Život

Ja i Engleska XVII - Oluja II

dirtyharry RSS / 03.02.2011. u 10:38

Spustuvši se polako na zemlju u stilu Petra Pana Plamen je proveravao da li je sve na svome mestu: ruke, noge, dupe, glava. Dobro je. Sve je tu. Jasno se videlo olakšanje na njegovom licu s obzirom da je mogao da otperja i nestane u vidu lastinog repa. Potočići vode počinju da teku niz brdo i polako da nose i spiraju ono malo zemlje što ima. Kokoške se drže jedna za drugu ne bi li bile teže, kako ih vetar ne bi odneo. Plamenovo vazdušno splovilo već toliko landara da više nema šanse da ga sakupimo i vratimo na zemlju a i ne pokušavamo. Sitna kiša nošena jakim vetrom prelazi u grad koji bije kao dramlije svuda po gologuzastom telu.

oblaci.jpgSveže skuvan od muke moram da obučem waterproof. Vetar počinje  da duva još jače. Sad je došao red da se vidi kako sam pobio klinove u zemlju. Grejem je popeo Kremu u korpu od traktora na nekoliko metara visine da veže najviši deo plastenika konopcem. Svaki konopac na polovini ima omču kroz koju treba da se provuku oba kraja. Vidim da se Grejem sve zajapurio a Krema se obrće nešto po korpi na onoj vetrometini.

Grejem:“Through the loop, through the loop! (kroz omču)!“

Krema:“Ma koje bre 'oćeš?!“

Grejem:“Not that side, the other side, you idiot(ne taj kraj, drugi kraj idiote)!“

Krema:“Ma ti si idiot!“

I tako su se lepo razgovarali i dogovarali pa ja pitah Kremu da li mu treba pomoć a on između pominjanja uže i šire Grejemove familije mi se požali da ga ništa ne razume šta 'oće. Tu onda Grejem spusti Kremu pa se zamenismo. Pomislih se da zadenem i macolu za pojas, da me ovaj kijamet ne odnese a možda i bolje da me odnese jer i meni je dozlogrdio više ovaj deo Engleske sa najboljim vremenom u zemlji. Tako dalje nastavismo po vetru začinjenog gradom i sitnom kišom koja je polako postajala sve krupnija od jednog plastenika do drugog. Zakačim i zavežem konopac za vrh plastenika, krajevi se zavežu za klinove koje sam pobio u zemlju. Mada kad pogledam na minuli rad čini mi se da konopci neće moći da izdrže toliko opetrećenje vetra. Šipke se za sada još uvek drže u samom vrhu gde su vezane konopcem ali par metara odatle se već uveliko savijaju.

drvo.jpgUopšte mi nije svejedno na ovoj visini da budem šiban vetrom koji od metalnih šipki debljine malo manje nego moja ruka polako pravi violinske ključeve. Vetar polako počinje da menja pravac i više ne duva odozdo pokušavajući da podigne i oduva ono malo muke što smo namontirali, nego počinje da duva nadole, nabijajući najlone i šipke u zemlju. Jasno se vidi kako zemlja naleže po silom i kako šipke sve više utanjaju u zemlju. Na moje iznenađenje, veliki lukovi su prvi počeli da popuštaju. Mislio sam da će najlon da se pocepa, ali nije. Šipke polako počinju da se krive. One na čelu plastenika najviše a posle njih i ostale.

Svi se kolektivno sklanjamo ispod plastenika. Mrklo nebo nas tu i tamo i dalje daruje sa stroboskopskim osvetljenjem. Naizgled konopcima jako vezani plastenici se po naletom vetra ljuljaju kao staro seno. Nemaš gde pošteno ni da se skloniš. Da se sakriješ ispod nekog drveta, lako može da udari grom i da ti lično prenese pozdrave od Sv. Ilije. Plastenici samo što se nisu porušili a mislim se u kakvom li je stanju preko brda naš Bermudan. Ne bi me čudilo da se u njemu kriju sada jazavci i kunići. Ionako je pored njega onomad prošla neka avet i ostavila trag mitskog bića u travi. Mada možda je to bio i neki mladi par koji prosto nije imao adekvatan prostor za rvačku utakmicu. Ne znam 'de li je Srebrenko sad, ali ako i dalje šiša jagode bolje da su mu obezbedili i ronilačku opremu po ovom vodoplavu.

plastenik.jpgČekamo da oluja prestane ili bar malo oslabi pa da se vratimo na posao, kakav god on bio. U tom trenutku se odnekud pojavljuje McAlister, glavni indijanac, obučen u neki stari krzneni kaput do kolena. Liči mi na minijaturnog Hagrida iz Hari Potera. Komanduje da se poskidaju što pre svi najloni sa plastenika sa ove strane brda. Ima ih dvadesetak. Nema se vremena da se sve propisno razmontirava. Konopci se seku skalpelima kao i najloni na krajevima gde su uvezani. Devojke su odaslate u kamp a dobar deo nas je ostao na demoliranju pređašnjeg rada.  Čim se najlon oslobodi sa jedne strane odmah se žurno skuplja ko padobran. Imali smo jednog Nila Armstronga iz Bugarske danas. Niko više ne želi da krstari engleskim nebom. Na tri-četiri plastenika sa jednog kraja su šipke skoro polomljene i toliko deformisane da ni na šta ne liče. Tu je i najlon pao na zmelju i prignječio dobar deo jagoda u plasteniku. Ti su razmontiravani prvi a ovi koji su se još uvek držali kasnije. Konačno vetar počinje da slabi i to prilično naglo a kiša polako prelazi u nešto još sitnije i polako se gubi sa detektora naše izubijane kože.

Oluja se završila naglo. Kako je došla, tako je i otišla noseći sa sobom dobar rod jagoda koje je kod nas omlatila. Preživeli polako izlaze ispod kamenja. Zagledaju jedan drugog pomerajući raščupane pramenove kose sa lica. Prepoznaju se. U kampu je ponovo trokirao Bermudan od naših prijateljica iz Ukrajine. Građevinski elementi na jednom ćošku su popustili i njihov Bermudan se nakrivio na tu stranu. Verovatno je neko pozajmio koju ciglu/crep za svoj Bermudan pa je ovaj izgubio ravnotežu. Ko će ga sad znati.  U svakom slučaju jedan ćošak solidno žmrćka u vodi dok se čeka Grejem da dođe sa paklenom mašinom da vrati isti u prvobitan položaj.

plastenik2.jpgGazda McAlister se vidno iznervirao i šutirao unaokolo počupane busenove jagoda. Ipak su za njega velike pare u pitanju a ove jagode su tek trebale da se beru. Sutra dan smo krenuli i sa menjanjem deformisanih šipki sa plastenika. To je tek bila muka, da se izvade onakvom silom polomljene i pokrivljene šipke ali zato smo tu. Grejem je pokušavao gumama velikog traktora da ispegla i ispravi neke od manje oštećenih šipki, ali mnogima od njih nije bilo spasa i bile su zrele samo za staro gvožđe.

I dan danas kad god vidim na TV-u neku oluju negde, ne mogu a da se ne setim kako je nama tada bilo i da ne pomislim koliko je gore i jače moglo da bude.



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vlasta92 Vlasta92 13:06 03.02.2011

Neće

grom u koprive

dirtyharry dirtyharry 13:13 03.02.2011

Re: Neće

Vlasta92
grom u koprive

Ma 'de neće koleginice. Kako je tad samo sevalo. Nego mislim da su Sv. Iliji tada zakazale nišanske sprave.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 03.02.2011

Kokoške

Kokoške se drže jedna za drugu ne bi li bile teže


Ima gi razni

dirtyharry dirtyharry 21:19 03.02.2011

Re: Kokoške

Jelica Greganović
Kokoške se drže jedna za drugu ne bi li bile teže

Ima gi razni

Ima vala stvarno. Mnogo su lepi mačići .
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:19 04.02.2011

Re: Kokoške

Mnogo su lepi mačići

Jesu, ko šećer, baš se pitam da li će i iz preostala dva jajeta da se izlegnu tako lepi mačići.
dirtyharry dirtyharry 20:51 04.02.2011

Re: Kokoške

Jelica Greganović
Mnogo su lepi mačići

Jesu, ko šećer, baš se pitam da li će i iz preostala dva jajeta da se izlegnu tako lepi mačići.

Ima tome neka godina. Snimali su skrivenu kameru na stočnoj pojaci u Trsteniku i uhvatili nekoliko njih jednog dedu koji prodaje prasiće da pita "Deda, pošto jagnje", pošto je samo još jedno prase ostalo. Deda, prvo u čudu gleda šta li su pili ovi pa lupaju ovako, ali posle desetak ljudi deda se totalno izgubio. Na kraju dolazi jedan čovek pa ga pita:"Deda, šta to prodaješ?". A deda se češka po glavi i kaže:"'Bem li ga, dete, 150 dinara ti je živa mera pa ako 'oćeš da kupuješ kupuj!"
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:29 03.02.2011

,,,

a on između pominjanja uže i šire Grejemove familije mi se požali da ga ništa ne razume šta 'oće.


Al mu se bar na***ao familije:)
Sta ce drugo covek, ne zna jezik.

Gazda McAlister se vidno iznervirao i šutirao unaokolo počupane busenove jagoda. Ipak su za njega velike pare u pitanju a ove jagode su tek trebale da se beru.


Uh, ovo seljak bas moze da razume.
mirelarado mirelarado 20:36 03.02.2011

Re: ,,,

hoochie coochie man
Gazda McAlister se vidno iznervirao i šutirao unaokolo počupane busenove jagoda. Ipak su za njega velike pare u pitanju a ove jagode su tek trebale da se beru.

Uh, ovo seljak bas moze da razume.


По презимену се може закључити да је газда Шкот, што бес чини још разумљивијим.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:58 03.02.2011

Re: ,,,

По презимену се може закључити да је газда Шкот, што бес чини још разумљивијим


Izgleda da su svi seljaci na svetu Pirocanci :)
Znam jednog kome je prosle godine na 10tak dana pred berbu grad (uh, ne znam da pisem one znakove za naglaaaasak, al ne graaad vec grad) smlatio sljive i bas poludeo.
I sta ce tako sludjen nego da dodje na ovaj blog pa da se malo smiri :)
dirtyharry dirtyharry 21:23 03.02.2011

Re: ,,,

mirelarado
По презимену се може закључити да је газда Шкот, што бес чини још разумљивијим.

I ja mislim da je Škot, ali samo tada je pokazao koliko je besan .

hoochie coochie man
Znam jednog kome je prosle godine na 10tak dana pred berbu grad (uh, ne znam da pisem one znakove za naglaaaasak, al ne graaad vec grad) smlatio sljive i bas poludeo.

Ma ovde nije muka do seljaka. On tu nije ništa kriv. Može samo da se nervira i opet nikom ništa. Muka je što zadnjih godina uopšte i nemamo protivgradnu odbranu. Koliko je toga samo propalo zato što je neko našao na tome da uštedi a za razne druge gluposti ima para.
gedza.73 gedza.73 22:01 03.02.2011

Re: ,,,

Oće grad osečinu i taj valjevski kraj. Baš srubi sve.
Sve li oće na seljaka.
Monilija ili grad. Ne može da omane.

Hari, od oluje po plastenik je gori onaj vodeni, težak sneg. Celu noć i dan ideš i skidaš da ne polomi šipke. Nije iznenadan, ali je isto tako efikasan.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:07 03.02.2011

Re: ,,,

Ma ovde nije muka do seljaka. On tu nije ništa kriv. Može samo da se nervira i opet nikom ništa. Muka je što zadnjih godina uopšte i nemamo protivgradnu odbranu. Koliko je toga samo propalo zato što je neko našao na tome da uštedi a za razne druge gluposti ima para.


A pazi koje bezobrazne cifre i razloge pominju.
Kao nekih par desetina hiljada evra nemaju pa zato.
Pa toliko mogu da skupe ovde na blogu, a to im je kao razlog da ne prave te rakete.
Ili drugi razlog kao nema magacina sa skladistenje a magacini vojni na sve strane prazni zvrndaju.
Opet, kazu, neki dil oko kupovine nekih aviona, pa ugradnja u cenu i taj rad.
mirelarado mirelarado 22:36 03.02.2011

Re: ,,,

uh, ne znam da pisem one znakove za naglaaaasak, al ne graaad vec grad


Мислиш на грãд? :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:33 03.02.2011

Re: ,,,

Мислиш на грãд? :)


Aha.
Al lako ti je kad pises cirilicom
Vidis ja jos ni ono čćšž nisam uvezbao :)
dirtyharry dirtyharry 21:00 04.02.2011

Re: ,,,

gedza.73
Oće grad osečinu i taj valjevski kraj. Baš srubi sve.
Sve li oće na seljaka.
Monilija ili grad. Ne može da omane.
Hari, od oluje po plastenik je gori onaj vodeni, težak sneg. Celu noć i dan ideš i skidaš da ne polomi šipke. Nije iznenadan, ali je isto tako efikasan.

Kod nas u Šumadiji (između Kruševca i Kraljeva) isto ume dosta da prošara. Ove godine nismo imali protivgradnu odbranu kao ni ostali tako da je mnogoima baš dosta štete nanelo nevreme i grad.

Obično pravimo one "jajaste" plastenike pa se na njema sneg ne zadržava previše, ali oni koji ih prave kao krov od kuća oni imaju takve probleme. Šta da radiš kolega, muke su to.
dirtyharry dirtyharry 21:08 04.02.2011

Re: ,,,

hoochie coochie man
A pazi koje bezobrazne cifre i razloge pominju.
Kao nekih par desetina hiljada evra nemaju pa zato.
Pa toliko mogu da skupe ovde na blogu, a to im je kao razlog da ne prave te rakete.
Ili drugi razlog kao nema magacina sa skladistenje a magacini vojni na sve strane prazni zvrndaju.
Opet, kazu, neki dil oko kupovine nekih aviona, pa ugradnja u cenu i taj rad.

Da, to je već opšte poznato. Bio sam napisao tekstić na tu temu kada je prošle godine nevreme sljuštilo pola Srbije. Krstio sam ga "Kako je Miladin Kovačević uništio svu letinu u Srbiji". Za gluposti ima milion dolara a za one koji poštenim radom pokušavaju da prežive i sastave kraj sa krajem, država ne može ni ono malo što treba da uradi.
fantomatsicna fantomatsicna 21:37 03.02.2011

Olujica, al izvolte..

Svakogodisnje ciklone.Naprimer tu pre neki dan Ciklon Wilma.Srecom jagode odavno obrane:) Nego zna li ko zasto ovim opasnim vetrovima daju samo zenska imena?
dirtyharry dirtyharry 20:53 04.02.2011

Re: Olujica, al izvolte..

fantomatsicna
Nego zna li ko zasto ovim opasnim vetrovima daju samo zenska imena?
Naravno da zna.
Kad dođu, svi su nežni i topli, a kad odu, odnose kuće, auta, sve...
Voja Radovanović Voja Radovanović 11:11 04.02.2011

blog

Potpuno te razumem...meni se desilo letos da ne skinem platno sa Muratovog šatora u dvorištu, pa mi je neki jači vetar sve šipke iskrivio...mislim...manja je verovatnoća da do toga dodje ako stoji samo konstrukcija...mada puno toga zavisi i od jačine vetra...pozz...
dirtyharry dirtyharry 20:55 04.02.2011

Re: blog

Šta da ti kažem kolega kad znaš kakve muke sa vetrom može čovek da ima. Nama kući je pre nekšto godina isto vetar nekoliko puta kudao najlone na plastenicima u pravom smislu reči (nisu bili kvalitetni ko oni engleski), ali šta da se radi, kreneš ponovo od početka... 'Fala na javljanju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana