Društvo| Ekonomija

Kako sam sistematski uništavan(a) od idiota

Aleksandar Stosic RSS / 17.10.2013. u 13:58

Gost autor:Kristina

Priznajem ja sam honorarac, nemam rođačke i kumovske veze za državnu službu, a nemam ni kapitala da otvaram privatni biznis. Tako da radim po ugovoru na projektima. Ponekad je pauza između projekata poprilična pa se dovijam davanjem privatnih časova.

U nekom trenutku javi mi se Gdin Direktor, vlasnik jedne privatne škole, da me upita da li bih predavala u njegovoj školi. Što da ne, to je honorarni posao, nije nešto dobro plaćen, ali bolje nego da sedim u kući i da se dosađujem. Dođem na razgovor za posao, kaže plaća na nedeljnoj bazi. Pitam za ugovor, on odmahnu rukom kao da tera muve i kaže „posle ćemo to". Računam ima čovek prava da vidi prvo dan dva kako mi to ide, pa da se ugovorno obaveže.

Predajem ja tako nedelju dana, sve u najboljem redu. Dođe momenat za plaćanje, opet Gdin Direktor tera muve: „nije sada baš prilika, ako možemo to sledeće nedelje, nemam sada novca...". Da ne otežem dalje, u pitanju je prevara, jer postoji rupica u zakonu da u prvih 8 dana poslodavac „priprema" ugovor tako da Gdin Direktor to obilno koristi. Polaznici ove privatne škole su mi rekli da su za tri nedelje promenili tri predavača. Jasno o čemu je reč. Prijavila sam inspekciji rada, ali i tu su neke klauzule, tako da mrka kapa da ću ja za sebe isterati neku pravdu i dobiti svoj zarađeni novac. Nadam se da će bar naterati Gdina Direktora da sa sledećom žtrvom potpiše ugovor o honorarnom radu, pa najzad i plati taj rad.

Poverenje u ljude mi je životom u Srbiji konstantno ugroženo. Ipak još jedna pričica da ublaži jed prethodnog iskustva: na trafici u gradu želela sam da uplatim dopunu za mobilni telefon. Bakica u trafici mi kaže da ostavim 500 dindji pa kad se podigne sistem uplatiće mi ona. Rešim da podnesem taj rizik,platim joj i odem. Posle 3 sata mi stiže zaista uplata, bakica je uplatila čim je proradio sistem. Pomislim sa gorkim osmehom „ da je ova bakica prevarant, ne bi u tim godinama još uvek radila u trafici".

 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 14:14 17.10.2013

A možda...

ako neće inspekcija, pomogne javnost?
Koja školica, koji direktor?
p.s.
#1
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:29 17.10.2013

Re: A možda...

Dobra fora, kao nekadašnji tromesečni probni period za kelnerice...al one su bar neku paru videle. Malu, ali ipak. U poređenju sa ovim iskorišćavanjem u pravom smislu te reči.
iqiqiq iqiqiq 14:38 17.10.2013

Re: A možda...

Koja školica, koji direktor?

ako prijaviš inspekciji za rad, oni postupaju po anonimnoj prijavi i ne obaveštavaju te o rezultatu, što znači ako neko u toj školi sada radi bez ugovora i inspektor zaista uvaži prijavu, postoji šansa da natera poslodavca da nešto i ozvaniči.

Ali da će biti teže ući u trag "radu na crno" najavljuje preteća ideja savetnice republičke agencije koja predlaže kažnjavanje zaposlenih koji rade neprijavljeni pogledaj ceo tekst u Danasu link

"Na drugoj strani, Olga Kićanović, savetnica republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, čak smatra da bi trebalo ispitati mogućnost da se za rad na crno kažnjava i zaposleni, jer i on često i sasvim voljno krši zakon. Zalažući se za ovo radikalno rešenje, ona je dodala da „sad neće da ulazi u problem nejednakih mogućnosti“ između poslodavca i zaposlenog. Zakon o radu nije dobio gotovo nijednu prelaznu ocenu učesnika ovog skupa, pa se on može smatrati delom lobiranja za hitne izmene toga zakona, koji je ocenjen kao „nedorastao trenutku u kome živimo“, kao „zakon koji je van života pa ne može da opstane“, kao zakon koji je i u trenutku donošenja 2005. godine u mnogim rešenjima smatran neprimenjivim."
angie01 angie01 16:54 17.10.2013

Re: A možda...

uros_vozdovac
ako neće inspekcija, pomogne javnost?
Koja školica, koji direktor?
p.s.
#1



kazi koja skola i koji direktor, pa da teca promeni naslov- da se bolje vidi!
stopalo stopalo 17:15 17.10.2013

Re: A možda...

savetnica republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova


fala blogovskim i link bogovima makar jedan idiot je imenovan

idemo dalje
iqiqiq iqiqiq 18:27 17.10.2013

Re: A možda...

angie01
uros_vozdovac
ako neće inspekcija, pomogne javnost?
Koja školica, koji direktor?
p.s.
#1


kazi koja skola i koji direktor, pa da teca promeni naslov- da se bolje vidi!

pa neki kažu da je i antireklama reklama ali evo komentara primedbe na školu
iqiqiq iqiqiq 18:29 17.10.2013

Re: A možda...

stopalo
savetnica republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova


fala blogovskim i link bogovima makar jedan idiot je imenovan

idemo dalje

uputstvo o tome kako je Zakon o radu loš, postoji i na sajtu koji savetuje omladinu o pravima link za sajt U pravu si


"Trik zlog gazde

Ako inspekcija utvrdi da radiš na crno, dužna je da napiše tvom poslodavcu prekršajnu prijavu. Mnogi poslodavci pokušaće da izvrdaju ovoj neprijatnosti primenom jednostavnog trika. Naime, po prijemu novog radnika poslodavac ima zakonski rok od osam dana da ga prijavi fondovima socijalnog (PIO) i zdravstvenog (RZZO) osiguranja. Zahvaljujući toj rupici u zakonu – kada inspektor zatekne neprijavljenog radnika, gazda obično kaže da ga je zaposlio koliko juče, da ugovor naravno postoji, ali je trenutno kod advokata, te da je svakako nameravao da prijavi zaposlenog, ali, eto, još nije stigao. Pošto inspekcija ode, gazda na brzinu sklepa ugovor koji nosi datum stariji od datuma posete inspekcije, pruži ga zaposlenom na potpis i potom ekspresno prijavi zaposlenog u PIO fondu i u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje. Dokumenti sada postoje, i ni inspekcija niti sud ne mogu da ga kazne zbog neprijavljivanja zaposlenog.

Sreća u nesreći je to što na ovaj način zaposleni ipak uspeva da izboksuje ugovor o radu i zdravstveno i socijalno osiguranje."


A predlog savetnice je stvarno epohalan i zaslužuje ozbiljno razmatranje.
jer to će rešiti "Rad na crno se u Srbiji 2009. i 2010. godine proširio kao poplava"
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:53 17.10.2013

Re: A možda...

Sreća u nesreći je to što na ovaj način zaposleni ipak uspeva da izboksuje ugovor o radu i zdravstveno i socijalno osiguranje."


A zašto si sigurna da je on uopšte izboksovavao taj ugovor, da ga je uopšte želeo?

Na prvu loptu simpatije uvek idu ka radniku koga zli iskorištava i neće da mu da ugovor, a jadni radnik nikako ne uspeva da ovoga privoli plašeći se otkaza.

Ali nije uvek tako, vrlo često su radnik i "gazda" saglasni da se taj ugovor ne porpisuje. Radnik za to dobije nešto veću platu nego u slučaju da je prijavljen, poslodavcu takođe ostane nešto a i ne ulazi u poziciju da radnika ne može da otpusti dok mu ne isplati pravo malo bogatstvo, i tako su svi na dobitku osim države.
iqiqiq iqiqiq 21:15 17.10.2013

Re: A možda...

Ali nije uvek tako, vrlo često su radnik i "gazda" saglasni da se taj ugovor ne porpisuje.

To je ucena koju poslodavac prodaje zaposlenom pod izgovorom da njega država dere itd. Ako je problem u dažbinama, što se to ne rešava i da se konačno siva ekomonija utera u legalne tokove?

Princip razmišljanja koji si opisao je klasično stanje svesti "kako da pređemo državu" i tu svi gube dugoročno gledano.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:31 17.10.2013

Re: A možda...

To je ucena koju poslodavac prodaje zaposlenom pod izgovorom da njega država dere itd.


Hajd ovako, građevinska firma, posao sezonski
Gazda radniku prilikom razgovora za posao kaže..ako hoćeš da te prijavim imaćeš 300 evra paltu, ako te ne prijavim 350. Ako se odlučiš za 350 moraćeš da mi pomogneš da se spasim od inspekcije ako nas uhvate. Ako te pitaju od kad radiš ti kaži od juče.
Da li će se radnik pre odlučiti za par meseci radnog staža + osiguranje, ili za par stotina evra u kešu?


Ako je problem u dažbinama, što se to ne rešava i da se konačno siva ekomonija utera u legalne


Treba da se rešava ali je nemoguće apsolutno iskoreni ti sivu ekonomiju,
Uvek će je biti i svugde je ima u većoj ili manjoj meri.
Smanjio bi je delom i zakon koji bi išao na štetu radnika, da ih je lakše otpustiti npr.
iqiqiq iqiqiq 21:39 17.10.2013

Re: A možda...

Da li će se radnik pre odlučiti za par meseci radnog staža + osiguranje, ili za par stotina evra u kešu?

mrtva trka, u sadašnjoj situaciji pohitaće za tim kešom, ali kada padne sa skele (jer se zaštiti na radu ne posvećuje ama nikakva pažnja) pa kada nema ni dokaza da je radio na tom gradilištu itd, onda će mu nažalost taj keš doći glave. I dalje tvrdim da je takva "pogodba" u stvari prljava ucena.

Ako pročitaš naslove poslednjih dana velika je buka oko promene Zakona o radu. Silni sindikati udarili u odbranu radnika, ali je taj zakon odavno mrtvo slovo na papiru, tj niti štiti radnika niti poslodavca. Ako hoćeš da otpustiš radnika, imaš toliko trikova, odnosno rupa u zakonu, da nema potrebe da se mnogo nerviraš. A čak i da te zaposleni tuži, sudski proces od 15tak godina ti ide u prilog.

Ne vidim zašto onda bar pravno formalno ne bi mogao da postoji neki ugovor, onako da ipak neki red postoji?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:51 17.10.2013

Re: A možda...

ko hoćeš da otpustiš radnika, imaš toliko trikova, odnosno rupa u zakonu


Da, umesto da radiš svoj posao ti ćeš smišljaš cake ili da tražiš rupe u zakonu.

Ako hoćeš da otpustiš radnika, imaš toliko trikova, odnosno rupa u zakonu, da nema potrebe da se mnogo nerviraš. A čak i da te zaposleni tuži, sudski proces od 15tak godina ti ide u prilog.


Ma super ti ide u prilog
I tako te tuže dvojica trojica, ti se svako malo akaš po sudoivima, i tako 15 godina.
A posao neka čeka.

Ne vidim zašto onda bar pravno formalno ne bi mogao da postoji neki ugovor

Treba da posotoji naravno, samo za nepostojanje se skoro uvek optužuje samo poslodavac a nije uvek on jedini krivac.
Nekada je i radnik saučesnik, a i država koja je tako napisala zakon da je često bolje ne zaposliti nikoga nego zaposliti pa napraviti sebi problem. Sredina između toga je zaposliti a ne prijaviti.
iqiqiq iqiqiq 21:58 17.10.2013

Re: A možda...

Ma super ti ide u prilog
I tako te tuže dvojica trojica, ti se svako malo akaš po sudoivima, i tako 15 godina.
A posao neka čeka.

Uz pretpostavku da si ozbiljan poslodavac, ti ćeš onda i ozbiljno birati kadar za svoju firmu, to znači da ćeš u te ljude ulagati, graditi ih da rastu uz firmu i uopšte domaćinski poslovati. Uz tu pretpostavku i pretpostavku da umeš da odradiš ulazni intervju sa kandidatima, nema velike verovatnoće da ćeš da se akaš po sudovima. Danas, kada ljudi drhte i strepe da zadrže posao, ne verujem da ćeš pronaći one kojima je do zezanja po sudovima.
Koliko ja poznajem situaciju, uglavnom svi izbegavaju sudove, ali izgleda da ti imaš neke druge informacije. Naravno, govorim o privatnom sektoru, a nadam se i ti?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:16 17.10.2013

Re: A možda...

Koliko ja poznajem situaciju, uglavnom svi izbegavaju sudove, ali izgleda da ti imaš neke druge informacije. Naravno, govorim o privatnom sektoru, a nadam se i ti?


O privatnom naravno.
Ti si pomenula da je odlazak na sud dobro za poslodavca jer procesi dugo traju.
Ja samo kažem da to nije za njega dobro.

Ta priča rastu zajedno, dobar odabir i tako to je super, ali malčice je drukčije u praksi.
Ni sam poslodavac nije baba Vanga pa da može sve predvideti.
Moguće je da iz ko zna kojih razloga, koji ne zavise od njega, posao stane ili se smanji, a on naprimao radnika. Ako ih otpusti otpremnine će ga ubiti, ako ih ostavi ubiće ga doprinosi..i zato se mnogi ne usuđuju da krenu sa zapošljavanjem.
Kada bi mogao da im kaže, ljudi jbg, mislio sam najbolje ali ne vredi, više ne ide, neka svako gleda šta mu je činiti, možda bi se lakše odlučivao da zapošljava i prijavljuje.
iqiqiq iqiqiq 22:23 17.10.2013

Re: A možda...

Ako ih otpusti otpremnine će ga ubiti,

to nije sporno da sadašnji zakon ima tešku glupost oko otplate otpremnine za sve godine prethodnog staža, što je očigledno podmetnuto kukavičije jaje, jer ne verujem da je pisac tog dela zakona bio toliko obnevideo...
Ali uz neki paketić prilikom otpuštanja u kome se poštuje fer plej i ostavlja prostor da kada dođu bolji dani ponovo sarađujete, niko nije glup da ne shvati.
Hansel Hansel 14:39 17.10.2013

Ja se baš spremao za akciju

Jedna prijateljica, pritom još i s nekim zdravstvenim problemima (operisala štitastu žlezdu ovog proleća), na crno radila u jednoj privatnoj baletskoj školi, eksponirane vlasnice (ili makar upraviteljice), i nije jedina, ali joj nisu ni to što obračunavaju dobro obračunali. Nije mogla odmah da reaguje, a posle su joj rekli da je to bilo u završenoj školskoj godini i da je to završeno. Zapošljavaju na crno, a onda kradu od osoba na ivici egzistencije (još) tri hiljade dinara! Čekam da dobijem još neke podatke od nje, pa ću ja da razgovaram sa cenjenom vlasnicom, a i inspekcija bi mogla da proveri poslovanje fondacije.
hajkula1 hajkula1 15:11 17.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Hansel
Jedna prijateljica, pritom još i s nekim zdravstvenim problemima (operisala štitastu žlezdu ovog proleća), na crno radila u jednoj privatnoj baletskoj školi, eksponirane vlasnice (ili makar upraviteljice), i nije jedina, ali joj nisu ni to što obračunavaju dobro obračunali. Nije mogla odmah da reaguje, a posle su joj rekli da je to bilo u završenoj školskoj godini i da je to završeno. Zapošljavaju na crno, a onda kradu od osoba na ivici egzistencije (još) tri hiljade dinara! Čekam da dobijem još neke podatke od nje, pa ću ja da razgovaram sa cenjenom vlasnicom, a i inspekcija bi mogla da proveri poslovanje fondacije.



Možeš da nas obavestiš o sledu događaja?
Hansel Hansel 21:49 17.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Misliš, o sledu budućih događaja? Hoću, ako ih bude. Vrlo rado bih i sada napisao naziv škole i ime cenjene balerine, ali ustručavam se dok ne čujem sve detalje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:52 17.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Vrlo rado bih i sada napisao naziv škole i ime cenjene balerine,


Jel ono, baš baš cenjena?
Hansel Hansel 13:05 18.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Jel ono, baš baš cenjena?

Nisam baš nešto u fahu, ali ističe se organizacijom nekog festivala, u čije vreme održavanja ume i da napiše poneki tekst. Još uvek ne znam da li zna za konkretan slučaj, ali da zna za to zapošljavanje na crno (koje je gotovo sigurno "instruirala" ), neminovno je.
iqiqiq iqiqiq 13:17 18.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Još uvek ne znam da li zna za konkretan slučaj,

Ma sve je to već opšte poznata stvar, pitaj u okolini, svako ima već neko loše iskustvo.

Izgleda da ne umem da objasnim rečima, ali me u stvari najviše to brine što smo među sobom jedne druge počeli da tretiramo po tom diktatorsko-anarhijskom principu. Dakle nije sada u pitanju više neka visoka politika (bar ne direktno). U pitanju su oportuni ljudi koji znaju da sistem ne funkcioniše i umesto da se sistem popravlja ili da mimo sistema očuvamo neki fer plej, svako ko može, trudi se da prevari "bližnjeg svog".

Kako takva ekonomija može da bude uspešna? Da li tako tretirani zaposleni mogu dugoročno da doprinesu preduzeću, da li rade profesionalno i trude se da se usavršavaju itd?
Hansel Hansel 14:21 18.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Ma sve je to već opšte poznata stvar, pitaj u okolini, svako ima već neko loše iskustvo.

Možda se nismo razumeli, pisao sam o slučaju koji sam ja pomenuo. Naravno da nije neki izuzetak, ali posebno bode oči kada takve stvari čine istaknuti intelektualci, estete, kulturnjaci i sl.
iqiqiq iqiqiq 16:43 18.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

ali posebno bode oči kada takve stvari čine istaknuti intelektualci, estete, kulturnjaci i sl.

I kako to objasniti, još jedino to bih volela da razumem, jer ne razumem?

Moj doživljaj sadašnjeg trenutka je da je kriminal kao virus zahvatio i veliki sloj visokoobrazovanih ljudi, tj da je kriminal 90tih ušao među svet koji je na ovaj ili onaj način intelektualna elita ove zemlje (ma šta to bilo i ma kakvi oni bili).
Hansel Hansel 22:44 18.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Sa žaljenjem moramo da konstatujemo, izgleda, da u toj populaciji stanje nije ništa bolje nego u običnom narodu, čak je možda i gore. Jedan prijatelj, u sudaru s tako nekim pojavama (korupcijom na fakultetima i izrabljivanjem saradnika od strane profesora) često je citirao valjda Balaševića, "kupiš ih za kavurmu i po kile čvaraka", ili kako već glase originalni stihovi. Tužno i pretužno.
iqiqiq iqiqiq 23:20 18.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

"kupiš ih za kavurmu i po kile čvaraka"

Znaš o čemu često razmišljam, o tome kako je ovo kod nas izuzetno zanimljiv eksperiment in vivo.

Recimo primetno je da zakoni ne funkcionišu te da se narod ne boji posledica usled kršenja zakona. Onda strah od Boga, Alaha itd isto bar kod nas nije primetan (jer onda ne bismo zbog čvaraka zlostavljali jedni druge).
Ipak ima sveta koji i dalje ostaje pošten (ona bakica iz trafike gore na dnu teksta), dakle postoji jedna određena vrsta ljudi kojoj ne trebaju ni zakoni ni vera, njihovo poštenje je nešto što im je srž bića.

Kako je to moguće? Tako visoka moralna načela pa i po cenu da se gladuje?
Hansel Hansel 00:25 19.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Ipak ima sveta koji i dalje ostaje pošten (ona bakica iz trafike gore na dnu teksta), dakle postoji jedna određena vrsta ljudi kojoj ne trebaju ni zakoni ni vera, njihovo poštenje je nešto što im je srž bića.

Verujem da ima i takvih (i u različitim kombinacijama ovoga što si napisala), ali ne možeš da znaš da li je bakica vernica ili poštovalac zakona. A ti si uradila, inače, vrhunsku stvar, podnela si rizik, ali si toj bakici ukazala poverenje i njenim načelima dala za pravo! Za obe: (mada bih ja ih uradio isto kao i bakica, ali nisam siguran da bih ostavio tih 500 dinara nepoznatoj osobi, makar što može sasvim nevino da zaboravi, ili da sistem ne proradi do kraja radnog vremena itd.).

Kako je to moguće? Tako visoka moralna načela pa i po cenu da se gladuje?

Ovo bi zahtevalo poseban blog. Meni tu nema ništa čudno. Ili si takav ili nisi. Oni koji su nepošteni, nepošteni su i kad imaju. Itekako. Meni je to neverovatniji fenomen.
iqiqiq iqiqiq 18:18 19.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Što se tiče ukazanog poverenja, tu nema mojih velikih zasluga, nego proces pripitomljavanja kroz koji sam prošla životom na ostrvskoj državi (Irska). Njihov mentalitet je drugačiji i objašnjeno mi je da je to i iz razloga da kada živiš na ostrvu, na neki način poznaješ sve nastanjene te se ipak malo lepše ophodiš i imaš neko poverenje. Kao ona priča da na Islandu ne zaključavaju kuće i stanove. Kao nekada u malim mestima i selima, gde takođe postoji poverenje, jer se svi znaju.
Dakle njihov pristup je da ti ukažu poverenje, a onda je na tebi da ih razočaraš, kada promene svoj stav prema tebi. Meni je to prvo bilo čudno, ali sam posle shvatila da mi taj pristup mnogo više prija. Nebrojeno puta sam doživela u kontinentinalnim državama, pa i našoj, da se prema meni odmah pristupa sa nepoverenjem pa čak i izraženom sumnjom. Vrlo je neprijatno jer se onda braniš bez potrebe i moraš da uveravaš ljude da si pošten(a).

Dakle samo sam uradila naučeno, izbegla sam da uvredim i povredim bakicu koja je pokazala razumevanje i htela da mi pomogne. U njoj se nisam prevarila. I mislim da je razlog što je njoj poštenje osnov karaktera. Znaš onu čuvenu "ja mirno spavam". Prosto to je takvo vaspitanje, stav, svest. Kako li se ona oseća u ovom našem prostoru, sa vestima o proneverama, milionima, kamionima

Jednoj našoj prijateljici koja je oličenje poštenja,sada već poodrasla deca su ozbiljno zamerila što ih je tako vaspitala da ne mogu da opstanu niti da se "snađu" u današnjem vremenu.
Hansel Hansel 20:42 19.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Jednoj našoj prijateljici koja je oličenje poštenja,sada već poodrasla deca su ozbiljno zamerila što ih je tako vaspitala da ne mogu da opstanu niti da se "snađu" u današnjem vremenu.

Ne mora se biti nepošten da bi se opstalo, ali mora se biti spreman na nepoštenje drugih. Nadam se da joj samo to zameraju. A činjenica jeste da takvo vaspitanje nosi smanjenu otpornost na svet u kome smo.

A to što kažeš za male sredine... pa, da... velike sredine nose neku nehumanost, zakoni džungle tamo su jači...
iqiqiq iqiqiq 13:26 20.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Ovo bi zahtevalo poseban blog.

domaćin se ne ljuti ako mi ovde kenemo u raznim pravcima...meni je interesantno da na temu neka dva trenutno poznata političara komentari krenu u bescenje, a kada su životne teme na tapetu, to nije interesantno.

Recimo ti govoriš o prevari potrošača, ja napisah o prevarama poslodavaca, to su teme koje dotiču svakoga i redovno, zbog toga su nam živci popustili, ali o tome nećemo da pričamo. Pa teme o nasilju nad decom, pa teško bolesna deca, pa apeli, sve ono što nas okružuje, što je realno i blisko i što može, uz malo energije više nas, da se popravi.

Ima toliko mnogo stvari koje se meni kose sa zdravom logikom, pa mi znači da čujem tuđa mišljenja. Tako da ti hvala na savetu "mora se biti spreman na nepoštenje drugih"
Hansel Hansel 23:02 20.10.2013

Re: Ja se baš spremao za akciju

Recimo ti govoriš o prevari potrošača, ja napisah o prevarama poslodavaca, to su teme koje dotiču svakoga i redovno, zbog toga su nam živci popustili, ali o tome nećemo da pričamo.

Možda moja tema nije "u pojedinosti" mnogo interesantna, ne trebaju većini ti konvertori, bar onima koji ovde svraćaju... a šira slika je, šta znam, obrađivana. Recimo, tekst o Lino ladi je bio mala bomba , ne znam da li si bila na blogu tada... A i malo sam ga bio (namerno) tabloidno pisao.

Ima toliko mnogo stvari koje se meni kose sa zdravom logikom, pa mi znači da čujem tuđa mišljenja. Tako da ti hvala na savetu "mora se biti spreman na nepoštenje drugih"

Pa, nije savet, za savetodavanje se retko smatram kompetentnim, ja to napisao po svom iskustvu (mnogi, kad budu poraženi zbog svog poštenja "prelamaju" zaključkom da ne treba biti pošten -- ne, ne treba dozvoliti da te prevare, mora poštenje da bude jače od nepoštenja, a to se ne postiže naivnošću... to bi, možda, bio jedan od "prevoda" one "Budite umiljati kao golubovi i lukavi kao zmije" ). I to je rezultat mojih glavolomki kako bih u današnjem ludilu vaspitavao decu ako ih budem imao.
blogovatelj blogovatelj 17:21 17.10.2013

Za početak

1. Kako bi bilo da kažeš ime škole i direktora

2. Koji si predmet predavala? Ovo pitam zbog tačke 3, nekako pretpostavljam da je engleski u pitanju

3.
kaže plaća na nedeljnoj bazi


Plaća se nedeljno, nikako na nedeljnoj bazi

4. Hoće ti platiti ono što si odradila?
audrey92 audrey92 20:20 17.10.2013

Re: Za početak

Plaća se nedeljno, nikako na nedeljnoj bazi



iqiqiq iqiqiq 21:17 17.10.2013

Re: Za početak

blogovatelj
1. Kako bi bilo da kažeš ime škole i direktora

2. Koji si predmet predavala? Ovo pitam zbog tačke 3, nekako pretpostavljam da je engleski u pitanju

3.
kaže plaća na nedeljnoj bazi


Plaća se nedeljno, nikako na nedeljnoj bazi

4. Hoće ti platiti ono što si odradila?

1. dala sam link, ali ako si u Kanadi, nije ti relevantno
2. predavala sam nuklearnu fiziku
3. on a weekly basis?
4. Hoće LI mi platiti, ne verujem, verovatno je namenio novac u fond za siročad, pa da ga ne masiram. Slušaj, nisu to neke pare, tj. neće mi biti dovoljne za onu davno željenu plastičnu operaciju da izgledam kao Karleuša
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:26 18.10.2013

: Za početak

meni jednostavno drago,što se stoške javio

pa makar to bilo i ovako
,preko; gosta autora:)
iqiqiq iqiqiq 23:26 18.10.2013

Re: : Za početak

stefan.hauzer

prizivaj ga, ali moraš da mu nađeš slabu tačku...znaš ono kada krene svirka u kafani, a gost skoči "gde me nađe" pa zaigra i zapeva i sve pare proarči...
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:38 19.10.2013

Re: : Za početak

ali moraš da mu nađeš slabu tačku

to je lako,


garantujem da je ovu stvarku slušao do iznemoglosti ovih dana;
iqiqiq iqiqiq 13:22 20.10.2013

Re: : Za početak

Stefane, sjajna stvar, hvala što si mi skrenuo pažnju

Kada budem imala vremena izlistaću blogove da pokupim sve muzičke numere pa da pravimo jednu blog žurku samo na temu muzike

Isto se nosim mišlju da napravim "godišnjak" tako što ću izlistati blogove B92 u poslednjih godinu dana da proučimo koje teme su najviše "zapalile" komentatore i autore, koje su teme preovladavale, i koje teme su imale najviše komentara a koje najmanje.
jedi-knight jedi-knight 18:34 17.10.2013

...

Poverenje u ljude mi je životom u Srbiji konstantno ugroženo.


Živim i radim u Španiji već tri godine i za to vreme sam potpisao sam ugovora sa tri različita poslodavca. Prvi i drugi su na sudu zbog neisplaćenih plata. Ishod je neizvestan. Treći ugovor je u toku. I prvi i drugi poslodavac su koristili rupe u zakonu da me ne bi isplatili. I nisam jedini. Naprotiv.
Dakle, nije u pitanju država Srbija, u pitanju su ljudi.
"Društvena kriza rađa krizu morala", bila je jedna od prvih rečenica u udžbeniku sociologije koju sam nekad bezuspešno pokušavao da zapamtim, ali javila mi se sama mnogo puta poslednjih godina.
Mislim da svakog ko se neodgovorno ili nemoralno ponaša, treba javno prozvati, imenom i prezimenom.
iqiqiq iqiqiq 18:36 17.10.2013

Re: ...

prvi i drugi poslodavac su koristili rupe u zakonu da me ne bi isplatili. I nisam jedini. Naprotiv.
Dakle, nije u pitanju država Srbija, u pitanju su ljudi.

Uvek sam govorila da je ovo naše pilot projekat, sada se primenjuje model šire

Nadam se da imaš dovoljno "iskustva" iz matice da se izboriš? Koliko dugo traju sporovi i postoje li NVO koje se uključuju u odbrani protiv nepoštenih poslodavaca.
jedi-knight jedi-knight 19:08 17.10.2013

Re: ...

Nadam se da imaš dovoljno "iskustva" iz matice da se izboriš? Koliko dugo traju sporovi i postoje li NVO koje se uključuju u odbrani protiv nepoštenih poslodavaca.


Jedan je završen i dobio je rešenje da me ( nas, nisam jedini ) isplati u roku od 8 godina i to 60% od ugovorom propisane sume.
Drugi je podneo protiv tužbu ( bez osnova, ali sa namerom da dobije u vremenu ), što je "standardna" procedura odlaganja i mrcvarenja gde se sve u jednom trenutku reši ili dogovorom ili sačekaš svoje kad god.

predatortz predatortz 19:40 17.10.2013

Re: ...


Jedan je završen i dobio je rešenje da me ( nas, nisam jedini ) isplati u roku od 8 godina i to 60% od ugovorom propisane sume.


Što ti je EU! Red, rad i poštenje...
maksa83 maksa83 19:46 17.10.2013

Re: ...

Što ti je EU! Red, rad i poštenje...

Ćuti, da vidiš kako je u USA.


jedi-knight jedi-knight 19:56 17.10.2013

Re: ...

Ćuti, da vidiš kako je u USA.


Na žalost, ovo nije šala. Ima i mnogo gorih primera
maksa83 maksa83 20:03 17.10.2013

Re: ...

Na žalost, ovo nije šala. Ima i mnogo gorih primera

Ako misliš na sirotinju u USA - da, ima je itekako, ali meni je svejedno smešan ton severnokorejske propagande ("amerikanci jedu sneg", "ove ptice će biti pojedene u utorak", "kafa od snega", itd.). Takođe verujem i da u većem delu sveta lako može da se dođe u problem sa naplatom, postoje čitavi sajtovi posvećeni tome, tj. po svoj prilici svuda postoje gazde i firme koje će probati da te zavrnu, pogotovo ako si kontraktor a firma je mala, ima nepoštovanja ugovora, izvrdavanja, prevara - npr. legalizovani globalni pljačkaš po tom pitanju su osiguravajuće firme koje će ići jako daleko u tome da te zavrnu za isplatu, svuda na svetu.

Izvini ako je zvučalo kao da se zezam na tvoj račun, uopšte nije trebalo tako da ispadne.
predatortz predatortz 20:08 17.10.2013

Re: ...

Izvini ako je zvučalo kao da se zezam na tvoj račun, uopšte nije trebalo tako da ispadne.


Ne, namera je bila da se zezaš na moj račun.

A ja sam, kroz ironiju, hteo da kažem našim brojnim evrofanaticima nešto poput:

po svoj prilici svuda postoje gazde i firme koje će probati da te zavrnu, pogotovo ako si kontraktor a firma je mala, ima nepoštovanja ugovora, izvrdavanja, prevara

maksa83 maksa83 20:12 17.10.2013

Re: ...

Ne, namera je bila da se zezaš na moj račun.

Zapravo ne, samo sam tražio priliku da plasiram klip koji sam sinoć dobio. :)
predatortz predatortz 20:13 17.10.2013

Re: ...

maksa83
Ne, namera je bila da se zezaš na moj račun.

Zapravo ne, samo sam tražio priliku da plasiram klip koji sam sinoć dobio. :)


Čudi me, klip je bajata vest...
maksa83 maksa83 20:14 17.10.2013

Re: ...

predatortz
maksa83
Ne, namera je bila da se zezaš na moj račun.

Zapravo ne, samo sam tražio priliku da plasiram klip koji sam sinoć dobio. :)


Čudi me, klip je bajata vest...

Pa bajat (~4 godine minimum) je i onaj navodni srpski mladoženja Milisav Gonzales Neštonešto al' ga srpski Fejsbuk otkrio pre dve nedelje i ne možeš da živiš od njega. Tako i ja tek sinoć dobio ovaj klip.

Kakogod...
predatortz predatortz 20:17 17.10.2013

Re: ...


Kakogod...


Pravo zboriš, kakogod...
iqiqiq iqiqiq 21:18 17.10.2013

Re: ...

maksa83
Ne, namera je bila da se zezaš na moj račun.

Zapravo ne, samo sam tražio priliku da plasiram klip koji sam sinoć dobio. :)

e pa lepo koji si ti zvrk
fantomatsicna fantomatsicna 01:48 18.10.2013

Re: ...

Pa bolje da jedes i snow nego da ti jedu snowe
Kraja Kraja 23:31 17.10.2013

...ako je plata mala...

...moze se dati u humanitarne svrhe, da se gazdi vise nikada ne ponovi takav propust...

iqiqiq iqiqiq 12:11 18.10.2013

Re: ...ako je plata mala...

Sjajna slika, ali nadam se da nešto možemo da promenimo da ne stignemo do takvog načina rešavanja problema

Poenta teksta nije ovaj pojedinac, već činjenica da se ovakve zloupotrebe dešavaju svakodnevno oko nas, da su ljudi u proseku bar jednom prevareni i da se polako navikavamo na takav sistem.

Kada sam nekim bliskim prijateljima rekla da ću da prijavim ovog hohštaplera, nevoljko su mi odgovarali "ma ne vredi ti, sigurno poznaje nekoga u inspekciji i u gradskoj vlasti, pa ne bi smeo tako da se ponaša da nema leđa". I to je već postao način razmišljanja većine, nema vere u države, vere u institucije. Mnogi su mi predlagali onaj klasičan način rešavanja "daj da mu pripretimo" "da mu pošaljemo nekoga...".

Bojim se takvog raspoloženja u narodu, krenućemo jedni na druge, umesto da popravljamo ono što se može popraviti. I da institucije rade svoj posao za koji su plaćeni.
mlinarslavko mlinarslavko 02:15 18.10.2013

Firme

Odete lepo u gradove gde politicari imaju firme, pricate sa ljudima kako je radnicima u tim firmama i vidite odakle dolazi moc poslodavaca.
iqiqiq iqiqiq 18:23 19.10.2013

Re: Firme

Izmešale se te profesije, poslodavac na funkciji, ovamo preduzetnik, sigurno ima zanimljivih pričica, ali ljudi se plaše da ih pričaju javno. Samo pognute glave preživljavamo.
iqiqiq iqiqiq 13:59 20.10.2013

Poruka jednog mladog čoveka

Ovo svakako vredi čuti, a traje samo 15 minuta

Budjenje javnih institucija

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana