Filozofija| Zdravlje| Život

To Be a Smoker, Or Not To Be /That Is Not The Question.

dali76 RSS / 22.03.2014. u 01:53

 

Morao sam  da prestanem  da pušim da bih poceo ozbiljno razmišljati o pušenju. Mozak bez nikotina bolje razmišlja o nikotinu, il je možda obratno, nisam siguran.

Elem, vec treći dan prestanka pušenja, kad porivi za cigaretom postaju najjači, počeo sam o pušenju  razmišljati kao o filosofskom pitanju. Da, naravno, ukoliko se o pušenju razmišlja u kontekstu zdravlja, nema tu čovek o čemu razmišljati- sem kazati  zbogom cigareti i zdravo djaci.

Da li je moje prrebacivanje teme pušenja u polje filozofije, bio samo odličan izgovor? Hm, to je samo po sebi filosofsko pitanje, no krenimo redom. 

Nisam pušio pušenja radi, kao sto ne čitam čitanja radi ili kao sto ne pišem pisanja radi. Sve su ovo, meni licno, užitci u kojima sam uživao. Problem leži u tom  sto su svi navedeni užitci prožeti duvanskim dimom pa u nedostatku istog, tako se barem čini, ništa više nije kao što je bilo, ni čitanje, ni pisanje pa ni samo razmišljanje na ovu ‘il bilo koju drugu temu.

Strah od prestanka pušenja je strah od nemogućnosti da uživaš u stvarima koje bez dima ustvari gube dobropoznat okus ili šmek. Sa druge strane, činjenice  koje pokušavaš na silu da  ubaciš u mozak, a odnose se na to  da radiš nešto  dobro za  svoje  zdravlje, koliko god bile istinite, isuviše  su slabe i bledunjave da bi ti  nadomestile ono što gubiš prestankom  pušenja.

Nepušačima nije naravno jasno šta to pušači gube, sem dobrano uvećane šanse za  jednu od mnogih bolesti  koje uzrokuje cigareta sa svojih 4000 sastojaka od kojih nema jednog da valja. 

Nerazumevanje pušača i nepušača je razumljivo. Uostalom, i sam sam smatrao da nepušači ne znaju šta propuštaju kad posle dobrog obroka, završenog posla, napisanog bloga, stresnog dana  ili uz razgovor i piće zapališ cigaretu...osetiš  taj  smirujuci uticaj nikotina na receptore u mozgu.

Prvih dana prestanka je bilo teško, makar meni. Medjutim, simptomi odlaska nikotina iz organizma koliko god bili  nelagodni  ipak prodju. Cak i porivi za cigaretom se razrede, a njihov intenzitet postaje sve slabiji. Nauči čovek relativno brzo  da  ponovo počne da radi sve one stvari koje je nekad radio uz duvanski dim. Ja recimo prvi dan nisam bio sposoban napisati komentar, a sad eto pišem blog bez duvana/ i to sa kvačicama  : )

Uprkos svim ovim pozitivnim stvarima,  jedan problem je ostao: da li sam sretan? Hm, pa da, jesam. Ne trujem se više; štedim svakodnevno. Fizički se osecam bolje, ili mi se bar tako čini. Ustvari, čekaj, ipak ne baš. Nisam sretan.

Imam osećaj da sam trampio  nešto u čemu sam uživao,  zarad  mogućnosti da smanjim rizik od bolesti, odnosno da sebi  produžim život. Drugim rečima, žrtvovao sam siguran užitak zarad nečega što se može podvesti pod  statistiku ili verovatnoću.

Dao sam nešto što je bilo sigurno za nešto što je verovatno; prilicno loš deal. Ostao je prazan prostor koji zjapi, preti da nervozu pretvori u konstantno stanje svesti.

Ako čovek pušenje stavi u ovakav okvir, tu nema pomoci ni od medikamenata, ni od pozitivnih efakata po zdravlje, tapšanja po ramenu, ili  od zastrašajuće statistike. Sa druge strane, ovo je, makar za mene, bio jedini način da se problem postavi, kako bi se isti rešio, trajno.

Nije  pitanje  hocu li se moći "odbraniti" od poriva za pušenjem koji ionako vremenom  postaju  sve redji i sve slabiji, već je krucijalno pitanje  hoću li uspeti uživati u nepušenju isto onoliko koliko u pušenju? Hoću li  pronaći nacina da osetim užitak slobode od zavisnosti  ili ću to samo glasno ponavljati kao napamet naucenu frazu, a duboko u sebi zavideti onim što robuju užitku nikotina.

Jasan odgovor na ovu dilemu nisam imao, ali ono sto se nadziralo nije zracilo optimizmom, naprotiv.

Utakmice koje vodimo u sebi, protiv sebe su najteže utakmice. Ljudi uz nas, iako bitni, su često publika koja nam da aplauz kad zabijemo gol, ili kad je slažemo da smo ga zabili.

Medjutim, Neko iz publike, iako sa namerom, a opet totalno nenamerno, može nam nabaciti šansu ili loptu za cist gol.

Blogokolega Bojan Budimac mi je jedan takav  zicer poklonio knjigom "The Easy Way to Stop Smoking"(Allen Carr).

Zahvaljujuci Budimcu, odnosno pomenutom Alenu Caru, trenutno vodim u toj mojoj utakmici po prvi put uživajuci u užitku nepušenja.

Dotičnom sam autoru, usput  prešavši  preko nekoliko  budalaština, dozvolio da me "uhvati" za ruku i odvede ne pred ogledalo, vec direktno na teren moje utakmice, u moju glavu, i tamo mi postavi  nekoliko  krucijalnih pitanja  koje se mogu svesti na :

Pušenje, čemu?

O mom "dijalogu" sa knjigom, mojim odgovorima i kako je meni pomogla knjiga, u sledecem blogu, a  zašto ne, možda i u komentarima.



Komentari (149)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 02:12 22.03.2014

Budimac

U al mu je pomoglo, prestao da puši, i nema ga više (mislim na blogu, naravno).

Dali, nisam nikad pušio, tako da verovatno ne mogu da kažem da razumem tačno o čemu pišeš. Ali smem da ti odam priznanje na odlučnosti i zaokretu koji si napravio ka zdravijem životu.

Pajz sad samo da se ne ugojiš, viška kilograma se oslobadja verovatno teže nego zavisnosti od nikotina. Znači, hleb, testo uopšte, slatkiši i pivo - nikako! I bolje masan doručak, nego cerealije.

Filip2412 Filip2412 02:14 22.03.2014

Re: Budimac

srdjan.pajic
nisam nikad pušio
uzalud ti zivot prolazi...



imo sam jednog pakistanca na poslu, on te pita jel pusis a ako kazes NE, pita Why, you poor?
hoochie coochie man hoochie coochie man 02:18 22.03.2014

Re: Budimac

Znači, hleb, testo uopšte, slatkiši i pivo - nikako!


Znači kad baciš duvan bacaš i hleb, testo, slatkiše i pivo.

A zazuvrat dobiješ jedno lepo možda
dali76 dali76 02:30 22.03.2014

Re: Budimac

A pivo bez nikotina!!
Ko da se vratis u srednju skolu)))
Priceless !!!

dali76 dali76 02:30 22.03.2014

Re: Budimac

A pivo bez nikotina!!
Ko da se vratis u srednju skolu)))
Priceless !!!

blogovatelj blogovatelj 02:34 22.03.2014

Re: Budimac

Dali, nisam nikad pušio, tako da verovatno ne mogu da kažem da razumem tačno o čemu pišeš.


Pušenje je jedini način da uzdahneš a da se to ne primeti, da pustiš suzu a da to ne shvate kao plač.

Ivo Andrić


Verovatno nisam tačno citirao od slova do slova.

A ima i ovo:

- Koje su tri najbolje stvari na svetu?
- Piće pre i cigara posle.

Da, prestaću da pušim jednog dana. Stvarno bih to voleo više nego išta u životu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:38 22.03.2014

Re: Budimac

hoochie coochie man
Znači, hleb, testo uopšte, slatkiši i pivo - nikako!


Znači kad baciš duvan bacaš i hleb, testo, slatkiše i pivo.

A zazuvrat dobiješ jedno lepo možda


Pa, ako hoće da i u šezdesetoj izgleda lepo kao Putin, onda nema kukumavčenja i izvlačenja. Samo stroga disciplina. Dakle, po pečeni jelen, golim rukama zadavljan i odran, za doručak, ručak i večeru. Bez hlčeva*. A za užinu - punjeni armadilo, mislim, toga baš ima tamo dole u Teksasu, kod Dalija.

*hlčeva?
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:45 22.03.2014

Re: Budimac

dali76
A pivo bez nikotina!!
Ko da se vratis u srednju skolu)))
Priceless !!!



Hehehe, odo sad da ogulim jedno pivce.
blogovatelj blogovatelj 03:07 22.03.2014

Re: Budimac

Pa, ako hoće da i u šezdesetoj izgleda lepo kao Putin,




Kako da te čovek posle ne obožava
mariopan mariopan 21:07 22.03.2014

Re: Budimac

hoochie coochie man
Znači, hleb, testo uopšte, slatkiši i pivo - nikako!


Znači kad baciš duvan bacaš i hleb, testo, slatkiše i pivo.

A zazuvrat dobiješ jedno lepo možda



Lepo ga hrabriš i podržavaš, zloćo jedna
Filip2412 Filip2412 02:36 22.03.2014

...

A pivo bez nikotina!!
Ko da se vratis u srednju skolu)))
a jel pijes ova amercka?

Ja otkad sam probao IPA ne vracam se na lager. Pijem uglavnom piva koja se proizvode u krugu od 100km u malim pivarama. Unfiltered IPA ima zestok ukus, mozda zaboravis na cigaru a i zdravo je, pomaze promet masnoca + smiruje zivci.
Za leba i secer je u pravu pajic a za pivo ga ne slusaj

inace... ja ostavljam cigare vec par godina, ne pusim po nedelju dana onda kupim paklu i zavrsim je za dva dana i sve tako

blogovatelj obrati paznju ako do sada nisi... meni je omiljen Mad Tom Muskoka (mnogo bolji na tap u dobrom pabu nego u flasi) a u poslednje vreme Boneshaker
Amsterdam Boneshaker IPA


dali76 dali76 02:55 22.03.2014

Re: ...

Ukoliko stvarno imate volju, preporucujem knjigu koju pominjem. Znam da zvuci blesavo,ali meni je mnogo pomogla..knjiga:)))
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:57 22.03.2014

Re: ...

Felipe
Za leba i secer je u pravu pajic a za pivo ga ne slusaj


E, jebi ga sad, ja sam ovo napisao u najboljoj nameri, plus je naučno osnovano. Pivo ima puno šećera, i ugljenih hidrata, što možeš da vidiš po tome ako popiješ flajku ili dve, vrlo brzo osetiš glad. To je zato što toliko šećera prouzrokuje obilato lučenje insulina, a to onda stvara osećaj gladi. Slično je i sa svakim drugim alkoholom, jedino što rakijicu ne možeš da popiješ u tolikim količinama kao što možeš pivo. Doduše, kako ko...



Filip2412 Filip2412 03:05 22.03.2014

Re: ...

paaiic
Pivo ima puno šećera, i ugljenih hidrata
koji si ti partibrejker...

OK, naravno, zavisi ko je cemu sklon. Ja ne pijem puno, vec kvalitetno, dva tri puta nedeljno ali zato svaki dan u djim, a ostrim se i na freeclimbing uskoro.
blogovatelj blogovatelj 03:11 22.03.2014

Re: ...

blogovatelj obrati paznju ako do sada nisi... meni je omiljen Mad Tom Muskoka (mnogo bolji na tap u dobrom pabu nego u flasi) a u poslednje vreme Boneshaker


Negde na Bathurst i Bloor, sa južne strane, ima kafić što ima mnogo dobro pšenično domaće pivo.
Zaboravio sam kako se zove, odo po Gugl mapama da ga tražim.


PS.
Meni ta IPA kanadska tamnocrvena piva baš ne leže.
Favoriti su mi Češka, Nemci i Japonci.
Warsteiner, Saporo i Staropramen.
Mogu i ostala srednjeevropska da pijem, ali ovo su mi favoriti.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:15 22.03.2014

Re: ...

Filip2412
paaiic
Pivo ima puno šećera, i ugljenih hidrata
koji si ti partibrejker...

OK, naravno, zavisi ko je cemu sklon. Ja ne pijem puno, vec kvalitetno, dva tri puta nedeljno ali zato svaki dan u djim, a ostrim se i na freeclimbing uskoro.


Pa nije, bre, nego vi ovde minirate čoveka, i umnožavate napor koji ulaže u ostavljanje poroka. Već vidim Dalija, kako ostavlja blog, i užurbano piči ka obližnjem liquor store-u, da se snabde ovim tvojim pale ale-om, ili šta već voli. I misli u sebi, ok, od ponedeljka - teretana, krosfit, ma i friklajmbing, ako treba.
a_jovicic a_jovicic 03:23 22.03.2014

Re: ...

srdjan.pajic
Felipe
Za leba i secer je u pravu pajic a za pivo ga ne slusaj

Slično je i sa svakim drugim alkoholom, jedino što rakijicu ne možeš da popiješ u tolikim količinama kao što možeš pivo.

Pretpostavljam da je vama s' one strane "bare" verovatno teže da nabavite belgijska Trappist piva ali ako ih se slučajno dočepate to ne ispuštajte. Malo su jača nego obično (znaju da idu 9% i više) ali bar ne moraš da se nalivaš a ukus im je vrlo interesantan (tamna pogotovo)
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:30 22.03.2014

Re: ...

a_jovicic

Pretpostavljam da je vama s' one strane "bare" verovatno teže da nabavite belgijska Trappist piva ali ako ih se slučajno dočepate to ne ispuštajte. Malo su jača nego obično (znaju da idu 9% i više) ali bar ne moraš da se nalivaš a ukus im je vrlo interesantan (tamna pogotovo)


Pazi, to zavisi od kategorije vukojebine u kojoj živimo. Saću da pošaljem ženu do radnje, pošto sam zauzet blogovanjem, da mi kupi gajbu tog tvog Trapista da probam. Iznenadio bih se silno da nemaju.

blogovatelj blogovatelj 03:37 22.03.2014

Re: ...

belgijska Trappist piva


Najlepše pivo koje sam pio u životu je neko belgijsko "šampanjsko" pivo. Flaša ima jedno litar i po, možda i dva, ukus i gazirung liči na šampanj.
Skoro sam pio i neko belgijsko koje u sebi ima jedno 25% soka od jagode, ženskasto neko pivo, ali mnogo lepo. U boci je od četvrt litra.
I jedno i drugo imaju cenu kao da su od zlata.

PS.
Evo ga ovo jagodno.



PPS.
A ovo je šampanjsko. Ima i flašu adekvatnu.

a_jovicic a_jovicic 03:54 22.03.2014

Re: ...

srdjan.pajic
Pazi, to zavisi od kategorije vukojebine u kojoj živimo. Saću da pošaljem ženu do radnje, pošto sam zauzet blogovanjem, da mi kupi gajbu tog tvog Trapista da probam. Iznenadio bih se silno da nemaju.

Ako slučajno može i da bira onda je preporučeni redosled:
- Rochefort 8 ili 10
- Westmalle Dubbel
- Chimay blue
... Za nuždu može i Leffe brune

Inače sad videh da su čak otvorili i jednu Trappist pivaru u USA ... to je baš retkost pošto ih obično "gaje" samo po Belgiji ... a Trappist-i su inače monaški red (i trapist sir je po njihovoj recepturi)
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:57 22.03.2014

Re: ...

a_jovicic
srdjan.pajic
Pazi, to zavisi od kategorije vukojebine u kojoj živimo. Saću da pošaljem ženu do radnje, pošto sam zauzet blogovanjem, da mi kupi gajbu tog tvog Trapista da probam. Iznenadio bih se silno da nemaju.

Ako slučajno može i da bira onda je preporučeni redosled:
- Rochefort 8 ili 10
- Westmalle Dubbel
- Chimay blue
... Za nuždu može i Leffe brune

Inače sad videh da su čak otvorili i jednu Trappist pivaru u USA ... to je baš retkost pošto ih obično "gaje" samo po Belgiji ... a Trappist-i su inače monaški red (i trapist sir je po njihovoj recepturi)




Daklem, žmeli!



EDIT: Kasno sam video ovaj tvoj spisak, a ne smem da šaljem ponovo ženu, ima se razvedemo!
Zezam se, video sam sva ova tri na polici, ali sam hteo da probam ovaj Quadrupel, jer ima 10% alkohola i to je verovatno najjače pivo koje sam ikad u životu probao.
Od-li-čno pivo!!! Samo, saće da bude im...bila...prasa u mojim komentarima, unapred se izvinjavam ako opsujem nekog...Od ponedeljka paraglajding, i one trke na sankama koje vuku kerovi po zavejanoj vukojebini.
a_jovicic a_jovicic 04:13 22.03.2014

Re: ...

srdjan.pajic
EDIT: Kasno sam video ovaj tvoj spisak, a ne smem da šaljem ponovo ženu, ima se razvedemo!
Zezam se, video sam sva ova tri na polici, ali sam hteo da probam ovaj Quadrupel, jer ima 10% alkohola i to je verovatno najjače pivo koje sam ikad u životu probao.
Od-li-čno pivo!!! Samo, saće da bude im...bila...prasa na mojim komentarima, unapred se izvinjavam ako opsujem nekog...Od ponedeljka paraglajding, i one trke na sankama koje vuku kerovi po zavejanoj vukojebini.


Svaka čast i za izbor i asortiman ... Mi u Srbiji smo "osudjeni" na Chimay i Leffe ali zato ja kad god skoknem poslovno do Brisela obavim jedan "regression testing" ostalih etiketa.
blogovatelj blogovatelj 04:14 22.03.2014

Re: ...

one trke na sankama koje vuku kerovi po zavejanoj vukojebini.


Jeste zavejani?
Meni za noćas predviđaju do 15cm snega, vlažnog doduše. A u ponedeonik najavljuju najnižu dnevnu od -16.
Ej živote lutalice!
a_jovicic a_jovicic 04:20 22.03.2014

Re: ...

blogovatelj
one trke na sankama koje vuku kerovi po zavejanoj vukojebini.

Jeste zavejani?
Meni za noćas predviđaju do 15cm snega, vlažnog doduše. A u ponedeonik najavljuju najnižu dnevnu od -16.
Ej živote lutalice!

'Bem ti sunce ... Mi danas bili na +22C ... Dal' je to naš PPV predanim radom za samo mesec dana uspeo da dovede proleće il' to kod vas normalna pojava u ovo doba godine?!?
blogovatelj blogovatelj 04:20 22.03.2014

Re: ...

Daklem, žmeli!


Imaš imitaciju Epl tastaure. To ti je bre ko Leviske iz Pazara
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:27 22.03.2014

Re: ...

blogovatelj
one trke na sankama koje vuku kerovi po zavejanoj vukojebini.


Jeste zavejani?
Meni za noćas predviđaju do 15cm snega, vlažnog doduše. A u ponedeonik najavljuju najnižu dnevnu od -16.
Ej živote lutalice!


I kod nas najavljuju smak sveta u smislu snežnih padavina za sutra, mada kako ovde opisuju Putina, ovo mu dodje ko minor nuisance.

A taman sam juče namestio akumulator na motocikl, podmazao lanac i obavio sve potrebne radnje u smislu osposobljavanja vozila koje koristim u letnjem periodu. I onda sam jutros nekoliko minuta stajao na jednoj raskrsnici, i razmišljao da li da skrenem desno, i odem na posao, ili da nastavim pravo, i ceo dan se vozikam po brdima. Jebi ga, proleće...

blogovatelj blogovatelj 04:29 22.03.2014

Re: ...

il' to kod vas normalna pojava u ovo doba godine?


Meni je ovo trinaesta ontarijska zima. Baksuzan broj.
Goru nisam doživeo.
Jutros je bilo minus šest, preko dana stiglo do +3. A današnji dan je bio neviđeno topao. Toliko topao da sam se usudio oko pola dva popodne da prošetam jedno 300m napolju bez zimske jakne.
Poslednji put kad sam bez nje šetao bilo je pre tačno pet meseci.
Kažu da je ovo najgora ledara u poslednjih devetnaest godina u mom kraju. Ne smem ni da pomislim kakva li je najgora u poslednjih sto godina.
Jedan Portugalac što radi sa mnom mi danas pričao da kad je bio klinac svaka je bila ovakva. A rođen je ovde i generacijski smo bliski.
Iz dosadašnjeg iskustva sam naučio da se ne treba nadati proleću bar do sredine aprila, a zimsku jaknu nositi uz sebe, ako ne na sebi, bar do sredine maja. Za ne daj bože. Može da se zalomi i +25, kao što je bilo pre dve godine, ali problem nastaje ako kreneš negde dalje a ono padne na -10.
blogovatelj blogovatelj 04:47 22.03.2014

Re: ...

Pretpostavljam da je vama s' one strane "bare" verovatno teže da nabavite belgijska Trappist piva


Vidi se da nisi bio s ove strane bare. Ovde nije pitanje ima li, nego gde ima i koliko košta.
a_jovicic a_jovicic 05:01 22.03.2014

Re: ...

blogovatelj
Iz dosadašnjeg iskustva sam naučio da se ne treba nadati proleću bar do sredine aprila, a zimsku jaknu nositi uz sebe, ako ne na sebi, bar do sredine maja. Za ne daj bože. Može da se zalomi i +25, kao što je bilo pre dve godine, ali problem nastaje ako kreneš negde dalje a ono padne na -10.

Uh ... Znači onaj vic o Muji i grtalici nije uopšte vic

Šta da vam kažem ... drž'te se ... Kol'ko vidim i NOAA pokazuje neuobičajenu temperaturnu situaciju ... Evropa iznad proseka ove zime a severna Amerika ispod. Aj' samo da se nadamo da nije počelo usporavanje struja.
a_jovicic a_jovicic 05:06 22.03.2014

Re: ...

blogovatelj
Pretpostavljam da je vama s' one strane "bare" verovatno teže da nabavite belgijska Trappist piva


Vidi se da nisi bio s ove strane bare. Ovde nije pitanje ima li, nego gde ima i koliko košta.

Bio preko al' na "pogrešnoj" hemisferi.

Oni na suprotnoj su imali dobre bifteke i vino ... za pivo se nisu mnogo zanimali.
Filip2412 Filip2412 05:06 22.03.2014

Re: ...

blogovatelj

Meni ta IPA kanadska tamnocrvena piva baš ne leže.

Ne odustaj, meni je vise od godinu dana trebalo da se naviknem na IPA
Glavna razlika između lagera i IPA je sto lager osvežava i toli zedj. IPA se pije u maaaaalim gutljaima, uzmeš malo i cekas da dođje eksplozija ukusa, jednom ka zavolis IPA lageri ti postaju svi isti i nezanimljivi. IPA je mnogo spicy, posmatraj ga kao sasvim drugačije i posebno pice. Severnoamercki IPA je zakon ja otkad sam zavoleo IPA europsko pivo me ne interesuje.
Filip2412 Filip2412 18:44 22.03.2014

Re: ...

a_jovicic
Pretpostavljam da je vama s' one strane "bare" verovatno teže da nabavite belgijska Trappist
Ima sve u Torono, po velikim gradovima je izbor veliki
odlican je trapist, popovi prave kod njih nema ni jeftino ni lose

a delirium tremens ima na tocenje u mom omiljenom pabu.... pitko a jako
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:20 22.03.2014

Re: ...

au
,otkad sam se prebacio na zaječarac,
imam
i viška love i dovoljno piva u fridžu bilo kad.
stara ambalaža,zidarac
+ cena od 47 dinara (i sasvim zadovoljavajuć kvalitet uz to)

mislim
ipak sam pre svega uživaoc kvalitetnog duvana
na motanje,naravno
(nije na odmet i začiniti to ponekad)

Filip2412 Filip2412 22:38 22.03.2014

Re: ...

stefan.notwist
super... ova konsekvenca hits the spot
didzej, samo nastavi
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:04 23.03.2014

Re: ...

didzej, samo nastavi

provalio sam da je kvalitet crnog nikšićkog rapidno opao,a neko me je opasno izložio da je (kvalitet) u konstantnom porastu:)


docsumann docsumann 20:28 23.03.2014

Re: ...

provalio sam da je kvalitet crnog nikšićkog rapidno opao,a neko me je opasno izložio da je (kvalitet) u konstantnom porastu:)


ovdje (u HN-u) ljudi, generalno, više konzumitaju Jelen no Nikšićko, i to bez ikakvih političkih implikacija

a imamo tu i jednog švabu, glavnog inžinjera na nekom regionalnom projektu za preradu odpadnih voda (dobar lik, stari roker), i on cepa jelenka, kaže da je skroz ok.
donosio nam i neka švabska piva iz njegove regije. solidna, al' ništa specijalno.



duvan me nikad nije radio
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:49 23.03.2014

Re: ...

duvan me nikad nije radio

mene jedan duvan
,nakon par piva, pošalje na spavanje:)



dali76 dali76 21:51 23.03.2014

Re: ...

Pa Docsuman..U tom grmu lezi zec. Cigareta ne radi nista, nikome.
Kad je ne uzimas, ondak zbog zavisnosti od nikotina, dodje do odredjenih nervoznih momenata.
To je pocetak i kraj misterije o tome sta radi cigareta .
Sve u svemu, ako ista radi onda cigareta trazi drugu cigaretu.
Pa da, pivo trazi drugo pivo,al te makar uradi ))

docsumann docsumann 06:11 24.03.2014

Re: ...

ma znam ja da u tom ležu grmi zec, no kažem probao sam ... ukus mi bio bezveze, nikakvih zanimljivih efekata na svijest, pa rekoh sebi - koji će ti tvoj ovo

generalno, mene je sport držao dalje od svih poroka do mojih ranih dvadesetih, a do tada su se sinapse povezale, ličnost manje-više-manje formirala, tako da ... sad uživam u laganom opuštanju s vremena na vrijeme.

dali76 dali76 03:51 22.03.2014

...

Ovde ima pub u kome ti “uklesu”ime na zidu iza sanka ukoliko uspes da degustiras sva piva koja imaju, naravno u jednom razumnom vremenskom roku.
Nisam probao da popijem sve vrste koje imaju,ali sam probao belgijsko sto je imalo okus vina I cini mi se 17% alkohola.

Inace Nikotin ima tu mogucnost da uzima secer iz sala. Kad jednom ode nikotin, organizmu treba malo vremena da se vrati u normalu tj. Umesto par sekundi koliko nikotinu treba da uzme secer,da prodje 20 minuta da organizam uzme secer iz hrane ili pica.
Zbog toga u prvim danima bez nikotina ljudima padne seeker I jede im se slatko.
Naravno, greska je jesti mnogo slatkisa. Samo treba sacekati da organizam, ovog puta ne u sekundi uz nikotin, vec u minutama, obezbedi secer.
Inace nikotin dize toleranciju na alcohol, tako da vas ustvari alcohol iznenadi mnogo pre nego sto stte navikli sa nikotinom))

blogovatelj blogovatelj 03:55 22.03.2014

Re: ...

Ovde ima pub u kome ti “uklesu”ime na zidu iza sanka ukoliko uspes da degustiras sva piva koja imaju, naravno u jednom razumnom vremenskom roku.


Imate u Teksasu negde i kafanu sa stejkovima od po par kila, pa ko ga pojede, džabe je, a ako ga ne pojedeš, onda je cena basnoslovna.
I isto u zidu imaju uklesane one koji su uspeli da ga smažu. među pobednicima je i desetogodišnji dečak, mršav kažu, nije neki kit od deteta.
Ovo mi je pričao ortak kamiondžija koji jezdi tim krajevima.
a_jovicic a_jovicic 04:06 22.03.2014

Re: ...

dali76
Ovde ima pub u kome ti “uklesu”ime na zidu iza sanka ukoliko uspes da degustiras sva piva koja imaju, naravno u jednom razumnom vremenskom roku.
Nisam probao da popijem sve vrste koje imaju,ali sam probao belgijsko sto je imalo okus vina I cini mi se 17% alkohola.

A pa dobro ste vi onda snabdeveni "belgijancima"

Inače u Briselu postoji pub Delirium Tremens koji je ušao u Ginisovu knjigu sa brojem od 2004 različitih vrsta koje nudi.

... vidim da su sad povećali broj na 3000
dali76 dali76 04:07 22.03.2014

Re: ...

everything is big in Texas..including idiots
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:22 22.03.2014

Re: ...

Dali
Ovde ima pub u kome ti “uklesu”ime na zidu iza sanka ukoliko uspes da degustiras sva piva koja imaju, naravno u jednom razumnom vremenskom roku.


E, a što vi to to zovete "pub"-ovi, a ne pivnice?

Ima o ovom susednom gradiću u kome mi je lab, pivnica, koja radi 60 ili 70 godina. I pre mesec dana, odem tamo da kupim neku klopu (za one koji možda ne znaju, "pivnice" su zapravo restorani, često vrlo dobri, koji prave svoje pivo, ustvari nekoliko vrsta, i to im je glavni izvor prihoda. Klopa je obilno sporedna stvar, ali u mnogim pivnicama je zapravo vrlo fina, daleko od onog britanskog fish and chips sranja, da izvnu kolege sa te vaše stane okeana .

Elem odem u dotičnu pivnicu na pauzi za ručak, i na vratima zapazim papir na kome piše pomalo neobično, velikim slovima "WE SCREWED UP!". Elem, to je bilo obaveštenje&izvinjenje u kome piše da je pivnica privremeno izgubila licencu za točenje alkohola, što je njihov bread and butter, kako ovde vole da kažu. Razlog: "zaboravili" su da plate taksu za tu licencu. I država im zatvorila radnju. Tačnije, nije zatvorila radnju, jer i dalje mogu da prodaju klopu i bezalkoholna pića, ali ne i pivce, niti bilo šta drugo alkoholno.
dali76 dali76 04:22 22.03.2014

Re: ...

Nego sta nego snabdeveni,ali nedeljom pre podne zabranjena prodaja bilo kakvog alkohola po prodavnicama…

dali76 dali76 04:27 22.03.2014

Re: ...

Sto curica okolo Pivnica,i becara oko Daruvara:)) Sem sto su Pivnice mesto, mene vise podsecaju na pivovare:)))...a nedavno bio I Sveti Patrik..pa shodno tome ziveo Pub:)))
blogovatelj blogovatelj 04:36 22.03.2014

Re: ...

ali nedeljom pre podne zabranjena prodaja bilo kakvog alkohola po prodavnicama…


Kod mene se alkohol ne prodaje po prodavnicama nikad, a u kafanama pre 11 sati je zabranjeno. Pre nekoliko godina mi došao ortk iz NS i nije mogao da veruje.
Sve me pita "a šta ako ja baš hoću u kafanu i baš hoću da popijem jednu ljutu na prazan stomak" i nikako da čovek ukapira da je to teoretski nemoguće.
Jedino su za vreme svetskog prvenstva u fudbalu u JAR dozvolili da se toči ranom zorom. Ali čim se prvenstvo završilo, nastavili su sa prohibicijom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:54 22.03.2014

Re: ...

blogi
Kod mene se alkohol ne prodaje po prodavnicama nikad, a u kafanama pre 11 sati je zabranjeno.


I ovde kod nas po samiškama eventualno moš da nadješ par nekih generičkih industrijskih piva, tipa Coors, ili Badvajzer (ne preporučuje se nizašta drugo osim za trovanje rakuna, ili kao antifriz za kamion, ako imaš kamion), i to je to. Moraš u liquor store, a tamo, zavisi, negde nema ništa, a negde ima i od ptice mleko. EDIT: Na primer, ovo pivce koje je preporučio kolega Jovičić sam našao u prvoj od tri radnje do koje sam namerio da skoknem, i to je, recimo, malo veči liquor store, u sklopu Whole Foods-a. Da nisam tu našao, sledeća bi bila ozbiljna radnjetina, ono, kvantaš za alkohol, odma pored Google-a. E, da tu nije bilo, već bih pomislio da nešto nije u redu sa snabdevanjem, da su nam uveli sankcije, ili tako nešto kataklizmično.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:55 22.03.2014

Re: ...

dali76
Nego sta nego snabdeveni,ali nedeljom pre podne zabranjena prodaja bilo kakvog alkohola po prodavnicama…



Ih, pa tad su ionako svi konzumenti u crkvi. To je iz čisto ekonomskih razloga.
dali76 dali76 05:07 22.03.2014

Re: ...

Tacno tako. Sluzba je sluzba pa ondak pivo:)))
a_jovicic a_jovicic 05:12 22.03.2014

Re: ...

srdjan.pajic
blogi
Kod mene se alkohol ne prodaje po prodavnicama nikad, a u kafanama pre 11 sati je zabranjeno.


I ovde kod nas po samiškama eventualno moš da nadješ par nekih generičkih industrijskih piva, tipa Coors, ili Badvajzer (ne preporučuje se nizašta drugo osim za trovanje rakuna, ili kao antifriz za kamion, ako imaš kamion), i to je to. Moraš u liquor store, a tamo, zavisi, negde nema ništa, a negde ima i od ptice mleko.

Pretpostavljam da znate da je u BGD-u prohibicija od 22h do jutra ... al samo u prodavnicama ... Kafane naravno nemaju zabranu.
dali76 dali76 04:00 22.03.2014

sadasnjost

Ono sto bih porucio mojim ex kolegama. Pitanje pusenja nije pitanje buducnosti, ili tog “mozda” sto pominje HCM.
vec pitanje sadasnjosti.
Ja hocu da uzivam u hrani dok je jedem,a ne da mislim kako cu da zapalim cigaretu posle. Mislim, ja sam dosao u tu fazu kad uhvatim sebe da jedem da bih pusio.
Ima odlicna analogija u knjizi:
Zamisli celi da hodas u tesnim cipelama. Dodjes kuci izujes cipele I kazes..vau sto je dobar osecaj.
Pa dobro jel ti je dobar osecaj sto si izuo cipele, ili je mozda posledica takvog osecaja sto si celi dan nosio tesne cipele.
Mislim, tesne cipele su anallogija sa nikotinom.



angie01 angie01 08:37 22.03.2014

dali,

svaka ti cast, sve razumem sto si napisao i ja jos uvek nemam snage da se upustim u tu proceduru-divim se svima koji su odlucili i istrajali.


sto se piva tice- ja mislim da bi jedno malo pivo dnevno bilo cak i pozeljno-zbog umirujuceg b kompleksa, jer hrani nerve.

druga stvar- kazu da to gojenje i dolazi zbog toga sto vecina ljudi zameni cigaretu dodatnim grickanjem-ono, kada ga uhvati nervoza, on malo otvori frizider,...pa u tom smislu ne mislim da treba nesto dramaticno dodatno da se forsiras- samo smanjis porcije, rasporedis ih u 5 i ubacis redovnije fizicke aktivnosti,...sve to posle nekog vremena postane navika.
milisav68 milisav68 10:57 22.03.2014

Re: dali,

angie01
samo smanjis porcije, rasporedis ih u 5 i ubacis redovnije fizicke aktivnosti,...

Da, redovne fizičke aktivnosti su ključ svega, uz "šaren" tanjir naravno, meni se kilaža povećala tek kada sam ih smanjio (silom prilika), iako pušim (nešto manje od pakle dnevno), a i smanjio sam pivo/alkohol (u odnosu na momačke dane ).

Zato Dali, kupi onaj kućni bicikl (ako ga sad nemaš), i "udri u vožnju", a jedi/pij šta ti padne na pamet.
Hansel Hansel 13:05 22.03.2014

Re: dali,

da bi jedno malo pivo dnevno bilo cak i pozeljno-zbog umirujuceg b kompleksa, jer hrani nerve.

Pričao dr Petar Borović da vitamina B u pivu nema skoro pa uopšte, a da je jedino što ima na B - brom. I on deluje umirujuće, kao i alkohol (koji je, inače, najbrži anksiolitik).
angie01 angie01 14:22 22.03.2014

Re: dali,

Pričao dr Petar Borović da vitamina B u pivu nema skoro pa uopšte,


LEKOVITA SVOJSTVA PIVA


Lekari su decenijama savetovali, da onima kojima nedostaje b kompleks, bolje da iz pivara kupuju produkte iz proizvodnje, nego da piju farmaceutske lekove.
dali76 dali76 14:55 22.03.2014

Re: dali,

Traziti oralnu zamenu u grickalicama moze biti problem posto nikotin utice na metabolizam. Dakle, bez nikotina , dok se organizam ne navikne, imamo sporiji metabolizam.
Angie preporucujem ti knjigu pod obavezno.
Ne moras prestati samo je procitaj. Sta vise, pozeljno je pusiti tokom citanja)
Ono sto je zaista sokantno sto ti porivi za pusenjem relativno brzo prodju.
Pusio sam 20 godina; zadnjih deset ,manje vise, paklu na dan,a posle 10dana porivi :zapalio bih makar crko, postanu samo pomisli.
Upravo radi toga sto fizicka zavisnost jako brzo ode , ljudi pomisle, eh eto sad mogu da kontrolisem, mogu da zapalim jednu, onda ta jedna javi mozgupa bato nikotin..daj brale jos jednu i opet si na istom.


srdjan.pajic srdjan.pajic 17:28 22.03.2014

Re: dali,

milisav
Zato Dali, kupi onaj kućni bicikl (ako ga sad nemaš), i "udri u vožnju", a jedi/pij šta ti padne na pamet.


A-a, ovo ne radi, uopšte, naprotiv, samo pogoršava situaciju. Tu mora malo planiranja, ako nećeš da se opasno smoriš, i onda završiš još više ugojen, dakle kao svinjče. Ustvari, možda je bolje da napišem blog o tome, dosta sam ovde kod Dalija, kao nepušač, trolovao.


Hansel Hansel 17:28 22.03.2014

Re: dali,

angie01
Lekari su decenijama savetovali, da onima kojima nedostaje b kompleks, bolje da iz pivara kupuju produkte iz proizvodnje, nego da piju farmaceutske lekove.

Eh, eh, savetovaLI... i danas savetuju Koka-kolu za probleme sa stomakom.

Osim toga, možda je neko pravo pivo bilo mnogo drugačije od današnjeg industrijskog. Pa, i u cigarete se onoliki aditivi trpaju.

A nedavno sam čitao priču o čoveku koji je bio priveden zbog nekih promila u krvi, a vozio je. Tvrdio je da nije popio kap alkohola. I onda mu ustanovili da mu se u debelom crevu naselila kolonija pivskog kvasca koja je uredno -- proizvodila alkohol i kontinuirano ga snabdevala.

Nego, ja razumem da ćemo lako naći i pronalaziti argumente za ono što volimo. Šta se može pročitati na onom linku (na stranu što piše da u pivo ima silikona! -- verovatno prevodilac ne zna da su silicijum i silikon različite stvari) -- da je najveći deo eventualno pozitivnih efekata zapravo u vodi koju pivo sadrži i maloj količini alkohola koja može biti blagotvorna. Pogledaj ovaj link: Nutrition Facts and Analysis for Alcoholic beverage, beer, regular, all* pa pogledaj koliko je vitamina iz B grupe (namesti na max količinu, 356 g). Ne vidim, doduše, ni taj Borovićev brom, koji se možda dodaje nelegalno, ko zna iz kog razloga.
Čak, u detaljnoj tabeli se vidi da pivo nema ni histidina, evo sada sam saznao -- a neki pobornici su, hvaleći pivo, pominjali da ga ima, a da je to esencijalna amino-kiselina koju navodno ni majčino mleko nema, a jako je bitna za razvoj dece (što je verovatno tačno). Ako nije bilo neke propagandne namere, stvar je možda slična sa spanaćem, koji je zbog štamparske greške koju su svi prepisivali nezasluženo proglašen enormnim izvorom gvožđa. Možeš da pronađeš i da je krompir prebogat vitaminom C, ali retko i da od njega malo šta ostane posle termičke obrade. Itd.

I, nešto u vezi s nikotinom -- dr Todor Jovanović tvrdi da je jedna cigareta dnevno, tj. duvan u toj količini (on puši lulu) blagotvorna-an za nervni sistem, tj. da predstavlja odličnu prevenciju Parkinsonove bolesti. Ne znam šta je tačno, ali, eno njega u osmoj deceniji kako energično šparta i pomalo pućka.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:49 22.03.2014

Re: dali,


I, nešto u vezi s nikotinom -- dr Todor Jovanović tvrdi da je jedna cigareta dnevno, tj. duvan u toj količini (on puši lulu) blagotvorna-an za nervni sistem, tj. da predstavlja odličnu prevenciju Parkinsonove bolesti.


E, jebi ga, sad! Niko živ ne zna šta tačno izaziva Parkinsonovu bolest, a ovaj naš doca našao preventivu.

Ovo me je podsetilo na ono kad su, onomad, (izvini Hansele, ne znam koliko si mator, možda se i sam sećaš), kad je pukao Černobil, pojedini mediji tvrdili kako je mala doza radijacije ustvari blagotvorna po zdravlje. Danas se zna (ljudi objavili radove, baš sam nedavno na redditu naleteo na linkove) da su male doze radijacije zapravo u neku ruku opasnije od većih, jer se DNA brže i celovitije oporavlja kad su oštećenja veća. Naravno, ovo ne znači da velike doze nisu smrtonosne, kako god da okreneš, ali ni male doze nisu za zajebanciju.



milisav68 milisav68 18:26 22.03.2014

Re: dali,

srdjan.pajic
milisav
Zato Dali, kupi onaj kućni bicikl (ako ga sad nemaš), i "udri u vožnju", a jedi/pij šta ti padne na pamet.


A-a, ovo ne radi, uopšte, naprotiv, samo pogoršava situaciju. Tu mora malo planiranja, ako nećeš da se opasno smoriš, i onda završiš još više ugojen, dakle kao svinjče.

Ma kako bicikla ne radi, dok sam redovno vozio 5-10km dnevno, sve je šljakalo bez problema.

Doduše, vozio sam klasični a ne kućni bajs (a kućni sam predložio zato što nisam siguran da li Dali može da vozi klasičan).

A nije problem ni da se planinari (može i lagano plivanje), sve što ne izaziva naglo istegnuće mišića, jer preko četiri banke se povećava mogućnost za neku težu povredu.
Hansel Hansel 18:53 22.03.2014

Re: dali,

srdjan.pajic

Sećam se i Černobilja i tog "objašnjenja", bio sam u šestom razredu OŠ, naravno da smo znali da su "radijacija vitamini" budalaština.

A dr Jovanovića sam pomenuo upravo u kontekstu da lekari iamju razne preporuke, mada ova njegova, sa objašnjenjem koje je dao, nije bila nelogična; evo, sada sam proverio, smatra se da nikotin podiže nivo dopamina (a dopamin i mnogo šta u vezi s njim je u vezi s mnogim poremećajima CNS-a, uključujući i psihijatrijske poremećaje), makar u početku (ili, eventualno, u malim dnevnim dozama), tako da nečeg tu možda i ima. Da li bi i ovde moglo da važi da je (ako i nije korisno) manje štetno pušiti više cigareta naspram jedne, nemam pojma. Baš kao ni šta bi bilo kada bi se recimo davao samo nikotin, da se izbegne sve drugo štetno iz cigareta.
Filip2412 Filip2412 19:14 22.03.2014

Re: dali,

Hansel
Baš kao ni šta bi bilo kada bi se recimo davao samo nikotin, da se izbegne sve drugo štetno iz cigareta.
ima one "cigare" koje se pune uljem i onda se pusi para koja ima u sebi nikotina, jedan drug je lagano presao sa pakle dnevno na tu elektronsku cigaru, zasto da ne vredi probati
milisav68 milisav68 19:18 22.03.2014

Re: dali,

Hansel
evo, sada sam proverio, smatra se da nikotin podiže nivo dopamina (a dopamin i mnogo šta u vezi s njim je u vezi s mnogim poremećajima CNS-a, uključujući i psihijatrijske poremećaje), makar u početku (ili, eventualno, u malim dnevnim dozama), tako da nečeg tu možda i ima. Da li bi i ovde moglo da važi da je (ako i nije korisno) manje štetno pušiti više cigareta naspram jedne, nemam pojma. Baš kao ni šta bi bilo kada bi se recimo davao samo nikotin, da se izbegne sve drugo štetno iz cigareta.

To je vrzino kolo.

Danas su stres i loša ishrana najčešći izazivači bolesti.

Lošu ishranu i možeš nekako da popraviš, ali izazivače stresa vrlo često - ne.

Pa tu onda dolaziš do nekakvog "izbora", izeđu farmacije, narkotika, alkohola, duvana (nikotina), hrane (grickalica)....koji će da amortizuju stres, a ako ga ne amortizuješ - razbolećeš se, pre ili kasnije.

Zato je nekome "zdravije" da pućka tu i tamo, a druga je stvar što se duvan u cigaretama "krsti" sa svim i svačim, za razliku od nekadašnjeg običnog duvana koji su pušio, i gde su ljudi živeli dugo, pušeći po 50-60 godina.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:22 22.03.2014

Re: dali,

A nije problem ni da se planinari (može i lagano plivanje), sve što ne izaziva naglo istegnuće mišića, jer preko četiri banke se povećava mogućnost za neku težu povredu.


Da, bajs je tu zakon, i za staro i za mlado. Low impact aktivnost.

Ali verovatno slutiš da efekti biciklanja i drugih aktivnosti nisu isti kad imaš 18-20 godina i kad imaš >4 banke. Što smo stariji, to je proces nagomilavanja viška težine lakši od obrnutog procesa, oslobadjanja iste. Čak i ljudi koji nemaju nezdrave navike po pitanju ishrane i aktivnosti, teže da, tokom godina, postepeno nakupe nešto viška težine.

Naravno da je bilo kakva vožnja bajsa bolja do nikakve, moj komentar se ustvari odnosio na ovaj drugi deo - jedipijštatijevolja. Tu je priličan zajeb u pitanju, pogotovu ako "kaniš" da ti regulacija težine potraje. Ima to neko medicinsko obrazloženje, ali da ne davim sada.

A i situacija čoveka koji je ostavio cigaru je verovato složenija, zbog ovih efekata koje nikotin sam po sebi ima na metabolizam.

Pazi, da ne ispadne da se ovde prodajem za nekog eksperta, ustvari sam samo pročitao par knjiga, jer spadam u kategoriju ljudi koja ima sklonost da se uškembi, samo ako se malo opusti.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:28 22.03.2014

Re: dali,

ustvari sam samo pročitao par knjiga, jer spadam u kategoriju ljudi koja ima sklonost da se uškembi

To ti je od citanja knjiga, idi radi nesto napolju.

*

Da ne bude da trolujem, mnogo je lako ostaviti cigarete kad si trudan. I ja sam ih tako ostavio.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:34 22.03.2014

Re: dali,

marco_de.manccini
ustvari sam samo pročitao par knjiga, jer spadam u kategoriju ljudi koja ima sklonost da se uškembi

To ti je od citanja knjiga, idi radi nesto napolju.

*

Da ne bude da trolujem, mnogo je lako ostaviti cigarete kad si trudan. I ja sam ih tako ostavio.


Ma nije, bre, reč je o audio knjigama, koje slušam dok biciklam (biciklanje je, kao i svaki drugi takav sport, tipa trčanja, plivanja, teretane, je-zi-vo dosadno, sem ako ne voziš mauntin bajk po nekim vratolomnim stazama u prirodi, ili radiš neki interval trening pa onda bleneš u ekran ciklokompjutera, mada i to ume da smori, a može i kamion da te zgazi. EDIT: ustvari i teretana ume da bude interesantna ako se ispred tebe nacrta neka zgodna koleginica na elliptical-u).
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:40 22.03.2014

Re: dali,

Ja bih zaspao da mi neko čita dok vozim bicikl. Morao bih da nađem nešto drugo za zanimaciju. Pušenje možda?
dali76 dali76 22:08 22.03.2014

Re: dali,

A sto se mene licno tice, pa mogu ja Milisave dda vozim biciklo, nego zao mi brate pesaka)))
Vec sam napisao dole nize, svaki dan se trudim da predjem tri milje, kad mogu radim to napolju, kad ne mogu, onda na traci.
Dakle, istinaje sto MAarko veli , kad si trudan da uspes ti uspes.
Mozda je sreca sto sam ,neplanirano izgubio 8 kila predhodnih meseci, sad imam lufta)))
Nikotin je problem. Nikotin je uzrok zbog koga nam se pusi.
Taj Nikotin u okviru zvaka, nalepnica , E. cigareta je nnista drugo nego prepakiranje istog sranja u drugo pakovanje.
Ne, kazem, mozda je dobro postepeno,ali ukoliko se zelis resiti nikotina onda se resaves nikotina,a ne da ga koristis u drugom pakovanju.
Ja nisam imao problema. Nisam ni kasljao, ni ti su me bolela pluca, ali me iritirala uzasavajuca kontrola koju je cigareta imala .
Zapalis cigaretu, prodje 20 minuta, ajd jos jednu, pola sata ajde jos jednu.
I posto nisam pusiou kuci, na svaki pola sata idem van, na terasuna jos jednu.
I pazi sad. Razmisljam. Sta meni daje cigareta? Pa nista. Daje mi da ne budem nervozan?
Mislim, popijes tri piva pa si ono sretniji malko, imas baz,a ovo pusis na svaki pola sata da ne bi bio ljut?
Onda sam poceo da razmisljam. Sta ljudi koji ne puse ? Oni ne uzivaju posle dobre klope , uz pice?
Naravno da uzivaju samo njima ne treba nikotin da Im fila dozu dopomina ,ne da bi bili sretni, nego da ne bi bili nesretni.
Pa to jevelika sjebada, ukoliko se potrudis da razmislis.

milisav68 milisav68 23:00 22.03.2014

Re: dali,

srdjan.pajic
Naravno da je bilo kakva vožnja bajsa bolja do nikakve, moj komentar se ustvari odnosio na ovaj drugi deo - jedipijštatijevolja. Tu je priličan zajeb u pitanju, pogotovu ako "kaniš" da ti regulacija težine potraje.

Pa stavio sam smajli za to jedipij.

Naravno da treba da se vodi računa o ishrani, a i nemaju svi isti metabolizam.

Vožnja bicikla ne može da škodi, a i može da te odvuče od frižidera/grickalica.

dali76 dali76 00:10 23.03.2014

Re: dali,

Sad posto sam ostao bez nikotina , ljuljnu me dva piva)
Znaci da hocu, ne mogu..bar dok ne udjem u formu)
Kad bi tako bilo sa hranom…


freehand freehand 09:41 22.03.2014

I ne znam

... kad sam prestao da pušim. Mislim da ima oko sedam, možda osam godina.
U trentuku kad sam prekinuo doza mi je bila između dve i po i tri kutije. Zaspim u jedan ili dva a probudim se u pet, da bih zapalio.
Prvo, nikakva obećanja i zakletve nisam davao. Nisam čitao knjige, gutao tablete, pušio "bezdimne".
Nikom nisam ni rekao prvih nekoliko dana, plašeći se bruke ako ne uspem.
I nijednu naviku nisam menjao. Znam da mi je vožnja predstavljala najveći problem. Bilo da sam vozač ili suvozač - nekako nisam znao kud bih sa rukama u vreme vožnje.
Izgrickao tonu semenki i pojeo kale (to je brdo, znate) čokoladnih bananica.
Sa ove tačke gledišta - ne mogu da se načudim koji mi je andrak trebala sva ona dimčina.
dali76 dali76 15:10 22.03.2014

Re: I ne znam

Ja sam prestao slucajno. Kod prijatelja Tomislava , ne predsednika)
On svaki put se odrice neceg za uskrsnji post,a pa ko ja da mu se pridruzim.
Kontao lakse od cigareta, nego od blogovanja))
Kad su me simtomi opalili tih prvih dana, glavobolja, mucnina, gubitak koncentracije, pomislio sam koji mi je ovo klinac trebalo, ali nisam htio , inat moze biti dobra stvar, da odustajem.
Dobra je, ali zanimljiva, stvar sto nikad, ama nikad mi se ne trazi cigareta na poslu. Objasnjenje je veoma jednostavno,ali mnogo govori: nisam nikad pusio na poslu pa stoga to mesto nisam asocirao sa cigaretom.
Ali zato kad bih dosao kuci, kad bih pisao komentare, kad bih samo izasao van kuce(nisam pusio u kuci) ili otisao na kafu…tad su porivi bili najaci.
Meni gricke nisu pomogle, vec sam poceo da hodam…Predjem po 2,3 milje na traci ili setam napolju …

cult cult 10:36 22.03.2014

Nači,

taj Alan Car te tako sjebe da je to strašno.
Naložiš se, baciš cigarete, umalo ne bacih i vernog zippa, žena me sprečila, nek ostane kao relikvija, kaže.
Prođeš onaj užas od skidanja sa nikotninske zavisnosti i celu onu prisilnu bulimiju, pa krene podmukla psihička zavisnost koja traje i traje i traje.
Prebrodiš i to. Zaboraviš par meseci na cigarete poptuno.
Onda dođe proleće, sve bukne, hormoni valjda podivljaju, dođe situacija neka ma, kao, daj samo jednu. Dan kasnije eto te na trafici, procediš kroz zube "marlboro jedan, da, crveni", otvoriš, povučeš dim, zavrtiti se u glavi kao prvi put. Mrziš malo sebe jer si dobio pet kila a počeo ponovo da pušiš. Predješ na voće, proleće je, ide leto, život je lep.
Šest meseci, i jebiga, slab sam na sebe.
dali76 dali76 15:18 22.03.2014

Re: Nači,

Jeste. Carr je car.
Nego, porivi su nestali sigurno,a ta cigareta koju si zapalio par meseci posle, bila je:daj da probam?
Ajde, jedna ko nijedna?

cult cult 15:32 22.03.2014

Re: Nači,

Nestali porivi se vrate.
Nije kao kad raskineš s ribom : )
A ta "samo jedna ko nijedna" je opšte mesto zajeba.
Kod te droge je sve ili ništa.
Dakle, ako prekineš jednom - zaista nikad više. Ni dim. Nema kompromisa.
dali76 dali76 16:59 22.03.2014

Re: Nači,

Hm, znam da porivi, koji su mnogo jaki spocetka vremenom postaju samo pomisli.
Razlika je tu ogromna. Mogu ja nekoliko puta dnevno da pomislim na cigaretu,ali imati nekoliko pua dnevno poriv jee sasvim nesto drugo.
Craving vs. ordinary thought
Nisam znao da je process reverzibilan , odnosno da se od pomisli na cigaretu vratis na poriv.
Mislio sam da ljudi, sigurni da su se resili poriva, uzmu tu cigaretu jer eto,sad bez poriva, mogu da kontrolisu situaciju.
Naravno, kad mozak oseti nikotin, sve se vraca na staro.
Nista, moraces ponovo…))
Kazu da ljudi koji su imali nekoliko pokusaja prestanka imaju vecu sansu za konacan uspeh.
mariopan mariopan 11:06 24.03.2014

Re: Nači,

Kazu da ljudi koji su imali nekoliko pokusaja prestanka imaju vecu sansu za konacan uspeh.

Onda ja imam najbolje šanse, bacam bar jednom nedeljno, izdržim pola dana pa na trafiku. Bar nikom ne pričam o tome pa nema ko da me zeza
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 13:33 22.03.2014

Wow

Gotovo da sam zapanjena koliko mi je strano to što ti se zbiva u glavi. Mislim, meni nikad nije bilo jasno zašto ljudi uopšte počinju da puše.
Ali teško da ćeš ovde da nađeš grupu za podršku, na blogu ima cela 3 nepušača.
dali76 dali76 15:24 22.03.2014

Re: Wow

Naravno da si zapanjena.
Tvoj racio nije ugrozen drogom nikotin.
Da ne postoji zavisnost, ljudi ne bi pusili. Tacka.
Ono sto je bitno da se skonta, jeste da se niko nije rodio sa nikotinom.
TJ. Da ako ja moram da hormone srece aktiviram nikotinom, onda izem ti takvu srecu))
Pazi, kad ce ovo biti, sigurno, najnecitaniji blog.
Pusaci izbegavaju ovakve tekstove ili price ,a nazalost I knjigu koju
preporucujem)))

Hansel Hansel 17:36 22.03.2014

Re: Wow

Pazi, kad ce ovo biti, sigurno, najnecitaniji blog.

Ma, u Srbiji je em lepo vreme, em vikend... to su ti dodatni faktori protiv čitanja.
dali76 dali76 22:49 22.03.2014

Re: Wow

Slazem se ja oko dodatnih faktora:))) Ja sam pisao o glavnom (faktoru):))
ivankagrump ivankagrump 13:58 22.03.2014

Srećno!

Dobra si pitanja postavio. Mislim da je najveći problem naći adekvatnu zamenu za lošu naviku. Zamena ne može da bude odsustvo nečeg lošeg već prisustvo nečeg dobrog. Šta je to u čemu ne bi mogao da uživaš kada bi pušio? Šta je to ekskluzivna uživancija nepušača koje bi morali da se odreknu kada bi počeli da puše? Mali je broj tih stvari nažalost, u Srbiji kontam da ih ni nema, i zato je tako teško prestati. Ne znam, možda da u kasicu svakog dana odvajaš tačno onoliko novca koliko bi tog dana potrošio na cigare, i da se svakog meseca obraduješ nečim što ne bi mogao kupiti da je taj novac otišao u dim.
dali76 dali76 15:36 22.03.2014

Re: Srećno!

Hvala :)))
Hm, sumnjam da novac moze ddda ispuni tu prazninu.
Zivim u SAD, pa mi jeste mnogo lakse. Ovde nema pusenja u zatvorenom prostoru,a u kuci nisam nikad ni pusio…
Za mene bar jedini nacin je bi da se dubokoduboko zamislim i razmislim o cigareti..ne toliko o njenoj stetnosti, koliko o njenoj kontroli.
Jedna cigareta daje nam nikotina za 20minuta,a onda nam vec treba nova doza….Znaci sama pomisao dati na svakih pola sata trebas novu dozu necega ne da bi ti bilo super, nego da ne bi bio nervozan..pa to je samo po sebi strasno.
Da stvar bude gora, nikotin relativno brzo napusti telo tuto kompleto…cak i porivi koji su ispocetka strasno jaki…proju ..nije ni nuklearna fizika nit je tesko..sve je u glavi, tu trebada se razresi.

Черевићан Черевићан 19:37 22.03.2014

игрорек

у трајању досадањем
никад нисам пропушио
ал' дружењем с'окружењем
богме јесам . . попушио
dali76 dali76 22:41 22.03.2014

razlogi :)

Nikad nisam kasljao, niti izbacivao bilo sta iz sebe sto sam cuo da se drugima desava.
Elem, nedostatak kaslja ne mora da znaci nista posto je sam kasalj obrambeni mehanizam naspram otrovnih substance koje eubacujemo u pluca.
Dakle, kasalj mozed biti los znak,ali ne kasljati moze biti jos gore.

Ssmatram da zdravlje, sve to fino sto ide sa tim, moze biti samo kolateralna steta odluke o prestanku pusenja,a nikako uzrok.
Ukoliko je zdravlje uzrok, cesto bude kasno,a uvek ostaje osecaj da si nesto dao,a cinjenica je, ko sto Carr tvrdi da ti nista nisi dao, vec si od nikotina zbrisao.



Mene je iritirala kontrola koju je cigareta, tacnije nikotin, imao.
Posto doza nikotina koju doibjemo sa ispusenom cigaretom traje 20 minuta, mozak nam pola sata nakon ispusene cigarete salje signal da je spreman za jos jednu.
I tako na svaki pola sata mi moramo da ranimo mozak nikotinom,a za sta?
Sta dobijamo?
Mislim popijes to jedno belgijsko pivo od 7% alkohola pa imas baz. Odes kod komsije u Colorado da poduvas dzoint pa opet dobijes baz..a sta ti daje cigareeta? Baz?
Jok.
Cigareta ti ne daje nista sem 20 minuta garancije da neces biti nervozan.
Samo to saznanje meni je strasno i pitanje je meni samom, znam li ja vise ili bolje od toga.


A koji cu ja postotak sanse imati od bolesti I hocu li ziveti epet ili sest godina vise, ma to je ,bar meni, mnogo mnogo nebitnije…
Filip2412 Filip2412 22:47 22.03.2014

Re: razlogi :)

dali76
Nikad nisam kasljao, niti izbacivao bilo sta iz sebe sto sam cuo da se drugima desava.
Ja kasljem tek nekoliko dana nakon sto ostavim cigarete jer valjda se tada povrsina pluca obnavlja pa svrbucka ono kao kad koza pocne da zarasta, valjda se pluca oslobadjaju tog nagorelog sloja epitela i to izaziva blagi osecaj iritacije i kasalj.

Naravno, cigareta nekako ne daje dovoljno, tu se slazem definitivno treba pronaci kvalitetniji porok.
dali76 dali76 23:03 22.03.2014

Re: razlogi :)

Pa ne, zamisli kad bi pio pivo iz razloga da ne budes nervozan?
Znaci, nista baz, samo eto nisi nervozan? )))
Moj drug me pita, jel udari cigareta u glavu?
Ne. Sto?
Zasto onda pusis?
Ali pazi sad Filipe , radim u skoli, sad druga godina. Nema pusenja, ne samo unutar zgrade, vec nigde gde je school property.
Iako provedem osam sati na poslu,a predhodno dok nisam radio, pusio sam za to vreme, nikad,znaci nikad tokom osam sati mi cigareta ne padne na pamet.
Znaci, ukoliko neko mesto, u mom slucaju radno mesto, nisi asocirao sa pusenjem, nece ti se traziti cigareta.

dali76 dali76 23:06 22.03.2014

Re: razlogi :)

Trecaa nedelja od zadnje cigarete,ali nema kasljanja..ali zato kad se ujutro budim imam osecaj da mi je neko tokom noci sopao pikavcima…sto je naravno dobro za pocetak jos jednog dana bez duvana))
Hansel Hansel 23:42 22.03.2014

Re: razlogi :)

Filip2412
Ja kasljem tek nekoliko dana nakon sto ostavim cigarete.

Khm, deluje kao da si više puta ostavljao?

Što rek'o Duško Radović beše: "Ništa lakše nego ostaviti cigarete, evo ja sam ih ostavljao dvadeset (ili koliko već) puta!"

A ovo sa epitelom si, čini mi se, baš dobro objasnio, toliko da se upitah šta li se događa s njim kad se non-stop puši?

(Inače, ja ovo sve čitam sa interesovanjem kao neko ko nikada nije pušio, samo mi je miris nezapaljenog duvana uvek bio interesantan, od detinjstva, mada se nisam odavao ni "šmrkanju duvana", ma kako to izgledalo. A miris zapaljenog me u principu nervirao, naročito kada bi me leti, kada mi je otvoren prozor, probudio miris, da ne kažem smrad -- ili bolje da kažem, pošto ste apstinenti -- neke krdže koju je baba ispod mene pušila na prozoru. )
dali76 dali76 00:01 23.03.2014

Re: razlogi :)

Pa Filip je sam rekao da prestaje tako sto ne pusi po nedellju dana pa ondk ispusi paklu u dva dana))
Inace, 10% ljudi koji puse nisu zavisni od nikotina. Ti mi tek nisu jasni.
Dakle, eto Hansel tebi nije potreban nikotin da bi resio nervozu?
I to je ono sto me tera da razmislim, ako Hansel moze do hormona srece bez nikotina, sta sam ja gori od njega))

Filip2412 Filip2412 00:03 23.03.2014

Re: razlogi :)

Hansel
Khm, deluje kao da si više puta ostavljao?

naravno, mnogo mnogo puta, ali treba imati u vidu da sam ja od onih neurednih pusaca koji cesto spontano ne zapale po 3-5 dana

A ovo sa epitelom si, čini mi se, baš dobro objasnio, toliko da se upitah šta li se događa s njim kad se non-stop puši?
ja sam negde cuo nesto slicno - da vrelina dima i mehanicke cestice u dimu nagorevaju sluzokozu u grlu i ostecuju alveole u plucima te da se sluzokoza pusaca nalazi u konstantnom procesu zarastanja a stvarnje novih celija i njihovo nenormalno umnozavanje jesu simptomi za kancer tako da tu ima neke veze

Nejka zanimacija treba, brojanica, cigareta, grickanje noktiju, mobilni telefon, semenke, samo nesto da se petlja...
Filip2412 Filip2412 00:09 23.03.2014

Re: razlogi :)

dali76
Znaci, ukoliko neko mesto, u mom slucaju radno mesto, nisi asocirao sa pusenjem, nece ti se traziti cigareta.
Interesantno je kako se covek brzo prilagodjava okolnostima koje ne moze promeniti. "Sta se mora nije tesko"
Filip2412 Filip2412 00:16 23.03.2014

Re: razlogi :)

dali76
Inace, 10% ljudi koji puse nisu zavisni od nikotina. Ti mi tek nisu jasni.

Primetio sam da pravi ovisnici (a ja sebe ne smatram zavisnikom) zele da zapale kada im je sve potaman, kada su na plazi ili kada je lep prolecni dan a oni drze pivo ili bilo koje pice u ruci i sede u basti kafica, posle plivanj na plazi, zatim posle rucka i slicno.

Mene te sutiacije recimo uopste ne teraju da zapalim cigaretu. Ja imam najveci problem da se uzdrzim u negativnim momentima - nervoza anksioznost zbog neke frke, dosada, zatim kada imam puno posla i borim se sa rokovima. Apsolutno mi ne pada na pamet da zapalim posle jela ili kada lagano setam dan je lep ili posle plivanja na plazi. Zato je moje pusenje afektivno i onda po inerciji traje neko vreme pa zatim prestane.

Drugi momenat koji me vuce da je zapalim je drustvo, jednostavno to mi prija bas kad se vidim sa drugarima koji dime da i ja zapalim.
dali76 dali76 00:28 23.03.2014

Re: razlogi :)

Naravno da se moze.
Kad su ovi moji gradski oci (rodnoravnopravnibidodali i majke)doneli zakon da nema pusenja na javnim mestima , restorani, kafici, klubovi) , ja sam se bas bas bunio.
Iako je u Houstonu takvo vreme,da od 12 mesecigodisnje , 10 meseci mozes da pusis vani komotno, bilo mi je nezamislivo da uz sank necu smeti da zapalim cigaretu?
A onda , skoro deset godina kasnnije, postane mi,ne samo nezamislivo,nego zagusljivo,da sedim uz zadimljeni sank u gradu koji nije donio zabranu pusenja.
Moc navike
Je moc navike…bez izuzetaka.
Filip2412 Filip2412 00:30 23.03.2014

Re: razlogi :)

dali76
A onda , skoro deset godina kasnnije, postane mi,ne samo nezamislivo,nego zagusljivo,da sedim uz zadimljeni sank u gradu koji nije donio zabranu pusenja.
Ista prica. Ja kad sam bio u Srbiji pre par godina svi puse u kaficu a ja izadjem napolje i zapalim ispred. Jednostavno ne mogu da sedim unutra i duvam nekome u facu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:31 23.03.2014

Re: razlogi :)


ako Hansel moze do hormona srece bez nikotina, sta sam ja gori od njega

Ma pusti ti Hansela, nemoj da te navlači, on je samo ubeđen da ga hormon sreće radi.
Nije on osetio pravi udar tog hormona pa misli da je to to.
Nepušač jbg
zele da zapale kada im je sve potaman, kada su na plazi ili kada je lep prolecni dan a oni drze pivo ili bilo koje pice u ruci i sede u basti kafica, posle plivanj na plazi, zatim posle rucka i slicno.


ovo, i slično, jel tu spada i ona posle seksa?



Filip2412 Filip2412 00:54 23.03.2014

Re: razlogi :)

hoochie coochie man
ovo, i slično, jel tu spada i ona posle seksa?
spada nije mi merak posle seksa, znaci nikakva prijatna situacija gde sam zadovoljan me ne tera na cigetu, ono.... mogu da zapalim ali nista posebno mi ne znaci

cigareta mi najvise treba kad pizdim od neuroze

mada, ova zadnja je ostavila cigarete odavno a ja ne volim da sam zadpalim u takvoj situaciji
a i u Kanadi se svi navikli da ne puse u kuci, kad uzmes u obzir da je zima isla -25C do -15C .... ko ce pusi posle sexa, onako znojav i zagrejan da izadjes na terasu kad udahnes onaj hladan vazduh iscepa te ne moz ni da dises kamoli da pusis
Hansel Hansel 09:40 23.03.2014

Re: razlogi :)

hoochie coochie man
Ma pusti ti Hansela, nemoj da te navlači, on je samo ubeđen da ga hormon sreće radi. Nije on osetio pravi udar tog hormona pa misli da je to to.Nepušač jbg

Ja nigde nisam pomenuo svoj hormon sreće, a ni svoju sreću!

A o svom poroku pisao sam ovde: "Čokolada i kakao" i to je do sada moj najčitaniji blog, a sledi ga jedan iz srodne tematike.

A da neću pušiti svečano sam obećao sebi, bez ikakvog pritiska, kao klinac (pre škole), posle gledanja jedne emisije na TV o štetnosti pušenja. Pored nekih razgovora u studiju i ankete (sećam se jednog odgovora na potpitanje: "Ali, lekari kažu da je pušenje štetno?" -- "Pa, neka to i dokažu!" ), prikazana je i animacija kako dim ulazi u bronhije, ide do alveola, uz objašnjenja šta sve tamo radi... i tako je mali Hansel svečano izjavio...

Ali, neko vreme pre toga, budući radoznao, tražio sam cigaretu da probam i ja (otac je pušio) -- naravno, nisu mi dali. Onda sam nekom prilikom to zatražio u komšiluku, i oni su mi, pametnjakovići, dozvolili. Ja sam bio ubeđen da je poenta pušenja da se zažari vrh cigarete tj. da bi tada trebalo nešto da se oseti, a valjda po nekoj analogiji s duvanjem u vatru da bi se ona razgorela, kada sam dobio cigaretu, ja sam kroz filter duvao iz sve snage. Konačno sam dobio vizuelni efekat, ali osetio nisam ništa (naravno). Upitao sam prisutne: "Pa, zašto vi uopšte pušite?!" Te njihove bele poglede ne mogu da opišem, nemam pojma da li nisu shvatili šta sam zapravo ja radio, ili su bolje ćutali da me ne navlače, ne znam. Ali, pošto mi moji nisu davali pivo (a ja tražio), ovi bi mi ponekad davali, a ja se vraćao kući nasmejan i ubrzo bih zaspao. Treba li reći od tih epizoda u detinjstvu popijem pomalo samo ponekad, kada bi nepijenje baš mnogo štrčalo u nekoj socijalnoj situaciji.

Inače, skoro čuh priču o nekom umetniku koji je dnevno ljuštio velike količine C2H5OH -- zbog toga je imao razne probleme, ali rekli su mu da je imao krvne sudove bez traga ateroskleroze. Kad bolje razmislite -- sasvim logično: alkohol je organski rastvarač, rastvara masti, pa je on tako redovno "održavao" svoje arterije...
dali76 dali76 16:21 23.03.2014

Re: razlogi :)

HCM naravno da Hansel ili Dobrosavljevicka odlicno znaju sta je zadovoljstvo , relaksacija …..doduse vidim da Hansel cokoladom utice na svoju dozu dopomina)))Sasvim je ocigledno,da Sve sto tebi cigareta pruza , ljudi to isto imaju bez pomoci cigarete.
Razlika lezi u tom sto mi, godinama navuceni na nikotin, ne samo da smo zaboravili kako je biti opusten, zadovoljan, relaksiran bez nikotina , vec sami sebe, uz pomoc nikotina, lazemo da to nije moguce))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana