Životni stil

уАзурзурећи

Черевићан RSS / 14.11.2017. u 00:07

трагом дневничкогми записа 

свака прича у размени губи нешто и добија нешто ( Д.Великић )

сама чињеница да је обичај једноставно понуђен, без неког посебно уверљивог разлога, не значи да га треба прихватити обзиром да могу постојати разлози да одбијете нешто што постоји без разлога.нема потребе упуштати се у расправу с људима који сматрају да је било које мишљење о неком питању добро као и свако друго, пошто таква не постоје.

договором Власника фирми, како je то у капиталистичком свету на снази, с'јесени 2009. са Пјером колегом на послу, малтежаном, посетих италијанску фабрику Marini у месту Alfonsinе (поред Равене) ради техничког прегледа опреме за производњу и уградњу асфалта намењену планираном градилишту наше малтешке фирме у Либији ( градња инфраструктуре око пар хотела у Триполију) те одабира потребног. лет на релацији Малта-Рим те путовање рентираним возилом од Рима до Алфонсине протекао је по плану.присећам се и надасве угодног смештаја (те клопе-пића) у фабричком хотелу на обали Јадрана. на једном од састанака зверајући по присутним ликовима уочих прстен на руци једног од домаћина ,а који се није оглашавао. наиме привукоше ми поглед два бљештава камена у круни прстена очигледно,процених, породично наследство .то вече на коктелу, обзиром да су преговори о набавци кренули узлазном путањом, уочих и поменутог лика па му приђох са упитом на (лошем италијанском) да ли могу погледати поменути прстен, но он ме изненади одговором на школованом енглеском указавши да је енглез, John из York-a ,машинац ,а тренутно ради као стручни консултант у оперативи Маринија. .поседасмо на тераси према јадрану и уз пиће он ми указа да је ретко у енглеској углавном је по свету јер производи Маринија су посвуда у употреби па је он један од тима којима је обавеза да све то редовно обилазе те воде рачуна о евентуалним превентивним ургенцијама.на мој упит о прстену појасни да је то породични прстен који је он надоградио са два дијаманта који су уствари земни остаци оца му и деде. - домојега, присећам се своје мукле спонтане реакције.разговору се прикључио и мој колега Пјер својим забезекнутим погледом у прстен. John појасни да је био јако везан за деду и оца и када заједно погибоше у саобраћајној несрећи 2007. а од породице није више никог имао у енглеској ,он одлучи да се кремирају, а да им се пепео (тада новом методом о којој је начуо) преради у индустријски дијамант те угради у породични прстен како би стално били уз њега, јер ко зна када би стизао да их обилази на локалном гробљу, годинама отсутан из родног места. -тада сам радио у Швајцарској, лако ступих у контакт са фирмом Algordanca , иноваторима оваквог поступка , брзо се ценом усагласисмо ,обзиром да су и њима били неопходни заинтересовани и након пар месеци били су ми испоручени деда и отац у новој алотропској модификацији .локални златар их је потом уградио у породични прстен .ти спадаш у ретке који су их опазили, указа ми - како небих јер плавкаст одбљесак са прстена сличан ми је малтешком азурном мору.то ме привукло обзиром да сатима умем да зурим у пучину медитерана ,медитирајући.

ту ноћ сан ме никако није хтео .слудило ме наиме сазнање да бих и ја очев пепео могао да носим као дијамант у прстену јер и ми смо били врло везани. јесте скупо. промене структуру угљеника и од пепела мртваца настане дијамант. 'боте .али Отац, дијамант у прстену, да ли би имао снаге ја за ТО јер као православац требам узети у обзир друштвене норме, општи став средине у којој живим ,промаче ми мисао - тек када се суочиш са смрћу и прихватиш је као нешто природно тек онда може да почне живот ,присетих се John-овог правдања,уствари сви смо ми мртви ,само се редом сахрањујемо, а важне животне одлуке треба да доносимо у сагласју са аветима предака, ја то постигох . његов аргумент одзвањаo ми је до јутра ушима.

пар сати касније, док смо се угодно смештали у авио седишта на Fjumićinu за лет ка Малти ,Пјер ће

- шта кажеш на причу о прстену

- занимљив тип тај John, који не крије ништа ,сем своје занимљивости,омаче ми се

 



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 02:11 14.11.2017

Nasledje

U azurzureci.

more u prstenu.

dusha u prstenu.

od pepela lazni dijamant.

o cemu li razmislja gos'n dzon kad posmatra puchinu.

~~~~~~~~~~~~
Черевићан Черевићан 11:02 14.11.2017

o cemu li razmislja gos'n

мрачни резон Џона ми присетом
избори одлука ипак су на нама,
да ли смо упорни, ил' се покајемо,
временом јавка огласи се сама

ХВАЛА драга гђо jednarecfonmoi на компрвенцу
bocvena bocvena 14:10 14.11.2017

Re: o cemu li razmislja gos'n

baš zanimljiva priča!
zvuči bizarno, al' ne škodi nikome. neka ga:)
Черевићан Черевићан 17:41 14.11.2017

necessitas ante rationem est

бизарност нам понуда тренутка
сваки прогрес има своју цену
нек' не чуди ако вечни мир свој
к'о камичак бљеснеш у прстену

гђо bocvena бизарно понекад уме и да заинтересује ,ХВАЛА
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:21 14.11.2017

Šta kad se supružnici upokoje

Iz nekog filma zapamtio sam scenu gde muž i žena, brčkajući se zajedno u kadi, ćaskaju:

-Kad umrem hoću da budem kremirana, iznenada će žena zamišljeno.
-Dobro, kad tako želiš, odgovara muž.
-A šta bi ti želeo? pita žena posle kraće pauze.
-Mene preparirajte.
Žena ga gleda zabezeknuto.
-Dobro, ne moraš baš da me čuvaš u dnevnoj sobi... već u našoj spavaćoj.
Черевићан Черевићан 18:00 14.11.2017

иш препарацији

пошалице на....упокој тему
углавном нам стресно чучну,
умом Селу одјебу те ладно
- не начињи таку причу мучну,

е сад ,кол'ко људи ...тол'ко ћуди , драги госн Stojković-у и ХВАЛА на редовности блогодружења
muaddib92 muaddib92 19:57 14.11.2017

Лепа прича, драги Чер

Лепа прича увек има
И чело и пркно,
Види случај Ричардс Кита
Тај је свога ћаћу шмркно.

Примећена промена стила Вам писаћег, поздрав!
Черевићан Черевићан 22:30 14.11.2017

Re: Лепа прича, драги Чер

Види случај Ричардс Кита
Тај је свога ћаћу шмркно.

Ričards u svojoj autobiografiji piše: Čuvao sam pepeo svog oca tokom šest godina. Nisam imao snage da pustim da ga vetar raznese. Oslučio sam da zasadim hrast oko kog bih ga posuo. Kada sam otvorio urnu, sto je prekrio tanak sloj pepela koji sam obrisao prstom i ušmrkao. Pepeo pepelu, sa oca na sina. (kasnije je negirao da je to uradio i rekao da je to bila samo njegova bizarna šala).

Примећена промена стила Вам писаћег

ма не г muaddib-е него само искориштен дневнички ми запис од ... има томе .ХВАЛА на дружењу !
muaddib92 muaddib92 20:27 15.11.2017

Re: Лепа прича, драги Чер

Да, књигу имам и 2х прочитао, понајмање због таквих детаља.. Него други су се хватали за то па је нормално да је и негирао, штагод - ја се сетих тога зарад штоса
Черевићан Черевићан 22:55 15.11.2017

Re: Лепа прича, драги Чер

се сетих тога зарад штоса

да, али да је истинито ( додуше ко зна ...) ТАЈ ушмрк би био ...баш оно... до јаја црњак (но од Ričardsa чудило неби бар за оне који су му пропратили претходно животарење)
amika amika 21:27 14.11.2017

Уз мало...

након пар месеци били су ми испоручени деда и отац у новој алотропској модификацији


Фантастичан запис, госп`н Чер, фантастичан у смислу идеје и новог садржаја. Уз мало редиговања, имаћете одличну причу.
Черевићан Черевићан 22:11 14.11.2017

око списатеља

г amika ХВАЛА на указу . наиме,1 поодавними дневнички запис,случајем набасан,ето послужио ( без редиговања) за пост овај. додуше, прозвао ме и скорашњи дијалог на једној вечери са особом ( Цркви наклоњеној) чији рођени брат лекар ( живи у Базелу) има намеру да ТАКАВ поступак учини са земним остацима родитеља (+Оцa или +Матере).годинама не долази овамо,гробове им не посећује па му се чин чини разумним.додуше браћа годинама не комуницирају ( наследство у питању) па је швајцарац искористио емајл да га о намери обавести. овдашњи брат га сада исчекује...да му (само) дође...
Черевићан Черевићан 23:48 14.11.2017

бизарно или ...

о кремацији читам …..важан корак у развоју црквеног законодавства учинила је свакако инструкција Светога Уфиција из 1963. године. реч је о инструкцији Piam et constantem – о спаљивању људских лешева. у њој се најпре решавају доктринарна питања јасном тврдњом да спаљивање лешева, будући да ни на који начин не дотиче душу и не спречава божанску свемоћ да реконструише тело, не садржава – у себи и по себи – ни објективну негацију тих догми. једнака су уверења били и први хришћани. када су пагани у намери да повреде догму о ускрснућу тела, спаљивали тела неких мученика, хришћани су одговарали: нека су тела мученика спаљена и сведена на пепео, ватра није могла ни на који начин дотакнути њихову душу. зато су чврсто веровали да ће их Бог, снагом своје свемоћи, славно ускрснути.
шта пак Црква мисли о овом што следи … не нађох.

о поступцима са пепелом љуцким читам …..ајд' да се људски пепео у дијамант транформише… итако, итако ,али Компанија "Chronicle Cremation Design" по жељама оних чији су ближњи преминули,пепео од кремиране особе претвара у керамички предмет попут накита,шољица за кафу или керамичких ваза.од пепела је могуће направити и више предмета тако да би неколико ближњих добило по "део" преминуле особе у виду неког од керамичких предмета израђен од пепела вољене особе. - уместо да гледате фотографију те особе или чувате урну са пепелом, ми омогућујемо непосредну интеракцију са успоменама. топлота свећњака или испијање кафе у овом случачају добија сасвим другу димензију сећања . наиме једна клијенткиња ове Компаније изразила жељу да пепео преминуле сестре претвори у шољицу за кафу - једва чекам да поново пијем кафу са својом сестром свако јутро, много ми недостаје.
такође није неуобичајено да се пепео од угинулих животиња-љубимаца претвара у керамичке предмете.

muaddib92 muaddib92 20:32 15.11.2017

Re: бизарно или ...

испијање кафе

Е, ово јесте бизарно - пијеш кафу из мртвог мужа а не знаш од ког дела тела је, рецимо, дршка
Черевићан Черевићан 22:49 15.11.2017

Re: бизарно или ...

пијеш кафу из мртвог мужа

ил' још бизарније.... срчеш каву из модификоване жене, а руб обода шољице који су уснама дотакао ради срка .. може на деликатну регију бившег торзајој..... да потсети ,упс
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 14:41 15.11.2017

Sjajna

priča, kao i uvijek, gos'n Sveta. Hvala što ste nam ju ispričali.
Черевићан Черевићан 17:47 15.11.2017

nunquam autem recte faciet,qui cito credit

тема приче,подалеко од тривијалних које хаснирамо на овом окупљалишту нас писаној речи склоних, се у старачкојми радној доконости просто наметне, посебно ако учестају сусрети са исписницима.јер заиста у свету који жели оставити дојам живота и живости (дојам да се у њему не умире) него да се забавља,живи и ужива, смрт и све што на њу потсећа ,постало је непристојно ,опсцентно и вулгарно помињати, па такав однос и доживљај смрти мења онда и културу живота....

него....нашироко би се могло отом... г jugovic-у ...ХВАЛА на коментару.

49 41 49 41 01:44 16.11.2017

свака прича у размени губи нешто и доби

?!?

https://youtu.be/wbF5ZpFooWE

Черевићан Черевићан 13:18 16.11.2017

бљескајућег друма зоов

https://youtu.be/wbF5ZpFooWE

природа ние баш широке руке
до злата доћи потребно је муке,
понегде се нађе, пoнестане дах,
Балканом се перита нагледах,

у прстену ....чак,упс



драги г 49 41 хвала на (мамећем) комуказу...
49 41 49 41 17:07 17.11.2017

Zeleni safiri k'o krompiri

Godinama unazad, tip kupio za $3k hektar i vise zemlje. Racunao pare su podlozne svemu; zemlja je zemlja u svom posedu.

Nista posebno, delimicno kameniti proplanak, sa retkim drvecem, zbunjem tu i tamo.
Ne lezi vraze, kad je otisao 2 x da prohoda "imovinom" ugledao razbacane zelene safire.
Zaceprka prstima par santima pod travom nalazio krupne komade kao sargarepe safire.

Kad tajnu zna dvoje ljudi-vise nije tajna.

Pohvalio se srecom, pa doveo TV da isprica pricu i snime njegovu "srecu".
Morao je da iznajmi veliki metalni kontejner i dvojicu snajperista, da mu cuvaju srecu dah-noc.
Черевићан Черевићан 17:26 17.11.2017

Re: Zeleni safiri k'o krompiri

zemlja u svom posedu

хоће некад земља ..да усере
природа бира и недаје свима
ал' кад бригу срећа натовари
вајде неке отог..... ..се неима
49 41 49 41 19:22 17.11.2017

Re: Zeleni safiri k'o krompiri

u pravu si pesnic(h)e.

Jedan se bavio konstrukcijama-rekonstrukcijama kuca.
Niko i nikad nije imao primedbu-zalbu na njegov kvalitet rada.

Kad je dobio silne milione na Lotou, mnogi se preko noci; javili kako ono sto im je nekada zavrsio nista nije valjalo.
Dobitak mu preseo, zivot posao nizbrdo.

S licno nesto kao aktuelno po svetskim medijima.
Setile se one da ih je neko, nekad davno...

Imaj na umu pesniche, svasta je moguce u zivotu.
Nadam se da neces "platiti" davne "grehe" neke od njih.
...il' ces me opet dobro konekad, il' cu te tuzim.



Черевићан Черевићан 22:14 17.11.2017

Re: Zeleni safiri k'o krompiri

il' ces me opet dobro konekad, il' cu te tuzim

поновити ОНО што је некад било
немогуће, макол'ко ми била драга,
(метци понестали, опруга неради)
напред адвокати, ајмо до Den Haag-a

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana