Tahiti i Francuska Polinezija

Dragan Dujaković RSS / 08.11.2007. u 11:16

Bolje znana pod imenom jednog od svojih glavnih ostrva, Tahiti, Francuska Polinezija je skupina neverovatno lepih ostrva (njih 118), okruženim koraljima i naizmenično azurnom i tamno plavom bojom mora, tačnije južnog Tihog Okeana (South Pacific Ocean) površine veličine evropskog kontinenta. Kao što ste (možda) već i primetili, nisam nestao zauvek sa bloga, već sam se "specijalno" za B92 zaputio u ove krajeve sa namerom da vam dočaram ovo mesto i opišem utiske i doživljaje o ovom šik okupljalištu bogatih i moćnih. To je barem bila početna namera...

Raj na zemlji - Polinezija
Raj na zemlji - Polinezija

Istorija

Niko nije tačno siguran kada su polinežani naselili ove krajeve, ali se uglavnom pretpostavlja da je to bilo oko 6. ili 7. veka ove ere. Postoje velike sličnosti u jeziku i običajima sa novozelandskim Maorima i stoga nije teško zaključiti neku vrstu srodnosti.

Evropljani će "otkriti" ove zemlje tek nekih 1000 godina kasnije ; 1595. godine Don Alvaro od Mendanje je u svom drugom pokušaju da otkrije mističnu Terra Australis nabasao na ostrva Markiza, nazvana po njegovom šefu Markizom od Mendoze, ali se sve završilo otvorenim ratom sa domorocima i sa mnogo žrtava. Tek 1767. godine, kapetan Semjuel Valis (Samuel Wallis) je uplovio u vode Tahitija, u veoma lošem stanju i sa bolesnom posadom, pred fascinirane ostrvljane koji su brod dočekali sa kanuima i uz veliku fanfaru. Kada se fascinacija pretvorila u strah Valis je počeo da ispaljuje topovske plotune i poslao trupe na kopno sa namerom da unište kanue i spale kuće. Domoroci odjednom postaše miroljubiviji i spremniji na saradnju i trgovinu. Valis je ostao tek nekoliko nedelja, ali dovoljno da ostrva proglasi teritorijama kralja Dzordza petog i delom Velike Britanije.

Kap. Valis "osvaja"
Kap. Valis "osvaja"

Kapetan Valis je još bio na putu kući kada je francuski kapetan Buganvil (Bougainville) došao na Tahiti sa svoja dva broda, "Ljutica" ("La Boudeuse") i "Zvezda" ("L'Etoile"). Buganvil nije imao pojma da je Valis uopšte bio tu prethodno, a još manje da je teritoriju proklamovao britanskom ; bio je mnogo uljudniji i obazriviji prema lokalnom stanovništvu što je rezultovalo dobrim odnosima sa mornarima, koji su posebno uživali u čarima Tahićanki čiji je odnos prema seksu bio dosta...hm, liberalnijeg karaktera. Iako je proveo na Tahitiju tek nekih 9 dana, kapetan Buganvil je proglasio ostrva francuskom teritorijom, a po njegovom povratku u Metropolu Parizom se brzinom munje pročula priča o lepotama ostrva i devojkama božanskih izgleda sa apetitom za seks.

Kapetan Buganvil
Kapetan Buganvil

Uprkos svemu, otkrića Valisa i Buganvila su ostala u senci velikana medju istraživačima i velikog moreplovca, kapetana Džejmsa Kuka (Captain James Cook). Tokom svoje tri ekspedicije izmedju 1769. i 1779. godine, kapetan Kuk je napravio tako dobru kartografiju Pacifika da drugima nije preostalo ništa osim spajanja tačkica. Kapetan Kuk je sa svojom posadom ostavio veliki trag na lokalno stanovništvo i delom je zaslužan/kriv za buduća dešavanja.

Kapetan Dzejms Kuk
Kapetan Dzejms Kuk

Španci su ponovo pokušali da ostvare svoj uticaj sa svojim misionarima 1775. godine, ali se sve završilo uz spektakularan krah.

Čuveni pobunjenici sa broda Baunti (Bounty mutineers), predvodjeni Flečerom Kristijanom su 1789. godine proveli 6 meseci na Tahitiju (o njima, njihovim današnjim potomcima i Pitkern i Norfolk ostrvima ću - obećavam - uskoro na ovim stranicama). Sve je to dovelo do nekakvog čudnog melting pota, "zapadnjačke" religije i korupcije.

Uglavnom, britanski misionari - protestanti -su bili glavni savetnici kraljice Pomare četvrte, koja se pak više brinula o feštama, plesu i svom promiskuitetu nego o vladanju ostrvima. Britancima je pak uvek trn u oku bio dominantni katolicizam na jednom od udaljenijih arhipelaga, takodje deo teritorije kraljice Pomare, koji je bio pod uticajem francuskih misionara. "Savetnici" su poslali mundire, uhapsili misionare i proterali ih. To je izazvalo veliki gnev Francuske, koja je sve ovo našla veoma uvredljivim, i ekspresno poslala svoj strašni ratni brod "Bela Kraljica" ("La Reine Blanche") te 1842.  godine. Nakon što su topovi bili upereni u Papeete, glavni grad na Tahitiju, kraljica Pomare nije imala drugog izbora no da popusti  ; francuska vojska se odmah iskrcala, odmah uhapsila i poslala britance kućama.

Kraljica Pomare je ipak očekivala britansku odmazdu, te se sklonila na jedno od udaljenijih ostrva u dobrovoljni egzil, dok se gerila organizovala i vršila sporadične napade na trupe Republike. Pobuna je ugušena i Francuska je 1846. godine preuzela kontrolu nad ostrvima Tahiti i Moorea. Kraljica se vratila 1847. na Tahiti tek kao simbolična figura, a umrla je 1877. godine. Njen sin, kralj Pomare peti, nije imao mnogo interesovanja za politiku i abdikovao je 1881. godine. Od tada počinje i zvanična dominacija Francuske koja stoji i dan danas, u malo drugačijim uslovima, kao unikat u Pacifiku čiji je ostatak bio velika britanska kolonija, sa izuzetkom Tonge koja je uvek bila samostalna.

Proveo sam 7 dana na Tahitiju i ostrvu Moorea, a današnju situaciju - mnogo drugačijom od one pre 120 godine - ću vam opisati u drugom delu ovog bloga, koji je na programu sutra.

Nastaviće se...

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Mungos Mungos 13:31 08.11.2007

Bozanstveno!

Jos da Francuzi nisu u tom raju testirali aomske bombe (Atol Mururoa)...

Mungos, The Anti-A/H
mariopan mariopan 13:44 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

Da li u ta ostrva spada i Nova Kaledonija? Tamo treba da odem ...zove me brat vec dugo i kaze da je raj na zemlji ali putoveti avionom dva dana ...brrrrrr...ne volim...bolje da pitam jel daleko da zaplivam?)))))
neverlander neverlander 14:39 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

ma sta nas briga sto je daleko, gle sto je lepo!!!





mariopan mariopan 15:24 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

NEVERLANDER, da li su ove slike iz Nove Kaledonije?Imam nekoliko brosura doneo mi brat i zaista kaze da je BOZANSTVENO. Na TV sam pogledala nekoliko emisija o prirodi i kazu da veliki deo biljnog i zivotinjskog sveta N> Kaledonije zivi samo tu...nigde vise i da je opstao upravo zbog izolovanosti. Inace brat kaze da su im zene prelepe...on to prvo zapazi jer je 30 god ziveo u Parizu...sada se ne bi menjao ni za sta. I kaze da se tamo jos uvek rone biseri i da ih ima da se kupe , naravno ubaceni u nakit...pa eto mi novogodisnje zelje )) Imace dolazi za zimske praznike a zivi u NOUMEI. Znaci da krenem da plivam?
mariopan mariopan 15:30 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

PS Izvinjavam se ali kao zensko koje voli cvece moram da napomenem da je BOUGENVILE doneo nesto od velikog znacaja za nas koji volimo cvece to je BUGENVILIJA..po njemu nosi ime.raste na toplim mediteranskim prostorima i ima fantasticne "cvetove" to jest listovi na vrhu grancica dobiju pink ruzicastu , belu ,ili krem boju i u vodopadima se slivaju tako vatreni "cvetovi" preko zidova oko kuca. Imala sam i ja jednu ali u kucnim uslovima ne naraste tako visoka i raskosna.
Kazezoze Kazezoze 15:52 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

BUGENVILIJA..

ima ih razlichitih boja i super izgledaju

mariopan mariopan 18:29 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

Ja sam imala pink ljubicastu ,nesto izmedju roze i ljubicaste ali VRISTI boja....i bozanstvene su zar ne ? Bas ti hvala za slicicu zaista su praznik za oci )))..a kad sam pogledala ANGIE prilog definitivno cu da odem da sve to izbliza vidim. Samo daleko je stvarno.Ali cim uzmognem ima da odem. UBEDJENA )))))))
Dragan Dujaković Dragan Dujaković 20:54 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

Nova Kaledonija ne spada u ova ostrva, dosta su udaljenija (relativno), ali je isto tako prelepa. Numea (Noumea) je super mesto, a i jeftinije je od Tahitija.
Dragan Dujaković Dragan Dujaković 20:58 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

Pretpostavljam da su slike:
1. Tipični bungalov nad vodom jednog od super odmarališta, npr. Sofitel na Moorea ostrvu ili na Bora Bora. Obično im je cena od 300 evra po noći pa na više (nisam imao priliku da ostanem u jednom od ovih, na moju veliku žalost).

2. Može da bude bilo gde jer manti ima koliko hoćete. Moorea na primer je poznato mesto gde možete da plivate sa njima.

3. Slika sa godišnje trke Havaiki Nui (Hawaiki Nui), koja je popularna na Polineziji kao SP u fudbalu u Srbiji ili Superboul u Americi.
Dragan Dujaković Dragan Dujaković 20:59 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

U pravu si, Mungose. Tome ću posvetiti posebnu pažnju.
Milan Novković Milan Novković 23:36 08.11.2007

Re: Bozanstveno!

Pretpostavljam da su slike

Nama su skrenuli pažnju da posle Bora Bora ostrva malo drugih ume da toliko impresionira. I otprilike je tako, iako je Morea interesantna po delfinima koji su prosto neverovatno pametni. A dala im ga je američka vojska kad za vojsku više nisu dovoljno dobri. Mogu misliti koliko su pametni oni što su "dobri".

Bungalovi ne vrede onoliko koliko koštaju, a nisu ni potrebni niti toliko poseban doživljaj. Naime, tamo je zima top sezona, najsuvlja. Voda 25-29 stepeni a vazduh 20-25 (ovo je moguće pošto se voda zagreje više u laguni a trade-winds (mesecima duvaju non-stop u jednom smeru) donose hladniji vazduh sa okeana. Insekata ima malo za naše evropske pojmove, dve vrste komaraca, jedna operiše samo 20 metara od slatke vode (prenose dengue fever, ali moraju prvo da nađu nekog ko je oboleo i ubodu ga, tako da su poprilično bezopasni) a jedna vrsta, potpuno bezopasna, 200 metara. Tako da izbor spavanja uopšte nije važan za dobro spavanje, ništa ne bocka, ne treba airconditioning) (ovo ne važi za njihova vlažna i mnogo toplija leta).

Ovo gore su sting rays, na mestima ih ima da se pesak ne vidi, vole da im se češka nos i prednji obodi peraja :)

Prosto je neverovatno kako oni umeju brzo da voze te čamce, outriggers, koji su jako uski, zato brzi, a outrigger im održava ravnotežu.

Vanredno mesto, ako se zaobiđu skupi hoteli relativno jeftino. Amerima, Japancima i Novo Zelanđanima još jeftinija, zbog prevoza.
Dragan Dujaković Dragan Dujaković 01:25 09.11.2007

Re: Bozanstveno!

Milane, potpuno ste u pravu sto se tiče vrednosti smeštaja. Ipak, reći da je ostalo pristupačno je nažalost netačno. Čak i za one sa malo većim džepom (a manjim od onih kojima novčanik i nije potreban).

Prosto je neverovatno kako lokalni ljudi umeju da prežive sa cenama koje su veće od evropskih (da ne pominjem kivi cene). Ipak, preživljava se i radi baš onako kako smo i mi radili tokom rata i sankcija: parola "snadji se" i "zdravo mama i tata".

Rekoh, malo kasnije danas (po BG vremenu) ću pokušati da dočaram kako sam ja to doživeo.

Ukratko, mesto je maestralno, Bora Bora možda jeste top, ali Huahine je lepše, itd. Imaćemo prilike da se prepiremo na komentarima u drugom delu :)
angie angie 16:22 08.11.2007

*****

Milan Novković Milan Novković 23:46 08.11.2007

Naseljavanje

Niko nije tačno siguran kada su polinežani naselili ove krajeve

Fascinantno je da su arheolozi pokazali da to naseljavanje nije bilo potpuno nasumice.
Naime, nasumice je išla izvidnica u 20 metara outrigerima, iz jugoistočne Azije, pa kad nađu lepo mesto oni ga zapamte po zvezdama, vrate se u Aziju po ostale i dovedu ih na ostvro. Ovo o vraćanju u Aziju pa novi dolazak na ostrvce je dokazano, zvezde su teorija ali verovatna i dokazali su je u eksperimentu pre 20-30 godina na potezu Havaji F. Polinezija (nekoliko hiljada kilometara).

Bez mirnog Pacifika i tradewinds (mislim da po 3 meseca skoro non-stop duvaju u istom smeru) bi verovatno bilo teže.
Dragan Dujaković Dragan Dujaković 01:28 09.11.2007

Re: Naseljavanje

Još je fascinantnije kada se uzme u obzir čime su raspolagali prilikom svojih moreplovstava i kako su uspeli da urade ono što će belima sa mnogo "boljom" opremom poći za rukom tek nekih 1000 godina kasnije.

Oni kanui, tj waka (na Maori jeziku) su sve osim - barem po meni - prilagodjeni dužim putovanjima.
Milan Novković Milan Novković 08:44 09.11.2007

Re: Naseljavanje

Da, izgledaju nelogično :) tj nestabilno. Ali odlična im je ideja, što kažete pravo čudo u ono vreme - outrigger (ne znam da li ispravno koristim termin), ona plutača sa strane se, pošto je lakša od vode opire potapanju, pa tako naginjanju čamca na tu stranu, a mnogo teža od vazduha pa ne dozvoljava da se čamac prevrne na drugu stranu. Tako čamac može da bude izuzetno uzak, pa brz.

A tu ste potpuno u prvo, pravo je čudo dobaciti od Azije do ovih ostrvaca u tim čamcima.
arwena arwena 19:39 09.11.2007

Put i cene

Da li postoji mogucnost da na napises kako si putovao? Sa agencijom ili u privatnim aranzmanu? Ja licno sa agencijama imam prilicno losa iskustva. Da li mozda znas cene u smestaju u hotelima ili apartmanima ako tamo tako nesto postoji. Znam da su bungalovi na vodi jako skupi. Kave su cene u restoranima ?
Dragan Dujaković Dragan Dujaković 05:28 10.11.2007

Re: Put i cene

Nadam se da sam odgovorio u drugom delu teksta - pogledajte tamo.
Inace, putujem uvek privatno, a cene nisu jeftine.

Najjeftiniji smestaj - koji je i super dovoljan - je 40 evra po noci, sa sve posebnom kuhinjom i kupatilom.
Pored toga, mislim da nije lako ne potrositi barem 40 evra na dan po osobi, u sta naravno nije uracunat smestaj. Ipak, kada se pronjuska, sve se moze kad se hoce.
Unfuckable Unfuckable 03:42 11.11.2007

Preporuka i ovde

...prvo sam snimio onaj drugi deo - koji me je naterao da se malo pomerim sa naslovne.... - komplimenti, lepo i osvežavajuće + sjajan prikriveni humor.
Ali - ko što Mungos reče - tamo su rađene atomske probe...
Mislim ...i ovde su, kad se prisetimo...a nije tako lepa priroda kao tamo. Osećaju li posledice toga ?
Pozzz
Unfuckable The Tahiti Obožavalac
Dragan Dujaković Dragan Dujaković 23:20 12.11.2007

Re: Preporuka i ovde

Posledice nuklearnih proba...to je još teško za raspravu. Naravno, posledice se osećaju na atolima Mururoa i Fangatoufa, koji su mnogo udaljeni od Tahitija i glavnih turističkih destinacija. Ali, posledice su na ljude koji su bili u blizini proba tada. Zvanično nema otpada i posledica danas. E sad, detalji su naravno tajna. Ipak, žrtve imaju svoje asocijacije u metropoli, i uglavnom se odnosi na žrtve atmosferskih proba od 1966 do 1974. Nakon toga su se probe radile podmorno, a posle su radjene i simulacije u laboratorijama, znači bez posledica po okolinu što se tiče ovih poslednjih).

Šta je tačno istina zna samo vojska.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana