Kultura| Muzika| Umetnost

SWANS

Inner Party RSS / 29.03.2017. u 19:27
IMG_0634.JPG
Nikad neću zaboraviti jednu glupo propuštenu priliku kada sam pre desetak godina mogao da idem na koncert grupe Echo and The Bunnymen u SKC-u. Na žalost tada sam odustao od odlaska na ovaj koncert jer sam morao da idem na svadbu jedno mog tadašnjeg drugara. Posle toliko godina još uvek mi je ostala velika žal za tom svirkom - ko zna da li ću ikada imati priliku da vidim ovaj meni omiljeni bend - dok sa tim drugarem na čiju svadbu sam išao više niti se družim, niti se viđam. Ovaj put sam imao sličnu situaciju, samo što je umesto koncerta Swansa trebalo da idem na neku veridbu. Ipak, ovaj put, bukvalno u poslenji momenat, ta veridba je pretvorena u jedan manji i intimniji događaj, pa sam ja otpao sa liste zvanica i - hvala bogu - ostao sam slobodan da idem na koncert grupe Swans. Eto, ...
 
 

IMG_0624.JPG
U Beograd smo stigli nas trojica iz Kovačice kao fanovsko-novinarska ekipa i ispred Doma omladine bili već oko 18 časova u nadi da će jedan od nas dobiti intervju sa Majklom Džirom. Posle nekih kraćih dogovaranja mogućnost za intervju je otpala - vremenski raspored benda nije dozvolio -  pa smo mogli samo da se prepustimo čekanju i šetanju od lokala do lokala (u Mornaru ne prodaju girice. O, ironije). Vreme je nekako prolazilo ali nešto pre 22 časa mi je čekanje dosadilo pa sam ušao unutra, taman na vreme da pogledam predgupu - Little Annie. 

IMG_0616.JPG
Na ulazu su delili čepove za uši, lepo zapakovane i naizgled funkcionalne samo za jednokratnu upotrebu. Posle onolikih svirki koje sam posetio, nisam osećao nikakvu potrebu za čepovima za uši ali sam - kad ih već dele za džabe - uzeo sebi jedan par. Ostaće mi za uspomenu. Inače pre koncerta su na par mesta upozoravali publiku da bi trebalo koristi ove čepove ali činilo mi se da je to više zbog pravljenja fame nego iz realne potrebe. Buka zaista jeste bila ekstremna. verujem da bi se uplašio neko ko je prvi put u životi na koncertu ove vrste. Mada ne verujem da bi iko zdrave pameti za svoj prvi koncert u životu odabrao baš Swans. Bilo kako bilo, pamtim i neprijatnija iskustva sa bukom!

IMG_0431.JPG
Njujorška svestrana umetnica - pesnikinja, spisateljica, slikarka, glumica i pevačica -  Little Annie je u Beogradu imala scenski nastup koji je izgledao kao muzak iz predvorja pakla. Odmah na prvu loptu me je njen izgled i glas podsetio na pokojnu Amy Winehouse u smislu da bi Ejmi da je živa  danas najverovatnije već izgledala baš ovako. Bio je ovo bolesno-sladak, veoma mračno-romantičan nastup. Koliko je Little Annie - poznata i kao Annie Anxiety i Little Annie Anxiety Bandez - svestrana govori i činjenica da je u toku svpoje karijere sarađivala sa Kid Congo Powersom, Crass, The Wolfgang Press, Current 93, Coil, Nurse With Wound, Lee 'Scratch' Perry i Living Color. Dakle svega je tu moglo da bude ali je ovih 7-8 pesama bilo pretežno u mirnom tempu i sa ljubavnom tematikom. Pratnja za Little Annie je bio klavijaturista Paul Wallfisch koji je i u Swansima.  Little Annie trenutno promoviše svoj prošlogodišnji album Trace  (Tin Angel Records).

IMG_0524.JPG
Swans izlaze na binu tačno na vreme - u 23h. Bend ne troši vreme bezveze i odmah po nameštanju opreme i kratkog Džirinog sukoba sa kamermanom koji je bio ispred bine, bend kreće u The Knot. Radi se o epski dugoj pesmi koja je dala na znanje o čemu će ovde da se radi. Dakle pred nama je bilo oko 150 minuta grozomorne buke. Buke koja svojom minimalističkom strukturom bukvalno pomera unutrašnje organe, dok svojom primalnošću i svesnim odsustvom glavnih karakteristika pop ili rock and roll matrice slušaoca dovodi ili do mučnine i gađenja ili do neke vrste uvrnute ekstaze. I u jednom i u drugom slučaju - ako izdržite - neka vrsta katarze je neminovna. Zato je bilo pomalo promašeno insistirati na čepovima za uši, bolna jačina zvuka je isto tako deo ove muzike koliko je to i svaki trzaj po žicama ili udarac po bubnjevima.

IMG_0487.JPG
Radilo se zapravo o raznim teksturama buke - sa bine je dopirao zvuk besomučnog ponavljanja najčešće samo jednog akorda ali ovaj šestočlani bend je sposoban da od jednog akorda i/ili jednog ritma napravi pesmu koja svoju strukturu nalazi u nekim višim, ili pak dubljim, unutrašnjim, sferama. Valjda nekako kao da posle 3-4 minuta slušanja monotonog ponavljanja jednog te istog - i veoma, veoma jakog - zvuka to počinje utiče na same sinapse u mozgu, koje vremenom počinju da se formiraju u skladu sa zvučnim talasima koji dolaze iz zvučnika. to je nekako kao kada slušaš pesme od Public image Ltd sa albuma Metal Box samo što je ovo podignuto na kub, jače, snažnije, glasnije. Za nešto manje od dva i po sata bend je odsvirao sledeće pesme: The Knot, Screen Shot, Cloud of Forgetting, Cloud of Unknowing, The Man Who Refused to Be Unhappy i The Glowing Man.

IMG_0518.JPG
Swans su na turneji kojom promovišu album The Glowing Man (2016) a osim Majkla Džire (vokal, gitara), bend danas čine i gitarista Norman Westberg, lap steel gitarista Christoph Hahn, bubnjar Phil Puleo, basista Christopher Pravdica i pominjani klavijaturista Paul Wallfisch. Rekao bih da cela dinamika u današnjoj muzici Swansa počiva na tutnjavi i grmljavini Pulovih bubnjeva - koje ovaj često svira stojeći - i na zaista maestralnom i veoma emotivnom sviranju basiste Kristofera Pravdice (da li je naše gore list, ne znam).

IMG_0537.JPG
Za sve ove godine gledanja svirki - svakakvih svirki - pa čak i ličnog bavljenja muzikom, ja nikad nisam video da basisti pukne ona najdeblja E žica i video sam to ove večeri kod Pravdice. Gitarista Westberg je pokazao kako se može svirati najekstremnija i najbučnija muzika a da se na sceni ponašaš gospodski i bez nepotrebnog prolivanja znoja. Naravno u centru pažnje je uvek bio Majkl Džira, frontmen sa manirima zlokobnog propovednika kojeg kroz ove pesme vode demoni iznikli možda upravo iz aure koju proizvodi nesnosna buka njegovog benda. 

IMG_0611.JPG
Postoje neke vesti da je ovo poslednja turneja grupe Swans.  Moram da priznam da bi to bila velika šteta, jer u vreme kada je celokupna rock and roll priča postala jalovo polje u kojem čak ni novonastale i perspektivne atrakcije nemaju šta bitno i veliko da kažu, veoma su važne kultne grupe poput Swansa. Emotivne, bolno iskrene, ikonoklastične, neopterećene ikakvom potrebom ili željom za slavom ili parama, sposobne da zađu duboko i daleko iza svih granica normalnosti i  u žestokoj opoziciji prema savremenom etosu (recimo otvorena mržnja prema fanovima iz prvog reda koji koncert prate preko ekrana svojim telefona, udaranje i vika na ljude koji su platili kartu, znoje se i guraju se u prvom redu ispred bine). ovo su ljudi koji bi zapravo trebalo da pokazuju put svakom klincu koji se dohvatio električne gitare sa namerom da njome menja svet. 

IMG_0563.JPG
Na kraju svirke, Gira je obećao da će se za petnaestakj minuta bend pojaviti kod štanda za prodaju ploča, majica i ostale robe koju su Swansi poneli sa sobom, ali smo mi umesto toga ipak pohitali do kola i pravac kući na spavanje, Ali, na pola puta do parkinga gde smo parkirali kola, negde kod neke zgrade obrasle drvećem i žbunjem, bio je mrak, bilo je nešto pre 2 noću, prišla nam je jedna devojka sa molbom da joj pomognemo da uđe u svoju zgradu jer ispred ulaza navodno stoji neki ludak koji je plaši. Ja je odmah pozvah da pođemo do njenog ulaza zajedno kad tamo stvarno neki bukvalno lud čovek sa ciglom u ruci stoji i brblja neke nepovezane stvari. Ispostavilo se da je čovek malo stariji i slabiji pa sam mu prišao i, kao, zagovarao ga, dok ova devojka nije ušla u zgradu i zaključala vrata. Ja sam se okrenuo da idem i ovaj ludak je krenuo da lupo onom ciglom po ulaznim vratima, nastavljajući da brbrlja nešto nepovezano. Ne znam da li je hteo da uđe ili da ide za tom devojkom. Zaista perfektan afterparty posle Swansa. 

Ne propustite Swans ako budete u prilici!
 
 
 
PS
 
Pre neki dan, kupio sam krme Jelena na akciji za 150 dinara. Dođe veče, otvaram flašu i vidim prebrisan-pregreban datum na čepu - pivu najverovatnije istekao rok trajanja. Nasmejao sam se ipak i popio ga u slast, razmišljajući celo veče o radnici koja je tog dana ko zna koliko sati sedela za nekim stolom u mračnom delu radnje i turpijala datume sa čepova i pivskih flaša ...
 


Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bocvena bocvena 08:10 30.03.2017

meni je to previše

buke, ali ova stvar svetli u univerzumu zauvek!

4krofnica 4krofnica 08:27 30.03.2017

Re: meni je to previše


nemam pojma, ja sam tu buku preskočila. ali pošto smo matori (i tankih živaca:) vodim te na 'bez buke' Virvel u Reksu, krajem aprila, nema izgovora! :)

iz tog serijala, evo ih Ti



bocvena bocvena 08:44 30.03.2017

Re: meni je to previše

ako nastavim da idem samo na "virvelove" koncerte - očekujem neku penziju:)

nego jeste videli da stižu i ministry?



ja sigurno neću ići, ali znam ko hoće:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:58 30.03.2017

Re: meni je to previše

Ovi koncerti posle 23h su kasno! ali samo da dodam kako su daleko Swans od buke, majkumu :)


docsumann docsumann 09:05 30.03.2017

Re: meni je to previše

nego jeste videli da stižu i ministry?


bend čije je gašenje Jorgensen opozivao više puta... a izgleda da ni From Beer to Enternity (ipak) nije potonji Ministry album.

4krofnica 4krofnica 11:34 30.03.2017

Re: meni je to previše


uuu prženje, Ministry su energični, što reče film: It might get loud :)
najveću buku sam doživela na Prodidziju u Bg, nekoliko meseci pre toga su svirali u Pešti i bila sam tamo (onako) jer sam mislila da nikada neće doći ovde, kad eto ti njih nešto kasnije i sećam se stojim ispred hale Pionir i to je tako tutnjalo da sam osetila po telu kako mi bubnjaju zvučni talasi. smejala sam se a bila mi frka, ali ni približno frka kao ukočeno lice Kit Flinta, densera iz benda, kad su popalili one baklje :))

dolaze i Interpol na leto (umuvaću se u bekstejdz, oteću Pola da mi peva na uvce:)




docsumann docsumann 12:03 30.03.2017

Re: meni je to previše

Ministry su energični, što reče film: It might get loud :)


zadnjim albumom su se donekle vratili industrial-metal zvuku koji ih je proslavio.

no, najtrešerskiji, najmetalniji, fjurioz hejVi, supepowerrfast momenti su im sa ovog ostvarenja.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:24 30.03.2017

Re: meni je to previše

najveću buku sam doživela na Prodidziju

Ja na Merzbow-u u Budimpešti. To je bila prilično neopisiva buka, on - stoneface. I bilo glasnije nego uobičajeno, jer je imao i bubnjara koji je do nezdravosti ozvučio dumr-set i svirao non-stop, na nekom spidu ili sl drozi. I na Mouse on Mars u Hamburgu. Upozore te da su "oni malo glasniji", i zaista, kada slušaš bilo koji njihov snimak, sve je bzvz, a na koncertu jedino fali malo basa, ostalo - ruši zidove.
Ima nečega u toj buci, prolaze ti talasi po stomaku, tope ti se bubne opne, i ceo taj doživljaj, ali se sve češće podsećam na to da se u buci daleko manje toga čuje, pa može svašta da prođe. Liči mi na ono kada odeš da gledaš neki blokbaster u sinepleksu, staviš 3D cvike, zemiš kokice, a oni odvrnu mišn imposibl 18, grmi na sve strane, kratki rez pršti preko cele sale, zvuk ti ide iza leđa, a do "ekrana" stiže neviđenom putanjom preko glave, cik-cak i razbije se u neku eksploziju...i onda kad izađeš napolje sav pun adrenalina kažeš "jbt, do jaja je film!" a ustvari nemaš pojma kakav je film, jer nije ni bitno.
4krofnica 4krofnica 08:46 31.03.2017

Re: meni je to previše

Ima nečega u toj buci, prolaze ti talasi po stomaku, tope ti se bubne opne, i ceo taj doživljaj, ali se sve češće podsećam na to da se u buci daleko manje toga čuje, pa može svašta da prođe.


baš tako, mada nekad buka žešće prija; ono uzmeš vops negde u klubu i zabiješ se uz zvučnik, makar ne čuješ svoje misli :))
Što sam matorija, sve sam selektivnija: kad radim ne mogu da slušam neku 'zahtevnu' muziku.. koja ima neki angažovani liriks, samo čisti instrumenti da me ispuni i zadovolji potrebu za zvukom..
u tom smislu, da me pitaš, od svih bendova na svetu, koji bih najviše želela da čujem live, to bi bio Sigur Rós, po mogućstvu na nekom Islandskom poljančetu :)




docsumann docsumann 08:52 31.03.2017

Re: meni je to previše

Ima nečega u toj buci


da, itekako ima.
baš kao što ima i raznih vrsta (muzičkih) buka.
mnogo je teža (teže svarljiva, neprijemčljivija) buka koja je aritmična, disonantna, isčašena... to zna da boli.
al' opet, ljudi znaju da uživaju u i uvrnutijim stvarima.

japanci su inače eksperti za sve vrste ekstremnih muzičkih pravaca.

stefan.hauzer stefan.hauzer 18:09 31.03.2017

Re: meni je to previše

al' opet, ljudi znaju da uživaju u i uvrnutijim stvarima.


Mene, na primer, loži: iskrena, njanjava, dozlabogapatetična romantika.
I što više naivna, to jače me radi:)


stefan.hauzer stefan.hauzer 18:19 31.03.2017

Re: meni je to previše

industrial-metal zvuku




stefan.hauzer stefan.hauzer 09:16 30.03.2017

*

Sećam se komentara ortaka, koji je kada smo slušali Điru u obliku The Angels of Light, rekao svojoj tadašnjoj devojci, kada se ova raspilavila od lepote : ne zaboravi da je ovaj čovek snimio Filth!





anfieldroad anfieldroad 11:18 30.03.2017

Re: *



Sve pesme u jednoj ! Odlična ideja. Možemo sve zvuke sabiti u jedan jedini sveobuhvatni zvuk ? U trajanju od 5 sekundi.
A odlična ideja i za kafanske muzičare- odsviraju ol in 1 i završe posao. Evriće na sunce i vidimo se...ćao tutti...
- čekajte, ali... niste odsvirali onu moju ?
- kako nismo, ne slušate gospodine ! Odsvirali smo vam sve pesme koje postoje !


docsumann docsumann 11:53 30.03.2017

čisto informacije rad'


po ovoj pjesmi su The Young Gods dobili ime

sven.en sven.en 06:59 31.03.2017

...

:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana