Hronika

Тројице, пре 19 година

lidiaz RSS / 30.05.2018. u 09:31

Била је недеља, празнична и вашарска у Варварину. Градић је мало ван главног пута, па се камиони могу видети само кад доносе робу на пијацу. До најближег магистралног пута има око 6 километара њива. Тај мир варошице удаљене од већих саобраћајница осећа се и пијачним данима. Тада само има мало више света, на Тројице и више шаренила. А време за Тројице је, некако, увек лепо и сунчано. Али те 1999 Србиј је била под бомбама и са свакодневним прелетима непријатељских авиона. Па није звучало као грмљавина.

Џејми Шеј је цинично изјавио да је мост био легитимна војна мета. Ратни злочинац, који као и њему слични, никад није отишао да види то ”легитимну војну мету”. На којој две фиће нису могле да се мимоиђу.

nato-pomen-poginuli-bombardovanje-varvarin-1328585176-35248.jpg 

Жртве, од којих је најмлађа, Сања Миленковић, имала тек 16 година, ниад нису добиле своју правду. У очима света они су зликовци, или припадници народа зликоваца, који су заслужили шта им се десило.

 Војкан је имао 31 тада. Рече ми сведок, Момчило који је био рањен и рука му је отада остала укочена, да га је видео како као без душе трчи да помогне жжртвама на мосту после првог удара. Сања је била на мосту у тренутку првог удара, али се још држала за мост, жива, и чекала спасиоце. Онда је стигао други авион. Да није било тог другог удара, можда бих могла и да помислим да то није био ратни злочин, него грешка. Али други удар, пошто је мост већ био довољно оштећен, био је усмерен не само да усмрти оне преживеле на мосту, већ и спасиоце. Наишао је згодно, баш после 20-ак минута, кад екипе стигну.

Мала дигресија, и телефонски позив захваљујући коме сам ја жива и неповређена изашла из рата. Кад су погодили Генералштаб и зграду Владе, са врата ме вратио телефон. Другарица која је видела дим из смера мог краја задржала ме је на вези таман толико дуго да сам фијук пре другог удара чула још на степеницама своје зграде. 20-ак минута после првог. 

 

Screenshot_3-80.png 



Komentari (17)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Черевићан Черевићан 11:37 30.05.2018

Анђела греси

1999 - Варварин...Τριάδα

док присета као овог буде
ЗЛОЧИН неће застарити ,
Милосрдног анђела* акције
нељудскости ваља потсетити

NATO.... *Operation Allied Force
freehand freehand 13:01 30.05.2018

Lišće

... prekriva Lisabon.
I ćutnja i zaborav.
sevarlica sevarlica 14:43 30.05.2018

...

Џејми Шеј је цинично изјавио да је мост био легитимна војна мета.


Džejmi Šej ne bi bio na tom mestu u tom trenutku da nije bio gnjida od koje se takva izjava očekuje.
Naša obaveza, kao države i naroda, je da ne zaboravimo. Iz dva razloga: zbog mrtvih i ranjenih, ali možda još više zbog živih i onih koji će živi tek biti.
Takođe je važno da shvatimo da pravdu, onakvu kakvom je zamišljamo, nikada nećemo videti, i da se pomirimo sa tom činjenicom.
Da ne zaboravimo, ali da znamo šta nam je realnost.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:28 30.05.2018

Питање за Супермода

Зашто наша призната научница, са докторатима и постдокторатима из Белог Света, није ВИП, а разноразно политичко смеће јесте? Србија у малом.


Лидија,
римски су и нас на Миљи гробарили, тресло се као Хирошима на Стражевици. И ја сам, као и Теа, прошао кроз минуте страха, потреса и стрепње за свој живот, нема особе на подручју Србије, вероватно и Југославије, која није исцимана тиме.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:34 30.05.2018

Re: Питање за Супермода

Бтв, ако ћемо гледати ко је колико грешан у Вечности, ја сам тебе звао телефоном када су вам рокнули Ђенералштаба, а ти мене ниси када су просули тепих и крмаче по Миљи. Колатерал, јеби га.
lidiaz lidiaz 23:16 30.05.2018

Re: Питање за Супермода

Зар ниси већ био у Израелу?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:31 30.05.2018

Re: Питање за Супермода

4.6. sam bio u IL. Bio sam kod vas kući posle direct hita u Đ.Š. Čuli smo se isto veče kada ste pogođeni. Inače, na Milji je izgledal otrpilike ovako: bio sam to popodne kod Jece DI (zna je Docs) na Banjoli. Nešto sam završio malo neke vutre taj dan. Nesigurno smo se izgrlili. Ja zapalio na Milju, koja je bila prazna tada. Boki i Leca u IL, Lesko zaglavio u Banjaluci sa ekipom RTS, koja nije mogla natrag.

Pustio sam mali portabl teve, na kojem je išla Apokalipsa. Otišao sam u kuhinju, smotao i zapalio džoks na kuhinjskom prozoru, s pogledom na Darkvud. Setno sam potražio nešto u fridžu za has, al' kako nije bilo Lece, nije bilo ničega za has. Setno sam izvadio neki njen zamrznuti parizer-podrigušicu od pre Miloševića iz zamrzivača. Vratio sam se u dnevnu sobu. Na teveu je išla scena kada Robert Duval surfuje po Namu, dok oko surfera nadleću avioni i padaju bombe. Džok mi se ugasio u rukama. Odjednom, sa tevea je počelo da se čuje snažnije odjekivanje iako je bio utišan. Pogledao sam u ugašeni džokavac i zadivio se Forsovcima kako su mi završili dobru šemu. Međutim, tada je počelo da roka oko zgrade. Jedan udar me je bacio na guzicu. Brzo sam se povukao u dovratak stana, pošto je Avram Izrael pričao da kada zgrada padne, ti regali bi trebalo da budu jedino što ostane od zgrade. Naslonio sam se na vrata koja su počela nenormalno da se tresu i cela zgrada da podrhtava. To je trajalo nekih par minuta. Prozori su poprštali. Zgrada se uvijala i stan se punio prašinom. Mislio sam da je kraj. Onda je stalo. Otišao sam do prozora kojeg više nije bilo, i čuo zvuk udaljavajućih se aviona. Zapalio sam ostatak džojusa i nasmešio se. Okrenuo sam fon u Izru i rekao Bokiju i Leci da nemamo više kuću i da mi pošalju pare da se evakuišem. Pare su stigle preko Jece DI-ine keve, preko Dunav Osiguranja posle dva meseca. Bilo je još toga docnije. Dolazio Igor da mi lepi neke mušeme na prozor.

tasadebeli tasadebeli 07:30 31.05.2018

Re: Питање за Супермода

Srđan Fuchs

просули крмаче по Миљи



Мени тада, ту ноћ, попуцале водоводне цеви у дворишту чак овамо на Брду, старој Чукарици.

Додуше, јесу и цеви биле старе, предратне, довезли их мој деда и прадеда на камиону Цанета Курбле, а истоваривали их Прле и Тихи још као гимназијалци, али свеједно...

Много је то тресло.

Код шурака на Скојевском насељу излетела улазна врата на згради из рагастова. О прозорима да и не причамо.

Гадне, бре, те крмаче.


Посттрауматски синдроми:

Година 2002. Екскурзија, седми разред, 13 година. Моји ђаци, мученици који су у свом четвртом основне преживели гађање резервоара по Липовици у близини места њиховог становања, па бежали са родитељима у противавионско склониште у подруму своје школе која је тада остала без иједног прозора и врата.

Елем, три године касније... Хотел Патрија, Суботица. Ми на трећем спрату, изнад нас матуранти Прве економске из Бгд. У два ујутро неком матуранту, да ли случајно или намерно, небитно, флајка од две литре кока коле слетела са прозора хотела доле на аутобуску станицу, на асфалт. Пукло у глуво доба ноћи као бомба.

Колега и ја који смо дежурали у ходнику нисмо ни стигли да се снађемо, а сва ова наша деца, основци, у року од два минута били спаковани, ранчићи на леђима и унезверено истрчали на ходник, кренули у бежанију.

Једва смо их зауставили.

Имао сам тада у том одељењу, неке клинце и клинцезе који су још увек умели да се упишке у гаће од страха када год се уплаше, од било чега.

Еј, тринаестогодишњаци...

Децу им никада нећу ни заборавити ни опростити.



Питање за Супермода

Зашто наша призната научница, са докторатима и постдокторатима из Белог Света, није ВИП, а разноразно политичко смеће јесте? Србија у малом.



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:53 31.05.2018

Re: Посттраума

Ja sam nešto slično doživeo kada sam se, nadasve briljantno i umno evakuisao u Jerusalim, na prvi dan Druge Intifade. Elem, krenulo rokanje u Jerusalimu, septembar 2000. Počinje sirena. Bacam se pod krevet i razmišljam o puzanju ka ragastolu! Opet, aaa, pa nema ni dve godine da sam bio u istoj situaciji! Jebem ti evakuaciju i život. Kada ono, religioze označavaju početak Šabata. Prvi Šabat u Jerusalimu. A u Tel Avivu tečno žurke petkom uveče.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:10 31.05.2018

Re: Посттраума

За српску дечицу, размишљам сада како сам ћале, "човече срђанине, замисли да крене неко срање и да моји малишани морају да пролазе кроз то" - малени добришке да пате због имбецила политичара... Тако да сам отворио Road Map к Плану Б. There has to be always План Б.
tasadebeli tasadebeli 19:13 31.05.2018

Re: Посттраума

Srđan Fuchs
За српску дечицу, размишљам сада како сам ћале, "човече срђанине, замисли да крене неко срање и да моји малишани морају да пролазе кроз то" - малени добришке да пате због имбецила политичара... Тако да сам отворио Road Map к Плану Б. There has to be always План Б.


Мора.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:51 31.05.2018

Re: Посттраума

Stalno se zaboravlja da je Srbija 1915-1917. evakuisala inteligenciju u Berlin-Pariz-London-Njujork-Sidnej, da stvori diplomatiju tokom, i za posle sukoba. A Dačke danas uslovljava svakoga da mora da se učlani u SPS? Je l' znaš da u MIP-u visi Titov anfas veličine kod Džabe Hata smrznutog Han Sola, kod SPS-ovog ministra (ova naša blogerska buranija je spremna da se učlani u tu lopovsku bratiju intelektualno - Za SPS spremni!). Smrzao sam se kada sam u nekoj pratnji to video. Država bez identiteta.
freehand freehand 20:21 31.05.2018

Re: Посттраума

Stalno se zaboravlja da je Srbija 1915-1917. evakuisala inteligenciju u Berlin-Pariz-London-Njujork-Sidnej, da stvori diplomatiju tokom, i za posle sukoba.

Dabre. To se zove 1300 kaplara.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:59 30.05.2018

Interesantno

Da nazivaš ovaj praznik "Trojice". Verovatno tradicionalni naziv iz Moravske. Praznik je Duhova, silazak dara Svetog Duha na Jerusalimsku Crkvu - na Sionu se odigrao događaj, po Tori Be Al Pej. Šavuot, u judejskoj tradiciji, otkrivanje Tore Mojsiju.

Πεντηκοστή in Ancient Greek.
lidiaz lidiaz 23:15 30.05.2018

Re: Interesantno

У Железнику су исто Тројице.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:04 31.05.2018

Re: to ma haaa vk

Dobro, Raška smatra i Železnaju za Moravsku. U Želji sam zapravio prvi džoks, prvog dana bombardovanja, kod mog druga Batketa, dok smo gledali s pendžera kako blješti u apokalipsi Beeograd. Ceo BG je bio blizak tih dana.

lidiaz lidiaz 22:21 31.05.2018

Овај помен треба да очува достојанство

Закључаћу га, па се свађајте негде другде.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana