Društvo| Život

Da li vidimo, da li čujemo, da li brinemo?

Jaril RSS / 30.04.2014. u 23:25

Prison_Break_Michael_Scofield.jpg

[Подржи себе, подржи друге]

Вентворт Милер, познат по главној улози у серији "Бекство из затвора" (Prison Break), одржао је инспиративан и врло посебан говор на вечери организације Human Rights Campaign. Следи превод тог говора.

--- 

Прво желим да се лично захвалим организацији Human Rights Campaign за невероватан досадашњи рад и рад који настављају. Не само овде, у Држави Вашингтон, већ и широм света. Као што сви знамо, овај рад је пресудан. Он мења животе. Он спасава животе. Моја је велика част и привилегија да будем овде вечерас, да убројим себе у чланове ове заједнице. Што је нека врста изненађења.

Имао сам компликован однос према тој речи, „заједница". Врло споро сам је прихватао. Оклевао сам. Био сам сумњичав. Током много година нисам могао или нисам желео да прихватим да постоји нешто у тој речи што је за мене. Као што су повезаност и подршка, снага, топлина. И постоје разлози за то. Ја нисам рођен у овој земљи. Нисам растао у некој одређеној религији. Моје порекло је вишерасно. И ја сам геј. Заиста, то је тек типичан свеамерички дечак врата до вас. Било је природно видети мене као индувидуалца. Био је изазов видети такво биће као део нечег већег. Као многи од вас вечерас, одрастао сам у ономе што бих назвао режимом опстанка.

Када сте у режиму опстанка, фокусирани сте да прегурате дан у једном комаду, и када сте у том режиму са 5, 10, 15 година, нема много простора за речи као што су „заједница", за речи као што су „ми" или „нас". Постоји само простор за „ја" и „мене". У ствари, речи „ми" и „нас" звучале су ми страно и са 5 и са 10 и са 15 година, звучале су као лаж. Јер ако је „ми" и „нас" заиста постојало, ако је негде заиста постојао неко ко види и слуша и брине, онда бих ја већ био спасен.

wentworth-miller-.jpg

Тај осећај бивања једнином и различитим и самим пренео се у моје двадесете и у моје тридесете. Када сам имао 33, почео сам да радим на ТВ серији која је била успешна, не само овде у Америци, већ и широм света, што је значило да сам током наредне 4 године путовао по Азији, Средњем Истоку, Европи и свуда редом, и у том периоду сам дао хиљаде интервјуа. Имао сам бројне прилике да кажем своју истину, а то је да сам геј, али сам изабрао да то не радим. Приватно сам био отворен према мојој породици и пријатељима, према људима којима сам временом научио да верујем, али професионално, јавно - нисам то био. Између тога да одустанем од интегритета и да одустанем од затворености, изабрао сам прво. Изабрао сам лагање, изабрао сам прикривање. Јер када сам размишљао о могућности да се отворим и о томе како би то утицало на мене и на каријеру на којој сам тешко радио, био сам испуњен страхом. Страхом и бесом и тврдоглавим отпором који су нарастали током много година. Када сам размишљао о том клинцу који је тамо негде и који би могао бити инспирисан или мотивисан тиме што бих заузео став и изговорио моју истину, мој ментални одговор је увек био: „Не, хвала." Мислио бих како сам провео више од деценију градећи ову каријеру, сам самцијат и како је, са одређеног становишта, она све што имам. И сада би требало да све то ризикујем да бих био узор некоме кога никада нисам срео, за кога чак нисам био сигуран ни да постоји. То за мене није имало никаквог смисла. То у мени није налазило одјека... у том периоду.

Такође, као и многи од вас који сте овде вечерас, ја сам стасавао бивајући метом. Говорити исправним начином, стајати исправним начином, држати зглоб шаке исправним начином. Сваки дан је био тест и било је хиљаде начина да се не положи. Хиљаде начина да се себе изда. Да се не испуне нечији туђи стандарди тога шта је било прихватљиво, шта је било нормално. И када паднете на том тесту, што је загарантовано, постојала је цена која се мора платити. Емотивна. Психолошка. Физичка. И као многи од вас, ја сам платио ту цену, више него једном, на различите начине.

Први пут када сам покушао да се убијем, имао сам 15. Чекао сам да моја породица отпутује за викенд и био сам сам код куће и прогутао сам бочицу пилула. Не сећам се шта се десило током наредних неколико дана, али сам сигуран да сам, када је дошло понедељак јутро, био у бусу за школу, претварајући се да је све у реду. И када ме неко пита да ли је то био позив упомоћ, одговорам са не, јер никоме нисам ни рекао. Помоћ дозивате само ако верујете да постоји помоћ коју можете дозвати. Ја нисам у то веровао. Ја сам желео напоље. Ја сам желео да одем. Са 15.

„Ја сам ја" може бити врло усамљено место.

Године 2011, донео сам одлуку да одустанем од глуме и многих ствари за које сам раније веровао да су ми важне. И пошто сам одустао од сценарија и снимања о којима сам сањао као дете и од последичне пажње и надгледања о којима нисам сањао као дете, једина ствар са којом сам остао била је она са којом сам и почео. „Ја сам ја", и то није било довољно.

wentworth_miller__s_baby_by_fallxinxtime.jpg

Године 2012, придружио сам се мушкој групи под називом The Mankind Project, a то је мушка група за све мушкарце, и ја сам био упознат са још увек страним и још увек потенцијално претећим концептом „нас" и „ми", са идејом братства, сестринства и заједнице. И преко те заједније ја сам постао члан и поносни поборник организације Human Rights Campaign, и преко те заједнице ја сам сазнао више о прогону моје ЛГБТ браће и сестара у Русији.

Пре неколико недеља, док сам писао писмо Интернационалном филмском фестивалу у Санкт Петерсбургу у коме одбијам њихов позив да присуствујем, мали џандрљив глас у мојој глави је инсистирао на томе да нико неће ни приметити. Да нико неће ни видети, ни чути, нити ће га бити брига. Али овог пута, коначно, знао сам да је тај глас погрешан. Помислио сам да ако једна особа примети ово писмо у коме говорим своју истину и укључи моју малу причу у много већи и важнију, вреди га послати. Помислио сам, нека будем некоме оно што нико није био мени. Нека пошаљем поруку том клинцу, можда у Америци, можда у неком месту преко океана, клинцу који је мета код куће или у школи или на улици, да неко гледа и слуша и брине. Да постоји „нас", да постоји „ми", и да је тај клинац или тинејџер или одрасли - вољен и да није сам.

Дубоко сам захвалан организацији Human Rights Campaign што је мени, и другима сличним мени, дала прилику и платформу и неопходност да испричамо своју причу, да наставимо да шаљемо ову поруку, јер она треба да буде послата, изнова и изнова, све док буде саслушана и примљена и пригрљена. Не само овде, у Држави Вашингтон, не само широм земље, већ и широм света и назад. За сваки случај. За случај да смо пропустили неког. 

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gavrilo gavrilo 11:09 01.05.2014

[Подржи себе, подржи друге]



Jaril Jaril 14:19 01.05.2014

Re: [Подржи себе, подржи друге]

bocvena bocvena 12:06 01.05.2014

pažljivo čitam tvoje blogove.

nešto se pojavljuje kao lajt motiv. užasno težak prelazak u svet odraslih za gej populaciju. ta karika izgradnje seksualnog identiteta potpuno preuzme primat nad svim ostalim.

sad pitam, krajnje iskreno i dobronamerno, da li je to samo zbog neprijateljske reakcije spoljnog sveta ili je nešto drugo? tj, da homoseksualci imaju najidealniju reakciju porodice, škole, poslodavaca...da li bi sami sebe lakše prihvatili i sa sobom u miru živeli?

tip koji izgleda kao ventvort, iz zapadne, uglavnom liberalne zemalje, ne znam kakva mu je bila porodica...ali prvi put pokušava da se ubije sa 15?!
Jaril Jaril 14:13 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

tip koji izgleda kao ventvort, iz zapadne, uglavnom liberalne zemalje, ne znam kakva mu je bila porodica...ali prvi put pokušava da se ubije sa 15?!

Прошле године је одјекнула вест о дечаку у Америци који је са 11 година (чини ми се) извршио самоубиство јер је био злостављан због тог што је геј. Опроштајно писмо је оставио на твитеру, а његов налог је остао отворен као споменик тој трагедији читавог америчког друштва.
da homoseksualci imaju najidealniju reakciju porodice, škole, poslodavaca...da li bi sami sebe lakše prihvatili i sa sobom u miru živeli?

У неким земљама можемо видети да тако бива. Један друг, белгијанац, имао је проблем да се са родитељима избори да га прихвате као - Православца. Око његове сексуалности је био један разгоор и то је то. Када год разговарамо, наши разговори су презасићени Православљем, односом према Цркви и сличним темама. Ретко када говоримо о сексуалности, а и то углавном о општем проблему непосвећености, себичности и усамљености.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:35 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

tip koji izgleda kao ventvort, iz zapadne, uglavnom liberalne zemalje, ne znam kakva mu je bila porodica...ali prvi put pokušava da se ubije sa 15?!


Oprosti, ali ja ne vidim razlog ovom čuđenju.

(Ostavljam po strani pokušaje samoubistva iz razloga seksualne različitosti, govorim uopšteno).

Stopa suicida kod mladih je prilično visoka (treći uzrok smrtnosti kod mladih, o tome sam pisao u svom blogu Suicid, čemu?)

Podsećam, a to znaju manje više svi koji se iole interesuju za poeziju, da se Silvija Plat ubila u 30. godini života.

Bila je srećno udata, ali joj je teško palo kada je saznala za muževljevu preljubu; niko ne tvrdi da se ona ubila SAMO zbog toga /svet bi bio drukčiji kada bi se žene ubijale čim saznaju da ih muževi varaju, i obrnuto/, ali neki misle da je to iniciralo kapislu u njoj, jer joj ideja samoubistva nije bila strana. S tim u vezi, sva štiva o njenom samoubistvu navode da je ona još u 20. godini pokušala da se ubije.

Znam, razlika između 15. i 20. godine jeste velika, ali ne previše

P. S. Naveo sam slučaj Silvije Plat, ali osećam potrebu da ponovim da su, prema statističkim podacima, žene manje sklone samoubistvu od muškaraca (razmer je 1 prema 3, u korist, odnosno na štetu muškaraca).
bocvena bocvena 15:37 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

Ретко када говоримо о сексуалности, а и то углавном о општем проблему непосвећености, себичности и усамљености.

bingo. imam utisak da je mladim ljudima danas jako teško da nauče da osećaju za druge, kanališu te emocije i ispolje ih. otuda valjda često brkaju seksualnu funkcionalnost sa povezivanjem s drugima. nemam pojma, učimo ih da nataknu kondom ispravno, a ne da se otvore za ljubav, pa makar bili i povređeni.

imam gej druga koji je toga postao svestan već negde oko 6-og razreda, ali je nevinost izgubio u četvrtom srednje. kad se zaljubio i započeo običnu ljubavnu vezu. njegova majka je šiznula, a meni se činilo da treba da bude srećna što to nije bilo u wc-u sa nekim neznancem. mislim, tako nešto želim svojoj deci. da se dobro osećaju u svojoj koži i da nauče da vole. da seks bude jedna od lepših stvari u životu, ne bojno polje ili izvor frustracija.

možda je u muškim gej vezama problem jer su to ipak dva muškarca. dok vi osvestite svoje emocije i formirate se kao ličnosti...prođe leto trideseto:))))
bocvena bocvena 15:47 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

o tome sam pisao u svom blogu Suicid, čemu?

Nisam čitala.

Ljudi se najčešće ubijaju jer su mesecima, pa i godinama, pre tog čina duboko depresivni. Prosto taj čin vide kao tačku na frustraciju i bolje rešenje i za sebe i za svoju okolinu.
Ne sporim da u vrlo mladom uzrastu ima onih koji se tako osećaju i da pitanje seksualnosti može to samo da pojača, ali mora da je ipak teže kad si bolestan, životno ugrožen, gladan ili zlostavljan u dve trećine ostatka sveta nego kad si beli lepotan iz srednje klase u Americi.

No, nisam uopšte to pitala Jarila, nego me zanimalo da li gejevi sami sebe krive zbog onoga što jesu (nevezano za razumevanje okoline ili osudu).
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:52 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

dva muškarca. dok vi osvestite svoje emocije i formirate se kao ličnosti...prođe leto trideseto

zato,
postoji onaj lp
,koji proročki kaže; život počinje u tridesetoj
(aliiii)

ne zaboravi drugu mladost u pedesetoj


bocvena bocvena 15:55 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

s radošću je iščekujem!
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:07 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

ali mora da je ipak teže kad si bolestan, životno ugrožen, gladan ili zlostavljan u dve trećine ostatka sveta nego kad si beli lepotan iz srednje klase u Americi.


E ti baš preteruješ.
Stopa samoubistva je veća kod bogatih, zdravih i ludih, nego kod bolesnih, životno ugroženih i gladnih.

A vidi se i da nisi čitala biografiju Jarilovog protagoniste. On nije beli lepotan, jer je melez.
Vikipedija je, pored ostalog, zabeležila i ovo:

He has stated, "My father is black and my mother is white. Therefore, I could answer to either, which kind of makes me a racial Lone Ranger, at times, caught between two communities

A ne moraju biti lepotani samo belci. Ima i crnih lepotana, kao onaj Kanjei. Lepa Kim Kardašian je luda za njim, najavljuje skorašnje venčanje.

bocvena bocvena 16:23 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

Stopa samoubistva je veća kod bogatih, zdravih i ludih, nego kod bolesnih, životno ugroženih i gladnih.

i je l' ti to nešto govori? možda bismo morali da preispitamo svoje prioritete i na kojim vrednostima zasnivamo modernu civilizaciju, a ne da otkrivamo blagoslove tek kad nesreća zakuca na vrata.

no, znam da ima nešto u samom karakteru što neke ljude čini slabije otpornim na životne nedaće, gde god da su se rodili.

a i u pravu si da nisam čitala njegovu biografiju. slabo se bavim ličnim životima poznatih. sad mi je simpatičniji.
mirelarado mirelarado 16:53 01.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

no, znam da ima nešto u samom karakteru što neke ljude čini slabije otpornim na životne nedaće, gde god da su se rodili.


Руку на срце, свако ко преброди неку велику животну недаћу, зна колики то напор изискује, без обзира на то да ли се околини та недаћа чини великом или малом. Подршка много значи, наравно, али човек то најпре мора сам са собом да реши.
docsumann docsumann 00:01 02.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

A ne moraju biti lepotani samo belci. Ima i crnih lepotana, kao onaj Kanjei. Lepa Kim Kardašian je luda za njim, najavljuje skorašnje venčanje.


Jaril Jaril 13:43 02.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

,koji proročki kaže; život počinje u tridesetoj

Међу мушкарцима из мог окружења влада мишљење да човек постаје потпуно зрео, губи анксиозност и тако то... у тридесет петој.
nego me zanimalo da li gejevi sami sebe krive zbog onoga što jesu (nevezano za razumevanje okoline ili osudu).

Како ко. Вероватно да зависи од васпитања, идеја са којима се сусрео у свом одрастању, од типа личности...
mariopan mariopan 18:23 02.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

bocvena
.......ali mora da je ipak teže kad si bolestan, životno ugrožen, gladan ili zlostavljan

Najteže je biti usamljen.
Jaril Jaril 22:34 02.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

Najteže je biti usamljen.

bocvena bocvena 07:36 03.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

Међу мушкарцима из мог окружења влада мишљење да човек постаје потпуно зрео, губи анксиозност и тако то... у тридесет петој.

aiiii. pa ko će to da sačeka?

fejsom kruži ovaj tekst.

izgleda svi moramo da razvijemo novi set znanja i vrednosti za odrastanje. negde smo se pogubili usput.
Jaril Jaril 09:43 03.05.2014

Re: pažljivo čitam tvoje blogove.

izgleda svi moramo da razvijemo novi set znanja i vrednosti za odrastanje.

wilma68 wilma68 21:48 01.05.2014

Вентворт

...ми је тиха патња, али, авај! Оде другим путем...својим, јединим и јединственим...
Шалу на страну, Јариле, да ти одговорим:
Не видимо.
Не чујемо.
Не бринемо.
Ни као заједница људских бића, ни у односу према другима-другачијима (не имали ногу, око, паре, силиконе или имали другачија опредељења:политичка, сексулна, навијачка...).
Ми смо једно заблудело и залудело крдо.
Тек, понеки људски прозрак, да улије Наду.
Као у "Путу" Кормака Макартија.
А ти си Човек, Јариле.

Увек се окрепим на твом блогу, чак и кад су теме тешке, и не тичу се мене (лично и директно).
Jaril Jaril 13:28 02.05.2014

Re: Вентворт

Ми смо једно заблудело и залудело крдо.

Мало мало па ми се јави иста мисао. И некако ме увек само оснажи да се још више трудим у свом окружењу. Тако сам, после оног злог резултата референдума у Хрватској написао, чини ми се на твитеру: "Зло је дубоко укорењено у овим просторима. Ништа, узети већу лопату да се ископа."

Увек се окрепим на твом блогу, чак и кад су теме тешке, и не тичу се мене (лично и директно).

А ово ме баш радује. Хвала ти.
Черевићан Черевићан 22:37 01.05.2014

омађијаност

слабо гледам, још слабије слушам,
живот растрзан покрај мене лети,
отаљавам дане,не планирам ништа,
брига ја и немам, али . . . ни памети
Jaril Jaril 13:46 02.05.2014

Re: омађијаност

Много неке туге има у Вашим стиховима, чика Чер.
Черевићан Черевићан 18:01 02.05.2014

Re: омађијаност

стихом се мораш стварности приклонит'
залудне су строфе о птици о цвету
осмишљеним друштвом животом уживаш
колатералну у нашем . . изиграваш штету
AlexDunja AlexDunja 17:02 02.05.2014

ellen, sjajna

Jaril Jaril 23:34 02.05.2014

Re: ellen, sjajna

Сјајна. Дође ми да и њу преведем.
mariopan mariopan 20:00 02.05.2014

...

Da, brinemo, sve zavisi od onoga što nosimo u sebi.

Oni koji su iz bilo kojih razloga bili različiti, usamljeni u svojoj različitosti, očajnički usamljeni, tačno znaju kako se osećaju i drugi različiti a usamljeni ljudi, i brinu, zato što o njima niko nije brinuo kada je to njima zatrebalo.

Jaril Jaril 09:42 03.05.2014

Re: ...

Da, brinemo

Познајем доста људи који брину о другим људима. И захвалан сам што их познајем и што постоје.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana