Astrologija| Biz| Budućnost| Društvo| Ekonomija

kursiranje

antioksidant RSS / 20.01.2010. u 14:37

  koga interesuje moze svasta procitati u "debati" koja se poprilicno zestko vodi poslednjih dana a na temu "koliko kosta dinar"?

pred novu godinu dinar je malo "proklizao" u odnosu na drugu domacu valutu euro sto je naravno izazvalo nelagodnost kod velikog broja lica (kako pravnih tako i fizickih).

ocekivano, mnogi su se ukljucili u dobacianje i upiranje prstom, tj trazenje krivca.

neocekivano, rasprava je po neki put izlazila iz domena pristojnog (koga jelasicevi komentari za djilasa nisu iznenadili slabo poznaje jelasicev stil komunikacije).

na pocetku da kazem da je moj stav da nema krivca a nema ni nevinih. prica oko kursa podseca na karadjozov komentar oko proklete avlije "cim si ovde kriv si za nesto". s druge strane, krivice toliko svuda ima da je vecina "igraca" jednostavno bila primorana da vuce odredjene poteze. drugim recima, nevini su.o cemu se dakle radi:

cinjenica:

 • srbija zvanicno sprovodi politiku fluktuirajuceg kursa. to je suprotno od fiksnog kursa gde se drzava obaveze da ce zestoko da zalegne da odrzi unapred odredjeni paritet domace valute i izabrane strane (ovde se tradicionalno bira marka tj 2 marke, takozvani euro).

dopuna:

 • fluktuirajuci kurs podrazumeva pod obavezno da trziste odredjuje kurs. trziste cini ponuda i traznja. centralna banka je na sebe preuzela obavezu sprecavanja prevelikih oscilacija. ali ne pokusava da odredi smer kretanja kursa.

cinjenica:

 • srpsko devizno trziste je ograniceno. pravna lica ne mogu kupovati devize kako im se "cefne" i za sta im se zeli. moraju da imaju "razlog" (fakturu za nabavku robe na primer). dakle ako imaju visak dinara na racunu (a nadju se takvi ponekad) ne mogu da ih prebace u eure samo da bi se stitili od "kursa". dakle osudjeni su na dinarske depozite i grickanje noktiju dok ista kolicina para sutra vredi manje eura a prekosutra jos manje...

 komentar:

 • prethodno izneseno poprilicno rusi legitimitet stava da u srbiji postoji slobodno devizno trziste.

cinjenica:

 • terminska kupovina deviza podrazumeva da kupite devize "za buducnost" po unapred dogovorenoj ceni (pa ako kurs bude nepovoljniji vi profitirali ako nije onda *&%##@$#...). u srbiji se to jako retko koristi

pretpostavka:

 • retko se koristi zato sto ja bar jos nisam sreo nekog ko je u stanju da priblizno predvidi kretanje kursa u nekom smisleno dugom periodu. svi matematicki modeli koji postoje su beskorisni jer se preko njih ne gata o "buducoj politickoj volji" relevantnih faktora na trzistu a ona na zalost jos uvek odaje utisak najuticajnijeg faktora. zato i jeste lakse uletati u kursne razlike bez osvrtanja (a onda u zavisnosti od afiniteta kukati da se kurs "brani")

cinjenica:

 • fiksni kurs podrazumeva "trosenje para" za odbranu kursa. veeeeelikih kolicina para.

komentar:

 • trosenje para znaci da se poseduju jako velike devizne rezerve iz kojih ce se prodavati devize svaki put kada one na trzistu "zafale" (ovo je uz pretpostavku da na trzistu ima viska dinara - a ima). kada je pocetkom prosle godine nbs vise puta intarvenisala na deviznom trzistu prodajuci devize bilo je onih koji su bili zabrinuti jer se trose pare na odbranu neodbranjivog.

cinjenice:

 • izvori deviza su izvoz (sve manji), privatizacije (ostalo jos par firmi da se rasproda), krediti (koje necemo mi da vracamo ali oni iza nas ce morati), donacije (ko je rekao "milostinja"?), "doznake" iz inostranstva (ko je rekao "milostinja"?)
 • "izvor" dinara je stamparija topcider prvenstveno a kada se stampaju samo zato da bi drzava nesto platila (dug penzionerima, radnicima, dobavljacima...) a nema "podloge" u realnim prihodima to se zove "stampanje bez pokrica". primenjivano nekoliko puta u proslosti.

komentar:

 • euri su "roba". imaju svoju "cenu" u dinarima i tako posmatrajuci postoji i "trziste". istovremeno, dinari se "razmenjuju" i za drugu robu (i usluge) sto je u principu i prioritetno. visak dinara (uz pretpostavku nepromenjenog nivoa ponude roba i usluga) izaziva rast cena (ovo je jako pojednostavljeno).

cinjenica:

 • narodna banka srbije je zaduzena da kontrolise rast cena.

ZAKON O NARODNOJ BANCI SRBIJE

Clan 3.

Osnovni cilj Narodne banke Srbije jeste postizanje i odrzvanje stabilnosti cena.

Narodna banka Srbije, pored osnovnog cilja, ima za cilj i ocuvanje finansijske stabilnosti.

Narodna banka Srbije, ne dovodeci u pitanje ostvarivanje svog osnovnog cilja, podrzace sprovodjenje ekonomske politike Vlade Republike Srbije, poslujuci u skladu s nacelima trzisne privrede

komentar:

 • kada dodje do "viska para" centralna banka pokusava da "sterilise visak likvidnosti". drugim recima - poskupljuje novac. to se radi na razne nacine (obavezne rezerve, visokim referentnim kamatnim stopama pa se bankama vise isplati da drze novac kod centralne banke nego da ga "plasiraju" u privredu i gradjanstvo... uz izrazen strah od inflacije (koji se menifestuje i kao deo inflatornog pritiska) nije ni cudo sto su krediti u srbiji bili pooooprilicno skupi. ali ne zaboravite - to je dobra stvar. to je drzalo inflaciju pod kontrolom. jer s druge strane drzava je ludovala poprilicno. plate su rasle. penzije su rasle. a nije bitno da li su plate i penzije dovoljne vec odakle se finansiraju. u srbiji rast plata nije bio izazvan rastom produktivnosti.

cinjenica (malo zastarela ali ilustrativna):

 • bruto drustveni proizvod u srbiji 2003 cini poljoprivreda sa 14%, industrija sa 30% i usluge sa 56%.

komentar:

 • lepo je da trosimo jer se osecamo kao ljudi. lepo je kad su trzni centri puni. lepo je kad se obnovi vozni park, garederoba, bela tehnika... problem nastaje kad se trosi ono sto se ne stvara. tada trosis ili ono sto je neko stvorio pre tebe (u slucaju drzave to je tzv privatizacija ili "rasprodaja porodicnog srebra") ili se zaduzujes u ime onih koji ce doci posle tebe. srbija novac koji joj nedostaje za pokrivanje deficita bilansa moze dobiti ili donacijama ili privatizacijama ili "grinfild" direktnim stranim investicijama ili "doznakam iz inostranstva" (to je ono kad dijaspora pomaze rodjake)... svi ti izvori imaju tendenciju da usahnu kad je kriza. a kriza je. a sem svih ovih izvora najbolji je izvoz. a sta izvoziti od usluga? srbija nema turistickih destinacija u koje bi hrlili stranci sa svojim novcem. srbija nije "silikonska dolina" u kojoj bi se "proizvodio softver za celi svet". gde je industrija? sartid jeste najveci pojedinacni izvoznik ali sartid je i uvoznik gotovo svega sto mu treba za proizvodnju. poljoprivreda? pa ko zeli modernu drzavu sa 8 miliona stanovnika koja u 21. veku zivi od poljoprivrede? ali realno, bez snova o "domacinima" koji zive u 50 kvadrata betonske gradnje.

cinjenice:

 • srbija belezi neprekidni rast bruto drustvenog proizvoda po prosecnim stopama od preko 5% (poslednjih 5 godina do 2008)
 • u srbiji se u istom periodu belezi neprekidni rast prosecnih zarada po prosecnim stopama od preko 10% realno tj preko 20% nominalno

komentar:

 • standard nam je rastao prebrzo (ne ako se uporedi sa potrebama nego ako se poredi sa mogucnostima). produktivnost nije pratila rast standarda. to jeste problem. dugorocni. jer se stvara jaz izmedju zelja i mogucnosti. jaz koji se nema cime popuniti.

cinjenica:

 • u 2009. godini pad bdp-a je oko 3%, inflacija je oko 7% a kurs eura u odnosu na dinar je porastao za oko 8%.

komentar:

 • gledajuci ove gore brojeve moze se reci, kako smo se nadali, dobro smo se udali. 2009. godinu je u srbiji obelezila najzad pokrenuta debata o tome koliko kosta drzava. koliko trosimo. sta sve to placamo i zasto. budzet je "rebalansiran" 2 puta a ovaj za 2010. godinu je pravljen uz kontrolu spoljnjeg igraca. mmf s pravom nije omiljen ali ima nesto sto na unutrasnjem planu niko ne poseduje ni u tragovima. autoritet. a to je ono sto nedostaje pregovaracima u "srpskom socijalnom dijalogu". a autorite se stice kada ispunjavas obecanja. moze da bude tesko po neki put ali vredi pokusati.

najava:

 • za 2010. godinu je planirano da se inflacija odrzi u "koridoru" (6%+-2%). planirani rast brutodrustvenog proizvoda je 1.5% a kurs bi trebalo da se nadje negde na osnovu ove dve brojke. ako sve bude po proracunima.

komentar (u pola glasa):

 • svako ima razlicit interes. nekome odgovara slab dinar. najocitiji je interes izvoznika. slab dinar znaci manje troskove proizvodnje (na zalost i manje izdatke na plate), sto znaci jeftiniju cenu finalnog proizvoda tj proizvod je cenovno konkurentniji. (ovo bi bilo idealno za proboj srpske privrede na svestko trziste da ne postoji "kvaka" u insistiranju na kvalitetu). s druge strane jak dinar poprilicno odgovara uvoznicima. jak dinar znaci stabilne i velike plate, znaci veeeeliku licnu potrosnju. a posto domaca proizvodnja nije bas impresivna, tu se nadje uvoznik koji je spreman da zadovolji trenutne potrebe. (kljucna rec - trenutne. dok se dodje do toga da se sadasnja potrosnja nema iz cega platiti, uvoznici su vec napaltili sta su imali i presli na drugi vid poslovanja (ko je rekao da nekome odgovara zatvoreno trziste?)).

prosecnom potrosacu (izvinite - glasacu) kratkorocno odgovara jaaak dinar (da moze da se troskari) a dugorocno malo slabiji (da bi se dao svaki moguci podsticaj nejakoj privredi). dalje sve zavisi od licnih prioriteta...

......................................Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 14:47 20.01.2010

Terminsko kupovanje deviza

retko se koristi zato sto ja bar jos nisam sreo nekog ko je u stanju da priblizno predvidi kretanje kursa u nekom smisleno dugom periodu.

Ja znam jednog!
antioksidant antioksidant 15:35 20.01.2010

Re: Terminsko kupovanje deviza

Ja znam jednog!

ako mislis na jelasica, ne zna ni on sam
uvek mogu da ga zatrpaju dinarima (kao sto se i desilo pred novu godinu)

ako ne mislis na jelasica samo da ti skrenem paznju da primam informacije putem pp-a
Atomski mrav Atomski mrav 15:40 20.01.2010

Re: Terminsko kupovanje deviza

Nije Jelašić, već finansijski direktor jednog relativno uspešnog domaćeg preduzeća koje se bavi maloprodajom pa uglavnom ima dosta dinarskog keša, a uvozi dobar deo asortimana pa im trebaju devize... A o imenima ne bih, pa ni preko PP-a

I jesu u pitanju formule, ali poprilično komplikovane, i naravno ogromno iskustvo koje taj čovek ima.
Hoću da kažem da je moguće relativno uspešno baviti se terminskim trgovanjem na deviznom "tržištu", naravno niko nije svemoguć niti vidovit...
antioksidant antioksidant 20:38 20.01.2010

Re: Terminsko kupovanje deviza

I jesu u pitanju formule, ali poprilično komplikovane, i naravno ogromno iskustvo koje taj čovek ima.
Hoću da kažem da je moguće relativno uspešno baviti se terminskim trgovanjem na deviznom "tržištu", naravno niko nije svemoguć niti vidovit...

ma naravno
smao kazem da se redje koristi nego sto bi bilo za ocekivati
a ako je "prepoznao" proklizavanje s pocetka decembra svaka cast
mnogima nije ni sad do kraja jasno sta se tada desilo
drug.clan drug.clan 14:48 20.01.2010

lose ili dobro

Meni bas nije jasan stav vecine da je lose to sto dinar pada?

Ima tu mnogo bitnijih pitanja od ovog pitanja "ko je kriv?".
Zasto je to lose?
Kome odgovara visok dinar?
Koji su benefiti visokog dinara?
Koji stetni efekti viskog dinara?
Direktna Cena visokog dinara je gubitak milijarde dolara deviznih rezervi datih na odbranu kursa.
Da li se isplatilo "uloziti" tih milijardu dolara u taj "posao"?
Ko je profitirao na tome?
Gde je zavrsila ta milijarda, u cijem dzepu?
antioksidant antioksidant 14:54 20.01.2010

Re: lose ili dobro

Meni bas nije jasan stav vecine da je lose to sto dinar pada?

hajde na stranu to da li je lose ili dobro ali dinar ne pada
(bar ne nesto drasticno - tokom 2009. godine je pao 8% a rast cena je bio 7% - dugo smo bili u "stanju" u kome smo imali dvocifrenu inflaciju a kurs je "stajao"
oko nove godine je doslo do proklizavanja iz raznih razloga (pa je malo letelo perje u raspravi "ko je kriv" ali kakvu privredu imamo - kurs nam je zlatan.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:11 20.01.2010

Re: lose ili dobro

ali kakvu privredu imamo - kurs nam je zlatan.


Jeest' vala! Dinar se sasvim dobro drzi,al' jos uvek tugujem za kursom iz leta 08
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:20 20.01.2010

дилема

pravna lica ne mogu kupovati devize kako im se "cefne"

да ли је ово због

- чисте жеље да се све контролише (чворовићка психоогија) или
- примењене жеље да се све контролише (где је ту мој део)

или ипак има неки мудар разог?
antioksidant antioksidant 20:37 20.01.2010

Re: дилема

или ипак има неки мудар разог?

razlog lezi u cudnoj definiciji liberalizma koja glasi:
slobodno trziste je svako trziste slobodno od bilo cijeg uticaja sem mog

a promenice se i to
u sledecih nekoliko godina najkasnije (obaveza preuzeta ugovorom o stabilizaciji i pridruzivanju)
sledece izmene zakona o deviznom poslovanju ce malo liberalizovati kupovinu deviza a sledeci korak liberalizuje do kraja

trenutno je strah da bi svi pobegli u valutu ukoliko bi to bilo moguce
ali to je podjednako iracionalan strah kao sto je bio strah da ce svi da pobegnu iz zemlje cim se otvore granice
drug.clan drug.clan 20:37 20.01.2010

Re: дилема

marco_de.manccini
pravna lica ne mogu kupovati devize kako im se "cefne"

да ли је ово због

- чистој жељи да се све контролише (чворовићка психоогија) или
- примењеној жељи да се све контролише (где је ту мој део)

или ипак има неки мудар разог?da bi se obezbedila bolja pozicija "povlastenih lica"

u srbiji se naime lica dele na "fizicko" - raja, "pravno" - kapitalisti i "povlasceno" - neo-vlastela
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:42 20.01.2010

Re: дилема

дакле ипак примењена жеља
antioksidant antioksidant 20:48 20.01.2010

Re: дилема

дакле ипак примењена жеља

da, to je opsta odlika onih koji se bave "politickom ekonomijom" u nas
ali iskreno veci deo njih bez onog "koji je moj deo"
jedsnostavno zadovoljavanje ega, neznanje koje se pokriva bahatoscu...
vise i volim one koji zele nesto za sebe
s njima se moze pregovarati
pametnim ljudima vise odgovaraju uredjeni sistemi
u njima se unapred prepoznaju mogucnosti
ovaj drp drp sistem je dobar za prvobitnu akumulaciju kapitala
a ta faza je davno gotova
sad se legalizuju i legitimisu kao "staro bogatsvo"
ecce-florian ecce-florian 23:52 20.01.2010

teška ti tema ao

zahteva i malo ozbiljnosti
Preširoka
ajd da štrpnem deo
2008
cit
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi do kraja ove godine bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku trebalo da dostigne 7.000 evra.
ovo se odnosi na 2008.
netačno
BDP Srbije je u 2008. godini imao rast od 5,4 odsto. Prema podacima Ministarstva finansija Srbije, BDP u 2008. bio je 34,26 milijardi evra, odnosno 2.791 milijardu dinara, što je 4.651 evro po stanoviku.

nije baš neka razlika, uostalom šta zna potpredsednik Vlade sem da izdaje naredbe šta se mora

Dinkić je u intervjuu za agenciju Tanjug istakao da će svaka godina približavanja Srbije Evropskoj uniji donositi rast privrede, pri čemu će naša država morati sama da privuče pet do osam milijardi dolara direktnih stranih investicija svake naredne godine.(cit izjave iz 2008.)
a para nema pa nema

Ovoliko o strukturi.

Ima i dodatak. Kada je poljoprivreda kao proizvodna grana( slažem se da je osnovni oslonac na nju problematičan) imala izvoz od 1,7 milijardi dolara tada je ostvarila suficit od 600.000 miliona jer je uvoz bio 1,1 milijardu.

Ako dodamo da se potrošnja poljoprivrednih proizvoda zbog siromaštva smanjivala, onda imaš još poraznije rezultate. Razlozi odsustva stimulacije izmedju ostalog i kroz kurs su ovde dosta jasno vidljivi. Pogledati razloge kineskog suficita npr.

Ima još jedan deo, mrzi me da sad citiram, ali cca80% bdp je ostvareno u Beogradu Nišu i Novom Sadu. 80% stanovništva ne živi u ovim gradovima, tako da je struktura sticanja i raspodele dodatno interesantan detalj

Za zabavu kod kuće, uporediti bdp per capita npr albanije i srbije u periodu 2000-2009.Usput možda i Rumunije,...

Može i bdp jugoslavije 1989. prema bdp srbije 2009. npr.
toliko od mene
edit
omaska
umesto 80 % treba da stoji 50% ne živi u ovim gradovima.antioksidant antioksidant 08:44 21.01.2010

Re: teška ti tema ao

Preširoka

definitivno presiroka
zato i izbegavam da ulazim u zauzimanje stavova
zelja mi je da probam da izdvojim relativnoo relevantne informacije i malo blize da ih objasnim da bi mogla lakse da se prati "debata"


dalji prilozi:

do sada je nadam se jasno da fiksni kurs sa svim svojim prednostima ima jednu jako veliku manu - kosta. ali bas kosta. puno. milijarde eura godisnje bi bile potrebne (uz ovolike pritiske ne valutu u doba krize) a "uspeh" naravno ne bi bio garantovan.

zagovornici fiksnog kursa kazu da mi vec "razmisljamo" u eurima, stedimo u eurima, zaduzujemo se u eurima (dinarski krediti sa deviznom klauzulom su preovladjujuci). ali ima tu nesto sto srecu kvari. mi prihode drzave prikupljamo u dinarima. plate obracunavamo u dinarima. penzije ....
dinar jeste drzavna moneta i u tome je jelasic u pravu.
ono u cemu jelasic nije u pravu jeste kada kaze Ćzaduzite se u dinarima, placajte stanarinu u dinarima..."

nije u pravu jer ta njegova prica teoretski lepo zvuci ali ne postoji u praksi (neka pronadje on stan za iznamljivanje koji se moze ugovoriti u dinarima bez promene cene kada euro skoci)

pisacemo jos

pozz
mariopan mariopan 12:24 22.01.2010

Re: teška ti tema ao

Antioksidant pa ti si devojcica?
Ijuuuu, ja sve vreme mislim musko, ne gledam na "profil" a sada taj profil izlazi zajedno sa tekstom pa sam tek sada videla
Onda pozzdrav
Atomski mrav Atomski mrav 12:59 22.01.2010

Re: teška ti tema aoHa ha ha, kako ćeš pogledati u profil kad moraš da klikneš na jedno šes - sedam linkova koji nikud ne vode, pa onda CTRL+SHIF+desna ruka+leva noga i onda tek dođeš do profila ako te ne zezne neka greška na serveru...
mariopan mariopan 13:47 22.01.2010

Re: teška ti tema ao

Atomski mrav


Ha ha ha, kako ćeš pogledati u profil kad moraš da klikneš na jedno šes - sedam linkova koji nikud ne vode, pa onda CTRL+SHIF+desna ruka+leva noga i onda tek dođeš do profila ako te ne zezne neka greška na serveru...

Ne, kada kliknem na ime, tamo gde su "najaktivniji blogeri u 15 dana" pojave se svi tekstovi tog blogera a gore ima slika sa avatara i pise datum kada je ptristupio blogu, pol zenski i tako dalje.
Ok, ako je to moglo i ranije a da ja to nisam probala pa sam tek sad videla, onda sam stvarnoooooooooOtkrila toplu vodu.
Edit
Citam tvoje komentare na drugim blogovima i ti pises u MUSKOM RODU , a gore ti pise zenski rod? Jel to neka greska ili zezas naivne pemzionerke?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana