Sport

NBA-izacija košarke

lidiaz RSS / 26.04.2014. u 10:18

Дан после два дебакла наше кошарке. Екипе Звезде и Партизана поражене су од загребачких клубова у два дана. И не само то, видели смо сусрете две потпуно припремљене екипе, и две групе изгубљених људи. Где је екипа Партизана мало мање изгубљена.

На обе утакмице дешавале су се невероватне ствари. Испадање лопте из руку, шут 2 од 32 за три поена код Звезде, односно ноншалантно гледање противника који гине да стигне лопту код Партизана. То је делимично последица премора (1), а више последица лоше организације игре, односно не постојање исте (2).

(1) О премору укратко. И Звезда и Партизан одиграли су превише тешких утакмица током године. С тим у виду, невероватно је да су у протекле три недеље морали да одиграју још 4 утакмице домаћег првенства. На једној дугачкој конверзацији на фб, написано је ово: ”Sećaš se šta je Profa rekao: kada počnemo svake nedelje da igramo po dve utakmice ode košarka. Eto, ode.” Профа је Аца Николић. Да су макар среде прескочене, такмичење би се продужило за две недеље, али ја можда не бих писала овај блог.

(2) О игри, или боље о непостојању исте.

Звезда целе године игра лоше. Ако крене шут, супер, ако не крене утакмица се губи. А шут је неопходно за три поена. Не постоји никаква концепција игре, не постоји неки напад, лопта иде споро*. Не постоји игра два-на-два. Води их један сујетан не-тренер, који се у свим критичним ситуацијама губи, али то надокнађује уласком до пола терена и махањем рукама. Кад видим на неким лакшим утакмицама кад уведе малог Ребића, и онда се дете окреће ка њему за поставку напада, страшно. Тренер води екипу, али играчи морају да одраде детаље. Свој недостатак умећа надокнађује дисциплиновањем играча, па је тако дисциплоновао Јаку Блажића, који се реално највише бори целе сезона. Укратко, Звезда целе године игра катастрофално. Иако ми је лично овај пораз претешко пао, није ме превише изненадио. С обзиром да ту екипу води ”најбољи тренер АБА лиге”, и с обзиром да сам одгледала скоро све утакмице ове сезоне (само оправдано одсутна), било би веће изненађење победити мотивисаног противника.

Да не буде како сам ја паметни генерал после битке, Радоњић екипу води јако лоше. Касно реагује и са изменама и са тајм-аутима. Често мења погрешно. Уместо да дисциплинује екипу због лоше игре, он дисциплинује играче које сме без разлога.

О играчима, селекција је онако. Шилб је био сјајан, али вероватно прескуп, па је морао да иде. Нелсон је убедљиво најбољи играч ове екипе. Нема никакав шут, и не треба га уопште форсирати да шутира, нарочито за три поена. Џенкинс је класичан амерички дивљак, али таквог једног мораш да истрпиш. Мада му треба објаснити да се не шутира у петој секунди напада, без обзира да ли је погодио или не. Јака супер борбен, са супер предиспозицијама и талентован, али нешколован. Наши домаћи, буди бог с нама. Боби донекле, и Рашко на позицијама петице. Од искусних четворки може да се ишчупа један добар. И јако перспективни Митровић и Тејић. Симоновић ништа осим борбености, његова одбрана је последица тога. Игра много лошије од кад је Шилб отишао, и откад је добио већу одговорност. Лазић је рукометаш залутао у кошарку. Он уопште нема талента за ову игру. 

Партизан плаћа цену Дулетове смањене способности, углавном као последица болести, делимично као последица сујете. Он екипу води боље него Радоњић, што и није неки успех, али касни у неким реакцијама, и има недодирљивог миљеника. Кога је једном казнио, али то очигледно није баш имало ефекта. По мом мишљењу, направио је две кључне грешке ове сезоне. Прва, што је на почетку сезоне играо са 5 играча који су делили превелику минутажу (Вестерман, Богдановић, Милосављевић, Кинзи, Ловерњ) и она три несрећна центра. У том периоду није никог другог разигравао. Друга је да је после повреде Вестермана решио да од Богдановића прави плеја. И у томе је омашио. Богдановић и даље није плеј, једноставно нема главу за то. Због те друге грешке су јуче изгубили. По мом мишљењу, у моменту кад се Вестерман повредио, морао је да истрпи Далоа и да од њега направи плеја за овакве утакмице. По мом мишљењу, то би Партизан коштало далеко мање. 

Приче како је Партизан ове сезоне погубио утакмице због повреда, или због она три несрећна не-центра су приче за малу децу. Партизан је погубио утакмице због немања плеја.

О играчима. Богдановић је Партизанов дивљак, шутира без концепције, и само размишља о кошу. Што је сјајно за двојку, катастрофа за плеја. Он је сјајан играч, али не сме да игра плеја. Рационалнија игра ће можда доћи са годинама. И мора да почне озбиљно да игра одбрану, а не да се шверцује. Павловић је сјајан, мало се примећује превелика жеља за доказивањем, али је најстандарднији од кад је дошао. Тепић мора да пробије менталну блокаду да је кошарка игра у којој мораш да шутнеш понекад, и да даш кош. Приметан је напредак у последње време. Бертранс је још увек ван форме. За мене је пријатни изненађење Андрић. Игра добро одбрану, ретко троши лопте, али има невероватно сигуран шут. Јуче је шутнуо само једном и погодио за четири минута у игри. Мене је то фасцинирало, важна утакмица, пуне трибине, и још увек велики заостатак. Мој муж стално говори како има меку руку, али он има и више од тога, има менталитет хероја, играча који се не плаши. Кошаркашки Југовић. Ловрењ је најбољи играч Партизана. Често премало искоришћен. Односно, у жељи садашњег плеја да што пре шутне, лопте ретко и стижу под кош. Не-центри су талентовани, али некако уплашени. И често се одлуче за најгоре решење. Чувени двојац, Гагић-Мусли су углавном збуњени, и по мом мишљењу, њима је потребан добар психолог да би проиграли константно. Милутинов је нешто бољи, али та центарска болест је изгледа прелазна.

 

За крај, опет нешто мало позајмљено, али само у смислу да ми је требало да неко формулише да то и сама приметим. Влада Ђуровић је својевремено рекао како је престао да игра и отишао у тренере кад је схватио да му је фризура или боја чарапа битнија од игре. Сад је обрнуто, играчима је битнији имиџ него игра. Коментар који желим да пренесем је да је наша кошарка почела да пропада када је постала полигон за НБА, и кад је дошло до те американизације европских лига која је ето стигла и до нас. Битно је шутнути, да се да више кошева, победа, пораз, нема везе. Исправиће се. Није битна кошарка, битан је маркетинг, и битна је зарада. То није почело данас, то је почело пре 15ак година. Новац је све, и нико не схвата да ће новац доћи као последица добре игре. Млади играчи одлазе у стране клубове или на америчке колеџе са обећањем о парама, или са неком сићом (огроман новац за наше појмове), и онда дугорочно пропадну. Највећи пример те американизације је Миличић, за кога се сад прича у Америци да је највећи промашај у историји НБА. Он је паре добио, али их није зарадио. Кошарци није оставио ништа. Контра-пример је Никола Пековић, који је завршио своје школовање у Европи, прво у Партизану, потом код Жељка у Панатинаикосу. Први уговор му је био релативно мали, 13 милиона за три године, али претходни рад се исплатио, он је за те три године напредовао до једног од бољих центара НБА лиге, и нови уговор, потписан прошлог лета је 12 милиона по сезони.

Ове две, тако различите каријере треба да служе за наук нашим младим играчима.

 

Да све можда није тако црно, и да је још могуће повратити европску, самим тим и нашу кошарку, показују примери Реала, који игра онај наш стил игре, и упркос томе, или захваљујући томе, су међу најбољима у Европи. Или ова два загребачка клуба, који су претходна два дана играли далеко европскије од наших.

 

И цртица за крај. Ми више, на жалост, немамо тренере. Сваки тренер сада има три помоћника, али кад се погледа списак, мало имена привлачи пажњу. Нарочито код тренера млађих генерација. Највећа очекивања су од Милојевића. И вероватно од Владе Ђокића. Док се за Милоја дуго прича да је виђен за Дулетовог наследника, Ђокића вероватно чека тежи пут доказивања, и можда никад добијене праве шансе. 

И наравно, Џиле, који је толико добар да га разне сујете увек удаљавају од наше кошарке, било клупске, било репрезентативне. 

 

*Лопта иде споро и код Партизана, мада нешто мало брже. Да не одгледах Цибону и Цедевиту, помислила бих да је то само нови европски тренд. Али није. Мада, кад се сетим, лопта иде брже код већине осталих екипа. 



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 10:58 26.04.2014

Moj kolega,

trenirao košarku u mlađim kategorijama Zvezde, je juče pola puta do Novog Sada pizdeo na Jaku Blažiča. Zbog neke situacije kada se sudario sa jednim od tih Zvezdinih crnja, valjda Dženkinsom. Kaže čovek: "Pa, jebote, u pionirima naučiš da kad plej krene na ulaz, ti mu se skloniš u stranu da mu napraviš mesta, a onda kad prođe kreneš za njim zbog eventualnog skoka. A ovaj krene u reket kad i ovaj drugi, sudare se, ispuste loptu i Cibona napravi kontru".

I rekao je još jednu stvar koju sam i ja ranije primetio. Naši spoljni igrači zadnjih godina stalno krenu na ulaz pa se na pola predomisle i krenu da se okreću i vraćaju loptu nazad (koja x puta završi kod protivnika u rukama). Kolega kaže da se u njegovo vreme za to odmah slalo u svlačionicu. Kad kreneš na ulaz to mora da se završi ili (a) košem (tj. šutem) ili (b) faulom ili (c) loptom u aut (da protivnik ne bi napravio kontru)...
lidiaz lidiaz 14:28 26.04.2014

Re: Moj kolega,

Па да, нешколован. Кренуо у контру средином терена, и онда нема осећај где је лопта. Даниловић и Берић, као двојица најбољих играча када је контра у питању су увек трчали са стране.

Као што рече твој пријатељ, нешто научиш кад си мали. Плеј не трчи у контру. Контра се отвара трчањем са стране. Ако још неко трчи иза тебе, ти протрчиш да одвучеш свог играча. Нови играчи су доста нешколовани, и то се по свим тим ситницама види.
hajkula1 hajkula1 11:57 26.04.2014

Suva istina

И цртица за крај. Ми више, на жалост, немамо тренере.


I ne samo u košarci. I ne samo u sportu.
NNN NNN 14:10 26.04.2014

Iskreno

ovo je pobeda košarke i sporta uopšte.
Dok se čović i vujošević valjaju po blatu,
Zagrepčani su ovde došli da igraju košarku.
Iako su bili autsajderi na papiru,
nadoknadili su to pristupom igri.
I pored velikih oscilacija sve 4 ekipe,
obe utakmice su bile na jednu loptu,
i nekako je kosmička pravda da se ovako završilo.

Večeras derbi u fudbalu,
a u sredu u košarci,
možemo još malo da se pljujemo
lidiaz lidiaz 16:02 26.04.2014

Re: Iskreno

Дуле и Чова макар воле ту кошарку и њима је сад физички лоше. А и мени се чини да су ти сукоби доста изазвани са стране да би се замаскирали неки други људи...

Да је космичка правда, јесте. Нарочито кад је Звезда у питању, јер и ”Делије бојкотују АБА лигу”, а онда млађани војници не долазе. Додуше не долазе ни на домаћу лигу. Тужно изгледају Звездине утакмице у полупразним дворанама.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:19 26.04.2014

NBA-izacija

Lepa analiza! Pogotovo o učinku dva srpska kluba, kao i nastupu dva hrvatska tokom ovog završnog ABA turnira.

Mislim da su NBA-izaciju košarke doneli nazovi treneri i napaljeni još više nazovi sportski komentatori koji su umesto lepršave i kreativne evropske košarke (ne samo unas nego i u Litvaniji, još i dok je bila u SSSR-u, Španiji, Grčkoj...) forsirali snagu, dogovorene napade, tranzicije, statistike, sa menadžerima dogovorenu minutažu i, lepo primećeno, igru zarad novca a ne igre. Umesto održanja sopstvenog stila, počeli smo (bledo) da kopiramo NBA. U stvari, NBA nas je kupila, za sitne pare.

Ono što me je najviše obradovalo ove godine je igra Mega Vizure na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Klinci (plus Varda) su bili sjajni!
lidiaz lidiaz 15:57 26.04.2014

Re: NBA-izacija

Мега игра одлично, сад су још и појачани Величковићем.
То су углавном школовани играчи и то је клица наше неке будуће репрезентације.

За те нове тренере, не могу да се сетим ко их је назвао лаптоп тренери, Дуле ваљда.

Иначе, мени је фантастично како Радоњић после утакмице изјављује како ето нису ишле тројке, а улавном иду.
omega68 omega68 16:55 26.04.2014

Re: NBA-izacija

Umesto održanja sopstvenog stila, počeli smo (bledo) da kopiramo NBA. U stvari, NBA nas je kupila, za sitne pare.

Ово важи за све аспекте живота данас.Ми чак нисмо ни купљени.Ми смо под окупацијом али нико да се охрабри да то јавно каже.
Лидија, савршена анализа.Ово ти иде боље од доказивања да је велики прасак створио белог човека од белог мајмуна и црног човека од црног мајмуна.
Нисам кошаркашки стручњак али ми некако ово око Радоњића мало...Чини ми се да није он највећи проблем, у Звезди годинама нема система, нема визије како тим треба да се селектира, да расте и да сазрева.Партизан то има и мислим да би Радоњић у Партизану имао већег успеха.Али, генерално си у праву.
Biljana 77 Biljana 77 17:33 26.04.2014

Re: NBA-izacija

Ово ти иде боље од доказивања да је велики прасак створио белог човека од белог мајмуна и црног човека од црног мајмуна.

A otkud žuti? Usralo ih?
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:48 26.04.2014

Re: NBA-izacija

Ми чак нисмо ни купљени.Ми смо под окупацијом али нико да се охрабри да то јавно каже.


Jok, bre: mi smo sami skinuli gaće.

A otkud žuti? Usralo ih?


Tuše!

A crveni su u stvari zaguljeni majmuni.
lidiaz lidiaz 17:59 26.04.2014

Re: NBA-izacija

За Радоњића, не верујем, ни Партизан га не би издржао. Једноставно нема оно нешто. Касни, нема концепцију, или нема интегритет.
omega68 omega68 18:22 26.04.2014

Re: NBA-izacija

A otkud žuti?

od žutih majmuna
NNN NNN 20:29 26.04.2014

Evropa strajks bek

Večeras u 22:30 po našem (a 4:30 po ET)
moćićemo (nadam se) da gedamo Evropeizaciju NBA,
tj. naš San Antonio u Dalasu.
San Antonio je legija stranaca predvođena našim Popom.
Dalas predvodi najbolji Evropski košarkaš u istoriji,
+ Kalderon je startni plej.
NNN NNN 00:25 27.04.2014

Re: Evropa strajks bek

Ste gledali?
I love this game!
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:47 27.04.2014

Re: Evropa strajks bek

nismo,ali hvala bogu na youtubeu!!


NNN NNN 18:38 27.04.2014

Re: Evropa strajks bek

Mislim da je to bio jedini smislen način da se završi ovakva utakmica - verovatno najbolja ove sezone!
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:29 28.04.2014

Re: Evropa strajks bek

mislim
,da je nba play off,
druga dimenzija košarke; apsolutno nedostižna evropi.
ok,sentimentalnost i sve to
aliii

ovo je poenta svega;
golden stejt - la klipers
atletika
,strašni beli šuteri,
kretnje u blokovima
...tuča u odbrani,sa maksimalno kontakta.
posebno bih izdvojio harrison barnes -a.
lidiaz lidiaz 22:31 27.04.2014

Финале

Сад ми је још мање јасно како смо изгубили, и једни и други.
Једна осредња утакмица са потенцијалном екстра звездом Шарићем, вероватно нови Кукоч.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:09 28.04.2014

Re: Финале

са потенцијалном екстра звездом Шарићем

Šarić je posle meća izjavio (bilo nekoliko puta na TV prilogu, ne mogu nigde da nadjem u vestima pa parafraziram) da je "pobedila košarka duha, gega, kreativnosti". Upravo ono o čemu si pisala a većina nas te podržali.
lidiaz lidiaz 17:47 28.04.2014

Re: Финале

Па да. То је та европска кошарка коју сам ја код Загрепчана делимично видела, јуче мање.
Наши играју доста НБА-стилом.

Својевремено је Божа Маљковић од Лиможа направио европског првака. Ретко су примали преко 60 кошева, а Божа је у европску кошарку по први пут увео концепт чврсте одбране.
Мени се лично та игра није свиђала, али је донела резултат.
Мени важна напомена је да у тој екипи није било екстра звезда, и да је игра направљена према тиму добрих, али не одличних играча.
Сумрак кошарке код нас је почео када су многи тренери, нарочито код клинаца, почели да спроводе Божин концепт. И почели да гуше таленте.
alselone alselone 11:30 28.04.2014

Naucnica i ovoliko poznaje kosarku!?

Lidia, koja si ti carica.
ivan_vucetin ivan_vucetin 11:57 28.04.2014

Komentar autoru

Prvo važna napomena: Komentar se odnosi isključivo na tekst i ništa nije lično.

Prva stvar koja mi malo bode oči u ovom tekstu je što nisam obožavalac pristupa "Bolje bih radio posao od onoga ko je plaćen za to" pa mi malo robusno zvuči da bilo ko sem ljudi koji su ceo život u tom poslu za trenera koji je više od decenije šampion države kaže kako kasno reaguje i donosi loše odluke.

Potrudiću se ipak da i ja iznesem svoje koliko je moguće realno mišljenje.

Što se tiče Dejana Radonjića, on je vodio ekipu koja ima prvu evroligašku sezonu i igrače koji nisu naviknuti na takve utakmice, i gotovo svih deset Zvezdinih utakmica se završavalo na jednu loptu. Do tih situacija ekipa sa bezidejnom igrom ne dolazi.
Vezano za veliki broj šuteva za tri poena, to možda i nije igra koju bi Radonjić voleo da igra, ali je potpuno prirodno pokušati da eksploatišeš potrebu protivnika da skuplja odbranu na Marjanoviću.
Disciplina - Crvena Zvezda dugo nije imala disciplinovaniju ekipu, i to se pre svega ogleda u timskoj odbrani. Dzenkins je disciplinovan i zahvalan igrač koji odlično koristi svoje vreme i poštuje svoju ulogu u timu. Odluku da Šilb napusti ekipu smatram razumnom, jer je čovek doveden da igra poslednje napade u utakmicama na jednu loptu, što je i radio, a utakmice se nisu završavale u korist Zvezde. to je račun koji je morao da plati.

Vujošević je imao "zaštićene miljenike" i u svakoj prethodnoj generaciji, ali oni to nisu postajali jer su bili simpatični momci, nego jer su delili njegovu glad za pobedom i rezultatom, i podrška tim momcima se gleda kroz rezultat, a ovaj čovek ima ozbiljan rezutat koji mu drži ledja.
Pogled na poziciju plejmejkera mi nije jasan... Ne vidim kako plejmejker može da stvori prostora za kreiranje igre ako sam nije opasan po koš i ne tera odbranu da igra čvrsto na njemu. Ne smatram da je Bogdanović plejmejker, ali su najbolji plejmejkeri približno njegovih godina (Setf Kari, Kajri Irving...od evropskih starijih Vasilis Spanulis) pre svega dobri "divlji šuteri", jer kada odbrana počne da razmilja o njima, to im otvara igru za celu ekipu.

Što se ova poslednja dva poraza tiče, smatram da jesu katastrofalni, što se košarke tiče, smatram da nije.

A što se pristupa u tekstu tiče, ostaviću link za jedan svoj tekst kako bliže razumeli o čemu pričam:
http://ivanpisezavas.blog.com/2012/11/27/prosecan-srbin/
lidiaz lidiaz 15:08 28.04.2014

Re: Komentar autoru

ivan_vucetin
Prvo važna napomena: Komentar se odnosi isključivo na tekst i ništa nije lično.

Prva stvar koja mi malo bode oči u ovom tekstu je što nisam obožavalac pristupa "Bolje bih radio posao od onoga ko je plaćen za to" pa mi malo robusno zvuči da bilo ko sem ljudi koji su ceo život u tom poslu za trenera koji je više od decenije šampion države kaže kako kasno reaguje i donosi loše odluke.



Ја нигде нисам написала да бих посао радила боље, нити мислим да коментаришем нешто у шта се не разумем. Не морам да будем тренер цео живот да бих кошарку познавала и разумела, довољно је да сам две деценије активно у истој учествовала, што као играчица углавном у млађим категоријама, што касније као помоћни судија.
Док сам играла променила сам неколико тренера, неки су били бољи, неки лошији. Као помоћни судија провела сам десетак година пратећи различите нивое утакмица, од пионирских до сениорских, и од бетон лиге до лиге шампиона.

Дуле Вујошевић је сјајан тренер, али по мом мишљењу, ове године екипа је могла бити боље вођена. Не због овог пораза, или било ког другог појединачног резултата, већ у целости.
Богдан на терену сме да ради малтене шта хоће, и таквог играча треба истрпети. Проблем који сам ја видела је да већина осталих не сме да шутне уопште, или то ради у грчу.
Такође, Богдан одбрану игра лошије од других бекова. И на крају, доста често лопту држи дуже него што треба, и чини се да уопште не размишља да неког може да проигра.
Ја нисам рекла да он није за плеја зато што превише шутира, он није за плеја зато што само размишља како да поентира. Једноставно, нема главу за плеја. Ко год је играо кошарку зна да плеј не може бити свако.
Плеј треба да буде опасан по кош, али мора да има преглед игре, Богдан има само прво.

Код Звезде, можда и постоји нека идеја, али ја је стварно нисам видела. А скоро све утакмице у Београду сам одгледала уживо, и ону где нас је било једва нешто више од 500. Тад се игра осећа, преко ТВа се само гледа. Што се тиче шута за три поена, у Звезди ове сезоне само Боби није шутирао тројке, сви остали јесу.
Радоњић екипу једноставно води лоше, не знам како то да ти објасним, мада нешто што си рекао је индикативно. Све утакмице су на један шут, и све су изгубљене.

За доњи линк, не знам шта да ти кажем. Мало је увредљиво цитирати га као поруку. Разумети се у нешто и то исто радити не мора неопходно да буде повезано. Проблем је обрнут, кад се ради оно што се не разуме, а то је доста често, и не само код нас.



ivan_vucetin ivan_vucetin 22:19 28.04.2014

Odgovor.

Nisam imao nameru da uvredim bilo koga. Žao mi je ako je otišlo u tom pravcu. Suština koju sam hteo da pogodim jeste u tome da Vujošević i Radonjić verovatno jesu trenutno dva najbolja trenera u našoj ligi (uz naravno žaljenje što Zvezda nije zadržala Karija Pešića), i da im ipak treba pristupiti sa dosta više poštovanja. Nisu tu slučajno i rade to najbolje što mogu, a da uprave mogu da nadju nekoga ko će raditi bolje, ne bi bili tu. Dakle iznad konkurencije su.

Bogdanović je generalno imao problem u odbrani jer Vujošević voli da kombinuje odbrane u toku meča, a on je bio naviknut da igra u paru sa Milosavljevićem (koji se mora priznati dosta veći radnik na terenu) i do dolaska Pavlovića je tu bila rupa. U napadu se od njega očekivalo da odmeni i Lea i Bertansa od jednom, on to nije mogao.
Da li je ekipa vodjena lošije nego što je bilo moguće ne znam, ali gledajući košarku znam Dule voli da igra napade kada spusti loptu na niski post u prvih desetak sekundi napada, a ove sezone nijedan centar nije mogao da odgovori na takve napade, i tu je moralo da dodje do promena u odnosu na prethodne sezone.

Za Radonjića, ne mislim da je krivac za "loše" rezultate, a još manje mislim da je na krivom putu. Izvlači iz igrača ono što mogu da pruže. Čvrsto verujem da bi bez Bobija u timu zvezda igrala sa mnogo manje šuteva za tri poena.
U timu svako ima svoju ulogu, deluju kao tim i razvijaju se. Nekad se primeti malo odsustva koncepcije i nešto straha, ali to nije kontinuitet, a i fali im jakih utakmica, sve to s vremenom dolazi na svoje.

Ne mislim da ne znate ništa o košarci, daleko od toga, jer da mislim tako nešto ne bih ni ostavio komentar, samo mi je delovalo da ste malo strogi u gledanju situacije.
pape92 pape92 22:58 30.04.2014

zaključna reč

U pravu su za Radonjića. Imam i sam malo iskustva u košarci prenetog uglavnom od Bate Đorđevića. Dan - danas igram rekreativno sa drugarima koji su svi prošli kroz razne timove i takmičenja, i naravno, komentarišemo, slično tebi.
Veliki problem pored Radonjića je što nema ko da pogodi spolja a da mož čovek da mu veruje i da mu da takvo zaduženje, tj stalni posao. Nije da nisu mislili na to pre sezone, ali očito da se Šilb mogao platiti samo ulaskom u 16, a što nismo ušli, opet Radonjić. Jeste da se Nelson nesrećno sapleo protiv Makabija u poslednjem ulazu, a da nije odosmo u 16, osta Šilb, dobismo ABA, ali moralo je to da bude sigurnije. Kad se već ispružilo dotle, da se još za Pešića i druga bi se pesma pevala.
Jes da sam kasno video blog, ali moram da kažem.
lidiaz lidiaz 08:36 01.05.2014

Re: zaključna reč

Ти што треба да погађају од споља су сви релативно просечни, и притом са мањком самопоуздања. Џенкинс је једини, и зато је он и преузимао ту одговорност, али треба да постоји подршка.
Мада, никад квалитет наше кошарке није био у играчу који је тај супершутер, већ у колективној игри. Када се тај квалитет игре врати, вратиће се и кошарка.

Намерно болдујем ”игра”, то је оно што је изгубљено у овој ”транзицији” и ”модернизацији” наше кошарке.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana