Život

Sirotinjske sreće

Jelica Greganović RSS / 07.06.2018. u 18:53

 

crni-beli-dud.jpg 

Sirotinjske sreće su bile bele i crne. Prve su stizale u ovo, junsko doba, a crne odmah posle Petrovdana, kada dani prikuvaju od letnjih sparina. I jednima i drugima, bez obzira na kolorit, radovala su se deca i kokoške. Babe, majke, strine i ostale pripadnice ženskog korpusa su se užasavale vremena kad te sreće zru, predosećajući da ih čeka povećana potrošnja vode i vremena u cilju pranja dece od nje. Ako je uteha, bar kokoške nisu morale da se peru.

Rasle su, kao i prezreni piskavci, na sokacima, uz jendeke. Niko ih nije sadio, ni negovao, samoraslo su su se nametale, velikodušno hranivši sve koji kod kuće bolje nisu imali. Naravno, imale su i domaćinska izdanja, ali nikada i mesto u onom prvom dvorištu kroz koje prolaze gosti. Za njih je bilo dovoljno i svrsishodno da žive u dvorištu kojim su vladale kokoške, poneko slobodoumno prase, kuče-čuvarkuća i zvuci ostalih životinjskih stanovnika seoskih imanja.

Sazrevanje bele sreće je oglašavano drekom kokošaka, koje su tada napuštale svoj filozofski mir i kratke korake, počevši da se bore i čerupaju kao da im je zadnje. Zato su pripadnice ženske kućne čeljadi povremeno utrčavale na dvorišni ring, metlom rasterujući pomahnitale kokoši. Deci nisu davale veto na konzumaciju. Belo se ne vidi, jes lepljivo, ali savladivo.

Panika je nastajala kada bi počela da stiže crna sreća, odgovor na pitanje u ukrštenim rečima, »Voćka, tri slova – Dud«. Što je inače i najveća čast koja je dud i dudinje mogla da snadje.  Ako se izuzme činjenica da dudovi svojim listom doprinose procesu proizvodnje svile, što u Šumadiji nije baš  relevantan kompliment.

Dakle, sazrevanje crnog duda je bilo prava pokora za sve koji su detinjstvo prevazišli, dočim je za pripadnike dečijeg korpusa to bilo sušta sreća. Dobar je beli dud, nije da nije sladak, al nekako suviše na gusenice podseća, gadno da ga jedeš. Najbolji je za bacanje za vrat, jer izaziva količinu vrištanja nesrazmernu svojoj malenkosti. Ali, crne dudinje one su prava praseća radost, em se najedeš kao gorepomenuta svilena buba, em se njime tako ulepiš i umusaviš da ti koža bude ne crna, nego skoro ljubičanstvena.

U vreme mog detinjstva je sezona crnog duda počinjala jutarnjim pozdravom odraslih: »Nemo da te vidim blizu onog crnog, oplaviću te!« U to vreme politička i ostale korektnosti nisu još bile patentirane, tako da se deci smelo pretiti na načine koji su danas nezamislivi sa stanovišta zaštite dečijih prava. Naravno da te pretnje nisu ni blizu pomagale onoliko koliko je radila preventivna testera. Mislim, nisu nama ništa s tim orudjem radili, ali dudovima jesu. S obzirom da je vekovno iskustvo pokazivalo da nema deteta koje bi dudu odolelo, istom su se potkresivale niske grane, tako da su dudovi rasli u nedosegljiva nebesa. Jedini koji su pružali radost veranja i usvinjavanja na visokom nivou su bili oni uz drum, koji su se brojali u opšte dobro, što znači da se njime niko uopšte ne bavi. Problem je samo bio visinska razlika u padu, kad bi se geknulo sa duda u dvorištu, padalo bi se na očekivanu zemlju, dok bi se sa opšteg duda ljuljnulo u jarak, što predstavlja dubinski dodatak ubojima.

Večeri sezone dudinja su bile kao ratno stanje. Na urlik odraslih da već mrkne i da ko kući ne dodje ima napolju da spava, vojska ulepljenih maloletnika, garavih kao numibijski ratnici, vukla se što je sporije mogla ka prozorima koji su već svetleli. Tamo bi nas dočekivao pisak prisutnih žena svih generacija, praćen kršćenjem levom rukom, uz pominjanje svih svetaca, nebeskih tela i zemaljske gamadi. Po spisku. Večera bi otpadala, što po kazni, što zbog toga što smo svi već groktali prežderani dudinjama.

Onda su dudovi počeli da nestaju, djavo bi ga znao zašto, jer su trpežljivi, sve podnose, svaku zemlju, svako vreme, svaku decu. Nema ih više po seoskim dvorištima, valjda su se i ona tako profinila da im smeta nekontrolisano mastiljavljenje od strane dudinja, nema ih više ni uz puteve. Tek tu i tamo naidješ na dud, prosto se iznenadiš, više no da si palmu sreo, vati te tuga i pomisliš kako je bezveze detinjstvo koje nije dudinjama ulepljeno, i kako će sad ova deca bez njih... A, ni kokoškama nije lako. Sirotinju da ni ne pominjem. Kako li je svilenim bubama, samo one znaju



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 19:45 07.06.2018

благо је било бубама свиленим

а оnda su dudovi počeli da nestaju

по' од свог детињства
провео сам ја на дуду
(плодовима баш опијен)
сав усран.... од муурге*
те зарад тог .... . бијен

* подунавско-сремачки назив за црни дуд (Morus nigra)
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:47 07.06.2018

Re: благо је било бубама свиленим

Dobro mi došao, gazda Čer :)
U mom kraju bi morala da se naruši rima "opijen-bijen" sa - biven.
razmisljam razmisljam 19:50 07.06.2018

Ех!

У мојој вароши била једном једна свилара, па су се и алеје дудова подразумевале.
А у мом шору биле све саме црне дудиње и једна јединцата бела. Чик погоди коју смо ми дечурлија најволели.

И код мојих на салашу била авлија дудовита. Највећа ми је мистерија била што су један од дудова сместили нуз бунар. Какогод, вода је била 'ладна, а дудиње слатке.

Иначе, у мом крају се то вабило и мурве.

И сад на рогљу одулуцеми чами један сасвим невесео, сурово поткресан дуд. Шишају га да не омета разне жице што пресецају поглед ка небу, тако да дудиње доитити немош, но ти само жељу изазивају.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:51 07.06.2018

Re: Ех!

Nestaju dudovi kao da ih nikada bilo nije, tu i tamo natrčiš na neko zaboravljeno drvo i bude ti milo...Jeste, murva...al kod nas u Šumadiji, prosto i jednostavno, s obe strane - dud.
razmisljam razmisljam 19:55 07.06.2018

Re: Ех!

Jelica Greganović
Nestaju dudovi kao da ih nikada bilo nije, tu i tamo natrčiš na neko zaboravljeno drvo i bude ti milo...Jeste, murva...al kod nas u Šumadiji, prosto i jednostavno, s obe strane - dud.


Е, а знаш шта ме је пријатно изненадило? У оном паркићу испред ЈДП-а су дудови, додуше, и они поткресани преко сваке мере, али ипак...
Замисли, у централној велеградској улици.
Мене је то баш обрадовало.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:00 07.06.2018

Re: Ех!

Primetila sam, samo su nekako nesretni, načisto ih obogaljili u ime dekuracije.
Ima jedan ubogi dudić u mom komšiluku, posadilo ga pred nekim kafićem, a kalemljen na pitajbogašta, došo kao vrlo tužna vrba. Samo po lišću i ponekoj beloj dudinji prepoznaš jadnog duda.
Ima jedan ogromantan ispred bivše zgrade Filmskih novosti, prekoputa Sajma. Tamo ga ne očekuješ i kad počne da sipa crne dudinje i mastiljavi trotoar, lepo se obraduješ.
myredneckself myredneckself 23:15 07.06.2018

Re: Ех!

Nestaju dudovi kao da ih nikada bilo nije, tu i tamo natrčiš na neko zaboravljeno drvo

Ima u Novom Sadu u jednom delu grada tih potkresanih dudova. Više liče na neki žbun, nego na drvo, ali rađaju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:41 08.06.2018

Re: Ех!

Ne vidi ti se slika... :(
Atomski mrav Atomski mrav 14:40 08.06.2018

Re: Ех!

Ne vidi ti se slika... :(

Ova što je myredneckself okačila? Ja je vidim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:26 09.06.2018

Re: Ех!

Ne znam u čem je trik, ja ne vidim...


loader loader 12:02 13.06.2018

Re: Ех!

тако да дудиње доитити немош, но ти само жељу изазивају.

Smisao života celoga :)
Onda se stvara imaginacija.
To je već pola puta između banalnog i Svevišnjeg.

kosta.babic kosta.babic 19:57 07.06.2018

Sirotinjske sreće

Voleli smo kao deca da gledamo kad se patke najedu prezrelih dudinja onih koje su već fermentirale u alkohol.Ništa nam nije bilo smešnije od tih pijanih pataka.Posrtale bi po dvorištu dok ih na kraju ne bi uhvatio san.Stariji su od dudinja pravili rakiju koju su zvali dudi-brendi i od koje je umela žestoko da boli glava naročito ako se pije na suncu u letnje podne.Posle bi i oni ševrdali kao one patke sa početka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:01 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Ta se rakija kod nas zvala dudovača, al retko je pravljena, samo u vreme kad šljiva načisto podbaci.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:38 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Jelica Greganović
Ta se rakija kod nas zvala dudovača, al retko je pravljena, samo u vreme kad šljiva načisto podbaci.


Pa normalno.
Samo velika muka, npr nema rakije a šljiva omanula (nedaobog) može nekoga da natera da skuplja dudove za rakiju.
Sitno, malo, a zri kako mu se ćefne, jedan zreo deset zelenih, pa ga ti nakupi dovoljno, majčin sine.
Inače, ta voćka se kod mene zvala i "mangupska 'rana", ima smisla.
mirelarado mirelarado 20:41 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Дудиње су биле омиљена посластица мог детињства, у бабином стражњем дворишту била су три огромантна дуда, два црна и један бели. Кад се ми деца успентрамо, баба је једино претњом да ће пустити велике крмаче из обора (од њих смо зазирали) могла да нас врати на земљу. Тих дудова већ поодавно нема.
Моја ћерка никада није пробала дудиње. Не верујем ни да би јој се свиделе. Дрво познаје само у оној жалосној и јаловој варијанти са Калемегдана...

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:51 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Моја ћерка никада није пробала дудиње. Не верујем ни да би јој се свиделе.


I ja sam tako mislio.
Bio jedan jedini dud, tu blizu kuće, meni smetao i sklonim ga, zasadim tu šljive, milseći da niko osim majke stare neće ni primetiti da ga nema.

Ne zato što sam hteo da im podvaljim, ne, mislio sam da one, ćere, nisu ni svesne da taj dud uopšte postoji, i da ga u životu nisu probale.
Kad, stiže jedna ćera u selo i odmah primeti, i to rečima "i dud si morao da skloniš, samo tvoje šljivetine sadiš"
Posle pola sata zove druga i slična priča, izvestila je sestra o dudu.

Da sam mogao da ga vratim sto šljiva bih žrtvovao.
Jbg.
mirelarado mirelarado 21:01 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

hoochie coochie man
"i dud si morao da skloniš, samo tvoje šljivetine sadiš"
Posle pola sata zove druga i slična priča, izvestila je sestra o dudu.

Da sam mogao da ga vratim sto šljiva bih žrtvovao.
Jbg.




А да посадиш нови?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:12 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

А да посадиш нови?


Ma ne znam, odrasle već, jedna u San Francisku druga kod vas u prestonici, retko i svraćaju kod staroga baaaba.
Mogu, ali ne znam da li bi to bilo to.
A tad sam hteo da umrem.
c_h.arlie c_h.arlie 21:26 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

hoochie coochie man
Моја ћерка никада није пробала дудиње. Не верујем ни да би јој се свиделе.


I ja sam tako mislio.
Bio jedan jedini dud, tu blizu kuće, meni smetao i sklonim ga, zasadim tu šljive, milseći da niko osim majke stare neće ni primetiti da ga nema.

Ne zato što sam hteo da im podvaljim, ne, mislio sam da one, ćere, nisu ni svesne da taj dud uopšte postoji, i da ga u životu nisu probale.
Kad, stiže jedna ćera u selo i odmah primeti, i to rečima "i dud si morao da skloniš, samo tvoje šljivetine sadiš"
Posle pola sata zove druga i slična priča, izvestila je sestra o dudu.

Da sam mogao da ga vratim sto šljiva bih žrtvovao.
Jbg.

Šta da se radi.
Atomski mrav Atomski mrav 21:38 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

A tad sam hteo da umrem.


Da znaš da si me rastužio ovom pripovešću. Setio sam se ovih stihova:

'Di je to drvo raslo,
spram kojih vetrova?
Da l' je pod njime
neko za nekim žalio?

Što ga je grom obiš'o,
mati ga Petrova?
Ko je u šake pljun'o
pa ga strovalio?

P.S. A posle kažu kako se čovek više kaje zbog stvari koje nije uradio nego zbog stvari koje jeste uradio... šipak!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:49 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

a znaš da si me rastužio ovom pripovešću. Setio sam se ovih stihova:


Al si se setio stihova, samo dodaju muku.
Al ako, i treba da platim cenu.

Čudan je neki osećaj sa tim stablima drveća, ja sam ih na hiljade i sadio i vadio, nisam kod sebe primetio neki poseban emotivni odnos prema tome, valjda što to gledam kao posao, pare, egzistenciju, smeta dud, vadi ga, normalno, a onda.... tras, ošinu te emocije svoje dece.
nask nask 22:17 07.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Da sam mogao da ga vratim




Nego vidim da se dud hvali zbog lekovitih osobina.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:43 08.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Takovog jednog siromaha posadili u mom komšiluku, ispred nekog kafića. Tek kad je rodio pet dudinjica sam shvatila šta je, ko da su ga na žalosnu vrbu kalemili. Što možda i jesu...sav se siroma oklembesio, na pamet mu ne pada da krene ka nebu.
alles_atze alles_atze 15:57 08.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Ovo na slici, da li je dudovovina?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:30 09.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Posadi ga, neko će mu se kad tad obradovati, makar se samo po njemu penjao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:12 13.06.2018

Re: Sirotinjske sreće

Što se lekovitosti tiče, fakat je koristan, moja prababa je kuvala čaj od dudovih listova.
nask nask 20:45 07.06.2018

Paralele

Jelice kao da slušam kevine priče kako je bilo kod njenih babe i dede u Sremu. Ali načisto. Takođe i to što Kosta pominje samo što su oni morali patke i guske da čuvaju od alkoholisanja da im se ne desi neka "saobraćajka". A dudovača je bila ono kad baš nema ništa drugo.
zilikaka zilikaka 20:51 07.06.2018

Re: Paralele

A dudovača je bila ono kad baš nema ništa drugo.

Kod nas se to zove dudara.
razmisljam razmisljam 20:57 07.06.2018

Re: Paralele

zilikaka
A dudovača je bila ono kad baš nema ništa drugo.

Kod nas se to zove dudara.


И код нас.

Сећам се, носили обично Роми вееелика шаторска крила шором, па ширили испод дудова и отресали плодове. Што би рекла моја старија заова:,,И ми ЦИгани имамо душу.''
Сиротињска ракија.
Atomski mrav Atomski mrav 21:34 07.06.2018

Re: Paralele

Сећам се, носили обично Роми вееелика шаторска крила шором, па ширили испод дудова и отресали плодове. Што би рекла моја старија заова:,,И ми ЦИгани имамо душу.''
Сиротињска ракија.


Ima još dudova i još se skupljaju pomoću cerade - za rakiju. Ne znam da li su vremena sirotinjska ili je tradicija u pitanju, u svakom slučaju - dudovača se još uvek peče. Možda zato što dudovi dozrevaju prvi, pre ostalog voća - pa da se ne bace?
myredneckself myredneckself 23:32 07.06.2018

Re: Paralele

zilikaka
A dudovača je bila ono kad baš nema ništa drugo.

Kod nas se to zove dudara.


Tako je.
A čula sam da joj se neki rugaju i zovu je batrgača.
Mož' biti da su tu gromovnjaču hteli samo malo da koštaju, al' se zaneli, pa im posle nije bio dobar rad nogu, ko zna...
janospistaferika janospistaferika 08:32 08.06.2018

Re: Paralele

,И ми ЦИгани имамо душу.''





Ovo ja redovno govorim kad zovem nekog od kolega na pauzu za kafu a on se predomislja jer ima puno posla.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:44 08.06.2018

Re: Paralele

"A dudovača je bila ono kad baš nema ništa drugo."
Pa, to, sirotinjska radost.
Atomski mrav Atomski mrav 14:40 08.06.2018

Re: Paralele

"A dudovača je bila ono kad baš nema ništa drugo."
Pa, to, sirotinjska radost.


A ima i onih koji dudovaču cene iznad svega (kao u tekstu što je floki linkovao). Doduše, to su oni koji nisu probali drenju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:31 09.06.2018

Re: Paralele

Mene ako pitaš, rakija od višanja pečena je - carska.
c_h.arlie c_h.arlie 21:22 07.06.2018

Da.

Nedavno sam, u šetnji, hodajući jednim tratorarom, morao da prođem kroz sloj belih.
Nekim čudom sam zaboravio da uberem makar jedan sa grane.
Sreća te nisu bili crni - morala bi žena da mi pere adidas patike.
49 41 49 41 22:39 07.06.2018

Bilo svega - to istina

Crnog, belog duda; belih, crvenih dzanarika... majske-bele tresnje, junske crvene...
Dok se jelo, jelo mnogo toga trunulo na zemlji.

Svake subote 9-14 h, u obliznjem centru je dan farmera. Iznesu sve moguce svoje proizvode.
Sve organsko, voce, povrce... bez ikakvog hemijskog tremana.
Par puta probao domaci dzem od crnog duda, izvrsno.
Standardni kolac sa crnim dudom, bas i ne nesto; bar po mom ukusu.

Nama nikada nije palo napamet da od duda ili dzanarika pravimo dzemove. Valjda bilo svog ostalog voca za dzemove?!?

https://www.hercegovina.info/vijesti/zanimljivo/zdravlje/murva-dud-cini-cuda-za-zdravlje



angie01 angie01 23:38 07.06.2018

na putu od Vrsca za Belu crkvu,

postoji dudored sa obe strane puta, cije povezane krosnje sa suprotnih strana, nadkriljuju drum, a donji deo tog spoja u lucni oblik, pretvorile su cirade kamiona koji tuda prolaze,...na asfaltu celom duzinom zelenog tunela, guste fleke od slatkih plodova.
deset_slukom deset_slukom 01:52 08.06.2018

Svila

U Zrenjaninu je, početkom šezdesetih, još postojala otkupna stanica za čaure svilene bube. Jednom prilikom sam, kao klinac, pomogao rođacima sa sela da predaju svojih nekoliko vreća čaura. One su se prilikom otkupa prebirale i kategorisale po kvalitetu. Od kvaliteta je zavisilo koliko ćeš novaca dobiti.

Desilo se da je nekome palo na pamet da bih i ja mogao da uzmem kutiju mladunaca, jer sam u ulici imao dosta belog duda. Svilenu bubu treba hraniti isključivo listovima belog duda, tako mi je rečeno. I ja pristao. Uzeo sam omanju kartonsku kutiju sitnih, neuglednih gusenica, nalik na crviće za pecanje.

Sledećih nedelja sam imao zabavu, utoliko veću i dugotrajniju kako su monstrumi rasli i kako im je rastao apetit. Prvo smo u šupi napravili jednu policu na zidu. Kada su je prerasli, došla je druga, pa treća. Gusenice nisu radoznale, ne razmile se nikuda, drže se police. Pogotovo što im je hrana stizala redovno. Pokriješ ih slojem lišća, one odozdo krenu da jedu, i ubrzo počnu da se pojavljuju na površini. To alavo k'o ne daj bože. Pa sam onda, kada padne kiša, brisao svaki list, jer ne smeju da ga jedu vlažnog. Kad već poodrastu (veličine su prsta), među njima se javi poneki izrod, koji se ne čauri, ali će da se pokaka po drugim čaurama i pokvari im kvalitet. Njih treba eliminisati, a poznaju se tako što su nešto krupniji i tamnije boje.

Nekoliko dana pre učauravanja, trebalo je nabrati topolovih grana. Kada se osuši, lišće topole se skvrči i postane odlično mesto da se buba učauri. Za to može da posluži i slama, a danas se koristi specijalno "saće" od kartona.

Moja žetva je bila oko kilogram savršenih čaura, belih kao sneg. Zapreminski je to jedna osrednja kanta. Kada sam ih u otkupnoj stanici stavio na sto, gledali su u neverici, valjda nikad nisu videli takve čaure. Oni koji su to radili naveliko nisu postizali da gusenice dovoljno hrane, svakako nisu sušili lišće... tek, plod moga rada je izručen u prvu klasu, bez prebiranja. Bili su to prvi novci koje sam u životu zaradio.

zilikaka zilikaka 08:24 08.06.2018

Re: Svila

E, hvala za ovu priču. Znala sam nešto o svilenim bubama al ni slučajno ovoliko.
Sad mi se čini da bih se i sama usudila da ih gajim.
Nego, si siguran da mora beli dud, ne može onaj roze ili crni?
Da li se toliko razlikuje lišće?
mirelarado mirelarado 08:34 08.06.2018

Re: Svila

zilikaka
E, hvala za ovu priču. Znala sam nešto o svilenim bubama al ni slučajno ovoliko.
Sad mi se čini da bih se i sama usudila da ih gajim.
Nego, si siguran da mora beli dud, ne može onaj roze ili crni?
Da li se toliko razlikuje lišće?


Може и розе и црни, зависи од тога какву свилу желиш да произведеш.

Само, процес је суров, чауре се скувају, заједно с гусеницама...


deset_slukom deset_slukom 09:07 08.06.2018

Re: Svila

Nego, si siguran da mora beli dud, ne može onaj roze ili crni?


Eto, Mirelarado reče da može i ovo drugo, zato sam se i ogradio sa "tako mi je rečeno". Uglavnom, ja sam se držao preporuke. Moguće da bi čaure bile drugačije pigmentisane, ko bi ga znao? Ovako su bile savršeno bele.

EDIT: evo šta kaže Wiki.

A silkworm's preferred food is white mulberry leaves, though they may eat other mulberry species and even osage orange.
mirelarado mirelarado 09:34 08.06.2018

Re: Svila

deset_slukom
Nego, si siguran da mora beli dud, ne može onaj roze ili crni?


Eto, Mirelarado reče da može i ovo drugo, zato sam se i ogradio sa "tako mi je rečeno". Uglavnom, ja sam se držao preporuke. Moguće da bi čaure bile drugačije pigmentisane, ko bi ga znao? Ovako su bile savršeno bele.


У праву си, ако је црни дуд, чауре су љубичасте, а свила вероватно није првокласна.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:47 08.06.2018

Re: Svila

Deset s lukom, kakva priča! Imao si svilene bube! Zavidim.
bene_geserit bene_geserit 07:42 08.06.2018

Beli dud je mnogo sladji od crnog

Meni je beli dud vazda bio mnogo ukusniji od crnog, a nikad mi nije palo na pamet da liči na gusenice. A još se i ne umažeš.

Nego ko je ko će kod vas da formira vladu, nikako da ukapiram?
nikvet pn nikvet pn 09:59 08.06.2018

Re: Beli dud je mnogo sladji od crnog

bene_geserit
ko će kod vas da formira vladu


Политику на овако красан блог? Грр... За казну иди опери свој ауто па га паркирај у хлад црног дуда
bene_geserit bene_geserit 10:10 08.06.2018

Re: Beli dud je mnogo sladji od crnog

nikvet pn
За казну иди опери свој ауто па га паркирај у хлад црног дуда

A ne, to kod nas rade meksikanci. I nema dudova, ovde je pustinja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 08.06.2018

Re: Beli dud je mnogo sladji od crnog

Kako ne liči, pogledaj bele dudinje, pljunute gusenice sa tačkicama...

A ovo oko vlade, misliš na slovenačku?
Trenutno više vuče na reprizu ibora.
zilikaka zilikaka 13:52 08.06.2018

Re: Beli dud je mnogo sladji od crnog

За казну иди опери свој ауто па га паркирај у хлад црног дуда

Ne mora uopšte da ide pod dud, dovoljno da ga ima u neposrednoj blizini.
Kad ptice krenu bombaški napad,tu ništa ne opstaje. A sjate se na njega sve iz kraja.
Em govanca em mastiljave boje. Nema šansi da se zaštitiš.
Znam šta pričam, prvi komšija imao jedan crni ogroman.

floki floki 10:19 08.06.2018

А дудовача...

ево један текст из времена пре скоро 20 година, лепше је читати оригинал, него да ја препричавам
c_h.arlie c_h.arlie 11:25 08.06.2018

Re: А дудовача...

floki
ево један текст из времена пре скоро 20 година, лепше је читати оригинал, него да ја препричавам

Pročitao linkovani članak - i, uglavnom, se ne slažem se sa napisanim.
Ne (samo) zbog balvana i RSK i življenja duha dedova (slovennskih), nego i zbog toga da je dudovača baš tako kvalitetna rakija.
floki floki 12:37 08.06.2018

Re: А дудовача...

c_h.arlie
floki
ево један текст из времена пре скоро 20 година, лепше је читати оригинал, него да ја препричавам

Pročitao linkovani članak - i, uglavnom, se ne slažem se sa napisanim.
Ne (samo) zbog balvana i RSK i življenja duha dedova (slovennskih), nego i zbog toga da je dudovača baš tako kvalitetna rakija.


sa tim balvanima se ni ja ne slazem, a oko ovog ostalog me mrzi da sa tobom diskutujem
c_h.arlie c_h.arlie 13:35 08.06.2018

Re: А дудовача...

floki
c_h.arlie
floki
ево један текст из времена пре скоро 20 година, лепше је читати оригинал, него да ја препричавам

Pročitao linkovani članak - i, uglavnom, se ne slažem se sa napisanim.
Ne (samo) zbog balvana i RSK i življenja duha dedova (slovennskih), nego i zbog toga da je dudovača baš tako kvalitetna rakija.


sa tim balvanima se ni ja ne slazem, a oko ovog ostalog me mrzi da sa tobom diskutujem

Ma normalno.
deset_slukom deset_slukom 17:20 08.06.2018

Re: А дудовача...

Dudova rakija je na lošem glasu jer se na selu pravila svakojaka brlja, po principu da je bude što više.

Dud ima sve predispozicije da se od nje dobije odlična rakija, ako se primeni tehnologija koja se koristi i za "plemenito" voće. Uostalom, nedavno sam se uverio u to. Mada nisam baš neki rakijaš, nije teško oceniti šta valja a šta ne.
loader loader 11:54 13.06.2018

Re: А дудовача...

Dud ima sve predispozicije da se od nje dobije odlična rakija

Jašta
Bre
karlito karlito 17:03 08.06.2018

Sirotinjske sreće

Opčinjujuće podsećaju na detinjstvo...
drzura drzura 17:56 10.06.2018

svilene bube

je držala i moja baba u makedoniji u drvenim sanducima.
u selima zaleđa herceg novog ljudi su sušili dudinje da djeca imaju nešto slatko da grickaju zimi
loader loader 13:32 12.06.2018

Svet koji nestaje

Dud na periferiji, na obodu jedne dolame. Tuda već par decenija unazad ponekad prošetam, da bih video zelenilo i oslušnuo ptice, a u poslednje dve godine tuda prošetam i svoju kerušu, čije srce pršti od sreće, koja zatim pređe i na mene. Da, odlutah: dud na periferiji, u prečniku nekih sedamdesetak centimetara, ko zna koliko star, jer se već poodavno bio pretvorio u šuplje stablo (kao ona čudna šuplja stabla iz filmova) - s tim što je negde u visini ljudske glave uredno "izbacivao" mlade grane i takođe uredno rađao. Od lepog starog duda pre oko godinu dana ostala mi je samo velika drvena plotna u travi. Na tom mestu, na kome se decenijama nalazio, a to je ugao šumarka, kolskog puta i začetka velike nakoso postavljene livade čiji se nagib od jedne tačke smiruje i kasnije grli potok - svakako ni zbog čega nije mogao da smeta. Nije mogao biti ni od koristi (u posečenom stanju), jer je ipak bio šuplje deblo. Bio je odsečen skoro do tla. Oko širokog panja još su bile gomilice trinje. Praznina, tupa, prepoznatljiva, nepobediva, koju sam osetio u času kad sam prvo pogledom pa nogama stigao na to mesto - zasigurno je poznata svakome ko voli drveće i smatra ga delom svoje uže i šire familije.
c_h.arlie c_h.arlie 13:42 12.06.2018

Re: Svet koji nestaje

loader
Dud na periferiji, na obodu jedne dolame. Tuda već par decenija unazad ponekad prošetam, da bih video zelenilo i oslušnuo ptice, a u poslednje dve godine tuda prošetam i svoju kerušu, čije srce pršti od sreće, koja zatim pređe i na mene. Da, odlutah: dud na periferiji, u prečniku nekih sedamdesetak centimetara, ko zna koliko star, jer se već poodavno bio pretvorio u šuplje stablo (kao ona čudna šuplja stabla iz filmova) - s tim što je negde u visini ljudske glave uredno "izbacivao" mlade grane i takođe uredno rađao. Od lepog starog duda pre oko godinu dana ostala mi je samo velika drvena plotna u travi. Na tom mestu, na kome se decenijama nalazio, a to je ugao šumarka, kolskog puta i začetka velike nakoso postavljene livade čiji se nagib od jedne tačke smiruje i kasnije grli potok - svakako ni zbog čega nije mogao da smeta. Nije mogao biti ni od koristi (u posečenom stanju), jer je ipak bio šuplje deblo. Bio je odsečen skoro do tla. Oko širokog panja još su bile gomilice trinje. Praznina, tupa, perepoznatljiva, nepobediva, koju sam osetio u času kad sam prvo pogledom pa nogama stigao na to mesto - zasigurno je poznata svakome ko voli drveće i smatra ga delom svoje uže i šire familije.

Lepo napisano !
Šta da ti kažem - ne mogu svi da imaju tu vrstu emocija.
Zato ja gde god mogu, uturim neku sadnicu.
Valjaće nekome.
loader loader 11:51 13.06.2018

Re: Svet koji nestaje

god mogu, uturim neku sadnicu.

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:15 13.06.2018

Re: Svet koji nestaje

Pusti panj, znao bi on da izbaci mladice.
chedimir chedimir 22:03 13.06.2018

Re: Svet koji nestaje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana