Život

Aca Pandur

mikele9 RSS / 04.09.2012. u 15:38

image038.jpg 

Nemoj, nemoj molim te...nemoj da me diraš za grudi, ja sam poštena ženska!, utanjivši glasom ciči Aca Pandur na opšte veselje i neobuzdan smeh svih pa i mene samog. Sedimo u Kulturnom Centru (prvo se bife zvao Dva prijatelja  a onda nekim zaludnim partijcima zasmetao naziv, kao Mi i Oni prijatelji!, pa ga promenili u bife Novi Beograd. Posle naše izložbe, Zoran, Buda, Pera i ja, počeli da ga zovu Kulturni Centar i tako ostalo) predveče, septembar mesec, za tri stola na nazovi terasi ipred bifea. Kako, kako je rekla, viču neki jedva od smeha dolazeći do daha, terajući, što njemu nije bilo nimalo teško, naprotiv, Acu Pandura da do u beskraj ponavlja navodne reči moje tadašnje devojke Seke. A Mikele, šta je on rekao?, uskaču drugi. Aca udebljava glas: Samo ću da ih pomilujem...nego voliš li ti mene? Opet utanji glas: Znaš da te volim ali...Onda je sve u redu, kao mojim glasom, evo miluj i ti meni grudi. Gromoglasan smeh samo što nije polomio stakla na bifeu! Dosta bre pandurčino, pokušavam nemoguće, čuće Seka, čuće njeni, znaš da stanuju iznad bifea. Čuo svojim ušima, kaže Pandur uozbiljivši se, šetao ja parkom pre neko veče da odmorim dušu i nadišem se svežeg vazduha kad iza jednog grma čujem glasove, Seka i Mikele! Nisam imao nameru da prisluškujem ali čuh što čuh! Opet, takorekuć ponovo, zaglušan smeh.

U Kaplare sam se doselio 1965 godine. Iz Titograda. Posle uspešno položene mature u gimnaziji Slobodan Škerović. Krajem meseca juna. Imao sam nepunih devetnaest godina, do rođendana je falilo oko dva meseca. Prvi put u životu brat i ja smo imali odvojene/zasebne sobe. Činilo mi se da je to početak Raja! Sa ove ili bolje, ovolike distance, deluje mi smešno i pomalo tužno ali ja sam se kao devetnaestogodišnjak i budući student, osećao vrloveoma matoro i seriozno. Pred matursko veče koje smo zakazali u baru hotela Crna Gora uz veliki otpor našeg razrednog Branka Đurišića, šetali smo ulicom Slobode, glavnom ulicom, na temperaturi od oko 38 stepeni, obučeni u odela sa obaveznim kravatama i uglancanim cipelama. Činilo nam se da je ceo svet naš! Taj osećaj me nije napustio ni kad sam se doselio u Kaplare.

Ipak, novi grad, šta grad, gradurina u odnosu na tadašnji Titograd koji je u to vreme imao manje od 30.000 stanovnika, novi ljudi, posebice u našem soliteru! Svi oni su se uselili u sedmicu  još u novembru 1964 godine, upoznali, počeli da se druže, da izlaze zajedno, prave žurke...naravno, mislim na moje vršnjakinje i vršnjake. Tad sam se setio onog: Bolje biti prvi u selu nego drugi u gradu! Ipak, poslovicu sam zadenuo za pojas, kakav bre prvi, drugi, š'a se to mene tiče! Nije prošlo više od petnaest dana a ja sam se već osećao kao riba u vodi. Pre svega, moje atletsko telo i nebesko plave oči, nisu mogli da prođu nezapaženo među mnogobrojnim jačim polom. Postao sam hit! Dugokosa, plavokosa, dugonoga, prelepo građena Seka, prva je osvojila moje srce i ostale delove mog vitkog, snažnog, preplanulog, nebildovanog  ali sportski razvijenog tela. Ah da, i moju dušu! To što je bilo i događalo se između Seke i mene, s moje strane ostalo bi zauvek tajna, nedostupna tuđim ušima, ali! U avgustu sam otišao na letovanje u Dubrovnik, Seka bila poranila da bi mi mahnula s balkona pri polasku, dogovorili smo se da pišemo jedno drugom. I bi tako. Pisao sam joj i svakodnevno dobijao njena pisma. Kad sam se vratio, ne raspakovavši stvari, izašao sam na terasu da popušim cigaretu. A ti tako... dočekala me moja prva komšinica Ksenija, terasu nam je delila pregrada visine oko metar, Seka ovde čeka i plače a ti u Dubrovniku, menjaš devojke, k'o pčela, s cveta na cvet! Šta pričaš bre, kakve devojke...Čitala mi je Seka tvoja pisma a Nada nam je redovno slala izveštaje, Bojana, Branka, Snežana, Lola, Gordana...da nabrajam još? A pričala mi je ranije i ono za Lipu u parku i ono...i ono...Priznaj i ti bi da me probaš, krenuo sam u kontranapad? Prvo se ti razjasni sa Sekom pa ćemo videti, reče Ksenija i uđe u sobu. Nije bilo lako! Sedeli smo na našoj klupi u parku preko puta Kaplara, Seka je plakala i plakala...eto ti, ja po ko zna koji put: Ko baba o uštipcima, ja pa ja, o meni, o sebi, o sebi, o meni...dosta bre! Još samo ovo, stekao sam i drugare par excelance! Bilo nas je oko četrdesetak, skoro svi isto godište, godina manje ili više. Govorim o Kaplarima a imao sam i u Beogradu drugare, od Dorćola do Zvezdare. Mali Beograd bio tada.

Za razliku od Pece, Bude, Miljenka skočimiša, Duće, Bate, Vatre, Ljubiše, Vlade Maca, mene....Aleksandar Petrović je po naredbi svog strogog oca, upisao Saobraćajni fakultet. Pošto je njemu u životu bilo najvažnije dobro zezanje a saobraćajni fakultet je tretirao kao lanjski sneg, podrazumeva se da osim predvojničke obuke (jaka šestica!) nije položio ni jedan ispit. Otac ga pod hitno ispiše i preko nekih veza upiše u saobraćajnu miliciju, moglo se tad, a sad tek! Odmah mu prikačilo nadimak Pandur. Aca, zgodan, plavook, visok skoro dva metra, jedva se uvlačio u pandurskog Fiću kad je trebalo ići na neki uviđaj. Radio on to sasvim pristojno, zavoleli ga i počeli da mu poveravaju i regulisanje saobraćaja na nekim od ključnih raskrsnica u Beogradu. Nije baš bio baletan kao Jovan Bulj ali je onako visok ulivao vozačima strahopoštovanje. Sećam se jednom, zaradili Vlada Biljac i ja velike pare, on na Đerdapu a ja na sajmovima nameštaja i mode, pokupili po kraju koga smo našli, potrpali u dva taksija i pravac Šumatovac. Idemo kroz tek otvoren Terazijski tunel, na izlasku, još nisu bili postavljeni semafori, Aca pandur regulira saobraćaj! Već malo pod gasom, otvorimo prozore i počnemo da se deremo: Š'a je pandur, š'a si se razmah'o k'o vetrenjača, imamo hitan slučaj, puštaj nas...Taksistu samo što nije strefila srčka! Grlo mu se steglo, reč ne može da izgovori, samo maše rukama i gleda nas molećivo: Ne braćo ako boga znate! Aca se laganim korakom namrštenih obrva primače taksiju: Vozačku i saobraćajnu! Taksista ne zna kako se zove a kamo li gde su mu dokumenta. Vide Pandur da će ovaj da rikne, potapša ga po ramenu: Dobro je burazeru, znam mangupariju, otvori vrata i izljubi se s nama: Gde ste se uputili dobri ljudi? U Šumu, mi u glas. Eto i mene, za sat vremena mi ističe smena.

Družili smo se svakodnevno, mi cevčili a Pandur samo srkne ponekad ali je tu, prisutan, što bi rekli: Na broju. Oženili smo se nekako u isto vreme, možda on, godinu kasnije. Odselio se od matorih u Paviljone, u kraj u kome je odrastao, sećam se da ga je Žorž zvao striktno Aleksandre i Pera Jelušić. Bivao sam kod njega često, ženica mu do ramena, draga i mila, iz aviona se videlo da se vole. Uskoro saznaše da ne mogu da imaju dece. Aca obožavao klince, mazio sve koje sretne, uvek u džepu imao bombone ili žvake. Prođe godina, dve, tri...njih dvoje sve više počeše da liče na pokisle kokoši, zapustiše se, Pandura su često vraćali kući da se obrije. Poče sa posla da dolazi direkt u Kulturni Centar. Nasloni se onako visok desnim laktom na pocinkani šank, na drugom kraju šanka bilo je mesto Bože Kambodže. Mara mu i ne pitajući, donosi špricer. Jedan, dva, tri, znao je da popije i po tri litra špricera. Ubrzo umesto Pandur, počeše da ga zovu Aca Špricer. Znao je i dalje da uleti s nekim štosom ali sve ređe i nekako kiselo, kao preko volje. Trajalo je to neko vreme, Aca sve tmurniji, ne obraća pažnju na poveliku gomilu fleka na uniformi a onda nestade. Život zajebant učini svoje, kako je vreme prolazilo, sve manje je pominjan u K.C. Onda stiže, ko je doneo, ne sećam se, vest: Umro Aca Pandur! Smrt mu je vratila prvobitni nadimak. Tako se i oprostismo od Ace Pandura.



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

doloreshaze doloreshaze 16:01 04.09.2012

Blago vama

Aca Pandur, Zoran, Buda, Pera, Peca, Miljenko skočimiš, Duća, Bata, Vatra, Ljubiša, Vlada, Vlada Biljac...

Bogatstvo.


mikele9 mikele9 16:05 04.09.2012

Re: Blago vama

Aca Pandur, Zoran, Buda, Pera, Peca, Miljenko skočimiš, Duća, Bata, Vatra, Ljubiša, Vlada, Vlada Biljac...

Bogatstvo.


Bogatstvo nego šta! Na žalost, neki nisu više živi ali nastavljaju da žive u meni
doloreshaze doloreshaze 16:08 04.09.2012

Re: Blago vama

Sudeci po divnim pricama koje ovde povremeno delite sa nama, vrlo su zivi. To je vazno!
antioksidant antioksidant 17:43 04.09.2012

Re: Blago vama

doloreshaze
Sudeci po divnim pricama koje ovde povremeno delite sa nama, vrlo su zivi. To je vazno!

amen za ovo
mikele9 mikele9 19:02 04.09.2012

Re: Blago vama

Sudeci po divnim pricama koje ovde povremeno delite sa nama, vrlo su zivi. To je vazno!

amen za ovo

Iako smo se fizički rastali, u srcu su mi i dalje živi!
mirelarado mirelarado 19:15 04.09.2012

Re: Blago vama

Iako smo se fizički rastali, u srcu su mi i dalje živi!


Због тога се и пишу најлепше приче.
mikele9 mikele9 19:37 04.09.2012

Re: Blago vama

Због тога се и пишу најлепше приче.

Drago mi je da tako misliš
sonja.m sonja.m 16:35 04.09.2012

rodjendan

Mikele procitala sam tvoju slatku pricu i videla na
fejsu da treba da ti cestitam rodjendan.
mikele9 mikele9 19:04 04.09.2012

Re: rodjendan

Mikele procitala sam tvoju slatku pricu i videla na
fejsu da treba da ti cestitam rodjendan.

Hvala ti draga Sonja
margos margos 20:50 04.09.2012

Re: rodjendan

Da se priključim: Miškoci, da si živ, zdrav, ves'o i dugovečan, paaa... kol'ko treba... :)))



I da pišeš o Kulturnom centru... Znaš da je moj omiljen lik onaj Francuz, što ga majstor poteg'o francuskim ključem :) A Mara je, kanda jedini ženski lik u KC-u, al' vas trpela muški.
mikele9 mikele9 22:12 04.09.2012

Re: rodjendan

Da se priključim: Miškoci, da si živ, zdrav, ves'o i dugovečan, paaa... kol'ko treba... :)))



I da pišeš o Kulturnom centru... Znaš da je moj omiljen lik onaj Francuz, što ga majstor poteg'o francuskim ključem :) A Mara je, kanda jedini ženski lik u KC-u, al' vas trpela muški.

Hvala Margoci, ćeraćemo dok se mogne
Pisaću o K.C.-u, Francuza Šoleta nema odavno al' mi je pred očima kao da je živ!
Mara jeste nezaobilazna ali nije jedini ženski lik. Šefica Gina je posebna priča, posvetiću i njoj jedan tekst
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:03 05.09.2012

Re: rodjendan

Lepa prica. I tužna. Ali pre svega lepa. Nemam neki komentar, osim da se zahvalim na tekstu i pridružim čestitkama za srećan rođendan.
mikele9 mikele9 07:43 05.09.2012

Re: rodjendan

Lepa prica. I tužna. Ali pre svega lepa. Nemam neki komentar, osim da se zahvalim na tekstu i pridružim čestitkama za srećan rođendan

Život je okean tužnih priča. I lepih. Ponekad idu sjedinjene. Pitam se često da li ih pišem sebe radi a onda...ne, pišem ih zato što imam neodoljivu potrebu da neke meni drage ljude sačuvam od zaborava, makar i na ovaj način.
Hvala tebi
milisav68 milisav68 08:43 05.09.2012

Re: rodjendan

mikele9

Pisaću o K.C.-u, Francuza Šoleta nema odavno al' mi je pred očima kao da je živ!
Mara jeste nezaobilazna ali nije jedini ženski lik. Šefica Gina je posebna priča, posvetiću i njoj jedan tekst

Ništa ja to ne verujem, obećanje ludom radovanje.


ps.Srećan rodjendan uz pesmu....
mikele9 mikele9 15:31 05.09.2012

Re: rodjendan

Ništa ja to ne verujem, obećanje ludom radovanje.


ps.Srećan rodjendan uz pesmu....

Kako bre Milisave...ludom radovanje? A ovaj tekst?
Hvala ti na čestitci a pesmu si mi odabrao...
milisav68 milisav68 16:22 05.09.2012

Re: rodjendan

mikele9

a pesmu si mi odabrao...

Što, kad
menjaš devojke, k'o pčela, s cveta na cvet!

pa si zbog toga veseo.
mikele9 mikele9 17:01 05.09.2012

Re: rodjendan

mikele9

a pesmu si mi odabrao...


Što, kad

menjaš devojke, k'o pčela, s cveta na cvet!


pa si zbog toga veseo.

Bre Milisave, to je bilo kada bejah mlađan ja
A veseo sam po prirodi
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 16:43 04.09.2012

Blic mladosti

menjaš devojke, k'o pčela, s cveta na cvet!



Sad razumem zašto si ti jedan veseo čiča.
mikele9 mikele9 19:07 04.09.2012

Re: Blic mladosti

Sad razumem zašto si ti jedan veseo čiča.

Veselje me održalo
buba_truba buba_truba 21:18 04.09.2012

Re: Blic mladosti

bratja_vukojebitj
Sad razumem zašto si ti jedan veseo čiča.

Za ovo bih ga banovala doveka!

Mikele, tebi i
mikele9 mikele9 22:18 04.09.2012

Re: Blic mladosti

Za ovo bih ga banovala doveka!

Mikele, tebi i http://www.en.kolobok.us/smiles/other/heart.gif

Draga Bubo, mekog sam ti ja srca, nikad nikog nisam banovao. A i čiča sam, čemu kriti
Hvala ti na cveću i srcu koje koliko vidim, neće da mi se otvori
buba_truba buba_truba 09:06 05.09.2012

Re: Blic mladosti

Ne znam što neće? Kod mene se vidi i a bogami i pulsira
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 11:18 05.09.2012

Re: Blic mladosti

Ah ... Trubačice, oduševila si me: bacila si srce dragom Mikeleu.

Zanimljiva je i meni ova njegova priča, ukradena ... od prošlosti i od smrti.

Sa Žoržom i Perom Jelušićem, kao sporednim likovima ...

Ma ... uživao sam!
mikele9 mikele9 15:34 05.09.2012

Re: Blic mladosti

Ne znam što neće? Kod mene se vidi i a bogami i pulsira

Pulsira zato što si ti MAHER a ja smotanko
mikele9 mikele9 15:40 05.09.2012

Re: Blic mladosti

Ah ... Trubačice, oduševila si me: bacila si srce dragom Mikeleu.

Zanimljiva je i meni ova njegova priča, ukradena ... od prošlosti i od smrti.

Sa Žoržom i Perom Jelušićem, kao sporednim likovima ...

Ma ... uživao sam!

Drago mi je da si uživao. Smrt jeste neminovnost ali smo zato mi tu da joj otrgnemo ili što ti kažeš, ukrademo drage ljude i događaje, druženja i zajednička zezanja.
milivoje_bg milivoje_bg 17:20 04.09.2012

Лепо !

Лепо тужна прича !
mikele9 mikele9 19:13 04.09.2012

Re: Лепо !

Лепо тужна прича !

Život ti je to Milivoje. Kako napisa onaj naš Vladika i pisac (a sad inozemac, ne svojom voljom) Njegoš: Čašu meda još niko ne popi, da je čašom žuči ne zagrči, smiješane najlakše se piju.
milivoje_bg milivoje_bg 19:27 04.09.2012

Re: Лепо !

mikele9
Лепо тужна прича !

Život ti je to Milivoje. Kako napisa onaj naš Vladika i pisac (a sad inozemac, ne svojom voljom) Njegoš: Čašu meda još niko ne popi, da je čašom žuči ne zagrči, smiješane najlakše se piju.

Ако је некима иноземац - мени није (а свега једном сам био у тим крајевима, довољно да знам да нисам у иноземству) !
Оно што је у овој причи за мене посебно занимљиво место је способност младости да се повеже за врло кратко време у братства која остају заувек. Могуће и због недостатка лимитирајућег утицаја искуства - ко ће га знати.
mikele9 mikele9 19:41 04.09.2012

Re: Лепо !

Ако је некима иноземац - мени није (а свега једном сам био у тим крајевима, довољно да знам да нисам у иноземству) !
Оно што је у овој причи за мене посебно занимљиво место је способност младости да се повеже за врло кратко време у братства која остају заувек. Могуће и због недостатка лимитирајућег утицаја искуства - ко ће га знати.

Nije ni meni, niti će ikada biti! Politika je veliko zlo koje uvek ima za cilj bilo kakvo razdvajanje.
Mislim da to nije samo sposobnost mladosti i neiskustva, ja i dalje stičem prijatelje...mada moram da priznam, uglavnom jačeg pola, mislim naravno na žene
predatortz predatortz 19:42 04.09.2012

Velika familija

Mnogo braće i rođaka ima tvoj Aca.
Velika familija, ima ih na sve strane.
Braća po sudbini...
mikele9 mikele9 19:45 04.09.2012

Re: Velika familija

Mnogo braće i rođaka ima tvoj Aca.
Velika familija, ima ih na sve strane.
Braća po sudbini...

Tužno ali istinito.
predatortz predatortz 19:56 04.09.2012

Re: Velika familija


Tužno ali istinito.


Evo, vrtim film, prisećam se par Aca iz mog okruženja.
Bude mi asocijaciju na one dečije prskalice.
Blistaju,veselo vrcaju svetlost svud oko sebe, naglo počnu da tinjaju... I sagore!
mikele9 mikele9 22:22 04.09.2012

Re: Velika familija

Evo, vrtim film, prisećam se par Aca iz mog okruženja.
Bude mi asocijaciju na one dečije prskalice.
Blistaju,veselo vrcaju svetlost svud oko sebe, naglo počnu da tinjaju... I sagore!

Da je samo Aca Pandur, od nas četrdesetak, bilo ih je još bar petnaest!
miloradkakmar miloradkakmar 20:40 04.09.2012

Osmeh

Od radosnog do blesavog osmeh na licu, što kažeš takav je život.

Imao sam i ja, polovinom '70-ih, prijatelja Pandura. Čuvao Žeželjev most, odnosno prugu. Noćima smo šetali i govorili poeziju. Znao je napamet više pesama od mene.
mikele9 mikele9 22:30 04.09.2012

Re: Osmeh

Od radosnog do blesavog osmeh na licu, što kažeš takav je život.

Imao sam i ja, polovinom '70-ih, prijatelja Pandura. Čuvao Žeželjev most, odnosno prugu. Noćima smo šetali i govorili poeziju. Znao je napamet više pesama od mene.

Puno mojih prijatelja je radilo u panduraciji, Aca, Pera (postao viši inspektor), Vatra i Miljenko (u saveznom SUP-u), Moma (postao inspektor)... Osim Mome koji je diplomirao na policijskoj akademiji, ostali su završili Pravni fakultet. Sa nekima se i danas srećem i družim a teme su nam veoma široke.
st.jepan st.jepan 00:43 05.09.2012

Re: Osmeh

Puno mojih prijatelja je radilo u panduraciji, Aca, Pera (postao viši inspektor), Vatra i Miljenko (u saveznom SUP-u), Moma (postao inspektor)... Osim Mome koji je diplomirao na policijskoj akademiji, ostali su završili Pravni fakultet. Sa nekima se i danas srećem i družim a teme su nam veoma široke.

Pokušavam da se prisetim, ali začudo, izgleda da nemam nikakvu pandursku vezu.
Nadam se da mi neće zatrebati, no ako ipak zatreba, znaću ko je ima.

Inaće, evo i ovde:
Srećan ti, druže, rodjos!
mikele9 mikele9 07:47 05.09.2012

Re: Osmeh

Pokušavam da se prisetim, ali začudo, izgleda da nemam nikakvu pandursku vezu.
Nadam se da mi neće zatrebati, no ako ipak zatreba, znaću ko je ima.

Inaće, evo i ovde:
Srećan ti, druže, rodjos!

Bolje da ti ne zatreba Ovi što su još živi, u penziji su i ne mogu ni sebi da pomognu a kamo li tebi ili meni.
Hvala druže.
ddsonik ddsonik 05:11 05.09.2012

Drugari

Lepa prica o drugarima i vracanje u neko drugo vreme, atmosferu...Hvala Mikele!

Zelim ti srecan rodjendan i da uvek ostanes ovako mlad kao sto si sada!

nisam mogao da ne primetim detalj da Aca nije mogao da ima dece i da je mozda to deo njegove tuzne price...moji jako dragi drugari imaju isti problem i prosle godine, posle 15 zajednickih godina zivota, rasturise se...nisam niti mogu da ulazim u detalje; bitno mi je samo kako su sada...cini mi se da je pritisak okoline ipak prevelik za neke i samo jednog dana popuste pod istim...ali, teska je to tema i tesko je biti pametan...

Prica me je svakako izvukla iz ove sulude gradske vreve; zeljno ocekujem nastavke

Puno srdacnih pozdrava
mikele9 mikele9 07:59 05.09.2012

Re: Drugari

Lepa prica o drugarima i vracanje u neko drugo vreme, atmosferu...Hvala Mikele!

Zelim ti srecan rodjendan i da uvek ostanes ovako mlad kao sto si sada!

nisam mogao da ne primetim detalj da Aca nije mogao da ima dece i da je mozda to deo njegove tuzne price...moji jako dragi drugari imaju isti problem i prosle godine, posle 15 zajednickih godina zivota, rasturise se...nisam niti mogu da ulazim u detalje; bitno mi je samo kako su sada...cini mi se da je pritisak okoline ipak prevelik za neke i samo jednog dana popuste pod istim...ali, teska je to tema i tesko je biti pametan...

Prica me je svakako izvukla iz ove sulude gradske vreve; zeljno ocekujem nastavke

Puno srdacnih pozdrava

Prijatelju, hvala ti na lepim željama.
Svakoga od nas nešto ruši i urušava, potrebna je izuzetna mentalna snaga i pomoć druge strane da bi se problem doveo na pristojnu meru i nastavio život. To nije ni malo lako i mnogi u toj borbi podlegnu.
Pozdrav trojcu iz Šangaja

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana