Istorija| Život

Trst je naš!

mikele9 RSS / 15.12.2014. u 00:22

Trieste e nostro, napisao je iznad teksta koji sledi ispod a sve to na FB, moj drugar Stjepan Mimica.

Izložba o šopingu Jugoslovena u Trstu

Tanjug | 13. 12. 2014. - 14:53h | Komentara: 0

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu u sredu, 17. decembra, biće otvorena izložba pod nazivom "Ponterošo/Memorie".

Postavka nastoji da podstakne sećanja na šoping Jugoslovena, koji je svoj vrhunac doživeo 1978. godine na trgovima Trsta, a ona to čini uz pomoć fotografija, video-prezentacija, dokumenata i različitog drugog materijala iz tog vremena, prikupljenih iz arhiva i privatnih kolekcija.

Sedamdesetih godina, centar Trsta, a posebno štandovi na Trgu Ponte Roso, bio je meta kupcima iz Jugoslavije koji su svake subote i produženim vikendom na Dan Republike, 29. novembra, preplavljali ulice automobilima, kesama i paketima najrazličitijih proizvoda - od prehrambenih i odevnih preko tehničke robe i autodelova do igračaka za decu.

Generacije građana su kupovale u tom italijanskom gradu svečanu odeću za posebne prilike i materijale za venčanice, poneki predmet više ili manje zlatan.
 

Ova postavka je realizovana u organizaciji Udruge u kulturi "Cizerouno" u saradnji sa Centrom za nematerijalnu kulturu Istre, Etnografskog muzeja Istre i Galerijom "Makina".

Autori izložbe pozivaju posetioce i sve one koji čuvaju predmete, fotografije i sećanja da ostave svedočanstva sa svojih putovanja prema tršćanskim štandovima i dućanima.
 

Galerija "Makina" smeštena u centru Pule, upravo je iz tog razloga bila odabir Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Njen prostor, idealan za izložbenu postavku, sada je postao i mesto sakupljanja novih dokumenata, koji mogu znatno doprineti rekonstrukciji kolektivnog pamćenja jednog, još uvek nedovoljno istraženog vremena.

Beše mu. Odlično se sećam Šuškavaca početkom šezdesetih godina kupljenih u Trstu, pa najlon košulja, kasnije su počele da se kupuju farmerke pa neke ogromne lutke sa pokretljivim očima koje su mogle da kažu mama a srećne kupovalice su ih stavljale na bračni krevet među stotinak šarenodrečećih jastučića. Nikada nisam otišao u Trst zbogradi kupovine sličnih gluposti!

Od sredine sedamdesetih do kraja osamdesetih, poslednji put 1990 godine, svakog Novembra bivao sam u Portorožu na Festivalu Tržišnih komunikacija, ono, reklama i propaganda, novinskorevijalna, televizijska, filmska... Bio aktivan učesnik, ilustrovao Bilten Festivala koji je izlazio svaki dan, nagledao se reklama iz celog sveta, gledao dobitnike Kanskog Grand Prix, američke dobitnike prestižnih nagrada, fenomenalne francuske, video i slušao najveće svetske propagandiste i divno se družio sa prijateljima iz svih krajeva Jugoslavije. Nikad zaboraviti!

Jednom dok sam sedeo i crtao karikature za sledeći broj Biltena, u staklenom od poda do tavanice, kafiću preko puta starog Hotel Palasa, kucnuše mi dvojica o okno i mimikom i mahanjem glavama i rukama, upitaše me da li mogu da vide šta to radim. Kako da ne, manem rukom i pozovem ih unutra. Sporazumesmo se odlično na francuskoitalijanskoengleskom jeziku. Dopalo im se, pokažem im prethodne brojeve Biltena, smejali su se od srca. Ja pio Laško pivo i Grapu, oni mi se pridružili.  Tumbajući se sa teme na temu, dođosmo i do stripa. Ja sam u to vreme radio kratke (tri sličice) stripove za Bazar i Politika za decu koja je izlazila četvrtkom. Na moje oduševljenje, vrlo nepatvoreno i iskreno, ispostavi se da je straiji od dvojice glavom Herman! Čuli on i prijatelj mu, u Veneciji da su Portorož i uopšte Istra, za ne propustiti i došli. Otrčim ja,  odnesem karikature u redakciju i vrnem se. Herman za to vreme nacrtao Džeremaju  i pita me kako mi se piše ime. Zamolim ga da crtež posveti mom sinu, upiškiće se u gaće, kažem mu. Ostajemo još nekoliko dana, reče Herman, šta radiš sutra? Nameravam da odem do Trsta, pročitao sam u novinama da je otvorena izložba Man Reja a još ponešto ću da pogledam. Idemo i mi s tobom, rekoše obojica. Biće mi drago ali ja idem rano, oko šest sati sa ženama koje u Trstu pospremaju kuće i stanove. OK, naćićemo se na stanici. Popismo još po turu i rastadosmo se. U autobusu smo bili pre šest sati, jedva smo našli mesta, bio je pun kao oko! A morali smo i da sedimo u kafiću i pijuckamo sve dok nije došlo vreme otvaranja Galerije. Man Rej, gigant, bilo je uživanje videti njegove fotografije i eksperimente! Družili smo se još dva dana a onda smo se oprostili, oni su se vratili u Veneciju. Eto, ostade mi uspomena. Hermanov Džeremaja je izgoreo sa svim ostalim, u požaru koji nas je zadesio 2009 godine. Inače, moj sin je zaista bio oduševljen i tražio je da mu uramim crtež.

Ja sam redovno odlazio u Trst kad god sam bio u Portorožu, uvek je bilo izložbi i drugih zanimljivih manifestacija koje je valjalo pogledati a i lepo sam se osećao lunjajući tim divnim svetskim gradom. Trst je, ne bez razloga, uvek privlačio pisce, pesnike, slikare, krunisane glave… Trst je mesto susreta ne samo mnogih nacija, religija, nego pre svega arhitektonskih stilova, Neoklasicizma, Secesije, Baroka… koji se međusobno skladno dopunjavaju a ne treba zaboraviti ni građevine iz XVIII veka i ruševine iz Rimskog doba. Imao sam svoj kafić sa malim mermernim stočićem gde sam pio Grapu i fenomenalan espresso. Posle dve godine, gazda me pozdravljao kao prijatelja, kad sam odlazio, govorio je:In anno, caro amico. Imao sam omiljene restorane u kojima sam ručavao. Jednom, samo jednom sam bio na Ponte Rosu i to posle posete Svetom Spiridonu. Kupio sam ljubičasti šal koji je živ i danas! Koji kvalitet, a? I to se dešavalo.

Nego, tek sam bio pošao u prvi razred osnovne škole, kamena zgrada preko puta Doma omladine. Godina 1953-ća. Jednog dana sve su nas okupili u velikom školskom holu a direktor sa vrha stepenica nam je saopštio da do daljeg škola neće raditi jer je nastupila kriza oko Trsta, naše jedinice su već zauzele položaje i taka na tamo. Nama je od sve njegove govorancije ostalo u glavi, ne idemo u školu! Tog veselja i radosti, bokte! Održani su i roditeljski sastanci na kojima je roditeljima savetovano da nas ne puštaju na ulicu, biće demonstracija pa bi neko mogao da strada. Stanovali smo u Francuskoj ulici, pedesetak metara ispod Kluba književnika i ‘ajd ti mene zadrži u kući a ceo Beograd na ulicama! Radmila i ćale mene i mlađeg brata poverili babi a ja je preveslavao samo tako! Idem do Bibe i Seke sprat niže da se igramo, doći će i Ljupče. Brata mi nije padalo na pamet da vodim sa sobom! Baba koja je ionako mislila samo na sebe, lako mi je davala dozvolu. Bre, svedok sam Istorije! Noć, ustrčim ja uz Francusku a ono masa već kod Doma JNA! Ja se sližem uz zid Narodnog i korak po korak izbijem na Trg. Narod se dernja, uzvikuje parole, Trst je naš, Neka znaju Talijani da Trst brane partizani, Armija je čvrsta, mi ne damo Trsta ali meni se najviše svidela: Pela džukela! Nisam znao ko je Pela ali mi se dopadalo rimovanje sa džukela. Kasnije sam saznao da je Pela (Giuseppe Pella) bio italijanski premijer. Trajalo je to danima, prisustvovao sam spaljivanju lutke od slame i krpa koja je trebala da predstavlja Pelu, ispred Narodnog pozorišta. Uživancija, šta da vam pričam! U Knez Mihailovoj sam video kako do glave šišaju jednu devojku! Bila je kod amerikanaca, eto joj bilten u ruci, šišaj je, šišaj! Bilo mi je žao, suze su joj se slivale niz obraze ali se nije branila. U svakoj fertutmi biva i onih koji misle na svoju korist, jebe im se za krizu i Trst, te tako videh jednog koji je upao u Američku čitaonicu, kako srolani tepih, s prvog sprata dodaje dvojici mangupa dole na ulici. Milicioneri su bili gluvi slepi bilo ih je tek, tek.

Potraja to neko vreme, velike sile uradiše šta uradiše, jedinice se povukoše a mi krenusmo u školu. Od našeg Trsta osta samo bife Trst u Prizrenskoj ulici. A ni njega više nema.

Ja toliko.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 01:32 15.12.2014

Trst je sjajno mesto...

...a i tvoj tekst odlican. Ciao, mikele!
mikele9 mikele9 09:32 15.12.2014

Re: Trst je sjajno mesto...

...a i tvoj tekst odlican. Ciao, mikele!

Hvala Vaše Veličanstvo
Sepulturero Sepulturero 12:15 15.12.2014

Re: Trst je sjajno mesto...

Да, стварно. Трст је и даље вредан посете због лепе комбинације старог аустроугарског шарма и медитеранске атмосфере + успомене.
Нажалост, Понте Росо, онакав какав је био раније, више не постоји. Сада ту и околним улицама владају Кинези.
mirelarado mirelarado 13:25 15.12.2014

Пела џукела и друге риме

Неко од савременика тог Трстјенаш доба рекао ми је да је постојао и стих:

"Кад дођемо у Милано, ј*баћемо Силвану Мангано!"

Силвана је била тадашња италијанска филмска лепотица, протагонисткиња филма Горки пиринач.

gedza.73 gedza.73 20:32 15.12.2014

Re: Пела џукела и друге риме

Nisu filmovi ono što su bili.
(baš postajem deda)

Mlogo lepa pesma (svađa kroz pesmu dve grupe radnica)


Ako neko iskreno žali što se Jugoslavija raspala, to su prodavci iz Trsta.
Neka Dara iz Šapca je menjala sarmu za najlonke.
Bila je izreka
'Vratiće se Dara da vam opet prodaje sarmu'


edit
Sećam se filma u kome Toto (neka zamena identiteta) igra matadora pa ne žele veće pred borbu da ga nahrane u slučaju da ga u borbi bik probode rogom.
Toto ulazi u kupatilo i od sunđera, paste za zube, šampona pravi sendvič.

u crkvi iza njih dvojice

svetac koji je ogrnut svojom kožom poput toge.

mikele9 mikele9 23:43 15.12.2014

Re: Пела џукела и друге риме

Силвана је била тадашња италијанска филмска лепотица, протагонисткиња филма Горки пиринач.

Gledao sam film kao klinac i mnogo kasnije u Kinoteci. Silvana je zaista bila lepa žena ali i odlična glumica. Seti se uloge Poljske grofice, Tađove majke u Viskontijevom filmu Smrt u Veneciji!!!!
blogov_kolac blogov_kolac 15:28 15.12.2014

Tuđe nećemo, svoje nedamo

Zadnjih stotinjak godina Trst konstantno ima oko četvrt miliona stanovnika, i danas bi bio na samom dnu liste TOP10 najvećih ex-YU gradova, ali kada je Jugoslavija stvorena posle WW1 i tih četvrt miliona bilo bi sasvim dovoljno da bude veći od tadašnjeg Beograda, dok bi pomenute 1953 da ga je kojim čudom tadašnja Jugoslavija "oslobodila" (od koga?) i "vratila" (kome?) bio ubedljivo najveći slovenački, a odmah posle Beograda i najveći jugoslovenski grad!

Dakle, ulog je bio stvarno veliki, ako to uopšte može biti ikakvo opravdanje zašto su se Tito partija omladina armija toliko primili na tu igru koja je po svim racionalnim i objektivnim kriterijumima bila unapred izgubljena i osuđena na neuspeh, tim pre što smo se oko Trsta sem Italije najdirektnije konfrontirali sa Amerikom i Engleskom. Možda najzanimljivije od svega je da su demonstracije sa najviše strasti i brojnosti bile "spontano" organizovane u Beogradu, ali i u Zagrebu i Rijeci, dok u celoj Sloveniji kojoj bi taj "dragulj" sa jadranske obale trebao pripasti, nije bilo previše entuzijazma i zainteresovanih za tu združenu akciju traženja preko leba pogače (s obzirom da će parče obale, luku i izlaz na more dobiti i preko zone-B koja ih je ionako sledovala, a gde je udeo Slovenaca stvarno bio znatan za razliku od samog Trsta).

Neko će to cinično okarakterisiti kao još jedan dokaz nadaleko čuvenog osećaja za meru i pravdu kod Srba i Hrvata kada je reč o teritorijalnim pitanjima, dok mnogi u Srbiji i dan danas najozbiljnije taj bizarni detalj navode kao dokaz kako su lukavi Slovenci oduvek od nas naivnih Srba očekivali da im (umesto njih samih) svojim oružjem oslobađamo teritorije, da bi nam okrenuli leđa na prvoj krivini čim im više ne bismo trebali.

Ali ako je među našim tadašnjim narodima i narodnostima oko tršćanske krize i bilo različitog tumačenja i razmevanja čuvene krilatice "TUĐE NEĆEMO - SVOJE NEDAMO", sledećih par decenija, bar kada je reč o robi koja je iz Trsta preplavljivala SFRJ postojao je apsolutni konsenzus, i svi su se (a naročito nenapredna omladina i nepoštena inteligencija) nedvosmisleno pridržavali parole: tuđe hoćemo, svoje nemamo
angie01 angie01 15:55 15.12.2014

Viale Venti Settembre



zovitemegrunf zovitemegrunf 16:52 15.12.2014

Re: Viale Venti Settembre

blogov_kolac blogov_kolac 17:21 15.12.2014

Re: Viale Venti Settembre

Inače, pre koji mesec sam bio slučajno na netu naleteo na jedno sjajno svedočanstvo iz druge ruke kako je te 1953 tokom "Trst je naš" BG demonstracija bilo sprečeno demoliranje američke ambasade, pa smo za takve scene morali da čekamo sve do 2008. Jedva sam mu sada ušao u trag...
...Мој отац је тих дана био студент и учествовао је у демонстрацијама, па ми је причао да кад им је пукао филм кренули су на америчку амбасаду да је демолирају. Летеле су каменице, пуцала стакла... и кад је већ претило да протест измакне контроли неко је викнуо: "Тито говори на Славији!"
Сви су потрчали на Славију, али кад су стигли - нигде никога! Схвативши су да су преварени крену назад, кад они тамо, а оно међутим! Народна милиција опколила америчку амбасаду, а на сред улице повучена бела линија иза које је било написано: "КО ПРЕЂЕ ОВУ ЛИНИЈУ - ДРЖАВНИ ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ!"...


A treba reći i da je tršćanska kriza bila u neku ruku i majka onoga što se sada na ovim prostorima eufemistički zove TABLOIDNO NOVINARSTVO. Da se utoli glad za vestima u zahuktaloj krizi rođene su VEČERNJE NOVOSTI, prve novine gde su naslovi i fotografije po prostoru koji su zauzimali daleko nadmašivali same tekstove (uglavnom potpisivane inicijalima "novinara" ), i gde su "vesti" iz sledećeg izdanja bacale u senku sve prethodne, pa niko nije gubio vreme u proveru njihove istinitosti. Treba li uopšte pominjati da su preko noći postale najtiražniji list u zemlji?


49 41 49 41 19:50 15.12.2014

Uzo deda svog unuka,

pa mu prica'; sto je negda bilo.

Kad smo usli u deo Trsta; sve smo im zenske poj... , izloge porazbijali i posrali im se po ulicama.
Da, znaju da je to nase!

Posle duzeg "odsustvovanja" unuka, neznano gde - zvoni milicija Dedi na vrata.

-Imamo nalog, od italijanskih Vlasti; da vam "isporucimo" unuka sa sudskom doznakom - dozivotnom zabranom ulaska u Italiju!

Sta si to "radio"- zgresio crni unuce ?!?

Ja Deda, isto sto i Ti!
G.Cross G.Cross 20:59 15.12.2014

Mi smo Trstovi - Trst je nas

Trst je Svoj…

The Treaty of Peace with Italy was a treaty signed in Paris on February 10, 1947, between Italy and the victorious powers of World War II, formally ending the hostilities. It came into general effect on September 15, 1947.

Trieste and the surrounding area were incorporated into a new independent state called the Free Territory of Trieste. In 1954, the Free Territory of Trieste ceased to exist and Trieste and the surrounding area was divided between Yugoslavia and Italy.

drzura drzura 16:59 16.12.2014

i franci kaže

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:45 16.12.2014

Kada je Slovenija

ulazila u Šengen 2007., i tim povodom ukidane granice između nje i Italije, napravljen je tih dana umetnički projekat. Postavljene su kabine sa kamerama, u koje su ulazili stanovnici Slovenije i pričali kako su "u dobra stara vremena" švercovali sve i svašta iz Italije.
49 41 49 41 21:49 16.12.2014

'86. Imali smo detaljan plan o totalnoj

evakuaciji Trsta.
Indicije su nam "pokazivale", da nam Rusi mogu umarsirati svaki cas!

- izjavljuje u intervjuu posle 20 god. bivsi italijanski Premijer.
P.S.
Il' ja svasta citam, mediji svasta objavljuju ili bivsi - politicari plase decu ?!?

Fratelo Italiano; il' Partisano.
Nisu vas Rusi proterali iz Istre i Dalmacije -
"nasi" su to uradili.
G.Cross G.Cross 20:08 17.12.2014

Rifle-Kifle

a jel imaju na izlozbi "Super Rifle" noge ti ko kifle?
vojkan_50.stanic vojkan_50.stanic 23:36 18.12.2014

Trst je naš

Kad god se pomene Trst uvek se setim svojih predaka koji su bili doseljeni, a kasnije i rođeni tršćani. To su trenuci kada se obradujem i osetim nostalgiju za jednim davno prošlim vremenom. Setim se mojih babe i dede po ocu, Roze i Marcelja, zatim svog jedinog šoping putovanja u Trst i njegove lepote, setim se Gorice čija priča mora da ide uz onu o Trstu, setim se fenomena "Trst je naš", čarolije nazvane "šuškavac" i preteče novog srpskog potrošačkog drštva.

Roza (1890.) i Marcelj (1887.) su se upoznali u Trstu. Dedini roditelji su se tu doselili iz Crne Gore (Nikšićka Župa) i živeli su, kako mi je pričao, u crnogorskoj koloniji. Baba i deda su se preselili u Goricu 1915., a ubrzo u obližnji gradić Anhovo, na reci Soči. Imali su dva sina. Iz Slovenije beže 1939. i odlaze u Niš i tamo ostaju do kraja rata, nakon čega se vraćaju u Sloveniju, u Maribor, sem mog oca koji je oženio moju majku. Roza je umrla 1958. godine, a Marcelj 1965.

Na kraju Drugog svetskog rata Trst su oslobodili jugoslovenski partizani, ali je nakon toga izbila kriza oko spornih teritorija oko Trsta koje su do 1941. godine pripadali Italiji. Tokom krize ta teritorija je označena kao "Slobodna teritorija Trsta" koja je podeljena na zonu A, koja je obuhvatala područje Trsta i Gorice i zonu B, područje sa Istrom, Rijekom i Primorskom Slovenijom. Problem je rešen postepeno, mada je sve vreme postojala mogućnost sukoba. Bilo je to vreme parola "Trst je naš". Najpre je u Londonu 1954. godine potpisan "Memorandum o saglasnosti" pod američkim pokroviteljstvom, a zatim, 1976. u gradiću Osimu konačni dogovor (Osimski sporazumi). Pitanje granice je rešeno tako što je Italija dobila Trst i Goricu, a Jugoslavija (Slovenija) “zonu B”, kao i novac za izgradnju gradova Kopar i Nova Gorica.

Trst je ponovo postao"naš" grad tek u drugoj polovini XX veka zahvaljujući čaroliji šuškavaca i farmerica kupljenim na čuvenim dvodnevnim šoping turama tokom vikenda. Od sredine šezdesetih godina prošlog veka pa do raspada Jugoslavije Trst je bio naš najdraži, najbolji, najpouzdaniji "prozor" u zapadnjački svet mode i neprikosnovena prestonica šopinga, preko koga je jedino mogla da se oseti kultura i život savremene zapadne civilizacije, kao paradigme novog i nedostižnog života.
Tokom tih, moglo bi se reći, ritualnih šoping tura, ljudi kupoholičari, sa torbama u rukama ili na leđima, punim šuškavaca i farmerica, pioniri srpskog potrošačkog društva, nisu imali vremena, a ni volje, da se bave kulturnoistorijskim nasleđem ovog grada. Prava je šteta što su znamenitosti Trsta za mnogobrojne Jugoslovene ostale nepoznate i u senci šopinga.

Šta su potrošači propuštali? Nisu videli ni osetili da je Trst grad sa velikom notom otmenosti i moći oličenih u impresivnim palatama iz doba Habzburške monarhije, zbog čega je više ličio na Beč nego na ostale italijanske gradove. Bila je to "carska luka Habzburške monarhije" sa večnim tragovima srpske prošlosti.
Prvi put sam bio u Trstu u vreme kada je bio centar jugoslovenskog šopinga. Imao sam 16 godina. Vodio me je prijatelj mojih roditelja. Bila je to vikend tura. Ostali su mi u nezaboravnoj uspomeni Kanal Grande i Ponte Roso, moja prva šuškavac jakna i bluza boje peska sa dva dugmetanca i neodoljivi kafe „Stela Polari“, koga su sagradili znameniti tršćanski Srbi.

Jedan broj srpskih porodica, uglavnom iz Boke Kotorske, doseljenih u 18. i 19. veku, se veoma brzo obogato i podigao mnogobrojna tršćanska zdanja duž Kanala Grande i na trgu Ponte Roso. Na trgu Ponte Rosso su čuvena velelepna palata Jovana Kurtovića, najbogatijeg Tršćanina srpskog porekla s kraja 18. i početka 19. veka i Crkva Svetog Spiridona, izgrađena od belog mermera sa plavim kupolama i pozlaćenim mozaicima, najveće zdanje Zapadne Evrope, čiji je najveći darodavac bio upravo Kurtović. Pored njih to su palate Ivanović, Vučetić, Nikolić i palata Tripković. Jedna od najlepših je zadužbina Spiridona Gopčevića na Kanalu Grande. Gopčević je bio prijatelj Đuzepea Garibaldija i predsednik Srpske pravoslavne opštine u Trstu od 1847. do 1854. godine.

Na kanalu je i velelepna kuća Jovana Kurtovića, najbogatijeg Tršćanina srpskog porekla s kraja 18. i početka 19. veka. Bio je i najveći darodavac crkve Svetog Spiridona, a kuću je sagradio preko puta hrama. Još jednu zgradu u susedstvu, u kojoj je danas neodoljivi kafe „Stela Polari“, sagradili su znameniti tršćanski Srbi.

Gorica je ostala podeljen grad, danas jedini u Evropi. Izvršenom podelom teritorija, Italiji je pripao grad Gorica, a Jugoslaviji (Sloveniji) njena železnička stanica. U tom delu je podignut novi grad: Nova Gorica. U Novoj Gorici žive danas moja teta Ema i sestra Monika. Poslednji put sam bio tamo 1987. godine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana