Доц, не воле линкови прекиде (кад се, на пример, текст испод којег је линк стави у два реда), зато ти није радио.
freehand freehand 16:17 09.01.2013

Kakav Daglas Adams

pored živog Milana Novkovića?!
Potpuno je dosadno jasan i garant nije mnogo pametan ako ga sve razumem.
Kako to može imati veze sa internetom i dvadesetprvim vekom, fludinošću, kapilarnošću, silicijumom, komunikacijama i tehnologijom?
Milan Novković Milan Novković 19:59 09.01.2013

Re: Kakav Daglas Adams

freehand
pored živog Milana Novkovića?!
Potpuno je dosadno jasan i garant nije mnogo pametan ako ga sve razumem.
Kako to može imati veze sa internetom i dvadesetprvim vekom, fludinošću, kapilarnošću, silicijumom, komunikacijama i tehnologijom?

Pošto si ti jako nevaljao, molim te da za kaznu do prekosutra naučiš sve o distribuiranim, coevolutivnim genetičkim algoritmima, pa o distribuiranom menadžmentu ontologija, inače te šaljemo da kuvaš kafu u Beogradu na sledećem preferans turniru, dok imaš pripasanu žensku kecelju
freehand freehand 21:25 09.01.2013

Re: Kakav Daglas Adams

Milan Novković
freehand
pored živog Milana Novkovića?!
Potpuno je dosadno jasan i garant nije mnogo pametan ako ga sve razumem.
Kako to može imati veze sa internetom i dvadesetprvim vekom, fludinošću, kapilarnošću, silicijumom, komunikacijama i tehnologijom?

Pošto si ti jako nevaljao, molim te da za kaznu do prekosutra naučiš sve o distribuiranim, coevolutivnim genetičkim algoritmima, pa o distribuiranom menadžmentu ontologija, inače te šaljemo da kuvaš kafu u Beogradu na sledećem preferans turniru, dok imaš pripasanu žensku kecelju

Na moju glavu kazna - zaslužio sam!
I nadam se da ću smeti bar bokserice ispod kecelje?

No, ti si i dalje moj omiljeni autor misli velikih ljudi, pa kažnjavaj kolko hoćeš!
Naročito kad hoćeš da uprostiš za nas beslovesne, pa kreneš po tačkama...

I pazi - smrtno sam ozbiljan!
maksa83 maksa83 18:43 10.01.2013

Re: Kakav Daglas Adams

No, ti si i dalje moj omiljeni autor misli velikih ljudi, pa kažnjavaj kolko hoćeš!

Spen-king-spen-king-ale-ale-ale!

(publika jednoglasno skandira)
docsumann docsumann 17:37 09.01.2013

u onom dokumentarcu

DMT Spirit Molecule ( ne, ne, neću da peglam sa šamanizmom) Denis McKenna, brat mnogo poznatijeg Terensa, kaže kako je SETI program otkrivanja vanzemaljskog života, odnosno uspostavljanja kontakta sa njim putem radio signala prilično naivan pokušaj.
da ga parafraziram - visoko razvijene civilizacije, sa kojima pretpostavljamo da ćemo stupiti u kontakt, sigurno ne rabe tehnologiju radio talasa.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:52 09.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

Без жеље да аргументујем да су електромагнетни таласи коначан и најбољи избор, мора се признати да ми, људи, у овом тренутку, немамо ништа боље на располагању. У ствари, електромагнетни таласи су светлосне године испред било чега другог што имамо за комуникацију на великим даљинама.
docsumann docsumann 20:57 09.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

У ствари, електромагнетни таласи су светлосне године испред било чега другог што имамо за комуникацију на великим даљинама.


to je jasno ko dan, no, da li je to dovoljno dobro. ok, pokušavamo najbolje s onim šta imamo. tu se slažem.

poenta je, ustvari, bila u nastavku njegovog izlaganja gdje on spominje poruke koje mi dobijamo kodirane u vidu molekula kao što je DMT. vrlo malim, sićušnim paketima koji u interakciji sa našim nervnim sistemom prave BOOOM, ali rekoh da neću sad o tome


iz dubokog svemira:marco_de.manccini marco_de.manccini 22:32 09.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

Ја њему светлосне године, он мени јасно ко дан.

Волим Интернет.
dragan7557 dragan7557 12:11 10.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

docsumann: Denis McKenna, brat mnogo poznatijeg Terensa, kaže kako je SETI program otkrivanja vanzemaljskog života, odnosno uspostavljanja kontakta sa njim putem radio signala prilično naivan pokušaj.

Pa nema on to potrebe da pametnijima među nama kaže, bre.

Napriliku taj pokušaj je isto što i pokušaj pećinskog divljaka da doviče svog kolegu po divljaštvu na drugom kontinentu.

Mada kad vidim za čega se sve "tehnologija" upotrebljava smuči mi se, umesto za dobro čovečanstva najbrže se razvijaju vojne tehnologije za ubijanje bližnjeg svog, pa onda komercijalne za pljačkanje bližnjeg svog, kolo vode.

cerski

p.s. mada kad čitam ovo:

У ствари, електромагнетни таласи су светлосне године испред било чега другог што имамо за комуникацију на великим даљинама.

onda mi to zvuči kao i sekira od obsidiajna je svetlosne godine ispred sekire od krečnjaka.
dragan7557 dragan7557 12:19 10.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

docsumann
Re: u onom dokumentarcu

У ствари, електромагнетни таласи су светлосне године испред било чега другог што имамо за комуникацију на великим даљинама.to je jasno ko dan, no, da li je to dovoljno dobro. ok, pokušavamo najbolje s onim šta imamo. tu se slažem.

Ne bih se ni sa ovim složio jer smrdi na jasno kao dan na porazno: sredstvo definiše cilj.

Da je upravo obratno valjda nije ni potrebno reći.

I eto ako bi se recimo nekim nakaradnim idiotizmom desilo da nam se javi neki divljak istog nivoa divljaštva na kome se mi nalazimo jedno prosto pitanje:

"šta će se izroditi iz veze dva divljaka"?

Svakako ništa pametnije od još nižeg i daleko goreg divljaštva, koje rezultira u čemu?


cerski
docsumann docsumann 20:29 10.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

"šta će se izroditi iz veze dva divljaka"?


ljubav
dragan7557 dragan7557 20:32 10.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

docsumann
"šta će se izroditi iz veze dva divljaka"?


ljubav

Smrt slabijeg, će se pre desiti.

Divljaštvo ne poznaje ljubav ali zato obožava nasilje i ubistvo.

cerski
docsumann docsumann 20:50 10.01.2013

Re: u onom dokumentarcu

Smrt slabijeg, će se pre desiti.


zagrljaj bogomoljke, poljubac tarantule
blogovatelj blogovatelj 18:18 09.01.2013

Javite što pre

На пример "интерактивност" је један од неологизама којим господин Хамфрис воли да маше док га држи у вербалној пинцети, али разлог због ког нам је изненада потребна таква реч је да је овог столећа (двадесетог, прим. прев.) по први пут дошло до доминације неинтерактивних облика забаве: филм, радио, снимљена музика и телевизија. Пре тога је сва забава била интерактивна: позориште, музика, спорт - извођачи и публика су били заједно, а чак је и нема публика моћно утицала својим присуством и тиме обликовала ток драме због које је била окупљена. Није нам била потребна посебна реч за интерактивност баш као што нам није (још увек) потребна посебна реч за људе са само једном главом.


Javite ovo nekako Teofilu Pančiću.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:20 09.01.2013

Re: Javite što pre

Ја не могу, он не чита шта пишу анонимуси по Интернету.
prapra prapra 18:55 09.01.2013

150

Za mene je internet neopisiva buka. Ali ja sam pećinski čovek. Našao sam podatak da naš mozak može da pamti 150 imena. Ne mislim bukvalno imena nego imena kao oznaku za poznato, za uslovno rečeno prijatelje. Kako će se to menjati ne znam, verovatno će se povećavati broj. Ono što sada stoji je da mi prijatelje ili bolje rečeno poznanike tretiramo kroz virtuelni zapis koji nam sluzi kao podsetnik te time pravimo lažnu sliku. Mislimo da pamtimo više i da smo sa većim brojem ljudi u bliskim relacijama, što je laž.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:37 09.01.2013

Re: 150

У Адамсовом тексту и нема покушаја да се аргументује да нам Интернет повећава број пријатеља. Само да је технологија дошла укорак са нашом потребом да одржимо те неке мале заједнице "у којима знамо све и сви знају нас", а које су изгубљене кад нас је "постало превише и постали смо сувише разнолики". С тим што ће клинци развити и развијају све то боље и даље, односно, знају шта да чине са "великом неописивом буком", како је зовеш. Успут, ја се, такође, копрцам у том пиџин стадијуму, и ја сам та генерација трапавих. Само се не бојим више, што каже Адамс.

prapra prapra 20:58 09.01.2013

Re: 150

marco_de.manccini
У Адамсовом тексту и нема покушаја да се аргументује да нам Интернет повећава број пријатеља. Само да је технологија дошла укорак са нашом потребом да одржимо те неке мале заједнице "у којима знамо све и сви знају нас", а које су изгубљене кад нас је "постало превише и постали смо сувише разнолики". С тим што ће клинци развити и развијају све то боље и даље, односно, знају шта да чине са "великом неописивом буком", како је зовеш. Успут, ја се, такође, копрцам у том пиџин стадијуму, и ја сам та генерација трапавих. Само се не бојим више, што каже Адамс.


Kažem da nije predvideo fejsbuk i da je internet zamka za halapljive. U stvari da je internet povecao glad za laznom slikom, i time nas napravio više halapljivim nego što mozemo da podnesemo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:27 09.01.2013

Re: 150

Фејсбук ми је, у коначном збиру, ипак позитиван (или барем ненегативан, да будем прецизнији).

Ја волим да кажем да не знам чему служи, али да је то у реду јер му ни газда не зна.
prapra prapra 04:18 10.01.2013

Re: 150

marco_de.manccini
Фејсбук ми је, у коначном збиру, ипак позитиван (или барем ненегативан, да будем прецизнији).

Ја волим да кажем да не знам чему служи, али да је то у реду јер му ни газда не зна.

Da ne ostane nedoumica. Naravno da je internet pozitivan i naravno da se slažem s tekstom. Ali šta ću kad volim da gundjam.
niccolo niccolo 19:22 10.01.2013

Re: 150

али да је то у реду јер му ни газда не зна.

Pa valjda zbog radi toga da mu gazda sutra postane bogatiji nego što je bio juče?
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:22 10.01.2013

Re: 150

Ма то с парама и шта ће њему то, то је у реду, пиџин, дотле и ја разумем, али шта је с креолским делом?

Плус је што сам повезан с неким драгим људима (тако да "знам у сваком тренутку где је крдо". Минус што ме замарају с тим играма и не могу да их трајно искључим, и што ми стално ређа постове у неком свом измишљеном реду по некаквој измишљеној важности, уместо хронолошки, и што ми бира шта ће ми и од кога поставити на вести (чак и кад подесим да ми поставља све), ...

ЕДИТ. ене, смајли иза заграде : )
niccolo niccolo 20:47 10.01.2013

Re: 150

To da (za pluseve i minuse).
docsumann docsumann 19:28 09.01.2013

meni

je ta ideja o povratku starom na nov način skroz bliska.

kao što su se glem rok ili prog rok reinkarnirali kroz Merlin Mejsona, odnosno kroz Mars Voltu, i tako obesmislili nekadašnje new vawe trendere koji su umislili da je takva muzika zauvijek otišla na smetlište istorije.

uhvatiti se za moderno znači automatski ispasti iz mode. držati se univerzalnog znači trajati.

antioksidant antioksidant 19:40 09.01.2013

Re: meni

držati se univerzalnog znači trajati.

šta je univerzalno
docsumann docsumann 19:44 09.01.2013

Re: meni

antioksidant
držati se univerzalnog znači trajati.

šta je univerzalno


hehe, ovako bez upitnika ispada da si sam dao odgovor
antioksidant antioksidant 20:07 09.01.2013

Re: meni


hehe, ovako bez upitnika ispada da si sam dao odgovor


docsumann docsumann 20:44 09.01.2013

Re: meni

ajde da pokušam da objasnim.

u umjetnosti postoje neke vrijednosti (kvaliteti) koje mi ne znamo sa sigurnošću da definišemo, ali smo u stanju da ih prepoznamo.
ti kvaliteti su prepoznatljivi bez obzira na vremensku distancu, pa djela koja ih posjeduju budu jednako uzbudljiva, svježa i intrigantna i vjekovima nakon svog nastanka.
ona posjeduju to nešto što prevazilazi trenutne kriterijume i ukuse publike. ona komuniciraju sa nama mimo šablona koje nameću moda i trendovi, mimo barijera koje postoje između kulturnih obrazaca različitih epoha.

to ja nazivam univerzalnim u umjetnosti.


antioksidant antioksidant 21:30 09.01.2013

Re: meni

docsumann
ajde da pokušam da objasnim.

u umjetnosti postoje neke vrijednosti (kvaliteti) koje mi ne znam sa sigurnošću da definišemo, ali smo u stanju da ih prepoznamo.
ti kvaliteti su prepoznatljivi bez obzira na vremensku distancu, pa djela koja ih posjeduju budu jednako uzbudljiva, svježa i intrigantna i vjekovima nakon svog nastanka.
ona posjeduju to nešto što prevazilazi trenutne kriterijume i ukuse publike. ona komuniciraju sa nama mimo šablona koje nameću moda i trendovi, mimo barijera koje postoje između kulturnih obrazaca različitih epoha.

to ja nazivam univerzalnim u umjetnosti.hvala na odgovoru
ne verujem u postojanje univerzalnih vrednosti i smatram da je za "citanje" neophodan predupisan kod u nama
nesto kao acquired taste u ishrani
ali voleo bih da gresim. to bi (verovatno) znacilo postojanje nekog iskonskog zajednickog
docsumann docsumann 22:00 09.01.2013

Re: meni

ne verujem u postojanje univerzalnih vrednosti


heh, ja vjerujem u postojanje apsoluta (ne pitaj me šta je to) o kojem ne mogu ništa konkretno da ti kažem, ali apstraktno bih još i mogao ponešto ...

dragan7557 dragan7557 12:51 10.01.2013

Re: meni

docsumann:
Re: meni
ajde da pokušam da objasnim.

u umjetnosti postoje neke vrijednosti (kvaliteti)

Svojevremeno je Heraklit napisao da Homera prvo treba premlatiti kao konja a onda ga izbaciti iz ljudskog društva! Sa čim se ustvari misli i na umetnost.

Osim komercijalne i intelektualno ugrožavajuće uloge "umetnost" ima samo komercijalnu vrednost i nikakavu drugu.

Naravno isto važi i za sport koji osim fizičkih pogodnosti po sadašnje ljušture intelekta, nema ama baš nikakvu vrednost osim komercijalnog zaludjivanja.

Thomas More je svojevremeno napisao da sve sportske igre treba odmah zabraniti, tenis je čak posebno napomenuo, jer vode ljudski rod daleko od razuma i pametnog poimanja sebe, svog društva i svoje okoline.

I tako mogu dalje recimo sa tradicijom za koju lično smatram da je treba izbrisati sa lica planete, jer je nastavk svega divljeg i ružnog što ima u ljudima.

(kvaliteti) koje mi ne znamo sa sigurnošću da definišemo, ali smo u stanju da ih prepoznamo.

Koji kvaliteti molim te postoje u muzici pa čak i klasičnoj?

Ako masovnu histeriju poput roka smatraš nekom vrednosti onda bih volio da mi kažeš u čemu se ogleda ta vrednost?

Ako je slikanje Pikasa i drugih, neka vrednost osim umišljene komercijalne onda mi navedi koja je to vrednost sadržana kod van Goga ili Pikasa.

Znamo mi da definišemo mnogo toga, pa takodje i činjenicu da se skoro sve vrednosti, kao što sam pojam i govori svode na pogrešno interpretiran pojam vrednost, jer je on uvek komercijalan a retko imaterijalan.

ti kvaliteti su prepoznatljivi bez obzira na vremensku distancu, pa djela koja ih posjeduju budu jednako uzbudljiva, svježa i intrigantna i vjekovima nakon svog nastanka.

Šta je konkretno prepoznatljivo kod Homera?

Šta je prepoznatljivo kod Tintoreta ili Ticijana?

Šta je prepoznatljivo kod Karavađa koji je na tvom blogu?
to ja nazivam univerzalnim u umjetnosti.

Ja dragi moj docs to nazivam neuništivim duhom pljčke intelektualnih sposobnosti i potrebe ljudi da idu dalje bez zadržavanja na sumanutim divljaštvom koje pokazuju i čije tragove ostavljaju njihovi preci, za nijansu gori divljaci od njih samih. A sa univerzalnošću to ima veze koliko i stepen divljaštva koji jedna generacija divljaka ostavlja drugoj koja nesmanjenom žestinom nastavljai divljaštvo svojih predhodnika i to još cinički naziva univerzalnošću pojave poznate kao umetnost!?! Bah!


cerski

p.s. od tebe sam očekivao dublje spoznaje stvarnosti u kojoj se nalazimo, upravo zbog iskustava koje imaš.
docsumann docsumann 17:28 10.01.2013

Re: meni

Svojevremeno je Heraklit napisao da Homera prvo treba premlatiti kao konja a onda ga izbaciti iz ljudskog društva! Sa čim se ustvari misli i na umetnost.


ok, Heraklit je to rekao, i? znali su ti stari grci mnogo toga nesuvislog da kažu.
sjeti se samo pravila kojih su se pitagorejci pridržavali (ne diraj bijelog pjetla i sl.).

Osim komercijalne i intelektualno ugrožavajuće uloge "umetnost" ima samo komercijalnu vrednost i nikakavu drugu.


moj najdraži pisac, Danil Harms, nije za života uspio da objavi gotovo ni slova od svojih priča. i znao je da to za života neće ni uspjeti, ne zato što nije vjerovao u vrijednost onoga što je pisao, naprotiv, već zato što u sovjetskoj rusiji takvoj književnosti nije bilo mjesta. umro je od gladi u zatvorskoj bolnici u Lenjingradu za vrijeme njemačke opsade ('41. mislim). jednom je svoju ženu slagao da je pozajmio 200 rubalja kako bi joj odagnao crne misli lažnom nadom ... toliko o komercijalizaciji

Koji kvaliteti molim te postoje u muzici pa čak i klasičnoj?


umjetnost, pa i muzika (možada upravo ona najviše) komunicira sa spiritualnim djelom našeg bića, onim koje nas čini posebnim među svim živim stvorovima na ovoj planeti.

lično kod Karavađa najviše volim snažne kontraste svijetla i tame, jake, intezivne i zasićene tonove, osjećaj za dramatiku trenutka i psihologiju likova. ubjedljivo mi je najvitalniji i najsavremeniji (govorim o današnjem vremenu) u pogledu likovnog senzibiliteta od svih renesansnih majstora. nevjerovatno mi je "aktuelan" u svoj ovoj poplavi izama i art koncepata. svakako tu je i zanatsko majstorstvo. malo li je ...

iskreno uživam u umjetnosti. i veliki sam ljubitelj iste, naročito likovne umjetnosti, književnosti i muzike. nekad sam se i sam dosta bavio slikarstvom i pisanjem.

cerski, ti si meni obično vrlo blizak u svojim razmišljanjima, ovdje se baš fulavamo, ali cjenim da je to sasvim normalno.

i da, mislim da je umjetnost stvorila čovjeka. da se čovjek zaista "uspravio" onda kad je počeo da se bavi tim začudnim aktivnostima koje nisu bile nužne za njegovu egzistenciju, niti za dominaciju nad susjednim plemanom.

docsumann docsumann 17:46 10.01.2013

Re: meni

cerski
Ako masovnu histeriju poput roka smatraš nekom vrednosti onda bih volio da mi kažeš u čemu se ogleda ta vrednost?


samo jedna mala korekcija, bendovi koje ja obično slušam nisu baš za masovnu upotrebu

a vrijednost je u ličnom doživljaju.


dragan7557 dragan7557 20:08 10.01.2013

Re: meni

docsumann:
cerski, ti si meni obično vrlo blizak u svojim razmišljanjima, ovdje se baš fulavamo, ali cjenim da je to sasvim normalno.

I ti si meni veoma blizak po mnogim stavovima i razmišljanjima.

Ja sam zbog nekih razloga vezanih za druga pisanja morao da preispitam svoje stavove o mnogim stvarima pa i o umetnosti, a rezultati se naziru.

Neosporno je da umetnost ostavlja duboke tragove u ljudskom društvu, ali je i neosporno, da smo svedoci banalizacije, komercijalizacije i industrijalizacije umetnosti osobito u filmskoj industriji koja deli Oskara ne za neku umetnost već kao nagradu svom četvrt pismenom industrijskom kadru, koji iz godine u godinu uspeva da sebe i svoj esnaf, za preskupe honorare nametne ljudskom društvu.

Ista stvar je i sa "muzikom" koja ima još dublje posledice, dok se u stvari sve svodi na prodavanje svog "rada" kao umetnosti.

U modernim vremenima ispada da samo muzičari, političari i glumci Rade a ostatak čovečanstva nema nikakva druga posle već sedi i uživa u njihovom radu.

Da pri tome, da ni jedna od ovih kategorija "zaposlenih," koja za ogromne honorare ne proizvodi apsolutno ništa a još manje bilo šta pametno, već mlati praznu slamu, je svakom ko hoće da vidi potpuno jasno.

I da završim moja reakcija nije bilo prozivanje tebe, već same univerzalnosti umetnosti, koju smatram najobičnijim radom kao i svaki drugi rad, dok zahteve za eksorbitantnim honorarima niti smatram opravdanim niti potrebnim, jer osnova svakog rada treba da bude dodatna vrednost a masovna umetnost je upravo tu dodatnu vrednost pretvorila u komercijalnu, banalizovanu industrijsku vlastitu prćiju, bofl robu koju ostatku čovečanstva prodaje kao Umetnost.

cerski
docsumann docsumann 20:23 10.01.2013

Re: meni

ok, ovim komentarom si pojasnio neke stvari iz predhodnog.

slažem se da je komercijalizacija umjetnosti uveliko prisutna u savremenom društvu, kao uostalom gotovo svega drugog ...

ja Holivud jedva da mogu da uvrstim u kategoriju umjetničkog delanja. ono, u najboljem slučaju, ima tu nekih artističkih elemenata, a ostalo je zanatsko otaljavanje po oprobanim formulama koje garantuju profit na blagajnama ... čast izuzecima.

ali takođe postoji u svjetu i puno nezavisne filmske, muzičke, stripske produkcije, okrenute pravim uživaocima i ljubiteljima, koji pasionirano i bez pompe prate scenu.

a i umjetnici moraju od nečeg da žive
dragan7557 dragan7557 20:54 10.01.2013

Re: meni

docsumann
cerski
Ako masovnu histeriju poput roka smatraš nekom vrednosti onda bih volio da mi kažeš u čemu se ogleda ta vrednost?


samo jedna mala korekcija, bendovi koje ja obično slušam nisu baš za masovnu upotrebu

a vrijednost je u ličnom doživljaju.Kad smo već kod korekcija, ja bih to nazvao: uživanje u ličnom doživljaju.

Dakle nema potrebe za vrednovanjem jer vrednovanje uvek vodi komercijalizmu.cerski
docsumann docsumann 00:24 11.01.2013

Re: meni

Dakle nema potrebe za vrednovanjem jer vrednovanje uvek vodi komercijalizmu.


postoje i druge vrijednosti
dragoljub92 dragoljub92 00:51 11.01.2013

Re: meni

cerski

nikako da dođeš do prosvetljenja, aj ondak da te ja prosvetlim.
ti u svom mikrokosmosu imaš spoznaju samo materijalnih vrednosti, duhovne kod tebe ne obitavaju,
kad ono ,eđutim, u makrokosmosu, u kojem obitavaju ostali ljudovi, postoje i duhovne i civilizacijske vrednosti .
tako da recimo jedan 'beli anđeo' u sebi sublimira obe vrednosti a materijalnu nema jed je nemoguće odrediti istu.
isto takodže mikelanđelov mojsije,david,pieta rondanini,robovi su izgubili materijalnu vrednost i postali civilizacijsko/duhovna vrednost.
tačno kažeš
Učenje je nepotreban proces gomilanja irelevantnih informacija, čiji određen skup se naziva znanje.

gomilanje znanja bez uticaja na produhovljenost je gubljenje vremena,izgleda da si ga ti poprilično izgubio.tto što si ti pročitao heraklita,mora i ostale svet nije postao ništa bolji ni drugačiji.
dragan7557 dragan7557 10:54 11.01.2013

Re: meni

dragoljub92
Re: meni

cerski


nikako da dođeš do prosvetljenja, aj ondak da te ja prosvetlim.

Vala Dragoljube niko ti ne brani da se baviš Mesijanstvom i prosvetljavanjem svojih bližnjih, ali pri tome imaj na umu da ja ne spadam u tvoje bližnje, pa me shodno tome u svom prosvetljivačkom radu zaobidji u što većem krugu.

Pisanje stilom kojim ti ondak pišeš tvoje prosvetiteljske traktato-apolologetične verbalike, neko bi nazvao poprilično nepismenim tekstovima, meni, niti mi nešto znači a još manje mi je potrebno.
tako da recimo jedan 'beli anđeo' u sebi sublimira obe vrednosti a materijalnu nema jed je nemoguće odrediti istu.

Što se ove primedbe tiče ona ti je na mestu naročito kad je Beli Anđeo u pitanju, toliko je izgubio kako duhovnu tako i materijalnu vrednost da ga već stavljaju i na bezvredne pare a i neke banke, čini mi se su počele besplatno da svojataju. Dakle pravi pravcati primer ukinute društvene svojine, na prisvajački način respektivno prosvetljene civilizacije!?

Tvog kolegu Mojsija ne bih spominjao kao ni ostale tvoje kolege proevetitelje, već bih da se, ako tvoje Veleučeno Visokocivilizovano Prosvetiteljstvo dozvoli, zaustavim na ovoj primedbi:
gomilanje znanja bez uticaja na produhovljenost je gubljenje vremena,

ne bi čkodilo Dragoljube da nama neproduhovljenima podrobnije objasniš tu tvoju produhovljenost i njenu vezu sa znanjem.

Jebiga kad je mogao Otac Justin i Vladika Nikolaj što ne bi mogao i Prosvetitelj Dragoljub.

A što se tiče civilizacije Dragoljube ne bih se sa takvom veličinom poput tebe ni usudio da polemišem, o njenim svetlim dostignućima poput WW I ili duhovno civilizacijske sublimacije duhovnog i materijalnog holokasta WW II, dok se kontemporarnima civilizacijskim procesima sublimiranim u Svetom Trojstvu duhovno-petrolejsko-prosvetiteljskim pohodima koje tvoje kolege Uzvišeni Prosvetitelji Buš, Klinton, Bler & Company LTD, na veliko zadovoljstvo, nas neprosvećenih, nad nama prosvetiteljski, milom a osobito silom sprovode, sa njima Dragoljube ne bih da imam išta zajedničko.

Verujem da si i prosvetiteljsku lekciju uvaženih Prosvetitelja i osvedočenih Demokrata u Srbiji pozdravio kao deo sublimuranja materijalnog i duhovnog, dok su umesto Belog Anđela nebesima leteli anđeli smrti i destrukcije elem kako bi mi divljaci, bili civilizovani i prosvetljeni.

Neprosvećeni i necivilizovani,

lokalno priznat okoreli divljak,

Cerski.

p.s. ah da, sećam se i jednog tvog kolege Prosvetitelja koji je tada još neprosvetljen doslovce rekao: "ne treba nam njihova demokratija, pardon pprosvetljenje"! A civilizaciju Dragoljube i sublimaciju znanja i duhovnosti je potigao tek posle Prosvetljenja, tvojih uzvišenih kolega.

p.p.s. i poučen stavom tvog kolege spomenutog prosvetitelja da ti kažem istu rečenicu Dragoljube: ne treba mi tvoje prosvetljenje!
maksa83 maksa83 10:58 11.01.2013

Re: meni

Vala Dragoljube niko ti ne brani da se baviš Mesijanstvom i prosvetljavanjem svojih bližnjih, ali pri tome imaj na umu da ja ne spadam u tvoje bližnje, pa me shodno tome u svom prosvetljivačkom radu zaobidji u što većem krugu.

Odn. Dragoljube, ukratko - ne pokušavaj da budeš Mesija Arhi-Proto-Mesiji.
dragoljub92 dragoljub92 15:38 11.01.2013

Re: meni

Dragoljube: ne treba mi tvoje prosvetljenje!

ko ti ga pa nudi,ti si nešto umišljaš .
težak je život u staračkom domu,kažu .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana