Gost autor

HELP ME TO HELP YOU (pomozi mi da ti pomognem)

Aleksandar Stosic RSS / 22.04.2013. u 21:19

GOST AUTOR: Kristina

* Draga prijateljica Kristina zeli da se obrati javnosti preko bloga. Sa zadovoljstvom joj dajem 'rec':

Dok se ovih dana, po uverenju mnogih, borim protiv vetrenjača, stalno mi je pred očima legendarna scena iz filma Jerry Maguire ,kada Tom Kruz kao menadžer svom sportisti viče iz petnih žila „Pomozi mi da ti pomognem!"
U pitanju je problematika neusklađenosti propozicija takmičenja školaraca i uputstva Ministarstva prosvete. Jedna B92 blogerka se zainteresovala za temu i obećala da će o tome pisati. Hvala joj ako ne odustane.

No, nećemo o tome ovaj put. Uvidevši problem i shvativši da ima rešenja („eureka!") počela sam da se obraćam svim nivoima institucija. Naišla sam na muk, nerazumevanje, protest (u čije ime ona to radi, šta je iza toga itd). Problem nije političko-finansijski i postoje realna i izvodljiva rešenja. Obratila sam se Udruženju direktora škola Srbije preko nekog nefunkcionalnog emaila i ne verujem da će se javiti, bar po onome što je njihova misija. Sindikatima prosvetnih radnika ne vredi da se obratim, oni se bore za bolji položaj nastavnika, čitaj bolje plate. Udruženja nastavnika ne postoje, guglala sam i guglala. Mnogi nastavnici su mi rekli da žele da reše pomenuti problem, ali su individualno nailazili na razne teškoće. Direktori očigledno nisu hteli da se uključe. Pisala sam na mejlove više osnovnih škola u Beogradu, polovina mi se vratila kao nevažeća a druga polovina su gmail, hotmail itd, pitanje kada i ko ih otvara i čita.
Nastavnici su visoko obrazovani kadar, ne zaboravite da oni svi imaju fakultetske diplome. Isto tako sigurna sam da imaju i svoje privatne mejlove.
Rešenja ima, i ja hoću da predložim i pomognem besplatno i bez ijednog drugog interesa osim interesa kvalitetnijeg obrazovanja moje dece, ali kome i gde da se obratim, dragi nastavnici.
HELP ME TO HELP YOU!



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:35 22.04.2013

Ovde me

je neko, bez mog znanja i pristanka upisao, a da probaš njih da pripitaš?

https://www.facebook.com/groups/274151386014491/?fref=ts
iqiqiq iqiqiq 11:36 23.04.2013

Re: Ovde me

Ima još toga http://kolo.wall.fm/blogs
iqiqiq iqiqiq 09:35 24.04.2013

Re: Ovde me

Evo i Stručnog uputstva Ministarstva da pogledate
http://ucionicaistorije.files.wordpress.com/2012/01/d181d182d180d183d187d0bdd0be-d183d0bfd0bed182d181d182d0b2d0be-d0be-d0bed180d0b3d0b0d0bdd0b8d0b7d0bed0b2d0b0d19ad183-d182d0b0d0bad0bc.pdf

A evo i Propozicija Društva http://dsjks.org.rs/?page_id=15
iqiqiq iqiqiq 08:56 25.04.2013

Takmičenje za one koji čitaju ovaj blog

Propozicije uvode kvote po gradovima, sa nekim brojem po svakom gradu koji nema baš proporcionalnu vrednost niti prema broju škola, niti prema broju učenika, niti prema broju stanovništva. Prvi koji pronađe proporciju dobija nagradu

CITIRAM
На републичко такмичење се упућују се само најбоље пласирани ученици са окружног/градског такмичења и то: 3 (округ), 10 (Београд ) 8 (Ниш и Нови Сад ). Уколико више ученика освоји исти број поена на редном месту 3 ( округ), 10
(Београд), 8 ( Ниш и Нови Сад ) листа ће се проширити за тај број ученика.
iqiqiq iqiqiq 10:23 27.04.2013

Re: Takmičenje za one koji čitaju ovaj blog

Odakle diskreciono pravo onima koji pišu ove propozicije da određuju ovaj broj. Zašto Kragujevac treba da ima manje stručnjaka iz stranih jezika u npr. nemačkom od Beograda. Da li ovo podržava ravnomerni razvoj Srbije, kako će investitori dolaziti u ova mesta gde se deci smanjuje šansa za takmičenje, dodatne bodove pri upisu u srednje škole/fakultete.
Spiridon Spiridon 22:37 22.04.2013

..

Dok se ovih dana, po uverenju mnogih, borim protiv vetrenjača, stalno mi je pred očima legendarna scena iz filma Jerry Maguire ,kada Tom Kruz kao menadžer svom sportisti viče iz petnih žila „Pomozi mi da ti pomognem!"



bolji primer je Munizaba koji to isto kaze Peri Trti
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:56 23.04.2013

Re: ..

bolji primer



iqiqiq iqiqiq 20:15 25.04.2013

Re: Poruka Irskog obrazovanja

deca na prvom mestu http://www.independent.ie/irish-news/students-to-come-first-in-new-vision-for-schools-29214102.html
vladaxy vladaxy 06:30 23.04.2013

Još jedan borac sa vetrenjačama

Rešenja ima, i ja hoću da predložim i pomognem besplatno i bez ijednog drugog interesa osim interesa kvalitetnijeg obrazovanja moje dece, ali kome i gde da se obratim, dragi nastavnici. HELP ME TO HELP YOU!


...ali lepo je pokušavati ako imaš višak slobodnog vremena i ne znaš šta ćeš sa sobom
iqiqiq iqiqiq 07:41 23.04.2013

Re: Još jedan borac sa vetrenjačama

Živa istina, ako nisi penzioner ili pripadaš budžetskim institucijama, verovatno si borac sa vetrenjačama, čitaj nezaposlen!
iqiqiq iqiqiq 09:57 23.04.2013

Re: Još jedan borac sa vetrenjačama

Potpuno si u pravu, nezaposleni ne bi trebalo da "ispravljaju krive Drine" nego lepo da uključe Farmu ili Velikog brata i da korisno troše svoje slobodno vreme. Za razliku od zaposlenih, nezaposleni imaju luksuz da 24/7 gledaju ova dva programa naizmenično.
tetkino tetkino 14:24 23.04.2013

Buka, buka je u modi

Moj mnogo mladji drug, mi stalno prigovara da me vreme pregazilo.
Nemam tviter, nemam fejsbuk, ni blog, ni...

Šta god da hoćeš da uradiš, sedi prvo pred prazan papir ili ekran i nadji najtabloidniji mogući način da saopštiš suštinu problema a sve da stane u zadatih, valjda, 160 karaktera.

Onda odvojiš par sati i tvituješ svoju poruku kome god ti padne na pamet. Sve naše javne ličnosti imaju svoje tviter naloge. Svima pošalješ. Neko će da se upeca i da retvituje (valjda se tako kaže) tvoju poruku ili bar da odgovori, tako se pokreće grudva, koja pokreće lavinu.

Isto ponoviš i sa fejsbukom. I postaviš na par blogova.

Ali mora da bude kratko, čitljivo, razumljivo i tabloidno. Inače ne vredi.

Ministarstvo prosvete, prosvetni radnici, sindikati, stručna lica - neće odreagovati, ni da im tvoj predlog garantuje milion evra mesečno, a jedina njihova obaveza da bude, da neko u ministarstvu mrdne malim prstom na levoj ruci.
Ne reaguju oni ni na mnogo bitnije grdnje.

Ali političari su po prirodi posla javne ličnosti i stoga osetljivi na mišljenje javnosti. Moraš da uzbuniš masu i to za relativno kratko vreme.

Možda ih savataš na brzinu i na buku, drugo ti ne vredi.

Pozivanje na zdrav razum je krajnje pogrešan i neefikasan pristup.
iqiqiq iqiqiq 07:43 24.04.2013

Re: Buka, buka je u modi

Hvala na savetu i dobrim namerama. Ali upravo ne želim da jedan prost problem politizujem. Ono što sam ovim tekstom htela da kažem je da smo već uveliko navikli da i najmanji problem rešavamo "čizmom odozgo" pozivom "crvenim telefonom". Ja samo želim funkcionalne institucije te me to čini:
1. bolesnom od bolesti "zdrav razum"
2. bolesnom od idealizma u narodu poznata bolest "borba sa vetrenjačama"
zilikaka zilikaka 16:07 23.04.2013

?

Moram da priznam da me je tekst ostavio bez teksta.
Sve sam pročitala i ništa mi nije jasno.

Jedina konkretna informacija koju sam našla je
U pitanju je problematika neusklađenosti propozicija takmičenja školaraca i uputstva Ministarstva prosvete.
a ona je preopšta da bi se išta iz nje saznalo.

Koje propozicije? Koja takmičenja? Koji školarci? Koje uputstvo?

Možda je bilo logičnije da se napiše koja reč o problemu, umesto što su se samo opisivali razni pokušaji njegovog rešavanja.

Hoću reći, možda bi neko od onih koji pročitaju mogao i da pomogne, ali ovako ni ne zna o čemu je reč.




iqiqiq iqiqiq 16:12 23.04.2013

Re: ?

Tačno tako se i ja osećam svo vreme, zato i ovako nejasan blog. Sada možete pronaći nešto o tome http://engleskionline.wordpress.com/2013/04/07/okruzno-takmicenje-2013/#comment-351
Jedna mnogo iskusnija novinarka (pošto sam ja totalni početnik) će pisati više o tome
Moja problematika je više na temu A ZAŠTO SE MI NE UDRUŽUJEMO DA REŠIMO PROBLEM. Kako ćemo ga rešiti kada su nastavnici stranih jezika osnovnih i srednjih škola širom Srbije potpuno neorganizovani. Jednog čoveka nijedna institucija neće da sluša. 10 000 nastavnika neko će morati da sasluša. Ali kao i u svim drugim oblastima, svako se bori za sebe pojedinačno. Zato i ovaj moj bilingvalni vapaj. Nadam se da razumete
iqiqiq iqiqiq 16:49 23.04.2013

Re: ?




Hoću reći, možda bi neko od onih koji pročitaju mogao i da pomogne, ali ovako ni ne zna o čemu je reč.


Ima tu mnogo materijala
- odnos državne uprave - nevladin sektor
- odnos kontrole državne uprave prilikom izvođenja poslova datih i finansiranih od strane državne uprave (školske uprave ne prave zapisnike, ne proveravaju propozicije takmičenja)
- postupak javne nabavke, društva su pravilnikom dobila doživotnu ulogu organizatora takmičenja
- rascepkana nadležnost sektora Ministarstva (bar tri su nadležna za isto takmičenje)
itd itd
slobodanka14 slobodanka14 16:11 23.04.2013

..

Svakako da ima rešenja.Ali kada bi se i drugi roditelji aktivirali, umesto što su prepušteni letargiji, i brinuli za budućnost svoje dece,kao što to radi autorka teksta/Kristina/,naše školstvo bi bilo mnogo,mnogo bolje.
iqiqiq iqiqiq 07:17 25.04.2013

Re: ..Naravno da ima rešenja

Kao što rekoh 10 000 nastavnika ako nazove Ministarstvo i/ili pošalje mejl na nekoliko osoba u Ministarstvu, postavljajući isto pitanje u kratkom vremenskom roku, dan ili dva sigurna sam da će Ministarstvo vrlo brzo izaći u javnost da odgovori na pitanje.
Kada bi nastavnici jedne škole jednoglasno tražili od direktora škole da postavi pitanje "zašto deca koja su osvojila III mesto ne idu na Republičko takmičenje, što je suprotno Stručnim Uputstvima Ministarstva" onda bi direktor morao da postavi to pitanje višem nivou, tj Ministarstvu.
iqiqiq iqiqiq 07:48 24.04.2013

Konkretno problemi 1-10

Problem 1. U pitanju su deca koja se takmiče iz stranih jezika. Nije im dozvoljeno da se takmiče iz dva strana jezika koja izučavaju u školi
Problem 2. Obratim se Ministastvu prosvete i Društvu za strane jezike, oni igraju ping pong i niko mi ne odgovara već 2 meseca
Problem 3 Obratim se Republičkoj inspekciji, nema odgovora
Problem 4 Društvo za strane jezike ima pogrešne propozicije koje i laiku je jasno, nisu u skladu sa zakonima, pa ni Stručnim uputstvima Ministarstva prosvete
Problem 5 Zašto nadležni iz Ministarstva prosvete ne kontrolišu propozicije po kojima se deca takmiče u osnovnim i srednjim školama
Problem 6 Zašto školske uprave širom Srbije ne kontrolišu propozicije kada su određeni da kontrolišu ova takmičenja
Problem 7 Zašto nijedne novine neće o ovome da pišu, kada se to dešava godinama i nastavnici su pisali peticije, žalbe itd
Problem 8 Zašto se direktori ne uključe da reše nagomilane probleme u vezi takmičenja
Problem 9...Problem 10...
BigBadWolf BigBadWolf 19:04 24.04.2013

Sorry

To burst your bubble, ali od ovoj si nema nista, I to iz dva razloga:
1.Pored svih ogromnih problema koje ima prosveta u Srbiji, ovo je toliko minoran tako da je lako ekipi u ministarstvu da ga ignorise. Mislim, pricas o ljudima koji smatraju da je dva casa nedeljno 36 nedelje godisnje dovoljno da nekog naucis da tecno prica engleski.

2.Ova drzava ne vidi interes u bavljenju decom koja su iznad proseka. Tacka.

A da, i ovo,

Sindikatima prosvetnih radnika ne vredi da se obratim, oni se bore za bolji položaj nastavnika, čitaj bolje plate.


Sta mislis ko cine te sindikate? Pa upravo nastavnici od kojih trazis pomoc. Naravno, postoje sindikati i “sindikati”.
iqiqiq iqiqiq 19:10 24.04.2013

Re: Sorry

Ok, slažem se i sa 1 i sa 2. Ne slažem se da je nastavnicima svejedno, njima je to jedina "svetla strana" da poneki učenik pokaže da ceni znanje i da još pokuša da se i oproba na takmičenjima. Opet ponavljam, uvek se problem ispolitizuje. Ovde je realno problem da su napravljene određene greške koje je moguće ispraviti.
A što bi se neko trudio da ispravi greške? Pa zbog te talentovane i vredne dece. E to nas vraća na problem 2 iz tvog teksta. Kako to rešiti?
BigBadWolf BigBadWolf 19:27 24.04.2013

Re: Sorry

Nismo se razumeli, nisam rekao da je nastavnicima svejedno, vec da mozda gresis sto ne probas sa sindikatima. U celom sistemu, nastavnici su jedini kojima je stalo do dece, sta god ko mislio. Ne svim nastavnicima, naravno, ali velikoj vecini.

Za tacku 2, moj predlog je nabaviti oveci sleper (verovatno ce biti potrebno vise njih), parkirati ga u rikverc na ulaz Ministarstva prosvete i sve zaposlene tamo od portira do ministra spakovati u isti. Za dalji postupak sam otvoren za predloge.

To su ljudi koji se ne trznu ni kada se deca ubijaju zbog maltretiranja koje dozivljavaju u skoli. Dozvoli da ponovim, zbog maltretiranja koje dozivljavaju u skoli. . A takvo maltretiranje dozivljava stotine dece svakog dana u Srbiji, jer sistem, koji su oni dizajnirali i implementirali, nema mogucnost da ih zastiti. Svako ko misli da je ikakav smislen razgovor sa tim i takvim ljudima moguc ili svrsishodan je, po mom skromnom misljenju, vrlo naivan.
AlexDunja AlexDunja 21:09 24.04.2013

Re: Sorry

ja poznajem probleme, i ne znam šta da ti kažem
što ti ovaj veliki vuk nije rekao.
radila sam u prosveti par godina, i pobegla
glavom bez obzira.
znam kako izgledaju takmičenja, znam kako
izgledaju ključevi, znam kako izgleda sve...

ako smisliš način da se boriš sa tim, tu sam:)
ja mislim da su ministarstvo i društvo
u veoma udobnom raskoraku, a i jedni i drugi ne haju za
nadarenu decu.
iqiqiq iqiqiq 21:12 24.04.2013

Re: Sorry

Ne bih sa sindikatima, ne treba mi polutka, niti bih sada na more, izvinjavam se odmah na cinizmu. Nastavnici i roditelji bi trebalo da su na istoj strani, da imaju isti interes, da se ono sto ti reče da je problem 1, da se to reši. Opet ponavljam, sve smo videli, sve smo čuli, ali nismo pokušali da rešimo.
Ako kažemo, glasali smo, pa smo opet glasali da smenimo one za koje smo glasali pre toga, to ne znači da smo sve uradili.
Hajde mi da rešavamo probleme koji su nama bitni, bez politike i bez sindikata. Zašto se ljudi ne trznu,pa zato što su u apatiji.
A zašto su u apatiji,pa zato što su rekli "ma ne vredi". E pa vredi pokušati. Ja bih ovo da rešim, napravljeni su propusti u propozicijama, stotinak dece je kolateralna šteta. Hajde to da popravimo.
iqiqiq iqiqiq 21:15 24.04.2013

Re: Sorry

Draga Dunja
da sam ja mogla sama da smislim rešenje za ovaj problem, ne bih ni gostovala i pisala blog. Zato i vapaj svima, hajde da rešavamo naše probleme, bežimo i bežimo, ali su oni brži od nas...Hajde da ovo ne bude još jedan blog gde se iskukamo i ostavimo sve status quo...
AlexDunja AlexDunja 21:37 24.04.2013

Re: Sorry

.Hajde da ovo ne bude još jedan blog gde se iskukamo i ostavimo sve status quo...

ja ne mislim da treba da se kuka,
naprotiv, decu treba motivisati da rade što više,
i suštinski što bolje. to je sve.
takmičenja su dobra potvrda, ali samo to.
deca lakše prihvataju nedostatke sistema,jer realnu korist od takmičenja i nemaju, da se ne zavaravamo:)

saglasna sam sa tobom da bi to trebalo da se dovede u red,
saglasna sam i da je moguće, ali zaista ne
znam kako ćeš da pokreneš buntruke iz ministarstva
i jednake buntruke iz društva za strane jezike....

ej, pa oni ne dozvoljavaju da se dete takmiči u dva jezika!?
iqiqiq iqiqiq 21:45 24.04.2013

Re: Sorry

Dala sam predlog, ali su me bahato "otkačili" sa napomenom da ne pripadam Društvu za strane jezike. Društvo je neprofitno udruženje koje treba da podstiče saradnju nastavnika i roditelja. Opet sistem "čizma". Dakle ima rešenja, jedno sam predložila, sigurno ima bar još nekoliko. Problem je novac koliko sam shvatila, ali su oni nezakonito i nasuprot Stručnim uputstvima u svoje Propozicije uveli zabranu. Mogli su da napišu "dok se ne stvore potrebni uslovi, deca se mogu takmičiti iz samo jednog stranog jezika". Ali nisu, najlakše je otkačiti decu. I otkačiti nastavnike.
iqiqiq iqiqiq 21:49 24.04.2013

Re: Sorry

AlexDunja
.Hajde da ovo ne bude još jedan blog gde se iskukamo i ostavimo sve status quo...

ja ne mislim da treba da se kuka,
naprotiv, decu treba motivisati da rade što više,
i suštinski što bolje. to je sve.
takmičenja su dobra potvrda, ali samo to.
deca lakše prihvataju nedostatke sistema,jer realnu korist od takmičenja i nemaju, da se ne zavaravamo:)
?

Moram odmah da napomenem po Pravilniku o upisu u srednju školu, deca imaju čak i koristi od takmičenja, dobijaju dodatne poene u rangu od 4 do čak 60 poena ako osvoje jedno od prva tri mesta na Republičkom. Dakle nije baš tako neznatno
AlexDunja AlexDunja 22:27 24.04.2013

Re: Sorry

Dakle nije baš tako neznatno

ma daj, ta deca svakako upisuju željene škole
iqiqiq iqiqiq 22:25 25.04.2013

Re: Sorry

AlexDunja
Dakle nije baš tako neznatno

ma daj, ta deca svakako upisuju željene škole


Znam Dunja, ali to je 100 dece koje je imalo iznad 34 boda iz samo jednog stranog jezika (ima 6 stranih jezika na takmičenju) a to je 85% od ukupnog broja bodova, što je kod svih ostalih društva definisano kao II, eventualno III mesto i ima prolaznost na Republičko. Ovo samo za engleski za Beograd, jer ostale liste i zapisnici nisu dostupni iako je prošlo 3 nedelje od takmičenja. Sva ostala društva su na svoje sajtove stavila liste i odluke koliko bodova je minimalno za prolaznost na Republičko. Jedino Društvo za strane jezike ne progovara. http://www.osmilenapavlovicbarili.rs/files/GRADSKO-engleski2013%20-%20sajt.pdf
iqiqiq iqiqiq 08:26 26.04.2013

Re: Sorry

BigBadWolf

2.Ova drzava ne vidi interes u bavljenju decom koja su iznad proseka. Tacka.


Ali pogledaj šta se dešava kada se direktor angažuje, ovaj momak već tri godine osvaja medalje na međunarodnim takmičenjima. Gde bi bio da nije imao takvog direktora
http://www.pressonline.rs/info/beograd/141616/najbolji-a-ne-sme-na-olimpijadu.html
iqiqiq iqiqiq 22:01 24.04.2013

Evo jednog dobrog primera udruživanja

Udruženje profesora stranih jezika Moravičkog okruga
http://upsjmo.wordpress.com/2013/03/31/takmicenje-od-v-do-vii-razreda/#more-287
iqiqiq iqiqiq 22:22 24.04.2013

Evo i druga glasila pišu

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/razlicito_vrednovani_isti_rezultati.55.html?news_id=259681
iqiqiq iqiqiq 07:45 25.04.2013

Kako to teorijski treba da funkcioniše

КАЛЕНДАР
ТАКМИЧЕЊА И СМОТРИ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА
ЗА ШКОЛСКУ 2012/2013. ГОДИНУ
На основу Стручног упутства о организовању такмичења и смотри ученика основне и средње школе (у даљем тексту Стручно упутство),
Министарство просвете, науке и технолошког развоја доноси Годишњи календар такмичења и смотри основних школа за школску 2012/2013.
годину.
Организатори појединих такмичења и смотри дужни су да, сходно наведеном упутству, ускладе сва своја посебна документа која се односе
на организацију и спровођење такмичења и смотри. Приликом усклађивања докумената, неопходно је прецизирати следеће појединости:
– на такмичењу/смотри могу учествовати сви редовни ученици основних школа;
– избор ученика за општинско такмичење врши се искључиво на основу постигнутих резултата ученика на школском такмичењу/смотри;
– за сваки наредни ниво такмичења/смотре одређују се ученици на основу постигнутих резултата и ранг-листе са претходног нивоа так-
мичења/смотре, а у складу с пропозицијама;
рангирање ученика за одређени ниво такмичења/смотре врши се искључиво на основу постигнутог броја бодова, у складу са Стручним
упутством
и правилником одређене врсте такмичења/смотре;
уколико више ученика постигне исти број бодова, сви ученици заузимају исто место и сви имају исти ранг



http://www.mpn.gov.rs/images/content/prosveta/osnovne_skole/OSNOVNA_%C5%A0KOLA_-_TAKMICENJE.pdf
iqiqiq iqiqiq 22:37 25.04.2013

TABLOIDNI PRIKAZ PROBLEMA PO RECEPTU VUKA

Učenici "osakaćeni" lošim propozicijama
"Seča talenata"
"Giljotina" pameti
"Makaze presekle listu učenika na 10 po kvoti, Beograd prošao najbolje, Kragujevac i Novi Sad stradali"

Vuče jel ovo OK
iqiqiq iqiqiq 09:52 27.04.2013

Takmičenje iz geografije

Nije bolja situacija ni kod drugih takmičenja
Naime okružno takmicenje iz geografije je po kalendaru bilo predvidjeno za 27 april, a oni su ga pomerili na 13. april što NE SME da se radi, tj mogu se pomerati samo unapred.
Takodje treba insistirati da organizatori sva obaveštenja šalju SMSom na mobilne telefone direktora, nastavnika i učenika takmicara, kao i da se ne dozvole ovakva pomeranja unazad

U kalendaru Ministarstva je pisalo 27. april http://www.mpn.gov.rs/images/content/prosveta/osnovne_skole/OSNOVNA_%C5%A0KOLA_-_TAKMICENJE.pdf

Dok je ovo obaveštenje sa sajta Društva za geografiju
Окружно/градско такмичење одржаће се 13. априла 2013. године у 13h (због пролећног распуста термин одржавања окружног/градског такмичења је померен за 13. април 2013. године, а због поклапања термина са такмичењем из српског језика, такмичење почиње у 13h).
http://www.sgd.org.rs/sr_page/takmicenja.html
iqiqiq iqiqiq 09:58 27.04.2013

Takmičenja iz hemije

Propozicije Društva hemičara takođe imaju nepravilnosti, jer odstupaju od Stručnog uputstva Ministarstva prosvete. Sva deca koja osvoje I, II i III mesto idu na viši nivo takmičenja. Propozicije Društva hemičara to ne praktikuje te mnogo dece sa osvojenim III mestom na opštinskom nije poslato na gradski/okružni nivo. Pitanje je ko kontroliše ova takmičenja ako su u organizaciji Ministarstva prosvete i takođe finansirana od strane Ministarstva prosvete.
Pogledajte propozicije na sajtu Društva hemičara http://www.mojahemija.org/osnovna

OVO BI BILO DISKRECIONO PRAVO DRUŠTVA U SLUČAJU DA MINISTARSTVO NE FINANSIRA I NE DAJE UPUTSTVA I NIJE POSLOVE ORGANIZOVANJA TAKMIČENJA POVERILA DRUŠTVIMA DUGOGODIŠNJIM UGOVOROM
Ali Ministarstvo jeste sve ovo uradilo, ali ipak ne kontroliše ni kako se troše pare, niti kako se sprovode stručna uputstva
iqiqiq iqiqiq 10:05 28.04.2013

Hvala na ustupljenom prostoru

Zahvaljujem se na ustupljenom prostoru kao i svima koji su pročitali. Uspela sam da pronadjem na Facebooku grupu koja se zove Velika zbornica-grupa prosvetnih radnika koja je potvrdila da su nepravilnosti i iz drugih predmeta na takmičenjima.
Možemo da kažemo "ima mnogo većih problema" i slično, ali od nečega treba početi. Ako Ministarstvo svojim aktima daje poverenje dugogodišnjim ugovorima određenim društvima da organizuju takmičenja, onda ta društva treba da opravdaju pare i poverenje koje su dobili da se bave najtalentovanijom decom ove zemlje.
Ako nam je za ovo svejedno, onda smo mi "mrtvi ljudi hodaju Srbijom, misle da su živi, ali su u stvari mrtvi".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana