Šta li se krije u ovome grmu...

Drago Kovacevic RSS / 20.09.2007. u 09:17

Priča o koncesijama taman je malo "zatrpana" i počela prelaziti u blaženi zaborav, iako nisu postale dostune najvažnije informacije glede uslova izgradnje auto ceste Horgoš - Čačak, i naročito uslova pod kojima će biti formirana cena putarine na istoj, kad novi zaplet.

E sad, da ja ne bih improvizovao preneću vest o tome objavljenu u "Danasu".

Španska kompanija FCC samo tehnički izlazi iz konzorcijuma za izgradnju autoputa Horgoš - Požega

spacer.gif

PORR novi partner

spacer.gif

Beograd - Španska kompanija FCC, koja je u konzorcijumu s austrijskom firmom Alpine Majreder dobila koncesiju za izgradnju autoputa Horgoš - Požega tehnički će napustiti konzorcijum, a umesto njih u posao će ući novi partner. Ovu informaciju za naš list zvanično je potvrdila Karin Keglevič, pres službenik u kompaniji Alpine Majreder. Ona je naglasila da je sredinom prošle godine u toku tendera FCC postao vlasnik Alpine Majredera i da sada nema smisla da bude u konzorcijumu sa firmom koju poseduje.
- Tačno je da se FCC povlači iz posla, ali treba znati da u trenutku raspisivanja tendera FCC nije bio vlasnik Alpine Majreder. Nema smisla da FCC koji sada poseduje 80 odsto Alpine bude naš partner u konzorcijumu jer vlasništvom nad Alpinom praktično poseduje ceo posao. Kao vlasnik Alpine, FCC i dalje ostaje u poslu. To je zaista jedini razlog zbog kojeg se FCC povlači - naglašava Keglevič.
Prema njenim rečima, u konzorcijum će umesto FCC ući novi partner, ali na pitanje da li je reč o drugoplasiranom ponuđaču na tenderu, nemačkom koncernu PORR, Keglevič je odgovorila da za sada neće reći nijedno ime i da će ime novog partnera uskoro biti objavljeno. Na pitanje zašto je potreban novi partner naša sagovornica rekla je: "Kada preuzimate veliki finansijski rizik uvek je dobro imati još nekog da taj rizik podelite".
Kako je juče za Betu izjavio državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Mihailo Marković FCC je ustupila 50 odsto koncesionih prava austrijskoj kompaniji PORR.
- Bilo kakve planirane izmene u koncesionom preduzeću ne mogu da se urade bez saglasnosti Vlade Srbije - istakao je Marković i dodao da "nema nikakvih smetnji da FCC deo svojih prava u konesionom preduzeću ustupi drugoj firmi, pod istim uslovima, i o tome će Ministarstvo infrastrukture danas uputiti informaciju Vladi Srbije". Ivan Radak

 

Kako nisam baš najbolje upućen u ovakve teme, ne mogu dati mišljenje šta se valja iza ovoga brda, ali s obzirom na dosadašnje iskustvo sa koncesijom, ponašanjem vlasti oko nje, netransparentnosti i nervoze glavnih aktera, ova vest mi zvuči nekako kao daljnje komplikovanje cele priče vezane za Veljine graditeljske poduhvate. Sklon sam u tome smislu tražiti razloge za njegovo odustajanje od puta u Crnu Goru gde je trebao razgovarati o auto cesti, odnosno njenom produžetku do granice sa Crnom Gorom, pre nego što ga je uzbudilo Filaretovo gladovanje. Posebno mi je indikativan ovaj izraz - "tehnički"..

Čim to čujem, a tiče se ove vlade ja pomislim na neku gadnu manipulaciju. 

Ne znam ima li još ko slične primisli..o)) 

 

spacer.gif
 

spacer.gif
spacer.gif
 

 

 

 

 

 

 top.gif

 

 



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Milić Jelena Milić 09:55 20.09.2007

sta se krije

probaj ovom linijom--spanci su uzdrzani oko kosova, austrijaci manje
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:48 20.09.2007

Re: sta se krije

Jelena Milić
probaj ovom linijom--spanci su uzdrzani oko kosova, austrijaci manje

Zanimljiv ugao...o))
No ja mislim da bi Veljini motivi mogli biti mnogo prozajičniji..
Od svih putovanja on je u ministarskoj karijeri najviše i narađe putovao u carski Beč..o)))
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:57 20.09.2007

Lustracija!

Ali STVARNO više nemam živaca da se bavim Veljom Ilićem, i mislim da zaista to šamaranje zdravog razuma u njegovom slučaju postaje patološka pojava - kako mu sve prolazi, evo. čovek se danas samokandidovao i za predsednika!

ponavljam pitanje iz jednog od svojih ranijih tekstova na ovom blogu na istu temu:

Šta još treba da se desi, dokle još ministar i magistar Veljo Ilić treba da nas zamlaćuje, zavlači i vređa da bi se konačno stekli uslovi neophodni za pokretanje relevantne Inicijative za njegovu smenu s ministarskog položaja i trajnu lustraciju iz ovdašnjeg političkog i javnog života !?
cassiopeia cassiopeia 13:32 20.09.2007

Re: Lustracija!

Nebojša Milenković


Šta još treba da se desi, dokle još ministar i magistar Veljo Ilić treba da nas zamlaćuje, zavlači i vređa da bi se konačno stekli uslovi neophodni za pokretanje relevantne Inicijative za njegovu smenu s ministarskog položaja i trajnu lustraciju iz ovdašnjeg političkog i javnog života !?


Dovoljno sramnog se vec desilo, nego gde da potpisemo inicijativu za vecnu smenu i dugo nevidjenje doticne persone. Nije mi poznata procedura za pokretanje inicijative, ko po zakonu ima pravo da organizuje tako nesto?
Krax Krax 09:55 20.09.2007

Vrlo interesantno

u sluchaju da je Velja mogao da utiche na promenu vlasnishtva kapitala medju koncesionarima. A mozhda mu je Filaret netsho izbajao u tu svrhu.

Divan materijal za teoriju zavere.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:44 20.09.2007

Re: Vrlo interesantno

Krax
u sluchaju da je Velja mogao da utiche na promenu vlasnishtva kapitala medju koncesionarima. A mozhda mu je Filaret netsho izbajao u tu svrhu.

Divan materijal za teoriju zavere.

Da se ne bavimo teorijama zavere, da vidimo šta misle eksperti. Recimo, Milan Kovačević...

Tema Dana
Skandal: Ko gradi put
Nova prevara oko autoputa
Autor: Ekipa „Blica“ | 20.09.2007 - 08:28
Nova prevara oko autoputa

Skandal oko autoputa Horgoš - Požega ulazi u novi fazu. Koncesionar se više ne zove „FCC - Alpina“, konzorcijum sa kojom je Vlada Srbije sklopila ugovor, već je tu sa 50 odsto u poslu i austrijski „PORR“. To znači da će za obaveze preuzete ugovorom odgovarati, ne oni koji su obaveze preuzeli, nego neko sasvim drugi.

Kako je to urađeno? Ministar Velimir Ilić kaže da je sve po zakonu i ugovoru. Ta zakonitost izgleda ovako: firma koja dobije koncesioni posao (koncesionar) pravi koncesiono preduzeće i na to preduzeće prenosi sve obaveze. „FCC - Alpina“ je, međutim, polovinu osnivačkog kapitala u tom preduzeću hitro ustupila firmi „PORR“. To što je urađeno je više od skandala, smatra prof. dr Milan Kovačević.
- Potpuno je obesmišljen kocept koncesije. Više od skandala je to što je Vlada Srbije ugovorom sa „FCC- Alpina“ uvođenje „drugog sa klupe“ i predvidela. U ugovoru je, naime, predvidela da koncesionar može da do 50 odsto osnivačkog kapitala u koncesionom preduzeću ustupi drugom. Sada se otvara pitanje ko će, zapravo, da gradi autoput Horgoš - Požega?
Ko će da odgovara za preuzeti posao vredan milijardu evra, ko će da odgovara za obavezu plaćanja koncesione nadoknade, ko će da odgovara za održavanje tog autoputa kada bude izgrađen?
Sve te odgovore znaju valjda strane koje su pravile taj ugovor, a prof. dr Milan Kovačević ukazuje da nije slučajno što je ta klauzula stavljena u ugovor.
Građani Srbije, takođe, i dalje, iako se Vlada Srbije kune da je objavila sve delove ugovora, ne znaju koje su obaveze plaćanja koncesije, kako će se tarifirati putarina, koja je dinamika radova, kakve su garancije za to date...
Ministar Ilić izjavio je sinoć da da će vlada na današnjoj sednici razmatrati zahtev kompanije „FCC“, u vezi sa uključivanjem u posao preduzeća „PORR“ iz Austrije. On je rekao da su se prekjuče Odboru za finansije obratili predstavnici „FCC“-a sa zhtevom da traže saglasnost da se u koncesiju uključi preduzeće „PORR“, čiji je 60 odsto vlasnik država Austrija, kao izvođača radova u koncensiji sa manjinskim udelom.
„Na Vladi Srbije biće taj zahtev, a pre toga imamo konsultacije i tu saglasnost ćemo najverovatnije dati, jer po ugovoru koji smo sklopili o koncesiji koncesionar ima pravo da uključi firme“ u posao, rekao je Ilić. On je objasnio da se u koncesiju mogu uvesti druge firme „ali ne kao većinski vlasnici u koncesiju“, i naveo da onaj ko je dobio koncesiju mora ostati nosilac koncesije.
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže da ne može da veruje da uvode drugog akcionara.
- Sada je jasno zašto su krili i zašto i dalje kriju delove ugovora.

Ko čuva čiji džep
- U ugovoru je navedeno da to koncesiono preduzeće treba da ima kapital od 20 miliona evra, a odgovara za poslove i obaveze od preko milijardu evra. Ne samo što je ta donja svota osnivačkog kapitala koncesionog preduzeća svedena na 20 miliona evra, već je navedeno da i ako žele da ga povećaju, ne mogu da idu preko iznosa od 17 procenata prema vrednosti ukupnih investicija. Ko je tu čiji džep čuvao, pita se Milan Kovačević.


Dragan Vujanović Dragan Vujanović 11:50 20.09.2007

Ma, transparentno je



Kad čovek načini neko dobro delo, da li teži da to dobro delo po svaku cenu sakrije?
Naravno da ne.

A u kom slučaju čovek gleda da izbegne odgovor ili slaže?

Ah, da, naša već omiljena koncesija, autoput, cena… Nema nikakve dileme da se iza brda nešto valja. Ali baš nikakve. Šta se valja? Pa, naravno, valja se novac. Onaj novac koji se pominje u okviru koncesije. Ili se ne pominje.

Oko tog novca tzv. glavni akteri afere se vrte, pogađaju, obećavaju se jedni drugima, traže što veći udeo u kolaču, prete jedni drugima, odlažu nastavak razgovora za sutra, konsultuju se u međuvremenu sa stranačkim pajtašima i sebi najbližim tajkunima, otvaraju nove kombinacije, proturaju vest da će vlada pasti ako njihova kombinacija ne prođe, iznova se cenkaju, izbacuju jedne igrače a ubacuju druge, kalkulišu…

Sve se to zbiva u polutami kabineta i udaljenih restorana. Pa se pred javnost na kraju prospe neka kratka izjava koja će bar malo zadovoljiti znatiželju naroda, a neće preterano ozlediti sujetu partnera u poslu, a ni sujetu protivnika, jer i on sutra može da bude partner.

Ko u ovome hoće da vidi teoriju zavere bez pokrića, neka vidi, i neka slobodno veruje kako stanovi, vile i preduzeća političara ne niču iz gore pomenute „kombinatorike“, nego nastaju kao plod teškog i poštenog rada. Da, nošenje gajbi je najunosnije!

U okviru cele ove priče imena i detalji su čak i nebitni. Možda su bitni za tužioca, ukoliko sudstvo nakosutra postane ne-ovakvo. Za nas je bitno da je to manje-više princip po kome funkcioniše naša država. I bitno je da o tome prozborimo, kako bi se bezobrazno bogaćenje pojedinaca na račun naroda bar malo sputalo. Ili da im se makar zabrani da nam se, dok otimaju, cerekaju u lice.




Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:23 20.09.2007

Re: Ma, transparentno je

Dragan Vujanović


Kad čovek načini neko dobro delo, da li teži da to dobro delo po svaku cenu sakrije?
Naravno da ne.

A u kom slučaju čovek gleda da izbegne odgovor ili slaže?

Ah, da, naša već omiljena koncesija, autoput, cena… Nema nikakve dileme da se iza brda nešto valja. Ali baš nikakve. Šta se valja? Pa, naravno, valja se novac. Onaj novac koji se pominje u okviru koncesije. Ili se ne pominje.

Oko tog novca tzv. glavni akteri afere se vrte, pogađaju, obećavaju se jedni drugima, traže što veći udeo u kolaču, prete jedni drugima, odlažu nastavak razgovora za sutra, konsultuju se u međuvremenu sa stranačkim pajtašima i sebi najbližim tajkunima, otvaraju nove kombinacije, proturaju vest da će vlada pasti ako njihova kombinacija ne prođe, iznova se cenkaju, izbacuju jedne igrače a ubacuju druge, kalkulišu…

Sve se to zbiva u polutami kabineta i udaljenih restorana. Pa se pred javnost na kraju prospe neka kratka izjava koja će bar malo zadovoljiti znatiželju naroda, a neće preterano ozlediti sujetu partnera u poslu, a ni sujetu protivnika, jer i on sutra može da bude partner.

Ko u ovome hoće da vidi teoriju zavere bez pokrića, neka vidi, i neka slobodno veruje kako stanovi, vile i preduzeća političara ne niču iz gore pomenute „kombinatorike“, nego nastaju kao plod teškog i poštenog rada. Da, nošenje gajbi je najunosnije!

U okviru cele ove priče imena i detalji su čak i nebitni. Možda su bitni za tužioca, ukoliko sudstvo nakosutra postane ne-ovakvo. Za nas je bitno da je to manje-više princip po kome funkcioniše naša država. I bitno je da o tome prozborimo, kako bi se bezobrazno bogaćenje pojedinaca na račun naroda bar malo sputalo. Ili da im se makar zabrani da nam se, dok otimaju, cerekaju u lice.





Vrlo rado bih potpisao ovaj komentar. Svojeručno.
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:56 20.09.2007

koncesije

Koliko je znam
i Hrvatska je imala probleme oko koncecija
za puteve
pa je pribegla
zaduzivanju radi finansiranja auto puta
sto za nas nije prihvatljivo resenje
zbog platnobilansnih implikacija

mislim da se ni Madjarska
nije proslavila sa koncesijama za puteve

dakle, koncesija nije bash posao za
koji se otimaju kompanije
sporo se vraca ulozeno,
veliki je rizik itd.

pozdrav
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:14 20.09.2007

Re: koncesije i neodređeni Goran..

Goran Nikolić
Koliko je znam
i Hrvatska je imala probleme oko koncecija
za puteve
pa je pribegla
zaduzivanju radi finansiranja auto puta
sto za nas nije prihvatljivo resenje
zbog platnobilansnih implikacija

mislim da se ni Madjarska
nije proslavila sa koncesijama za puteve

dakle, koncesija nije bash posao za
koji se otimaju kompanije
sporo se vraca ulozeno,
veliki je rizik itd.

pozdrav

Pa onda Gorane, ne znam nakon ovoga šta ti misliš..
Dakle, jesu li ili nisu koncesije OK..misliš li da je ovo što se radi dobro ili je moglo bolje, "valja li nešto iza brda ili ne valja"..o)))
poozz
mariopan mariopan 12:52 20.09.2007

Re: koncesije i neodređeni Goran..

Kakav grm? Grmlje je poluprovidno ovde je citava planina kamenita navaljena na sve sto se radi i gradi po Srbiji. Ko je kome i sta "dosao" i koliko to se krije ko zmija noge. Nije nam dato da vidimo i znamo pa mislim da ce cela rasprava da skrene na stranputicu iz istih razloga. Kako i da diskutujemo o necemu o CEMU NE ZNAMO PRAVE I VAZNE STVARI. A mislite da ce nam neko reci? Ha ha ha.
Goran Nikolić Goran Nikolić 13:09 20.09.2007

Re: koncesije i neodređeni Goran..

Pravo da vam kazem nemam pojma
ali ako naprave i najvazniji put za Srbiju
ona od Ns do Subotice, tj Horgosha,
bice dobro,
to je put ka EU
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:30 20.09.2007

Re: koncesije i neodređeni Goran..

Goran Nikolić
Pravo da vam kazem nemam pojma
ali ako naprave i najvazniji put za Srbiju
ona od Ns do Subotice, tj Horgosha,
bice dobro,
to je put ka EU

Ne može tako Gorane, pa ma koliko branio ovu vladu..o))
Ne može cilj opravdavati sredstvo...
To bi moglo tako da je Veljino sve od Subotice do Čačka..ali nije.
Pa Vladu plaćamo za to da vodi računa o javnom interesu..
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:10 20.09.2007

Može put da se napravi

i tako što se položi račun i prikažu transparentni ugovori. Trenutna vlast je samo upravnik zemljom, koji izabran od građana, da između ostalog i sklapa ugovore sa trećim osobama. Zato poslodavac-građani imaju puno pravo da provere da li je izabrana vlast postupala bona fidae i uradila najbolje što se moglo. A ta priča, samo da se napravi put, pa nek košta šta košta i kako god, e to ne valja, to je čista demagogija.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:39 20.09.2007

Re: koncesije i neodređeni Goran..

mariopan
Kakav grm? Grmlje je poluprovidno ovde je citava planina kamenita navaljena na sve sto se radi i gradi po Srbiji. Ko je kome i sta "dosao" i koliko to se krije ko zmija noge. Nije nam dato da vidimo i znamo pa mislim da ce cela rasprava da skrene na stranputicu iz istih razloga. Kako i da diskutujemo o necemu o CEMU NE ZNAMO PRAVE I VAZNE STVARI. A mislite da ce nam neko reci? Ha ha ha.

Jeste, priznajem..o))
Ovo je nadišlo grm po sto puta. čak i kao metaforu..o))
mayo1 mayo1 16:11 20.09.2007

Financiranje autoceste

G. Drago, mali doprinos temi, način financiranja gradnje autocesta u Hrvatskoj.
Općeniti problem je financiranje razvojnih objekata. Autocesta je razvojni projekt. Država treba biti vrlo stabilna da bi mogla izdržati razvojni projekt, jer on je u tranzicijskim društvima zadnje što dolazi na red. Tranzicijska zemlja se bori za osnovne stvari, ima problema sa svima, umirovljenicima, nezaposlenima, otpuštenima ,sve traži rješenje. I sad, gdje su rješenja? Uzeti novac iz razvojnog projekta, jer on u određenom trenutku nikoga ne boli. Zato se i dešavalo da se neki projekt svečano "pusti" u izgradnju, a onda godinama stoji zbog "nedostatka financijskih sredstava", jer je uvijek nešto "važnije" i novac ode na drugu stranu.
To je riješeno na način direktnog financiranja, iz dva izvora. Jedan su cestarine, a drugi je naknada iz benzina od 0,60 kn po litri.(1EU = cca 7,3 kn) Tom naknadom izravno se financira izgradnja autocesta, umjesto da odlazi u budžet pa zatim iz budžeta u HAC (Hrvatske autoceste). Dakle, te naknade nemaju nikakve veze s porezima i trošarinama koji idu u budžet.
Tih 0,60 kn direktno idu na račun autoceste. Tako da nema "šetanja" novaca "prema potrebi". Model je uređen kroz međunarodne ugovore koje je ratificirao Sabor, pa ni promjena Vlade ne ugrožava financiranje, što je inače isto bio problem. Potpisani međunarodni ugovori imaju jaču težinu od domaćeg zakonodavstva, pa "nema mrdanja". Da stvar funkcionira pokazuje se i u praksi, jer je projekt izgradnje započet pod Koalicijom, nastavljen bez ikakvih promjena pod HDZ-ovom Vladom.
Struktura financiranja je slijedeća: 40% domaćih sredstava ( gore navedeno) i 60% kreditnih. Krediti su vrlo povoljni (cijena kapitala na kraju iznosi 2 - 5 %) , a o samom realiziranju drugi put, da ne davim previše.
Sama izgradnja autoceste Zagreb - Split iznosi 18,5 milijardi kuna (cca 3 milijarde EU), a o pozitivnim efektima ne treba ni govoriti. Od višestrukog povećanja vrijednosti zemljišta, do gospodarskih učinaka.
Vraćanje kredita nije problem, jer autoceste otplaćuju samu sebe. Npr. prihod za 7.i 8. mjesec ove godine na autocestama je iznosio 333 milijuna kn (cca 45 milijuna EU) . Ukratko, računa se da će početi donositi državi prihod (ne samo otplaćivati kredit) pet godina od puštanja u promet.
Koncesijom je građen tzv. Istarski ipsilon, pa ako nekog zanima, mogu malo i o tom načinu izgradnje.
Inače postojao je i "direktni dogovor" (bez natječaja - ha,ha) sa američkom tvrtkom "Bechtel", koji je bio višestruko skuplji - 20% - 50% od uobičajenih cijena, kamatne stope 7% - 11%. To je bilo nešto u stilu vašeg Ministra. Kada je raskinut taj famozni ugovor, digla se velika galama, ali za divno čudo stvar je istjerana do kraja.
Nadam se da nisam previše zagnjavio.
Pozdrav.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:00 20.09.2007

Re: Financiranje autoceste

Hvala Mayo.
Precizno i efektno si opisao način na koji je to urađeno u Hrvatskoj. I dovoljno je otići tamo pa videti kako je za nekoliko godina zemlja potpuno promenjena u kvalitetnijem smislu.
U čemu je "vic"? Pa upravo u kvalitetnom načinu finasiranja kvalitetnom načinu kontrole trošenja novca. To se u Hrvatskoj uz početne probleme postiglo, a ovde će još vode proteći do toga dana.
Evo nekih detalja. Srbija nije u stanju napraviti već 50 godina auto cestu od Beograda do Subotice što je manje od 200 kilometara. Pri tome kilometar auto ceste na tome terenu košta nešto više od milion eura. Kilometar auto ceste od Zagreba do Splita u isto vreme košta negde od 10 do 12 miliona eura. Znači, deset do dvanaest puta više. Ta cesta bude završena za tri - četiri godine.
E sad, zašto to ovde nije moguće, a tamo kod vas jeste, iako je potrebno mnogo više novca. Pa zato što ovde donosioci odluka celu stvar postave tako da je uglavnom važno kako uzeti proviziju. Danas na auto cesti ka Novom Sadu stanemo ispred mosta na Beški. Godinama se tu stoji jer ministar neće da prihvati uslove ovih banaka koje daju povoljne kredite za infrastrukturu zato što one traže raspisivanje tendera za izvođače radova i preciznu kontrolu utroška novca. On pak hoće da "zaposle domaću operativu" - tako kaže, a to znači da hoće proviziju, kad se prevede na lokalni akcenat..
Obilaznica oko Beograda, koja je nužna,stoji. Zašto..Pa ministar je potrošio pare u predizborne svrhe trošeći ih u seoske džade, sokake i mostiće preko potoka i vrzina, gde ceni da su njegovi glasači. Niko ne sme da mu to kaže, jer ako ga pipnu pade vlada. A to se ovde predstavlja kao rađanje tragedije iz duha muzike...
mayo1 mayo1 22:30 20.09.2007

Re: Financiranje autoceste

Doista je ključ u kontroli financiranja. Jasno da to nije riješeno tako kako je riješeno, jer su u Hrvatskoj pametniji ili pošteniji... stvar je u činjenici da je Hrvatska sjela u vlak za EU, a vlak može ići samo po tračnicama. Naprijed ili natrag. Nema obilaženja ili preskakanja. Vlak je krenuo i po inerciji ide naprijed. Nekad brže, nekad sporije.
Ali ide.
I gazi sve ono i one što su na putu.
Pa svi oni koji su naučili ići popreko, okolo i naokolo padaju pod točkove.
Vlakovođe voze naprijed jer im se sviđa posao, jer su dobro plaćeni, neki vole kompoziciju, neki putnike...
Tako su pod točkove podletjeli razni Glavaši, do jučer nezamjenjivi "domoljubi", ideja Heceg-Bosne, a između ostalog i financiranje gradnje "slobodnom" pogodbom.
Ima toga još dosta na pruzi, ali vlak ide... brže i brže.
Problem u Srbiji je što se još nije ukrcala na vlak, još ide pješke, pa lako zastane, obiđe, preskoči...
Najteže je krenuti. Treba naći dobrog vlakovođu, dovoljno zainteresiranih putnika i - pokret! Jer kada vlak krene i uhvati zalet, teško ga je zaustaviti.
adam weisphaut adam weisphaut 06:37 21.09.2007

Re: Financiranje autoceste

On pak hoće da "zaposle domaću operativu" - tako kaže, a to znači da hoće proviziju, kad se prevede na lokalni akcenat..

On preferira lepi srpski izraz kraduckanje. No šta je to ako ministar ukrade 5km autoputa, ili npr. koncesijom ne reguliše koncesioni pojas pa ko hoće benzinsku pumpu, mora do ministra da se dogovore u četri oka.
mariopan mariopan 14:16 21.09.2007

Re: Financiranje autoceste

E,to meni i smeta u celoj prici. Ne smeta mi da dodje strani kapitalista,sa cistim parama,zaradjenim teskom mukom ,sa iskustvom visedecenijskim u izgradnji takvih puteva,pa i da zaradi,i enormno da zaradi,ako je nama sad takva muka da nam taj put treba "ko leba" a mi nemamo para da ga isfinansiramo. Pa neka naplati tu svoju investiciju,poslivi se zbog profita i prave,smo mi smeta muljanje,tajnost,cemu to? Zar zaista ta nasa vlast misli da je narod tako glup da ne bi shvatio dobru nameru i korist od nekog projekta jada bi se taj ugovor obznanio,nego ga taje,podgrevajuci u narodu verovanje da tu nisu cista posla.

Kad je pao Berlinski zid,tog dana na TV kazu da nam vise ne trebaju vize( a ranije su trebale) i ja krenem da vidim kako je ta Istocna Nemacka sada,odmah,da vidim kako je ona izgledala posle toliko godina izolacije. Ulazeci u Istocnu Nemacku,tek juce je pao zid,zaticemo velika vozila za asvaltiranje puteva koja vec iz Z.Nemacke prave put ka Istocnoj ,velik i ravan i sirok kao avionska pista. Zasli tek nekoliko kilometara a vec se vidi koliko je bolji i siri od postojeceg Znaci ,onaj ko ga pravi,to radi jer ce da mu se isplati jednog dana a korist ce odmah da imaju i stanovnici obe Nemacke.

Zasto bismo se mi bunili da nam neko svojim parama izgradi tako dobar put? Ako se taj ugovor taji onda tu zaista nisu cista posla. Znacemo kada nam to dozvole i to mi smeta u celoj prici. Odakle pravo vladi i ministrima da nama uskrate odgovore?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana