Istorija| Mediji| Nauka| Obrazovanje| Satira

Zašto?

tasadebeli RSS / 17.10.2018. u 10:16

3d-man-carrying-big-red-question-mark-picture-id645085190?k=6&m=645085190&s=612x612&w=0&h=tAzHSv6-cib2QZWXsRWtJcVQRDJlIBcJlcwvrXNQf3E=

 Пре непуне две недеље на Другом програму Радио Београда, РТС, била је веома занимљива емисија из серијала Агора у којој су учесници говорили о разлозима због којих се распала некадашња, и до сада у историји једина, заједничка држава Јужних Словена на Балкану, Југославија.

Повод за емисију је заправо била трибина „Распад Југославије" коју је 2. октобра ове 2018. године у оквиру читаве серије разговора на тему „Сто година од оснивања Југославије" у Дому омладине Београда организовао Центар за југословенске студије у сарадњи са Домом омладине. (ЛИНК)

У емисији Агора учествовала су двојица од четворице учесника трибине у Дому омладине:

- Владимир Петровић (ЛИНК)


„Vladimir Petrović (1979) je viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju i gostujući predavač na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i Bostonskom univerzitetu. Autor je monografija: Jugoslavija stupa na Bliski istok (2006), Titova lična diplomatija (2010) i The Emergence of Historical Forensic Expertise: Clio takes the Stand (2016). U Institutu za savremenu istoriju uređuje ediciju istorijskih izvora Kraj Jugoslavije."

и

Игор Штикс (ЛИНК)

"Igor Štiks (1977) je redovni profesor Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum. Predavao je na univerzitetima u Edinburgu, Gracu, Ljubljani i Sarajevu. Osnovne oblasti istraživanja su mu: političke nauke, kulturne studije, politička teorija, društveni pokreti i umetnost. Objavio je monografiju Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship (2015) koja je pod naslovom Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj: jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država objavljena i kod nas (2016). Sa Srećkom Horvatom objavio je knjigu Pravo na pobunu (2010) i uredio zbornik Dobro došli u pustinju postsocijalizma (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). Sa Jo Shaw uredio je zbornike Citizenship after Yugoslavia (2012) i Citizenship Rights (2013). Autor je dva nagrađivana romana, Dvorac u Romanji (2000) i Elijahova stolica (2006) koja su do danas prevedena na 15 jezika, kao i romana Rezalište (2017). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstava Elijahova stolica, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Njegova prva drama Brašno u venama (2016) je dobila nekoliko regionalnih nagrada za najbolji tekst, dok je njegov komad Zrenjanin premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu 2017. Za svoj književni, intelektualni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Chevalier des Arts et des Lettres."

Владимир Петровић је био присутан у студију, док је Игор Штикс учествовао посредно у емисији тако што су пуштани снимци његовог излагања на поменутој трибини.

 

Емисија Агора, 6. октобар 2018. године (ЛИНК)

 

После слушања емисије покушао сам да систематизујем оно што сам чуо:

- Сви се слажу да и данас постоји велико интересовање за тему распада Југославије и то не само у академском свету у којем је изнедрено веома много озбиљних научних радова са најразличитијим могућим објашњењима (нека од њих и врло маштовита) разлога за распад те државне творевине Јужних Словена, него и у широј јавности, па чак и међу онима који су рођени касније и нису проживљавали те године распада и рата/ратова. (Наглашено је у емисији да данас постају пунолетни они који су рођени после 5. октобра 2000. године и, дакле, по завршетку свих ратних дејстава на тлу некадашње Југославије.)

Игор Штикс рече да у свету постоји или је постојало још таквих сукоба, (нпр. сукоб у Сирији који сада већ доста дуго траје), али ни о једном од тих сукоба, завршених или оних који још увек трају, нема толико научних радова и тако обимне литературе, нити пак толиког интересовања и дан-данас, као што је то у случају распада Југославије и ратова/грађанског рата на њеном тлу током деведесетих.

Професор је ту чињеницу покушао да објасни кроз два разлога за толико интересовање:

а) људи који су непосредно били сведоци тог времена, а нарочито они који су на било који начин осетили последице тих дешавања, данас покушавају да рационализују све то што су преживели у том добу свог живота (што је мени сасвим блиско објашњење јер и ја спадам у ту ширу јавност која покушава да рационализује то што је тада преживела); они млађи који то доба нису доживели данас покушавају да сазнају што више о томе јер заиста много, скоро свакодневно, слушају од старијих о томе.


б) Југославија је као заједница била интересантна творевина, не само због свог државног и друштвеног уређења, већ и због економских односа унутар ње, али и као заједнички културни простор свих који су у њој живели.

Мислим да нећете зажалити ако потрошите непун сат свог живота на слушање ове емисије, наравно радећи успут и још понешто јер за разлику од телевизије, радио је такав медиј да не тражи нашу пасивизацију погледа прикованог уз екран. :-)

У емисији се може чути још подоста занимљивих детаља. Рецимо, о оној чувеној седници Председништва СФРЈ у шињелима у неком војном склоништу када чланови Председништва нису знали да ли су ухапшени зато што је војска извршила државни удар или су ту доведени да би одржали седницу да би се на крају испоставило да је војска (под утицајем страног фактора, наравно) тражила од Председништва да јој као њен врховни командант одобри државни удар (?!).

Владимир Петровић је у студију такође рекао и једну (по мени) веома веома занимљиву примедбу. Наиме, уместо што се сви питамо ЗАШТО се Југославија распала (што је по њему погрешан путоказ за тражење било каквих одговора на тему Југославије уопште), треба се запитати ШТА се то у ствари распало.  

И сличне ствари. Кажем, нећете зажалити.

Елем, да се вратимо на разлоге распада Југославије што и јесте тема овог поста који баш због тога и носи овакав наслов. Од Игора Штикса и Владимира Ђорђевића смо чули да се и у научној литератури и у широј јавности може чути мноштво разлога којима се покушава објаснити распад Југославије од којих су неки заиста и врло маштовити.


Дакле, Југославија се распала:

1) зато што су на власти били марксисти у чијем учењу постоји теза о одумирању државе (Борисав Јовић);

2) зато што се прво распао културни простор (распад чији корени се виде још у 1956. години по тврдњи аутора теорије), то јест да је распад почео прво у књижевности и култури јер су деца од Триглава до Ђевђелије учила разлчичито у својим школама (Вахтел, слависта и ментор Игора Штикса);

3) економски разлози, наиме Југославија је била банкрот држава која није могла више да добија помоћ међународних финансијских институција, па је то онда уз учешће страног фактора допринело распаду земље;

4) национализам као идеологија која покреће људе, односно, Југославија се распала због нарастајућих међунационалних тензија;

5) уставне промене - да ли су криви Словенци 1974. или Срби 1989;

6) тајновите и мистериозне подземне силе Балкана који је такав какав јесте, па самим тим Југославију није ни требало оснивати јер је као таква на балканском простору унапред била осуђена на смрт;

7) Југославија се распала због питања држављанства/грађанства уставно, правно и политички гледано (Игор Штикс);

8) Југославију су уништили Кореанци; наиме, извоз југа 45 и отварање америчког тржишта би водило у опоравак посрнуле југословенске кооперативне привреде, и самим тим очувала би се држава, али су се појавили „зли" Корејанци са својим аутомобилима на америчком тржишту и тако упропастили ту идеју (Георги Дерлугијан, социолог, Универзитет Шикаго, што би рек'о Шарски);

9) за све је крив Лајбах, односно Словенци (водоинсталатер из Париза, Хрват из Босне ожењен Српкињом који је у Париз стигао као узбеглица на почетку рата);

10) За све је крива кабловска телевизија која у оно време није постојала јер да је постојала, људи не би излазили на улице да се буне или на ратишта да се бију, седели би код куће, чвркали дугмиће по даљинском управљачу и били мирни (другар Владимира Петровића).

 

 А који би био ваш разлог који бисте навели као објашњење зашто се Југославија распала?


Само, водите рачуна, ако хоћете да вас други цитирају у својим научним радовима, морате бити оригинални, „морате пронаћи неку своју фору", како то каже Игор Штикс, јер тако то функционише и у академским и у лаичким круговима данас.

questions.jpg?resize=505%2C400&ssl=1Komentari (104)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 10:17 17.10.2018

Тастер

loader loader 17:00 18.10.2018

Re: Тастер

После слушања емисије покушао сам да систематизујем оно што сам чуо:

- Сви се слажу да и данас постоји велико интересовање за тему распада Југославије


И мене то некако мори ...
а још више како се та ствар, држава уопште састављала ...

Него - састав и растав су истог својства. Што је саставило, то је и раставило. Само ваља пребројати географију и популацију пре састава и након растава.adviser adviser 10:29 17.10.2018

Ma.

Koga to, uopšte, više zanima ?
Ovo pitam što god mogu ozbiljnije.
tasadebeli tasadebeli 10:30 17.10.2018

Re: Ma.

adviser
Koga to, uopšte, više zanima ?
Ovo pitam što god mogu ozbiljnije.


Мене.

Ово сам ти одговорио најозбиљније што могу.
nask nask 10:57 17.10.2018

зашто се Југославија распала?

Pa valjda zbog Hrvata, Hrvatske i emisija stranih narkomana i masovnih samoubica o Hrvatskoj kuhinji.
tasadebeli tasadebeli 12:28 17.10.2018

Re: зашто се Југославија распала?

nask
Pa valjda zbog Hrvata, Hrvatske i emisija stranih narkomana i masovnih samoubica o Hrvatskoj kuhinji.Ма пусти, све то тада почело да пије дрогу и да пуши ракију, па разјебало државу!


П.С. - Кад смо већ ту, јесам ли ти пренео ову причу Богдана Тирнанића?

Каже Тирке, шетао се он у младим данима Кошутњаком са девојчицом (то је било пре него се оженио госпођа Даром) и налети на Мићу Поповића са екипом, снимају филм "Рој".

Поразговара Тирке мало с њима, па оде даље...

Следеће године опет се шета Тирке Кошутњаком, опет све исто, само нова девојчица, и опет налети на Мићу Поповића са екипом, још увек снимају филм "Рој".

"Гос'н Мићо! Па ви још увек снимате исти филм?" ( )

"Ееее, мој господине Тирнанићу... Све то пијани Турци, не можеш са њима ниједан кадар људски да снимиш."
nask nask 14:33 17.10.2018

Re: зашто се Југославија распала?

јесам ли ти пренео ову причу


Nisi.

Slušao sam jednom Makavejeva kako priča šta je njega navelo na ozbiljno razmišljanje o filmu, da se bavi istim i o granicama filma kao medija za izražavanje. Elem, bili oni na nekoj radnoj akciji i snima on akcionare tek će jedan od njih: a šta vi to radite sa tom skalamerijom? Krene Makavejev da mu objašnjava: pa znaš ovo je filmska kamera, pa mi radimo film o radnoj akciji, akcijašima, na filmu će sve to da se čuje i vidi, pa će se prikazivati po celoj zemlji da ljudi vide kako vam je ovde. Mi sad sve možemo da snimimo. Baš sve možete da snimite? Baš sve. Ovaj akcijaš ze zamisli pa će: a jel možete vi da snimite kako u prošlu nedelju nije bilo kina?
tasadebeli tasadebeli 19:49 17.10.2018

Re: зашто се Југославија распала?

nask
јесам ли ти пренео ову причу


Nisi.

Slušao sam jednom Makavejeva kako priča šta je njega navelo na ozbiljno razmišljanje o filmu, da se bavi istim i o granicama filma kao medija za izražavanje. Elem, bili oni na nekoj radnoj akciji i snima on akcionare tek će jedan od njih: a šta vi to radite sa tom skalamerijom? Krene Makavejev da mu objašnjava: pa znaš ovo je filmska kamera, pa mi radimo film o radnoj akciji, akcijašima, na filmu će sve to da se čuje i vidi, pa će se prikazivati po celoj zemlji da ljudi vide kako vam je ovde. Mi sad sve možemo da snimimo. Baš sve možete da snimite? Baš sve. Ovaj akcijaš ze zamisli pa će: a jel možete vi da snimite kako u prošlu nedelju nije bilo kina?


skalamerijom
Тако је моја кева називала моје и ћалетове музикалије по кући (појачала, грамофоне, инструменте, итд.)
loader loader 17:05 18.10.2018

Re: зашто се Југославија распала?

појачала, грамофоне, инструменте, итд


tasadebeli tasadebeli 21:13 18.10.2018

Re: зашто се Југославија распала?

loader
појачала, грамофоне, инструменте, итд


Janis Joplin - MaybeЗамисли, кева је волела баш Џенис Џоплин.

Цитирам:"Сирота, баш је имала тежак живот. Као и ја."

Кеви сам, иначе, за један њен рођендан половином осамдесетих купио кецељу која је с предње стране имала срп и чекић испод којих је писало: Херој социјалистичке кухиње.


spinoza spinoza 11:12 17.10.2018

Raspala se zbog ...

... ljudske jednačine, čije je rešenja na ovom stupnju civilizacijskog razvoja nestabilno.

1. Nova doktrina hibridnog rata je prvo probana na Jugoslaviji. Koliko je jugoslovenski prostor bio potreban za očuvanje delova zapadne hegemonije je moguće sad videti, npr, preko US++ otpora južnim, severnim i ostalim tokovima.

2. Koliko su generali te dokrine moćni, i gde su im sve pipci, npr, pokazuje komešanje u nemačkoj sada. Da su se okomini na Nemačku pre nekoliko godina ko zna kakve bi šanse imali da je žestoko oslabe - nisu im šanse omale ni sada, interesantno za posmatrati.

3. A sa naše strane - šira forma ljudske jednačine. U njenom rešenju imamo i foru gde kako stvari krenu loše sve jača pozitivna povratna sprega taj proces sve više učvršćuje i ubrzava. Prvo mi pade na pamet potez jednog mog dobrog drugara, sada u večnim lovištima - oni (ja tada nisam bio deo društva, tj nisam ni danas) su se onomad super družili, i bili naj-pajtosi, recimo Hrvati i Srbi iz istog RnR prostora - posećivali i iskreno gotivili

I ovaj moj drug, na te početne note falširanja, kako su mu se hrvatski pajtosi malo pomerili u narativu, tamo lokalnom, jedva primetno, u tamošnjim medijima, je naglo digao ruke od Jugoslavije (nebitno gde su granice bile u tim trenutcima, i došao u UK. A on je bio jako dobar čovek, i vanredno pametan, pa insajtful - video je da je to popucalo i da rat protiv udaljavanja ne može da se dobije.

Zašto?! Pa ta negativna strana se zove panic strana zbog te jake pozitivne povratne sprege.

Pošto je tako jaka dovoljan je mali poremećaj u ravnoteži sistema pa da sprega napravi kolaps nekog pozitivnog ekvilibrijuma.

Koji je lako izboksovati, the mali poremećaj.

Primer, zamisli ti i ja smo sistem sa nekim interakcijama i pričamo o BS-u.

Samo taka nam narav da je tebi focus BS destruktivnih i nekvalitetnih budala, a mene ne interesuje toliko, kažem ignoriši, a meni frljanje genija - uzmimo Feynmana na temu filozofije, on se tamo puno frljao, tebi neinteresantno pošto ...

... osećaš kako nas budale uništavaju ...

... dok ja kažem, jeste mu frljanje, ali Feynman je Feynman, frljanje mu je deo mnogo kompleksnijeg i nadrelno kreativnog postojanja, razbucanje kockice frljanjem samo da bi se one reorganizovale u novoj vrhunskoj kreaciji i 17. nobelovoj nagradi u fizici, za, pored raznih kvantnih elektrodinamika, hromodinamika, ... sada, recimo, kvantnih blogo-dinamika - recimo on je bio faca koja je mogla da kažem ajmo svi da sadimo lale po Avali, i mi kažemo ... ajmo, naravno, logika i racio su nebitni.

I tako, npr, počnemo ti i ja da se svađamo, ali tebi su šanse da popustiš 95%, kažeš "ma pusti Spinozu, opet ga uhvatilo", a meni šanse isto 95% kažem "ma pusti Tasu, opet mu Zvezda izgubila od Partizana".

I popusti neko, i kad nas je samo dvojica ili jako mali broj oni 5% šansi imaju male šanse.

I zamisli da mora i drugi da popusti.

Plus je tih 5% dinamično, mogu da se moderiraju - zamisli uleti Mirela sa strane, a može i na nekom nbevezano tredu i vrisne "mrzim svađanje", i naših 5% tiho spadne na 2%.

E sad, naravno, ovde se jako brzo krećemo ka kompleknim sistemima, ali zamisli, zarad argumenta, da moramo, prosto, obojica da popustimo. Šanse da se to desi su 0.95*0.95 = 0.9025

Iliti 90.25%, pa šanse da nastavimo da se svađamo nisu 5% (to je samo kad se svađamo sami sa sobom, legitimno) nego 100 - 90.25 = 9.75%

I zamisli da ti i ja ipak krenemo tipa "ma daaaj, bre ...", kad Šarski uleti s rukavicama na šakama, al nije se ni zagrejao kako treba kad mu sine "Aaaaalo, Neške, ..." lampica, samo da bi Mirela uletela klizećim ...

... i šanse da se posvađamo, odjednom, su 18.549375%, ni manje ni više po ovom matematičkom modelu

Ako se na kraju ipak posvađamo Mirela je kriva, imala je svu moć da zaustavi svađanje, ali ...
adviser adviser 11:29 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

spinoza

...

Spinoza,
da li sam ja tebe dobro razumeo ?
Da li si ti hteo da kažeš da je pogažen Bodeov kriterijum stabilnosti ?
Ili pak, Nikvistov ?
Ili možda Dirileovi kriterijum(i) ?

spinoza spinoza 11:58 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

adviser
spinoza

...

Spinoza,
da li sam ja tebe dobro razumeo ?
Da li si ti hteo da kažeš da je pogažen Bodeov kriterijum stabilnosti ?
Ili pak, Nikvistov ?
Ili možda Dirileovi kriterijum(i) ?


Stabilnos?!

Vidi ovo, iz kompleksnosti bioloških sistema - dovoljno veliki ili kompleksan sistem, u nekoj "nirvanici", ima skoro pa 0% šanse da u toj nirvanici i ostane

Ovo je polu+ smešno na prvi pogled, i sistem je abstraktan, recimo da su interakcije slučajne.

A polu-vrlo-mračno, na drugi pogled:

- Grabljivica-plen interakcija stabilizuje sistem, dok ga zajedništva, takmičenja, ... destabilišu

- Rekao bi ti "aha, šta sam rekao, o tim druženjima i takmičenjima unutar njih..."

Samo rad koji je došao do ovih zaključaka, je bio apstraktnije prirode, više se vrteo oko životinjskih sistema, i ...

... svaka sličnost sa ljudima je slučajna

Naravno, odavde nadalje ide "nauka o interakcijama u kompleksnim sistemima", o kojima ja znam malo, a površno znanje mi je potrebno za rad, a ako ne znanje a ono bar monikeri.
nask nask 12:10 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

E sad, naravno, ovde se jako brzo krećemo ka kompleknim sistemima, ali zamisli, zarad argumenta, da moramo, prosto, obojica da popustimo. Šanse da se to desi su 0.95*0.95 = 0.9025


To važi pod pretpostavkom da je sistem haotičan tj. da su verovatnoće koje pominješ totalno nezavisne jedna od druge. Takav model nije primenljiv na ljudsko društva jer pomenute verovatnoće u manjoj ili većoj meri jesu povezane. Ja bih voleo da se u jednom trenutku na YU mogao primeniti model Boze-Ajnštajnovog kondenzata.
adviser adviser 12:13 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

nask
E sad, naravno, ovde se jako brzo krećemo ka kompleknim sistemima, ali zamisli, zarad argumenta, da moramo, prosto, obojica da popustimo. Šanse da se to desi su 0.95*0.95 = 0.9025


To važi pod pretpostavkom da je sistem haotičan tj. da su verovatnoće koje pominješ totalno nezavisne jedna od druge. Takav model nije primenljiv na ljudsko društva jer pomenute verovatnoće u manjoj ili većoj meri jesu povezane. Ja bih voleo da se u jednom trenutku na YU mogao primeniti model Boze-Ajnštajnovog kondenzata.

Spinozin sistem je haotičan, kod njega je entropija dostigla jedinicu.
tasadebeli tasadebeli 12:19 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

spinoza

Raspala se zbog ...Дооообраааа!!!

Теорија.

Вреди да уђе на топ листу!nikvet pn nikvet pn 12:38 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

spinoza

- Grabljivica-plen interakcija stabilizuje sistem


Политичка ситуација нам је стабилна...
gedza.73 gedza.73 13:04 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

nask
Ja bih voleo da se u jednom trenutku na YU mogao primeniti model Boze-Ajnštajnovog kondenzata.


Rezultat svih ovih eksperimenta bio je isti. Postignuto je takvo stanje materije u kome promena neke osobine jednog od atoma (npr. brzine kretanja) odmah uslovljava promenu iste osobine kod svih ostalih atoma čak i kada ti atomi medjusobno ne interaguju (ne deluju nikakvim silama jedan na drugi)!!!


kripi.


spinoza spinoza 13:23 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

nask
...Ja bih voleo da se u jednom trenutku na YU mogao primeniti model Boze-Ajnštajnovog kondenzata.

Jedan trenutak je bitan, i njegova prohodnost do N-tog trenutka

Ko ne veruje u onih 0% što sam stavio pri vrhu komentara:

Stability and Complexity in Model Ecosystems (Princeton Landmarks in Biology) Paperback – 26 Feb 2001
by Robert M. May (Author)


spinoza spinoza 13:25 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

adviser
nask
E sad, naravno, ovde se jako brzo krećemo ka kompleknim sistemima, ali zamisli, zarad argumenta, da moramo, prosto, obojica da popustimo. Šanse da se to desi su 0.95*0.95 = 0.9025


To važi pod pretpostavkom da je sistem haotičan tj. da su verovatnoće koje pominješ totalno nezavisne jedna od druge. Takav model nije primenljiv na ljudsko društva jer pomenute verovatnoće u manjoj ili većoj meri jesu povezane. Ja bih voleo da se u jednom trenutku na YU mogao primeniti model Boze-Ajnštajnovog kondenzata.

Spinozin sistem je haotičan, kod njega je entropija dostigla jedinicu.

Khm, organizaciono-fenomenološki
nsarski nsarski 13:31 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

Stability and Complexity in Model Ecosystems (Princeton Landmarks in Biology) Paperback – 26 Feb 2001
by Robert M. May (Author)


30 godina pre ovog rada (1971) isti autor (R.May) je objavio opštu studiju (dakle ne samo o eko-sistemima) u kojoj je pokazao da uvećanje kompleksnosti sistema dovodi do njegove nestabilnosti i, na kraju, raspada.

Will a large complex system be stable?

U jednom kasnijem radu (1985) Cohena i Newmana When will a large complex system be stable? - pokazano je da stabilnost zajednice može da se održi samo ako se postave oštri uslovi na veličinu i način interakcije medju vrstama. Inače će se sistem raspasti.

Tvoja analogija sa Boze-kondenzatima nije sasvim primenljva jer je Boze-Ajnštajnova kondenzacija kvantni fenomen, predviđen još kasnih tridesetih a eksperimentalno ostvaren pre oko 20 godina. Osim ako nisi imao u vidu kvantne ljude u kvantnom društvu - to bi bilo nešto, Milanče! - kvantna sociologija. A tek kvantna Jugoslavija!

A, inače, o ovoj temi ja bih citirao H. Forda - History is bunk! (Istorija je otpad).
spinoza spinoza 13:34 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

tasadebeli
...
Дооообраааа!!!
...

Suviše reči da bi se projektovala na Ferengi Rules of Acquisition listu, al daj šta daš

Za neuredne gledače serija:

Ferengi Rules of Acquisition, komada 100pedesetak

Once you have their money... you never give it back.
The best deal is the one that brings the most profit.
Money is everything.
Never spend more for an acquisition than you have to.
Always exaggerate your estimates.
Never allow family to stand in the way of opportunity.
Keep your ears open.
Small print leads to large risk.
Opportunity plus instinct equals profit.
Greed is eternal.
Anything worth doing is worth doing for money.
Sometimes the quickest way to find profits is to let them find you.
Dead men close no deals.
A deal is a deal... until a better one comes along.
A contract is a contract is a contract... but only between Ferengi
A Ferengi without profit is no Ferengi at all.
Satisfaction is not guaranteed.
He who dives under the table today lives to profit tomorrow.
Never place friendship above profit.
A wise man can hear profit in the wind.
Nothing is more important than your health... except for your money.
There's nothing more dangerous than an honest businessman.
What's in it for me?
"Confidentiality equals profit."
Never make fun of a Ferengi's mother. Insult something he cares about instead.
It never hurts to suck up to the boss.
War is good for business.
Peace is good for business.
The early investor reaps the most interest.
Don't tell customers more than they need to know.
She can touch your lobes but never your latinum.
Profit is its own reward.
Feed your greed, but not enough to choke it.
Never confuse wisdom with luck.
Expand or die.*'
Don't trust a man wearing a better suit than your own.
The bigger the smile, the sharper the knife.
Never ask when you can take.
Never trust anybody taller than you.
Rate divided by time equals profit. (Also known as "The Velocity of Wealth."
Take joy from profit, and profit from joy.
Good customers are as rare as latinum—treasure them.
There is no substitute for success.
Free advice is seldom cheap.
Keep your lies consistent.
The riskier the road, the greater the profit.
Work is the best therapy-at least for your employees.
Win or lose, there's always Huyperian beetle snuff.
Someone's always got bigger ears.
Risk doesn't always equal reward.
Ferengi are not responsible for the stupidity of other races.
Knowledge equals profit.
Home is where the heart is... but the stars are made of latinum.
Every once in a while, declare peace. It confuses the hell out of your enemies.
If you break it, I'll charge you for it!
Beware of the Vulcan greed for knowledge.
The flimsier the product, the higher the price.
Never let the competition know what you're thinking.
Learn the customer's weaknesses, so that you can better take advantage of him.
It ain't over 'til its over.
Vengeance will cost you everything.
Ask not what your profits can do for you, but what you can do for your profits.
There are many paths to profit.
Females and finances don't mix.
Expand or die.
Enough... is never enough.
Every man has his price.
If you can't take it with you, don't go.
Trust is the biggest liability of all.
When it's good for business, tell the truth.
Profit trumps emotion.
Nature decays, but latinum lasts forever.
Sleep can interfere with...
Faith moves mountains... of inventory.


spinoza spinoza 13:48 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

nsarski
...Osim ako nisi imao u vidu kvantne ljude u kvantnom društvu - to bi bilo nešto, Milanče! - kvantna sociologija...

Ma Nask je munjevito potegao, pa sam ja odgovorio s kuka, uvek mogu kasnije da razmislim šta sam rekao, i dopričam deo koji će priču učiniti koherentnim, kad si već spomenuo i istoriju
A, inače, o ovoj temi ja bih citirao H. Forda - History is bunk! (Istorija je otpad).

...
kvantna sociologija. A tek kvantna Jugoslavija!

A može, GUT u sociologiji već postoji, sve sa paralelnim univerzumima, ko hoće može i da se šeta između njih

Sad će da nam se nakači neki formalista, tipa: "definiši unified".

"Unified" je dobra reč šireg spektra, ne samo za zezanje
nsarski nsarski 14:20 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

A može, GUT u sociologiji već postoji, sve sa paralelnim univerzumima, ko hoće može i da se šeta između njih


Za tebe, Milanče, imam samo jedan odgovor - princip eksplozije. Drugim rečima:

nask nask 14:49 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

kripi.


Što? Jer bi onda svi bili Srbi?


nije sasvim primenljva


Pa jedno 0,95 kao kod Milana. Naravno da je analogija polu ozbiljna/šaljiva.
Živela SKRJ.

pa sam ja odgovorio s kuka

uvek mogu kasnije


da postavljam pitanja.

gedza.73 gedza.73 17:46 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

nask
kripi.


Što? Jer bi onda svi bili Srbi?

ne. jesam davež i gnjavež, možda grešim ali mi nikada ne bi palo na pamet da da svi ljudi budu JA.
a 'srbovanje' mi je isto kao 'jugoslovenstvovanje'. isti nivo zadrtosti.
nask nask 19:21 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

da svi ljudi budu JA.


Priznajem, bilo bi malo dosadno ali i verovatno manje krvavo. Ko bi nama ugodio.
gedza.73 gedza.73 19:28 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

Priznajem, bilo bi malo dosadno

sigurno.
verovatno manje krvavo.

saglasan.
docsumann docsumann 19:47 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

da svi ljudi budu JA.


svaki od njih će ti reći da je ja
tasadebeli tasadebeli 20:11 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

spinoza

Za neuredne gledače serija:Ех, сад и ти тако... Добро, пиши неоправдани. Шта ћу, била гужва испред пљескарнице на великом одмору.
nask nask 21:02 17.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

svaki od njih će ti reći da je ja


da je jaja
mentol mentol 09:23 18.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

nsarski

A, inače, o ovoj temi ja bih citirao H. Forda - History is bunk! (Istorija je otpad).


Baš...tasadebeli tasadebeli 09:42 18.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

mentol
nsarski

A, inače, o ovoj temi ja bih citirao H. Forda - History is bunk! (Istorija je otpad).


Baš...Баш, баш...(ЛИНК)П.С. - Стефан ЛИНК!
mariopan mariopan 19:09 18.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

spinoza

Ako se na kraju ipak posvađamo Mirela je kriva, imala je svu moć da zaustavi svađanje, ali ...


Zašto?! Pa ta negativna strana se zove panic strana zbog te jake pozitivne povratne sprege.


Ja iskreno verujem u ovo, neka kažu da sam budala briga me.

Briljiraš, kao obično.
mariopan mariopan 19:14 18.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

adviser
nask
E sad, naravno, ovde se jako brzo krećemo ka kompleknim sistemima, ali zamisli, zarad argumenta, da moramo, prosto, obojica da popustimo. Šanse da se to desi su 0.95*0.95 = 0.9025


To važi pod pretpostavkom da je sistem haotičan tj. da su verovatnoće koje pominješ totalno nezavisne jedna od druge. Takav model nije primenljiv na ljudsko društva jer pomenute verovatnoće u manjoj ili većoj meri jesu povezane. Ja bih voleo da se u jednom trenutku na YU mogao primeniti model Boze-Ajnštajnovog kondenzata.

Spinozin sistem je haotičan, kod njega je entropija dostigla jedinicu.


Ne, i u haosu ima sistema i reda samo naš mozak nije programiran da ga vidi. Ometaju nas emocije. Spinoza to tačno predstavlja samo ti treba par čaša vina da ga razumeš. Opusti se.
mirelarado mirelarado 15:34 19.10.2018

Re: Raspala se zbog ...

Ako se na kraju ipak posvađamo Mirela je kriva, imala je svu moć da zaustavi svađanje, ali ...

omega68 omega68 12:18 17.10.2018

Dučić

Hrvati nisu nikad marili za slavizam, niti bez nepoverenja govorili o
jugoslavizmu. Oni su slavizam identifikovali sa ruskim pravoslavljem, a
jugoslavizam sa balkanstvom. Zato su oboje smatrali nepodudarnim sa
hrvatskom idejom o kulturi, jedinoj pravoj kulturi, zapadnjačkoj, znači
većim delom katoličkoj. A tako isto nepodudarnim i sa iskrenom željom
Hrvata da ostanu i dalje na jednom moralnom kontinentu koji je, pre svega,
odeljen, kao širokim morem, od istočnjačke kulture vezane za istočnu
Crkvu.
Jugoslavizam, kad se očisti od retoričkih elemenata, bio je za hrvatsku
pamet samo jedan politički izraz, a ne i jedan nacionalni pojam. U ovom su
se Hrvati bitno razlikovali od srpskog shvatanja jugoslavizma. Nikad Hrvati
nisu zamišljali mogućnost da svoj hrvatski vidik zamrače jugoslovenskom
maglovitošću, ni da razmenu svoj stari hrvatski groš za kakvu neizvesnu
jugoslovensku paru. Ja mislim da bi se moglo danas "na kraju balade," a
što znači posle sveg proživljenog i okušanog, reći ovo: u hrvatskim očima
niko nije bio dobar Jugosloven ako nije pre toga bio loš Hrvat.


JOVAN DUČIĆ
VERUJEM
U BOGA I
U SRPSTVO
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:22 17.10.2018

Re: Dučić

Hrvati nisu nikad marili za slavizam,


Nije lako kad si nezadovoljan u svojoj koži.
Al dobro je kad to nije tvoja muka, nego tuđa.

Setih se neke priče Matije Bećkovića a pričao je, (pišem po sećanju) da su se on i Mihiz jednom zabavljali tako što je Mihiz bio u ulozi Hrvata a Bećković Srbina.

I da je Mihiz baš dobro odigrao tu ulogu, sa sve onim bizant, orijent, Balkan Cigani... ali, kaže Bećković, ujutru mu je Mihiz rekao, nikad više neću da igram onu igru.
Što?
Nisam mogao da zaspim celu noć.
Kako li je Hrvatima kad ceo život tako provedu, ako je meni i jedno veče bilo pakao.

Bila je tu i priča o tome kako je neki hrvatski intelektualac (ne sećam se imena) Mihizu reako, kakav su to Srbi narod kad svoje kraljeve bacaju kroz prozor, na šta mu je ovaj odgovorio "Imali pa bacali"

A tu je otprilike i odgovor na pitanje zašto se raspala (osim onog klasičnog jebiga)

Valja najpre pogledati po kojim šavovima je pukla, da li po ekonomskim ili nacionalnim, da li su se strane birale po BDPu, po visini plate, po stpoi nezaposlenosti, da li su bogati Hrvati težili da ostanu sa bogatim Srbima i bogatim Slovencima, ili su Hrvati težili da ostanu sa svojim Hrvatima ma koliko para imali, Slovenci sa Slovencima bez obzira na ekonomsli status..i tako redom.

Dakle šavovi su nacionalni i stvarno treba mnogo dobre volje da bi se igrala igra, ajd da pogađamo što se raspala jer, kao, ne znamo.

Zanimnjivija igra bi bila da se umesto pitanja zašto, postavi pitanje, a zašto da ne?
tasadebeli tasadebeli 20:18 17.10.2018

Re: Dučić

hoochie coochie man

Bila je tu i priča o tome kako je neki hrvatski intelektualac (ne sećam se imena) Mihizu reako, kakav su to Srbi narod kad svoje kraljeve bacaju kroz prozor, na šta mu je ovaj odgovorio "Imali pa bacali"И не само кроз прозор него неке, да простиш, и у говна!

(Јбт, какав саунд! Као она срања а ла Проливер Драгојевић, Нови фосили, Сребрна крила, Дорис Драговић, Море, Мери Цетинић, Прљаво казалиште, Парни ваљак и слични им смарачи што их пуштају по читав дан на Радио ЈАТ и на Радио Носталгија!)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:14 18.10.2018

Re: Dučić

Требињац, дипломата и поета,
предосетио је силину српског Холокауста. Песници имају ту предиспозицију.
Черевићан Черевићан 12:49 17.10.2018

in medias res

тајновите и мистериозне силе

мањкавост Система -
растури се Јууга,
код једних весеље
а код других тууга
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:21 18.10.2018

Re: in medias res

Сада, шта је ту је. Треба сачувати успомену страдања: Холокауст српства (Покољ, како га је Ламброс вешто именовао), страдање партизана, искоренити оно што је било анти-цивилизацијски у четничком покрету, искоренити антисемите. Измирити, зацелити, похапсити лопуже и - идемо даље!

jinks jinks 14:04 17.10.2018

...

Postoji ekonomska teorija (nažalost pominjem je bez linka) po kojoj neka zajednica ili celina (preduzeće, država, grad, ..., a ko zna možda delom čak i porodica) u stvari i može da opstane ukoliko najveća razlika u stepenu razvoja (ekonomskom, naučno-tehnološkom, organizacionom) između njenih delova ne prelazi određeni stepen.

I, po njoj, ukoliko se pomenuti prag razlika pređe dolazi do rastura. Sad, neki se upravo na ovu teoriju i pozivaju kada pokušavaju da objasne raspad SFRJ, uzimajući za primer razvojne razlike između, između ostalog, Slovenaca i naših veselih južnih komšija.
omega68 omega68 19:17 17.10.2018

Re: ...

То је једна од заблуда која се усталила као чињеница.
Словенија и Хрватска су биле неразвијени делову КундК.
Између два рата су вештачки уздизане да се удобримо браћи.
После рата су тек читаве фабрике пребациване у те делове.Нађи на нету како се формирала привреда Словеније и Хрватске уз ,,помоћ'' фабрика из Србије.
Да не причамо о воћу за Фруктал који је на крају прешао у руке србске фабрике јер Карантанци немаху географско порекло тог воћа.
Прогитај у пдф књигу од Дучића коу сам цитирао.
писао ју је 1942. и била је већ тада брутална колико је била истинита.
Да је сироти Дучић знао шта ће се десити после 2. рата...боље што то није видео
jinks jinks 08:20 18.10.2018

Re: ...

Dobro, jedna je priča kako se uopšte i došlo do faktičkog stanja 70ih i 80ih godina, i šta je i kako razvijano u Sloveniji i Hrvatskoj.

Ali, pomenuta teorija ne govori o tome već o stanju u kome, ne znam, na ovaj ili onaj način dobijate Sloveniju iz 70ih i 80ih i Albance iz 70ih i 80ih, i razlike koje postoje među njima, koje neki uzimaju kao jedan od osnovnih razloga zašto zemlja sa tolikim razlikama u razvoju pojedinih delova nije mogla da opstane.
michiganac michiganac 21:47 18.10.2018

Re: ...

I, po njoj, ukoliko se pomenuti prag razlika pređe dolazi do rastura. Sad, neki se upravo na ovu teoriju i pozivaju kada pokušavaju da objasne raspad SFRJ, uzimajući za primer razvojne razlike između, između ostalog, Slovenaca i naših veselih južnih komšija.


Stanje Yu-ekonomije nema toliko veze sa raspadom SFRJ, ono je samo posluzilo kao izgovor i bilo katalizator neumitnog upokojenja. Krucijalan razlog je razmimoilazenje u koncepciji zamisli o Jugi - Srbalji su je kapirali kao konacno rjesenje, Hrvacani najvecim dijelom (izuzev jednog dijela primoraca, bodula, Istrijana, Dalmatinaca i Dubrovcana) samo kao tranzitivno na putu ka ostvarenju "tisucljetnog sna" (sto u krajnjem smislu predstavlja anahronu, praznu ljusturu - jalov inkubator bez iole naznaka da bi se iz toga mogla izroditi neka velika, plodonosna ideja - o tome je npr. Boris Buden decidirano govorio), a proracunati Dezelci su se samo slepali i vrebali trenutak kad ce se ovi iznova pohvatati za vratove, da uhvate prvu krivinu..
No, i da se ne lazemo bas, bili su i najprogresivniji, /-avangardniji i /-preduzimljiviji. Posljednje sto su htjeli je da gube vrijeme i trpe ta glozenja, Yu-hramanja i smaranja..


Sad, ako bismo se ovako dokoni poigravali s SBBKBB-istorijom, mozda da zamislimo sta bi se dogodilo da je zazivio onaj Sretenjski ustav iz 1835 i kukavni Serblji blagovremeno se ratosiljali monarhije i onog 'pustog turskog' (u tom fantast. scenariju podrazumijeva se - i da su ih ostale okolne imperijalne azdaje pustile da dihaju).. izrasla bi Srbija, cijenim, u mnogo primamljiviju, emancipovaniju vocku / obecani 'lightouse' za sve druge koji je danas sa indignacijom odbacuju.

anonymous anonymous 18:43 17.10.2018

Зато ....!

anonymous anonymous 18:57 17.10.2018

Re: Зато ....!
" У ЕУ ћемо бити примљени кад будемо научили да пијемо чај из Дишанове шоље "
tasadebeli tasadebeli 19:52 17.10.2018

Re: Зато ....!

anonymous" У ЕУ ћемо бити примљени кад будемо научили да пијемо чај из Дишанове шоље "Својевремено су злобни субверзивни елементи међу Србима шеровали овај клип тврдећи да ће српски сељак морати то да научи своје прасиће ако желимо да уђемо у ЕУ.
adviser adviser 18:45 17.10.2018

Da.

Rokaj Tomo !

tasadebeli tasadebeli 20:00 17.10.2018

Re: Da.

adviser
Rokaj Tomo !
РокаааааЈ, Чарлиииии!!! *

_________________________________________________________________________

* -


stefan.hauzer stefan.hauzer 09:10 18.10.2018

Re: Da.

Sine, na breši rusofilstva ostao sam sAm


mariopan mariopan 19:23 18.10.2018

Re: Da.

РокаааааЈ, Чарлиииии!!! *


Jesmo lepo rekli da ne ofiramo tuđe identitete?
vrabac_onaj vrabac_onaj 20:54 18.10.2018

Re: Da.

stefan.hauzer
Sine, na breši rusofilstva ostao sam sAm

Ниси!

stefan.hauzer stefan.hauzer 16:15 19.10.2018

Re: Da.

Ima nas!vcucko vcucko 19:19 19.10.2018

Re: Da.

nask nask 21:02 17.10.2018

Budućnost vs prošlost

Sva objašnjenja logična, mada ostaje ono: što je logično ne mora da bude i tačno.

Pitam se samo da li smo mi kao država, društvo i narod nešto naučili iz rasturanja te dve Jugoslavije i da li će nam eventualno to znanje pomoći da ne rasturimo ili nam ne bude rastureno ovo što sad imamo.

Sve te teorije i modeli su nekako primenljivi na prošlost, a mene zanima da li iste teorije i modeli mogu recimo da predvide hoćemo li, i ako mora, kada ćemo davati parastos EU. Ovaj Brexit mi dođe nekako kao Cankarjev dom, a ovo čudo u Italiji je već korak dalje, recimo poslednji kongres SKJ.

dolazel dolazel 23:30 17.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

da li smo mi kao država, društvo i narod


Srbija nije nezavisna drzava vec strani protektorat gde je doslo do strahovitog raslojavanja i gotovo iscezavanja srednje klase. Socijalni mir postoji samo zahvaljujuci povremenim kreditima iz inostrastva i prodajom skoro svih doskora drzavnih resursa ukljucujuci i strateske. Na vlasti je uvek ona politicka garnitura koja je spremna da igra kako velike sile sviraju (ili samo jedna od njih npr Rusija u slucaju Milosevica) sta god im u tom trenutku odgovara i to traje evo vec 30 godina.
U medjuvremenu ekonomija je na izdisaju, citava srpska sela a bogami i neki gradovi ostaju bez ljudi, stanovnistvo po siromastvu je u rangu sa siromasnijim zemljama Afrike, dok mladi beze u svet u potrazi za boljim zivotm a stari, kojih je sve vise u Srbiji, ostaju na milost i nemilost unistenim i raspadnutim ostacima socijalnog, penzionog i zdravstvenog sistema.
I dok se stanovnistvo koje postaje sve siromasnije svakoga dana zabavlja gledajuci rijaliti programe, u toku je pljacka svega sto jos ima da se opljacka putem interesnih grupa, "tajkuna" i "kontroverznih biznismena" (moderni izrazi za lopove, secikese i bitange raznog formata)uglavnom bliskih politicarima na vlasti sa kojim su u dilu (setite se samo Ivice Dacica i afere "Kofer" i Olivera Dulica i vebsajta od 25000 evra; od boljih igraca vredi pomenuti Mladjana Dinkica koga je hrvatski novinar Margetic optuzio da je ucestvovao u pranju novca sa Kipra).

Ista, ako ne i gora situacija je u svim drzavicama (tacnije stranim protektoratima) nastalim iz bivse Jugoslavije. Ne postoji trenutno nikakav pokazatelj da ce situacija da se promeni u skorije vreme (ako ima voleo bih da me neko demantuje).
tasadebeli tasadebeli 07:05 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

nask
Sva objašnjenja logična, mada ostaje ono: što je logično ne mora da bude i tačno.

Pitam se samo da li smo mi kao država, društvo i narod nešto naučili iz rasturanja te dve Jugoslavije i da li će nam eventualno to znanje pomoći da ne rasturimo ili nam ne bude rastureno ovo što sad imamo.

Sve te teorije i modeli su nekako primenljivi na prošlost, a mene zanima da li iste teorije i modeli mogu recimo da predvide hoćemo li, i ako mora, kada ćemo davati parastos EU. Ovaj Brexit mi dođe nekako kao Cankarjev dom, a ovo čudo u Italiji je već korak dalje, recimo poslednji kongres SKJ.Зато ваљда Владимир Петровић у тој емисији Агора и рече да је погрешан пут питати се ЗАШТО се распала Југославија него да се треба питати ШТА се то у ствари распало.

Не знам да ли си преслушао емисију? И Штикс и Петровић су изнели један занимљив податак. Наиме, они рекоше, на основу свог истраживачког рада по разним архивима, да ми данас имамо о Југославији много више докумената који су настали деведесетих него осамдесетих година прошлог века. (Што је ипак апсурдно, зар не? Јер осамдесете данас важе као године сређене државе са својим системом вредности, а деведесете данас важе као деценија распада свега...)

И да када тражиш нека документа из осамдесетих, врло често наиђеш у архивима на празне фасцикле, кошуљице. Педантно је документ забележен, архивиран, кошуљица има сигнатуру, опис докумета, све што треба, али документа нема у фасцикли.

На то исто ми се жалио и мој другар историчар који се такође бави научним радом. Он ми рече да је чак и у војном архиву иста ситуација, па ми ово што рекоше Штикс и Петровић није било неко изненађење..

Самим тим, било какав озбиљан истраживачки приступ проучавању те земље, Југославије, и њене историје из данашње перспективе 2018. године буде и отежан. Нарочито за деценију пред сам распад, осамдесете.

Историчари (Штикс и Петровић, али и овај мој другар) мисле да јесте у питању наша већ пословична немарност и аљкавост, али да је она само делимично у питању, а да је добрим делом у питању и то да су неки од тих докумената сасвим намерно склањани и да многи од њих леже по приватним кућама или сефовима у банкама одређених кругова који су имали ту могућност и приступ документима да би били у прилици да их склоне.
tasadebeli tasadebeli 07:33 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel

Na vlasti je uvek ona politicka garnitura koja je spremna da igra kako velike sile sviraju (ili samo jedna od njih npr Rusija u slucaju Milosevica)Нисам ја баш тако убеђен у ово што кажеш за Милошевића.

Благоја Аџић да, Кадијевић да, мада и они не баш сасвим сигурни у то шта ће учинити њихове газде и да их у том свеопштем комешању можда и не пусте низ воду као део неког њу дила са својим новим "партнерима", дојучерашњим противницима.

(Одслушај шта је у емисији Агора испричао Владимир Петровић о том видео снимку седнице Председништва СФРЈ у шињелима у неком војном склоништу 1991. када нису знали да ли их је то војска ухапсила и извела државни удар или шта... Па Кадијевић одлази на консултације у Москву, па се враћа... Да би од Председништва онда било тражено да издају наредбу, као врховни командант војске, да та војска изврши државни удар против свог врховног команданта. Пази, тражи војска да Председништво легализује државни удар против себе самог. Лудница је, канда, остала откључана, је л' те?)

Али Милошевић руски човек све то време? И пре 1991? Нисам баш сигуран у то.

Барем не пре Дејтона.

Пре Дејтона Милоошевић је обављао прљави посао, али мислим да је то било за рачун другог газде (Коме је, геостратешки гледано, одговарао распад југославије баш у том тренутку? Коме је то одговарало, одговара и данас, да Балакн буде за Европу исто што и Авганистан за Азију?), а тек после 1995. долази до Милошевићевог приближавања Русији, а нарочито је тај курс заузет са отпочињањем оружаних сукоба на Косову и Метохији 1996, 1997, 1998. када је, изгледа ми, Злоба схватио да су га се дојучерашњи заштитници одрекли јер му избијају из руку главни адут за опстајање на власти. (Нисмо ми њега на улицама називали "Слобо-Садаме" без разклога. Иста прича и исти рецепт је примењен у оба случаја.)

А осим тога, не заборави ни о каквој то Русији деведесетих причамо.

Деведесетих Русија није била ова данашња Путинова Русија, него Русија једног Јељцина, Березовског и сличних им. Дакле, нешто ипак мало другачије од овога данас. Чак тада и извргавано јавном подсмеху дојучерашњг великог непријатеља из хладноратовског периода 1945-1989 (Пад Зида као симбол краја Хладног рата.)

Јбг, то је била нека другачија Русија од ове данас.

Беше то Русија натопљена вотком у очајању због онога у чему се нашла и шта јој раде, те како је силују интернационални лихварски кругови, зар не?

(Раскољников Достојевског, беше, потегао сикирче и оверио бабу лихварку због истих тих ствари, само на микронивоу, у Злочину и казни, зар не? )

(Чујем недавно да се снима и филм о упаду оне руске војне јединице из Босне и заузимању приштинског аеродрома после повлачења наше војске по потписивању Кумановског споразума 1999.

'Ајде, видећемо да ли ће у том филму бити пуштено и нешто ново, нешто што до сада нисмо знали.)


dragosevacsutra dragosevacsutra 09:31 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

(Чујем недавно да се снима и филм о упаду оне руске војне јединице из Босне и заузимању приштинског аеродрома после повлачења наше војске по потписивању Кумановског споразума 1999.

'Ајде, видећемо да ли ће у том филму бити пуштено и нешто ново, нешто што до сада нисмо знали.)
cuo sam bice odlicna prica, siguran sam.

komandandovao im je junus bek jevkurov, sadasnji predsednik ingusetije, i da ironija bude jos veca - musliman.

odlican lik, imao sam priliku da ga upoznam i to je bio jedan od onih fascinantnih susreta koji ostaju u secanju za ceo zivot.


tasadebeli tasadebeli 11:09 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dragosevacsutra

komandandovao im je junus bek jevkurov, sadasnji predsednik ingusetije, i da ironija bude jos veca - musliman.Ето видиш, и то је одличан пример за те наше углове гледања одакле нешто посматрамо, а који нас онда заведу на погрешну страну.

Наиме, конкретно, ми када размишљамо о догађајима на Косову и Метохији и о Албанцима, увек све то гледамо, поред интереса НАТО и органозованог међународног криминала, најчешће кроз призму ислама, оног политичког и геостратешког ислама (Зелена трансверзала кроз Балкан итд.). И ја исто тако често упаднем у тај угао...

А у ствари није баш тако, је л' да?

Хоћу да кажем (пример да бих скратио на шта то мислим) да Ругова јесте био Ибрахим. Али је најмање од свега био заступник интереса тог политичког геостратешког ислама, већ је на Косову и Метохији пре заступао интересе неких других. Нарочито пре ратних сукоба 1999. па чак и на почетку самих ратних сукоба.

П.С. - Ко се овде још сећа и помиње преговоре Ругова-Милошевић, а у циљу предупређивања распламсавања оружаних сукоба на Косову и Метохији или, касније, њиховог смиривања?


Pre ovog susreta u haškoj sudnici, Milošević i Rugova susreli su se inače tri puta...

I pored bitno promenjenih okolnosti, deo kosovske javnosti nije ispratio Ibrahima Rugovu na ovaj put baš sasvim bezbrižno. Pojedini listovi u Prištini podsećali su da Rugova zaista duguje objašnjenje o tome kako je za vreme rata ostao na Kosovu, o čemu je tada u nekoliko navrata razgovarao sa Slobodanom Miloševićem i Milanom Milutinovićem i pod kojim je okolnostima kasnije otišao u Italiju. U Prištini se izgleda još više strahovalo od mogućnosti da optuženi podseti "krunskog svedoka" na niz predratnih i posleratnih izjava, posebno onih o OVK, koje je Milošević svakako imao u rukama (lako se skidaju sa interneta) i koje su za Ibrahima Rugovu mogle da budu više nego neprijatno podsećanje na ono što je nekada govorio. Posle dvodnevnog Rugovinog boravka u sudnici ispostavilo se da sadašnji predsednik Kosova mirno može da se vrati u Prištinu. Tamošnji mediji posebno su podvukli njegovu izjavu da nikada nije bio meta Albanaca (suprotno Miloševićevim tvrdnjama da mu je srpska policija spasila život i ubila atentatora koga je navodno poslao Hašim Tači nadomak njegove kuće), a još više onu da je OVK stvorio narod i da se ona borila za slobodu naroda. Bar u nekoliko navrata 1998. godine, Rugova je javno sumnjao da je OVK "narodna" i govorio da je pre reč o tvorevini srpske tajne policije, možda i samog Vojislava Šešelja, što mu Tači i ostali iz šume nikada do kraja nisu oprostili.

ŠTA NIJE REČENO: "Surfovanjem" po internetu nailazi se i na nekoliko izjava sadašnjeg predsednika Kosova iz kojih se naslućuje da je njegova prošlonedeljna haška priča ipak bila značajno prerađena i usmerena na čuvanje nacionalnih interesa (i sopstvene pozicije) onako kako ih on danas vidi. Nekoliko dana pošto je početkom maja 1999. stigao u Rim, Rugova je izjavio da "nije izdajnik" svoga naroda. "Nisam mogao da ne pokušam da ne pregovoram sa Miloševićem", rekao je tada objašnjavajući zašto je išao u Beograd. Nešto kasnije AFP beleži njegovu izjavu po kojoj je napustio Kosovo da bi se sastao sa svojim saradnicima, ali i priznanje da je "imao kontakte sa Beogradom" i da je razgovarao "o stvaranju klime poverenja".

U tim prvim danima po odlasku sa Kosova Rugova je u Rimu i u ostalim evropskim prestonicima često pominjao autonomiju Kosova, a ne nezavisno Kosovo. Svojim italijanskim domaćinima saopštio je tada da se "sa Miloševićem može razgovarati o autonomiji". Prema nekim agencijskim izveštajima 9. maja u Briselu je rekao kako bi se u budućim pregovorima moralo doći do "autonomnog Kosova u okviru Jugoslavije". Ljuti na njega zbog ovakvih stavova čelni ljudi OVK (Jakup Krasnići) poručuju mu tada iz Tirane da on nema mandat da pregovara o budućnosti Kosova. Rugova na to 17. maja uzvraća iz Bona porukom da njegova DSK ne priznaje Tačijevu vladu proglašenu u egzilu. Dva dana kasnije, svetske agencije, takođe u Bonu, beleže njegovu izjavu da bi trebalo "razoružati separatističku OVK" i poziv međunarodnoj zajednici da prestane sa prodajom oružja. U avgustu iste godine, pošto su na Kosovo već naveliko stigli vojnici KFOR-a, Rugova menja mišljenje i za nemački "Špigl" izjavljuje kako "Srbi više nemaju pravo nad Kosovom" i kako je konfederacija sa Albanijom "pitanje budućnosti". Ovde bi se zapravo pre moglo govoriti o povratku na neka stara razmišljanja lidera kosovskih Albanca koji je još mnogo pre rata 1999. godine povremeno tvrdio kako je otcepljenje Kosova moguće postići ako se ono "demilitarizuje i dođe pod međunarodnu zaštitu". Prvi preduslov – demilitarizacija – očito još nije ispunjen.

Bez obzira na funkciju koju ima i ugled koji uživa među svojim sunarodnicima, Ibrahim Rugova je pred Haški sud stigao kao prilično ranjiv svedok optužbe, a manje kao adut na kome bi tim Karle del Ponte mogao da previše zaradi. Milošević mu je pomogao da iz sudnice izađe neokrznut i da po povratku u Prištinu zasluži špalir onih koji smatraju da je uverljivo svedočio o stradanju svoga naroda.

Iz svedočenja političara u haškoj sudnici do sada se međutim, ponajmanje saznalo o žrtvama i stradanjima (ispada da oni među sobom o tome nisu preterano razgovarali), a tek ponešto o tome šta je prethodilo ratu, ili kako se može tumačiti ustav, ukoliko je sudija Mej smatrao da je tako nešto relevantno.(Vreme 592, 9. maj 2002.)
nask nask 11:51 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

Apropo arhiva. Ima tu svega i svačega (ono što se spominje u emisiji i što ti navodiš) ali generalno malo toga je ne/namerno uništeno. Jedan od najboljih (ratnih) drugara mog burazera je bio godinama na čelu jedne od najvećih arhivskih institucija (SRJ i RS) i od svih anegdota su meni uvek bile najiinteresnatnije one kako glavonje svih tipova i formata pokušavaju od tih arhivskih čelnika da naprave (naprasne) najbolje prijatelje.

Kablovska. Verovao ili ne, dok je u drugoj polovini osamdesetih Kosovo republika još uvek bilo aktuelno, moja ideja je bila da se problem reši obaveznom satelitskom TV na Kosovu i prinudnim gledanjem MTV-a po par sati dnevno. I ja kad gledam recimo CL ne razmišljam o životnim pitanjima i zašto/šta se raspada (u meni).

Edit Mrtvi sagovornici iz dokumenata, rečenica do jaja.
apostata apostata 13:52 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dragosevacsutra
cuo sam bice odlicna prica, siguran sam.

komandandovao im je junus bek jevkurov, sadasnji predsednik ingusetije, i da ironija bude jos veca - musliman.

odlican lik, imao sam priliku da ga upoznam i to je bio jedan od onih fascinantnih susreta koji ostaju u secanju za ceo zivot.


Od filma ništa ne očekujem ..,a Junus-Bek Bamatgireviča nema ni u naznakama.

maksa83 maksa83 15:33 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

Od filma ništa ne očekujem ..,a Junus-Bek Bamatgireviča nema ni u naznakama.

Meni se već sviđa saundtrek. Doduše ja sam jeftin, mene kupiš sa par rifova i odvrnutim drajvom...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:30 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost


Беше то Русија натопљена вотком у очајању због онога у чему се нашла и шта јој раде, те како је силују интернационални лихварски кругови, зар не?

(Раскољников Достојевског, беше, потегао сикирче и оверио бабу лихварку због истих тих ствари, само на микронивоу, у Злочину и казни, зар не? )


Misao dostojna Mite Ljotića dok sozercava u oltaru kod Vladike Nikolaja činosaslužujući pri satvorenju svete tajne evharistije.

PS. Sirota Rusija, uvek jadna, mala. Verovatno je i njena agresivnost opravdana internacionalnim lihvarizmom - a ona, sirotica nipošto internacionalno ne lihvariše.
dragosevacsutra dragosevacsutra 18:45 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

Od filma ništa ne očekujem ..,a Junus-Bek Bamatgireviča nema ni u naznakama.


sad kad sam video trailer, ni ja bas ne ocekujem previse. ne kapiram - cija je produkcija? na pocetku je spica 20th century fox?

(by the way, trebalo bi im javiti da je sad 21st century; bas kao i onomad DOSu da vise nisu opozicija nego (bilI) vlast).
tasadebeli tasadebeli 20:30 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

Srđan Fuchs

Misao dostojna Mite Ljotića dok sozercava u oltaru kod Vladike NikolajaМа јок, него Достојевског и Јустина Поповића као представника словенске васељене у Европи.

Морам ти признати да су ми помало досадни овакви искази сморених демоде светионика антифашизма профила салонско-левичарског Шарли Ебдоа на привременом раду у Лас Вегасу.

А тек о оронулим кулама стражарама на бранику узавреле отаџбине од разулареног антисемитизма 21. века и да ти не причам...


apostata apostata 21:25 18.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dragosevacsutra


sad kad sam video trailer, ni ja bas ne ocekujem previse. ne kapiram - cija je produkcija? na pocetku je spica 20th century fox?


Ma neka zajednička.
Fox je četvrta po redu i nedavno je došla u Rusiju. Prva je bila Sony, onda Universal, pa zatim Disney, a uskoro se očekuje i Paramount.

Ćim vidiš bilo šta od toga prvo na početku filma, odmah možeš znati da tu nema ništa izvan uzusa holivudskih akcija.
dolazel dolazel 03:15 19.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

Али Милошевић руски човек све то време? И пре 1991? Нисам баш сигуран у то.


Pa ovako, da se razumemo tu svi mozemo da nagadjamo samo ali da slozim cinjenice prvo:

1. Ono sto je apsolutno sigurno je da Milosevic nije radio u interesu Srba ili bilo koga na Balkanu. On je jednostavno gledao svoj interes i kako da ostane na vlasti a na kraju nije uspeo da ocuva ni svoj interes vec je zavrsio u zatvoru u kome je i umro (doziveo je sudbinu koja vise prilici nekom africkom diktatoru sto mu i prilici).
2. Ovo je interesantno: i zena i sin su mu dobili azil u Rusiji. Njegov rodjeni brat Borislav Milosevic je radio kao ambasador u Moskvi od 1998 dok nije smenjen nakon pada brata mu, medjutim on je nastavio da zivi u Moskvi i radio kao direktor naftne kompanije (!). Kad se Milosevic razboleo u zatvoru trazio je lecenje u Moskvi.
Cisto radi poredjenja: Kad su Frako Simatovic Frenki (Hrvat koji je sve vreme 90tih bio drugi covek po znacaju u DB-u Srbije) i Jovica Stanisic (najmocniji covek DB-a 90tih) zavrsili u Hagu njihova zajednicka odbrana je bila da su jos od 1990 bili u direktnom kontakt i saradnji sa CIA.
3. tacno je da je RUsija bila jako slaba sa velikim previranjima pogotovo tokom Jeljcinovog perioda. Medjutim, to je takodje bila i drzava gde je grupica ljudi bliski vlastima dosla do gotovo neverovatnog bogatstva i desavalo sa da covek u roku od par godina postane od golje multimilijarder. Da bi se neko tako obogatio ono sto mu najmanje treba u to vreme je uredjena drzava i prisustvo stranog faktora koji bi mogli, jeli, da ga sprece u "otudjenju" drzavne imovine.

Ono sto po meni najvise objasnjava sve je zanimljiva koincidencija dogadjaja na Kosovu pocev od 1996 nadalje. Naime, ono sto Milosevicu sigurno nije trebalo tada je cackanje mecke na Kosovu u to vreme. Upravo je zavrsio sa Dejtonom i u zapadnim medijima slavljen kao "faktor stabilnosti i mira na Balkanu". To je recimo bio okret od 180 stepeni u odnosu na prethodni odnos medija prema njemu ("sarajevski mesar" i slicno)
Ono sto se u Rusiji dogadjalo u to vreme po je takodje veoma interesantno. Naime Ruska ekonomija je bila u jako teskom polozaju. Racun za rat u Ceceniji je bio preko 6 milijardi dolara(to jos bez troskova za oporavak i izgradnju Cecenije). Rublja je imala fiksiran kurs da bi se nekako odrzao socijalni mir a vlada je imala konstantan fiskalni deficit. Onda su se desile 2 stvari: Azijska finansijska kriza 1997 i pad cena nafte i teskih metala sto doprinelo padu naglom rezervi stranih valuta Rusije. Onda su usledili idiotski potezi Jeljcinove vlade ukljucujuci pokusaj drzave da odbrani fiksni kurs rublje. Situacija je dosla dotle da se ukljucio i MMF i i svetska banka sa kreditima koji su samo kupili malo vremena. Od Oktobra 1997 do Avgusta 1998 Rusija je potrosila 27 milijardi dolara da odbrani kurs rublje (mali detalj: od 22 milijarde dolara kreditnog paketa koje je MMF i svetska banka odobrila Rusiji, 5 milijardi dolara je nestalo cim su pare prebacene u Rusiju).
17 Avgusta 1998 Rusija je konacno devaluirala rublju i objavila nemogucnost placanja domacih dugova kao i moratorijum na placanje spoljnih dugova (takve stvari su veeliki no-no u svetskoj ekonomiji i po pravilu su rezervisane za latino banana drzavice i poneku africku drzavu sa svezim diktatorom na celu) Eventualno je vlada ukinula fiksni kurs rublje i dopustila da rublja ima plivajuci kurs. Rezultat: u avgustu 1998 je rublja bila 6.43 rublje za dolar da bi vec 21 septembra kurs bio 21 rublja za dolar.
Dakle Rusija je bila jako slaba ekonomski u to vreme.
Inace premijer u vladi Jeljcina u to vreme (doduse ne sve, vec sa pauzama) je bio Viktor Cernomirdin, veliki prijatelj Milosevica i covek koji je svedocio u Hagu u njegovu korist gde je takodje i negirao da je Rusija sve vreme bila Milosevicev saveznik.
milisav68 milisav68 05:36 19.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel
Pa ovako, da se razumemo tu svi mozemo da nagadjamo samo ali da slozim cinjenice prvo:

Ajde :)

Jovica Stanišić je smenjen u oktobu 1998. a 30. maja 2013. oslobođen je po svim tačkama optužnice Haškog suda.

Špijun koji se sklonio u samicu

Stanišićev sin je prošao obuku pilota u SAD, i sad tu i tamo "vozi" naše "kontraverzne biznismene".

Tek toliko da se zna.
tasadebeli tasadebeli 08:42 19.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel

1. Ono sto je apsolutno sigurno je da Milosevic nije radio u interesu Srba ili bilo koga na Balkanu. On je jednostavno gledao svoj interes i kako da ostane na vlasti a na kraju nije uspeo da ocuva ni svoj interes vec je zavrsio u zatvoru u kome je i umro (doziveo je sudbinu koja vise prilici nekom africkom diktatoru sto mu i prilici).Тако је, ту се слажемо.

Ovo je interesantno: i zena i sin su mu dobili azil u Rusiji.


После 5. октобра 2000.

Njegov rodjeni brat Borislav Milosevic je radio kao ambasador u Moskvi od 1998


Од 1998, дакле после Дејтона, а оружани сукоби на Косову и Метохији већ увелико трају.

Ono sto po meni najvise objasnjava sve je zanimljiva koincidencija dogadjaja na Kosovu pocev od 1996 nadalje. Naime, ono sto Milosevicu sigurno nije trebalo tada je cackanje mecke na Kosovu u to vreme. Upravo je zavrsio sa Dejtonom i u zapadnim medijima slavljen kao "faktor stabilnosti i mira na Balkanu". To je recimo bio okret od 180 stepeni u odnosu na prethodni odnos medija prema njemu ("sarajevski mesar" i slicno)


Тако је. Није Милошевић ни чачкао јер му то није ни требало. (Покушаји преговора са Руговом су најбољи доказ за то.)

Знамо ко је чачкао.

Како се зове она будалетина из ЦИА која је од поубијаних ОВК терориста (тада је ОВК још увек у Вашингтону на листи терористичких организација), прецизније речено нарко дилера и учесника у промету и продаји опојних супстанци, ( )направила медијску слику "геноцидне прекомерне употребе силе српске полиције" у Рачку? Заборавио сам име оном кретену... (Видети и под Хелен Ранта.)

Cisto radi poredjenja: Kad su Frako Simatovic Frenki (Hrvat koji je sve vreme 90tih bio drugi covek po znacaju u DB-u Srbije) i Jovica Stanisic (najmocniji covek DB-a 90tih) zavrsili u Hagu njihova zajednicka odbrana je bila da su jos od 1990 bili u direktnom kontakt i saradnji sa CIA.


То и ја причам. И поуздано знам, из прве руке, да "побуњеници" из Српске Крајине почетком деведесетих на Плитвицама нису носили ни руско наоружање ни домаће наоружање (и поред пуних магацина ЈНА одакле су се зенге наоружавале) него америчко наоружање.

Naime Ruska ekonomija je bila u jako teskom polozaju.


Тако је, и ту се слажемо. Таква Русија је тешко и себи помагала, а камоли другима.

Inace premijer u vladi Jeljcina u to vreme (doduse ne sve, vec sa pauzama) je bio Viktor Cernomirdin, veliki prijatelj Milosevica i covek koji je svedocio u Hagu u njegovu korist gde je takodje i negirao da je Rusija sve vreme bila Milosevicev saveznik.


Е, ту сада (заједно са Милошевићевим братом, сином и женом у другој половини деведесетих) долазимо до оне моје тезе да и не можемо све то да посматрамо као неку замрзнуту слику, фриз фрејм, него пре као калеидоскоп.


"Jack was a pimp. A bagman for the Dallas mob. Ran guns to Castro when he was on our side. Castro was almost with us till we tried to whack him. Everybody keeps flipping sides. It's funny game, man!"
Па... Испада да се у свему слажемо и да нам се коцкице склапају у мозаик?

Једино у чему се не слажемо:

tacno je da je RUsija bila jako slaba sa velikim previranjima pogotovo tokom Jeljcinovog perioda. Medjutim, to je takodje bila i drzava gde je grupica ljudi bliski vlastima dosla do gotovo neverovatnog bogatstva i desavalo sa da covek u roku od par godina postane od golje multimilijarder. Da bi se neko tako obogatio ono sto mu najmanje treba u to vreme je uredjena drzava i prisustvo stranog faktora koji bi mogli, jeli, da ga sprece u "otudjenju" drzavne imovine.


Јер страни фактор хоће ту имовину за себе, а не да је дели са неким домаћим башибозуком?Ти стварно верујеш да "присуство страног фактора" може да спречи корупцију и организовани криминал у некој држави?

По мени, пре може да га распламса и развије...

Зар ти приватизација у транзицији у Србији (која још увек није завршена) није довољан доказ за то?

Примери:

1) Британски инвестициони фонд Салфорд у српској индустрији млека и млечних производа (ЛИНК)

Последице: Мој пријатељ из срца Шумадије који је имао фарму крава и његова породица односила медаље на сточним сајмовима за шампионска грла још од осамдесетих, па и током деведесетих, данас је спао на то да има две краве и да се у кући празнује када се макар једна од њих отели.

2) Хрватске фирме у Србији (нарочито у прехрамбеној индустрији и трговини) које дивљачком приватизацијом претварају Србију у колонију каква није била ни у СФРЈ својевремено (ЛИНК)

3) Хоћеш да ти причам о тржишту школских уџбеника у Србији? То најбоље познајем. И о моћним лобијима издавача који утичу на промене или на доношење нових закона какви њима одговарају у области образовања у Србији? (ЛИНК)

"Strani izdavači vladaju srpskim tržištem udžbenika", Политика, 23. мај 2018. године (ЛИНК)

Мени се пре чини, гледајући све ово већ скоро две деценије, да то "присуство страног фактора" уме јако добро да налегне на домаће пилићаре и башибозук и да са њима живи у једној лепој симбиози.

(Погледај само ко нам се то све изређао на месту председника Привредне коморе Србије у последњих 20 година.)

Зато и не верујем да је у Русији после деведесетих била нека велика штета за саме Русе када је то "присуство страног фактора" смањено (отуд и ове санкције Русији и нови "хладни рат" који данас гледамо).

А деведесетих је "присуство страног фактора" у Русији свакако било много веће него што је то данас.

Да ређамо само имена из Русије деведесетих: Березовски, Абрамович,...

П.С. - Знаш причу о Роману Абрамовичу (Абрамовицу?)?

Ја се мало заинтересовао када је купио лондонски Челзи после одласка из Русије...

Каже његова биографија да је из КГБ породице. И да је и сам радио за дотичну фирму. А његово име у јавности у Русији се први пут појављује у првој половини деведесетих у вези са једном великом афером нестанка преко 400 вагона нафте. Нико није могао да их пронађе.

Пази, Русија јес велика земља, али 400 вагона нафте је 400 вагона нафте, зар не?
tasadebeli tasadebeli 08:54 19.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

milisav68
dolazel
Pa ovako, da se razumemo tu svi mozemo da nagadjamo samo ali da slozim cinjenice prvo:

Ajde :)

Jovica Stanišić je smenjen u oktobu 1998. a 30. maja 2013. oslobođen je po svim tačkama optužnice Haškog suda.

Špijun koji se sklonio u samicu

Stanišićev sin je prošao obuku pilota u SAD, i sad tu i tamo "vozi" naše "kontraverzne biznismene".

Tek toliko da se zna.А да не причамо о Шешељуги који уз помоћ мађионичарских трикова баш пред изборе у Србији буде "привремено" пуштен и из хашког затвора у који је привремено и склоњен на опоравак имиџа, је л' те, на рачун пореских обвезника са обавезом да се у тај затвор и врати, али од та посла нема ништа. За сада. Потребан је овде још увек.

Па онда нарочито о Шешељуги после сарајевског мардеља половином осамдесетих када је читава српска интелектуална елита потписивала петицију да се он пусти зарад "слободе говора и мишљења" у СФРЈ.

Па из сарајевског мардеља, "дисидент" правац за Београд, свом брадатом куму, "писцу", такође "дисиденту", који, ево, и у 2018. години још увек лаже Србију својим књигама. (ЛИНК)
(Овај клип пуштам клинцима у школи на часу када радимо "Ко то тамо пева". Цео наш српски "филм" у последњих сто година је у том клипу... )


Тек те ствари да не помињемо...

Па следствено томе онда данас и мали Аца као Шешељугин багаж из деведесетих...

Ко је Ацики радио преизборне кампање до сада? Руси? Ц, јок!

Predsedničku kampanju Aleksandra Vučića i ovog puta radiće izraelska kompanija, ali je već oprobani tim pojačan jednim novim imenom - Aronom Šavivom, vlasnikom kompanije "Šaviv stratedži end kampeins". ЛИНК

Код кога мали Ацика иде на консултације када му је фрка? Код Руса? Ц, јок! ЛИНК


А ми се, иначе, сви овде у Србији закопчавамо на леђима, је л' те?

mariopan mariopan 13:33 19.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel

3. tacno je da je RUsija bila jako slaba sa velikim previranjima pogotovo tokom Jeljcinovog perioda. Medjutim, to je takodje bila i drzava gde je grupica ljudi bliski vlastima dosla do gotovo neverovatnog bogatstva i desavalo sa da covek u roku od par godina postane od golje multimilijarder. Da bi se neko tako obogatio ono sto mu najmanje treba u to vreme je uredjena drzava i prisustvo stranog faktora koji bi mogli, jeli, da ga sprece u "otudjenju" drzavne imovine.


Loreta Napoleoni objašnjava kako su ruski tajkuni postali tako bogati u knjizi "Ološ ekonomija".

Oni su sasvim legalno kupovali akcije od malih akcionara, radnika, koji su, gle čuda, postali jako siromašni da nisu imali leba da jedu, ali su imali akcije svojih preduzeća pa su ih prodavali onome ko im najviše ponudi, sasvim legalna trgovina.

Naravno da im za sve to treba NEuređena država, koju im je pijani Jeljcin omogućio.

apostata apostata 21:49 19.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

3. tacno je da je RUsija bila jako slaba sa velikim previranjima pogotovo tokom Jeljcinovog perioda. Medjutim, to je takodje bila i drzava gde je grupica ljudi bliski vlastima dosla do gotovo neverovatnog bogatstva i desavalo sa da covek u roku od par godina postane od golje multimilijarder. Da bi se neko tako obogatio ono sto mu najmanje treba u to vreme je uredjena drzava i prisustvo stranog faktora koji bi mogli, jeli, da ga sprece u "otudjenju" drzavne imovine.

E moj dolazel.

Vidi ovo - Vladimir Pavlovič Polivanov imenovan je polovinom nov. '94. zamjenikom premijera RF i ujedno i Predsjednikom komiteta za upravljanje državnom imovinom RF (a to ti je tada tamo bio glavni štab privatizacije).

Polivanov tako priča kako je ostao zapanjen kada je došao u Komitet i kada je shvatio da njemu glavnu riječ vode američki savjetnici (bilo ih je oko 50-tak), koji mu čak nisu dozvoljavali da uđe tamo gdje su oni napravili kao nekakav njihov štab.

Prvo što je Polivanov uradio bilo je da im oduzme propusnice i zabrani ulazak u zdanje Komiteta. Negdje u decembru njemu kao zamjeniku premijera dolazi između ostalih dokumenata i pismo ruskog ambasadora u SAD Voronceva u kojem on izvještava kako Amerikanci insistiraju na smjenjivanju Polivanova, jer on usporava tempo privatizacije.

Krajem dec. u Ženevu na sastanak sa Vorenom (na njegovo insistiranje) odlazi Kozirev i nakon praznika (ni dva mjeseca nakon stupanja na dužnost) Polivanov je smjenjen.
Jeljcin mu je tom prilikom rekao da mu je žao, ali da je pritisak bio strahovit i da je u pitanju i novi kredit koji je RF trebala da dobije od MMF.

Polivanov je za vrijeme dok je bio na položaju pokrenuo veliki broj revizija, ali sve je to zaboravljeno za vrijeme njegovog nasljednika.
Najveći uspjeh mu je bilo to što je na njegovo insistiranje Černomrdin zaustavio privatizaciju aluminijumske industrije.
No i to samo nakratko.


dolazel dolazel 02:47 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

Јер страни фактор хоће ту имовину за себе, а не да је дели са неким домаћим башибозуком?
Ти стварно верујеш да "присуство страног фактора" може да спречи корупцију и организовани криминал у некој држави?
По мени, пре може да га распламса и развије...
Зар ти приватизација у транзицији у Србији (која још увек није завршена) није довољан доказ за то?


Ne verujem. Ali poenta jeste da je najvise ruskim oligarsima u to vreme odgovarao sukob "negde daleko" od majke Rusije da niko ne gleda kako se "privatizuju" (tj pljackaju) drzavni resursi. Da recimo nije bilo problema na Kosovu 1996-1999 mozda bi zapao imao vise na oku ono sto se desava u Rusiji i onda ne bi bilo tako lako "prisvojiti" nesto a da te neko ne pita odakle ti to.

Tako da kad imas strani faktor - onda moras da delis profit od kradje. U tome je moja poenta. Zato mislim da je bas Ruskim oligarsima najvose odgovaralo da usredsrede paznju na nekog drugog - pa kad vec imaju svog coveka na Balkanu onda...

Pazi, ja ne tvrdim da tu nije bilo ucesca drugiih igraca - ponajvise Arapa koji jos malo pa ce postati konstitutivni narod u Bosni (vec se vaga predlog) - ali i raznih drugih interesnih grupa koji su kao pravi lesinari nagrnucli cim se staro truplo Jugoslavije pocelo raspadati.

E sad, sto se tice privatizacije kod Srbalja a i drugih former-YU zemalja - to su sve male ekonomije i zarada od privatizacija je realno mala kad se ukljuci moguci rizik na tim prostorima. Bruto dohodak Srbije je od 40 milijardi dolara (samo sto tu moras da iskljucis dosta toga sto potice od donacija itd) dok je BDP Rusije 1.5 triliona dolara. Znaci ruska ekonomija je oko 40 puta jaca od Srpske, potencijal zarade je mnogo veci, da ne pricam o neiskoriscenim resursima itd.

Nekom ozbiljnom igracu u medjunarodnim ekonomskim vodama se uopste ne isplati da se prcka sa Srbijom i posebno njenogm birokratijom. Mislite o tome kad god cujete o "velikom potencijalu za strane investitore" u Srbiji. Ako nisi jaka medjunarodna kompanija sa dobrim kesom i jos boljim politickim ledjima i jasnom idejom kako zaraditi ti nema sta da trazis u Srbiji.dolazel dolazel 03:23 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

Polivanov je za vrijeme dok je bio na položaju pokrenuo veliki broj revizija, ali sve je to zaboravljeno za vrijeme njegovog nasljednika.
Najveći uspjeh mu je bilo to što je na njegovo insistiranje Černomrdin zaustavio privatizaciju aluminijumske industrije.
No i to samo nakratko.


Rezultate je najbolje posmatrati sa istorijske distance. Tri imena su bitna kad je privatizacija ruske aluminijumske industrije u pitanju. Oleg Deripaska, nekadasnji student fizike Moskovskog drzavnog univerziteta, zatim izraelski investitor uzbekistanskog porekla Majkl Cerni i naravno Roman Abramovic koji su zajedno stvorili RUSAL. Deriapska je predsednik RUSAL-a koji je sve do 2015 godine bio najveca aluminijumska kompanija na svetu (sada je druga) i u jednom trenutku najbogatiji covek u Rusiji (sa 28 milijardi dolara u vlasnistvu). Toliko o americkim savetnicima i njihovom uticaju u Rusiji.
adviser adviser 04:57 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel
Polivanov je za vrijeme dok je bio na položaju pokrenuo veliki broj revizija, ali sve je to zaboravljeno za vrijeme njegovog nasljednika.
Najveći uspjeh mu je bilo to što je na njegovo insistiranje Černomrdin zaustavio privatizaciju aluminijumske industrije.
No i to samo nakratko.


Rezultate je najbolje posmatrati sa istorijske distance. Tri imena su bitna kad je privatizacija ruske aluminijumske industrije u pitanju. Oleg Deripaska, nekadasnji student fizike Moskovskog drzavnog univerziteta, zatim izraelski investitor uzbekistanskog porekla Majkl Cerni i naravno Roman Abramovic koji su zajedno stvorili RUSAL. Deriapska je predsednik RUSAL-a koji je sve do 2015 godine bio najveca aluminijumska kompanija na svetu (sada je druga) i u jednom trenutku najbogatiji covek u Rusiji (sa 28 milijardi dolara u vlasnistvu). Toliko o americkim savetnicima i njihovom uticaju u Rusiji.

U dilemi sam po pitanju amerčkih privatizacionih savetnika --- da li da verujem tebi ili apostati ?
Ipak ću se prikloniti apostati, jer njegov iskaz po tom pitanju potvrđuju aktivnosti američkih 'savetnika' svuda po svetu - pa zašto bi onda dešavanja u Rusiji bila izuzetak.
dolazel dolazel 06:53 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

, jer njegov iskaz po tom pitanju potvrđuju aktivnosti američkih 'savetnika' svuda po svetu - pa zašto bi onda dešavanja u Rusiji bila izuzetak.


Rezultati privatizacije u Rusiji govore sami za sebe nevezano kome vise verujes. Cinjenice su cinjenice.
tasadebeli tasadebeli 07:00 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel

Ne verujem. Ali poenta jeste da je najvise ruskim oligarsima u to vreme odgovarao sukob "negde daleko" od majke Rusije da niko ne gleda kako se "privatizuju" (tj pljackaju) drzavni resursi. Da recimo nije bilo problema na Kosovu 1996-1999 mozda bi zapao imao vise na oku ono sto se desava u Rusiji i onda ne bi bilo tako lako "prisvojiti" nesto a da te neko ne pita odakle ti to.Добро. Моја поента је била у том твом не верујем.

А ја, видиш, исто тако не верујем да би пажњу руске јавности у том тренутку историје Русије могао толико баш да заокупира сукоб на неком тамо Косову.

Мислим пре да је пажњу руске јавности заокупирала цела та лажна слика из медија која јој се потурала.

Сергеј Георгијевич Кара-Мурза:"Манипулација свешћу" (ЛИНК)

Преводилац ове књиге, Сава Росић, каже:"Само замените руска имена у књизи српским именима која видите по нашим мединима и то вам је исто то."

Знаш, ни Србија ни Русија не би требало да буду тамо неки Дивљи запад, па ко први пободе заставицу у тој трци, његово је.

А мени баш тако и изгледа приватизација и у Србији и у Русији.

(Као и изјава госпође Мадлен Олбрајт да није фер да само једна земља (читај, Русија) располаже толиким природним ресурсима и да то треба преуредити. (Тражимо праве узроке економских санкција данашњој Русији? Ето их у речима Мадлен Олбрајт.)

Ипак су и Србија и Русија биле некакве државе и много пре појаве каубоја за заставицама којима се обележава заузимање поседа.

И у тој Србији и Русији живи и она огромна сива маса коју називамо "народ" на чије животе је таква каубојштина (сакривена иза речи транзиција и приватизација) оставила итекакав траг и последице на живот.
Tako da kad imas strani faktor - onda moras da delis profit od kradje. U tome je moja poenta.


Да, схватам.

Само моја поента није била у профиту, него у крађи.

Пошли смо од тога зашто је Русија (или било која друга држава) економски слаба у тој ситуацији.

Па зато што јој паразити пију крв, зар не?

E sad, sto se tice privatizacije kod Srbalja a i drugih former-YU zemalja - to su sve male ekonomije i zarada od privatizacija je realno mala kad se ukljuci moguci rizik na tim prostorima.


И баш зато је тај "страни фактор" у приватизацији у Србији био углавном онај локални. Словенија и Хрватска. Односно тајкуни из тих држава са путовницама итд. Па још захваљујући везама и реповима који су се вукли из "социјалистичке самоуправне" СФРЈ...

А било је и има још увек великих иностраних играча по питању инвестиција у Србији.

Нпр. у банкарском сектору (прво је декретом уништен домаћи банкарски сектор захваљујући економистима са гитарама и калашњиковима, па су доведене стране банке у Србију).

Па онда не можемо рећи ни да је британмски инвестициони фонд Салфорд који је монополисао млеко и млечне производе у Србији мали играч за наше појмове.

Или, рецимо, погледај ко данас откупљује (и под којим условима) ексклузивно земљиште по центру Београда на којем су сада већ деценијама стајале рушевине од бомбардовања и онда инвестира у градњу на тим плацевима.

Нису то баш мали играчи за наше балканске услове.

Nekom ozbiljnom igracu u medjunarodnim ekonomskim vodama se uopste ne isplati da se prcka sa Srbijom i posebno njenogm birokratijom. Mislite o tome kad god cujete o "velikom potencijalu za strane investitore" u Srbiji. Ako nisi jaka medjunarodna kompanija sa dobrim kesom i jos boljim politickim ledjima i jasnom idejom kako zaraditi ti nema sta da trazis u Srbiji.


Имам утисак да ти све то гледаш кроз неку призму, неке наочаре, некога ко живи у некој много уређенијој* земљи од Србије (или Русије деведесетих), па видевши како све то функционише у тим неким уређенијим* земљама онда примењујеш те закључке и на оне неуређене државе.

_____________________________________________________________

* - "уређена" земља је погрешан израз, барем када је Србија у питању.

Напротив, по законима и прописима које имамо, по мом мишљењу, ми смо "преуређена" земља. Отуд и та пословично аљкава и спора бирократија која по твом мишљењу отежава инвестиције.

Но није то највећи проблем.

Највећи проблем у Србији је што се постојећи закони и прописи крше или заобилазе или изигравају, а да при томе нико не буде позван на одговорност јер то тако одговара онима који су носиоци политичке моћи којом утичу и на законодавну и на извршну власт. (Као у време самоуправног социјализма.)

Лазар Џамић (централа Гугла за Европу, "No Copy Advertizing" итд.) лепо каже:

"Србија је спој аустроугарске бирократије и турске самовоље."

То ти је најрецизнији опис Србије данас.

___________________________________________________________________________

Rezultate je najbolje posmatrati sa istorijske distance.
Тако је, и ја се све време залажем за то.

Ево ти један леп историјски пример за то:

(Са далекосежним повољним последицама за ту сиву масу звану народ због којег лихварски сектор у Србији и данас, два века касније боли глава јер не зна како то да изврда осим задирањем у свето право на приватну имовину.

По својој мудрости, потез власти Слобе Милошевића са откупом станова спада у исти кош мудрих потеза на ползу народа са далекосежним последицама, како се то чак и данас лепо показује. Лихварском сектору преостаје само да се понаша као револуционарна власт 1945. и да ту приватну имовину, ђа земљу, ђа куће и станове, одузима само неким декретом о национализацији, а то ипак не пије воду у 2018. години. И то је једини адут који овај народ у Србији још увек има у својим рукама и не би никако требало да га изгуби кроз некакве хипотеке на банкарске кредите.

На крају крајева, баш због тога се још увек и одржавамо и постојима. Како-тако, али постојимо. И живи смо. И далеко смо још увек, срећом, од тог лумпен-пролетаријата Запада који као своју имовину већином има само својих десет прстију и ништа више. )


adviser adviser 08:05 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel
, jer njegov iskaz po tom pitanju potvrđuju aktivnosti američkih 'savetnika' svuda po svetu - pa zašto bi onda dešavanja u Rusiji bila izuzetak.


Rezultati privatizacije u Rusiji govore sami za sebe nevezano kome vise verujes. Cinjenice su cinjenice.

U tome i jeste kvaka.
Ja ne verujem baš u te činjenice koje predstavljaju samo vrh ledenoga brega.
A kao što znamo, znatno veća količina leda je ispod nivoa vode.
milisav68 milisav68 08:11 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel
Ne verujem. Ali poenta jeste da je najvise ruskim oligarsima u to vreme odgovarao sukob "negde daleko" od majke Rusije da niko ne gleda kako se "privatizuju" (tj pljackaju) drzavni resursi.Ko i gde da ne gleda?

Na internetu?
Da recimo nije bilo problema na Kosovu 1996-1999 mozda bi zapao imao vise na oku ono sto se desava u Rusiji i onda ne bi bilo tako lako "prisvojiti" nesto a da te neko ne pita odakle ti to.

To su dva odvojena procesa.

Srbija je za Rusiju neki dalji siromašni rođak, kojem tu i tamo učiniš neku uslugu - a da te ništa ne košta.
dolazel dolazel 10:50 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

А ја, видиш, исто тако не верујем да би пажњу руске јавности у том тренутку историје Русије могао толико баш да заокупира сукоб на неком тамо Косову.

Hm, moja teza je da Kosovo baceno kao koska zapadnoj javnosti. Koja crna ruska javnost - oni su tu jos problematicniji nego mi na Balkanu.

И у тој Србији и Русији живи и она огромна сива маса коју називамо "народ" на чије животе је таква каубојштина (сакривена иза речи транзиција и приватизација) оставила итекакав траг и последице на живот.


Na zalost, mislim da je taj narod u isto vreme i zrtva i dzelat jer treba dosta vremena da se ljudi priviknu na zivot u kapitalizmu gde si manje-vise odgovoran sam za sebe. Znam, nije to ni blizu neke uredjene drzave na zapadu ali veruj mi u osnovi se slicno kao u Srbiji zivi i na zapadu samo sa mnogo vise sigurnosti. Ali osnovni princip je isti - borba za opstanak.

Напротив, по законима и прописима које имамо, по мом мишљењу, ми смо "преуређена" земља. Отуд и та пословично аљкава и спора бирократија која по твом мишљењу отежава инвестиције.

Но није то највећи проблем.

Највећи проблем у Србији је што се постојећи закони и прописи крше или заобилазе или изигравају, а да при томе нико не буде позван на одговорност јер то тако одговара онима који су носиоци политичке моћи којом утичу и на законодавну и на извршну власт. (Као у време самоуправног социјализма.)


Naravno. To je rak rana Srbije - i veliki problem. Jer kako da drustvo pocne da funkcionise ako nema jasnih, pouzdanih zakona i pouzdane vlasti da ih odrzava. Zato i kazem da obican investitor nema nikakvog interesa da investira u Srbiju a i ostale bivse yu-drzavice. Jer ko ti garantuje da ti je kapital bezbedan i da ces ga moci izvuci jednog dana? Imam par klijenata koji su stvarno imali iskrenu zelju i cak i pokusali da investiraju u Srbiju, Hrvatsku pa cak i Bosnu ali je rezultat uvek isti - cim shvate igru sa lokalnim birokratam i nepostovanjem zakona ali i obicnih dogovora odustaju od svega.

Zato, da bi Srbija uopste opstala bez obzira na vlast, potrebne su hitne i korenite promene celoga sistema. Ljudi u Srbiji treba da glasaju za onoga ko prvi predlozi korenitu reformu pravnog sistema i uvodjenje strogog postovanja zakona (koji opet moraju da se reformisu tako da se mogu postovati). I na tome poceti korenitu reformu drustva. Onda ce i investitori doci samo od sebe.
tasadebeli tasadebeli 19:37 20.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel

ali veruj mi u osnovi se slicno kao u Srbiji zivi i na zapadu samo sa mnogo vise sigurnosti. Ali osnovni princip je isti - borba za opstanak.Право да ти кажем, то што се живи тако и на Западу, уопште не може да ме утеши... Без обзира и на сигурност.

ko prvi predlozi korenitu reformu pravnog sistema i uvodjenje strogog postovanja zakona


Сви то и предлажу пре него што дођу на власт у Србији. Али зато када дођу на власт...

apostata apostata 01:19 21.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

dolazel

Rezultate je najbolje posmatrati sa istorijske distance. Tri imena su bitna kad je privatizacija ruske aluminijumske industrije u pitanju. Oleg Deripaska, nekadasnji student fizike Moskovskog drzavnog univerziteta, zatim izraelski investitor uzbekistanskog porekla Majkl Cerni i naravno Roman Abramovic koji su zajedno stvorili RUSAL.
Redoslijed nije dobar, a poneko i fali - ruski patrijarsi tog procesa su Vasilij Anisimov i njegov Trustconsult, pa onda tek Lev i Mihail Černi i njihova Trans WORLD Metals Ltd.
Deripaska i Abramovič dolaze nešto kasnije, Deripaska je npr. počeo kao službenik TWM-a.
Deriapska je predsednik RUSAL-a koji je sve do 2015 godine bio najveca aluminijumska kompanija na svetu (sada je druga) i u jednom trenutku najbogatiji covek u Rusiji (sa 28 milijardi dolara u vlasnistvu). Toliko o americkim savetnicima i njihovom uticaju u Rusiji.

Prisvojiti potencijale po proizvodnji aluminija tada najmoćnije države svijeta i među njima takve gigante kao što su dva najveća zavoda na planeti - Bratski i Krasnojarski , koji su već polovinom 60-tih, kada su projektovani, bili predviđeni za proizvodnju milion tona na godinu i sa svim tim barem za neko vrijeme ne uspijeti na tržištu e to već može samo ili idiot ili saboter.

A inače uzimati za primjer Deripasku i njegove milijarde, kao nekakav simbol uspješnosti ruske privatizacije je nešto što ti ne bih preporučio da afirmativno pominješ u Rusiji .
Za 95% Rusa on i ostali sa spiska Forbsa su simbol najveće pljačke u 20 vijeku, banditske otimačine koju se odvijala uz blagoslov mnogobrojnih savjetnika sa Zapada među kojima je najviše bilo Amerikanaca.

Onaj Polivanov kaže kako je njegova kasnija osjetljivost ka industriji aluminija proizišla iz toga što je prvi slučaj koji se zatekao na njegovom stolu bila privatizacija aluminijskog zavoda u Novokuznjecku, koju je njegov potpis trebao da učini konačnom.
Polivanov ju je bez sekunde dvoumljenja poništio, jer je kontrolni paket akcija tog zavoda, čiji su osnovni fondovi bili procjenjeni na više od dvije milijarde dolara, Komitet prodao za 18 miliona $, sa rokom otplate od 5 godina.

djuro.vilovic djuro.vilovic 11:55 22.10.2018

Re: Budućnost vs prošlost

komandandovao im je junus bek jevkurov, sadasnji predsednik ingusetije, i da ironija bude jos veca - musliman.

bila je tu još jedna "opaka faca"
Sergun, Igor Dmitrievich
tasadebeli tasadebeli 08:08 18.10.2018

Калеидоскоп

Мислим да ми грешимо када покушавамо да схватимо неке ствари и из прошлости и из садашњости (на политичком, државном, друштвеном, економском, културном, образовном, лингвистичком, каквом год, па и на индивудуалном плану) зато што то врло често посматрамо као неку замрзнуту слику, некакав фриз фрејм.

Мислим да бисмо боље поимали појаве, појединце и догађаје и из прошлости и из садашњости када бисмо прихватили чињеницу да је то све као један велики калеидоскоп у којем се, када га прислонимо на око, боје и облици непрестано смењују.

(Миланова комплексност?)

Мислим, сви ми као папагаји вазда понављамо да Панта непрестано Тече, али некако не умемо то што говоримо и да применимо...


spinoza spinoza 08:39 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

tasadebeli
Мислим да ми грешимо када покушавамо да схватимо неке ствари и из прошлости и из садашњости (на политичком, државном, друштвеном, економском, културном, образовном, лингвистичком, каквом год, па и на индивудуалном плану) зато што то врло често посматрамо као неку замрзнуту слику, некакав фриз фрејм.

Мислим да бисмо боље поимали појаве, појединце и догађаје и из прошлости и из садашњости када бисмо прихватили чињеницу да је то све као један велики калеидоскоп у којем се, када га прислонимо на око, боје и облици непрестано смењују.

(Миланова комплексност?)

Мислим, сви ми као папагаји вазда понављамо да Панта непрестано Тече, али некако не умемо то што говоримо и да применимо...

Ma Panta ko Panta, probudi se ujutru, umije ne lice nego nucleus gigantocellularis (NGC), crnu kutiju između ušiju u obliku ogromnih neurona koji, po svemu sudeći, diriguju celim ili velikm delovima mozga, i mi kažemo kako smo "svesni" (pardon my French).

I svest je tipičan, iako na vrhu piramide po izazovnosti, "emerging property" kompleksnosti, a phenomenon pa mi kažemo da spada u kategoriju organizacione fenomenologije, gde ...

... možeš da imaš jako mali broj vrlo prostih pravila, tipa pojesti, pompiti, zamoliti osobu boljeg pola za ... još jedan kolač, zveknuti bližnjega svoga po tintati, ... i nema mnogo toga, ali iz tog malog broja prostih pravila izranja kompleksno društvu.

Interesantna osobina organizacione fenomenologije je da možeš uredno da ideš samo u jednom smeru u razmišljanju, zbog malog broja prostih pravila koja se prosto i kombinuju, tipa ako udarim ja tebe dobre su šanse, ili ogromne, da ćeh udariti i ti mene, .... ali je nemoguće uredno ići u drugom smeru, ... tipa zašto se Jugoslavija rapsala

Ne mora neko da bude matematičar i fizičar da bi ovo lako "osetio", može samo da bude i ljubitelj matematike i fizike i prosto tako nekoj osobi skreneš pažnju na neko najdublje znanje i pitaš pitaš je, npr kakva je struktura prostora, ako je, najverovatnije, organizacioni fenomen - i ne mogu da ti kažu, a, možda, za 20 godina naši unuci budu to učili u osnovnoj.

Sa humanities and arts družinom je to nešto teže, psiholozi, sociolozi, politikolozi, ...

Lako je "osetiti" zašto je teže - ti kažeš najlepša je plava boja, ja insistiram nenene najlepša je crvena, ... a okolina nedisciplinovana, razularena, jedan oko nas kaže jes, stvaro, plava je najlepša, a četvrti navalio da je ipak crvena lepša, peti navalio da bije ovo četvoro zašto što je zelena najlepša ...
tasadebeli tasadebeli 09:17 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

spinoza
Interesantna osobina organizacione fenomenologije je da možeš uredno da ideš samo u jednom smeru u razmišljanju, zbog malog broja prostih pravila koja se prosto i kombinuju,


Систем "нула" и "један"?

Па ђа 'вамо, ђа 'намо?

ali je nemoguće uredno ići u drugom smeru, ... tipa zašto se Jugoslavija rapsala


Па да, тачно. Зато се и слажем са Владимиром Петровићем да и не треба да се питамо ЗАШТО се распала, него ШТА се то распало.

Sa humanities and arts družinom je to nešto teže, psiholozi, sociolozi, politikolozi, ...


Јесте теже. Знам.

Зато никако да прихватим и ово:

I svest je tipičan, iako na vrhu piramide po izazovnosti, "emerging property" kompleksnosti, a phenomenon pa mi kažemo da spada u kategoriju organizacione fenomenologije, gde ...... možeš da imaš jako mali broj vrlo prostih pravila


Можеш.

Али та врста комплексности мени нешто не пије воду гледано из угла:

humanities and arts družina, psiholozi, sociolozi, politikolozi, ..

Никако. (ЛИНК)


П.С. -
Ma Panta ko Panta, probudi se ujutru, umije ne lice nego nucleus gigantocellularis (NGC), crnu kutiju između ušiju u obliku ogromnih neurona koji, po svemu sudeći, diriguju celim ili velikm delovima mozga, i mi kažemo kako smo "svesni" (pardon my French).Ауууу!!! Одосмо далеко од историје!(ЛИНК)

Баш зато што још увек немамо ни најбллажу представу шта то puppeteer ради са нама.

Стварно, what does the puppeteer do?

(Да знаш да је и мени понеки пут жао што овај Блог Б92 нема категорију неуролингвистика за ауторске постове! )
maksa83 maksa83 15:42 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

Sa humanities and arts družinom je to nešto teže, psiholozi, sociolozi, politikolozi, ...

E, ovo dole nema veze sa tim što pričaš, ali ne znam gde bih ti drugde to rekao.

Naime, od danas smo zajedno sa Korejom, Iranom, Pakistanom i Etiopijom bleklistovani za korišćenje G Suite servisa (ono što je onomad davno lansirano pod imenom Google Apps for Your Domain). Ovo je izporemećalo dosta ljudi koji koriste te servise za posao.
adviser adviser 16:37 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

maksa83
Sa humanities and arts družinom je to nešto teže, psiholozi, sociolozi, politikolozi, ...

E, ovo dole nema veze sa tim što pričaš, ali ne znam gde bih ti drugde to rekao.

Naime, od danas smo zajedno sa Korejom, Iranom, Pakistanom i Etiopijom bleklistovani za korišćenje G Suite servisa (ono što je onomad davno lansirano pod imenom Google Apps for Your Domain). Ovo je izporemećalo dosta ljudi koji koriste te servise za posao.

Zašto ?!
maksa83 maksa83 16:39 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

Zašto ?!

To treba pitati Ministra za Inovacije i Tennološki razvoj Nenada Popovića - to je onaj sa srcem u Rusiji, dupetom u Srbiji i parama na Kajmanima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:46 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

Како ће само оплести по Србији са том "агресивни плачипичкизам" причом, нећемо знати где нам је дупе а где глава када прође стихија (опет).
anonymous anonymous 18:14 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

maksa83
Zašto ?!

To treba pitati Ministra za Inovacije i Tennološki razvoj Nenada Popovića - to je onaj sa srcem u Rusiji, dupetom u Srbiji i parama na Kajmanima.Slobodan Marković, IT stručnjak, za VICE kaže da je moguće da je uzrok problema FATF, ali da imamo premalo informacija za bilo kakav pouzdan zaključak u ovom trenutku.

Za one kojima se ne "javlja" da je uzrok nešto što bi oni želeli da jeste .


Primer kako se tehnologija zloupotrebljava u političke svrhe od strane globalnih korporacija...


anonymous anonymous 18:35 18.10.2018

Re: Калеидоскоп

adviser
maksa83
Sa humanities and arts družinom je to nešto teže, psiholozi, sociolozi, politikolozi, ...

E, ovo dole nema veze sa tim što pričaš, ali ne znam gde bih ti drugde to rekao.

Naime, od danas smo zajedno sa Korejom, Iranom, Pakistanom i Etiopijom bleklistovani za korišćenje G Suite servisa (ono što je onomad davno lansirano pod imenom Google Apps for Your Domain). Ovo je izporemećalo dosta ljudi koji koriste te servise za posao.

Zašto ?!


FATF - još jedan globalni nedržavni centar moći ...

....koji se navodno bori protiv pranja para i finansiranja terorizma.

Ko normalan u to može da veruje ?

Target su male i "odmetnute " države koje treba diciplinovati, dok se sa druge strane, velikim i savezničkim državama tolerišu najprljavije politike.


Usput


Evaluacijom ove međuvladine organizacije procenjeno je da je Saudijska Arabija postigla dobre rezultate u borbi protiv terorizma ......

Usput 2

Biće da su Rusi krivi ili naši "rusofili " ...Usput 3

Neverovatan je taj sentiment da se " krivica " uvek pripisuje sebi, ili svom narodu , a da se istovremeno ostaje slep za stvarne uzroke i motive moćnika i agresora.

tasadebeli tasadebeli 11:31 18.10.2018

Константе... Историјске и оне друге...

Не, не, драги моји... Једина константа откако постоје Време и Простор јесте неизмерна људска глупост!

Све друго је Панта са текућим рачуном, али људска глупост. Закуцана у Времену и Простору.

И то треба узети обавезно у обзир при проучавању света око нас чак и када су ти ваши закони физике у питању.

Какво је ово дубоко непознавање књижевности, личности писаца и њиховог књижевног дела!!! Иако су та дела на матерњем језику ових потписника овог идиотског апела!


"Zabranite knjige Njegoša i Kiša" (ЛИНК)

Bošnjačka akademija nauka i umetnosti, Bošnjačko nacionalno veće savet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija uputili su apel ministarstvima prosvete i kulture Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Hrvatske i Slovenije da “u skladu sa svojim zakonskim ovlašećenjima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa dve knjige “Gorski vijenac” Petra Prvog Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša.


- Па ко вам је рек'о да то тражите?

- Рек'о нам ефенди Наџак паша из тврђаве на Булевару Краља! Не б' ми, ал' он нам тако рек'о!

(Јбт, каквих ћемо се још глупости наслушати и нагледати! 'Бем ти ово време у којем живимо, ове уши које то слушају и ове очи које то гледају! )
djuro.vilovic djuro.vilovic 23:27 21.10.2018

Re: Константе... Историјске и оне друге...

tasadebeli
Не, не, драги моји... Једина константа откако постоје Време и Простор јесте неизмерна људска глупост!

Све друго је Панта са текућим рачуном, али људска глупост. Закуцана у Времену и Простору.

И то треба узети обавезно у обзир при проучавању света око нас чак и када су ти ваши закони физике у питању.

Какво је ово дубоко непознавање књижевности, личности писаца и њиховог књижевног дела!!! Иако су та дела на матерњем језику ових потписника овог идиотског апела!


"Zabranite knjige Njegoša i Kiša" (ЛИНК)

Bošnjačka akademija nauka i umetnosti, Bošnjačko nacionalno veće savet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji,

a po čemu se ovo razlikuje od ideja one morbidne babe što je ovdje pisala?

tasadebeli tasadebeli 06:17 22.10.2018

Re: Константе... Историјске и оне друге...

djuro.vilovic

a po čemu se ovo razlikuje od ideja one morbidne babe što je ovdje pisala?
Које морбидне бабе? Има по овој Србији, виртуелној и реалној, много морбидних баба и деда...

Иначе, само да ти кажем да се још пре 15 и више година Вигор Мајић, тадашњи заменик министра српске просвете Гаша Кнежевића а сада управник Петнице, јавно залагао и позивао на избацивање народне епске песме "Мали Радојица" из школског програма за српски језик у основним школама Србије.

По њему, спорни су били следећи стихови:

Па увати Хајкуну ђевојку,
одведе је у земљу Србију,
Доведе је у бијелу цркву,
Од Хајкуне гради Анђелију,
па је узе за вјерну љубовцу.јербо су верски нетолерантни, па су опасни за преваспитавање и денацификацију Српчади.

После у Петници кренуо исто са сличним својим "пројектима" за младе и паметне главе у Србији... (ЛИНК)


(Каква и колика будала, или онај најгори људски шљам, мора човек да буде да би пословице или народне епске песме старе по некоолико стотина година посматрао кроз Њу Ејџ наочаре нашег времена у којем се људска права користе за постизање политичких циљева, а не да би унапредила међуљудске односе?

Па дај онда да избацимо и тог Шекспировог Макбета из сваког школског програма и позоришта на кугли земаљској јер је мизогин са овим вештицама пошто, је л' те, међу суђајама нема ниједног мушкарца...)

Хоћу да ти кажем да овакви захтеви, попут овог најновијег за Његоша и Киша, нису нама ништа ново. Запањује једино њихова упорност, константност, у времену које пролази.

А што се мене тиче, могу они сви заједно, и Вигор Мајић и ови данас "заступници" бошњачких "националних" интереса, да ми пљуну под прозор јер ћу ја свакако деци причати и о Његошу и о Кишу и о Малом Радојици, били они званично у школском програму или не.

Уосталом, барем ми Срби имамо већ иза себе једно тешко вишевековно искуство када смо своје "књиге" током тих векова учили напамет и преносили усмено с колена на колено...

Ћераћемо се још...


djuro.vilovic djuro.vilovic 07:20 22.10.2018

Re: Константе... Историјске и оне друге...

Које морбидне бабе?
Bogojevićka , suze se tute ronile kad se preselila u džehennem


zemljanin zemljanin 13:17 18.10.2018

zato

problem je u neodgovarajucem drzavljanstvu i/ili boravistu

srecom ima leka

A GUIDE TO GLOBAL CITIZENSHIP

An in-depth report examining and evaluating citizenship ... citizenship and second passports are offered by a variety of countries in the Caribbean, Europe and Asia.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana