Društvo

Држава, Џејми Оливер и ја

antioksidant RSS / 29.06.2010. u 12:54

 

Нисмо баш у најбољим односима

Држава и ја

Проблем је у очекивањима

Од мене се тражи слепо обожавање

А то неће да може да се добије

Од ње се очекује да не смета

То ми се ускраћује

А волимо се

Држава и ја

Бар ја њу, а она је држава

Ту је да је мењам

Не да ме воли

..........................

Грозно убиство осмогодишње девојчице нам пред очи сурово и искрено баца и чињеницу да постоје деца којој родитељи не могу пружити двадесетчетворочасовну заштиту. У систему бриге о деци не постоји држава, не постоји локална самоуправа, не постоји јавно предузеће чијег директора поставља нека од партија на власти, не постоји никакав механизам који води рачуна о осмогодишњој деци у доба школског распуста. Брига о деци је препуштена родитељима/старатељима и томе колико они времена и новца томе могу посветити. Тако смо се и нашли у ситуацији да се чују питања типа : "А шта ће тако мала деца сама кући?". Наравно, они који постављају та питања, постављају их из својих удобних позиција које не подразумевају 2 посла, 15 сати дневног ангажовања чисто ради обезбеђивања голе егзистенције... Не разумем људе који целом свету тако брзо суде из фотеље али овај текст није о њима па прекидам.

Дакле, мислим да можемо да прихватимо као чињеницу да је данашње друштво веома захтевно према својим грађанима. Постоје врло мало позиција у којима се може угодно проводити време посвећујући се себи и својим најближима. Велики број људи је осуђен на голу борбу за опстанак и у том "опстанку" деци често није пружено довољно, тј онолико колико се верује да заслужују и да је потребно. Онолико колико ја верујем да заслужују и да им је потребно.

Искрено и наивно верујући да је једини начин промене света око мене гласање на изборима објављујем листу својих приоритета на основу којих ћу доносити одлуку за кога гласати.

Не интересује ме Косово, не интересује ме Сребреница, не интересује ме Европа, територијални интегритет, ни целовитост. Брига ме за тенисере, фудбалере, приватизацију, курс динара, економску политику, пензије... Једино о чему ћу водити рачуна јесу обећања дата везана за бригу о деци. И то поједностављено до бесвести:

Хоћу да свако дете има бригу и пажњу 24 часа дневно, 12 месеци годишње. Док родитељи раде хоћу да држава има обавезу да ту негу обезбеди. Не баке и деке, не тетке, комшије и другарице из средње школе које не раде... Држава.

Хоћу да то пише у Уставу. И у преамбули и у делу који се односи на уређење власти.

Хоћу да власт има обавезу.  Ако немам дете где да оставим кад пођем на посао, хоћу да могу да га одведем код председника, у парламент, у владу, код председника општине*...

Хоћу да свако дете има (по потреби) 3 оброка дневно. Кувана оброка. Ако их нема кући хоћу да му их држава пружи.

Хоћу да сваком детету систем пружи максимум у препознавању његових потенцијала и да му максимално помогне у њиховом остваривању.

Хоћу да свако дете има лап топ добијен од државе**.

 

* И онако не раде ништа смислено а ако ми преплаше дете нека се чувају. А "градоначелнику" дете не дам. Ни овом сад, ни следећем (овом са опуштеним уснама и склопљеним прстима). 

 

** Писменост је данас далеко шири појам него што је била пре пола века (када су отприлике склапане основе данашњих школских програма). Енглески није страни језик, рачунари нису "додатна опрема". Неопходно је првенствено реформисати програме а истоврмено је потребно "створити" мотивисан описмењен наставни кадар. Од првог разреда основне школе. Од јаслица.

 

А зашто Џејми Оливер? Е па тај (не)симпатични Британац има моје вечно поштовање због свог "пројекта" побољшања школских јеловника.  Идеалан систем подразумева школу у којој деца проводе добар део дана (док су старатељи на "послу") а оно што Џејми Оливер покреће представља оно нешто што такав систем побољшава до савршенства. Јер поента је да улагање у квалитетну исхрану најмлађих дугорочно побољшава здравствено стање друштва много више него што Томица Милосављевић може да га погорша са позиције на којој се вечно налази.

А за крај да подсетим: министар просвете у Србији је на то место постављен од стране Социјалистичке партије Србије.

У "коалиционим преговорима" сва министарства која теоретски могу имати неког додира са бригом о деци (просвета, спорт и омладина, социјална политика...) заједно вреде као пола једног "министарства силе". Толико о томе "колико нам је стало".Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 13:09 29.06.2010

I ja hoću

Хоћу да свако дете има бригу и пажњу 24 часа дневно, 12 месеци годишње. Док родитељи раде хоћу да држава има обавезу да ту негу обезбеди. Не баке и деке, не тетке, комшије и другарице из средње школе које не раде... Држава.

Хоћу да то пише у Уставу. И у преамбули и у делу који се односи на уређење власти.
Хоћу да власт има обавезу.

Хоћу да свако дете има (по потреби) 3 оброка дневно. Кувана оброка. Ако их нема кући хоћу да му их држава пружи.

Хоћу да сваком детету систем пружи максимум у препознавању његових потенцијала и да му максимално помогне у њиховом остваривању.

A ne da se proseravaju kad im to treba, mahom pred izbore. Crkli dabogda, zadavili se pokradenim novcem i praznim obećanjima, prirodnim i neprirodnim koalicijama....!
angie01 angie01 16:35 29.06.2010

Re: I ja hoću

Crkli dabogda, zadavili se pokradenim novcem i praznim obećanjima, prirodnim i neprirodnim koalicijama....!


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Biljana 77 Biljana 77 13:52 29.06.2010

Ja nemam šta da dodam

Beskrajno sam i tužna i besna.
arianna arianna 14:12 29.06.2010

Re: Ja imam šta da dodam

Хоћу да власт има обавезу


Ovakvi slučajevi zahtevaju racio a ne emocije, zato bih zamolila hajde da pokušamo da pronadjemo rešenja bez žalopojki, pukog moralisanja, tugovanki, izliva besa koji nikuda ne vode
Dajte da svi razmišljamo racionalno i da pokušamo da pronadjemo konstruktivne predloge koje bismo prosledili višim instancama i tražili njihovo ispunjenje.
Deo rešenja su i ovi zahtevi ili predlozi koje je napisao antionksidant. To je najverovatnije jedini ispravan put, napisati zahteve i tražiti njihovu realizaciju u praksi.pozdrav i preporuka za blog

ecce-florian ecce-florian 14:58 29.06.2010

Država ipak brine

Брига о деци је препуштена родитељима/старатељима и томе колико они времена и новца томе могу посветити.


Država je u okviru makro i mikro ekonomske politike učinila sve da što veći broj roditelja provodi što više vremena sa svojom decom. Jer, potpuno si u pravu, ništa ne može adekvatno nadomestiti roditeljsku brigu.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije u januaru je bilo 751.590 nezaposlenih, što je 2,9 odsto više nego u decembru 2009. godine,
izvor

- U popisu 2002. godine prvi put je zabeleženo veće učešće stanovništva starog 65 i više godina od onih koji su mlađi od 15 godina. Odnos je bio 16,7:15,8 odsto za “matore”.

On je podsetio na popis iz 2002. prema kome u Srbiji živi oko 1,7 miliona starijih od 60 i više godina što iznosi 22,46 odsto populacije

populacija 7.570.000

15,8% od 7.570.000= 1.135.000

elem na 1.135.000 dece mladje od 15 godina dolazi 2.451.590 nezaposlenih roditelja i penzionisanih baba i deda

Dve odrasle osobe se u proseku brinu o jednom detetu ispod 15 godina.

Pa ovakav stepen porodične brige je jedan od dokaza velikih uspeha brige o porodici države Srbije
ps
natalitet je nešto u opadanju u periodu od 2002. pa je moguće da se broj odraslih koji brinu možda još i veći.

AO , nemoj da učitavaš državi nepostojeću odgovornost.
Bili Piton Bili Piton 15:26 29.06.2010

odlican


blog, Anti.
sesili sesili 15:30 29.06.2010

Preporuka

za predloge rešenja. Ne bavimo se mi žalopojkama, već država ništa ne radi da spreči sve ove monstruozne zločine. Već sa pisala na drugom mestu da sam pokušala da nešto sprečim, ali...bila sam mala za to.
arianna arianna 15:57 29.06.2010

Re: Preporuka

sesili
za predloge rešenja. Ne bavimo se mi žalopojkama, već država ništa ne radi da spreči sve ove monstruozne zločine. Već sa pisala na drugom mestu da sam pokušala da nešto sprečim, ali...bila sam mala za to.Slažem se da se malo šta radi po pitanju sprečavanja, za takvo stanje postoji i pojam u literaturi - Anomija
angie01 angie01 16:34 29.06.2010

,

Тако смо се и нашли у ситуацији да се чују питања типа : "А шта ће тако мала деца сама кући?". Наравно, они који постављају та питања, постављају их из својих удобних позиција које не подразумевају 2 посла, 15 сати дневног ангажовања чисто ради обезбеђивања голе егзистенције... Не разумем људе који целом свету тако брзо суде из фотеље али овај текст није о њима па прекидам.

Normalno da se postavi to pitanje-zashto su deca ostavljena sama, jer su suvishe mala- i ono je vezano za odgovornost i drzave i roditelja!

drzave u vecini stvari koje si pomenuo- u skracenom obliku, da obezbedi uslove da su ona zbrinuta i da je to prioritet!

za roditelje- da briga o deci ne sme i ne moze da bude svojevoljno shvatanje kako to treba da se radi, pa u odnosu na stepen svesti, proizilazi i varijanta-one vazne stavke su u organizovanim drzavama koje brinu-regulisane zakonom, pa ako ga ne poshtujesh, ne mozesh biti roditelj, jer dete nije krivo i ne moze biti ugrozeno zbog tvog neodgovrnog i neadekvatnog shvatanja obaveza roditelja i ne treba zbog toga da ispashta.

ja sam imala komshije, koji su ostavljali osmogodishnju devojchicu samu-da bi oni ishli u bioskop-tata je bio bioloshki , a mama nova tatina zena,( jer je prava preminula), koja je zelela da prozivi svoju idilu sa svojim dragim i smatrala je da je ok da devojchica tuli sama kod kuce-na 19. spratu.

Da ne shirim prichu- mi, komshije, sa sve mamom od nove mame, napadnemo roditelje, iako smo bili u dobrim odnosima i oni prestanu sa tom ludoshcu.

hocu reci- taj manir se deshava ne samo zbog prezauzetosti- koje po meni ne moze biti opravdanje-kada je dete tu-MORA da se nadje reshenje i drzava to mora da regulishe-PRAVA I OBAVEZE!

Ministarstvo prosvete, sa sve ministrom tako postavljenim- koji moze na isti nachin da bude i gradonachelnik i direktor PKB-ea, je nonsens svoje vrste!

kako taj destruktivni sistem funkcionishe-cu jednom drugom prilikom, ako imam zeludac-jer sada mi je to sporedna stvar-al slazem se da je ono primarni faktor za jednu drzavu-koji utiche na kvalitet svojih gradjana, tako shto ih adekvatno zida od malena!

bojim se da josh dugo nece postojati ispravni lakmus za opredeljivanje prilikom glasanja-jer su kandidati jednostavno neupotrebljivi za nas!
antioksidant antioksidant 16:54 29.06.2010

Re: ,

bojimse da josh dugo nece postojati ispravni lakmus za opredeljivanje prilikom glasanja-jer su kandidati jednostavno neupotrebljivi za nas!

Мислимо исто али другу опцију немамо
Гласаћу по овоме горе (ко шта обећа)
Па кад не испуне гласаћу за друге
Али у свим лажима и обећењима слушаћу само оно што је везано за децу
Остало ме не интересује
ivana23 ivana23 18:57 29.06.2010

Re: ,

Roditelji... ima ih svakakvih:

Medlin Meken, je britanska devojčica koja je nestala u Portugalu 3. maja 2007.g. Ni do danas se nezna sta se dogodilo, osim da su roditelji nju i dvoje mladje dece ostavili same u hotelskom apartmanu i otisli na veceru.

Pisao je tada Dejan o tom slucaju. Secate se?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:50 29.06.2010

Re: ,

Pisao je tada Dejan o tom slucaju. Secate se?

secam se ja. ovde je po stampi bilo optuzba na racun roditelja pa cak i insinuacije da su je oni sami ubili.
mi ovde ne smemo da ostavimo decu samu jer je takav zakon. ne pomisljam jednostavno na to. 13 godina treba da ima dete da bi moglo da ostane samo kod kuce. ima bezbroj mogucnosti sta bi mogla deca da rade na leto dok su im roditelji na poslu. program - produzen boravak koji ide za vreme skolske godine postoji i preko leta kao opcija i to omogucava deci pravu zabavu jer ih vode po zooloskim vrtovima, decjim muzejima, bazenima, parkovima i naravno u prostorijama skole gde mogu da biraju u kakav ce klub da se upisu (karate, taekwondo, plesna grupa, likovna sekcija itd.)
ovde kod nas u gradu (a sigurna sam i u mnogim drugim mestima sirom USA) prirodnonaucni muzeji organizuju letnji program za razlicite uzraste i deca tamo imaju prilike da nauce nesto vise iz prirodnih nauka. ovaj letnji kamp je omiljeni kamp moje cerke. ali sve to znaci da moras da imas nekakav prihod kako bi priustio letnje kampove za decu. i ovde ima ljudi koji ostave decu samu kod kuce.
Doctor Wu Doctor Wu 21:09 29.06.2010

Re: ,

Medlin Meken, je britanska devojčica koja je nestala u Portugalu 3. maja 2007.g. Ni do danas se nezna sta se dogodilo, osim da su roditelji nju i dvoje mladje dece ostavili same u hotelskom apartmanu i otisli na veceru.

Nije veceru nego, izgleda, swinging party. Ali, to je drugi slucaj u odnosu na ovo.
arianna arianna 21:18 29.06.2010

Re: ,

njanja_de.manccini

mi ovde ne smemo da ostavimo decu samu jer je takav zakon. ne pomisljam jednostavno na to. 13 godina treba da ima dete da bi moglo da ostane samo kod kuce. ima bezbroj mogucnosti sta bi mogla deca da rade na leto dok su im roditelji na poslu.Mi ovde nemamo takve mogućnosti. Škole su preko leta uglavnom zatvorene a organizacija slobodnog vremena dece prepuštena je roditeljima.
Imućniji roditelji su u prilici da svojoj deci plate poneki sportski kamp i to je uglavnom sve. Deca slobodno vreme uglavnom porovode uz kompjutere, ne retko i po zamračenim igraonicama, a uveče se organizuju izlasci u grad čiji je jedini cilj da se kupi piće i napije. Deca, čiji roditelji ne dozvoljavaju izlaske posle ponoći i bahanalije naročito tokom vikenda bivaju na neki način odbačena iz društva i ismejana.

Sekcije pri školi ne funkcionišu ni tokom školske godine(čast izuzecima) a kamo li tokom raspusta, ali se zato uredno beleže u dnevnicima kao održani časovi vannastavnih aktivnosti.


ivana23 ivana23 21:31 29.06.2010

Re: ,

Doctor Wu
Ali, to je drugi slucaj u odnosu na ovo.

Pa i nije. Govori se o odgovornosti roditelja, jer sam se nadovezala na ovo:

angie01
Normalno da se postavi to pitanje-zashto su deca ostavljena sama, jer su suvishe mala- i ono je vezano za odgovornost i drzave i roditelja!drzave u vecini stvari koje si pomenuo- u skracenom obliku, da obezbedi uslove da su ona zbrinuta i da je to prioritet! za roditelje- da briga o deci ne sme i ne moze da bude svojevoljno shvatanje kako to treba da se radi, pa u odnosu na stepen svesti, proizilazi i varijanta-one vazne stavke su u organizovanim drzavama koje brinu-regulisane zakonom, pa ako ga ne poshtujesh, ne mozesh biti roditelj, jer dete nije krivo i ne moze biti ugrozeno zbog tvog neodgovrnog i neadekvatnog shvatanja obaveza roditelja i ne treba zbog toga da ispashta.

antioksidant antioksidant 21:33 29.06.2010

Re: ,

ali sve to znaci da moras da imas nekakav prihod kako bi priustio letnje kampove za decu.

И у Србији постоје "решења" ако имаш новца, веза, среће...
Али није поента у томе да приватни сектор решава појединачне случајеве
Хоћу држава тиме да се бави а ја ћу плаћати порез
И за своју децу и ону која није моја
А којој исто желим добро
milisav68 milisav68 21:44 29.06.2010

Re: ,

Хоћу држава тиме да се бави а ја ћу плаћати порез

Za početak, mogli bi vrtići da rade i subotom.
antioksidant antioksidant 21:47 29.06.2010

Re: ,

Za početak, mogli bi vrtići da rade i subotom

На Сењаку има вртић који ради 24/7...
masovna_keva masovna_keva 21:50 29.06.2010

Re: ,

Грозно убиство осмогодишње девојчице нам пред очи сурово и искрено баца и чињеницу да постоје деца којој родитељи не могу пружити двадесетчетворочасовну заштиту. У систему бриге о деци не постоји држава, не постоји локална самоуправа, не постоји јавно предузеће чијег директора поставља нека од партија на власти, не постоји никакав механизам који води рачуна о осмогодишњој деци у доба школског распуста. Брига о деци је препуштена родитељима/старатељима и томе колико они времена и новца томе могу посветити.

Blog je odličan a kriterijum za glasanje još bolji.
Ovaj užas od ubistva nemam snage da komentarišem.
Problem sa izborom adekvatne stranke je ogroman iz prostog razloga što svi lažu i suštinski ih baš briga, ali zaista ih je baš briga.Za sve ih je baš briga, osim za njihove plate i privilegije. To naravno ne znači da ti ne treba da praviš izbor na osnovu zadatih kriterijuma.
Ja te razne službe,ko prava ludaja, po raznoraznim osnovama obilazim, zovem i mučim pa ako ništa drugo, upropastim dan nekom ko je zadužen za materiju koja mi je te nedelje na programu. Nadam se da, ako 100 puta nekome kažem da mu je to posao, da mu JA za taj posao dajem platu i da on meni dodje ili kvalitetnu uslugu ili lovu, taj neko 101. put ukapira da je on tu zbog mene i zahvaljujući meni.
Nikome ko se bavi politikom, ovde, nije u interesu da ulaže u decu jer će ta deca biti suviše obrazovana da bi padala na njihove floskule kada stasaju za glasanje i tražiće REZULTAT ! A šta će onda oni da rade i gde će se zaposliti ?
Ja sam samo od početka godine ispravljala 3 krive Drine na temu dece, jednu uspešno, drugu totalno neuspešno i treća mi je u proceduri. I, otakd imam decu, jedino što sam smislila je da ih mučim do besvesti i da se na taj način borim za prava svoje dece i svoja prava kao roditelja.Jer, čak i da se pozivaš na zakon i pravila često ne možeš jer su loši i neprimenljivi. Ali to, takođe, nikoga ne zanima...
milisav68 milisav68 22:09 29.06.2010

Re: ,

antioksidant
Za početak, mogli bi vrtići da rade i subotom

На Сењаку има вртић који ради 24/7...

Pa onda rešen problem, da se svi preselimo u Beograd u blizini Senjaka.

U mom mestu ima 4 vrtića i nijedan ne radi subotom.Onaj ko ima malu decu a nema baka/deka servis i ne radi u državnoj službi može da se slika.


antioksidant antioksidant 07:35 30.06.2010

Re: ,

Pa onda rešen problem, da se svi preselimo u Beograd u blizini Senjaka.

Уф. НИсам мислио ништа лоше. Мени је тај вртић јако тужан. У њему бораве деца чији родитељи не могу са њима да буду већи део недеље. Деца су тамо 24 сата. Са родитељима су обично викендом. Али какав год да је тај вртић је потребан. Исто као што су потребни и вртићи који раде суботом и недељом.

Пример: Оба родитеља су лекари. Сменски рад је уобичајен као и дежурства. Вртићи раде од 6 до 18 само радним данима. Како уклопити?
milisav68 milisav68 18:36 30.06.2010

Re: ,

Уф. НИсам мислио ништа лоше

Ma ni ja, nego je moja poenta bila da nemaju svi takve uslove, naročito ljudi sa tih Ledinaca i ostalih naselja(a i u provinciji) koji rade za minimalce, vrlo često i na crno da bi preživeli.

Primer koji si dao nije baš najbolji, jer dve doktorske plate ipak daju mogućnost angažovanja neke osobe koja bi uskakala u te zauzete termine.(jeste da to nije to ali o toj deci bar brine neka odrasla osoba).

Postoji tu još jedan problem a to je administracija.Da bi dokazao da si u nižoj socijalnoj grupi(i dobio neke povlastice u vrtiću), treba ti gomila papira i tri slobodna dana da bi sve to prikupio(što nimalo nije jednostavno za gorepomenute).

Zbog svega toga se dešava, da sama osmogodišnja devojčica čuva četvorogodišnjeg brata, umesto da o njima brine neka državna ustanova.antioksidant antioksidant 19:30 30.06.2010

Re: ,

Primer koji si dao nije baš najbolji, jer dve doktorske plate ipak daju mogućnost angažovanja neke osobe koja bi uskakali u te zauzete termine.(jeste da to nije to ali o toj deci bar brine neka odrasla osoba).

OK, два наставника
Самохрана мајка продавачица..
Али мислим да се разумемо
Zbog svega toga se dešava, da sama osmogodišnja devojčica čuva četvorogodišnjeg brata, umesto da o njima brine neka državna ustanova.

Doctor Wu Doctor Wu 21:21 29.06.2010

Ja stvarno mislio ti libertarijanac

Oni ne haju za drzavu, partije, izbore... Bezbednost porodice je licna obaveza koja se resava puskom ili pistoljem, sta vec prvo padne pod ruku.

Uzgred, ovo Kosovo, suverenitet et al. vs decji mir je lazna dilema, jer jedno bez drugog ne ide.
antioksidant antioksidant 21:40 29.06.2010

Re: Ja stvarno mislio ti libertarijanac

Oni ne haju za drzavu, partije, izbore... Bezbednost porodice je licna obaveza koja se resava puskom ili pistoljem, sta vec prvo padne pod ruku.

Ја свој пиштољ имам
А свој новац нудим и другима
Држава је већ ту, па нек се бави нечим корисним
Uzgred, ovo Kosovo, suverenitet et al. vs decji mir je lazna dilema, jer jedno bez drugog ne ide.

Хајде пробај да ми образложиш ову тезу. Није ваљда да и ти верујеш у неопходност заштите међународног правног поретка?

............
Иначе, ја појам "држава" користим порилично широко. У контексту о коме пишем то је свака врста плоитичког организовања: од локалне самоуправе, преко региона (не статистичких имбецилности), преко државе па до наддржавних организација...
Дакле све где постоје неке бирократе које за потврду своје неспособности траже мој глас.
Doctor Wu Doctor Wu 21:50 29.06.2010

Re: Ja stvarno mislio ti libertarijanac

Хајде пробај да ми образложиш ову тезу. Није ваљда да и ти верујеш у неопходност заштите међународног правног поретка?

Ne, naravno. Ali ako zahtevas 'jaku' drzavu koja 'cuva' i koja je 'odgovorna' za decu i i ostale stvari koje si naveo u proglasu, onda je to nemoguce u sistemu u kome se eroduje autoritet i suverenitet te iste drzave. Dakle, mozes kritikovati Srbiju sto je bila ovakva ili onakva prema Albancima/Srbima/kome vec ali ne mozes rasturati sistem koji bi trebalo da obezbedi gornje stvari. Jer da bi funkcionisao na zeljeni nacin, taj sistem mora da ima mocna sredstva prinude kojima bi ubirao porez, mogao da se zaduzuje, uterivao strah svima kojima mu se protive a sigurnost onima koji bi tom sistemu pozajmljivali pare za njegove potrebe i koji od njega traze zastitu.

To nema veze sa medjunarodnim pravnim poretkom, nego sa poretkom u kome drzava ima one ingerencije o kojima pises.
antioksidant antioksidant 21:55 29.06.2010

Re: Ja stvarno mislio ti libertarijanac

Ali ako zahtevas 'jaku' drzavu koja 'cuva' i koja je 'odgovorna' za decu i i ostale stvari koje si naveo u proglasu,

Постоји разлика између "јаке" државе и државе која улаже новац у најмлађе. Или можда мислиш да тражим више полиције? (мада чини ми се да то и мислиш јер јако поједностављено поистовећујеш државу са принудом - изгледа да се не разумемо око дефиниција државе).
За овај "међународни правни поредак" сам се зезао због Косова (митско место где се брани малопре поменути ... поредак).
Doctor Wu Doctor Wu 22:39 29.06.2010

Re: Ja stvarno mislio ti libertarijanac

Постоји разлика између "јаке" државе и државе која улаже новац у најмлађе. Или можда мислиш да тражим више полиције? (мада чини ми се да то и мислиш јер јако поједностављено поистовећујеш државу са принудом - изгледа да се не разумемо око дефиниција државе).

Ne, jednostavno, ako mislis da drzava treba da ima vise uciteljica, cuvara, trenera, animatora, resursa za decu onda mora da ima i vise policajaca. Jer sistem se ne moze odrzavati i finansirati sam od sebe, ma koliko efikasan bio, neophodna je prinuda da bi se ograniceni resursi alocirali na odredjen, zadat nacin. Jer ako pustis ljudima slobodu, onda ce u nekom datom trenutku jedni hteti ovo, drugi ono, ili ce vecina menjati svoje misljenje o neophodnosti ulaganja od jednog do drugog trenutka. Imaces, recju, demokratiju.
antioksidant antioksidant 07:28 30.06.2010

Re: Ja stvarno mislio ti libertarijanac

Ne, jednostavno, ako mislis da drzava treba da ima vise uciteljica, cuvara, trenera, animatora, resursa za decu onda mora da ima i vise policajaca

Не, држава једноставно мора боље да употреби своје полицајце.
Ву, не знам како си учитао да сам апсолутни анархиста који никакво право репресије "држави" не признаје?
Понављам да мислим да различито дефинишемо појам "државе". Већина ствари о којој сам писао горе је у ингеренцијама локалне самоуправе (чак и у овако централизованој творевини као што је Србија). Вртиће финансирају самоуправе. Школске књиге првацима купују локалне самоуправе. Држава Србија треба да буде ту да редистрибуира вишак новца из богатијих делова у сиромашније. Такође опет не видим никакву директну везу између повећања државне репресије и улагања у најмлађи нараштај. Редистрибуција постојећег новца и другачија употреба постојеће репресије је у питању. Живиш у Британији и свестан си колико се може деформисати систем социјалне помоћи када се окрене ка одраслима. Одраслом ако даш место да борави током дана и да не ради ништа он неће радити ништа. Ако тај простор даш детету оно ће се играти а кроз игру и учити.
jesen92 jesen92 22:06 29.06.2010

AO

..sve se slazem sa tobom samo mi nije poznato da bilo koja drzava to sto ti zahtevas obezbedjuje besplatno...navedi mi bar jednu drzavu koja deli laptopove za dz...to mi lici na onaj vic o cevapima....deset s lukom za dve banke...gde ima? nema nigde al bilo bi lepo...
..Mi prakticno imamo dva problema, prvi je da drzava ne organizuje nista za decu a drugi je nedostatak para i u budzetu drzave i u dzepovima roditelja...Drzava bi svoj bidzet mogla malo drugacije da raspodeli tj u korist dece i ugrozenih kategorija stanovnistva a roditelji tesko mogu da poprave svoje materijalno stanje u drzavi koja nema privredu.....Sve u svemu sve se vrti oko para...svaki roditelj(normalan) koji bi mogao pristojno da zaradjuje rado bi sam kupio detetu laptop...itd
jesen92 jesen92 22:14 29.06.2010

Re: AO

..i jos nesto..Dzejmi je Car...gledala sam kako u nekoj zabiti u USA uci decu da se pravilno hrane...deca nenormalno debela navikla da jedu samo cips i hamburgere...uzas...a za mene je najveci utisak bilo bas to sto se sve desava u USA..znaci, ne u Srbiji, Albaniji,Bugarskoj.....tj na zaostalom Balkanu...
dragan7557 dragan7557 22:51 29.06.2010

Re: lap top


@ jesen92
.navedi mi bar jednu drzavu koja deli laptopove za dz...

Libija,
tražila si samo jednu,

Argentina , Brazil, Nigerija, Tajland, Urugvaj, Ruanda
.....,a bilo ih je i tada mnogo više mada sam ove nabrojao kao primer u otvorenom pismu 04-09-2009 publikovanom na ovom blogu.

Prvo Ivan Marović a posle neku godinu ja, smo tražili mnogo vremena unazad da se svakom detetu da Lap Top, naravno bez rezultata.

cerski
Doctor Wu Doctor Wu 23:16 29.06.2010

Re: lap top

Prvo Ivan Marović a posle neku godinu ja, smo tražili mnogo vremena unazad da se svakom detetu da Lap Top, naravno bez rezultata.

Evo malo vise o projektu OLPC.
ivana23 ivana23 23:41 29.06.2010

Re: lap top

jesen92 jesen92 00:21 30.06.2010

Re: lap top

Libija,
tražila si samo jednu,

Argentina , Brazil, Nigerija, Tajland, Urugvaj, Ruanda
....svaka cast na projektu ali kada se saberu cifre ipak svako dete nije dobilo...
cokamiki cokamiki 00:24 30.06.2010

Re: AO

Procitah onomad da britanske majke traze da se izbaci Dzejmijev nacin spremanja hrane, a u skole vrati onaj stari jer ih mrzi da kod kuce kuvaju na njegov nacin!!!
cokamiki cokamiki 00:32 30.06.2010

Majke protiv Olivera

Evo: [url=http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:194896-Majke-protiv-Olivera][/url]
ivana23 ivana23 00:45 30.06.2010

Re: Majke protiv Olivera

cokamiki
Evo: OVDE

antioksidant antioksidant 07:30 30.06.2010

Re: AO

.Drzava bi svoj bidzet mogla malo drugacije da raspodeli tj u korist dece
То је све што ме интересује
То је једино што ћу ценити у политичкој понуди

Sve u svemu sve se vrti oko para

Тачно. Око пара и њихове дистрибуције ка млађима.
antioksidant antioksidant 07:38 30.06.2010

Re: lap top

...svaka cast na projektu ali kada se saberu cifre ipak svako dete nije dobilo...

Поента је да добију једног дана а да тај дан буде што ближе данашњем. И да се списак земаља шири. И да се Србија нађе на њему.

(звучим као Тадић али од моста ми више требају рачунари за децу)
dragan7557 dragan7557 08:31 30.06.2010

Re: lap top

Поента је да добију једног дана а да тај дан буде што ближе данашњем. И да се списак земаља шири.

Poenta bi bila da smo uključeni od prvog dana, ovako važniji je satelit, koji će koštati daleko. daleko više nego da je svoj deci kupljen Lap Top.

Naravno tu su i drugi kandidati za potrošnju zajedničkih sredstava koje administracija troši po sistemu, jebeš tuđe pare.

Ekonomski forum u Davosu je potvrdio da podržava projekt, ali izgleda da je msje Đelić tada bio u "važnom" razgovoru sa nekim od svojih prijatelja milijardera pa nije čuo.

Po svoj prilici pošto deca plaćaju samo PDV kada kupuju, a nemaju pravo glasa, nisu kao ciljna grupa interesantni Voždovima partija.

Tehnološko opismenjavanje je u ovim vremenima najvažnija stvar izgleda svuda samo ne u Srbiji.

Važno je da poslanici imaju lap top-ove naravno mnogo skuplje, a deca kad porastu i budu zarađivala poslanički hleb neka dignu kredit kod neke od stranih banaka pa sebi kupe.

Uzimajući u obzir koliko je koštao samo Miladin 1.000.000$, za te slupane pare moglo je biti kupljeno 10.000 lap top mašina za decu.


Još gore je ako se doda satelit sa svim dodatnim troškovima ispada da je za samo ove dve stavke bilo moguće opremiti najveći deo populacije prvaka, ili uz dodatne troškove koji će nastati zbog plaćanja sudova, advokata, putovanja itd. svi prvaci su ove godine mogli biti opremljni.

cerski
antioksidant antioksidant 08:37 30.06.2010

Re: lap top

LINK


Pošto postoji izbor, postoji i prostor za politiku. Recimo, preduzetnici su zainteresovani za smanjenje poreza na rad, jer je to njima trošak, ali ne i za povećanje poreza na dodatnu vrednost, jer se time smanjuje potrošnja, pa tako i njihovi profiti. Ponekad se kaže da će povećani porez na dodatnu vrednost poskupeti uvoz, ali je to u uslovima fleksibilnog kursa netačno. Moglo bi da utiče na stabilizaciju kursa, a trenutno je upravo depresijacija kursa najveći podstrekač rasta izvoza. Alternativa, ako se ne može smanjiti javna potrošnja, jeste veći javni dug. Time se povećava sadašnja potrošnja na račun veće štednje budućih generacija. Politika zaduživanja je jednostavnija od poreske politike zato što buduće generacije nemaju partiju. Što olakšava politički izbor.
dragan7557 dragan7557 08:48 30.06.2010

Re: lap top

jesen92
Libija,
tražila si samo jednu,

Argentina , Brazil, Nigerija, Tajland, Urugvaj, Ruanda
....svaka cast na projektu ali kada se saberu cifre ipak svako dete nije dobilo...

Nema tu nikakvog sabiranja, ako je veronauka (bez adekvatno obučenih predavača) mogla u tren da se ugura u školski program onda je svakako mogao i projekt lap top za svako dete.

Naravno ako je cilj da Srbija ide ka teokratskoj a ne tehnološkoj budućnosti onda to menja stvar.

Ako se saberu teokratija i partokratija koji sistem sada imamo, od tehnološke budućnosti neće garantovano biti ništa.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:58 30.06.2010

Re: lap top

Politika zaduživanja je jednostavnija od poreske politike zato što buduće generacije nemaju partiju. Što olakšava politički izbor.

Hvala na linku, a konstatacija je svakako tačna jer niti imamo stručni kadar (na vrhu fiskalnog sistema polupismeni partijaši) niti razumnu opozicionu (rakijski kazan)politiku.

Naravno lakše je ispružiti prosjačku ruku kod MMF-a i zadužiti buduće generacije do grla, pa neka one gledaju kako će izaći iz g...na.

Napuniti sada i ovde svoje džepove a one buduće, "ma ko ih jebe" je partijski moto današnjih gazda.

cerski
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:10 30.06.2010

...

sve zahtevi ko da sam ih ja pisala.
nego,
da pitam: si gledao kako dŽejmi oliver forsira program zdrave ishrane i kako pred kamerama razgovara sa raznim političarima?
i onda mi se samo nameće sledeće pitanje:
je l' možda problem i u tome što mi nemamo džejmija?

šta hoću da kažem:
neko moje iskustvo u radu sa decom i uopšte u kontaktu sa decom govori da su oni koji sa njima rade likovi koje ja nikada ne bih pustila da rade sa decom. (razloge sam već iznosila, pa ne bih ko pokvarena ploča da verglam)
i sigurna sam, ali pazi: sigurna, da razlog tome nije plata niti bilo kakvi vanzemaljci koji su te ljude otimali i menjali im psiho profil.
jednom prilikom sam svojoj profesorki, koja je u udruženju nekom tamo važnom, poslala mail u kome je pitam da li je moguće da se izvrši nekakva selekcija kadrova i koji su mehanizmi za istu.
odgovor koji sam dobila je sledeći: oni su nešto pokušavali sa ministarstvom pros, ali pošto ne postoji nekakvo telo koje bi se tim pitanjima bavilo, sve ostaje na ličnom angažmanu.
dakle,
i, onda opet pitanje:
koliko mi to ličnih angažmana imamo, pogotovo ukoliko pričamo o radu sa decom? (podsećanja radi, dešavalo se da zapošljeni u centrima za pomoć licima ometenih u razvoju, ta ista lica zlostavljaju, dešva se da nastavnici malo pipkaju, pa budu prebačeni u drugu školu, kako beše onaj što je udarao decu, što su ga, ako ne grešim, po kazni postavili za veroučitelja...)

naravno,
ovim ne umanjujem tvoja pitanja oko države i za državu,
već hoću da kažem da bi promene o kojima pričaš morale da budu korenite i bez izuzetaka.
za razliku od onih koji stalno kukaju kako su nam mladi ovakvi i onakvi i kako je u njihovo vreme bilo baš baš super, ja sam uvek na strani dece - jer tu još uvek imamo šansu da nešto menjamo. na žalost, mi pravoverni se u priču uključujemo tek kad dodje do nekakvog problema (po pravilu stravičnih razmera)uglavnom iz pogrešnih razloga.

i tako,
raspisah se ja

opet.
antioksidant antioksidant 11:45 30.06.2010

Re: ...

je l' možda problem i u tome što mi nemamo džejmija?

Између осталог јесте
Не тражимо довољно па нам се нуде друге ствари (ЕУ и Косово су последње на тапети мада видим да се последњих месеци пакује прича о "реформама"
Џејми је неко ко свој захтев лепо медијски упакује и доведе у ситуацију оног ко може доносити одлуку да мора да одговори
dragan7557 dragan7557 11:45 30.06.2010

Re: ...

ako ne grešim, po kazni postavili za veroučitelja...)

Tako i treba jer Batina je u Srbiju došla iz Raja.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:47 30.06.2010

Re: ...

ЕУ и Косово су последње на тапети мада видим да се последњих месеци пакује прича о "реформама"

Nisu, pogledaj izjavu o Identitetu Hrišćansko - Kosovskom, datu u Beču.

cerski

antioksidant antioksidant 11:59 30.06.2010

Re: ...

Nisu, pogledaj izjavu o Identitetu Hrišćansko - Kosovskom, datu u Beču.

То је "реформа система вредности"
Исто... друго паковање.
jednatanja jednatanja 14:01 30.06.2010

Da podvucem

Јер поента је да улагање у квалитетну исхрану најмлађих дугорочно побољшава здравствено стање друштва много више него што Томица Милосављевић може да га погорша са позиције на којој се вечно налази.
Biljana 77 Biljana 77 14:18 30.06.2010

Da nije jezivo

bilo bi ironično. Na temu brige o deci... Ja nemam reči za ovo.
tanjasanjalica tanjasanjalica 15:37 30.06.2010

nije problem samo za vreme raspusta

ja sam imala sreću da pohađam OŠ u vreme Tita i socijalizma. Ceo dan je bio pokriven, od 6,30 do 17h (roditelji su tada radili mahom do 15h). U školi se mogao uplatiti doručak, prepodnevna užina, ručak i popodnevna užina (šta je ko hteo, odnosno imao novca, mada je bilo beneficirano za veći broj dece pa je nekima bilo jeftinije nego da jedu kod kuće). Obavezno 5 časova pa ručak pa još po 2-3 časa popodne (domaći, dopunski, dodatni, tzv časovi učenja). Sekcije za džabe. Dežurni nastavnik STVARNO dežurni, nije nam falila ni dlaka sa glave. Sredom umesto popodnevne nastave dođe autobus i vozi nas na bazen. I vrati sve žive i zdrave. Milina jedna. Danas roditelji ne znaju šta sa prvacima koji završe časove do podne. U istoj toj mojoj školi (u koju idu sada moja deca) nastavnik u tzv. BORAVKU nema pojma ko mu je od dece u školi a ko je otišao kući (ili već ko zna gde). Časove fizičkog bi najrađe da zaborave i deca i nastavnici (o učiteljima tek da ne ...). A obdanište ... nekoliko puta su radili anketu koje je radno vreme roditeljima. I svaki put nas nije bilo dovoljno da produže do 18h, ali su zato uredno počeli da rade kasnije (inače u nekakvom pravilniku piše da se za novac dobija 11-očasovnu brigu o detetu; nikad nisam videla da su radili svih 11 sati). O spajanju radnih dana za vreme praznika da i ne trošim reči. I svaki put sam se pitala, šta rade roditelji koji nemaju babe i dede. Ja ih imam, ali koliko njih zavisi od nečije savesti. Volela bih da mi neko objasni: kako su nekada nastavnici radili punih 8 sati u školi i nisu štrajkovali, i bili su na visini zadatka, i ništa im nije bilo teško, i brinuli su za nas - onako kao roditelji. Ali nam nije smetalo ako neko dobije čušku ili "predavanje". Danas ova država i pojedinci više vode računa o pravima dece, a sve manje o obavezama prema toj istoj deci. Kao da bezbrižno detinjstvo nije dečije pravo? Ili nekome ne odgovara obaveza da mu to i pruži?
Oljacat Oljacat 21:28 30.06.2010

skroz se slažem

I da dodam
1. Izviđače
2. Gorane
3. Ferijalni savez
4. Pionirske predvodnike (ne moraju se tako zvati)

ocenjivanje profesora od strane učenika
Mogućnost da narodni poslanik izgubi mandat ako laže, krade i ne zastupa interese lokalne zajdenice koja ga je postavila na funkciju
ivana23 ivana23 23:52 01.07.2010

***

To je bilo ono grozno vreme socijalizma.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana