Film| Hronika| Nostalgija| Život| Životinjski svet

Што си ти бречио ону мачку?

little_radojica RSS / 20.07.2014. u 12:55

Много ме воли моја мајка. Али, чак ни она није могла, а да не закључи, помало грубо, да сам ја један "лепак за будале". Стално сам истеривао "неку правду", што у обданишту, што на игралишту. Од маторих гилиптера из дворишта и из школе нема ко ме није давио, тукао и зајебавао. Не моји вршњаци, не деца са којом сам се играо већ старије силеџије којима сам пружао отпор. Као и оне жртве силовања што су носиле "прекратку сукњу", тако и ја понекад мислим да сам био "превише у праву", или сам се бар "правио паметан", "филозофирао" итд. Преиспитивао сам себе тако једно милион пута и увек долазио до истог закључка да ће пре бити да сам стварно лепак за будале, него ово друго. Било да су дошли пар година старији па нас отерали са терена или средовечни људи без икаквог осећаја гриже савести што деци отимају терен, било да нам старији и јачи из чисте обести "грацкирају" кликере или узму нову лопту и кажу "да ће је вратити"- ја нисам могао да ћутим нити да им се склањам с пута. 

Од свих таквих епозода једна је оставила посебан траг. Иако сам и у тој епозоди добио неке батине, увек се слатко исмејем кад је се сетим.

Било то у Сремским Карловцима где ми је живела моја Супер-бака, заправо Супер-пра-бака код које сам волео да одем и да останем и по недељу дана не питајући за родитеље и кућу и град. Супер-пра-бака је надомак куће имала све што деранима треба: башту са рибизлама и јагодама, Паркић са пешчаником, тобоганом, љуљашкама, кошем и головима и мало даље и чесму на коју је требало отићи по воду и најбитније - комшилук пун деце. Зими је била слаба вајда од Паркића, али су зато ту биле улице у брдима по којима је вожња санкама упоредива са ролер костерима. Е баш на такво једно стрмо брдо сам се попео са млађим братом кад сам имао можда 7 година све вукући санке за собом.

Тамо ме је чекао Хасан, мало старији дечак којег сам се силно бојао. Можда због имена, можда због боје коже, али највероватније због тог хладног погледа којим ме је одмеравао готово увек. Никад се нисмо баш дружили, али се знамо из виђења из истог тог Паркића, још од летос. Тај дан му је хладнокрвност посебно ишла од руке јер је улица била мрачна и празна, црепови су сабласно звецкали по крововима због ветра,  а његово домунђавање са својим компањоном не скидајући очи са мене и мог брата је било готово филмски сценично. Добар, лош и зао. 

Окренути се на пола брда уз гримасу као да сам нешто заборавио и намигивање брату који би се вероватно гласно ишчуђавао тој наглој промени плана није била моја опција. Страх ми ју је дошаптавао на уво сваки пут, али никад нисам успео да савладам срамоту од своје савести. Или можда сујету. Док ми је срце све јаче лупало од страха, а не од озбиљне узбрдице како би требало, настојао сам да и сам задржим индиферентан израз лица на којем се не може прочитати да сам свестан Хасановог наума. Хасан можда није ишао у школу и није умео да чита слова, али такав блеф је свакако могао да прочита. И даље је чекао. Није Хасан добио моју пажњу ни кад сам се попео до те раскрснице где је укрцавање на санке било могуће, али ја сам свакако његову имао:

-Јели ти, дођи 'вамо да те нешто питам.

-Ко, јел ја? - осврнем се око себе само да бих потврдио да никог другог на улици нема дајући Хасану шансу да избегнемо неспоразум.

-Да, ти. како се зовеш?

-Влада. А ти?

-Јеси долазио ти у паркић летос?

-Да. Што?

-Па да, видео сам ја тебе тамо. Него... Што си ти летос БРЕЧИО ону мачку? -питао ме је подбочивши се рукама на кукове и фиксирајући свој поглед на мени тражећи одговор без околишања.

- Немам појма о чему причаш. Нисам "бречио" никакву мачку...

У том моменту сам морао да се савијем јер ми је понестало ваздуха. Хасан је знао где је плексус и како се користи.

-Ово је нека грешка- процедио сам кад сам мало ухватио даха - Побркао си ме с неким.

-Како би било да ја сад тебе бречим као што си ти бречио ту јадну мачку?

- Нема никаве мачке - упорно сам понављао, схватајући да сам сувише уплашен да узвратим. Није био ни много већи, нити је тај његов мистериозни пратилац деловао много јак. Просто, аура страха око њега ме је оковала. Шутнуо ме је још пар пута док сам био на земљи, све понављајући да ми је то због мачке коју сам, ето тако, бездушно "бречио". Срећом, брата ми није дирао.

Имао сам до следећег лета да размишљам о тој "мачки" пре него што се опет видим са Хасаном у Паркићу, јер недолазак у Паркић због Хасана ни тада није била опција. Није да сам размишљао да ли сам стварно "бречио" неку мачку, него зашто му је уопште та проклета мачка требала да ме пребије? Следећи пут кад смо се видели пред њим је стојала мало одлучнија зверка, која се није бојала да бречи - њега. Након што сам осветио свој понос тако што сам му се супротставио и чак га у "размени ватре" јуначки спичио каменом у главу (што се други нису ни усуђивали) нисам више имао проблема са Хасаном. Отада се ове анеготе сетим не због батина које сам добио, нити због измишљене мачке, већ због речи "бречио" коју је он тако некако карловачки отежући (брееечио) сасвим мангупски озбиљно изговорио. Да се нисам толико бојао могао сам се још онда смејати.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 15:21 20.07.2014

Da skrenem misli


Lepo pises. Zanimljiv dogadjaj. I meni se desavalo da ponekad dobijem batine u detinjstvu. posebno kada odem negde i sto su svi mislili da sam decak (prema devojcicama je bio primenjivan nesto drugaciji tretman. Bilo je svega, od zadirkivanja, ruganja do ozbiljnih batina. Dobro, nije da nisam umela da uzvratim

Najzesce batine dobila sam u tecinom rodnom mestu, u Provu. Igrali smo fudbal, (odrasla sam uz fudbalsku loptu, prva igracka koju sam dobila od tatinog druga, tata je inace bio fudbaler...). Samo su se odjednom svi okomili na mene, da me udaraju, sutiraju, nije ih zaustavilo ni sto sam pala... Kasnije sam saznala da je to dobrodoslica svakome ko dodje sa strane. Postala sam opreznija i spremnija.

little_radojica little_radojica 06:54 21.07.2014

Re: Da skrenem misli

hajkula1

Lepo pises.


Хвала Хајкула

Kasnije sam saznala da je to dobrodoslica svakome ko dodje sa strane.


Баш су те дочекали. А нису се трудили ни мачку да измисле.
Ја сам, напротив, вероватно изгледао као лака мета, да не кажем као девојчица.
Вероватно као онај "фићфирић" којег је Том Сојер морао да пребије.


hajkula1 hajkula1 10:04 21.07.2014

Re: Da skrenem misli

little_radojica

Ја сам, напротив, вероватно изгледао као лака мета, да нjavascript:;е кажем као девојчица.
Вероватно као онај "фићфирић" којег је Том Сојер морао да пребије.




Dobrodošao u klub

Izgledala sam kao plavi dečak iz fine kuće. Mamac za budale, (bez obzira na frizuru).

anamarkana anamarkana 15:48 20.07.2014

ko zna


šta si ti sve radio nekoj tamo mački a nisi ni znao da je ustvari - brečiš !
little_radojica little_radojica 07:02 21.07.2014

Re: ko zna

anamarkana

šta si ti sve radio nekoj tamo mački a nisi ni znao da je ustvari - brečiš !



Све је могуће, он је деловао озбиљно забринут за ту мачку.

Нешто као у првих 30 секунди овог видеа... (Spoiler: Након 35 секунди иде озбиљно насиље)
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:44 20.07.2014

3.

:)

little_radojica little_radojica 07:07 21.07.2014

Re: 3.

stefan.hauzer
:)



Нисам знао да је и треће место сад на цени?
determined determined 07:43 21.07.2014

Бречење ?

Шта значи бречити ?
little_radojica little_radojica 07:55 21.07.2014

Re: Бречење ?

determined
Шта значи бречити ?


Ево ја већ 20 година размишљам. Па реко да напишем блог, можда ће неко знати :)
Можда је Хасан научио да чита, па се јави у коментарима да појасни...
hajkula1 hajkula1 10:07 21.07.2014

Re: Бречење ?

little_radojica
determined
Шта значи бречити ?


Ево ја већ 20 година размишљам. Па реко да напишем блог, можда ће неко знати :)
Можда је Хасан научио да чита, па се јави у коментарима да појасни...



Baciti na zemlju, tresnuti (o tle), u tom smislu. Za razliku od, brekati, što znači pričati bre.

Valjda.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 21.07.2014

Re: Бречење ?

Govorio si mački "bre"?
To stvarno nije u redu.

zilikaka zilikaka 21:37 21.07.2014

Re: Бречење ?

Baciti na zemlju, tresnuti (o tle), u tom smislu


Ja samo da potvrdim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana