Biz| Društvo| Ekonomija| Politika| Život

NE OGOLJUJTE INFRASTRUKTURU

WBinSerbia RSS / 30.07.2014. u 07:35

 

Усред грмљавине и обилне кише ових дана мислим о људима чије животе је уништила поплава у мају. А мислим и о Србији и њеној инфраструктури која треба да је штити од поплава. Добар њен део је оштећен у мајским поплавама. Шта ће бити ако киша опет буде падала као овог понедељка поподне? Шта ће бити ако се покаже да су моје колеге у праву кад кажу да ће утицај климатских промена у овом делу Балкана вероватно повећати могућност поплава као и ризик од других врста временских непогода? Према њима ће се потенцијал за поплаве Саве код Сремске Митровице до 2050 године повећати за десет одсто, а на сливу Дрине за 15 посто и то само због климатских промена.

Па, шта ваља урадити? Први корак је процена ризика и израда мапа подручја у којима време може изазвати невоље. Други је смањење ризика да до тога дође. Трећи је да се организујете како би били спремни, онда иде финансијска заштита и на крају потпуна обнова.

Први корак подразумева израду мапа подручја у којима може доћи до поплава. Мапе треба да постоје на локалном нивоу и њих треба свима обзнанити како би знали које су то области где је ризик од поплава велик.

Други корак - смањење ризика - захтева ваљане планове коришћења земљишта, обнову инфраструктуре, добре прописе и још доста тога. Рецимо, људима треба забранити да зидају куће на подручју где је ризик од поплава велики (а он је утврђен током првог корака). Осим тога, Србија може да уради слично као Пољска: уз реку Одру издвојено је 25 квадратних километара земље која се користи за узгајање разних усева - у нормалним ситуацијама. Ту су само њиве. Али кад запрете поплаве то земљиште се користи да прими вишак воде (и постаје „ретенциони базен") која би поплавила места низводно. Штета је минимална јер је свима јасно како то функционише. Осим тога, идеја је да се ти усеви осигурају у случају поплаве. Онда Србија треба да изгради и нову инфраструктуру заштите од поплава (као што су мобилна опрема за заштиту у градовима и утврђивање корита река где је потребно). Србија мора и водити рачуна да се постојећа инфраструктура ваљано одржава. Дозволите ми да вам наведем пример који показује какав је ту немар. Пре неколико година Светска банка је финансирала уређење обала Нишаве у Нишу. Неколико месеци пошто су радови завршени моје колеге су отишле да виде како систем функционише. И испоставило се да нико у Нишу није марио за одржавање па је систем био у лошем стању! А за то није потребно много пара. Ни Србијаводе не треба издвоје пуно новца да неко од њих бар једном годишње обиђе насипе и провери имали рупа у њима које су лисице направиле (те рупе угрожавају цео насип јер их вода подрије). Јасно вам је о чему причам!?

Припремљеност подразумева постојање система цивилне заштите, да постоји унапред утврђена процедура поступања у ванредним ситуацијама, да постоји система за рано упозоравање и слично. Финансијска заштита пак значи да се израде планови и пре и после непогоде како ће се помоћи и да се зна који инструменти ће се користити при надокнади штете. Што се тиче обнове људи треба унапред да знају ко, шта и како ради.

На донаторској конференцији недавно одржаној у Бриселу партнери Србије из целог света понудили су значајна финансијска средства за обнову штете настале у мају. Али, ово је добра прилика за владу да оде и корак даље - да се организује и припреми за следећи изазов које високе воде могу донети.    

Није то научна фантастика, зар не? Па кад ће онда то Србија урадити?



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 09:17 30.07.2014

Hvala


Hvala Vam. Iskreno se zahvaljujem.


Mi, neki, smo svesni o čemu pišete. Svih godina, decenija, smo opominjali, bunili se. Veoma teško priznajem poraz (takva sam osoba). Kada se analizira sadašnjost i budućnost Srbije, o budućnosti uglavnom ćutim.



Према њима ће се потенцијал за поплаве Саве код Сремске Митровице до 2050 године повећати за десет одсто, а на сливу Дрине за 15 посто и то само због климатских промена.




2050. godine, ovde će živeti neki drugi narod.



Jukie Jukie 09:42 30.07.2014

Re: Hvala

hajkula1
2050. godine, ovde će živeti neki drugi narod.

skyspoter skyspoter 09:21 30.07.2014

Ha!

људима треба забранити да зидају куће на подручју где је ризик од поплава велики (а он је утврђен током првог корака)


Vidim Vi to uspesno radite.

8c_competizione 8c_competizione 09:25 30.07.2014

Odlican blog

nadam se da neko od ovih volova u vlasti cita ovo!

treba da im bude jasno i da je jedna od najboljih stavri za pokretanje ekonomija u krizi u stvari pokretanje strateskih projekata. u vreme krize, radna snaga je jeftinija, pokrece se masovno i onda pocnu da je prate pratece delatnosti (uciti na primerima SAD ....)

hvala na ovome

Conchita (videti blog kod Krkara o virslama)
hajkula1 hajkula1 11:48 30.07.2014

Re: Odlican blog

8c_competizione
nadam se da neko od ovih volova u vlasti cita ovo!

treba da im bude jasno i da je jedna od najboljih stavri za pokretanje ekonomija u krizi u stvari pokretanje strateskih projekata. u vreme krize, radna snaga je jeftinija, pokrece se masovno i onda pocnu da je prate pratece delatnosti (uciti na primerima SAD ....)

hvala na ovome

Conchita (videti blog kod Krkara o virslama)



Kako štampanje parica da si zaboravio?
highshalfbooze highshalfbooze 11:54 30.07.2014

Re: Odlican blog

Kako štampanje parica da si zaboravio?


Za štampanje para je stručan autor bloga. Oni uvaljuju kredit - štampaju se $$$, te $$$ damo inostranim izvođačima radova, a te odštampane $$$ plaćamo realnim i ograničenim resursima svoje zemlje... tipa prodaje najkvalitetnije obradive zemlje Arapima, koncesijama na eksploataciju prirodnih resursa... šuma, ruda... tid...
8c_competizione 8c_competizione 22:00 30.07.2014

Re: Odlican blog

Kako štampanje parica da si zaboravio?


a onda izmisle Super Deku koji uvede konvertibilni dinar

loooodilo!
Jukie Jukie 09:39 30.07.2014

Nutrije

Mislim da problem nisu rupe lisica nego nutrija, lisice baš nisu lude za plivanjem pa jazbine prave na oceditim mestima, a nutrije su vodene životinje kao dabrovi i njima odgovara da imaju akvapark u kući



kakapo kakapo 10:08 30.07.2014

Re: Nutrije

и провери имали рупа у њима које су лисице направиле (те рупе угрожавају цео насип јер их вода подрије). Јасно вам је о чему причам!?

Kako da ne! Jasno nam je. Lisice! Lisice su krive. A mi onoliko razbijali glavu o uzrocima poplava. A da se ti Mr WBinSerbia zaposliš da pišeš za Mothy Python, eno čiče imaju autorsku krizu? Tvoje lisice bi im baš dobro došle. A nas (i naše lisice) da malo pustiš na miru i da nam se ne izruguješ. Je l' tebi jasno o čemu pričam?
highshalfbooze highshalfbooze 10:52 30.07.2014

Pitam se, pitam se...

Koja je svrha ovog bloga? Jer, nama pričati nešto što već i sami znamo je uzaludno. Treba da pričate onima koje ste doveli da preko njih crpite resurse zemlje. Ili je ovaj blog priprema javnosti za još jedan kredit za obnovu infrastrukture koji će da potroše stani izvođači. Po sistemu... evo vam kredit, platićete na neki način, a pošto vi niste sposobni da to uradite, naćićemo vam i izvođače radova... Čim oćete nešto da nam zavučete, pišete ćirilicom...
Ovo nije ni banana država, već g.... država, kad dolaze ovi likovi koji nas em pljačkaju, em rugaju u lice.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana