Život

Parče dedovine

Jelica Greganović RSS / 27.04.2020. u 13:58

pqarDvXiwnzdmf590hVqOY07ykxnLY3J-WFG7e4PpG-QorsHvSImtGCf1epBL_cYWjmx2VfKMvWnRuxSoEYg44ghDmDBl3k7a_QvsDerou7cvaCcyPBohs_t4g

 

Moj deda Jova je imao dva rodjena brata, Milana i Mihajla. Obojica su, posle puštanja iz nemačkog zarobljeništva, hteli da odu u Ameriku. Na njihovu žalost, ta brodska tura je bila jako popularna, tako da su karte bile rasprodate. Dede su onda kupile karte za Australiju, da li zato što je na abecednom redu bila blizu Amerike ili zbog strasti da predju baru, tek otišli su tamo. Za njima su mestimično odlazile njihove žene i poneko dete, a odande su stizala duga, nevešta pisma naherenog rukopisa, pozajmice familiji koja je u selu ostala, retke slike i osećaj neopisive daljine.

Dok su Mihajlo i Milan radili sve što su mogli i umeli, živeći u gradovima jedva izgovorivih imena, ostatak porodice Milenkovića se držao zajedno na porodičnom imanju, gledajući kako da prehrani gomilu dece i žena, medju kojima je Deda Jova bio jedini punoletni muškarac, od kog na imanju i nije bilo koristi, jer je bio učitelj i većinu vremena provodio u školi. Doduše, njegova i bakina učiteljska plata su bile bar neka para u rukama, pomoću koje se, i onoliko zemlje koliko su deca i žene mogli da obrade, hranila cela, brojna porodica, gurajući se u dva odeljenja stare čatmare. Tim krpežom i trpežom je, sve do svoje smrti, komandovala prababa Darinka, čiju mater familias ulogu nikome nije palo na pamet da spori. A, kada je Baba Dara umrla, porodično imanje se delilo na tri sina. Onaj čija sam ja unuka, Deda Jova, se svog dela imanja odrekao, želeći tako da se zahvali porodici koja ga je, uprkos nemaštini, iškolovala, ali i verujući da zemlja treba da se ostavi onima koji na njoj i od nje žive. On je sebi kupio komadić zemlje bliže školi, sagradio kuću, deca su mu otišla u gradove. Ipak, redovno se odlazilo »gore, na brdo, u Milenkoviće«, gde je rastao dobar deo mog detinjstva. Za razliku od Bakine i Dedine kuće, koja je imala sigurno najmanje dvorište u selu, pa još i mahom betonirano, Milenkovića imanje je obilovalo prostranstvom, strinama, tetkama, braćom, sestrama, ambarima i šupama, mračnom štalom sa kravama i kobilom Lastom, kao i mnogim drugim pratećim životinjama. Ukratko, to je za mene bio raj, čak i sa glavnim akterom, stricem Androm, koji je pola svog veka proveo jureći nas vrljikama, vilama i metlama, izražavajući tako specifičnu ljubav prema nama, a naročito prema svojim usevima.

Iako je Moj Otac smatrao da selo izuzetno povoljno utiče na rast i razvoj deteta, naročito ako ono živi u gradu, došle su mi godine kada mi je selo prestalo da bude mnogo zanimljivo. Tada, u godinama starijeg maloletstva, mojoj Najboljoj Drugarici i meni je palo na pamet kako da se dočepamo letovanja bez roditelja – da odemo na radnu akciju. Ne sluteći šta bi moglo da me snadje, računajući na argument vrednoće i opšte društvene korisnosti, iznela sam tu ideju Mom Ocu. Nisam stigla ni do pola izlaganja, a njegove guščije zelene oči, zajedno sa neopisivom strogošću kojom su umele da sevaju, nasledjenim od Deda Jove, suzile su se i zavarničile. U njemu se probudio antidržavni element, pojačan mržnjom prema samozvanom najvećem sinu naših naroda, sada rahmetli Titu.

-       Ako hoćeš za džabe da radiš, onda bolje rmbaj za nekog ko će to znati da ceni i ko neće za tvoj rad da se bahati i razbacuje sa belosvetskim ljudožderima. Ti da nosiš vodu ko Kosovka devojka i da lopataš, a on da se glupira okolo u belim odelima, baš mu je takve deda nosio...

Tu negde je, kao i obično, klizećim startom uletela moja Roditeljica, sikćući:

-       Miroslave, čuće te neko!

Miroslav je, u ime porodičnog mira, prestao sa narušavanjem lika i dela omraženog mu vladara, i saopštio mi vaspitnu meru:

-       Ovog leta nema mora, u selo kod strica, u njivu, pa da vidim da l će opet da ti padaju gluposti na pamet!

Mada, ingeniozna ideja je postigla cilj, otišla sam na letovanje bez roditelja, doduše i bez Najbolje Drugarice. U selu su me dočekali raširenih ruku i, uprkos uputstvima Mog Oca, odlučili da je greota terati me u njive, zbog čega su me ostavljali kod kuće da pravim društvo junaku s početka ove priče, povratniku iz Australije, deda Mihajlu. On je, naime, odlučio da bi bilo dobro da se blagovremeno vrati u domovinu, smrti povodom, gde ga je čekalo badnjevačko groblje i na njemu ostatak nežive familije. S obzirom da smrt nije, u tom delu geografije, računala na njega i imala je druge, ranije isplanirane sastanke, deda se posvetio društvenom životu. Čim bi porodica otišla na rad u njive, zabrane ili voćnjake, za stolom pod starom lipom ispred kuće su se okupljali njegovi ispisnici. Stizali su brzinom dezorjentisanim kišnih glista, nabadajući kvrgavim štapovima i uzdišući teško. Ja sam im, u ime čuvanja ugleda domaćinske kuće, a i da načisto ne presuše, kuvala kafe, služila slatko i na deda Mihajlovo namigivanje donosila čokanjčiće zlaćane rakije. Društvo je čangrljalo, nadvikivalo se, ponekad bi neki od njih zadremao dok su drugi dlanovima pravili školjke uz dlakave uši, deda Mihajlo je držao banku, obučen u plavi radnički kombinezon, u kakvom je vek u Australiji proveo, povremeno uzvikujući »Jes« i »Olrajt«. Više od dva meseca sam kuvala ručkove za one na njivama i služila one pod lipom, a deda Mihajlo je zadovoljno klimao, jer kakva bi to kuća bila u kojoj nema mladjeg da se nadje pri ruci i poštuje godine. Jes.

Tek kada je trebalo da počne škola, moji roditelji su došli po mene i vratili me u grad. Otac je zadovoljno coktao, verujući da mi nikad više neće na pamet pasti radne akcije. Bio je u pravu.

Prošlo je nekoliko godina pre no što je smrt našla slobodan termin za deda-strica Mihajla. Za njim je ostala ucveljena porodica, sveža humka na malom groblju i dodati natpis na spomeniku ispod koga ga je čekala njegova žena, baba Stanojka. I testament. Sve to je bilo već vidjeno i očekivano. Sve, sem jedne stavke u testamentu, u kojoj je deda Mihajlo meni ostavio parčence porodičnog imanja, zvanog »Drenjar«. Kao što mi ime kaže, tu su nekada rasli drenovi, od kojih je tek poneki pretekao, pa se gajila loza, a za njom neizbežne, u Šumadiji, šljive. Time mi se deda-stric zahvalio za svo ono letnje dvorenje njega i njegovih vršnjaka, taman da Moj Otac dobije dovoljno materijala za soljenje pameti:

-       Eto, kad radiš za svoje, oni ti se zahvale, a ne onaj dripac, prevarant...

-       Miroslave, čuće te neko!

Tako sam ja, u testamentu postala i ostala vlasnica krpčeta dedovine, jer se materijalizovanjem tog slova na papiru niko nije bavio, mene tada sela nisu baš zanimala, a Moj Otac se tom mojom maloletnom zaslugom nije bavio, držeći se smatranja da porodična zemlja treba da ostane onima koji na njoj žive, jes i olrajt. Jedino što neke priče počinju tek posle svog kraja.



Komentari (96)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 14:03 27.04.2020

Srećan rođendan Jelice :)



Lepo ti je to parče dedovine, kao oni ćilimi šareno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Fakat, fala. I zaljuljano.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:09 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Zaboravih skoro - hvala za čestitku :)
mariopan mariopan 14:15 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Jelica Greganović
Fakat, fala. I zaljuljano.

Lepše je kad je zaljuljano.

I malo talasasto. I što šarenije.

Podsetila si me na mog dedu. Kako sedi pod dudom u dvorištu i sa svojim ispisnicima drži kvrgavim prstima čašicu meke šljivke, iz svog šljivika, i ocenjuju kakva je ove godine.

Koliko sam mrzela da skupljam te šljive i sva se ulepim, i onako maloj mi se činilo da taj šljivik (ni posao) kraja nema.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:34 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Šljive ne pominji, ne da su cvetale i zametnule ove godine, ima da ih skupljamo dok ne poplavimo. Višnje da ni ne pominjem. Jabuke...
mirelarado mirelarado 14:56 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Jelica Greganović
Šljive ne pominji, ne da su cvetale i zametnule ove godine, ima da ih skupljamo dok ne poplavimo. Višnje da ni ne pominjem. Jabuke...


Pravo blago, Jelice, kao i ova tvoja priča. I moj deda se zvao Mihajlo, kao tvoj deda-stric. :)

Lepa je naša neispeglana Šumadija, naročito kad se ovako zašareni.
gedza.73 gedza.73 16:38 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

mirelarado
Lepa je naša neispeglana Šumadija, naročito kad se ovako zašareni.


Svaki put mi se naježi kosa na

Moja Šumadija peva. O sreći.


loader loader 18:12 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Jelice, evo jednog linka ...
Nisu bitne borovnice (biznis), već mnogo od onog oko njih, pre svega jedinstveni miris onamošnjeg vazduha. Nije tipična emisija o selu. Barem je ja tako nisam gledao. Hvatao sam one međurečenice, deliće neizgovorenih utisaka i nadasve sopstvenih sećanja na jedinstven ambijent ovog mestašceta.


loader loader 18:24 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

gedza.73
mirelarado
Lepa je naša neispeglana Šumadija, naročito kad se ovako zašareni.


Svaki put mi se naježi kosa na

Moja Šumadija peva. O sreći.




Znam te predele, šljivare, ljude, čežnje i ljubavi, pitomine, mirise, čavrljanje potoka, strnjike, zabrane, visoke jove, trešnje nad strminama, ...
Ko to nije doživeo ...

Ova pesma me svaki put razbije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:25 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Jeste blago i jeste lepo, al grbaču lomi. Kad bi bar neki sevap seljaci od toga imali. U bescenje se prodaje. Ako uspeju da naplate od raznoraznih i kojekakvih.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:26 27.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Hvala i hvala
rodni rodni 08:02 28.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

gedza.73
mirelarado
Lepa je naša neispeglana Šumadija, naročito kad se ovako zašareni.


Svaki put mi se naježi kosa na

Moja Šumadija peva. O sreći.



Da, da!
Jedan je 'Smak'!

gedza.73 gedza.73 12:17 28.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

loader
šljivare... pitomine... strnjike, zabrane

Šumadinac
loader loader 14:03 28.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

gedza.73
loader
šljivare... pitomine... strnjike, zabrane

Šumadinac


Mr. gedza, ništa se od vas ne da sakriti








rodni rodni 18:23 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

mirelarado
Jelica Greganović
Šljive ne pominji, ne da su cvetale i zametnule ove godine, ima da ih skupljamo dok ne poplavimo. Višnje da ni ne pominjem. Jabuke...


Pravo blago, Jelice, kao i ova tvoja priča. I moj deda se zvao Mihajlo, kao tvoj deda-stric. :)

Lepa je naša neispeglana Šumadija, naročito kad se ovako zašareni.

I u to ime jedna narodna za veselo društvo u ćošku!


hoochie coochie man hoochie coochie man 18:48 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

I u to ime jedna narodna za veselo društvo u ćošku!


Dobar narodnjak, al ovde bolje leži neka dvojka


milisav68 milisav68 19:05 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

hoochie coochie man
Dobar narodnjak, al ovde bolje leži neka dvojka



hoochie coochie man hoochie coochie man 19:28 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Višnjičica rod rodila :)

Kad god čujem tu pesmu setim se Žike Jelića kako je puko u nekoj skrivenoj kameri u kojoj su ga terali da peva tu pesmu :)

U početku bio miran, fin, kao poštujem sve, ok je pesma, ali eto mi to ne sviramo...
Na kraju mu prekipelo i samo što ih nije oterao u pm :)

A da stvar bude zanimnjivija, nekako se udesilo da sam jednom sedeo s njim i pitam ga, što si bre onoliko puko..kaže, pa ne mogu da dozvolim da me prave budalom :)

A čujem da je on priličan Žika živac, da pukne lako i da nije baš mudro s njim se kačiti.
milisav68 milisav68 19:44 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

hoochie coochie man
A da stvar bude zanimnjivija, nekako se udesilo da sam jednom sedeo s njim i pitam ga, što si bre onoliko puko..kaže, pa ne mogu da dozvolim da me prave budalom :)



A može da peva Kosovski božuri?

Svašta.

Mislim, razumeo bih da ga teraju neki turbofolk, neko zavijanje.

Ovo bre klasična narodna pesma, baš onako liči na izvornu (a nije, napisali je ovi što pevaju, otac i stric mog druga).
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:52 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Ovo bre klasična narodna pesma, baš onako liči na izvornu (a nije, napisali je ovi što pevaju, otac i stric mog druga).


Dobro je da bar nju nije Dragiša Nedović.
Onaj bre napisao sve za šta se misli da je narodno :)

A nije Žika mislio da je pesma budalasta, ili da budale pevaju narodne pesme, nego taj koncept skrivene kamere, gde se prave budale od ljudi.
Nekome to ne prija, njemu, očigledno, ne.
predatortz predatortz 20:38 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)


A nije Žika mislio da je pesma budalasta, ili da budale pevaju narodne pesme, nego taj koncept skrivene kamere, gde se prave budale od ljudi.
Nekome to ne prija, njemu, očigledno, ne.


Ja ga razumem!
milisav68 milisav68 21:02 29.04.2020

Re: Srećan rođendan Jelice :)

Dobro je da bar nju nije Dragiša Nedović.
Onaj bre napisao sve za šta se misli da je narodno :)

I ovi su, odnosno Petar Tanasijević :)

Od izvora dva putića, Jutros mi je ruža procvetala...
A nije Žika mislio da je pesma budalasta, ili da budale pevaju narodne pesme, nego taj koncept skrivene kamere, gde se prave budale od ljudi.
Nekome to ne prija, njemu, očigledno, ne.

Kapiram.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 14:12 27.04.2020

Dedovina

Jelo, prelepo je.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:35 27.04.2020

Re: Dedovina

Jeste, ćilimasto
hoochie coochie man hoochie coochie man 14:18 27.04.2020

Pa da

Eto, kad radiš za svoje, oni ti se zahvale, a ne onaj dripac, prevarant...

Pa zar nije tako?:)

Ali roditelji tome i služe, da zaštite decu od gluposti koje im padaju na pamet.
I sad ti, umesto kajanja što si nasela na komunističku propagandu pa otišla na tu akciju, imaš večni ponos na oca koga nisu uspeli da obrlate.


A stric Andra je AndaEja, sećam se:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:37 27.04.2020

Re: Pa da

Andreja, taj je.
A, roditelji, svaki put kad pogledam kroz prozor, ja pomislim na Goricinu i moju ideju... i ljudozdere
nsarski nsarski 16:25 27.04.2020

Re: Pa da

I sad ti, umesto kajanja što si nasela na komunističku propagandu pa otišla na tu akciju, imaš večni ponos na oca koga nisu uspeli da obrlate.


Dakle, imam izuzetno poštovanje za g-dina Miroslava. Taj je odmah prozreo lopovsku bandu koja je omladinu zapošljavala za dž i na o-ruk, a oni se vitlali sa belosvetskim ljudožderima i ljudožderkama. Respect!

Za razliku od tebe, ja ni kao mladunac nisam imao nikakve iluzije o tim "radnim akcijama", pa sam provodio svoja leta radeći na građevinama u Beogradu i na Jadranu gde smo imali kuću koju je trebalo adaptirati, i čak bio plaćen za to - skromno, po cenovniku, ali redovno.

Nego, da li neko sada živi i radi na tom imanju? Ja sam svoju dedovinu pod Kosmajem zapustio, tuga živa.

Divna ti je priča Pčelice.
predatortz predatortz 17:29 27.04.2020

Re: Pa da


Za razliku od tebe, ja ni kao mladunac nisam imao nikakve iluzije o tim "radnim akcijama",


Nisam ni ja. Doduše, u mojoj generaciji tog nekog entuzijazma nije ni bilo. Išli su neki likovi, kad se sve uzme - bezveznjaci, te neke devojke koje nisu bile za prošetati pod ruku sa njima.

Nas je jednom poteralo na jednodnevnu akciju. Mislim da sam bio treći razred gimnazije. Rekoše nam da skidamo neku zemlju, za dubinu jednog ašova u nekom šiblju. Tad se počinjao raditi civilni deo aerodroma u Tuzli. Neka budala iz komiteta, zadužena za omladinu, došla je na ideju da se igra obnove i izgradnje, te da u tom projektu učestvuju učenici gradskih srednjih škola. Smetnuo je sa uma faktor manguparije. Umesto da skidamo zemlju za taj ašov dubine mi smo krenuli da kopamo septičku jamu. Kad su skontali šta radimo mi smo već za solidan bazen iskopali.
Posle su morali da dovedu nehanizaciju, da to zatrpavaju i uvaljaju.
Nas nekolicina je bila optužena za organizaciju te svinjarije, ali dokazi nisu bil čvrsti, a među "udarnicima" je bio i moj dobar drugar, sin šefa Komiteta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:27 27.04.2020

Re: Pa da

Hvala, učitelju, a da li i ko živi i šta je posle bilo, to sledi u narednoj priči
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:40 27.04.2020

Re: Pa da

Doduše, u mojoj generaciji tog nekog entuzijazma nije ni bilo.


A zamisli moje muke, akcija u mom selu, tu ispred kuće, prave put, sedamdeset sedma, popularnost u punom gasu, ribe u onim kratkim pantalonicama, a ja osamaestogodišnjak.

Išao bih ja kod njih rado, ali nije to bila opcija koja se smela i pomenuti.
Komentar mog pokojnog oca je na svu tu gužvu je bio kratak i vrlo jasan, "zaludničari" to je sve govorilo.

Doduše, nije baš mogao da me spreči da gledam te pantalonice dok sam tad sa konjskom zapregom prolazio pored njih, ali to je bilo sve :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:43 27.04.2020

Re: Pa da

Baš tad negde su se pojavili i dole na keju dunavskom, ispod 25. Maja. Kako tamo nema šta da se baš gradi, čupkali su korov na nasipima. Moj mladji brat od tetke, gleda kroz prozor i pita ko su oni i šta rade. Teča odgovara da su to akcijaši.
Sutradan brat trči na balkon i sav srećan viče: "Tata, došli opet akcionari!"
predatortz predatortz 18:47 27.04.2020

Re: Pa da


A zamisli moje muke, akcija u mom selu, tu ispred kuće, prave put, sedamdeset sedma, popularnost u punom gasu, ribe u onim kratkim pantalonicama, a ja osamaestogodišnjak.


Ja bih tu pao na ispitu!
Napravio bih "lijevo skretanje", na drugarice sam (bio) slab.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:48 27.04.2020

Re: Pa da

Ja bih tu pao na ispitu!
Napravio bih "lijevo skretanje", na drugarice sam (bio) slab.


I ja bih, al nije dao tata :)
predatortz predatortz 18:51 27.04.2020

Re: Pa da

hoochie coochie man
Ja bih tu pao na ispitu!
Napravio bih "lijevo skretanje", na drugarice sam (bio) slab.


I ja bih, al nije dao tata :)


nask nask 00:09 28.04.2020

Re: Pa da

komunističku propagandu pa otišla na tu akciju,

Ja bio 1980 par meseci posle uznesenja maršala. Motiv, devojka i posle akcije 10 dana džabe Budva, vila Mogren (zvuči bolje nego što jeste, u to vreme) pošto sam bio u Ferijalnoj brigadi. Vlasina. Četiri nedelje pošumljavali Vlasinu. Norma bila 90 sadnica dnevno, svaki put sam prebacio normu za barem 20-30 sadnica, jbg bio sa devojkom. Grubo sračunato zasadio jedno 2500 borića i smrekica. Jebena ta komunistička ideologija.
nsarski nsarski 00:11 28.04.2020

Re: Pa da

Norma bila 90 sadnica dnevno, svaki put sam prebacio normu za barem 20-30 sadnica, jbg bio sa devojkom. Grubo sračunato zasadio jedno 2500 borića i smrekica. Jebena ta komunistička ideologija


Pa, da li si je barem imresionirao, da ne kažem "smuvao"? Makar kao udarnik.
cydonia cydonia 01:46 28.04.2020

Re: Pa da

tu ispred kuće, prave put

"zaludničari" to je sve govorilo.

o brate gde me podseti...
pa je l posle s gadjenjem koristio taj put ispred kuce i tvrdio kako njemu put ne treba i kako samo zaludnicari mogu da prave takve stvari kao sto su putevi...
cydonia cydonia 01:49 28.04.2020

Re: Pa da

Grubo sračunato zasadio jedno 2500 borića i smrekica.

hoochie coochie man hoochie coochie man 06:41 28.04.2020

Re: Pa da

cydonia
tu ispred kuće, prave put

"zaludničari" to je sve govorilo.

o brate gde me podseti...
pa je l posle s gadjenjem koristio taj put ispred kuce i tvrdio kako njemu put ne treba i kako samo zaludnicari mogu da prave takve stvari kao sto su putevi...

Nije išao tim putem, išao kroz šumu iz inata.

Prvo, država je dužna da mu napravi put. Sama bira način.
Vlast je izabrala najgluplji i najskuplji, napravila mu loš put i pri tom razabacivala državne pare na reklamiranje svoje utopije.
On je tim "zaludničari" izražavao svoj odnos prema takvoj vlasti i onima koji je podržavaju.

I bio dvesta posto u pravu, pokazalo i vreme.

A vi, koje mislite da je građanin podanik koji mora da bude zahvalan vlastima na ukazanoj milosti što mu pravi put, to još ne kapirate.


I sad upredi sebe, koji još nije ukapirao ono što je skoro nepismeni seljak kapirao pre četrdeset godina, pa vidi gde ti je kritička građanska svest, vidi koliko ti je petokraka isprala mozak.
Mada, možda ni ja ne bih to shvatao da on, moj otac, nije to tako kristalno jasno osećao i u skladu s tim se ponašao.

Imao sam i malo sreće da se rodim u takvim uslovma, a vidim nisu svi.

Čuj, jel koristio put u svom selu koji postoji od kad je sela?
gedza.73 gedza.73 11:44 28.04.2020

Re: Pa da

cydonia
tu ispred kuće, prave put

"zaludničari" to je sve govorilo.

o brate gde me podseti...
pa je l posle s gadjenjem koristio taj put ispred kuce i tvrdio kako njemu put ne treba i kako samo zaludnicari mogu da prave takve stvari kao sto su putevi...

O sestro 'de me podseti.
Oće li EPS i Pošta da nam vrate pare (ozbiljne svote) i obeštete rad koji smo 'neki' uložili u električne linije i uvođenje telefona pa nas još posle prisilili da prepišemo tim državnim preduzećim. Neće se gadimo tog novca. Osim ako su ti tamo negadljivi radnici već preraspodelili naše pare na njihove 'besplatne akcije'.

što reče Huči u jednoj diskusiji da damo tu 'patentiranu ideju' telekomunikacionim operaterima? Platimo sve a oni koriste infrastrukturu. Još akcijaši didu da im krče i podižu antene.
nask nask 11:55 28.04.2020

Re: Pa da

"smuvao"

Ma mi otišli smuvani, pa nam to bila prilika da se jedno pet-šest nedelja još više smuvamo. Inače Vlasina i Vlasinsko jezero su zakon, tada nije bilo gotovo nikakvog turizma, ono jezero sa plutajućim ostrvima i onim poludivljim konjima su bili totalno magični. Koliko nije bilo ljudi tamo ilustruje i to da smo se cura i ja popodne, znači po danu, redovno kupali u jezeru, goli. Inače kupanje bilo strogo zabranjeno, mislim da je to bio jedini razlog da je neko poslat kući.
gedza.73 gedza.73 12:11 28.04.2020

Re: Pa da

nask
Grubo sračunato zasadio jedno 2500 borića i smrekica. Jebena ta komunistička ideologija.

Srbija šume
Шумовитост Србије (29,1%) је блиска светској која износи 30%

Увећање шумовитости у односу на референтну 1979. годину износи 5,2%


Neke opštine su poslednjih godina besplatno davale sadnice drveća kako bi se pošumljavale pojedine oblasti. Lokalna preduzeća su mehanizacijom i ljudstvom pošumile veliki broj hektara.

Ništa ne zaključujem samo navodim par činjenica (mada bi možda neko, koristeći sličnu logiku, povikao 'Vule, care').
U Austriji je, na primer, zajebana situacija. Nije bilo 'komunističke ideologije' pa je kombinacija nedostatka građanske svesti i masovne, nekontrolisane seče dovela do pojave erozije tla.
Ovima iz Graca kuće već klizaju kroz Maribor na putu za Kopar.
nask nask 12:57 28.04.2020

Re: Pa da

Neke opštine su poslednjih godina besplatno davale sadnice drveća kako bi se pošumljavale pojedine oblasti.

Teren koji smo mi pošumljavali nije pogodan za mehanizaciju, planina i ozbiljna brda. Uglavnom lister stena ili tanak sloj zemlje, 10 cm, i ispod stenovito. Dosta strmo, a ponegde opasno strmo, pogotovo tamo gde je bilo listerca, ma ko na skijanju. Par brigadira se ozbiljno ugruvalo i imali smo čak i jedan prelom ruke. Rupa za sadnicu je morala biti prilična, širina i dubina koliko je kramp dugačak (metalni deo) tako da bi ta sadnica bila kao u nekom malom krateru kako bi sakupila dovljno kiše. Sadnice bile do 20 cm visine, ono jedan izdanak. Sadili boriće, jele i srebrne jele i boriće. Jednom sam naišao na podatak koliko je hektara na taj način pošumljeno po Vlasini nego sam cifru u međuvremenu zaboravio ali za tih deseak godina koliko je trajala ORA Vlasina pošumljen je ozbiljan broj hektara. Po meni su to bile lepe inicijative, em društveno koristan rad, em se družiš i zezaš sa ekipom iz cele zemlje.

nedostatka građanske svesti i masovne

Pre bih se kladio na ono drugo, masovna seča da bi se jurili profiti. Nekako imam utisak da su Austrijanci ipak već u to vreme bili svesni značaja šume po ljudsku okolinu.
predatortz predatortz 13:25 28.04.2020

Re: Pa da

Teren koji smo mi pošumljavali nije pogodan za mehanizaciju, planina i ozbiljna brda. Uglavnom lister stena ili tanak sloj zemlje, 10 cm, i ispod stenovito. Dosta strmo, a ponegde opasno strmo, pogotovo tamo gde je bilo listerca, ma ko na skijanju. Par brigadira se ozbiljno ugruvalo i imali smo čak i jedan prelom ruke.


I onda ti neko napali dete da ide tamo i lomi vrat za tri obroka dnevo.
Tačno, da mu jebeš mater!
A po štabovima "brigada" omladinci iz biranih porodica trasiraju sebi put za novu generaciju vodećih samoupravljača, budućih direktora i pripadnika elitnih "jagnjećih brigada".
A danas imaš ljude koji još uvek nisu svesni da smo bili lajt verzija Severne Koreje.
Zanimljiv bi bio podatak gde su i šta su danas ti komandanti akcijaških brigada, lokalni šefovi "Socijalističke omladine" i slični krpelji i paraziti iz onog vremena. Za neke znam da su odlično plivali u privatizaciji, te su danas vlasnici onoga što u normalnim društvima pet generacija nije moglo zaraditi.
predatortz predatortz 13:46 28.04.2020

Re: Pa da

Po meni su to bile lepe inicijative, em društveno koristan rad, em se družiš i zezaš sa ekipom iz cele zemlje.


Po meni, to je bio vrhunac licemerja i idiotluka.
Zašto?
Evo zašto:
Tih osamdesetih, planinska sela u Bosni (o ovome mogu pouzdano?), a verujem da je tako bilo i u Srbiji, i u Majedoniji, i u Crnoj Gori, nisu imala struju, puteve, telefon. Lokalno stanovništvo je bilo prinuđeno na odlazak iz zemlje, trbuhom za kruhom. Za njih sve nije bilo posla, u tom periodu se u gradovima jako teško nalazio. Ti ljudi, da bi imali život koji bi se mogao nazvati ljudskim, postali su izvozni proizvod. Poniženi su odlazili iz svoje zemlje, tuđe U bane pravili, tuđe šume pošumljavali, tuđa govna čistili i u zemlju vraćali stranu valutu. Da naprave put, dovedu struju, telefon, da roditeljima kupe volove ili neku mehanizaciju, da i oni dupetom sednu na wc šolju u svojoj kući, da ne žive poput životinja...
A država, unesto da im omogući makar sezonski rad, kojem su vičniji od razmaženih maminih i tatinih sinova i ćera koji glumataju radnike, za te poslove organizuje lezileboviće, dokonjake, osobenjake, zanesenjake i na njima vežba buduće čobane. Ti čobani žderu, loču, prde, smrde po "štabovima", utrkujući se čiji će povereni im volovi jače da vuku, čije će ovce jače da bleje pesme u kojim se zaklinje na vernost već mrtvom vođi.
A mene samo treba neko da ubedi da su akcijaši vičniji toj vrsti rada od gorštaka, ta je takav rad bio jeftin i da je to bilo racionalno i opravdano.
nask nask 14:01 28.04.2020

Re: Pa da

I onda ti neko napali dete da ide tamo i lomi vrat za tri obroka dnevo.

Mislim da si promašio temu, nije se tamo išlo zbog tih jebenih obroka. Nema razloga nečije motive za radne akcije svoditi na fiziološke potrebe.

A po štabovima "brigada" omladinci iz biranih porodica

Za ORA Vlasina znam da ovo što si napiso ne stoji, inače imaš li neku studiju na tu temu ili ti to onako odoka. Na Vlasini su bili u štabu nekakvi ljubitelji prirode koji su to radili baš iz tih motiva da se onaj kraj pošumi.

I dokle taj priglupi i prizemni tzv. antikomunizam koji je ustvari apologetizam za neke sasvim druge probleme kako srpskog društva tako i malo šire.
predatortz predatortz 14:17 28.04.2020

Re: Pa da

Mislim da si promašio temu, nije se tamo išlo zbog tih jebenih obroka.


Ovo govorim iz perspektive roditelja. Ide ti dete da radi posao kojem nije vično, u vukojebine, lomi vrat po kršu, a sve za tri obroka dnevno. Tako to vidi roditelj, ako nije zatrovan ideološki. Dete misli da ide za nekakav viši interes jer nema dovoljno životnog iskustva.

A tih tvojih pet godina projekta pošumljavanja Vlasine.. Nije li se za to moglo uposliti onoliko sezonaca koliko je potrebno da se posao kvalitetno završi, dati tim ljudima plate, upisati im neki staž u knjižicu, pa da ljudi malo živnu, urede imanja...
Nego, da se igraju deca?


I dokle taj priglupi i prizemni tzv. antikomunizam


Meni je interesantnije da danas, kada su ljudi mogli kritički da sagledaju prirode režima piput sovjetskog, Titovog, Čauševskog... mogu biti nostalgični za tim periodom i ljude koji to nisu nazivati priglupim.

Bili smo i mi mladi, imali smo i mi devojke, ali ako je nešto bilo glupo, bilo je.
A ovo danas?
Ako misliš da je po mojoj meri, varaš se.
Ovo danas je samo posledica tog vremena o kojem govorimo.
nask nask 15:03 28.04.2020

Re: Pa da

Ide ti dete da radi posao kojem nije vično, u vukojebine, lomi vrat po kršu, a sve za tri obroka dnevno.

Opet ti kažem: nepotrebno karikiranje situacije. Nepotrebno. Sa tom argumentacijom bi svako dete trebalo da ostabe u inkubatoru sve do penzije.
A tih tvojih

To je pet ili deset godina za sve nas, a ne samo mojih ili za mene. Je li to toliko teško ukapirati da je od te akcije imala korist cela Srbija.
mogu biti nostalgični za tim periodom i ljude koji to nisu nazivati priglupim.

Ne radi se o ktitičkom stavu nego o onme što si gore nadrobio, a to jeste priglup i prizeman tkz. antikomunizam. Nema tu ni antikomunizma niti kritičlog mišljenja nego sve na jedan kalup i udri u krug. Svesno ili nesvesno bacanje magle da se ne vide neke druge stvari koje jesu naopake u modernim društvima.
ali ako je nešto bilo glupo, bilo je.

Samo se pitam kako smo svi mi tako pametni ispali od onako glupog sistema.
loader loader 15:13 28.04.2020

Re: Pa da

gedza.73
Neke opštine su poslednjih godina besplatno davale sadnice drveća kako bi se pošumljavale pojedine oblasti. Lokalna preduzeća su mehanizacijom i ljudstvom pošumile veliki broj hektara.


predatortz predatortz 15:18 28.04.2020

Re: Pa da

To je pet ili deset godina za sve nas, a ne samo mojih ili za mene. Je li to toliko teško ukapirati da je od te akcije imala korist cela Srbija.


A je li tebi toliko teško ukapirati da se u ozbiljnim društvima takve stvari ne rade omladinskim radnim akcijama, niti da ozbiljna društva imaju potrebu za tom vrstom amaterskog rada?
Naveo sam ti primer moje jednodnevne akcije, koja nije bila dobrovoljna. Rečeno nam je u koliko da budemo ispred škole, potrpani smo u autobuse i odvedeni da kopamo u tom šipražju. I sve to što je neka beskprisna bitanga, kojoj je referat i Komitetu bio "rad sa omladinom", preko naših leđa pravila karijeru. Sve to je mogla da završi, do podne, jedna građevinska mašina te namene.
I, kako onda da ne proradi revolt? Kako da namerno ne radiš naopako?

Ne radi se o ktitičkom stavu nego o onme što si gore nadrobio, a to jeste priglup i prizeman tkz. antikomunizam.


Šta je netačno? Da su postojale "omladinske radne brigade", koje su vodili kadrovi Saveza socijalističke omladine kojima je to bilo trasiranje buduće karijere? Da je sve to bilo prilično ideološki obojeno? U kalupu smo bili svi, po tom kalupu i udaram. Samo ga ne vidimo isto, te je naravno moje viđenje glupo. Nikako tvoje!

Samo se pitam kako smo svi mi tako pametni ispali od onako glupog sistema.


Nismo! Da jesmo, ne bi bili u ovim govnima danas. Sistem nas je zatupio. Toliko, da ga neki i danas brane.
A ovo danas? Opet ti kažem, ovo je samo logičan sled tog sistema.
Sistem nikad nije demontiran, otklon od njega nije napravljen, lustracija nije urađena, zločini i zločinci onog sistema nisu kažnjeni, a zločini se još veličaju kao nekakva pobeda.

Zato i jesmo prkno Evrope!
nask nask 15:52 28.04.2020

Re: Pa da

Sve to je mogla da završi, do podne, jedna građevinska mašina te namene.

Radne akcije neposredno posle rata pa sve negde do 60. godina su imale sasvim drugačiji karakter, obnova zemlje. Tako da ti gornja tvrdnja ne stoji. Posle '68 imaju te akcije sasvim drugu konotaciju, socijalizacija pre svega sa relativno malo ispiranja mozga.
te je naravno moje viđenje glupo. Nikako tvoje!

Ima razlike u viđenju koje je zasnovano na nekakvoj suvisloj argumentaciji i iskustvu, izvini, ali ono gore to nije.
sistem nas je zatupio.

Misliš na komunizam? A pre toga smo bili cvet Evrope? Nema veze sa komunizmom i pre njega smo bili prkno Evrope od kojega se veliki deo Evrope ozbiljno gadio jer n.p. vek i po nismo bili u stanju da promenimo vlast bez odsecanja glava i sličnih civilzovanih metoda.
predatortz predatortz 16:03 28.04.2020

Re: Pa da

Radne akcije neposredno posle rata pa sve negde do 60. godina su imale sasvim drugačiji karakter, obnova zemlje.


Zapravo, za većinu su bili kuluk i samo su se vodile kao "dobrovoljan rad".

Posle '68 imaju te akcije sasvim drugu konotaciju, socijalizacija pre svega sa relativno malo ispiranja mozga.


A mi što nismo išli smo bili asocijalni?
Jebeš socijalizaciju uz lopatu. Meni je više prijala ona uz gitaru, ali bez lopate.

Uzgred, svaka mkadost je lepa.
Tebi tvoja akcijaška, meni moja ratna.
Nije mi namera da vređam tvoj izbor i tvoja sećanja.
Samo sam se osvrnuo na fenomen.
Kritički
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:03 28.04.2020

Re: Pa da

Misliš na komunizam? A pre toga smo bili cvet Evrope? Nema veze sa komunizmom i pre njega smo bili prkno Evrope od kojega se veliki deo Evrope ozbiljno gadio jer n.p. vek i po nismo bili u stanju da promenimo vlast bez odsecanja glava i sličnih civilzovanih metoda.


qq opet smo kod sumiranja istorije pre 1945 na majski prevrat i 6januarsku diktaturu..
Ili su pojedini imali 2 iz istorije
predatortz predatortz 16:07 28.04.2020

Re: Pa da

apacherosepeacock
Misliš na komunizam? A pre toga smo bili cvet Evrope? Nema veze sa komunizmom i pre njega smo bili prkno Evrope od kojega se veliki deo Evrope ozbiljno gadio jer n.p. vek i po nismo bili u stanju da promenimo vlast bez odsecanja glava i sličnih civilzovanih metoda.


Opet smo kod sumiranja istorije pre 1945 na majski prevrat i 6januarsku diktaturu..
Ili su pojedini imali 2 iz istorije


Ovde je fora da se čak i oni koji sebe smatraju za progresivne ne mogu da orijentišu u realnom vremenu. Oni pljuju po Slobi i Vučiću, koji svakako jesu za pljuvanje, prezir i svaku osudu, ali tako da bi napred išli vraćajući stvari u vreme Tita i Stambolića.

Mrtva petlja!
loader loader 16:13 28.04.2020

Re: Pa da

.....


Skoro sve naše novoistorijske raspirke (nadasve kada je u pitanju II sv. rat i vreme nakon njega) proizilaze iz činjenice da nisu taksativno navedeni zločini i odgovorni za zločine, sa koje god strane da su. Radilo se samo na tome da se zločinci zaštite. Naime, zločinci su strpani u ideologije, i "istorijske epohe koje su tako date i ne trpe reviziju", te iz tih nedodirljivih busija krvavim rukama mašu ka publici. Je li ko protiv istine? Barem ja nisam, a verujem da većina nije. Istoričari, nestranački, već profesionalci, da utvrde činjenice i da ih prikažu. Onda ćemo da damo mišljenje, odgovorne kaznimo, a zaluđenike oslobodimo ludila.

Upadne razbojnik u kuću, pobije ukućane, pootima stvari, kuću prevede na sebe i nastani se tu, divani na terasi ... I objavi da je tu mnogo "okolnosti", da je kontekst specifičan, da sada treba krenuti dalje, a ne više tavoriti u prošlosti - i da je sve što se dešavalo sada istorija, odnosno, treba se okrenuti budućnosti. I dalje se divani na terasi. Jednog dana dođu neki znatiželjni ljudi sa sumnjom da se tu desilo nešto nevaljašno, uz rezervu da možda i nije, a ovaj sa terase i svi njegovi saradnici poviču - Avaaaajjj..!!! Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!! .. Revizija istorijeee..!!
I skoro svi intelektualci prihvate da je revizija istorije neprihvatljiva.


nask nask 16:16 28.04.2020

Re: Pa da

Zapravo, za većinu su bili kuluk i samo su se vodile kao "dobrovoljan rad".

Opet tvrdiš nešto za šta nema nikakve osnove, bzv.
A mi što nismo išli smo bili asocijalni?

Opet bzv.
Tebi tvoja akcijaška, meni moja ratna.

Svesti nekoga na par nedelja ili par godina izvesnog delovanja bi trebalo da bude kao smešno? Nije smešno, već vrlo plitko.

Jelice Izvini.
mirelarado mirelarado 16:19 28.04.2020

Re: Pa da

Radne akcije neposredno posle rata pa sve negde do 60. godina su imale sasvim drugačiji karakter, obnova zemlje.


Zapravo, za većinu su bili kuluk i samo su se vodile kao "dobrovoljan rad".


Prevashodni cilj bio je ispiranje mozga (vaspitavanje u socijalističkom duhu) prvih posleratnih generacija. Bio je to krajnje neekonomičan vid obnove zemlje.
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:21 28.04.2020

Re: Pa da

I skoro svi intelektualci prihvate da je revizija istorije neprihvatljiva.


Nemoj da pocinjemo o intelektualcima..
predatortz predatortz 16:23 28.04.2020

Re: Pa da


Svesti nekoga na par nedelja ili par godina izvesnog delovanja bi trebalo da bude kao smešno? Nije smešno, već vrlo plitko.


Ti si bre neka nadrkana persona i uzalud je voditi bilo kakav razgovor sa tobom.
Moja zamisao je bila da kažem da se u svemu, kada čovek govori o svojoj mladosti, može naći nešto lepo.
Ko te bre svodi na akcijaša, šta tripuješ?

predatortz predatortz 16:26 28.04.2020

Re: Pa da

mirelarado
Radne akcije neposredno posle rata pa sve negde do 60. godina su imale sasvim drugačiji karakter, obnova zemlje.


Zapravo, za većinu su bili kuluk i samo su se vodile kao "dobrovoljan rad".


Prevashodni cilj bio je ispiranje mozga (vaspitavanje u socijalističkom duhu) prvih posleratnih generacija. Bio je to krajnje neekonomičan vid obnove zemlje.


Ma bre, terali omladinu iz gradskih sredina, trgovačku, činovničku decu...
Rođena sestra moje babe, majčina tetka, naterana da ide na akciju Brčko-Banovići. Naravno, ne samo ona. Većina iz takvih porodica. Vratila se jedva živa.

Što reče kokega, bzv..
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:43 28.04.2020

Re: Pa da

Ma bre, terali omladinu iz gradskih sredina, trgovačku, činovničku decu...


A pre toga na sremski front, i stric i tata su mi tamo poslati sa 16 i 17 godina da izginu samo zato sto su iz gradjanske i bogate porodice.. Em su im pokrali sve sto su imali od oca jos su bili planirani za odstrel. Nema tu pomirenja sa blagoglagoljanjem o blagodetima SFRJ, meni bar.
gedza.73 gedza.73 16:43 28.04.2020

Re: Pa da

nask
Pre bih se kladio na ono drugo, masovna seča da bi se jurili profiti. Nekako imam utisak da su Austrijanci ipak već u to vreme bili svesni značaja šume po ljudsku okolinu.

Bilo je malo ironično. Austrijanci nisu živeli u sistemu kao mi ali su sačuvali svoje šume.
S druge strane zbog profita u vreme SFRJ su masakrirali slavonske šume.

Ne znam skoro ništa o tome, verujem da na Šumarskom ima dosta podata. Nekad su u kneževini krčili šume, ne zove se Šumadija tako što je bez drvceta (Kanic ima opise prirode... Jireček piše o šumama) zbog obradivih površina. Između dva rata zbog industrijalizacije se dosta poseklo, tokom rata pa kad su krenule erozije počelo je, uporedo sa nekim svetskim pokretima nakon rata, pošumljavanje.
Danas, zbog pustih sela, šuma pokriva nekad obradive površine pa je, po statistici, za pet procenata šumovitija nego kad su akcije bile u punom zamahu.

Mislim da ima letnjih kampova gde se deca druže sa vršnjacima iz inostranstva (što je mnogo bolje pošto upoznaju druge kulture, drugačiji život, ne zatvaraju se u uski krug istomišljenika) a i dosta pokreta koji se bave prirodom.
Bez političkih predznaka, političke indoktrinacije i hvalospeva Vođama
mirelarado mirelarado 16:52 28.04.2020

Re: Pa da

Nema tu pomirenja sa blagoglagoljanjem o blagodetima SFRJ, meni bar.


Ni meni.
gedza.73 gedza.73 16:53 28.04.2020

Re: Pa da

predatortz
A po štabovima "brigada" omladinci iz biranih porodica trasiraju sebi put za novu generaciju vodećih samoupravljača, budućih direktora i pripadnika elitnih "jagnjećih brigada".

Misliš poput ovih

za dobar broj njih verovatno si u pravu.

Nas su u osnovnoj vodili na društveno koristan rad. Potrpaju pozadi u kanate kamiona i idemo da kupimo šljive, kopamo kukuruz... to niko od nas nije radio kući pa su išli da nas uče kako da budemo vredni.

Deca ko deca. Vriska, cika... Uvek nas vodi drugarica Članica ili drug Član iz kolektiva. Sve važni, zategnuti, šetkaju se levo-desno.

jbg, posle shvatiš da smo prolazili pored kuća ljudi kojima je država otela to imanje, da su to bile naše komšije, nisu bili barabe, nisi bili ološ, nisu noću krali decu sirotinji po kućama...
A da su drugarice i drugovi u stvari bili predratni klošari koji su postali vlast.

Čak i oni koji su bili sirotinja, ostali su pošteni. Nisu se grebali, nisu se 'vatali u kolo sa klošarima, nastavili su da rade kao i pre rata. Svoje, ne tuđe.
gedza.73 gedza.73 17:09 28.04.2020

Re: Pa da

apacherosepeacock
A pre toga na sremski front, i stric i tata su mi tamo poslati sa 16 i 17 godina da izginu samo zato sto su iz gradjanske i bogate porodice.. Em su im pokrali sve sto su imali od oca jos su bili planirani za odstrel

To je tek posebna priča. Slušao sam u jednoj emisiji kako su krajem četrdesetih, početkom pedesetih Terazije bile ispražnjene i da su se stanovi delili u Komitetu.

Poznati glumac priča kako je bio očevidac odstreljivanja ljudi u parku ipred JDP-a četrdeset pete.

Nema tu pomirenja sa blagoglagoljanjem o blagodetima SFRJ, meni bar.

Moram ponovo da citiram potresan deo koji odslikava sve te 'blagodeti'

Vlasta Velisavljević
Tri godine. Ipak, bio sam u grupi zatvorenika koja nije ispaštala kao one prethodne, koje su uhapšene prvih meseci nakon Rezolucije Informbiroa 1948. Ali ne bih o tome dalje govorio. Teško je, znate… Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Ako vas neko u najtežem trenutku izda, ako vas se odrekne, onda ne vredi, gotovo je! Nisam hteo da joj oprostim.

Bez obzira na…

– Na šta?! Ranko Petković je umro, njegova žena nije htela da ga se odrekne i odmah su je s malim detetom izbacili iz stana. Ali je izdržala. U Mostaru sam kasnije upoznao gospođu koja je bila šef krojačnice tamošnjeg pozorišta i koja, uprkos svemu, takođe nije htela da se odrekne muža golootočanina. Hoću da kažem da se moglo, ali…


Драгослав Михаиловић
Prvi put sam video svoj dosije 2001, kada je doneta uredba da možemo da vidimo dokumentaciju Udbe...
Kako ste se osećali dok ste čitali šta je napisano o vama?

- Šest meseci sam bolovao kad sam to video.

* Šta vas je najviše potreslo?

- Ne bih o tome. To su privatne stvari.


rodni rodni 18:49 28.04.2020

Re: Pa da

apacherosepeacock
Ma bre, terali omladinu iz gradskih sredina, trgovačku, činovničku decu...


A pre toga na sremski front, i stric i tata su mi tamo poslati sa 16 i 17 godina da izginu samo zato sto su iz gradjanske i bogate porodice.. Em su im pokrali sve sto su imali od oca jos su bili planirani za odstrel. Nema tu pomirenja sa blagoglagoljanjem o blagodetima SFRJ, meni bar.

Ma normalno!
Ko ih jebe!
mariopan mariopan 19:36 28.04.2020

Re: Pa da

I skoro svi intelektualci prihvate da je revizija istorije neprihvatljiva.

Zato što i sada, posle 70 godina, na tim terasama sede njihova deca koja dobro znaju zašto toliko viču.
predatortz predatortz 19:48 28.04.2020

Re: Pa da

mariopan
I skoro svi intelektualci prihvate da je revizija istorije neprihvatljiva.

Zato što i sada, posle 70 godina, na tim terasama sede njihova deca koja dobro znaju zašto toliko viču.


Pročitati biogrrafije NGO perjanica, te političara na vlasti i u opoziciji, i naći će se mnogo tata generala, pukovnika KOS, UDBe, mama iz kabineta... Isto važi i za istaknute privrednike i vlasnike svega i svačega po Srbiji.
Oni se kao glože, ali im u jedno ne diraj.
Mi smo jedina postkomunistička zemlja koja nije do kraja otvorila arhive tajnih službi, niti izašla sa činjenicama o stradanju civila nakon komunističkog uspostavljanja vlasti.
Jedan smo od retkih naroda koji u glavnom gradu, a i po unutrašnjosti, hoda po masovnim grobnicama svojih sunarodnika koje ničim nisu obeležene i narod u kojem ima još znatan broj onih koji smatraju da o tome treba da se ćuti.
Sa druge strane, kćerke ubica koji su te grobnice punili, uče nas demokratiji, ljudskim pravima i slobodama, iz tuđih, davno otetih kuća i stanova.
loader loader 22:34 28.04.2020

Re: Pa da

Mi smo jedina postkomunistička zemlja koja nije do kraja otvorila arhive tajnih službi, niti izašla sa činjenicama o stradanju civila nakon komunističkog uspostavljanja vlasti.

cmix909 cmix909 23:46 28.04.2020

Re: Pa da

nask
...Na Vlasini su bili u štabu nekakvi ljubitelji prirode koji su to radili baš iz tih motiva da se onaj kraj pošumi...


Jeste lepse kada neko ni od koga ‘odozgore’ pozvan sadi drvece, ali mogu da razumem i da ekstrovertni karakter ili specificna motivacija ucine doticni rad prihvatljivim i u okviru tako formirane grupe. Licno, ni ne secam se na koji je nacin nudjena akcijaska praksa, ali sam siguran da bih odbio, vec zbog otpora prema svakom kolektivizmu. U onim okolnostima, ne znam sta bi mi bilo odbojnije: da li ispiracke parole koje lebde u vazduhu ili veceri uz konzerve, satore, pesmu, gitaru i ideoloski napredne omladinke, kako ja to zamisljam. Ali, opet, posto nijedno drvo nisam zasadio, a trosim kiseonik, mozda nije trebalo da se javim za rec i nalazim zamerke u ovom konkretnom slucaju.

No, generalno, da je bilo vise razuma i manje terora, akcijasi bi se zaista zvali akcionarima – radio si posteno jedan mesec; nema se para, ali evo ti tapija na deset metara puta.
bene_geserit bene_geserit 00:40 29.04.2020

Re: Pa da

nijedno drvo nisam zasadio, a trosim kiseonik

Ali zato proizvodiš ugljen dioksid, koji je hrana za biljke, dakle hraniš ih.
bene_geserit bene_geserit 00:46 29.04.2020

Re: Pa da

ne znam sta bi mi bilo odbojnije: da li ispiracke parole koje lebde u vazduhu ili veceri uz konzerve, satore, pesmu, gitaru i ideoloski napredne omladinke

Moj kum, koji je vazda išao na radne akcije kaže da su napredne omladinke najbolji deo.
Ali mene taj opis potseća na vojsku (ako izuzmemeo omladinke i gitaru), i tamo radiš za džaba, samo sa još gorim učinkom i još besmislenije stvari (tipa čistiš aerodromsku pistu metlom, čistiš šumu od lišća i slične aktivnosti) a i imaš i parole i pesmu i šatore i konzerve. Istina pesme su neke idiotske a još i moraš da ih pevaš ili makar da otvaraš usta da se praviš.
bene_geserit bene_geserit 01:01 29.04.2020

Re: Pa da

Ja nekako nikako nisam voleo džaba da radim, a kad plate onda hoću.
Kad sam imao 6-7 godina ćale me uvali u selo kod babe i dede celo leto bez obzira na moje proteste, dođe avgust, treba da se skupljaju šljive za rakiju. Ćale da me motiviše obeća mi neke pare po kanti (bile neke kante od 20 kila, računali smo da u kazan 80 kila, još uvek se sećam), ja kupim a on nosi. A planinsko selo, šljivari sve po nekim kosinama, kad ćale otrese šljive sve se to zavuče po nekim šibljacima, zajebano za kupljenje. Ja mali meni nije zajebano, a ćale se preračunao, obećao mi previše para, ja već to u glavi konvertovao u stripove. Elem postanem "prvak sela" u kupljenju šljiva, po 2-3 kazana šljiva dnevno.
Došlo vreme plaćanja, nakupilo se, ćale vrda levo desno i na kraju mi da pola para što je obećao.

I sad nama to godinama bila tema za zajebanciju.
I sad 40 i kusur godina kasnije, pričamo mi sa decom nešto i pomenemo tu priču kako smo mi eto kao klinci radili za razliku od njih,standardno roditelji-deca kako je nama bilo teško priča. Od svega moj sin, koji je onako stipsa sušta suprotnost od sestre, zapamti to da mi ćale nije dao pola para.
Koji mesec kasnije, dolazi nama deka na leto u posetu, kako je ušao na vrata uhvati ga unuk, jeli što ti mom tati nisi isplatio pola para, daj pare!
rodni rodni 06:20 29.04.2020

Re: Pa da

predatortz
mariopan
I skoro svi intelektualci prihvate da je revizija istorije neprihvatljiva.

Zato što i sada, posle 70 godina, na tim terasama sede njihova deca koja dobro znaju zašto toliko viču.


Pročitati biogrrafije NGO perjanica, te političara na vlasti i u opoziciji, i naći će se mnogo tata generala, pukovnika KOS, UDBe, mama iz kabineta... Isto važi i za istaknute privrednike i vlasnike svega i svačega po Srbiji.
Oni se kao glože, ali im u jedno ne diraj.
Mi smo jedina postkomunistička zemlja koja nije do kraja otvorila arhive tajnih službi, niti izašla sa činjenicama o stradanju civila nakon komunističkog uspostavljanja vlasti.
Jedan smo od retkih naroda koji u glavnom gradu, a i po unutrašnjosti, hoda po masovnim grobnicama svojih sunarodnika koje ničim nisu obeležene i narod u kojem ima još znatan broj onih koji smatraju da o tome treba da se ćuti.
Sa druge strane, kćerke ubica koji su te grobnice punili, uče nas demokratiji, ljudskim pravima i slobodama, iz tuđih, davno otetih kuća i stanova.

Ma!
Ti to ne razumeš!
Saće komunci da ti to pojasne očas.
hoochie coochie man hoochie coochie man 06:32 29.04.2020

Re: Pa da

Koji mesec kasnije, dolazi nama deka na leto u posetu, kako je ušao na vrata uhvati ga unuk, jeli što ti mom tati nisi isplatio pola para, daj pare!

Pa jel isplatio deda dug?:)
milisav68 milisav68 07:13 29.04.2020

Re: Pa da

gedza.73
Nas su u osnovnoj vodili na društveno koristan rad. Potrpaju pozadi u kanate kamione i idemo da kupimo šljive, kopamo kukuruz... to niko od nas nije radio kući pa su išli da nas uče kako da budemo vredni.

Deca ko deca. Vriska, cika... Uvek nas vodi drugarica Članica ili drug Član iz kolektiva. Sve važni, zategnuti, šetkaju se levo-desno.

Nas su vodili da beremo grožđe, i sad, to što kažeš, deca, cika, vriska, kidanje grozdova, gađanje simpatije ili "konkurencije" pucetima....više štete nego koristi, ali eto, neko upisao u biografiju (CV) da je to "organizovao".
nikvet pn nikvet pn 07:54 29.04.2020

Re: Pa da

predatortz

Pročitati biogrrafije NGO perjanica, te političara na vlasti i u opoziciji, i naći će se mnogo tata generala, pukovnika KOS, UDBe, mama iz kabineta... Isto važi i za istaknute privrednike i vlasnike svega i svačega po Srbiji.
Oni se kao glože, ali im u jedno ne diraj.
Mi smo jedina postkomunistička zemlja koja nije do kraja otvorila arhive tajnih službi, niti izašla sa činjenicama o stradanju civila nakon komunističkog uspostavljanja vlasti.
Jedan smo od retkih naroda koji u glavnom gradu, a i po unutrašnjosti, hoda po masovnim grobnicama svojih sunarodnika koje ničim nisu obeležene i narod u kojem ima još znatan broj onih koji smatraju da o tome treba da se ćuti.
Sa druge strane, kćerke ubica koji su te grobnice punili, uče nas demokratiji, ljudskim pravima i slobodama, iz tuđih, davno otetih kuća i stanova.


Ово је прави одговор на питање докле ће овде владати Вучић(и).

bene_geserit bene_geserit 09:20 29.04.2020

Re: Pa da

Pa jel isplatio deda dug?

Ma deda nam je zajebant, prethodne godine je unuku naplaćivao pare kad uđe da se kupa u "njegovom" okeanu, ovaj imao 3 godine, nije mu bilo baš najjasnije al plaćao. Tako da su tu bili zaoštreni novčani odnosi.
omega68 omega68 14:23 29.04.2020

Re: Pa da

a da li i ko živi i šta je posle bilo, to sledi u narednoj priči

predatortz predatortz 17:13 27.04.2020

Ti, Jelice...

... kad sročiš, sročiš da valja!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:34 27.04.2020

Re: Ti, Jelice...

predatortz
... kad sročiš, sročiš da valja!

Jes` vala pročitala sam dva puta, obrisala i poneku suzu a i jedva se setila šifre ovde da se javim i njoj, a vala i svima.

Šumadija i to parče zemlje, što dedovine, što pradedovine, je u ovom trenutku posebno dobro došla, da se zapušteno sredi i posadi nešto.
Evo ja sam jesenas posadila jednu trešnju i četiri višnje i sve je cvetalo.

Jelice
mirelarado mirelarado 17:40 27.04.2020

Re: Ti, Jelice...

es` vala pročitala sam dva puta, obrisala i poneku suzu a i jedva se setila šifre ovde da se javim i njoj, a vala i svima.


DiIM,
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:51 27.04.2020

Re: Ti, Jelice...

mirelarado
es` vala pročitala sam dva puta, obrisala i poneku suzu a i jedva se setila šifre ovde da se javim i njoj, a vala i svima.


DiIM,

Mirela
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:27 27.04.2020

Re: Ti, Jelice...

Hvala
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:28 27.04.2020

Re: Ti, Jelice...

E, ako si se zbog priče vratila i svratila -
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:44 27.04.2020

Re: Ti, Jelice...

Fala lepo
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:00 27.04.2020

Re: Ti, Jelice...

Jelica Greganović
E, ako si se zbog priče vratila i svratila -



rodni rodni 08:12 28.04.2020

Re: Ti, Jelice...

dusanovaiivanovamama
predatortz
... kad sročiš, sročiš da valja!

Jes` vala pročitala sam dva puta, obrisala i poneku suzu a i jedva se setila šifre ovde da se javim i njoj, a vala i svima.

Šumadija i to parče zemlje, što dedovine, što pradedovine, je u ovom trenutku posebno dobro došla, da se zapušteno sredi i posadi nešto.
Evo ja sam jesenas posadila jednu trešnju i četiri višnje i sve je cvetalo.

Jelice

Što se mene tiče, mogla si i obrnuto - 4 trešnje i jedna višnja.
Istina, sa druge strane, od višanja može da se pravi sok, a od trešanja ne - trešnje samo jednokratno 'proteraš kroz guzicu'.
No, svejedno!
loader loader 15:03 28.04.2020

Re: Ti, Jelice...

Što se mene tiče, mogla si i obrnuto - 4 trešnje i jedna višnja.






Hedonizam nagriza žestoko


Od jednog recepta napravi froncle,
a svaka froncla izraste u novi recept ...
Sjajna okolnost.
Ako ima dovoljno domaćica, i dovoljno voća,
onda Srbija 'ladno postaje lider prčkanja s voćem.
Da.
Черевићан Черевићан 19:06 27.04.2020

per testamentum

šteta što neke priče počinju tek posle nečijeg kraja

наследство је богме ....брига повелика
или га се решит' ил' навиком штедном ,
такво богомдано мудро ........сачувати
па одлуку надаље увалит'.. завредном


п.с.
у поводу ж.г. ...честитка.... гђо Greganović!
loader loader 15:08 28.04.2020

Re: per testamentum

гђо Greganović

Ћириlatinica?
Sjajno
Sjajno ЧеR
rodni rodni 08:00 28.04.2020

Da!

Slava tvom deda-stricu Mihajlu!
Eeee, da - nekada se znao red!
loader loader 15:11 28.04.2020

Re: Da!

nekada se znao red

Ta konstatacija na opasan način lomi sujeverje da je bravarsko doba bilo zlatno doba. Čačkati po tome ... Čovek mora da bude spreman na svakojake blogoposledice.

predatortz predatortz 15:31 28.04.2020

Re: Da!

Ovde sam greškom kliknuo na "obavesti moderatora".

Izvinjavam se!
loader loader 16:20 28.04.2020

Re: Da!

greškom kliknuo na

Sve ok ... Samo - dalje od dugmadi za aktiviranje nuklearnih raketa
predatortz predatortz 19:27 28.04.2020

Re: Da!

loader
greškom kliknuo na

Sve ok ... Samo - dalje od dugmadi za aktiviranje nuklearnih raketa



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana