Astrologija| Budućnost| Ekonomija| Politika

Prva runda gotova - kako stojimo?

little_radojica RSS / 19.02.2024. u 10:05

Рат је ултимативна коцка, нема већих улога. Одлука да се иде у рат значи и прихватање последица те одлуке. Рече лепо нешто у том смислу још ономад један од незваничних богова те дисциплине, Гај Јулије Цезар, прелазећи Рубикон. Оно што није рекао је да кад следећи пут дођеш на ред (ако дођеш) можеш и да не бациш коцку. У људским односима не постоје непоправљиви односи иако су сујете и осећања уопште велика препрека, а у односима целих друштава још мање јер су и та осећања деривати, а они који друштва воде се тиме баве занатски и тренирани су да (донекле) потисну емоције. Свакако је тешко, али није ни немогуће ни незамисливо.
Мој је утисак, и са тим иде и још једно разочарање у Европу пре свега, али и цео колективни Запад као сферу у којој и ми интелектуално бивствујемо, да у новој рунди неће бити искоришћена прилика да се ситуација деескалира. Ту пре свега мислим на сукоб у Украјини који је значајнији за глобални поредак, али периферним погледом гледам и на Газу где је страдање цивила и последице по локалну популацију још трагичније. Путин је још једном оставио простор за решевање ситуације преговорима иако сад тражи више, мада изгледа ни он више не верује да је анти-руска хистерија у Европи и Америци излечива у овој генерацији. Узрок рата и јесте та скоро патолошка анти-руска хистерија, без ње не би било НАТО-а, без ње не би било потребе за ракетним штитом.
Не улазећи сад детаљно у генезу те фобије од Русије питање је како је могуће да се тако нешто деси у напредном свету где се (номинално) разум цени високо изнад емоција, у свету чија напредност потиче управо од усвајања хуманистичких принципа одбацивши успут многе религијске догме.
Тај свет сад полако у својој рационалној анализи долази да спознаје да ипак нису довољно ресурса посветили уништењу Украјине и Русије. Ако се нешто брзо не промени, ако се брзо не пређе скроз на ратну привреду оде маст у пропаст и Путин ће обновити Руско царство и окупирати једну по једну европску земљу како то веч иде заплет у бајкама. Није никакво олакшање, али јесте отрежњујуће да исти људи који су Србији и Србима говорили да се окану емоција и принципа, него да прихвате "реалност нна терену", сада исто тако упорно одбијају да и сами примене свој савет. Кад кажем то не мислим да само прихвате мењање граница као да се ништа није десило већ да приступе озбиљним реформама светског поретка, безбедносних уговора и међународног права.Реалност на војном пољу је очигледна, руска војска је коначно остварила јасну превагу која се више не може порећи. Украјинској војној пропаганди више не верују ни Украјинци, а ни Запад, мада је за многе од њих и даље спорно шта је тачно пошло по злу јер је све било тако пажљиво испланирано. Послато је напредно оружје, Украјински официри су преобучени на супериорну НАТО доктрину, остављено је срце на терену, али резултат је катастрофално повлачење у нереду из града-тврђаве Авдеевке, а губи се метар по метар ширином целог фронта док Руси још нису ни убацили ни у трећу брзину и имају резерве које могу тренутно да додају на онај део фронта на којем се појави већа пукотина. Наравно, овакав исход није увек био очигледан и лако је бити генерал после битке. Први ја сам био јако опрезан у предвиђањима. С једне стране, збуњује руско споро напредовање с обзиром на консензус о предности у техници, а нарочито у ваздуху и артиљерији. За оне који су очекивали пад Кијева за три дана ово је доказ о слабости руске војске, а за оне који су били упућени у ниво опремљености украјинске војске ово је доказ о слому целог НАТО-а иако наравно остаје неразјашњено колико је НАТО ресурса (али и руских ресусрса) заправо посвећено овом рату. Све у свему, тренутни однос снага је јасно у руску корист и сад се чак може спекулисати о неким већим теритиоријалноим променама у скорије време.
Реалност на економском пољу је такође очигледна, санкције су неспорно имале контра-ефекат. Не само да Русија није ни близу оштећена њима како је предвиђено него је жртва тих санкција првенствено привреда ЕУ, а нарочито Немачка. На почетку свега овога било је питање може ли ЕУ привреда без руског гаса и може ли Русија без тих прихода. Руси очигледно могу без тих прихода, немају никакав проблем да финансирају рат, немају никаквих очигледних проблема да продају своју енергију на другим тржиштима по тржишниом ценама. Да имају, та рупа би била огромна и не би било могуће запушити је без очигледних кризних мера као задуживање споља или пад девизних резерви, несташице, пад куповне моћи итд. Негде би се показало, али не показује се. С друге стране, на ЕУ се итекако види, пад индустријске производње услед огромне цене енергената, а упркос огромним трансферима за субвенционисање цене енергената и упркос значајном помаку у коришћењу обновљивих извора енергије и кампањи уштеде кроз увођење топлотних пумпи и нарочито упркос изузетно повољним климатским околностима. Америка је, како се и очекивало - издала, јер се и сама суочава са проблемима цене енергије па је обуставила испоруку течног гаса до даљњег. Да ЕУ не мора да одржава конкурентност која је већ била упитна то не би био такав проблем, али Кина која је преко ноћи превела огромне грађевинске капацитете у изградњу капацитета за производњу кључних технологија (соларни панели, батерије, аутомобили, чипови) извршила је додатни притисак на ЕУ која сад смишља како да се заштити од увоза из Кине који би могао додатно да експлодира и баци у шок велике концерне у Европи, а то би даље изазвало ланчану реакцију широм ЕУ привреде. Кад посумњаш у сврсисходност своје технологије и инфраструктуре, онда ни јефтин новац више не помаже.
На политичком пољу, ствари стоје можда и горе по Запад. Док Путин ужива огромну подршку јавности у Русији и очекује сигурну победу на изборима и нови мандат да на миру заврши започето, Бајден је изгледа пуштен низ воду и од својих демократа. Индикативна је била конференција на којој је Бајден "растрган" од стране новинара, где се доводила у питање његова способност да уопште обавља свој посао, што се одиграло истог дана кад је Путин уверљиво, из главе, одржао час историје од кнеза Рурика па наовамо. У години избора маневарски простор Западу је ограничен, Немци се суочавају са јачањем опозиције и општа је спрдња са неспособношћу њихових лидера да уопште заступају интересе своје земље. Французи се праве Енглези, остали гледају да не таласају пуно. Хипокризија ЕУ у вези са Газом где се сад већ и доста оштро прозива Израел да обустави акцију, али се ништа конкретно не предузима истовремено показује политичку ирелевантност ЕУ и њену моралну изобличеност. Смрт Наваљног, шта год или боље рећи ко год да је у питању, не изгледа добро по Путина и Русију напољу, али очигледно има веома мали утицај на јавно мњење у Русији, па је стога ирелевантно за целу ствар. Већи је изазов био покушај пуча Пригожина али и то као да је било пре сто година.
У тој и таквој ситуацији, кад је један циклус коцкања таман прошао и добра је прилика да се сагледају губици те достојанствено повуче, појављују се позиви из саме Европе да се улог још више дигне, да се иде на све. Да ЕУ преусмери све своје капацитете у производњу муниције и ратне технике, кажу фали политичка воља, а технички то јесте мало изазов али јак номинални БДП, пореди се са Руским, па се каже мајку му па можемо макар да их надрадимо. Као да већ није више пута покушано. Истини за вољу, ови позиви не долазе са највиших позиција, они мудро ћуте и ослушкују. Највише се експонирају на Балтику и у Финској. Разумљиво је да су они највише заинтересовани, као географски најближи жаришту, али је потпуно нејасно како то да они најлакше пренебрегавају чињеницу да је Европа суштински политички, економски и војно неспремна за такву акцију, а да су Амери већ одустали. Или им просто, због занемарљивости сопствене величине, тешко да замисле да један тако велики систем уз "довољно политичке воље" нешто не може.
А сад, да се позабавимо коначно и слоном у ходнику: како то да се све у овом дискурсу доводи у питање осим оне почетне премисе да је Русија претња по безбедност Европе и НАТО? Зашто не може да се дискутује о тим свеобухвтаним безбедносним гаранцијама између НАТО и Русије, на којима Путин инистира. Није ли то свакако једини начин да се ово заврши? Орбан који једини говори о овим стварима је врло суптилним и надасве демократским методама убеђен да ипак гласа за новчану помоћ Украјини. Или ја нешто пропуштам? Европа је сатерела себе у војну, економску и политичку ирелевантност и без обизира на сво акумулирано богатство и социјално-економска достигнућа ризикује да све то изгуби због немогућности да прихвати Русију као равноправног партнера или макар актера у географско-политичкој Европи. Нема ничег ни хуманистичког ни рационалног у том приступу.Komentari (413)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 10:23 19.02.2024

..

Нема ничег ни хуманистичког ни рационалног у том приступу.


Vreme zla... Ja drugog objašnjenja nemam.


benedykt benedykt 10:37 19.02.2024

Само вата Србина спасава…

Spiridon
Нема ничег ни хуманистичког ни рационалног у том приступу.


Vreme zla... Ja drugog objašnjenja nemam.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:36 19.02.2024

aman

Није никакво олакшање, али јесте отрежњујуће да исти људи који су Србији и Србима говорили да се окану емоција и принципа, него да прихвате "реалност нна терену", сада исто тако упорно одбијају да и сами примене свој савет.


nije valjda da ovde misliš na Engleze i Amerikance, zaboga miloga?
pa šta njih zabole izgibe li i koliko izgibe Ukrajinaca i Rusa.. njima čist ćar, em prodaju oružje, em im dođe emigracije, lijepe, bijele i još i obrazovane.. milina..
gdje se to može porediti sa nama kojima je tamburalo bombe po glavama, kad nije sankcije a bogami i kinjažu opšte vrste..

ako pak misliš na Ukrajince to ok.. tamo cjenim da je ograničenost pristupa informacijama plus ispiranje mozga još previše jako da bi se moglo biti racionalno..
a sasvim moguće da i nisu nešto odušeljveni svjetlim ciljevima odbrane al ajd to kaži dok padaju bombe..
sve u svemu poređenje brate nikako ne ide
benedykt benedykt 10:45 19.02.2024

ТВ вата…

newimprovedtadejus

ako pak misliš na Ukrajince to ok.. tamo cjenim da je ograničenost pristupa informacijama plus ispiranje mozga još previše jako da bi se moglo biti racionalno..

Tja, samo kad bi mogli da prate ruske državne kanale, Solovjova, Skabajevu i njenog muža Ženju Popova, Šeinina, Kiseljeva ili Norkina, sve bi im se takoreći iz momenta prosvetlilo…
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:48 19.02.2024

Re: ТВ вата…

benedykt
newimprovedtadejus

ako pak misliš na Ukrajince to ok.. tamo cjenim da je ograničenost pristupa informacijama plus ispiranje mozga još previše jako da bi se moglo biti racionalno..

Tja, samo kad bi mogli da prate ruske državne kanale, Solovjova, Skabajevu i njenog muža Ženju Popova, Šeinina, Kiseljeva ili Norkina, sve bi im se takoreći iz momenta prosvetlilo…


ne mislim na neki širi kontekst..
mislim na opciju da prosto kažu eto ti Donjeck, jebo te Donjeck, ajd sad odjebi..
to bi bilo racionalno..
pa ne ide
little_radojica little_radojica 10:54 19.02.2024

Re: aman

nije valjda da ovde misliš na Engleze i Amerikance, zaboga miloga?


Мислим на ЕУ првенствено на Немце, "реалност на терену" и "реалполитик" је њихова тј Ангелина флоскула, а и проблем Косова је званично делегиран ЕУ.
Мада се англосаксонци у овом контексту свакако подразумевају, али то и јесте њихов мото одувек (преседанско право спрам римског права у континеталној Европи) тако да ту практично и нема лицемерја.
А на Украјинце нисам помислио ич.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:58 19.02.2024

Re: aman

little_radojica
nije valjda da ovde misliš na Engleze i Amerikance, zaboga miloga?


Мислим на ЕУ првенствено на Немце, "реалност на терену" и "реалполитик" је њихова тј Ангелина флоскула, а и проблем Косова је званично делегиран ЕУ.
Мада се англосаксонци у овом контексту свакако подразумевају, али то и јесте њихов мото одувек (преседанско право спрам римског права у континеталној Европи) тако да ту практично и нема лицемерја.
А на Украјинце нисам помислио ич.


pa brate mili kako ima smisla porediti njih kojima je možda štucnula industrijska proizvodnja neki procenat, a raja jedva da je ostjetila..
i nas koji leba nismo imali da jedemo deceniju..
i kako što ne sagledaju realnost..
baš toliko da zasljepiš kod očiju brate baš baš baš je mnogo
maksa83 maksa83 11:27 19.02.2024

Re: ТВ вата…

mislim na opciju da prosto kažu eto ti Donjeck, jebo te Donjeck, ajd sad odjebi..
to bi bilo racionalno..

Donjeck manje više, al sa Krimom mogu da se pozdrave.
freehand freehand 17:30 19.02.2024

Re: ТВ вата…

benedykt
newimprovedtadejus

ako pak misliš na Ukrajince to ok.. tamo cjenim da je ograničenost pristupa informacijama plus ispiranje mozga još previše jako da bi se moglo biti racionalno..

Tja, samo kad bi mogli da prate ruske državne kanale, Solovjova, Skabajevu i njenog muža Ženju Popova, Šeinina, Kiseljeva ili Norkina, sve bi im se takoreći iz momenta prosvetlilo…

Vau... Koliko ti ruskih prezimena znaš...
Nego, šta bi od ruske propasti, Putinovog srčanog udara, streljanja, vešanja, hapšenja i bežanja na Kubu, šta bi od smenjenih, streljanih i obešenih Gerasimova i Šojgua?
Gađaju li Rusi ašovima i veš mašinama NATO instalacije, generale i oružje u Ukrajini? Čime su zauzeli Avdeevku? Mora da su ljudski talasi u pitanju, nema druge.
Šta bi od velike ofanzive i brčkanja u Azovskom moru?
Ništa,ko i od tvoje informisanosti i znanja?

freehand freehand 17:31 19.02.2024

Re: ТВ вата…

maksa83
mislim na opciju da prosto kažu eto ti Donjeck, jebo te Donjeck, ajd sad odjebi..
to bi bilo racionalno..

Donjeck manje više, al sa Krimom mogu da se pozdrave.

Da budu srećni ako im ostane Kijev.
vcucko vcucko 21:53 19.02.2024

Re: ТВ вата…

freehand
maksa83
mislim na opciju da prosto kažu eto ti Donjeck, jebo te Donjeck, ajd sad odjebi..
to bi bilo racionalno..

Donjeck manje više, al sa Krimom mogu da se pozdrave.

Da budu srećni ako im ostane Kijev.

Možda zvuči pretenciozno, ali ovo nije rat za teritorije.
Ovo je rat za spas imperije. Kakva god bila Rusija je i dalje imperija, a Ukrajina je jedno od ishodišta iste. Ruska država i imperija su začete i stvarane na toj prokletoj zemlji koja se danas Ukrajinom zove i bez nje ne mogu da opstanu.
Lakše bi Rusija izašla na kraj sa gubitkom Petrograda nego Ukrajine. Piter je samo materijalizovana fantazmagorija Petra Velikog, prvog LDPovca Evrope. Tamo ima mnogo zlata, ćilibara i umetničkih gipsanih radova, svetskog kulturnog nasleđa. Ali ruska država i imperija bi nastavile da žive i bez toga. Bez Ukrajine ne. Nezavisni Piter bio bi samo još jedni irvasi na Baltiku, ništa previše bitno. Ukrajina metastazirana u antirusiju potkopava temelje imperije.
Bojim Se da tu nema mnogo lufta za razgovore i pregovore. Ukrajina ima da ostane uz Rusiju ili će na žalost biti uništena. Anihilacija.
Da se ne lažemo.
freehand freehand 23:05 19.02.2024

Re: ТВ вата…

Ovo je rat za spas imperije.

Tako je, tu si u pravu, sve si dalje u krivu. Ovo je rat za spas američke imperije, ne ruske. SAD je država agresor u čitavoj priči.

milisav68 milisav68 17:06 20.02.2024

Re: ТВ вата…

vcucko
Možda zvuči pretenciozno, ali ovo nije rat za teritorije.
Ovo je rat za spas imperije. Kakva god bila Rusija je i dalje imperija, a Ukrajina je jedno od ishodišta iste. Ruska država i imperija su začete i stvarane na toj prokletoj zemlji koja se danas Ukrajinom zove i bez nje ne mogu da opstanu.

Pa sad, nije baš cela Ukrajina ishodište iste.

Meni ovo više liči na nekakav derbi gde ne smeš da izgubiš na domaćem terenu, gde čak ni remi nije loš rezultat, jer imaš bolju gol-razliku, i neka lakša gostovanja do kraja sezone.
vcucko vcucko 17:56 20.02.2024

Re: ТВ вата…

milisav68
vcucko
Možda zvuči pretenciozno, ali ovo nije rat za teritorije.
Ovo je rat za spas imperije. Kakva god bila Rusija je i dalje imperija, a Ukrajina je jedno od ishodišta iste. Ruska država i imperija su začete i stvarane na toj prokletoj zemlji koja se danas Ukrajinom zove i bez nje ne mogu da opstanu.

Pa sad, nije baš cela Ukrajina ishodište iste.

Meni ovo više liči na nekakav derbi gde ne smeš da izgubiš na domaćem terenu, gde čak ni remi nije loš rezultat, jer imaš bolju gol-razliku, i neka lakša gostovanja do kraja sezone.


Nije cela naravno. Onaj najcrnji deo, ratni plen iz 1944. Galicija i sl., to dabogda nikad ni uzeli nisu. Zbog takvih mesta je i propao Sojuz.

A tačno se vidi da Ruse taj deo i ne zanima, štaviše uporno se trude i boga mole da Poljska ili bilo ko zagrize i uleti tamo. Da Poljaci sprovedu jednu sveobuhvatnu raciju 80 godina posle.
milisav68 milisav68 18:13 20.02.2024

Re: ТВ вата…

vcucko
A tačno se vidi da Ruse taj deo i ne zanima, štaviše uporno se trude i boga mole da Poljska ili bilo ko zagrize i uleti tamo.

Da, od početka.

Nego, kao i uvek imamo problem u tzv dijalogu (ne ti i ja, nego uopšte na blogu) o tome kada ja počelo, i šta je uzrok.

Ovo nije trka na 100 metara, niti šahovska partija sa ograničenim vremenom, već maraton, pa ko izdrži.

Ono što znamo je da Ukrajinci neće da izdrže (na žalost najveć žrtve), a zatim evropljani.

Ali koga briga, piskaranje na nekom nebitnom blogu ne košta ništa.

Nego, da te pitam nešto, kakav je tvoj utisak oko KK?
Черевићан Черевићан 10:40 19.02.2024

да се позабавимо коначно

или......они који друштва воде се тиме баве занатски и тренирани су да (донекле) потисну емоције

гени Каменкови тињају.......све гласније
- решавајмо ратом....па ко преостане,
и Планета слуђена сам'..што не изгори
Свемир пренапучен има шта да остане
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:40 19.02.2024

au radojice

pa u tebe ta racionalnost kanda malo propuvala
дана кад је Путин уверљиво, из главе, одржао час историје од кнеза Рурика па наовамо


pa bukvy moja djeca već znaju za meme kad te neko pita nešto na šta ne bi da odgovoriš a ti kreneš sa let me tell you abour the year 1256.
kakav čas istorije.. bukvalno se čovjek zajebavao.. kao da je iko mogao da isprati njegovo prebiranje čija baba šta kome..
realno, on svakako uživa poštovanje, pametan je čovjek, siguran govornik..
ali avaj.. pa neće vječno da živi.. država nije i ne može biti on..
kakva sumanutost porediti njega i bajdena i misliti da je to nekakva paralela.. brate
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:56 19.02.2024

Re: au radojice

newimprovedtadejus
pa u tebe ta racionalnost kanda malo propuvala
дана кад је Путин уверљиво, из главе, одржао час историје од кнеза Рурика па наовамо


pa bukvy moja djeca već znaju za meme kad te neko pita nešto na šta ne bi da odgovoriš a ti kreneš sa let me tell you abour the year 1256.
kakav čas istorije.. bukvalno se čovjek zajebavao.. kao da je iko mogao da isprati njegovo prebiranje čija baba šta kome..
realno, on svakako uživa poštovanje, pametan je čovjek, siguran govornik..
ali avaj.. pa neće vječno da živi.. država nije i ne može biti on..
kakva sumanutost porediti njega i bajdena i misliti da je to nekakva paralela.. brate


Cinjenica da predsednik jedne od vojno najmocnijih zemalja koristi politicki intervju za monolog o svom shvatanju istorije je indikativna za mentalno zdravlje tog coveka. I ne, nema to veze sa memorijom.
little_radojica little_radojica 11:05 19.02.2024

Re: au radojice

newimprovedtadejus
pa u tebe ta racionalnost kanda malo propuvala
дана кад је Путин уверљиво, из главе, одржао час историје од кнеза Рурика па наовамо


pa bukvy moja djeca već znaju za meme kad te neko pita nešto na šta ne bi da odgovoriš a ti kreneš sa let me tell you abour the year 1256.
kakav čas istorije.. bukvalno se čovjek zajebavao.. kao da je iko mogao da isprati njegovo prebiranje čija baba šta kome..
realno, on svakako uživa poštovanje, pametan je čovjek, siguran govornik..
ali avaj.. pa neće vječno da živi.. država nije i ne može biti on..
kakva sumanutost porediti njega i bajdena i misliti da je to nekakva paralela.. brateОн је пооказао логичку и наративну кохерентност спрам Бајденове сенилности.
Да је Бајден сенилан знали смо и раније, али смо били зли језици док америчка врхушка није увидела да са тим пајацем не може да се супротстави Трампу. Тај не би знао да исприча ни Козу и седам јарића, а камоли ко је председник Мексика или Египта. А и кога боли битно да је демократија.
Него, тај Путин још увек жив и луцидан, а онолике болести човек имао, мада можда је и један од десет двојника само не знамо који је....


newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:09 19.02.2024

Re: au radojice

little_radojica

Он је пооказао логичку и наративну кохерентност спрам Бајденове сенилности.
Да је Бајден сенилан знали смо и раније, али смо били зли језици док америчка врхушка није увидела да са тим пајацем не може да се супротстави Трампу. Тај не би знао да исприча ни Козу и седам јарића, а камоли ко је председник Мексика или Египта. А и кога боли битно да је демократија.
Него, тај Путин још увек жив и луцидан, а онолике болести човек имао, мада можда је и један од десет двојника само не знамо који је....


ma niđe baba veze radojice.. pa US upravo jeste US jer može da priušti da mu ludi đed sjedi u bijeloj kući i da fakin nikom ništa.. postpuno nebitno..
jer sistem..
a Rusija s Putinom može samo bogu da se moli da pripremi kakvu takvu primopredaju vlasti a ne sluti da on na tome radi ili planira raditi..
kakva dječija budalastost misliti da to ima neke veze iščim što je Putin lucidan a deda senilan..
a pričaš o racionalnosti
little_radojica little_radojica 11:19 19.02.2024

Re: au radojice

pa US upravo jeste US jer može da priušti da mu ludi đed sjedi u bijeloj kući i da fakin nikom ništa.. postpuno nebitno..
jer sistem..Причај ми још мало о врлинама система који избаци сенилног деду у први план да доноси најбитније одлуке, јако сам радознао.
А факин ником ништа, то смо већ причали како је ником ништа. Посебно је Палестинцима све супер, а и Амери се хвале како је златно доба. Златна Колгејт паста под кључем у супермаркету да се неки факин имигрант не досети да украде.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:24 19.02.2024

Re: au radojice

little_radojica

Причај ми још мало о врлинама система који избаци сенилног деду у први план да доноси најбитније одлуке, јако сам радознао.
А факин ником ништа, то смо већ причали како је ником ништа. Посебно је Палестинцима све супер, а и Амери се хвале како је златно доба. Златна Колгејт паста под кључем у супермаркету да се неки факин имигрант не досети да украде.


opet, ne ide racionalno u istu rečenicu sa anegdotama tipa zlatna pasta, ključ, imigrant..
mora ipak nekako da se agregira pa pogleda bolje li je i u čemu, gore li je, i u čemu.. pa agregat kaže.. sasvim je ok..
tako je ipak racionalnije nego do kraja univerzuma slagati anegdote o zlatnim pastama
gvozden1 gvozden1 12:28 19.02.2024

Re: au radojice

. pa US upravo jeste US jer može da priušti da mu ludi đed sjedi u bijeloj kući i da fakin nikom ništa.. postpuno nebitno..
jer sistem..

A kako se taj nevidljivi sistem zove?
Amerika se hvali svojom demokratijom, a ona podrazumeva da odlučuje onaj koga građani izglasaju.
To posebno važi za Ameriku, jer se radi o rešenju da građani svu izvršni vlast na izborima daju jednom čoveku.
U ovom slučaju su je dali Bajdenu, a on senilan, pa odlučuje neki "sistem", a taj koga su građani glasali, to nema veze, glasali ga ali nikom ništa, neko drugi će da odlučuje?

Ko?

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:32 19.02.2024

Re: au radojice

gvozden1
neko drugi će da odlučuje?
Ko?


institucije gvožđo.. nas su ovi toliko sludili da više ne možemo ni da zamislimo šta je to..
to je ono kad o vakcini odlučuje Batut..
o listiranju tvoje firme na berzi... pazi to se više ni ne sjećam kako se kod nas zove.. toliko je lijeva institucija..
o programu u školi.. pazi ni to da se sjetim ne mogu.. imamo neki savjet..
a kad nešto od toga zaškripi onda ima sud..
i ne čeka da mu deda kaže kako će da sudi..
to je kod nas postalo toliko minorne uloge da ljudi moraju da pitaju, ko je sistem? ako nije deda? tj. vučić?
e zato nam je tako kako nam je.. više ne znamo ni šta je sistem

gvozden1 gvozden1 14:36 19.02.2024

Re: au radojice

institucije gvožđo

Znači glasanje je samo formalnost, ko god da dobije izbore svejedno je, tu su institucije, a predsednik može da bude bilo ko, pa i ludi deda.

Nisam znao da je to demokratija, ja mislio da je bitno koga narod izabere.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:37 19.02.2024

Re: au radojice

gvozden1
institucije gvožđo

Znači glasanje je samo formalnost, ko god da dobije izbore svejedno je, tu su institucije, a predsednik može da bude bilo ko, pa i ludi deda.

Nisam znao da je to demokratija, ja mislio da je bitno koga narod izabere.


ne znači to gvođžo al ko i kod čarlija ne možemo raspravljati ako ti moraš da postavljaš pitanje a šta je sistem..
gvozden1 gvozden1 14:39 19.02.2024

Re: au radojice


ne znači to gvođžo al ko i kod čarlija ne možemo raspravljati ako ti moraš da postavljaš pitanje a šta je sistem..

Može ovako, ko postavlja sistem ako je izabrani lud čovek?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:45 19.02.2024

Re: au radojice

gvozden1

ne znači to gvođžo al ko i kod čarlija ne možemo raspravljati ako ti moraš da postavljaš pitanje a šta je sistem..

Može ovako, ko postavlja sistem ako je izabrani lud čovek?


gvožđo lakše je mom devetogodišnjaku objasniti šta je administrativni sistem, kako se gradi a kako razgrađuje nego tebi..
jovilim_e jovilim_e 14:48 19.02.2024

Re: au radojice

newimprovedtadejus
gvozden1

ne znači to gvođžo al ko i kod čarlija ne možemo raspravljati ako ti moraš da postavljaš pitanje a šta je sistem..

Može ovako, ko postavlja sistem ako je izabrani lud čovek?


gvožđo lakše je mom devetogodišnjaku objasniti šta je administrativni sistem, kako se gradi a kako razgrađuje nego tebi..

Objasni i meni.
vcucko vcucko 22:14 19.02.2024

Re: au radojice

newimprovedtadejus
little_radojica

Он је пооказао логичку и наративну кохерентност спрам Бајденове сенилности.
Да је Бајден сенилан знали смо и раније, али смо били зли језици док америчка врхушка није увидела да са тим пајацем не може да се супротстави Трампу. Тај не би знао да исприча ни Козу и седам јарића, а камоли ко је председник Мексика или Египта. А и кога боли битно да је демократија.
Него, тај Путин још увек жив и луцидан, а онолике болести човек имао, мада можда је и један од десет двојника само не знамо који је....


ma niđe baba veze radojice.. pa US upravo jeste US jer može da priušti da mu ludi đed sjedi u bijeloj kući i da fakin nikom ništa.. postpuno nebitno..
jer sistem..
a Rusija s Putinom može samo bogu da se moli da pripremi kakvu takvu primopredaju vlasti a ne sluti da on na tome radi ili planira raditi..
kakva dječija budalastost misliti da to ima neke veze iščim što je Putin lucidan a deda senilan..
a pričaš o racionalnosti


Ponavljam po ko zna koji put.

U sadašnjoj nomenklaturi Imenjak Imenjakovič je umerena struja.
Panker Medo bi se odavno gađao raketlama, samo da ga ovaj pusti.
gvozden1 gvozden1 22:50 19.02.2024

Re: au radojice


gvožđo lakše je mom devetogodišnjaku objasniti šta je administrativni sistem, kako se gradi a kako razgrađuje nego tebi.

A kako mu objašnjavaš da je nebitno koga građani glasaju, jer, sistem?

gedza.73 gedza.73 10:27 20.02.2024

Re: au radojice

vcucko
Panker Medo bi se odavno gađao raketlama, samo da ga ovaj pusti.

Da onomad MIlošević pusti Medu šešelja da gađa raketlama Pariz i Rim mi bi mnogo ubedljivije pobedili NATO pakt.

Nije da sam nezadovoljan učinkom Miloševića i RTS-a devedesetih koji je vrlo nepristrasno, krajnje objektivno i profesionalno izvšetavao (što će potvrditi svaki penzioner onog doba) nego mislim da smo stvarno tada trebali da upotrebimo Teslino oružje.

Medvedev mi je tanak. U mladosti liberal, takoreći čedista, zajeb'o bi u presudnom trenutku. Rogozin bi pre geknuo nuklearku. Izgleda da nema ni decu ni švalerke ni nekretnine po Zapadu pa ima taj otklon a likom i ponašanjem podseća na finu gospodu koja se naoružana zatvori sa taocima i preti kako će dići celo naselje u vazduh ako im ne daju novac, helikopter i vilu na obali mora.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:46 19.02.2024

propuštaš, jašta da propuštaš

Или ја нешто пропуштам? Европа је сатерела себе у војну, економску и политичку ирелевантност и без обизира на сво акумулирано богатство и социјално-економска достигнућа ризикује да све то изгуби због немогућности да прихвати Русију као равноправног партнера или макар актера у географско-политичкој Европи. Нема ничег ни хуманистичког ни рационалног у том приступу.


ta priča sa ne damo nato na granici je valjda jasno laž..
ono što je htio jeste puna kontrola Ukrajine na način kako kontroliše i druge u susjedstvu, pogotovo u srednjoj Aziji..
Ukrajinci pak ne bi da ih kontroliše..
njemu nije bilo teško da onda kaže e pa ok, onda ima da vas pobijem..
ne razumijeti da je to ta crvena linija iz ugla posmatranja u Evropi je baš zaista jako ne razumijeti zapad..
za Krim su mu oprostili, da je tu stao to bi bilo to.. al realno, da su mu i sad oprostili koja je šansa da istu priču ne bi ponovio i u Letoniji, Litavniji i Estoniji?
i oni imaju solidan procenat ruskog stanovništva, i tamo je bilo ucjenjivanja Rusa da nauče lokalni jezik il nema pasoša.. pa Moldavija.. pa na kraju i u Njemačkoj danas imaš nemali broj ovskih, evskih i luckih..
jel onda i njih treba kad dođe vrijeme da se oslobođa od nacifikacije?
naravno da nisu mogli ništa nego da kažu e jbg brate de stani..
ako to nisi u stanju da sagledaš onda jebajiga.. kakva je šansa da razumiješ kuda bi to sve moglo da ode i gdje bi ti u tome mogao da se nađeš
little_radojica little_radojica 11:14 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

И то све почиње баш са Украјином, а не са Југославијом, на пример?
Ко су они јеботе да неком нешто опраштају или не опраштају?

Изругали су се међународном праву, знамо из прве руке. Примењују правила селективно како у којој ситуацији њима одговара или их чак игноришу. И ти Руси уместо да ћуте и да прихвате да их по околним земљама дискриминишу и убијају они се још нешто вређају, ццц.

Путин јесте хтео да контролише Украјину као и Белорусију у смислу да је држи неутралном и то уз помоћ економске шаргарепе, не батине. Отворено је говорио да нема ништа против уласка Украјине у ЕУ, али да има против уласка у НАТО. Све лепе дебеле црвене линије, лепо објашњене, петнаест година унапред, па појашњавано свако мало поново, као пачија школа. Али јбг, није знао да му треба дозвола.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:17 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

little_radojica

Ко су они јеботе да неком нешто опраштају или не опраштају?


rekao si racionalno..
ne ide u istu rečenicu sa ko si bre ti..
little_radojica little_radojica 11:23 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

newimprovedtadejus
little_radojica

Ко су они јеботе да неком нешто опраштају или не опраштају?


rekao si racionalno..
ne ide u istu rečenicu sa ko si bre ti..

Па не расправљам ја са ЕУ него са тобом и твојим небулозним тезама.


Spiridon Spiridon 11:24 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Путин јесте хтео да контролише Украјину као и Белорусију у смислу да је држи неутралном и то уз помоћ економске шаргарепе, не батине. Отворено је говорио да нема ништа против уласка Украјине у ЕУ, али да има против уласка у НАТО. Све лепе дебеле црвене линије, лепо објашњене, петнаест година унапред, па појашњавано свако мало поново, као пачија школа. Али јбг, није знао да му треба дозвола.


naravno da je ovo tacno, a postavlja se i pitanje ZASTO je zapadu bilo bas toliko bitno da Ukraina udje u NATO pa cak i po cenu sukoba sa Rusijom?

Jedina zemlja koja je videlja svoju sansu u ovom scenariju i potencijalnom sukobu je bila Amerika.
Ona bi izvukla korist iz oba scenarija.

a) Ukraina ulazi u Nato bez sukoba sa Rusijom i Nato dobija strateski polozaj na Crnom Moru i Krimu.

b) Rusija to sprecava i dolazi do rata sa Ukrainom i neposredno sa Evropom i tu se kidaju sve veze izmedju EU i Rusije i jos se valja oruzije i sve drugo sto je potrebno.newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:26 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

little_radojica
newimprovedtadejus
little_radojica

Ко су они јеботе да неком нешто опраштају или не опраштају?


rekao si racionalno..
ne ide u istu rečenicu sa ko si bre ti..

Па не расправљам ја са ЕУ него са тобом и твојим небулозним тезама.za to bismo lako.. al ti se kanda ipak raspravljaš sa ni manje ni više nego vascijelim zapadnim establišmentom, čudeći se njihovom manjku racionalnosti sa sve argumentima tipa ko ste bre vi..
pa ti kažem da to ne ide..
ne vidim svrhu..
psim nekog kao ventovanja ljutnje.. al čemu..
racioalno je valjda da razumiješ njihov ugao (takav kakav je) pa vidiš gdje si tu ti..
može i drugačije al to onda opet nije baš previše racionalno
angie01 angie01 11:30 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Путин јесте хтео да контролише Украјину као и Белорусију у смислу да је држи неутралном и то уз помоћ економске шаргарепе, не батине. Отворено је говорио да нема ништа против уласка Украјине у ЕУ, али да има против уласка у НАТО. Све лепе дебеле црвене линије, лепо објашњене, петнаест година унапред, па појашњавано свако мало поново, као пачија школа. Али јбг, није знао да му треба дозвола.


pa je l suverenoj zemlji treba dozvola putina za ulazak u NATO?

pogledaj Budimpestanski sporazum.

Tim memorandumom se Ukrajina obvezala ukloniti svo nuklearno oružje iz sovjetskih vremena sa svog teritorija, i prebaciti ga u Rusiju na razgradnju i uništenje, istovremeno je i potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja. S druge strane zemlje potpisnice Rusija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, obavezale su se da neće prijetnjama ili upotrebom sile raditi ništa protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Ukrajine. Isto tako su se obavezale i da se neće koristiti ekonomskim pritiscima da podrede Ukrajinu vlastitim interesima.


inace, Rusija je opkoljena zemljama u NATO savezu, koji je i formiran posle drugog svetskog rata, da se Rusija ne bi dalje sirila po Evropi-vidi kolika je povrsina Evrope zauzeo Varsavski pakt i da bi postojala zajednicka odbrana od Nemacke, ako se ponovo umisli u svom ludilu.zasto je Evropa toliko protiv Ruja-mozda, jer se jos uvek jako seca, kako se pod njenom sapom zivelo.
Spiridon Spiridon 11:30 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

racioalno je valjda da razumiješ njihov ugao (takav kakav je) pa vidiš gdje si tu ti..


jel mozes ovo da obrazlozis kroz neki konkretan primer. Bez zajebancije te pitam.
Nacrtj mi ovo ako te ne mrzi.

Hvala
Colin_bgd Colin_bgd 11:33 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

ZASTO je zapadu bilo bas toliko bitno da Ukraina udje u NATO pa cak i po cenu sukoba sa Rusijom?

Problem "Putina" nije bio NATO, problem je bila EU.

Problem je EU na ruskim granicama u slovenskim, i to jos pravoslavnim, zemljama u koje bi rusko pucanstvo (koji nisu Moskva - St Petersburg gradjanstvo) lako moglo da skokne i da "vidi"... Pa bi moglo i svasta da im padne napamet...
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:38 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Spiridon
racioalno je valjda da razumiješ njihov ugao (takav kakav je) pa vidiš gdje si tu ti..


jel mozes ovo da obrazlozis kroz neki konkretan primer. Bez zajebancije te pitam.
Nacrtj mi ovo ako te ne mrzi.

Hvala


u kontekstu ovog razgovora to bi bilo prepoznavanje činjenice da zapadna Evropa ne smatra prihvatljivim potezanje pitanja naša crkva tamo bila u XV vijeku..
za njih je to sulud arguemnt..
a interes im leži u čvrstim granicama takve kakve su danas, bez sukoba i sa komercijalnim interesom koji ide manje više u pravcu vi kupite naše higher up the value chain proizvode a mi ćemo da vam zauzvrat dopustimo da nam prodate vaše lower down the value chain proizvode na naše inače super kontrolisano tržište..
to uglavnom šljaka solidno po obe strane, gep u primanjima istoka i zapada Evrope se zatvara i to svima odgovara (jer value chain)..
sve što se ne uklapa u tu matricu nije im u interesu..
pa tako ni to potezanje pitanja čija crkva na čijoj njivi..
pride kulturološki to smatraju primitivnim razmišljanjem u solidnom dijelu establišmenta (ima i izuzetaka naravno)..
to bi bio neki grub okvir..
pa onda možemo i o detaljima..
u taj okvir onda ulaziti da pričom vi ste neracionalni, i ko ste vi..
nema puno smisla dok ej činjenice da takva ujedinjena Evropa (koliko god bilo i u njoj razdora) napravi oko 20% svega što se pravi u svijetu.. dok Rusija pravi 2% (a mi ostali neke zanemarivo male količine koje se zaokružuju na nulu i na više decminala)
little_radojica little_radojica 11:52 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Tim memorandumom se Ukrajina obvezala ukloniti svo nuklearno oružje iz sovjetskih vremena sa svog teritorija, i prebaciti ga u Rusiju na razgradnju i uništenje, istovremeno je i potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja. S druge strane zemlje potpisnice Rusija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, obavezale su se da neće prijetnjama ili upotrebom sile raditi ništa protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Ukrajine. Isto tako su se obavezale i da se neće koristiti ekonomskim pritiscima da podrede Ukrajinu vlastitim interesima.

Тим истим Будимпештанским споразумом дато је ексклузивно право Викторији Нуланд да насилно поставља власт у Украјини.
Па сви смо сведоци да Путин није ништа урадио нажалост Украјини све до Мајдана и док нису почели да убијају Русе.

Пре свог овог срања Украјина је живела од препродаје руског гаса Немачкој преко њене територије, за шта јој је Русија дала повлашћену цену гаса на којој је могла да се развија брже и лакше од било које земље Источне Европе па је и за то дуговала милијарде.

inace, Rusija je opkoljena zemljama u NATO savezu, koji je i formiran posle drugog svetskog rata, da se Rusija ne bi dalje sirila po Evropi-vidi kolika je povrsina Evrope zauzeo Varsavski pakt i da bi postojala zajednicka odbrana od Nemacke, ako se ponovo umisli u svom ludilu.

Совјетског Савеза, хајмо мало основне чињенице јбг.
Кад је нестао Совјетски савез нестала је и потреба за НАТО, а камоли за ширењем НАТО. Пљачкањем Русије деведесетих чиме је драстично ослабљена још је мање постојала потреба за НАТО. Понудом Русије да уђе у НАТО или да се гради заједнички ракетни штит још је мање постојала потреба за НАТО. НАТО нема своју сврху, и овом анти-руском хистеријом покушава да је обнови.
Spiridon Spiridon 11:54 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

newimprovedtadejus
Spiridon
racioalno je valjda da razumiješ njihov ugao (takav kakav je) pa vidiš gdje si tu ti..


jel mozes ovo da obrazlozis kroz neki konkretan primer. Bez zajebancije te pitam.
Nacrtj mi ovo ako te ne mrzi.

Hvala


u kontekstu ovog razgovora to bi bilo prepoznavanje činjenice da zapadna Evropa ne smatra prihvatljivim potezanje pitanja naša crkva tamo bila u XV vijeku..
za njih je to sulud arguemnt..
a interes im leži u čvrstim granicama takve kakve su danas, bez sukoba i sa komercijalnim interesom koji ide manje više u pravcu vi kupite naše higher up the value chain proizvode a mi ćemo da vam zauzvrat dopustimo da nam prodate vaše lower down the value chain proizvode na naše inače super kontrolisano tržište..
to uglavnom šljaka solidno po obe strane, gep u primanjima istoka i zapada Evrope se zatvara i to svima odgovara (jer value chain)..
sve što se ne uklapa u tu matricu nije im u interesu..
pa tako ni to potezanje pitanja čija crkva na čijoj njivi..
pride kulturološki to smatraju primitivnim razmišljanjem u solidnom dijelu establišmenta (ima i izuzetaka naravno)..
to bi bio neki grub okvir..
pa onda možemo i o detaljima..
u taj okvir onda ulaziti da pričom vi ste neracionalni, i ko ste vi..
nema puno smisla dok ej činjenice da takva ujedinjena Evropa (koliko god bilo i u njoj razdora) napravi oko 20% svega što se pravi u svijetu.. dok Rusija pravi 2% (a mi ostali neke zanemarivo male količine koje se zaokružuju na nulu i na više decminala)


ok, hvala

ja sam imao utisak da su EU (posebno industriski sektor) odlicno saradjivao sa Rusima (enegetski sektor) i tu su svi bili srecni ... osim Amera posto oni nisu bili ukljuceni u taj dil.

Taj dil nije nastao sa namerom da se sjebu Ameri vec prirodno zbog geografskog polozaja.

Po mom misljenju dokaz da se sve ovo sranje desilo upravo iz ovog razloga je unistavanje severnog toka. To je Amerima bio kamen u cipeli.

Nekako, to me je zabolelo kao coveka jer sam shvatio da jedna sila kao Amerika nema snage i ideje da uradi nesto kreativnije po ovom pitanju vec je delovala djonom ... prostacki. Njen prosperitet kao nacije je iskljucivo vezan za pravljenje sranja u tudjem dvoristu i profitiranja iz istog (ne zelim da ovde rusofili napisu "dobro jutro Kolumbo".

Ja se plasim da Rusija nije imala izbora u celoj ovoj igri koja joj je nametnuta.

Licno sam uvek bio blizi EU i Americi ali me je ovo bacilo u depresiju upravo zbog razocaranja u prljavost te igre. O Palestini ne zelim cak ni da razmisljam. To me tek ubija u pojam.

benedykt benedykt 12:14 19.02.2024

Само вата…

little_radojica

Путин јесте хтео да контролише Украјину као и Белорусију у смислу да је држи неутралном и то уз помоћ економске шаргарепе, не батине. Отворено је говорио да нема ништа против уласка Украјине у ЕУ, али да има против уласка у НАТО. Све лепе дебеле црвене линије, лепо објашњене, петнаест година унапред, па појашњавано свако мало поново, као пачија школа. Али јбг, није знао да му треба дозвола.

Mmmdaaa a cela pizdarija počela na jesen 2013. kada je Janukovič trebao da potpiše već dogovoreni sporazum o pridruživanju sa EU, pa onda iz Moskve krenule ucene, zavrtanje ruke i zabrana uvoza iz Ukrajine u Rusiju.
Što se tiče te gluposti o tome da je Putin oduvek bio protiv ulaska Ukrajine u NATO, evo šta su javili na RIA Novosti u februaru 2008…

Mogao bih se zakleti da to car Putin kaže da bi Ukrajinci možda trebalo da porazmisle o tome ali kako je to samo i jedino unutrašnja stvar Ukrajine…
Colin_bgd Colin_bgd 12:16 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Ja se plasim da Rusija nije imala izbora u celoj ovoj igri koja joj je nametnuta.

Nemoj, Spiridone, molim te...

Ovo je prvi korak ka amorfizaciji (nova rec, pretvaranje u amorfnu supu, bice zvanicno objavljena u Vujakliji juce) mozdane mase...

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:17 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Spiridon

Nekako, to me je zabolelo kao coveka jer sam shvatio da jedna sila kao Amerika nema snage i ideje da uradi nesto kreativnije po ovom pitanju vec je delovala djonom ... prostacki. Njen prosperitet kao nacije je iskljucivo vezan za pravljenje sranja u tudjem dvoristu i profitiranja iz istog (ne zelim da ovde rusofili napisu "dobro jutro Kolumbo".

Ja se plasim da Rusija nije imala izbora u celoj ovoj igri koja joj je nametnuta.


to da je US bully par excellence mislim da nikom nije sporno..
gledala sam skoro seriju The English.. o divljem zapadu.. jbt.. kad vidiš ono onda ti čudno da je to društvo ikad i moglo izrasti iušta osim suvu brutalnost..
baš nevjerovatno..
al dobro to je TV..
u realnosti i s bulijem se može.. svakako je bilo moguće izbjeći rat.. a primjer opet par excellence je Kina..
samo fino, polako, u rukavicama, bogate se i guraju svoju agendu..
ne sumnjam uopšte da će i Tajvan pripojiti kad tad.. i bez izginulih..
e tako nekako je mogla i Rusija al jbg..
tu mi je utisak Chip wars, obavezna lektira zaista, o razvoju poluprovodnika i tome kako je tehnologija prelazila iz ruku US ka Japanu pa Koreji pa Tajvanu a kako je Rusija potpuno ispala iz te priče iako je solidan broj ljudi koji je u toj oblasti 7dominantan upravo ruskog porjekla..
stvari bi moguće izgledale drugačije da su tu držali korak..
pomalo zanimljiva je i For all mankind..
alternative history na temu nastavka space race-a..
na pola sma puta mislim da će biti holivudizovano al i to je zanimljiva tema za razmišljanje..
kako bilo po meni je uvijek racionalno red, rad, disciplina, pa kad ojačaš ekonomski onda se malo više i pitaš.. nasuprot saće sve spalim pa ćete da me slušate.. to rjeđe oće da urodi plodom.. neće, ako ćemo pravo, ne znam za primjer u istoriji da je ta strategija radila (od Hanibala pa naovamo)

benedykt benedykt 12:23 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

little_radojica

inace, Rusija je opkoljena zemljama u NATO savezu, koji je i formiran posle drugog svetskog rata, da se Rusija ne bi dalje sirila po Evropi-vidi kolika je povrsina Evrope zauzeo Varsavski pakt i da bi postojala zajednicka odbrana od Nemacke, ako se ponovo umisli u svom ludilu.

Совјетског Савеза, хајмо мало основне чињенице јбг.
Кад је нестао Совјетски савез нестала је и потреба за НАТО, а камоли за ширењем НАТО. Пљачкањем Русије деведесетих чиме је драстично ослабљена још је мање постојала потреба за НАТО. Понудом Русије да уђе у НАТО или да се гради заједнички ракетни штит још је мање постојала потреба за НАТО. НАТО нема своју сврху, и овом анти-руском хистеријом покушава да је обнови.

A inače je celo to širenje NATO-a devedesetih nastalo tako što su bivše članice Varšavskog pakta bukvalno na kolenima molile i preklinjale da ih prime čisto za ne daj Bože, ili ti kome su tamo Staljinovi tenkovi doneli ”slobodu” taj i u ruski jogurt duva…
angie01 angie01 12:38 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Совјетског Савеза, хајмо мало основне чињенице јбг.


dobro-jeste, al je centar moci bio Rusija.

sto se NATO tice,ja sam protiv svih vojnih saveza, al nekako ispada, da su sve zemlje, koje su nekada bile clanice SSSR, ili su joj u blizini, tako resile neku svoju sigurnost,...a sa upadmo Ruja u Ukrainu, jos potvrdjeno to pravilo.

postoji i čitav niz drugih međunarodnih pravnih akata, koji obavezuju Rusiju da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet - uključujući pravila Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Povelju Ujedinjenih naroda.
angie01 angie01 12:39 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

A inače je celo to širenje NATO-a devedesetih nastalo tako što su bivše članice Varšavskog pakta bukvalno na kolenima molile i preklinjale da ih prime čisto za ne daj Bože, ili ti kome su tamo Staljinovi tenkovi doneli ”slobodu” taj i u ruski jogurt duva…


evo, nesto slicno sam napisala u medjuvremenu.
little_radojica little_radojica 14:05 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

postoji i čitav niz drugih međunarodnih pravnih akata, koji obavezuju Rusiju da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet - uključujući pravila Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Povelju Ujedinjenih naroda.


Само да проверим, јел то исти списак аката који обавезују САД и ЕУ да поштује територијални интегритет Србије?

dobro-jeste, al je centar moci bio Rusija.

Опет нетачно, али није ни битно
jovilim_e jovilim_e 14:05 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

newimprovedtadejus
Или ја нешто пропуштам? Европа је сатерела себе у војну, економску и политичку ирелевантност и без обизира на сво акумулирано богатство и социјално-економска достигнућа ризикује да све то изгуби због немогућности да прихвати Русију као равноправног партнера или макар актера у географско-политичкој Европи. Нема ничег ни хуманистичког ни рационалног у том приступу.


ta priča sa ne damo nato na granici je valjda jasno laž..
ono što je htio jeste puna kontrola Ukrajine na način kako kontroliše i druge u susjedstvu, pogotovo u srednjoj Aziji..
Ukrajinci pak ne bi da ih kontroliše..
njemu nije bilo teško da onda kaže e pa ok, onda ima da vas pobijem..
ne razumijeti da je to ta crvena linija iz ugla posmatranja u Evropi je baš zaista jako ne razumijeti zapad..
za Krim su mu oprostili, da je tu stao to bi bilo to.. al realno, da su mu i sad oprostili koja je šansa da istu priču ne bi ponovio i u Letoniji, Litavniji i Estoniji?
i oni imaju solidan procenat ruskog stanovništva, i tamo je bilo ucjenjivanja Rusa da nauče lokalni jezik il nema pasoša.. pa Moldavija.. pa na kraju i u Njemačkoj danas imaš nemali broj ovskih, evskih i luckih..
jel onda i njih treba kad dođe vrijeme da se oslobođa od nacifikacije?
naravno da nisu mogli ništa nego da kažu e jbg brate de stani..
ako to nisi u stanju da sagledaš onda jebajiga.. kakva je šansa da razumiješ kuda bi to sve moglo da ode i gdje bi ti u tome mogao da se nađeš

Hoćeš da kažeš kako su braća Ameri zabrinuti za stanje ljudskih prava Rusa koji žive u Estoniji, Letoniji i Litvaniji?
Ako su oni zabrinuti, zašto za to ne bi bili zabrinuti i Rusi?
A, pravo da ti kažem, da sam na mestu tih Estonaca, Letonaca i Litvanaca, ja bih gledao da sa Rusima budem, najmanje, OK - bez obzira na sav NATO.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:09 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

jovilim_e

Hoćeš da kažeš kako su braća Ameri zabrinuti za stanje ljudskih prava Rusa koji žive u Estoniji, Letoniji i Litvaniji?
Ako su oni zabrinuti, zašto za to ne bi bili zabrinuti i Rusi?
A, pravo da ti kažem, da sam na mestu tih Estonaca, letonaca i Litvanaca, ja bih gledao da sa Rusima budem, najmanje, OK - bez obzira na sav NATO.


ne, al budimo realni, šansa da ti ispratiš šta je ko htio da kaže je toliko mala da je zaista besmisleno da ti pokušavam objasniti
jovilim_e jovilim_e 14:13 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

newimprovedtadejus
Spiridon
racioalno je valjda da razumiješ njihov ugao (takav kakav je) pa vidiš gdje si tu ti..


jel mozes ovo da obrazlozis kroz neki konkretan primer. Bez zajebancije te pitam.
Nacrtj mi ovo ako te ne mrzi.

Hvala


u kontekstu ovog razgovora to bi bilo prepoznavanje činjenice da zapadna Evropa ne smatra prihvatljivim potezanje pitanja naša crkva tamo bila u XV vijeku..
za njih je to sulud arguemnt..
a interes im leži u čvrstim granicama takve kakve su danas, bez sukoba i sa komercijalnim interesom koji ide manje više u pravcu vi kupite naše higher up the value chain proizvode a mi ćemo da vam zauzvrat dopustimo da nam prodate vaše lower down the value chain proizvode na naše inače super kontrolisano tržište..
to uglavnom šljaka solidno po obe strane, gep u primanjima istoka i zapada Evrope se zatvara i to svima odgovara (jer value chain)..
sve što se ne uklapa u tu matricu nije im u interesu..
pa tako ni to potezanje pitanja čija crkva na čijoj njivi..
pride kulturološki to smatraju primitivnim razmišljanjem u solidnom dijelu establišmenta (ima i izuzetaka naravno)..
to bi bio neki grub okvir..
pa onda možemo i o detaljima..
u taj okvir onda ulaziti da pričom vi ste neracionalni, i ko ste vi..
nema puno smisla dok ej činjenice da takva ujedinjena Evropa (koliko god bilo i u njoj razdora) napravi oko 20% svega što se pravi u svijetu.. dok Rusija pravi 2% (a mi ostali neke zanemarivo male količine koje se zaokružuju na nulu i na više decminala)

Jebote!
Gde ti živiš kada tako bulazniš?
Pa šta misliš kolika bi ta Evropa bila kada bi se tako lako odricala toga gde joj je bila Crkva u 15. veku.
Pa Englezi su ratovali za par hiljada ovaca na Foklandima - kao svojoj vekovnoj teritoriji.
Ejjjj, svojoj teritoriji udaljenoj ko zna koliko hiljada kilometara.
Što bi se reklo, smanji (malo) to što koristiš.
jovilim_e jovilim_e 14:18 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Spiridon
newimprovedtadejus
Spiridon
racioalno je valjda da razumiješ njihov ugao (takav kakav je) pa vidiš gdje si tu ti..


jel mozes ovo da obrazlozis kroz neki konkretan primer. Bez zajebancije te pitam.
Nacrtj mi ovo ako te ne mrzi.

Hvala


u kontekstu ovog razgovora to bi bilo prepoznavanje činjenice da zapadna Evropa ne smatra prihvatljivim potezanje pitanja naša crkva tamo bila u XV vijeku..
za njih je to sulud arguemnt..
a interes im leži u čvrstim granicama takve kakve su danas, bez sukoba i sa komercijalnim interesom koji ide manje više u pravcu vi kupite naše higher up the value chain proizvode a mi ćemo da vam zauzvrat dopustimo da nam prodate vaše lower down the value chain proizvode na naše inače super kontrolisano tržište..
to uglavnom šljaka solidno po obe strane, gep u primanjima istoka i zapada Evrope se zatvara i to svima odgovara (jer value chain)..
sve što se ne uklapa u tu matricu nije im u interesu..
pa tako ni to potezanje pitanja čija crkva na čijoj njivi..
pride kulturološki to smatraju primitivnim razmišljanjem u solidnom dijelu establišmenta (ima i izuzetaka naravno)..
to bi bio neki grub okvir..
pa onda možemo i o detaljima..
u taj okvir onda ulaziti da pričom vi ste neracionalni, i ko ste vi..
nema puno smisla dok ej činjenice da takva ujedinjena Evropa (koliko god bilo i u njoj razdora) napravi oko 20% svega što se pravi u svijetu.. dok Rusija pravi 2% (a mi ostali neke zanemarivo male količine koje se zaokružuju na nulu i na više decminala)


ok, hvala

ja sam imao utisak da su EU (posebno industriski sektor) odlicno saradjivao sa Rusima (enegetski sektor) i tu su svi bili srecni ... osim Amera posto oni nisu bili ukljuceni u taj dil.

Taj dil nije nastao sa namerom da se sjebu Ameri vec prirodno zbog geografskog polozaja.

Po mom misljenju dokaz da se sve ovo sranje desilo upravo iz ovog razloga je unistavanje severnog toka. To je Amerima bio kamen u cipeli.

Nekako, to me je zabolelo kao coveka jer sam shvatio da jedna sila kao Amerika nema snage i ideje da uradi nesto kreativnije po ovom pitanju vec je delovala djonom ... prostacki. Njen prosperitet kao nacije je iskljucivo vezan za pravljenje sranja u tudjem dvoristu i profitiranja iz istog (ne zelim da ovde rusofili napisu "dobro jutro Kolumbo".

Ja se plasim da Rusija nije imala izbora u celoj ovoj igri koja joj je nametnuta.

Licno sam uvek bio blizi EU i Americi ali me je ovo bacilo u depresiju upravo zbog razocaranja u prljavost te igre. O Palestini ne zelim cak ni da razmisljam. To me tek ubija u pojam.
Ma noramlno!
Sve ovo što si rekao je toliko trivijalno, da to samo budalama nije jasno.
Na moju sreću, ja još uvek verujem u brata Amera.
Da će uspeti sa bratom Rusom da pronađe neki dogovor.
Evropske zemlje su se, kao i mnogo puta do sada dokazale da su ti narodčići koji u njima žive sitnosopstvenički licemeri.
Štaviše, da nema Amera da to kontrolišu, već bi odavno međusono ratovali.
Fak d EU!
angie01 angie01 14:24 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Само да проверим,


je l si ti sada u Srbiji?

ako jesi, ajd popricaj sa nekim Rujom, koji je pobegao odande, da ti kaze iz prve ruke, sta je i kako je.

...ili, pogledaj, ko ovde podrzava to sto rade, sve one tetovirane celavce za Z majcama i ostale bokane.

ili, ko su ruski oligarsi i gde su sada,....

ja ne znam stavrno, gde si se ti nalozio, s obzirom da si uvek bio razuman i simpa lik.
jovilim_e jovilim_e 14:29 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Colin_bgd
Ja se plasim da Rusija nije imala izbora u celoj ovoj igri koja joj je nametnuta.

Nemoj, Spiridone, molim te...

Ovo je prvi korak ka amorfizaciji (nova rec, pretvaranje u amorfnu supu, bice zvanicno objavljena u Vujakliji juce) mozdane mase...


Šta je pogrešno u Spiridonovim rečima?
Zašto je njegov stav nelegitiman?
jovilim_e jovilim_e 14:41 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

newimprovedtadejus
jovilim_e

Hoćeš da kažeš kako su braća Ameri zabrinuti za stanje ljudskih prava Rusa koji žive u Estoniji, Letoniji i Litvaniji?
Ako su oni zabrinuti, zašto za to ne bi bili zabrinuti i Rusi?
A, pravo da ti kažem, da sam na mestu tih Estonaca, letonaca i Litvanaca, ja bih gledao da sa Rusima budem, najmanje, OK - bez obzira na sav NATO.


ne, al budimo realni, šansa da ti ispratiš šta je ko htio da kaže je toliko mala da je zaista besmisleno da ti pokušavam objasniti

Pa kako, sad, to!
Ti koja si u stanju jednom rečenicom da obuhvatiš sav agregirani total, nisi u stanju meni da objasniš šta si ti htela da kažeš?
Nije nužno da mi ti objašnjavaš šta su drugi hteli da kažu.
Inače, kod ljudi sličnih tebi me je uvek fascinirala količina samoubeđenosti u (vlastitu) nepogrešivost.
Mnogi umovi su oprezni u prognoziranju 'šta će biti sutra' i 'zašto je nešto danas', ali ti bez greške znaš, najbolje od svih, o čemu se radi.
Vrtiš tu jednu te istu frazeologiju do mučenja.
cmix909 cmix909 15:08 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Colin_bgd
... Problem je EU na ruskim granicama u slovenskim, i to jos pravoslavnim, zemljama u koje bi rusko pucanstvo (koji nisu Moskva - St Petersburg gradjanstvo) lako moglo da skokne i da "vidi"... Pa bi moglo i svasta da im padne napamet...

Sta onda ometa male Ruse, koji skakucu u EU na sve cetiri strane? Ili mozda to 'svasta' nema na sta da padne?
benedykt benedykt 15:10 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

angie01
A inače je celo to širenje NATO-a devedesetih nastalo tako što su bivše članice Varšavskog pakta bukvalno na kolenima molile i preklinjale da ih prime čisto za ne daj Bože, ili ti kome su tamo Staljinovi tenkovi doneli ”slobodu” taj i u ruski jogurt duva…


evo, nesto slicno sam napisala u medjuvremenu.

To je istina sviđala se nekome ili ne, odnosno za običan narod u Istočnoj Evropi su upravo zahvaljujući tome Rusi postali simbol za okupatora. To što Srbi kao narod imaju generalno pozitivan odnos prema Rusiji, to ne znači da ga imaju svi a još manje da je onima koji ih ne vole sve to kao fol sa strane nametnuto. Imaju verovatno neko svoje iskustvo, kao što je i kod nas samo pominjanje i slova N od NATO pakta razlog za povišene emocije. Mi bi hteli da nas svi razumeju a ne želimo ili bolje rečeno nećemo da razumemo bilo koga drugoga…
vcucko vcucko 22:24 19.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Colin_bgd
ZASTO je zapadu bilo bas toliko bitno da Ukraina udje u NATO pa cak i po cenu sukoba sa Rusijom?

Problem "Putina" nije bio NATO, problem je bila EU.

Problem je EU na ruskim granicama u slovenskim, i to jos pravoslavnim, zemljama u koje bi rusko pucanstvo (koji nisu Moskva - St Petersburg gradjanstvo) lako moglo da skokne i da "vidi"... Pa bi moglo i svasta da im padne napamet...

O prepaametni i sveobavešteni. Lupaš ko Maksim po diviziji.

Problem je isključivo NATO. Rusija bi podvriskivala od sreće da neko Ukrajinu kao bratsku zemlju ili recimo Srbiju u sadašnjem kontekstu i spoljnim vezama primi u EU.

Nego ne može, ne daju. Mora prvo malo u rov protiv Ruje pa onda videćemo.

Ako ti to nije jasno džabe ti sve.
Colin_bgd Colin_bgd 09:00 20.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

vcucko
Colin_bgd
ZASTO je zapadu bilo bas toliko bitno da Ukraina udje u NATO pa cak i po cenu sukoba sa Rusijom?

Problem "Putina" nije bio NATO, problem je bila EU.

Problem je EU na ruskim granicama u slovenskim, i to jos pravoslavnim, zemljama u koje bi rusko pucanstvo (koji nisu Moskva - St Petersburg gradjanstvo) lako moglo da skokne i da "vidi"... Pa bi moglo i svasta da im padne napamet...

O prepaametni i sveobavešteni. Lupaš ko Maksim po diviziji.

Problem je isključivo NATO. Rusija bi podvriskivala od sreće da neko Ukrajinu kao bratsku zemlju ili recimo Srbiju u sadašnjem kontekstu i spoljnim vezama primi u EU.

Nego ne može, ne daju. Mora prvo malo u rov protiv Ruje pa onda videćemo.

Ako ti to nije jasno džabe ti sve.

Tako je kako sam napisao, EU je problem za Rusiju, i to veliki... Sve drugo su provizorne interpretacije... Nemam ja u tome nikakvog "licnog" interesa da budem u pravu, jednostavno su tak'e cinjenice...
zaharaga zaharaga 16:23 20.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

angie01
Путин јесте хтео да контролише Украјину као и Белорусију у смислу да је држи неутралном и то уз помоћ економске шаргарепе, не батине. Отворено је говорио да нема ништа против уласка Украјине у ЕУ, али да има против уласка у НАТО. Све лепе дебеле црвене линије, лепо објашњене, петнаест година унапред, па појашњавано свако мало поново, као пачија школа. Али јбг, није знао да му треба дозвола.


pa je l suverenoj zemlji treba dozvola putina za ulazak u NATO?

pogledaj Budimpestanski sporazum.

Tim memorandumom se Ukrajina obvezala ukloniti svo nuklearno oružje iz sovjetskih vremena sa svog teritorija, i prebaciti ga u Rusiju na razgradnju i uništenje, istovremeno je i potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja. S druge strane zemlje potpisnice Rusija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, obavezale su se da neće prijetnjama ili upotrebom sile raditi ništa protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Ukrajine. Isto tako su se obavezale i da se neće koristiti ekonomskim pritiscima da podrede Ukrajinu vlastitim interesima.


inace, Rusija je opkoljena zemljama u NATO savezu, koji je i formiran posle drugog svetskog rata, da se Rusija ne bi dalje sirila po Evropi-vidi kolika je povrsina Evrope zauzeo Varsavski pakt i da bi postojala zajednicka odbrana od Nemacke, ako se ponovo umisli u svom ludilu.zasto je Evropa toliko protiv Ruja-mozda, jer se jos uvek jako seca, kako se pod njenom sapom zivelo.

Ne brini, ovo ne odgovaram tebi, niti se s tobom raspravljam i po kojem pitanju.

Budimpestanski gorepomenuti sporazum imao je jos dve tacke:

1. Ukrajina je vojno neutralna
2. Ukrajina podrzava ruski (vecinski) jezik i kulturu

Dakle, pravo na teritorijalni integritet povlaci i obavezu vojne neutralnosti, i obavezu vodjenja brige o jeziku vecine, ili makar neproganjanja i nezabranjivanja.


angie01 angie01 16:34 20.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

Budimpestanski gorepomenuti sporazum imao je jos dve tacke:

1. Ukrajina je vojno neutralna
2. Ukrajina podrzava ruski (vecinski) jezik i kulturu


Budimpestancki sporaum je imao samo 6 tacaka,


1. Rusija, UK i SAD ponovo potvrđuju svoju posvećenost Ukrajini, da će poštovati nezavisnost i suverenitet i postojeće granice Ukrajine;

2. Rusija, UK i SAD ponovo potvrđuju svoju obligaciju da će se uzdržati od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Ukrajine, i da njihovo oružje nikada neće biti upotrebljeno protiv Ukrajine, sem u samoodbrani ili u skladu sa Poveljom UN;

3. Rusija, UK i SAD ponovo potvrđuju svoju posvećenost neposezanju za ekonomskom prinudom osmišljenom da potčini vlastitim interesima delovanje Ukrajine inherentno njenoj suverenosti radi obezbeđivanja prednosti bilo koje vrste;

4. Rusija, UK i SAD ponovo potvrđuju svoju posvećenost traženju momentalne akcije Saveta bezbednosti UN kako bi se pomoglo Ukrajini, ako postane žrtva agresije ili objekat pretnje agresijom u kojoj je korišćeno nuklearno oružje;

5. Rusija, UK i SAD ponovo potvrđuju svoju posvećenost nekorišćenju nuklearnog oružja protiv bilo koje države koja nema nuklearno oružje, a koja je potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, sem u slučaju napada na sebe;

6. Ukrajina, Rusija, UK i SAD će se konsultovati u slučaju situacije koja dovodi u pitanje ove obaveze.


ovo ne odgovaram tebi, jer generalno ne komuniciram sa duplim nalozima.

milisav68 milisav68 17:28 20.02.2024

Re: propuštaš, jašta da propuštaš

newimprovedtadejus
njemu nije bilo teško da onda kaže e pa ok, onda ima da vas pobijem..

Onako baš sve ili malo bira.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:52 19.02.2024

...

Реалност на економском пољу је такође очигледна, санкције су неспорно имале контра-ефекат. Не само да Русија није ни близу оштећена њима како је предвиђено него је жртва тих санкција првенствено привреда ЕУ, а нарочито Немачка. На почетку свега овога било је питање може ли ЕУ привреда без руског гаса и може ли Русија без тих прихода. Руси очигледно могу без тих прихода, немају никакав проблем да финансирају рат, немају никаквих очигледних проблема да продају своју енергију на другим тржиштима по тржишниом ценама.


Koliko ja pratim nije toliko pogodjena privreda EU nego pre svega privreda Nemacke. Sto nije cudo, posto je uvoz ruskog gasa 2019e bio 55%. Nemacki politicari su igrali na jaku losu kartu. Nemacke kompanije su bile i najveci inostrani invenstitor u Rusiji - mnoge su ostale.
Ali daleko od toga da ruska privreda nije ostecena. Ako je verovati IMFu ruski GDP je u 2022 smanjen za 2%, u 2023 za 2.5%. Druga stvar je kako se sve to predstavlja i kakve informacije mi mozemo da dobijemo iz same Rusije o uticaju sankcija na zivot ljudi tamo.

Sledeca stvar je da su sankcije gromoglasno najavljene a da u mnogim slucajevima ne funkcionisu - nekoliko EU drzava i dalje uvozi ruski gas kao ranije. To je kad imas vlade u kojima sede ljudi koji prave ugovore na 20 godina koji su stetni po interes drzave.

На политичком пољу, ствари стоје можда и горе по Запад. Док Путин ужива огромну подршку јавности у Русији

Tacno, ali nije veliko cudo. Putin 'uziva' podrsku jer je napravio simulaciju izbora i gde te hapse ako izadjes da zapalis svecu za Navaljnija. Sa druge strane, na Zapadu cveta industrija 'svaki-izvor-informacija-je-jednako-validan' i nepoverenje prema postojecem demokratskom poretku. Ovo drugo je razumljivo ali je iracionalno ocekivanje da ce biti bolje ako se preuzmu orbanovski i putinovski modeli.

Зашто не може да се дискутује о тим свеобухвтаним безбедносним гаранцијама између НАТО и Русије, на којима Путин инистира. Није ли то свакако једини начин да се ово заврши?


I ja bih voleo da cujem sta jedna i druga strana podrazumevaju pod tim bezbednosnim garancijama ali ne iz nekih tvitova i blokbaster intervjua.
little_radojica little_radojica 11:36 19.02.2024

Re: ...

Koliko ja pratim nije toliko pogodjena privreda EU nego pre svega privreda Nemacke. Sto nije cudo, posto je uvoz ruskog gasa 2019e bio 55%. Nemacki politicari su igrali na jaku losu kartu. Nemacke kompanije su bile i najveci inostrani invenstitor u Rusiji - mnoge su ostale.
Ali daleko od toga da ruska privreda nije ostecena. Ako je verovati IMFu ruski GDP je u 2022 smanjen za 2%, u 2023 za 2.5%. Druga stvar je kako se sve to predstavlja i kakve informacije mi mozemo da dobijemo iz same Rusije o uticaju sankcija na zivot ljudi tamo.


Немачке компаније су радиле у свом интересу и немачки политичари пре свог овог униполарног лудила су донели те одлуке у складу са физичко географским околностима. Направили су дугорочне планове и нашли најјефтинији и еколошки најприхватљивији извор енергије, чак су и тражили дозволу од газде прво, али зато је и газда, зато што може да укине дозволу кад год му се ћефи без икаквог објашњења и најаве.
И та и таква немачка привреда је погоњена руским гасом предводила читаву ЕУ. Немачке компаније су пуно уложоиле и у Кину, а Амери их сад истерују и оданде уз дргу врсту изговора.

За руски БДП, јесте, не знамо, може бити да се манипулише. Али досад би се негде показало. На Западу су веровали да је супституција немогућа и смешна идеја, али ко би рекао да не мора 100% супституција ако можеш да купиш све то исто или боље од Кинеза и то за рубље.

Ја просто не верујем како ви људи себе убедите да се у 21. веку ишта игде може сакрити. Ваљда зато што се све држи под гвозденом куполом и имамо те снимке како растерују масу која полаже цвеће Наваљном.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:49 19.02.2024

Re: ...

little_radojica

Ја просто не верујем како ви људи себе убедите да се у 21. веку ишта игде може сакрити. Ваљда зато што се све држи под гвозденом куполом и имамо те снимке како растерују масу која полаже цвеће Наваљном.


brate al si naivan.. gdje se ne može sakriti.. pa bukvalno svaki mjesec pukne već neki skandal kako je neko uspio da sprži milijarde a da ga ne provale..
samo u kripto sviejtu čuda..
a i taj čitav start up universe.. pa to pršti od laganja.. i ne može realno drugačije.. kako bi štitio svoju inovaciju ako bi stalno o svemu otvoreno pričao..

that said.. ne mislim da Rusi išta sepcijalno kriju.. šteta im nije neka velika dok god prodaju energiju.. prodaće je nekome.. u dugom roku bi im naravno bilo pametnije da diverzifikuju a to će teško u ovim okolnostima pa zato i stagniraju evo taman oko decenije, takoreć od Krima.. dal je moglo to pametnije.. sigurno jeste..

Njemci stagniraju nekih 5 godina.. nisu se pitali.. da jesu sigurno bi si isposlovali neke malo povoljnije okolnosti al pitali se nisu
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:57 19.02.2024

Re: ...

little_radojica
Koliko ja pratim nije toliko pogodjena privreda EU nego pre svega privreda Nemacke. Sto nije cudo, posto je uvoz ruskog gasa 2019e bio 55%. Nemacki politicari su igrali na jaku losu kartu. Nemacke kompanije su bile i najveci inostrani invenstitor u Rusiji - mnoge su ostale.
Ali daleko od toga da ruska privreda nije ostecena. Ako je verovati IMFu ruski GDP je u 2022 smanjen za 2%, u 2023 za 2.5%. Druga stvar je kako se sve to predstavlja i kakve informacije mi mozemo da dobijemo iz same Rusije o uticaju sankcija na zivot ljudi tamo.


Немачке компаније су радиле у свом интересу и немачки политичари пре свог овог униполарног лудила су донели те одлуке у складу са физичко географским околностима. Направили су дугорочне планове и нашли најјефтинији и еколошки најприхватљивији извор енергије, чак су и тражили дозволу од газде прво, али зато је и газда, зато што може да укине дозволу кад год му се ћефи без икаквог објашњења и најаве.
И та и таква немачка привреда је погоњена руским гасом предводила читаву ЕУ. Немачке компаније су пуно уложоиле и у Кину, а Амери их сад истерују и оданде уз дргу врсту изговора.

За руски БДП, јесте, не знамо, може бити да се манипулише. Али досад би се негде показало. На Западу су веровали да је супституција немогућа и смешна идеја, али ко би рекао да не мора 100% супституција ако можеш да купиш све то исто или боље од Кинеза и то за рубље.

Ја просто не верујем како ви људи себе убедите да се у 21. веку ишта игде може сакрити. Ваљда зато што се све држи под гвозденом куполом и имамо те снимке како растерују масу која полаже цвеће Наваљном.


Prvo, pravis gresku tvrdnjom da drugi zive pod gvozdenom kupolom a ti ne.

Drugo, ono sa hapsenjem zbog cveca je pomenuto kao odgovor tvojoj tvrdnji da je Putinova vladavina stabilna dok je liberalna demokratija u EU u krizi. Ja to nisam negirao - stvari tako stoje - nego sam ponudio objasnjenje. Uvedi Putinov sistem u EU i liberalno-demokratski sa svim ludilom tvit-komunikacije u Rusiju i posle dvadeset godina ces verovatno imati stabilnu autokratiju u EU i krizu putinovstine u Rusiji.

Trece, malo je naivno postavljati stvari tako sto ces reci da su nemacki politicari ranije (= pod Merkelovom) radili iskucivo (i uprkos US) u interesu Nemacke a danas ne. Vezivanje svoje proizvodnje za uvoz energije od iskljucivo jednog prodavca, koji pritom te ugovore koristi i u politicke svrhe (kao i svi drugi!) nikada nije u interesu jedne drzave.

Cetvrto, za ruski BDP postoje ti zvanicni podaci a ono sto ne znamo je kakav to uticaj ima na privredu i zivot ljudi tamo. To sto imamo informacije o negativnom uticaju sankcija na zivot u Nemackoj, ne znaci da istog nema u Rusiji. Znaci samo da je u jednom slucaju informisanje transparentnije nego u drugoj.

Konacno, ono sto meni nije jasno je nesrazmer izmedju tolikog nepoverenja u zapadne vrednosti (jer to je srz trenutne krize u EU) i toliko poverenje na rec u ono sto Putin kaze ili za sta se Orban zalaze. Time se propusta sansa da se bavis problemima i falinkama u prvom slucaju, jer si se ispocetka odlucio da kompletno negiras taj sistem.
little_radojica little_radojica 12:44 19.02.2024

Re: ...

Руси се јесу диверсификовали, на други начин.
У све што ти хоћеш да направиш иду њихове сировине, није то само нафта и гас, то су метали (титанијум, никл, алуминијум), па ретки минерали, ђубриво.
Уложили су стратешке ресурсе који су им недостајали, као што је храна. Јесте лоу валју производ али нико не може да те уцењује с тиме, напротив. Кад то санкционишеш удари тебе по носу, на овај или онај начин, јер је у сваком ланцу на који се ти тек на крају качиш.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:53 19.02.2024

Re: ...

little_radojica
Руси се јесу диверсификовали, на други начин.
У све што ти хоћеш да направиш иду њихове сировине, није то само нафта и гас, то су метали (титанијум, никл, алуминијум), па ретки минерали, ђубриво.
Уложили су стратешке ресурсе који су им недостајали, као што је храна. Јесте лоу валју производ али нико не може да те уцењује с тиме, напротив. Кад то санкционишеш удари тебе по носу, на овај или онај начин, јер је у сваком ланцу на који се ти тек на крају качиш.


šoškić je pametan čova i lijepo govori ali pogrešno..
ne znam otkad je snimak.. ali morao je znati da naravno da će ruska inflacija da ode u peršun mnogo gore nego zapadna, jer devalvirala rublja..
to je baš onako scenario, ne može da se ne desi..
US inflacija at the pak 8%, ruska 18%..
pa onda titanijum.. kaže Rusija dominantna, a ono nije ni 15% svjetske proizvodnje...
a to je kad se neće biti racionalno nego se zaleće pa onda priča svašta.. ne valja to al ajde dobro.. on nam je realno od najboljih..

šta je valjda htio reći jes da ne možeš Rusiju da sjebeš tako kako si mogao Srbiju.. ili Irak.. pa i Iran..
al ipak možeš dovoljno da ih sjebeš da im prosto nije racionalno to što su uradili.. košta ih više nego što košta zapad a novčanik im je (koliko god impozantan u odnosu na srpski) tanji od zapadnog..
i to ti je to..
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:59 19.02.2024

Re: ...

Уложили су стратешке ресурсе који су им недостајали, као што је храна.


Ne znam koliko je nedostatak hrane problem posto se EU sankcije ne odnose na hranu i djubrivo.
little_radojica little_radojica 13:17 19.02.2024

Re: ...

Prvo, pravis gresku tvrdnjom da drugi zive pod gvozdenom kupolom a ti ne.


човече ви тврдите да Руси живе под гвозденом куполом и да се тамо ограничава слобода говора. Ај пажљивије читај да се не цитирамо овде цео дан.

Drugo, ono sa hapsenjem zbog cveca je pomenuto kao odgovor tvojoj tvrdnji da je Putinova vladavina stabilna dok je liberalna demokratija u EU u krizi. Ja to nisam negirao - stvari tako stoje - nego sam ponudio objasnjenje. Uvedi Putinov sistem u EU i liberalno-demokratski sa svim ludilom tvit-komunikacije u Rusiju i posle dvadeset godina ces verovatno imati stabilnu autokratiju u EU i krizu putinovstine u Rusiji.

Који је то Путиинов систем? То је иста та преставничка демократија и капитализам као и свуда по Европи, једино што има више ресурса па држава управља (више контролише) тим природним ресурсима и стратешким индустријама као што су авио-индустриија, војна индустрија итд. Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја. Не и више него ЕУ, јер ЕУ нема већински изборни систем, али далеко од тога да у Русији влада неко једноумље и да један човек одлучује све. Имаш Твитер и у Русији, имаш све што воле млади.

Trece, malo je naivno postavljati stvari tako sto ces reci da su nemacki politicari ranije (= pod Merkelovom) radili iskucivo (i uprkos US) u interesu Nemacke a danas ne. Vezivanje svoje proizvodnje za uvoz energije od iskljucivo jednog prodavca, koji pritom te ugovore koristi i u politicke svrhe (kao i svi drugi!) nikada nije u interesu jedne drzave.

Нису радили упркос САД интересу него је САД то аминовала онда, а сад се предомислила и разнела гасовод. Немци су хтели да направе дугорочне уговоре и обезбеде дугорочну стабилност цена и Руси су били спремни да то понуде, то је одличан пример сарадње на обострану корист. Притом, пошто су гасоводи ишли преко Украјине, Пољске, Белорусије, Немачка је заједно са Русијом изградила Северне токове и добила гас без посредника, то је далеко мање геополитички неизвесно осим ако ти савезник није САД.


Cetvrto, za ruski BDP postoje ti zvanicni podaci a ono sto ne znamo je kakav to uticaj ima na privredu i zivot ljudi tamo. To sto imamo informacije o negativnom uticaju sankcija na zivot u Nemackoj, ne znaci da istog nema u Rusiji. Znaci samo da je u jednom slucaju informisanje transparentnije nego u drugoj.

ОК. Али објасни онда молим те како транспарентност тих медија иде са константним лажима о Путиновим болестима и успесима на ратишту.

Konacno, ono sto meni nije jasno je nesrazmer izmedju tolikog nepoverenja u zapadne vrednosti (jer to je srz trenutne krize u EU) i toliko poverenje na rec u ono sto Putin kaze ili za sta se Orban zalaze. Time se propusta sansa da se bavis problemima i falinkama u prvom slucaju, jer si se ispocetka odlucio da kompletno negiras taj sistem.

Нисам негирао ништа од тога, него си ти изгледа butthurt што се критикује светиња, па не читаш пажљиво.
Западне вредности као хуманизам и рационалност су камен темељац тог цивилизацијског напретка који је Европа извела током неких 400 година. "Земље у развоју" су то пригрлиле оберучке и раде на унапређењу животних услова грађана, еманципацији разних слојева становништва. Али сад Европа игнорише чињенице и осећа се угрожено па труби о људским правима и демократији, особама с материцом, покушава да дестабилизује власт у тим земљама покушавајући да доведе на власт претерано либералне незналице којима може да манипулише. Померају се голићи, нису се још ни расизма решили, али су им личне заменице најбитније сад. Дуда кад сере о Путину је добар, а имао је гору репутацију и од Орбана што се тиче инисстирања на "традиционалним вредностима". Не могу се прескакати кораци у развоју и са правом се део тих процеса са Запада у земљама у развоју и глобалног југа или како год им већ тепају види као дебилизам и заглупљивање. Нико није више срозао и изобличио Западне вредности од Запада самог.
Притом ово што је Путин рекао нико од директно прозваних није порекао. А потврдили су Меркелица сама, Оланд, онај саветник Зеленског Арестович. Чека се Рјурик да потрвди још свој део.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 13:27 19.02.2024

Re: ...

little_radojica

Који је то Путиинов систем? То је иста та преставничка демократија и капитализам као и свуда по Европи, једино што има више ресурса па држава управља (више контролише) тим природним ресурсима и стратешким индустријама као што су авио-индустриија, војна индустрија итд. Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја. Не и више него ЕУ, јер ЕУ нема већински изборни систем, али далеко од тога да у Русији влада неко једноумље и да један човек одлучује све. Имаш Твитер и у Русији, имаш све што воле млади.


radojice jel govoriš ti russki? il čitaš bar?
il će prije biti da sve te mudrosti o pluralizmu u Rusiji čitaš i slušaš upravo na medijima sa zapada na kom po tebi vlada jednoumlje, o istini se ćuti a laži vladaju?
pa jbt jel moguće baš toliko biti slijep kod očiju pa vjerovati da je RUsija meka istine i sloboda dok na zapadu tuku i hapse ko li zine..
aman..
little_radojica little_radojica 13:28 19.02.2024

Re: ...

šoškić je pametan čova i lijepo govori ali pogrešno..


Неуништива си

Види, веровао бих твојим подацима без икаквог линковања да ниси онолико оманула оне БДП Кине/САД ономад. То ми говори да је твој поглед на свет одређен идеолошки, а рацио се користи као поштапалица.

Ко је овде направио погрешну процену? Руси или САД/ЕУ? Потрошили су билион долара на Украјину и милион Украјинаца су што убили што обогаљили и добили су шипак, а Русија је сада испред Немачке по снази економије, тј. прва економија Европе и производи ред величине више муниције/технике него цео НАТО.

Добро ајде Русија је велика али шта ћемо са Хутима, како то да они вуку за носу Морнарицу Његовог краљевског височанства и Морнарицу САД?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 13:35 19.02.2024

Re: ...

little_radojica
šoškić je pametan čova i lijepo govori ali pogrešno..


Неуништива си

Види, веровао бих твојим подацима без икаквог линковања да ниси онолико оманула оне БДП Кине/САД ономад. То ми говори да је твој поглед на свет одређен идеолошки, а рацио се користи као поштапалица.

Ко је овде направио погрешну процену? Руси или САД/ЕУ? Потрошили су билион долара на Украјину и милион Украјинаца су што убили што обогаљили и добили су шипак, а Русија је сада испред Немачке по снази економије, тј. прва економија Европе и производи ред величине више муниције/технике него цео НАТО.

Добро ајде Русија је велика али шта ћемо са Хутима, како то да они вуку за носу Морнарицу Његовог краљевског височанства и Морнарицу САД?


znači ipak opcija b, slijep kod očiju..
od invazije na Ukrajinu RUsija je realno u značajno lošijoj poziciji u svakom smislu nego što je bila prije nje..
izgubila je ekonomski, u stanovništvu (što pobjeglom, što pomrlom), u međunarodnoj poziciji.. rječju u svemu.. dobila još uvijek nije ništa.. možda nešto dobije u nekom vrlo dugom roku (nešto sitno proizvodnih pogona i ruda u recimo Donbasu) al šansa da to bude neto dobitak je nulta..

US s druge strane pomoć koju šalje šalje u oružju koje sama proizvodi.. ne vidjeti da to za njih nije gubitak.. pa dobro, bolje je nego misliti da je njihov gubitak nekako mrtvi Ukrajinci.. al opet je baš baš blesavo..
ti brate odbijaš da odvojiš emocije od racia.. pa bi čas da govoriš kako je US bully natjerala RUsiju u rat (ajd i da prođe al teško) a čas je zapravo rat ruski trijumf, koliko sutra pokoriće cijelu Evropu..
mučno čitati brate
Colin_bgd Colin_bgd 13:36 19.02.2024

Re: ...

Који је то Путиинов систем? То је иста та преставничка демократија и капитализам као и свуда по Европи, једино што има више ресурса па држава управља (више контролише) тим природним ресурсима и стратешким индустријама као што су авио-индустриија, војна индустрија итд. Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја. Не и више него ЕУ, јер ЕУ нема већински изборни систем, али далеко од тога да у Русији влада неко једноумље и да један човек одлучује све. Имаш Твитер и у Русији, имаш све што воле млади.

Ovo nije vise ni tuzno, ni zalosno, ovo je porazavajuce...

Porazavajuce ne samo za ljudsku vrstu, za dostignuca svakolike civilizacije, za ljude koji su ulagali i najmanji napor ka prosvecivanju, obrazovanju i promociji koriscenja sopstvenog mozga (kad ga vec imamo), nego i porazavajuce za sam DNK molekul nase, ocigledno previse, ali nedovoljno, napacene, vrste...

little_radojica little_radojica 13:46 19.02.2024

Re: ...

newimprovedtadejus
little_radojica

Који је то Путиинов систем? То је иста та преставничка демократија и капитализам као и свуда по Европи, једино што има више ресурса па држава управља (више контролише) тим природним ресурсима и стратешким индустријама као што су авио-индустриија, војна индустрија итд. Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја. Не и више него ЕУ, јер ЕУ нема већински изборни систем, али далеко од тога да у Русији влада неко једноумље и да један човек одлучује све. Имаш Твитер и у Русији, имаш све што воле млади.


radojice jel govoriš ti russki? il čitaš bar?
il će prije biti da sve te mudrosti o pluralizmu u Rusiji čitaš i slušaš upravo na medijima sa zapada na kom po tebi vlada jednoumlje, o istini se ćuti a laži vladaju?
pa jbt jel moguće baš toliko biti slijep kod očiju pa vjerovati da je RUsija meka istine i sloboda dok na zapadu tuku i hapse ko li zine..
aman..

Нигде нисам рекао да је Русија мека истине.
Нигде нисам рекао ни да на Западу влада једноумље него да у Русији не влада.
Ово горе си све ти рекла, не ја. Фројдовска омашка?
Ај бар читај, не буди лења, није занимљиво.


И реци да ли имате Russia Today тамо на Западу?
Како то да је Милошевић пуштао CNN, BBC, Deutsche Welle, Voice of America и оно говно од Радија слободне Европе док је цивилизован свет бомбардовао РТС у БГ и Новом Саду, а репортажна кола РТС (и мог ћалета у тој екипи) гањали и гађали по Фрушкој гори томахавцима да не би могли да емитују програм.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 13:53 19.02.2024

Re: ...

little_radojica

Нигде нисам рекао да је Русија мека истине.
Нигде нисам рекао ни да на Западу влада једноумље него да у Русији не влада.
Ово горе си све ти рекла, не ја. Фројдовска омашка?
Ај бар читај, не буди лења, није занимљиво.


И реци да ли имате Russia Today тамо на Западу?
Како то да је Милошевић пуштао CNN, BBC, Deutsche Welle, Voice of America и оно говно од Радија слободне Европе док је цивилизован свет бомбардовао РТС у БГ и Новом Саду, а репортажна кола РТС (и мог ћалета у тој екипи) гањали и гађали по Фрушкој гори томахавцима да не би могли да емитују програм.


radjoice bre pa opet anegdote.. moraš biti u stanju da sagledaš realnost a ne da padaš u "da ali" čim ti se činjenice ne uklapaju u emotivni doživljaj svijeta..
jeste, RT je blokiran u UK.. ostali ruski mediji su dostupni, moš da se napasaš od jutra do sutra..
na ruskom ili engleskom..
al nemaš potrebe.. pošto sva moguća alternativna viđenja stvari ne da možeš da nađeš nego skaču u oči bukvalno svake sekunde (trenutno slušam recimo All-in podcast, slušecni, pa između ostalog pola sata trubljenja o senilnosti deda Bajdena)..
ako to nećeš i ne možeš da uvidiš onda ga jebaji.. hrliš krupnim koracima u sindrom blentavog čičice pred dragstorom ljutog na svijet i sve u njemu..
to je em dosadno em sigurno štetno viđenje svijeta
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:54 19.02.2024

Re: ...

човече ви тврдите да Руси живе под гвозденом куполом и да се тамо ограничава слобода говора. Ај пажљивије читај да се не цитирамо овде цео дан.


U pravu si da sam te krivo shvatio sa gvozdenom kupolom. Moja greska.

Ti mislis da u Rusiji nema ogranicavanja slobode govora i da imaju slobodne izbore?

Који је то Путиинов систем? То је иста та преставничка демократија и капитализам као и свуда по Европи, једино што има више ресурса па држава управља (више контролише) тим природним ресурсима и стратешким индустријама као што су авио-индустриија, војна индустрија итд. Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја. Не и више него ЕУ, јер ЕУ нема већински изборни систем, али далеко од тога да у Русији влада неко једноумље и да један човек одлучује све. Имаш Твитер и у Русији, имаш све што воле млади.Recimo da nisam svestan da je u Rusiji vise politickog pluralizma nego u UK i US. Probaj da elaboriras. Gde se ogleda to, u Dumi, na predsednickim izborima, u medijima?

Немци су хтели да направе дугорочне уговоре и обезбеде дугорочну стабилност цена и Руси су били спремни да то понуде, то је одличан пример сарадње на обострану корист.


To isto ko i u nasem slucaju:dovedes se u energetsku ili duznicku zavisnost od jedne-dve zemlje i onda se cudis kako oni mogu da te ucenjuju.

Austrijski OMV je dobar primer takvog jednog dugorocnog ugovora gde posle ispostavilo (slicno cuvenom ugovoru sa Fijatom kod nas) da OMV ne moze da ga prekine jer su se obavezali da ce do 2040 od Rusa da kupuju odredjenu kolicinu gasa.

Нисам негирао ништа од тога, него си ти изгледа butthurt што се критикује светиња, па не читаш пажљиво.


Hehe, ne kritikuje se ovde svetinja nego se u jednom drugom sistemu - koji je suprotnost ovom prvom - trazi alternativa. Kao da je neko 1950ih verovao da je sovjetski ili kineski komunizam dobra alternativa demokratskom uredjenju.

"Земље у развоју" су то пригрлиле оберучке и раде на унапређењу животних услова грађана, еманципацији разних слојева становништва. Али сад Европа игнорише чињенице и осећа се угрожено па труби о људским правима и демократији, особама с материцом, покушава да дестабилизује власт у тим земљама покушавајући да доведе на власт претерано либералне незналице којима може да манипулише. Померају се голићи, нису се још ни расизма решили, али су им личне заменице најбитније сад.


U kojim to 'zemljama u razvoju' se danas desava ta emancipacija zasnovana na humanizmu i racionalnosti a Zapad sprecava insistirajuci da tamo vladaju liberalne neznalice koje hoce da genderizuju i sl. ta drustva?
maksa83 maksa83 14:08 19.02.2024

Re: ...

Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја.

Da, evo npr. na predstojećim izborima možeš da glasaš za Putina ili Vladimira Vladimiroviča.

Radojice nafilovan si kremljanskim budalaštinama na nos ti izlaze.

little_radojica little_radojica 14:12 19.02.2024

Re: ...

al nemaš potrebe.. pošto sva moguća alternativna viđenja stvari ne da možeš da nađeš nego skaču u oči bukvalno svake sekunde (trenutno slušam recimo All-in podcast, slušecni, pa između ostalog pola sata trubljenja o senilnosti deda Bajdena)..

Да ли стварно верујеш да по Русији не можеш да критикујеш Путина по улицама, радију, јутјубу и кафанама?

А ово "СВА могућа алтернативна виђења" је опасно до зла бога само нећеш ти то схватити.

ако то да је Милошевић пуштао CNN, BBC, Deutsche Welle, Voice of America и оно говно од Радија слободне Европе док је цивилизован свет бомбардовао РТС у БГ и Новом Саду, а репортажна кола РТС (и мог ћалета у тој екипи) гањали и гађали по Фрушкој гори томахавцима да не би могли да емитују програм.

Шта су овде анегдоте, јел није било овако? јел се ја нешто лоше сећам? То су чињенице које се не уклапају у твоје виђење света па мене нападаш ад хоминем да сам чичица пред дракстором. Раније бих се нервирао, сад ич, слободно прави гузицу од себе по кафани.newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:12 19.02.2024

Re: ...

maksa83
Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја.

Da, evo npr. na predstojećim izborima možeš da glasaš za Putina ili Vladimira Vladimiroviča.

Radojice nafilovan si kremljanskim budalaštinama na nos ti izlaze.ja mislim da rado fristajluje.. ni pućo nigdje ne priča ovu ludu priču kako je Rusija najmoćnija u Evropi..
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:15 19.02.2024

Re: ...

little_radojica
al nemaš potrebe.. pošto sva moguća alternativna viđenja stvari ne da možeš da nađeš nego skaču u oči bukvalno svake sekunde (trenutno slušam recimo All-in podcast, slušecni, pa između ostalog pola sata trubljenja o senilnosti deda Bajdena)..

Да ли стварно верујеш да по Русији не можеш да критикујеш Путина по улицама, радију, јутјубу и кафанама?

А ово "СВА могућа алтернативна виђења" је опасно до зла бога само нећеш ти то схватити.

ако то да је Милошевић пуштао CNN, BBC, Deutsche Welle, Voice of America и оно говно од Радија слободне Европе док је цивилизован свет бомбардовао РТС у БГ и Новом Саду, а репортажна кола РТС (и мог ћалета у тој екипи) гањали и гађали по Фрушкој гори томахавцима да не би могли да емитују програм.

Шта су овде анегдоте, јел није било овако? јел се ја нешто лоше сећам? То су чињенице које се не уклапају у твоје виђење света па мене нападаш ад хоминем да сам чичица пред дракстором. Раније бих се нервирао, сад ич, слободно прави гузицу од себе по кафани.


rado pa pominjanje oca je valjda anegdota po definiciji..
na stranu što je irelevatno u ovoj priči..
ne pričamo o svim problemima prljave igre zapada nego valjda o tome da li je rat u Ukrajini na ičiju pa i rusku korist il je bilo bolje da ga nije bilo?
ne?
o tome smo pričali?
al tebi kad se ne svide činjenice ti ubacuješ anegdote pa i o novinarskoj karijeri svog oca..

a ovo sa slobodama govora u RUsiji ti je skroz super.. oće malo da nazebu bubrezi kad se govori svašta al jes.. govore ipak ljudi..
stvarno potpuno sumanuto šta ti pričaš pa se ljuti na čičica metafore koliko hoćeš
little_radojica little_radojica 14:16 19.02.2024

Re: ...

Da, evo npr. na predstojećim izborima možeš da glasaš za Putina ili Vladimira Vladimiroviča.

Radojice nafilovan si kremljanskim budalaštinama na nos ti izlaze.

За коју политику можеш да гласаш на америчким изборима? За рат или рат?
Јел ти неко упери пиштољ у главу ако не гласаш за Путина?Colin_bgd Colin_bgd 14:22 19.02.2024

Re: ...

little_radojica
Da, evo npr. na predstojećim izborima možeš da glasaš za Putina ili Vladimira Vladimiroviča.

Radojice nafilovan si kremljanskim budalaštinama na nos ti izlaze.

За коју политику можеш да гласаш на америчким изборима? За рат или рат?
Јел ти неко упери пиштољ у главу ако не гласаш за Путина?
Bukvalno se to desava...

Pistolj je prilicno jak argument u demokratskoj utakmici...
maksa83 maksa83 14:26 19.02.2024

Re: ...

За коју политику можеш да гласаш на америчким изборима? За рат или рат?
Јел ти неко упери пиштољ у главу ако не гласаш за Путина?


Ja neuk mislio da je politički pluralizam (kog, kako ti kažeš, ima više u Rusiji nego na Zapadu) kad možeš da biraš između više različitih kandidata na predsedničkim izborima, a ispade da je to kad ti ne pucaju u glavu ako ne glasaš za Putina.

Da sam hteo da diskutujem sa ovakvim viđenjima sveta pustio bih RT ili Sputnjik i svađao se sa ekranom.
maksa83 maksa83 14:27 19.02.2024

Re: ...

ja mislim da rado fristajluje.. ni pućo nigdje ne priča ovu ludu priču kako je Rusija najmoćnija u Evropi..

To je ono kad i Sputnjik izveštava realističnije o ratu u Ukrajini nego TV Happy.
angie01 angie01 14:28 19.02.2024

Re: ...

kad možeš da biraš između više različitih kandidata na predsedničkim izborima


pa putin je vise putina.
little_radojica little_radojica 14:30 19.02.2024

Re: ...

rado pa pominjanje oca je valjda anegdota po definiciji..
na stranu što je irelevatno u ovoj priči..
ne pričamo o svim problemima prljave igre zapada nego valjda o tome da li je rat u Ukrajini na ičiju pa i rusku korist il je bilo bolje da ga nije bilo?
ne?
o tome smo pričali?
al tebi kad se ne svide činjenice ti ubacuješ anegdote pa i o novinarskoj karijeri svog oca..

Нема мој отац везе осим што сам хтео да ти дочарам да ти извртање чињеница неће успети јер се јако добро сећам свега тога да ми тражиш линкове. А ти од почетка оспораваш и најнеспорније чињенице. Суве су чињенице да су се сва ова говна од медија емитовала док су мало већа говна рушила РТС. Уживај у својој умишљеној слободи говора.

А што се рата тиче, опет умећеш и измишљаш. Ја нигде нисам рекао да је боље што је рата било или да је на руску корист, већ да штети ЕУ највише (дакле свима али ЕУ највише и то је чињеница са којом се ти не мириш па идеш ад хоминем) и да је сад кад су Руси сломили и трећу украјинску војску право време да се ратни хушкачи са Запада запитају мало о својим комплексима и да оставе Украјину и Русију на миру.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:35 19.02.2024

Re: ...

little_radojica

Нема мој отац везе осим што сам хтео да ти дочарам да ти извртање чињеница неће успети јер се јако добро сећам свега тога да ми тражиш линкове. А ти од почетка оспораваш и најнеспорније чињенице. Суве су чињенице да су се сва ова говна од медија емитовала док су мало већа говна рушила РТС. Уживај у својој умишљеној слободи говора.

А што се рата тиче, опет умећеш и измишљаш. Ја нигде нисам рекао да је боље што је рата било или да је на руску корист, већ да штети ЕУ највише (дакле свима али ЕУ највише и то је чињеница са којом се ти не мириш па идеш ад хоминем) и да је сад кад су Руси сломили и трећу украјинску војску право време да се ратни хушкачи са Запада запитају мало о својим комплексима и да оставе Украјину и Русију на миру.


ali aman izvrtanje kojih činjenica rado? da u Rusiji nema rasta već deset godina? da je inflacija bila 18% i još nije pod kontrolom (mada će biti)?
pa ako ne možeš da sagledaš to osnovno i čini ti se da je u EU teže nego u Rusiji kuda dalje od toga u raspravi? baš potpuno suludo..
ajde da si rekao šteta u Rusiji nije koliko je zapad očekivao (i nije) al ti ladno tvrdiš da je manja nego u EU..
e jbg..

pa onda dalje nastaviš sa ludilom tipa da RUsiji i!!! Ukrajniu ostave na miru.. kao da neko uvrće ruku Ukrajincima da ratuju a oni neće.. pa jel si ti pričao sa jednim jedinim Ukrajincem, šta li ti je.. potpuno ludilo.. kao da kažeš samo da su nas i Hrvate ostavili na miru al eto ne daše nam, nego nas tjerali da ratujemo.. aman..
potpuni razvod od realnosti..
little_radojica little_radojica 14:46 19.02.2024

Re: ...

ajde da si rekao šteta u Rusiji nije koliko je zapad očekivao (i nije) al ti ladno tvrdiš da je manja nego u EU..
e jbg..


Реалност на економском пољу је такође очигледна, санкције су неспорно имале контра-ефекат. Не само да Русија није ни близу оштећена њима како је предвиђено него је жртва тих санкција првенствено привреда ЕУ, а нарочито Немачка.

Ево управо то сам рекао, да није ни близу како је Запад очекивао. А да је економска и политичка штета већа у ЕУ него у Русији то је чињеница.
Али ти не читаш, само смараш. Ово је већ пети пут у овој расправи само да лупеташ а не знаш ни да прочиташ написано.


jovilim_e jovilim_e 14:47 19.02.2024

Re: ...

Neues aus der Nachbarschaft

...
Sledeca stvar je da su sankcije gromoglasno najavljene a da u mnogim slucajevima ne funkcionisu - nekoliko EU drzava i dalje uvozi ruski gas kao ranije. To je kad imas vlade u kojima sede ljudi koji prave ugovore na 20 godina koji su stetni po interes drzave.
...


Nahbaršaftu, nije valjda da se i ti drogiraš?
Štetni dugoročni ugovori za sanbdevanjem jeftinim energentom?
Pa zamisli kada bi države svake godine morale da pregovaraju o tako složenim procesima kao što je dogovaranje uvoza gasa i energetskom bilansu države.
Pa to ni Tadejus ne bi bila u stanju da isprati.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:49 19.02.2024

Re: ...

little_radojica
ajde da si rekao šteta u Rusiji nije koliko je zapad očekivao (i nije) al ti ladno tvrdiš da je manja nego u EU..
e jbg..


Реалност на економском пољу је такође очигледна, санкције су неспорно имале контра-ефекат. Не само да Русија није ни близу оштећена њима како је предвиђено него је жртва тих санкција првенствено привреда ЕУ, а нарочито Немачка.

Ево управо то сам рекао, да није ни близу како је Запад очекивао. А да је економска и политичка штета већа у ЕУ него у Русији то је чињеница.
Али ти не читаш, само смараш. Ово је већ пети пут у овој расправи само да лупеташ а не знаш ни да прочиташ написано.


kako misliš ovo je nesporna činjenica kad u Rusiji nema rasta 10 godina a u Njemačkoj (koja je najviše oštećena) rast stagnira od 2019. (ne 2014.) dok u agregatu EU kontinuirano raste..
ček evo okačiću ti i koji chart..
little_radojica little_radojica 14:58 19.02.2024

Re: ...

Санкције су уведене 2022. пре тачно две године дај неки чарт и од тад шта се дешавало.
Чињеница је да су Русији више наштетиле санкције од 2014. до 2022. а Немачкој и ЕУ од 2022 до 2024.
И још би им више штетиле да нису решили да се супротставе.
А нису се супротставили сами, очигледно је од почетка СВО да је све детаљно координирано са ОПЕК-ом, БРИКС, Кином и Ираном.
Све у свему ово што САД преко НАТО и подгузних мува у ЕУ и марионета у Украјини покушава једноставно не ради, а штети свима.
jovilim_e jovilim_e 15:06 19.02.2024

Re: ...

newimprovedtadejus
little_radojica

Нигде нисам рекао да је Русија мека истине.
Нигде нисам рекао ни да на Западу влада једноумље него да у Русији не влада.
Ово горе си све ти рекла, не ја. Фројдовска омашка?
Ај бар читај, не буди лења, није занимљиво.


И реци да ли имате Russia Today тамо на Западу?
Како то да је Милошевић пуштао CNN, BBC, Deutsche Welle, Voice of America и оно говно од Радија слободне Европе док је цивилизован свет бомбардовао РТС у БГ и Новом Саду, а репортажна кола РТС (и мог ћалета у тој екипи) гањали и гађали по Фрушкој гори томахавцима да не би могли да емитују програм.


radjoice bre pa opet anegdote.. moraš biti u stanju da sagledaš realnost a ne da padaš u "da ali" čim ti se činjenice ne uklapaju u emotivni doživljaj svijeta..
jeste, RT je blokiran u UK.. ostali ruski mediji su dostupni, moš da se napasaš od jutra do sutra..
na ruskom ili engleskom..
al nemaš potrebe.. pošto sva moguća alternativna viđenja stvari ne da možeš da nađeš nego skaču u oči bukvalno svake sekunde (trenutno slušam recimo All-in podcast, slušecni, pa između ostalog pola sata trubljenja o senilnosti deda Bajdena)..
ako to nećeš i ne možeš da uvidiš onda ga jebaji.. hrliš krupnim koracima u sindrom blentavog čičice pred dragstorom ljutog na svijet i sve u njemu..
to je em dosadno em sigurno štetno viđenje svijeta

Ali zašto ti kritikujući tuđe ali koristiš svoje ali?
Zašto zabranu Raša Tudej pravdaš sa 'ali' drugim ruskim dostupnim kanalima informisanja?
Svi u Evropi i Americi razumeju ruski ili šta?
Ne.
Pa kako onda da se baš Raša Tudej zabrani?
Nemaš neku ideju?
Jebote, vi neki ste stvarno glupi, izvini na direktnosti.
Namerno je.
jovilim_e jovilim_e 15:09 19.02.2024

Re: ...

Neues aus der Nachbarschaft

...


Recimo da nisam svestan da je u Rusiji vise politickog pluralizma nego u UK i US. Probaj da elaboriras. Gde se ogleda to, u Dumi, na predsednickim izborima, u medijima?
...

Nahbaršaftu, pusti Ruse na trenutak?
Enivej, šta ti misliš koliko postoji trenutno pluralizma u zapadnim društvima?
gedza.73 gedza.73 15:11 19.02.2024

Re: ...

little_radojica
очигледно је од почетка СВО

Šta je SVO?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:11 19.02.2024

Re: ...

jovilim_e
Neues aus der Nachbarschaft

...
Sledeca stvar je da su sankcije gromoglasno najavljene a da u mnogim slucajevima ne funkcionisu - nekoliko EU drzava i dalje uvozi ruski gas kao ranije. To je kad imas vlade u kojima sede ljudi koji prave ugovore na 20 godina koji su stetni po interes drzave.
...


Nahbaršaftu, nije valjda da se i ti drogiraš?
Štetni dugoročni ugovori za sanbdevanjem jeftinim energentom?
Pa zamisli kada bi države svake godine morale da pregovaraju o tako složenim procesima kao što je dogovaranje uvoza gasa i energetskom bilansu države.
Pa to ni Tadejus ne bi bila u stanju da isprati.


Slab ti taj kontrast, trebao si to malo da pojacas sa 'zamisli da moraju da pregovaraju svaki MESEC'.

Imas citavu literaturu na temu tih 'povoljnih' ugovora, posebno sa zemljama u razvoju. Tvoja sreca je da nista od toga ne moras da citas posto zivis u zemlji gde ti vlast sklapa skoro iskljucivo takve ugovore.

Hint, obrati paznju da ti ugovori imaju dve a ne jednu osobinu: a) dugorocni, b) nisu u interesu (najmanje jedne od dve) drzave.
jovilim_e jovilim_e 15:12 19.02.2024

Re: ...

newimprovedtadejus
maksa83
Јеси свестан да тамо има више политичког плурализма него у УК и САД, а поготово шири спектар идеја.

Da, evo npr. na predstojećim izborima možeš da glasaš za Putina ili Vladimira Vladimiroviča.

Radojice nafilovan si kremljanskim budalaštinama na nos ti izlaze.ja mislim da rado fristajluje.. ni pućo nigdje ne priča ovu ludu priču kako je Rusija najmoćnija u Evropi..

Ko je ako ne Rusija?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana