Tehnologija

Da li smo propali?

njanja_de.manccini RSS / 07.11.2009. u 14:15

 

Evaluirali smo sami sebe i došli do zaključka da smo blizu propasti, da nam studentarija udara packe i kaže ne valjate, niste dovoljno angažovani da nas usrećite u vreme Web 2.0, ne date da se naš glas čuje onoliko koliko bi mi hteli. Kažu pa šta ako imate RSS feeds, šta ako imate blog, instant messaging, podcast, wikis i sve te druge drangulije koje spadaju u Web 2.0 kad ih ne koristite maksimalno? Jbt nedelju dana se čudimo kako smo to propali i zašto su toliko nezadovoljni naši korisnici. Ko sumanuti gledamo radno vreme profesora/bibiotekara kad ko treba da dežura na svim tim aplikacijama i daje odgovore zainteresovanim korisnicima. Izgleda da je sve u najboljem redu jer imaju pauzu samo za ručak i kad moraju da budu na desku gde uslužuju korisnike u živo. Mnogo oni traže ili nam se čini? Mora da su u pravu jer se žale ... tako su me ovde učili u školi.

Skroz smo promenili web stranu da ne izgleda više kao da mi njih nešto učimo nego da bude baš onako interaktivna. Trebaju nam njihove sugestije i doprinos što bi se reklo. Blog koji koristimo je uglavnom za novosti vezane za biblioteku i mogućnosti koje pružaju razni naši servisi. Studentarija kaže da to nije dovoljno jer im trebaju blogovi sa vise informacija o nacinu na koji treba da preuzmu materijale za svoje ispite, kako da koriste pretraživanje baza podataka, kako da pretražuju članke i tako dalje. Kažu pišite više i dajte nam mogućnost da vam kažemo šta mislimo da nije u redu i gde su nejasnoće, gde je zapelo. E sad ko će to da piše? Sad zasad, studentarija nema opciju pisanja blogova, ali smo ove nedelje toliko sastančili i došli do zaključka da nam nema druge nego da, ako hoćemo da ostanemo u trendu, dozvolimo i njima da pišu jer je tako jasnije šta ih muči, šta ih čini srećnim, šta im je od koristi, a mogu i jedni drugima pomoći otkrivajući trikove koje su sami naučili, a da mi nismo ni bili svesni da je to njima moglo da bude problem. Nadam se da neće proći večnost dok to ne uradimo. RSS feeds koristimo u kombinaciji sa blogom jer tako omogućavamo pristup važnim informacijama koje mogu biti od koristi studentima i profesorima različitih profilia. Imamo veoma popularne specijalne podcaste, održane specijalnim programima, za studente koji imaju probleme sa vidom ili sluhom. Sve instrukcije o korišćenju biblioteke su snimljene i dostupne toj grupi korisnika na našoj web strani. Oni izgledaju zadovoljni. Sada i ostali korisnici traže podcaste slične sadržine i za širu populaciju.

Instant messaging je veoma popularan jer je brži od e-mail opcije. Kad god nekome treba bilo kakav odgovor, da li mu treba referenca, da li mu treba članak u PDF formatu, da li pristup nekoj bazi podataka, da li materijal za ispit, studenti šalju poruke i u roku od odmah se neko od nas nadje da odgovori. Ako nešto nije jasno može da se objasni odmah jer se sve odvija u realnom vremenu. Znači, nama ova aplikacija sluzi kao sistem za virtualne reference i odlično radi.  Pre neki dan putem instant messaging sistema dobijem poruku od jedne studentice da lokacija izdavača jednog časopisa nije tačno navedena u našem katalogu. Ja se dam na posao i utvrdim da je ipak u redu onako kako jeste, jer postoji i Birmingham Alabama a ne samo onaj u Engleskoj (UK). Pošaljem nazad poruku i objasnim odluku da informacija u katalogu ostane nedirnuta. Onda sledećeg dana dobijem poruku, takođe od studenta, da u katalogu piše da je zemlja u kojoj se izdaje jedan časpopis o metalurgiji i rudarstvu Australasia a ne u Australiji. U pravu je bio student i popravila sam zapis. Zajedno smo jači, zajedno znamo više, mnogo više. Šta bi mi bez njih pitam se ja?


Wikis koje postoje na nasoj platformi se uglavnom koriste za raznorazne workshopove i konferencije ili čisto onako da čuvamo dokumente i ideje  u "oblaku".  Tagovanje koristimo takođe al bi mogli da to bolje organizujemo i omogućimo da naš katalog bude open access gde će studenti i svi korisnici moći da taguju zapise knjiga i časopisa rečima koje oni razumeju.

E sad dolazi ono sto ja baš i ne volim. Social networks. Kad god se pokrene tema da i na ovo imaju primedbe jer bi mogli da budemo bolje zastupljeni na facebook-u ili myspace-u ili twitter-u ja se ućutim i nema me nigde. A nisam jedina ako ćemo pošteno, svi se nešto nećkamo kad je to čudo u pitanju. A studenti hoće da budemo tamo i da uvek ima neko na facebook-u ko će da odgovara na njihova pitanja, žalbe i primedbe, razmenjuje poklončiće, sličice, bedževe i tako dalje.  Rekla dekanka ne zanima me kako ćete to da izvedete al jednostavno ne možemo da dozvolimo da idemo u suprotnom smeru od ostatka sveta. Web 2.0 aplikacije omogucavaju da informacija ne ide samo u jednom smeru već u svim mogućim jer input korisnika je suštinski za uspeh naše organizacije.

Formirane su grupe ko će na čemu da radi da se stanje poboljša, ono isto stanje koje se mnogima činilo da je već na nekom zavidnom nivou. Na kraju smo došli do zaključka da sve što može da se popravi treba da se popravi a tu spada i noćno dežurstvo. Jer nakon analize podataka vidi se jasno da skoro svi nesrećni studenti žale se na to što nemaju pomoć u poslednjem minutu pre predaje domaćeg - u sred noći u 3 ujutru! Znači nema bežanije moraću da visim na blogu, chatu, wiki, facebooku kad god mi dodje red za dežurstvo. Moraćemo to da sredimo pod hitno jer ne valja da nam korisnici budu nesrećni kad nam njihova pomoć i konstruktivni doprinos zaista znače PUNO! Mi postojima zbog Njih, a ne oni zbog Nas!

 

 

 

 



Komentari (153)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Novković Milan Novković 14:26 07.11.2009

Moraćeš i ....

..u sred noći u 3 ujutru! Znači nema bežanije moraću da visim na blogu, chatu, wiki, facebooku kad god mi dodje red za dežurstvo....

...Marca da virtuelizuješ, da ga "baciš" u cloud
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:28 07.11.2009

Re: Moraćeš i ....


pa kreirala sam jednog marca u Second life-u pa tamo mu radim sto ne mogu u ovozemaljskom zivotu
Milan Novković Milan Novković 14:29 07.11.2009

Re: Moraćeš i ....

pa tamo mu radim sto ne mogu u ovozemaljskom zivotu

Ako se u ovozemaljskom životu nekontrolisano trza u snu sad znamo razloge
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:06 07.11.2009

није ово више marco 1.0, ово је marco 2.0

мислиш да постоји јединствен разлог за моје неконтролисао трзање? ја сам комплексна личност, какво је ово поједностављивање?
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:30 07.11.2009

Nisam sigurna...

EDIT: moraš ti da brišeš, ja nemam opciju brisanja, do ovako.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:38 07.11.2009

Re: Nisam sigurna...

briši slobodno
a mogu i ja
cult cult 14:46 07.11.2009

Re: Nisam sigurna...

Krugolina Borup
...da li je ovo trebalo da bude paralela s događajima na blogu (rečju, ukidanje Potpalublja) ili ne, ali ako jeste, napomenula bih da studenti fakultet plaćaju, te njihovi zahtevi imaju potpuno drugačiju težinu od zahteva blogera ovdi.

Ako nije paralela, izvinjenje, brišem komentar.



Nisam ni sumnjao da ce izpotpalubljaiznikla Kru biti na pravoj "strani".
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:56 07.11.2009

Re: Nisam sigurna...

de si cult?
šta ima kod tebe?
cult cult 19:13 07.11.2009

Re: Nisam sigurna...

: (
mada bi me the pic of one tvoje krave mozda malo digla : )
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:29 08.11.2009

Re: Nisam sigurna...

mada bi me the pic of one tvoje krave mozda malo digla : )

nema te fotke, al nadam se da će ova da pomogne
cult cult 14:13 08.11.2009

Re: Nisam sigurna...

mladen.mladen mladen.mladen 14:41 07.11.2009

.

hvala vam.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:45 07.11.2009

Re: .

nema na čemu.
i drugi put

librarian's 2.0 manifesto
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 14:45 07.11.2009

A jel to...

Rekla dekanka ne zanima me kako ćete to da izvedete al jednostavno ne možemo da dozvolimo da idemo u suprotnom smeru od ostatka sveta.


... nije u Srbiji?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:49 07.11.2009

Re: A jel to...

nije u Srbiji, a ja bi htela da i tamo ima takvih dekanki/dekana.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 14:55 07.11.2009

Re: A jel to...

njanja_de.manccini
nije u Srbiji, a ja bi htela da i tamo ima takvih dekanki/dekana.



i ja...nada umire poslednja...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:10 07.11.2009

Re: A jel to...

ja mislim da od ovoga nema bežanije. ja poznajem neke bibliotekarke iz Srbije koje imaju cojones da sprovedu transofrmaciju biblioteka. samo treba želja da se nešto promeni na bolje, probudi iz dubokog sna ... i pruži korisnicima ono što im pripada u svetu u kome informacije idu u svim mogućim pravcima. korisnici će brzo da se prilagode novinama i non stop će tražiti nešto novo.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 15:24 07.11.2009

Re: A jel to...

njanja_de.manccini
ja mislim da od ovoga nema bežanije. ja poznajem neke bibliotekarke iz Srbije koje imaju cojones da sprovedu transofrmaciju biblioteka. samo treba želja da se nešto promeni na bolje, probudi iz dubokog sna ... i pruži korisnicima ono što im pripada u svetu u kome informacije idu u svim mogućim pravcima. korisnici će brzo da se prilagode novinama i non stop će tražiti nešto novo.


nisam bas u poziciji ni pozvan ali - hvala na doprinosu.

Cuj bezanija... Nego sta cemo sa reakcionarnim drugovima na rukovodecim pozicijama? Eno ih, drze kljuc od biblioteke...
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:25 07.11.2009

Re: A jel to...

Njanja de.Manccini
... ja poznajem neke bibliotekarke iz Srbije koje imaju cojones da sprovedu transofrmaciju biblioteka.

Eh, došlo vreme da moramo da se dopunjavamo i sa španskim rečima, pored bogatog srpskog i prebogatog engleskog.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:33 07.11.2009

Re: A jel to...

виде ли, владимире, ту родну неравноправност и стереотипе - библиотекарке у србији су супер, спремне, надарене, жељне напретка, а другови на руководећим позицијама су реакционарни.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:33 07.11.2009

Re: A jel to...

Vladimire moram da učim španski jel znaš ti to? kažu mi na poslu kako ćeš ti da pomažeš studentariji poreklom iz meksika kad ne znaš španski? dobro reko aj da počnem da učim i eto prijateljica iz meksika drži mi privatne časove uz Dos Equis.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 16:51 07.11.2009

Re: A jel to...

marco_de.manccini
виде ли, владимире, ту родну неравноправност и стереотипе - библиотекарке у србији су супер, спремне, надарене, жељне напретка, а другови на руководећим позицијама су реакционарни.


ne kontam.

aaa... u stvari su kod nas drugovi na rukovodecim pozicijama avangarda a reakcionarni su...?
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:54 07.11.2009

Re: A jel to...

еееј, ја се само зезам, ко мене још увек схвата озбиљно.

наравно да си у праву, кочнице су увек на руководећим местима, није то била поента мог замлаћивања.
niccolo niccolo 17:26 07.11.2009

Re: A jel to...

Vladimire moram da učim španski jel znaš ti to?

Pa je prva reč koju si naučila - cojones?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:30 07.11.2009

Re: A jel to...

ja slušam učiteljicu molim lepo. a znam i ono don de esta ili ono Vladimirovo porqué?
niccolo niccolo 17:36 07.11.2009

Re: A jel to...

ja slušam učiteljicu molim lepo.

Eto, upravo ja to govorim ceo život, proferosi su krivi za sve

btw, zar se ne piše spojeno "donde" a ne "don de"?
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:37 07.11.2009

Re: A jel to...

Niccolo
Pa je prva reč koju si naučila - cojones


Pa ja sam pokušao da budem indiskretan, imajući u vidu i da je njanja draga osoba, a ti - pravo pa usred čela!

S druge strane, moglo bi to se shvatiti i ovako: svako se uhvati prvo za ono - što nema!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:38 07.11.2009

Re: A jel to...

mene je ona učila odvojeno, ili sam se ja pobrkala nešto
niccolo niccolo 17:45 07.11.2009

Re: A jel to...

mene je ona učila odvojeno, ili sam se ja pobrkala nešto

Ne znam ja dovoljno dobro španski, ali mi se čini da je zajedno...možda će Vladimir moći da razreši dilemu...
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:50 07.11.2009

Re: A jel to...

и мени се чини да је заједно. али моја стручност завршава на томе да сам имао цимера шпанца и знам неке псовке.

кад смо код тога, имају неке јако, јако, безобразне песме које се певају кад се налијеш. музика је увек иста, а стихова има колико и људи, свако измишља своје. ево горе ми образи кад се сетим.
Alava Alava 19:18 07.11.2009

Re: A jel to...

Piše se spojeno dakle donde, ili ako je reč o upitnoj zamenici onda sa grafičkim akcentom dónde. Alava The Dónde están mis botones?!
niccolo niccolo 19:30 07.11.2009

Re: A jel to...

Alava
Piše se spojeno dakle donde, ili ako je reč o upitnoj zamenici onda sa grafičkim akcentom dónde. Alava The Dónde están mis botones?!

Unfuckable Unfuckable 21:44 07.11.2009

Re: A jel to...

donde

kao i dovde ?
cicmika cicmika 19:27 09.11.2009

Re: A jel to...

njanja_de.manccini
nije u Srbiji, a ja bi htela da i tamo ima takvih dekanki/dekana.

Taman sam htela da pitam koji je to fakultet.
Ja sam na mom kampovala.Svaki dan u nedelji,minimum 8 sati i nista ni moje 'kolege'(kako su nas profesori zvali) ni ja nemamo niti cemo imati od toga.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:31 09.11.2009

Re: A jel to...

Ja sam na mom kampovala.Svaki dan u nedelji,minimum 8 sati i nista ni moje 'kolege'(kako su nas profesori zvali) ni ja nemamo niti cemo imati od toga.

nije mi jasno nesto - prvo: da li je u pitanju u tvom slucaju neki fakultet u Srbiji?
drugo sta podrazumevas pod kampovanje
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:48 07.11.2009

Dugo pamtim...

...pa, sam ponešto počeo i da zaboravljam, ali ja se i ne sećam kada su to studenti bili zadovoljni, tj. oni se stalno nešto bune i protestuju.
Rekao bih da je nešto bilo i oko šesetosme.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:52 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...

Uh, Jeremija davno je to bilo. tad nije bilo ni Web 1.0!
a mi zbog studenata pravimo kafeteriju u sklopu prvog sprata nase biblioteke, pa ti vidi sad dal nece onaj bibliotekar iz sesame street videa dati kolač onom cookie monsteru...
Milan Novković Milan Novković 15:03 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...

a mi zbog studenata pravimo kafeteriju u sklopu prvog sprata nase biblioteke

Nije strašno dok ne počnu da traže foot masažu (scalp masažu ajd, još, pomozi Bože).

Meni onomad 15 sekundi ostao zamrznut, vodnjikav pogled nerazumevanja kad mi je ortak po povratku odnekud rekao da su mu u biznis klasi Virgin Airways (kako li se već zovu), strujardese nudile foot massage.
(pitao se šta je sledeće, kud ide svet, podsecanja dlačica u nosu !?)

Zamišljam Spiru kojeg su vratili na fax da uči molekularnu biologiju i Vučka kao upravnika biblioteke
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:06 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...

Nije strašno dok ne počnu da traže foot masažu (scalp masažu ajd, još, pomozi Bože).

e ovo smo mi tražili od dekanke kao nagradu ako sredimo sve da bude cakom pakom. rekla je da će da razmisli, pa sad...

(pitao se šta je sledeće, kud ide svet, podsecanja dlačica u nosu !?)


a sledeće je znaš već Web 3.0 koji će upropastiti zemlju

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:18 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...

dobar!
nego da vas ne plašim - evo ozbiljno

solcence solcence 15:21 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...

Zajedno smo jači, zajedno znamo više, mnogo više. Šta bi mi bez njih pitam se ja?



Preporuka!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:36 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...

hvala ti, zaslužila si jedno predavanje

Gary Vaynerchuk ... wine library
Spiridon Spiridon 19:35 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...


Zamišljam Spiru kojeg su vratili na fax da uči molekularnu biologiju i Vučka kao upravnika biblioteke



ja se na faks ne vracam dok se uvede footjob u biblioteci
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:51 07.11.2009

Re: Dugo pamtim...

не вреди, спиро, видиш да им је крајњи циљ да корисници сами једни другима пружају услуге, а онда све те џобове који те интересују можеш и без библиотеке, у своја четири зида (или у авиону). опет испаде школа бескорисна.
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:24 08.11.2009

Re: Dugo pamtim...

Marco de.manccini
...опет испаде школа бескорисна.

To sam ja i ranije govorio. Misleći da ne vredi svakome da ide u školu. Džaba.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:16 07.11.2009

:-)

Studentarija kaže da to nije dovoljno jer im trebaju blogovi sa vise informacija o nacinu na koji treba da preuzmu materijale za svoje ispite, kako da koriste pretraživanje baza podataka, kako da pretražuju članke i tako dalje.

a da im objasnis u 3am na mesindžer i kako da obrišu guzu? to ce biti opcija za Web 3.0, stoposto!
malo mi je ovo sve razmaženo, moram da priznam, i to se u sistemu, koliko vidim, neguje. nažalost.


njanjo

EDIT: zaboravih.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:21 07.11.2009

Re: :-)

nije bre razmaženo, skroz ih razumem, znam kako mi je bilo kad ne mogu da nadjem pravi članak za moju temu a sutra treba da predam domaći. volim ih bre Bebo i zato mislim da mora da im učinimo, jer ako im ne učinimo odoše oni na nekom drugom universitetu.

a za edit, hvala ti
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:05 07.11.2009

Re: :-)

njanja_de.manccini
nije bre razmaženo, skroz ih razumem, znam kako mi je bilo kad ne mogu da nadjem pravi članak za moju temu a sutra treba da predam domaći. volim ih bre Bebo i zato mislim da mora da im učinimo, jer ako im ne učinimo odoše oni na nekom drugom universitetu.

a za edit, hvala ti

treba da im daš clanak i to je ok, ali da im se da i uputstvo kako da ga skinu mi je malo razmaženo. tu prosto od jednog studenta univerziteta ocekujem da "provali" kako se nešto koristi, s tim što se podrazumeva da aplikacija bude Very User Friendly. na to sam mislila kad kažem - razmaženi. šta ćemo sa avanturističkim duhom?

nego to što kažeš da kaskate, isto se osećam i ja sa mojim studentima koji poznaju neke softvere na kojima radimo bolje od mene i to me izbezumljuje. naravno da postoji gomila stvari koju će tek (od mene) da nauče, ali dealing sa novim medijima je *ebeno frustrirajuće, jer ono što je danas novo, sutra je - neupotrebljivo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:21 07.11.2009

Re: :-)

jer ono što je danas novo, sutra je - neupotrebljivo.

чекај, нећеш ваљда да кажеш да је моје познавање Pascala и ChiWritera неупотребљиво?
Alava Alava 16:38 07.11.2009

Re: :-)

marco_de.manccini
jer ono što je danas novo, sutra je - neupotrebljivo.

чекај, нећеш ваљда да кажеш да је моје познавање Pascala и ChiWritera неупотребљиво?

Aaaaaa, ko su ti drugovi Pascal i ChiWriter?
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:42 07.11.2009

Re: :-)

ви, млади, појма немате о ничему. ево, Pascal и ChiWriter.

е каква су то времена била, тамо негде док нису дошле безвезне деведесете. имали смо чак и програме за чатовање, групно и појединачно, преко телефонског модема, наравно, не сећам се како су се звали. можда WEB 0.01.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:57 07.11.2009

Re: :-)

чекај, нећеш ваљда да кажеш да је моје познавање Pascala и ChiWritera неупотребљиво?

nemam pojma. da li ih i danas koristis a da ne postoje bolje i unapredjene verzije? ono sto mene najvise izbezumljuje je kolicina toga sto je slicno ili isto, a zove se i izgleda drugacije. opet, dovoljno je razlicito da moras da provedes neko vreme da savladas. imam studenta koji uglavnom koristi Logic Pro, kao i ja koji radi samo na OS X. opet postoji gomila slicnih ili bar priblizno dobrih programa za istu stvar, za Windows, koji većina koristi. prvo treba prevazići taj fajt, pa se koncentrisati na programe. imam utisak da se podrazumeva da ih ja znam sve (ili sam u krivu?) jer materija nije muzika kao takva vec tehnologija u muzici i muzika+tehnologija.

secam se da sam koristeci program za notografiju Finale u jednom operativnom sistemu, morala da eksportujem file kao kao .etf da bi ga isti program, ali u drugom operativnom sistemu, čitao. sada, toga vise nema, sve se radi u xml-u i čita u bilo kom ozbiljnom notografskom programu. e sad, ako hoces da budes 100% u treku, naucise da radis notografiju (crtaš note, srpski) kao xml code i kao takva ga saljes kome god treba. o ostalom programiranju (interaktivna kompozicija i uopste interaktivna umetnost koja ne ide bez muzike, kao sto muzika vise ne ide bez "dodatka" da ne govorim! Max/MSP, SuperCollider, PD...recimo, u Max/MSL 4.5 sam koristila jedan objekat koji je radio sta je vec trebao. vec u 4.6 nije radio kako treba...i sta sad? treba da preprogramiram ceo patch da bi kompozicija radila?

i onda me pita gorepomenuti student, "profesorka, da li ste koristili xy pulg-in"? ne, *ebeno nisam, niti sam cula za njega. oprosti mi!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:59 07.11.2009

Re: :-)

Aaaaaa, ko su ti drugovi Pascal i ChiWriter?

i meni su nesto sumnjivi
Alava Alava 17:12 07.11.2009

Re: :-)

i meni su nesto sumnjivi

Pljunuti drugovi Markes i Borkes. Upitala bih samo Vladimira PetroviČa - diraš mi španski, čemu?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:24 07.11.2009

Re: :-)

o čemu bre vi ovde sastančite? koji su vam ti paskali i kajvrajteri?
izgleda nisu izlazili u mom omiljenom kafiću ...
Biljana 77 Biljana 77 17:38 07.11.2009

Re: :-)

volim ih bre Bebo i zato mislim da mora da im učinimo, jer ako im ne učinimo odoše oni na nekom drugom universitetu.
Meni su ove tvoje priče kao bajke, u najlepšem smislu. I sve se nadam biće ovako i kod nas dok Srećica dođe do studija.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:41 07.11.2009

Re: :-)

marco_de.manccini
ви, млади, појма немате о ничему. ево, Pascal и ChiWriter.

е каква су то времена била, тамо негде док нису дошле безвезне деведесете. имали смо чак и програме за чатовање, групно и појединачно, преко телефонског модема, наравно, не сећам се како су се звали. можда WEB 0.01.

eh, to su bili dani...

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:43 07.11.2009

Re: :-)

Biljo pa mora tako da bude, nema druge mora da se uhvati korak sa svetom. dajte bre pare svi vi privatni biznismeni da se opremi universitetska biblioteka ili neka školska pa će da krste biblioteku po vama. pa zar ne može stvarno neko ko ima brdo love da donira da se opreme biblioteke? pa tako rade ovde...što ne bi mogli i naši bogataši da učine neko ovako dobro delo.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:49 07.11.2009

Re: :-)

Biljo pa mora tako da bude, nema druge mora da se uhvati korak sa svetom.

pa nasi studenti su vec uhvatili korak sa svetom. imaju svoje forume na kojima ogovaraju profane
mirelarado mirelarado 17:55 07.11.2009

Re: :-)

BebaOdLonchara
Biljo pa mora tako da bude, nema druge mora da se uhvati korak sa svetom.

pa nasi studenti su vec uhvatili korak sa svetom. imaju svoje forume na kojima ogovaraju profane


И то је врло корисно штиво, Бебо. Поготово за профане. ;-)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:59 07.11.2009

Re: :-)

И то је врло корисно штиво, Бебо. Поготово за профане. ;-)

jeste, narocito kad procitas komentare da si dva puta obukla istu haljinu...
Spiridon Spiridon 19:42 07.11.2009

Re: :-)

BebaOdLonchara
marco_de.manccini
ви, млади, појма немате о ничему. ево, Pascal и ChiWriter.

е каква су то времена била, тамо негде док нису дошле безвезне деведесете. имали смо чак и програме за чатовање, групно и појединачно, преко телефонског модема, наравно, не сећам се како су се звали. можда WEB 0.01.

eh, to su bili dani...



A kad je Zoran Modli puštao programe za Spectrum 48 preko radija 202? Prvi wireless bato =]
Unfuckable Unfuckable 21:46 07.11.2009

Re: :-)

pa zar ne može stvarno neko ko ima brdo love da donira da se opreme biblioteke?

pa evo drug Čume je donirao za faks, kreće se polako, kreće se
Hansel Hansel 14:17 08.11.2009

Re: :-)

A kad je Zoran Modli puštao programe za Spectrum 48 preko radija 202? Prvi wireless bato =]


Puštali su to i na Prvom programu Radio Beograda u emisiji "Čip i 7 jarića"!... Mada je Modli verovatno počeo prvi...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:29 08.11.2009

Re: :-)

e sad mi krivo što ja to nisam slušala
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:25 08.11.2009

Re: :-)

Alava
... diraš mi španski, čemu?

Iz urodjene nevaljalosti.
Hansel Hansel 22:55 08.11.2009

Re: :-)

BebaOdLonchara
eh, to su bili dani...




njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:31 08.11.2009

Re: :-)

jaoo kako je bio mlad William Shatner!!!
maksa83 maksa83 08:40 10.11.2009

Re: :-)

njanja_de.manccini
jaoo kako je bio mlad William Shatner!!!

Eeee, a vidi kako dance monkey boy prodaje Windows 1.0:



njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:30 10.11.2009

Re: :-)

uau, inspirational speaker nema sta!
p.s. mogo si neko upozorenje - da smanjim volume na primer, bogte al me probudio
topcat topcat 17:42 07.11.2009

Piđama/ Japanke/ UGGs

Sad zasad, studentarija nema opciju pisanja blogova, ali smo ove nedelje toliko sastančili i došli do zaključka da nam nema druge nego da, ako hoćemo da ostanemo u trendu, dozvolimo i njima da pišu jer je tako jasnije šta ih muči, šta ih čini srećnim, šta im je od koristi, a mogu i jedni drugima pomoći


Prvo što mi je palo na pamet, imajući u vidu vrijeme koje pojedini blogovi samo tako...odnesu, je da će ovi studirati do beskonačnosti. Onda sam se sjetila da se u Americi škole plaćaju, tako da se vrijeme studija time neće produžiti.

Veće je BoL napisala i ja se potpuno slažem - studenti su razmaženi.
Ne vidim se kako dežuram u 3am na nekom chatu jer se netko sjetio da mu treba članak za sutra ujutro (šta će uopće naučiti od 3 - 7 ujutro?). Mislim da mu "dežuranje" i "servisiranje" na ovakav način šalje pogrešnu poruku. Nek se izvoli organizirati i planirati. Ako ovaj domaći ne bude kako treba, za drugi će se sjetiti ranije pripremati. Život će sigurno kasnije donijeti bezbroj last minute situacija gdje neće biti profesora da im prstom pokazuje šta trebaju raditi.

Isto tako, protiv sam servisiranja na facebooku. Osim svega navedenog, mislim da se gubi odnos profesor - student. Ovdje su studenti prisniji sa profesorom, uglavnom ga zovu po imenu, što ponekad dovodi do poremećaja u toj nekoj hijerarhiji, da se više ne zna tko je tko. Neka distanca ipak mora postojati, a na profesoru je da postavi granicu.

Student će uvijek tražiti još i iznenađujuće je dokle može ići u svojim "prohtjevima".
Sjećam se jednog maila koji je pitao da se promijeni vrijeme ispita (koje je dogovreno mimo roka, pošto je ostao samo dio - tražila se veća ocjena) da student ne bi dolazi samo zbog toga, jer bi to bio - waste of gas. Pa ne znam kako bilo čije obrazovanje i u krajnjoj liniji sam ispit, može biti waste of gas.
Suma sumarum - koliko god su studentići dragi i simpatični, nekakav red mora postojati.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:57 07.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

topcat, sve se slažem
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:03 07.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

Osim svega navedenog, mislim da se gubi odnos profesor - student.

Може се свашта рећи о овоме, али у датом случају се не губи.

Поента је да овде постоје позиције у библиотеци на којима раде јако образовани људи и које се сматрају професорским позицијама, али те позиције не подразумевају директне часове са студентима и дефинитивно не подразумевају давање оцена. Те позиције су замишљене тако да студенти уче како да користе литературу, каталоге, базе података, и укупну снагу бескрајног интернета да би дошли до информације које су им важне. Ово су важне вештине које сваки студент треба да савлада што боље и у интересу је свих на универзитету (а потом и оних које ће те студенте запослити) да се то и догоди. Те вештине ће, на пример, студенти искористити за неки свој рад у неком свом ”озбиљном” предмету, који слушају код ”озбиљног” професора који их не тетоше баш толико и не дописују се на facebooku са њима. Јер тачно је и то, у неком тренутку треба престати придржавати седиште и пустити студенте да пар пута падну с бицикла пре него науче да сами држе равнотежу. Људи у библиотеци су они који их стално придржавају и помажу. Ја сам од оних што их понекад пусте да се муче сами. Требају и једни и други.
topcat topcat 18:19 07.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

marco_de.manccini

Поента је да овде постоје позиције у библиотеци на којима раде јако образовани људи и које се сматрају професорским позицијама, али те позиције не подразумевају директне часове са студентима и дефинитивно не подразумевају давање оцена.


Moj propust - zanemarila sam činjenicu da ljudi u biblioteci ne drže nastavu niti ocjenjuju, već su tu da pomažu studentima. Pitam se samo koliko je to servisiranje od 0 - 24, 7 dana u tjednu stvarno pomoć? Zar nije dovoljno da netko bude on - line u radno vrijeme biblioteke, a znamo da su ovdje one otvorene od ranog jutra, pa skoro do ponoći? Kako će student koji je odgojen da mu se sve servira na dlanu kad mu padne na pamet, funkcionirati kad promijeni školu ili recimo državu (zemlju)? Da li ga sistem priprema za dalje ili ga dugoročno - zakida?
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:20 07.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

Da li ga sistem priprema za dalje ili ga dugoročno - zakida?

знаш како кажу,

Unfuckable Unfuckable 21:48 07.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

topcat, sve se slažem

i ja : od 3 - 7 ujutro treba da rade neke druge korisnije rabote a ne da zakeraju.
Topcat za ministra prosvete, a Bebu za dekana !
pnbb pnbb 18:46 09.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

studenti su razmaženi.
Ne vidim se kako dežuram u 3am na nekom chatu jer se netko sjetio da mu treba članak za sutra ujutro

a da ti njima malo zakazes ispit u 3 ujutru
to bre samo izvoljeva...

sve bi ja to u rudnik
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:55 09.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

ljudi moji mora da im udovoljimo i to ne samo iz prostog razloga sto placaju oko 25 dolara godisnje samo za usluge biblioteke ( imamo 49 000 studenta), vec i zbog toga sto je ovde customer always right - placao ne placao!
jos jednom da ponovim mi smo ovde zbog njih, a ne oni zbog nas! mislim kad mogu da visim na ovom blogu, mogu valjda i na taj.

p.s. cu vas sve banujem bre mojne me nervirate!
topcat topcat 03:41 12.11.2009

Re: Piđama/ Japanke/ UGGs

pnbb

a da ti njima malo zakazes ispit u 3 ujutru

Nije li uvaženi kolega lijepo primijetio da ima još stvari koje se mogu raditi u 3am...
Šta nije jasno?

p.s.
Njanjo, mi smo samo ljubomorni - šta su oni bolji od nas - za tih 25 $ (definitivno jeftino za uslugu koju dobijaju!)... i tako...Još uvijek, iako ste tamo zbog njih, ne znači da morate biti sluge 24/7. Samo to.
Ne se nervirati...
ninasimone ninasimone 17:57 07.11.2009

Potreba ili razmazenost?

Imam puno prijatelja na/u akademiji, kako se ovde kaze, i svi kose cupaju zbog studentskih izvoljevanja. Boje se njihovih evaluacija vise nego icega. I to sve, cini mi se, krece od toga da su studenti paying customers (bilo da direktno placaju ili da od njih zavisi budzet) a, naravno, customer is always right. Mislim, ok pomoci i web 2.0 je super ali, brate!
Posle ti invalidi minulog studiranja odu u svet pa kad ih prvi sef pogleda mrko, oni u plac. Mozda sam ja staromodna, ali mislim da uloga profesora nije da ti sitno secka, nutka i zvace materiju dok ti, matori klipeta, lezis u decjem krevetu a noge ti vise do poda.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:06 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

ено види шта сам горе написао за торсат.

наравно да није улога професора да све исецка на ситно. али овде и не говоримо о томе. говоримо првенствено о Web 2.0 и променама које исти носи. ту је. треба га користити. у свим правцима.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:17 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

ту је. треба га користити. у свим правцима.

ево да додам, ти људи у библиотеци и немају неки директан, уговорени контакт са студентима. долази да их пита коме шта треба кад им треба.

супер корисно је (људима у библиотеци!) што студенти могу сами да окаче неки блог где објасне другим студентима како се нешто ради што су морали да сами провале зато што овима који раде у библиотеци није никада пало на памет да је ту нешто нејасно. и уместо да морају да одговоре 100 пута на исто питање пре него што се сете да сами поставе блог и објасне ту ствар, може се десити да неки студент то обави за њих. корисници сами решавају своје проблеме. они их најбоље и познају.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:34 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

говоримо првенствено о Web 2.0 и променама које исти носи.

(procitala sam tvoj odgovor topcat gore)
vec sam jednom pisala negde o haosu koji vlada na Web-u. mislim da ni Web 3.0 nece nista sustinski promeniti, samo se dodaju stvari umesto da se - reorganizuju.
kad sam citala post mislila sam da svi profesori moraju da čuče na FB, tviteru ili mesingžeru, ali sad mi je jasnije da se radi o ljudima koji rade u biblioteci. ne znam zasto moraju da se koriste svi vidovi web 2.0 interaktivne komunikacije? uzmes jedan ili dva navise, i to je za skolu. tako mi se cini.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:45 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

бебо, нико неће реорганизовати web, то је већ животиња са малтене својом вољом. нико не може да прати све, и мени је досадило у неком тренутку да пратим неке промене па, рецимо, више не програмирам. али пратим оно што ми значи, додајем неку вредност негде, узимам шта мислим да ми треба, а web се онда развија као резултат свих тих колективних доприноса и потреба. није савршен за никога понаособ, али генерално функционише добро.

захваљујући интернету људи данас читају много више него пре. да, људи читају више. можда не читају толико белетристике, али ипак читају нешто, налазе информације, уче нешто ново скоро сваки дан, понекад налете и на погрешне ствари, али, ако имају мозга, углавном могу да препознају шта вреди а шта не ... није узалуд.
topcat topcat 18:52 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

marco_de.manccini

захваљујући интернету људи данас читају много више него пре. да, људи читају више.

Možda fizički pročitaju više slova nego ranije, ali je isto tako činjenica da su nove generacije zaglupljene količinom nepotrebnih informacija, a da sve manje - znaju! Internet ima prvenstveno funkciju velike žute štampe, a tek je onda alat koji će nam poslužiti u obrazovanju.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:02 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

торсат, они којима интернет искључиво служи за читање жуте штампе и пре тога нису ништа друго ни читали, тако да се ту не губи ништа.

ево, ја читам и пишем више откако постоји интернет. малтене то по цео дан и радим. читам и пишем.

(мада, добро, ја сам био болесник по овом питању и кад није било интернета, као клинац сам ишао у клоњу и, да не ми не би пропало тих 5 минута, читао шта све пише по свим оним кутијама за прашак на полици преко пута.)
topcat topcat 19:14 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

marco_de.manccini

(мада, добро, ја сам био болесник по овом питању и кад није било интернета, као клинац сам ишао у клоњу и, да не ми не би пропало тих 5 минута, читао шта све пише по свим оним кутијама за прашак на полици преко пута.)

A kako drugačije?

Btw, da li to znači da se danas ide u klonju s laptopom? I zamisli...onda tako neki student obavlja...i gnjavi Njanju u 3am s nekim radom jer se nije sjetio na vrijeme. Nije fer, pogotovo ako se uzme u obzir da se nastavni plan sa rokovima itd uglavnom dobija na prvom predavanju
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:16 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

ишао у клоњу и, да не ми не би пропало тих 5 минута, читао шта све пише по свим оним кутијама за прашак на полици преко пута

ja to i dalje radim...
mirelarado mirelarado 19:45 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

topcat
marco_de.manccini

(мада, добро, ја сам био болесник по овом питању и кад није било интернета, као клинац сам ишао у клоњу и, да не ми не би пропало тих 5 минута, читао шта све пише по свим оним кутијама за прашак на полици преко пута.)

A kako drugačije?


Захваљујући томе знам све о нежељеним дејствима којекаквих хемикалија.
To је, иначе, сасвим у Џојсовом духу. Видети завршетак Уликса.
Milan Novković Milan Novković 19:48 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

ja to i dalje radim...

Drugarice i drugovi, vi izgleda ne komunicirate dovoljna sa komšijama !!! Jel ima neko ko to ne radi?

Da se ne bi u žurbi gubilo vreme na biranje literature za klonju ja savetujem jednu knjigu za to, koja uvek stoji negde u blizini objektića, sve dok se ne pročita
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:53 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

ма какви, то је бајохазард, ја само читам оно што не морам да додирнем. дакле, кутије за прашак које су већ ту, на полици.

(погледати на 3:55)
Milan Novković Milan Novković 19:53 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

I zamisli...onda tako neki student obavlja...i gnjavi Njanju u 3am s nekim radom jer se nije sjetio na vrijeme

Jedan naš bivši zaposleni otišao za američkom firmom u Džordžiju. U prolazu kroz London svrati na piće i hvali se kako ima 7 kompjutera u kući.

Mi primetimo kako mora da ima veliku kuću. Nije mala, kaže, ali je Apachee web server ipak morao da smesti u klonju.

Zamisli porodičnih problema kad makina počne da mu štuca pa se on zaključa unutra u debagiranju
Spiridon Spiridon 20:12 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

marco_de.manccini
ма какви, то је бајохазард, ја само читам оно што не морам да додирнем. дакле, кутије за прашак које су већ ту, на полици.


uh sada mi je lakse. Vec sam pomislio da samnom nesto nije u redu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:19 07.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

није лако одупрети се, видиш како рече мој идол џорџ

They're selling coffee, bran muffins.. you're surrounded by reading material. It's entrapment!
crossover crossover 23:52 08.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

marco_de.manccini
више не програмирам.

Капирам да не стижеш, ал’ греота бре Манћини. Макар помало, за своју душу.
Него, јеси ли слушао ово: Brian Bromberg.
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:36 09.11.2009

Re: Potreba ili razmazenost?

не стижем, тачно, а успут сам и заборавио пошто се 15 година нисам играо. а баш ми треба ових дана, смислио сам неку зезалицу, а треба мало озбиљнијег програмирања, па питао максу шта се сада ради, а он каже питон. инсталирао, погледао, излгеда кул. и после више опет нисам имао времена. дао сам себи шест месеци да то завршим, а прошла су два и нисам ни почео.

а оно нисам чуо, само ти лепи ствари, не можеш да оманеш.
mirelarado mirelarado 18:14 07.11.2009

Мало руках...

И ја се слажем са Топкет, Бебом и Нином. Огроман је допринос који Интернет и све што он пружа даје образовању, али студије не би требало да личе на обданиште. Треба уважавати жеље и примедбе студената, нарочито оне које се односе на стицања што већих знања, али морају и они знати какве су им обавезе.

Али, нешто друго ми је овде запало за око:

njanja_de.manccini
Formirane su grupe ko će na čemu da radi da se stanje poboljša, ono isto stanje koje se mnogima činilo da je već na nekom zavidnom nivou.


То је дивно кад вас има пуно који на томе радите, али ја сам у мојој библиотеци била сама и никако нисам била кадра да се изборим са жељама и потребама корисника, којих је сваким даном бивало све више...
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:26 07.11.2009

Re: Мало руках...

мирела, јесте, питање новца је неизбежно. подршка кошта, нема ту шта да се мудрује. код њање у библиотеци ради 300 људи и плус разни студенти који привремено помажу (и успут науче нешто више, ставе леп редак у свој CV, зараде за џепарац или коштање студија, ...). али неко је израчунао да се то исплати.

мислим да њањина идеја била (изашла је негде па не може сама да буде свој адвокат) да само прикаже стање ствари кад се хоће и може. све је стигло и у србију у неком тренутку, стићиће и Web 2 у скоро сваку пору друштва, ја сам, у принципу, оптимиста. само треба радити на томе и бар знати шта већ постоји и постаје нормално.
ninasimone ninasimone 18:41 07.11.2009

Re: Мало руках...

marco_de.manccini
...стићиће и Web 2 у скоро сваку пору друштва, ја сам, у принципу, оптимиста. само треба радити на томе и бар знати шта већ постоји и постаје нормално.

to, da, nema sad nazad plus sto ima toliko korisnih stvari. Ja neizmerno uzivam u 3.0 dostignucima, na primer GPS u kolima. Ne moram vise ni muzu da cantram oko prebrze voznje, lepo mu umilni zenski glasic kaze Caution kad predje dozovoljenu brzinu. iPhone mi je prirastao za dlan. Imaju sad neke enhanced reality apps gde mahnes oko sebe pa vidis sve restorane/prodavnice/whatever u blizini.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana