Ljudska prava

PODSETNIK

Freedom of Information RSS / 30.01.2014. u 13:17

Autor: Rodoljub Šabić

Jučerašnja odluka skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da zatraži od Ustavnog suda da dodatno odloži objavljivanje odluke o neustavnosti nekoliko odredbi Zakona o BIA je jedna od retkih koja je u konkurenciji sa hiperaktuelnom temom kakva su izbori, uspela da privuče popriličnu pažnju javnosti.

Inače, odluku o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o BIA (kojiima je propisano odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti komunikacije) Ustavni sud je doneo krajem decembra prošle godine. Tom prilikom sam sud je „imajući u vidu pravne posledice prestanka važenja odredbi Zakona o BIA koje nastupaju posle objavljivanja odluke suda" odlučio da za 4 meseca odloži objavljivanje odluke da bi Skupštini „pružio mogućnost da u tom roku uredi sporna pitanja na način saglasan sa Ustavom".

Vanredni izbori i raspuštanje Skupštine učinili su ako ne nemogućim onda veoma teško ostvarivim da Skupština u ostavljenom roku (april 2014?) učini to što je Ustavni sud očekivao. I ta činjenica navedena je kao motiv za odluku Odbora kojom se traži dodatno odlaganje objavljivanje odluke suda. A to je neminovno otvorilo niz pitanja.

Ali, za ovu priliku zanimljivije od tih pitanja deluje mi potreba da se podsetimo na nešto važno na šta se, reklo bi se, zaboravlja. Na vreme i tok događaja koji su svemu prethodili.

Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o BIA podneo je Fond za humanitarno pravo odmah po donošenju tog zakona, sada već daleke 2002. godine, pre više od (neverovatnih) deset godina!

Dugo vremena nije se događalo baš ništa, i tek u poslednjih nekoliko godina događaji su u vezi sa (ne)ostvarivanjem ustavnih garancija o nepovredivosti tajnosti komunikacije postajali intenzivniji.

Možda se za početak „gužve" može uzeti leto 2008. kada je Poverenik za informacije od javnog značaja zatražio od RATEL-a da u pripremljeni Pravilnik sa benignim naslovom „Tehnički uslovi za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije" unese odredbu po kojoj se oni primenjuju isključivo na osnovu odluke suda. Isto to zatražio je i Zaštitnik građana, pridružila se i stručna javnost. RATEL je povukao pripremljeni pravilnik ali nije doneo drugi u koji bi eksplicitno uneo ono što je traženo.

U septembru 2010. pokrenuli Zaštitnik građana i Poverenik zatražili su ocenu (ne)ustavnosti sličnih odredbi Zakona o VBA i VOA.

U jesen 2010. Zaštitnik građana i Poverenik zatražili su i ocenu (ne)ustavnosti odgovarajućih odredbi Zakona o elektronskim komunikacijama.

U leto 2012. akcija nadzora nad provajderima mobilne telefonije koju je sproveo Poverenik rezultira izveštajem koji ukazuje na krajnje zabrinjavajuće stanje u vezi sa poštovanjem ustavnih garancija o tajnosti komunikacija. Tim povodom Zaštitnik građana i Poverenik izlaze sa predlogom od „14 mera" među kojima je i - donošenje novog Zakona o BIA.

Sredinom 2012. Ustavni sud je konačno doneo odluku o neustavnosti odredbi Zakona o VBA i VOA. Bilo je logično da se sve što se događalo a posebno odluka Ustavnog suda o neustavnosti Zakona o VBA i VOA mora razumeti kao impuls koji se suštinski, odnosi i na adekvatne odredbe Zakona o BIA i sa punom izvesnošću moglo se pretpostaviti da će ocena ustavnosti odgovarajućih odredbi Zakona o BIA imati isti rezultat.

To se imalo i dogoditi krajem septembra 2012. godine. Ali, 27.septembra Ustavni sud je obavestio javnost da je sudija izvestilac povukao već pripremljeni Predlog odluke o oceni ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o BIA i da se rasprava o tom zakonu odlaže. Razlog je bio to što je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo obavestio sud da je u toku postupak izmene navednog zakona i podneo zahtev da sud zastane s postupkom.

Šta se zapravo od tada do danas dešavalo sa tim „postupkom za izmene" koji je u septembru 2012. „bio u toku"? Šta uopšte znamo o tome? Ništa, ali bar znamo da su u februaru 2013. u Skupštini utvrđene i usvojene izmene Zakona o VBA i VOA. Bila je to očito dobra prilika da Skupština istovremeno izvrši i manje-više istovetne, istim razlozima uslovljene, izmene u Zakonu o BIA. I propuštena je.

U leto 2013. stiže još jedno upozorenje. Ustavni sud je (konačno) oglasio neustavnim i odgovarajuće odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama. Nažalost, ni to upozorenje nije rezultiralo odgovarajućim izmenama ne samo Zakona o BIA nego čak ni Zakona o elektronskim komunikacijama (tek nedavno je okončana javna rasprava o predlogu izmena i dopuna koje su to trebale da obezbede).

Zato jučerašnja odluka skupštinskog Odbora pored potencijalno važnih pitanja odnosa Skupštine i Ustavnog suda i spekulacija o mogućem ishodu zahteva Odbora otvara i jedno šire, načelnije, daleko važnije pitanje. Koliko bespoštednog rasipanja vremena i društvene energije sebi možemo i smemo da dozvolimo? Vremena i energije kojih ionako nemamo mnogo.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 17:26 30.01.2014

Toma Nikolić

Je od istog suda tražio d sačeka sa ocenom Briselskog sporazuma. Nešto je podneo DSS pa je Toma tražio da ne žuri sa ocenom ustavnosti. Tako nekako. Nije prvi put da neko utiče na sud.

Šteta što nije ni zadnji.
Freedom of Information Freedom of Information 18:14 30.01.2014

pitanje (ne)zaslužuje komentar?

Blogkolege, nisam isključio mogućnost komentarisanja,naptotiv. A pitanje je -
Koliko bespoštednog rasipanja vremena i društvene energije sebi možemo i smemo da dozvolimo?
Zaslužuje li to pitanje neki komentar?

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:13 30.01.2014

Re: pitanje (ne)zaslužuje komentar?

Zaslužuje li to pitanje neki komentar?

Što se mene tiče, zaslužuje.
Svo koje imamo i možemo u to da uložimo.
hajkula1 hajkula1 18:57 30.01.2014

Plava


VBA i VOA i BIA

Ja nemam pojma o ovome, delokrug rada, nadležnost, podređenost, ovlašćenja...

Samo mogu da čitam da se informišem koji Zakoni postoje i na šta se koji Zakon odnosi i šta to može da podrazumeva i da mi se nešto od toga ne dopadne. (Na pr. Zakon o elektronskim komunikacijama - praćenje/ špijuniranje na netu...) I... odprilike tako.




Freedom of Information Freedom of Information 19:02 30.01.2014

Re: Plava


VBA i VOA i BIA

Ja nemam pojma o ovome

Razume se, kao i većina građana. Sa tim "majstori" i računaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:14 30.01.2014

Re: Plava

Sa tim "majstori" i računaju.

S tim se uvek i računa, jer nepoznavanje zakona ne opravdava nepoštovanje istog...
meehan meehan 20:19 30.01.2014

Re: Plava

hajkula1

VBA i VOA i BIA

Ja nemam pojma o ovome, delokrug rada, nadležnost, podređenost, ovlašćenja...

Samo mogu da čitam da se informišem koji Zakoni postoje i na šta se koji Zakon odnosi i šta to može da podrazumeva i da mi se nešto od toga ne dopadne. (Na pr. Zakon o elektronskim komunikacijama - praćenje/ špijuniranje na netu...) I... odprilike tako.


Svi oni ne rade ništa, ili bolje rečeno, to što treba da rade, loše rade! Mada moj pokojni stari, koji je dosta o tome znao, onako iznutra, znao je reći da što slabije izgledaju DB(nekad)/BIA/VBA/VOA oni su ustvari jače i samostalnije, manja im se pažnja poklanja, manje ih se kontroliše, a oni vladaju!
Delokrug, nadležnost....pa trebali bi na teritoriji Srbije da prikupljaju informacije (o protiv ustavnom delovanju, terorističkim aktivnostima, kriminalnim aktivnostima, o delovanju stranih službi na teritoriji Srbije...), vrše analizu istih, i onda preko svojih direktora/načelnika da ih prosleđuju nadležnim organima- MUPu, Ministarstvu odbrane, tužilaštvu, odboru za bezbednost, predsedniku republike(čini mi se!?)...

Podređenost...hm...pa recimo da direktor BIA odgovara direktno VLADI SRBIJE, načelnik VBA(ili je i on direktor?) čini mi se da odgovara generalštabu...sve u svemu strankama u vladi su podređeni!

Ovlašćenja su im slična kao i takvim službama u drugim državama, ali ovde se krije važnost ovog bloga! BIA je nasledila stari kadar ozloglašene DB, pa i nije čudno preispitivanje njihovoh ovlašćenja po pitanju prisluškivanja, i praćenja svih vidova komunikacija...mada je njima i nametnuta određena kontrola, jer mora tužilaštvo da im odobri prisluškivanje, ali problem je KO ima pristup prikupljenim materijalima, ko ih čuva, do kada, kada ima obavezu da ih prosledi...vlada kontroliše direktora BIA, on postavlja načelnike uprava(npr 7 uprava se bavi prisluškivanjem!), direktor postavlja nacelnike regionalnih centara, oni postavljaju svoje ljude od poverenja za nadležne inspektore da vode određene slučajeve....
da rezimiram ko je u Vladi zadužen za bezbednost i ko progura npr.direktora BIA, taj ih i kontroliše, i kontroliše protok informacija... Bio jednom jedan Bracanović, nimalo slušajno proguran na mesto načelnika 7 uprave....

jedno pitanjce...A šta se dešava sa VBA, koliko mi je poznato oni i dalje imaju ovlašćenje da im je dovoljno naređenje načelnika da prisluškuju!?

P.S. ja lično nemam problem da me slušaju, mislim da je to donekle i normalna aktivnost, ali je kod nas previše korišćena u političke svrhe...a globalno je naručena privatnost svima nama čim unesemo ovo "sokoćalo" u kuću i kuckamo po njemu, i klikćemo po netu...
hajkula1 hajkula1 20:22 30.01.2014

Re: Plava

Svi oni ne rade ništa, ili bolje rečeno, to što treba da rade, loše rade! Mada moj pokojni stari, koji je dosta o tome znao, onako iznutra, znao je reći da što slabije izgledaju DB(nekad)/BIA/VBA/VOA oni su ustvari jače i samostalnije, manja im se pažnja poklanja, manje ih se kontroliše, a oni vladaju!



DB, zvuči mi poznato. Mislila sam da su BIA, VBA i VOA nekakvi delovi DB.

P.S.
Čitam dalje. Znači ipak neka podela postoji. Idem da čitam i da ćutim.
hajkula1 hajkula1 20:29 30.01.2014

Re: Plava

meehan

P.S. ja lično nemam problem da me slušaju, mislim da je to donekle i normalna aktivnost, ali je kod nas previše korišćena u političke svrhe...a globalno je naručena privatnost svima nama čim unesemo ovo "sokoćalo" u kuću i kuckamo po njemu, i klikćemo po netu...




Hvala na odgovoru.

Inače i mene briga. Kad malo razmislim, imaju šta i da čuju
a_jovicic a_jovicic 23:42 30.01.2014

Re: Plava

hajkula1

DB, zvuči mi poznato. Mislila sam da su BIA, VBA i VOA nekakvi delovi DB.

P.S.
Čitam dalje. Znači ipak neka podela postoji. Idem da čitam i da ćutim.

Malo više detalja u brošuri Bezbednosno-obaveštajne službe Republike Srbije

Ukratko ... Ove što počinju na "V" se bave vojskom a BIA nama civilima. Istorijski gledano ...

BIA = RDB = DB = UDBA = OZNA (1. i 2. odsek)
VBA / VOA = OB = KOS = OZNA (3. odsek)

Osim njih i Ministarstvo inostranih poslova je imalo SID koji je ugašen pre 6 godina ali prošlog meseca najaviše njegovo "vaskrsnuće".

Na temu odlaganja nemam šta da kažem osim reči BEZOBRAZLUK!

Što se "slušanja po kućama" tiče ...



coviax coviax 22:18 30.01.2014

Problem kompetencija

čini kompetentne,a nenadležne nezainteresovanim da tu nešto urade,
a nadležni,budući nedovoljno kompetentni,a sad i u tehničkom mandatu
bez kompetentnih ne mogu da mrdnu.To dovodi do dupliranja tehnokrata
koji ubrzo ,na žalost,počinju komunikaciju po sistemu vrana-vrani...
Jednom reči,vlasni ne moraju ništa! Mogu kad hoće,a i kad su priterani
uz zid-nalaze pre solomonsko rešenje nego nešto da primene...
Ovako je s većinom vlasti u svetu,samo što se naši u tome "ističu"!
Šta tu treba raditi???
Lično mislim (uveren kao i svaki Balkanac da ne grešim...)da medije
treba osvajati i to najpre nevladinim organizacijama,ali i blogerima,forumašima,
tviterašima itd...
A moguće da treba smisliti neki sistem ili patent koji bi afirmisao više
poštenu i delotvornu informaciju od populističke i demagoške! Nešto kao
automatski detektor laži.Laž i zla namera da ne mogu međ informacije!
(Bilo bi interesantno i razgovarati mobilnim,a ne slagati!)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana