Suspicious Minds

Jelena Milić RSS / 05.04.2008. u 11:25

Srpski tužilac za ratne zločine Vukčević  najavio je da će lično predložiti haškom tužiocu Seržu Bramercu da mu stavi na raspolaganje zamenika tužioca za kosovske predmete Dragoljuba Stankovića.  

Današnji Danas. Potpisujem.  

Nego jel zanate onaj kad prolazi cvrčak pored mravca koji hrčaju drva za zimu…Cvrčak u crvenom lambordžiniju, pored njega silikonska cvrčkica, na krovu skije, bordovi. “Gde ćeš,” pitaju mravci. “Evo malo na Tuksertal u predsezoni, na glečere, bili pre toga malo na helejskingu na Novom Zelandu, čisto da posle budemo u kondiciji za Davos i Sent Moric. Ajd palimo.” Gkedaju ga mravci podsmešljivo, misle se, ha videće on kasnije, nastave da hrčakaju drva. I tako godinama. Jednog proleća, eto ga opet ovaj, sad u poršeu sa novom mlađom cvrčkicom, pale malo do Largo Komo, a  mravci sređuju krovove i misle videće on svog boga na zimu. Kad eto ti ga on opet preko zime, samo je u prolazu, idu u Aspen Kolorado, malo da promene, pa žure na avion VIA Pariz. Na to ga mravci u glas pitaju:” Da ne ideš možda pored Perlašeza usput, jer ako ideš, svrati Lafontenu na grob i poseri se na njega.”

 Bila preključe i juče u Nišu, nisam  baš bila pri netu, a ni u mood za pisanje-reakciju na prvu loptu, mada sam na tribini AKC dosta piričala o presudi, ali pre svega o implikacijama koje će izazvati.  Predvidela sam skoro vrećinu komentara usual suspects  u formi u kojoj su se posle i pojavili. Pomislila sam  kakve li će biti reakcije i postovi na blogu. Očekivala sam  nekako više.  Kad je rad Tribunala u pitanju, najčešće se oslanjam i najviše cenim Natašine izjave i procene, pa tako i ovog puta. Mislim da njenu izjavi treba pročitati vrlo pažljivo. Slojevita je.  

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je  da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju pokazuje da Tužilaštvo Haškog tribunala "nije pripremilo optužnicu koja bi mogla da bude dokazana. Činjenica je da su svedoci u predmetu Haradinaj imali veliki strah, da postoje ozbiljne indicije da su najmanje dva svedoka izgubila život jer je trebalo da svedoče i da postoje ozbiljne indicije da Tužilaštvo nije bilo u stanju da ozbiljno pripremi predmet", rekla je Kandićeva.
Ona smatra da "državni organi Srbije nikada nisu pripremili odgovarajuću dokumentaciju i dokaze koji se tiču zločina koji su počinjeni nad Srbima". Prema njenom mišljenju, dokazi koje je Srbija podnela Haškom tužilaštvu "nikada nisu bili toliko relevantni i validni" da su mogli da dokažu odgovornost onih koji su zapovedali Oslobodilačkom vojskom Kosova."Mi do dan-danas nemamo nijedan službeni dokument Srbije koji se na ozbiljan način bavi pitanjima ratnih zločina. Samo se provlači priča o tome da postoji dosije Kosovo i Metohija, koje nikad niko nije video", rekla je Kandićeva. Podsetivši da su najviše podataka o nestalim, ubijenim i stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji u vreme oružanih sukoba 1998. i 1999. godine prikupile nevladine organizacije, Kandićeva je istakla da odgovornost za takvu presudu Haškog tribunala "snose Tužilaštvo, UNMIK i državne institucije Srbije. Haško tužilaštvo i UNMIK nisu uspeli da pripreme uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno, a niko nije istražio uzroke smrti nekih svedoka koji se dovode u vezu sa optužnicom, kazala je predsednica FHP. Ona je navela da Srbija nije uložila ozbiljne napore da se prikupe svi relevantni dokazi i podaci.
Verujem da Srbija neke dokaze nije ponudila zato što ima neke druge razloga, a to je da se i dan-danas bavi nekim istragama po Kosovu koje se ne tiču ratnih zločina nego nekih vrlo političkih pitanja", kazala je Kandićeva.


 Svidela mi se i napomena tužioca  za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića u vezi oslobađajuće presude, jer smo i taj momenat već imali priliku pre da vidimo. Iako malo različito tumače napore i domete Tužilaštva u ovom slučaju, Kandić i Vukčević govore o sličnim problemima rada Tribunala 

"Ja sam zapanjem ovakvom odlukom suda, ali bih hteo odmah na početku da razdvojim ulogu Haškog tužilaštva i suda koji je doneo ovakvu presudu. Što se tiče tužilaštva, mislim da je tužilaštvo dosta uradilo da se Haradinaj prvo izvede na optuženičku klupu da odgovara i trudilo se da on dobije adekvatnu presudu."

O blago rečeno neuobičnoj kaznenoj politici suda pisano je i raspravljano u Srbiji više puta. Meni se čini da je Tribunal takvom politikom pokušao da uradi neki kontraproduktivni PR samoj instituciji.  O onome ko ima pravo da baci kamen prvi, i šta je Koštunica rekao, a šta pomislio, neću u to da ulazim u detalje, ništa novo. I ICG i HRW su uvek bili citirani kako treba kad bi opaljivali po stanju HR na Kosovu ili u Hrvatskoj, ali bi bili plaćenici, destruktivci, produžene ruke Pentagona i CIA čim bi pisali o Srbiji. Tako i sad, da nam je neko rekao da će Nataša i Karla jednom biti najreferentniji izvori u našim pro-državnim medijima i tabloidima.  

I pre ove presude koja će imati vrlo dalekosežne loše posledice( o tome naknadno i detaljnije) pričala sam sa kolegama i saradnicima o teškoćama rada Tribunala, o lošoj usluzi koju su zagovornicima  rada istog učinili Najsovi fajtovi sa Artmanovom i Karlom, o tome kakve će efekte na saradnju sa tribunalom koja je još obaveza nekima od nas u regionu imati i Florans memoari i Karlini….Bio me uhvatio neki skepticizam, koji se već dugo taloži što više pišem, pričam i blogujem o zaokretu u međunarodnoj politci kada je odnos zapadnih demokratija prema suverenosti zaštite HR u pitanju,  ali sam dobila odličnu opomenu.  Spomenula sam  je mom dragom komentatoru Atomskom mravu pre neki dan, ali bih da je podelim još jednom sa svima vama. Kaže mi moj Vlada, da sve su to problemi, slabosti, ali o njima treba gledati i kao o korisnom iskustvu za neki eventualni drugi put, zlu netrebalo, ali zamisli region da nije bilo svih suđenja, saslušavanja, ispovesti svedoka, presuda. Da nije bilo rada Tribunala. 

 Nažalost, delim mišljenje mnogih da će ova presuda, i sve što je pratilo ovo suđenje, bez obzira na žalbene postupke, usporiti ako ne i potpuno otežati, dalju saradnju. Postaće odličan  izgovor  za neispunjavanje preostalih  obaveza prema istom koji Srbija i BH imaju. Takođe, ona će, zbog reakcije na Kosovu i očito vrlo osnovanog revolta u Srbiji, otežati i nastavak  i preko potrebno intenziviranje srpsko-albanskog  dijaloga.  Kao što smatram da je politika uslovljavanja ili svest nekih u Đinđićevoj vladi i tadašnjoj saveznoj vladi da je saradnja nužna i zbog same demokratizacije Srbije i doprinela istoj, tako mislim da će  ovom  oslobađajućom presudom, na duge staze, najviše štete imati samo  kosovsko društvo. (O šteti konceptu međunarodne pravde i prava i uvredi žrtava je, mislim, nepotrebno i govoriti, podrazumeva se).

Trenutno imam skepsu prema potencijalu kosovskog društva da se suoči sa svojom ratnozločinačkom prošlošću, da napravi distinkciju između heroja i zločinaca. Imam skepsu i prema kosovskim  institucijama i mogućnosti da se pred njima na adekvatan način procesuiraju predmeti. Setite se u ostalom zapleta oko nemogućnosti isterivanja sporova pred sudom u Strazburu. Pa ako u Srbiji ipak prevlada razum i svest onih prvih reformskih vlada i nastavimo da, žrtava, pravde i sebe radi, procesuirmao zločine pred našim sudovima i ispunimo preostale obaveze prema ozbiljno uzdrmanom Tribunalu, pa…možda može Vukčević posle i Kosovu da ponudi eksperte.  

Nikad nisam  imala problem da kažem da Tribunal smatram političkom institucijom, jer je za mene i SN UN politička institucija. Po toj logici, smatrajući da određeni krugovi u međunarodnoj zajednici imaju veći uticaj na rad istog, u ostalom i zato što su ono ranih devedesetih počeli u međunarodne odnose da uvode taj koncept, smatram da je ova presuda težak (ne mogu da poverujem da je nesmotren, to bi me tek dotuklo) udarac  iskrenoj građanskoj opciji u Srbiji i regionu. I zaista mogu da razumem sve koji su ovih dana  presudu prvo ovako komentarisali:”E posle Kosova, samo nam je još i ovo falilo.”  Al pregurali smo valjda i bombardovanje, i atentat na pokojnog premijera, pa i ovo ćemo valjda. Što nas ne uništi, ojačaće nas. Ja nastavljam da širim dalje koncept potrebe da se ratni zločini kazne i da podržavam rad Tribunala, svesna da ništa na svetu nije savršeno.

  A građanska Srbija, pa ne znam, ne izdaju se spomenice, ne daju se plakete i zlatni satovi za dugogodišnji angažaman, ali pogledajte izjavu Vladana Batića. Na stranu što zaboravi na preostale Mladića i Karadžića u momentu kad stare strasti izbiju na površinu, pa se i ratni zločini rangiraju, malo je i  u neskladu i sa onim što je Nataša rekla.   

 Bivši ministar pravde Vladan Batić ocenio je danas da je bivši premijer Kosova i jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj najveći ratni zločinac u Evropi posle Drugog svetskog rata."Njegove ruke su krvave do lakata. On nije prikrivao svoje zločine, on je lično otimao i ubijao, naređivao ubistva i otmice i morao je da odgovara po komandnoj odgovornosti", rekao je Batić na konferenciji za novinare. Batić je precizirao da je tri godine, kao ministar pravde, prikupljao dokaze o zločinima OVK nad Srbima i nelabancima na Kosovu i naglasio da je Ministarstvo pravde Tribunalu uputilo 200.000 stranica dokumenata i dokaza o zločinima OVK na Kosovu. Batić je naglasio da je Haradinaj naredio više od 200 ubistava, više od 200 otmica i da je lično učestvovao u više od 60 ubistava. Batić je ocenio da presuda Haradinaju predstavlja definitivni fijasko Tribunala u Hagu, gašenje i gaženje međunarodne pravde i poraz sistema Ujedinjenih nacija, jer je haški sud osnovao Savet bezbednosti UN. Prema njegovim rečima, za oslobođanje Haradinaja je odgovoran Sud, a ne Tužilaštvo Tribunala u Hagu. Batić je napomenuo da je bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte rekla da je Haradinaj najmonstruozniji zločinac koji se našao pred krivičnim većem Haškog tribunala" i upozoravala da će biti teško sprovesti dokazni postupak zbog ubistava svedoka, pretnji i nesaradnje UNMIK-a. 
 

Mislim, šta reći. RajkoB kaže U2-One, a ja Fine Young Cannibals i Suspicous Minds.

  



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:36 05.04.2008

pravda ili znacka !

"Ja nastavljam da širim dalje koncept potrebe da se ratni zločini kazne i da podržavam rad Tribunala, svesna da ništa na svetu nije savršeno."
A, jel' taj koncept potrebe - pravda ili neki deal za lojalnost tom konceptu potrebe ?
Jelena Milić Jelena Milić 11:39 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

ako ti do sad samom nije jasno...onda nista
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:43 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

ako ti do sad samom nije jasno...onda nista

Heeeeej, sa tobom mi je jasno i mislim da ti zelis da verujes u pravdu kao svrhu saradnje sa tom institucijom. Ipak, nije mi jasno kako nakon ovog sa Haradinajem to moze biti realno ocekivanje ?
Jelena Milić Jelena Milić 11:47 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

nista nije savrseno rekoh...bolje ista nego nista...ta logika...uocimo problem, gresku pa onda gledamo da se ne ponovi
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:51 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

bolje ista nego nista...ta logika...

Sumnjam da to moze biti slucaj kada je pravda u pitanju. Nje ili ima ili nema. Znate ono, nema manje-vise trudan. Ni savrsen, dodao bih...
mariopan mariopan 11:58 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

Jelena Milić
nista nije savrseno rekoh...bolje ista nego nista...ta logika...uocimo problem, gresku pa onda gledamo da se ne ponovi

Mislite kada uhvate R.Mladica , da se greska ne ponovi da mu odrapimo bar tri dozivotne robije ...da ispravimo gresku?
AlexDunja AlexDunja 12:17 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

Sumnjam da to moze biti slucaj kada je pravda u pitanju. Nje ili ima ili nema.

ima li je?
bilo gde?(na bilo kom sudu?)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:19 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

ima li je?
bilo gde?(na bilo kom sudu?)

Da, cesto je ima na mnogim sudovima gde ljudi sude jedni drugima. Ponekad je nema. Sada je to ponekad.
Dakle, moramo o tome ponekad sada da razmisljamo. Ili nema svrhe da razmisljamo ?
AlexDunja AlexDunja 12:41 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

Dakle, moramo o tome ponekad sada da razmisljamo. Ili nema svrhe da razmisljamo ?

o, da. mislim da moramo.
mnogo vise nego do sada.
AlexDunja AlexDunja 12:54 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !

Da, cesto je ima na mnogim sudovima

the temptations kazu drugacije:)
dragan7557 dragan7557 13:39 05.04.2008

Re: pravda ili znacka !


Mislite kada uhvate R.Mladica , da se greska ne ponovi da mu odrapimo bar tri dozivotne robije ...da ispravimo gresku?


Ma jok, oslobodiće i njega zbog nedostatka dokaza ?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:05 06.04.2008

Re: pravda ili znacka !

dragan7557
Ma jok, oslobodiće i njega zbog nedostatka dokaza ?


ali ce ga prvo pustiti na slobodu i poceti sudjenje tek kad nestanu svedoci ...

Hm, mada izgleda da vise i ne vazi ona komandna odgovornost ... pa posto je skoro sigurno da Mladic nije nikog streljao a ni prisustvovao streljanju ( a verovatno i nije izdao nikakvu zvanicnu naredbu) ... onda preostaje da po tim najnovijim prinicipima i ne moze biti osudjen ... kao sto ni Taci&Haradinaj ocigledno nemaju nikakvu komandnu odgovornost za par hiljada ubijenih i par stotina hiljada proteranih ...
ceda_urosevic ceda_urosevic 11:42 05.04.2008

Posledice - Ratko Mladić se napio od sreće

Jelena Milić
Postaće odličan izgovor za neispunjavanje preostalih obaveza prema istom koji Srbija i BH imaju. Takođe, ona će, zbog reakcije na Kosovu i očito vrlo osnovanog revolta u Srbiji, otežati i nastavak i preko potrebno intenziviranje srpsko-albanskog dijaloga.

Ovo prvo - potpuno se slažem. Za ovo drugo, ipak mislim, da je bi bilo kakva presuda (u ovom slučaju ova i po mom mišljenju nepravedna) svakako otežala dijalog, koji je najvažniji.
Mislim, ni Albanci sa Kosova nisu Švajcarci. Ja mislim da će ova presuda još više podgrejati situaciju u kojoj se sada Kosovo nalazi, da će to vrhuška Srbije iskoristiti i opet i opet manipulisati tim ljudima dole. Nadam se, ali nisam siguran, da do ozbiljnijih sukoba neće doći. Mada su svi elementi tu. Deo krivice jeste i, ne daj Bože, biće na strani Tužilaštva, iako će se to iz Srbije predstavljati kao puna odgovornost Tribunala za buduće nemire na KiM. Ratko Mladić i Radovan Karadžić verovatno od prekjuče mirnije spavaju. Sad stvarno nema šanse. Ako je ona ikada postojala.
mariopan mariopan 11:56 05.04.2008

Da li nam treba izgovor?

Posle ovoga .......da li nam treba izgovor za "nesaradnju......."?
Zasto to zovete "izgovor" zar to nije fakat da taj sud nije pravna institucija nego politcko oruzje velikih sila ?
To su nam nedvosmisleno pokazali. Ne razdvajam tuzilastvo od sudija , zasto bih , ne treba da se bavimo pravdanjem ovih ili onih kao sto to radi Natasa Kandic. PRESUDA je jedino vazna a ona je takva da nam jasno pokazuje sta je taj sud , koji se "izvrnuo naopacke" da oslobodi dokazanog ubicu.
A sta je mislio Kostunica kada je ovo ili ono rekao ...koga briga jos? Meni je vaznije sta je taj "sud" mislio kada je napismeno dao sertifikat koljacu da je dobar koljac i da je obavio dobar posao za njih. Zato su ga nagradili slobodom a najegov narod drzavom , to se ne zove zlocin , to je herojsko delo za koje ce dobitit orden kod kuce i boracku penziju.
Znam da je moj komentar pristrasan imam potpuno pravo da se tako osecam , to pravo su mi pruzili bas tom presudom, ne znam sta je tu cudno.
I nikoga vise NE TREBA da saljemo u Hag , zasto bismo?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:13 05.04.2008

Re: Da li nam treba izgovor?

Znam da je moj komentar pristrasan imam potpuno pravo da se tako osecam , to pravo su mi pruzili bas tom presudom, ne znam sta je tu cudno.

Ne deluje bas pristrasno. Jednostavno, komentarisete oslobadjajucu presudu Medjunarodnog Suda u Hagu coveku koji je zlostavljao i ubijao mnoge ljude na KiM.
jesen jesen 18:57 05.04.2008

Re: Da li nam treba izgovor?

Ne razdvajam tuzilastvo od sudija
....moram priznati da sam kao i Jelena verovala tom sudu...nista nije idealno pa ni medjunarodni sud i nekako sam bila ubedjena da pravda mora kad tad da pobedi....ako govorimo o pojedincima i mnogi nasi su pusteni da se brane sa slobode ili dobili male kazne...koliko su se samo Hrvati nervirali zbog Sljivancanina.....na primer,....Medjutim, u zadnje vreme ponekad "ubodem" Seseljevo sudjenje koje nocu prenosi RTS2....i zaprepascena sam neinformisanoscu nekih sudija i tuzilaca...O Seselju nikada nisam mislila nista lepo pa svakako ne mogu biti subjektivna.....jednom je bio neki zasticeni svedok, srbin iz Hrvatske, koga Seselj zna i kaze da se nikada nisu podnosili....Na kraju je ispalo da taj zaista nije imao sta da kaze a onda su ovi iz tribunala poceli da mu postavlaju glupa pitanja kao na primer: da li je vama dok ste bili u JNA bio nadredjen neko iz vojske ili iz neke partije?...da li su vam iz nekih partija davali zadatke ili ste zadatke dobijali samo od vojnih lica?......ovaj svo vreme pokusava da objasni da dok je on bio u vojsci tj u JNA nije bilo drugih partija osim KP...onda ovi pitaju..A da li vam je KP davala neke zadatke doj ste bili u vojsci?.....jedva im taj svedok objasnio kako je funkcionisala JNA......Na ovim pitanjima izgubili su skoro ceo sat vremena i meni zaista nije jasno sta su hteli i kakve sve to ima veze sa Seseljevim slucajem a posebno mi nije jasno da oni mesaju vreme pre i posle raspada SFRJ a da cak ne znaju ni kako je bilo za vreme SFRJ....Gledajuci to, nekako sam postala sumnjicava na koji se nacin sve te presude donose...ne mislim da nas neko vise mrzi od ostalih vec da su i oni sami malo povrsni a verovatno da je tacno i to sto kaze Natasa Kandic da ni MI nismo dostavili sve sto treba......a oni izgleda rade samo na bazi materijala koji im je dostavljen......Prema tome, nasa krivica je ipak veca od njihove...njima je to rutinski posao...a nama od toga mnogo sta zavisi.....a nismo dostavili potrebnu dokumentaciju.....
Doctor Wu Doctor Wu 20:55 05.04.2008

Re: Da li nam treba izgovor?

.a oni izgleda rade samo na bazi materijala koji im je dostavljen......Prema tome, nasa krivica je ipak veca od njihove...njima je to rutinski posao...a nama od toga mnogo sta zavisi.....a nismo dostavili potrebnu dokumentaciju.....

...a covek bi pomislio da su i neki profesionalci (barem su tako placeni).... pa da mogu da zakljuce na osnovu dostavljenih dokaza ima li smisla voditi postupak ili ne... jer ovako ispada da su jedine posledice sudjenja 10-ak ubijenih, bespotrebno maltretiranje neduznog ramusha i lepa kintica za cherie blair... bar je scotland yard zbog toga nece juriti.
milandess milandess 22:16 05.04.2008

Re: Da li nam treba izgovor?

I nikoga vise NE TREBA da saljemo u Hag , zasto bismo?

Pa da bi bio oslobodjen, ba!
mariopan mariopan 22:18 05.04.2008

Re: Da li nam treba izgovor?

Jesen i ja sam ocekivala da taj sud RADI svoj posao a verujem i J.Milic pa zato i pise ovaj blog.
Ne samo da smo mi svi primetili da su sudije blago receno neinformisane a ne bi smeli biti , to je valjda prvi uslov da sude? Ja sam recimo iznenadjena kada je sudija nekoliko puta ponovio pitanje koje je glasilo " Zasto se Srbi nisu sami iselili iz Hrvatske kada su videli da ih tamo niko ne zeli" Taj sudija inace treba da sudi i za proterivanje i etnicko ciscenje ali kada se radi o Srbima smatra da su Srbi trebali sami sebe da proteraju?
jesen jesen 01:02 06.04.2008

Re: Da li nam treba izgovor?

Dr Wu...pa ne znam dal bas toliko mogu da se uproscavaju stvari...ali te sudije izgledaju zaista cudno tj kao da ne znaju (ili mozda to nije dozvoljeno) logicno da razmisljaju, kao da rade po nekom uhodanom "protokolu" na bazi postojece dokumentacije....i to je kraj.....Nisam jos cula da je neki svedok doprineo bilo cemu......samo papiri....i zato mislim da je nasa greska sto ih nismo bombardovali papirima bar za one slucajeve kada smo mi ostecena strana.... za ove druge slucajeve su se pobrinuli oni koji su osteceni...
jesen jesen 01:17 06.04.2008

Re: Da li nam treba izgovor?

Zasto se Srbi nisu sami iselili iz Hrvatske kada su videli da ih tamo niko ne zeli"
....pa to je slicno kao i ono sto sam ja navela za JNA, potpuno nelogicno....dobija se utisak da ti ljudi uopste ne ukljucuju mozak dok izgovaraju takva pitanja....secam se i sudjenja Milosevicu kada su bili neki svedoci sa kosova...pitanja skroz nelogicna pa svedoci uopste nisu mogli da se snadju, morao Milosevic da im objasnjava sta su ovi hteli da pitaju.....ali ja sam sve mislila da se ne razumem u tu nauku zvanu "pravo" da to tako mozda treba....sada vise ne znam sta da mislim...
Doctor Wu Doctor Wu 12:15 05.04.2008

Drugovi, ima kritika a ima

i samokritika!
Kandicka
Podsetivši da su najviše podataka o nestalim, ubijenim i stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji u vreme oružanih sukoba 1998. i 1999. godine prikupile nevladine organizacije, Kandićeva je istakla da odgovornost za takvu presudu Haškog tribunala "snose Tužilaštvo, UNMIK i državne institucije Srbije.

Pobogu, cita li ta zena uopste svoje izjave? Prvo kaze da je, prakticno, jedino ona skupljala dokaze po terenu, a onda kritikuje druge sto ti dokazi nisu bili valjani.

Po kom osnovu je FHP prikupljao dokaze po Kosovu? I ako je to uradjeno nestrucno ko je za to kriv?
Bonner D Bonner D 12:23 05.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Doctor Wu
i samokritika!

Pobogu, cita li ta zena uopste svoje izjave? Prvo kaze da je, prakticno, jedino ona skupljala dokaze po terenu, a onda kritikuje druge sto ti dokazi nisu bili valjani. Po kom osnovu je FHP prikupljao dokaze po Kosovu? I ako je to uradjeno nestrucno ko je za to kriv?


Apsolutno! G-dja Kandić je zaboravila da na listu odgovornih za nedostatak dokaza za osudjujuću presudu Haradinaju stavi i sebe!

Ali to je ono, samo drugi su uvek krivi!

Doctor Wu Doctor Wu 12:45 05.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Ali to je ono, samo drugi su uvek krivi!

Ne, ovo je mnogo ozbiljnije. Ovo nije politika, ludiranje i igranje po trgovima. U pitanju je zlocin, po svemu sudeci masovni. Ako su njene akcije bilo namerno bilo iz nehata dovele do oslabadjajuce presude za monstruma, onda je, po mom misljenju, od zatvora moze spasiti jedino psihicka neuracunljivost.
mariopan mariopan 12:57 05.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Doctor Wu
Ali to je ono, samo drugi su uvek krivi!

Ne, ovo je mnogo ozbiljnije. Ovo nije politika, ludiranje i igranje po trgovima. U pitanju je zlocin, po svemu sudeci masovni. Ako su njene akcije bilo namerno bilo iz nehata dovele do oslabadjajuce presude za monstruma, onda je, po mom misljenju, od zatvora moze spasiti jedino psihicka neuracunljivost.

To se zove saucesnistvo u zlocinu ! Negde se za to ide u zatvor....ali negde se i za masovan zlocin ide u zatvor..ili ne ide?
Nenad M. Nenad M. 13:54 05.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Bonner D
Doctor Wu
i samokritika!

Pobogu, cita li ta zena uopste svoje izjave? Prvo kaze da je, prakticno, jedino ona skupljala dokaze po terenu, a onda kritikuje druge sto ti dokazi nisu bili valjani. Po kom osnovu je FHP prikupljao dokaze po Kosovu? I ako je to uradjeno nestrucno ko je za to kriv?


Apsolutno! G-dja Kandić je zaboravila da na listu odgovornih za nedostatak dokaza za osudjujuću presudu Haradinaju stavi i sebe!

Ali to je ono, samo drugi su uvek krivi!



a zasto bi? i gde je tu njena krivica?
Bonner D Bonner D 14:10 05.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Nenad M.


Dr.Wu: "...prakticno, jedino ona skupljala dokaze po terenu, a onda kritikuje druge sto ti dokazi nisu bili valjani."

Bonner D: "Apsolutno! G-dja Kandić je zaboravila da na listu odgovornih za nedostatak dokaza za osudjujuću presudu Haradinaju stavi i sebe! Ali to je ono, samo drugi su uvek krivi!"

a zasto bi? i gde je tu njena krivica?


Čovek se neretko iznenadi kad vidi da neke potpuno jasne i razumljive stvari nekome ipak nisu jasne. Al' ajde, još jedanput.

Očigledno ni ona nije uspela da prikupi dovoljno valjane dokaze na osnovu kojih bi Haradinaj bio osudjen za zločine koji mu se stavljaju na teret i čije postojanje za g-dju Kandić nije sporno. To je njen deo odgovornosti koji ona nije pomenula.

Doctor Wu Doctor Wu 19:12 05.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Negde se za to ide u zatvor

Da je tako nesto uradila u zapadnoj Evropi ili Americi bila bi ili u zatvoru ili u ludnici.
Urosh Urosh 22:53 05.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Doctor Wu
Pobogu, cita li ta zena uopste svoje izjave? Prvo kaze da je, prakticno, jedino ona skupljala dokaze po terenu, a onda kritikuje druge sto ti dokazi nisu bili valjani. Po kom osnovu je FHP prikupljao dokaze po Kosovu? I ako je to uradjeno nestrucno ko je za to kriv?

Natasa Kandic jeste skupljala dokaze ali se srbijanske vlasti na njih nisu obazirale niti se obaziru, nazalost.
A HLC je imao odeljenje na Kosovu devedesetih, koje je vodio advokat Bajram Keljmendi, ubijen 24.marta 1999.godine od strane VJ.
Eto kako je FHP prikupljao dokaze.
Nije pitanje u prikupljenju dokaza, nego u njihovoj selektivnoj upotrebi od strane srbijanskih vlasti u nacionalisticke propagandne svrhe.
Doctor Wu Doctor Wu 09:35 06.04.2008

Uki, ti znas da ja obozavam i tebe

i tvoje dosledno antisrpske (gotovo rasisticke) stavove, ali nekad me stvarno uplasi ideja da si ti zapravo- pravnik i da ces, jednog dana, odlucivati o primeni zakona i pravu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:49 06.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Bonner D
Apsolutno! G-dja Kandić je zaboravila da na listu odgovornih za nedostatak dokaza za osudjujuću presudu Haradinaju stavi i sebe!


Za mene je najveci propust napravila sto nije pomenula da NAJVECU odgovornost snose kosovske vlasti. Kako je nije sramota da se zalaze za nezavisnost Kosova tvrdeci da je ono "druga drzava" jos mnogo pre nego sto je ta nezavisnost zvanicno proglasena a da "zaboravi" da je ta drzava obavezna da "cisti svoje dvoriste" od zlocinaca??? I da li se uposte sme priznati ako nije u stanju da dokaze da je sposobna za to?

I kako je nije sramota da kao najveceg krivca apostrofira Srbiju (za nepruzanje dokaza) iako nas i ona i njene NVO kolege godinama ubedjuje da "mi treba da gledamo u svoje dvoriste" i da sudimo/isporucujemo SVOJE zlocince??? A njeni saborci ovde na blogu optuzuju neke od nas kao "nacose" ako samo i pomenemo da i kod drugih postoje zlocinci i da bi i oni trebalo da budu kaznjeni ...

ps. i gde su kosovske "zene u crnom" jesu li se one oglasile ili su zauzete docekom Haradinja? I jel' postoji i tamo FHP? Jel imaju oni "svoju Natasu Kandic i Gorana Miletica" ... i sta su oni izjavili povodom svega?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:57 06.04.2008

Hm

a mozda je Haradinaj stvarno nevin???

Prosle cele godine smo malte ne svaki drugi dan imali blog o Suvoj Reci i drugim zlocinima na Kosovu ali Haradinaj i njegovi zlocini nisu NIKAD bili pomenuti. Sta da radi ZUC kad je njima takav princip ... znaci i ako je tu bilo propusta onda smo krivi mi "nacosi" ... niko se ocigledno nije osecao obaveznim da istrazuje/dokazuje da je on kriv ... mi smo bili zauzeti svojim sopstvenim genocidnim genima ... mlada kosoovska drzava svojom svetlom buducnoscu ... a onaj koji je imao glavnu "komandnu" odgovornost na Kosovu (NATO & UMNIK)? hm, ako je suditi po izjavama Petersena kojim vatreno brani Haradinaja oni su ocigledno bili zauzeti njegovom odbranom - koja je bila jako uspesna (pa nije ni cudo kad je tu i Blerova zenica) ...

ps. jedna "nevezana" primedbica: nije ni jednostavno doci do ideniteta zasticenih svedoka, kome god da je to uspelo, dokazao je svoju sposobnost. a oni "cuvari" kojima nije uspelo da je sacuvaju ... hm, ma nisu oni sigurno krivi ... ne znam da li je Natasa i pomenula njihovu krivicu???
Turnesol Turnesol 13:29 06.04.2008

Re: Drugovi, ima kritika a ima

Virtuelni Vasilije


ps. i gde su kosovske "zene u crnom" jesu li se one oglasile ili su zauzete docekom Haradinja? I jel' postoji i tamo FHP? Jel imaju oni "svoju Natasu Kandic i Gorana Miletica" ... i sta su oni izjavili povodom svega?


Koliko jos puta treba postaviti ovo pitanje? Kosovo je toliko gadno mesto, da razlog zbog koga bi Srbija eventualno trebalo da ga se odrekne uopste nema veze sa pravdom, zaslugama, etikom, istorijom, i bilo cime sto Jelena Milic navodi kao razlog... 1000 puta postenije je reci otvoreno da je to crna rupa zlocina koja usisava sve sto se priblizi.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 12:20 05.04.2008

nejasno

Jelena Milić
A građanska Srbija, pa ne znam, ne izdaju se spomenice, ne daju se plakete i zlatni satovi za dugogodišnji angažaman, ali pogledajte izjavu Vladana Batića. Na stranu što zaboravi na preostale Mladića i Karadžića u momentu kad stare strasti izbiju na površinu, pa se i ratni zločini rangiraju, malo je i u neskladu i sa onim što je Nataša rekla.


Batić je precizirao da je tri godine, kao ministar pravde, prikupljao dokaze o zločinima OVK nad Srbima i nelabancima na Kosovu i naglasio da je Ministarstvo pravde Tribunalu uputilo 200.000 stranica dokumenata i dokaza o zločinima OVK na Kosovu. Batić je naglasio da je Haradinaj naredio više od 200 ubistava, više od 200 otmica i da je lično učestvovao u više od 60 ubistava.


Tvrdite da Batić iznosi neistine? Da je tri godine kao ministar pravde uglavnom igra džepni bilijar, umesto što je skupljao 200.000 stranica dokumenata o zločinima OVK na Kosovu?
Pa ono jeste, ima čovek veliki nos, nosinu.
blackbox blackbox 12:25 05.04.2008

Cinizam

Činjenica je da su svedoci u predmetu Haradinaj imali veliki strah, da postoje ozbiljne indicije da su najmanje dva svedoka izgubila život jer je trebalo da svedoče i da postoje ozbiljne indicije da Tužilaštvo nije bilo u stanju da ozbiljno pripremi predmet", rekla je Kandićeva.

Haško tužilaštvo i UNMIK nisu uspeli da pripreme uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno, a niko nije istražio uzroke smrti nekih svedoka koji se dovode u vezu sa optužnicom, kazala je predsednica FHP.

Ovo je prosto neverovatno i nelogicno.Ako je Kosovo od 1999.pod medj. protektoratom i ako UNMIK ima obavezu da
saradjuje sa HT zasto nije to obeybedio.Ne može se i u ovom slučaju krivica pripisivati Srbiji više ni čak u istoj meri kao UNMIK-u.Da li je moguće i logično da se UNMIK plašio zastrašivanja Haradinaja i njegovih pristalica, da li je moguće da je dozvolio da se devalvira dignitet UN.
Pa zar nekome likvidacija svedoka nije bila osnova za osnovanu sumnju protiv Haradinaja i u tom zločinu.
I konačno, ako je EU stalno tražila izveštak Karle del Ponte da bi odlučila o nastavku procesa pridruživanja Srbije, najmanje što bi EU komesari sada trebalo da urade je da vrlo jasno kažu da HT ovakvom presudom devalvira EU i njene napore da se obezbedi saradnja sa HT.
Priznanje da UNMIK tj. UN nisu u mogućnosti da obezbede svedoke i normalno odvijanje procesa a da i pored toga sud donosi presudi je porazno.
U ovom smislu Koštunica je potpuno u pravu kad traži od EU da se očituje a izjava Kristine Galjak je , u najmanju ruku licemerna i bezobrazna premna Srbiji.
mariopan mariopan 12:42 05.04.2008

Re: Cinizam

A cinizam je i ostatak izjave Karle del Ponte na koju se Natasa Kandic nije ni osvrnula , kako bi , pa onda bi morala da optuzi Medjunarodnu zajednicu u kompletu sa sobom.
Naime , Karla del Ponte tvrdi da je "dokaze" koje je trazila od UNMIKA i KFORA dobila sa zaramnjenim povrsinama , dakle sakrivene su informacije.
Kako to promice Natasi Kandic pa da kaze kako je KFOR i UNMIK bio SAUCESNIK U ZLOCINIMA jer sakriva dokaze ?
Kako promice njenoj paznji da je Haradinajka na aerodrom ispratio licno poglavica Kosova sa zeljom " Vrati nam se brzo dragi prijatelju"? Zar njena tvrdnja da je OPSTRUKCIJA dolazila iz vrha vlasti tamo na Kosovu ne optuzuje upravo Medjunarodnu Zajednicu koja jeste osnivac tog suda i vrsi vlast tamo gde je zlocin pocinjen?
Ali zato imamo Natasu Kandic da nam opravda sve to i da krivicu prebaci na Srbiju , sta se drugo od nje i ocekivalo? Nece valjda da optuzi "drage prijatelje" ?
sentinel26 sentinel26 13:18 05.04.2008

Re: Cinizam

mariopan
A cinizam je i ostatak izjave Karle del Ponte na koju se Natasa Kandic nije ni osvrnula , kako bi , pa onda bi morala da optuzi Medjunarodnu zajednicu u kompletu sa sobom.
Naime , Karla del Ponte tvrdi da je "dokaze" koje je trazila od UNMIKA i KFORA dobila sa zaramnjenim povrsinama , dakle sakrivene su informacije.
Kako to promice Natasi Kandic pa da kaze kako je KFOR i UNMIK bio SAUCESNIK U ZLOCINIMA jer sakriva dokaze ?
Kako promice njenoj paznji da je Haradinajka na aerodrom ispratio licno poglavica Kosova sa zeljom " Vrati nam se brzo dragi prijatelju"? Zar njena tvrdnja da je OPSTRUKCIJA dolazila iz vrha vlasti tamo na Kosovu ne optuzuje upravo Medjunarodnu Zajednicu koja jeste osnivac tog suda i vrsi vlast tamo gde je zlocin pocinjen?
Ali zato imamo Natasu Kandic da nam opravda sve to i da krivicu prebaci na Srbiju , sta se drugo od nje i ocekivalo? Nece valjda da optuzi "drage prijatelje" ?

A kako bi bilo da vi sa malo manje ostrašćenosti, bez predubedjenja, pročitate ponovo cijelu izjavu g-dje Nataše Kandić ?
Ona je prozvala cijelo Haško tužilaštvo i UNMIK. Dakle nije izuzela nikoga pa ni g-dju Karlu.

Vi kao ne znate kako se Srbija odnosila i odnosi prema g-dji Kandić.

Zašto baš od nje očekujete da komentariše izjave kosovskih rukovodilaca ?

Treba li Nataša da vama i Srbiji kaže da se Tači, Haradinaj i njihovo društvo "ponaša" u skladu sa istorijom i 1945.godinom, kada je u Nirnbergu sudjeno, Bormanu, Kajtelu i njihovim kolegama a Žukovu, Montgomeriju i Titu nije iako su i oni počinili po neki zločin.
Te shodno tome (se ponašaju) ne pada im na pamet da sakupljaju i čuvaju nekakve dokaze protivu sebe.

Šta ima Nataša da posebno komentariše Karline izjave, kada je ona rasprodala i drugo izdanje svoje knjige zaslugama nečije politike u Srbiji (a ne Natašinim).

Od svih izjava koje su date u Srbiji Natašina izjava je najoštrija i najpreciznija u kritici konkretne presude.

Neki nesposobni nazovi-pravnici su postali ljubomorni cinici pa svoj otrov ali drugačijeg mirisa bljuju i dalje.

Ovi koji su pljuvali godinama po njezi mogli bi bar nedjelju dana da zaćute.


mariopan mariopan 13:50 05.04.2008

Re: Cinizam

Sentinel , kada god se setim Natase ja se setim onog samara koji je udarila starcu koji je nekoga svog , nestalog trazio.
Pa se stim kako taj starac cita te memoare koje je Krla napisla a tamo kako su ljudima koje su oteli vadili organe pa prodavali po civilizovanoj Evropi na kilo i "ko daje vise" a od tog novca su isplatili odbranu Ramusa Haradinaja zeni Tonija Blera na ruke.

Setim se da je taj starac verovao da postoji neki sud , ne moze da ne postoji , kako moze da ne postoji sud koji bi takve zveri sklonio sa ovoga sveta...pa se stim da taj starac danas sedi negde u mraku i place. Jos ga pece samar Natase Kandic , jer cim je taj samar pukao on je TREBAO DA ZNA da takvoga suda za njega nema. Samo se zabadava nadao , to je poslednje sto mu je ostalo a sda ni toga vise nema.

Ako vi ne vidite da je sve sto sada govori Natasa Kandic zapravo bacanje prasine u oci i opravdavanje tog zlocina koji se ponovo cini nad zrtvama ja to tako vidim. Ona mi je onim sto je cinila dala pravo da tako mislim. Onim samarom , neoprostivim , jer ovo je drugi samar, pa dokle da okrecemo obraz? Natasi nikada dosta?
blackbox blackbox 13:51 05.04.2008

Re: Cinizam

to sentinel26
Kad kažem ciniyam mislim na presudu HT a citat NK to potvrđuje.
zanimljivtip zanimljivtip 13:51 05.04.2008

Re: Cinizam

draga mariopan,

ako se dobro secam, ti si sa kosova? ne mogu ni da zamislim kako se osecas. a i da nisi sa kosova, imas prava da budes i besna i povredjena. ali, ozbiljnu diskusiju moraju da vode argumenti, a ne osecanja. nije fer da natasu kandic optuzujes za ono sto nije rekla, umesto da analiziras ono sto je rekla. ona je direktno ukazala na odgovornost unmika i tuzilastva. to se tebi moze uciniti nedovoljno ostrim, ali je njena izjava precizna i odgovorna. natasa kandic je najzasluznija sto srbija danas ima moralno pravo da kritikuje ovui presudu.
i nije ona prebacila nikakvu krivicu na srbiju: svako ko iole prati politiku nase drzave na kosovu, lako se moze uveriti da nikakve istinske brige za srbe na kosovu nema - ne kao drzavne strategije. oni ocigledno sluze kao zetoni za potkusurivanja u unutrasnjoplitickim borbama. cak je i u kuriru nedavno bila reportaza iz izbeglickog kampa podno avale gde ljudi zive gore nego u zatvoru. interesantno je da su oni pricali sa mnogo manje ostrascenosti nego srpski poiticari i novinari koji nikad nisu proveli vise od 12 sati na kosovu u jednom cugu.
Ne razumem se dovoljno u medjunarodno pravu, ali mislim da bi drzava srbija morala da isproba sve moguce nacine da ospori ili bar dovede u pitanje ovu odluku. ne znam da li moze nesto pred sudom u strazburu da se izvede. to sve trazi vrlo ozbiljan tim i vrlo ozbiljnu taktiku. voleo bih da cujem sta o tome misli vojin dimitrijevic.
pozdrav.
Bonner D Bonner D 13:52 05.04.2008

Re: Cinizam

sentinel26

... Treba li Nataša da vama i Srbiji kaže da se Tači, Haradinaj i njihovo društvo "ponaša" u skladu sa istorijom i 1945.godinom, kada je u Nirnbergu sudjeno, Bormanu, Kajtelu i njihovim kolegama a Žukovu, Montgomeriju i Titu nije iako su i oni počinili po neki zločin.Te shodno tome (se ponašaju) ne pada im na pamet da sakupljaju i čuvaju nekakve dokaze protivu sebe.Šta ima Nataša ...Ovi koji su pljuvali godinama po njezi mogli bi bar nedjelju dana da zaćute.


Vaši komentari su gotovo uvek prilično konfuzni, i uglavnom nemaju niti kraj niti početak, a skoro uvek nikakav smisao.

Ali ovo poredjenje sukoba u bivšoj SFRJ i drugog svetskog rata i nacističkih zločina je jednostavno nedopustivo, i predstavlja čistu i otvorenu relativizaciju nacističkih zločina iz drugog svetskog rata i tešku uvredu za sve žrtve te zločinačke politike. Takvu vrstu poredjenja uglavnom prave današnji neonacisti i ini desničari koji time nastoje da umanje težinu počinjenih zločina i čitave rasističko-nacional-socijalističke politike Nemačke od 1939.-1945.

To je nedopustivo! To jednostavno ne može!

blackbox blackbox 14:22 05.04.2008

Re: Cinizam

to sentinel26
Treba li Nataša da vama i Srbiji kaže da se Tači, Haradinaj i njihovo društvo "ponaša" u skladu sa istorijom i 1945.godinom, kada je u Nirnbergu sudjeno, Bormanu, Kajtelu i njihovim kolegama a Žukovu, Montgomeriju i Titu nije iako su i oni počinili po neki zločin.

Ne bih se složio sa Vašom analogijom, a pogotovo stavljanjem u bilo kom kontekstu Tačija i Haradinaja u ravan sa Žukovom ili Titom.
Druga je stvar što su oni sebe zvali OVK.
Pre bi se mogla povući analogija sa BiH i Hrvatskom gde su pred HT bili ,i ima ih još ,predstavnici oveju ili sve triju sukobljenih strana.A sve su strane obavezane da saradjuju sa HT, pa zašto bi tu obavezu smeli da ignorišu Albanci?
I konačno, da li će se oni koji su priznali proglašenu nezavisnost Kosova barem malo zapitati nisu li prethodno trebali da, barem iz higijenskih razloga, zbog sebe, svoje države i javnog mnenja detaljnije sagledaju kakav je odnos prema zločinima i saradnji te tvorevine sa Haškim tribunalom.
Zašto nije primenjen isti princip kao u BiH da oni koji su učestvovali u ratu i na bilo koji način mogu biti sumnjivi ne mogu da učestvuju u političkom životu.?
mariopan mariopan 14:35 05.04.2008

Re: Cinizam

Dragi Vojine ,

Vidim kako se srpski politicari odnose prema narodu na Kosovu i tu si sasvim u pravu ali to nije tema ovoga posta pa mozemo o tome drugi put , da ne zastranimo , jer i namera je bila da se ovde pocne raspravljati o drzavi Srbiji a ne o toj sramnoj presudi . Samo to je razlog da se SADA ne osvrnem na to a da se akcenat rasprave postavi u okvire teme a to je ipak ova presuda.

Zasto mislim da je ova izjava Natase Kandic zapravo bacanje prasine u oci i skretanje paznje sa pravog krivca da bi se opet optuzila Srbija?

Zato sto je Natasa Kandic tesno saradjivala sa istraziteljima i tuziocima haskog tribunala i znala je mnoge cinjenice koje mi ne znamo niti smo ih mogli znati . Sada saznajemo iz memoara Karle del Ponte za postojanje logora u Albaniji gde su ljudima vadili organe i prodavali po svetu a izjava zasticenog svedoka K-144 u Hagu , inace ucesnika tih zlocina, kaze da je novac od tih organa isao na ruke Hasumu Taciju i da je o tome vodjena precizna evidencija. Natasa Kandic je morala znati , jer to joj je posao , kako su za teske zlocine optuzeni ljudi sa kojima se ona na Kosovu tako prijateljski rukuje i sa kojima saradjuje na drugi nacin. Bila je i pocasni gost takvih?
Zato mislim da je licemerno da ona kritikuje rad tog tribunala. Kako to izgleda u praksi ? Danas sedi i jede i pije sa njima a sutra ih proziva da su zlocinci? Pocasni gost se ne zove ako nije prijatelj?

A sve ovo je zapravo malo "pranje obraza" i nista vise. Tako isto i potreba Karle da napise memoare , zna ona da je strasne stvari zataskala i da ce to jednom sve da se sazna , pa eto , malo da se opravda , prosto mi zao nje jadne sto nisu hteli da joj pomognu. Ali ona je pristala na tu igru , dobijala platu pa sta sada kuka?
dragan7557 dragan7557 14:49 05.04.2008

Re: Cinizam

Ona je prozvala cijelo Haško tužilaštvo i UNMIK.


Prijatelju sentinel,

ko ili šta daje pravo jednoj potpuno nepoznatoj službenici (osim u Srbiji) pravo da Proziva bilo koga i bilo čiji autoritet oko koga se bar na papiru slažu određene strukture.

Kada bi N.K bila politički igrač onda bih razumeo težnju za polit promocijom ali ovako je ovakvo dernjanje jedne dame iz svetske provincije Srbije usmereno na domaće potrošače jer naprosto u svetu niko normalan nije ni čuo za dotičnu gospođu.

Ja jesam za oštru kritiku društveno političkog statusa ICTY i zloupotrebe istog u političke svrhe ali to je druga priča.

Dalje sam naziv institucije koju ova gospođa predstavlja jer je u potpunosti nelogičan FHP je Fond te samim
svojim nazivom implicira da su u pitanju sredstva (Fond) a ne organizacija koja se bori za bolja prava cq.
poštovanje humanitarnog prava kao aktivnim sadržajem ljudske svakodnevnice.

Osim ovoga ja ne vidim ko je Zabranio državi Srbiji da pred njenim organima pravde sudi za zločine počinjene nad Njenim građanima na KiM pa je stoga resorni ministar Batić umesto da troši narodne pare na poštarinu rečenu dokumentaciju trebao da da tužiou u Srbiji koji je po službenoj dužnosti odgovoran za gonjenje počinjenih zločina na teritoriji države Srbije, a isti tužilac da naredi hapšenje osumnjičenih.

Dužnost organa sigurnosti u koje spada i policija je jasno propisana zakonima države Srbije pa je predajom dokumenata Hag-u ex. Min. V.Batić počinio određena dela po sistemu "brigo moja pređi na drugoga" za čega ovaj treba i da odgovara. Država koja se ne stara o sigurnosti svojih građana na svojoj teritoriji (u momentu zločina je KiM teritorija Srbije) počinjeni zločini padaju pod jurisdikciju srpskog pravosuđa a ne ICTY -a.

Država Srbija je mogla da se pojavi kao zastupnik interesa svojih građana i da pomogne u dokaznom postupku ICTY ali je eventualne zločine morala da procesuira u Srbiji jer su za to i dan dans pozvani srpski organi vlasti.

Kuknjava i pridavanje važnosti tuđoj pravdi je porazno i za stanje bezvlašća u Srbiji je direktno odgovorna vlast
u Srbiji a ne neko drugi.
Pozdrav
dragan7557
05 april 2008
dragan7557 dragan7557 15:07 05.04.2008

Re: Cinizam


Zato sto je Natasa Kandic tesno saradjivala sa istraziteljima i tuziocima haskog tribunala i znala je mnoge cinjenice koje mi ne znamo niti smo ih mogli znati


Po kojoj pravnoj osnovi i sa čijim ovlaštenjima N.K. može da sarađuje sa ICTY???
sentinel26 sentinel26 15:12 05.04.2008

Re: Cinizam

mariopan
Sentinel , kada god se setim Natase ja se setim onog samara koji je udarila starcu koji je nekoga svog , nestalog trazio.
Pa se stim kako taj starac cita te memoare koje je Krla napisla a tamo kako su ljudima koje su oteli vadili organe pa prodavali po civilizovanoj Evropi na kilo i "ko daje vise" a od tog novca su isplatili odbranu Ramusa Haradinaja zeni Tonija Blera na ruke.

Ma možete vi da se sjećate koga god hoćete ali nemate pravo da bilo šta od toga vezujete za N.kandić.

O šamaru koji spominjete konačnu riječ je donio sud i predlažem da bar povjerujete makar malo više tome sudu a ne novinarskom smeću koje je prekrilo Srbiju da prijeti da je uguši.
Sud nije samo slušao svjedoke i čitao izjave nego je vidio snimak cijelog dogadjaja.

Taj bivši trg Republike koji ja sada nazivam Trgom niskih strasti je isto toliko Natašin koliko i vaš i bilo kojega gradjanina Srbije i niko nije ovlašćen da joj uskraćuje pravo na njega.

Svidjalo se to vama ili ne pravda ima samo jedno mjesto nastupa i stanovanja a to je sud.
Zašto se skrivate, otvoreno recite da vama sudovi više nijesu potrebni, ali recite ko će to i po kojim pravilima da sudi, trebalio bi da znamo unaprijed, to bi bio nekakav minimum koji ne možete uskratiti.

Vidim da imate povjerljive podatke o troškovima advokata, da li znate koliko koštaju advokati srpskih generala i vojvode od kašike i ko ih plaća ili mislite da i njih treba neko da brani besplatno.

Naredni tekst koji ste napisali vas potpuno dsikvalifikuje kao ozbiljnog komentatora najblaže rečeno.
Ako vi ne vidite da je sve sto sada govori Natasa Kandic zapravo bacanje prasine u oci i opravdavanje tog zlocina koji se ponovo cini nad zrtvama ja to tako vidim. Ona mi je onim sto je cinila dala pravo da tako mislim. Onim samarom , neoprostivim , jer ovo je drugi samar, pa dokle da okrecemo obraz? Natasi nikada dosta?
Ovo jasno govori da vi njezinu izjavu nijeste razumjeli a sumnjam i da ste je pročitali, jer da jeste ne biste u toj izjavi "vidjeli" nekakve skrivene namjere.
Nataša vam je "zalijepila" drugi šamar ?
Mislite da su svi pravnički nepismeni i da može da vam prodje ovakva kvalifikacija.

sentinel26 sentinel26 15:23 05.04.2008

Re: Cinizam

Bonner D
sentinel26

... Treba li Nataša da vama i Srbiji kaže da se Tači, Haradinaj i njihovo društvo "ponaša" u skladu sa istorijom i 1945.godinom, kada je u Nirnbergu sudjeno, Bormanu, Kajtelu i njihovim kolegama a Žukovu, Montgomeriju i Titu nije iako su i oni počinili po neki zločin.Te shodno tome (se ponašaju) ne pada im na pamet da sakupljaju i čuvaju nekakve dokaze protivu sebe.Šta ima Nataša ...Ovi koji su pljuvali godinama po njezi mogli bi bar nedjelju dana da zaćute.


Vaši komentari su gotovo uvek prilično konfuzni, i uglavnom nemaju niti kraj niti početak, a skoro uvek nikakav smisao.
Ali ovo poredjenje sukoba u bivšoj SFRJ i drugog svetskog rata i nacističkih zločina je jednostavno nedopustivo, i predstavlja čistu i otvorenu relativizaciju nacističkih zločina iz drugog svetskog rata i tešku uvredu za sve žrtve te zločinačke politike. Takvu vrstu poredjenja uglavnom prave današnji neonacisti i ini desničari koji time nastoje da umanje težinu počinjenih zločina i čitave rasističko-nacional-socijalističke politike Nemačke od 1939.-1945.

To je nedopustivo! To jednostavno ne može!

Vi nedopustivo i bezobrazno meni imputirate nešto što ja niti sam napisao niti podržavam.
To što sam ja opisao kako se oni ponašaju na Kosovu vi mene optužujete po principu "ubij glasnika koji je donio lošu vijest".
Uživajte u vašem poznavanju kosovske žalosne zbilje.
mariopan mariopan 15:34 05.04.2008

Re: Cinizam

Sentinel , meni je Vase poverenje u SUD I PRAVDU zaista simpaticno narocito posle ovog "suda i pravde" kojoj smo svedoci. I vase insistiranje na istoj. Verujem da Vi imate svoje razloge da u ovakvu pravdu verujete , dozvolite da ja ne verujem imam i ja mnogo razloga za to.
Bonner D Bonner D 15:40 05.04.2008

Re: Cinizam

sentinel26

Vi nedopustivo i bezobrazno meni imputirate nešto što ja niti sam napisao niti podržavam.To što sam ja opisao kako se oni ponašaju na Kosovu vi mene optužujete po principu "ubij glasnika koji je donio lošu vijest".Uživajte u vašem poznavanju kosovske žalosne zbilje.


Smejurija!

Ništa Vam ne imputiram, pročitajte poredjenje koje ste gore naveli. To je jednostavno nedopustivo, tome su se u Nemačkoj, kad je počelo da uzima maha, usprotivili i vodeći jevrejski intelektualci! S' pravom!

Ovo o golubu pismonoši ništa nisam razumeo, ali tu i nema šta da se razume, nikakvu vest Vi niste doneli ni dobru ni lošu, to se samo Vama pričinjava ili jednostavno hoćete sebi da date na važnosti.


mariopan mariopan 15:48 05.04.2008

Re: Cinizam

dragan7557

Zato sto je Natasa Kandic tesno saradjivala sa istraziteljima i tuziocima haskog tribunala i znala je mnoge cinjenice koje mi ne znamo niti smo ih mogli znati


Po kojoj pravnoj osnovi i sa čijim ovlaštenjima N.K. može da sarađuje sa ICTY???

))) I ja se pitam...ali bas se u njenu " odbanu" navodi da je upravo njna zasluga sto je prikupljeno "mnostvo dokaza za zlocine"...pa gde su joj ti dokazi kada Sud kaze da " nije bilo dokaza".....a nije ih bilo ni za Nasera Orica...sad cekamo da vidimo kako ih nece biti ni za hrvatske generale...ili ce odmah sad da isprave gresku?
sentinel26 sentinel26 15:57 05.04.2008

Re: Cinizam

blackbox
to sentinel26
Treba li Nataša da vama i Srbiji kaže da se Tači, Haradinaj i njihovo društvo "ponaša" u skladu sa istorijom i 1945.godinom, kada je u Nirnbergu sudjeno, Bormanu, Kajtelu i njihovim kolegama a Žukovu, Montgomeriju i Titu nije iako su i oni počinili po neki zločin.

Ne bih se složio sa Vašom analogijom, a pogotovo stavljanjem u bilo kom kontekstu Tačija i Haradinaja u ravan sa Žukovom ili Titom.
Druga je stvar što su oni sebe zvali OVK.
Pre bi se mogla povući analogija sa BiH i Hrvatskom gde su pred HT bili ,i ima ih još ,predstavnici oveju ili sve triju sukobljenih strana.A sve su strane obavezane da saradjuju sa HT, pa zašto bi tu obavezu smeli da ignorišu Albanci?
I konačno, da li će se oni koji su priznali proglašenu nezavisnost Kosova barem malo zapitati nisu li prethodno trebali da, barem iz higijenskih razloga, zbog sebe, svoje države i javnog mnenja detaljnije sagledaju kakav je odnos prema zločinima i saradnji te tvorevine sa Haškim tribunalom.
Zašto nije primenjen isti princip kao u BiH da oni koji su učestvovali u ratu i na bilo koji način mogu biti sumnjivi ne mogu da učestvuju u političkom životu.?


Prijatelju, ja sam opisao njihovo ponašanje i niti jednom riječi nijesam to opravdao.

Pročitajte ponovo. Eno podvukao sam, a i oni navodnici imaju valjda neko značenje.

ICTY je osnovan za bivšu Jugoslaviju (cijelu, ne za neku republiku ili naciju) i to je dovoljno svakom pravniku da zna da niko nema pravo da sebe stavlja u takvu ulogu iz 1945.godine, medjutim u praksi imamo konkretno na Kosovu i u Hrvatskoj ponašanja nekih generala koji se pokušavaju "predstaviti" u toj ulozi i u tim sredinama imaju (različito od imena do imena) odgovarajuće doze podrške.

I sada vi zbog toga što sam ja to vidio i što neću da ćutim o tome "raspalite" po meni.

Drugo, kada pominjete OVK, opet da vam skrenem pažnju da je veliku uslugu toj "organizaciji" učinio S.Milošević i pregovarački tim u Ramujeu.
Slobodan Milošević je do kraja morao da tvrdi da OVK kao organizacija ne postoji nego da su u pitanju odvojene terorističke grupe koje pokušavaju da se povežu.
Nećete valjda da vam ja osvježavam pamćenje i podsjetim u kojem trenutku su Ameri doveli Hašima Tačija i posadili ga pored Rugove i predstavili ga kao vodju OVK.

I još jednom, Srbija nikada nije priznavala nikakve (istraživačke) rezultate N.kandić, pa nema prava ni da je kritikuje. Pogotovu što u konkretnom slučaju i laici vide da to nema smisla.

Rizikujući da dobijem nove salve "kritike", reći ću da u Srbiji postoji jedan čovjek koji o konkretnom slučaju treba da ćuti a to je V.Batić, biši ministar pravde.

Čovjek koji je "napisao" brdo stranica o zločinima na Kosovu. Kakvih stranica?
Kakvo i koliko je njegovo iskustvo u istražnim radnjama krivičnih djela ili tužilačkoj funkciji, zna li neko ?

Niko ne može da kaže o nekakvoj zloj namjeri ali rezultati su mu = 0.
Sada je kriv sud po njemu, a "tužilaštvo dobro radilo" ?!

sentinel26 sentinel26 16:02 05.04.2008

Re: Cinizam

mariopan
Sentinel , meni je Vase poverenje u SUD I PRAVDU zaista simpaticno narocito posle ovog "suda i pravde" kojoj smo svedoci. I vase insistiranje na istoj. Verujem da Vi imate svoje razloge da u ovakvu pravdu verujete , dozvolite da ja ne verujem imam i ja mnogo razloga za to.

Ja ovo nijesam napisao nego smatram da za sud ne postoji zamjena i tačka.

Svako rješavanje sporova i tužbi na drugome mjestu više ne može da ponudi bolje a ni pravednije rješenje.

Ako vi ne razumijete značenje ovih riječi nijesam ja kriv.

sentinel26 sentinel26 16:11 05.04.2008

Re: Cinizam

dragan7557
Prijatelju sentinel,
Osim ovoga ja ne vidim ko je Zabranio državi Srbiji da pred njenim organima pravde sudi za zločine počinjene nad Njenim građanima na KiM pa je stoga resorni ministar Batić umesto da troši narodne pare na poštarinu rečenu dokumentaciju trebao da da tužiou u Srbiji koji je po službenoj dužnosti odgovoran za gonjenje počinjenih zločina na teritoriji države Srbije, a isti tužilac da naredi hapšenje osumnjičenih.

Dužnost organa sigurnosti u koje spada i policija je jasno propisana zakonima države Srbije pa je predajom dokumenata Hag-u ex. Min. V.Batić počinio određena dela po sistemu "brigo moja pređi na drugoga" za čega ovaj treba i da odgovara. Država koja se ne stara o sigurnosti svojih građana na svojoj teritoriji (u momentu zločina je KiM teritorija Srbije) počinjeni zločini padaju pod jurisdikciju srpskog pravosuđa a ne ICTY -a.

Država Srbija je mogla da se pojavi kao zastupnik interesa svojih građana i da pomogne u dokaznom postupku ICTY ali je eventualne zločine morala da procesuira u Srbiji jer su za to i dan dans pozvani srpski organi vlasti.

Kuknjava i pridavanje važnosti tuđoj pravdi je porazno i za stanje bezvlašća u Srbiji je direktno odgovorna vlast
u Srbiji a ne neko drugi.
Pozdrav dragan755705 april 2008

Ja ovome nemam zamjerki ali ne pitamo se mi, ima "bezbeli ko o tome misli".

Oko toga tribunala razvio se poveliki biznis, nadam se da će se bar poreski organi sjetiti da u isti malko zavire,
a to je svakako unosnije od istjerivanja pravde.
Moram da naglasim da sam to vidio (znam i za dokaze) a ne odobravam, da ne počne nova paljba po meni.
Poz.

dragan7557 dragan7557 16:20 05.04.2008

Re: Cinizam

ali bas se u njenu " odbanu" navodi


A, od čega ili od koga se to gđa. N.Kandić brani??? Ako ju je neko napao onda se postupak u takvim slučajevima zna i radi se bez Udaranja na velika zvona koja svi mi moramo da slušamo kao da smo gluvi.
upravo njna zasluga sto je prikupljeno "mnostvo dokaza za zlocine"...pa gde su joj ti dokazi kada Sud kaze da " nije bilo dokaza"


Dokaze može da predlaže (sudu) ovlašćeni tužilac a NIKADA i NIGDE neovlašćeni građani ili organizacije, u čega ili koga spada i navedena gđa. Prikupljanje dokaza nije u domenu skupljačkog delatništva volonterskog tipa pa samim tim je sve vezano za privatnu inicijativu N.K. dok se za Nestručno baktanje Dokazima u mnogim državama ide na Robiju jer je to ometanje za ove slučajeve ovlašćene službe u njenom radu.

Indicije da je počinjeno protiv zakonsko delo građani mogu i Moraju da daju na uvid za ove poslove zaduženim organima države u kojoj su dela počinjena dok se mešetarenje sa organima druge države sankcioniše po domaćem zakonodavstvu. Prikrivanje materijalnih i drugih dokaza da je počinjeno delo koje se goni po službenoj dužnosti je sankcionisano u svim državama dok bi sposoban tužioc u ovom slučaju ZASLUGE mogao da pretvori u SAUČESNIŠTVO za čega je predviđena - Robija, isto važi i za V.Batića a i sve ostale.
dragan7557
05 april 2008
mariopan mariopan 16:31 05.04.2008

Re: Cinizam

sentinel26
mariopan
Sentinel , meni je Vase poverenje u SUD I PRAVDU zaista simpaticno narocito posle ovog "suda i pravde" kojoj smo svedoci. I vase insistiranje na istoj. Verujem da Vi imate svoje razloge da u ovakvu pravdu verujete , dozvolite da ja ne verujem imam i ja mnogo razloga za to.

Ja ovo nijesam napisao nego smatram da za sud ne postoji zamjena i tačka.

Svako rješavanje sporova i tužbi na drugome mjestu više ne može da ponudi bolje a ni pravednije rješenje.

Ako vi ne razumijete značenje ovih riječi nijesam ja kriv.


Razumem ali na KOM SUDU? Ja sam ocekivala da OVAJ SUD to radi. Da je radio da li bih se ja ikada podrugnula veri u pravdu? Zasto bih ? Pa ta pravda i sud mogu jednoga dana i meni zatrebati. Ako ovako rade onda ne verujem u sud kao instituciju jer nas je vratio u kameno doba a bas to nije posao suda kao takvog. Vratio nas je na pravdu jacega i moc pretnji i zastrasivanja pa i ubistava svedoka koji su se na ovom sudu pokazali kao VALIDNI DOKAZ da ovaj covek NIJE KRIV.

Daleko od toga da podrzavam sudjenje bez dokaza , tek to bi bio dokaz nepravde. A za zastitu svedoka i obezbedjivanje dokaza bili su , izgleda , zaduzene institucije koje us sve uradile da se ti dokazi ne iznesu na sudu, pri tome mislim na sam sud. ON je naime pustio na slobodu , do sudjenja , optuzenog i tako mu dao priliku da se svedoka i dokaza oslobodi. To su moji razlozi da ne verujem vise pravdi i sudu , sami su mi pruzili te razloge.
sentinel26 sentinel26 16:33 05.04.2008

Re: Cinizam

Bonner D
sentinel26

Vi nedopustivo i bezobrazno meni imputirate nešto što ja niti sam napisao niti podržavam.To što sam ja opisao kako se oni ponašaju na Kosovu vi mene optužujete po principu "ubij glasnika koji je donio lošu vijest".Uživajte u vašem poznavanju kosovske žalosne zbilje.
Smejurija!

Ništa Vam ne imputiram, pročitajte poredjenje koje ste gore naveli. To je jednostavno nedopustivo, tome su se u Nemačkoj, kad je počelo da uzima maha, usprotivili i vodeći jevrejski intelektualci! S' pravom!

Ovo o golubu pismonoši ništa nisam razumeo, ali tu i nema šta da se razume, nikakvu vest Vi niste doneli ni dobru ni lošu, to se samo Vama pričinjava ili jednostavno hoćete sebi da date na važnosti.

Pa razlog zbog kojeg nijeste razumjeli ovo posljednje je uzrok što nijeste dobro prošitali ono prvo.

Evo da ponovimo:
Treba li Nataša da vama i Srbiji kaže da se Tači, Haradinaj i njihovo društvo "ponaša" u skladu sa istorijom i 1945.godinom, kada je u Nirnbergu sudjeno, Bormanu, Kajtelu i njihovim kolegama a Žukovu, Montgomeriju i Titu nije iako su i oni počinili po neki zločin.
Te shodno tome (se ponašaju) ne pada im na pamet da sakupljaju i čuvaju nekakve dokaze protivu sebe.

Ovo je moja konstatacija vidjenoga ponašanja, a ne moj stav.
I u Hrvatskoj se neki generali slično ponašaju.

Haradinaj je ispraćen kao "heroj"-pobjednik, pažen i branjen kao "heroj" i dočekan kao "heroj", njegova okolina i većina Albanaca na Kosovu (a oni čine 92% stanovništva tamo) ga tretira kao "heroja"-pobjednika.
Da li su slavili 24.mart, dan napada NATO na Jugoslaviju ? Jesu ?
Šta još može tu da se pojavi ? Boračka penzija im ne treba jer su u vlasti i na vlasti (i u masti).

Nije postavljeno pitanje treba li, nego može li on tako da se ponaša? E pa vidimo da mu se može.
Možemo li mi da ga u tome spriječimo ? Ne možemo !

Vama sam sada ja kriv zbog toga.
Kada ne umijete da čitate i tumačite tudje riječi vi se onda smejurite.

Jedino i razumno je po meni nadati se da će, poslije eventualne žalbe, drugostepeno vijeće donijeti drugačiju presudu. Ovo je moj stav koji ne želim da mijenjam.

dragan7557 dragan7557 16:41 05.04.2008

Re: Cinizam

Oko toga tribunala razvio se poveliki biznis


Ja bih pre rekao da je sam Tribunal biznis. Što se tiče primedbe o poreznicima to je poseban problem jer je sud exteritorijalan a subjekti poreze su razvrstani po raznim državama i jurisdikcijama što ometa pravi uvid u stanje stvari.

Advokatski 'meštri' koji se pojavljuju na Tribunalu su žestoko plaćeni za svoju prodaju magle dok su kao poreski obveznici subjekti nacionalne fiskalne politike za koju je poznato kakva je.

Pare za poslovanje ICTY obezbeđuju UN koje su i sama izdržavani cirkus Dominus pa je samim tim činjenica da je sve po sistemu 'kol'ko para tol'ko i muzike' odnosno 'ko nabije,taj dobije' dok je pitanje saradnje sa ICTY pretvoreno u polit komesarstvo raznih Komesarijata EU od kojih su pojedini već poznatii po korupciji a pojedini pod istragom zbog zloupotrebe službenog položaja.

U ostalom ICT nije samo za Yugoslaviju ali ga u Srbiji poznaju samo po tome, ali ne važi za Amerikance pa je o nekoj pravdi veoma teško govoriti.
dragan7557
05 april 2008
sentinel26 sentinel26 17:00 05.04.2008

Re: Cinizam

mariopan
sentinel26
mariopan
Sentinel , meni je Vase poverenje u SUD I PRAVDU zaista simpaticno narocito posle ovog "suda i pravde" kojoj smo svedoci. I vase insistiranje na istoj. Verujem da Vi imate svoje razloge da u ovakvu pravdu verujete , dozvolite da ja ne verujem imam i ja mnogo razloga za to.
Ja ovo nijesam napisao nego smatram da za sud ne postoji zamjena i tačka.
Svako rješavanje sporova i tužbi na drugome mjestu više ne može da ponudi bolje a ni pravednije rješenje.
Ako vi ne razumijete značenje ovih riječi nijesam ja kriv.

Razumem ali na KOM SUDU? Ja sam ocekivala da OVAJ SUD to radi. Da je radio da li bih se ja ikada podrugnula veri u pravdu? Zasto bih ? Pa ta pravda i sud mogu jednoga dana i meni zatrebati. Ako ovako rade onda ne verujem u sud kao instituciju jer nas je vratio u kameno doba a bas to nije posao suda kao takvog. Vratio nas je na pravdu jacega i moc pretnji i zastrasivanja pa i ubistava svedoka koji su se na ovom sudu pokazali kao VALIDNI DOKAZ da ovaj covek NIJE KRIV.

Daleko od toga da podrzavam sudjenje bez dokaza , tek to bi bio dokaz nepravde. A za zastitu svedoka i obezbedjivanje dokaza bili su , izgleda , zaduzene institucije koje us sve uradile da se ti dokazi ne iznesu na sudu, pri tome mislim na sam sud. ON je naime pustio na slobodu , do sudjenja , optuzenog i tako mu dao priliku da se svedoka i dokaza oslobodi. To su moji razlozi da ne verujem vise pravdi i sudu , sami su mi pruzili te razloge.
Da pojasnimo.

Vi ne vjerujete u sudove.
Ja nemam nikakav drugi izbor i prinudjen sam da se (ako mi zatreba) borim za pravdu na sudu i da vjerujem u zemaljsku pravdu.

Vi ne predlažete ništa drugo umjesto suda.
Ja smatram da je sudska vlast neophodna danas više nego ikada.

Kada se već bacate terminima, da vam skrenem pažnju na sljedeće:
- Nijesu sudu predočeni (niti ih je našao) "validni dokazi" da NIJE KRIV.
- Nego tome sudu "nijesu" predočeni "kvalitetni" dokazi da JESTE KRIV.
- Zbot toga se u presudama kaže - ".... po tački optužnice br...... NIJE KRIV".
To tako mora jer svaka tužba u predlogu zahtijeva da neko bude oglašen "krivim".

Šta za taj sud jeste a šta nije "kvalitetan" dokaz ja ne mogu i ne želim da sudim jer ih nijesam vidio, te zato ih i ne komentarišem.
Postoji mnogo razloga i podataka da vjerujem da je njihov "kvalitet" sumnjiv.

Od samog početka se vidjelo da proces ide u tom pravcu, svi se pravili "blesavi", a sada svi hoće da zarade koji politički poen.
Neka se ne čude ako im neko kaže da su i narečeni poeni "blesavi".



dragan7557 dragan7557 17:15 05.04.2008

Re: Cinizam

Sada je kriv sud po njemu, a "tužilaštvo dobro radilo" ?!


Tol'ko DOBRO da NEMA dokaza za krivicu. Kud se dedoše dvesta 'iljadi papiri = dokazi, da je po jedna stranica ?,
pa mlogo. Neko negde reče 'da je V.Batić tol'ko dobar Advokat da je SVE procese IZGUBIO.
Jel' ovo zadnji slučaj u Pravnoj Zobnici V.Batića i dalje ZASTUPATI.
dragan7557
sentinel26 sentinel26 17:33 05.04.2008

Re: Cinizam

dragan7557
Sada je kriv sud po njemu, a "tužilaštvo dobro radilo" ?!

Tol'ko DOBRO da NEMA dokaza za krivicu. Kud se dedoše dvesta 'iljadi papiri = dokazi, da je po jedna stranica ?,
pa mlogo. Neko negde reče 'da je V.Batić tol'ko dobar Advokat da je SVE procese IZGUBIO.
Jel' ovo zadnji slučaj u Pravnoj Zobnici V.Batića i dalje ZASTUPATI.
dragan7557

Moj stav je da ministar pravde treba da obezbedi normalne uslove tužilaštvu i sudu, novac, podršku ostalih grana vlasti da se stvar izvede na čistac a ne da sam piše tužbe.

Drugo ni najbolji advokati ne umiju da napišu dobre tužbe, ako prije toga nijesu bili tužioci duže vrijeme.
Onima koji se time ne bave to je malo teško objasniti.

U svakom slučaju gosn Batić treba da se bavi advokaturom ako ga klijenti hoće ali tužilaćka funkcija nije privatna stvar.

Što se "naših" advokata tiče, to što je HT eksteritorijalan, nijesu oni eksteritorijalni, po našim zakonima oni su bili dužni da sve prihode (naravno i troškove) ostvarene u Hagu prijave poreskim organima Srbije.
dragan7557 dragan7557 17:51 05.04.2008

Re: Cinizam

zaduzene institucije koje us sve uradile da se ti dokazi ne iznesu na sudu, pri tome mislim na sam sud.


Ovo predstavlja klasično prikrivanje dokaza i u svakoj državi na svetu je bez obzira na društveno uređenje je
teško Krivično delo.

FHP i gđa N. Kandić NIJE zadužena institucija ni za prikupljanje Meteo podataka a o dokazima za bilo kakav sud nije potrebno ni pričati. Građanska inicijativa treba da doprinese boljem funkcionisanju društva dok je ista izgleda od strane spomenute g-đe N.Kandić pretvorena u pravo na trpanje u sve i svašta pa čak i u opstrukciju rada organa sudstva.

Ako je pak spomenuta i dala dokaze o činjeničnom stanju SUD je s' pravom okarakterisao kao nedovoljno za izvođenje dokaza pred istim.
FHP nema predplatničko pravo na pravdu a samim tim ni N.K nije pozvana da se u ime nekog u najmanju ruku sumnjivog Fonda izjašnjava o nečemu o čemu je niko ništa i ne pita.
Srpski tužilac za ratne zločine Vukčević najavio je da će lično predložiti haškom tužiocu Seržu Bramercu da mu stavi na raspolaganje zamenika tužioca za kosovske predmete Dragoljuba Stankovića.


Bez obzira na dobre ili druge namere g. Vukčevića postavlja se pitanje odgovornosti srpskog Tužilaštva tokom procesa zbog same presude jer ova reakcija bi bila na mestu u predkrivičnom postupku a ne a posteriori te je ovim poljuljan i ugled S.T i samog g. Vukčevića jer će u eventualnom novom postupku sud sa pravom postaviti pitanje: gde ste bili do sada ?, a dodatni dokazi će izgubiti na validnosti jer će srpska strana biti optužena za tendencioznost ili u krajnjem slučaju za pokušaj "osvete" što je čest primer na sudovima u EU.
dragan7557
05 april 2008
milandess milandess 22:36 05.04.2008

Re: Cinizam

mariopan:
Sentinel , meni je Vase poverenje u SUD I PRAVDU zaista simpaticno narocito posle ovog "suda i pravde" kojoj smo svedoci. I vase insistiranje na istoj. Verujem da Vi imate svoje razloge da u ovakvu pravdu verujete , dozvolite da ja ne verujem imam i ja mnogo razloga za to.

"Hladnjača", "Batajnica" - to je sve sto bi Vam se trebalo izgovoriti. Batajnica Hladnjačić je sakrila dokaze, a ne, Nataša Kandić.
blackbox blackbox 23:16 05.04.2008

Re: Cinizam

to sentinel26

Prijatelju, ja sam opisao njihovo ponašanje i niti jednom riječi nijesam to opravdao.

Pročitajte ponovo. Eno podvukao sam, a i oni navodnici imaju valjda neko značenje.

OK.prihvatam i sa ostalim tekstom se slažem.
pozdrav
mariopan mariopan 06:23 06.04.2008

Re: Cinizam

milandess
mariopan:
Sentinel , meni je Vase poverenje u SUD I PRAVDU zaista simpaticno narocito posle ovog "suda i pravde" kojoj smo svedoci. I vase insistiranje na istoj. Verujem da Vi imate svoje razloge da u ovakvu pravdu verujete , dozvolite da ja ne verujem imam i ja mnogo razloga za to.

"Hladnjača", "Batajnica" - to je sve sto bi Vam se trebalo izgovoriti. Batajnica Hladnjačić je sakrila dokaze, a ne, Nataša Kandić.

Ili mozda Radonjicko jezero?
lucidus lucidus 12:53 06.04.2008

Re: Cinizam

Vi kao ne znate kako se Srbija odnosila i odnosi prema g-dji Kandić.

Zašto baš od nje očekujete da komentariše izjave kosovskih rukovodilaca ?

Samo zato što zastupa tezu da su oni u pravu, i da su oni legitimnim sredstvima (oružjem) protestvovali protiv politike ugnjetavanja od strane Srbije. Zato što su provocirali i ubijali policajce, izmišljali nevidljive gasove, toliko sofisticirane, da napadaju samo albance...
Te shodno tome (se ponašaju) ne pada im na pamet da sakupljaju i čuvaju nekakve dokaze protivu sebe.

Cilj opravdava sredstvo.
A mi treba da pokažemo svetu da su samo Srbi ubijali, mi treba da pokažemo svoju visoku svest i pokajemo se što su neki od nas ubijali i u naše ime, a drugi nisu ni mrava zgazili. A kao kruna toga, kao kazna za sve to oduzmu nam deo teritorije. Licemerje i dvostruki aršini.
Ne opravdavam nijedno ubistvo, grozim se svih zločina, podvlačim SVIH, i zato je presuda HT, u ovom slučaju, neshvatljiva, i neprihvatljiva.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 12:31 05.04.2008

15 miliona

1 komentar o ovoj presudi uopšte
čovek je uložio 15 miliona$ u odbranu
to je barem nezvanična informacija
naše pravosuđe se verovatno nadalo
da će pravda da pobedi
pa ne verujem da su uložili i 5$
iskreno ne verujem da su uložili ništa
prema tome
lova vrti
što rekoste
"poseri se lafontenu na grob"
Maksa Maksa 14:13 05.04.2008

Re: 15 miliona

1 komentar o ovoj presudi uopšte
čovek je uložio 15 miliona$ u odbranu


Tih 15 miliona USD su potpuno irelevantni spram toga što je čovek još uložio i trud i napor da organizuje ubistvo 9 svedoka (a ostale zastraši). Sa tim dodatnim ulogom, biće oslobođen pa sve i da ga je branio Aleksandar Vučić.

lova vrti


A gde ne vrti lova, vrte krvna osveta, besa, i ostali fini plemenski običaji novih južnih suseda.



Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 14:25 05.04.2008

Re: 15 miliona

Maksa
Tih 15 miliona USD su potpuno irelevantni spram toga što je čovek još uložio i trud i napor da organizuje ubistvo 9 svedoka (a ostale zastraši). Sa tim dodatnim ulogom, biće oslobođen pa sve i da ga je branio Aleksandar Vučić.


e sad ti vidi:
em pobio sve svedoke
em uložio 15M$
nije bilo šanse da ne odšeta

ne kažem da su naši krivi
ali ne verujem da su se nešto pretrgli
niti približno toliko uložili
da se Haradinaj osudi
kamo zaštita svedoka za početak?
ustvari ne znam ni ko bi bio nadležan za tako nešto
u ovakvom procesu
ali mogli su naši pravosudni organi
bar svedoke sa teritorije Srbije da stave pod zaštitu
Maksa Maksa 14:38 05.04.2008

Re: 15 miliona

ali mogli su naši pravosudni organi
bar svedoke sa teritorije Srbije da stave pod zaštitu


Ubo si srž, doduše nenamerno.

Baš to je u osnovi svega.

Jer, vidi ti:
Postoje određene indicije (treba biti oprezan sa formulacijama, gospodin je izgleda prek, a i ne treba ispoljavati predrasude i netrpljivost, tim pre što je jedan svakako nepristrasan sud sa visoko kvalifikovanim kadrovima obavio kvalitetnu istragu, i potom doneo oslobađajuću presudu) ... dakle gde sam stao... a, da - naime postoje indicije da narečeni gospodin sa naočarima ni inicijalno nije baš mario da ostavlja žive svedoke ne-albanske nacionalnosti, zbog čega je pozvan u Holandiju na neobavezujuć razgovor. Naknadno (tu negde pre tog neobavezujućeg razgovora) su pobijeni oni koji su u tom trenutku bili tu negde na njegovoj strani, a mogli su da propevaju.

Iliti - kakvi bre svedoci sa teritorije Srbije?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:41 06.04.2008

Re: 15 miliona

Trinidad Tobagović
čovek je uložio 15 miliona$ u odbranu


Hm, 15M na 9-10 svedoka je bas mnogo ... mada je sve relativno i zavisi kako su zaradjeni - ni ljudski organi nisu bas jeftini ...

Da je nase pravosudje ulozilo bilo sta i u bilo u koga ... izaslo bi mu na nos do silnih kriticara i zatupnika teorije gledanja u "moje dvoriste" ...
dalmos dalmos 12:39 05.04.2008

NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA !

"Tesko je videti evropski put Srbije kada ti non-stop pljuju u lice.
(Nenad, 3. april 2008 17:31)

Broj preporuka 1099"


Ako nekome do sada nije bilo jasno da je HAŠKI TRIBUNAL isključivo i samo POLITIČKA INSTITUCIJA, mislim da sada jeste. Pravda je potpuno nebitna, a i ako se donese neka pravedna presuda, to je samo kolateralna šteta, jer su se interesi pravde i politike slučajno poklopili.

Strašno je što je ovaj monstrum dobio zvaničnu potvrdu da je nevin, i što za svoje zločine nikada neće odgovarati, jer je Evropa odlučila da je tako najbolje. Strašno je i to što je ista ta Evropa dozvolila da još nevinih ljudi,koji su imali hrabrosti da svedoče, strada, da bi sudije imale kakvu takvu podlogu za oslobađajuću presudu.

A najstrašnije je to što postoje ljudi koji sasvim mirno prihvataju sve to, jer bože moj Hag je evropski sud, a Evropa nema alternativu......................

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:01 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

A najstrašnije je to što postoje ljudi koji sasvim mirno prihvataju sve to, jer bože moj Hag je evropski sud, a Evropa nema alternativu......................


Evropa nema alternativu!

I strasnno je sto ce sada ostali zlocinci moci "mirnije da spavaju" od kako je ovaj zadnji pusten sa lanca. Pitam se da li secanje na sve nevino stradale zrtve sme da spava.
zanimljivtip zanimljivtip 13:24 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

izvinite,

a ko su ti ljudi koji to mirno prihvataju? i kako ste to uspeli da upakujete s tim sto "evropa nema alternativu"? jelena ocigledno misli da evropa nema alternativu i nije to mirno prihvatila vec je napisala jedan ozbiljan tekst o tome i postavila ga na jedan od najposecenijih vebsajtova na nasem jeziku.
razumem da vas vode osecanja, ali da li biste nam ipak objasnili kako zamisljate to pozeljno "nemirno" prihvatanje? s kojim ciljem i kojim posledicama? da li vas vodi zelja da sebi date oduska ili razmisljate i o tome kako ce vase "nemirno" prihvatanje uticati na Srbe koji zive u Lipljanu, recimo?
Da li vas je nepravda ovoliko pogodila i povodom niza skarednih presuda izrecenih u nasoj zemlji silovateljima? Da li vas je nepravda ovoliko pogodila i povodom nekih nedovoljno utemljenih presuda protiv Srba u Hrvatskoj? Povodom nerazjasnjenih ubistava nealbanaca na Kosovu?
Da li vas je ta nepravda tistila tokom celog procesa protiv Haradinaja ili su vas naslovne strane podsetile da postoje on, sud u Hagu, Kosovo i Srbi na Kosovu?
I na kraju, kazite mi molim vas zbog cega vam je stalo do pravde? Zato sto mislite da ona ovaj svet cini boljim za ljude koji u njemu zive ili zato sto volite da ste u pravu?
Hvala.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:17 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

a ko su ti ljudi koji to mirno prihvataju?


ne moram da navodim imena onih koji su u zbegu jer ih svi znaju.


ali da li biste nam ipak objasnili kako zamisljate to pozeljno "nemirno" prihvatanje? s kojim ciljem i kojim posledicama?


Zna se kako se sprovodi sprovodjenje, hvatanje, interpol i ostalo.


da li vas vodi zelja da sebi date oduska ili razmisljate i o tome kako ce vase "nemirno" prihvatanje uticati na Srbe koji zive u Lipljanu, recimo?


Ja vidim kakav je odnos prema Srbima na Kosovu iz ponasanja nase vlade.

Da li vas je nepravda ovoliko pogodila i povodom niza skarednih presuda izrecenih u nasoj zemlji silovateljima? Da li vas je nepravda ovoliko pogodila i povodom nekih nedovoljno utemljenih presuda protiv Srba u Hrvatskoj? Povodom nerazjasnjenih ubistava nealbanaca na Kosovu?



Ova pitanja ne razumem jer me nepravda vrlo pogadja generalno bez obzira na nacionalnost zrtve koju mi implicirate ovim pitanjem.


I na kraju, kazite mi molim vas zbog cega vam je stalo do pravde? Zato sto mislite da ona ovaj svet cini boljim za ljude koji u njemu zive ili zato sto volite da ste u pravu?


Stalo mi je do pravde jer zelim da verujem da " ona ovaj svet" moze da ucini "boljim za ljude koji u njemu zive."

Hvala.


Nema na cemu
Dolybell Dolybell 14:29 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

Evropa nema alternativu!

I strasnno je sto ce sada ostali zlocinci moci "mirnije da spavaju" od kako je ovaj zadnji pusten sa lanca. Pitam se da li secanje na sve nevino stradale zrtve sme da spava.


Tako izgleda pravda kada sudi neko treći, kome je svejedno da li je to što radi pravedno ili nije.
Haški sud može da bude pravedan ili nepravedan,
ali i mi smo se saglasili sa tim da ga priznajemo. On može da sudi samo na osnovu dokaza,
za koje je pronašao da u slučaju Haradinaj, nema dovoljno validnih.
Koliko je i kako je naša strana bila uspešna u dokazivanju njegove krivice?
Možda je prethodno trebalo biti pametniji i sarađivati sa Karlom Del Ponte a ne
zamajavati je i praviti ludom. Da smo joj pomogli kad su naši osumnjičeni
bili u pitanju i uradili ono što se od nas tražilo, i ona bi imala samim tim i veći
ugled i bila više cenjena ona sama i njena reč. Tada ni Haradinaj ne bi dobio slobodu koju je dobio,
i verovatno da bi bilo živih svedoka njegove krivice.
Uostalom, prvo, nikakvi ratovi i sukobi nije trebalo da se dogode, da bi sada očekivali da neko treći
"pravedno" prosuđuje o krivicama bilo koje strane.
dragan7557 dragan7557 14:59 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

ali i mi smo se saglasili sa tim da ga priznajemo.


Priznavanje nadležnosti nekog suda ne isključuje odgovornost domaćeg sudstva
dalmos dalmos 16:00 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

Jelena, mislim da su ova pitanja bila upućena meni :)

a ko su ti ljudi koji to mirno prihvataju? i kako ste to uspeli da upakujete s tim sto "evropa nema alternativu"?


Svi oni koji u celoj priči vide samo nedostatak dokaza, prouzrokovan lošim radom tužilaštva, a sve drugo pripisuju teoretičarima zavere, paranojicima ... Svi oni koji se late ove teme a koji ne pomenu da je sud optuženog pustio da se brani sa slobode i dozvolio mu da bude politički aktivan, čime je poslao jasnu poruku svim svedocima... koji ne pomenu šta se desilo sa svedocima kojima ovo upozorenje nije bilo dovoljno, i onima koji su radili na rasvetljavanju njihovih ubistava... koji ne pomenu da su dva krunska svedoka, iako pod pretnjom zatvorske kazne do 10 godina, odustala od svedočenja, pošto su druge pretnje bile mnogo ozbiljnije. A da li je sve to bilo moguće bez svesrdne pomoći Evropskih političkih moćnika i njihovog direktnog mešanja u rad suda?

razumem da vas vode osecanja, ali da li biste nam ipak objasnili kako zamisljate to pozeljno "nemirno" prihvatanje? s kojim ciljem i kojim posledicama?


A da li se vi u ličnom životu pokrijete ušima i zavučete u mišiju rupu pred nepravdom, jer je učinitelj ćelava mrcina u besnom bmw-u, i verovatno ima pištolj za pojasom, ili ćete bar hrabro pozvati policiju. Znate, krajem tridesetih godina prošlog veka Nemačka je redom grickala Evropu državu po državu, i niko tada nije imao hrabrosti da im stane na put, kada su recimo ušli u Poljsku ... zbog čega su manje države bile prinuđene da pristupe trojnom paktu(a zna se kako su prošli oni kojima je britanska obaveštajna služba uspela da proda priču "bolje rat nego pakt" i "bolje grob nego rob"... Ali ovo nije čas istorije ... Danas istoričari postavljaju logično pitanje, da li bi do drugog svetskog rata (u tim razmerama) uopšte došlo da su Engleska, Francuska, Amerika ... na vreme reagovale... Verovatno se pitate kakve sve ovo veze ima sa današnjicom ... e pa predlažem vam da pročitate bilo koju ozbiljnu geopolitičku studiju napisanu u poslednjih godinu dana.

Da li vas vodi zelja da sebi date oduska ili razmisljate i o tome kako ce vase "nemirno" prihvatanje uticati na Srbe koji zive u Lipljanu, recimo?


A šta vi znate o Srbima u Lipljanu, o njihovim mukama, strepnjama i željama? Očigledno ništa!

Da li vas je nepravda ovoliko pogodila i povodom niza skarednih presuda izrecenih u nasoj zemlji silovateljima? Da li vas je nepravda ovoliko pogodila i povodom nekih nedovoljno utemljenih presuda protiv Srba u Hrvatskoj? Povodom nerazjasnjenih ubistava nealbanaca na Kosovu?
Da li vas je ta nepravda tistila tokom celog procesa protiv Haradinaja ili su vas naslovne strane podsetile da postoje on, sud u Hagu, Kosovo i Srbi na Kosovu?


Da jeste! I da ste pročitali još neki moj post, ne biste postavljali takva pitanja ... ali za vas je svako ko ne misli kao vi automatski ultra nacionalista i šešeljev četnik, a u najboljem slučaju smrdljivi narodnjak. E pa moraću da vas razočaram.

Što se prava i pravde tiče, u pitanju je vaspitanje... ali sudeći po onome što pišete, teško ćete to razumeti.










zanimljivtip zanimljivtip 18:26 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

jelena,
pogresno ste razumeli - ja sam odgovrio na dalmosev post, ne na vas. oprostite ako sam tome doprineo.
zanimljivtip zanimljivtip 19:06 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

"Svi oni koji se late ove teme a koji ne pomenu da je sud optuženog pustio da se brani sa slobode i dozvolio mu da bude politički aktivan, čime je poslao jasnu poruku svim svedocima... koji ne pomenu šta se desilo sa svedocima kojima ovo upozorenje nije bilo dovoljno, i onima koji su radili na rasvetljavanju njihovih ubistava... koji ne pomenu da su dva krunska svedoka, iako pod pretnjom zatvorske kazne do 10 godina, odustala od svedočenja, pošto su druge pretnje bile mnogo ozbiljnije."

Ali, ko su ti? Koliko sam ja uspeo da ispratim, svi spominju zastrasivanja svedoka i nerazjasnjene smrti (u najmanju ruku).


"A da li je sve to bilo moguće bez svesrdne pomoći Evropskih političkih moćnika i njihovog direktnog mešanja u rad suda?"

"Mislim da jeste, ali iskreno govoreci ne znam. Voleo bih da sam u pravu. Ipak, sve i da nisam u pravu to samo po sebi ne diskredituje one koji misle da "Evropa nema alternative". Po toj logici ovu nepravednu presudu mirno posmatraju i svi oni koji misle da ne treba da napustimo UN.


"A da li se vi u ličnom životu pokrijete ušima i zavučete u mišiju rupu pred nepravdom, jer je učinitelj ćelava mrcina u besnom bmw-u, i verovatno ima pištolj za pojasom, ili ćete bar hrabro pozvati policiju."

Vidite, to zavisi od mnogo cega. Ako u narucju drzim dete svoje sestre, a siledzija me drzi na oku, mozda cu i "da se pokrijem usima i zavucem u misju rupu". Ono sto je mene povredilo kod vaseg posta je upravo to sto ne objasnjavate sta u ovom slucaju znaci "pozvati policiju", ali ste apsolutno ubedjeni da oni koji misle da "Evropa nema alternativu" mirno posmatraju nepravdu.

e pa predlažem vam da pročitate bilo koju ozbiljnu geopolitičku studiju napisanu u poslednjih godinu dana.

Molim vas da mi preporucite nekoliko naslova.



A šta vi znate o Srbima u Lipljanu, o njihovim mukama, strepnjama i željama? Očigledno ništa!

Vise nego prosecan gradjanin Srbije, ali nedovoljno da bih o njihovom zivotu vodio ozbiljniju polemiku. Boravio sam u Lipjanu 2001. godine i snimio radio reportazu o neljudskim uslovima u kojima zive. Kasnije sam pokusao da odem ponovo odem tamo i odvedem jednog australijskog veb-novinara, ali UNMIK nije hteo da nam da pratnju, a u tom momentu niko nije hteo da nas vozi bez pratnje UNMIKa. Cesto mislim kako nisam uradio dovoljno za njih, priznajem. Odvukli su me moji sopstveni problemi na neku stotu stranu. Pre toga, posto sam demobilisan nakon bombardovanja pokusao sam da odem na Kosovo kao volonter preko manastira Visoki Decani i pomazem Srbima u enklavama. U predstavnistvu manastira u Beogradu su se obradovali ideji, ali su stalno odlagali put. Na kraju sam prestao da ih zovem.


"Da jeste! I da ste pročitali još neki moj post, ne biste postavljali takva pitanja ... ali za vas je svako ko ne misli kao vi automatski ultra nacionalista i šešeljev četnik, a u najboljem slučaju smrdljivi narodnjak. E pa moraću da vas razočaram"

Verovatno sam procitao neki vas post ranije, ali se sad ne mogu setiti. Ne mislim da mi to oduzima pravo da komentarisem nesto sto ste danas napisali. Sto se tice razlika u misljenju, ultra nacionalista i Seseljevih cetnika - gresite. Nacionaliste ocenjujem pre svega po nacinu na koji definisu svoj nacionalizam, a ne po intenzitetu njihovih osecanja. Sebe smatram ultra nacionalistom - zelim da Srbija bude zemlja u kojoj ce se najbolje ziveti u ovom delu Evrope.

"Što se prava i pravde tiče, u pitanju je vaspitanje... ali sudeći po onome što pišete, teško ćete to razumeti."

Da li shvatate da kad ovako nesto napisete da vi vredjate i moje roditelje, a ne samo mene? Da li shvatate koliko je to ruzno i surovo?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:45 05.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

Ja se Vama izvinjavam na upadu.
dalmos dalmos 14:26 08.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

"Što se prava i pravde tiče, u pitanju je vaspitanje... ali sudeći po onome što pišete, teško ćete to razumeti."

Da li shvatate da kad ovako nesto napisete da vi vredjate i moje roditelje, a ne samo mene? Da li shvatate koliko je to ruzno i surovo?


Na žalost nemam vremena da vam korektno odgovorim na poslednji post, ali za ovu poslednju rečenicu vam dugujem veliko izvinjenje... Kontekst je totalno pogrešan ,a posledica je izbacivanja podužeg objašnjenja koje su zamenile tri tačkice, jer u žurbi nisam imao vremena da ga preformulišem. U tom trenutku mi se učinilo da smisao ostaje isti i u ovoj skraćenoj verziji, ali danas kada sam posle vašeg odgovora ponovo pročitao šta sam napisao ... potpuno ste u pravu .Nije mi bila namera da vređam bilo koga, i još jednom vam se izvinjavam zbog ove greške, a baš iz ovog razloga na vaša pitanja ću odgovoriti kada uhvatim malo više vremena .
zanimljivtip zanimljivtip 15:29 09.04.2008

Re: NEMOĆ.... MUČNINA..... BES .... MRŽNJA

Izvinjenje je prihvaćeno. Cenim to što ste uvideli da ono što ste napisali nije na mestu.
giger giger 14:05 05.04.2008

Apsurd

Kako je ovo:

Nikad nisam imala problem da kažem da Tribunal smatram političkom institucijom, jer je za mene i SN UN politička institucija


i ovo:

Ja nastavljam da širim dalje koncept potrebe da se ratni zločini kazne i da podržavam rad Tribunala, svesna da ništa na svetu nije savršeno.


spojivo???

Ako je nesto politicko to znaci da u njemu nema pravde. Politika je lisena pravde, lisena prijateljstava iako nas nasi politicari ubedjuju u suprotno. Politika je cist _interes_. Zato pitam kako je ono gore spojivo???
Covek u belom Covek u belom 15:47 05.04.2008

Cvrcak in Neverland

Ja cu samo da prokomentarisem cvrcka i njegova putovanja. Dakle Tuksertal se svuda zove isklucivo Tuks, a sam glecer je Cilertal, nije helejsking, nego helisking, nije Largokomo nego Lago di Komo, a Perlasez su 2 reci (Per Lasez).
Jelena Milić Jelena Milić 16:10 05.04.2008

Re: Cvrcak in Neverland

u nedostatku dokaza :))
Slavko oci moje Slavko oci moje 15:51 05.04.2008

Zanimljiv..

.. je bio nedostatak komentara VIP blogera na dvjie teme koje su se pojavile povodom presude Haskog suda. Mislim da su se prijavili samo Jelica G i nsarski ( ispravite me ako mi je ko promakao). Dobro, ti nisi imala "pristup netu i nisi bila raspolozena", Dragec je vjerovatno bio u ribolovu ( voli covjek ribolov pa to ti je), a ostali su propustili sansu da odreaguju na prvu loptu.
Na stranici LDP-a Ceda je rekao da je oslobadjajuca presuda za Haradinaja " sokantna vest za mnoge ljude" ostavljajuci tako mogucnost da naknadno odluci da li je to sokantno za njega i LDP.
Za Natasu Kandic kriva je naravno Srbija ( izmedju ostalih). Prilicno cinicna izjava kada se ima u vidu da branioci Haradinaja nisu izveli ni jednog svjedoka odbrane sto potvrdjuje nedostatak zelje ili sposobnosti ( izaberi odgovor) tuzilastva da valjano optuzi, a nikako nedostatak dokaza .
Na neki ranijim sudjenjima u ovom isto sudu smo mogli cuti "svjedoke " koji bi svjedocili u stilu: " pricao mi rodjak strininog tetka, da mu je rekla jedna zena u Zavidovicima kako je njene nevjeste sestric cuo rodjenim usima kako je jedan covjek pricao....." . A sada branioci se odricu debelih dnevnica jer tuzilastvo " nema dokaza".
Mislim da je nsarski, na temi virtualnog vasilija, preveo komentar iz vasington posta povodom presude i da taj komentar najbolje govori u kakvoj se atmosferi sudjenje odvijalo.
I ne podrzavam rad tribunala, jer ovakva pravda ne vodi nigdje a posebno ne "pomirenju".
I mislim da je sud u Hagu politicka istitucija, ne zbog toga sto je SN UN politicka institucija, nego zbog toga sto sluzi da bi se ostvarili politicki ciljevi onih koji su ga stvorili.
alselone alselone 16:26 05.04.2008

Re: Zanimljiv..

Jako zanimljiva situacija.
Mislim da maske polako padaju.

Kada bi se podjednako pravio lud rekao bih da ne razumem zasto to rade.

Dolybell Dolybell 16:37 05.04.2008

Re: Zanimljiv..

ne podrzavam rad tribunala, jer ovakva pravda ne vodi nigdje a posebno ne "pomirenju".


Može taj su da niko ne podržava, pojedinačno, ali on postoji i
naša država ga je prihvatila i uvažila.
Kako smo pomogli KD Ponte tako je i Haradinaj osuđen.
Naši nisu ni stigli do suda, a ovaj je već oslobođen!
Šta mislite da su Mladić i ostala ekipa stigli do Haga,
da li bi Haradinaj prošao kako je prošao? (za sada)
Maksa Maksa 17:05 05.04.2008

Re: Zanimljiv..

Šta mislite da su Mladić i ostala ekipa stigli do Haga,
da li bi Haradinaj prošao kako je prošao? (za sada)


Kada bi ovo bilo shvaćeno ozbiljno i ostalo neprepoznato kao zamena teza ("krivi smo mi zato što... a da smo mi ovako ili onako ... šbbkbb" to bi bilo direktno podrivanje integritet tog suda, pošto institucija koja pretenduje na objektivnost i sprovođenje pravde i prava ne može da rešava slučajeve po tome koliko je ko kila optuženih isporučio.
pufna pufna 17:51 05.04.2008

pitanje

Verujem da Srbija neke dokaze nije ponudila zato što ima neke druge razloga, a to je da se i dan-danas bavi nekim istragama po Kosovu koje se ne tiču ratnih zločina nego nekih vrlo političkih pitanja",

ja sam radoznala da saznam na sta se ovo odnosi?!
pozz
p.s. moja podrska santinelu26 na svemu sto je napisao. Posebno se slazem sa njegovom analogijom. Na zalost, istoriju pisu pobednici.
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:28 05.04.2008

umerenost Vukcevica

da, zaista mi se cini
da je umernost komentara g. Vukcevica na mestu
ali u ovoj politicki napumpanoj atnomsferi
tesko je ocekivati suzdrzane komentare
i ne praviti konspirativne price.
Ali postoji zalba,
i mozda mogucnost da nasha drzava
ponudi vishe dokaznog materijala...
zonky8 zonky8 20:20 05.04.2008

brkanje uzroka i posledice..

nije mi jasno samo ono o 'gradjanskom ratu'...


...mislim, kada jedna od najacih vojski u evropi +paramilitarna murija sa kriminalcima navali da pali i zari,siluje i pljacka i kada okupira celu bosnu i trecinu hrvatske...
...ili kada muslimani idu goloruki na tenkove jna?...a ovi se smeju i skidaju ih kao u video igricama...
...i kada pravis blic- krieg, a posle ne mozes da drzis tu teritoriju...
...pa klinton posalje sto hiljada vojnika da zaustave klanicu ...
...i kada iselis milion i osamsto hiljada stanovnika iz domova u bosni i isteras osamsto hiljada albanaca iz zemlje....pa klinton bombarduje i beograd, da bi se taj narod vratio...gde bi oni ostali?...u makedoniji, ili u crnoj gori, ili u albaniji?...
...i kada se oni svi vrate..i hrvati i bosnjaci i albanci...
...pa naprave 'gradjanski rat' tako sto isele preostale srbe,( ili vecinu) sa tih teritorija...
...a lepo im je sloba pretio da ce krvavo platiti ako pocne otcepljivanje republika, da ce to zapoceti 'gradjanski rat'
....kakvi gradjani?...oni su sedeli po kaficima.... taj rat 'gradjanski' je zapocela luda cetnicka fukara...
....pa to ludilo mora da se plati...
zonky8 zonky8 20:23 05.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

Ti, Zo, kao da nisi ziveo u SFRJ? U Socijalistickoj Federativnoj Republici Jugoslaviji?
Nekao.... kao da si zaboravio ko je , kada & kako zapoceo cepanje te drzave, izvini na upotrebi vulgarnosti,
drzave u kojij je vladao "princip cuvanja Zenice Oka Svoga", t.j. Bratstva&Jedinstva....


Gde se to jos nasilna secesija (podrzana iz inostranstva) smatra legitimnom?
Ili... Dal ono 68. Shiptari, ili, danas "etnicki Albanci" behu demonstrirali protim Milosevica, Bore&Ramiza ili protiv Tita?
& onaj Hrkac, jel'on bombu bese podmetnuo pod Miru Markovic?
& Jansha... & "Mladi Muslimani" 83... jel'je njima sudjenje organizovao Milosevic ili Pozderci...


Etc....
Maaaa... nema veze, nego htedoh, zbog mladjih da podsetim da je "problemcica" bilo & pre VIII sednice, & posle politicke likvidacije Rankovica...


zonky8 zonky8 20:28 05.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

Da. Znam. Licno sam se borio da do toga
ne dodje. However, bio sam u manjini. I moja supruga
koja je u to vreme ucestvovala na anti-ratnim
demostracijama TAKODJE je bila u manjini. Svi koji u
Srbiji nesto rade i potpisuju, svi koji preuzimaju
odgovornost, su u debeloj manjini.


250 hiljada izgnanih Srba iz km je direktna posledica gubitka rata. Mi smo
gubitnici. Sada pushimo. To je svakome u Srbiji
trebalo da bude jasno - da ce upravo TO biti
posledcice NEucestvovanja u ratu i NEpucanja na
suprotnu stranu. Kao sto je Hrvatima i Bosnjacima
trebalo da bude jasno da je insistiranje na
gradjanskom ratu upravo insistiranje na rusenju
gradova, paljenju, zarenju, silovanju, ubijanju,
logorima i sl. Pa sta drugo moze da se desi u slucaju
gradjanskog rata, za ime Boga? Zasto se posle cude?!?
I zasto se Srbi cude kada takav (a jedino takav je
moguc) rat, izgube?


Nema cudjena, nema iznenadjenja, sve je beskrajno
predvidljivo. Trenutno, 250 hiljada su na milosti
pobednika. To su pravila igre. Pa zar je moguce da to
nekome nije jasno? Pa to je kao da se ja "kacim sa
momcima iz kraja" i posle se cudim sto mi je krvav
nos? AHAHAHHAHAHAHAHAHAH!!!!


Kao sto vidis, osetljiv sam na ovo.


1991 godine Vukovar gori, Beograd je po kaficima.
1993 godine Sarajevo gori, Beograd je po kaficima.
1995 godine Knin gori, Beograd je po kaficima.
1999 godine Beograd gori, Beograd je po kaficima.


E pa do moga. To nas vraca na prvi pasus ovog pisma i
na panican strah Srba od preuzimanja odgovornosti BILO
ZA STA. To vidim svaki dan, svugde po Srbiji. Cela
Srbija je u najboljem slucaju reaktivna. Nikada
aktivna. A najcesce ni jedno ni drugo. Bez plana, bez
akcije, i natuznije od svega - bez solidarnosti. Nulta
solidarnost. Anarho-liberalizam. SKJ je u svemu bio u
pravu. Sad, but true. A posledica & dokaz
anarho-liberalnog pshiholoskog DNK ovog naroda je
sistematsko unistavanje svakog pokusaja formiranja
drzave i drzavnih institucija. Sta radi anarholiberal
kad dodje na vlast: unisti drzavu. Bilo koju. Sloba.
Sta rade ovi sada? Unistavaju drzave, bilo koje.
Svojoj ne daju da se rodi. Srbija je bukvalno bila
prinudjena da proglasi nezavisnost. Inace ne bi ovi ni
to uradili.


Kafic drzava. I sve drugo u Srbiji zavrsava se na "ic"
ne bi li se time obezvredilo sustinsko znacenje stvari
ili pojma koji se objasnjava, da bi se umanjila
odgovornost. Umesto TV GAMES mi kazemo "igrice".
Umesto "text messages" mi kazemo "porukice". Itd, itd,
itd.


Nulta odgovornost je sprska Valhala. Ko ne radi, taj i
ne gresi!!!!


Sve to vraca me na Cas Anatomije, na Kisovo
izbezumljenje da knjiga sa nenormalnim i nemotivisanim
aktivnostima svih likova dobije bilo sta osim da njome
nahrane svinje. Ali!!!! ALI!!! ALI!!!!!!!!!!!! Kako se
Danilo samo zajebao! I svi mi sa njime! Branimir
Scepanovic je za Srbe ono sto su Nice i Vagner za
Nemce.


Analiziraj ponovo i ponovo i ponovo G Goluzu.


Svi sede po kaficima.
Niko kurcem ne mrda.
Dijalozi su im kao iz Guberevca.
Jedina sreca - tudja nesreca.
Ubijaju ljude emocionalnom ucenom.
A bato?!


To je Srbija. To je ART my friend! To je ART. In your
fucken face guys! Evo vam ga, to vas sve sutra ceka.
Pre 30 fucken godina Scepanovic nam je opisao Srbiju
danas. I ja SADA razumem da NIN-ova nagrada NIJE bila
namestaljka!!!! Ma ne! To je bilo to! Ljudi u komisiji
su isti oni koji su na 8. sednici sedeli na bini. To
je bio Srpski Idiotski Manifest. Alal nam fucken cifte
kad nismo ukapirali.


I tako sve redom.


Nego, lepo vreme ovih dana, imamo srece, blistavi
dani. Ukapirao sam da je prednost Srbije sto za €1,1
mozes da doruckujes 250g sa mesom & jogurt. Dzaba.
Taksi takodje dzaba. I klinke se karaju po slplavovima
za 2 viskija i 50 evara. Veoma povoljno. Pravi
okazion.


Ajd u zdravlje.










Doctor Wu Doctor Wu 20:49 05.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

Ajd u zdravlje.

da, bas tako.
zatvor ili ludnica.
zonky8 zonky8 22:00 05.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

kafanica, sudnica, ludnica (brana crncevic, zvani chvarak)
zonky8 zonky8 22:12 05.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

zuce...

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz poslednji
dragan7557 dragan7557 15:47 06.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

Srbija je bukvalno bila
prinudjena da proglasi nezavisnost. Inace ne bi ovi ni
to uradili.


Pa šta, možemo mi i bez države!!!! Nismo ni pod Turcima imali državu pa nas je Beograd jahao kako je hteo.
Onda bijaše Stambol a sad Brisel za neupućene Mesna zajednica Vašingtona al' za nas je Beograd centar Kosmosa, Stolni Grad, Centar centara pa ko drži Beograd taj drži i monopol nad Srbima, i svega što je Srpsko, pa bilo da je vera, država ili Srbi i Srbijanci lično.
mariopan mariopan 19:17 06.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

Kako nas je opisao ...pazi bre covece sada ce svet da navali ovamo ..cuti !
Nisam ni znala da smo tako ludo dopadljiv narod , otali su zombirani odavno...dolar dolar dolar dolar dolar dolar dolar.........a kod nas festa svaki dan )))))) Bar nam nije dosadno , a ti zzzzzonky ako ti se ne svidjamo ovako veseli i ludi ajde lepo na civilizovani i dosadni zapad sta ces ovde? Mozda te posalju u Avganistan ili Irak da siris demokratiju ovde ti se ta biljka ne prima podneblje je pogresno a mi smo ti brate pogresan narod za to. Drugima sve sto im se zabode to im se i primi. Mi smo falicni to lepo zakljucujes.
zonky8 zonky8 17:37 07.04.2008

Re: brkanje uzroka i posledice..

to to
Mozda te posalju u Avganistan ili Irak da siris demokratiju ovde ti se ta biljka ne prima podneblje je pogresno a
u avgan
sister moriophan...chuli smo da tamo imaju dobri avganci....
evo bash sam se dogovorio sa bobanom toshichem...overicemo avgansve zevi kako si nam kazala pa makar calipr vake....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana