Ljubav| Muzika| Porodica| Roditeljstvo| Život

Trka za san

natasa_tasic_10 RSS / 07.02.2019. u 22:24

hqdefault.jpg

 

 

Ima jedna stvar koju ti niko ne kaže kada postaješ roditelj, a to je da polako stavljaš čačkalice na oči i spavaš što manje.

Nama  je trka za san počela, onog trenutka kada nam se rodilo dete. Sam porođaj je bio komplikovan, te je i moja Maki dobila silne povrede tokom njega,zbog čega su joj prognozirali invaliditet desne ruke, probleme sa vratom, sa obe noge. Hvala Bogu i lekarima, sada je sve dobro.

Međutim, mi smo znali  da će joj oporavak biti težak, a ona je krenula na terapije od šestog dana i to zahvaljujući doktorki Ljiljani Maksimović, koja nas je uputila na prave lekare u Tiršovoj.

Usled grčeva koji su trajali do njenih godinu dana, svakodnevnih terapija,trauma usred porođaja koji je trajao skoro 22. sata, mog pevanja, jako je slabo spavala.

Ni dan danas ne znam kako smo uspeli da skupimo novac i na koji način sam dobila snagu da počnem da vežbam nedelju dana posle porođaja, ali znala sam da mojoj “veknici” treba pomoć i da smo mi jedini koji joj možemo pomoći.

Kako nam je ko dolazio u posetu, baba ili tetka servis, preuzimao je Maki na tih sat, dva dok nas dvoje, polunesvešćeni ležimo u sobi.

Naš najveći strah je bio da zaspi kod babe na grudima dok joj peva pesmicu, “Lolo, Lolo ko te ne bi volo, i Lilice, Lilice, bakina devojčice”.

Moja mama je dolazila kada smo imali probe i koncerte da čuva Maki, jer nam je trebao novac za lečenje, tada mi nismo spavali,već smo vežbali, ali je ona spavala kao top na babinim grudima, a sa njom u polusedecem položaju i moja mama.

Nas dvoje bismo ušli u dnevni boravak, posle probe, a ona “veknica”, bi ispustila takav krik, od kojeg bi se postidele najsnažnije životinje u potrazi za hranom.

Moja mama bi mi je dala, gunđajući kako je dovoljno ne dojim, a moja “veknica”, je od majčinog mleka utrostručila kilažu do 7 meseca. S obzirom da sam imala mleka i za neonatologiju zdušno sam ga delila.

Jednom prilikom tu negde oko njenog 8 meseca i 12 kg imala sam probu u Narodnom pozorištu sa mojim pijanistom Glebom. Ja sam je držala u rukama i stajala, jer ukoliko bih sela, ona bi počinjala da plače. U jednom trenutku, moja koleginica mi kaže da joj dam Maki da je pričuva,dok pevam, jer ja više ruke nisam osećala. Polako joj predajem moje zlato, a ona istog trenutka počinje da plače da sam mislila da će krov da se sruši od silnih decibela, koje tako malo biće proizvodi.

Moj pijanista progovori: “Slađana, daj joj dete, vidiš da je razbuđuješ”. Od tada sam nekako dobila jake bicepse, jer držati 12 kg tek tako nije lako, a moj pijanista Gleb je dobio divnu publiku.

Svako uspavljivanje je započinjalo sa babinim pesmicama, koje sam morala da naučim da pevam, jer niko živ te tekstove pre nije znao, a vala ni melodiju. I sve bi bilo dobro, da buđenje nije bilo negde oko 00 i trajalo do 7, 8 ujutru. Tada bi nastupila klepetala na radio stanici "Slovoljubve", praćena crkvenom muzikom, jer ja više glasa za pevanje u to vreme nisam imala.

Moja “veknica” bi oko 6, 7. ujutru zaspala blaženim snom, a nas dvoje bismo nastavljali posle neprespavane noći svakodnevne aktivnosti da ispunjavamo sa čačkalicama na očima.

Kada vam u upustvu za decu kažu da bebe spavaju sve vreme, ne verujte im. Moj suprug je pročitao tu prvu rečenicu i knjigu spakovao na tavan.

Ja ne znam ni sada kako je bilo mojoj mami sa nas tri i kada je i da li je uopšte spavala, ali ona i moja svekrva zajedno su zaista zbog sve dece koju su izrađale heroji za mene, a naše babe, prababe, čukun babe su super heroji.

Sada zaspi pored mene, ušuška se, a onda se ja iskradem i zbrišem u sobu… i posle svih godina, budi se nocu tako što se prodere “mama”, uleti krevet, legne mi na grudi i čvrsto spava, a ja do jutra brojim ovce, a onda stavljam čačkalice i krećem na posao.

Trka za san traje, samo se pitam kako ću preživeti njene izlaske?

Suprug mi kaže da ću biti teža od moje majke, a ja se pripremam, pa kom opanci, kom obojci, ali ja čačkalica imam. Snabdela sam se za celi život.

 

 

 

 

Tagovi



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aureus aureus 23:06 07.02.2019

Tri

Gledao sam "Oko" sinoć.

Ličiš na mamu, a onda tvoja kćerka na tebe.
Još se pribila sa tvoje desne strane i kaže "moja mama je najbolja na svetu".
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:16 07.02.2019

Re: Tri

Hvala. Ona je super dete. Samo nece da spava. Jednom mi je rekla: "Mama, ako spavam pripusticu sve najbolje stvari na svetu".
Sutra ide kod mojih da spava. Jao necu da se budim do podne...
aureus aureus 23:18 07.02.2019

Re: Tri

Kad su prikazali fotografiju mame, pomislio sam: "pogle' kako liče!"
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:33 07.02.2019

Re: Tri

Jao licimo dosta.
Mama je bila mnogo lepa. I zaista drzi do sebe.
Ima svoj stav i strasno je uporna, a kada pogleda sa naocarima onako na pola, pa ispod oka, ni sada mi nije sve jedno. A ova moja je obozava i sve me tuzaka kod nje.
aureus aureus 23:45 07.02.2019

Re: Tri

natasa_tasic_10
Jao licimo dosta.
A ova moja je obozava i sve me tuzaka kod nje.

Druga stvar koja mi je izmamila osmijeh je kad je tvoja ćerka rekla da nema problema koje si imala ti. I mada mi je žao što si ti imala toliko problema zbog porijekla, ipak mi je drago...što ih nema ona.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:28 08.02.2019

Re: Tri

Dusa moja. Super je ona dete. Nama je uvek puna kuca njenih drugarica. Stvarno se svi lepo druze.
A voljena je i ume da pruzi ljubav.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 08:28 08.02.2019

Re: Tri

Dusa moja. Super je ona dete. Nama je uvek puna kuca njenih drugarica. Stvarno se svi lepo druze.
A voljena je i ume da pruzi ljubav.
cassiopeia cassiopeia 08:47 08.02.2019

Re: Tri

Gledao sam "Oko" sinoć.



I ja sam gledala snimak juče.

Jooj, Nataša, meni se na momente plakalo. Ljudi umeju da budu tako pokvareni, da je to tužno.

Tebi jedan topao zagrljaj a ti zagrli svoju divnu devojčicu. Oduševila me je kako je otvorena i vrca od životne radosti.
aureus aureus 11:03 08.02.2019

Re: Tri

natasa_tasic_10
Dusa moja. Super je ona dete.

Nek je živa i zdrava!

A i ti s njom. I tvoja mama s vama. Pa da se što više radujete u životu.
I da se dobro naspavate.
mariopan mariopan 11:12 08.02.2019

Re: Tri

Prelepa i puna ljubavi priča.

apacherosepeacock apacherosepeacock 11:21 08.02.2019

Re: Tri

Kada vam u upustvu za decu kažu da bebe spavaju sve vreme, ne verujte im.


Haha, ko je u ovo poverovao zajebao se (pardon majn frenc) grdno..
mariopan mariopan 13:15 08.02.2019

Re: Tri

apacherosepeacock
Kada vam u upustvu za decu kažu da bebe spavaju sve vreme, ne verujte im.


Haha, ko je u ovo poverovao zajebao se (pardon majn frenc) grdno..

Moj sin je sve vreme spavao.
Budio se na svaka tri sata da sisa i opet bi zaspao ali ja nisam spavala u strahu da li je živ i da li je to normalno? Nisam imala koga da pitam.

I kad je već sa decom tako lako odmah rodim još jednu bebu, ćerku. Godinu dana je razlike, dve bebe u kući.

E, onda sam saznala da neka deca usta ne zatvaraju dan i noć i da spavaju samo na tatinim grudima a ja opet ne spavam da ne spadne pa da je ne prignječi.

Zato sam ovaj deo o čačkalicama sasvim lepo razumela.

Sina sam jedva rastavila od njgovog kreveca da tu smestim bebu i otplakao je onoliko, a ja da ga utešim uzmem ga sa nama na bračni krevet između mame i tate. Tu se lepo ugnezdio i smirio.
Kad smo i sestru uzeli da bude sa nama jer niko noćima nije spavao, probam da vratim sinu njegov k'vetac ali sam se prešla, mnogo mu je lepše bilo sa nama.

Tek onda je bila igranka, kako uopšte spavati a da niko ne osvane pored kreveta?

Eh, slatke muke roditeljske.

Imati decu je najveća privilegija i najveća sreća pa se sve muke brzo zaborave.


angie01 angie01 13:17 08.02.2019

Re: Tri

apacherosepeacock
Kada vam u upustvu za decu kažu da bebe spavaju sve vreme, ne verujte im.


Haha, ko je u ovo poverovao zajebao se (pardon majn frenc) grdno..


kako koje- moja prva beba, je prilicno brzo pocela da spava normalno, za razliku od druge:),...ko ne plati na mostu, plati na cupriji, he, he,...

Natasa, mnogo ti je slatka devojcica, kakve samo oke ima i gleda onim svevidecim pogledom.

al samo da ti velim, sada, dok si jos mama kvocka- to je vreme, kada je dete vise vezano za tebe, mahom ide s tobom i sl,...nije ni prineti onom, kada se pretvoris u mamu kobca- to je ono, kada krene da izlazi, drustvo, londranje,... pa nisi bas prisutna,...tu je spavanje u ozbiljnoj krizi,...kad ti kaze mama kvocka/kobac, koja ima musku decu:)

...majcinska briga je mnogo zahebana stvar, jer nikada ne prestaje.

( onaj malogradjanski polusvet-zanemari, verujem da im nije bas najlakse samima sa sobom, zato i luce gnoj, jer to ruzno, mora negde da izadje.)
mariopan mariopan 13:39 08.02.2019

Re: Tri

aureus
Gledao sam "Oko" sinoć.

Ličiš na mamu, a onda tvoja kćerka na tebe.
Još se pribila sa tvoje desne strane i kaže "moja mama je najbolja na svetu".

Nisam sinoć gledala ali sam sad pogledala tu emisiju.

Prelepe i mama i ćerka.

I onoliko dobrote.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:28 09.02.2019

Re: Tri

Ma zezam se malo, devojke, i sama sam bila idealna beba .
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:46 09.02.2019

Re: Tri

Hvala. Da smo svi zivi i zdarvi i da imamo mira i ljubavi medjusobno. To nam je najvaznije
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:49 09.02.2019

Re: Tri

Hvala za divne reci.
Pa ja ne znam kakva cu biti. Nasa mama je bila bas stroga, ali stvarno. Drustvo iz srednje kada me vidi pita za moju mamu odmah. Cela skola ju je znala...
Ne znam sta je teze, majkama muske ili zenske dece. Toliko treba voditi racuna, pogotovo danas kada im je sve na izvolte da nemam reci.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:50 09.02.2019

Re: Tri



Za svesadasnje i buduce mame ovoga sveta a vala i tate
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:52 09.02.2019

Re: Tri

Ja sam mislila da mi Maki ima problem. Sto puta sam pitala pedijatra da li je normalno sto spava tako malo. On me je jednom pogledao i rekao je da postoje deca koja ne spavaju....
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:55 09.02.2019

Re: Tri

Ona je neverovatna. Kada pogleda onim ocima celi svet stane u njih
aureus aureus 12:59 09.02.2019

Re: Tri

natasa_tasic_10
Ona je neverovatna. Kada pogleda onim ocima celi svet stane u njih

Eee, razmazićeš je.

Ona vjerovatno čita ovaj blog.
Atomski mrav Atomski mrav 00:59 13.02.2019

Re: Tri

Gledao sam "Oko" sinoć.


Ima li emisija na YouTube? Ne mogu da je pronađem. Doduše, ima puno snimaka kada kucaš "Nataša Tasić Knežević" ali to ću da pogledam (i poslušam) preko dana, sad ne bih da probudim svoju princezu. Ona je takođe imala jedan podugačak period u kojem je imala problema sa spavanjem a sve zbog ekcema... tako bi spavala do nekih 11 sati uveče ili do ponoći i onda bi se probudila, češala se, plakala... supruga i ja bismo onda dežurali na smenu pored nje, češkali je, pričali joj, pevali... ne bi li zaspala. Svo troje smo bili zombificirani, teško nam je sad kad se setimo tog perioda.
aureus aureus 13:23 13.02.2019

Re: Tri

Atomski mrav
Gledao sam "Oko" sinoć.


Ima li emisija na YouTube? Ne mogu da je pronađem.

Ovo je naslov emisije:

Oko magazin: Severna Makedonija u Severnoatlantskom savezu

Dio sa Natašom ide od 8:42.
Atomski mrav Atomski mrav 23:48 13.02.2019

Re: Tri

Blagodarim!
Черевићан Черевићан 13:49 08.02.2019

има Томе

potreba za snom

несташна ми жена моја
очи ноћу немош склопит',
живахан јој неки програм
нестижем се ја окрепит'

п.с.
устихован запис странице дневника из .....феб 1975 г.

........

данас прича посве друга
жена не зна ...шта је сан,
од моћног ми ноћног хрка
Она куња ...........цео дан,

аха

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 12:55 14.02.2019

Beograd -Novi Sad

Za sve vas cu videti da obezbedim karte za koncerte ili predstave bilo da sam u BG ili u NS ❤

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana