Ekologija| Jubileji

Radioaktivno djubrivo za njive od 10 000 bekerela

Vesna Knežević Ćosić RSS / 01.11.2013. u 22:58

Ovo je tekst koji sam napisala 2009. godine i zbog njega najebala. Bio je i ovde na blogu, te 2009, ali je izbrisan. Ponovo ga objavljujem  jer vidim da je posle pet godina ipak postao aktuelan, te da je maca dosla na vratanca.

Kako je vlast ozakonila radioaktivno djubrivo za njive od 10.000 bekerela iako se preko 3.000 ne sme odlagati u životnu sredinu

Jednom, davno, živeo je kralj Mida, koji je sve što dotakne pretvarao u zlato i zbog toga bio vrlo nesrećan. Mnogo godina kasnije, u mesecu maju 2009. pohlepni srpski vlastodrsci su hladnokrvno pretvorili radioaktivni otpad u zeleni paket i tako postali jos srecniji i uspešniji.

Recju, sada je na redu i bukvalno kontaminiranje zemlje alarmantno radioaktivnim djubretom. Zagadjivanje Srbije vise nije ograniceno samo na cerupanje resursa i njeno pretvaranje u mentalnu selendru, vec se prosirilo i na zasipanje obradivih povrsina hranivom za bilje koje je toliko prezasiceno radionuklidima da predstavlja opasan nuklearni otpad.

Ako se pitate u cemu je tajna i zasto bi neko, pa bio i srpska vlast, radio u korist kako svoje tako i opste stete, odgovor je prost. Raspon cena neorganskih djubriva na svetskom trzistu u direktnoj je vezi sa stepenom i kolicinom kontaminacije. Sto je djubre vise radioaktivno, cena je niza. A najjeftinije je ono koje je toliko nakrcano radionuklidima, da kao sablasni neven prosto svetli u mraku od radijacije, pa ga zato i najbeskrupulozniji trgovci zaobilaze i izbegavaju.

Medjutim, narodni poslanici Srbije su izglasali novi Zakon koji omogucava uzvoz i distribuciju djubriva s dupliranom kolicinom radioaktivnih materija - cezijumom, uranijumom, torijumom i radijumom.

Limit su podigli na 10.000 bekerela po kilogramu, iako po Zakonu o zaštiti od zračenja sve sto predje 3.000 bekerela predstavlja opasan radioaktivni materijal i potpada pod specijalne mere skladistenja i unistavanja, a trudnicama, mladjima od 18. godina i svima bez zastitne opreme je zabranjen pristup i kontakt.

Uprkos tome, po sistemu pojeo vuk magarca, stravicno radioaktivno djubrivo ima da se tretira kao hrana za biljke, jer je tako odlucilo Ministarstvo poljoprivrde, a odluku su podrzali narodni poslanici u Skupstini Srbije.

I kao da nema opasnosti da im prirođena nesposobnost, uskogurdost, ravnodušnost i poročnost nanesu ozbiljnu štetu. Naprotiv! Oni izopaceno profitiraju na stetnim odlukama koje gradjane i zemlju guraju pravo u propast. Vrlinu smatraju izlisnom, ali zato im je moć neograničena, a odgovornost, uglavnom, nikakva. Ostaje jedino nejasno, kako nisu bar zabrinuti za licno zdravlje, jer i oni ce da jedu namirnice hranjene cezijumom, uranijumom, torijumom i radijumom.

Elem, dvadeset i tri godine posle Cernobila, Ministarstvo za poljoprivedu Republike Srbije je ozakonilo uvoz i koriscenje visoko radioaktivnog neorganskih djubriva, kontaminiranog uranijumom, radijumom, cezijumom i torijumom od po 10.000 bekerela.

Iako je vlast vise nego duplirala gornju granicu radiokativnosti, zakon je prosao jer je predstavljen kao "pooštravanje režima nuklearne i radiacione sigurnosti u Srbiji i postizanje nivoa koji može da odgovori povećanim zahtevima sigurnosti».

Simptomaticno je i da je Agencija za zastitu od zracenja i nuklearnu sigurnost Srbije formirana posle donosenja ovog katastrofalnog zakona, a cela stvar sa sumanutim dizanjem dozvoljene radioaktivnosti je predstavljena i sluzbeno obrazlozena kao «najznačajnija novina u odnosu na važeću regulativu, a čime se povećava efikasnost kontrole i nadzora nad bezbednom primenom izvora jonizujućih zračenja».

Kakav je to "poostreni rezim radioacine sigurnosti Srbije" koji duplira kontaminaciju? To nije lapsus, to je svesno obmanjivanje stanovnistva i omogucavanje da zastrasujuce radioaktivno neorgansko djubrivo legitimno zavrsi na njivama i u bastama kao ishrana za biljke, kontaminirajuci ne samo zemlju i sve sto na njoj raste, nego i vodu, vazduh, zivotinje i ljude. A normalno bi bilo da bude zaustavljeno na drzavnoj granici Srbije, podvrgnuto posebnim merama zastite od radioaktivnog zracenja.

Ko ne veruje neka procita clan sest Pravilnika o uslovima za utvrdjivanje kvaliteta sredstava za ishranu bilja (Sl.glasnik RS, br. 64/09) koji glasi:

"Dozvoljena gornja granice radioaktivne kontaminacije, odnosno dozvoljene koncentracije aktivnosti radionuklida u neorganskim djubrivima jeste:
1) za uran (U 238) = 104 Bq/kg
2) za radijum ( Ra 226 ) = 104 Bq/kg
3) za cezijum ( Cs 137) = 104 Bq/kg
4) za torijum (Th 232) = 103 Bq/kg
Odredjivanje se vrsi nisko-fonskom gama spektrometrijskom analizom metodom АСТМ Е-181-98/03.»

Ugledni radiolog i doziometrista iz instituta "Vinca", koji decenijama izlazi na teren i vrsi merenja, koji je ceo radni vek proveo sa olovnom keceljom i radeci oko reaktora, kaze mi da ovaj Zakon ovako kako je napisan moze da se cita i kumulativno, pa od skandaloznih 10.000 bekerela tranformise u neverovatnih 40.000 bekerela radionuklida po jednom kilogramu.

A posto se u spornom Zakonu pominje iskljucivo "metod ACTM Е-181-98/03», koji meri radioaktivnost "po američkom standardu za kalibraciju spektrometara", eksperti iz Vincanskog instituta vise nece moci da vrse merenja. Zato sto "metod ACTM Е-181-98/03 u akreditaciji navodi samo Novi Sad", objasnjava mi moj izvor iz Instituta "Vinca".

Na pitanje zasto bransa cuti, zasto se domaci eksperti za radioaktivnost ne oglase javno, pod imenom i prezimenom, jedini odgovor koji sam uspela da dobijem jeste da su srpski strucnjaci za zastitu od radioaktivnog zracenja poslali pismo Vladi u kome upozoravaju na dalekoseznu stetu od ovog novog zakona.

U medjuvremenu, promocija novog zakona je nastavljena, posebno na svetski dan zastite zivotne sredine, pa su se cak i na ekoloskim sajtovima nasle pohvale u kojima se istice da je novi zakon donesen "radi poostravanja režima nuklearne i radijacione sigurnosti u zemlji". Totalno ludilo!

Sto je najzanimljivije, to zaista u zakonu pise, ali kao da ga niko od onih koji su ga izglasali nije procitao pazljivo i do kraja, sve do kobnih 10.000 bekerela po kilogramu za cezijum, radijum, torijum i uranijum.

Kada se tome doda da je isao u paketu 16 ekoloskih zakona, da je tog dana kada izglasan na dnevnom redu Skupstine bilo cak 48 tacaka, nista neobicno da je fokus poslanicke paznje bio na upotrebi zastave, grba i himne. Tako su domaci parlamentarci jos jednom iskazali svoju nebesku budnost, umesto da sprece da nam se dese radioaktivne njive i kontaminirana zivotna sredina i to bas u sred kampanje «ocistimo Srbiju».

Recju, samo da su umesto opstih mesta u zakonu o dozvoljenim odstupanjima kod neorganskih hraniva za biljke citali cifre i pitali sta znaci 10.000 bekerela po kilogramu za cezijum, radijum, uranijum i torijum. Ali nisu. Umesto toga, oni su se dzapali "na koji način će biti sankcionisan onaj ko zloupotrebi nacionalne simbole države Srbije" i dizali temperaturu pitanjima "da li će srpski grb i trobojka biti primenjivani na teritoriji Kosova i Metohije».

Poslanica Raguš (SRS) je pitala i na koji način će srpske vlasti da upute protestnu notu nadležnima ako se na Kosovu i Metohiji slave albanski praznici i koriste albanski simboli, a ne srpski. Pitala je i da li je država Srbija uputila zvaničan protest prilikom održavanja bilo kakvog sastanka ili manifestacije kada su istaknuti bilo koji drugi simboli na Kosovu i Metohiji, osim srpskih. Pridruzio joj se poslanik Markicevic (Nova Srbija) koji je insistirao da sazna «koliko je lica prošle godine kažnjeno zbog cepanja i paljenja srpske zastave». I poslanik Maksimovic (Napred Srbijo) bio je budan i amandmanom trazio vece postovanje drzavnih simbola Srbije.

I koga briga sto je i Zakon o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružija u koliziji sa novim Zakonom Ministrstva poljoprivrde koji omogucava koriscenje neorganskog djubriva za bilje koje je po kolicini kontaminacije nuklearni otpad.

I taman kada sam pomislila da je horor prici o kontaminiranju Srbije dosao kraj, jer mi je moj ekspertni izvor javio da je na kongresu na Kopaoniku na jednoj sesiji dobio informaciju «da je pravilnik o vestackom djubrivu proglasen nevazecim», ali da dok je vazio «verovatno neki tovar prosao granicu», usledio je novi radioaktivni tus koji je glasio:

«Deziformisan sam. Na sajtu Ministarstva za poljoprivredu od 24.9.09. stvarno su izbrisali kobni clan 6. u kome se decidirano nabraja da je dozvoljeno po 10.000 bekerela cezijuma, uranijuma, radijuma i torijuma u neorganskim djubrivima. I taj pravilnik se razlikuje od onog objavljenog u Sluzbenom listu Srbije 4109 od 13.8.09. čl.6. gde su date granice za radioaktivnost mineralnih đubriva. Recju, na sajtu ministarstva za poljoprivredu od 24.9.09. stoji pod istim brojem i nazivom taj pravilnik koji se razlikuje od teksta u službenom listu. odnosno čl.6. više ne postoji. Oni su ga povukli a da ga nisu u službenom listu proglasili nevažećim. Sada postoje dva pravilnika pod istim brojem, a sa različitim sadržajem. Neka ti neki pravnik kaže kolika je to tek glupost», objasnjava mi moj ekspertni izvor i kaze:

«Idi u Ministarstvo poljoprivrede i pitaj za listu uvezenih fosfata za period od 13.8 do 24.9. Institut INEP je dao dozvolu za uvoz fosfata pod granicom od 10 000 Bq/kg. I zapamti, materijal sa preko 3.000 Bq/kg radijuma ne sme odlagati u životnu sredinu (sl.9/99).»

I da ne bude zabune, cak se i ostaci takozvanog nuklearnog lobija plase da javno progovore o ovoj temi. I naravno da sam na par adresa poslala dodatna pitanja kao na primer, kakve su konkretne posledice po zemlju, vazduh, vodu i plodove ako se njiva pospe djubrivom od 10.000 bekerela, sto je po Zakonu o zaštiti od zračenja radioaktivni materjal. Odgovor nisam dobila.



Komentari (237)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 23:10 01.11.2013

Polako

Ček da dođe Fri i da ti lepo objasni kako je bilo lepše za vreme druga Borisa i da je to Vučićeva hajka na poštenog Dragina.
Inače, Vesna, svaka čast. Malo je danas pravih novinara i čast mi je da pišemo na istom blogu.
Atomski mrav Atomski mrav 23:16 01.11.2013

Re: Polako

Nama ne treba ni NATO sa osiromašenim uranijumom ni Monsanto sa GMO usevima - sopstvene vlasti će nas potrovati radioaktivnim đubrivom, aflatoksinom u mleku, nedovoljno ispitanim vakcinama...
freehand freehand 23:36 01.11.2013

Re: Polako

libkonz
Ček da dođe Fri i da ti lepo objasni kako je bilo lepše za vreme druga Borisa i da je to Vučićeva hajka na poštenog Dragina.

Pretpostavljam da je ovo način ogovaranja koji se kod radikala smatra ekstra duhovitim?
libkonz libkonz 23:45 01.11.2013

Re: Polako

Pretpostavljam da je ovo način ogovaranja koji se kod radikala smatra ekstra duhovitim?

Nisam te nikad ogovarao ni vređao. Ali dozvoljavam sebi da te zezam zbog tvoje ljubavi prema svemu što ima veze sa DS.
freehand freehand 23:51 01.11.2013

Re: Polako

libkonz
Pretpostavljam da je ovo način ogovaranja koji se kod radikala smatra ekstra duhovitim?

Nisam te nikad ogovarao ni vređao. Ali dozvoljavam sebi da te zezam zbog tvoje ljubavi prema svemu što ima veze sa DS.

Ti moju ljubav možeš samo da pretpostaviš, u skladu sa domašajem. Pošto - nećeš verovati - ne mora da se voli da bi se o nečemu mislilo ili sudilo, ili opredeljivalo.
A kad potpuno van konteksta, na novom blogu, bez ijednog komentara, pominješ nekog ko nije prisutan umećući mu neke svoje dosetke sa Otadžbinske uprave okolo kazana - kako se to zove, na radikalskom?
libkonz libkonz 23:53 01.11.2013

Re: Polako

pominješ nekog ko nije pristuan umećući mu neke svoje dosetke sa Otadžbinske uprave okolo kazana - kako se to zove, na radikalskom?

Mala tradicionalna čarka među blogo-prijateljima?
freehand freehand 00:04 02.11.2013

Re: Polako

libkonz
pominješ nekog ko nije pristuan umećući mu neke svoje dosetke sa Otadžbinske uprave okolo kazana - kako se to zove, na radikalskom?

Mala tradicionalna čarka među blogo-prijateljima?

Bila bi, odnosno mogla je biti da je blogoprijatelj ijednu izustio iz koje si mogao makar da naslutiš išta od onoga što si umetnuo.
Jer ovo izgleda kao samo jedan od šlamperaja koji su se dešavali u Srbiji i - pajz sad - za vreme Tadića i Vlade koju je vodila DS.
E sad, dve stvari: o materiji nemam pojma sem da sam iznimno alergičan na sva muljanja sa životnom sredinom. Al eto - povoljna je okolnost što im je taj bivši ministar poljoprivrede na raspolaganju 24 sata.
A drugo - pajz kako je to interesantno: na kom blogu pre kratkog vremena je bilo ono opšte zgražanje i bljuvanje nad samim postojanjem Agencije za jonizujuća zračenja koja - jelda - simbolizuje besmislenost trošenja državnih para na nepostojeće potrebe?

hoochie coochie man hoochie coochie man 00:10 02.11.2013

Re: Polako

A drugo - pajz kako je to interesantno: na kom blogu pre kratkog vremena je bilo ono opšte zgražanje i blkjuvanje nad samim postojanjem Agencije za jonizujuća zračenja koja - jelda - simbolizuje besmislenost trošenja državnih para na nepostojeće potrebe?


I ja sam se toga setio, valjda zato što sam i ja bio jedan od onih što su se zgražavali.
Ali pajz sad ti... da li je smisao postojanja obezbeđen time što je
Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења мимо закона издавала мишљење за увоз таквог ђубрива.

Ili ne postoji način da se proveri stepen radioaktivnosti ako ne postoji agencija za to?
freehand freehand 00:17 02.11.2013

Re: Polako

Ili ne postoji način da se proveri stepen radioaktivnosti ako ne postoji agencija za to?

To što sud ne radi dobro ne znači da ga treba ukinuti, nego menjati ili zakon ili sudije. Ili i jedno i drugo.
Da li postoji način? Sigurno postoji. Ali je neko negde ovlašćen u državi procenjivao šta je najracionalniji i najefikasniji pa time, valjda, i najbolji način, i skoro pa sigurno ugledajući se na EU.
A valjda i njen opstanak u ovo vreme opšteg vaskrsenja pameti, pravde i morala nešto znači.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:31 02.11.2013

Re: Polako

To što sud ne radi dobro ne znači da ga treba ukinuti,


Ali ako postoji sud zašto praviti još jedan koji ćemo samo drugačije nazvati?

Ali je neko negde ovlašćen u državi procenjivao šta je najracionalniji i najefikasniji pa time, valjda, i najbolji način, i skoro pa sigurno ugledajući se na EU.


Ovo podvučeno je verujem bio krunski dokaz neophodnosti ( a i zašto bi se bunili kad je tako zgodno za udomljavanje svih onih koje treba udomiti)


A valjda i njen opstanak u ovo vreme opšteg vaskrsenja pameti, pravde i morala nešto znači.


Ne samo pravde, pameti i morala, već i borbe protiv patrokratije, krimianla, a naročito korupcije, to si zaboravio.


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:42 02.11.2013

muda

Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења


Sedim ja s mojim prijateljem, koji mi je bio glavni izvor za ovaj tekst, jedno četiri godine posle pisanja ovog teksta, za koji nikada niam dobila ni jedan dinar honorara, ali sam dobila brdo neprijatnosti.

i zvoni njemu tel i zovu ga iz Agencije, nešto se konsultuju, nemam pojma šta, ali kapiram da ga pitaju za nešto, "šta im treba".

a moj drug, inače ozbiljna faca, s brdom godina minulog rada baš na ovim stvarima, kaže:

- Ja mislim da vama sada najviše trabaju muda.

hoochie coochie man hoochie coochie man 00:51 02.11.2013

Re: muda

a moj drug, inače ozbiljna faca, s brdom godina minulog rada baš na ovim stvarima, kaže:

- Ja mislim da vama sada najviše trabaju muda.


Malo je agencija s mudima u sisetmu kakav je naš gde se prvo vaga da li je nešto u skladu sa mišljenjem "centrale" pa tek posle toga da li je u skladu sa zakonom.
Jedna je bila Verica Barać i njena agencija.
Hansel Hansel 01:08 02.11.2013

Re: muda

jedno četiri godine posle pisanja ovog teksta, za koji nikada niam dobila ni jedan dinar honorara, ali sam dobila brdo neprijatnosti.

To je slika medija u Srbiji, tj. onih koji medije drže, a ljudi viču: "Gde su sada novinari". S tim da je zaista poražajući opšti pad integriteta, da ne kažem morala.
hajkula1 hajkula1 01:54 02.11.2013

Re: Polako

Atomski mrav
Nama ne treba ni NATO sa osiromašenim uranijumom ni Monsanto sa GMO usevima - sopstvene vlasti će nas potrovati radioaktivnim đubrivom, aflatoksinom u mleku, nedovoljno ispitanim vakcinama...



Ako im dopustimo.
maksa83 maksa83 07:02 02.11.2013

Re: Polako

Jer ovo izgleda kao samo jedan od šlamperaja koji su se dešavali u Srbiji

Šlamperaj je kad se novinar nalupeta zato što ga je mrzelo da nauči o čemu priča. Kad neko mrdne zakon da bi neko mogao da uveze radioaktivno đubrivo pa ga vrati nazad kad to prođe je ipak materijal za istragu i smeštaj i hranu o trošku države.

A drugo - pajz kako je to interesantno: na kom blogu pre kratkog vremena je bilo ono opšte zgražanje i bljuvanje nad samim postojanjem Agencije za jonizujuća zračenja koja - jelda - simbolizuje besmislenost trošenja državnih para na nepostojeće potrebe?

Uloga i domet te agencije u svemu ovome su - kakvi tačno? Tada i sada?
freehand freehand 10:05 02.11.2013

Re: Polako

maksa83
Šlamperaj je kad se novinar nalupeta zato što ga je mrzelo da nauči o čemu priča. Kad neko mrdne zakon da bi neko mogao da uveze radioaktivno đubrivo pa ga vrati nazad kad to prođe je ipak materijal za istragu i smeštaj i hranu o trošku države.

I?
Rekoh da im je Dragin pod rukom.
Šta te tačno tu buni?


maksa83
Uloga i domet te agencije u svemu ovome su - kakvi tačno? Tada i sada?

Надлежност Агенције

Ради обезбеђивања услова за квалитетно и ефикасно спровођење мера заштите од јонизујућих зрачења и мера нуклеарне сигурности при обављању радијационих делатности и нуклеарних активности Влада је основала Агенцију за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије, као самосталну регулаторну организацију која врши јавна овлашћења у складу са законом.
Надлежност Агенције
доноси подзаконске прописе за спровођење Закона о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности Србије;
доноси Програм систематског испитивања радиоактивности у животној средини;
доноси Програм за допунско обучавање и оспособљавање професионално изложених лица и лица одговорних за заштиту од јонизујућих зрачења;
доноси Програм за правовремену најаву акцидента;
припрема предлоге програма радијационе сигурности и безбедности, програма нуклеарне сигурности и безбедности и програма управљања радиоактивним отпадом, у складу са прописом о стратешкој процени утицаја на животну средину;
припрема предлог Плана за деловање у случају акцидента;
израђује упутства и процедуре потребне за спровођење мера радијационе и нуклеарне сигурности и безбедности;
издаје, продужава и одузима лиценце за обављање радијационе делатности и нуклеарне активности;
издаје и одузима дозволе за промет радиоактивних и нуклеарних материјала;
издаје, продужава и одузима решења правним лицима или предузетницима за обављање послова заштите од јонизујућих зрачења, радијационе делатности или нуклеарне активности;
издаје потврде о евидентирању извора јонизујућих зрачења;
издаје сертификате одговорним лицима за заштиту од јонизујућих зрачења;
прописује висину накнаде за издавање лиценци, дозвола, решења, потврда о евидентирању и сертификата;
води регистар пријава и издатих лиценци, дозвола, решења, потврда о евидетирању и сертификата;
формира и одржава базу података (централни регистар) о изворима јонизујућих зрачења и корисницима тих извора, професионално изложеним лицима, као и о другим подацима од значаја за заштиту од јонизујућих зрачења, радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност;
води централну евиденцију о нуклеарним објектима, нуклеарним материјалима и радиоактивном отпаду и врши контролу евиденција које воде корисници;
прати обим и промену нивоа радиоактивности и оцењује њен утицај на становништво и животну средину и с тим у вези налаже спровођење потребних мера и прати њихово извршавање;
објављује годишњи извештај о нивоу излагања становништва јонизујућим зрачењима у Републици Србији;
врши контролу испуњености услова на основу којих су издате лиценце, дозволе и решења за обављање радијационе делатности и нуклеарне активности, промет радиоактивних и нуклеарних материјала и обављање послова заштите од јонизујућих зрачења, радијационе делатности или нуклеарне активности
обезбеђује јавност у раду на спровођењу Закона о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности и у поступку доношења подзаконских прописа;
доставља средствима јавног информисања, надлежним државним органима и Међународној агенцији за атомску енергију информације од значаја за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност;
остварује сарадњу са надлежним државним органима из свог делокруга;
самостално или у сарадњи са надлежним државним органима остварује сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију и другим међународним телима и надлежним органима других држава у вези са спровођењем Закона о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности;
даје мишљење на захтев надлежних државних органа у вези са приступањем међународним конвенцијама и другим споразумима у области радијационе и нуклеарне сигурности и безбедности;
обавља и друге послове утврђене законом.


Agencija za jonizujuća zračenja

A uloga i domet joj dobrim delom zavisi i od toga šta ti je danas cilj u diskusiji.
hajkula1 hajkula1 10:08 02.11.2013

Re: Polako

Atomski mrav
Nama ne treba ni NATO sa osiromašenim uranijumom ni Monsanto sa GMO usevima - sopstvene vlasti će nas potrovati radioaktivnim đubrivom, aflatoksinom u mleku, nedovoljno ispitanim vakcinama...



Eksperimentalnim i drugim neispitanim lekovima, dodacima ishrani...
maksa83 maksa83 10:11 02.11.2013

Re: Polako

A uloga i domet joj dobrim delom zavisi i od toga šta ti je danas cilj u diskusiji.

To je zanimljivo. Izeš agenciju čiji dometi zavise od mojih ciljeva u diskusiji. Preveliki je to teret za moja pleća, a o poreskim obveznicima da ne govorimo.

Zaključiću da opet ne umeš da kažeš ništa pametno o dometima te agencije i ulozi u svemu ovome pa se sroljavaš na udobni nominalni lični nivo. Lagao bih kad bih rekao da sam šokiran tim razvojem događaja.
hajkula1 hajkula1 10:21 02.11.2013

Re: Polako

freehand

Agencija za jonizujuća zračenja

A uloga i domet joj dobrim delom zavisi i od toga šta ti je danas cilj u diskusiji.



Vesna je morala da reaguje, šta su oni radili po pitanju radioaktivnog đubriva?
alselone alselone 10:25 02.11.2013

Re: Polako

Šlamperaj je kad se novinar nalupeta zato što ga je mrzelo da nauči o čemu priča. Kad neko mrdne zakon da bi neko mogao da uveze radioaktivno đubrivo pa ga vrati nazad kad to prođe je ipak materijal za istragu i smeštaj i hranu o trošku države.


I to naravno niko u stranci nije znao. Je l' tako, tako je.
freehand freehand 10:56 02.11.2013

Re: Polako

Zaključiću da opet ne umeš da kažeš ništa pametno o dometima te agencije i ulozi u svemu ovome pa se sroljavaš na udobni nominalni lični nivo. Lagao bih kad bih rekao da sam šokiran tim razvojem događaja.

Vidi ovako: OPET ništa pametno nemaš ti da kažeš jer ja o toj Agenciji ništa ni do sada nisam govorio.

To je zanimljivo. Izeš agenciju čiji dometi zavise od mojih ciljeva u diskusiji. Preveliki je to teret za moja pleća, a o poreskim obveznicima da ne govorimo.

Na sreću - ne zavise. Ciljevi su definisani u kvotovanom izvodu o njenim nadležnostima, a dometi joj zavise od stanja u državi.
Ali To tebe ne zanima, realno.

Tvoj domet su sličice.
Dakle, evo malo, da ti ulepšam dan:












maksa83 maksa83 11:03 02.11.2013

Re: Polako

Vidi ovako: OPET ništa pametno nemaš ti da kažeš jer ja o toj Agenciji ništa ni do sada nisam govorio.

Skleroza, divna bolest - ne boli, a non stop naučiš nešto novo:

freehand
A drugo - pajz kako je to interesantno: na kom blogu pre kratkog vremena je bilo ono opšte zgražanje i bljuvanje nad samim postojanjem Agencije za jonizujuća zračenja koja - jelda - simbolizuje besmislenost trošenja državnih para na nepostojeće potrebe?


Dakle, evo malo, da ti ulepšam dan:

Ko je taj tip na slici?
freehand freehand 11:07 02.11.2013

Re: Polako



Skleroza, divna bolest - ne boli, a non stop naučiš nešto novo:

Ako to znači da sam napisao neistinu - to sigurno možeš da potkrepiš nekim linkom?
Edit: sad vidim... I šta sam ja ovde rekao o toj agenciji?
Ovo stvarno ide sve pliće.
Ko je taj tip na slici?

Opsesija, opsesija.
maksa83 maksa83 11:09 02.11.2013

Re: Polako

Opsesija, opsesija...

Ti to zovi opsesija, ali ja mislim da si se prosto unervozio zato što si gore prozvan i percipiran kao poslovični apologeta balvana koji su u ovom slučaju privremeno naštelovali zakon tako da neko uveze gomilu visoko radioaktivnog đubriva. A pazi, to čak nisam ni ja morao da uradim, nit sam proziveo tu percepciju.
freehand freehand 11:16 02.11.2013

Re: Polako

maksa83
Opsesija, opsesija...

Ti to zovi opsesija, ali ja mislim da si se prosto unervozio zato što si gore prozvan i percipiran kao poslovični apologeta balvana koji su u ovom slučaju privremeno naštelovali zakon tako da neko uveze gomilu visoko radioaktivnog đubriva. A pazi, to čak nisam ni ja morao da uradim.

Toliko o sroljavanju.
Da ulazim sad u nivoe sroljavanja tipa "prepoznavanja" i "percepcije", da li sam se ja unervozio i o tome šta ti nisi morao - besmisleno je. Koliko i raspravljati o makroekonomiji ili Đelićevim projektima uz linkovanu argumentaciju.
Hajd sad neki vatrogasni aparatić da ispucamo repertoar, ako e i to mora.
maksa83 maksa83 11:17 02.11.2013

Re: Polako

Hajd sad neki vatrogasni aparatić da ispucamo repertoar, ako e i to mora.

Ne poteže se aparat na ugarke koji se dime.
freehand freehand 11:51 02.11.2013

Re: Polako

maksa83
Hajd sad neki vatrogasni aparatić da ispucamo repertoar, ako e i to mora.

Ne poteže se aparat na ugarke koji se dime.


Znaš, dok sam imao iluziju da su u pitanju različita mišljenja, rasprava, neslaganje, ili nerazumevanje bivalo je da me nešto iznervira.
A ti se, u stvari, samo gađaš slincima-ljigavcima i bacaš loptice punjene gasom smrdljivcem i misliš da su to super fore...

maksa83 maksa83 11:59 02.11.2013

Re: Polako

A ti se, u stvari, samo gađaš slincima-ljigavcima i bacaš loptice punjene gasom smrdljivcem i misliš da su to super fore...

Pravo da ti kažem, u pravu si - odnos prema sagovorniku kalibrišem u skladu sa njegovim iskazanim dometima, i to manje više nesvesno. To nije neka zakucana konstanta ni u prostoru ni u vremenu. Kad si pristojan, bićeš tretiran pristojno.

Dodatno bih primetio da - mada deklarativno "nećeš više da učestvuješ" - ne možeš da se iskopaš iz tog ovakav-si-onakav-si ličnog nivoa, voliš brate tu kaljugu.
Kraja Kraja 13:48 02.11.2013

...freehand - maxa83...

...ljudi cemu sve to...???
...sta da ocekujem od ostatka sveta...???
...da se nadjete vi na pp ili kod kalenica, pa da popijete po kaficu...
...srozali ste i sebe i vesnin blog...
Hansel Hansel 14:20 02.11.2013

Re: Polako

Ko je taj tip na slici?

"Nosilac sive majice treći dan."
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:20 02.11.2013

Re: Polako

svaka čast


hvala Lib:)
ima i danas dovoljno pravih novinara al nema dovoljno pravih urednika (s mudima)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:43 02.11.2013

Re: Polako

Šlamperaj je kad se novinar nalupeta zato što ga je mrzelo da nauči o čemu priča


jos veci slamperaj je kad inteligentni ljudi novinarski slamperaj oko poslanika i skupstine iskoriste da diskredituju glavni info, da je VLAST (ko god bio, nisu patuljci ni vilenjaci), podigla nivo dozvoljenog radioaktivnog zracenja vestackog djubriva na 10000 bekerela, drzala rampu mesec dana, pa onda spustila i zabasurila

i zaista mislim da na ovakvim stvarima koje nas se sve ticu, je totalno grozno da ne gledamo glavni info, cak ni sad, 2013, jer nam glasonosa nije simpatican, ili nije simpatican nekom u lancu nasih internet prijateljstava

te, 2009. su sve informacije iz teksta bila lako proverive, kako profesionalcima, tako i amaterima







Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:54 02.11.2013

Re: Polako

Vesna je morala da reaguje, šta su oni radili po pitanju radioaktivnog đubriva?


idi... a sto ja? ja sam skinula saht sa rupe, od mene dosta, plus i da sam htela nije to tek tako, u to vreme svi su vec naveliko imalo bodigardove u liku i delu PR, plus interne propise o nedavanju infoa novinarima, a ove PR sluzbe, tja, o njima sam blog napisala, žali bože reči, da bi dosao do bilo kakve informacije, neko mora mnogo da te voli, da ti bude bar kum, ili da si ga debelo zaduzio...

sto nisu reagovali narodni poslanici? opozicija? gloduri razni? armija svih onih koji jure vruce teme?



zilikaka zilikaka 23:17 01.11.2013

Otvorila link,

kad tamo,
Кажу да су увезене компоненте за ђубриво, чије се дејство ублажава када се помешају са осталим састојцима.
Ovo me živo zanima kako bi objasnili.

Tom ko je ovako nešto izjavio, treba dati to đubrivo uz obrok, svakog dana, propisanu količinu, s tim da ga ublažava po sopstvenom nahođenju, čime voli.
hajkula1 hajkula1 01:51 02.11.2013

Re: Otvorila link,

zilikaka
kad tamo,
Кажу да су увезене компоненте за ђубриво, чије се дејство ублажава када се помешају са осталим састојцима.
Ovo me živo zanima kako bi objasnili.

Tom ko je ovako nešto izjavio, treba dati to đubrivo uz obrok, svakog dana, propisanu količinu, s tim da ga ublažava po sopstvenom nahođenju, čime voli.




Slično i meni palo na pamet.

Ima li načina da ih tužimo i ko sudu?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:39 02.11.2013

Re: Otvorila link,

Кажу да су увезене компоненте за ђубриво, чије се дејство ублажава када се помешају са осталим састојцима.

Ovo me živo zanima kako bi objasnili.


probacu, kako su meni objasnili oni koji znaju i kako sam na brzaka povatala

dakle fosfatna ruda ima 10 na četvrti po kilogramu uranijuma, odnosno 10 na četvrti po kilogramu radijuma

u procesu se razdvajaju, tj radijum ide s gipsom, vezuje se za gips (tu isto ima kvaka, gde je, kud nestaje radioaktini gips, neki sumnjaju da zavrsava u vodi)

glavni trik je NPK, azotno fosfatno kalijumovo djubrivo, jedna trećina otpada na fosfate, tu ima tri puta manja količina dakle

ali, ono što niko ne pominje a što meni rekoše da je bitno jeste koliko ide na hektar, koliko si stavio uranijuma po hektaru (na ovo pitanje bi neko trebao da odgovori, objasni)

druge zemlje izdvajaju uranijum, mi nemamo pogone za to
mi imamo pogone koji odvajaju radijum

a to je opet sranje, jer je to izgleda taj radioaktivni gips, a niko ne zna (tako mi rekoše), gde ide (gde se skladišti) taj radioaktivni gips, pa je pretpostavka da ide u vodu

elem, ovo sam sad pitala na tel one koji su eksperti, ne drzite me za svako slovo i reč, probajte sami da razbiberite, ili trazite da dovedu eksperta da to objasni negde na tv, radio, šta ja znam



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:36 01.11.2013

Eto, to je radioaktivnost

"Ovo je tekst koji sam napisala 2009. godine i zbog njega najebala. Bio je i ovde na blogu, te 2009, ali je izbrisan."
Supermod Supermod 02:50 02.11.2013

podsećanje


25.10.2009., Goran Vučković: "You are the one"


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 04:15 02.11.2013

Re: podsećanje

Shvatio sam, hvala Supermod.

"Jelena Gall
13:49 26.10.2009

A da, zamalo da zaboravim, moderacija nije imala NIKAKVOG uticaja na skidanje tog mog posta. Prenošenje Vesninog teksta moderacija jeste u prvi mah doživela kao provokaciju (još jedna posledica činjenice da nisam odmah objasnila svoje motive), skinula meni VIP za taj tekst (uz obrazloženje napisano na postu) i vratila mi ga kad sam napisala sledeći autorski post. Kada sam odlučila da taj post obrišem, moderacija nije sugerisala ni "da" ni "ne", a ja sam se obavezala da JA dajem dalja obrazloženja ako to bude neophodno. "
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:51 02.11.2013

Re: podsećanje

podsećanje

25.10.2009., Goran Vučković: "You are the one"


tekst o radioaktivnom djubrivu je bio prevruć i zato niko nije hteo da ga objavi, nije bitan ni stil ni način pisanja, ako je tema valjana, a tekst ne valja, onda to urednik popravi ili da boljem novinaru da uradi ponovo

od ovog teksta su svi bezali glavom bez obzira. ja sam ga objavila na blogu i na Pescaniku. To je moj jedini tekst objavljen na Pescaniku.

u citiranom tekstu Goranovom se govori o netacnostima u tekstu i da novinar treba da proverava.

sve cinjenice su tacne, proverene i meni DATE, pa ponovo proverene. sve sam dobila dokumentovano od eksperata.

e sad, glupo je da je fokus na meni. mada, iskreno, danas mislim da sam mogla tekst i drugacije da napisem, da ga operem od poslanika i kralja Mide isl, ali bila sam preemotivna, besna itd.

medjutim, to sve nije bitno. o tome niko nije hteo ni smeo ni da prica glasno ni da pise.

ali, fakta vezana za radioaktivne materije, sluzbeni list, dozvoljeno povuceno, bekerele itd su TACNA. nemam ja maste za to da to izmislim, ni znanja. plus, rekoh ,to sam dobila od onih koji znaju i time se bave, tj struka im je.
freehand freehand 20:13 02.11.2013

Re: podsećanje

nemam ja maste za to da to izmislim, ni znanja. plus, rekoh ,to sam dobila od onih koji znaju i time se bave, tj struka im je.

Prvo načelno samo - mene je iskustvo naučilo da su eksperti najopasnija sorta. I to u smislu da kod ovakvih stvari gde se nikako na svoje znanje ne možeš oslanjati - nikad ne znaš kad jedan ekspert prekjo tebe smešta drugom ekspertu. Ztato je uvek, ali neizostavno potrebna dobra ekspertiza, i drugo mišljenje. To je načelno.
A direktno - odličan je tekst. I čak i da izneta tumačenja i ne odgovaraju u svemu realnosti - sjajan je ako uzburka i natera javnost da se dobro presabere oko svega. I eksperte, i zakonodavce, i kontrolore, i nas kuniće i bele mišove.
Lakše je objaviti demanti ili izvinjenje nego trpeti posledice onoga što piše da se desilo.
Ja bez rezerve verujem da si ti pisala u dobroj veri i mirne savesti.
Dakle - bravo!

P.S. postoji li podatak o tome ko je bio uvoznik, i odakle je stigao taj uvoz?
U to vreme su "Azoratu" još držali Litvanci, koji su posle zapalili prodavši Karbamid za veće pare no što su dali za celu fabriku. A ostao Stupar i ekipa koja ej već dugo u zatvoru i pod istragom.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:30 02.11.2013

Re: podsećanje

Prenošenje Vesninog teksta moderacija jeste u prvi mah doživela kao provokaciju


Jelena je bila super, a sad mislim i moderacija da je bila ok, tada.

Svi smo mi ipak mali ljudi koji su se upetljali u vrzino kolo velikih igrača
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:02 02.11.2013

Re: podsećanje

Prvo načelno samo - mene je iskustvo naučilo da su eksperti najopasnija sorta. I to u smislu da kod ovakvih stvari gde se nikako na svoje znanje ne možeš oslanjati - nikad ne znaš kad jedan ekspert prekjo tebe smešta drugom ekspertu. Ztato je uvek, ali neizostavno potrebna dobra ekspertiza, i drugo mišljenje. To je načelno.
A direktno - odličan je tekst. I čak i da izneta tumačenja i ne odgovaraju u svemu realnosti - sjajan je ako uzburka i natera javnost da se dobro presabere oko svega. I eksperte, i zakonodavce, i kontrolore, i nas kuniće i bele mišove.
Lakše je objaviti demanti ili izvinjenje nego trpeti posledice onoga što piše da se desilo.
Ja bez rezerve verujem da si ti pisala u dobroj veri i mirne savesti.
Dakle - bravo!


Nije bilo smestasnja od strane eksperata. Eksperti se tu svi lepo slazu, ali im frka da talasaju, sto je posebna prica.

A brate i ovi objavili cifre javno, sluzbeni list i sajt ministarstva (ovo sa sajta je obrisano, pa su bila dva pravilnika sto je isto nemoguce).

Nikad nije bilo nikakvog demantija.

Samo muk.



hajkula1 hajkula1 01:45 02.11.2013

Nemam reči


Jedino, ove što su izglasali- usvojili zakon, da osudim da đubre svoje dvorište, plac samo tim đubrivom i da jedu samo hranu đubrenu tim đubrivom. Nego, greota zbog budućih generacija, jer ti radioaktivni elementi ostaju dugo u zemljištu. takođe, kiša ih spira i radioaktivnost raznosi dalje.


Ne znam, da li neko nešto čita pre nego što izglasa.

Jako me zanima KO JE PREDLOŽIO usvajanje tog zakona?




grmfrm grmfrm 08:29 02.11.2013

Re: Nemam reči

Jako me zanima KO JE PREDLOŽIO usvajanje tog zakona?


Dinkic sto posto ne direktno naravno znamo sada nema dileme ciju igru igra.
hajkula1 hajkula1 10:23 02.11.2013

Re: Nemam reči

grmfrm
Jako me zanima KO JE PREDLOŽIO usvajanje tog zakona?


Dinkic sto posto ne direktno naravno znamo sada nema dileme ciju igru igra.



Iskreno, da je on jedini, ja bih se žrtvovala
tyson tyson 11:41 02.11.2013

Re: Nemam reči

Dinkic sto posto ne direktno naravno znamo sada nema dileme ciju igru igra.

Prvo iznosiš ničim potvrđenu pretpostavku, a onda nastavljaš rečenicu kao da si izneo nepobitnu činjenicu.

Ni Kurir ti nije ravan...



grmfrm grmfrm 14:34 02.11.2013

Re: Nemam reči

Prvo iznosiš ničim potvrđenu pretpostavku, a onda nastavljaš rečenicu kao da si izneo nepobitnu činjenicu.

Ni Kurir ti nije ravan...



A i ti si preozbiljno shvatio moj komentar.
A da nisi ti u nekoj vezi za njim?
Ali da je zlotvor jeste.
tyson tyson 15:13 02.11.2013

Re: Nemam reči

A i ti si preozbiljno shvatio moj komentar.

Komentar ti je bio izuzetno ozbiljan, sa ozbiljnom optužbom.

A da nisi ti u nekoj vezi za njim?

Pa prijavi me nadležnima, Ilija Čvoroviću.

Šta te zabole sve i da jesam?

Ali da je zlotvor jeste.

Ajde! Pa onda i šta mari ako baš i nema nikakve veze sa ovim radioaktivnim zakonom i radioaktivnim đubrivom, jel?

Takve kao ti Francuzi zovu agent provocateur, i dužnost je svakog blogera da ukaže na takvu štetočinu.


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:03 02.11.2013

Re: Nemam reči

Ni Kurir ti nije ravan...


par godina kasnije neka riba iz Kurira, jako simpaticna, me startovala oko ovog teksta, ja joj dala sve infoe i kontakte
satinelle satinelle 21:31 04.11.2013

Re: Nemam reči

Jako me zanima KO JE PREDLOŽIO usvajanje tog zakona?


Zna se ko je predlozio izmenu Zakona i za cije potrebe u datom momentu. Ministar poljoprivrede koji je btw optuzen i za regresiranje djubriva odredjenoj kompaniji, zna se i kojoj. Bilo je neophodno da se uveze odredjena kolicina "kontaminiranog" mineralnog djubriva, i u skladu sa potrebama, doneta je Uredba koja se vrlo kratko zadrzala na snazi. Organi su itekako upoznati i procesi su u toku. Ako se spoje ta dva slucaja, vrlo je jasno za koga je doticni radio, a na stetu seljaka i krajnjih korisnika. NPK mineralna djubriva se mogu proizvoditi u razlicitim odnosima komponenata N, P i K. Postoje kompleksna i kompaktna djubriva. Takodje, postoje i mesana djubriva. Na nasem trzistu ih ima najcesce u varijantama 15-15-15 i 16-16-16, s tim da se uvozni 3x16 uglavnom uvozi upakovan, najcesce iz Rusije. Sigurna sam da postoje podaci o uvoznicima u datom periodu mineralnih djubriva po Uredbi doticnog ministra. Vesna, jedino sto mogu da vas ohrabrim, da pokusate da izgurate stvar do kraja.
hajkula1 hajkula1 01:50 02.11.2013

Pitanje


Mislim da ovaj zakon podleže nekom članu Ustava, i verovatno još nekih zakona, jer je sigurno zabranjeno činjenje nečega što ubija stanovništvo? Ovo je zločin protiv ljudi.

Da li možemo da ih tužimo? Ustavnom sudu, Međunarodnom sudu?


trener92 trener92 01:55 02.11.2013

"Zakon koji zrači"

je bio naslov bloga, a objavljen 18.10.2009. godine na blogu Jelene Gall, a prenet sa sajta "Peščanik".

Kako imam sačuvanu prepisku sa tog bloga, sa svim komentarima, bilo bi dobro da se razjasni sledeća rečenica,

Vesna
Ovo je tekst koji sam napisala 2009. godine i zbog njega najebala.

( ovo boldovano)?

b92fmember b92fmember 12:48 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

trener92
je bio naslov bloga, a objavljen 18.10.2009. godine na blogu Jelene Gall, a prenet sa sajta "Peščanik".

Kako imam sačuvanu prepisku sa tog bloga, sa svim komentarima, bilo bi dobro da se razjasni sledeća rečenica,

Vesna
Ovo je tekst koji sam napisala 2009. godine i zbog njega najebala.

( ovo boldovano)?




Vesna,

Molim te pojasni ovo, ja sam stekao utisak da je moderacija cenzurisala taj tekst i obrisala sa bloga.

Koje su posledice bile objavljivanja tog teksta? ko ga je sklonio sa blog-a i zašto?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:12 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

i zbog njega najebala.


to nije priča za blog i nema veze s tim sto je tekst otisao s bloga, blog je naivna stvar.

samo da ti kazem da su od tog desavanja pobegli i etablirani i nezamenjivi eksperti, jer su se usrali s razlogom, pretpostavljam. pa sam ja kao dvorska luda rekla (napisala) glasno ono o čemu su oni govorili u uskom esnafskom krugu, a mislim da su i neka pisma poslali.

i nemoj da si naivnan, vodjena sam za ruku, tj sve mi je nacrtano, dokumetovano, samo nisam mogla da imam sagovornike, sto je standard, tj da citiram, jer rekoh, usrali su se, ali su hteli da se to obelodani.

ali, mislim da treba pomeriti fokus sa mene.
treba se fokusirati na cinjenice.
i na to da pet ili cetiri godine kasnije, krece prozivka odgovornih. bolje ikad nego nikad.

i sad, po meni, tu javnost, moze da trazi, vidi, da li su svi odgovorni (to kao ljudski faktor)prozvani, da li stradaju i oni koji ni luk jeli ni luk mirisali u to vreme itd

ja sam na pr čula (dobila info) da je smenjena direktorka agencije radenkovic, iako u 2009. nije to radila taj posao(bila je agencija tada)

drugo bitno je, šta se DANAS sipa na njive

dakle, posto ni ja ne seirim (ok, malkice, al ljudski je, jer se najedoh govana zbog toga, a ja imam i familiju pa to nije sala bila), ajde da ni mi ne seirimo, kao blog, nego da probamo da sastavimo konstruktivna pitanja

na pr mene kao obicnu zenu zanima da li neko ( i ko) nasumice meri po njivama sta se posipa tamo, ako meri sta je izmereno, ako ne meri zasto ne meri



hoochie coochie man hoochie coochie man 20:24 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

na pr mene kao obicnu zenu zanima da li neko ( i ko) nasumice meri po njivama sta se posipa tamo, ako meri sta je izmereno, ako ne meri zasto ne meri


Šta da li meri?
Ako misliš na radioaktivnost đubriva nije mi logično da se to kontroliše tek na njivama, ako misliš na zagađenost pesticidima, koliko sam ja u toku, a nije da baš nemam veze sa tim, ne meri se osim možda u naučne svrhe.
Jedina analiza koja je dosta zastupljena je analiza na prisustvo hranljiih elemanata, humusa, i Ph vrednosti zemljišta.
trener92 trener92 20:30 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

b92fmember

Vesna,

Molim te pojasni ovo, ja sam stekao utisak da je moderacija cenzurisala taj tekst i obrisala sa bloga.

Koje su posledice bile objavljivanja tog teksta? ko ga je sklonio sa blog-a i zašto?


Da , bilo bi zaista dobro kada bi Vesna objasnila , iz prostog razloga što se dešava déjà vu ( (nenamerno?!) greške ničinim izazvane?) a koje su dovele do toga da su komentatori tražili s pravom objašnjenje, jer je tema ozbiljna da bi se mahalo pogrešnim izrazima, jedinicama, brojevima i gađalo na pogrešnu stranu
( na kraju je ovo diskutabilno da li je pogrešna ali ok, cerski se nije složio, rekao je da su svi krivi:).
To je bio i razlog zbog čega je Jelena obrisala blog. Moderacija nije imala nikakve zasluge ( bar tako kažu i autorke i moderacija, a mi im verujemo)
( Objašnjenje se može pronaći kod Vučka na blogu, link je postavila supremod).

Ono što mislim da je važno da se kaže , da niko od učesnika, komentatora na tom blogu nije posumnjao u Vesnine dobre namere, (i svi su zahvalni, kao što je i Vučko napisao na blogu, da je makar sumnju podelila sa nama, pa makar kako bilo nespretno napisano),
samo je ukazivao na “velike” greške koje su napravljene i na ovom blogu ponovljene ( jer tekst nije baš copy /paste, neke reči su izostale, ali ostalo je ono oko čega je vođena polemika). Druga je stvar što je ukazivanje na način na koji je tekst obnarodovan, gde “Pereira tvrdi da..”, dovelo do Vesnine reakcije , videli smo kakve. Pitanje uvređenosti ( bezrazložno po mom mišljenju),sujete ( opet bezrazložno, po mom mišljenju) ili je nešto dtreće, ne znamo. Ostaje nam kao slobodno sudijsko uverenje, da pretpostavimo.

Takođe, na tom blogu zaključeno da će se tražiti odgovori na mnoga pitanja pitanja koja su postavljena a u vezi ovoga o čemu “Pereira tvrdi da…” , a najvažnije da saznamo, pre svega:

Da li je neko uvezao sirovine za đubrivo ili gotovog g veštaka, takvih karakteristika opisaa, kakav nam je dočarala Vesna odnosno “deep throat”? Ako neko jeste uradio takvu stvar, da nam stručnjaci za fluorescenciju objasne, nijanse tj pojavne oblike svetlenja ( propisanih pravilnikom I onih koji su veći od toga za pomenutih tri puta:

da li je to potuljeno rroze, kisačko plavo, mađarski zeeelena ili rumunski žuto. Da bar znamo da se raspoznajemo u mraku, ko je koje fele ( možda neko može I da izigrava bundevu za sledeći halloween) i šta to uopšte znači ( bez obzira što su verovatno ljudi upućeni u to da je sve oko nas obuhvaćeno ovom flurescencijom, ali će objašnjenje stručnjaka pretpostavljam biti na nivou onog sa aflatoksinom)?

Uporedo s tim

Da li je Minstarstvo

( a ne Skupština kako se navodi u tekstu i ne Poslanici, kako se opet navodi u tekstu “Pereira tvrdi da…”, a što bi trebalo da ne bude kamen spoticanja ili problem saznanja za jednog akreditovanog novinara, ali je razumljivo s jedne strane zbog ozbiljnosti saznanja s kojim je suočen, pa su emocije nadvladale profesionalnost, što i nije zamereno, važna je bila namera, suština onoga što nam je prenela)

donelo takav pravilnik koji je trajao “samo jedno leto”, kako se navodi, kao radno vreme prodavnice, od-do određenog datuma ( I da li je bio u skladu sa zakonom)), pa kasnije prepravljen ( pa tek tada bio u skladu sa zakonom)?

Tu se postavlja (uzgred) pitanje, šta su radile ostale individue u ministarstvu, kojih ima tušta i tma, kako to da nikom nije bilo maker interesantno, da se nešto dešava u njihovom ataru, a što skače iz dotadašnjih šema, klišea , formi ( odnosno običaja)?

Ako jeste donet takav pravilnik, a nije bio u skladu sa zakonom,
(što če, nadamo se pokazati ili dokazati sadašnje izvođenje stilskih figura nad Dragi Kamašnom, i ostalom bratijom i sestrinstvom , kojih ima ubeđen sam):
Da li je to uradio ministar tadašnji Dragi Kamašna sam iili mu je pomogao neki konseljere ili njih više,

-I kome je time učinio uslugu, odnosno obezbedio profit

- Pošto se takav pravilnik donosi uz mišljenje,sugestiju ljudi iz struke ( naučnika), postavlja se pitanje
:
Ko su ti ljudi koji su se saglasili sa onim što se ovde navodi, o ovom zloslutno fluorescentnim izlaskom iz zadatih okvira,?
( ako su zloslutne, ako nisu, zašto nam to niko od njih nije objasnio zašto jesu , zašto nisu?)

Kakav je stav bio VS po ovom pitanju ( jer proizvodnja veštačkog đubriva, kao I promet komponenata, je pod kontrolom vojne službe, nadam se da ne treba ovo da se objašnjava)

Da li taj stav, procena, izveštaj, mišljenje, beleška dostupna istražnim organima? Ako nije zašto nije?

Ako je uvedena sirovina, kako se navodi, da li je registrovana na kod carinskih službi, a ako je tako, zašto je izostala reakcija istih?
Zašto je Vesnin izvor (deep throat ili whistleblower ili “Pereira tvrdi da..”) čekao limun tri meseca da sve ovo obelodani,
a ovde je označen kao expert iz struke

(“Ugledni radiolog i doziometrista iz instituta Vinča, koji decenijama izlazi na teren i vrši merenja, koji je ceo radni vek proveo sa olovnom keceljom radeci oko reaktora, kaže da ovaj Zakon, ovako kako je napisan, može da se čita i kumulativno, pa da se od 10.000 bekerela tranformiše i u 40.000 bekerela radionuklida po jednom kilogramu.”


što je još tragičnije! Da li je tragično što i on, verovatno ponešen saznanjem, meša stvari kao: šta je Zakon, a šta Pravilnik, ko je strariji, ko je jači, ko koga , ko kome,
- jer po ovom ovako napisanom svašta može da se zaključi-
ali da ne ulazim u sitnice, čovek bi trebalo da zna u kojim okvirima može i sme da se kreće , a sad dal` je Zakon, dal` je Pravilnik, manje više da ne cepidlačimo– ukoliko ne svetlimo baš tolik:) ili je za osudu to što je dubokogrlo odlagao da svoja saznanja podeli sa Vesnom, a ona sa nama, posle toliko vremena,
ali kako je ukoliko se ne varam i Vuičko napisao,
( možda i nije ali je verujem saglasan) da možemo samo da mu se zahvalimo,
bez obzira na sve što može da se zameri ,što je uradio ovo što je uradio, pa smo sve ovo saznali. I ostaje na kraju jedno možda još važnije pitanje, posle svega:

Zašto nadležni istražni organi nisu reagovali tada 2009. godine? Postavlja se pitanje odgovornosti Vlade, takođe i Skupštine pod pretpostavkom da je sve ovako kako je ovde iznešeno na videlo. Nemoguće je da je samo Dragi Kamašna sve ovo sam osmislio, I sproveo u delo. Bar ja mislim tako )
Ako je pravilnik donet ,a bio je u skladu sa zakonom:
Opet se postavlja pitanje stručnjaka koji su dali sugestije i da objasne kolika je granica koja je određena , koja je bila do sada, da li će to imati veze sa intenzitetom svetlaenja ili ne, koliko je bilo po starom Zakonu, takve info rmacije nismo dobili.
A , na kraju , ako takav pravilnik nije donet:
Zašto se onda ovako nešto poteže ( to je već pitanje istražnih organa, mi možemo da špekulišemo, kao na primer
Da li je možda bilo zbog rivaliteta na relaciji Vinča /NS ili nečega što niko od nas nije mogao da dokuči?
To su samo neka od pitanja koja su postavljena kroz komentare ( svako na svoj način)i koja su se naslućivala dvosmosleno ili nedvosmisleno, i ostalo je da ćemo odgovore dobiti od merodavnoih i odgovornih ( Vlade Republike Srbije). Nisam ispratio da li je do toga došlo. Nisam video ni na VUčkovom blogu ( koji je bio desetak dana posle tog bloga).
Ne znam, samo mogu da pročitam putem info, da će Dragi Kamašna javascript:;na bubanj zbog ispitivanja svega ovoga. Nadam se da ćemo sada dobiti neke odgovore. Ppv je obećao, pa da vidimo.
Eto u kratkim crtama, ako sam nešto izostavio, nadam se da mi se neće zaneriti, nagnala me emocija, a i neka neko doda:)

I prigodna muzika, naravno:



Nešto sam boldovao, da ostavim efekat i impresije i da Vesna uoči:)))
trener92 trener92 20:50 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

ali, mislim da treba pomeriti fokus sa mene.
treba se fokusirati na cinjenice.
i na to da pet ili cetiri godine kasnije, krece prozivka odgovornih. bolje ikad nego nikad.

Vesna Knežević Ćosić


Nisam video tvoj komentar, pa bih ovo napisao gore: Naravno da fokus i nije na tebi i ne treba da bude, nije bio ni onda, samo što je onda bilo "vruće" kako si sama napisala, a optužbe koje su iznete su previše ozbiljne da bi se prihvatile bez rezerve i podpitanja.

Mislim da i ti razumeš. I kako god zvučalo, jer svi smo u tom blatu, treba prići ovome bez emocija, staloženo i razložno ( da neko ne bi slučajno bio izostavljen, a šta bih im svima uradio zbog ovoga, koliko god ih ima mislim da ne treba da objašnjavam. Kao i svi, uostalom, uopšte ne sumnjam u to)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:51 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

treneru, ja se sada nisam bavila ponovo tim tekstom ni informacijama vec sam kopirala ono sto sam imala na disku.

tj bavila sam se toliko sto sam okrenula par telefona i pokusala da pokapiram ono sto je neko s pocetka pitao, a to je kako se to "razvodnjava" djubrivo.

moja greska je bila sto sam upetljala, prozvala poslanike, skupstinu i sl i tako dala slagvort da sa mnom operu pod, umesto da roknem smao činjenice.

ali i ja sam živ čovek bila s vrućim krompirom.

rekoh već ovde, aj skinemo fokus sa Vesne:)

pogledaj cinjenice.

dignuta je bekerel rampa na 10 000 za radioaktivne materije (a sve preko 3000 je opasno).

to je objavljenu u sluzbenom glasniku i na sajtu ministarstva poljoprivrede.

posle nekog vremena, valjda mesec dana, povuceno je s sajta ministarstva, tj promenjeno.

oni koji su to shvatili skapirali ispratili se bave radioaktivnim zracenjem i znaju sta je ok a sta je opasno.

oni ne znaju sta ko uvozi i sta namerava, mogu samo da pretpostavljaju zasto je napravljen taj luft.

da bi se ta mečka te 2009. isterala stvarno iz rupe, bilo je potrebno da bar jedna jedina mala bilo koja novinica hoce da stane iza toga,iza mene, kao novinara, bilo ko. niko nije.

da stvar radi bar dvoje judi, jedan juri kontakte i insajdere za uvoz, drugi otkriva ko je na pr (meni je to i danas interesantno) PISAO predlog tog sranja, to nije mogao Dragin, on o bekerelima zna ko ja, to mu je pisao neko ko ZNA i ko nema profesionalne savesti. i da, ko je to porucio? da li je porucio po sistemu, e burezere kako da uvezemo ono djubre stoji nam na grani...
trener92 trener92 20:59 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

oni ne znaju sta ko uvozi i sta namerava, mogu samo da pretpostavljaju zasto je napravljen taj luft.


Ovo je suština: Znamo i mi laici zašto je napravljen taj luft, i još važnije zašto to nije razrešeno onda?
Odgovornost za ovo ne može da snosi samo Dragi Kamašna. Jednostavno ako se samo na njemu završi, onda nisu trebali ništa ni da započinju. To je onda jedna velika prevara.Odgovornost je svih u lancu, neke od njih sam naveo. Sve opet kažem, pod pretpostavkom da je sve ovo tačno ( ne mislim sada na tebe, mislim na one koji su ti otkrili sve ovo što si napisala).
freehand freehand 21:05 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

trener92
oni ne znaju sta ko uvozi i sta namerava, mogu samo da pretpostavljaju zasto je napravljen taj luft.


Ovo je suština: Znamo i mi laici zašto je napravljen taj luft, i još važnije zašto to nije razrešeno onda?
Odgovornost za ovo ne može da snosi samo Dragi Kamašna. Jednostavno ako se samo na njemu završi, onda nisu trebali ništa ni da započinju. To je onda jedna velika prevara.Odgovornost je svih u lancu, neke od njih sam naveo. Sve opet kažem, pod pretpostavkom da je sve ovo tačno ( ne mislim sada na tebe, mislim na one koji su ti otkrili sve ovo što si napisala).

Da li znamo ili ne znamo - nema veze. Vesna je otvorila šahtu prvi put, i evo sad ponovo.
Sad mogu malo i oni što rade za pare a kad im se namigne. Veliki novinari istraživači, policija i tužioci.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:07 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

Odgovornost je svih u lancu, neke od njih sam naveo. Sve opet kažem, pod pretpostavkom da je sve ovo tačno ( ne mislim sada na tebe, mislim na one koji su ti otkrili sve ovo što si napisala).


pa ja rekoh, ja sam smao bila novinar koji je pristao da obelodani da je rampa s bekerelima dignuta (10 000, sluzbeni list, ministarstvo poljoprivrede),iza mene nije stajao niko bas niko, neko jeste stajao pored mene i suflirao:)

tekst sam napisala u kujni

za takvu temu treba tim i trebaju ledja

ja sam ocekivala da ce teme da se dovate drugi, ali nisu, privatno, kad sam pitala, cak nudila, ne ja da pisem, nego da podelim dalje i dublje infoe, svi su bezali od mene

a to u mom poslu nije dobro, moz ostanes bez minimalne egzistencije, ako mnogo seres

po meni, ovo je tema za brankicu stankovic i njen tim, ja mogu da im dam sve sto imam, da pocnu s kopanjem i produze i prodube

EDIT: B92 stvarno može da se pravi vazan da su PRVI obelodanili to (sad vise nije bitno ono o prvim petlovima itd)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:23 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

bilo bi zaista dobro kada bi Vesna objasnila , iz prostog razloga što se dešava déjà vu ( (nenamerno?!) greške ničinim izazvane?) a koje su dovele do toga da su komentatori tražili s pravom objašnjenje, jer je tema ozbiljna da bi se mahalo pogrešnim izrazima, jedinicama, brojevima i gađalo na pogrešnu stranu


i sad posle toliko vremena ja se nerviram zbog nekih komentara na onom blogu (isti tekst kao i ovaj) iz 2009. gde su neki sa mnom obrisdali pod zbog moje gluposti, valjda sam nesto odvalila neprecizno, pogresno oko poslanika, skupstine, ne secam se vise i ne zelim da se secam

sto je bio razlog da se pljune i kaze da je netacno i ono s 10000 bekerela

da je bilo dobre volje, pametni ljudi bi uzeli info, suv, sluzbeni list, ministarstvo poljoprivrede, sajt i digli frku, ali nisu, samo muk

ali jok, bilo je interesantnije ili verovatno svrsishodnije me diskreditovati jer sam pljunula po poslanicima

kada sam privatno jednoj personi rekla "hej kako mozes i dalje da govoris da je NETACNO, postoje materijalni dokazi (onaj iz ministarstva polj. je bio obrisan, zabasuren, al je ostao sl list), plus meni su to rekli eksperti za radioaktivno zracenje koji znaju sve, mozes ih nazvati i nuklarni lobi, evo ti tel zovi pitaj napravi satanak, koji u krajnjoj liniji imaju visi prag za zracenja od obicnih ljudi

tj, kad ti tako nesto kaze neko iz tzv nukealrnog lobija, onda stvarno treba da stavis prst na celo, ako i njima to frka onda ja treba da svisnem od straha

al sam opet negirana, da to oni pricaju gluposti sta god

ma....

zato kazem, aj skinemo fokus s novinara, s poslanika i vidimo sustinu, da je dignuta rampa, da je to uradjeno u svrehu necega, da je onda rampa spustena

DANAS je isto zanimjivo saznati nivo, cifre dozvoljene radioaktivnosti u djubrivu, al ne ofrlje, nego sluzbeni list i sl






trener92 trener92 21:28 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

freehand

Da li znamo ili ne znamo - nema veze.

Naravno, možemo da samo pretpostavimo ( jer sve još uvek u domenu pretpostavke, bez obzira što je otvorena istraga,ne znamo mnogo više), a ne verujem da postoji neko ko može da poveruje u priču, da je neka kucačica na mašini zaboravila da stavi zapet ili tačku.
Vesna je otvorila šahtu prvi put, i evo sad ponovo.
Iako je najveća tragedija , ( osim toga što se desilo, ako se desilo ovako) saznanje, da se ovo dešava posle četiri godine. Zašto je to tako, ostaće nepoznanica ( dok se ne razreši).
Ali sve nade u Eliota Nesa. Ko sme da nas pogleda u oči, ako ne::. Pomenula je Vesna kralja Mido-a, vidišš kako FAP očas posla, k`o rukom odneto! Dokle nepoverenje i sumnje? Uaa za nepoverenje ( ovde bi pasovala neka Fićina parola:)))
tyson tyson 21:35 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

Eto u kratkim crtama

I šta kažeš, u kratkim crtama?

Pa šta bi tek bilo da si se, ne daj bože, raspisao



trener92 trener92 21:36 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

Vesna
i sad posle toliko vremena ja se nerviram zbog nekih komentara na onom blogu (isti tekst kao i ovaj) iz 2009. gde su neki sa mnom obrisdali pod zbog moje gluposti, valjda sam nesto odvalila neprecizno, pogresno oko poslanika, skupstine, ne secam se vise i ne zelim da se secam


Ne treba da se nerviraš, bilo je, kako je bilo, jasno je na šta si ukazala, ( možda je to i bio putokaz za ovaj postupak koji je počeo.
Ali onda bi trebalo da te se sete za dan bezbednosti
trener92 trener92 21:39 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

tyson

Pa šta bi tek bilo da si se, ne daj bože, raspisao

Bolje ne pitaj,elaboracija srpskog praiskonskog bića našeg prijatelja Omege deluje kao laki peting, ako me takne dupla emocija
b92fmember b92fmember 22:19 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

zato kazem, aj skinemo fokus s novinara, s poslanika i vidimo sustinu, da je dignuta rampa, da je to uradjeno u svrehu necega, da je onda rampa spustena


Vesna, tebi svaka čast što si tada napisala taj tekst i što si ga sada ponovo objavila.

Nije mi ni bila namera da stavljamo u fokus glasnika tj. novinara, već one koji su glasnike ućutkivali.

zato što su možda bili saučesnici.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:26 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

Šta da li meri?
Ako misliš na radioaktivnost đubriva nije mi logično da se to kontroliše tek na njivama


o meri se, jos kako, odnosno merilo se...

i kad vec lajem, heh, kaze meni covek, doziometrista, merili neku lokaciju u Srbiji koja je pogodjena u bombardovanju, tj merili nivo radioaktivnog zracenja

e sad,kad meris, ti uvek imas neku kontrolnu tacku

i stave da je kontrolna tacka neka njiva
i ispade da njiva gora od lokacije na koju je zveknula neka bomba

ocu kazem, naravno da mozes da meris njive, jer (uf ovo je presiroko sve) ima i ono da poljoprivrednik, onako domacinski, zaspe vise, po sistemu od viska glava ne boli, al u ovom slucaju boliiii...



hoochie coochie man hoochie coochie man 23:16 02.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

i stave da je kontrolna tacka neka njiva
i ispade da njiva gora od lokacije na koju je zveknula neka bomba


Nemoj bre da plašiš narod :)

Nije to baš tako i pored tog pojedinačnog slučaja koji se možda i desio.
Ipak je Srbija na začelju evrope što se tiče primene min. đubriva po hektaru.

nije to baš tema ali evo par podataka

Najveća prosečna potrošnja čistih hraniva zabeležena je 1986. godine i iznosila je
148 kg/ha, što i nije velik iznos u odnosu na zemlje zapadne Evrope: Holandija (554 kg/ha), Nemačka (421 kg/ha),
Francuska (312 kg/ha) [1]. Nakon raspada zemlje usledio je period sankcija i trgovinske blokade, tako da je potrošnja
đubriva pala na nivo 50-tih i 60-tih godina prošlog veka. Od sredine 2000-tih godina potrošnja đubriva raste i danas smo
na nivou sa početka 70-tih godina prošlog veka po potrošnji mineralnih đubriva
milisav68 milisav68 13:44 03.11.2013

Re: "Zakon koji zrači"

Vesna Knežević Ćosić

i ispade da njiva gora od lokacije na koju je zveknula neka bomba

Kada bomba eksplodira, njeni delovi se rasprše po okolini, pa ćeš tako skoro uvek da nađeš mnogo više njenih delova okolo, nego u samom centru eksplozije.

Prilikom eksplozija uranijumskih bombi, sam uranijum se pretvara u prah, te ga običan vetar (koga u proleće ima puno), vrlo lako nosi dalje.....
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:41 02.11.2013

Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

1) za uran (U 238) = 104 Bq/kg
2) za radijum ( Ra 226 ) = 104 Bq/kg
3) za cezijum ( Cs 137) = 104 Bq/kg
4) za torijum (Th 232) = 103 Bq/kg

A što je ovaj Torijum ovako obespravljen, i proglašen najgorim od svih elemenata sa liste? Mislim, kako da kažem, pravda za Torijum!

Svejedno, ne vidim svrhu ovog uzbudjivanja utrnule javnosti, kad smo se mi već dogovorili da su za sve slučajeve kancera u Srbiji u poslednjih 15 godina odgovorne isključivo, i jedno, proklete NATO svinje, i DU municija, koja je tada nemilice korišćena protiv manjeviše nijednog tenka koji su nam uništili za vreme besomučnog divljanja nad Srbijom.
grmfrm grmfrm 08:44 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Svejedno, ne vidim svrhu ovog uzbudjivanja utrnule javnosti, kad smo se mi već dogovorili da su za sve slučajeve kancera u Srbiji u poslednjih 15 godina odgovorne isključivo, i jedno, proklete NATO svinje, i DU municija, koja je tada nemilice korišćena protiv manjeviše nijednog tenka koji su nam uništili za vreme besomučnog divljanja nad Srbijom.


Ovo je suvise gruba i nepristojna konstatacija jer se toga nerado secam kao i vecina ovde.
Mozda vi Srdjane ne zivite ovde i niste do doziveli pa za toliko cu vas razumeti.

Ne samo Nato bombe i DU municija ali dobrim delom da a posledice toga ce se ogledati jos mnogo godina.
Ima naravno i drugi niz faktora koji uticu na kancer a to je recimo stres, losa ishrana, fizicka neaktivnost i njih niko ne ignorise ali definitivno tolika kolicina samih zagadenja od aviona ko zna sta je sve padalo na zemlju tada.
Skoro sam citao intervju sa jednim momkom koji radi na odrzavanju vojnih mlaznih aviona i kaze da ima delova aviona koji se nikad ne otvaraju bez specijalne opreme jer je puna toksicnih materija.
hajkula1 hajkula1 09:43 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

grmfrm
Svejedno, ne vidim svrhu ovog uzbudjivanja utrnule javnosti, kad smo se mi već dogovorili da su za sve slučajeve kancera u Srbiji u poslednjih 15 godina odgovorne isključivo, i jedno, proklete NATO svinje, i DU municija, koja je tada nemilice korišćena protiv manjeviše nijednog tenka koji su nam uništili za vreme besomučnog divljanja nad Srbijom.


Ovo je suvise gruba i nepristojna konstatacija jer se toga nerado secam kao i vecina ovde.
Mozda vi Srdjane ne zivite ovde i niste do doziveli pa za toliko cu vas razumeti.

Ne samo Nato bombe i DU municija ali dobrim delom da a posledice toga ce se ogledati jos mnogo godina.
Ima naravno i drugi niz faktora koji uticu na kancer a to je recimo stres, losa ishrana, fizicka neaktivnost i njih niko ne ignorise ali definitivno tolika kolicina samih zagadenja od aviona ko zna sta je sve padalo na zemlju tada.
Skoro sam citao intervju sa jednim momkom koji radi na odrzavanju vojnih mlaznih aviona i kaze da ima delova aviona koji se nikad ne otvaraju bez specijalne opreme jer je puna toksicnih materija.




Ne smem da izostavim raketiranje specifičnih ciljeva - Rafinerija nafte Pančevo, Tehnohemija, Azotara, trafostanice, rezervoari goriva. Posle Pančeva, moja ćerka je upala u astmatičnu krizu i o koncu preživela (problem s astmom je dobila posle vakcine 1996. razbolela se, mesecima joj je nešto falilo dok nije dobila dijagnozu... koincidencija? Do tada nije ni aspirin popila, zvali nas telegramom na vakcinaciju, vodila sam je samo na sistematski pregled).
Posle raketiranja, neki ljudi su dojurili da gase, a NATO zločinac je ponovo gađao i ljudi su stradali. Kao i u Nemanjinoj. Logično je da će ljudi gasiti požar, posebno jer je u naselju.


Vlast u ovoj državi, posebno oni zaduženi za zdravlje ljudi, baš zbog svega što smo preživeli, moraju da budu pažljiviji, odgovorniji. Mi smo duži da im dišemo za vratom.
Ne razumem kako mogu da budu zločinci prema svima nama, ujedno i prema svojoj deci, potomcima. Držim da su učili nešto u životu, da su nešto pročitali.

Ministar poljoprivrede Glamočić je inače bio protiv GMO, on sve zna, šta zamišlja sada? Da će se preporučiti za neku međunarodnu organizaciju (kao Tomica Milosavljević ex prvi čovek za zdravlje našeg naroda) pa će imati para za zdravu hranu? A deca, unuci, hoće li oni biti tako sposobni?

Zakon za zločinačnko činjenje sa posledicama na život i zdravlje ljudi - mora da se donese i da nema zastarevanja. Poslanici mogu da ne znaju ali u ministarstvima moraju da znaju makar kupili diplome.


Ministarka zdravlja, mora da zna. Ona ćuti, briga je, njen sin i unučići žive u drugoj državi??!!





alselone alselone 09:48 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Svejedno, ne vidim svrhu ovog uzbudjivanja utrnule javnosti, kad smo se mi već dogovorili da su za sve slučajeve kancera u Srbiji u poslednjih 15 godina odgovorne isključivo, i jedno, proklete NATO svinje, i DU municija, koja je tada nemilice korišćena protiv manjeviše nijednog tenka koji su nam uništili za vreme besomučnog divljanja nad Srbijom.


Pajicu, iskreno - veoma si degutantan u aboliranju Amerikanaca. Stvarno mi nije jasna ni tolika potreba, ni toliki motivi.

Hoces sada brojati cestice i rakove po gradovima i praviti uporednu analizu?

To kako su nas bombardova i cime su nas bombarovali samo po sebi je zlocin. Tacka.
hajkula1 hajkula1 09:56 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

alselone

To kako su nas bombardova i cime su nas bombarovali samo po sebi je zlocin. Tacka.

freehand freehand 10:08 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Tehnohemija

Petrohemija.
grmfrm grmfrm 10:40 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Ne smem da izostavim raketiranje specifičnih ciljeva - Rafinerija nafte Pančevo, Tehnohemija, Azotara, trafostanice, rezervoari goriva. Posle Pančeva, moja ćerka je upala u astmatičnu krizu i o koncu preživela (problem s astmom je dobila posle vakcine 1996. razbolela se, mesecima joj je nešto falilo dok nije dobila dijagnozu... koincidencija? Do tada nije ni aspirin popila, zvali nas telegramom na vakcinaciju, vodila sam je samo na sistematski pregled).
Posle raketiranja, neki ljudi su dojurili da gase, a NATO zločinac je ponovo gađao i ljudi su stradali. Kao i u Nemanjinoj. Logično je da će ljudi gasiti požar, posebno jer je u naselju.


Vlast u ovoj državi, posebno oni zaduženi za zdravlje ljudi, baš zbog svega što smo preživeli, moraju da budu pažljiviji, odgovorniji. Mi smo duži da im dišemo za vratom.
Ne razumem kako mogu da budu zločinci prema svima nama, ujedno i prema svojoj deci, potomcima. Držim da su učili nešto u životu, da su nešto pročitali.

Ministar poljoprivrede Glamočić je inače bio protiv GMO, on sve zna, šta zamišlja sada? Da će se preporučiti za neku međunarodnu organizaciju (kao Tomica Milosavljević ex prvi čovek za zdravlje našeg naroda) pa će imati para za zdravu hranu? A deca, unuci, hoće li oni biti tako sposobni?

Zakon za zločinačnko činjenje sa posledicama na život i zdravlje ljudi - mora da se donese i da nema zastarevanja. Poslanici mogu da ne znaju ali u ministarstvima moraju da znaju makar kupili diplome.


Ministarka zdravlja, mora da zna. Ona ćuti, briga je, njen sin i unučići žive u drugoj državi??!!


Posto potupno delim tvoju zabrinutost mogu samo da ti kazem da svako svoj krst nosi pre ili kasnije.
blogovatelj blogovatelj 12:48 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Pajicu, iskreno - veoma si degutantan u aboliranju Amerikanaca. Stvarno mi nije jasna ni tolika potreba, ni toliki motivi.

Hoces sada brojati cestice i rakove po gradovima i praviti uporednu analizu?


Dodao bih i sebe u listu zbunjenih.
Hansel Hansel 14:19 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Svejedno, ne vidim svrhu ovog uzbudjivanja utrnule javnosti, kad smo se mi već dogovorili da su za sve slučajeve kancera u Srbiji u poslednjih 15 godina odgovorne isključivo, i jedno, proklete NATO svinje, i DU municija, koja je tada nemilice korišćena protiv manjeviše nijednog tenka koji su nam uništili za vreme besomučnog divljanja nad Srbijom.

Bombardovanje je bilo 1999, a ovaj uvoz deset godina kasnije, tek da istaknemo te okvire u toj 15-godišnjoj analizi. Uzeti u obzir i bombardovanje Srpske (koja uopšte nije daleko).

A Amerikanci su, ako je verovati zvaničnim podacima, najviše uranijuma prosuli upravo po svojim albanskim prijateljima na Kosovu.
alselone alselone 17:50 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Bombardovanje je bilo 1999, a ovaj uvoz deset godina kasnije, tek da istaknemo te okvire u toj 15-godišnjoj analizi. Uzeti u obzir i bombardovanje Srpske (koja uopšte nije daleko).


Ma Pajke serenda po obicaju i igra na ivici dobrog ukusa, samo je sada prebacio na drugu stranu.
A cak mi nije ni jasno sto ga ne boli uvce ako nismo u pravu...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:14 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

alselone


Hoces sada brojati cestice i rakove po gradovima i praviti uporednu analizu?



LINK. (Zanimljivo, ni reči o uticaju NATO bombardovanja Srbije i RS).

Po običaju, mašiš suštinu, a onda besomučno i plitkoumno učitavaš. Da ti pomognem: u mom komentaru se uopšte ne radi o NATO-u, ili Amerima.

zilikaka zilikaka 18:26 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Pajiću, samo si nam još ti falio...
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:10 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

zilikaka
Pajiću, samo si nam još ti falio...


Vreme
Najveći protest protiv zagađenja dogodio se u novembru 2006. godine kad je, posle rekordnog trovanja grada benzenom, u opštinsku zgradu dolazio i predsednik Republike Boris Tadić kako bi pomogao tadašnjem gradonačelniku da ubedi menadžment fabrika da zaustave dalje trovanje. Uključivane su sirene za RHB opasnost, a situacija u gradu je bila sasvim uzavrela. U naredne dve nedelje, tokom čuvenog "otrovnog novembra", Pančevci su iz dana u dan protestovali, blokirali prilaze Rafineriji, pa čak organizovano išli u Beograd pred tadašnje sedište Ministarstva ekologije.


Benzen mi je slučajno zapao za oko, jer je užasno kancerogen, što možeš sama da nadješ na internetu. Kod nas u Koloradu se digla žešća frka kad je poplava pre dva meseca oštetila neke od naftnih bušotina i rezervoara u istočnom Koloradu, pa je štošta, uključujući i benzen, dospelo u površinski sloj zemljišta. To je ovde tretirano kao veliki ekološki incident, ono, na teren su u full body skafanderima izlazili EPA federalni agenti da mere, i čiste. Dok su, recimo, nabujale vode koje su poplavile zemljište gde je do pre 7-8 godina bila fabrika plutonijumskih upaljača za nuklearne bombe, izazvala samo manju pažnju u lokalnim novinama, zato što, plutonijum, kojim je zemljište ispod fabrike zagadjeno, vrlo sporo putuje podzemnim vodama.

Ne pada mi napamet da trdim kako DU koji je bačen na nas nema nikakve veze, nego samo da podsetim da postoje mnogo gora i opasnija žarišta, i uzročnici masovnih oboljevanja stanovništva u Srbiji, koja su decenijama ignorisana, a koja se moraju dovesti u red.

Ovo muljanje sa zakonom oko uvoza radioaktivnog djubriva je zastrašujuće.
alselone alselone 19:25 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

srdjan.pajic
u mom komentaru se uopšte ne radi o NATO-u, ili Amerima.




Svejedno, ne vidim svrhu ovog uzbudjivanja utrnule javnosti, kad smo se mi već dogovorili da su za sve slučajeve kancera u Srbiji u poslednjih 15 godina odgovorne isključivo, i jedno, proklete NATO svinje, i DU municija, koja je tada nemilice korišćena protiv manjeviše nijednog tenka koji su nam uništili za vreme besomučnog divljanja nad Srbijom.


alselone alselone 19:32 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

ostoje mnogo gora i opasnija žarišta,


Ovo si zakljucio - kako?

Da si se samo koncentrisao na ovu muljacinu i komentarisao razlozno - ni po jada, ja bih ti prvi lupio preporuku. Ali ne, ti si prosto morao da ubacis amere u pricu iako ovde nikako ne pripadaju ne bi li ih malo odbranio od zlih srba i malo umanjio ono sto su uradili.
freehand freehand 19:33 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Benzen mi je slučajno zapao za oko, jer je užasno kancerogen, što možeš sama da nadješ na internetu. Kod nas u Koloradu se digla žešća frka kad je poplava pre dva meseca oštetila neke od naftnih bušotina i rezervoara u istočnom Koloradu, pa je štošta, uključujući i benzen, dospelo u površinski sloj zemljišta. To je ovde tretirano kao veliki ekološki incident, ono, na teren su u full body skafanderima izlazili EPA federalni agenti da mere, i čiste. Dok su, recimo, nabujale vode koje su poplavile zemljište gde je do pre 7-8 godina bila fabrika plutonijumskih upaljača za nuklearne bombe, izazvala samo manju pažnju u lokalnim novinama, zato što, plutonijum, kojim je zemljište ispod fabrike zagadjeno, vrlo sporo putuje podzemnim vodama.

Ne pada mi napamet da trdim kako DU koji je bačen na nas nema nikakve veze, nego samo da podsetim da postoje mnogo gora i opasnija žarišta, i uzročnici masovnih oboljevanja stanovništva u Srbiji, koja su decenijama ignorisana, a koja se moraju dovesti u red.


U utvrđivanjem istine o posledicama uranijumskog i dioksinog rata protiv SR Jugoslavije bavile su se mnoge ekološke, vojne, nevladine i druge organizacije, ali se najčešće pominje UNEP (Ekološki program UN), REC (Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu), FOKUS (humanitarna organizacija koju su osnovale: Rusija, Švajcarska, Grčka i Austrija).

Međutim, do sada najozbiljniju, ali ne i sveobuhvatnu, analizu izazivača ekocida napravio je BTF (Balkan Task Force) - Balkanska radna grupa u okviru Centra UN za ljudska naselja i životnu sredinu. BTF je locirao 12 "vrućih tačaka" koje su pretrpele najveću ekološku štetu tokom bombardovanja 1999, među kojima su Pančevo, Kragujevac, Novi Sad, Bor, Barič, Kraljevo, Niš, Novi Beograd, Obrenovac, Prahovo, Priština i ceo prostor Kosmeta.

Pančevo

Najveće posledice bombardovanja po ljude i životnu okolinu sasvim sigurno da je pretrpelo Pančevo gde, u gradskom i širem prigradskom jezgru, živi 80.000 stanovnika. NATO je bombardovao Južnu industrijsku zonu Pančeva u kojoj se nalazi "Utva", fabrika aviona Rafinerija, Petrohemija i Fabrika veštačkih đubriva - "Azotara". U Pančevu je dejstvom bombi razrušena "Rafinerija", "Azotara" i "Petrohemija". Ceo kompleks razrušenih postrojenja u vezi je sa Dunavom putem prokopanog kanala dužine 1,8 km. Osnovna namena ovog kanala je da sprovede otpadne industrijske vode i kišnicu u Dunav. Međutim, taj kanal je poslužio i za prenos dioksina i teških metala u crnomorski sliv nizvodno od Pančeva.

U Rafineriji je izliveno ili sagorelo mnogo olovnog benzina, zaliha olovnih aditiva, benzina, sirove nafte, a u "Petrohemiji" je izliven etil dihlorid, koji se još uvek crpi iz podzemnih voda i tla, žive koja je prodrla u zemlju, vinilhlor monomer koji je zapaljen, pri čemu su stvoreni dioksini, furani i drugi opasni policiklični aromati.

Ukupno posmatrano, nema potpunih podataka i rezultata o efektima bombardovanja ovog grada najbližeg Beogradu (13 km). Međutim, prema nepotpunim podacima BTF - Balkanske radne grupe, u zemlju, vazduh i vodu, kako nadzemnu tako i podzemnu, ubačeno je:

- 2100 tona dihloretana (C2H2Cl2) koji se koristi za proizvodnju visokotoksične isparljive supstance sa velikim brojem izuzetno štetnih svojstava kao što su polivinilhloridi;
- 8 tona metalne žive, od čega je 200 kilograma odmah dospelo u kanal za otpadne vode gde se akomulisalo (nataložilo) u mulju na dnu kanala. Samo između 50 i 100 kg žive ostalo je na betonskom podu preduzeća i ta količina je uklonjena, dok je ostatak žive "iscurio" u zemlju i podzemne vode, a veliki deo je isparenjem stigao i u vazduh.

- 460 tona visokotoksičnog vinilhlorida, u neutvrđenom broju raznih svojih jedinjena - policikličnih aromatičnih ugljen-hidrogena (vodonika) (RAN) i fozgena koji je stigao u vazduh;
- 80 000 tona nafte i naftnih derivata.

Osim toga, kao rezultat dugotrajnih požara na teritoriji Pančeva, a i mnogo šire od ovog grada, u zavisnosti od smera i jačine vetrova, zabeležene su ekstremne koncentracije dioksida sumpora, dioksida azota, ugljen-monoksida i poliaromatičnih ugljen-hidrogena. Sve ove supstance slegale su se po tlu i vodama, kako u Pančevu, tako i na vrlo širokom prostoru oko grada. Razmere širenja ovih gasova mogu se proglasiti i međudržavnim jer su locirani na obodima Crnog mora, ali i u Grčkoj.

U pančevačkoj "Azotari" iz oštećenih postrojenja iscurilo je na zemlju i u kanal oko 250 tona tečnog amonijaka, što je izazvalo pomor ribe i sveg vodenog živog sveta u Dunavu nizvodno od Pančeva, u dužini od 30 kilometara.

Slobodno se može reći da se iz naftno-hemijskog kompleksa izlilo ili je zapaljeno više od 100.000 tona raznih hemijskih jedinjenja, pri čemu je oko 70 odsto od tih količina zagadilo vazduh, a ostalo je isteklo i dospelo u Dunav ili je upila zemlja.


Bombardovanje pančevačke industrije, koje je prouzrokovalo ispuštanje brojnih otrovanih materija u atmosferu, vodu i zemlju, predstavlja ozbiljnu zdravstvenu pretnju regionu, kao i širim ekološkim sistemima na Balkanu i u Evropi. Mnoge od ovih materija mogu prouzrokovati rak, spontane pobačaje i urođene mane, kao i neizlečive bolesti nervnog sistema i jetre.

Izlivene su još i sledeće toksične hemijske supstance: vinilhlorid monomer - VCM. (U vreme akcidenata beležile su se i 10.600 puta veće koncentracije od dozvoljenih), hlor, hlorni ugljovodonici, kadmijum. Uništavanje transformatora dovelo je do ispuštanja piralena (PCB), koji se koristi kao transformatorsko ulje. Piralen je toksično jedinjenje koje može prouzrokovati mnoga oboljenja: slabljenje imunološkog sistema, pojavu kancera i tumora, neurotoksičnost i teratogenost.

Takođe se mora spomenuti i profesionalna bolest utvrđena kod radnika "Petrohemije", takozvani pančevački rak - stručno poznat kao angiosarkom jetre, koji prouzrokuje visok sadržaj polivinilhlorida u vazduhu što prerasta i u visok faktor rizika za sve stanovnike Pančeva i okoline. Mora se reći i to da je najviše polivinilhlorida u vazduhu bilo za vreme bombardovanja proizvodnih postrojenja "Petrohemije".


Budalo.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:17 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Svejedno, ne vidim svrhu ovog uzbudjivanja utrnule javnosti, kad smo se mi već dogovorili da su za sve slučajeve kancera u Srbiji u poslednjih 15 godina odgovorne isključivo, i jedno, proklete NATO svinje, i DU municija, koja je tada nemilice korišćena protiv manjeviše nijednog tenka koji su nam uništili za vreme besomučnog divljanja nad Srbijom.


iako je tabu, moram da kazem. meni je receno mnogo puta, dakle oni koji neposredno mere radioaktivnost, da s ono sto su posule nato svinje je mnogo manje od onog sto je na njivama

al, aj da ne seiris pajicu, brate po planinarenju, budi konstruktivan plz

mene recimo nervira zasto eksperti, kojih jos uvek ima, i koji sve znaju, jel imaju merenja, imaju izvestaje, sede, cute i dobijaju srcke, umesto da se ponasaju kao ljudi s mudima
zilikaka zilikaka 23:27 02.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Benzen mi je slučajno zapao za oko, jer je užasno kancerogen, što možeš sama da nadješ na internetu. Kod nas u Koloradu se digla žešća frka kad je poplava pre dva meseca oštetila neke od naftnih bušotina i rezervoara u istočnom Koloradu, pa je štošta, uključujući i benzen, dospelo u površinski sloj zemljišta. To je ovde tretirano kao veliki ekološki incident, ono, na teren su u full body skafanderima izlazili EPA federalni agenti da mere, i čiste.


Pajiću, jednom smo već vodili sličnu diskusiju, i mislila sam da je dosta bilo.
Pošto očigledno nisi shvatio, dozvoli da ti još jednom ukažem na neke stvari.

-U postrojenjima poput Petrohemije ili Rafinerije, vise od 90% postojećih hemikalija je otrovno, eksplozivno, lako zapaljivo, kancerogeno. Najčešće sve to, ili bar vise toga istovremeno.
-U takvim postrojenjima je NEMOGUĆE u nekom roku od nedelju-dve, ili mesec dva, isprazniti, preneti, neutralisati i skloniti sve to, ili bar dobar deo.
-Prilikom projektovanja takvih postrojenja je nemoguće predvideti i preduprediti potencijalno bombardovanje. Nema načina. Kao kada bi građevinca naterali da projektue zgradu koja će izdržati otvaranje zemlje kad su oni najgori zemljotresi.

Dakle, bombardovanje takvih postrojenja je svesno izazivanje potencijalne katastrofe većih razmera.
Ono što se jedino moglo, i što su ljudi radili, je gašenje onog što se upalili, pored svih rizika po život tih koji gase.

Da se nije gasilo i hladilo, došlo bi (zbog povećanja temperature) do prevelikog porasta pritiska u posudama koje nisu pogođene, i do njihove eksplozije. Onda bi to dalje išlo lančano.

Ne znam da li možeš da zamisliš koliko samo jedna šerpenja od par kubika, napunjena vazduhom, može da napravi kermes ako eksplodira. A zamisli kad imaš hiljade takvih, na malom prostoru. A u svakoj od njih nije vazduh, nego sve ono što sam gore nabrojala.
I pored toga, izašlo je u atmosferu toliko svega, da će posledica biti još ko zna dokle. Reče ti kolega Pančevac gore.

Dakle, gađanje takvih postrojenja je zločin istog ranga, kao kad bi se gađala nuklearka.

...a što se benzena tiče, teško da se on izlio iz bušotina, al video si kakva je panika bila.

Zato, nemoj više takve komentare.
Malo je više od neumesnog.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:31 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

zilikaka
Pajiću, jednom smo već vodili sličnu diskusiju, i mislila sam da je dosta bilo.
Pošto očigledno nisi shvatio, dozvoli da ti još jednom ukažem na neke stvari.


Izvini, ne razumem, kakve ovo ima veze sa mojim komentarom, i citatom iz novina koji sam ti okačio? Sve što htedoh reći je da se u Pančevu i okolini stanovništvo temeljno truje, pa, otkad ta industrija tamo postoji, a da, koliko ja znam, za to nikad niko nije odgovarao, niti je bilo ko sproveo nekakvu temeljnu studiju da se utvrde posledice po zdravlje stanovništva, i preduzme nešto da se to spreči. Dok o posledicama NATO bombardovanja po zdravlje ljudi svi sve znaju.

Svejedno, za to što je NATO tamo napravio, ne nudim nikakvo opravdanje, a da li je bombardovanje rafinerije moglo da bude nekako sprečeno, ne znam. Niti je to tema ove rasprave.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:03 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

alselone
ostoje mnogo gora i opasnija žarišta,


Ovo si zakljucio - kako?

Da si se samo koncentrisao na ovu muljacinu i komentarisao razlozno - ni po jada, ja bih ti prvi lupio preporuku. Ali ne, ti si prosto morao da ubacis amere u pricu iako ovde nikako ne pripadaju ne bi li ih malo odbranio od zlih srba i malo umanjio ono sto su uradili.


Da te nije opet ponelo, shvatio bi šta je pisac hteo da kaže i prvi bi mi lupio preporuku.
alselone alselone 09:17 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Da te nije opet ponelo, shvatio bi šta je pisac hteo da kaže i prvi bi mi lupio preporuku.


Najbolje bi bilo da se pisac ne zakopava dalje nego da lepo kaze - bez veze sam ubacio amerikance i NATO u pricu o radioaktivnom djubrivu, gde im mesto nije. Pogotovo je bilo degutantno to sto sam pokusao da umanjim njihov zlocin porukom "ma to nije nista strasno, Vi i tako imate jos gore od djubriva i drugih stvari".

I posle toga lepo nastavimo da pricamo o onome sto je i tema bloga - DS gusari koji su nas upropastili.
freehand freehand 09:39 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Sve što htedoh reći je da se u Pančevu i okolini stanovništvo temeljno truje, pa, otkad ta industrija tamo postoji, a da, koliko ja znam, za to nikad niko nije odgovarao, niti je bilo ko sproveo nekakvu temeljnu studiju da se utvrde posledice po zdravlje stanovništva, i preduzme nešto da se to spreči.

Ne znaš ništa.
Od početka osadesetih u Pančevu postoji jak ekološki pokret. Poslanici Zelenih iz Pančeva bili su u pokrajinskim i republičkim Skupštinama. Postoje desetine studija o uticaju industrije na životnu srediunu grada. Stotine i hiljade dokumentovanih izveštaja o akcidentima, izlivima, ispuštanjima. Stotine akcija, od sahrane Homo Pančevikusa sredinom osamdestih do masovnih protesta i blokada.
Al rekoh - nemaš blagog pojma, što te ne sprečava da mlataraš time.
Samo odlično izgleda kad se kaže - ma nije bombardovanje ništa, to ste vi sami sebe.
Da se ne ponavljam.
Alsalone
I posle toga lepo nastavimo da pricamo o onome sto je i tema bloga - DS gusari koji su nas upropastili.

Misliš li da i Vesna zna šta je tema?

alselone alselone 10:01 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Misliš li da i Vesna zna šta je tema?

Za mene je to tema.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:03 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

I posle toga lepo nastavimo da pricamo o onome sto je i tema bloga - DS gusari koji su nas upropastili.


nije to tema bloga
tema je 10 000 bekerlea (a 3000 je limit) i posledica, radioaktivno djubrivo na njivama u Srbiji

"gusari" je simpa rec
ovo sto je radjeno nije simpa

Misliš li da i Vesna zna šta je tema?
Za mene je to tema.


vi se zezate, ali tema bi mogla da bude sta sve mora da se uradi da neka vazna informacija izadje u javnost i zasto je to tako komplikovano i zasto svi beze i okrecu glavu i zasto je ljudima frka da zinu
Hansel Hansel 11:38 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

srdjan.pajic
LINK. (Zanimljivo, ni reči o uticaju NATO bombardovanja Srbije i RS).

Bez obzira što si rekao da inicijalni komentar nema veze s NATO i Amerima, mogu samo da pomenem na nalaze komisije britanskog parlamenta (bar sam tako zapamtio) o posledicama korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom u Iraku i Republici Srpskoj. Izveštaj emitovan na BBC-u na srpskom tokom bombardovanja (samo se ne sećam da li je to bilo preuzeto iz štampe ili je bio poseban prilog). Ukratko: zabeležen drastičan porast kancera i nakaznosti novorođene dece (čuli su se opisi užasnih malformacija ), a pomenute su bile i džinovske pečurke kakvih ranije nije bilo.

A da naše vlasti o nama ne brinu, i to je tačno. I ovi sada što procesuiraju Dragina imali su svoj aflatoksin, pa će i tu ispasti da su krivi bili "petlovi" a ne gazde farme.
Hansel Hansel 11:44 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

iako je tabu, moram da kazem. meni je receno mnogo puta, dakle oni koji neposredno mere radioaktivnost, da s ono sto su posule nato svinje je mnogo manje od onog sto je na njivama

E, još samo da saznamo poreklo tog radioaktivnog đubriva.

(Nevina insinuacija, šale radi. Mada bi puna istina bila svakako zanimljiva. )
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:51 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

A da naše vlasti o nama ne brinu, i to je tačno


znam pouzdano da se svi lokaliteti na koje su pale bombe mere po svetskim standardima, da se merenje radi uredno, da postoje izvestaji, da su obelezeni, a neki i ogradjeni i zasticeni kao jedan kod Vranja.

ovo vazi za Srbiju bez Kosova, jer doziometristi nemaju pristup na Kosovo.

koga zanima, mogao bi da dobije izvestaje, samo bi neki strucan trebao da ih protumaci.

ja kada sam privatno se raspitivala, jer su mi u siroj famili ti koji znaju i mere i odredjuju standarde, rekose mi da nije opasno, vec da su njive opasne s radioaktivnim prvljavim djubrivom iz severne afrike, tj da su katastrofa. tako je pocelo, tako sam se uvalila...

Hansel Hansel 11:59 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

Mislio sam generalno, i na ovaj uvoz, i na ko zna koje uvoze za koje ne znamo. Još 2001. je savezno Ministarstvo poljoprivrede (držao G17 plus) odobrilo uvoz GM sojine sačme, uporno su odbijali razgovor o tome. Možda i nije štetno, ali ko je i to sa sigurnošću mkoga da zna i tada (a teško da se zna i danas).
freehand freehand 13:48 03.11.2013

Re: Uranijumske bombe, drogirane mlade ubice

alselone
Misliš li da i Vesna zna šta je tema?

Za mene je to tema.

Znam. Tebi je lako, svejedno ti je na kom si blogu.
A skoro svi ti troluju. Nisu normalni.

vi se zezate, ali tema bi mogla da bude sta sve mora da se uradi da neka vazna informacija izadje u javnost

Ko se zeza? A i ko tebe pita šta je tema i šta je mogla da bude tema?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana