Politika| Region

Korupcija via Bali

Željko Ivanović RSS / 25.11.2007. u 11:02

 

Glede crnogorske državne tužiteljke Vesne Medenice koja je ovih dana predložena i za predsjednicu Vrhovnog suda CG, našoj deželi predstoji žestoka borba s korupcijom. Kost u kost. To nam Vesna, buduća predsjednica najvišeg od svih sudova, poručuje sa Balija. Bali je, kako možete pročitati i na sajtu 92-ojke, “čarobno malo ostrvo u dalekoj Indoneziji, na samom obodu Indijskog okeana”. Montenegrinsko pučanstvo je bilo zatečeno ovom viješću, čak zabrinuto. Ne time što je Vesna predložena za predsjednicu V.S. i njenom najavom da će slomiti korupciju, već činjenicom da je naša glavna tužiteljka pristala na taj daleki put, rizikujući život kroz višednevni boravak u tim, kako piše i na ovom sajtu, tropskim uslovima. Tim prije što je gdja Medenica poreklom iz Kolašina i poznata je kao dobra skijašica, nekad i uspješna takmičarka u ovom sportu (disciplina slalom). Zabrinutost u narodu je narasla kad se saznalo da izgleda niko od tužilaca iz okruženja, tj. niko od južnoslavenskih tužilaca, nije otišao na ovaj veoma važni seminar koji je ove godine organizator, očito da bi se osvetio gospođi Medenicii, priredio na dalekom Baliju. Svima je, međutim, laknulo kad smo čuli da je naša hrabra Kolašinka dobro podnijela let, i da se vrlo brzo aklimatizovala na veliku vlagu Balija, izražavajući spremnost da, čim se vrati, udari po Milu i Svetu. Ako naravno postoji i najmanji dokaz da su oni korumpirani. Time nam je postalo jasno da državna odvjetnica nije otišla na ovo famozno ostrvo iz turističkih razloga. Naprotiv! Vesna je već prvom svojom izjavom pokazala da je odmor na Baliju ne zanima. Odoljeće svim čarima biserne obale i prekrasnog mora, neće je korumpirati ni morski plodovi a kamoli tropsko voće – ona će svih tih dana biti posvećena upijanju znanja o borbi protiv zla koje prijeti da okuje lijepu našu. Time će ujedno, na najbolji način, opravdati pučanske pare kojima je otišla za Indoneziju. Kako bi, kad se vrati, opaljena tropskim suncem, dakle, donekle i maskirana, a naoružana novim saznanjima i novom funkcijom, udarila na korumpirane crnogorske prvake. Liše Mila i Sveta (liše na cetinjskom znači osim, izuzev).

Šalim se naravno. A plakao bih. Gđa Medenica je prije 4 godine imenovana, po istom principu, s istog mjesta, s istim obrazloženjem, na funkciju državnog tužioca. Predlog je, of course, dao M.Đ. a obrazloženje R.K. (u daljem tekstu Ranko Krivokapić). Radža (Ranko, od milošte) nam je tada obećao da kamen na kamenu neće ostati kad Vesna postane glavna tužiteljka. Kriminal i mafija će biti utjerani u mišju rupu. Prolazile su godine. Padale su glave. Lomljene su noge. Pa opet glave, pa opet noge. Kao, red slanine, red šunke. Crna Gora je dobijala sve veći prostor u izvještajima refrentnih medjunarodnih organizacija i institucija po pitanju rasta i razvoja korupcije, tako da smo tako, zatečeni i iznenađeni, dakle goloruki, dočekali i posljednji izvještaj Evropske komisije u kome se korupcija ističe kao prioritet. Ne u smislu razvoja, nego u smislu zatiranja. “Molimo vas, učinite nešto”, rekli su u propratnim komentarima evropski zvaničnici. I naravno – Milo i Ranko (Krivokapić) su munjevito reagovali. Na upražnjeno mjesto predsjednika V.S. oni su gurnuli Medenicu. Zahvaljujući njenim rezultatima na mjestu državnog tužioca! U pomenutim godinama V.M. nije dobila na sudu niti jedan ozbiljniji, čak ni manje ozbiljan, proces vezan za korupciju, kriminal ili ne daj Bože organizovani kriminal. Finale njenog mandata na mjestu državnog tužioca upriličeno je samo par dana prije ove nominacije za Oskara, i par dana prije nego je prelomila da se otisne na daleki put. Naime, na jednoj od rijetkih, ako ne prvoj konf. za štampu, ona je odgovarala samo na pitanja koja su joj, na njen zahtjev, mediji unaprijed dostavili!!! Čisti performans. Konferencija za tisak a pitanja se šalju unaprijed. Ali to nije sve. U jednom od tih pripremljenih odgovora, dakle vremenom i mudrošću optočenih, zatražila je od novinara da joj, umjesto da o korupciji pišu u svojim medijima, o tome, tajno doturaju podatke. Kako korumpirani ne bi, kad pročitaju novine, utekli. Ili izbrisali tragove!

Ali, šalu na stranu. Jer, plakao bih. Vesna sa Balija, direktno u stolicu predsjednika V.S. Iz Medojevićevog PZP kažu da su šokirani ovim predlogom jer su i ranije V.M. (čitaj Ranko Krivokapić) optuživali da je “ombdusman kartela”. To su argumentovali činjenicom da Vesnin sin, SSS (srednja školska sprema), bez zanimanja i zaposlenja, vozi novi “audijev” džip Q7. Vesna se pravdala da je isti, đetiću za rođendan, kupila kreditom (60.000 eura) Prve banke Crne Gore (na cetinjskom Milova banka - Sveto manjinski vlasnik). Upućeni kažu da joj je i suprug, službenik lokalnog bankarskog odjeljenja u Kolašinu, takođe u džipu - istina, stari model, i to Grand Čiroki. Tako je ispalo da je državna tužiteljka i budući predsjednik VS, naša Vesna, iako najzaslužnija, u najgorem autu - audiju A6. I to još službenom. (Mada jedan moj drugar, na pitanje, koji je auto najbolji, kaže – službeni).

Bilo kako bilo priča o meteorskom usponu Kolašinke Vesne je u direktnoj vezi sa ovom drugom pričom o borbi protiv korupcije. Ispada da će nova predsjednica Vrhovnog suda CG udariti po korumpiranom sudstvu taman koliko je, a isto nam je obećavao, po Milu udario Ranko. U daljem tekstu R.K. Ali nema teksta. Ovdje je kraj. Ali ne za korupciju.

Željko Ivanović

Bulevar korupcije i kriminala (po starom adresaru bul. Ranka Krivokapića, po prastarom Sv.Petra Cetinjskog)

81000 Podgorica

MNEKomentari (207)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Bosko Bosko 11:37 25.11.2007

Kume ili samo prijateljice?

Zeljko, evo mene opet na tvom blogu. Samo da ne ispadne da se mesam u vase unutrasnje stvari. Tamo dole. No, kad si vec resio da se javljas u jednom srpskom mediju, podrazumevam da si taj rizik primio k znanju.

Vezano za gospodju V.M, u saznanju sam da je jedna od glavnih preporuka bilo prijateljstvo sa sestrom M.Dj. A cuo sam i za neku "pravnu gimnastiku" kojom se V.M. kvalifikovala za sva daljnja takmicenja za visoka mesta u crnogorskom pravosudju. Ako se ne varam, rec je o hotelu "Avala" u Budvi. Pisao o tome "Monitor". A imam i neka "hearsay" saznanja o tome. Dodatne informacije bi bile dobrodosle.
Željko Ivanović Željko Ivanović 11:54 25.11.2007

Re: Kume ili samo prijateljice?

Đe si Boško,
ja se prepao da si mi otišao, da ti je dosta Domazeta i gusala.. Mada ti moram priznati da mi Domazet fali, mora da je, što bi Biljana rekla, ubo u krevet i sad odmara, ne bloguje više.

Odmah da izrazim impresiju spram tvog poznavanja naših unutrašnjih stvari tako da ti i nemaš potreba za nekim dodatnim informacijama jer sve znaš. V.M. i A.K. (Ana Kolarević, setra od M.Đ)) su "samo" prijateljice. I to je, izazvana žestokim kritikama u parlamentu, prije par mjeseci, otvoreno priznala V.M. poručivši poslanicima PZP da joj zavide na prijateljstvu sa gdjom Anom, na koje je ona, naravno, ponosna. Prethodno su ovi iz PZP aludirali na tu vezu kao ključnu za njeno imenovanje na funkciju tužioca. Takođe time su PZP-ovci obrazlagali svoju tezu o privatnoj državi jer se o svemu odlučuje van institucija, u krugu familije. Drugo, još drastičniji slučaj koji govori o njenom liku i djelu je ovaj kada smo mi objavili da joj sin, koji ima 23-24 god. vozi Q7, auto koje košta oko 60-70 hiljada eura a momak je nezaposlen, završio srednju školu.... I ona kaže uzela kredit kod Prve banke! I od svoje palte koja je tada bila oko 800 eura vraća ratu kredita koja je taman toliko!!! Šta ima tu da se priča.
Bosko Bosko 12:46 25.11.2007

Re: Kume ili samo prijateljice?

Evo malo googlovanja i ("Monitor":

"Bećirović je u posjed tog hotela došao ponajviše zahvaljujući Ani Kolarević, sestri braće Đukanović, koja je kao sudija Višeg suda Tenderskoj komisji naredila da hotel preda Bećirovićevoj Bepler i Džejkobson, iako ta kompanija nije ispunjavala uslove konkursa. Neposredno po okončanju tog spora, Kolarevićeva je napustila Viši sud i postala Bećirovićev pravni zastupnik! Ona je od tada, kao advokat, u mnogim velikim poslovima. Pravni je savjetnik brojnih stranih kompanija koje su u Crnu Goru.
Bećirović je tokom rekonstrukcije nelegalno proširio Avalu. Prije toga preuzeo je i kolašinski hotel Bjelasica, da bi posjed na sjeveru zaokružio kupovinom Ski centra.Vlasnička struktura Bećirovićeve firme, registrovane u Londonu, tajna je. Prema nekim indicijama untra su i drugi uticajni Crnogorci."

Milo, Aco, Ana...Sposobna neka familija?

Mislim, nije kod nas raj (daleko od toga) pa da sad solimo vama pamet, ali...

Na nekoj druj temi (mislim Dragovoj?) pomenuh kao nesto zaista cudno da su sada Crnogorci u boljim odnosima sa Hrvatskom sa kojom su ratovali pocetkom 90-ih, nego sa Srbijom. Ipak, mislim da razlog za to treba pre traziti kod nas.Željko Ivanović Željko Ivanović 13:04 25.11.2007

Re: Kume ili samo prijateljice?

Kad smo već kod Monitora, sjajna je i posljednja naslovna a u povodu Vesnine nominacije. Fotka gdje je lik V.M. u prvom planu, iza nje obrisi lika doskoršnjeg predsjednika Vrhovnog suda R.V. a onda naslov:"Džoker familije među trulim daskama". Trule daske su metafora koju je ovaj moj favorit R.K. (u daljem tekstu Ranko krivokapić) iskoristio prije godinu dana da bi opisao stanje u sudstvu.

Što se tiče onosa sa Srbijom krive su obije strane. I naša i vaša. Ali ako to porediš sa Hrvatskom onda previđaš da je od rata s Hrvatima prošlo 15 godina tako da to i nije za neku pohvalu da su tek sada ti odnosi na visokom nivou. Po istoj, balkansokj i tupavoj logici, onda možemo očekivati da će za 15 godina i odnosi Srbije i CG biti sjajni. Ko preživi pričaće.
salvador salvador 12:13 25.11.2007

Mali dodatak odlicnom blogu...

Ovo je subotnja kolumna Balse Brkovicu, u Vijestima

VIŠE OD RIJEČI

Korupcija


Jedna od apsolutno najfrekventnijih riječi (i pojava, dakako) kroz ljudsku istoriju. Riječ (i pojava) koja pokreće dinamiku povijesti, kreira prevrate i događaje koji se pamte: korupcija je bila jedan od razloga da Martin Luter krene u reforme, korupcija je rušila carstva, vladare, poretke... Svi sistemi kada dođu u zonu pada i propasti, po pravilu, grcaju u silnoj korupciji.
Tako je kroz istoriju, no, Crna Gora, to "ludo dijete istorije", suprotan je primjer. Korupcija je sve veća, a zona pada sistema izgleda sve dalja. Ili se valja nadati da je to samo još jedna od povijesnih iluzija...
Neko bi mogao reći - O.K, čovjek je po svojoj prirodi koruptibilno biće, a korupcija je najdominantniji modus komunikacije sa moći, odnosno sa vlašću. Koruptivne strategije vlasti nerijetko su izvor njene popularnosti (Crna Gora je tipičan primjer), jednako kao što u jednom trenutku postaju izvor razloga za propast iste te vlasti (tu Crna Gora tek treba da bude primjer).
Osnovno značenje riječi "korupcija" (od latinskog - corruptio), je - pokvarenost, izopačenost, potkupljivanje, podmićivanje, pa i krivotvorenje. U neposrednom susjedstvu je i riječ "koruptibilan" - ukvarljiv, podložan kvarenju, podmićivanju. Stara latinska poslovica kaže - "Corruptio optimi pessima", odnosno - Kad se dobar pokvari, postaje najgori.
Jer suština je u onome što je Dostojevski ovako formulisao - "Čime god da prikrijete prljavštinu, ona i dalje ostaje - prljavština".
No, u Crnoj Gori korupcija je postala više od puke negativne pojave karakteristične za društva u tranziciji. Ovdje je korupcija osnova društvenog sistema. Korupcija je sistemska konstanta. Odnosno, njene razmjere su tolike da je riječ o nekoj vrsti totalizujuće korupcije. Sa korupcijom je slično kao i sa laži - kada laž ponovite sto puta ona počinje da zvuči kao istina. Kada je korupcija apsolutno sveprisutna, nju je, paradokslano, iz samog sistema, teže uočiti.
No, lakše ju je uočiti spolja. Otud silna evropska upozorenja i precizne formulacije u izvještajima i dokumentima. Ali, i ovdje postoji "kvaka". Korupcija je žilava kao i svaki korov. Vladini prevodioci, na primjer, evropsku formulaciju da je korupcija "vrlo ozbiljan problem", (a very serious problem) pretvaraju u samo "ozbiljan problem" (a serious problem). Dakle, čak imamo i korumpirane - prevode.
Kako funkcioniše ta, crnogorska totalizujuća korupcija? To je ono kada vam neki političar kaže - Da, korupcija jeste problem. I moramo se sa njom obračunati. Ali, sada je najvažnije "utvrditi tekovine", ili "donijeti Ustav", ili, što već. A ne može se korupcijom protiv korupcije. Uostalom, aktuelna crnogorska vlast nije nikada ni pokušavala da mijenja svijest ljudi, da podržava emancipatorsku evoluciju mentaliteta i svijesti, već da - kupuje ljude. Ergo, oni su uvijek više vjerovali u korupciju kao metod, nego u emancipaciju kao nužnost.
Stara je istina da se korupcija najljepše rimuje sa riječju "policija". Amerikanci su snimili stotine filmova o korumpiranim policajcima. U Crnoj Gori takvoga filma nećete gledati, bar u dogledno vrijeme. A materijala ima, za Oskara, što bi se reklo.
Ili, ovih dana aktuelni skandal u Srbiji. Tajkun navodno posjeduje pola vlade... A budući da je taj gospodin najavio velike poslove i u Crnoj Gori, onda je pravo pitanje - ko su njegovi ljudi ovdje? Ne vjerujete valjda da je tajkun promijenio svoje poslovne manire? Stoga bi bilo važno znati da li je i koga kupio u Crnoj Gori? Ko bi mu ovdje mogli biti đelići, koštunice, nikolići i dinkići...
Kralj Nikola je krug oko sebe (dvorski krug) korumpirao koncesijama, poslovnim prilikama koje su od njih napravile najbogatije ljude u Crnoj Gori, a za ostale Crnogorce imao je medalje. Crnogorac je mislio da medaljom kupuje mjesto u istoriji i narodnoj pjesmi. I danas je slično, samo su mjesto medalja zauzele - penzije.
Naime, crnogorska korupcija je višestruko zanimljiva za opserviranje. Malo gdje su vlast i njeni podanici napravili tako složenu mrežu mehanizama zahvaljujući kojima funkcioniše korupcija. Samo ovdje se, čak i davanje penzija, odvija kao forma jedne velike, sveobuhvatne korupcije. Sjećate se reklame, predizborne i slogana "Primamo to redovno". Kao da je riječ o milostinji koju vam vlast isplaćuje iz svoga džepa.
Evo i slikovitog primjera - dvije penzije, ukradene odavno (ko ih je ukrao?) biće isplaćene u januaru i aprilu naredne godine... Nikakva mistika kalendara, računica je jednostavna. Klasičan primjer depeesovske totalne korupcije. Mogao bih se opkladiti da će kakvi izbori biti raspisani u januaru, a održani u aprilu...PIŠE: BALŠA BRKOVIĆ
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:39 25.11.2007

Re: Mali dodatak odlicnom blogu...

Balša je najbolji kolumnista na prostoru ex Jugoslavije. Možda i šire. Srećna je novina koja ima takvog anarhistu.
Joe Black Joe Black 16:37 25.11.2007

Re: Mali dodatak odlicnom blogu...

Željko Ivanović
Balša je najbolji kolumnista na prostoru ex Jugoslavije. Možda i šire. Srećna je novina koja ima takvog anarhistu.


A ovo je tek teski patos. Balsa je diplomirani Jevrem Brkovic, kao sto si ti diplomirani kadet Miodraga Perovica.
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:42 25.11.2007

Re: Mali dodatak odlicnom blogu...

Sa koje si ti sad planete? Kako ti je sve jasno i kako sve znaš. Blago tebi. Kad već znaš šta je Balši Jevrem a šta meni Miško, da te pitam - što ti dođe Milo?
Joe Black Joe Black 18:32 25.11.2007

Re: Mali dodatak odlicnom blogu...

Željko Ivanović
Sa koje si ti sad planete? Kako ti je sve jasno i kako sve znaš. Blago tebi. Kad već znaš šta je Balši Jevrem a šta meni Miško, da te pitam - što ti dođe Milo?


Milo mi dodje da ga zajedno sa kumovima, bracom i sestricama posaljem u Argentinu da ladi bijele bubrege. Ali onda bi se umjesto Mila ponovo pojavio Milo, to je sistemska greska Crne Gore. A Milo umjesto Mila je Miodrag Perovic. Ili eventualno njegov politicki sincic Nebojsa Medojevic, a ti bi ostao u korpusu sa Krstom Pavicevicem. Ipak ste upravo vas dvojica the same level.

Ipak, ako si ti najbolje sto je dvojac Kusovac uspio da da ovom blogu iz Crne Gore, onda je bas dogorelo do nokata. Ne zaboravi, oni u Srbiji odavno traze "neki novi" B92. Matic je postao kooperativan...
Intet Glemt Intet Glemt 14:17 26.11.2007

Re: Mali dodatak odlicnom blogu...

Pozdrav svima,

Dobar tekst, užasna stvar, svi smo šokirani.. Sjajno, slažemo se.

Onda sam čitao komentare do ovoga:
Željko Ivanović
Balša je najbolji kolumnista na prostoru ex Jugoslavije. Možda i šire. Srećna je novina koja ima takvog anarhistu.

Moram da priznam da mi nije jasno.. Najbolji na prostoru ex Yu? I to anarhista?

Željko, ko je anarhista? Onaj ko to kaže za sebe ili onaj ko tako živi?

Bez uvrede, ali imate problem sa veličinom. Vi, kao kolektiv. A to je opasno, zatvorili ste se u mali krug i tu tapšete jedan drugog po ramenu... "ti meni serdare, ja tebi vojvodo".

Ostao sam dužan odgvor sa prošlog bloga, nije bilo vremena.
mvelja mvelja 21:06 26.11.2007

Re: Mali dodatak odlicnom blogu...

strasno. Ne prepisuj
Željko Ivanović Željko Ivanović 09:14 27.11.2007

Re: Mali dodatak odlicnom blogu...


Moram da priznam da mi nije jasno.. Najbolji na prostoru ex Yu? I to anarhista?

Željko, ko je anarhista? Onaj ko to kaže za sebe ili onaj ko tako živi?

Bez uvrede, ali imate problem sa veličinom. Vi, kao kolektiv. A to je opasno, zatvorili ste se u mali krug i tu tapšete jedan drugog po ramenu... "ti meni serdare, ja tebi vojvodo".


Glemte,
opet ne vidim gdje u konstataciji da je Balša anarhista vidiš veličanje. To je samo konstatacija.
Drugo, nije mi takodje jasna tvoja ocjena da neko drugi, neka institucija ili organ, proglašava nekog za anrhistu, ili da se anarhista postaje isključivo načinom života. Ne može dakle čovjek sam da kaže da je to njegov pogled na svijet i opredjeljenje! kritika svega postojećeg. I nije to nikakvo samoproglašavanje već opredjeljivanje, kao što neko danas nije ljevičar po tome što živi u ilegali, štampa letke u nekom podrumu, ima dva falsifikovana pasoša, već po tome što se tako izjašnjava i opredjeljuje po važnim društvenim temama, tako je i sa anarhizmom. Sa modernim anarhizmom, da budem malo ironičan. Treće, pošto vidim da i ti preferiraš anarhizam jer si uzeo ime nekog danskog anarhiste onda uzmi i feljton koji je prošle godine izlazio u Vijestima o anarhizmu, od nastanka do naših dana, i pisao ge je upravo Balša. Možda ćeš naći nešto zanimljivo a možda i nešto da dodaš i popraviš. Mislim da ćemo od toga napraviti i knjigu jer je tema zanimljiva a nema mnogo literature pisane baš tim povodom.
Jelena Milić Jelena Milić 12:13 25.11.2007

nije vam/nam lako


znate onaj deo pescanik spice kad proka kaze "neki se problemi najbolje resavaju tako sto se uopste ne resavaju".

ja sam dugo bila pristalica cvrste politike uslovljavanja. i za malu uslovno kintu od sertifikacije u kongresu, ali jesam. uz punu svest da to otezava rad reformskoj opciji, ali je, takodje, drzi na pristojnoj distanci od populistickih mera.

no mislim da ista ima rok trajanja, i da je jedini nacin sada da se preostali ogromni problemi resavaju, ubrzani nadgledani proces eu integracija.

citam jutros urednika ekonomista u blicu mijata lakicevica, kaze monopol sam po sebi nije nista krivcno. slazem se, u srbiji se i sam monopol/ekonomski da se ogradim :) vidi kao nesto lose, sto je problem jer bi znacilo da svako genijalno inovativno resenje ne moze da dodje na trziste dok ga ne smisli jos neko:) vidim da je eu komesar za monopl raspalila po simensu onoliko. sve se nesto nadam taj je simens jaci igrac od delte, pa kad moze po simensu moci ce i po delti i tim prvim bankama kod vas.

problem je zloupotreba, problem je gusenje konkurencije. a u malim drzavama, dugo pod izolacijom, ma kako opravdanom, nakupi se toliko opasnih veza, strange bed fellows, da je nemoguce raspetljavati u zatvorenom sistemu, pa je ubrzana integracija jedino resenje u stvari.

u tom smislu i protiv zlopupotreba u pravosudju, i protiv dinastija u politici i bankarstvu, i protiv miskovica, najbolji ( po meni i jedni) nacin jeste da se ne fokusiramo samo na njih vec na ubrzani ulazak u EU u nadi da ce ipak nesto jac einstitcuje EU istima doci konacno novcanika i/ili slobode.

u protivnom, ko igra za raju i zanemaruje taktiku, zavrsice karijeru u nizerazrednom vratniku.

salvador salvador 12:21 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako

Ja se slazem sa tezom oko politike uslovljavanja, jer na zalost nasa politicka (ne)kultura samo taj jezik shvata...
I, mada se CG zvanicnici javno hvale onim sto je EK napisala, a u medjuvremenu u prevodu peglaju one stavove koji im ne odgovaraju ostaje cinjenica da se Theresi Sobieski na konferenciji za medije u PG omakao i vapaj "Molim vas, uradite nešto po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala" (Vijesti, 7.11.2007) sto samo govori o stepenu zabrinutosti EK o ovom pitanju koje se u CG i suvise dugo gura pod tepih i sa kadrovima poput Medenice simulara borba protiv istih...
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:27 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako

Kad smo već kod peglanja, juče smo objavili tekst o tome kako Vlada prevodi Izještaj EK, tj. kako ga frizira za domaću javnost. Genijalno. Pročitajte samo atrfile iz teksta:

EVROPA SE GUBI U PREVODU

EK: "Montenegro faces very significant problems related to drug abuse in the country".
Vlada: "Crna Gora se suočava sa problemom narkomanije unutar zemlje".
Ekspert: "Crna Gora se suočava sa vrlo značajnim problemima u vezi sa narkomanijom u zemlji".
EK: "There has been a further increase in drug addiction and the number of drug-related crimes".
Vlada: "U određenoj mjeri se povećao broj krivičnih djela koja se odnose na narkotike i narkomaniju.
Ekspert: "Povećan je stepen zavisnosti od droge, kao i broj krivičnih djela povezanih sa narkomanijom".
EK: "Drug-related crime remains a major threat to society as a whole".
Vlada: "Upravo ta krivična djela predstavljaju prijetnju cijelom društvu".
Ekspert: "Ova krivična djela (narko-kriminal) predstavljaju najveću prijetnju za cijelo društvo".
EK:"Corruption is widespread and is a very serious problem"
Vlada: "Korupcija je rasprostranjena i predstavlja ozbiljan problem"
Ekspert: "Korupcija je rasprostranjena i vrlo je ozbiljan problem".
EK: "The funding of political parties and election campaigns lacks transparency".
Vlada: "Finansiranje političkih partija i izbornih kampanja nije dovoljno transparentno".
Ekspert: "Finansiranje političkih partija i izbornih kampanja nije transparentno".
EK: "Little progress has been made on prevention of torture and ill-treatment".
Vlada: "Ostvaren je izvjestan napredak u prevenciji torture i zlostavljanja".
Ekspert: "(Vrlo) malo napretka je učinjeno u prevenciji torture i zlostavljanja".
Jelena Milić Jelena Milić 12:33 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako

crno na belo:)

ne znam dal da se onda radujem sto je boza nuklearni djelic ugovorio zajednicko prevodjenje dokumenata :) sa vasima

ps ovo ste trebali kao poseban blog, odlicno je, toliko toga govori

ali govori i to da sta EU i EK misle jos nesto im i znaci inace ne bi frizirali. za srbiju, pa vise nisam sigurna
salvador salvador 12:34 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako


pa, da vidimo... pitanje je samo da li sva peglanja idu u istom pravcu ili ce postojati verzije za CG i za Srbiju:)
salvador salvador 12:37 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako


Ove godine su uhvaceni na djelu:) koliko ja znam prosle godine su dva kljucna pasusa o losem stanju u sudstvu bila potpuno izbrisana iz CG verzije... ali, napredak je postignut: novinari sad to pazljivije prate, izmedju ostalog...
A, Vijesti imaju najbolju novinarsku ekipu za pitanje evropskih integracija. Steta, sto drugi mediji ne prate taj trend
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:37 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako

u tom smislu i protiv zlopupotreba u pravosudju, i protiv dinastija u politici i bankarstvu, i protiv miskovica, najbolji ( po meni i jedni) nacin jeste da se ne fokusiramo samo na njih vec na ubrzani ulazak u EU u nadi da ce ipak nesto jac einstitcuje EU istima doci konacno novcanika i/ili slobode.


Draga Jelena, ovo je taktika koju upravo primjenjuju naši lideri, oni zaista misle da zadrže sve monopele i da udju u EU. Pitanje je onda šta će ostati od društva ako se do koske oglođe, očerupa, uništi u vredonsonom smilu, i onda takvo uđe u EU? Ja sam za suprotan pristup - da EU, kao što uslovljava dalje napredovanje ka EU saradnjom sa Hagom, isto to učini i po drugim pitanjima. Ne znam zašto je sada važnije da se uhvati neki Goran Hadžić od toga da se rasvijetli neko do brojinh nerasvijetljenih ubistava u CG. Jer, ovako ispada da se usvaja evropska agenda koja se ne primjenjuje, šefovi završavaju svoje poslove, a mi, sve gori i gori, napredujemo ka EU.
Jelena Milić Jelena Milić 12:44 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako

Ne znam zašto je sada važnije da se uhvati neki Goran Hadžić od toga da se rasvijetli neko do brojinh nerasvijetljenih ubistava u CG. Jer, ovako ispada da se usvaja evropska agenda koja se ne primjenjuje, šefovi završavaju svoje poslove, a mi, sve gori i gori, napredujemo ka EU.


ma nemam ja nista protiv, nego ne vidim ni kod vas ni kod nas ni ljudske ni zakonske ni institucionalne resurse da se prvo uvede eu sistem prioriteta i funkcionisanja pa da se ide u eu. ( btw, da sam neki slovak, ceh, bunila bi se sto sam ja morala da se vise potrudim, a ovi sa zapadnog balkana traze a i brisel samo gleda kako da spusti sipku)

sve se nadam da ce ih brisel iskorisiti da nas do tamo dovedu, pa da onda sam sistem pocne da cisti situaciju.
uz sve ograde da mi je jasno da svi pa i neke eu birokrate vole krupnu lovu. na ruke. tipa i sadam i ekipa su nam jednog momenta trebali, al vise ne.

ovo kazem i zastupam i zbog toga sto je geopoliticka slika dosta promenjena od perioda kad su bivse sssr zemlje ulzile u eu, kad ih rusija nije jako natrag ususavala to jest bilo je vremena da se prvo srede, ispune kopenhaske kriterije pa onda postanu clanice.

cinini mi se da to vise nije lako big time.

ne verujem sve kuriru, al jutros pise da se razmatra raketni stit na drini! ruski, nota bene:)

nije laka ta poltiika od dva zla manje, nikako. drug je canak to majstroski apsolvirao-zacepi nos i ....problem je sto onu drugu, svi su isti, daj da sve sad razjurimo, moze da se efikasno primeni samo jednom. ( osim u srbiji, ubio me bog ako tu ne moze vise puta. kako bih vam rekla, sve mogu da zamislim cedu i bozu u nekoj iducoj vladi :) i ne bih bila ocajna :)
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:14 25.11.2007

Re: nije vam/nam lako

U to stvarno i ne vjerujem a i ne prihvatama - da sad Milo bude ponovo miljenik Zapada jer će da nas spasi od baćuške Putina i Koštunice koji ga promoviše. Pa ovdje je ušlo više ruskog kapitala nego u Srbiju, čak duplo više a Srbija je 15 puta veća. Ali me u pragmatičnoj medjunarodnoj politici, koju je Čanak dobro opisao, ne bi začudio i takav rasplet.
Slažem se s tobom da nas treba "silu na sramotu" gurati ka Briselu ali mislim da u tom procesu ima dosta prostora da se uz šargarepu koristi i štap. Jer bez štapa ovi naši ništa ne prihvataju. Valjda po onoj da je batina iz raja izašla. U tom kontekstu zanimljivo je pomenuti i špekulacije koje su emitovane uoči našeg potpisivanja SSP-a. naime, ovdašnji centri moći su sve pokušavali ne bi li isprovocirali Brisel da odloži potpisivanje Sporazuma jer im to naravno ne odgovara. Ali, Brisel je pročitao stvar i rekao, vi ne zaslužujete ali ćemo potpisati a onda ima da vam ulazimo u kuhinju da vidimo šta radite. Kažem ovo su bile glasine koje su pratile parafiranje pomenutog papira.
Jelena Milić Jelena Milić 13:21 25.11.2007

glasine:)

U tom kontekstu zanimljivo je pomenuti i špekulacije koje su emitovane uoči našeg potpisivanja SSP-a. naime, ovdašnji centri moći su sve pokušavali ne bi li isprovocirali Brisel da odloži potpisivanje Sporazuma jer im to naravno ne odgovara. Ali, Brisel je pročitao stvar i rekao, vi ne zaslužujete ali ćemo potpisati a onda ima da vam ulazimo u kuhinju da vidimo šta radite. Kažem ovo su bile glasine koje su pratile parafiranje pomenutog papira.


nesto mi to vrlo verodostojno zvuci...u tom kontekstu meni bilo zao sto i kostunica kiselog lica nije otisao u brisel na parafiranje, pa kad krene dalje padanje maski ( to sto je uso kapital ruski eu ne brine niti vas sprecava, mislim nisu ni englezi imuni:) tipa ma eu je prevara, neutralnost-po DSS jednako jacanje veza sa JR-da mu se ta slika nabije na nos, da se zna da je i on forlmalno bio za EU.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:28 25.11.2007

Re: glasine:)

A ja sam taj izostanak Koštunice shvatio kao posljedicu podjele posla unutar tzv. koalicionih partnera po kojoj su ovi iz DS zaduženi za evrospke integracije i onda Đelić potpisuje a radi stranačke promocije i predstojeće predsjedničke utrke ide i Tadić!?
njegos njegos 13:42 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

E taman da odem na onaj stari blog da vidim ima li sto novo, kad ti evo postavio potpuno novi blog. I to ni manje ni vise nego o Vesni Medenici. Pravo da ti kazem, onakvoga pravnika rijetko kad imas srecu da vidis i Crnoj Gori je upala sjekira u med sto nju postavljaju na visoke funkcije. Jer vidis, i pored veza s Anom (o cemu sam bas ja htio nesto da kazem, ali vidjeh da ste me vec preduhitrili), ona obecava da od mafije i kriminala nista ostat nece! A i ne znam sto se bunis oko unaprijed postavljanih pitanja - pa to su ozbiljne stvari, od znacaja za drzavu, ne moze tamo neki novinarcic ("Novinari su smece" - sto rece neko jednom iz KC Crne Gore) da se drzne da nonsalantno dodje na konferenciju za stampu i provocira drzavnog tuzioca, u buducnosti predsjednika Suda! Ej, sta je tebi! Vesna mora sva ta pitanja da provjeri, prikupi dokumentaciju, savjesno pripremi odgovor (citaj mora da pita sta da kaze), pa tek onda da zadovolji vasu novinarsku glad. A i to da ne pisete o korpuciji nego njoj da dostavljate podatke, i to je sjajno - tako cemo imati puni angazman citavog gradjanstva, medju kojem su novinari jako vazni, a i sposobni za prikupljanje informacija (ocigledno sposobniji i od policije i tuzioca i predsjednika sudova) - vidis, mozda je upravo o tome posla da slusa na Bali - ukljucivanje svih slojeva drustva u bespostednu borbu protiv kriminala, korupcije i mafije. Sjajna kooperacija!
I Zeljko, smiri se malo, nemoj da si mi dirao Vesnu i familiju, jer sjeti se one recenice Al Kaponea "If somebody messes with me, I mess with him!"!
(Ovo se javljam sad, da me ne bi opet cekao 24 sata kao prosli put)
Jelena Milić Jelena Milić 13:52 25.11.2007

Re: glasine:)

pa to vam i kazem. ko igra za raju i zanemaruje taktiku zavrsice karijeru ...tako i tadic. jedna fotoop naspram mogucnosti da kostunicu ukljucis ( makar i nevoljno) u eu pricu jos malo....

ne potcenjujte politicki uticaj rusa i podelu na interesne sfere u regionu. prokletstvo blakana opet na sceni big time.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:52 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

Od ove Al Kaponeove ima jedna bolja, našeg Kaponea (ime i prezime poznato redakciji) čija maksima glasi:"Jedan čovjek, jedan problem - nema čovjeka, nema problema"!
njegos njegos 13:52 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

E pa mi neko kaze da su vremena krize prosla!
Vijesti
Sve isto samo se ne ceka hljeb i mlijeko.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:54 25.11.2007

Re: glasine:)

ne potcjenjujem nego prosto neću da vjerujem u takvu mogućnost jer bi to bio kraj. Definitivno.
njegos njegos 13:55 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

Željko Ivanović
Od ove Al Kaponeove ima jedna bolja, našeg Kaponea (ime i prezime poznato redakciji) čija maksima glasi:"Jedan čovjek, jedan problem - nema čovjeka, nema problema"!

E bravo, te se nisam sjetio... Kad smo vec kod toga, da ja imam televiziju ili bioskop, ja bih non stop pustao filmove tipa "Godfather", "Untouchables", "Scarface", itd, s nadom da bi ljudi tada vidjeli koliko ima slicnosti, ali i da bi uvidjeli osnovnu razliku - mafija ima kodeks casti i stroga pravila, pa bi nazvati ove nase mafijom bila uvreda za pravu mafiju - oni su samo podzemlje.
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:00 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

E pa mi neko kaze da su vremena krize prosla!
Vijesti
Sve isto samo se ne ceka hljeb i mlijeko.


Da sad su kao što vidiš televizori i kompjuteri u pitanju. Znači napredujemo. ALi, zahvaljujući kome? Vašem Mišku. Naime, naša Vlada, za razliku od makednoske, nije bila gadljiva na Miškovu ponudu pa je Delta na velika vrata ušla u lijepu našu. I već prvog dana Miškove cene su izazvale haos:"Tuča zbog popusta"! Što ti je konkurencija.
njegos njegos 14:01 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

A nije sto ti je konkurencija, no sto ti je bijeda narodna!
salvador salvador 14:12 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

Od ove Al Kaponeove ima jedna bolja, našeg Kaponea (ime i prezime poznato redakciji) čija maksima glasi:"Jedan čovjek, jedan problem - nema čovjeka, nema problema"!

Ne znam ko je CG Kapone, ali je originalno ovo "mudrost" Josifa Staljina i glasi "Imas covjeka - imas problem, ukolnis covjeka - rijesio si problem " (otprilike tako). No, izgleda da Staljin jos zivi u CG:)
njegos njegos 14:19 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

E pa Crna Gora moze biti sjajna turisticka destinacija makar po tome sto tamo turisti mogu vidjeti Al Kaponea i Staljina kako zajedno rucaju.
salvador salvador 14:22 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

Pa i to je dio ponude "divlje ljepote":)
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:31 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

Dobro im učinjelo (na cetinjskom prijatno im bilo).
njegos njegos 14:35 25.11.2007

Re: Dje si Zeljko

A posto su i jedan i drugi do toga dosli potpuno nezavisno, i ovom nasem se priznaje originalnost.
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:35 25.11.2007

Staljin

Ne znam ko je CG Kapone, ali je originalno ovo "mudrost" Josifa Staljina i glasi "Imas covjeka - imas problem, ukolnis covjeka - rijesio si problem " (otprilike tako). No, izgleda da Staljin jos zivi u CG:)Sumnjam da je ovaj naš čitao Staljina, ali njegov otac ili stric sigurno jesu, tako da je on, kao mali, moguće čuo kako mu se po familiji pripovjeda o Staljinu i onda dečko to zapamtio. Kasnije i primijenio a sad već, na osnovu iskustva, može da to predstavi i kao svoju mudrost.
salvador salvador 14:54 25.11.2007

Re: Staljin

Sto ti je kucno vaspitanje:)
Joe Black Joe Black 16:53 25.11.2007

Re: Staljin

Željko Ivanović
Ne znam ko je CG Kapone, ali je originalno ovo "mudrost" Josifa Staljina i glasi "Imas covjeka - imas problem, ukolnis covjeka - rijesio si problem " (otprilike tako). No, izgleda da Staljin jos zivi u CG:)


Sumnjam da je ovaj naš čitao Staljina, ali njegov otac ili stric sigurno jesu, tako da je on, kao mali, moguće čuo kako mu se po familiji pripovjeda o Staljinu i onda dečko to zapamtio. Kasnije i primijenio a sad već, na osnovu iskustva, može da to predstavi i kao svoju mudrost.


Ivanovicu, dugo si i ti bio jedan od velikih blokova koji su dugo nosili gazdinu građevinu moći... Sve od 1997, pa do prije pola godine.
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:09 25.11.2007

Re: Staljin

Kad znaš kako je to naporno što ne počineš. Počinuti na cetinjskom znači odmoriti. Bar na tren. Ali, obaveze te očito zovu. Zato, juriš u nove M.Đ. pobjede.
Joe Black Joe Black 18:23 25.11.2007

Re: Staljin

Željko Ivanović
Kad znaš kako je to naporno što ne počineš. Počinuti na cetinjskom znači odmoriti. Bar na tren. Ali, obaveze te očito zovu. Zato, juriš u nove M.Đ. pobjede.


Hahahah, "poznat sam" po tome, pojma nemas. Taman kao ti i tvoj list po naduvavanju kompanija iza kojih stoje kumovi i Velika CG braca. Sto ne kazes ljudima ovdje o poslovnim poduhvatimasvog sefa Miska Perovica, kao i o poduhvatima njegove sestre. Ili mozda o relaciji Vuka Vulevica i podpredsjednika PZP-a Batricevica.
sentinel26 sentinel26 18:33 25.11.2007

Re: Staljin

Joe Black
Željko Ivanović
Kad znaš kako je to naporno što ne počineš. Počinuti na cetinjskom znači odmoriti. Bar na tren. Ali, obaveze te očito zovu. Zato, juriš u nove M.Đ. pobjede.

Hahahah, "poznat sam" po tome, pojma nemas. Taman kao ti i tvoj list po naduvavanju kompanija iza kojih stoje kumovi i Velika CG braca. Sto ne kazes ljudima ovdje o poslovnim poduhvatimasvog sefa Miska Perovica, kao i o poduhvatima njegove sestre. Ili mozda o relaciji Vuka Vulevica i podpredsjednika PZP-a Batricevica.

Kako će da stigne na sve strane, kad nejma čovjek vremena.

Osim toga i jabuke od preko plota su nekako interesantnije i sladje.

Joe Black Joe Black 18:57 25.11.2007

Re: Staljin

sentinel26
Joe Black
Željko Ivanović
Kad znaš kako je to naporno što ne počineš. Počinuti na cetinjskom znači odmoriti. Bar na tren. Ali, obaveze te očito zovu. Zato, juriš u nove M.Đ. pobjede.

Hahahah, "poznat sam" po tome, pojma nemas. Taman kao ti i tvoj list po naduvavanju kompanija iza kojih stoje kumovi i Velika CG braca. Sto ne kazes ljudima ovdje o poslovnim poduhvatimasvog sefa Miska Perovica, kao i o poduhvatima njegove sestre. Ili mozda o relaciji Vuka Vulevica i podpredsjednika PZP-a Batricevica.

Kako će da stigne na sve strane, kad nejma čovjek vremena.

Osim toga i jabuke od preko plota su nekako interesantnije i sladje.Kontam da nema covjek vremena, i da su mu tudje vocke sladje. Ali bi bilo najbolje da nam s obzirom na svoje porijeklo ne govori cetinjskim, nego beranskim. Pocinuti, cetinjski znaci - odmoriti, ali ne na tren. I jos nesto, bilo bi super da i on i svi pridosli Podgoricani, svaki put kada pomenu Cetinje i Cetinjane i cetinjski, ustanu. Jer da nije bilo Cetinja, danas bi se svi zvali Vojkan.
sentinel26 sentinel26 19:11 25.11.2007

Re: Staljin

Joe Black
Kontam da nema covjek vremena, i da su mu tudje vocke sladje. Ali bi bilo najbolje da nam s obzirom na svoje porijeklo ne govori cetinjskim, nego beranskim. Pocinuti, cetinjski znaci - odmoriti, ali ne na tren. I jos nesto, bilo bi super da i on i svi pridosli Podgoricani, svaki put kada pomenu Cetinje i Cetinjane i cetinjski, ustanu. Jer da nije bilo Cetinja, danas bi se svi zvali Vojkan.

Vojkan na beranskom jeziku znači - Mašan.

A pošto nam je 03.Juna ovoga ljeta gospodnjeg g-din Ivanović uprilićio doturiti aber o njiovom duovnom jedinstvu, onda može i Vojmašan.
Joe Black Joe Black 19:27 25.11.2007

Re: Staljin

Vojkan na beranskom jeziku znači - Mašan.

A pošto nam je 03.Juna ovoga ljeta gospodnjeg g-din Ivanović uprilićio doturiti aber o njiovom duovnom jedinstvu, onda može i Vojmašan.


Ili se mozda Ivanovic nada da nakon sto je cetinjska Crna Gora masakrirana - danas pretvorena u niksicku, mozda jednog dana postane i beranska. Pa se ispred partije Krsta Pavicevica kao nosilac u Beranama pojavi Zeljko Ivanovic. Inace, Ivanovic nije informisan da je osnivacki Kongres partije Krsta Pavicevica placen sa racuna MUP-a CG. Hahahahaaha...

A CG postala nezavisna za 0,4%, sto je od ukupnog broja izaslih nekih 2000 glasova ZA DA. Evropa Milu cestitala prije zvanicnih rezultata. Lipka rezultate saopstio nedjelju dana kasnije. Lajcak mu cestitao na vece referenduma prije Pedjine konferencije u kojoj se u stek drzalo 30k glaso (rezerve za sivu zonu), a Solana odmah ujutro ispred EU odrzao press konferenciju u kojoj je cestitao nezavisnost. Na samo vece referendumske pobjede najvise se radovao Milo, pa onda njegova ruska veza Rocen :) koja ga je drzala za rucicu, da sto ne lane greskom.

Da ne bude zabune, cijelog zivota sam bio za nezavisnu Crnu Goru, i glasao na referendumu za istu. Ali ne za CG Zeljka Ivanovica (citaj Mila Djukanovica).
Domazet Domazet 16:59 25.11.2007

Nebi da vi smetam...

...no samo da pitam, bjese li ono Bali u Antigvu? Ili je Antigva na Bali?
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:07 25.11.2007

Re: Nebi da vi smetam...

O Domazet, đe si ti. Ne smeta ti ova vremenska razlika. Jedan od ovih mojih, sa Planete, branio te da si s drugog kontinenta pa se zbog vremenske razlike javljaš između 3 i 6 AM. Sad vidim da si se vratio u našu vremensku zonu. No, to je prošlost.
Antigva je božanstvena a na Baliju, iako je blizu, kuća uz kuću, na žalost još nijesam bio. Pitaću Vesnu kad se vrati koliko ima. Od Balija do Antigve. Pa ti javljam.
Domazet Domazet 18:27 25.11.2007

Ada neka...

Željko Ivanović
O Domazet, đe si ti. Ne smeta ti ova vremenska razlika. Jedan od ovih mojih, sa Planete, branio te da si s drugog kontinenta pa se zbog vermenske razlike javljaš između 3 i 6 AM. Sad vidim da si se vratio u našu vremensku zonu. No, to je prošlost.Antigva je božanstvena a na Baliju, iako je blizu, kuća uz kuću, na žalost još nijesam bio. Pitaću Vesnu kad se vrati koliko ima. Od Balija do Antigve. Pa ti javljam.
...jado sto se sjekiras. Stices i ti na Bali, mlad si...A i ako ne stignes pa sto. Bali, Antigva...sve ti je to isto. Samo druga turisticka agencija...
sentinel26 sentinel26 18:28 25.11.2007

Re: Nebi da vi smetam...

Željko Ivanović
O Domazet, đe si ti. Ne smeta ti ova vremenska razlika. Jedan od ovih mojih, sa Planete, branio te da si s drugog kontinenta pa se zbog vremenske razlike javljaš između 3 i 6 AM. Sad vidim da si se vratio u našu vremensku zonu. No, to je prošlost.
Antigva je božanstvena a na Baliju, iako je blizu, kuća uz kuću, na žalost još nijesam bio. Pitaću Vesnu kad se vrati koliko ima. Od Balija do Antigve. Pa ti javljam.

Ako! Ako!
Tako treba !
Kad već postavljate ta pitanja, pitajte da li zna koliko Km (Mies) ima:
- Od Podgorice do Antigue?
- Koliko od Antigue do onih Djevojačkih otoka?

Možda će trebati njezinom nasljedniku na mjestu vrhovnog tužioca, ako ne daj bože bude morao tamo putovati na kakvi seminar.
Nije red da čovjek luta, kad već neće da svrne do Londona, pošto tamo može da dobije na tacni sve instrukcije sa ovijeh otoka.


Željko Ivanović Željko Ivanović 20:01 25.11.2007

Re: Ada neka...

Domazet,
čim si se ti javio za tobom dobleja par ovih Milovih ovaca. kako tebe ipak odvajam od stada da ti pojasnim Antigvu.
Možda zbog vremenske razlike nijesi ukapirao da u tamo nijesam bio preko turističke agencije već na Forum MDLF-a, američke neprofitne organizacije koja se bavi medijima. Ali, nije ti to prvi put da omašiš. Mlad si.
sentinel26 sentinel26 20:55 25.11.2007

Re: Ada neka...

Željko Ivanović
Domazet,
čim si se ti javio za tobom dobleja par ovih Milovih ovaca. kako tebe ipak odvajam od stada da ti pojasnim Antigvu.
Možda zbog vremenske razlike nijesi ukapirao da u tamo nijesam bio preko turističke agencije već na Forum MDLF-a, američke neprofitne organizacije koja se bavi medijima. Ali, nije ti to prvi put da omašiš. Mlad si.

Vidju da ovi B92-blogerski časovnik pokazuje (ak' ne laže) da sam se javljao prije no ovi vaš prekomorski prijatelj, te bih moga' sebe ne ubrojati u ove "Milove ovce", no bilo bi pošteno i u duhu čovjeka poznatog po junaštvu i vlasnika vascijele istine o CG da prozovete po imenu (nicku),komentaru, čemu drugom, vole ljudi da biraju društvo.

Ako ste i mene ubrojali u to "stado", biće mi lakše, no da ste me izdvojili. One koje izdvajaju obično vode na mjesto bez povratka.

Ne razumije svako ovdje ovi vaš novi djevičansko-brdjansko-neprofitni jezik.
Hoće li ovi novi rječnik biti i na stranicama "Vijesti" u narednom vaktu.

Domazet Domazet 01:24 26.11.2007

Aoo Zeksi...

ne pratis mi fabulu. Pa ja ti lijepo reko e je ona uplatila jedan aranzman a ti drugi. Dje to moze bit isto. Samo vi je priroda posla tu nedje...
Taska Dana Taska Dana 17:47 25.11.2007

Super!

Samo da kazem da su ti blogovi sjajni, Zeljko!
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:49 25.11.2007

Re: Super!

Tako sestro, pohvali mene ubogog. O što je to lep osjećaj.
Taska Dana Taska Dana 17:58 25.11.2007

Re: Super!

:)) Pa mogla bih da te zovem brate slatki...:) ako hoces...nemam nista protiv da te imam u familiji.:)

Nego....ako slucajno znas Misu Mrdaka , slikara, prenesi mu pozdrave...nadam se da je umetnost preovladala u njegovoj zafrkantskoj dusi u ova smutna vremena...:))
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:02 25.11.2007

Re: Super!

čovek je komšija moje tašte tako da ću proslijediti iste.
Taska Dana Taska Dana 21:38 25.11.2007

Re: Super!

Hvala Zeljko!
Raider Raider 20:15 25.11.2007

Ne popustaj!!!

Zeki,

ovi sa B92 ne popustaju glede tebe. Sve hoce u opozicionara da te preporuce. Sta ce? To je "uredjivacka politika". Sve se nadaju pustice te ovi sa tvoje planete. Ali to kad u'vati ne pusta.

Ni ti ne pustaj Vesnu i ostale licnosti sa javne scene BJRCG. Zagrizi, mozda ti neko od beogradskih gradjana povjeruje. A mozda se i neko ot tvojih sa tvoje planete obraduje kad te vidi na blogu B92.

Ipak, na ove tvoje teme covjek moze samo da kaze: AJDE?!

P.S.
Naucio si da na ovoj planeti postoji vise vremenskih zona. Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujes.


Željko Ivanović Željko Ivanović 23:23 25.11.2007

Re: Ne popustaj!!!

E moj Raider,
šta biste vi bez Mila, da nije njega na vlasti vi nikad ne biste mogli biti opozicija. A kako ste svjesno prihvatili da nikada ne možete biti vlast onda bi to značilo da vas nigdje nema. Da ste niko. To jest bez politike. Što vas Milaš više mlati na izborima vi sve više uživate u tome. Samo još fali da zapjevate: i opet će i opet će ako bude sreće. Tako je bilo proteklih 20 godina, tako mislite narednih 20. Trčite izgubljene trke i simulirate višepartisjki sistem. Kao on vlast, vi opozicija. A ispod nekog mosta, kao kod vašeg idola Lenjina, padne keširanje.

p.s.
pa ja vam čitavo vrijeme pokušavam objasniti da smo i u različitim vremenskim zonama i na različitim planetama. A da vaša podsjeća na planetu iz one divne američke serije.
primorac primorac 08:32 26.11.2007

Kuku nama s njom

I taman kada covjek pomisli da se posle prve lopovske banke Sveto,Radza i Mikas nece barem za ovu godinu sprdati sa ovim pritupim narodom,da ce malo stati sa ubijanjem zdravog razuma,ono iskoci Vesnica.Zena koja ne zasluzuje da bude presjednica toga njenog skijaskog saveza a ne najvece sudske instance u CG.
Dokle ovako Zeljko,sta je ovo sa nama,je li mi ludimo,osjecam se kao da smo na jednom velikom golom otoku na kojem nam ispiraju mozak i ubijedjuju u vrijednosti DPSa i Mila.
Gledam bre demonstracije opozicije u Rusiji, pa Gruzija, pa Pakistan, pa Madjrska skoro, pa Francuska paralisana, pa u Njemackoj zastoji,vidis covjece na hiljade hrabrih ljudi kako stoje ispred kordona policije,prkose,ne povlace se pred vodenim topovima a mi ovdje jadi jadni,dobro nam je,cuti,pusti,ne talasaj,cuce neko,neces se zaposliti,otpustit ce te,i jos hiljade izgovora imamo da svo ovo izivljavanje istrpimo mirno kraj toplog sporeta.Cekamo da vaskrsne Cegevara,dodje sa hiljadama ljutih kubanaca i smijeni ovu lopovsku huntu.
Ja pojma nemam kako je organizovan kod nas 13 julski ustanak,to mi je takva misterija.Da nas sada ti isti Italijani okupiraju narod bi se pravdao da su to strani investitori ili turisti kako bi to vjesto rekao Milo.U stvari kada bolje razmislim Italijani su pogrijesili datum kada treba da nas okupiraju jer sada im je za to idealno,bilo bi vise spijuna nego 1942.
primorac primorac 09:25 26.11.2007

Kadija te tuzi kadija ti sudi

Zeljko evo vidim da jutos imas prvo rociste po tuzbi Djukanovica,sta da ti kazem drs se,ne daj se.Vjerujem da ces nakon imenovanja gdje Medenice biti siguran da ce ti suditi na fer i posten nacin,salim se naravno bolje spremi pare za kartel,tek ce sada biti zasticeni bjelosvjetski lopovi,hostapleri i ostala olos.
Evo predlazem svima iz CG da ako osude gsn Ivanovica pocnemo sa protestima,pa makar nas dvoje doslo,neka to bude povod da se ova ucmalost razbije.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:50 26.11.2007

Re: Kadija te tuzi kadija ti sudi

Evo sam se sad vratio sa ročišta i na žalost bilo je baš kako ste u naslovu naznačili. Nevjerovatno. Iako smo očekivali pristrasnost suda ovako očiglednu i brutalnu zaista nijesmo. Šta se desilo. Sudija Otašević, koji je očito ne slučajno određen da vodi ovaj spor, je odbio sve naše svjedoke, čak i mogućnost da se ja ili glavni urednik Mitrović pojavimo na Sudu kao svjedoci. Odbio je naravno i zahtjev da se tužilac M.Đ. pojavi na sudu što bi bilo logično s obzirom da čovjek ima duševne bolove i da traži milion eura. Dakle, on je sve sveo na formu, da se već na prvom ročištu proces i završi. A sve je to od njega tražila zastupnica tuženog, sestra Ana. I on sve prihvatio. Nevjerovatno. Mi smo podnijeli skoro 90 strana dokaznog materijala, listu od 15 svjedoka da bi sudija zatražio 10 minuta (!!!) da odluči o njihovoj validnosti!!! Moji advokati su rekli da se u mnogo jednostavnijim ili manje značajnim procesima sudija odlučuje da do prvog ročišta, znači za mjesec dana, odluči o ponudjenim dokazima i svjedocima - ovaj je sada to odlučio za deset minuta!
Mi smo na osnovu onog što se već dešavalo u pripremi ovog pripremnog ročišta sumnjali u korektnost suda jer je napravio rekord u procesuiranju slučaja. Recimo, isti sudija, Otašević, je tužbu porodice Buljubašić, koja je tužila državu zbog deportovanja iz Herceg Novog a kasnije i ubijanja svog sina, proslijedio za 4 mjeseca a prvo ročište zakazao za 11 mjeseci. A radi se o ratnom zločinu. Na kraju, nakon dvije godine, čak je Otašević i presudio tako što je odbio tužbu nesretne prodice Buljubašić sa obrazloženjem da je slučaj ZASTARIO! Ratni zločin zastario. Tako da smo mi i dobro prošli.

Mojia dvokati su nakon ovog skandala tražili izuzeće Otaševića i vidjećemo šta će Sud reći ali je odgovor jasan. U svakom slučaju biće zanimljivo. Hvala za podršku.
Intet Glemt Intet Glemt 16:42 26.11.2007

Re: Kadija te tuzi kadija ti sudi

Sramota. Moja podrška u procesu i onome što se može desiti nakon njega (mislim na već najavljeni protest).

No moja poenta je svo vrijeme bila da je bilo pogrešno jačati ih na vlasti. Vaš je jedini argument (dakle kad izuzmemo sve neutemeljene opaske, mali kabinet, obožavanje lika i djela i sl) bio da je oponent bio Milošević, da bi slabljenje režima DPS-a značilo jačanje nacionalističkih krugova, te totalna destabilizacija Crne Gore. Jao kako to samo zvuči anti-anarhistično i tako, gotovo konzervativistički "razumno", od jednog subverzivnog anarhiste...

Dakle, da sumiram, jačanjem režima i slabljenjem opozicije od strane ogromne većine medija, intelektualaca, nevladinih organizacija (kako je to super kad nevladina organizacija radi u interesu vlade, a ne u interesu građana) i sl., stvorio se jedan školski primjer apsolutne vlasti koji je uvijek i u svakoj prilici, u bilo kojim okolnostima, sa bilo kakvom opozicijom, pogubna stvar za društvo. Sve ovo što se dešava, pa i ovaj proces protiv vas, je posledica te apsolutne vlasti. Face it!

Željko, opet pominjete kao neku veliku stvar to što puštate ljude da javno komentarišu vaše pisanje. Sama činjenica da se tako nešto ne podrazumijeva je zabrinjavajuća, moram da kažem.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 16:53 26.11.2007

Re: Kadija te tuzi kadija ti sudi

Dakle, da sumiram, jačanjem režima i slabljenjem opozicije od strane ogromne većine medija, intelektualaca, nevladinih organizacija i sl., stvorio se jedan školski primjer apsolutne vlasti koji je uvijek i u svakoj prilici, u bilo kojim okolnostima, sa bilo kakvom opozicijom, pogubna stvar za društvo.


Uvek mi je (bio) interesantan ovaj stav.
Rad sam znati:
Na koga/šta mislite kada pominjete opoziciju?
Ko sve spada u "ogromnu većinu medija, intelektualaca, nevladinih organizacija" itd?


Pretpostavljam koji su odgovori, tj sećam se da je NJNV to u više navrata nabrajao, ali mi se odgovori čine kao zgodno polazište za polemiku.

Da se razumemo: sa zaključkom - da je apsolutna vlast pogubna po društvo - teško je ne složiti se. Ali mi je citat interesantan jer sadrži po meni netačnu premisu. A u takvom odnosu - netačna premisa i tačna posledica čitava postavka dobija suprotan smisao od onog koji Vam je, pretpostavljam, bio na umu.
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:04 26.11.2007

Re: Kadija te tuzi kadija ti sudi

Dragi Glemte,
hvala na podršci ali opet o istom - niti je intencija medija bila da se jača vlast a slabi opozicija, niti je to bila moć medija i da su htjeli, niti je ta podjela vlast i opozicija bila tako jasna i čista. Nije vlast crpila svoju moć, niti je danas crpi, iz podrške medija nego iz novčanih tokova koje kontroliše i podrške, koju je posebno u godinama o kojima govorite, imala od medj. zajednice. Takodje, nije opozicija bila slaba zbog kritike ili napada medija već zbog svog autizma, neznanja, tajnih i javnih dilova, s istom tom vlašću.
Nema potreba da ponavljam ono što sam ti mnogo puta dosad pokušao pojasniti. Ali, u mnogim stvarima dragi Glemte vidiš ono čega nema, kao i u ovom kratkom pismu. Nigdje nijesam rekao da je velika stvar to što vas kao puštam da komentarišete. Rekao sam suprotno, da moji prijatelji nijesu bili u pravu kad su me savjetovali d aodustanem, da ignorišem, brišem itd... Rekao sma da se trud isplatio i da sam zbog toga srećan, ne što sam učinio veliko djelo, nego što se pokazalo da i posle mnogo emocija sa svih strana, može da se dodje do nromalnog i argumentovanog razgovora. I na kraju sam rekao da bez polemičkog tona ovaj blog ne bi imao smisla i pozvao vas sve da nastavite ( čak i po starom ako to nečemu vodi) . Ovo u zagradi sam sad dodao.
Željko Ivanović Željko Ivanović 21:57 26.11.2007

Re: Kadija te tuzi kadija ti sudi

netačna premisa i tačna posledica čitava postavka dobija suprotan smisao od onog koji Vam je, pretpostavljam, bio na umu.ovo je dobra formulacija jer objašnjava jedan broj neslaganja, nesporazuma i neshavatanja.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 18:01 29.11.2007

Re: Kadija te tuzi kadija ti sudi

G. Glemt,

samo da Vas podsetim da Vas ovde već nekoliko dana čekaju neka pitanja. Eno sam ih podebljo da se lakše uoče. Pretpostavljam da ste prevideli pošto pitanja nisu teška. :)
Hyperborejac Hyperborejac 14:40 26.11.2007

Bez Zareza

Dobar tekst, za divno čudo. Nego, što reče moj drug, Vijesti su kao Riblja čorba... Pozdrav, Žeki.
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:09 26.11.2007

Re: Bez Zareza

o,o,o - još i ti. Sve vas je više na ovoj strani. Tj. planeti. Spuštate se polako iz kosmičkih visina. Kao što su tebi tvoji prijatelji pričali o ribljoj čorbi meni su moji govorili da mi se upornost neće isplatiti, ni strpljenje, da radim uzaludan posao i da vas jednostavno sve treba ignorisati. Ja sam mislio suprotno. I čini mi se bio u pravu. Drago mi je što se svi polako vraćamo onom što je tema, a to je moj blog, i moji tekstovi. Morate mi priznati da sam bio tolerantan jer sam dao svima da se izjasnite i kažete sve što mislite, na sve moguće teme, nikog nijesam slao u ćošak ili trajno isključivao s bloga. Ovo ne znači da treba svi sad da isto mislimo nego samo da ozbiljno mislimo, i sudimo. Polemike su i te kako neophodne, ne samo na ono što se dešava danas, već i na ono što se dešavalo prije 10 ili 20 godina.

njegos njegos 16:30 26.11.2007

Re: Bez Zareza

Dje ces nac milion evra, covjece??
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:40 26.11.2007

Re: Bez Zareza

Neće Njego valjda nama uzeti milion kada je gospodji Rikalo, čija su tri sina deportovana iz H. Novog i kasnije ubijena, taj isti sud, na ime štete, dodijelio 60.000 eura. Dakle, 20.000 po glavi. Zvuči monstruozno ali je tako. Zanimljivo je da je danas advokatica Djukanović rekla, povodom odštetnog zahtjeva, da bi se njen brat "prijatno osjećao" kad bi dobio te pare!!! Kakav drskost. Zato ga je Balša nazvao Miloner!
Ćeraćemo se još, Njego.
njegos njegos 00:51 27.11.2007

Re: Bez Zareza

Pa samo povezi sve porodicne i prijateljske odnose ljudi koji drmaju Crnom Gorom danas i sve ti bude jasno... Mada, ako je sudija takav kao sto kazes (a vjerujem ti da jeste), onda bolje da se pripremi milion. Ovaj nas izgleda sto zacrta to i ostvari...
Hyperborejac Hyperborejac 09:05 27.11.2007

Re: Bez Zareza

o,o,o - još i ti. Sve vas je više na ovoj strani. Tj. planeti. Spuštate se polako iz kosmičkih visina.


Prije će biti, Žeksa, da ste vi obukli skafander i spustili se na planetu majmuna (jer napisali ste da svi mi, koji se ne slažemo sa vama, dolazimo sa te planete). Onda ste našli ogledalo, i kao u pjesmi o čika Jovi Zmaju, otkrili da ste i sami majmun, i to jedan poveliki pavijan što bi se reklo, te da među onima koje ste do juče smatrali (ili napravili) majmunima, ima najviše ljudi koji normalno razmišljaju.

Dalje, Žeksa, vi niste političar da bi neko bio na vašoj strani. Ja sam bio oštro protiv nezavisne Crne Gore i protiv Miloševića. Nacionalne stranke nikada nisu bili moj fah (ni crnogorske, ni albanske, ni srpske), tako da su naše strane bile vrrrlo udaljene. E sad, mjesto gdje se ja nalazim sa prijateljima koji su bili za nezavisnu Crnu Goru, je u tome što smo i ja i oni smatrali da je prioritet u Crnoj Gori bio FUNKCIONALNA država, kao što sam napisao u jednom postu, pa vi mi odgovorili 'dvije noge loše četiri noge dobre' (Orvel - genije). Vi ste, kao što sam tada napisao, bili prvo za nezavisnu državu, i da bi ste je dobili nije vam smetala ni korumpiranost, ni lopovluk, ni šverc, ni siromaštvo, ni sudski sistem, ni slom zdrastvene i socijalne zaštite, ni satanizovanje poštenih ljudi koji su bili protiv tog projekta (i par onih koji su bili za - kolateralna šteta, počeli ljudi da se zalažu vladavinu prava, a država još nije nezavisna: ne može to tako!). To je period u kome je Milo postao Milo, Veskobar Veskobar i (dodaj sam) (dodaj sam). Mnooogo kasnije, kad je nezavisnost izglasana i vama zaista treba dati devet plaketa i ordena rada zbog toga, vi ste odjednom postali demokrata. I, nužno, ušli ste u svemirski brod, ispraćen suzama intelektualaca anarhista, te se hipersvjetlosnom brzinom uputili u Podgoricu, kako bi aterirali ispred nedruželjubivog I.T. vanzemaljca koji je imao šipku (ili, u duhu priče, neka to bude džedaj mač).

Imam jednu poruku za vas, intergalaktički putniče. Dobrodošli! Evo, jedan zli i satanizovani Srbin vam želi iskrenu dobrodošlicu (bez šipke, a nije mandićevac, ni bulatovićevac - God, how can that be?). Svemirski putniče, ovdje se presuđuje nepošteno i sudi još gore. Preko 90% ukupnog kapitala Crne Gore je u rukama jedva 1% ukupnog stanovništva, što je malo gore od svjetskog prosjeka. Narod se bakće sa nametnutim mu pitanjima crkve, jezika i zastave, pri čemu je jedna dnevna novina ova pitanja stavljala ispred svih ostalih, kad je trebala da dobije državu. Pitanje za pet intergalaktičkih Bambija: O kojoj dnevnoj novini se radi?

I Žeki, u čemu je razlika između mene i Vas? U tome što vam ja, u ovom sudskom procesu, stvarno držim fige, a vi meni ne bi. Vozdra, pavijanu (u kontekstu Planete majmuna, nikad vas ne bi nazvao doslovnim majmunom, bilo bi to nisko).

P.S. Ovo za Riblju Čorbu... tačno sam znao da nećete shvatiti. Uzgred, ne slušam ih, ako ste kojim čudom to pomislili. Trenutno kod mene klasik: Neutral Milk Hotel i 'Holland 1945'. Posvećeno Ani Frank. Predivna pjesma sa predivnim tekstom. Jedna preporuka za vašu prvu godinu na Planeti majmuna.
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:35 27.11.2007

Re: Bez Zareza

Ovo za Riblju Čorbu... tačno sam znao da nećete shvatiti


Tačno si znao - a promašio si. Kakva Riblja čorba i kakve pjesme! Smiješno. Uzeo sam samo tu posljednju procjenu koja je ilustrativna i za sve ono iznad, za ostalu analizu. SVe ocjene i zaključci su takodje TAČNI kao i ovaj oko čorbe. Po cetinjskom supe. Ili zagorskom juhe.
Hyperborejac Hyperborejac 12:46 27.11.2007

Re: Bez Zareza

Odlično. U mom pisanju koje ima četiri pasusa, vi se uhvatite za PS o ribljoj juhi. Ajmo baš ono da razvučemo ovaj PS, kako ne bi odgovarali na neprijatna pitanja o odgovornosti i neodgovornosti.

Uzgred, čorba i supa nisu isto. Ni na Cetinju, a bogami ni u Podgorici. Doduše, zavisi šta jedete. Pozdrav.

P.S. Generalno, teška vremena za vas, i nadam se da ćete isplivati. Zašto ne pokrenete u Vijestima jedan feljton o porodici Đukanović? Bez ikakvih zadnjih namjera, čisto njihove biografije. Ono, član X obitelji bio na birou od tada do tada. Godine te i te kupio to i to za toliko i toliko para. Dakle, ne sabirate 2 i 2 u tekstu, nego samo bombardujete činjenicama. Niko ne bi mogao da vas tuži za tako nešto... valjda.
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:50 27.11.2007

Re: Bez Zareza

Na prethodna 4 pasusa sam ti odgovarao nakon skoro svakog ranijeg teksta, počev od prvog tako da bi bilo neukusno i besmisleno sad sve ponavljati i samog sebe citirati.
Feljton koji sugerišeš ide skro svakog dana a dobra je ideja da se to i stvarno uobliči u jednu pravu formu feljtona i onda objavi. Feljtona ili knjige. Vidjećemo
Hyperborejac Hyperborejac 12:56 27.11.2007

Re: Bez Zareza

Pošteno. Ajde, pa da istrajete. Pozdrav.

P.S. I dalje ne mislim da ste demokrata, ali trenutno smo na istoj strani. Uživajmo u tome dok traje :)
Joe Black Joe Black 14:22 27.11.2007

Re: Bez Zareza

Željko Ivanović
Feljton koji sugerišeš ide skro svakog dana a dobra je ideja da se to i stvarno uobliči u jednu pravu formu feljtona i onda objavi. Feljtona ili knjige. Vidjećemo


Nemoj koga nagrdit :)
Željko Ivanović Željko Ivanović 10:29 28.11.2007

Re: Bez Zareza

P.S. I dalje ne mislim da ste demokrata, ali trenutno smo na istoj strani. Uživajmo u tome dok traje :)


Sa ovim se potpuno slažem, da nijesam demokrata, ali se i ti moraš složiti da se trudim. I da s obzirom na mentalitet i okruženje iz koga se javljam, pokazujem zavidne rezultate. Lako je tebi u Skandinaviji.
mvelja mvelja 19:39 26.11.2007

tema

Ksenija Jovanovic-ovogodisnji dobitnik nagrade Dobricin Prsten.


Nagradu Dobricin prsten dodeljuje Savez dramskih umetnika za zivotno delo. Dobricin prsten ce Kseniji Jovanovic biti urucen u decembru, a samu nagradu cini zlatna kopija prstena. Prsten inace pripada velikom srpskom glumcu Dobrici Milutinovicu. Ovo visoko priznanje ustanovljeno je jos 1980 godine, na stogodisnjicu Dobricinog rodjenja.
Prvi dobitnik ove znacajne nagrade je pokojni glumac Ljuba Tadic, a Ksenija Jovanovic je 23. laureat ovog priznanja.
Ksenija Jovanovic je rodjena u Sarajevu. Cerka je poznatog glumackog para Irene i Branka Todorovica. Tako je Ksenijin zivot oduvek bio vezan za pozoriste. Umetnicku karijeru zapocinje odmah po zavrsetku Visoke filmske skole. Radila je najpre u Beogradskom dramskom pozoristu od 1951 do 1961. Kasnije postaje clan Narodnog pozorista u kojem ce provesti najznacajniji deo svog zivota. Prvu ulogu ostvarila je daleke 1949 godine u filmu Barba Zivane. Tokom karijere ipak moze se primetiti da Ksenija nije igrala mnogo komedije. Publika je dozivljava kao glumicu ozbiljnog repertoara. Ona je i glumica specificnog glasa. Tokom svoje duge karijere snimila je i oko 200 radijskih emisija(uloga).
Posle penzionisanja 1989 godine radi vrlo lepe i zanimljive uloge. Tom novom ciklusu pripadaju i drame Vide Ognjenovic, Davida Albaharija.
Ksenija je dobila mnogo nagrada za svoj glumacki rad.Izmedju ostalih to je Orden Svetog Save i Orden rada sa zlatnim vencem.


Velimir Mladenovic
Željko Ivanović Željko Ivanović 21:54 26.11.2007

Re: tema

Veljo, sve je ok, hvala što si nam javio ovu lijepu vijest, ne znam da li šta treba da se radi povodom ove, kako si je nazvao, teme.
primorac primorac 09:01 27.11.2007

Braco aco

Zeljko nijesi se hvalio da je i braco aco bio u sudnici da da podrsku sestrici koja brani jadnoga brata kome fali milion do 500 miliona.
O tuzna zemljo dembelijo.Na ovaj nacin ce pokusati da uguse svaku slobodnu misao,svaku kritiku,vec vidim kako se Balsi sudi zbog kolumni.Morace da se pise sve pozitvno,lijepo,divno,bajno pa cak i u sportske rubrike se nece smjeti napisati da je Buducnost izgubila ili lose igrala jer eto te na sudu,nemoj da ti padne na pamet da pises da su putevi slabo ocisceni jer povrijedi ugled drzave.Ovo sada izgleda smijesno ali vjeruj te mi da nije daleko od istine.
Željko Ivanović Željko Ivanović 09:21 27.11.2007

Re: Braco aco

A to je bilo genijalno. Ja mislim da ga je sestrin pomoćnik zvao jer im je nakon skoro 3 sata polemike u sudnici situacija bila nezavidna a sudija je, kako je njegova setra rekla, počeo bio da se koleba. S druge strane to je bio sastavni dio čitave strategije Djukanovića jer i izlaganje, argumenti gdje Ane i taj njegov dolazak na kraju trebali su da daju taj arhaični i patetični smisao kao da se radi o porodičnoj stvari, kao porodica je ugrožena, svi su na okupu, mi smo udarili na porodicu, itd... I ja sam to rekao u sudnici, da je takav pristup banalizovanje stvari i pokušaj totemiziranja pojedinih porodica i njihovih članova. Još malo pa ćemo kao oni u nekoj od bivših sovjetskih republika početi da dobijamo trgove i ulice sa imenima tate, majke, i ostalih članova porodice.
primorac primorac 09:58 27.11.2007

Re: Braco aco

Hahahahaa,tacno tako bi ce bulevar Radovana Djukanovica i trg Ane Kolarevic,u petrovcu vec jedan dio grada koji je dobro zaposjeo anin suprug zovu Mesvil jer se doticni zove Mesa,tako da ovo gore navedeno nije daleko od istine.
Da,oni idu sada na tu patetiku,boze kako neko moze da se usudi pomenuti covjeka koji nam je donio drzavu,izvukao nas iz sankcija,povezao sa svijetom,sada te treba predstaviti kao bogohulnika
skitulko skitulko 14:38 27.11.2007

Kolumne Balše Brković

Kolumne Balše Brkovića su ovlašne i bezlične. Zasnivaju se na postrojavanju i defilovanju riječi po sličnostima i asocijacijama. On u kolumnama ne analizira temu ( društvo, vrijeme, događaje..) već izvodi igru asocijacija kao u TV kvizovima. Raspon njegovih tema je širok taman onoliko koliko i Milova djelatnost kojom je opsjednut. Svojim pisanjem Brković ne otvara pitanja, ne prognozira, ne pokušava razumjeti, objasniti i ocijeniti društvo i vrijeme u kome živi. Kolumne su mu površne, slične jedna drugoj, i uvijek s istom poentom. Ne podstiču na razmišljanje. U njima je prisutno izrugivanje ali nema intelektualne provokacije. One su krajnje neubedljiva skica za sliku društva urušenih vrednosti koje nadam se svi osjećamo bilo da smo opozicionari, anarhisti, demokrate, angažovani intelektualci...
Da se Balša Brković ugledao kako treba i do kraja na Jovana Ćirilova koji je pisao kolumnu „Reč nedelje“ možda bi donekle i dospio. Ovako on je samo uzeo ideju za riječi nedjelje, postrojio ih ne ulazeći u njihovo porijeklo, smisao, povezanost.... Etimološko značenje suspendovao je lancem sirovih asocijacija, koje su lišene i duha i humora.. Treba biti mnogo nenačitan da bi se izjavilo:
„Balša je najbolji kolumnista na prostoru ex Jugoslavije. Možda i šire.”
Sve novine žude za dobrim kolumnistom. U Crnoj Gori, izuzev Brkice Vukovića iz „Pobjede“ koji se bavi benignim temama, pravih kolumnista nema.


Atanas Stupar
primorac primorac 14:52 27.11.2007

Re: Kolumne Balše Brković

Postovani sktuljko,mozes sve reci ali ne dam ti za pravo da Balsine kolumne ovako kritikujes.
Ko je imao priliku da cita nesto od Balse,da ga slusa na TV u,zna da je rijec o vrhunskom intelektualcu kome prosto rijeci lete i tjeraju na razmisljanje.
Sada o kolumnama,mislim da svaka njegova kolumna ima jedan kvalitetan uvod koga u daljem textu briljantno razradi da bi na kraju imao efektnu zavrsnicu.On pise jasno i ubojito a nadasve hrabro pominjuci imena mrskih nam mocnika.
Sjecam se kolumni Aleksandra Tijanica u dnevnom telegrafu,bile su slicne i kao takve su puno doprinijele da se razbiju neke predrasude u Srbiji.Mislim da poenta kolumni ne bi trebala da bude bujica fraza i izraza sa kojima se govori sve a u sustini nista
Joe Black Joe Black 18:31 28.11.2007

Re: Kolumne Balše Brković

skitulko
Kolumne Balše Brkovića su ovlašne i bezlične. Zasnivaju se na postrojavanju i defilovanju riječi po sličnostima i asocijacijama. On u kolumnama ne analizira temu ( društvo, vrijeme, događaje..) već izvodi igru asocijacija kao u TV kvizovima. Raspon njegovih tema je širok taman onoliko koliko i Milova djelatnost kojom je opsjednut. Svojim pisanjem Brković ne otvara pitanja, ne prognozira, ne pokušava razumjeti, objasniti i ocijeniti društvo i vrijeme u kome živi. Kolumne su mu površne, slične jedna drugoj, i uvijek s istom poentom. Ne podstiču na razmišljanje. U njima je prisutno izrugivanje ali nema intelektualne provokacije. One su krajnje neubedljiva skica za sliku društva urušenih vrednosti koje nadam se svi osjećamo bilo da smo opozicionari, anarhisti, demokrate, angažovani intelektualci...
Da se Balša Brković ugledao kako treba i do kraja na Jovana Ćirilova koji je pisao kolumnu „Reč nedelje“ možda bi donekle i dospio. Ovako on je samo uzeo ideju za riječi nedjelje, postrojio ih ne ulazeći u njihovo porijeklo, smisao, povezanost.... Etimološko značenje suspendovao je lancem sirovih asocijacija, koje su lišene i duha i humora.. Treba biti mnogo nenačitan da bi se izjavilo:
„Balša je najbolji kolumnista na prostoru ex Jugoslavije. Možda i šire.”
Sve novine žude za dobrim kolumnistom. U Crnoj Gori, izuzev Brkice Vukovića iz „Pobjede“ koji se bavi benignim temama, pravih kolumnista nema.

Atanas Stupar


Slazem se!
gvo gvo 14:58 27.11.2007

Opet ovaj Zeljko "intelektualac"!

Neverovatno, evo ga opet ovaj ultra "profesionalni" i veoma "cenjeni" novinar, i "osvedoceni" opozicionar iz "nezavisnih" novina VIJESTI! VIJESTI= ne znam o cemu da pisem, gubim se, ako nema Srbije i Srba! I Milosevica!
Balša Brković= truba. Nema kolumne gde Srbiju ili Srbe ili Milosevića ne pominje! Mislim da zajedno Zeljko, Balša i Jevrem treba da oduševljavaju hrvatsko pučanstvo i da se tamo prepoznaju kao extremno pametni! Da se medjusobno hvale! Intelektualci kakvih malo hoda ovim prostorom!
Alo Zeki, miči se sa ovog sajta! Idi na Hrvatski ili nakači blog na sajtu VIJEST, što si došao na Srpski sajt?!
Ne interesuje nas tvoja TUŽITELJKA!
Možda će interesovati Hrvate! Idi na njihove sajtove i probaj!
Otvori blog na site-u VIJESTI! Dolaziće ovi tvoji istomišljenici (Balša, Jevrem i sl) koji će te hvaliti i dizati u nebesa!
Kako ste samo pametni! I bistri nadasve!
podgoricanin1 podgoricanin1 15:19 27.11.2007

Re: Opet ovaj Zeljko "intelektualac"!

nemoj tako,GVO.
podgoricanin1 podgoricanin1 15:56 27.11.2007

Re: Opet ovaj Zeljko "intelektualac"!

Nemoj tako,GVO.

Sto se Balse tice,u pravu si.ne samo ti nego i svi sto ga "peru" na ovom sajtu.Njegove kolumne boba ne valjaju.I to malo,sto pominje kartel, ne bi se pominjalo da se Balsa (u daljem tekstu Baki) nije nadao malo vecoj nagradi,za zasluge u borbi za nezavisnost.Glavni dusmanin je sef MIP=a,Rocen.U jednom svom tekstu Baki kaze da i ako je Srbija nikakva (parafraziram),salje svoje knjizevnike u diplomatski kor,a njemu,eto,izmace ambasadorstvo.Knjizevniku,par ekselans.Nema Crna Gora sluha i osjecaja za svoje naj umove.Za knjizevnika,postmodernistu,posle cijeg procitanog romana,covjek zakljuci da je Jelena bolja slikarka nego sto je Marija reziser.Najgore,u svemu tome,je to sto Baki i ljudi iz njegovog okruzenja,stvarno misle da su Bogom dani umjetnici,intelektualne gromade u nezavisnoj Crnoj Gori.Kako da ne misle,kad ni jedna TV emisija koja se iole bavi kulturom,ne moze bez njih da prodje.Zato,sto autori istih znaju da se nece pominjati nista sto nije u skladu sa drzavnom politikom.I tako ,evo, 10 godina.Pa i najveci glupan bi se istripovao da je neko i nesto,a ne Baki,sin oca nacije.Pozajmite i procitajte njegov roman jer je greota davat pare za tu literaturu.Kako da ne bude ljut na establisment.Jevrema necu ni da pominjem.O Brkovicima,toliko.Stvarno nisu vrijedni daljeg kucanja po tastaturi.
GVO,Zeki stvarno ima putera na glavi,zaduzio je Mila i ekipu,u svoje vrijeme ali pustimo ga,kad se vec osvijestio (CETINJSKI:AVIZA).Nismo mi,dolje,bas toliki Hrvati
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 15:57 27.11.2007

Re: Opet ovaj Zeljko "intelektualac"!

Mislim da zajedno Zeljko, Balša i Jevrem treba da oduševljavaju hrvatsko pučanstvo i da se tamo prepoznaju kao extremno pametni! Da se medjusobno hvale! Intelektualci kakvih malo hoda ovim prostorom!
Alo Zeki, miči se sa ovog sajta! Idi na Hrvatski ili nakači blog na sajtu VIJEST, što si došao na Srpski sajt?!
Ne interesuje nas tvoja TUŽITELJKA!
Možda će interesovati Hrvate! Idi na njihove sajtove i probaj!

Gvo, sačuvaj ovo ako ti kad zatreba opravdanje za odsustvo s posla.
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:30 27.11.2007

Udba

Nijesu oni odsutni Srdja već su prisutni, na poslu su. Ovo je već rukopis saradnika junaka moje knjige Duška Dugouška. Ja sam se čudio zašto ih dosad nema ali kako oni posjećuju sajtove SVETA-a i Scandala, trebalo im je vremena dok im je neko javio da se na B92 vrši sabotaža njihove revolucije. Neko ubacuje klipove. I evo njih, prosto ih rukopis odaje. I napad na ono što ih najviše boli, a to su Balšine kolumne. Jer ih ismijava a to svakoj diktaturi najteže pada. Boli ih a ne mogu da vrisnu. Nemaju lijeka. Zato ću ih još malo pripustiti a onda ću ih jednostavno vratiti Službi da ih koristi za druge potrebe. Nemoj da se sekiraš zato.
skitulko skitulko 19:04 27.11.2007

ODGOVOR PRIMORCU

Postovani sktuljko, mozes sve reci ali ne dam ti za pravo da Balsine kolumne ovako kritikujes.
Ko je imao priliku da cita nesto od Balse, da ga slusa na TV u, zna da je rijec o vrhunskom intelektualcu kome prosto rijeci lete i tjeraju na razmisljanje.
Sada o kolumnama, mislim da svaka njegova kolumna ima jedan kvalitetan uvod koga u daljem textu briljantno razradi da bi na kraju imao efektnu zavrsnicu. On pise jasno i ubojito a nadasve hrabro pominjuci imena mrskih nam mocnika.
Sjecam se kolumni Aleksandra Tijanica u dnevnom telegrafu, bile su slicne i kao takve su puno doprinijele da se razbiju neke predrasude u Srbiji. Mislim da poenta kolumni ne bi trebala da bude bujica fraza i izraza sa kojima se govori sve a u sustini nista


Primorac, tačno je da kolumne Balše Brkovića animiraju određeni čitalački krug. Međutim to je krug ideološki povezanih. Krug ubijeđenih. Krug koji strasno upražnjava pravo da neko ideološki blizak u ime njih nazove stvari onim imenima do kojih je tek sada došao B. Brković. U pravu su i Brković i njegovi čitaoci, ali ta njihova odocnjela i temom ograničena hrabrost, nijesu dovoljni da se jače zagrebu fenomeni kriminala, korupcije, totalitarizma... Za dublje poniranje u probleme kojima se kolumna bavi potreban je profesionalniji, vještiji i inventivniji kolumnista. Kolumnista bez ideoloških predrasuda, kolumnista koji će slobodno komponovati, koji neće vječito udarati u istu žicu po istom taktu.
I dalje. Da bi se čovjek mogao boriti protiv „mrskih moćnika“ jednoumlja mora pobijediti svoje jednoumlje. Neshvatljivo je na jednoj strani promovisati jednoumlje (crnogorstvo) kao vrhovni princip a na drugoj strani se boriti protiv derivata tog vrhovnog principa. Brkovićeve kolumne i ne pokušavaju izaći iz tog kruga, niti odstupiti od vrhovnog principa. I on, a pogotovo Ivanović imaju probleme sa onim što su sami stvorili i sa onim što je stvorilo njih same. To su identitetska pitanja. Na žalost u Crnoj Gori se pod identitetskim pitanjima podrazumijevaju isključivo himna, zastava, grb, jezik ... . . Slobodu, Demokratiju, Pravdu, Zakon, Toleranciju . . ne dožiivljavamo kao dio svog identiteta. Prema njima se odnosimo kao prema nekome na dvanaesti pas ... . Svoji smo ali su nam daleko. Kada nas tuđinac iz svijeta priupita za taj dio identiteta onda se hvalimo da nam je najrođeniji. Kada tuđinac ode ne damo za njega ni pet para.
Gospodo iz Vijesti poradite na svom identitetu. Vježbajte se da budete demokrate na uže bratstvo a crnogorci na šire. Biće lakše i vama i državi. Državi koju ste iznijeli na pleća dopustite da sama prodiše. Oslobodite je ideoloških infuzija i konvulzija. Prestanite popisivati njene neprijatelje. Prekinite stražariti zbog onih 45 % koji su joj rekli NE. Razgoračite oči na onih 1% koji su joj rekli DA i uzeli joj sve.
Pokušajte popisati ono što su uzeli državi. Uzmite plajvaz, formular ili Kolumnu svejedno, pa redom - to i to uzeto iz prćije, to iz nasledstva, to od onog što smo čuvali za starost, to od onoga što su nam drugi dali, to od ponuda za bolesne, stare, nemoćne ... i objavite. Narod će razumjeti mnogo bolje nego priču o fondovima, berzi, donacijama, tenderima, integracijama, virtuelnim svjetovima. Čitalački narod će vjerovati i u dan vraćanja popljačkanoga... Važno je napisati dobro utemeljenu optužnicu sada. Suđenje može početi i za petnaest godina. Nikad nije kasno. Kolumne zastarijevaju. Optužnice ne. Kolumnama se vesele i oni koji su njima navodno „pogođeni“. Optužnicama se vesele smo pravdoljubivi. Obradujte pravdoljubive a ne gnjevne. Manite se sudova istorije. Fokusirajte se na osnovne sudove. Iskoristite svoja saznaja. Pišite optužnice kao Emil Zola, naravno u vidu Kolumne.A. S.
skitulko skitulko 10:45 28.11.2007

Odgovor Željku Ivanoviću

Odgovor Željku Ivanoviću

Udba
#Link
Nijesu oni odsutni Srdja već su prisutni, na poslu su. Ovo je već rukopis saradnika junaka moje knjige Duška Dugouška. Ja sam se čudio zašto ih dosad nema ali kako oni posjećuju sajtove SVETA-a i Scandala, trebalo im je vremena dok im je neko javio da se na B92 vrši sabotaža njihove revolucije. Neko ubacuje klipove. I evo njih, prosto ih rukopis odaje. I napad na ono što ih najviše boli, a to su Balšine kolumne. Jer ih ismijava a to svakoj diktaturi najteže pada. Boli ih a ne mogu da vrisnu. Nemaju lijeka. Zato ću ih još malo pripustiti a onda ću ih jednostavno vratiti Službi da ih koristi za druge potrebe. Nemoj da se sekiraš zato.Gospodine Ivanoviću,

U vašem životu tajna policija je dobila zavidan status. Definitvno, tajna policija je uvijek uz Vas. Čak i na Blogu. Kada nemate kud pozivate se na famoznu UDBU i Službu. Ranije na srpsku UDBU i srpski KOS, sada na crnogorsku UDBU (Crnogorski KOS je iščezao u tranziciji ). Izgleda da je u samostalnoj državi Cg-UDBA preuzela na sebe da generiše Vaše intelektualne frustracije, pokriva Vaše polemičke nemoći, beatifikuje Vaše novinarsko mučeništvo i što me iskreno raduje raspiruje Vaš književni talenat i inspiriše Vaše buduće romane . . . .
Hvala Bogu biće napokon i neke koristi od međusobnih odnosa cg-UDBE i cg-novinara. Ako Vam je već tako dobro krenulo sa inspiracijom molite se da Vas i Vašeg „najboljeg kolumnistu na prostoru ex Yu. Možda i šire” ne napusti Udba. Bilo bi pogubno da Vaša stamena crnogorstva ostanu bez još jednog (ne)prijatelja. Kos je otišao. Srbija se osamostalila.


A. S.

primorac primorac 10:51 28.11.2007

Re: ODGOVOR PRIMORCU

Skituljko,kazete da Balsine kolumne cita ideoloski povezan krug ljudi,tačno,šta je tu loše ako je ideologija zdrava i realna.Naravno da Balšine kolumne ne mogu ocijeniti kao dobre one druge dvije ideološki povezane grupe ljudi,prva okupljena oko Djukanovića koja baš i ne voli da se o njoj ružno piše jer rizikuješ metak ili u najboljem slučaju štanglu i druga, okupljena oko vojvode Mandića koja priznaje sve države na svijetu osim svoje u kojoj žive.
E sada kada pogledaš te tri grupe ideološki povezanih ljudi,drago mi je što pripadam ovoj prvoj građanskoj koja u najvećoj mjeri baštini neke zdrave vrijednosti.
njegos njegos 11:11 28.11.2007

Re: ODGOVOR PRIMORCU

Zdrave vrijednosti? Npr?
Intet Glemt Intet Glemt 11:17 28.11.2007

Re: ODGOVOR PRIMORCU

Potpisujem svaku riječ.

Hvala.
njegos njegos 11:21 28.11.2007

Re: ODGOVOR PRIMORCU

I molim te, samo pogledaj sljedece: "Jedna od apsolutno najfrekventnijih riječi (i pojava, dakako) kroz ljudsku istoriju" i "Političari i javni djelatnici u principu i jesu neka vrsta performera. Uostalom, živimo medijsku civilizaciju, pa je javni performans kao forma - ne samo razumljiv, već nezamjenljiv." ili "Situacija sa crnogorskim oficirom nedavno uhapšenim u Rimu, bojim se, veoma precizno oslikava današnju Crnu Goru, njene paradokse, limite, kontroverze... i još štošta, naravno.". E ovo su pocetne recenice tri posljednja teksta Balse Brkovica. I mene treba da ovakvi uvodi zainteresuju da procitam tekst do kraja? Prosto nevjerovatno. Jos te u osnovnoj skoli nauce, kad pises pismeni ili domaci rad, da u uvodu treba da zainteresujes citaoca za ono sto ces u razradi da kazes. Da li ovakvi uvodi nekoga mogu da zainteresuju? Mene sigurno ne mogu, jer mi pisac ne nudi nikakvu novu informaciju, ne plijeni ljepotom rjecnika, ne najavljuje nikakav paznje vrijedan razvoj price niti postavlja sopstvenu tezu o kojoj ce da pise. Nema nista. Obicna suvoparna, jalova, nezanimljiva i opste poznata informacija u uvodu. Sasvim beznacajno.
njegos njegos 11:22 28.11.2007

Re: ODGOVOR PRIMORCU

Intet Glemt
Potpisujem svaku riječ.Hvala.

Ciju?
primorac primorac 11:23 28.11.2007

Re: ODGOVOR PRIMORCU

Daj molim te,nema potrebe da ti pricam nesto sto sam siguran da zneš.

Građansko društvo

Borba protiv jednoumlja

Borba protiv kriminala i korupcije

Ukazivanje na anomalije u drušvu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana