Ljubav| Nostalgija| Porodica| Život

Ko dete i trešnja

Jelica Greganović RSS / 21.06.2017. u 19:03

 

t1.jpg 

Bela je rasla usred šljivara ogradjenog naherenim plotom koji je po vasceli dan groktao i čak usred letnjih vrućina se ponosio blatom do članaka. Potpuno nedosegljiva, usred strogo zabranjenog pomenutog prostora, kojim su carevale svinje. Zapravo, krmača veličine omanje podmornice, ponos kuće. Babina miljenica koja se tri puta dnevno nameštala za češkanje pod njene artritične prste, od milja gurajući ogradu tako da se ljuljala i komšijska kuća. Za njom se vazda kretalo jato prasadi, panično je prateći u strahu da im majka ne nestane iz kadra. Mada, kako su rasli, tako su bivali sve hrabriji i avanturistički su se razilazili po prostranstvima šljivara.

Ta bela iz prve rečenice je rasla kao tudjinka medju šljivama, sasvim posebna, devojački nežna i nedostupna. Čak i vrlo zabranjena. Iz tri razloga. Prvi je bila zaštitnički ratoborna majka dece koja se u tom kraju zovu – prakci, drugi jer su tamo skakale buve nešto veće od barskih kornjača koje bi prema babinoj oceni mogle da nas izedu. Treći još prviji razlog je bilo slatko. Ona je bila jedna jedina u širem komšiluku koja je radjala bele trešnje za slatko. Zbog toga je svoj deci kako kućevnoj tako i komšijskoj bilo zabranjeno da joj prilaze, a kamoli da se po njenom visočanstvu pentraju. Mogli smo samo iz daljine da je gledamo i čeznemo. 

Dok je ona žutela, sve više dovodeći u iskušenije sav maloletni porodični podmladak, uz pojačanje istoletnih iz obližnjih kuća, Baba je spremala kotarice i zasedu. Sedeći na sredstvu u obliku majave hoklice ćopave na jednu nogu. Bilo je dovoljno da se neko, obavezno odrastao jer deci zbog alavosti u tom projektu nije iskazivala poverenje, zadrži makar i naizgled zaludno pored nje nekoliko minuta i to je bilo to. Ubrzo je mogao da bude posmatran čudesan prizor u kome se ukebana žrtva vere na trešnju sa korpom koja joj je o ruci zvonila, dok Baba ispod drveta krivi vrat uvis, jednom nogom pokušavajući da odgurne posetom oduševljenu krmaču koja je, pomamno grokćući, glumila mačku koja se mazi. Naredna dva sata je jadnik na drvetu morao da bere trešnje, al da mu na pamet ne padne da ih jede, sve dok obe korpe ne bi bile vrhom pune. Te noći bi se bele trešnje odmarale pod ključem u hladnom podrumu.

Sutrašnji dan je počinjao igrokazom koji su svi, jučerašnjom lekcijom naučeni, zaobilazili u širokom krugu. Baba je, sedeći na tronošcu, presamićena kao šestar, trešnjama vadila koštice tehnikom koja mi je i danas ostala potpuna misterija – crnom, tankom šnalom za kosu. Onda bi ih odnela, uz paćeničko uzisanje u letnju kujnu, odakle je uskoro počinjao da se širi sladak miris. Ceo taj dan je Baba kao u paklu kuvala jedno jedino, neponovljivo slatko od trešanja, uveče napunjene tegle brižno umotavala u stare, čiste čaršave i ćebad. Narednog jutra su sve tegle sledovale umotavanje u novine i odnošenje u najdalji budžak špajza, sa uputstvom da nema da se pipnu dok se staro slatko i pekmezi ne pojedu. Završeni posao je Baba Dari davao mogućnost da se pozabavi drugom temom, decom koja su navalila na Petrovu trešnju. Onu već pomenutu koja je rasla na delu imanja odavno napuštenom. Jer, stric Petar je odavno otišao u Australiju gde sada širi ceo milenkovićevski familijarni ogranak. Za njim su ostali napuštena kuća i veliki voćnjak na koji je od duga vremena počeo da nasrće burjan, a usred njega i nikada usamljena trešnja. Danas mi se čini mnogo manja, a kladila bih se da je bila visoka do neba i krošnje šire od baobabove.

Stizala je kasnije od drugih, taman da sačeka da dodjemo na raspust. Čim bi zelene bobe počele da rumene, Baba Dara je morala većinu dana da posveti brizi za naš probavni sistem. Pomoću štapa. Jer iako koštice plodova još uvek bile skoro mlečne, pokušavali smo da ih jedemo zbog čega se uveče obavezno neko od dece svijalo kao crv i kukulevčilo zbog bolnog stomaka, izlazeći svako malo u izakućni mrak gde je živeo klozetski objekat poljske forme.

Baba nikako nije mogla da shvati koji nas djavo tera da jedemo zelene trešnje, zaboravljajući da smo stigli iz gradova u kojima su se trešnje prodavale kao krunski nakit. Prve su ležale na tezgama povezane u buketiće, desetak u jednom i koštale nešto manje od organa za transplantaciju. Uzalud si cvrčao majci da ti ih kupi, nije joj na pamet padalo da joj seljak testira inteligenciju cenom tako očepljenom da ti se odmah smrači. Jedino što je moglo da unese vedrinu i osmeh sakriven u šaku, pri pogledu na njih, je to što ih niko zapravo nije zvao buketićima, nego – kiticama. D’izvinete. Tako da je, s obzirom da smo svi mogli da zaboravimo preskupe prve kitice trešanja, potpuno jasno zbog čega smo gore od ptica navaljivali na zelene trešnje Petrove.

Raj je svoja vrata otvarao onog dana kada je trešnja konačno bila potpuno zrelih plodova. Tada je familija dizala ruke od nas, nalazila Babi drugu zabavu i odvodila je što dalje od dece, i puštala nas da od jutra do večeri živimo u trešnjinoj krošnji. Tek veče nas je skidalo sa drveta i teralo u red ispred česme pred kućom. Naduvenih trbuha, lepljivi, na crvene i garave fleke od trešanja i trešnjinog crnog granja, čekali smo da nas uz coktanje jedva operu, skoro nam odravši kožu mokrim krpama i grubim dlanovima. Naravno da je noću Baba Dara morala na smenu da nas vodi u letnji mrak, jer i zrele trešnje iz tela izlaze brzinom kojom i ulaze. Čak ni te neprospavane noći nisu pomagale, već narednog jutra smo svi ponovo visili na granju strpljive Petrove trešnje, gutali trešnje sa košticama ili njima vežbali pljuvanje u dalj, grlili ugljeno stablo, kitili se crvenim mindjušama i dobijali pojačanje komšijske dece čim bi uspela da se iskradu iz njihovih dvorišta.

U stvari, ima neka magija izmedju dece i trešanja, nešto što ih čini  izuzetkom. Da li zato što su okrugle i okačene o drškice, zbog čega više liče na igračke nego na ili nešto još... Tek dok je sveta i veka vladaće neopisiva detinja ljubav prema trešnjama, i nema tog bolećeg stomaka koji bi joj na put stao. Za razliku od mnogih drugih ljubavi, ova je neprolazna. Uzmimo na primer mene, nema veze što sam preturila pola veka postojanja, ja još uvek pri pogledu na drvo ili gomile trešanja na pijaci poželim da se uzverem na trešnju i tamo zauvek ostanem. Prosto, trešnje pomažu da prežive deca u ljudima. Sem u onima kojima ste se na glavu popeli svojim pentranjem svojim po trešnjama i otimanjem hrane pticama...

...Pola godine smo davali mom Ocu. Jun je bio i selom je već mirisala kamilica uz drum, bujale koprive kao besne, cvetale poslednje senilne lipe, i čula se dečija dreka iz krošanja trešnji. Na sred svog dvorišta je stajao moj stric, Čika Pile, podbočen u f. U plavom radničkom mantilu, neodoljivo podsećajući na izumrlu sortu bakalnika. Jedan od onih koji su me, ulepljenu od trešanja, brisali rukom oko usta i pominjali sve svece sa kojima sam izgleda bila u direktnom srodstvu.

-      Je l se sećaš one trešnje što si je sadila sa tvojim tatom, ovolička si bila?

-      Sećam se – prosto sam zasuzila setivši se mog Oca koji je tada iskopao rupetinu veličine olimpijskog bazena i dao mi da u njenu sredinu stavim šibljiku koja bi jednog dana trebalo da bude drvo na koje će se deca verati.

-      E, ja je juče iseko, sva se nešto crvljala – pokazao je Čika Pile rukom na deblo koje je tu negde ležalo.

U tom trenutku mi je sećanja na Oca, rupu, lopatu i trešnju zamenio Duško Kovačević i horda njegovih likova kojima silno fali moj stric.

Ukratko, valja saditi novu trešnju. Za novu decu. Jer deca bez trešnje i trešanja ne mogu.



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

eloy eloy 20:07 21.06.2017

ko drvo nije razumeo prvo....

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 21.06.2017

Re: ko drvo nije razumeo prvo....

Tako nekako, samo mu Pile doakao.
Черевићан Черевићан 23:12 21.06.2017

садимо трешње за нову децу

a'сам вол'о ...дудове
и ринглова зелен сјај
присећам се и вишања
ал' трешње су ... НАЈ
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:20 22.06.2017

Re: садимо трешње за нову децу

Hvala, Gada Čer, a kod nas ringlovi, odnosno šumadijski - piskavci, sami rastu
g.radicevic g.radicevic 13:56 22.06.2017

Re: садимо трешње за нову децу

a kod nas ringlovi, odnosno šumadijski - piskavci, sami rastu

a ne
ringlov je dženarika po šumadijski (što voliš da jedeš kad je zeleno)
a piskavac je ona kisela šljiva
ima beli i crni

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:54 22.06.2017

Re: садимо трешње за нову децу

a piskavac je ona kisela šljiva

Piskavac nije kiseo, samo treba da sazri.
milisav68 milisav68 19:35 22.06.2017

Re: садимо трешње за нову децу

g.radicevic

a ne
ringlov je dženarika po šumadijski (što voliš da jedeš kad je zeleno)



mIgavac, purkAča - takođe po šumadijski.

I to smo baš pre neki dan u kući konstatovali, a deli nas samo jedno brdo, vazdušna linija 5km.
mirelarado mirelarado 00:04 22.06.2017

Забрањено воће

Ко се није кришом пео на комшијску трешњу, тај не зна за радост праве авантуре. Још ако се испод трешње у међувремену окупе поменуте див-крмаче, па не смеш да сиђеш... :))
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 22.06.2017

Re: Забрањено воће

поменуте див-крмаче, па не смеш да сиђеш...

Jedared smo imali akciju visokog rizika i uspeli da dodjemo do trešnje, ali ne i da sidjemo. Najhrabriji, moj brat od strica, je sišao na krmaču. Bio je kažnjen sa dva dana sedenja u kući.
emsiemsi emsiemsi 13:28 22.06.2017

Re: Забрањено воће

mirelarado
Ко се није кришом пео на комшијску трешњу, тај не зна за радост праве авантуре. Још ако се испод трешње у међувремену окупе поменуте див-крмаче, па не смеш да сиђеш... :))

Попнем се ја у давна времена на трешњу која је расла на неком бедему, углавном, доста накривљеном терену.
Када сам бубнуо са ње, наравно да нисам пао на ону вишу страну терена, него ону која је од хоризонтале нижа за цца 3 метра - тако да је изгледао као да сам пао са две, а не са једне трешње.
g.radicevic g.radicevic 07:46 22.06.2017

prva u kraju

U mom kraju, prva je sazrevala majska trešnja u ''avliji'' Đoke invazije, prvoborca i lokalnog alkoholičara, preko puta štamparije. Mi klinci, krećemo u popodnevnu smenu tih dana dva sata ranije, pa preko parkiranog kamiona štamparije na Đokinu trešnju. Ispod trešnje Đoka je ''instalirao'' drveni sto i klupu. Kad nas ''oseti'', Đoka izađe iz kuće sa flašom rakije, pretnjom ''da vidim ko sme da siđe'' i sedne ispod trešnje- Neki uspeju da zbrišu, a neki bogami i presede na trešnji do 4 časa, kad Đoka obeznanjen od rakije zaspi za onim stolom.

Baba je, sedeći na tronošcu, presamićena kao šestar, trešnjama vadila koštice tehnikom koja mi je i danas ostala potpuna misterija – crnom, tankom šnalom za kosu.


isto, i bila je svetski šampion u tome. Mi deca smo pokušavali da pratimo, a najbolji rezultati su bili sa zakopčanom zihernadlom, mada je malo više kidala zrelu voćku. Kasnije, ujak je doneo neku spravicu za vađenje košpi , ali baba je pokazivala izuzetno nepoverenje prema novim tehnologijama, i odbijala učešće u industrijskoj revoluciji u proizvodnji slatkog.

Pre par godina zasadio sam par trešanja u dvorištu, mušku i žensku kako su mi objasnili u rasadniku, zbog moje i druge dece. Nema veće radosti nego kad mazneš komšijsko voće.

P.S. do dana današnjeg nisam provalio koja je od njih dve muško a koja žensko.



P.P.S. za dobro jutro
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:23 22.06.2017

Re: prva u kraju

do dana današnjeg nisam provalio koja je od njih dve muško a koja žensko.

Oba pola radjaju ili..?
g.radicevic g.radicevic 13:50 22.06.2017

Re: prva u kraju

Oba pola radjaju ili..?

rađaju
sve je isto, nemam pojma u čemu je caka.
čovek u rasadniku je profa na polj.faksu u N.S.
'nači nije fora.
jedino kad opadne koja da vidim el opala, il je opao
drugog načina nemam
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:08 22.06.2017

Re: prva u kraju

sve je isto, nemam pojma u čemu je caka.


Ja mogu da opet objasnim, već sam objašnajvao, ali ako opet neko ne bude znao, sledeći put delim kečeve. :)

Pogrešan je to naziv, muška i ženska trešnja, toga ima kod konoplje npr, muški cvetovi na jednoj biljci, ona ne donosi rod, ženski na drugoj, ta plodonosi.

Kod trešanja se na istom cvetu uvek nalaze i muški i ženski delovi cveta, tako da je svako stablo i muško i žensko, i svako, pošto ima ženske delove, donosi plodove.
Ali postoje slučajevi kad su muški delovi "nepodobni" da opraše ženske delove sopstvenog cveta, nego mora dečko sa strane to da uradi da bi nastali plodovi.
E sad, pošto taj dečko sa strane takođe ima i muške i ženske delove cveta, i on donosi plodove.
zilikaka zilikaka 21:17 22.06.2017

Re: prva u kraju

sad, pošto taj dečko sa strane takođe ima i muške i ženske delove cveta, i on donosi plodove.

Sad još samo objasni da li tom dečku opet trba neko treći, ili onaj prvi tj. prva da se opraši (idu unakrsno) ili može sam sa sobom ili ide od slučaja do slučaja.
Ovo treće zvuči najlogičnije ali kako onda pošten svet da zna šta mu je činiti ako pri ruci nema nekog sa instituta.
Pitam jer smo imali višnju koja je sjajno napredovala, cvetala, lišće bude zeleno na teget al rodila taman toliko da prepoznaš da nije šljiva.
Posle niza godina kućni savet zasedao da odluči da l da ide napolje il da je ostavimo pa da pravimo komodu.

Pošto nam komoda nije trebala, otišla.
A nije bila ni sama nego očigledno namćor, niko joj nije bio po volji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:06 22.06.2017

Re: prva u kraju

Sad još samo objasni da li tom dečku opet trba neko treći, ili onaj prvi tj. prva da se opraši (idu unakrsno) ili može sam sa sobom ili ide od slučaja do slučaja.

Od slučaja do slučaja, a vrlo retki su ti slučajevi da može unakrsno, ono, ja tebi ti meni.
Slučajevi da taj dečko može i sebe i druge su česti.

To, kad biljka ne može biti oplođena sopstvenim polenom (muške polne ćelije), se zove autosterilnost, a uzroci mogu biti različiti, od fizioloških do mehaničkih, jednostavno, neki polen ne radi posao, a ako ne radi kod sebe, retko da može kod drugih (naravno u životu ne postoji isključivost pa su mogući i takvi slučajevi)

Postoje raznorazne kombinacije, pa i ta da neka voćka bude malo trudna, tj da bude delimično samooplodna (samodovoljna).


A kako znati a da se nema institut na ćosku?
Pa ako se zna koja je sorta osobine se uglavnom znaju, pa se tako zna i da li je autosterila ili ne, zna se i koja druga sorta je dobar oprašivač.
Ako se ne zna sorta teško je tvrditi, ali dobar pokazatelj je masovnost cvetanja.
Ako neka voćka uvek obilno cveta a nema plodova, vrlo verovatno je u pitanju oprašivač, tj nedostatak istog.
Može se pokušati sa obezbeđivanjem "dečka" tako što se u vreme cvetanja donese rasvetalih svežih grana iste vrste (ako je trešnja onda mora da bude grana druge trešnje, ne jabuke npr) ali druge sorte, i stavi se u krošnju.
Ponovi se to par puta u toku cvetanja.
Ako to da kakve takve rezultate onda se pored nerotkinje zasadi dečko, tj sorta od koje su uzete one rascvetale grane.

Malo prekomplikovano da bi se iko baktao tim, posebno ako se bakće sa nečim što ne rađa a ne zna se ni šta je, jer i da se nekako natera da rodi ko zna da li bi to što rodi blio vredno truda.
Zato, pusti to institutima, a ti, sestro, ako to ne rađa, a komoda ti u dalekoj perspektivi nije baš u planu, kopaj i bacaj:)


mlekac mlekac 03:36 23.06.2017

Re: prva u kraju

hoochie coochie man

Malo prekomplikovano da bi se iko baktao tim, posebno ako se bakće sa nečim što ne rađa a ne zna se ni šta je, jer i da se nekako natera da rodi ko zna da li bi to što rodi blio vredno truda.
Zato, pusti to institutima, a ti, sestro, ako to ne rađa, a komoda ti u dalekoj perspektivi nije baš u planu, kopaj i bacaj:)




Sledeće pitanje - da li pomaže kalemljenje? Mislim, ono, kalem bi bio ista vrsta biljke, ali drugi rod...
g.radicevic g.radicevic 10:19 23.06.2017

Re: prva u kraju

tako da je svako stablo i muško i žensko

hermafrodit takorekuć
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:37 23.06.2017

Re: prva u kraju

Sledeće pitanje - da li pomaže kalemljenje? Mislim, ono, kalem bi bio ista vrsta biljke, ali drugi rod...

Pomaže, moj čika Pile je tako lepo iskalemio šljive na kajsije da prve grane radjaju kajsije, a gornji ostatak šljive.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:44 23.06.2017

Re: prva u kraju

Sledeće pitanje - da li pomaže kalemljenje? Mislim, ono, kalem bi bio ista vrsta biljke, ali drugi rod...


Kalemljenje je samo način da se neka sotra razmnoži.
"Dečko" nekako mora da bude prisutan, da li kupiti sadncu pa zasaditi pored, ili okalemiti jedan deo krošnje "nerotkinje" i tako to stablo uliniti "dvosortnim" tj. učiniti da na istom stablu rađaju dve različite sorte, što se tiče oprašivanja, ne menja mnogo stvar.

Ali kako odlika sorti ima dosta, (bujnost, uglovi grananja), sa proizvodnog stanovišta nije baš mudro to raditi.
Radi atrakcije, pola drveta donosi npr bele a pola crvene plodove, može, biologija dopusta.
nikvet pn nikvet pn 08:54 22.06.2017

Магија

ima neka magija izmedju dece i trešanja


Магија, страст... Да.

Цитат са села:

ПопЕо се на њо ко циганче на трешњу.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:23 22.06.2017

Re: Магија

ПопЕо се на њо ко циганче на трешњу.

Kod nas nije ciganče, nego dete. Navalio ko dete na trešnju.
rade.radumilo rade.radumilo 09:06 22.06.2017

Čudna sorta

Moj stric, u svom voćnjaku na Fruškoj Gori, imao neku trešnju posebne sorte. Crvene sa crnom prugom, a zrila u avgustu! Zajedno sa nekim ranim jabukama, oj radosti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:24 22.06.2017

Re: Čudna sorta

Crvene sa crnom prugom

49 41 49 41 12:53 22.06.2017

Robin lopov



Kad skuplja crvice i gliste u travi, miran na metar mi od nogu.
Kad ukrade zrelu visnju i drzi je u kljunu, bezi 50 m
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:24 22.06.2017

Re: Robin lopov

Crvendać
49 41 49 41 18:29 22.06.2017

Re: Robin lopov

Crvendac (Grmusa) je manji od Robina; moja nekada omiljena ptica

Robin je velicine crnog kosa, samo u boji.
Crni kosovi se pojave povremeno i odlete.
Robini prave gnezda meni tik uz nos; gde god stignu.
49 41 49 41 15:00 22.06.2017

"Zagrljaj" niz tresnju

Majsku krupnu belu tresnju, sam samo ceznjivo gledao. Stablo vrlo visoko sa "grozdovima" tresnji.
Trebalo je cekati oca sa posla, da specijalnim makazama montiranim na vise od 10 m duge motke saseca grane sa tresnjama.

Za crvenu julsku tresnju je bilo lako, sve do jednom.
Zar sam se jednom pentrao uz nju.

Tako jednom resim da sa zgrane na granu uzpentram do vrha, kako bih tresnju "brstio" odozgo.

Zadnja debela grana pri vrhu, puce pod nogom.
Da se ne strovalim naglavacke sa te visine; prigrlim stablo rukama i butinama.
Kakve su mi bile butine i podlaktice prilikom i nakon prizemljenja niz debelo stablo; to je druga stvar.

Da stvar bude gora, trebalo se kriti naredni sat, dva tajno spirati sukrvicu sa butina i ruku.

Nikada nisam razumeo svoju i tudje majke; posle nemilog dogadjaja, loseg osecaja one pocnu da vicu; pa cak i serijski usmere saku po debelom mesu.

Valjda majke tako "isteruju" sopstveni strah.
kosta.babic kosta.babic 19:07 22.06.2017

Ko dete i trešnja

Da je višnja ko trešnja,ja bi bila najlepša.
djukastofitjuka djukastofitjuka 19:12 22.06.2017

Jos uvek

Proslog vikenda sam otisao u domovinu, da posetim stare. Cim sam usao u dvoriste, vidim - zrela je tresnja. Ista ona na koju sam se penjao kao mali, pre 40 godina.

Uglavnom, da ne duzim, tri dana se nisam skidao sa nje. Sa tresnje.

Istina, sa tresnjama je nezgodno to sto covek mora biti umeren. Ja ih, na primer, jedem dok se ne userem.
TO mi je mera.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:33 22.06.2017

Re: Jos uvek

To je opšte poštovana mera.
Atomski mrav Atomski mrav 23:13 22.06.2017

Re: Jos uvek

Istina, sa tresnjama je nezgodno to sto covek mora biti umeren. Ja ih, na primer, jedem dok se ne userem.
TO mi je mera.


Zar moze drugacije?
zilikaka zilikaka 23:31 22.06.2017

Nije trešnja

Nego stigle kajsije.
Pošto ih krenulo ove godine, rešili da obnovimo znanje. Skupljamo za rakiju.
E, al pošto je napolju toplo a ona polako dozreva, da ne ode u sirće, vrenje usporavamo tako što ubacimo po balon vide iz zamrzivača i mešamo povremeno. Kad se ugreje ide drugi.
Vrši poso.
...ovo čisto kao ideja, ako još nekom ustreba.
mlekac mlekac 03:40 23.06.2017

Moja prošla...

A poslednjih godina, pravo da ti kažem, muku mučim - neće podmladak da dođe da bere, a trešnja stara, ja ćopava, pa nešto ne bih da se pentram.

Prošla i višnja. Uredno obrana, eno je, odmara u teglama i zamrzivaču. Sad redom idu komšijske kajsije i prva dva ploda s moje bebe kajsije. Posađena pretprošle jeseni. Ovo joj je prvi put da rađa.

A kivi poludeo - povio se pod plodovima. I opet će biti ista priča ko lane - od septembra će da mi kukaju "Kad će, kad će?" a onda, kad dođe vreme, onda im se neće jesti...
rade.radumilo rade.radumilo 09:35 23.06.2017

Re: Moja prošla...

A poslednjih godina, pravo da ti kažem, muku mučim - neće podmladak da dođe da bere, a trešnja stara, ja ćopava, pa nešto ne bih da se pentram.


E pa lepo platiš nekom da bere, pa kad podmladak traži, a ti:
- Kilo toliko i toliko!

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:38 23.06.2017

Re: Moja prošla...

A kivi poludeo - povio se pod plodovima.

Taman za turšiju.
49 41 49 41 14:44 24.06.2017

Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

Svojevremeno kcerka sebi pripremila punu zdelu tresanja u njenoj sobi.

Njen machak, kao i obicno; mora svuda da zaviri i ispita sta je novo.

Svidele mu se crvene kuglice u zdeli. Rasturio punu zdelu tresanja svuda.
Bilo ih po svim uglovima uspod kreveta, ormana, stolova, stolica...

Sutirao ih sapom svuda okolo.

emsiemsi emsiemsi 06:06 25.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

49 41
Svojevremeno kcerka sebi pripremila punu zdelu tresanja u njenoj sobi.

Njen machak, kao i obicno; mora svuda da zaviri i ispita sta je novo.

Svidele mu se crvene kuglice u zdeli. Rasturio punu zdelu tresanja svuda.
Bilo ih po svim uglovima uspod kreveta, ormana, stolova, stolica...

Sutirao ih sapom svuda okolo.


Хехехехе !
Мачја посла !
Ја једно време имао два мачка, близанци - и како би их разликовали, крстили смо их са Дебели и Мршави, разлика је била минорна, но, ми укућани смо их разликовали.
Дебели је обожавао фотељу и урнебесне су биле сцене када жена седне у фотељу, а он дође, седне испред - седи и гледа ју све док она не одустане и устане се да би он могао да се извали у фотељи.
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:43 25.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

када жена седне у фотељу, а он дође, седне испред - седи и гледа ју све док она не одустане и устане се да би он могао да се извали у фотељи.


Poznata mi scena..(hipnotise pogledom: ustani iz te fotelje, ustani iz te fotelje)

Mada imaju i bolji metod - skoce u krilo pa se vrte, preuredjuju ti butine noktima kopanjem i grebanjem, kao da se bolje smeste, pa ajd izdrzi i zadrzi svoje mesto ako mozes.




emsiemsi emsiemsi 12:38 25.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

apacherosepeacock
када жена седне у фотељу, а он дође, седне испред - седи и гледа ју све док она не одустане и устане се да би он могао да се извали у фотељи.


Poznata mi scena..(hipnotise pogledom: ustani iz te fotelje, ustani iz te fotelje)

Mada imaju i bolji metod - skoce u krilo pa se vrte, preuredjuju ti butine noktima kopanjem i grebanjem, kao da se bolje smeste, pa ajd izdrzi i zadrzi svoje mesto ako mozes.






Ево како изгледа када Дебели и ја гледамо утакмицу - истина, он мало саботира, али њему није проблем ако утакмица траје и 4 сата.


alselone alselone 03:16 26.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

Mada imaju i bolji metod - skoce u krilo pa se vrte, preuredjuju ti butine noktima kopanjem i grebanjem, kao da se bolje smeste, pa ajd izdrzi i zadrzi svoje mesto ako mozes.

Glupa macketina. Kad bi je zavalio jedom spoljnom momentalno bi zanavjek prestala butine da mi preuredjuje noktima i da me gleda dok sedim.
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:51 26.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

Ево како изгледа када Дебели и ја гледамо утакмицу - истина, он мало саботира, али њему није проблем ако утакмица траје и 4 сата.


Ti mu dodjes ko poveci jastuk.
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:03 26.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

alselone


Agresivac, smiri se.

To se zove preterivanje u prici.
I sta tebe bole qrc, moje noge, moja fotelja, moja macka.

Gledaj svoja posla..
alselone alselone 08:12 26.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

Gledaj svoja posla..


Uf, uf, sto smo uvredljivi. Nazalost moraces da trpis komentare, ako zelis da pises bez mogucnosti odgovora tviter je pravo mesto za tebe, tamo imas citavu paletu onih koji su pobegli odavde jer im se nisu svidjali komentari.
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:49 26.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

Uf, uf, sto smo uvredljivi


Gde sam uvredljiva, eno pitaj gorilu osim ako nije permanentno ometen..
alselone alselone 08:51 26.06.2017

Re: Kotrljajuce crvene kuglice Jupiiii

Gde sam uvredljiva, eno pitaj gorilu osim ako nije permanentno ometen..


Nema ga. Verovatno ga jos uvek drzi osecaj sramote.
49 41 49 41 15:05 25.06.2017

Ko je na strazi nocu

mora danju da dremne.

emsiemsi emsiemsi 16:22 25.06.2017

Re: Ko je na strazi nocu

49 41
mora danju da dremne.


Хехехе --- каква уживанција !
Успут --- мува ми се неки данима по дворишту, сивко, главоња, личи на руског плавог мачка. Ако се задржи, могао бих да га присвојим.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana