Biz| Društvo| Ekonomija| Hronika| Mediji

Cena visokih kamata

Time Bandit RSS / 18.04.2021. u 16:47

“Krao je od bogatih. Krao je od siromašnih. Krao je i od svih ostalih između ove dve grupe. Nije imao nikakvih moralnih vrednosti.” Izjavio je na sudu jedan od Bernijevih investitora – svedoka. Sud je izvago i presudio da je 150 godina robije, a sto je maksimalna kazna koju sud moze da izrekne, kao I zaplena ličnih sredstava i nekretnina (najverovatnije oko $200 miliona USD) Bernija I njegove porodice, sasvim odgovarajuća kazna. Berni je malo razočaro Sud jer je ovih dana umro na robiji od smrti, i nije uspeo da odsluži sve zaradjene godine robije.

berniemadoffhbo-1493821187.jpg?crop=1.00xw:1.00xh;0,0&resize=768:* 

U toku pisanja posta “I Nobelovci se primaju, zar ne?” pocetkom 2009 godine, procena je bila da je Bernie uspeo da usisa 55 do 65 milijardi dolara, u jednoj od najvećih priamidalnih prevara u istoriji. Ispostavilo se da to nije tačno, radi se ipak o $ 17.5 milijardi a sud je preko poverioca koje je odredio da vode Bernijev fond uspeo da vrati 14 milijardi.  Zabuna oko mase novca je nastala najverovatnije od strane klijenata koji su izjavljivali da im je Bernie govorio da njegovi fondovi reinvestiraju oko 60 milijardi dolara kroz razne investicije koje donose fantastičan profit, u dvocifrenom iznosu od 15 % do 18%, i da on to deli sa svojim su-investitorima klijentima. Bernie je ocigleno dobro poznavao psihu pohlepnih klijenata, tokove novca , načine zloupotrebe fondova I berzi, a i sve ono ostalo sto je neophodno da uspesno vodi piramidalnu prevaru.

Na suđenju je otkriveno da je Bernie počeo da panici krajem godine jer su kamate dospevale za isplatu a bilo je svega 5% obrtnog novca od ukupne sume koju je primio od klijenata. Tokom godina, sudski je vraceno $14 milijardi dolara, od raznih fondova i investicija koji su bili sa Bernijem u poslovnom odnosu. Nema mnogo javnih podataka o kome se radi, i ko je i koliko srestava vratio nazad pod pretnjom sudskog gonjenja I javne blamaže. Bez obzira na odsustvo uvida u tačan redosled I brojke, ovakav epilog ukazuje na dve važne stvari, Bernijev novac je ipak re-investiran a ne kako se mislilo da je samo lažno predstavljena ponovna investicija, i drugo, Bernijevi poslovni partneri su bili u pravno legalnom sistemu vlade koja je uspela da ih privoli ili prinudi da vrate nazad investicije. Svedok saradnik DiPascali je izjavio na sudu da nije bilo kupovine i prodaje hartija vrednosti, i da su izveštaji o tome bili lažni, takođe da smatra da se Berni bavio tim tipom polova od kada je on u firmi, od 1975. Mediji su operisali sa naduvanim iznosom od $ 60- tak milijardi (na sudu se pominjala i cifra od cak 170 milijardi) i DiPascali-jevo svedocenje ih je navelo na zakljucak da su sva sredstva izgubljena. 

 " He hadn’t invested clients’ money, instead shuffling billions of dollars through his company’s bank account and fabricating statements showing profits year after year. Ultimately, a court-appointed trustee estimated Mr. Madoff took $17 billion of customer money through the scheme."

Čak i Wall Street Jurnal (WSJ), od 14 tog Aprila 2021, pogrešno interpretira celu pricu, jer da su sredstva bila na Bernijevim ličnim računima, ovih $14 milijardi koje su sudski poverioci vratili, mogao bi Berni bez problema godinama da isplaćuje kamate, izbegne sudsko gonjenje i porodičnu tragediju. A ako je novac nesto sa računa ili prebačen negde drugde, onda je pitanje gde je otisao. Zašto WSJ nije u stanju da smisleno istrazi i objasni kriminalno kretanje novca investitora pod dirigentskom palicom Bernija je i dalje nejasno. Moguce da je razlog, po Bernijevoj prici, sledeci:

“ Imao sam I više nego mi je bilo potrebno novca za sopstveni život na visokoj nozi i život moje porodice. Nije mi bilo potrebno ništa od toga (piramidalna shema).” Legalni deo poslova je bio profitabilan, i nije bilo potrebe za nedozvoljenim operacijama zbog profita. “Dozvolio sam sebi da budem uvučen u tako nešto, i to je moja najveća greška.” Nije objasnio ko ga je i kako uvukao u ovu sivu zonu, ali reče” Mislio sam da cu se izvući posle nekog vremena, kraceg perioda, ali nisam, nisam mogao” . Velika četvorka, Shapiro, Picover, Chais, I Levy, su privukli pažnju velikim profitom radeci sa Bernijem. “Svako je bio nezasit, i svako je hteo da nastavi dalje, a ja sam samo pristao na to.”

 



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 17:46 18.04.2021

...

“Dozvolio sam sebi da budem uvučen u tako nešto, i to je moja najveća greška.” Nije objasnio ko ga je i kako uvukao u ovu sivu zonu, ali reče” Mislio sam da cu se izvući posle nekog vremena, kraceg perioda, ali nisam, nisam mogao”


Izgleda da je ovo i nije toliko retka pojava, po kojoj frontmeni piramidalnih šema predstavljaju dobrim delom paravan, dok pravi igrači ostaju nevidljivi.

Zar tako nije bilo i kod nas, na kraju krajeva, početkom devedesetih.
nsarski nsarski 17:50 18.04.2021

Re: ...


Ključno pitanje: u pitanju je, očevidno "nezasitost", ali ko je tu bio više nezasit - siroti Berni ili siroti njegovi klijenti?

Posle ću možda da pokrenem i druga pitanja, ali najpre da obradimo ovo. Hvala.
loader loader 17:57 18.04.2021

Re: ...

jinks

piramidalnih šema


Кад се мало преберу устаљена тумачења и дефиниције великих финансијскох система - није ли све помало пирамидално?
Очекује се већи број улагача, него узимача (камате, основног улога и камате)... То је схема на којој опстају системи. У међувремену иде пропаганда, уверавање да је улагање исплативо, или да је камата оволика или онолика добит...
Пирамиде, чини ми се.

Time Bandit Time Bandit 18:05 18.04.2021

Re: ...

ali ko je tu bio više nezasit - siroti Berni ili siroti njegovi klijenti?

Svi zajedno, a cini se vise taj sloj bogatijih sa vecitim snom da zive samo od kamata. Zato su Bernijevu uzu i siru porodicu ekskomunicirali iz svog socijalnog miljea.

Nisam ovde pisao o mehanizmu usisavanja novca (ima jedna shema u mom osnovnom postu iz 2009) od bogatih klijenata, a preko Wealth Managers i Feeder Funds.
Veliki broj "strucnjaka" je bio prikljucen, a zrtvovati samo jednu ovcu nije tako strasno...


Time Bandit Time Bandit 18:13 18.04.2021

Re: ...

frontmeni piramidalnih šema predstavljaju dobrim delom paravan, dok pravi igrači ostaju nevidljivi.


Da, Berni je bio sasvim prigodan frontman, sveopste proglaseni"finansijski madjionicar" od strane kolega i "struke" - fin / bankarske javnosti...

i opet

"Sunce je sjalo, nemajuci izbora, na nista novo"
jinks jinks 18:19 18.04.2021

Re: ...

Пирамиде, чини ми се.

Neko skoro reče da čitavu ekonomiju čine serije "balona". A zar i sam "balon" nije na određeni način delom i piramida.
milisav68 milisav68 18:52 18.04.2021

Re: ...

nsarski
Ključno pitanje: u pitanju je, očevidno "nezasitost", ali ko je tu bio više nezasit - siroti Berni ili siroti njegovi klijenti?

Ravnomerno, svako u skladu sa svoje mogutjnosti.

Ljudska pohlepa za lakim novcem je uvek prisutna, inače ne bi postojale ni obične kladionice.
haklberi_tom haklberi_tom 19:34 18.04.2021

Re: ...

milisav68
nsarski
Ključno pitanje: u pitanju je, očevidno "nezasitost", ali ko je tu bio više nezasit - siroti Berni ili siroti njegovi klijenti?

Ravnomerno, svako u skladu sa svoje mogutjnosti.

Ljudska pohlepa za lakim novcem je uvek prisutna, inače ne bi postojale ni obične kladionice.

Kockao sam se samo jednom u životu - u onom velikom Kasinu u Monte Karlu.
Potrošio očas 100 franaka - i to je bilo sve.
Nikada nisam igrao loto, niti sportsku prognozu.
tess1 tess1 08:07 19.04.2021

Re: ...

"Sunce je sjalo, nemajuci izbora, na nista novo"

magnus magnus 06:07 21.04.2021

Re: ...

Neko skoro reče da čitavu ekonomiju čine serije "balona". A zar i sam "balon" nije na određeni način delom i piramida
ne , piramida je iz šupljeg u prazno,redistribucija gdje netko uzima kajmak, ( kod nas Jezda, dafina, zdravstveno i penziono osiguranje) , balon je precjenjenost investicije ( recimo da kvadrart loše novogradnje u bgd vredi 2500 e i svi se zadužuju i kupuju na kredu)
nikvet pn nikvet pn 09:33 21.04.2021

Re: ...

magnus
piramida je iz šupljeg u prazno


Паре ћу ви врнем када ги обрнем!

Поменути газда-Бора Инос је према процени локалних познавалаца остао дужан између 50 и 100 милиона марака. Пошто је испрва заиста и исплаћивао сигурно да је кроз Инос банку протутњало бар неколико стотина милиона марака. У кешу. А то никако није шупље нити празно.

По ликвидацији марта 1993. само нишко удружење преварених Инос штедиша бројало је преко 18000. У параћинском суду преко 11000 извршних пресуда остало је ненаплативо. Црногорце је највише ојадио. У скупштини Црне Горе 2019 на посланичко питање о томе одговор је да за улоге по штедионицама држава СРЈ није гарантовала, па тако ни Црна Гора.

Поред Кеопсове и Кефренове Борина пирамида од једва стотинак милиона остала је непримећена у јавности, као што су и желели њени аутори добитници.
Time Bandit Time Bandit 17:04 21.04.2021

Re: ...

Паре ћу ви врнем када ги обрнем!

Gazda Bora je mozda i mislio da je to moguce :)
Cekali su ljudi u redovima da mu daju pare sto pre, trazili veze...
Jasno je bilo da ce to biti veliki problem kasnije, a drzava je mogla sa par uredbi narocito poreskih (npr 80% poreza prilikom isplate kamate) da krahira, u to vreme, vrlo popularne piramidalne stedionice.
Steta bi bila manja, ali to nije odgovaralo vladajucoj strukturi jer soc banke su bile u procesu gasenja i nista se iz njih nije moglo izvuci.
maksa83 maksa83 18:07 21.04.2021

Re: ...

Jasno je bilo da ce to biti veliki problem kasnije, a drzava je mogla sa par uredbi narocito poreskih (npr 80% poreza prilikom isplate kamate) da krahira, u to vreme, vrlo popularne piramidalne stedionice.

Dafiment banka je državni projekat koji je vodio Milutin Mrkonjić.
haklberi_tom haklberi_tom 18:26 21.04.2021

Re: ...

maksa83
Jasno je bilo da ce to biti veliki problem kasnije, a drzava je mogla sa par uredbi narocito poreskih (npr 80% poreza prilikom isplate kamate) da krahira, u to vreme, vrlo popularne piramidalne stedionice.

Dafiment banka je državni projekat koji je vodio Milutin Mrkonjić.

Koliko si pukao kod Dafine?
Ili si ti bio premlad tada da bi igrao te igrice?
maksa83 maksa83 18:35 21.04.2021

Re: ...

Koliko si pukao kod Dafine?
Ili si ti bio premlad tada da bi igrao te igrice?

Bio sam premlad, a i blagosloven sam time da me je u moru loših poriva sklonost ka kocki potpuno mimoišla.
crossover crossover 18:46 21.04.2021

Re: ...

maksa83
Dafiment banka je državni projekat koji je vodio Milutin Mrkonjić.


Ето, и после неки пакосници кажу да Мрка нема ниједан изведен пројекат. Лажу бре.
haklberi_tom haklberi_tom 19:23 21.04.2021

Re: ...

maksa83
Koliko si pukao kod Dafine?
Ili si ti bio premlad tada da bi igrao te igrice?

Bio sam premlad, a i blagosloven sam time da me je u moru loših poriva sklonost ka kocki potpuno mimoišla.

Jedna sličica iz toga doba!
Zove mene sestra i pita da li da okrene još jedan krug!?
Kažem joj ja, ni za Boga, ovo će pući svaki dan (slučaj gazda Jezda).
Kaže ona OK.
Prođe nekoliko dana, Jezda se javi već odnekuda gde je zbrisao (Madžarska ili slično), ja kažem ženi ... eee, fala Bogu da sam sestru odgovorio itd...
I tako, prođe skoro pola godine, žena će meni - eee, moram nešto da ti kažem.
Bez obzira što ne volim takve uvode (šta petljaš, reci mi odmah), rekoh - reci!
Znaš onda kada si sestri rekao da ne ulaže kod Jezde?
Znam!
Eeee, pa vidiš, ona je, ipak, uložila.
Koliko?
Oko 8 hiljada maraka.
Jebote!
Jer su to tada bile velike pare.
Razljutim se ja ... reći ću joj da više nikada od mene ne traži savet i bla, bla, bla, ...
No, brzo se odljutim i nekon nekoliko dana to sestri pomenem.
Ona samo slegne ramenima.
Dobro, nešto su posle iks godina povratili.
Time Bandit Time Bandit 22:19 21.04.2021

Re: ...

državni projekat koji je vodio Milutin Mrkonjić.


"Imao sam predispozicije za dobar izgled - visinu, vitkost, brzinu, a vodio sam računa i o eleganciji."

vrlo je skroman Mrka, i nastavlja

"Bili smo "krstaši", naročita sorta mladića, i nismo se mešali s drugima. Išli smo u bioskop "Avala" i Beogradsko dramsko, čitali sve što nam padne pod ruku. Malo smo se i mangupirali, ali šmekerski."

i za finale

"Mnogima sam ličio na glumca Gregorija Peka, voleo bih da je tako."


Черевићан Черевићан 19:05 18.04.2021

незаситост

ili,psihom pohlepnih klijenata

потребе нам ...изнад могућности
муват' кренеш закон превеслати,
(к'о г. Berni ....веслач ненадјебив)
алавост се (понеком) ..исплати,

и би слатко
јес' накратко
Time Bandit Time Bandit 22:15 18.04.2021

Re: незаситост


Novca maaam...

Opreznome oklop skide
i na muke teske stavi,
Jal na kratko il na duze,
na kraju mu blago uze...

Hvala na druzenju gosn Cher,
ima li na vidiku nekih novih knjiga?
haklberi_tom haklberi_tom 19:48 18.04.2021

M'da!

Da li će biti, ikada, moguće da nešto drugo postane pokretač umesto novca?
I ako, šta bi to bilo?
Time Bandit Time Bandit 20:25 18.04.2021

Re: M'da!

Da li će biti, ikada


Izgleda hakljberi da si ti vrlo jednostavna osoba.

Otvori Sveto Pismo, nadji gde se prvi put pominje novac, izracunaj vredost reci novac i nadji ostale reci koje imaju istu vrednost, shodno tvom shvatanju, povezanost ovih reci istih vrednosti ti mogu dati objasnjenje...
haklberi_tom haklberi_tom 20:28 18.04.2021

Re: M'da!

Time Bandit
Da li će biti, ikada


Izgleda hakljberi da si ti vrlo jednostavna osoba.

Otvori Sveto Pismo, nadji gde se prvi put pominje novac, izracunaj vredost reci novac i nadji ostale reci koje imaju istu vrednost, shodno tvom shvatanju, povezanost ovih reci istih vrednosti ti mogu dati objasnjenje...

Pojasni!
Time Bandit Time Bandit 21:22 18.04.2021

Re: M'da!

Dobro je pocelo danas...
Zracenjem obostranog optimizma,
kod mene, da krace uputstvo moze biti korisno u trazenju odgovora
a kod tebe,
da ce pitanje "Pojasni!" mozebiti potaci na duze objasnjenje
magnus magnus 21:45 21.04.2021

Re: M'da!

Da li će biti, ikada, moguće da nešto drugo postane pokretač umesto novca?
I ako, šta bi to bilo?
bilo i biće
pička

kick68 kick68 20:29 18.04.2021

.

You can't cheat an honest man...
haklberi_tom haklberi_tom 20:31 18.04.2021

Re: .

kick68
You can't cheat an honest man...

Nisam siguran u to!

kick68 kick68 20:59 18.04.2021

Re: .

haklberi_tom
kick68
You can't cheat an honest man...

Nisam siguran u to!


...or can you?

Nisam ni ja. Izreka...
dolazel dolazel 01:45 19.04.2021

Kineski sistem

Istinita prica - pre nekih par godina americki reporter je bio na konferenciji za stampu kineskih lokalnih vlasti a u vezi sa lokalnom gradjevinskom firmom za koju se vec dugo suskalo da je nelikvidna, odnosno da ne moze da isplati potrazivanja investitora. I pored gomile pitanja uspanicenih investitora, kineski zvanicnik je mirno ponavljao da je sve u najboljem redu, da je firma likvidna i da je panika bespotrebna.
Posle konferencije za stampu, novinar je trazio intervju nasamo sa kineskim zvanicnikom i nezvanicno mu preneo da on ima pouzdane podatka i zasigurno zna da sa firmom stvari ne stoje uopste dobro i da ne razume zasto kineska vlada konacno ne prizna da stvari stoje kako stoje i da je situacija daleko od dobre.
Odgovor je bio: "Ponavljam, sve je u redu i firma je likvidna. Ali cak i da nije tako i da objavimo da je situacija sa firmom losa, kome bi to dobra donelo? Investitori ce izgubiti svoju investiciju, firma ce propasti a stotine ljudi ce ostati bez posla. Ovako mozemo tokom vremena pokusati da popravimo ono sto ne valja i da izvucemo firmu iz dugova i mozda na kraju sve bude u redu".

Bernie je samo trebao da se rodi u Kini i stvar resena.
Time Bandit Time Bandit 04:16 19.04.2021

Re: Kineski sistem

U Kini su moguca svakakva cuda, prvih par strana spec reporta-a objasnjavaju centralizaciju i tampon od internacionalnog novcanog trzista ka lokalnom trzistu. Ocigledno da centralna banka moze po proceni i potrebi da utice na likvidnost svakog segmenta, pa i neke nelikvidne firme ili specificnog trzista, neogranicavajuci se samo na privredno monetrane razloge, vec uzimajuci u obzir socijalne i politicke.

dolazel dolazel 07:22 19.04.2021

Re: Kineski sistem

Steta sto se cela prica sa Archegos capital nije desavala u Kini, to bi bilo bas zanimljivo. Za neupucene, rec je o necemu sto se desilo pretprosle nedelje kada je vlasnik Archegos Capital Bill Hwang, koji je ranije steceno bogatstvo od 200 miliona dolara uvecao na cak 20 milijardi, izgubio sve sto je imao u baksuzna 2 dana. Kako? Problem je bio sto je koristio kredite za trgovanje na berzi i u jednom trenutku kontrolisao vrednost akcija od cak preko 100 milijardi dolara na samo 20 milijardi kapitala (ili za svaki njegov dolar pozajmio je jos 4 od raznih banaka). A onda su akcije pocele da padaju.
I sad krece najinteresantniji deo price. Firma je imala otvorene racune kod nekolikko velikih investicionih banaka - Goldman Sachs i Morgan Stanley(USA), Nomura (Japan) i Credit Suisse (Svajcarska) i drugih kao sto je UBS. Medju prvima koji je snimio situaciju i brzo reagovao je bio tim iz Goldman Sachsa koji je pravilno shvatio da je pozicija neodrziva i da ide u minus i odlucio da odmah likvidira pozicije Archegos Capital ( u vrednosti od 20 milijardi dolara). To je dovelo do strahovitog pada pomenutih akcija i pravog soka kod profesionalaca koji su ostali maltene bez teksta. Ostale banke su reagovale znatno sporije i posto je vec doslo do pada akcija zabelezile i znatne gubitke. Credit Suisse sam je izgubio 4.9 milijardi dolara sto je dovelo do otpustanja nekoliko direktora na visokim funkcijama. Nomura jos uvek istrazuje (?) gubitak od najverovatnije 2 milijarde dolara. Morgan Stanley je prosao bolje sa gubitkom od samo 900 miliona. Ukupan gubitak trenutno stoji na preko 10 milijardi.
Inace, interesantno je da je tim iz Goldmana po prodaji akcija, odmah spustio i kreditni rejting Nomuri, sto mu dodje kao jos i dodatno zabadanje noza u ledja.

Ne zovu Goldman Sachs zabadava zmija(snake).



jinks jinks 09:46 19.04.2021

Re: Kineski sistem

Čim su toliko brzo reagovali, možda su i neki iz Goldmana i bili inače uključeni u priču Archegos-a, za vreme dok je zarađivala nekakve ozbiljne profite.

Slično "nevidljivim igračima" iz teksta bloga.
Time Bandit Time Bandit 00:08 20.04.2021

Re: Kineski sistem

Steta sto se cela prica sa Archegos capital nije desavala u Kini, to bi bilo bas zanimljivo.


Tesko da bi Hwang doziveo i preziveo nesto ovako u Kini. On je oduvek bio sumnjiv, a narocito u izdanju svoje licne firme. Cini se da su ovi glavni igraci & fondovi probali da plasiraju sredstva i resurse na neki alternativni nacin, a kroz Hwanga.
Dosta se pisalo o njima, mislim da ce biti i vecih kazni kao i zapusavanja rupa u pravilnicima, a da bi se sprecile slicne nepravilnosti i bruka.

Ucinilo se da Hwang, ili slican/i, moze da bude spona VC kapitala (od tamo gde je najkoncentrisaniji) ka teritoriji gde ce tek nastati tehnolosko-finansijski giganti.
On izgleda nije taj, ali ce pristup biti zastupljen na slicne nacine sa raznim varijacijama / alternativama.
Time Bandit Time Bandit 00:16 20.04.2021

Re: Kineski sistem

Čim su toliko brzo reagovali, možda su i neki iz Goldmana i bili inače uključeni u priču Archegos-a, za vreme dok je zarađivala nekakve ozbiljne profite.

Sigurno je da su motrili i pratili kretanje i parametre, a i prilicno novca je bilo u pitanju. Ovi veci se vise boje negativnih komentara od stvarnih gubitaka (moguce da treba 12 meseci da se izracuna tako nesto, zato su i ogromne razlike u procenama gubitaka uy ovom slucaju), jer im los imidz kvari buduce poslove i umanjuje profit.
nikvet pn nikvet pn 11:32 19.04.2021

...

Ово је лепа историјска зграда у центру Параћина, вила Николића. До '45. После је то био Општински Комитет СК КПЈ.



Око ње био је огроман парк али прва половина је посечена због визуелног прилаза споменику са главног моста. Споменик је, погађате, Бранку Крсмановићу, радио га Ото Лого.



Мој отац је у кући недељама шиштао због тога али нас клинце нов травњак мамио је на фудбал. Но, милицајац Јовановић у пролазу прстом је затражио лопту па шутнуо у реку; све јасно без речи.

И какве све то благе везе има са Берни Медофом?

Па ето има. Почетком деведесетих Општински Комитеј СК КПЈ је преминуо а у тој вили осванула је Инос Банка. Оснивач и власник Бора Ролетар. Да, тај, локални мајстор за ролетне на кућама постао је ни мање ни више него - банкар! Ако могу Језда и Дафина зашто не би могао и он.

Зграда је постала врло посећена. Дванаест посто месечне камате звучи врло примамљиво. Овде морам да се подсетим свога запрепашћења ко је све од мојих пријатеља и познаника са весељем јурнуо у лаку зараду; та затомљена похлепа ме напросто шокирала.

Наш локални Барни био је врло колоритан тип а нарочито његова супруга Борка. Неписмена Врањанка засенила га је бисерима наоколо; ајд на прву лопту: Јуче смо ишли у Београд на обдукцију! Давиш какве слике сам купила!

Или кад је у банку донела ручно хеклане шустикле



па ставила преко ПЦ монитора сва поносна како је лепо.

Не знам којим чудом Бора Инос је своју банку убрзо преселио преко пута у велики локал Ловачког друштва. Красна зграда постала је, фалимтебоже, Културни центар за изложбе и концерте како јој и доликује. Ловци су остали у малој канцеларији а остало је била банка под јаком киријом. Уто је почео и залазак па су парице почеле ноћу да се износе. У пластичним џаковима од паприке на раменима са малог локалног аеродрома летеле на Сурчин. Том приликом увек је био присутан управник ловишта као безбедњак. Поштењачина нежења горњоселац помрзо се када је у тој фрци утовара-истовара једна векна хиљадарки испала из џака њему пред ноге:

Само да је шутнем у канцеларију нико не би ни приметио. И онда шта, купим најбољег мерџу и прва бандера је моја!? Неее, него: Газда Боро испало вам ово. О фала, фала...

После на Кипру сине-Вучко стално је паркиравао буљавка (то је мерцедес са округлим фаровима од милоште звани буљавко) испред неке банке. Писали му казне испочетка, он то није зарезивао, после нису. Док није дошла регистрација, онда је било баш пеец, али платио је то тата-Бора ко и све. Трајало је лепо до ваљда после бомбардовања када су се вратили без кинте и тихо помрли. Сине-Вучко је покретао којекакве неуспеле бизнисе док му је јетра потрајала па им се придружио.

Домаћине извини на чаршаву, само сам хтео да приметим и подсетим да смо и ми овдашњи таквим персонама почаствовани. Разлика у понекој нули за похлепу не важи, она је иста откако је света и века.

milisav68 milisav68 13:18 19.04.2021

Re: ...

nikvet pn
Око ње био је огроман парк али прва половина је посечена због визуелног прилаза споменику са главног моста.

Posle, ko voli da seče drveće i da diže spomenike.
magnus magnus 14:14 19.04.2021

Re: ...

До '45. После је то био Општински Комитет СК КПЈ.

Почетком деведесетих Општински Комитеј СК КПЈ је преминуо а у тој вили осванула је Инос Банка. Оснивач и власник Бора Ролетар

od proleterske revolucije do "avangarde " proleterijata
angie01 angie01 14:51 19.04.2021

Re: ...

Домаћине извини на чаршаву, само сам хтео да приметим и подсетим да смо и ми овдашњи таквим персонама почаствовани. Разлика у понекој нули за похлепу не важи, она је иста откако је света и века.


ne znam gde ste vi svi ziveli za vreme zloboleona, al je meni neuporediv rad Bernia sa bogatasima i "hipnozom" da se jos vise obogate, kao licni projekat prevare i drzavni prijekat isisavanje deviza iz slamarica, uz pomoc dafine, jezde i raznih osiguranja koja su se tada pojavljivala, koji su se potpuno shebanim grdjanima nudili kao jedina opcija da prezive, jer su se plate spustile na 5 maraka, koje bi zbog inflacije do popodne vredele mnogo manje, a penzije na 3,4,...znaci, ko je usao u kolo na pocetku, mogao je od kamate da prezivi, a svi su imali neki stek, zaradjenog u onom groznom Titovom vremenu.

a sto se tice otete imovine- sto ne podrzavam-koja je nekada racunata kao "nasa", posle demokratskih promena nekako nije vracena, nego je za sicu postajala licna svojina raznih dzibera u nizu hijerahije politickih mocnika i ta nova kradja se jos uvek zove tranzicijom,...stvaranje pocetnog kapitala,...sto vidim ima podrsku, jer tako su i....
magnus magnus 17:27 19.04.2021

Re: ...

a sto se tice otete imovine- sto ne podrzavam-koja je nekada racunata kao "nasa", posle demokratskih promena nekako nije vracena, nego je za sicu postajala licna svojina raznih dzibera u nizu hijerahije politickih mocnika i ta nova kradja se jos uvek zove tranzicijom,...stvaranje pocetnog kapitala,...sto vidim ima podrsku, jer tako su i....
To je jedan od največih problema , prije svega jer je crkva beskrupulozno opljačkana , a onda mnogo industrijalaca, što mnogi doživljavaju kao problem " jer smo svi mi ulagali u naše " koje je sad bivši gigant gubitaš - što je dokaz da se komunističko knojevska banda samo transformirala od SKJ - SKS -SPS- frakcije DOSa, SNSa ,NGO sektora
Lujstracija od 45.


angie01 angie01 18:26 19.04.2021

Re: ...

, prije svega jer je crkva beskrupulozno opljačkana


prije svega je valjda licna imovina gradjana, pa onda moze crkva, kojoj je konfesionalnom restitucijom vec vraceno podosta toga, (pogledati ovde), a obasaka sto joj se stalno iz budzeta izdvajaju neka pozamasna sredstva, dok se recimo bolesna deca lece sms-ovima, ili recimo skole nemaju pristojne toalete ili sale za fizicko, kabinete i slicno,...o potrebama u zdravstvu da ne pricamo,...poslednja isplata, 1,7 milijardi rsd nasih para,...

drugo- jesmo svi ulagali, a samo su tresnjice u nizu mogle da maznu,...a o gigantima "gubitasima"me mrzi, jer je vec sto puta prezvakavano to podmetanje,...jer sada je sve bas super.
mariopan mariopan 19:14 19.04.2021

Re: ...

milisav68
nikvet pn
Око ње био је огроман парк али прва половина је посечена због визуелног прилаза споменику са главног моста.

Posle, ko voli da seče drveće i da diže spomenike.

U Zrenjaninu je isto tako veliki park oko Pinove vile presečen da kroz grad prođe autoput. Da, nama kroz centar grada tutnje kamioni, cisterne, šleperi....

I sada ta vila propada, zovu je "muzej destrukcije" a oko nje ima samo koji metar prostora, nema ni dvorište a kamoli vrt kakav je bio. A uskoro nema ni vile, jer ono što je od nje ostalo raspada se godinama i niko ne mari. A bila je prelepa mala vila. Da su je džabe dali nekom da je obnovi i renovira pa da je koristi neki broj godina, kao rentu,bolje bi bilo nego što su je ostavili da se raspada.
magnus magnus 22:13 19.04.2021

Re: ...

prije svega je valjda licna imovina gradjana, pa onda moze crkva, kojoj je konfesionalnom restitucijom vec vraceno podosta toga
u uređenoj državi imovina je imovina crkvena , građana ili marinog kupleraja. izdvojena sredstva su i dalje manja od pravične rente . a većina građana ionako jesu crkva , da mogu slobodno odlučivati vjerovatno bi više dali ctkvi nego abramovički ili koloraturnim sopranisticama.djecu ne treba ljećiti ni crkva ni sms nego osiguravatelj u koji roditelji upčaćuju ( bar si ti euroatlanski orijentisana a tu bi neke staljinove metode ) a podmetanje "naše pare se daju crkvi " je pogrešna identifikacije jer "naše " je uglavnom vjerničko ako je vjerovati popisu.Reatitucija, liberalni kapitalizam (klasične američke vrednosti ) a ne socijalističko demagogija
maksa83 maksa83 22:29 19.04.2021

Re: ...

većina građana ionako jesu crkva , da mogu slobodno odlučivati vjerovatno bi više dali ctkvi nego abramovički ili koloraturnim sopranisticama

Možemo reći onda i da bi radije dali crkvi nego spalili pare na Tašmajdanu, što je otpr. kao ovo gore. Neki su vernici stvarno, neki deklarativno, neki nisu uopšte, ali su svakako svi oni zdravstveni osiguranici, pa možemo reći da bi verovatno - da mogu da biraju - radije uložili u zdravstvo nego u vladajući Kult.
magnus magnus 22:42 19.04.2021

Re: ...

pa možemo reći da bi verovatno - da mogu da biraju - radije uložili u zdravstvo nego u vladajući Kult.
ja se prije svega zalažem da mogu da biraju, ali ko što vidiš na primjeru frilensera ,svih koji se prijavljuju na minimalac ili rade na crno, nisu baš voljni nešto plaćat odnosno ne Vjeruju u korelaciju između "poštenog davanja" poštene usluge ( sadašnji sistem sfrj*ex sfrj zdravszva i penzije jest piramidalna šema. Tako da građani da mogu da biraju oni bi svakako birali da neko drugi više uloži da bi njima bilo bolje što jeste vladajuči kult neka varijanta Opus contra naturam
angie01 angie01 22:48 19.04.2021

Re: ...

a većina građana ionako jesu crkva ,


zanimljivo,..ne vecina, nego svi gradjani moraju jesti, platiti racune, leciti se, drzava je duzna da im omoguci postojanje i funkcionisanje institucije sistema, jer za to placaju porez i ostale dazbine,..a vera, ciji je crkva eksponent, je privatna stvar svakog pojedinca u sekularnoj drzavi, pa svako ko misli da treba, neka uplati svoj novac crkvi, ili kome god hoce, dok su budzetske pare svih nas i ne bi trebalo da se trose kao da su dzeparac onih na vlasti.

drugo, otkud ti znas kako sam ja orijentisana i kakve to veze ima sa ovim ocemu pricamo, kao i u cemu se tacno ogledaju staljinisticke metode
umom komentaru.

kakav je ovo liberalni kapitalizam, leba ti, za to su potrebni uslovi, kojih ovde nema, ovo je cist feudalizam stranacke provinijencije.
Time Bandit Time Bandit 00:37 20.04.2021

Re: ...

Дванаест посто месечне камате звучи врло примамљиво.


Lepa prica... Kod nas se dobrano preteruje u svemu, ovih Borinih 12% na mesecnom nivou je apsurdno, Berni je to davao na godisnjem nivou, a prijateljima (kome je Berni bio prijatelj tome ni finansijska policija nije neprijatelj) i koji procenat vise.
magnus magnus 06:00 20.04.2021

Re: ...

u cemu se tacno ogledaju staljinisticke metode
ne razumjevanje pojma sekularnog demokratskog i republike, ne onako kako je u zapadnoj europi nego kako je bilo kod broza i staljina. u demokratskom višepartijskom sistemu i partikularni interesi jesu bitni ( pa i kad 82,65% želi artikulirati svoj vjernički stav) . jer sekularizam znači da zakone ne donosi crkvena jerarhija nego je donse vjernici kroz političke stranke a njihovo mišljenje jerarhija može uobličavati. Svakako nije liberalizam jer ga nema ( istina narod ga niti ne želi) nego socijalistički feudalizam gdje vlast ne sluša narod nego žreceve NGO sektora ( jel Kandiqka, biserko i buljuk pedera nemaju nikakv demokratski legitimitet) da bi im "papa " u briselu i vašingtonu blagosiljao vlast i mogučnost krađe. Pravo na ljećenje, stanovanje , oblačenje objedovanje nije nešto što ti ddržava "daje" nego zarađuješ trudom . mislim ako ne razumiješ principe zdravstvnog osiguranja u slobodnom društvu jebiga. sadašnje zdravstvo je piramidalna šema na koju si prisiljen

milisav68 milisav68 06:59 20.04.2021

Re: ...

angie01
jer za to placaju porez i ostale dazbine,.

Nevezano za crkvu...baš su neki sebi lepo to uredili.
"Penzija pukovnika te generacije i te klase je oko 90.000 dinara. Stan ima 94 kvadrata. Doplata za otkup stana je, prema povlašćenim vojnim uslovima, iznosila nekih 40.000 evra, podeljeno na dugogodišnje jednake rate. Drugi sporni stan koji je vojska potraživala od pukovnika je od 2015. do 2019. bio sedište firme 'Golden minds', u vlasništvu pukovnikovog rođenog sina",


Snaja je pevačica Jellena sa dva L, nekadašnja funkcionerka PUPS-a, koju je onomad partija postavila za direktorku DIF-a. Sedište firme je preseljeno na novu adresu nedelju dana pre nego što je vojska, u avgustu 2019., povratila i zapečatila taj drugi stan


Da ne računam godine korišćenja i onog drugog vojnog stana. A, da, pre nego što počnete sa 'pukovnik je zaslužio i više jer je gaće krvavio za svoju zemlju' da naglasim da je penzionisan sa mesta načelnika vojnog sektora za je*enu dodelu stanova. Taj sektor mu je, pogodićete, a baš u vreme njegovog rukovodstva, i dodelio ovaj sporni stan.
angie01 angie01 09:39 20.04.2021

Re: ...

jer sekularizam znači da zakone ne donosi crkvena jerarhija nego je donse vjernici kroz političke stranke a njihovo mišljenje jerarhija može uobličavati.




ti si od sinoc smiljao kako da gomilu reci smecno povezes,...sekularna drzava podrazumeva odvajanje crkve od upliva u upravljanju drzavom, tj.odvajanja crkve i drzave.
nego socijalistički feudalizam


ti ne baratas pojmovima, pa ih ubacijes po nahodjenju i idoloskoj ostrascenosti.


Pravo na ljećenje, stanovanje , oblačenje objedovanje nije nešto što ti ddržava "daje" nego zarađuješ trudom .


ti ne citas napisano, ili ne razumes, nego ucitavas neko svoje znacenje, drzava je dogovoreni sistem, mi navodno zivimo u demokratiji, gde narod slobodnom voljom bira predstavnike vlasti, da u njihovo ime odradjuje posao vodjenja drzave, gde je osnovna ideja da se spreci stvaranje moci u rukama vlastodrzaca, koji su prakticno zaposlenici grajdanima, ciji je posao da omoguce funkcionisanje institucija sistema, vladavine prava, da stvore uslove za ostvarivanje prava na rad, skolovanje, zdravstvo i ostale trice i kucine, zato gradjani i placaju sve dazbine, a ne da se ponasaju kao vlasnici-feudalci, koji ubiru nametnuti harac-koji svojom moci raslojavaju drustvo u korist svojih politickih sledbenika i ukljucuju crkvu kao koalicionog pratnera.


mislim ako ne razumiješ principe zdravstvnog osiguranja u slobodnom društvu jebiga


zdrastveno osiguranje u mnooogo slobodnijem i uredjenijem drustvu,kao sto je recimo Kanadsko- je besplatno, jer drugacije nije ni normalno.

ps-obaska sto u svom radikalskom, neemancipovanom sistemu vrednosti, ocigledno ne kapiras ulogu i znacaj civilnog sektora-koji je u Srbiji beznacajan- za jedno uredjeno drustvo, pa se jednako pausalno, kao i sa drugim terminima, frljas nekim "omrazenim" imenima, kako bi valjda tako pokrio halucinacije koje ispisujes.
angie01 angie01 09:41 20.04.2021

Re: ...

.baš su neki sebi lepo to uredili.

ne znam kakve sad veze ima slucaj pukovnika Lalovica, recikliran od strane BS.
magnus magnus 11:41 20.04.2021

Re: ...

sekularna drzava podrazumeva odvajanje crkve od upliva
nemaš pojma , u demokratskim državama crkva može savjetovati vjernicima za koga da glasaju ili ne glasaju te isto tako može javno obzaniti da će političare odlučiti od blagoslova , sakramenata ( svete pričesti, pomazanja ... ) proglasiti anatemom ( ne može se za njih moliti u crkvi ) , što je redovno bitno za demohriščanske stranke . Teško da bi recimo CSU opstao ako bi mu stranačko vodstvo bilo anatemisano.sekularizam ne ograničava demokratski uticaj crkve na državu . Laos je isto demos , vjernici jesu građani, kao takvi mogu artikulirati svoj politički interes to je valjda elementarno jasno.
kao sto je recimo Kanadsko- je besplatno, jer drugacije nije ni normalno.
pa to je socijalistička zemlja , al nije niti jeftino niti dobro . no po tebi su njemačka i 80% eu , opskurno nenormalne zemlje . Ali ček ni u toj kanadi netroše desetmilionske iznose za lečenje neizlečive dece po Majo klinikama ( naše famozno lečenje esemesovima ) a pogotovo zdravstveno osiguranje nije postotak od plaće
gde narod slobodnom voljom bira predstavnike vlasti, da u njihovo ime odradjuje posao vodjenja drzave
očeš da kažeš da je sva rodna gedner trandža peder agenda progurana u zakon zbog pritiska demosa ili ucjene manjinskih grupa nevladinog sektora stranih vlada.
zemljanin zemljanin 12:56 20.04.2021

Re: ...


postoje dostupma istrazivanja o padu uticaja religije na sistem ... u svim drzavama bez obzira na 'stelovane' popise koji su se desavali u Srb. ... i treba da im se vrati sve sto je njihovo kako bi se sprovela procena vredsnosti i shodno tome ukljucili u poreski sistem ... bez izdvajanja iz budzeta ... a prava procena % religioznih se odredjuje 'verskim' porezom ... pa svi koji su za religiju X, lepo stanu iza svojih verovanja i svake godine calnu im na racun propisanu svotu.
angie01 angie01 13:31 20.04.2021

Re: ...

. Laos je isto demos , vjernici jesu građani, kao takvi mogu artikulirati svoj politički interes to je valjda elementarno jasno.


...pa ne verujem sta si uzeo kao primer:))))...da potkrepis onu haoticnu salatu od besmisleno slozenih reci.


neizlečive dece po Majo klinikama


strasno koliko si zao podmetanjem, kakve bre majo klinike...



očeš da kažeš


ma necu da kazem nista,...od toga sto interpretiras,...a ni tebi, koji si ocigledno zabetoniram u tom necem u cemu si.
maksa83 maksa83 14:49 20.04.2021

Re: ...

Ali ček ni u toj kanadi netroše desetmilionske iznose za lečenje neizlečive dece po Majo klinikama

Neizlečiva deca se leče u St. Jude's Children Hospital u Memphisu, TN, iz celog sveta, svi troškovi pokriveni, uključujuči i put i pratnju i boravak roditelja.

To je ono što zovemo milosrđe.

Sto posto piše nešto o tome i u Bibliji.
nsarski nsarski 15:24 20.04.2021

Re: ...

maksa83
Ali ček ni u toj kanadi netroše desetmilionske iznose za lečenje neizlečive dece po Majo klinikama

Neizlečiva deca se leče u St. Jude's Children Hospital u Memphisu, TN, iz celog sveta, svi troškovi pokriveni, uključujuči i put i pratnju i boravak roditelja.

To je ono što zovemo milosrđe.

Sto posto piše nešto o tome i u Bibliji.


Takav je i ceo sistem Shriners hospital za decu. Deni Tomas, osnivač St. Jude bolnica je bivši Shriners i ova dva sistema tesno sarađuju.


magnus magnus 16:30 20.04.2021

Re: ...

Neizlečiva deca se leče u St. Jude's Children Hospital u Memphisu, TN, iz celog sveta, svi troškovi pokriveni, uključujuči i put i pratnju i boravak roditelja.

To je ono što zovemo milosrđe.

Sto posto piše nešto o tome i u Bibliji.
ne govorim ti o tome , niti o hospicijima za djecu ili bilo koga . govorim ti o raznim humantirnim akcijama kad se skupljaju milioni dolara koje ( u hrvatskom slučaju Hrvatski zavod zdravstvenog osiguranaj ) osiguravatelj ne želi platiti , onda se digne kuka ,motike, mikrofon ,silikonske sise i tužne oči voditeljke , nagrebe se koji miliončić esemesom ,još koji miliončić onda turi zdravstveno . e u zadnjih par takvih velikih akcija dokazano je da je su agencije medicinskog turizma to organizirale , uzele veliku lovu , podjelili nešto profesionalnim narikačama , jadno dijete maltretirali , roditeljima dali lažnu nadu a američkoj univerzitetskoj klinici platili klinička istraživanja na neameričkim građanima pa ne snose nikakvu odgovornost . i tad se srce drapa istim argumentima , djete umire a vi gradite crkve, raspisujete izbore , dižete spomenike mrtvacima , ne jedete vegansku hranu ...

gedza.73 gedza.73 17:01 20.04.2021

Re: ...

zemljanin
i treba da im se vrati sve sto je njihovo kako bi se sprovela procena vredsnosti i shodno tome ukljucili u poreski sistem ... bez izdvajanja iz budzeta

A gde je ravnopravnost drugarice i drugovi?

Ima zanimljiv slučaj, kako se to kaže, simptomatičan koji se nastavlja na NIkvetovu priču (i na alavost onih koji su dobili stanove za dažbe, onda 'teli da obrnu novce od dobijenih nekretnina u Dafina Jezda bankama po nemogućim kamatnim stopama pa kad su se izjebali onda kukali kako ih preveslali prevaranti... ubeđen sam kako u slučaju enormnih prihoda ne da ne bi kukali nego ne bi ni porez platili... jbg. Sloba dao, Sloba uzeo )


elem slučaj Insajder
a sasvim slučajno pre nekoliko godina grejanje je nekim 'povlašćenim' građanima plaćala vojska iz budžeta.

Branislav Ivković, ministar građevine 1994-1998:
Na žalost, Ustav Republike Srbije nije poznavao privatnu svojinu i zakonodavac, odnosno Ministarstvo građevine, koje je radilo predlog Zakona, je moglo da predvidi samo da gradsko građevinsko zemljište bude u državnoj ili društvenoj svojini. Ja sam faktički, predlogom Zakona o gradskom građevinskom zemljištu, kad smo rekli da svo zatečeno zemljište je državno, a ne i društveno i državno, i tako smo ga spasili, inače bi bilo očerupano, kao što je privreda...

(posebno mi se sviđa ovaj deo da su spasili kako ne bi bilo očerupano kao privreda)

Znači ja sam i da crvka plati ali i svi ostali (poput brke pukovnika i njemu sličnih što nije zanemarljiva suma u ukupnom skoru) koji su od države'dobili' nešto (isti su i oni kao ovi gore iz Time Bandit bloga).

p.s.
kako se beše zvala ona agencija za besplatno stanovanje o trošku države i na teretu svih građanki i građana jel' beše DIPOS? Kakva je to humanitarna organizacija bila pa to retko gde da je postojalo.
gedza.73 gedza.73 17:04 20.04.2021

Re: ...

jeste, video sam cica macu

Dipos Insajder

angie01 angie01 17:25 20.04.2021

Re: ...

. e u zadnjih par takvih velikih akcija dokazano je da je su agencije medicinskog turizma to organizirale , uzele veliku lovu , podjelili nešto profesionalnim narikačama , jadno dijete maltretirali , roditeljima dali lažnu nadu a američkoj univerzitetskoj klinici platili klinička istraživanja na neameričkim građanima pa ne snose nikakvu odgovornost . i tad se srce drapa istim argumentima , djete umire a vi gradite crkve, raspisujete izbore , dižete spomenike mrtvacima , ne jedete vegansku hranu ...


o cemu ti pricas covece, pogledaj sajtove organizacija Budi human i Podrzi zivot- pogledaj koliko dece je poslato na lecenje, sto bez tih smsova ne bi bilo moguce- same organizacije ne uzimaju nikakav procenat....i da naravno da me zabole za nerazumne donacije crkvi, fudbalskim klubovima, izgradjnja besmislenih spomenika cija cena se krije od onih koji su platili izradu i slicna londriranja, dok zivot nekog deteta zavisi od smsova,...sta tu nije jasno....kakve bre milijarde crkvi iz budzeta, a minimalne zarade i penzije ne mogu da pokriju ni bazicne troskove zivota,...Srbija se lista kao zemlja najveceg siromastva u Evropi, odmah posle Moldavije koja nosi snjur...pa bogtemazo, kada u tvojoj kuci nema dovoljno para za hleb i mleko, ne uplacujes za automobil i letovanje.
haklberi_tom haklberi_tom 17:36 20.04.2021

Re: ...

gedza.73
zemljanin
i treba da im se vrati sve sto je njihovo kako bi se sprovela procena vredsnosti i shodno tome ukljucili u poreski sistem ... bez izdvajanja iz budzeta

A gde je ravnopravnost drugarice i drugovi?

Ima zanimljiv slučaj, kako se to kaže, simptomatičan koji se nastavlja na NIkvetovu priču (i na alavost onih koji su dobili stanove za dažbe, onda 'teli da obrnu novce od dobijenih nekretnina u Dafina Jezda bankama po nemogućim kamatnim stopama pa kad su se izjebali onda kukali kako ih preveslali prevaranti... ubeđen sam kako u slučaju enormnih prihoda ne da ne bi kukali nego ne bi ni porez platili... jbg. Sloba dao, Sloba uzeo )

...

Ja nisam dobio ni od koga ni dinara, a kamoli za stambeno zbrinjavanje.
U kuću sam 'ulupao' cca 300 hiljada evara.
A to koliko sam se naradio, da ne pominjem.
Jbg, neko je morao da se skući od svoga rada.
Ne žalim se!
crossover crossover 18:13 20.04.2021

Re: ...

Da ne računam godine korišćenja i onog drugog vojnog stana. A, da, pre nego što počnete sa 'pukovnik je zaslužio i više jer je gaće krvavio za svoju zemlju' da naglasim da je penzionisan sa mesta načelnika vojnog sektora za je*enu dodelu stanova. Taj sektor mu je, pogodićete, a baš u vreme njegovog rukovodstva, i dodelio ovaj sporni stan.


Замисли да си светски призната и награђивана драмска списатељица, госпођа европског амбасадора и цењена јавна личност - и онда се бавиш становима и снајкама једног потпуног анонимуса, знаш све бизарности из његовог приватног живота и живота његове шире породице, и све то знаш до најситнијих детаља. То је баш озбиљан квар у глави Леје Фелер. Једино друго објашњење је да госпођа мора да одради друштвено-користан рад због оног белог иза контејнера.
maksa83 maksa83 19:18 20.04.2021

Re: ...

То је баш озбиљан квар у глави Леје Фелер. Једино друго објашњење је да госпођа мора да одради друштвено-користан рад због оног белог иза контејнера.

Mislim da je ključno što su je stavili u kojekakve komiteje za kreativnost i ostala smatranja bitnih ljudi od šireg društvenog značaja.
angie01 angie01 19:29 20.04.2021

Re: ...

и онда се бавиш становима и снајкама једног потпуног анонимуса, знаш све бизарности из његовог приватног живота и живота његове шире породице, и све то знаш до најситнијих детаља.


koliko sam shvatila njeno angazovanje (bez zelje da je branim), je bilo u ovom slucaju potaknuto nemilom scenom iseljavanja pukovnika, gde su bili maltretirani i pohapseni ljudi koji su dosli da sprece nasilno iseljavanje medju kojima su bili i clanovi humanitarnog udruzenja Krov nad glavom, koji uvek dolaze da pomognu nesrecnicima u ovakvim situacijama, obavestavaju javnost i slicno, a ujedno je u javnosti bila dostupna sasvim drugacija prica o celom slucaju, ukratko, da je pukovnik bespravno oteran u penziju, sa kojom nije mogao da otpacuje rate za stan.

ako je tacno to sto je bs nasla na internetu o gospodinu, ( ja znam samo ono sto sam videla u medijima), onda ispada da su zloupotrebljeni i prevareni svi koji su dosli da pomognu-bas me zanima od cega zive svi ti aktivisti i kolika su ta primanja i gde stanuju-pri tome, grozim se svega sto sam do sada videla da su izvrsitelji radili, kao i na koji nacin obavljaju te poslove....i to u zemlji u kojoj ako si ti kao gradjanin nesto zakinut, nema sanse da svoju pravdu isters,...ili gde je npr stan guvernante platio Telekom, nasim parama.
angie01 angie01 19:31 20.04.2021

Re: ...

komiteje za kreativnost


kreativna industrija je izmisljena budalastina, koja pri tome ima nonsens ime,...ako je nesto kreativno-u umetnickom smislu, ne moze biti industrija.
maksa83 maksa83 19:44 20.04.2021

Re: ...

kreativna industrija je izmisljena budalastina, koja pri tome ima nonsens ime,...ako je nesto kreativno-u umetnickom smislu, ne moze biti industrija.

Pa, može, recimo švedžani imaju bukvalno muzičku industriju - firme i produkcijske kuće koje prave pesme po narudžbini. Kada Kurcopalcistan hoće da se takmiči na Evroviziji odu u Štokholm, tras pare, na pesma. Postoji dakle muzička industrija, modna industrija, filmska industrija, gejming industrija, itd. Mi nešto kreativno - ti nama pare. Još ako je proizvodnja kao na traci, onda je baš baš industrija. Mislim, nije u imenu problem, bar ne meni.
angie01 angie01 20:36 20.04.2021

Re: ...

Mislim, nije u imenu problem, bar ne meni.


pa upravo si objasnio,


Mi nešto kreativno - ti nama pare. Još ako je proizvodnja kao na traci, onda je baš baš industrija.



to nije umetnost, niti je kreativno, nego je sablon,...aha ova formula prolazi na evroviziji, recimo....

...znam da nisi mislio na problem u imenu,...to sam samo dodala kao iritirajuci detalj, jer je sustinski besmislica.
angie01 angie01 21:17 20.04.2021

Re: ...kad smo vec kod bivsih blogerki,

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić odbila je da prokomentariše izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić o podvođenju maloletnica na žurke u Jagodini koje je, prema njenim rečima, organizovao lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

„Ne, zaista to ne bih komentarisala“, rekla je ministarka na pitanje agencije Beta, nakon konferencije o pravima žena – „Dijalogom do rodne ravnopravnosti i društvene kohezije“.
crossover crossover 22:45 20.04.2021

Re: ...

koliko sam shvatila njeno angazovanje (bez zelje da je branim), je bilo u ovom slucaju potaknuto nemilom scenom iseljavanja pukovnika


Мени је у целој тој причи најзанимљивије до које гранулације иду и којим се техникама служе владине трословне агенције у обликовању јавног мњења. Овде је неком цивилу испала службена легитимација из џепа на плочник, а неталентована драмска уметница и самопрокламовани морални ауторитет је само колатерални дилетантизам, њена јавна а и приватна персона ме слабо занима.
angie01 angie01 23:03 20.04.2021

Re: ...


Мени је у целој тој причи најзанимљивије


izvini, al u celoj prici postoji par mnogo vaznijih stvari od tvog (ili bilo cijeg misljenja) o bs,...jer ako je iznela istinu, onda ceo slucaj ima sasvim drugu konotaciju...
crossover crossover 23:10 20.04.2021

Re: ...

angie01
izvini, al u celoj prici postoji par mnogo vaznijih stvari od tvog (ili bilo cijeg misljenja) o bs,...jer ako je iznela istinu, onda ceo slucaj ima sasvim drugu konotaciju...


Извини, али баш то исто сам рекао у претходном коментару. Једино мој фокус није тамо где ти мислиш да јесте.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana