Satira| Život

Meki Č i tvrdi K

Jelica Greganović RSS / 26.01.2015. u 21:06

Slovenska_abeceda.png 

Ja se zovem Jelica. Kako se prezivam, to nisam baš najsigurnija. Zapravo, do udaje sam znala, a od udaje se prezivam kako kad. Od zemlje do zemlje.

Sve je počelo srećnim krajem u kom su glavni junaci bili moji budući svekar i svekrva, koji su do sada avanzovali u zvanja Baba i Deda. Baba je bila plavokosa Slovenka, a Deda Hrvat na belom konju. Različita nacionalna pripadnost je tada, u vreme bratstva i detinjstva, bila poželjna kategorija, a za ovu priču je bitna prezimena mog radi. Nego da se vratim princu na belom konju. Konji su tada bili kao besni kabriolet danas, beli tek. Zato nije ni čudo što su se pregovori  pomenutog dueta vrlo brzo okončali i dogovoreno je potpisivanje bračnog stanja pred matičarem. E, tada je sve počelo malim prstom, nekontrolisanim, dežurne činovnice. On je, umesto slova ć na kraju Dedinog hrvatskog prezimena, otkucao č kojim se slovenačka prezimena završavaju. Deda nije uložio primedbu, bilo mu je svejedno. Od tada se prezivao Greganovič.

Pod tim prezimenom je rođen i zaveden u državne knjige i moj budući Žmu. Ono ć  je odavno bilo zaboravljeno i na svetlo dana je provirilo tek kada je trebalo da se venčamo nas dvoje. U Novom Sadu. Tada mi je Žmu ponudio da izaberem da li želim da na kraju novog prezimena imam č ili ć. Matičarka i ja smo se zaprepastile, nismo mogle da verujemo da je ta vrsta izbora legalna pojava. Žmu je tvrdio da može, jer se njegov otac zapravo preziva Greganović i da je ono č koje on nosi u prezimenu samo greška u kucanju. Matičarka je nakrivila glavu kao svračak na jugovinu, stisla oči i kontrolisano strpljivim glasom objasnila Žmuu da od ta posla ništa nema. Njemu u krštenici piše č i tako ima i meni da sleduje. I sledovalo mi je. Sve do pre neku godinu...

Tada su, odjednom, samo počeli da se mešaju č-ovi i ć-ovi po našim porodičnim dokumentima, više se nije znalo ko se po kome i zašto preziva. Prvo polurazumno objašnjenje je potraženo u činjenici da Slovenci zapravo nemaju u abecedei slovo ć, imisle da su č i ć isti glas koji mi samo različito pišemo. Pri tome, iako je u slovenačkom jeziku reč »slovo« ženskog roda, sva slova se stavljaju u muški rod. Zato za njih postoje samo dve verzije istog glasa – »meki č« i »tvrdi č«, prvo je slovo ć, a drugo slovo č. Što objašnjava naslov ove priče, ali ne i to da je po mojim ličnim dokumentima počelo pojavljivanje tih slova na neobjašnjivu smenu.

Elem, krene meni da ističe lična karta, valja novu vaditi. Znači, prava prilika da konačno sredim te različitosti u slovu na koje mi se prezime završava. Prosto da se usaglasim sa sobom. Otklipšem ja u, za mene, nadležnu matičnu jedinicu, dospem na red jedva i nekako, a za šalterskim staklom umiljata činovnica. Prede, smeška se, namešta kosu, popravlja dugmiće na bluzici, ali ipak nekako strogo gleda, biće da bi se udala ali ne baš za mene.

Razmenimo nas dve potrebne i korisne ljubaznosti, ja joj predam potrebnu papirologiju i kad smo se približile srećnom kraju, objasnim joj da bih htela da na novoj ličnoj karti bude moje prezime pravilno napisano, sa slovom č na kraju. Pogleda me ona nahero i konstatuje da je sada napisano ć. Jeste, složim se ja, ali to nije u redu, jer u mom venčanom listu piše slovo č, a to je obavezni izvor za pisanje mog prezimena. Ona trepne, obrati se kompjuteru, tamo sevne na ekranu moja venčanica. Mladica se samouvereno okrenula prema meni i konstatovala:

-      Venčali ste se u Novom Sadu.

-      Jeste.

-      Vaše prezime je bilo na tvrdi č.

-      Kako to mislite »bilo«?

-      Mi smo to popravili?

-      Popravili ste mi prezime? Bilo je pokvareno?

-      Hi, hi, gospođo, baš ste duhoviti. Popravili smo to slovo, sada je vaše prezime sa mekim č.

-      Greganović ?

-      Da.

-      Promenili ste mi prezime?

-      Samo tvrdo u meko.

-      Koga ste pitali da to uradite, kako ste smeli?

-      Pa, eto...

-      I šta sad?

-      Sada će svi vaši dokumenti biti na meki č. Greganović.

-      Ne želim drugačije prezime, hoću ono koje piše u mom venčanom listu.

-      Onda ćete morati da uložite zahtev za promenu imena.

-      Ne razumete, ja upravo hoću nazad moje ime koje ste vi promenili bez uloženog zahteva.

 

Dalji nemušti razgovor ni ne vredi da vam pišem, ja sam tražila svoje prezime nazad, a udavača je ponavljala »meki«, »tvrdi«, »meki«, »tvrdi«...Sreća njena što sam jako pristojna, a i u zvaničnoj instituciji sam bila, inače bih joj lanula ono na šta i vi sada mislite. Nametnuti zaključak je bio da sam ja sada »meki č« i to mi je. Greganović. Žmu mi je »tvrdi č«, za utehu. Greganovič.

U međuvremenu se, po pitanju imena, probudio Deda sa belim konjem. Isti je dao zvanični zahtev da mu se promeni ime, tj. prezime, tražio je svoje ć nazad. I dobio ga. Lepo mi došlo da plačem. Državne službe su njegovo dotadašnje č prosto bacile, a mogle su meni da ga vrate.

Naravno da ovo nije kraj priče, jer mi se rastegnuti živci nisu ni čestito vratili u pređašnje stanje, kada je moja matična država odlučila da uvede nove lične karte, pasoše, elektronsko, redovi, čekaj...Dogamiljam ja konačno na još jedan šalter, iza njega još jedna pripadnica mog pola. Nešto drugačija od prve, za početak nezainteresovana za moguću sreću uspostavljanja trajne, bračne veza sa strankama, a za kraj stroga ali pravedna.

Uzme ona sve papire, odradi šta treba i tu ja probam sreću, pripitam je da li bi mogli i srpski dokumenti da mi budu na ć, kud su već i slovenački, »Evo vidite...« Pogledala me je preko cvikera, prošištala: »Sačekajte...« i okrenula se kompjuteru. Naravno da je tamo našla onaj moj jedan, jedini venčani list. Novosadski. I u njemu prezime na »tvrdi č«.

-      Ne može, na venčanju ste uzeli prezime Greganovič, ne mogu da vam ga menjam u Greganović. Niko to ne sme, sem ako ne uložite zahtev za promenu imena...

Napolje su me izveli u suzama, dok sam pokušavala da pojedem slovenačku ličnu kartu.

Od tada je moje prezime neizvesnost. U Sloveniji se prezivam na »meki č«, u Srbiji na »tvrdi č«. I ne mogu da prestanem da mislim na oca moje drugarice. Crnogorca koji je živeo i radio u Sloveniji. Gospodin Ćetković. I njega su stalno pitali da li je on sa »mekim ili tvrdim č«. Suvereno im je odgovarao:

 

-      Sa mekim č i tvrdim k.



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jorgovan28 jorgovan28 21:27 26.01.2015

smeh do suza

Slatko se nasmejah na ovu konverzaciju...

- Popravili ste mi prezime? Bilo je pokvareno?
- Hi, hi, gospođo, baš ste duhoviti. Popravili smo to slovo, sada je vaše prezime sa mekim č.
- Greganović ?
- Da.
- Promenili ste mi prezime?
- Samo tvrdo u meko.
- Koga ste pitali da to uradite, kako ste smeli?
- Pa, eto...
- I šta sad?
- Sada će svi vaši dokumenti biti na meki č. Greganović.
- Ne želim drugačije prezime, hoću ono koje piše u mom venčanom listu.
- Onda ćete morati da uložite zahtev za promenu imena.
- Ne razumete, ja upravo hoću nazad moje ime koje ste vi promenili bez uloženog zahteva.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 26.01.2015

Re: smeh do suza

Smejala bih se i ja da to stvarno nije bilo tako. Ladno su mi promenili prezime, u zvaničnom dokumentu koji niko ne sme ni da pipne..."popravili"
predatortz predatortz 21:36 26.01.2015

Re: smeh do suza

Jelica Greganović
Smejala bih se i ja da to stvarno nije bilo tako. Ladno su mi promenili prezime, u zvaničnom dokumentu koji niko ne sme ni da pipne..."popravili"


Mene su ispisali iz BiH državljanstva u rodnoj mi Tuzli. Ja im se zarekao da će opet da me upišu, i to ćirilicom. Upisaše me. Ćirilicom!

Sa birokratskim govnima samo uporno. Preti i ne odustaji. Pokaži zube - i sve ćeš da završiš.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:43 26.01.2015

Re: smeh do suza

Mene su ispisali iz BiH državljanstva u rodnoj mi Tuzli.

Ja sam se u Sloveniji nekim čudom izvukla, kad su druge brisali, mene su upisali...Al su se onda dovatili igranja prezimenom. Odakle im samo vreme da se time bave
nim_opet nim_opet 22:27 26.01.2015

Re: smeh do suza

Oce to, neko u opstini/SUPu ubedjen da bolje zna od stranke kako se zove. Mom dedi su pre jedno dve decenije dodali L u ime, pa je posle 70+godina starih dokumenata postao Radoslav; ujaku su dodali T, valjda da mu upodobe ime po popularnom svecu itd. I to su sve naravno otkrivale sluzbenice kada krenete da trazite neki dokument sa licnom kartom u kome ne pise isto kao kod njih - pa ti posle dokazuj da si ti ti.
nim_opet nim_opet 22:27 26.01.2015

Re: smeh do suza

edit: duplirao se komentar
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:29 26.01.2015

Re: smeh do suza

nim, ali ovi su organizovano, svesno, sa namerom promenili moje prezime. Prosto nisam mogla da verujem da nekom pada na pamet da tek tako "popravlja" zvanični dokument koji je pri tome izdat u drugoj državi.
mlekac mlekac 23:02 26.01.2015

Re: smeh do suza

nim_opet
Oce to, neko u opstini/SUPu ubedjen da bolje zna od stranke kako se zove. Mom dedi su pre jedno dve decenije dodali L u ime, pa je posle 70+godina starih dokumenata postao Radoslav; ujaku su dodali T, valjda da mu upodobe ime po popularnom svecu itd. I to su sve naravno otkrivale sluzbenice kada krenete da trazite neki dokument sa licnom kartom u kome ne pise isto kao kod njih - pa ti posle dokazuj da si ti ti.


Moja je nana imala preko 70 kad joj je stigla krštenica u kojoj je pisalo da se ne zove Marica, kao što se, inače, zvala od kad je znala za sebe, nego Marija!

Naknadnom proverom ustanovljeno je da je neki agilni krelac, zagubivši opštinsku knjigu rođenih s početka veka, prepisao podatke iz obližnje crkve gde ju je pop upisao "zvaničnim crkvenim" a ne "običnim svetovnim" imenom.

Do kraja njenog života nismo uspeli da ispravimo brljotinu. Objašnjenje je bilo tipa: "Pa ona je rođena pre I sv. rata!"
nim_opet nim_opet 23:09 26.01.2015

Re: smeh do suza

Naknadnom proverom ustanovljeno je da je neki agilni krelac, zagubivši opštinsku knjigu rođenih s početka veka, prepisao podatke iz obližnje crkve gde ju je pop upisao "zvaničnim crkvenim" a ne "običnim svetovnim" imenom.


Pa jeste, valjda pop zna sta je upisivao, to sta su roditelji trazili nema veze :)
nim_opet nim_opet 23:12 26.01.2015

Re: smeh do suza

Jelica Greganović
nim, ali ovi su organizovano, svesno, sa namerom promenili moje prezime. Prosto nisam mogla da verujem da nekom pada na pamet da tek tako "popravlja" zvanični dokument koji je pri tome izdat u drugoj državi.

To jeste suludo. Bilo bi interesantno videti tok tih misli, imam utisak da je islo nekako ovako: "Hmm....Greganovic sa tvrdim kazes? Ne znam, Jelica se nekako ne uklapa. Sta kazes, vec 20 godina se preziva sa tvrdim? Mmm....daj da vidimo neku bolju opciju, dal meko C da joj damo ili sta? Pisi meko c, pa cemo da vidimo hoce li da se buni ili ne. Ako se buni, onda da menjamo to Jelica mozda?".
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:30 26.01.2015

Re: smeh do suza

Objašnjenje je bilo tipa: "Pa ona je rođena pre I sv. rata!"

Lako je njoj, ja nisam rođena pre I sv. rata, pa su mi umesto već datog imena Jelica, u kragujevačkoj katoličkoj crkvi dali ime - Marija. Da ne pominjem da sam pre toga već bila krštena u pravoslavnoj crkvi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:31 26.01.2015

Re: smeh do suza

To jeste suludo. Bilo bi interesantno videti tok tih misli, imam utisak da je islo nekako ovako: "Hmm....Greganovic sa tvrdim kazes? Ne znam, Jelica se nekako ne uklapa. Sta kazes, vec 20 godina se preziva sa tvrdim? Mmm....daj da vidimo neku bolju opciju, dal meko C da joj damo ili sta? Pisi meko c, pa cemo da vidimo hoce li da se buni ili ne. Ako se buni, onda da menjamo to Jelica mozda?".

Još zanimljivije bi bilo znati kako je moguće da nemaju ništa pametnije i sadržajnije od toga da rade?
westvleteren westvleteren 14:25 27.01.2015

Re: smeh do suza


Do kraja njenog života nismo uspeli da ispravimo brljotinu. Objašnjenje je bilo tipa: "Pa ona je rođena pre I sv. rata!"


Nadam se barem da posle smrti nije bilo problema.
Moja baba je imala dva imena, jedno u bosanskim, a drugo u srpskim dokumentima. Ništa to njoj nije smetalo tokom 90 godina života, ali su nama za ostavinsku raspravu bile potrebne izjave dva svedoka da ptvrde da je to ista osoba.

Ti Jelice, dok je vreme, proveri šta ti piše u dečjim krštenicama i u ugovorima ako imaš neku nekretninu - da ne ostaje problem pokolenjima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:13 27.01.2015

Re: smeh do suza

Ti Jelice, dok je vreme, proveri šta ti piše u dečjim krštenicama i u ugovorima ako imaš neku nekretninu - da ne ostaje problem pokolenjima.

Između ostalog sam tako i dramila kod nadležne osobe, ne mogu da shvatim da ona ne shvata da se tu ne radi samo o jednom slovu.
emsiemsi emsiemsi 15:41 27.01.2015

Re: smeh do suza

Jelica Greganović
Mene su ispisali iz BiH državljanstva u rodnoj mi Tuzli.

Ja sam se u Sloveniji nekim čudom izvukla, kad su druge brisali, mene su upisali...Al su se onda dovatili igranja prezimenom. Odakle im samo vreme da se time bave

Није толико битно да ли је меки Ч, него је битно да је тврди К.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:00 27.01.2015

Re: smeh do suza

Није толико битно да ли је меки Ч, него је битно да је тврди К.

Fakat.
niccolo niccolo 21:37 26.01.2015

Odlično

imao ja sad krajem godine slučaj sa jednom babom, nekom daljom rođakom. Svojevremeno se bila udala za Slovenca, pa uzela prezime - Susič. E to Susič je u selu gde ima kuću tj. u raznim službama itd. u obližnjem gradu bilo sve osim Susič - u katastru Susić, u recimo vodovodu Sušić, u poreskoj Šušić...
mlekac mlekac 21:39 26.01.2015

A Žmu?

Kakva im je to rodna ravnopravnost? Što njemu nisu "popravljali" prezime?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 26.01.2015

Re: A Žmu?

niccolo, o tem pišem...načisto su pobenavili sa tim mekim i tvrdim...dizvineš.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 26.01.2015

Re: A Žmu?

Kakva im je to rodna ravnopravnost? Što njemu nisu "popravljali" prezime?

Ne znam, niko to ne zna, naročito ne razumem što se njega nisu dohvatili, pa on je meni izvor prezimena.
jorgovan28 jorgovan28 21:52 26.01.2015

...

Iako su vasi komentari mahom traumati meni je ovo toliko smešno da bih rado voleo da mi se nešto slično dogodi...


- Promenili ste mi prezime?
- Samo tvrdo u meko.
- Koga ste pitali da to uradite, kako ste smeli?
- Pa, eto...
- I šta sad?

Kod ovog "Pa eto" može čovek samo da zamišlja ravnodušni izraz lica kod samouverene službenice.Fenomenalno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 26.01.2015

Re: ...

Kod ovog "Pa eto"


Kod tog "Pa, eto" sam ja bila na ivici frasa. Nisam mogla da verujem šta čujem.
Atomski mrav Atomski mrav 23:06 26.01.2015

Re: ...

Kod tog "Pa, eto" sam ja bila na ivici frasa. Nisam mogla da verujem šta čujem.


Da parafraziram repliku iz "Lajanje na zvezde": tko nije imao posla sa birokracijom, taj ne zna što je patnja.
bolid1 bolid1 23:16 26.01.2015

Re: ...


"Pa eto"


NLB, sa kolegom svratio da digne pare, ne radi kartica, ajde na salter...covek na sasvim solidnom slovenackom za Avstrijca priupita sta se desava na sta mu objasne da mu dokumenta nisu u redu i da to nije to i da se njima ne slaze nesto u papirima te da izvoli doneti...bla, bla, bla....aman, ljudi, sta ima da ne slaze...ma, ne moze, vi niste vi...ukljucim se ja u pricu, drz' ne daj...cekaj bre, sunce ti 'lebovo, coveku na taj racun leze plata, taj racun prijavljen u poreskoj, sta trabunjate vi...trajalo je jos 15-20 min dok nismo shvatili da je nepoznati genije zakljucio da svaki austrijanac mora da ima "von" u imenu i prezimenu i to je dopisano u sistem negde po slobodnoj volji, onda je neki alaram odradio svoje jer je to ne slaze sa podatcima o izdatoj kartici i automatski stavljena blokada na karticu...Slovenija, zemlja cuda
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:32 26.01.2015

Re: ...

Da parafraziram repliku iz "Lajanje na zvezde": tko nije imao posla sa birokracijom, taj ne zna što je patnja.


Najgore je što prosto osetiš vakum koji nastane između nje i tebe tokom takvog, nesuvislog razgovora.
nask nask 01:21 27.01.2015

Re: ...

tko nije imao posla sa birokracijom, taj ne zna što je patnja.


Meni je svojevremeno tako stigao jedan birokratski email: Nismo u mogućnosti da vam pomognemo pri rešavanju vašeg problema jer se Vaša email adresa ne nalazi u našoj bazi podataka.Kakva bespomoć mozga, totalni vakum u nečijoj glavi. Evo još uvek se iznerviram, kolikogod da je i suludo i smešno.
gillindu gillindu 03:32 29.01.2015

Re: ...

nask
tko nije imao posla sa birokracijom, taj ne zna što je patnja.



Meni je svojevremeno tako stigao jedan birokratski email: Nismo u mogućnosti da vam pomognemo pri rešavanju vašeg problema jer se Vaša email adresa ne nalazi u našoj bazi podataka.Kakva bespomoć mozga, totalni vakum u nečijoj glavi. Evo još uvek se iznerviram, kolikogod da je i suludo i smešno.


Meni u Italiji nisu hteli da izdaju biometrijsku licnu kartu, s obrazlozenjem da mi se "promenilo mesto rodjenja". Naime, to je bilo par meseci nakon sto je Crna Gora proglasila nezavisnost, a njihove database se, naravno, nisu azurirale (niti su salterske sluzbenice, jos naravnije, imale blagog pojma da se ista desilo), pa je kraj mesta mog rodjenja i dalje stajala skracenica nepostojece drzave. Drugi put, na istom salteru, tokom dvosatnog rituala, u jednom trenutku ona mene pita koja mi je boja ociju (u Italiji se jos uvek zahteva "licni opis", kao pre 100 godina). Ej, ona *mene* pita! Sedi naspram mene, ni metar udaljena, gleda me u oci i pita jedinu osobu na Svetu, ne racunajuci slepe, koja to nikad nikako nije mogla videti (osim odraza u ogledalu... ali, zasto bih verovao ogledalima :) ). Sledece pitanje - nosim li bradu. Ali, nisu samo administrativci takvi. Evo, bas danas sam morao da popunim nekakav upitnik pred jedno medicinsko ispitivanje. Jesam li operisao ovo ili ono, jesam il bolovao od ovog ili onog i tako to. Pa dodjem do pitanja na koje, promucurno, nije predvidjeno da se mogu izjasniti - jesam li u drugom stanju. E, medjutim, vec na sledece pitanje morao sam izabrati izmedju "DA" i "NE" - imam li menstruaciju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:07 29.01.2015

Re: ...

Pa dodjem do pitanja na koje, promucurno, nije predvidjeno da se mogu izjasniti - jesam li u drugom stanju.


I jesi li? Reci nam da čestitamo
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:54 26.01.2015

Jelice, ako ikad

menjaš to prezime, batali meko tvrdo č. Prezivaj se nesporno :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:18 28.01.2015

Re: Jelice, ako ikad

Налетех недавно на словеначко презиме, у енглеском тексту написано као Jagodic. Наравно, претпоставим да се ради о презимену Jагодич (или евентуално Јагодић), међутим, испостави се да власник презимена сам себе зове Јагодиц.
То ме је заинтригирало, али није било прикладно да питам, па сам закључила да је ц стигло преко немачког.
Сада имам идеју и за друго могуће објашњење: у сукобу са бирократијом, човеку се смучило и č, и ć.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:45 28.01.2015

Re: Jelice, ako ikad

principesso, ne postoji slovenačko prezime koje se završava na -ic, ič ili ić. Naročito ne Jagodić.
Moguce je da je radio po nemackom govornom podrucju i skratio sebi muku objašnjavanja.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:39 29.01.2015

Re: Jelice, ako ikad

Jelica Greganović
principesso, ne postoji slovenačko prezime ...

Овим коментаром си отворила интересантну тему: шта је словеначко презиме?

Да ли мислиш на изворна презимена која су на истој територији и у истој етничкој групи постојала пре сто, двеста или триста година? Који тренутак узимамо као нулти и колико генерација узимамо у обзир при овим рачуну?

Ако данас постоје Хрвати који се презивају Иванишевић, Јовановић, Поповић или Пауновић, зар то данас нису и хрватска презимена?

Такође, ако данас постоје Срби који се презивају Гец, Крен, Фајгељ или Кустурица, зар то нису данас и српска презимена?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:58 29.01.2015

Re: Jelice, ako ikad

Овим коментаром си отворила интересантну тему: шта је словеначко презиме?

E, to je tema za šalterušu i popravljanje mog prezimena
nask nask 22:05 26.01.2015

Poezija

Izvini Jelice ali ono č ti bolje stoji, nekako poetskije, onako baš ruski romantično i poetično.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 26.01.2015

Re: Poezija

Izgleda da sad mogu da upražnjavam svojstva oba prezimena...malo na č, malo na ć...ali dokumenti su mi piš, u slovenačkim je ć koje inače ni ne postoji u slovenačkoj abecedi, a u srpskim je č, lepo da se prekrstiš...
zovitemegrunf zovitemegrunf 13:27 28.01.2015

Re: Poezija

Jelica Greganović
Izgleda da sad mogu da upražnjavam svojstva oba prezimena...malo na č, malo na ć...ali dokumenti su mi piš, u slovenačkim je ć koje inače ni ne postoji u slovenačkoj abecedi, a u srpskim je č, lepo da se prekrstiš...


SLO policija je još u SFRJ vreme prilično pazila na slovne finese. Prijateljicu i danas zovemo Djokička, jer su joj tako glasili svi papiri, osim onih iz policije, gde je bilo uredno Đokić.
nowhereman nowhereman 22:16 26.01.2015

nomen est omen

Ja se zovem Jelica.


Je suis Alexander.

nask nask 22:25 26.01.2015

Re: nomen est omen

Pa jel te birokratija krstila u Aleksandar?
nim_opet nim_opet 22:31 26.01.2015

Re: nomen est omen

O stvarno sa X? Isao u skolu u BG sa jednom Alexandrom - francuskog imena, bas tako sa X. Muke mucila sa X i KS i ubedjivanja da hoce dokumenta latinicom i da latinicom nema sta da pise KS.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:32 26.01.2015

Re: nomen est omen

Je suis Alexander.

Vrlo nam je drago
49 41 49 41 22:40 26.01.2015

BelaRada

(majka mog skolskog drugara)- prica mi kao studentu.
Ajd, sto sam morala da ucim francuski pod stare dane; boze me sacuvaj od onih testova i ucenja.

Prodjem ja sve tantalove muke, vec se spakovala za Pariz na 5 godina u nasu ambasadu TC (tehnicki cor).

Dobijem ja poziv od suda.

Sudija vice!
Ispravljaj dokumenta, il' cu te u zatvor!

A moji licni dokumenti; boze me sacuvaj Radmila V... devojacko.
Udala se pa Radmila V-L. Razvela se, pa "izbacila" njega i L...; ostalo devojacko samo V.
Boze me sacuvaj, nisam ni ja znala dotada; sta mi je u dokumentima.

Kako si BelaRado, celog zivota po diplomatiji Ttieste, Geneve, Zuerich, Bukareshqi, ...
i niko te nije pitao za prezime; al' sad posle toliko godina ?!? - pitam je.

To se i ja pitam!





Jelica Greganović Jelica Greganović 22:54 26.01.2015

Re: BelaRada

Ja sam se udala i nisam prezime otada mrdala. Dok ovima nije postalo dosadno...
49 41 49 41 23:22 26.01.2015

Re: BelaRada

Jelica Greganović
Ja sam se udala i nisam prezime otada mrdala. Dok ovima nije postalo dosadno...


Ti se mrdala po bivsoj i okolisu (boze me sacuvaj naseg jezika).
BelaRada, se "vozala" 35-40 god. kroz celu Evropu.

Boze me sacuvaj, tebe i mkelea; ucite me opet maternji jezik.

Zejtin, S(h)orao; nisam upotrebljavao te izraze 30- i vise.


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 26.01.2015

Re: BelaRada

S(h)orao


Kad smo već kod tog izraza...isti je na slovenački, u jednom od srpskih filmova, preveden kao - seksualni čin. Ma l nisam krepala od smeha.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 01:12 27.01.2015

spelling

Vazno je da te ne pitaju da spelujes ime, kao mene ovde u Am. jer se ne prezivam Smith pa da im bude jednostavno. A ovo moje ime postane Dzelin. Ako se desi da me prozivaju kod na primer doktora, u prvom momentu se na svoje ime ni ne odazivam. A ono ć na kraju prezimena postane k. Kad me ne mrzi, odrzim mini kurs iz srpskog jezika, pojasnim im cirilicu i fonetiku i td. Oni me samo gledaju i osmehuju se.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:47 27.01.2015

Re: spelling

A ovo moje ime postane Dzelin.

Šta li bi onda tek moje postalo
49 41 49 41 13:56 27.01.2015

Re: spelling

Jelica Greganović
A ovo moje ime postane Dzelin.

Šta li bi onda tek moje postalo


DZELIKA !
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:06 27.01.2015

Re: spelling

DZELIKA !


QQlele...
nim_opet nim_opet 15:47 27.01.2015

Re: spelling

Jelica Greganović
DZELIKA !


QQlele...


Jel da spominjem "NEMANDZA"? Sto posle dva tri pokusaja postane "NEMANDZI", pa na kraju (zavisi od kolicine alkohola koju je govornik prethodno uneo) "DZUMANDZI"?
zovitemegrunf zovitemegrunf 13:31 28.01.2015

Re: spelling

"NEMANDZA"


Dundžin ortak?
49 41 49 41 04:59 27.01.2015

Ring, ring, ring...

Pojavi mi se na laptopu display, meni nepoznat broj telefona - oci da mi ispadnu.

Laptop fin, pa me pita ?
Accept or ...

My I speak to Dzelika ?!?

I'm sorry, she still sleeping!
Can you ...

Sto si dizao slusalicu?!?
Nisam nista dizao, samo sam click-accept call!

Opet ja kriv.
Mrs, Manager ni da se predstavi ko je i sto zove?
Dzelika, drzi pod jastukom mobilni, al' nece da se javi.
Razlog, neka na poslu; koja je trebala da dodje na posao - uganula zensku stvar; pa ne moze da dodje.
Dzelika, mora da ide da radi umesto nje; a bila je slobodna tog dana i planirala da spava -bar do 9-10!



skyspoter skyspoter 08:21 27.01.2015

Ehhh

Šta mi da kažemo koji živimo po stranskim zemljama. Prezime mi je napisano u toliko različitih verzija da kada dobijem pisma, počinjem da ih bacam jer ta "osoba ne živi ovde."

Najpraktičniji su Kinezi - oni su mi promenili i ime i prezime po njihovim nekim običajima (zvuci odgovaraju mojoj prirodi) pa sam sad nešto kao Milo Sunce. Naravno ispisano u pinjin. Mama kaže da je baš lepo!
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:48 27.01.2015

Re: Ehhh

Milo Sunce je ne lepo, nego prosto divno, na takvu promenu imena bih i ja pristala
skyspoter skyspoter 13:57 27.01.2015

Re: Ehhh

a nadimak mi je Mali Buda - pre je bi Veliki.

Drugarica, Snježana (ne Snežana i ono j je donela od kuće) ovde je promenila ime u Tracy - lakše se izgovara, kaže.
kleinemutter kleinemutter 10:03 27.01.2015

čarobno

Suvereno im je odgovarao:



- Sa mekim č i tvrdim k.



Ovo je najbolja rečenica, koju sam čula u zadnje vreme.

Još se smejem.
Hvala čarobnice sa rečima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:31 27.01.2015

Re: čarobno

E, ove reči nisam ja začarala, njihov vlasnik je pokojni gospodin Ćetković.
milenanenad milenanenad 11:16 27.01.2015

Ima i ovo...

Moj otac upisan u maticnu knjigu kao Pera, od oca Zarka i majke Jovanke. Svuda pisalo Pera Z. pa prezime. Uglavnom, kad je vadio novu licnu kartu volsebno postao Petar J. pa prezime. Dzaba sto je isti maticni broj, morao sa dva svedoka (koja nisu imala brljavine u imenima i prezimenima) da ide da dokazuje da je ista osoba. A komentar sluzbenika je bio da su ime prepravili jer im je bilo nelogicno da se neko musko zove Pera. To je, kao, nadimak. Eto...Za menjanje srednjeg slova nisu imali komentar.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:06 27.01.2015

Re: Ima i ovo...

A komentar sluzbenika je bio da su ime prepravili jer im je bilo nelogicno da se neko musko zove Pera.


Normalno, šta ima on da se zove Pera. I šta imam ja da se prezivam tako kako mi u venčanici piše...
muaddib92 muaddib92 17:11 27.01.2015

Re: Ima i ovo...

Normalno, šta ima on da se zove Pera.

.. грешиш, сестро Лелице:
има да се зове Пера зато што нико не сме да пита: 'а који Пера?' (одговор има везе, јелте, са утеривањем ).

Слично важи и за: Ђура, Жика, Паја.. (ко је довољно маштовит потрефиће са чиме се римује)
.. а бивало и варијанти које се не први корак не римују, али му је брат 1 од горе поменутих, па на питање акоји, уследи одговор са римом (сви до 1 са тврдим к).
Простаци једни мангупи
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:28 27.01.2015

Re: Ima i ovo...

muaddibe - kera!
rade.radumilo rade.radumilo 11:24 27.01.2015

Jedan sličan slučaj

Moj kum se preziva Petković Santos Carvalho.

Redovno mu, greškom, izdaju izvod iz matične knjige rođenih na PetRović Santos Carvalho
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:05 27.01.2015

Re: Jedan sličan slučaj

Petković, Petrović...ma sve je to isto
jorgovan28 jorgovan28 13:01 27.01.2015

Re: Jedan sličan slučaj

Jelica Greganović
Petković, Petrović...ma sve je to isto


Ma da. Nek smo živi i zdravi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:56 27.01.2015

Re: Jedan sličan slučaj

Ma da. Nek smo živi i zdravi.

Vala baš, i meki ć i tvrdi k.
zox.zox zox.zox 14:46 27.01.2015

Jedno slovo manje više

Prezime mi nisu menjali al' mi kažiprst desne ruke neke tamo promenio oca. Kad su prebacivali matične knjige u kompjutere lepo moj Nika postao Mika. Ko mi kriv kad su M i N jedno do drugog na tastaturi. Sitna tarapana u firmi na granici otkaza jer ja više nisam ja je zanemarljiva pojava za dotične službenice koje ništa krive nisu bile. Moja mama nije u porodilištu dala dobre podatke o imenu oca mi. Tako su bar tvrdili tamo na šalteru. A orginal knjige rukom pisane su u nekoj drugoj galaksiji koja se zove Arhiva i ko će sad da putuje tamo dve svetlosne godine i da traži šta piše.

Ima da tražiš da ti promenimo ime oca ili menjaj sva dokumenta koja iz Izvoda iz matične knjige rođenih, kratko zvanog i krštenica, proizilaze. Ništa strašno samo bih bila zvanično nepismena, bez škole, bez tad 10-12 godina staža penzijskog, bez naslednog prava i tako još neke sitnice.

Tatina krštenica, venčani list mojih roditelja, tatina umrica, mamina krštenica, zahtev "Za promenu podataka u matičnoj knjizi rođenih" ... ja sam samo potpisivala gde mi je pokazano da potpišem a direktan kontakt sa dotičnim službama je odrađivala mama. Penzioneri jelte imaju više vremena da ganjaju pogrešna slova od zaposlenih.

Vraćen mi je moj Nika u bazičnom dokumentu po sitnoj ceni od oko 100 evara koje su potrošene na autobuske karte i razne takse.

Što se Slovenije tiče smejem se na pomisao koje bi tek bisere sa mekim i tvrdim č imali moji prijatelji koji se prezivaju Ćaćić - sa tri meka Ć.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:15 27.01.2015

Re: Jedno slovo manje više

Moj otac je rođen u Makedoniji. U Radovištu. U kome je izgorela kompletna matična arhiva. Pa ti vidi...
nikvet pn nikvet pn 14:52 27.01.2015

Исто

Идентична конверзација десила се крајем осамдесетих у Копру. Кумови уписивали сина у обданиште.

- Госпођо, нисте ме добро чули : мој син се зове ДимитријЕ а презива МарковиЋ.
- Но па добро, тако сам и уписала.
- Не, уписали сте ДимитриЈ МарковиЧ. Молим исправите.
- Па то је тачно, тако је исправно.
- Дајте ми папир, молим, ево да вам напишем. Изволите препишите.
- Нисам ја неписмена !
- Онда сте глуви ! Моје дете је крштено, нећете сад ви да га прекрстите !

Ту испадне грдна свађа која се заврши код управника. И попустио, шта ће.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:16 27.01.2015

Re: Исто

И попустио, шта ће.


Čuj "popustio", sumnjam da bi dozvolio da neko njegovo dete ili njega prekrštava.
nikvet pn nikvet pn 17:38 27.01.2015

Re: Исто

О не, убеђивали су је да је то за његово добро, да они сада живе у Словенији, да ће му то много значити у животу ... Жена вриснула и шлус. Касније је сазнала да су имали усмено упутство за словенизацију имена. Иначе било је и родитеља који се нису противили.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:46 28.01.2015

Re: Исто

да ће му то много значити у животу

Pa, i značilo bi mu. Ne bi morao celog veka da se objašnjava sa nagluvom administracijom, niti da dočeka kao ja da mu ime sami menjaju.
zovitemegrunf zovitemegrunf 13:48 28.01.2015

Re: Исто

Nekoliko na istu temu:

Prijatelj zapeo da sinu bude ime Saša. Kaže matičar(ka, bemliga) ne može, žensko ime...fakat, jeste, u SLO, muški oblik je Sašo. Može, ne može, isterao moj prijatelj svoje

Koleza hteo da sin bude Sava, e to mu nije proslo, morao je da pristane na Savo, opet zbog toga što je Sava žensko ime

Mom sinu, rođenom u Lj, dodele prvo JMBG za devojčice, pa posle popravljali, verovatno zato što mu se ime završava na a, naci, devojčica.

Vrhunska zajebancija je bila Gostilna pri Žiku u Ljubljani. Gazda Žika poslovenio ime u Žiko, onda promenio kroz padeže i sasvim pravilno nazvao kafančinu Pri Žiku....na neopisivu radost zemljačke klijentele
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:08 28.01.2015

Re: Исто


Prijatelj zapeo da sinu bude ime Saša. Kaže matičar(ka, bemliga) ne može, žensko ime...


Čuj, Sava žensko ime...kako je onda Nastja Čeh ime dobio?!

Za manje informisane, NASTJA Čeh je poznati slovenački fudbaler, koji nije rođen u ruskom romanu, nego u Ptuju.
Ko je njegovim roditeljima ime Nastja prodao kao muško, da mi je samo znati.
zovitemegrunf zovitemegrunf 17:37 28.01.2015

Re: Исто

Čuj, Sava žensko ime


naprimer

a sećam se i neke velike mućke od pre koju deceniju gde je lik sa ličnom kartom na ime Sava Ijošnekako muljao po BGD, da bi se ustanovilo da je nosilac identiteta Slovenka Sava Ijošnekako
blogovatelj blogovatelj 17:56 28.01.2015

Re: Исто

Čuj, Sava žensko ime


Pa bre Jelice...
Ako u Srbalja ima reka Drina i ima zensko ime Drina, zasto u Slovenaca ne bi bilo reke i imena Sava? A mislim da sam nekada davno i u Srbiji cuo za zensko ime Sava.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:00 28.01.2015

Re: Исто

zasto u Slovenaca ne bi bilo reke i imena Sava?

E, to bi morao njih da pitaš, Slovenci po rekama imena ne daju, nema Save ni svećom da je tražiš u Sloveniji.
blogovatelj blogovatelj 02:01 29.01.2015

Re: Исто

E, to bi morao njih da pitaš, Slovenci po rekama imena ne daju, nema Save ni svećom da je tražiš u Sloveniji.


Viš da grunf kaže da je bila slovenačka lična karta i u njojzi žensko ime Sava.
zovitemegrunf zovitemegrunf 20:53 29.01.2015

Re: Исто

blogovatelj
E, to bi morao njih da pitaš, Slovenci po rekama imena ne daju, nema Save ni svećom da je tražiš u Sloveniji.


Viš da grunf kaže da je bila slovenačka lična karta i u njojzi žensko ime Sava.


dao Grunf i link na veliku slovenacku glumicu, aj da ponovim:

Sava Sever
rade.radumilo rade.radumilo 15:34 27.01.2015

Zabava retkog prezimena

Od malena sam se navikavao da sam:
Radmilo, Radmilov, Radumilov itd.
Moja supruga se takođe navikla da sriče, speluje, ispisuje drugima svoje novo prezime.
Iznenadio sam se jedino u kasarni. Tamo niko, ali apsolutno niko nije "mašio" moje prezime. Svi su ga "ubadali" i to "iz prve". Akcentovanje se razlikovalo ali ne mari, ionako se u familiji ne slažemo oko toga kako je pravilno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:02 27.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

A zamisli da sam prihvatila prvu ponudu ("velkodušnu" ) mog Žmua i zadržala svoje prezime, kome bih dodala njegovo. Pola sata da potpisujem Milenković Greganović, a da šalterski radnici mru od sreće šta sve mogu da demonstriraju na ovoj kombinaciji.
rade.radumilo rade.radumilo 16:16 27.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

A zamisli da sam prihvatila prvu ponudu ("velkodušnu" ) mog Žmua i zadržala svoje prezime, kome bih dodala njegovo.


Meni je to uzimanje prezimena nekako bizarre, ali sa druge strane nemamo problema sa birokratijom za dete. Država ti, prilikom venčanja, kao nudi razne opcije, međutim realnost je da samo roditelji koji imaju isto prezime, nemaju dodatnih peripetija na šalterima kada je dete u pitanju.

Pola sata da potpisujem Milenković Greganović, a da šalterski radnici mru od sreće šta sve mogu da demonstriraju na ovoj kombinaciji.


Naša kuma je htela da doda kumovo prezime na svoje, ali se ispostavilo da baze podataka ni lična karta nemaju toliko slovnih mesta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:52 27.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

De jadna deca da se lomataju sa tolikim prezimenima ili roditeljskim različitim...cvrc i prezime...sem kad ga se, od duga vremena, ne dovate šalterdžije.
bocvena bocvena 19:56 27.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

i ja kad sam se udavala nisam htela da mi bude predugačko, a o tvrdoći nisam razmišljala. zaljubljeno magare.

i ti slovenci nikakvi...meki ć, a mi srbi tvrdo Č! (sve tako treba patriotski posmatrati:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:33 27.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

a o tvrdoći nisam razmišljala.


iqiqiq iqiqiq 21:10 27.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

Jelica Greganović
a o tvrdoći nisam razmišljala.



hebote ja opet promašila temu, mislila da je ovde reč o prezimenima
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:18 27.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

hebote ja opet promašila temu, mislila da je ovde reč o prezimenima

Pa, i ja sam mislila na prezime
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 00:02 28.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

Bas razmisljam o tome da smo se zezali da zadrzim svije devojacko i dodam muzevljevo prezime.... koje je u oba slucaja Stojanovic... i da placem kad treba da se potpisem... a ime oca kad treba ubaciti da nekog likvidiram...
Aleksandra Aleksandra Stojanovic Stojanovic... kog mrzi da broji - da kazem - 40 slova...
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:31 28.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

Aleksandra Aleksandra Stojanovic Stojanovic

To bi izgledalo kao nedozvoljeni promili...
rade.radumilo rade.radumilo 09:05 28.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

Bas razmisljam o tome da smo se zezali da zadrzim svije devojacko i dodam muzevljevo prezime.... koje je u oba slucaja Stojanovic...


Mani takvu šalu. Na jednoj svadbi, mlada i mladoženja se zezali da će on da uzme njeno prezime (oboje su se prezivali isto). Na pitanje matičara, kako su se odlučili po pitanju prezimena, mladoženja izjavi da uzima njeno. Na to njegov deda, koji nije ukapirao u čemu je štos, doživi srčku i umre.
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 09:29 28.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

Super stvar je bila kad smo prijavljivali venčanje u opštini.
Kucka matičarka i svađa se s računarom, i onako usput me pita:
- Jeste li razmišljali o budućem prezimenu?
A ja joj odgovorim:
- Pa, s obzirom na to da smo oboje Stojanović, baš i nisam...
Ona se nasmeje, kucka dalje, ubacuje nas u sistem, i iznenađeno će opet:
- Jao, pa ja nema tu opciju... Imam: zadržva svoje, uzima muževljevo, dodaje muževljevo ispred i iza svog...
- E, onda velikodušno uzimam muževljevo. - kažem ja.
Opet smeh, kao gde će to da se vidi...

I dođe vreme da uzmem Izvod iz knjige rođenih... Na kraju, u napomeni stoji:
"dana... sklopljen brak... delovodni broj... bla bla truć..." i poslednja rečenica:
"Uzela prezime muža". Da se zna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:47 28.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

"Uzela prezime muža". Da se zna.

Malo li je
muaddib92 muaddib92 17:22 28.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

Jelica Greganović
a o tvrdoći nisam razmišljala.



.. ијуфт, срам вас било, госпоЖе, тада је требало размишљати
Јербо после је касно, а петлу време иде
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 28.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

.. ијуфт, срам вас било, госпоЖе, тада је требало размишљати
Јербо после је касно, а петлу време иде


O svemo sam ja razmišljala kad sam se udavala, samo o tvrdom i mekom č nisam, priznajem.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:02 30.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

Aleksandra Aleksandra Stojanovic Stojanovic... kog mrzi da broji - da kazem - 40 slova...


Nije to nista u poredjenju sa...
Bas da vidim da nekog Spanca/Spanjolku zakinu za neko od 116 imena i prezimena po osobi.
I sve lepo stane na dokumenta, nema jel moze nego mora.
nim_opet nim_opet 15:35 30.01.2015

Re: Zabava retkog prezimena

apacherosepeacock
Aleksandra Aleksandra Stojanovic Stojanovic... kog mrzi da broji - da kazem - 40 slova...


Nije to nista u poredjenju sa...
Bas da vidim da nekog Spanca/Spanjolku zakinu za neko od 116 imena i prezimena po osobi.
I sve lepo stane na dokumenta, nema jel moze nego mora.

Moja dobra prijateljica je iz Turske, i ima jedno ime i jedno prezime. 2011 se udala za Spanca, koji jelda ima dva prezimena. Sve to bilo lepo, vencali se u Istanbulu, vratili u Ameriku gde inace zive itd. Pre dve godine u Turskoj vidi da joj pasos istice, i krene da vadi novi. U opstini ili kako se vec zove u Istanbulu, sluzbenik pogleda pasos, tipka, kaze - "U gradjanskom registratoru stoji da ste vencani. Zasto vam na dokumentima pise devojacko ime?". Ona zena zbunjena, kaze "Pa zato sto ga nisam menjala". Stani, pani, on "mora da se menja" ona "necu", na kraju joj kaze salterus (muska salterusa): "Gospodjo, vi ste predugo ziveli na Zapadu. U Republici Turskoj, zena mora ili da uzme muzevljevo prezime, ili da ga doda svome - ne postoji opcija da ostanete sa devojackim. Ako se ne odlucite, ja cu morati da donesem odluku". I nista, dodala muzevljeva prezimena, oba, ne moze samo jedno. Sada ima tri. Email adresa na poslu joj ima tako, tridesetak slova sada.
G.Cross G.Cross 19:24 27.01.2015

Nomen est Omen

U Gabonu sam sreo dete koje je imalo ime "Autoput".

Sve sto su znali o ocu je da je radio u "Autoputu" iz Beograda koji je imao projekt u Gabonu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:29 27.01.2015

Re: Nomen est Omen

U Gabonu sam sreo dete koje je imalo ime "Autoput".


Na Kosovu živi devojčica koja se zove Argeta. Ime je dobila po pašteti. Zato je od Droge Kolinske svake godine dobijala poklon za rođendan.
jorgovan28 jorgovan28 22:01 27.01.2015

Re: Nomen est Omen

Jelica Greganović
U Gabonu sam sreo dete koje je imalo ime "Autoput".


Na Kosovu živi devojčica koja se zove Argeta. Ime je dobila po pašteti. Zato je od Droge Kolinske svake godine dobijala poklon za rođendan.


Znači dobar roditelj svome detetu treba da da ime Eurokrem ili Čokomoko, em je dete usrećio narednih par decenija em je uštedeo silne novce.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:32 28.01.2015

Re: Nomen est Omen

Znači dobar roditelj svome detetu treba da da ime Eurokrem ili Čokomoko, em je dete usrećio narednih par decenija em je uštedeo silne novce.

Em dobije i rođendansku tortu svake godine.
Vegeta ne bi bilo loše ime...
blogovatelj blogovatelj 16:45 28.01.2015

Re: Nomen est Omen

Vegeta ne bi bilo loše ime...


Da dodam i Rumenko. Tvrdo k u Rumenku se podrazumeva.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana