Suočavanje sa budućnošću

Jelena Milić RSS / 18.04.2008. u 11:59

 "The future is happening today, and in today's fast moving future the worst place to do business is the past."

Transmission, Hari Kunzru

Spremam se polako put Kraljeva, gde večeras od 18h gostujem na tribini "Suočavanje sa budućnošću", koju organizuje  Lingva centar. Tribina je deo projekta Zamisli Srbiju koji mi se izuzetno sviđa. Na forumu ZS pod nazivom  Inicijativa, Razum i Svest! mogla su mi se do juče postavljati pitanja na koja ću večeras odgovarati. Tribina će, BTW,  biti snimana, a odmah nakon završetka tribine ista će se linkovati na  topiku Inicjativa, razum i Svest u mp3 formatu.  

Priznajem da sam planirala da pričam o globalizaciji, o Indusima koji haraju u IT sektoru  i Kinezima koji haraju u oblasti standardizovane proizvodnje, o odnosima EU-Rusija,  o sajber terorizmu i NATO, o kontroverzama oko bio-goriva, o eutanaziji, o kloniranju, o humanitarnim intervencijama, o….  i Srbiji u svemu tome!

 No sam prošla kroz pitanja i vidim da ih je više o izborima, Koštunici, lustraciji, ratnim zločinima, Srbiji pre i posle Đinđića. Kad bih i sumirala podelila bih ih u dve grupe 1) kako stigosmo dovde i 2) kako dalje.  Savim razumljivo. Prija, inače, videti na jednom mestu toliko forumaša koji dele osnovne građanske i demokratske vrednosti!

Gde je Srbija danas, preduslov da bi se odgovorilo kako  dalje,  za mene najbolje govori jučerašnja  vest  da gotovo polovina stanovnika Srbije ima završenu samo osnovnu školu dok je po broju fakultetski obrazovanih ljudi na dnu te liste u Evropi. O tome da smo i među najstarijim društvima u Evropi takođe treba češće i više voditi računa kad se, ako se, uopšte negde planira kako dalje. Ni prosečan životni vek nam nije neki. Dodajte tome i ogroman porast maloletničkog nasilja, i to većinom takvog da su maloletnici i žrtve i počinioci, te  redovna divljanja fudbalskih huligana.  

Evo kako ja zamišljam bežaniju iz ovakve Srbije u moju  Srbiju u tri koraka:  Na pitanje gde dugoročno dalje, ja imam kratak i jasan odgovor: Srbija u EU i NATO, ja na što više na Adi, Milić ministar prosvete (valja decu upisivati), pa ministar vojske.  

I na pitanje kako dalje imam jasan odgovor-bez SRS i DSS i Co  u vlasti, a uz široki društveni dijalog o mnogim teškim temama.

 

 Ne znam tačno na šta Ivan M cilja, ali da bi se ovo ostvarilo potrebno je uspostaviti bolje razumevanje između LDP i DS and Co, s tim što sam  duboko ubeđenja da je za sadašnji failure to communicate mnogo  više odgovorna DS.  BTW, na koliko ste sve mesta mogli da vidite da je Čedomir Jovanović pre neki dan  bio u Biselu? Slučajno? Teško. Poruka koju je Havijer Solana poslao susretom sa Čedomirom Jovanovićem u sred izborne kampanje Borisu Tadiću je sasvim jasna, kao što je jasno i to da nekom ne odgovara da ona stigne do istinskuh pro EU birača ovde. Kad je Karla postala referentan izvor za Kurir, može i Kurir za mene danas. U tekstu “Veliki brat” stoji ono što skoro svi odavno znamo, a to je koliko DS čalnovi/marketinški stručnjaci utiču na medije u Srbiji činjenicom kolikim sumama za oglašavanje raspolažu.  

Samo u saradnji sa LDP DS može EU priču da prodaje kao pretežno ekonomsku, a od nedavno vidim Tadić kao jedan od glavnih argumenata počeo da navodi i to što bi srpsko članstvo u EU u stvari vrlo odgovaralo Rusiji! Bez LDP kako konstruktivne konkurencije i potencijalnog partnera, čija retorika o potrebi menjanja sistema vrednosti i insistiranja na suočavanju sa ratnom prošlošću, što je preduslov EUpeizacije ( ne evropeizacije, Evropa je bila svašta i izrodila svašta,  EU je nešto drugo) društva, DS argumenti potpuno gube na svom smislu. O NATO da ne govorim “nije vreme”! Jer u pitanju nije samo cilj-bolji standard, već sveobuhvatan boljitak kvaliteta života. A za  dobar kvalitet života nije dovoljno biti bogat u singularitetima i siromašan u većini.  Potrebni su  sistemi. ( go BS!, sinoć si bila oooodličnaaaa) I sistem vrednosti i sistem raspodele. A u EU se mora, pre svega biti zato što globalizacija nameće sve integrisanije regionalizacije kao jedini za sada uspešan odgovor na izazove koje sobom nosi. I u ekonomiji, ali i u politici, energetici i drugom. I u obrazovanju. A ako se EU kolektivno odrekne NATO zarad neček drugog, OK, al čisto sumnjam.  

 

 Pre nego što mi se jave neki sa konstatacijom da LDP eto opet moli i kuka za saradnju sa DS koji pljuje, da ponovim ja nisam  zvaničnik LDP. Ovo ja onako. Iz glave. Ko građanin koji gleda kako da se realizuju njegovi prioriteti.  Analitičarski, ako baš hoćete. Zamišljam moju Srbiju. 

 

PS Ako ste iz Kraljeva dođite večeras da promišlajmo i zamišljamo zajedno




  

 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 12:24 18.04.2008

Šta su to Lindusi?

Mislim, radim u IT sektoru, ali za ovo nisam nikad čuo?

Uglavnom se slažem sa tvojim pisanijem, mada sam očekivao post o Jenkijima kod kuće i na strani... :) I još kad bi nekako bio bez humora (your ex as ministar prosvete), mogli bismo ozbiljno da diskutujemo :)
Jelena Milić Jelena Milić 12:29 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

j...te atomski, cekam da prodje podne da pustim post da ti ne bi zvocao....lindusi su Indusi!

sto se humora tice, uopste mi nije do yeyanja, brat sava 7 ana 6, treba to negde upisati,...znas ti kakva su agonija postali ti prijemni u srednje skole...

mislim oni su super suoceni sa buducnoscu, to se ja sve staram i zrtvujem , gledamo i CSI, i dr housa, i grays anatomy i scrubs...al ...
Atomski mrav Atomski mrav 12:32 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

Hej... pazi šta pišeš, mene je lako uvrediti! Nisam skontao za Induse, petak je i krečana radi uveliko...
Milan Petrovic Milan Petrovic 12:33 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

Lindusi su Indusi koji koriste Linux operativni sistem ;-)
Atomski mrav Atomski mrav 12:35 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

Pa i pomislio sam na neki Linux a nikako na Indiju...! Profesionalna deformacija, valjda...
dragoljub dragoljub 13:33 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

Lindusi su Indusi koji koriste Linux operativni sistem ;-)
*novo

pametni ti Lindusi znaju šta je dobro

izvini za trol
dragan7557 dragan7557 14:22 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

Priznajem da sam planirala da pričam o globalizaciji, o Indusima koji haraju u IT sektoru i Kinezima koji haraju u oblasti standardizovane proizvodnjequote]
[/b]
Boldovan tekst Indusi. Vi ili namerno zaboravljate značenje pojmova ili neznate značenje reči koju upotrebljavate.
[b]Harati znači PLJAČKATI u najgorem smislu te reči

A kada je spomenuti IT sektor u pitanju onda je vrlo važno napomenuti da su ovi (Indusi) bitni samo kao uslužna radna snaga bogatih jer su ubeđeni da treba da rade 24 h u 24 h bez odmora i za idiotski malu zaradu kako bi gospoda u Njujorku ili Bostonu preko "Indijskog" Kol centra naručila Pizu u Piceriji iza prvog čoška u vlastitom komšiluku.

Haranje KIneza po bilo kom području proizvodnje je zbilja Haranje =krađa = pljačka svega i svačega u tehnici i tehnologijia a za informacije pogledajte sajtove koji pružaju podatke o ovoj temi moderne piraterije ili Haranja tuđe imovine. Za vašu informaciju.Pogledajte farmerke kod Kineza u Srbiji i setite se Novog Pazara i njihovih proizvoda.
Standardizacija je u Kini mislena imenica a štete od ovog standardnog Haranja se mere milijardama
dragan 7557
18 april 2008
strog_ali_pravedan strog_ali_pravedan 16:00 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

A kada je spomenuti IT sektor u pitanju onda je vrlo važno napomenuti da su ovi (Indusi) bitni samo kao uslužna radna snaga bogatih jer su ubeđeni da treba da rade 24 h u 24 h bez odmora i za idiotski malu zaradu kako bi gospoda u Njujorku ili Bostonu preko "Indijskog" Kol centra naručila Pizu u Piceriji iza prvog čoška u vlastitom komšiluku


Nisam imao priliku da narucujem pizza-u preko Indije - ne jos uvek - mada svasta je moguce. Centri koje ti pominjes ne spadaju u IT sektor. Zaposlene su stotine hiljada programera sa ciljem da se ustede i novac (niske satnice) i vreme(razlika u vremenskim zonama omogucava 24x7) i broj imigranata.

Sto se tice (L)Indusa u IT, jos nisam sreo kolegu cija je firma zadovoljna njihovim radom. Tice se radne snage koja sedi u Indiji - nesto je bolje iskustvo sa onima koji su u USA.

Mnogo je ozbiljnije i po ekonomije zapada pogubnije je ovo drugo sto si pomenuo a to je zaista pljacka znanja i tehnologija za sve i svasta sto se posle prodaje za male pare i pod drugim imenom. Ali ja ne bih krivio ni Induse ni Kineze. Kriva je pohlepa zapadnih investitora i neodgovornost zapadnih vlada prema svojim gradjanima koji ih biraju i placaju porez. Jeftine stvari "Made in China" upravo stizu na naplatu kroz inflaciju u US od 7% u poslednjih 12 meseci. Crni oblak smoga koji se krece od Kine prema zapadnoj USA je kazu samo bonus i zaista vlasnistvo amerikanaca koje se vraca kuci - nepozvano.
Maksa Maksa 16:21 18.04.2008

Re: Šta su to Lindusi?

Lindusi su Indusi koji koriste Linux operativni sistem ;-)


To i nije neki problem.



Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:29 18.04.2008

ma...

Tekst kao smokvica..da bi reči rekao osim - preporuka..o))
Što proleće više odmiče ti sve konstruktivnija...o))
Jelena Milić Jelena Milić 12:31 18.04.2008

Re: ma...

sluzim narodu. sirim dalje.

PS kad ja nisam bila konstruktivna? dragoooooo
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:33 18.04.2008

Re: ma...

Jelena Milić
sluzim narodu. sirim dalje.

Kraljevo, pravo mesto za širenje..tamo smo bili ispod 5 posto...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:35 18.04.2008

Re: ma...

Jelena Milić
sluzim narodu. sirim dalje.

PS kad ja nisam bila konstruktivna? dragoooooo

ma ja to ne beležim...ali proleće tebe popravlja, definitivno..o))
Atomski mrav Atomski mrav 12:36 18.04.2008

Re: ma...

Idi, Drago... nema to veze sa prolećnim dobima...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:39 18.04.2008

Re: ma...

Atomski mrav
Idi, Drago... nema to veze sa prolećnim dobima...

Ima, ima...pogledaj tekstove iz januara i decembra...skoro pa otklon ka tadićevom narodnjaštvu..o))
Ma, za bubreg od muve..o))
Atomski mrav Atomski mrav 12:43 18.04.2008

Re: ma...

Eh, Drago, uvek me čudi kako tako olako sebi daješ za pravo da sudiš... c c c c c. Voliš ti kad Jelena piše onako kako ti štima a kad je drugačije... onda ti je najveći protivnik na blogu a ništa joj ne možeš... :)
blackbox blackbox 12:57 18.04.2008

Širiti umesto šiljiti.

sluzim narodu. sirim dalje.

Pravilno.
Bolje je širiti nego šiljiti.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:35 18.04.2008

Re: ma...

Drago Kovacevic
Što proleće više odmiče ti sve konstruktivnija...o))


Hehe Dragec svidja se tebi ovo "sto se Jeleni snilo ...":))) Jos kad bi samo u sledecem nastavku ove "serije snova" napisala na kojoj (ministarskoj) poziciji vidi Drageca?

Normalno bi bilo da ljudi u prolece sanjaju o ljubavi a ne o ministarskim foteljama... hm, osim ako i to ne spada pod temu "ljubav"?:)))
AlexDunja AlexDunja 15:42 18.04.2008

Re: ma...

Normalno bi bilo da ljudi u prolece sanjaju o ljubavi a ne o ministarskim foteljama.

vaso! tacno.bas, bas.
:))))
niki m niki m 15:47 18.04.2008

Re: ma...

Hehe Dragec svidja se tebi ovo "sto se Jeleni snilo ...":))) Jos kad bi samo u sledecem nastavku ove "serije snova" napisala na kojoj (ministarskoj) poziciji vidi Drageca?


Nije mi jasno zasto LDP nije Draga Kovacevica kandidovao za gradonacelnika Beograda. Covek ima iskustva u rukovodjenju gradovima, ume i da se prilagodi, lako menja boju i misljenje, otporan. Ukoliko NATO ponovo pokusa da bombarduje Beograd, Drago ce efikasno da predvodi bezaniju, to je doktorirao. Zaista, nema boljeg kandidata za gradonaclenika od Draga Kovacevica.
Ђак Ђак 15:48 18.04.2008

Re: ma...

Virtuelni Vasilije
Drago Kovacevic
Jos kad bi samo u sledecem nastavku ove "serije snova" napisala na kojoj (ministarskoj) poziciji vidi Drageca?


Па сад, пошто градоначелник не може да буде, то место је већ резервисано, те остаје стварно неко министарско место, па нека буде оно са искуством.

Да ли информисање, или пак "лов, риболов, спорт и туризам" ?

А шта фали и амбасадорској позицији у Загребу?
milosib milosib 19:42 18.04.2008

Re: ma...

Nije mi jasno zasto LDP nije Draga Kovacevica kandidovao za gradonacelnika Beograda.

Po onim rezultatima što su onomad objavljeni, umetnica ga šiša po popularnosti na blogu, pa je dobila prednost. Isto menjaju mišljenja i prilagođavaju se. Dragova prednost je jedino u iskustvu gradonačelnikovanja.

Uh zaboravih da je i nezavisna intelektualka. Ponovila večeras bar 5 puta.
Nenad M. Nenad M. 21:28 18.04.2008

Re: ma...

Uh zaboravih da je i nezavisna intelektualka. Ponovila večeras bar 5 puta.

nisi zaboravio al da si pogresno cuo - jesi.

Biljana je govorila da je jedno biti nezavisini intelektualac a posve drugo institucija kao sto je gradonacelnik i da se ne bi ponasala kao Biljana Srbljanovic ( ako bude izabrana) vec bi postovala instituciju
jaca jaca 22:10 18.04.2008

Re: ma...

Uh zaboravih da je i nezavisna intelektualka. Ponovila večeras bar 5 puta.


A gledas, gledas i upijas sta kaze BS, a?
milosib milosib 22:22 18.04.2008

Re: ma...

Nenad M.
nisi zaboravio al da si pogresno cuo - jesi. Biljana je govorila da je jedno biti nezavisini intelektualac a posve drugo institucija kao sto je gradonacelnik i da se ne bi ponasala kao Biljana Srbljanovic ( ako bude izabrana) vec bi postovala instituciju

Ništa ja nisam pogrešno čuo. Jednostavno mi je paralo uši to ponavljanje o nezavisnom intelektualcu.
die hard die hard 22:23 18.04.2008

Re: ma...

Kraljevo, pravo mesto za širenje..tamo smo bili ispod 5 posto...

Pa meni se cini da ovde gresis, mislim da je KV bilo nesto preko cenzusa.Mozda si pomesao sa KS-Krusevcom, tada bi bio vrlo u pravu, nazalost.
niki m niki m 22:29 18.04.2008

Re: ma...


Biljana je govorila da je jedno biti nezavisini intelektualac a posve drugo institucija kao sto je gradonacelnik i da se ne bi ponasala kao Biljana Srbljanovic



Sta ovo znaci? Jel ona podvojena licnost pa je cas Biljana S a zatim se pretvara u instituciju?
milosib milosib 22:38 18.04.2008

Re: ma...

jaca
A gledas, gledas i upijas sta kaze BS, a?

Takva epohalna razmišljanja se moraju upiti, mada su izrečena pomalo histerično. Posebno me dojmilo ono o davanju slobode privatnicima da sami organizuju javni prevoz, mada ne zaostaje ni ono mišljenje o stanovnicima Beograda da su džiberi. Pravi intelektualni rečnik i manir.
mariopan mariopan 23:40 18.04.2008

Re: ma...

milosib
jaca
A gledas, gledas i upijas sta kaze BS, a?

Takva epohalna razmišljanja se moraju upiti, mada su izrečena pomalo histerično. Posebno me dojmilo ono o davanju slobode privatnicima da sami organizuju javni prevoz, mada ne zaostaje ni ono mišljenje o stanovnicima Beograda da su džiberi. Pravi intelektualni rečnik i manir.

Zar rece da su dziberi? To ne mogu da zamislim ali.....bolje sto je to rekla pre izbora nego posle, posteno, jer tako ce i Beogradjnai dobiti priliku da kazu sta misle o njoj. I to je posteno.
Nenad M. Nenad M. 16:52 19.04.2008

Re: ma...

niki m

Biljana je govorila da je jedno biti nezavisini intelektualac a posve drugo institucija kao sto je gradonacelnik i da se ne bi ponasala kao Biljana Srbljanovic



Sta ovo znaci? Jel ona podvojena licnost pa je cas Biljana S a zatim se pretvara u instituciju?


upravo to. To bi trebali svi da rade. Tadic kada postane predsednik on je predsednik i nas koji smo za Ldp ili bilo koju drugu stranku.

Ne radi se tu o podvojenosti vec o postovanju institucije.
Nenad M. Nenad M. 16:55 19.04.2008

Re: ma...

kva epohalna razmišljanja se moraju upiti, mada su izrečena pomalo histerično. Posebno me dojmilo ono o davanju slobode privatnicima da sami organizuju javni prevoz, mada ne zaostaje ni ono mišljenje o stanovnicima Beograda da su džiberi. Pravi intelekt


naravno da su epohaslna razmisljanja.

Sto se tice privatnika u javnom prevozu opet nis pratio na casu. BS je kritikovala to sto se insistira na jedinstvenoj ceni grada a GSP se subvencionise tako da su privatnici u nepovoljnom polozaju.
milosib milosib 20:17 19.04.2008

Re: ma...

Nenad M.
kva epohalna razmišljanja se moraju upiti, mada su izrečena pomalo histerično. Posebno me dojmilo ono o davanju slobode privatnicima da sami organizuju javni prevoz, mada ne zaostaje ni ono mišljenje o stanovnicima Beograda da su džiberi. Pravi intelektnaravno da su epohaslna razmisljanja. Sto se tice privatnika u javnom prevozu opet nis pratio na casu. BS je kritikovala to sto se insistira na jedinstvenoj ceni grada a GSP se subvencionise tako da su privatnici u nepovoljnom polozaju.

Subvencije dobijaju i privatnici, koliko je meni poznato. Čak i da to nije slučaj oni bar biraju linije koje pokrivaju, a GSP mora da održava i one koje nisu isplative.

Ono gradova koje sam ja obišao u svetu, nisam primetio da dnevna karta ne važi u nekom prevozu. Svi imaju jedinstveni i objedinjeni gradski prevoz i tarifni sistem.
Vračarac Vračarac 12:42 18.04.2008

?

Pre nego što mi se jave neki sa konstatacijom da LDP eto opet moli i kuka za saradnju sa DS koji pljuje, da ponovim ja nisam zvaničnik LDP. Ovo ja onako. Iz glave. Ko građanin koji gleda kako da se realizuju njegovi prioriteti. Analitičarski, ako baš hoćete. Zamišljam moju Srbiju.
A da li bi smo mogli da dobijemo neki spisak poželjnih pitanja?
Jelena Milić Jelena Milić 12:45 18.04.2008

Re: ?

a da li bi vi mogli malo konstruktivinije i mastovitije...
Vračarac Vračarac 12:51 18.04.2008

Re: ?

a da li bi vi mogli malo konstruktivinije i mastovitije.

Kada počnem konstruktivnije postajem Tadićevac, DSS-ovac, član službe, radikal, ostrašćeni DS-ovac a kada pustim mašti na volju onda me svrstavate u glasnogovornika žute štampe. Najbolje da vi zadate dozvoljene teme i poželjna pitanja. Tada (valjda) neće biti potrebe za etiketiranjem i paušalnim kvalifikacijama.
Nenad M. Nenad M. 14:27 18.04.2008

Re: ?

Vračarac
a da li bi vi mogli malo konstruktivinije i mastovitije.

Kada počnem konstruktivnije postajem Tadićevac, DSS-ovac, član službe, radikal, ostrašćeni DS-ovac a kada pustim mašti na volju onda me svrstavate u glasnogovornika žute štampe. Najbolje da vi zadate dozvoljene teme i poželjna pitanja. Tada (valjda) neće biti potrebe za etiketiranjem i paušalnim kvalifikacijama.


ma jok, ti si bio i ostao punk psihijatar u martinkama
Vračarac Vračarac 14:29 18.04.2008

Re: ?

ma jok, ti si bio i ostao punk psihijatar u martinkama

Aha
dragan7557 dragan7557 14:42 18.04.2008

Re: ?

Vračarac
Pre nego što mi se jave neki sa konstatacijom da LDP eto opet moli i kuka za saradnju sa DS koji pljuje, da ponovim ja nisam zvaničnik LDP. Ovo ja onako. Iz glave. Ko građanin koji gleda kako da se realizuju njegovi prioriteti. Analitičarski, ako baš hoćete. Zamišljam moju Srbiju.
A da li bi smo mogli da dobijemo neki spisak poželjnih pitanja?


Šta vas to čudi? U pitanju su Partije ISTE ideologije od kojih je jedna LDP dovoljno poštena da kaže svoje ciljeve dok se druge DS, DSS LAŽNO prodaje kao "demokratija" i socijal demokratska skoro socijalistička (članstvo u Internacionali) dok i praksa svaki dan pokazuje da je u pitanju liberalna partija koja u skolopu svoje politike rasprodaje svu državnu imovinu radi opstanka na vlasti.

Ja svakako nisam za Neoliberale ali smatram da su dovoljno pošteni da istaknu firmu na vrata pa kome treba njihova roba taj će i doći a ovo poštenje svakako cenim. Lažne demokrate koje sve rasprodaše vikajući drž' te lopova sa privatizacijom po svaku cenu, sa vice premijerima koji Tajkunima vraćaju "teško zarađene" milione, i socijalistima koji su po zadatku demokrati milioneri. svakako više neću da imam posla.
dragan 7557
18 april 2008
Vračarac Vračarac 14:52 18.04.2008

Re: ?

Šta vas to čudi? U pitanju su Partije ISTE ideologije od kojih je jedna LDP dovoljno poštena da kaže svoje ciljeve dok se druge DS, DSS LAŽNO prodaje kao "demokratija"

Kod svih tih partija "demokratija" je samo još jedna reč u imenu stranke. To je moje mišljenje. Uostalom imali smo prilike da ih sve vidimo na delu (što partije, što partijske lidere) I svi zajedno su pokazali da ne poseduju nikakav demokratski kapacitet. Dokaz za to je procenat glasova koji SRS osvaja na izborima.
dragan7557 dragan7557 15:56 18.04.2008

Re: ?

Vračarac
Šta vas to čudi? U pitanju su Partije ISTE ideologije od kojih je jedna LDP dovoljno poštena da kaže svoje ciljeve dok se druge DS, DSS LAŽNO prodaje kao "demokratija"

Kod svih tih partija "demokratija" je samo još jedna reč u imenu stranke. To je moje mišljenje. Uostalom imali smo prilike da ih sve vidimo na delu (što partije, što partijske lidere) I svi zajedno su pokazali da ne poseduju nikakav demokratski kapacitet. Dokaz za to je procenat glasova koji SRS osvaja na izborima.


Istinu zborite.
mariopan mariopan 16:29 18.04.2008

Re: ?

Vračarac
Šta vas to čudi? U pitanju su Partije ISTE ideologije od kojih je jedna LDP dovoljno poštena da kaže svoje ciljeve dok se druge DS, DSS LAŽNO prodaje kao "demokratija"

Kod svih tih partija "demokratija" je samo još jedna reč u imenu stranke. To je moje mišljenje. Uostalom imali smo prilike da ih sve vidimo na delu (što partije, što partijske lidere) I svi zajedno su pokazali da ne poseduju nikakav demokratski kapacitet. Dokaz za to je procenat glasova koji SRS osvaja na izborima.

Sasvim se slazem.
Dolybell Dolybell 20:30 18.04.2008

Re: ?

Kod svih tih partija "demokratija" je samo još jedna reč u imenu stranke. To je moje mišljenje. Uostalom imali smo prilike da ih sve vidimo na delu (što partije, što partijske lidere) I svi zajedno su pokazali da ne poseduju nikakav demokratski kapacitet. Dokaz za to je procenat glasova koji SRS osvaja na izborima.


Žao mi je što tu ne može da svrsta G17+ i još mnoge
narodnjačko - seljačke - penzionerske i ine stranke,
da bi slika bila potpuna.
SPS i SRS bar nisu demokratske stranke, samo je
kod njih drugi problem, što su pali s vlasti kad nije trebalo,
taman kad su se spremili da postanu kapitalisti.
(SPS je maznuo svu imovinu Soc. Saveza, za početak)
Taj posao im se izjalovio, sem onima koji su naglo postali
demokrate, naravno iz "ubeđenja" a i roditelji im nisu
bili komunisti, te imaju "pedigre" ?!

Suština je u tome, što mi nemamo nikakvog iskustva sa
demokratijom, a takoreći ni sa kapitalizmom.
Feudalizam se pojavio u vidu stranaka-feudalaca, i
nekako izgleda da smo na tom nivou.
U toj konstelaciji, rodili su se kapitalisti nepoznatog porekla.
Da je bar, prvo vraćena oduzeta imovina, ne bi li imali
kakvo-takvo opravdanje za početni kapital, oni kojima je to
sledovalo, nego ni to se ne desi, već se i ta imovina
prodaje kao alajbegova slama.

To sve zajedno sa demokratijom, nema baš nikakve veze.
Izbori nisu dokaz da je društvo demokratsko, to je bar jasno,
a u nas je to jedino merilo.
die hard die hard 23:01 18.04.2008

Re: ?

Sasvim se slazem


E pa evo, ja se ne slazem.SRS jase na talasu narodnog nezadovoljstva, standardom i samo standardom.Prosti svet ovde glasa kad mu neki cobani-budale obecaju bolji zivot.Pricu o Kosovu nisu nametnuli radikali, nego nejaki Vojslav Kostunica.Cini mi se da je taj lik najsramniji produkt demokratije u Srbiji.I meni dolazi u top ten
najogavnijih politickih lidera oduvek.
Vračarac Vračarac 08:35 19.04.2008

Re: ?

Žao mi je što tu ne može da svrsta G17+ i još mnoge
narodnjačko - seljačke - penzionerske i ine stranke,
da bi slika bila potpuna.

u pravu ste. Moj propust. S tom što se mnoge narodnjačko-selačke -penzionerske stranke čak i ne pokušavaju pretstaviti kao "demokratske"
dragan7557 dragan7557 10:31 19.04.2008

Re: jahanje na talasu

@ die hard,

ja bih pre rekao da svi zajedno jašu narod a ne talase.
mariopan mariopan 10:40 19.04.2008

Re: jahanje na talasu

dragan7557
@ die hard,

ja bih pre rekao da svi zajedno jašu narod a ne talase.

Jaoo kad bi nam se samo skinuli sa grbace :(
Doctor Wu Doctor Wu 12:54 18.04.2008

Par pitanja

Jelena
Gde je Srbija danas, preduslov da bi se odgovorilo kako dalje, za mene najbolje govori jučerašnja vest da gotovo polovina stanovnika Srbije ima završenu samo osnovnu školu dok je po broju fakultetski obrazovanih ljudi na dnu te liste u Evropi.

Ima li nekih konkretnih cifara na ovu temu? Da li populacija na koju se ova statistika odnosi obuhvata i Kosovo?
Ima li nekih uporednih analiza o tome koliko traje skolovanje u Srbiji i u ostatku Evrope?
Ne znam da li je za poredjenje ali ono sto se zove primary education u Engleskoj, na primer, traje 6 godina: pocinje sa 5 godina a zavrsava sa 11. Kod nas deca ovu fazu skolovanja zavrsavaju sa 14 ili 15 godina. To se cini dosta neefikasnim i skupim.
Ivan Marović Ivan Marović 12:57 18.04.2008

Objasni molim te tamo

Samo je jedno Suočavanje s budućnošću. Kontroverze oko biogoriva su u trećem poglavlju serijala.
Doctor Wu Doctor Wu 13:05 18.04.2008

Re: Objasni molim te tamo

o čemu sam pisao u trećem poglavlju serijala, danas je vest u svetu

majstore, ne prođe dan a da se ne setim tih tvojih blogova!
svaka čast i alal vera!
(kad se čovek samo seti na šta je blog ličio dok raznorazni šperovi nisu izašli iz kućica).
tigrks tigrks 13:03 18.04.2008

Suočavanje sa budućnošću

Ne znam tačno na šta Ivan M cilja, ali da bi se ovo ostvarilo potrebno je uspostaviti bolje razumevanje između LDP i DS and Co, s tim što sam duboko ubeđenja da je za sadašnji failure to communicate mnogo više odgovorna DS.

Naravno. DS je uvek krivlji od drugih. Očigledno je da se LDP kampanja na blogu B92, nastavlja nesmanjenom žestinom. Po sistemu - više puta ponovljena laž postaje istina. Grešite u mnogo čemu, ali jedna od bitnih grešaka vaše horsko duvanje u jedra LDP-a uz svesrdno dirigovanje moderatora, stvara u vašim glavama sliku vaskolikog saglasja sa vašim stavovima. Razni vidovi zabrana od strane blogera (tipičan primer: čeda uroševića u BS za BG) ili moderatora, kada vam količina suprotstavljenih stavova preti da se vratite u stvarnost, neće pomoći da LDP pređe cenzus. Suočiteće se time u budućnosti, 11. maja.
silver bullet silver bullet 13:27 18.04.2008

Re: Suočavanje sa budućnošću

Razni vidovi zabrana od strane blogera (tipičan primer: čeda uroševića u BS za BG) ili moderatora, kada vam količina suprotstavljenih stavova preti da se vratite u stvarnost, neće pomoći da LDP pređe cenzus. Suočiteće se time u budućnosti, 11. maja.



Hocete li da promenite nick kad se 12. maja ispostavi da niste bili u pravu
i da nastavite da nam prosipate svoje projekcije pod drugim imenom?

Ili cete lepo da se izvinite i pocnete da posecujete samo blogove koji se ticu hortikulture?

Ja vama hocu. Javno. Ako budete u pravu.
dragan7557 dragan7557 13:55 18.04.2008

Re: From Dusk Till Dawn

kada vam količina suprotstavljenih stavova preti da se vratite u stvarnost, neće pomoći da LDP pređe cenzus. Suočiteće se time u budućnosti, 11. maja.


Neoliberali su u stvarnosti hteli vi to ili ne. Svako negiranje očiglednih aktiviteta to pokazuju a koliko će biti vernika (cenzus) pokazaće izbori ISTIH metuzalema partija i njihovih Vlasnika koji su vladali i do sada bez Alternative.

Satanico Pandemonium i Titty Tister Bar (Qventin Tarantino) su Realnost a ne filmska fikcija u današnjoj Srbiji.
I na pitanje kako dalje imam jasan odgovor-bez SRS i DSS i Co u vlasti, a uz široki društveni dijalog o mnogim teškim temama.

Vođenje dijaloga sa nepismenim i polu pismenim je po prirodi stvari skoro isključeno
Ima li nekih uporednih analiza o tome koliko traje skolovanje u Srbiji i u ostatku Evrope?
Ne znam da li je za poredjenje ali ono sto se zove primary education u Engleskoj, na primer, traje 6 godina: pocinje sa 5 godina a zavrsava sa 11. Kod nas deca ovu fazu skolovanja zavrsavaju sa 14 ili 15 godina. To se cini dosta neefikasnim i skupim.


Dr. e, vreme Odseđeno ili odsedeno u školama nema nikakvog značaja niti uticaja na stepen stečenog znanja i sadržaj istog, gde ovaj drugi (sadržaj) određuje polupismena državna administracija.U skoro svim državama EU stepen obrazovanja i osobito kvalitet je katasrofalan i u žiži diskusija i poređenja u društvu.
Dok Savez učitelja Srbije traži da se plati učenje (edukacija) učitelja (videti rep. B92 iz priloga) a ministar prosvete čovek nota bene odgovoran za stanje zajedno sa B. Derikožom na tehničkoj vlasti (?) zaključuje da je sr(t)anje nepodnošljivo glede pismenosti naroda, Uče traže da im se plati da se edukuju.

Ova potpuno ludačka situacija (stav učitelja i kuknjava) konsekventno primenjena značila da i đacima treba dati plate da bi se i oni edukovali. Plaćati učiteljima da nauče da rade svoj posao za koji su već plaćeni je idiotizam par ekselans od strane onih koji na školuju decu a i od strane države koja to radi. Isto bi bilo i kada bi popovi tražili da im se plati dodatna edukacija kako bi bolje služili Bogu.
dragan 7557
18 april 2007
mariopan mariopan 16:44 18.04.2008

Re: From Dusk Till Dawn

Da li je podatak da je polovina ljudi u Srbiji sa osnovnom skolom povezan sa cinjenicom da nam je veliki broj mladih i skolovanbih ljudi otisao iz Srbije a da su ostali veoma stari ( medju najstarijima smo u Evropi) pa samim tim se i taj obrazovni profil dobija, ostali su oni koji ne mogu nigde jer su stari a mladi odrastaju u vrlo nepovoljnom politicko ekonomskom miljeu i ne uce dalje ( studije) jer se i te studije sada placaju. Ko ima para da studira? Imam primere iz okoline gde su odlicni ucenici srednjih skola odustali od daljeg obrazovanja jer ne mogu da odu i zive u drugom gradu i placaju studije. Roditelji su im previse siromasni. Da li je uzeto u obzir siromastvo, starost stanovnistva, nemogucnost zaposljavanja sa nekim obrazovanjem koje je deci dostupno pa se i zato odustaje od daljeg skolovanja? Meni su ovi podaci porazni.
mariopan mariopan 16:48 18.04.2008

Re: From Dusk Till Dawn

Samo da dopunim , u vezi "Suocavanja sa buducnoscu" neke zemlje iz kojih je odliv mladih bio veliki vec su se suocile sa nedostatkom kvalifikovane mlade radne snage (Poljska) pa bi mozda i o tome trebalo misliti sada?
tigrks tigrks 18:13 18.04.2008

Re: Suočavanje sa budućnošću

Hocete li da promenite nick kad se 12. maja ispostavi da niste bili u pravu
i da nastavite da nam prosipate svoje projekcije pod drugim imenom?

Ili cete lepo da se izvinite i pocnete da posecujete samo blogove koji se ticu hortikulture?

Ja vama hocu. Javno. Ako budete u pravu.

Svakako da ću se izviniti.
Ja više volim da LDP pređe cenzus, pa da sa DS koalicijom pravi vladu. To je mnogo bolje od vlade RS-DSS, ili nedaj bože ponovnog DS-DSS prepucavanja, ili još gore novih izbora.
Naravno da neću promeniti nick. Ma koliko me iritirali vašim pljuvačkim stavom prema DS-u, manje ste mi odbojni od narodnjaka. Može se desiti da me nema na blogu iz nekih drugih razloga (zabrana).
A ja stvarno strepim, hteli mi to ili ne, od toga da progresivne snage nemaju 126 poslanika. Vaš pljuvački stav prema DS-u nema uticaja na ukupan korpus progresivnih glasova, čak u veoma maloj meri utiče na preraspodelu unutar tog korpusa. Očigledno je da LDP u ovoj situaciji i ovakvim delovanjem isključivo radi na interesu stranke pod lažno predstavljajući to kao brigu o budućnosti zemlje.
Dolybell Dolybell 19:56 18.04.2008

Re: Suočavanje sa budućnošću

Očigledno je da LDP u ovoj situaciji i ovakvim delovanjem isključivo radi na interesu stranke pod lažno predstavljajući to kao brigu o budućnosti zemlje.



Upetljavam se u diskusiju koja već traje, sticajem okolnosti, sada.
Ne bih ni sada, ali mi je zasmetao deo rečenice, koji se ponavlja
već godinama, sa isključivo negativnim značenjem.
(Taj deo je boldovan) Samo zamenite ime LDP, sa bilo kojom
drugom strankom, svakoj se taj tekst može pripisati.
Svaka stranka radi u interesu svoje stranke, onoliko koliko
misli da zna šta radi i koliko misli da će joj to koristiti.
LDP poredite sa strankama koje postoje već toliko
dugo, tako da poređenje sa njima nekako ne ide.
LDP postoji tek za malo, tri godine, a očekujete da bude
po svim prametrima ravnopravna ostalim strankama.
Normalno je da mora mnogo više da se bori za sebe,
obzirom da je mlada, a uz to jedina koja se bitno razlikuje od svih
ostalih stranaka.
Trebalo bi da potkrepite tvrdnju o lažnom predstavljanju,
jer nastavak rečenice je krajnje paušalni stav, koji ništa
ne govori, već samo kvalifikuje, bez osnova, LDP.

Kritički stavovi prema DS-u ne znače ništa ružno.
To što ta stranka nije više ono što je bila, ne treba
da joj smeta, već da pomogne sama sebi da
se oporavi i dostigne onu vrednost koju je imala.
Bez obzira, koliko god ljudi je glasalo za Tadića,
ne znači da su svi oni pristalice DS-a.
Problem DS-a je što je ogroman broj glasalo protiv
Nikolića - tako da se ne zavarava da je njena
sadašnja pozicija sigurna i garantovana.



silver bullet silver bullet 22:41 18.04.2008

Re: Suočavanje sa budućnošću

A ja stvarno strepim, hteli mi to ili ne, od toga da progresivne snage nemaju 126 poslanika. Vaš pljuvački stav prema DS-u nema uticaja na ukupan korpus progresivnih glasova, čak u veoma maloj meri utiče na preraspodelu unutar tog korpusa. Očigledno je da LDP u ovoj situaciji i ovakvim delovanjem isključivo radi na interesu stranke pod lažno predstavljajući to kao brigu o budućnosti zemlje.


Iskljucivi krivac za smanjenje korpusa progresivnih glasova jeste DS.

Oni danas sprovode politiku koju je nekad zastupao DSS, dok se DSS pomerio skroz ka radikalima.
Oni su okrenuli kurs zemlje dominantno ka nacionalnim temama, odnosno ka Kosovu, znajuci da ce tako poboljsati rejting stranke i zahvatiti deo birackog tela koji nikad nisu mogli da dohvate.

Legitimno sa stranacke strane, pogubno za Srbiju.

Nema tu nikakvog pljuvanja, cista kritika stavova.

A stavovi DS vise nisu moji stavovi. Ja se jednostavno sa njima ne slazem.

Samo to je u pitanju.

I samo to je razlog zasto neki bivsi glasaci DS danas glasaju za LDP.

Ssvetlana Ssvetlana 22:25 18.04.2008

Budjenje!!!

Prosto mi je zadovoljstvo da gledam i slusam Biljnu Srbljanovic kako "lupa" samare i budi mnoge, iz dubokog sna!
Zena stoji ispred svake reci koju izgovori, svojim integritetom! Istina, koju zastupa je izdize iznad svakog sagovornika! Najzad se pojavila! Nadam se da ce dugo ostati, da mi malobrojni znamo da nije sve izgubljeno!
niki m niki m 22:31 18.04.2008

Re: Budjenje!!!

Prosto mi je zadovoljstvo da gledam i slusam Biljnu Srbljanovic kako "lupa" samare i budi mnoge, iz dubokog sna



Ja mislim da je Drago Kovacevic bolji kandidat za gradonacelnika. Simbol njegove kampanje bi trebalo da bude golub i to onaj, prevrtac.
Jelena Milić Jelena Milić 20:00 19.04.2008

mp3 snimak tribine

http://www.zamislisrbiju.org/iris/jelena_milic.mp3
Nenad M. Nenad M. 21:39 19.04.2008

Re: mp3 snimak tribine

Jelena Milić
http://www.zamislisrbiju.org/iris/jelena_milic.mp3



preslusah. evo lupio sam preporuku. a i napisao Cecama da te pod hitno pozovu jer je kuknjava u Pescaniku poprimila opasne razmere ( Prokic bi mogao malo na klupu) a o evro -ATLANSKIM itegracijama nista
Jelena Milić Jelena Milić 08:07 21.04.2008

Re: mp3 snimak tribine

hvala. da, nisam dugo bila pozivna, ne znam tacno zasto, ali....

AlexDunja AlexDunja 08:41 21.04.2008

Re: mp3 snimak tribine

preslusah.

hola, bro!
morning
:))


klikni na sliku
:)
Atomski mrav Atomski mrav 09:08 21.04.2008

Re: mp3 snimak tribine

hvala. da, nisam dugo bila pozivna, ne znam tacno zasto, ali....

S obzirom na pohvale dobijene od Draga, možda te pozovu opet... :)
Jelena Milić Jelena Milić 09:12 21.04.2008

Re: mp3 snimak tribine

tnx luv ke pasa

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana