Politika

Crna Gora da čeka do sudnjega dana ? - Jok more !

sentinel26 RSS / 07.12.2009. u 11:48

Srbija od Crne Gore traži da odloži uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kosovom do odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.“

Izvori :

"Podgorica da sačeka odluku suda"

“Лутовац: Сачекати одлуку МСП

Tako kažu (i pišu na svojim sajtovima) državna RTS i poznate TV kuće u Srbiji, (neki se pozivaju na Tanjug kao izvor informacije). Listovi se pozivaju na Tanjug.

Tako .. ili ..možda ... “što je nekom milo, to mu se i snilo“..!

Šta je stvarno rekao (tražio) ambasador Lutovac ?

Rekao je da bi Srbija izuzetno cijenila eventualni stav Crne Gore da ne podigne diplomatske odnose sa Kosovom na nivo ambasadora dok u Hagu ne bude okončan usmeni dio iznošenja argumenata, u procesu Srbije protiv Kosova, pred Međunarodnim sudom pravde.“

I z v o r :

 Nova osjećajnost

Ako neko misli da Tanjug i RTS ne znaju stvarnu sadržinu zahteva (molbe ) vara se.

Mogli bi sada zasmijavati narod da povjeruje da sudije MSP u  Hagu svako jutro čitaju biltene šta rade pojedine vlade na Balkanu.

Mogao bi neko u Srbiji i povjerovati da je od Crne Gore stvarno traženo da slanje ambasadora odloži za još 12-14 mjeseci ili doživotno.

A mogli bi pomisliti da ambasadorov  šef  planira novo „kažnjavanje“ Crne Gore ali ne smije to da uradi prije pokušaja odmrzavanja SSP-a, a poslije može da „radi šta hoće“, pa mu treba ta nedjelja dana..

Njegova ekselencija ambasador Lutovac je dobio odgovor u MIP-u Crne Gore i nije se javno izjasnio da li je zadovoljan odgovorom.

Prošli put, kada je prizanje bilo u pitanju od Vlade CG  je traženo da se saopštenje odluke odgodi za desetak dana do okončanja glasanja u UN. Ta želja je ispunjena. Naknadne (re)akcije su poznate.

Nade i prognoze kako će „nezadovoljni gradjani koji ne odobravaju takvu politiku“ odmah srušiti vlast u CG se nijesu obistinile nego je vlast dobila još veću podršku..

Predsjednik i potpredsednik Vlade CG su javno (još 2008. ) obećali da će ozbiljno ponovo razmotriti svoju odluku o prizanju ukoliko MSP donese mišljenje u skladu sa željama Vlade Srbije..

Oni nikada i nikome nijesu obećali da će odluku promijeniti  suprotno interesima Crne Gore.

Ambasador Lutovac nije obavijestio Crnu Goru da li će Srbija poštovati to „neobavezujuće mišljenje“ ako ono ne bude po volji Srbije..

 

Srbija za koju neki kažu da je najvažniji susjed Crne Gore, vezala je kosovski kamen oko svojega vrata iako EU i još neki pokušavaju da joj isti skinu..

Njen izbor i njena volja, za oko vrata ili za pod glavu, rekli bi dobronamjerni i oni drugi.

Odakle potiče to shvatanje komšijskih odnosa i pravo da se upućuju takvi zahtevi Crnoj Gori ?

Neko očigledno ne zna da je Crna Gora na putu EU i Evroatlantskih integracija već daleko odmakla od početne pozicije. Potpisala SSP i  program PzP (ne samo deklarativno ), prihvatila kompletan aranžman koji obuhvata i spoljnu politiku a ne samo trgovinski deo sporazuma... Te bi nekome trebalo da je jasno da se Crna Gora obavezala da neće voditi spoljnu politiku protivno EU i protiv NATO.    

SSP se uspješno sprovodi, reforme takodje, 25 članica već ratifikovalo SSP, Aplikacija za članstvo predata, dobijen i završen Upitnik „putuje“ nazad u EU.

Dobijen je MAP (odobrena kandidatura ) za NATO.

Zašto neko pokušava da tudji (ili svoj) kamen za pod glavu, stavi Crnoj Gori oko vrata ?

 

1989. kada je vlast Srbije ukinula autonomiju Kosovu i suspendovala sve pokrajinske organe upravljanja, nije se ni reda radi, konsultovala sa Crnom Gorom, iako su srpske statistike bilježile da na Kosovu ima i Crnogoraca.

Godine 1998. kada je sa MZ vodila i prekinula pregovore o Kosovu, takodje se nijesu sjetili da bi bilo korisno (bar) čuti mišljenje Crne Gore.

1999. kada je vodjen rat na Kosovu, mišljenje Crne Gore je za njih bilo interesantno taman toliko da vojska pod njihovom komandom po cijeloj Crnoj Gori šenluči i provocira gradjane, provocira NATO sa željom da isti preduzme korake odmazde prema Crnoj Gori.

Istovremeno vojnici su na teritoriji Crne Gore počinili zločine prema civilnom stanovništvu, izbeglicama sa Kosova..

Te iste 1999. godine NATO pakt je prema Srbiji preduzeo ratna dejstva kao odgovor na njeno ponašanje prema stanovništvu Kosova, posebno prema Albancima.

 

100 hiljada izbjeglica svih vjera i nacija sa Kosova je stiglo u Crnu Goru. Još se nijesu svi vratili nazad svojim kućama a Srbija (tvrdi da su to njeni gradjani ) posvećuje pažnju samo nekima i samo kada su joj potrebni za izbore.

2000.godine Srbija je pokušala Crnu Goru proglasiti za svoj 27-i region i tako je definitivno obrisati potezom pera (rečeno riječima njenog bivšeg vodje).

 

Konačno, poslije dugih, iscrpljujućih i bezuspješnih pregovora, koje je (kažu neki medjunarodni pregovarači ) Srbija sabotirala,  MZ i EU su faktičko stanje na Kosovu prihvatili kao osnovu za njegovu budućnost.

NATO trupe se i danas nalaze na teritoriji Kosova i nemaju namjeru da je napuste.

Oni isti koji su svojevremeno govorili da je za Crnu Goru bolje da čeka Srbiju na evropskom putu, iako je vrijeme pokazalo sav besmisao toga njihovog prijedloga, ponovo pokušavaju bez imalo stida da Crnu Goru uguraju u nekakav umišljeni „karavan“.

Osim Srbije i Kosovo je susjed Crne Gore. 40 km zajedničke granice, one iste, bivše medjurepubličke mora da se kontroliše sa obje strane.

Na Kosovu žive i živjeće i neki Crnogorci a Crna Gora će uz pomoć svoje ambasade brinuti i o njima i njihovim pravima i njihovom povratku na svoja imanja.

 

Činjenica da u  Crnoj Gori ima više Srba nego Albanaca za Crnu Goru nije od  najvećeg (presudnog) značaja jer je Crna Gora gradjanska država i takva će ostati i u budućnosti..

Crna Gora nema nikakve potrebe da se osvrće na sve one koji imaju unutrašnje probleme i nije voljna da vrši uvoz  tih problema da bi susjedima olakšala život.

Crna Gora je definitivno i nepovratno stala na put EU i Evroatlantskih integracija i ne može više da pravi pauze ni radi koga i ni radi čega, ona je i dosadašnje čekanje  komšiluka  skupo platila, nema više čime ni da plaća takve eksperimente.

 

Zato Crna Gora ima jasan zadatak da svoje interese ne pretpostavlja nikakvim istorijskim mitovima i nebeskim  ciljevima i željama i ona treba i mora imati dobre odnose sa Kosovom kao i sa Srbijom.

Priznanje Kosova nije miješanje u unutrašnje poslove Srbije već autonomno miješanje u unutrašnje i spoljašnje interese Crne Gore, tj. u sopstvene interese.

 

Prevedeno sa crnogorskog na :

srpski (1) i albanski (2) jezik  to :

(1) Znači, Ambasada u Beogradu, Ambasada u Prištini.  

(2) Nënkuptoj, Ambasadë në Bëogradi, Ambasadë në Prishtin.

.......................................................................................................................... 

Crna Gora i njeni gradjani su svoju sudbinu uzeli u svoje ruke.. Za dovijek !

..........................................................................................................................   

 

 

 

 

 



Komentari (242)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 11:50 07.12.2009

Možda će

naredne brojke nekome biti od koristi :

06.decembra, ljeta Gospodnjeg 2009-og, dva „mišljenja“ gradjana izgledaju ovako:

1) Na Voždovcu demokrate izgubile – samo 28,78% glasova.
2) U Mojkovcu demokrate pobjedile – samo 57,28% glasova.

3) Na Voždovcu se izjasnilo 40,42% gradjana s pravom glasa.
4) U Mojkovcu se izjasnilo 69,82% gradjana s pravom glasa.

5) Na Voždovcu udruženje nije prešlo cenzus.
6) U Mojkovcu udruženje odustalo od izlaska na izbore.

Ovo mišljenje nije okruglo pa na ćoše, za razliku kakvo neki očekuju od MSP.

wukadin wukadin 13:13 07.12.2009

Re: Možda će

A mozda ce drugosrbijanci da se presele na Mojkovac.
Cistiji vazduh u svakom pogledu - moralnom i materijalnom
jaksa scekic jaksa scekic 14:26 07.12.2009

Re: Možda će

sentinel26
naredne brojke nekome biti od koristi :

06.decembra, ljeta Gospodnjeg 2009-og, dva „mišljenja“ gradjana izgledaju ovako:

1) Na Voždovcu demokrate izgubile – samo 28,78% glasova.
2) U Mojkovcu demokrate pobjedile – samo 57,20% glasova.

3) Na Voždovcu se izjasnilo 40,42% gradjana s pravom glasa.
4) U Mojkovcu se izjasnilo 69,82% gradjana s pravom glasa.

5) Na Voždovcu udruženje nije prešlo cenzus.
6) U Mojkovcu udruženje odustalo od izlaska na izbore.

Ovo mišljenje nije okruglo pa na ćoše, za razliku kakvo neki očekuju od MSP.



Korektno bi bilo jos dodati:

Po cenzusu iz 2003
Mojkovac ima 10.066 gradjana
Po cenzusu iz 2002
Vozdovac ima 151.768 stanovnika

pa ako se ovo ima u vidu onda je krajnje nekorektno izvlaciti zakljucak da je Mojkovac demokratskiji od Vozdovca.(odnosno CG od Srbije)

No kad sam vec tu da dodam:

Mogu da razumem zasto je Srbija zamolila CG da ne salje ambasadora u Pristinu dok traje usmena rasprava. To je kao kad si bolestan-imas temperaturu treba da ti dodju dva doktora da te poslusaju a komsija udara hilti busilicom u zid i pravi nesnosnu buku. Bar je komsijski red da saceka da ozdravis. Ali to vise govori o komsiji nego o meni.
Srbia treba da tretira CG kao i svaku drugu zemlju, u regionu a i sire, kao na primem neku clanicu Pokreta nesvrstanih, ako ima ekonomsku korist da saradjuje (ne na svoju stetu), ili politicku..
Ako ima ekonomsku korist, da pazari Luku Bar, ako nema, neka gradi koridore 10 i 7.
Sto se mene tice, ako trosim eure(evre) trosicu ih negde druge ne u CG. Dobicu bolju uslugu za svoje pare-i to ce me opredeljuje gde cu da putujem.
CG mogu sutra da prime u EU-nece ni primetiti.Meni licno ni iz dzepa ni u dzep

a izgleda da ce CG ipak malo sacekati

REG-CRNA GORA-KOSOVO
Mediji: Diplomatski odnosi Crne Gore i Kosova u martu

PODGORICA, 7. decembra 2009. (Beta) - Crna Gora bi diplomatske odnose
s Kosovom mogla da uspostavi u martu 2010. godine, preneli su danas
podgoriccki elektronski mediji saznanje novog portala Analitika.

Diplomatski odnosi biche uspostavljeni, kako je objassnjeno, tek
possto Medjunarodni sud u Hagu zavrssi raspravu o legalnosti
proglasenja nezavisnosti Kosova.

Podgoriccki mediji su prethodnih dana spekulisali da je ambasador
Srbije u Podgorici Zoran Lutovac trazzio da Crna Gora odgodi
uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kosovom dok se ne okoncca
rasprava u Hagu.

Crna Gora je nezavisnost Kosova priznala poccetkom oktobra 2008.
godine, posle ccega je crnogorska ambasadorka u Srbiji Anka Vojvodich
proglassena nepozzeljnom osobom u Beogradu.


wukadin wukadin 14:32 07.12.2009

Re: Možda će

Pa evo u Kostolcu proevropski SPS razbio - lepo, lepse, levo
sentinel26 sentinel26 16:35 07.12.2009

Re: Možda će

jaksa scekic
Korektno bi bilo jos dodati:
Po cenzusu iz 2003
Mojkovac ima 10.066 gradjana
Po cenzusu iz 2002
Vozdovac ima 151.768 stanovnika
pa ako se ovo ima u vidu onda je krajnje nekorektno izvlaciti zakljucak da je Mojkovac demokratskiji od Vozdovca.(odnosno CG od Srbije)
To je tvoj "dopisani" zaključak. Ja to nijesam napisao.
Ja sam novinarski hljeb probao prije 41 godinu i nije mi se dopao, bio je najčešće bljutav, pa gorak, ljut itd.

Ti kao profesionalni novinar ne bi trebao da se služiš ovakvim promašajima.

Najprije ja nijesam govorio u apsolutnim ciframa nego o procentima.
Procenat gradjana koji je izašao na lokalne izbore govori nešto vlastima manje ili više važno.
Procenat koji je demokratska vlast u Srbiji dobila na Voždovcu u poredjenju sa procentom "nedemokratskog" režima u Crnoj Gori (koji je "protivno volji naroda" priznao Kosovo ) takodje govori nešto analitičarima i posmatračima.
Propast udruženja i na jednim i drugim takodje kazuje nešto.
Ja sam samo napisao da to nekome može koristiti.
No kad sam vec tu da dodam:
Mogu da razumem zasto je Srbija zamolila CG da ne salje ambasadora u Pristinu dok traje usmena rasprava. To je kao kad si bolestan-imas temperaturu treba da ti dodju dva doktora da te poslusaju a komsija udara hilti busilicom u zid i pravi nesnosnu buku. Bar je komsijski red da saceka da ozdravis. Ali to vise govori o komsiji nego o meni.
Opet promašaj koji profesionalni novinari (dopisnici agencija, novina i TV stanica ) ne smiju sebi da dozvole..
Gospodin Lutovac najbolje zna koliko je sam čekao na ambasadu u Crnoj Gori, koliko treba vremena i sredstava za tako nešto.
Nemoguće je da u Podgorici svi osim njega znaju da će za to trebati više dana nego što je on sam tražio.
Odakle mu uopšte ideja da će uspostavljanje tih diplomatskih odnosa odmah biti podignuto na nivo ambasadora.
Na kraju kada je saznao za "tehničke" detalje, zašto je nekome u Srbiji bilo potrebno da falsifikuje njegovu izjavu (molbu ) i da javnosti Srbije predstavlja znatno drugačiji zahtjev ?
Srbia treba da tretira CG kao i svaku drugu zemlju, u regionu a i sire, kao na primem neku clanicu Pokreta nesvrstanih, ako ima ekonomsku korist da saradjuje (ne na svoju stetu), ili politicku..
Ako ima ekonomsku korist, da pazari Luku Bar, ako nema, neka gradi koridore 10 i 7.

Ni ja niti sam ja čuo od nekoga iz Crne Gore da ima neko neslaganje sa ovim tvojim stavom.

Šta ti konkretno misliš zašto se u Srbiji dva mjeseca trubi o navodnom tenderu za prodaju - kupovinu Luke Bar?
Danima se spinuje javnost u Srbiji, te angažovani neki ministri, te neki preduzetnici velikog kalibra.
To prije svega nije tačno.
Raspisan je samo tender za prodaju akcija jednog preduzeća u Baru ("Kontejnerski terminali" ).
Koji je mogući cilj te ujdurme ?
a izgleda da ce CG ipak malo sacekati

Pa neka čeka. Ona ne traži niti je do sada dobila bilo kakav popust.
buba_truba buba_truba 17:06 07.12.2009

Re: Možda će

jaksa scekic
No kad sam vec tu da dodam:Mogu da razumem zasto je Srbija zamolila CG da ne salje ambasadora u Pristinu dok traje usmena rasprava. To je kao kad si bolestan-imas temperaturu treba da ti dodju dva doktora da te poslusaju a komsija udara hilti busilicom u zid i pravi nesnosnu buku. Bar je komsijski red da saceka da ozdravis. Ali to vise govori o komsiji nego o meni.

Upravo, rekla bih da je to stvar elementarne pristojnosti. Žao mi je što se neki Crnogorci toga i sami nisu setili.
mayo1 mayo1 17:09 07.12.2009

Re: Možda će

Šta ti konkretno misliš zašto se u Srbiji dva mjeseca trubi o navodnom tenderu za prodaju - kupovinu Luke Bar?
Danima se spinuje javnost u Srbiji, te angažovani neki ministri, te neki preduzetnici velikog kalibra.



Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu - u Peščaniku od 4.12.2009.

"Sad 'oće država da kupi luku Bar.
Šta će nama luka u tuđoj državi? Sutra može da nacionalizuje. Pa kad je Castro nacionalizovao američke firme, što ne bi ovaj nacionalizovao srpsku?
Drugo, 'ajd u redu da je nacionalizovao. A da je ona tako dobra, već bi nju neko kupio.
Treće, i da je dobra, šta ćemo mi tamo izvoziti?
Ja ne znam, prije se sećam da je ona Zastava za Ameriku izvožena tamo preko luke Bar.
Dobro, al' i da imamo robe, naš najveći uvoznik tih teških tereta je ovaj US Steel. Šta će on preko Bara, kad on vozi u Košice. Košice nisu na moru.
I da imamo robe, i da imamo šta, mi nemamo pruge, ne možemo doć' do tamo.
I, zamisli, grmi on, konzorcijum kupit će… možda je to tako, ali ja nešto sumnjam… pa mi imamo robu za kombi, imamo mala i srednja preduzeća, ma ni za šleper bre… šta ćeš ti na brod tovarit' pobogu brate…
I sad je to hit-investicija.

Volio bih da grešim, ali prvi kontigent, evo vi i ja idemo i mašemo zastavicama.
Ne znam samo šta bi tako teško utovarili da mora na brod. Šta?
Čarape? Ja ne vidim… šljive, šta…?

Hoću da kažem kako odjednom se neko za nešto uvati…"
jaksa scekic jaksa scekic 17:16 07.12.2009

Re: Možda će

sentinel26
jaksa scekic
Korektno bi bilo jos dodati:
Po cenzusu iz 2003
Mojkovac ima 10.066 gradjana
Po cenzusu iz 2002
Vozdovac ima 151.768 stanovnika
pa ako se ovo ima u vidu onda je krajnje nekorektno izvlaciti zakljucak da je Mojkovac demokratskiji od Vozdovca.(odnosno CG od Srbije)
To je tvoj "dopisani" zaključak. Ja to nijesam napisao.
Ja sam novinarski hljeb probao prije 41 godinu i nije mi se dopao, bio je najčešće bljutav, pa gorak, ljut itd.

Ti kao profesionalni novinar ne bi trebao da se služiš ovakvim promašajima.

Najprije ja nijesam govorio u apsolutnim ciframa nego o procentima.
Procenat gradjana koji je izašao na lokalne izbore govori nešto vlastima manje ili više važno.
Procenat koji je demokratska vlast u Srbiji dobila na Voždovcu u poredjenju sa procentom "nedemokratskog" režima u Crnoj Gori (koji je "protivno volji naroda" priznao Kosovo ) takodje govori nešto analitičarima i posmatračima.
Propast udruženja i na jednim i drugim takodje kazuje nešto.
Ja sam samo napisao da to nekome može koristiti.
No kad sam vec tu da dodam:
Mogu da razumem zasto je Srbija zamolila CG da ne salje ambasadora u Pristinu dok traje usmena rasprava. To je kao kad si bolestan-imas temperaturu treba da ti dodju dva doktora da te poslusaju a komsija udara hilti busilicom u zid i pravi nesnosnu buku. Bar je komsijski red da saceka da ozdravis. Ali to vise govori o komsiji nego o meni.
Opet promašaj koji profesionalni novinari (dopisnici agencija, novina i TV stanica ) ne smiju sebi da dozvole..
Gospodin Lutovac najbolje zna koliko je sam čekao na ambasadu u Crnoj Gori, koliko treba vremena i sredstava za tako nešto.
Nemoguće je da u Podgorici svi osim njega znaju da će za to trebati više dana nego što je on sam tražio.
Odakle mu uopšte ideja da će uspostavljanje tih diplomatskih odnosa odmah biti podignuto na nivo ambasadora.
Na kraju kada je saznao za "tehničke" detalje, zašto je nekome u Srbiji bilo potrebno da falsifikuje njegovu izjavu (molbu ) i da javnosti Srbije predstavlja znatno drugačiji zahtjev ?
Srbia treba da tretira CG kao i svaku drugu zemlju, u regionu a i sire, kao na primem neku clanicu Pokreta nesvrstanih, ako ima ekonomsku korist da saradjuje (ne na svoju stetu), ili politicku..
Ako ima ekonomsku korist, da pazari Luku Bar, ako nema, neka gradi koridore 10 i 7.

Ni ja niti sam ja čuo od nekoga iz Crne Gore da ima neko neslaganje sa ovim tvojim stavom.

Šta ti konkretno misliš zašto se u Srbiji dva mjeseca trubi o navodnom tenderu za prodaju - kupovinu Luke Bar?
Danima se spinuje javnost u Srbiji, te angažovani neki ministri, te neki preduzetnici velikog kalibra.
To prije svega nije tačno.
Raspisan je samo tender za prodaju akcija jednog preduzeća u Baru ("Kontejnerski terminali" ).
Koji je mogući cilj te ujdurme ?
a izgleda da ce CG ipak malo sacekati

Pa neka čeka. Ona ne traži niti je do sada dobila bilo kakav popust.



Krenimo redom

1.Rekli ste da procenat izlaska govori nesto o drustvu: ako sam Vas dobro razumeo, sto je veci procenat izaslih znaci drustvo je demokratskije...Znaci Severna Koreja je primer koji treba slediti?

2. Ovo koliko je Gospodin Lutovac cekao na ambasadu nisam razumeo,ocigledno ni Vi niste razumeli mene, ali procitajte ponovo

3. Tender,evo nekoliko pasusa iz novina..

Vecernje Novosti:

TENDER
Savet za privatizaciju crnogorske vlade raspisao je tender za prodaju 54,05 odsto akcija barske kompanije „Kontejnerski terminal“ i generalni tereti i dodelu koncesije na 30 godina, sa obavezom ulaganja. Raspisani su i tenderi za prodaju celokupnog vlasništva kompanija „Pomorski poslovi“ i „Obezbeđenje i protivpožarna zaštita“, koji pripadaju Luci Bar, uz dodelu koncesija na 30 godina. Tender je otvoren do 1. februara naredne godine.


Antena M

Društvo

Srspke kompanije dobrodošle na tender

Petak, 4.12.2009

Podgorica - Srpske kompanije su dobrdošle na tender za prodaju dijela akcija Luke Bar, izjavio je minsitar saobraćaja Andrija Lompar nakon najave da je Vlada Srbije spremna da iz svog budžeta izdvoji novac i podrži srpski konzorcijum u procesu prodaje državnih akcija u dijelu Luke Bar. Lompar je podsjetio da na tenderu koji ističe 1. februara nije i prodaja infrastruktura barske luke, već samo koncesija na 30-godišnje korišćenje. Ministar saobraćaja Andrija Lompar pozdravio je namjeru Srbije i tamošnjih kompanija da se prijave na tender za prodaju dijela akcija barske kompanije. To će prema njegovim riječima povećati i mogućnost izbora najboljeg ponuđača. "Što se tiče najave Srbije, to nije prvi put da se pojavljuje takva jedna najava. Mi smo tender raspisali, tender je u toku i završava se 1. januara. Tri su dokumentacije već otkupljene od potencijalnih partnera i svakako nas raduje da se pojavljuje i četvrta. Voljeli bi da dobijemo ponudu od Srbije." Srpski ministar finansija Mlađan Dinkić nedavno je najavio poteze srpske vlade u vezi prodaje dijela Luke Bar : "Naša Vlada, s obzirom da postoji zainteresovanost od Srpskih kompanija za investiciju u Luku Bar, će odvojiti određena sredstva i biti manjinski suvlasnik u zajedničkom preduzeću koje će voditi kompanije." Najglasniji zagovornik učešća Srbije u privatizaciji Luke Bar je srpski ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, koji u tome ''vidi prirodan put izlaska srpske privrede na more''. Brkonić je ranije kazao da je pružni i putni koridor od Beograda do Bara i Luka Bar "neodvojivi paket". Ono što je izvjesno je da se pobjedom na tenderu ne kupuje i infrastruktura Luke Bar. To je ponovio ministar Lompar i podsjetio na uslove iz tendera: "Definitivno se nikakva infrastruktura ne prodaje u Luci Bar, niti se prodaje čitava Luka Bar, niti se sufrastruktura prodaje. Ono što se prodaje jesu akcije koje sada ima preduzeće Kontejnerski terminal generalni teret u vlasništvu Države. To je 54%. To preduzeće čije se akcije prodaju dobija koncesiju 30 godina na akcionisanje i Lučke djelatnosti na tom prostoru koji je ograničen Kontejnerskim terminalom i sa generalnim teretom. Znači ne prodaje se infrasturktura, prodaju se akcije preduzeća koje ima koncesiju na 30 godina za generalni i Kontejnerski teret." Jedan od uslova je da u poslednjoj godini prihod ponuđača nije bio niži od 250 miliona evra, kao i da je u prethodne tri godine poslovao sa profitom.
/Antena M, 14,30h/


Pobijeda

Italijanska vlada izrazila spremnost da u partnerstvu sa srpskim kompanijama kupi barsku Luku. Već tri kompanije otkupile tendersku dokumentaciju

Podgorica - Tri kompanije i to iz Engleske i sa Bliskog i Srednjeg istoka otkupile su do sada tendersku dokumentaciju za Luku Bar, saznaje „Pobjeda“. Istog dana kada smo došli do ove informacije beogradska provladina „Politika“ je objavila da su se proteklih dana, tokom boravka najviših zvaničnika Srbije u Italiji, predsjednik Srbije Boris Tadić i italijanski premijer Silvio Berluskoni dogovorili da njihove dvije zemlje zajedno nastupe na tenderu. Uz ranije interesovanje koje je za barskom lukom iskazano iz Njemačke, Kine, Francuske i Rusije, kao i uz jasnu ali za sada nezvanično ispoljenu zainteresovanost NATO-a – najveći saobraćajni punkt u našoj zemlji postaje predmet utakmice velikih igrača.

Tender za Luku Bar je otvoren do 1.februara iduće godine. Luka Bar je podijeljena na kontejnerski terminal i generalni teret. To se prodaje na tenderu. Po riječima Srđana Vukčevića pravni okvir za ovu transakciju predstavlja Zakon o lukama. - To je primjena tzv. „Land Lord” modela kojim se prodaju akcije kompanije koja je operator i koja posjeduje superstrukturu. Infrastrukturu i zemljište dajemo na dugoročno korišćenje. Ugovorom su predviđene investicije i u superstrukturu, koja znači dokapitalizaciju kompanije, ali i u infrastrukturu, koja je državna i podrazumijeva tzv. BOT aranžman: izgradi, upravljaj, koristi i vrati - kaže Vukčević.

- Ne bi smjeli pogriješiti u izboru partnera na tender, jer Luka Bar Crnoj Gori donosi godišnje prihoda koliko i turizam. Italijani su veoma zainteresovani za privatizaciju Luke, jer su više puta dolazili kod nas i jasno pokazali interes da rade preko Bara - kaže izvršni direktor Luke Slobo Pajović.

- Potencijali Luke Bar mnogostruko prevazilaze potrebe uvoza i izvoza Crne Gore - 95 ili 98 odsto prekomorskih tereta koji idu preko Crne Gore ili za Crnu Goru, odvija se preko Luke. Veza sa željeznicom je izuzetno bitna karika za ovaj prevoz, kao i izgradnja auto-puta - ističe Vukčević.

U velikoj mjeri poslovanje Luke zavisi i od rekonstrukcije pruge Bar - Beograd. U tom pravcu su već učinjeni prvi koraci. U Podgorici je 16. juna ove godine potpisan Memorandum o razumijevanju između predstavnika vlada Crne Gore, Italije i Srbije. Tada je dogovoreno da italijanska projektantska kuća „Italfer”, sa Saobraćajnim institutom CIP-om iz Beograda uradi studiju opravdanosti za modernizaciju pruge Bar - Beograd. Dokle se stiglo sa tim, biće provjereno sjutra na sjednici Tehničkog komiteta u Beogradu, kojeg čine predstavnici ove tri vlade. Studija će, pored finansijske, sadržati tehničku, ali i saobraćajnu analizu i ukazati na najbolje modele eksploatacije pruge.

- Tek poslije te studije dobiće se jasna slika sadašnjeg stanja željezničke linije Bar - Beograd, kao i jasni pravci njenog budućeg razvoja - kaže predsjednik Odbora direktora željezničke infrastrukture Crne Gore Zarija Fanović. On je precizirao da je rok za završetak ove studije godina dana, ali da će crnogorska Željeznica dosta toga uraditi na pruzi i prije njenog završetka.

- Već se realizuju investicije u vrijednosti od 101 miliion eura dobijenih od evropskih banaka i fondova. Kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 34 miliona eura 11 miliona iz IPA fondova, tek treba da se realizuju. Završavaju se tri klizišta: „Brčele”, „Ratac” i „Crmnica” kao i četiri tunela. U toku su radovi i na tunelu „Ostrovica” koji će se finansirati iz kredita EBRD sa 3,1 milion eura kao i na tunelu Trebješica. Završen je i generalni remont pet mostova, a narednih dana biće završen i most Trebaljevo - istakao je Franović.

Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar je naglasio da tokom iduće godine mora biti generalno remontovana pruga od Kolašina do granice sa Srbijom, i to u potpunosti.- Još ostaju 32 kosine i 16 čeličnih mostova da se u periodu od sljedećih pet godina izvrši kompletan generalni remont pruge - kazao je Lompar.

Benefiti

Neće samo Luka imati benefite od privatizacije, već kompletna crnogorska ekonomija. Uz dobrog partnera u Luci će se značajno povećati promet, odnosno pretovar robe, kao i prihodi drugih crnogorskih preduzeća. - Svaka tona robe koja dođe u Luku Bar znači zaradu za državu Crnu Goru - rekao je Slobo Pajović.

Italijani lobiraju za Srbe

Italijanska Vlada se već izjasnila da je zainteresovana za kupovinu Luke Bar u partnerstvu sa kompanijama iz Srbije i zajedničkog nastupa na tenderu. To je rečeno u razgovoru premijera Italije Silvija Berluskonija i predsjednika Srbije Borisa Tadića tokom prošlonedjeljnog Samita italijanskih i srpskih privrednika u Rimu.

Italijani su srpskim privrednicima ostavili dvije sedmice da se usaglase. - Nakon toga trebalo bi da uslijede razgovori sa italijanskim partnerima - rekao je ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić listu „Politika“.

Ministri infrastrukture Italije i Srbije Roberto Martioli i Milutin Mrkonjić potpisali su u Rimu Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti putne i željezničke infrastrukture.

- Memorandumom je dogovoreno da italijanska strana u Evropskoj uniji promoviše novi koridor 11, koji bi trebalo da poveže Temišvar preko Vršca, Beograda, Čačka, Boljara, Podgorice i Bara sa italijanskom Lukom Bari - rekao je Mrkonjić listu „Politika”.On je dodao da bi to bio intermodalni koridor, jer ide preko kopna i dijelom preko mora.

Ekonomska i geostrateška važnost

Značaj Luke Bar prevazilazi okvire Crne Gore pa čak i regije. Veliki igrači koji su do sada iskazali interesovanje za kupovinom Luke vide taj potez prije svega kao najefikasniji način zadovoljenja svojih interesa za pouzdanom i perspektivnom pretovarnom tačkom i povezanim teretnim koridorom. Za Italiju barska luka bila bi uz prugu ka Srbiji bez dileme odskočna daska za ekonomski, ali i politički ulazak dublje na Balkan, što je nesumnjiva intencija Italijana. O tome je protekle godine u više navrata bilo riječi u Rimu. Za Rusiju bio bi to izlaz na Mediteran, a za Kinu moguća breša za lakši i jeftiniji plasman robe u jugoistočnoj Evropi. Interesi evropskih igrača, poput Francuske i Njemačke, jasni su.

Luka Bar je od najvećeg interesa i za Sjevernoatlantski vojni savez. Sagovornici „Pobjede“ iz samog vrha NATO-a u više navrata su na naša pitanja – šta je to za šta je NATO zainteresovan u Crnoj Gori – odgovarali decidno da je to, prije svega, Luka Bar, odnosno jedan njen dio.

Od ovoga ništa manje bitna po Crnu Goru nije ni činjenica da je to jedina od većih luka na istočnoj obali Jadrana kakvu je još moguće kupiti. Ostale – Ploče, Split, Rijeka, Koper – nijesu u konkurenciji niti ima naznaka da bi to na ovaj način u bliskoj budućnosti mogle biti.

S.K.


Pa na kraju po Crnogorskim medijima Luka Bar i tender ima mnogo vec znacaj nego sto Vi tvrdite.

Imam utisak da je pomalo problem u CG, sto aktualna vlast u Srbiji vise ne haje za CG i dogadjaje u istoj. Aktuelnoj vlasti u Srbiji uopste vise ne pada napamet da se mesa u stvari CG, niti da je destabilizuje,kao sto je nekad u ranijim vremenima bio slucaj. Moguce da je to i problem sadasnjoj vlasti u CG, jer ne moze vise da plasi narod sa veliko srpsko hegemonistickoj politici. I to je odlicno za odnose obe zemlje.
Lepo neka svako gradi drzavu na svojoj teritoriji i neka se sradjuje na ravnopravnim odnosima.
(Istina u jednom delu ste napisali CG i makedonija bile srpske kolinije-to nisam razumeo, ali ocigledno Vam je za nesto potrebno)

I na kraju posteno pitanje:

Reci te Vi nama , il Vam treba neka funkcija u CG, ako je tako onda mogu da razumem Blog,

sentinel26 sentinel26 18:02 07.12.2009

Re: Možda će

jaksa scekic
Krenimo redom
1.Rekli ste da procenat izlaska govori nesto o drustvu: ako sam Vas dobro razumeo, sto je veci procenat izaslih znaci drustvo je demokratskije...Znaci Severna Koreja je primer koji treba slediti?

To je ponovo tvoj zaključak kojeg nema u mojem tekstu. Nije u redu da mi takvo nešto ponovo podmećeš bez citiranja tog navodnog mojeg zaključka kojeg si samo ti identifikovao. Na učitavanje nemam namjeru odgovarati.
2. Ovo koliko je Gospodin Lutovac cekao na ambasadu nisam razumeo,ocigledno ni Vi niste razumeli mene, ali procitajte ponovo

Eto, slučajno mi je poznato koliko je Lutovac čekao da stupi na dužnost. Kada bi CG danas imenovala ambasadora u Prištini on ne bi mogao da ode tamo (i preda akreditive ) za više dana nego što je tražio Lutovac..
3. Tender,evo nekoliko pasusa iz novina..
Pa na kraju po Crnogorskim medijima Luka Bar i tender ima mnogo vec znacaj nego sto Vi tvrdite.

Opet pokušavaš da učitavaš.Nijesam uopšte pisao o značaju Luke Bar ni jedne jedine riječi. Pošto si sam cititrao tender i uvideo za šta je raspisan valjda ti je jasno da se ne radi o prodaji (cijele ) Luke.
U protivnom žao mi je i ne snosim odgovornost za kolateralnu štetu.
(Istina u jednom delu ste napisali CG i makedonija bile srpske kolinije-to nisam razumeo, ali ocigledno Vam je za nesto potrebno)
Nikome ne sporim da misli i piše da nijesu bile.
Onda je 195 godina okupacije Nemanjića i 23 godine okupacije Karadjordjevića bilo milosrdje.
Prvi su pobili i ognjem spalili sve one koji nijesu pristali da iz hrišćanstva predju u njihovo pravoslavlje, a ovaj potonji je oslobodio glave sa ramena sve koji su se suprostavili njegovoj okupaciji, pritom je takodje pod njegovom komandom mnoštvo njih spaljeno u sopstvenim kućama. Zato je i dobio nadimak Palikuća.
I na kraju posteno pitanje:
Reci te Vi nama , il Vam treba neka funkcija u CG, ako je tako onda mogu da razumem Blog,
E, da te obradujem, da ne brineš. Nije mi potrebna i bila bi velika šteta da blog čitaš kroz taj dalekozor.
medjutim92 medjutim92 19:51 07.12.2009

Re: Možda će

sentinel26
Onda je 195 godina okupacije Nemanjića i 23 godine okupacije Karadjordjevića bilo milosrdje


Stefan Nemanja bese rodjen u Ribnici?
mostarac mostarac 19:53 07.12.2009

Re: Možda će

Stefan Nemanja bese rodjen u Ribnici?

kukac_tb kukac_tb 20:56 07.12.2009

Re: Možda će

Evo samo nesto iz prve ruke,malo materijala za razmisljanje.Naime ad Kontejnerski terminal i Generalni tereti je firma koja je osnovana tek prije tri mjeseca,a preuzela je jedan dio potrazivanja od AD Luka Bar.Najvjerovatnije su u pitanju malverzacije sa pdv-om,ili nesto sto ja ne mogu da dokucim.Po meni oglasavanje prodaje Kontejnerskih terminala je bacanje prasine u oci narodu.
mariopan mariopan 21:27 07.12.2009

Re: Možda će

Imam utisak da je pomalo problem u CG, sto aktualna vlast u Srbiji vise ne haje za CG i dogadjaje u istoj. Aktuelnoj vlasti u Srbiji uopste vise ne pada napamet da se mesa u stvari CG, niti da je destabilizuje,kao sto je nekad u ranijim vremenima bio slucaj. Moguce da je to i problem sadasnjoj vlasti u CG, jer ne moze vise da plasi narod sa veliko srpsko hegemonistickoj politici. I to je odlicno za odnose obe zemlje.
Lepo neka svako gradi drzavu na svojoj teritoriji i neka se sradjuje na ravnopravnim odnosima.
(Istina u jednom delu ste napisali CG i makedonija bile srpske kolinije-to nisam razumeo, ali ocigledno Vam je za nesto potrebno)

I na kraju posteno pitanje:

Reci te Vi nama , il Vam treba neka funkcija u CG, ako je tako onda mogu da razumem Blog,

sentinel26 sentinel26 00:21 08.12.2009

Re: Možda će

medjutim92
sentinel26
Onda je 195 godina okupacije Nemanjića i 23 godine okupacije Karadjordjevića bilo milosrdje
Stefan Nemanja bese rodjen u Ribnici?

Stefan Nemanja nije rodjen u Ribnici već u Spužu kao unuk romelijskog vojskovodje i papinog sluge koji je tu živeo jedno vrijeme kao izbeglica jer je na dvoru u Rasu pravio spletke pa je morao bježati.

Dok je bio mali često je gledao kako djeca u Spužu jedu sladoled a njemu nijesu davala te je odlučio kad poraste da ih kazni, pa je pola njihove zemlje ognjem spalio, ko mu se pokorio prekrstio ga, a ko se nije pokorio preklan i spaljen zajedno sa imovinom bio, ako nije uspio da pobjegne..
mostarac mostarac 00:25 08.12.2009

Re: Možda će

Stefan Nemanja nije rodjen u Ribnici već u Spužu kao unuk romelijskog vojskovodje i papinog sluge koji je tu živeo jedno vrijeme kao izbeglica jer je na dvoru u Rasu pravio spletke pa je morao bježati.

Dok je bio mali često je gledao kako djeca u Spužu jedu sladoled a njemu nijesu davala te je odlučio kad poraste da ih kazni, pa je pola njihove zemlje ognjem spalio, ko mu se pokorio prekrstio ga, a ko se nije pokorio preklan i spaljen zajedno sa imovinom bio, ako nije uspio da pobjegne..

Ti si jarane neke mnogo lose roto romane citao dok si bio mladji.
libkonz libkonz 00:40 08.12.2009

Re: Možda će

Stefan Nemanja nije rodjen u Ribnici već u Spužu kao unuk romelijskog vojskovodje i papinog sluge koji je tu živeo jedno vrijeme kao izbeglica jer je na dvoru u Rasu pravio spletke pa je morao bježati.

Dok je bio mali često je gledao kako djeca u Spužu jedu sladoled a njemu nijesu davala te je odlučio kad poraste da ih kazni, pa je pola njihove zemlje ognjem spalio, ko mu se pokorio prekrstio ga, a ko se nije pokorio preklan i spaljen zajedno sa imovinom bio, ako nije uspio da pobjegne..

jel ovo iz nekog ustaškog udžbenika istorije?
Prešao si svaku granicu, Sentinel. U tebi je tolika mržnja.
NNN NNN 01:28 08.12.2009

Re: Možda će

Stefan Nemanja nije rodjen u Ribnici već u Spužu kao unuk romelijskog vojskovodje i papinog sluge koji je tu živeo jedno vrijeme kao izbeglica jer je na dvoru u Rasu pravio spletke pa je morao bježati.

Dok je bio mali često je gledao kako djeca u Spužu jedu sladoled...
...i viču na mobilni
markonio92 markonio92 01:30 08.12.2009

Re: Možda će

sentinel26

Stefan Nemanja nije rodjen u Ribnici već u Spužu kao unuk romelijskog vojskovodje i papinog sluge koji je tu živeo jedno vrijeme kao izbeglica jer je na dvoru u Rasu pravio spletke pa je morao bježati.

Dok je bio mali često je gledao kako djeca u Spužu jedu sladoled a njemu nijesu davala te je odlučio kad poraste da ih kazni, pa je pola njihove zemlje ognjem spalio, ko mu se pokorio prekrstio ga, a ko se nije pokorio preklan i spaljen zajedno sa imovinom bio, ako nije uspio da pobjegne..

medjutim92 medjutim92 10:33 08.12.2009

Re: Možda će

sentinel26
medjutim92
sentinel26
Onda je 195 godina okupacije Nemanjića i 23 godine okupacije Karadjordjevića bilo milosrdje
Stefan Nemanja bese rodjen u Ribnici?

Stefan Nemanja nije rodjen u Ribnici već u Spužu kao unuk romelijskog vojskovodje i papinog sluge koji je tu živeo jedno vrijeme kao izbeglica jer je na dvoru u Rasu pravio spletke pa je morao bježati.

Dok je bio mali često je gledao kako djeca u Spužu jedu sladoled a njemu nijesu davala te je odlučio kad poraste da ih kazni, pa je pola njihove zemlje ognjem spalio, ko mu se pokorio prekrstio ga, a ko se nije pokorio preklan i spaljen zajedno sa imovinom bio, ako nije uspio da pobjegne..


Zbog ovog posta je valjalo doci na ovaj blog. Senti, kralju!
sentinel26 sentinel26 10:50 08.12.2009

Re: Možda će

mayo1
Šta ti konkretno misliš zašto se u Srbiji dva mjeseca trubi o navodnom tenderu za prodaju - kupovinu Luke Bar?
Danima se spinuje javnost u Srbiji, te angažovani neki ministri, te neki preduzetnici velikog kalibra.
Hoću da kažem kako odjednom se neko za nešto uvati…"[/i]
U vrijeme vlade VK Drugog, the magistar of Čačak i još neki ministri su javno tražili od Vlade CG da se nekim srpskim kompanijama, njihovim prijateljima i finansijerima, daju neki veliki poslovi bez tendera..
Onako kako su oni radili u Srbiji.
A kada neko nešto, što mu ne pripada ili ne može da dobije normalnim putem, traži javno, to znači da je on to već tražio tajnim kanalima i da je bio odbijen. Javno traženje je ustvari bio "eho"...

sentinel26 sentinel26 11:55 08.12.2009

Re: Možda će

libkonz
Stefan Nemanja nije rodjen u Ribnici već u Spužu kao unuk romelijskog vojskovodje i papinog sluge koji je tu živeo jedno vrijeme kao izbeglica jer je na dvoru u Rasu pravio spletke pa je morao bježati.

Dok je bio mali često je gledao kako djeca u Spužu jedu sladoled a njemu nijesu davala te je odlučio kad poraste da ih kazni, pa je pola njihove zemlje ognjem spalio, ko mu se pokorio prekrstio ga, a ko se nije pokorio preklan i spaljen zajedno sa imovinom bio, ako nije uspio da pobjegne..
jel ovo iz nekog ustaškog udžbenika istorije?
Prešao si svaku granicu, Sentinel. U tebi je tolika mržnja.
Koju granicu, to je iz istorije Crne Gore a ne Srbije.
Pa ne pišu se sve istorije svijeta u Beogradu i SANU ni po instrukcijama Cvijića i Garašanina.

Svi (uhvaćeni ) hrišćani koji nijesu htjeli preći u novo (rašansko ) pravoslavlje bili su likvidirani i spaljeni zajedno sa svojom imovinom po receptu kako su ubijali i spaljivali Bogumile.
Danju dodju da ga ubjedjuju da primi "njihovu" vjeru a ako ne pristane noću bukne plamen i nema više ni njega ni njegove imovine.
Dejstvo tog istog recepta je isprobavano i 1919 - 1926. godine u vrijeme okupacije Karadjordjevića - blizu 6.000 domova je spaljeno.
O navodnom mjestu rodjenja Stefana Nemanje :
Ne postoji niti jedan ozbiljan dokaz ili dokument koji bi svjedočio da je Stefan Nemanja rodjen u Zeti (Duklji ).
Srpski istoričari ne znaju čak ni godinu njegovog rodjenja – kreću se od 1113 do 1134. godine.
Nijesu sigurni ni da li mu se otac zvao Zavida ili Desa.
Ne postoji nijedan dokaz stariji od 1326.godine, da je Podgorica kao naselje postojala u vrijem prije dva vijeka, a neki kvazi-istoričari je pominju kao mjesto njegovog rodjenja.

Kula u Ribnici u kojoj je navodno rodjen Nemanja jeste tvrdjava Depedogen koju su sagradili Turci izmedju 1474 i 1478.godine.
Svi istoričari, osim srpskih, tvrde da se radi o običnom falsifikatu i da tamo u to vrijeme nije postojalo ništa.
Neki pominju Spuž kao moguće mjesto njegovog rodjenja.. Šala o sladoledu u Spužu je moja..

O Nemanjinom osvajanju i rušenju Duklje svjedoči i mitropolit Vasilije Petrović u svojoj istoriji..
Najnovije konstrukcije i falsifikate koje izmišlja Risto Radović ne bih citirao.

A što se tiče ustaša, biće da je njihova ideologija mnogo bliža tebi, da ti je ušla u krv samo si joj dodao drugačiju etiketu..
Ni Turci ne priznaju da su vjekovima činjeli onolike zločine po Balkanu, ali džaba trud, postoje mnogobrojni dokazi i to se izbrisati ne može..
medjutim92 medjutim92 12:21 08.12.2009

Re: Možda će

sentinel26
Šala o sladoledu u Spužu je moja..


Čudan neki smisao za humor..

sentinel26
A što se tiče ustaša, biće da je njihova ideologija mnogo bliža tebi, da ti je ušla u krv samo si joj dodao drugačiju etiketu..
Ni Turci ne priznaju da su vjekovima činjeli onolike zločine po Balkanu, ali džaba trud, postoje mnogobrojni dokazi i to se izbrisati ne može..


Ni Crnogorci ne priznaju da su mnogo štošta radili i govorili, ali džaba trud, postoje mnogobrojni dokazi i to se izbrisati ne može..
mikimedic mikimedic 12:24 08.12.2009

Re: Možda će

ali džaba trud, postoje mnogobrojni dokazi i to se izbrisati ne može..


ma moze, doduse samo na blogu. npr. milovi govori.

Filip2412 Filip2412 14:16 08.12.2009

Re: Možda će


ali džaba trud, postoje mnogobrojni dokazi i to se izbrisati ne može..


ma moze, doduse samo na blogu. npr. milovi govori.

schweppes92 schweppes92 14:18 08.12.2009

Re: Možda će

sentinel26

... bili su lijkvidirani ...


???

Jel pravilo da što si veći Crnogorac to više umećeš "J"?

Pretpostavljam da bi oni najveći među vama umetnuli i "Ś" pa napisali: Śljijkvidiranilj?
sentinel26 sentinel26 22:05 08.12.2009

Re: Možda će

schweppes92
sentinel26
... bili su lijkvidirani ...
???Jel pravilo da što si veći Crnogorac to više umećeš "J"?
Pretpostavljam da bi oni najveći među vama umetnuli i "Ś" pa napisali: Śljijkvidiranilj?
Vaša salonska preosvećenosti, ja se duboko izvijenjavam zbog nepažljivog korišenja tastarure. Ispravio sam.

Ipak nije lijepo da se šegačite sa ljudima i hrićanima koji po cijenu života nijesu željeli da mijenjaju svoju vjeru.

Analiza profila i slike vjerovatno odgovara tekstovima.
Filip2412 Filip2412 22:10 08.12.2009

Re: Možda će

Ipak nije lijepo da se šegačite sa ljudima i hrićanima koji po cijenu života nijesu željeli da mijenjaju svoju vjeru.

ma nemoj, a da nisu oni mozda hriscani od postanka sveta? Vidis, ja mislio da su odbacili svoju veru i uzeli Hrsicanstvo.

Ajde sad molim te objasni mi kako je Isus Hrist zapravo Crnogorac.
sentinel26 sentinel26 23:06 08.12.2009

Re: Možda će

Filip2412
Ipak nije lijepo da se šegačite sa ljudima i hrićanima koji po cijenu života nijesu željeli da mijenjaju svoju vjeru.
ma nemoj, a da nisu oni mozda hriscani od postanka sveta? Vidis, ja mislio da su odbacili svoju veru i uzeli Hrsicanstvo.
Ajde sad molim te objasni mi kako je Isus Hrist zapravo Crnogorac.

Filipe, ti osim naopakog tumačenja mog komentara, postaješ i bezobrazan.

1) Moj komentar se odnosio na upotrebu riječi "Śljijkvidiranilj" za ubijene i spaljene ljude.
Autor ove kompilacije ne umije ni da izgovori njeno prvo slovo.

2) Ti ljudi su u momentu pokoravanja već bili hrišćani i bili su pod prijetnjom smrti prisiljavani da prime "drugo" hrišćanstvo - tj. nemanjićko (grčko-rašansko ) pravoslavlje. Vjerovatno da medju njima nije bilo nijednog starijeg od 100 godina koji bi možda pamtio kada su njihovi (čiji ) preci primili hrišćanstvo... niti bi mu to nešto vrijedelo..

3) To drugo hrišćanstvo koje im je silom namjetnuto još nije dokazalo svoj primat nad onim prvim, niti veću ispravnost u vjeri i vjerovanju u Isusa Hrista ni u bilo šta drugo.
Ono prvo hrišćastvo postoji 2000 godina a ovo drugo oko 800 godina. Pa i da jeste dokazalo taj neki primat, niko mu nije dao pravo da druge prisilno prevodi medju svoje sljedbenike.

4) Tvoj pokušaj podvale je sraman.
Filip2412 Filip2412 23:21 08.12.2009

Re: Možda će

1.
Ono prvo hrišćastvo postoji 2000 godina a ovo drugo oko 800 godina. Pa i da jeste dokazalo taj neki primat, niko mu nije dao pravo da druge prisilno prevodi medju svoje sljedbenike.
Pa sto se bunis, ovo staro hriscanstvo se mozda ubajatilo, treba probati novo zar ne? Iskreno mene licno zabole i za prvo i za drugo i za trece i za cetvrto itd. Hriscanstvo, ali vidim da ti imas eksplicitne metode poredjenja Hriscanstava pa jos i znas koje ima primat a koje je bolje i koje je gore. Ok, takva nadrinauka i paranauka me ne zanima samo ti nastavi da se zabavljas time.

2.
Maksimalno je pokvareno sto ove stvari pokusavas predstaviti kao atak Srba na Crnogorce (koji posteno receno tada nisu ni postojali, tada je to bila DUklja ili sta vec...). Hriscanstvo je na silu nametano svima, i Srbima i svim ostalim narodima koji su pre toga imali neku pagansku religiju.

3.
Vjerovatno da medju njima nije bilo nijednog starijeg od 100 godina koji bi možda pamtio kada su njihovi (čiji ) preci primili hrišćanstvo... niti bi mu to nešto vrijedelo..
Sta reci, fala Bogu da ti sve pamtis i da ti nista nije promaklo.

4.
Tvoj pokusaj je uspeo, napravio si najbeslisleniju diskusiju na na B92 blogu ikada.
sentinel26 sentinel26 00:53 09.12.2009

Re: Možda će

Filipe, slab si ti u pokušaju podmetanja i izvrtanja tudjih riječi. Vidi se da nijesi bio na "kongresu".
Filip2412
1.
Ono prvo hrišćastvo postoji 2000 godina a ovo drugo oko 800 godina. Pa i da jeste dokazalo taj neki primat, niko mu nije dao pravo da druge prisilno prevodi medju svoje sljedbenike.
Pa sto se bunis, ovo staro hriscanstvo se mozda ubajatilo, treba probati novo zar ne?........, ali vidim da ti imas eksplicitne metode poredjenja Hriscanstava pa jos i znas koje ima primat a koje je bolje i koje je gore. Ok, takva nadrinauka i paranauka me ne zanima samo ti nastavi da se zabavljas time.
- Mene zbog tvojeg zlonamjernog učitavanja neće ništa zaboljeti.
- Naveo sam samo starost jednog i drugog hrišćanstva i da (po meni ) nije dokazan primat ni jednog ni drugog..
- Nijesam pominjao dobrovoljno "probanje" i prelazak, a bilo je i toga, već samo ono prisilno prevodjenje pod prijetnjom smrti.
- Ti ponovo pročitaj šta si sam napisao.
- Citiraš tekst koji sam ja napisao pa u njemu "pronalaziš" riječi koje ne postoje i onda na njih odgovaraš.
2.Maksimalno je pokvareno sto ove stvari pokusavas predstaviti kao atak Srba na Crnogorce (koji posteno receno tada nisu ni postojali, tada je to bila DUklja ili sta vec...). Hriscanstvo je na silu nametano svima, i Srbima i svim ostalim narodima koji su pre toga imali neku pagansku religiju.
- Nemanjići jesu srpska dinastija i jesu pokorili i okupirali Duklju (Zetu ) i "pokvareno" vladali njome 195 godina.
- O nasilnom (ev. dobrovoljnom prihvatanju ) nametanju hrišćanstva paganima nijesam pisao, to si ti dodao.
- Ponovo pokušavaš da umetneš zamjenu - to tada pokoreno i porobljeno stanovništvo nije bilo u paganstvu nego su već bili hrišćani.
- Prisilno su prevodjeni iz jednog hrišćanstva u drugo (pravoslavlje ). Treba da ti se nacrta..
4. Tvoj pokusaj je uspeo, napravio si najbeslisleniju diskusiju na na B92 blogu ikada.
Tvoj pokušaj odbrane agenturskih falsifikata izjava i vijesti iz Crne Gore u beogradskim medijima kod mene nije uspio, možda ćeš nedje drugde uspjeti.
markonio92 markonio92 12:05 07.12.2009

Translate

Moram da priznam da ne razumem baš tekst, zahtevam da se okači verzija na srpskom jeziku.
sentinel26 sentinel26 12:12 07.12.2009

Re: Translate

markonio92
Hej, a je l' mogu videti verziju ovog teksta na crnogorskom jeziku?
Može, može, a što ne bi moglo ?

- Treći red od kraja je napisan na srpskom,(kao i svi citati beogradskih medija ), drugi od kraja na albanskom a svi ostali na crnogorskom.
Pa bujurum prijatelju (evo i na bosanskom - za svaki slučaj da ne moram da ponavljam ).


markonio92 markonio92 12:29 07.12.2009

Re: Translate

Greška, odmah sam editovao prvi komentar ali ste Vi već kliknuli na odgovori i odgovorili na prvobitni komentar.
Elem, hteo sam reći, interesovala bi me verzija ovog teksta na srpskom jeziku.
milisav68 milisav68 12:43 07.12.2009

Re: Translate

markonio92
Moram da priznam da ne razumem baš tekst, zahtevam da se okači verzija na srpskom jeziku.

Ni meni nije jasno šta je pesnik hteo da kaže.
mayo1 mayo1 12:13 07.12.2009

"Damn the torpedoes, full speed ahead!"

wukadin wukadin 13:23 07.12.2009

Re: "Damn the torpedoes, full speed ahead!"

Sto ne biste imali viseslojnu saradnju kad su Dukljani veci Hrvati od Hrvata.
libkonz libkonz 12:17 07.12.2009

voliš da guraš prst u oko?


Znam da mi domaćin neće zameriti za vic, koji većina nas zna.
Uhvatili Crnogorac i Lala zlatnu ribicu i ona im obeća da će im ispuniti po tri želje ako je puste.
Kaže Crnogorac:
Želim da Crna Gora bude nezavisna država.
Želim da se između Crne Gore i Srbije napravi zid poput Kineskog, da nas razdvoji.
Želim da se svi crnogorski intelektualci vrate iz Srbije u Crnu Goru.
A pita Lala ribicu:
Hoćeš ti ispuniti Crnogorcu želje?
- Hoću - kaže ribica
- Ondak meni dosta jedan ladan špricer.

Nek oni uspostavljaju veze sa kim hoće, neka rade šta im volja, ja sam se tako napio kad smo se razdvojili, ma radovao sam se više nego ovo za vize. Konačno himna Bože Pravde, grb Nemanjića, srpska trobojka. Još ovi intelektualci...
sentinel26 sentinel26 12:24 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

libkonz
Nek oni uspostavljaju veze sa kim hoće, neka rade šta im volja, ja sam se tako napio kad smo se razdvojili, ma radovao sam se više nego ovo za vize. Konačno himna Bože Pravde, grb Nemanjića, srpska trobojka. Još ovi intelektualci...
Samo ti oni smetaju .. ?
Vidio sam mnogo grafita po Beogradu - "Srbija Srbima" - ispisanih po zidovima.
Znači to je to ?
Pa samo naprijed, ne znam šta te sprečava da ostvariš tu svoju želju.
libkonz libkonz 12:25 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

не зезај Сентинел, шала је шала.
Не гледам нацију код пријатеља.
libkonz libkonz 12:29 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Vidio sam mnogo grafita po Beogradu - "Srbija Srbima" - ispisanih po zidovima.

да смо добили ове ратове не би могло да се живи од "Србовања" Црногораца. Ја сам стварно срећан што смо се одвојили. А ови што пишу Србија Србима и чланови су Образа и сличних фашистичких дружина ионако за себе кажу да се срБски националисти. Још да кажу да су посебна нација СрБЦИ или како год, ту бих већ отишао у делиријум од среће.
sentinel26 sentinel26 12:29 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

libkonz
не зезај Сентинел, шала је шала.
Не гледам нацију код пријатеља.
OK ! Ti pričao vic a ja "zezam" ? : ) )
libkonz libkonz 12:32 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

OK ! Ti pričao vic a ja "zezam" ? : ) )

Тај виц бих поредио са филмом "Кум". Гледао га 100 пута, а опет уживам када га поново видим.
И ти и ја смо срећни због независности, видиш да се у нечему слажемо
sentinel26 sentinel26 12:39 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

libkonz
И ти и ја смо срећни због независности, видиш да се у нечему слажемо

Čini mi se da sam se ja jednom uvjerio da ti umiješ da se držiš teme ili sam se prevario ?
antioksidant antioksidant 12:45 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Тај виц бих поредио са филмом "Кум". Гледао га 100 пута, а опет уживам када га поново видим.

ortakinja mi rekla da je gledala kuma samo jedanput i da je sve skapirala
samo da nema viza i specijalnih rezima prelaska granica i prekogranicnog poslovanja pa neka ga i pancevo nezavisno sto se mene tice
u krajnjem slucaju pomaze pri takmicenju za pesmu evrovizije
(sto sam vec ranije obrazlagao - mrzi me sad da linkujem)
libkonz libkonz 13:17 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Čini mi se da sam se ja jednom uvjerio da ti umiješ da se držiš teme ili sam se prevario ?

zanimljiv si ti čovek. Kada tema nije Crna Gora vidim sjajne komentare i tekstove istog takvog čoveka. I onda kad u tebi proradi "crnogorstvo" samo gledaš kako ćeš da zabodeš prst u oko, kao da se povampiriš.
Stvarno stičem utisak kao da se ne radi o istom čoveku. U redu je voleti svoju naciju, ali poštovani Sentinel, neće tvoje reči promeniti činjenicu da su u balkanskim ludostima svi učestvovali, Crnogorci možda ponajviše. Ovo sve sada liči na ono Bart Simpsonovo: "I didn't do it".
Vlast u Crnoj Gori svoje pranje od srpskog porekla je počela "svetljenjem" plave boje na zastavi, evo sad imamo kulminaciju u Montipajtonovskom dodavanju dva slova. Nemam ništa protiv toga. Ali me iritira da nekome Srbija bude kriva za sve. Šta bi bilo da ja kažem da smo prošli kako smo prošli jer nam je predsednik bio Crnogorac Milošević, a njegovi najbliži saradnici Crnogorci iz Vrbasa? Da je bio neki Novosađanin bilo bi bolje.
Što bi rekao Balašević za Lalu: Nije ti Lala za vojsku, taj bi se odmah pomirio.
wukadin wukadin 13:25 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Ondak meni dosta jedan ladan špricer.


i meni vala...
svaka cast!
ako nema spricera mogu da uzivam i u fanti. samo neka oni lepo odu u ... euroatlanske integracije
Inner Party Inner Party 15:04 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

libkonz
да смо добили ове ратове не би могло да се живи од "Србовања" Црногораца.


Odavno nista tacnije nisam procitao na temu srpsko-crnogorskih odnosa.
Samo da nas pamcenje sto bolje sluzi u buducnosti.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:33 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Konačno himna Bože Pravde, grb Nemanjića, srpska trobojka. Još ovi intelektualci...

sve u republici, sekularnoj državi... spasi kralja, srpske zemlje (sve? možda i cg i makedoniju?), srpski rod...
ostale ko šiša ...
nadam se da ce i to ludilo proći..
wukadin wukadin 15:35 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

srpske zemlje (sve? možda i cg i makedoniju?)


Gde su srpske zemlje biće srpski naprednjaci.
Počevši od Voždovca
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:42 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Exitus Letalis
Konačno himna Bože Pravde, grb Nemanjića, srpska trobojka. Još ovi intelektualci...

sve u republici, sekularnoj državi... spasi kralja, srpske zemlje (sve? možda i cg i makedoniju?), srpski rod...
ostale ko šiša ...
nadam se da ce i to ludilo proći..

i sve njene gradjane
mayo1 mayo1 15:48 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Gde su srpske zemlje biće srpski naprednjaci.
Počevši od Voždovca


Sudeći po uspjesima "naprednjaka" u izgradnji "srpskih zemalja" od 1990. pa do danas, mogli bi završiti na Voždovcu.
Kao jedinoj srpskoj zemlji.
Da, ima još jedna SAO u Estoniji i privremena ambasada u Haag-u.
medjutim92 medjutim92 15:51 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Exitus Letalis
Konačno himna Bože Pravde, grb Nemanjića, srpska trobojka. Još ovi intelektualci...

sve u republici, sekularnoj državi... spasi kralja, srpske zemlje (sve? možda i cg i makedoniju?), srpski rod...
ostale ko šiša ...
nadam se da ce i to ludilo proći..


Sta ima veze sto je sekularna drzava?

God Save The Queen (Akcenat na God, ne na Queen)
God Defend New Zealand (Boze spasi, Boze hrani? )
God zij met ons Suriname!
Isten, áldd meg a magyar (Boze blagoslovi Madjarsku)

da ne nabrajam, mrzi me da trazim dalje..

Vecina zemalja ima himne koje su stare po 150 godina i vise, i ne znam da je neko od njih prepravljao himnu zato sto danas nije politicki ispravna. Sem, naravno, totalitarnih rezima..

E, da, libijska himna je Allahu Akbar.. pitam se kako izgleda kad Libijac osvoji medalju u US of A :)
wukadin wukadin 15:52 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

A tebi mayo su neke stvari iz nedavne istorije kanda drage...
Nego, tvoj LDP za koji se stidiš priznati kako ga simpatišeš nije ni prešao cenzus
libkonz libkonz 16:06 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

spasi kralja, srpske zemlje (sve? možda i cg i makedoniju?), srpski rod...
ostale ko šiša ...

nekako mi imamo čudnu sudbinu. Svi građani Francuske su Francuzi, Bugarske Bugari, Rumunije Rumuni, pa da mu je 100 puta mađarsko prezime. I sada Crne Gore Crnogorci, Hrvatske Hrvati, Makedonije Makedonci, Slovenije Slovenci. Samo u Srbiji drugačije.
Eto, ti bi mogla da izmeniš tekst himne, pa ubaci sve nacije. U Subotici su sad nastali i Jugosloveni kao nacionalna manjina, pa nemoj njih zaboraviti. Možeš da ubaciš i manjine druge vrste, danas sam saznao da postoje i neki dendrofili. Sve to lepo umiksuj, pa pošalji predlog.
Što se kralja tiče, ne spominje se u sadašnjoj himni Srbije. Moram dodati, na žalost.
antioksidant antioksidant 16:26 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Što se kralja tiče, ne spominje se u sadašnjoj himni Srbije. Moram dodati, na žalost.

da na zalost.
bilo bi jako zabavno svaki put se podsetiti ko pretendira na presto
ivana23 ivana23 16:32 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Exitus Letalis
Konačno himna Bože Pravde, grb Nemanjića, srpska trobojka. Još ovi intelektualci...sve u republici, sekularnoj državi... spasi kralja, srpske zemlje (sve? možda i cg i makedoniju?), srpski rod...ostale ko šiša ...nadam se da ce i to ludilo proći..

Nema kralja, zao mi je...

Химна Републике Србије

Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске ток,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству спас.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром
Благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани
к’ победи му води ход
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!

Из мрачнога сину гроба
српске славе нови сјај
настало је ново доба
више среће, Боже дај!

Отаџбину српску брани
много вековне борбе плод
Боже спаси, Боже брани
моли ти се српски род!

mallesni mallesni 16:42 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

ivana23
Exitus Letalis
Konačno himna Bože Pravde, grb Nemanjića, srpska trobojka. Još ovi intelektualci...sve u republici, sekularnoj državi... spasi kralja, srpske zemlje (sve? možda i cg i makedoniju?), srpski rod...ostale ko šiša ...nadam se da ce i to ludilo proći..
Nema kralja, zao mi je...

Химна Републике Србије

Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске ток,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству спас.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром
Благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани
к’ победи му води ход
Боже спаси, Боже храни
српске земље, српски род!

Из мрачнога сину гроба
српске славе нови сјај
настало је ново доба
више среће, Боже дај!

Отаџбину српску брани
много вековне борбе плод
Боже спаси, Боже брани
моли ти се српски род!



Ne kvari joj iluziju...koga ce sada da pljuje kada nema kralja?
I placeni nevladini likovi valjda treba da zive od necega, ne uzimaj im hleb iz usta...sta je tebi toliko tesko da precutis da nema kralja kada se nasoj dragoj, miloj i nadasve tolerantnoj i neostrascenoj exitus toliko kralj dopada da ga vidi i tamo gde ga nema?

Nemoj joj upropastavati bajku u kojoj zivi (i zaradjuje)
asparagus asparagus 17:13 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Vidio sam mnogo grafita po Beogradu - "Srbija Srbima"


Studenjak Srbima - napolje sa Crnogorcima
sentinel26 sentinel26 18:13 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

ivana23
Nema kralja, zao mi je...
Химна Републике Србије

Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!
Kako "nema" kralja ?
A u čije ime je onaj "lobirao" u Briselu,(i još jednom gradu ) skoro, da Srbija, Makedonija i Crna Gora dobiju a da BiH, Albanija i (nedajbože ) Kosovo ne dobiju viznu liberalizaciju.
Fali mu samo jo 2/3 Grčke i eto mu ga 7-godišnje carstvo svih svetih serbskih zemalja o kojima se pjeva.

To sve nakon što je Makedoniji javno saopšteno još u julu da je ispunila sve uslove, a Crnoj Gori na kraju oktobra, čovjek je "morao" da brine i opravdava stihove koji se toliko često i toliko rado pjevaju.. I usput da opravda i dnevnice..
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:26 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Nema kralja, zao mi je...

nema?
i meni je žao.
omaklo im se.
al su srpske zemlje na okupu, što mi je baš drago ...
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:29 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Ne kvari joj iluziju...koga ce sada da pljuje kada nema kralja?

nema ga u himni (izvinjavam se) al ga ima u stvarnosti ( u vidu predstolonaslednika) i košta ko svetog petra kajgana...
i iz tvog džepa, što je tebi drago, očigledno, al meni eto nije, ko što mi nije milo ni da popove plaćam iz
svog džepa.
mariopan mariopan 21:34 07.12.2009

Re: voliš da guraš prst u oko?

Želim da se svi crnogorski intelektualci vrate iz Srbije u Crnu Goru.

Pa ovo još čekamo da nam ispuni , onda ću i ja da popijem jedan ladan špricer
Vidiš kako nas vole, jedva dočekali da imaju svoju državu a sede ovde i brinu našu brigu.
Valjda da nam se oduže za gostoprimstvo?
mikimedic mikimedic 12:28 07.12.2009

za sada bez dobrog naslova

1989. kada je vlast Srbije ukinula autonomiju Kosovu i suspendovala sve pokrajinske organe upravljanja, nije se ni reda radi, konsultovala sa Crnom Gorom, iako su srpske statistike bilježile da na Kosovu ima i Crnogoraca.


zar tad ni(je)su bili dva oka u glavi? a ne secam se da su se konsultovali ni sa egiptom, iako na kosovu ima i egipcana.


Istovremeno vojnici su na teritoriji Crne Gore počinili zločine prema civilnom stanovništvu, izbeglicama sa Kosova.

koje zlocine?

by the way, sto li ih vlada crne gore naziva interno raseljenim licima a ne izbeglicama, da mi je samo znati?



100 hiljada izbjeglica svih vjera i nacija sa Kosova je stiglo u Crnu Goru. Još se nijesu svi vratili nazad svojim kućama a Srbija (tvrdi da su to njeni gradjani ) posvećuje pažnju samo nekima i samo kada su joj potrebni za izbore.


neki link? ja nadjoh da je 2000., dakle posle najveceg talasa, bilo 46,631, mada moram da priznam da za potrebe bloga cifra od 100,000 mnogo bombasticnije zvuci.

Crna Gora je definitivno i nepovratno stala na put EU i Evroatlantskih integracija i ne može više da pravi pauze ni radi koga i ni radi čega, ona je i dosadašnje čekanje komšiluka skupo platila, nema više čime ni da plaća takve eksperimente.


a sta bi sa rusima? ne prodajete im vise imovinu?





libkonz libkonz 12:34 07.12.2009

Re: za sada bez dobrog naslova

a sta bi sa rusima? ne prodajete im vise imovinu?

"јужни Јадран ће пожелети Срба
али Срба тамо више бити неће".
Стварно, Руси нешто стали, шта сад?
Хвала ти Европо што си нам укинула визе.
sentinel26 sentinel26 12:36 07.12.2009

Re: za sada bez dobrog naslova

mikimedic
Istovremeno vojnici su na teritoriji Crne Gore počinili zločine prema civilnom stanovništvu, izbeglicama sa Kosova.koje zlocine?

Ratne zločine prema civilima u Marijanskim Lazima 1999.godine.
Ako te zanima možeš da prošetaš do Suda u Bijelom Polju i da čuješ o kakvim se zločinima radi.
mikimedic mikimedic 12:44 07.12.2009

Re: za sada bez dobrog naslova

neki link za marijanske lazi?
o kakvom zlocinu prema raseljenim licima se radi?

a ne prokomentarisa' mi ono za 1989. i za interno-raseljena lica?

mada, znam da na teska pitanja nije lako dati odgovore...
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:36 07.12.2009

Re: za sada bez dobrog naslova

libkonz
a sta bi sa rusima? ne prodajete im vise imovinu?

"јужни Јадран ће пожелети Срба
али Срба тамо више бити неће".
Стварно, Руси нешто стали, шта сад?
Хвала ти Европо што си нам укинула визе.

kako stalo. do nas se gradi ruska vila.
rusi kupili već novoizgrađeni hotel.
a to dal će ih biti na cg moru, ček da vidimo.
do skora se pričalo da nogom neće niko kročiti
na hrvatsko more ... i šta bi s tim?
uvek poslednji neprijatelj je gori od prethodnog ...
wukadin wukadin 15:54 07.12.2009

Re: za sada bez dobrog naslova

Pa gde se onda seliš?!
Mojkovac ili primorje.
Teško odabrati ljepšu & stariju destinaciju.
Gori more, tope se planina
kukac_tb kukac_tb 21:03 07.12.2009

Re: za sada bez dobrog naslova

Ako mislis na pisaniju onog Cikica tesko da je to nesto vjerodostojno.
sentinel26 sentinel26 12:59 07.12.2009

Još neke dezinformacije

se plasiraju u citiranim vijestima.
... do odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.“

Taj Sud neće odlučivati o nezavisnosti Kosova.
On će dati neobavezujuće mišljenje - kao odgovor UN na (poznato i ) konkretno postavljeno pitanje.

Takodje deo (zahteva ) izjave ambasadora :
... u procesu Srbije protiv Kosova, pred Međunarodnim sudom pravde.“
ne odgovara stvarnom stanju.
Pred tim Sudom se ne vodi proces po tužbi Srbije protiv Kosova, niti takva tužba postoji, a Srbija i Kosovo su dobili potpuno ravnopravan tretman i oni su kao i mnogobrojne države, učesnici (po pozivu Suda i svojoj želji ) na konsultativnom saslušanju pred tim sudom.
Srbija i Kosovo su dobili više vremena (od ostalih zemalja - učesnika ) samo za javni nastup i ništa više..

mikimedic mikimedic 13:11 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

, a Srbija i Kosovo su dobili potpuno ravnopravan tretman i oni su kao i mnogobrojne države, učesnici (po pozivu Suda i svojoj želji ) na konsultativnom saslušanju pred tim sudom.


nece biti.

Kosovo ne ucestvuje kao drzava, vec kao 'authors of independence statement'.

samo nastavi da izvrces cinjenice.
gaston92 gaston92 13:11 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

i oni su kao i mnogobrojne države,


Je l ti ovo slucajno ili "Sto je babi milo..."

Mali citat iz vesti od pre neki dan

"Delegacija Prištine u sudu nema tretman države već se vodi kao "autori jednostrano usvojene deklaracije o nezavisnosti".

sa sledeceg linka

O kojoj to drzavi govoris?

mikimedic mikimedic 13:14 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Je l ti ovo slucajno ili "Sto je babi milo..."


pravnicici pravnicici .... mrtva trka sa novinarcicima....
sentinel26 sentinel26 13:25 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

gaston92
i oni su kao i mnogobrojne države,
Je l ti ovo slucajno ili "Sto je babi milo..."
Mali citat iz vesti od pre neki dan
"Delegacija Prištine u sudu nema tretman države već se vodi kao "autori jednostrano usvojene deklaracije o nezavisnosti".
sa sledeceg linka
O kojoj to drzavi govoris?
Ja sam gore naveo nekoliko linkova sa konstruisanim (netačnim ) vijestima iz Crne Gore i prikazao dokaze o tome šta je stvarna istina.
Toliko o pouzdanosti tekastova na pojedinim ovdašnjim sajtovima i onom "Što je babi milo ..."

To što neko Kosovo ne smatra državom i još ga naziva "Prištinom" je samo dokaz njegovih želja.

Kosovo pred tim sudom ima potpuno ravnopravan tretman. Dobilo je jednako pravo javnog nastupa.
Sva dokumenta koja je Vlada Kosova dostavila tom sudu biće uzeta u razmatranje i ocjenjivanje sa istom pažnjom i vrednovanjem kao i ona koja je dostavila Srbija i druge države učesnice pred tim Sudom..

mikimedic mikimedic 13:31 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Ja sam gore naveo nekoliko linkova sa konstruisanim (netačnim ) vijestima iz Crne Gore i prikazao dokaze o tome šta je stvarna istina.
Toliko o pouzdanosti tekastova na pojedinim ovdašnjim sajtovima i onom "Što je babi milo ..."


a hoces da kazes i da press release medjunarodnog suda pravde nije pouzdan? mozda ICJ ne zna da je kosovo drzava, pa ih greskom nazivaju 'authors of independence statement'?

samo drzave imaju pravo na 'statement' pred medjunarodnim sudom pravde. ostale stranke mogu, iskljucivo na zahtev i po odobrenju suda, da daju svoj prilog u formi contribution-a -- tacka 4.

vjerujem, cenjena glavo, da si i ucio pravo,

ali medjunarodno ti bas i ne ide...
gaston92 gaston92 13:34 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Vala si mi odgovorio , ajd zdravo.
mikimedic mikimedic 13:35 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Долази син Црногорац кући и каже оцу: Одлучио сам да променим факултет.
Отац му одговори: Ти сине како хоћеш, али дјед и ја остајемо на Правном!


nikako da poloze medjunarodno

sentinel26 sentinel26 13:40 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

mikimedic
Je l ti ovo slucajno ili "Sto je babi milo..."

pravnicici pravnicici .... mrtva trka sa novinarcicima....

Što volim kada se nakače režimski pravnici sa (od vlasti ) ograničenim dometom dejstva.

Ti misliš da će sud 12 mjeseci da čita samo tekst Deklaracije Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti.

Zašto sudu nije dovoljan samo jedan mrki pogled ?

Ostavimo na stranu šta će sud uvažiti prije nego formira svoje neobavezujuće mišljenje.
Sud neće moći da ignoriše dokumenta koja su mu predočena. Na šta će on morati da potroši silno vrijeme?

1) Razni izveštaji evropskih zemalja o strukturi stanovništva na Kosovu iz 1906.godine.

2) Izveštaji o slanju srpskih četničko-komitskih grupa na Kosovo i u Makedoniju.

3) Izveštaji Turske (bivšeg okupatora ) o stanju na Kosovu do 1912.godine.

4) Ponašanje srpske vojske na Kosovu, u Makedoniji i u Albaniji 1912.godine.

5) Zahtev Evropskih sila Srbiji da njena vojska napusti teritoriju Albanije i priznanje Albanije.

6) Ponašanje srpske vojske u Albaniji 1915.godine.

7) Trajanje vojne uprave na Kosovu (i Makedoniji ) i dogadjaji u tom periodu.

8) Akti kralja Aleksandra na promjeni strukture stanovništva na Kosovu 1922 – 1926. – naseljavanje stanovništva iz raznije krajeva nove kraljevine.

9) Odluke organa SFRJ o priznavanju autonomije Kosovu

10) Ustav SFRJ i Ustav Kosova iz 1974. godine i nadležnosti Kosova koje nijesu ostvarivane u okviru republike Srbije već neposredno u okviru Federacije.

11) Odluke režima SM o ukidanju autonomije Kosova 1989.godine.

12) Sporazum iz Rambujea jer je Rezolucijom naknadno obuhvaćen.

13) Rat na Kosovu 1998 - 1999.godine.

14) Intervencija snaga NATO alijanse na Kosovu i Kumanovski sporazum i njihov izveštaj o zatečenom stanju na Kosovu.

15) Rezolucije SB UN o Kosovu, sve ne samo 1244.

16) Dokazi o protjerivanju Albanaca sa Kosova uz vršenje zločina sa oduzimanjem ličnih dokumenata, zemljišnih i matičnih knjiga.

17) Dokazi o zločinima - iz optužnice protiv SM i ostalih optuženih funkcionera, kao i iz već izrečenih presuda pojedinim srpskim funkcionerima.

18) Tok pregovora i Ahtisarijev plan kao poslednja ponuda obema stranama upućena od strane ovlašćenih predstavnika UN.

19) Posljednji Ustav Srbije iz 2006.godine koji je donet bez učešća ogromne većine (90% ) gradjana Kosova

20) Na kraju sama Rezolucija o proglašenju nezavisnosti uz poredjenje iste sa faktičkim stanjem.



Milan Karagaća Milan Karagaća 13:57 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

7) Trajanje vojne uprave na Kosovu (i Makedoniji ) i dogadjaji u tom periodu.

i pismo Dimitrija Tucovića evo
mikimedic mikimedic 14:13 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Što volim kada se nakače režimski pravnici sa (od vlasti ) ograničenim dometom dejstva.

Ti misliš da će sud 12 mjeseci da čita samo tekst Deklaracije Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti.

Zašto sudu nije dovoljan samo jedan mrki pogled ?


sta ce sud da razmatra, imas ovde -- mnogi dokumenti su po hiljadu i vise strana. a i ovde gde imas statemente drzava i kontribjusn autora deklaracije. tek da se zna.

gde sam ja napisao da ce sud 12 meseci da cita samo tekst deklaracije? hajde, pls, podseti me.

naravno da nece -- samo mislim da je ovde bila tema tvoj stav da kosovo ucestvuje kao drzava, a ne sta ce da radi 12 meseci. ja sam napisao da kosovo ne ucestvuje uopste, vec ucestvuju samo autori deklaracije.

sto sad bezis od teme?
jel si ukapirao da kosovo ne ucestvuje kao drzava?
znas ko ima pristup sudu? polagao MJP?

wukadin wukadin 14:23 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Ako ce sud da ide od praistorije, onda neka se obavesti da se Azerbejdzan u doba antike zvao Albanija. Kao i koje je znacenje albanske zastave (slicno znacenju svajcarske zastave).
A mogli bi da pogledaju i podatke svajcarskog instituta (mada ne bas pouzdane) o genetskoj strukturi stanovnistva - BiH je vise ilirska nego Albanija.
sentinel26 sentinel26 14:39 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

mikimedic
Što volim kada se nakače režimski pravnici sa (od vlasti ) ograničenim dometom dejstva.

Ti misliš da će sud 12 mjeseci da čita samo tekst Deklaracije Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti.
Zašto sudu nije dovoljan samo jedan mrki pogled ?
sta ce sud da razmatra, imas ovde -- mnogi dokumenti su po hiljadu i vise strana. a i ovde gde imas statemente drzava i kontribjusn autora deklaracije. tek da se zna.
gde sam ja napisao da ce sud 12 meseci da cita samo tekst deklaracije? hajde, pls, podseti me.
naravno da nece -- samo mislim da je ovde bila tema tvoj stav da kosovo ucestvuje kao drzava, a ne sta ce da radi 12 meseci. ja sam napisao da kosovo ne ucestvuje uopste, vec ucestvuju samo autori deklaracije.
sto sad bezis od teme?
jel si ukapirao da kosovo ne ucestvuje kao drzava?
znas ko ima pristup sudu? polagao MJP?
Ma ti dobro znaš da ne možeš da me uvučeš u teorijske rasporave o bilo čemu, bolje bi ti bilo da se spremiš za javno objavljivanje mišljenja toga suda a pisani izveštaj - odgovor na pitanje će nažalost prije tebe pričitati generalni sektretar UN.

Ne znam što sam kao stručnjak ne otvoriš post i napišeš nešto na tu temu.
Ja sam tebi jednom napisao da nema besplatne pomoći.

Iz mojeg teksta kao i izabranih citata u njemu se ne može naslutiti da mene uopšte interesuje šta će, kako i kada sud odgovoriti.

Tema mojega posta su:
- osjećajna briga vlasti Srbije za stavove i diplomatsku aktivnost Crne Gore, kao i
- plasiranje netačnih izjava i vijesti sa sumnjivim ciljevima a koje se odnose na Crnu Goru i identifikovao autore...

To što ti tema nije po volji i što kao režimski pravnik ne smiješ o njoj da raspravljaš pa "švrljaš" okolo je isključivo tvoj nedostatak.

banebane30 banebane30 14:41 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

sentinel26
mikimedic
Je l ti ovo slucajno ili "Sto je babi milo..."
pravnicici pravnicici .... mrtva trka sa novinarcicima....
Što volim kada se nakače režimski pravnici sa (od vlasti ) ograničenim dometom dejstva.

Ti misliš da će sud 12 mjeseci da čita samo tekst Deklaracije Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti.

Zašto sudu nije dovoljan samo jedan mrki pogled ?

Ostavimo na stranu šta će sud uvažiti prije nego formira svoje neobavezujuće mišljenje.
Sud neće moći da ignoriše dokumenta koja su mu predočena. Na šta će on morati da potroši silno vrijeme?

1) Razni izveštaji evropskih zemalja o strukturi stanovništva na Kosovu iz 1906.godine.

2) Izveštaji o slanju srpskih četničko-komitskih grupa na Kosovo i u Makedoniju.

3) Izveštaji Turske (bivšeg okupatora ) o stanju na Kosovu do 1912.godine.

4) Ponašanje srpske vojske na Kosovu, u Makedoniji i u Albaniji 1912.godine.

5) Zahtev Evropskih sila Srbiji da njena vojska napusti teritoriju Albanije i priznanje Albanije.

6) Ponašanje srpske vojske u Albaniji 1915.godine.

7) Trajanje vojne uprave na Kosovu (i Makedoniji ) i dogadjaji u tom periodu.

8) Akti kralja Aleksandra na promjeni strukture stanovništva na Kosovu 1922 – 1926. – naseljavanje stanovništva iz raznije krajeva nove kraljevine.

9) Odluke organa SFRJ o priznavanju autonomije Kosovu

10) Ustav SFRJ i Ustav Kosova iz 1974. godine i nadležnosti Kosova koje nijesu ostvarivane u okviru republike Srbije već neposredno u okviru Federacije.

11) Odluke režima SM o ukidanju autonomije Kosova 1989.godine.

12) Sporazum iz Rambujea jer je Rezolucijom naknadno obuhvaćen.

13) Rat na Kosovu 1998 - 1999.godine.

14) Intervencija snaga NATO alijanse na Kosovu i Kumanovski sporazum i njihov izveštaj o zatečenom stanju na Kosovu.

15) Rezolucije SB UN o Kosovu, sve ne samo 1244.

16) Dokazi o protjerivanju Albanaca sa Kosova uz vršenje zločina sa oduzimanjem ličnih dokumenata, zemljišnih i matičnih knjiga.

17) Dokazi o zločinima - iz optužnice protiv SM i ostalih optuženih funkcionera, kao i iz već izrečenih presuda pojedinim srpskim funkcionerima.

18) Tok pregovora i Ahtisarijev plan kao poslednja ponuda obema stranama upućena od strane ovlašćenih predstavnika UN.

19) Posljednji Ustav Srbije iz 2006.godine koji je donet bez učešća ogromne većine (90% ) gradjana Kosova

20) Na kraju sama Rezolucija o proglašenju nezavisnosti uz poredjenje iste sa faktičkim stanjem.






Ne bih želela da budem pogrešno shvaćena, ali ZAŠTO ti uopšte živiš u Srbiji kada je ovde sve tako loše, kada su svi "pokvareni i zlobni", kada niko i ništa ovde ne valja?
Zašto se ovde toliko mučiš?
Što se lepo ne vratiš u Crnu Goru i uživaš u svoj toj gorskoj ljepoti, časti i poštenju?
Zašto propadaš u ovoj "rupi" kada u CG možeš da živiš kano soko sivi?

Nadam se da ovo nisi shvatio kao neki poziv na nacionalnu mržnju, ali zaista mi nije jasno zašto neko uporno ostaje na mestu gde mu je sve loše i izbegava život na mestu koje je toliko dobro da ga prosto idealizuje?
wukadin wukadin 14:45 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

A Śetinel bas navija za pristevsku stranu u tom sporu.
Sto rece Ceda jednom "Ja sam Beogradjanin, ali sam i Pristevac, Zagrebcanin..."
banebane30 banebane30 14:46 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Зашто, соколе храбри, бришеш коментар "тако је говорио Мило"?
Не одговара ти па желиш да затреш све трагове?

Буди човек и немој се крити иза цензуре....лепо одговори, није срамота променити мишљење ......буди човек, скупи храброст и суочи се.
filvas filvas 14:58 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Što volim kada se nakače režimski pravnici

Pa ako se ovde koprca nešto režimsko, onda je to Šetinjelj. Slušajte samo taj ton:
Činjenica da u Crnoj Gori ima više Srba nego Albanaca za Crnu Goru nije od najvećeg (presudnog) značaja jer je Crna Gora gradjanska država i takva će ostati i u budućnosti.

Ovakvi tipovi u sebi otelotvoruju sve najgore predrasude o Crnogorcima, uključujući potpunu besvest i bezgraničnu nadobudnost.

Inače, postoji jedan vrlo efikasan lek za dukljansku histeriju i mafijaški režim: peticija od jedno 400 000 njihovih gradjana sa zahtevom da se donese novi ustav, da se napravi srpska izborna jedinica, da se uvede srazmerna zastupljenost u organima uprave, i tako dalje, po uzoru na Belgiju, u skladu sa pravima naroda na samoopredeljenje. A pomoglo bi i da se podigne optužnica protiv Djukanovića za sav onaj silan šverc. Šteta što ova velikosrpska miloševićevskokoštuničarska vlada to ne iskoristi. Trebalo bi da se primeni ruski metod. Videćemo šta će biti ako Srbija, pored crnogorskog telekoma, bude kontrolisala i barsku luku, a možda i još neke privredne grane.
mikimedic mikimedic 15:24 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Ma ti dobro znaš da ne možeš da me uvučeš u teorijske rasporave o bilo čemu, bolje bi ti bilo da se spremiš za javno objavljivanje mišljenja toga suda a pisani izveštaj - odgovor na pitanje će nažalost prije tebe pričitati generalni sektretar UN.


tacno. ne mogu. jer ne poznajes materiju o kojoj volis da pricas.

Ne znam što sam kao stručnjak ne otvoriš post i napišeš nešto na tu temu.


zato sto nemam autorsku opciju.

Ja sam tebi jednom napisao da nema besplatne pomoći.


evo -- ja tebi i dalje pristajem da dajem besplatne savete. nije me sramota da uvek objasnim besplatno, kada za to ima smisla i postoji dobra volja. savete nikad nisam naplacivao niti cu to ciniti ubuduce.

Iz mojeg teksta kao i izabranih citata u njemu se ne može naslutiti da mene uopšte interesuje šta će, kako i kada sud odgovoriti.

Tema mojega posta su:
- osjećajna briga vlasti Srbije za stavove i diplomatsku aktivnost Crne Gore, kao i
- plasiranje netačnih izjava i vijesti sa sumnjivim ciljevima a koje se odnose na Crnu Goru i identifikovao autore...


ako je tako, sto onda pises

a Srbija i Kosovo su dobili potpuno ravnopravan tretman i oni su kao i mnogobrojne države, učesnici (po pozivu Suda i svojoj želji ) na konsultativnom saslušanju pred tim sudom.


nicim izazvan, u komentaru kojim pocinjes novi thread?

i kad ti se ukaze na notornu glupost koju si napisao (da kosovo ucestvuje u postpuku ravnopravno, kao drzava) -- za koju bi dobio peticu kao vrata i kod pokojnog pauna i kod krece, onda namerno pocinjes sam sebe da spinujes.

a sad, lepo i mene obrisi kad vec nisam ukapirao kao bjes da ne treba pricati o crnogorskim studentima prava, i preventivno me banuj, da izbegnes jos neki besplatni savet.

p.s. pre nego sto me banujes, odgovori mi gde sam ja ono napisao da ce sud 12 meseci da razmatra samo deklaraciju?
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:43 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

mene zanima šta će se stvarno dogoditi ako međunarodni sud kaže da je nezavisnost nelegalno proglašena?
ne pitam šta bismo želeli, nego šta će na stvari da se promeni.
ja bih rekla - ništa.
jer više, nažalost, nema povratka na stanje pre 99. godine.
pa, sad, sanjati nije zabranjeno...
al od toga nema ništa.
čak i države koje nisu priznale kosovo, kao na pirimer, grčka, priznaju
nove kosovske pasoše.
što bi se reklo - nije šija nego vrat...

p.s. nego, kako mogu srbi da se žene albankama iz albanije a ne mogu sa albnkama sa kosova?
jel albanija priznala ili nije kosovo?
jel uspostavila ili nije diplomatske odnose?
mala konfuzija.
mikimedic mikimedic 15:49 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

mene zanima šta će se stvarno dogoditi ako međunarodni sud kaže da je nezavisnost nelegalno proglašena?
ne pitam šta bismo želeli, nego šta će na stvari da se promeni.
ja bih rekla - ništa.
jer više, nažalost, nema povratka na stanje pre 99. godine.
pa, sad, sanjati nije zabranjeno...
al od toga nema ništa.
čak i države koje nisu priznale kosovo, kao na pirimer, grčka, priznaju
nove kosovske pasoše.
što bi se reklo - nije šija nego vrat...


morace da se postigne format -- neka vrsta saglasnosti izmedju srbije i kosova o prijemu u medjunarodne organizacije. bice manji broj priznanja u buducnosti, a i neke od zemalja koje su vec priznale kosovo ce to priznanje povuci.

p.s. nego, kako mogu srbi da se žene albankama iz albanije a ne mogu sa albnkama sa kosova?
jel albanija priznala ili nije kosovo?
jel uspostavila ili nije diplomatske odnose?
mala konfuzija.


a sto ne mogu?
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:56 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Exitus Letalis
mene zanima šta će se stvarno dogoditi ako međunarodni sud kaže da je nezavisnost nelegalno proglašena?
ne pitam šta bismo želeli, nego šta će na stvari da se promeni.
ja bih rekla - ništa.
jer više, nažalost, nema povratka na stanje pre 99. godine.
pa, sad, sanjati nije zabranjeno...
al od toga nema ništa.
čak i države koje nisu priznale kosovo, kao na pirimer, grčka, priznaju
nove kosovske pasoše.
što bi se reklo - nije šija nego vrat...

p.s. nego, kako mogu srbi da se žene albankama iz albanije a ne mogu sa albnkama sa kosova?
jel albanija priznala ili nije kosovo?
jel uspostavila ili nije diplomatske odnose?
mala konfuzija.

Ti sto se zenu ne bavu se s politiku.
sentinel26 sentinel26 18:21 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

banebane30
Ne bih želela da budem pogrešno shvaćena, ali ZAŠTO ti uopšte živiš u Srbiji kada je ovde sve tako loše, kada su svi "pokvareni i zlobni", kada niko i ništa ovde ne valja?
Zašto se ovde toliko mučiš?
Što se lepo ne vratiš u Crnu Goru i uživaš u svoj toj gorskoj ljepoti, časti i poštenju?
Zašto propadaš u ovoj "rupi" kada u CG možeš da živiš kano soko sivi?
Nadam se da ovo nisi shvatio kao neki poziv na nacionalnu mržnju, ali zaista mi nije jasno zašto neko uporno ostaje na mestu gde mu je sve loše i izbegava život na mestu koje je toliko dobro da ga prosto idealizuje?

Ne, ovo pitanje uopšte se ne može pogrešno shvatiti, nemoj zbog toga da te brige more.
Pitanje je veoma precizno i jednoznačno..
Nigdje nijesam napisao da se ja "mučim" ... A za odgovore na ostale djelove "pitanja" samo moje žaljenje jer odgovor ne bi bio po pravilima bloga, a nemam namjeru da ljutim ljude koji korektno rade svoj posao...
mariopan mariopan 21:55 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

mikimedic
Je l ti ovo slucajno ili "Sto je babi milo..."


pravnicici pravnicici .... mrtva trka sa novinarcicima....

mariopan mariopan 22:20 07.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

Ti sto se zenu ne bavu se s politiku.

Tako je
mikimedic mikimedic 17:42 08.12.2009

Re: Još neke dezinformacije

... u procesu Srbije protiv Kosova, pred Međunarodnim sudom pravde.“

ne odgovara stvarnom stanju.


pa da, ali je to objavila pobjeda -- 'u procesu srbije protiv kosova, pred medjunarodnim sudom pravde'

to je, da te podsetim, onaj casopis koji objavljuje ' originalne informacije iz crnogorskog mipa', za razliku od ovih drugih sto objavljuju informacije iz 'beogradske kuhinje'.

a objavljuje i cestitke.

sto jest, jest.

wukadin wukadin 13:15 07.12.2009

Ja sam za

Kvarenje odnosa sa Crnom Gorom.
Mislim da ce Jeremic to da odradi. Unapred mu pomazem:
PROGLASAVAM FATVU PROTIV CRNE GORE
ana_radmilovic ana_radmilovic 17:17 07.12.2009

Re: Ja sam za

wukadin
PROGLASAVAM FATVU PROTIV CRNE GORE


šta je fatva? :)
mariopan mariopan 21:58 07.12.2009

Re: Ja sam za

ana_radmilovic
wukadin
PROGLASAVAM FATVU PROTIV CRNE GORE


šta je fatva? :)

Ono kad te Sentinel banuje na večito..
sentinel26 sentinel26 12:07 08.12.2009

Re: Ja sam za

ana_radmilovic
wukadin
PROGLASAVAM FATVU PROTIV CRNE GORE
šta je fatva? :)
Pa to najbolje znaju ovi veliki prijatelji Irana i iranske demokratije i shvatanja ljudskih prava, tako da im ne bih uzimao hljeb.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:39 07.12.2009

Regionalni aspekt

Prijatelju, evo malo da relativizujem tvoje teze i izrazim svoj stav koji se ne slaže, a i ne mora se slagati sa tvojim.
U oktobru prošle godine sam napisao tekst a sada ga samo malo modifikovao u skladu sa nagoveštajem novog zahlađenja u odnosima.
Daleko od toga da se ne može uputiti mnogo zamerki Srbiji kada su u pitanju odnosi sa susedima, ali o ovome bih otprilike rekao da srpsko-crnogorska razrokost postaje sve veća.
Crna Gora je , očito, izabrala najgori tajming za odluku o priznanju Kosova . To je mogla uraditi mesec dana pre, nekoliko dana pre kao i Portugalija, sačekati nekoliko meseci, sačekati odluku MSP. Sve bi ovo bile bolje varijante, a najbolja za odnose sa Srbijom da je čekala odluku MSP.
Crnogorsko rukovodstvo je moralo znati da će time narušiti odnose sa Srbijom, pa i da će unutrašnja stabilnost same CG biti pogoršana, a zna i da sa Kosovom nikada ne može imati tako razvijene odnose kao sa Srbijom, niti Kosovo to može kompenzovati
Ako joj je interes da ima dobre odnose sa Srbijom i da joj Srbija bude strateški partner , što objektivno jeste, onda je Crna Gora onda i sada postupila na štetu svojih interesa u regionu.
Mislim da rukovodstvo Crne Gore ni onda ni sada nije pokazalo dovoljan politički filing, kao što to često ne pokazuju ni rukovodstva ostalih država nastalih na prostoru Jugoslavije, od Srbije, Hrvatske, BiH i njenbih entiteta.
Osim što je onda priznavanje Kosova bilo čisto vređanje Srbije u smislu minimiziranja onoga što je ona smatrala i smatra diplomatskim uspehom u GS UN,ta odluka nema nikakvog uticaja na status Kosova- niti je ono više nezavisno niti će zbog toga pozicija Srbije oslabiti.
Srbija je reagovala uvređeno i možda preoštro ali njena reakcija je svakako naišla na više razumevanja nego potez CG.Posle je to korigovano pa i delimično izglađeno ali je otvorena nova nova stranica u međusobnim odnosima.
Inače su odnosi Srbije i Crne Gore tokom istorije bili puni apsurda, a sada obogaćeni novim.
Odluka Crne Gore onda a i sada ide na ruku onim snagama u Srbiji koji su bili i jesu protiv nezavisnosti Crne Gore i time se lupaju šamari Tadiću i Jeremiću, a Koštunici i ostalima daje za pravo.
Dok Crna Gora daje argumente onima koji tvrde da je, negirajući sopstveni suverenitet, po nalogu priznala nezavisnost Kosova, u Srbiji su najuvređeniji oni koji su do sada govorili da je Crna Gora kvazi-država, koji su je nipodaštavali i ismejavali. Odjednom, Crnu Goru i njenu odluku tretiraju sa puno ozbiljnosti, a štetu koja nam je naneta preuveličavaju.
Crnogorsko priznavanje Kosova postalo je ništa manje veliko ni opasno nego ono američko, nemačko, francusko.Toliko odjeka verovatno ne bi imalo ni da je Kina priznala Kosovo.
Opet ima goriva za razbuktavanje strasti i emocija, opet neke stranke imaju razlog da pokažu svoj patriotizam i borbu za srpstvo u «Srbiji, Crnoj Gori i svim srpskim državama.» a slično se priprema i u CG.
Biće bi bolje da ne prevladaju strasti, sujete i balkanski inati, što nikada na dobro slutilo nije.
Možda bi ipak i Crnoj Gori bilo pametnije da se držala logike BiH (bez ikakve hiće) ili stare crnogorske da poita polako.
Ovo tim pre što će sud dati samo mišljenje a ne odluku, što će i Srbija morati da krene u nove pregovore sa Kosovom takvim kakvo je.
sentinel26 sentinel26 15:31 07.12.2009

Re: Regionalni aspekt

Milan Karagaća
Crna Gora je , očito, izabrala najgori tajming za odluku o priznanju Kosova . To je mogla uraditi mesec dana pre, nekoliko dana pre kao i Portugalija, sačekati nekoliko meseci, sačekati odluku MSP. Sve bi ovo bile bolje varijante, a najbolja za odnose sa Srbijom da je čekala odluku MSP.
Prijatelju, Crna Gora je i donijela odluku o priznavanju u vrijeme kada i Portugalija i o istoj je prvo obaviještena Srbija. Informaciju je prenijela lično Anka Vojvodić, tadašnji ambasador CG u Srbiji.
Srbija je tražila da se objavljivanje odluke odloži za poslije glasanja u GS UN.
Želja joj je ispunjena. Ono što se poslije dešavalo znamo svi.
Crnogorsko rukovodstvo je moralo znati da će time narušiti odnose sa Srbijom, pa i da će unutrašnja stabilnost same CG biti pogoršana, a zna i da sa Kosovom nikada ne može imati tako razvijene odnose kao sa Srbijom, niti Kosovo to može kompenzovati.
Pokušaj narušavanja unutrašnje stabilnosti Crne Gore je propao 13.10.2008. u Podgorici. Na mitingu za rušenje vlasti učestvovalo 6.000 gradjana iz Crne Gore i 2.000 gradjana iz Srbije i skoro 100 popova. Retzultat je poznat - polomljena stakla na zgradi Skupštine.
Ako joj je interes da ima dobre odnose sa Srbijom i da joj Srbija bude strateški partner , što objektivno jeste, onda je Crna Gora onda i sada postupila na štetu svojih interesa u regionu.
Mislim da rukovodstvo Crne Gore ni onda ni sada nije pokazalo dovoljan politički filing, kao što to često ne pokazuju ni rukovodstva ostalih država nastalih na prostoru Jugoslavije, od Srbije, Hrvatske, BiH i njenbih entiteta.
Ja ne znam tačno značenje riječi "strateški partner".
Nema još uvijek opipljivih dokaza da je Crna Gora pretrpjela štetu svojih regionalnih interesa. U takve strateške partnere spadaju i Hrvatska i Albanija, svidjalo se to nekome ili ne.
Odluka Crne Gore onda a i sada ide na ruku onim snagama u Srbiji koji su bili i jesu protiv nezavisnosti Crne Gore i time se lupaju šamari Tadiću i Jeremiću, a Koštunici i ostalima daje za pravo.
Dok Crna Gora daje argumente onima koji tvrde da je, negirajući sopstveni suverenitet, po nalogu priznala nezavisnost Kosova, u Srbiji su najuvređeniji oni koji su do sada govorili da je Crna Gora kvazi-država, koji su je nipodaštavali i ismejavali. Odjednom, Crnu Goru i njenu odluku tretiraju sa puno ozbiljnosti, a štetu koja nam je naneta preuveličavaju.
U Srbiji su najuvredjeniji oni koji ne priznaju ni Crnogorce ni Crnu Goru kao državu koja je 140 godina starija od Srbije, a priča o "dva oka u glavi" je iz Srbije i iz perioda kada je tu "glavu" činila SFRJ.
Što se tiče Crne Gore, Koštunica je sebe diskvalifikovao za sva vremena u pred-referendumsko vrijeme 2005 /2006.
Crnogorsko priznavanje Kosova postalo je ništa manje veliko ni opasno nego ono američko, nemačko, francusko.Toliko odjeka verovatno ne bi imalo ni da je Kina priznala Kosovo.
Ti si prvi koji je saopštio ovaj zaključak - ali ja preskačem komentar na isti..
Opet ima goriva za razbuktavanje strasti i emocija, opet neke stranke imaju razlog da pokažu svoj patriotizam i borbu za srpstvo u «Srbiji, Crnoj Gori i svim srpskim državama.» a slično se priprema i u CG.
Biće bi bolje da ne prevladaju strasti, sujete i balkanski inati, što nikada na dobro slutilo nije.
Možda bi ipak i Crnoj Gori bilo pametnije da se držala logike BiH (bez ikakve hiće) ili stare crnogorske da poita polako. .
O "strasti" u Crnoj Gori govore i jučerašnji rezultati izbora u Mojkovcu.
To je onaj gradić u Crnoj Gori koji je ne tako davno ugostio V.Koštunicu a na proslavu nije pozvao predsjednika Crne Gore.
Šta se to desilo tamo ? Gradjane više ne zanima visoka politika, ni Hoduras, ni Kosovo ni Ruanda, hoće da direktno uredjuju svoj život.
Na osnovu izveštaja nekoliko EK EU i NATO, Evropska banka za obnovu i razvoj, Svetska banka i MMF su opredelijelili 3,5 milijardi Eura za ulaganje u infrastrukturu Crne Gore.
Ne može ni vlast više da ubijedi gradjane da treba da čekaju da prvo Srbija prizna Kosovo, a to će biti nikad, nikad, nikad, ... .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana