Porodica| Život

Novak

robylad RSS / 02.05.2011. u 11:10

Novak Kokic
Novak Kokic
Nadao sam se da ce ovo pismo procitati iz kucne, mozda cak i iz bolnicke postelje, ali nazalost ce ove reci doci do njega dok se vecno odmara u nebeskoj postelji.


Nisam nezreo, niti vise toliko mlad da ne shvatam sta je zivot i da svaka osoba mora kad tad da napusti ovaj svet, ali meni nekako jos ne ide u glavu da sledeci put kada posetim moj dragi Kragujevac i Malu Vagu, da me tamo vise ne ceka moj dragi deda. Da svaki sledeci put ako zelim da ga vidim i pricam sa njim moram posetiti njegovo novo vecno konaciste. Ne znam da li cu se snaci prvi put. Mozda cu ga i dalje pogledom traziti po njegovom stanu i ocekivati da ce svakog casa da se pojavi iz svoje sobe, sedne na njegovo mesto na celu stola i otvori nam obojici hladno pivo i uz nasmejani brk sa zadovoljstvom popije gutljaj sa mnom. Iako sam veoma daleko sada od Kragujevca, nekako mi se cini da cak odavde cujem njegovo zvizduckanje koje ga je krasilo celog zivota, bar onoliko dugo koliko sam ga ja znao.


A malo sam ga znao. Uvek kada neko ode od nas zao nam je sto nismo rekli koliko nam znaci, poljubili svaki put kada smo ga videli, pa najzad i pricali bez prestanka sa njim ne ocekujuci da ce mozda ta jedna recenica biti i poslednji vas razgovor. Ja bih sada da se vratim malo u proslost, godinu dana i da umesto "drzi se deda" kazem "Hvala ti deda na genima, hvala na svakom osmehu koji si mi uputio i na zagrljaju koji i dalje osecam na svojim ramenima". Rekao bih mnogo toga, a nisam. Na rastanku pre mog odlaska sam rekao "drzi se deda", eto drzao se. Ali prekratko. Za mene je to bilo prekratko.


Telo mi je tuzno ne samo um, a srce mi jeca iznutra pri pomisli da je sada trebalo vec da budem u Srbiji. Da, imao sam plan da sve iznenadim i dodjem na slavu Svetog Djordja. Da svratim i do Kragujevca i podelim bar jos jedno pivo sa dedom. Imao je i deda plan koji verovatno nije bio ovaj, pa ni njemu nije uspelo da ga ostvari. Nekada ne znamo sta mozemo, a sta nas ceka. Taj spoj nasih zelja i realnosti koja nas ceka cesto prevari sve nase planove. Nikada nece biti dovoljno vremena da kazemo svim dragim osobama koliko nam znace, i kako bi bili izgubljeni nakon njihovog odlaska, ma koliko bili spremni na to.


A, bas nekako pred moj odlazak sam se zblizio sa njim. Odlazak na plac, sredjivanje okucnice i rostilj je bio nezaboravan. Grabulje u ruci, dizanje betonske ploce, okretanje cevapa na rostilju i smejanje za stolom do suza mi sada ne izlazi iz glave. I ne zelim da izadje. Zelim da ta scena zauvek bude u mom srcu jer sada taj osmeh nosim ja na drugoj strani planete. Mozda sam bas zbog njegovih gena ja uzeo gitaru u ruke davne 1995. godine ni ne znajuci da je deda svirao i pevao skoro celi zivot, mozda bas njegovi geni zalutaju na mojim slikama kada napravim grimase i kada se svi smeju a posle vidim da se tako i on glupirao na nekim slikama, pa mozda i njegov nemirni avanturisticki duh ima neke veze sto sam ja cak ovde. Mozda, ne znam, ali bih voleo da ima. Zeleo bih da verujem da makar malo ima uticaja na moje odluke iako ga nikad nisam pitao za savet. Zelim da verujem da je srecan zbog mene sto sam daleko u nepoznatom svetu iako mi nikad to nije stigao reci.


I, na kraju, zelim da verujem da je njemu sada lakse i lepse, ali i da zna ovo:


"Deda, nije fer da odes u cvetu starosti, taman smo se svi navikli na tebe..."

Dalibor Kokic
Snimci

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 11:23 02.05.2011

prvi

o, pa ti nam se vratio... pozdrav!
jesen92 jesen92 12:04 02.05.2011

...

...Pozdrav iz Kragujevca!!
...btw..tuzno ovo tvoje pisamce, bas si me rastuzio..
margos margos 12:09 02.05.2011

.....

Paradoksalno, koliko god se bojali, unapred, odlaska naših najbližih, čini mi se da kad smo tu, blizu, uz njih, na samom kraju, da se lakše podnese.
Sad tebi neko treba da kaže: ''Drži se...'
Moje saučešće.
gorio92 gorio92 12:57 02.05.2011

Deda

Moj dragi Deda, kako je to dobro zvuči.

Iskreno saučešće.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 13:08 02.05.2011

Re: Deda



Moje saučešće.
mrdax mrdax 13:18 02.05.2011

Moje

saucesce.


p.s. dobro je da si se vratio mada se nadamo veselijim temama.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:52 02.05.2011

;

divno pismo zaista. slicna su moja secanja na mog dedu
ddsonik ddsonik 15:15 02.05.2011

odlazak

Mnogo toga lepog si rekao. Biti daleko ne olaksava taj trenutak, cak sta vise, nekako ostaje taj osecaj 'da sam tamo'...kao da bi to nesto promenilo. A zivot ide dalje...dok ide
Ostaje ti to, 'drzi se' ili furaj svoj trip i dalje, to je jedini nacin da budes onima koji su otisli i dalje ti.
Meni je majka tako pre 2 godine otisla; na neko bolje mesto.
Pozdrav iz Shanghai-ja
lady_d lady_d 20:15 02.05.2011

nasi koji su otisli dok nas nije bilo

Iskreno saucesce Dalibore. Znam kako boli osecaj da je neko nama blzak otisao dok smo mi bili negde daleko. Moje druge godine izbivanja iz Srbije otisao je moj teca, nekako brzo i nenadano (evo vise od 10 godina pamtim nas poslednji susret, smeh i salu) a onda je deda nekako otisao tiho, onako tiho kako je i ziveo poslednjih godina razocaran podelama na "nase" i "njihove". Poslednja je otisla baka. Kad zatvorim oci jos uvek je vidim kako stoji na kapiji i posmatra me kako odlazim, mase dok god ne zamaknem iza coska. Poslednjih godina svaki put kad sam odlazila iz Srbije nas dve smo se pozdravljale... kao da se nikada vise necemo videti. Moja baka je imala svoju zutu ruzu (neka cudna ruza, velika kao drvo, uvek od maja do septembra punu cvetova), od kad je nema ni ruza nam vise ne cveta. Kad prodjem pored neke cvecare i ugledam zute ruze ne odolim im, kupim ogroman buket i imam utisak da je i ona tu, da posmatra moj novi svet. Uvek se pitam je li bila svesna koliko sam joj bila zahvalna za sva ona leta, jeseni, zime i proleca kad joj nije bilo tesko da nama (svojim unukama) ispuni svaku zelju.
fantomatsicna fantomatsicna 07:07 03.05.2011

Moj deda

I tvo i svi će otići a ostaviće nam tolika lepa sećanja.Saučešće i obradovah se da te vidim ovuda.
tritonka tritonka 10:32 03.05.2011

Deda

Znam kako ti je tesko. Imala sam srece da imam ne jednog nego dvojicu fenomenalnih, pravih kao iz najlepse price. Neverovatno je koliko mi nedostaju. Moja deca imaju dede koje kao da nemaju, tako da me je to naucilo da budem srecna sto sam ih imala i zahvalna sto ih se secam sa osmehom. Nije prosao ni jedan dan od kad ih nema da nisam jednom bar pomislila na njih, to znaci da se bar dva puta dnevno smejem. Oni ce stvarno ziveti onoliko dugo koliko ja budem zivela. Moj sin koji ima cetrnaest se zivo seca dobrote jednog mog dede i osmeha koji mu nije silazio sa lica dok oci nije zauvek zatvorio. Tako da ce on ziveti i duze.

ISKRENO SAUCESCE
3dm2 3dm2 14:07 03.05.2011

Novak

I, na kraju, zelim da verujem da je njemu sada lakse i lepse, ali i da zna ovo:


"Deda, nije fer da odes u cvetu starosti, taman smo se svi navikli na tebe..."



...''Ako ti jave: umro sam,
ne veruj
to ne umem.

Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast i čudno drag.

Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav letim, i živim
.''


:+

radekokic radekokic 20:33 03.05.2011

...zute boje uspomena...

Eto, padose mi na pamet one nase setne pesme; "zuta ruza s Dunava", "zute dunje iz Sambola"...

Cudna je to boja - zuta boja... Nekako je i topla i hladna.. simbol je za setu... I boja jeseni je zuta, kada se drvece oprasta od svojih listova... Eto, ne znam zasto, ni jesen nije, niti su zute dunje niti zute ruze, a meni se to ovih dana stalno mota po glavi... valjda mi godi lagani ritam i setna melodija... a povukle me na tu stranu zute ruze iz jednog ovde, setnog komentara...

Ali, ne brini, Dalibore, sve uvek ide tokom koji je vrlo predvidiv i ustaljen, od kako je sveta i veka. Svi dodjose na ovaj svet da ostave neki trag za sobom. Neko dubok trag svojom dobrotom, neko velikim delima, neko... ali sigurno je da svako nekako... ili duboko u dusi i srcu svojih najblizih, ili u kolektivnoj svessti...

I zato, jako je vazno biti sretan i zadovoljan svojim zivotom, kao sto je nas deda bio. Jer onda su i svi najblizi oko tebe sretni sa tobom i takvog te uvek gledaju i pamte. I tako je nas deda Nole uvek bio vedar i pun duha, bezbrizno zvizdukao, cak i nesvesan toga, dok se nekim sitnim poslom bavio, uvek nasmejan, spreman na salu i optimista - a sa smeskom na usnama je i otisao od nas, kao da kaze: "... ma haj'te, molim vas, cudna mi cuda - meni je sve potaman!... ".. Sa smeskom je ustvari ispratio on nas bas uoci svog 86. rodjendana i svoje slave, svetog Dordja, sa smeskom ispratio on nas, ne mi njega... i takvog cemo ga i nositi uvek i svuda sa sobom - coveka koji se smeska i sretno zvizduce...

Njegovo cetvoro dece i njegovih deset unucadi ima cime da se ponosi...
radekokic radekokic 08:55 04.05.2011

Re: ...na Djurdjevdan...

Jest' da bas i nema veze sa zutom bojom, al...

Djurdjevdan je dedina slava a to je i dan kada se nas deda rodio, pre 86 godina... i kako tek sada reci durdjevdanske pesme imaju svoje puno znacenje:

"... Djurdevdan zeleni,
svima osim meni...
Hej, Djurdjevdan je
a ja nisam s' onim koga volim..."


I jos nesto - dedina omiljena pesma:

" ... al' kako cu ja bez tebe,
kako ces ti bez mene,
kad dodju teski dani
kad odu svi jarani,
ka zamirisu jorgovani..."

... i upravo u to doba "kad zamirisu jorgovani" nas deda nas je ispratio na ovaj svet svojim seretskim osmehom...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana