Zdravlje| Život| Životni stil

Monsanto u raljama života …

Milan Novković RSS / 11.08.2018. u 10:43

Kafka.19535.PNG

... i moderna šahovska otvaranja

Malopre, juče valjda, je dal porota negde u Kaliforniji, dal sudija pošto je porota u tamo nekom vremenu odradila svoj deo posla, donela odluku da je za rak jednog čoveka tamo kriv monsantov herbicid RoundUp, sa aktivnom supstancom Glyphosate, i dodelila čoveku odštetu od 289 miliona dolara (ako je neko ikad poželeo da fasuje rak zbog dobre odštete now is the time (ajd, blog je ionako već neko vreme zašao u domen crnog humora)).

Ponekom nestašnom geo-političkom do društveno-medijskom analitičaru bi već ovde bile oproštene uznemiravajuće osećajne niti kako „konspiracioni" teoretičari bede (to su oni što ne veruju novim izjavama proverenih lažova) pa ću ja, onako s kuka, da ispalim i korelaciono-kovarijantnu potencijalno-činjeničnu provokaciju da je nemački Bajer kupio Monsanto pre samo par meseci za preko 60 milijardi dolara.

Znam da su covarijacione matrice dosadne ko proliv pa neću ići dalje od još samo sad već svima poznate činjenice da se bitka za Evropu zahuktala i zapaničila do te mere da više ni US ne nastupa kao jedan „igrač", nego kao kvantna superpozicija više grupa odštampanih i nafilovanih multimilijardena u borbi za next big thing, ako ne računamo samo Aziju - Evropu pa evroazijsku integraciju, ako mora da se desi (pretpostavljam da sad svi znamo da su neoliberalno-neokonzervativni izgubili Bliski Istok za rušenje i komadanje miliona nevinih ljudi zarad isto neke crkavice za stare dane, dok pobednici bede lukavo, lukavo, ne 100% nego samo 98%, recimo, da bi iskoristili onih 2% da pošalju kineske vojnike na korak do Evrope, kao presedan i kao, šta znam, mislim, tj ne mislim, i ne znam ....

„Moderna šahovska otvaranja" u naslovu mi je mali mozak inicirao iz kombinacije dve asocijacije - sinoćne o Nišvilu i uparivanju džeza i Jurassic Parka čiji offspring, u nekom SciFi pokušaju, komada zombifikovanu umetničku vrhušku u metropoli (zombiji među nama nisu cool), pa sećanja na vesele zelene u evropskom parlamentu koji su skupljali mokraću parlamentaraca (diskretno i politički korektno, aman) da bi dokazali da je Glyphosate u mokraćama ujedinjene Evrope dramatično iznad vrlo opasnih granica. Ko bi rekao na šta ovaj svet spada na trenutke, umesto da ode u fine kafane i lepo se dogovori.

I to uglavnom zbog hleba od žita koje je prašilo Glyphosateom malo dana pred žetvu da bi brže i uravnotežnije sazrelo.

Znam, ne mora da se jede jeftin hleb (u UK je preko 50% prekomerno zatrovano), može organic, a ko ne može da ga priušti može da jede neke kolače od drugih sastojaka (i ovde znam da i ovde znate da mi je ovo neomiljeni sarkazam na račun onih koji zaboravljaju na one oko sebe koji su imali manje „sreće", deplorables, prezreni, što bi rekli oni „najstrožiji" i „najpravedniji" među nama (u jezičkom vežbanju sam došao do reči koji počinju na slovo ‘o')).

I tako, bila mi interesantna tema, neću u geo-politiku pošto oni što do sad nisu ukapirali kako struje struuuje, sasvim sigurno neće to ukapirati ni iz mojih blogova, ali ako hoćete moje netraženo mišljenje o Glyphosateu evo ga, dok ga vi zatražujete od mene:

Wanton destruction - je prva engleska kombinacija što pada na pamet Guliveru od geeka, kome su reči Liliputanci, i koga su reči zaankerisale za podlogu pa se jedva mrda, the kombinacija koja opisuje šta Glyphosate radi u organizmu - mračnu, morbidu, vanredno agresivnu, predugo jedva primetnu, ili neprimetnu, destrukciju, uništavanje sitnih stvari u organizmu (nači nije ono gde ti ženska odvali šamarčinu kako joj dotakneš koleno u farmerkama, osim ako te ne gotivi, gde ti onda odvali šamarčinu ako je ne dotakneš), na vanredno lukav način tako što, npr, pomera stomačnu floru ka štetnim bakterijama, pa petostruko jače moderira otvaranje creva od glutena tako da đubre krene nekontrolisano u krvotok, gde ga, onda, imuni mitraljezira bes/bez pardona, samo često u mraku, pa moraju i prijatelji da se bacaju u zaklon i oni spretni prežive, a manje spretni dobiju alternativni poklon, dostojanstvenu nalepnicu pod imenom „kolateralna šteta".

EC ima mnogo finofiniju etiketu za Glyphosate od nas seljaka - „potencijalno karcinogen".

Atačmenti



Komentari (240)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

romi.daba romi.daba 11:05 11.08.2018

I don't know

Divim se onima koji vide kako struje struje. Ovog leta je čak i jet stream promenio tok...




Milan Novković Milan Novković 11:10 11.08.2018

Re: I don't know

romi.daba
Divim se onima koji vide kako struje struje. Ovog leta je čak i jet stream promenio tok...





Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio
alselone alselone 12:13 11.08.2018

Re: I don't know

Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Setio sam te se neki dan, reko ovo je baš tip Milanove priče.

Došla ženi neka poznanica kada se vraćala iz prodavnice. I kako je bilo toplo ona stavi neke stvari koje je kupila kod nas u frižider i njih dve sednu napolje. Nedugo zatim ja se nešto uzmuvao po kući, sin se tu isto muva okolo i ja reko:

- jeeej, vidi čokolada, vidi Kiki bombone!

I nas dvojica tu časom pomlatimo to i odemo svojim poslom. Ne moram da kažem koliko su se začudili 10 minuta kasnije kada su tražile čokoladu i bombone po kući i konačno ih našle u kanti za smeće, i ne moram da kažem koliko sam hitro otišao u prodavnicu.

Nego, vezano za temu, jesi prskao nekad taj glifosat, ili kako se već kaže? Ja jesam, prskam njime neku stazu od starih švapskh cigala jer se tu uvlači trava pa me nervira. I da vidiš kako ovo sranje pomlati. Prskao sam i neki korov ranije, ono, biklje od dva metra se sasuše ko trava.

I potpuno je nenormalno to prskati po hrani.

gavros gavros 12:29 11.08.2018

Re: I don't know

Kiki bombone - zar to još uvijek postoji? Ja dobijao od djeda za svaku peticu u knjižici. Bilo davno, mislio sam da se više ne proizvode...
alselone alselone 12:32 11.08.2018

Re: I don't know

Kiki bombone - zar to još uvijek postoji? Ja dobijao od djeda za svaku peticu u knjižici. Bilo davno, mislio sam da se više ne proizvode...


Postoje brate i to su odlične, imaju i nove ukuse - obožavam ih.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:45 11.08.2018

Re: I don't know

Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Aaaa! Otud i Typo - sladoled ti u mislima, pa zato ispao (Rocky) Road

Elem:

monsatov herbicid RoudUp, ... da je nemački Bajer kupio Monsato


RouNdup je ime. Ne bi typo bio bitan, da nije do crnog cinizma - veze između Okupljanja (u kamioJone, pa vozove pa logore, pa...) tj. Round-Upovanja i Bayera jednog od osnivača firme koja se "proslavila" sa Ciklon B.

Život baš piše ono što ni avangarda ne bi smislila ;> (to da neko ovom otrovu da takvo ime, pa da na kraju završi di je završio ☻)
romi.daba romi.daba 12:46 11.08.2018

I don't know

(pretpostavljam da sad svi znamo da su neoliberalno-neokonzervativni izgubili Bliski Istok ... zarad isto neke crkavice za stare dane, dok pobednici bede lukavo, lukavo, ne 100% nego samo 98%, recimo, da bi iskoristili onih 2% da pošalju kineske vojnike na korak do Evrope


WTF? Kineski vojnici na korak do Evrope? Da li je sledeći korak anti-kinesko-anglospeaking pragmatizam?

Očigledno je da je čovekova evolucija na putanji koja ide od jedne greške do sledeće i da ne postoji racionalni put. Spašavaj se ko može, spašavaj druge koje možeš, i what else? Tumaranje od greške do greške.

Možda je sledeći veliki narativ čišćenje planete i u tom domenu Monsanto-Bayer će učiniti što je moguće na naučnom nivou - možemo se nadati da naučnici slobodnijeg i naprednijeg sveta neće ubijati sami sebe NAMERNO.

U međuvremenu mali lokalni narativi će da drmaju svet kao što drmaju nama. Mali narativi kakvih je uvek bilo na planeti su samo simbolično predstavljeni sledećim imenima: Sadam Husein, Slobodan Milošević, Muamer Gadafi, Bašar Asad, Vladimir Putin.

Da li je neoliberalni-neokonzervativni narativ veliki zli narativ, a da li su mali lokalni narativi po sebi dobri?

Veliki narativi poput komunističkog ili socijalističkog ili liberalnog su "oslobađajući" narativi, i imaju univerzalne implikacije, sam narativ ne oslobađa nosioce tih narativa od ogovornosti donošenja pogrešnih odluka.

Mali narativi koji propovedaju izolaciju svakako postoje.

Kakav odnos trebaju veliki narativi da imaju prema malim narativima? Ukoliko je mali narativ izolovao sebe od sveta i ne predstavlja opasnost svetu onda ga možemo ostaviti da egzistira ali možemo pružati utočiste disidentima.

A kada ti mali narativi agresivno napadaju globalne narative onda neko mora da reaguje. Ko je taj neko? Da li Ujedinjene nacije ili slobodni svet smeju da išta urade? Da li iko više ima prava da reaguje i preduzme akciju ako neki Sadam Husein napadne Kuvajt? Ili ako neki Slobodan Milošević i kompanija vojskom kreiraju svoj vidokrug?



U eri kada u kojoj je ceo globus zagađen i kada nema lokalnog leka protiv univerzalne zagađenosti, čovek nema više izbora između lokalnog i globalnog. Zagađenost ne poznaje lokalno.

Dakle ako želimo da spasemo ovu planetarnu ekološku celinu, ili da joj produžimo život što duže pre nego što se odselimo na neke druge vanplanetarne destinacije, moramo da nastavimo da stvaramo globalne narative.

Da bi stvorili globalne narative za početak možemo da indentifikujemo male sužene i anti-globalističke narative. Koji su zli narativi današnjice?

Državni narativi (aparati) koji koriste nasilje, obaveštajce, astorologe i druge nenaučne "bele magove" su definitivno loši, u to sam uveren bez ikakve dvojbe. Srbija i Rusija su dva mala zla (državna) narativa.

U tom smislu su anglosaksonski i kineski narativi definitivno napredniji od bilo kojih drugih. Ono malo druge Srbije što postoji na žalost nikada neće postati dominantna sila srpskog društva. Srpske zajednice i pojedinci u svetu su definitivno zagađeni ratnim narativom iz 80tih godina dvadesetog veka i vidim da je preumljene za ogromnu većinu nemoguće. Paradoksalno zvuči nedavna Šešeljeva izjava "Mi smo sami sebe pobedili", ali zvuči mi racionalno. Šešelj je otelotvorenje čitavog srpskog puta od kraja 80tih godina do danas. On je naš pogrebnik a istovremeno i potencijalni liberator.

Kao što je izjavio u Hagu:

"Niste mi ni do kolena,
rasturih sve čega se dohvatim,
niko mi ne može ništa, ...
... i ništa mi ne možete jer sam i moralno i intelektualno nadmoćniji.
Protiv mene leka nema.
Vi samo možete da me ubijete.
I onda će se moj grob boriti protiv vas.


Šešeljizam je narativ koji dominira Srbijom i Srbima. Ako se ne bavimo analizom ovog narativa koji je NAS zarobio onda je svaka kritika velikih narativa navođenje vode na Šešeljev mlin.
Milan Novković Milan Novković 13:08 11.08.2018

Re: I don't know

alselone
Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Setio sam te se neki dan, reko ovo je baš tip Milanove priče.

Došla ženi neka poznanica kada se vraćala iz prodavnice. I kako je bilo toplo ona stavi neke stvari koje je kupila kod nas u frižider i njih dve sednu napolje. Nedugo zatim ja se nešto uzmuvao po kući, sin se tu isto muva okolo i ja reko:

- jeeej, vidi čokolada, vidi Kiki bombone!

I nas dvojica tu časom pomlatimo to i odemo svojim poslom. Ne moram da kažem koliko su se začudili 10 minuta kasnije kada su tražile čokoladu i bombone po kući i konačno ih našle u kanti za smeće, i ne moram da kažem koliko sam hitro otišao u prodavnicu.

Nego, vezano za temu, jesi prskao nekad taj glifosat, ili kako se već kaže? Ja jesam, prskam njime neku stazu od starih švapskh cigala jer se tu uvlači trava pa me nervira. I da vidiš kako ovo sranje pomlati. Prskao sam i neki korov ranije, ono, biklje od dva metra se sasuše ko trava.

I potpuno je nenormalno to prskati po hrani.


On je ripening agent, pospešuje sazrevanje zelenijeg zrna više od zrelijeg, tako da zrelije zrnevlje ne ispada na zemlju. Recimo da to rade par nedelja pre žetve.

Kao herbicid nam je Huči pričao isto da čuda radi što se prinosa tiče. Nisam naišao na priče da je tako opasan nad "običnim" biljkama, ako ga je uopšte moguće koristiti nad njima (on sluđuje tamo neki prastari, evolutivni, biohemijski put, koji je, izgleda, više prisutan kod korisnih bakterija u crevima nego kod štetnih).

Problem je što se biljke genetski modifikuju da bi bile otporne na ovaj herbicid. Tu onda postoji opasnost da se raznorazni biohemijski putevi ispomeraju pomalo, i jedan usporeni je zadužen za izbacivanje formaldehida iz biljaka kako rastu, a on je karcinogen - oko ovoga se još "tuku" (formaldehid je isti gospodin zbog kojeg smo se ubuđivali kako aspartam, veštački zaslaživač, radi i kao neurotoxin kod dece, al kažu stručnjaci da ga je jako malo, ispod opasne granice, i u šumu onoga koji imamo i kad se zdravo hranimo - al stručnjaci su stručnjaci, ovo je amaterski blog
Milan Novković Milan Novković 13:10 11.08.2018

Re: I don't know

Dont Fear The Reaper
Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Aaaa! Otud i Typo - sladoled ti u mislima, pa zato ispao (Rocky) Road

Elem:

monsatov herbicid RoudUp, ... da je nemački Bajer kupio Monsato


RouNdup je ime. Ne bi typo bio bitan, da nije do crnog cinizma - veze između Okupljanja (u kamioJone, pa vozove pa logore, pa...) tj. Round-Upovanja i Bayera jednog od osnivača firme koja se "proslavila" sa Ciklon B.

Život baš piše ono što ni avangarda ne bi smislila ;> (to da neko ovom otrovu da takvo ime, pa da na kraju završi di je završio ☻)

Uh, mračna koincidencija.

Ispravio, thanks.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:06 11.08.2018

Re: I don't know

Nego, vezano za temu, jesi prskao nekad taj glifosat, ili kako se već kaže? Ja jesam, prskam njime neku stazu od starih švapskh cigala jer se tu uvlači trava pa me nervira. I da vidiš kako ovo sranje pomlati. Prskao sam i neki korov ranije, ono, biklje od dva metra se sasuše ko trava.


Ja imam od žene doživotnu zabranu prskanja bilo čega bilo čim po dvorištu gde se igraju moja i komšijska deca. Korov vadimo na ruke, ili uz pomoć one viljuške. A mogu i kozu da iznajmim, ako se stvar otme kontroli.

A to što je neki tamo sud odlučio je više funkcija toga ko je imao bolje ajkule od advokata i manje obrazovanu porotu da odluči. Mada, ok, nisam pratio tok suđenja, tako da verovatno lupam (a i slušam šta mi žena zapovedi).

Milan Novković Milan Novković 17:22 11.08.2018

Re: I don't know

srdjan.pajic
Nego, vezano za temu, jesi prskao nekad taj glifosat, ili kako se već kaže? Ja jesam, prskam njime neku stazu od starih švapskh cigala jer se tu uvlači trava pa me nervira. I da vidiš kako ovo sranje pomlati. Prskao sam i neki korov ranije, ono, biklje od dva metra se sasuše ko trava.


Ja imam od žene doživotnu zabranu prskanja bilo čega bilo čim po dvorištu gde se igraju moja i komšijska deca. Korov vadimo na ruke, ili uz pomoć one viljuške. A mogu i kozu da iznajmim, ako se stvar otme kontroli.

Nego, Milanče, teorijozavere moja, kompanija se zove MonsaNto, ne Monsato. Kako da ti neki nevernik, i deplorable-istrebitelj (kao ja) poveruje da znaš o čemu pričaš, kad ni ime zlotvora ne umeš da ispeluješ kako treba. A to što je neki tamo sud odlučio je više funkcija toga ko je imao bolje ajkule od advokata i manje obrazovanu porotu da odluči. Mada, ok, nisam pratio tok suđenja, tako da verovatno lupam (a i slušam šta mi žena zapovedi).


Znam, sorry, na njihovom imenu uvek grešim zato što je, jelte, nelogično - jedna od zajedničkih karakteristika svih jezika je da je jako prisutan princip u njima gde se priča sa što manjim korišćenjem energije, a prinicp je univerzalniji.

Npr, nema previše rečenica u Srpskom tipa "Na vrh brda vrba mrda", trošiš previše energije dok ih izgovaraš, i potresaš mozak, a nikad ne znaš da li će ti i kad iznenada zatrebati, jel ako bi ih bilo onda bi reči evoluirale drugačije (a i šta kažeš na singularitet na kraju rečenice)


Pa onda i zatim - šta kažeš na ovaj excuse
nsarski nsarski 17:25 11.08.2018

Re: I don't know

A to što je neki tamo sud odlučio je više funkcija toga ko je imao bolje ajkule od advokata i manje obrazovanu porotu da odluči. Mada, ok, nisam pratio tok suđenja, tako da verovatno lupam.


Lupaš. You can bet your bottom dollar da lupaš. Monsanto nije imao dobre advokate, ili makar bolje od advokata od onih koji su zastupali tog nesrećnika koji je fasovao rak? To hoćeš da kažeš? Jadnici, ni dobrog advokata ne mogu da plate.

Moram da kažem, stideći se, da sam jednom konkurisao kod Monsanta za posao (njihovi headquarters su u Olive street, St. Louis, MO - ideš Lindberg bulevarom na sever i pred izlazak na Olive skreneš desno. Rampa, security, mitraljeska gnezda, kamere, gorile s pištoljima), ali sam ubrzo shvatio kakva im to genetika treba i, naravno, odustao odmah. Oni me posle zvali, zvali, ali nisam odgovarao.

Olive street? Hm, odmah sam se setio Ovidija i njegovog saveta ljubavnicima da žena ne treba da...je li...pruža oralno zadovoljstvo svom izabraniku u maslinjaku zbog atmosferskog pritiska. Dakle, masline u Koloradu ne gaji, ako hoćeš da budeš srećan. Treba da čitaš i klasike ponekad, bez obzira što si indžilir. Niš' ne boli.

P.S. U to vreme je bio potpuno sekvenciran genom biljke Arabidopsis Thaliana (običan korov), a oni su hteli da po tom modelu (ono što je A.T. za genetiku biljki, to je miš za genetiku životinja, kvasac ne računam, i onu lignju Loligo), kombinuju životinje i biljke. Horizontalni transfer gena. Da bi ti paradajz duže trajao, rokneš u njega gene lososa, na primer.
I pitanje: a zašto ti žena ne dozvoljava da prskaš po bašti kad su geni i hormoni hranljivi? Moj savet: probaj sa osiromašenim uranijumom - koristan a ne goji.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:34 11.08.2018

Re: I don't know

Lupaš. You can bet your bottom dollar da lupaš. Monsanto nije imao dobre advokate, ili makar bolje od advokata od onih koji su zastupali tog nesrećnika koji je fasovao rak? To hoćeš da kažeš? Jadnici, ni dobrog advokata ne mogu da plate.


Uf, pa nije uvek tako, imaš i one advokatske firme koje namirišu top dollar i onda uzmu da brane nekog jadnika i izvuku silne pare. Doduše, ovo nije bio class case, tu leže velike pare, možda će sad to da krene - kažu da je ovo bio samo probni slučaj (canary in the coal mine). Svejedno, ne znam, zato sam se i ogradio, a i malo da teram kontru Milančetu.

(jedva čekam hučija da dođe iz šljiivka i kaže koju, za njega se priča da se svako jutro pre odlaska na rad obnaži do pojasa, isprska roundup-om ispod pazuha i šire, i onda tako, bez ikakvih nepotrebnih mera zaštite, baci na zaštitu biljaka hemijskim sredstvima).

utuk na utuk: Ne, sad bez zezanja, onako inženjerski, pitanje za tebe ili milančeta, kako su advokati dokazali da je glifosat iz raundapa izazvao non-hodgkins limfomu kod ovog čoveka? Samo ako može bez Ovidija i klasika.
alselone alselone 17:35 11.08.2018

Re: I don't know

Olive street?


Jedno vreme sam svako jutro isao na posao kroz Olive street u Burbanku, CA. Taj grad i ta atmosfera su mi ostali u najlepsem mogucem secanju. Na ćošku Olive i San Fernando je kafić gde sam voleo da odlazim jer su jedini u celom gradu, bar onoliko koliko sam ja stigao da vidim i proverim, dozvoljavali pušenje. Pa mi se često dešavalo da se posle posla tamo namestim, naručim neki dobar burger, koka kolu dok jedem i margaritu posle toga, zapalim i bogdamevidi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:36 11.08.2018

Re: I don't know

jedva čekam hučija da dođe iz šljiivka i kaže koju,


Upravo stigao :)
Stvarno, baš iz šljivika.

Neko mi danas pošalje tu vest o kazni na vatsap, ja u gužvi nisam imao vremena da čitam nego samo preskrolujem, i na dnu strane vidim one vesti što ti sajt ponudi, valjda misle da je slično tome.
I te ponuđene vesti su bile, otprilike, misica prevarila dečka, pevač bio bahat u kafani, i slično
Dobar izbor.

Ali kad sam video vest pomislio sam sad će neko da šibne blog, i tipovao, Endži, ti ili Milan.
Vidim, Milan.
Dobar sam:)

Nego, nikako da slikam situaciju, valjda ču se jednom setiti, a situacija DOKAZUJE (bez zezanja) da se glifosat koristan za biljke.

Nije to ništa novo ni nepoznato ma kako delovalo čudno.
Naime, glifosat deluje na biljku isključivo preko lisne mase, onaj deo koji ne dospe na list nego na zemljište biva razgrađen, a neki od produkata te razgradnje su hranljivi za biljke.

E sad ta situacija koju ću slikati.

Površinu pored moje parcele, do puta, tretiram glifosatima godinama, decenijama, korov nestane, pa krene, ja poprskam ponovo i tako već dugo.
Ove godine, dok sam to radio, naiđe komšija i kaže, poprskaj i pored moje parcele, ja samo nastavim.
Situacija je trenutno sledeća: korov pored moje parcele je mnooogo, neuporedivo, bujniji nego popred njegove.

Razlog: jedini mogući je da su se godinama u zemljištu pored moje parcele akumulirali ti korisni produkti razgradnje glifosata i sad je zemljište bogatije hranivima, a pored komšije je manje hraniva jer nema tih produkata pošto je ove godine prvi put tretirano.

Svi ostali uslovi su identični a razlika u bujnosti biljaka ogromna.

Ima još takvih primera u praksi, ali ti praksu ne fermaš, znam :)
Milan Novković Milan Novković 18:37 11.08.2018

Re: I don't know

srdjan.pajic
...MonsaNto...

Srki, samo da raportiram - ubacio 'N' gde god sam mogao, zamalo da se zanesem pa počnem da ga unosim nasumice po prostorima i šemama

Samo i dalje insistirma da je 'N' na tom mestu đavolja rabota, ma šta sveštenici rekli
nsarski nsarski 18:42 11.08.2018

Re: I don't know

Svi ostali uslovi su identični a razlika u bujnosti biljaka ogromna.


Ergo, kupi još njihovih proizvoda i prskaj sve više da se sve živo potamani. Idealna mušterija. To je kao kad se pijanac ujutru "vadi" od mamurluka pivom.

Zezam se, naravno, ali to je business strategija. Da te navuku na proizvod koga više ne možeš da se oslobodiš. Kao kredit u banci - doživotno si dužan.
Milan Novković Milan Novković 18:51 11.08.2018

Re: I don't know

hoochie coochie man
...Situacija je trenutno sledeća: korov pored moje parcele je mnooogo, neuporedivo, bujniji nego popred njegove.

Razlog: jedini mogući je da su se godinama u zemljištu pored moje parcele akumulirali ti korisni produkti razgradnje glifosata i sad je zemljište bogatije hranivima, a pored komšije je manje hraniva jer nema tih produkata pošto je ove godine prvi put tretirano.

Svi ostali uslovi su identični a razlika u bujnosti biljaka ogromna.

Ima još takvih primera u praksi, ali ti praksu ne fermaš, znam :)

Eeeerm, taj operator identičnosti je različiti u prostorima sa različitim osnovnim fizičkim konstantama:

1. Možda je tvoj korov GMO, a komšijin ne

2. Možda je neka diverzija, komšija, ljubavnica, ko zna kupio za tvoju njivu korov kod Monsantoa ...

Ne zaboravi da se u dramatizovanju situacije vrtimo oko zaprašivanja žita pred žetvu.

I pogotovo ne zaboravi da je ovaj nesrćni čovek "pobedio" sistem tako što je rekao da je često bio u pari, pardon aerosolu herbicida, a nije mu skrenuta pažnja na opasnosti.

Dok, ipak, moram da priznam - svaki konspiracioni teoretičar što drži do sebe ne bi nikad insistiao da ovaj čovek umire od herbicida, što, nažalost, samo pomera svetlo na ogromnu kaznu mesec i po dana pošto je Monsanto prešao u Nemačke ruke :-|
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:54 11.08.2018

Re: I don't know

Zezam se, naravno, ali to je business strategija. Da te navuku na proizvod koga više ne možeš da se oslobodiš. Kao kredit u banci - doživotno si dužan.


Može i tako da se posmatra, mada ne verujem da je to u pitanju.
Može se taj korov koji se javlja na površinama tretiranim glifosatom suzbiti i drugim preparatima, nije u potanju nikakav specijalni korov da bi morao isključivo glifosat da se koristi.

Samo je dosta bujniji, ali samon a površinama koje su baš dugo i redovno tretirane.
Male količine korisnih produkata razgradnje, zanemarljive ako se tretiralo mali broj puta, ali se vremenom akumuliraju.
To je moje logično objašnjenje situacije koja je olčigledna.
mirelarado mirelarado 19:04 11.08.2018

Re: I don't know

Kako bilo, svaka priča u koju je upleten Monsanto ima primese horora. Ta firma je oličenje sumanutog sveta u kojem živimo: njena poslovna politika je proizvodnja (po mogućstvu monopolska) sve većih količina hrane i to pomoću otrova s neizvesnim posledicama po zdravlje. Posle se višak te hrane baca dok pristižu nove količine, i tako u krug...
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:06 11.08.2018

Re: I don't know

1. Možda je tvoj korov GMO, a komšijin ne

2. Možda je neka diverzija, komšija, ljubavnica, ko zna kupio za tvoju njivu korov kod Monsantoa


Ljubavnica je najsumnjivija :)
Ne zaboravi da se u dramatizovanju situacije vrtimo oko zaprašivanja žita pred žetvu.

rekoh dolec Gedži, korisna nuspojava.
Žito ostaje bez hrane, nedovoljno zrelo zrno (koje je već dostiglo punu veličinu i određenu fazu zrelsoti) usled nedostatka hrane prekida sa razvojem i "zri", a već zrelo ne može da bude obdačeno (nema osipanja, opadanja) jer je i odbacivanje zrna fiziološka faza, koju biljka aktivno sprovodi (teži produženju vrste, razmnožavanju, odbacivanjem semena)
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:30 11.08.2018

Re: I don't know

Srki, samo da raportiram - ubacio 'N' gde god sam mogao, zamalo da se zanesem pa počnem da ga unosim nasumice po prostorima i šemama


Važi, evo saću i ja da obrišem taj zlobni deo mog komentara. Fairplay.

A znao sam da će huči da izađe sa logičnim objašnjenjem za sve, provereno u stvarnosti makar na skupu od jednog odbirka. Zezam se, naravno, ja ustvari volim da čujem tvoje rezonovanje, iako je uglavnom pogrešno i opasno. A koji su to produkti raspadanja glifosata korisni po biljke (korov)?

Evo, kad se šarski ovde otvorio i ispovedio u vezi sa Monsantom (btw, moja žena je tu jači karakter, jer ni posle godinu dana provedenih na birou za nezaposlene nije htela da ide u Monsanto da traži zaposlenje), i ja sam dok sam kovao planove za hladnokrvno ubistvo komšijine topole razmatrao metodu da izbušim rupe u stablu i nalijem to roundoupom, mada sam posle našao da za tu svrhu postoje bolje hemikalije. No, drvo je zadesila drugačija sudbina, i bez moje intervencije po uzoru na rusku okupaciju Krima (pod okriljem noći i sa čarapom na glavi), dakle, došle drvoseče i posekle drvo, jer se ozbiljno nadnosilo na krov kuće i pretilo da padne i pobije sve živo u njoj. Uglavnom, stablo je uklonjeno prirodnim putem, a ja sam čak dobio dosta dobar njegov deo, da ga upotrebim za ogrev ove zime.




principessa_etrusca principessa_etrusca 19:37 11.08.2018

Re: I don't know

Ja imam od žene doživotnu zabranu prskanja bilo čega bilo čim po dvorištu gde se igraju moja i komšijska deca. Korov vadimo na ruke, ili uz pomoć one viljuške. A mogu i kozu da iznajmim, ako se stvar otme kontroli.

Ја сам пре неколико месеци набавила, али нисам још испробала, справу где високом температуром спржаваш коров. Модел који сам узела ради на струју, а постоји и варијанта на гас, и то ми изгледа као као добра идеја за најупорнији коров.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:44 11.08.2018

Re: I don't know

principessa_etrusca
Ja imam od žene doživotnu zabranu prskanja bilo čega bilo čim po dvorištu gde se igraju moja i komšijska deca. Korov vadimo na ruke, ili uz pomoć one viljuške. A mogu i kozu da iznajmim, ako se stvar otme kontroli.

Ја сам пре неколико месеци набавила, али нисам још испробала, справу где високом температуром спржаваш коров. Модел који сам узела ради на струју, а постоји и варијанта на гас, и то ми изгледа као као добра идеја за најупорнији коров.


Hm, ja imam dalekovod blizu kuće, možda bi mogla da se zbudži neka visokonaponska arduino pržilica za korov...Milanče?
Milan Novković Milan Novković 19:55 11.08.2018

Re: I don't know

srdjan.pajic
Srki, samo da raportiram - ubacio 'N' gde god sam mogao, zamalo da se zanesem pa počnem da ga unosim nasumice po prostorima i šemama


Važi, evo saću i ja da obrišem taj zlobni deo mog komentara. Fairplay.
...

Ma ništa nije zlobno, aman, meni je ovo super zezanje - slabo bih ja imao vremena za Star Trek reprize da idem naokolo i šacujem kako sam napisao neki komentar

Me treba kod mene nikad ništa da se briše, ja sam relativno neosetljiv i na jače ispade kojima je vreme poluraspada iole normalno, hoću reći iskreno sam crno-beo sa značajno dužim belim periodima

... u stvari najbolje je da slušaš ženu i ne diraš dugmiće
Milan Novković Milan Novković 20:12 11.08.2018

Re: I don't know

srdjan.pajic
principessa_etrusca
Ja imam od žene doživotnu zabranu prskanja bilo čega bilo čim po dvorištu gde se igraju moja i komšijska deca. Korov vadimo na ruke, ili uz pomoć one viljuške. A mogu i kozu da iznajmim, ako se stvar otme kontroli.

Ја сам пре неколико месеци набавила, али нисам још испробала, справу где високом температуром спржаваш коров. Модел који сам узела ради на струју, а постоји и варијанта на гас, и то ми изгледа као као добра идеја за најупорнији коров.


Hm, ja imam dalekovod blizu kuće, možda bi mogla da se zbudži neka visokonaponska arduino pržilica za korov...Milanče?

Nači moram, ali moram da se pohvalim - posle 28 godina me evo opet u elektronici, pa sam i tek nedavno čuo za Arduino, i evo mi i njihovog IDE-a otvorenom, pišem firmware i igram se sa svim i svačim - ode nalog za 300 tamo nekih IoT senzora u fabriku, test run, pošto dobijamo posao za komada 4,000 kod jednog klijenta, nekoliko stotina kod drugog, pa hoteli neki - 300 soba jedan u Londonu prvo, a odna ekipa ima 14 komada po Evropi.

Al ovo su senzori, sitnice, nego mi smo Srbi, jelete, pa izmišljamo i nešto tople vode u mesh-networkingu (nama je softver profesija pa se tu uvek simaptičnije osećamo) ... sakriveni su od ljudskih očiju, kutija nije problem ...


Al idu i neki kontroleri, microprocesori u njima, WiFi za sada iako ćemo sva radija da podržavamo - DRAMA mi ovde, opet ok je softver/firmware, elektronika, multipleksovanje i demultiplekovanje I2C - to se sve toliko promenilo u 28 godina, što bi rekao mali Perica ...

Al DRAMA:

- Taman završim design, demonstrator, osnovni firmware, pa naletim na bolje rešenje, novije microcontrolere, ... i u strahu mi ode poslednjih N dana samo na Guglovanje i dopisivanje sa Kinezima, od kojih, kladim se, većina uopšte ne priča sprsk... pardon, engleski nego u prevedenom iz Gugla propuste najvažniju stvar. Samo i to je mala maca, ...

- Ovih 1,000 kontrolerskih uređaja će biti na stolovima i moraju lepo da izgledaju - truba je da izmišljamo toplu vodu u mesh-networkingu pa onda sve strpamo u najjeftiniju kinesku kutijici ko za one igračke od 5 centi - i to je ono što mazi naše koke, plastic injection molding, 3D printing, rokovi, Kineza ko žutih mrava, neki dobri, neki loši, svi mi zvocaju "pazi šta radiš" ....

- ... samo savladaću i kutije, al konektori - ko da mi se psihodelični Tarantino na LSD-ju uvukao u život, mislim imam MicroUSB za sve za sada, digitalne signale, analogne (o hercima se radi, nije tvoj svet) nego me blam, šta će devojke reći ako vide da koristim USB za sve

Dok mi je glupo da plaćam 3-4 dolara više po uređaju u sad ovim velikim serijama, mislim meni velikim, da znam da će ovo uspeti i mimo ovih sada projekata skupio bih više hrabrosti ...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:14 11.08.2018

Re: I don't know

Hm, ja imam dalekovod blizu kuće, možda bi mogla da se zbudži neka visokonaponska arduino pržilica za korov...Milanče?


hehe
evo je

Милош Станковић, млади иноватор из Земуна патентирао револуционарни изум – уништавање корова струјом!

al neka prevarica bila u pitanju :)




Evo, kad se šarski ovde otvorio i ispovedio u vezi sa Monsantom (btw, moja žena je tu jači karakter, jer ni posle godinu dana provedenih na birou za nezaposlene nije htela da ide u Monsanto da traži zaposlenje)


Monsanto i glifosat su različite stvari.

A koji su to produkti raspadanja glifosata korisni po biljke (korov)?


E ne mogu da guglam.
Milan Novković Milan Novković 20:16 11.08.2018

Re: I don't know

Milan Novković
srdjan.pajic
...Nači moram, ali moram da se pohvalim - ...

Kad kažem "moram", moram tebi da se pohvalim, ti si mi referenca za advanced electronics
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:10 11.08.2018

Re: I don't know

hehe
evo je

Милош Станковић, млади иноватор из Земуна патентирао револуционарни изум – уништавање корова струјом!

al neka prevarica bila u pitanju :)


Uvalio Englezima.

Da bi spržio mokru živu biljku treba dosta snage, pogotovu što treba da spržiš koren, inače izraste ponovo. Možda nekako da se poveže magnetron iz mikrotalasne, pa na talasovod i malu kao horn antenu ili open cavity, koju spustiš preko biljke, i raspališ iz rerne, to će da je skuva sigurno. Eto ideja za nekog malog preduzetnika.

Ja sam, inače, isprobao neke "organic" herbicide iz kućne radinosti kod mene u dvorištu, protiv broad-leaf korova (valjda je to to, ne znam, ali mnogo volim tu reč broad-leaf, uglavnom ona neka govna što rastu po travnjaku i remete mu harmoniju), na primer, sirće, sa malo limunovog soka i trunčicom deterdženta za sudove, i to radi, samo moraš da prskaš po suncu, i moraš nekoliko puta da špricaš dok se ne osuši. Ali onda ostane onako ružno kao ugarak, i usput spali i okolnu travu ako si šprcno malo šire. Tako da sam to batalio, a ne znam za neku bolju foru. Ona viljuška je ok, nemam ja baš toliko dvorišta, ali ima da se grbači, plus i to ostavlja rupčage tu gde si iščupao koren. Uglavnom, to je izgubljena bitka sa ovim open-space zemjlištem pored koje ne priskaju nisačim, samo pokose povremeno.


maksa83 maksa83 21:21 11.08.2018

Re: I don't know

Kad kažem "moram", moram tebi da se pohvalim, ti si mi referenca za advanced electronics

Tek će da bude advanced.

Paja sad kad se zaleti će da osvoji Trunpoov tender za opremanje novonajavljene Trunnpoove US Space Force. (Za koju će da plati Mehiko... ili sam to pomešao sa nečim.)



freehand freehand 21:22 11.08.2018

Re: I don't know

Ja sam, inače, isprobao neke "organic" herbicide iz kućne radinosti kod mene u dvorištu, protiv broad-leaf korova (valjda je to to, ne znam, ali mnogo volim tu reč broad-leaf, uglavnom ona neka govna što rastu po tranvnjaku i remete mu harmoniju), na primer, sirće, sa malo limunovog soka i trunčicom deterdženta za sudove,

Taman sam se pitao šta je organic u tom tvom preparatu pa je onda došao taj deterdžent za sudove i onda se sve skockalo kako treba.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:34 11.08.2018

Re: I don't know

Al ovo su senzori, sitnice, nego mi smo Srbi, jelete, pa izmišljamo i nešto tople vode u mesh-networkingu (nama je softver profesija pa se tu uvek simaptičnije osećamo) ... sakriveni su od ljudskih očiju, kutija nije problem ...


Pazite samo da vam to Kinezi sve ne pomarišu, opasni su, majstori, dobro, softver će malo teže, ali ne bih ih podcenjivao.


srdjan.pajic srdjan.pajic 21:43 11.08.2018

Re: I don't know

maksa83
Kad kažem "moram", moram tebi da se pohvalim, ti si mi referenca za advanced electronics

Tek će da bude advanced.

Paja sad kad se zaleti će da osvoji Trunpoov tender za opremanje novonajavljene Trunnpoove US Space Force. (Za koju će da plati Mehiko... ili sam to pomešao sa nečim.)





Sa ovim našim dilejama ni nebo nije granica. Ali, ok, pospešiće posustalu namensku proizvodnju...

Sad, bez zezanja, čujem od nekih mojih pajtaša da Lokid Martin zapošljava ko nenormalan, i levo i desno. I to su ušli direktno na Univerzitet, tu postavili neki svoj sponzorisani chair, daju lovu, instrumente, nude praksu, šta god hoćeš, i uzimaju studentski kajmak čim diplomira. I ne samo oni. Znam da u mojoj bivšoj grupi nema niko ko nije vrbovan još pre odbrane disertacije za full time job. Dobro, tako je bilo i u moje vreme, a i pre, i bez Lokida, ali sad je baš grabež.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:45 11.08.2018

Re: I don't know

na primer, sirće, sa malo limunovog soka i trunčicom deterdženta za sudove,


I sve to samo da bi udovoljio uobrazilji kako je to nešto dobro, a neka druga hemjska jedinjenja lože?
Ok, razumem i poštujem, samo mislim da za to drugog osim psihološkog motiva ne može da bude.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:48 11.08.2018

Re: I don't know

freehand
Ja sam, inače, isprobao neke "organic" herbicide iz kućne radinosti kod mene u dvorištu, protiv broad-leaf korova (valjda je to to, ne znam, ali mnogo volim tu reč broad-leaf, uglavnom ona neka govna što rastu po tranvnjaku i remete mu harmoniju), na primer, sirće, sa malo limunovog soka i trunčicom deterdženta za sudove,

Taman sam se pitao šta je organic u tom tvom preparatu pa je onda došao taj deterdžent za sudove i onda se sve skockalo kako treba.


Pa i limunov sok je organic, iz Whole Foods-a. A deterdžent je, razume se, biodegradable. Ima ulogu veziva, to jest pomaže da sirće ostane zalepljeno za listove i da ne ispari odma, dok ne obavi posao. Nisam ovo ja smislio, nego našao kod eksperata na youtube-u.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:50 11.08.2018

Re: I don't know

I sve to samo da bi udovoljio uobrazilji kako je to nešto dobro, a neka druga hemjska jedinjenja lože?


Ne treba potcenjivati uobrazilju. Jer ja, kad uveče legnem, zaspim snom pravednika, znajući da tog dana nisam učinio ništa loše protiv sebe, dece i prirode. A ti verovatno imaš noćne more .
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:55 11.08.2018

Re: I don't know

A ti verovatno imaš noćne more


Užasne.
Najgore su one kad ne stignem da istretiram a korov buja, sanjam da se davim u korovu.
Al kad je sve pod kontrolom, onda, mirno spavaj nano, sve je poprskano.
:)

Ne treba potcenjivati uobrazilju.

Ne treba.
Stvarno mislim da ne treba.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:05 11.08.2018

Re: I don't know

Nego, vezano za temu, jesi prskao nekad taj glifosat, ili kako se već kaže? Ja jesam, prskam njime neku stazu od starih švapskh cigala jer se tu uvlači trava pa me nervira. I da vidiš kako ovo sranje pomlati. Prskao sam i neki korov ranije, ono, biklje od dva metra se sasuše ko trava

И азбест је некад сматран здравим.
И радон.
И пушење.

Проблем: не зна се тачно шта све Total ради, како се његово дејство увеже у наш организам. Спомињали смо, својевремено (Милан и ја), како gut leak има везе са аутизмом, и како промена цревне флоре утиче на то да црева пропусте тешке метале у крвоток а они заврше тамо горе међу неким синапсама. (Доказано, рађене прве аутопсије и хистолошки налази мозга аутистичних покојника.)

Просто, ово све личи на коцку.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:06 11.08.2018

Re: I don't know

hoochie coochie man
A ti verovatno imaš noćne more


Užasne.
Najgore su one kad ne stignem da istretiram a korov buja, sanjam da se davim u korovu.
Al kad je sve pod kontrolom, onda, mirno spavaj nano, sve je poprskano.
:)

Ne treba potcenjivati uobrazilju.

Ne treba.
Stvarno mislim da ne treba.


Nego, šta radiš sa šljvcigerima? Jel pečeš šljivoviski?

Moj matori uglavnom radi kajsiju, i jabuke, to ima na bašti. A destileriju je kupio tu negde u tvom, valjevskom, kraju, od nekog pokojnog majstora Ljube. Kaže, tu se prave najbolje skalamerije. Pa mu to onda ukrali iz dvorišta pre nekoliko godina, u međuvremenu umro taj Ljuba, a posao nije niko nasledio, ali se ćale negde snašao valjda za te delove koje su mu oladili lopovi. I eno ga sad, sprema se polako za pečenje, mada neće još, nego kad se vrati sa mora, ako mu opet ne maznu sprave.

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:10 11.08.2018

Re: I don't know

И азбест је некад сматран здравим.
И радон.
И пушење.

I mačke. (toxoplazmoza).
I Čarli.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:16 11.08.2018

Re: I don't know

Nego, šta radiš sa šljvcigerima? Jel pečeš šljivoviski?


paaa... da.
Doduše ne ja nego destilerija kojoj prodajem šljive.
Ništa me ne pitaj, cena katasrofa, al..izdržalo se i gore.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:38 11.08.2018

Re: I don't know

hoochie coochie man
Nego, šta radiš sa šljvcigerima? Jel pečeš šljivoviski?


Ništa me ne pitaj, cena katasrofa, al..izdržalo se i gore.


E, jebi ga. Ajde, keep-up, što bi rekli ovi ovde.

Moj matori ništa ne prodaje, nešto malo za sokove i pekmeze, ostalo samo peče, pa posle razmenjuje, to jest koristi za plaćanje u naturi. A i ja ovde snabdevam tazbinu i pećinare.


alselone alselone 07:49 12.08.2018

Re: I don't know

pa izmišljamo i nešto tople vode u mesh-networkingu


Pričam ja sa drugarima neki dan oko nekog algoritma pretrage grafa, što je praktično isto ovom tvom. I sada analiziramo kako treba propagirati informaciju kroz graf, od jedne tačke do druge u što generičkijem slučaju. Za te potrebe je najbolji A* algoritam i tu se onda uz malo modifikacija broje hop-ovi do cilja, gde sve kreće od onih čvorova u grafu koji imaju najbolji hop (najbliži i sa najmanje rizika) do onih koji imaju najgori.

I sad dodjemo do slučaja kad se ceo jedan "grozd" u grafu odvoji od stabla i živi kao ostrvo, šta ćemo onda. Reko - onaj koji se poslednji odvoji od cilja treba da javi ostalima da je tu deadend kao u sledećem stripu.

Milan Novković Milan Novković 10:27 12.08.2018

Re: I don't know

alselone
pa izmišljamo i nešto tople vode u mesh-networkingu


Pričam ja sa drugarima neki dan oko nekog algoritma pretrage grafa, što je praktično isto ovom tvom. I sada analiziramo kako treba propagirati informaciju kroz graf, od jedne tačke do druge u što generičkijem slučaju. Za te potrebe je najbolji A* algoritam i tu se onda uz malo modifikacija broje hop-ovi do cilja, gde sve kreće od onih čvorova u grafu koji imaju najbolji hop (najbliži i sa najmanje rizika) do onih koji imaju najgori.

I sad dodjemo do slučaja kad se ceo jedan "grozd" u grafu odvoji od stabla i živi kao ostrvo, šta ćemo onda. Reko - onaj koji se poslednji odvoji od cilja treba da javi ostalima da je tu deadend kao u sledećem stripu.




Eee, blago vama, ja grcam u Alibabi jureći Kineze što mogu da nam prave plastične kutije.

Ali Alibaba ga roka, alibabi da prostiš, pa pošto sam im rekao da je ok da daju moje contact detalje svim "relevantnim" Kinezima ujuri me juče kvalitetan lik - tečno priča Engleski, kaže da oni pre ugovora besplatno klijentima dizajniraju uređaje itd, i podiže me čovek na viši nivo, evo sad frenetično skiciram kutiju
alselone alselone 10:43 12.08.2018

Re: I don't know

ujuri me juče kvalitetan lik - tečno priča Engleski, kaže da oni pre ugovora besplatno klijentima dizajniraju uređaje itd, i podiže me čovek na viši nivo, evo sad frenetično skiciram kutiju


Em su genijalci, em su u naletu pozitivine poslovne i životne energije. Jos kad naprave i Silk road, ima da zauzmu tržište potpuno.

Skoro su pokupovali neke velike utilities u Brazilu, za ogromnu kintu. Ulažu stvarno jako puno u energiju širom sveta. Južna Amerika, Afrika (tamo baš ludo ulažu, čitao sam skoro nekog Amera koji je rekao nešto kao "Kina uzima celu Afriku pred očima Zapada" ), naravno Azija...

Treba vatati Blogija da nas nauči Kineski.
Milan Novković Milan Novković 10:50 12.08.2018

Re: I don't know

alselone
...Treba vatati Blogija da nas nauči Kineski.

Da, jbt, dok se nije zabo u Svahili
blogovatelj blogovatelj 19:32 12.08.2018

Re: I don't know

Em su genijalci, em su u naletu pozitivine poslovne i životne energije. Jos kad naprave i Silk road, ima da zauzmu tržište potpuno.


Paič i Tramp ima da plaču. Tek onda Paič shvatiče koliko je u stvari Putin bio dobar i kako je morao podržati Trampa u njegovim nastojanjima da se približi Rusiji.
A Dačič shvatio, dovodi Zaharovu da pokazuje butke po teretani i po Guči.
blogovatelj blogovatelj 19:47 12.08.2018

Re: I don't know

Treba vatati Blogija da nas nauči Kineski.


E, alfabet im je kao kad rešavaš rebuse. Gomile simbola imaju asocijacije i kontekste, baš mi krivo što nisam mlađi. Da imam 25 godine momentalno bih u Kinu išao.

Pazi ovo, npr. Ovo znači jen, dva, tri...

一二三

A ovo znači goredole... Imaš plafonsku i podnu horizontalnu liniju i onda na ili pod nju turiš nešto, da prostiš. I to nešto verovatno ima simboliku, ali još nisam provalio kakvu.

上下

Ovo znači čovek, asocira me na osobu u kretanju.



A žena se piše

女人

S tim što ovaj prvi simbol



To znači žena kao ženski pol, tj female na engleskom. Ono prethodno je žena, ali kao englesko woman.
Znači kad hoćeš da napišeš žena, ti u stvari pišeš ženčovek.
A rodove nemaju, nego polna ravnopravnost u jeziku, kao ni Turci i Mađari, klasična azijska, neindoevropsko jezička fora. Ona i on ne postoji. Postoji to, ono, a iz konteksta ukapiraš je li to muško ili to žensko.


PS.

Otprilike kao kada Aligrudić u Doli Bel kaže Štimcu "vidi ti kako to ono puši"
docsumann docsumann 20:01 12.08.2018

Re: I don't know

Pazi ovo, npr. Ovo znači jen, dva, tri...

一二三


niđe veze
blogovatelj blogovatelj 21:23 12.08.2018

Re: I don't know

niđe veze



romi.daba romi.daba 08:12 13.08.2018

Re: I don't know

Milan Novković
romi.daba
Divim se onima koji vide kako struje struje. Ovog leta je čak i jet stream promenio tok...





Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Jesi vala zloća. Sigurno znaš sve o šećeru i opet ga konzumiraš.
Milan Novković Milan Novković 21:58 13.08.2018

Re: I don't know

blogovatelj
...

A žena se piše

女人

S tim što ovaj prvi simbol



To znači žena kao ženski pol, tj female na engleskom. Ono prethodno je žena, ali kao englesko woman.

Ovde neka fine dame prestanu sa čitanjem mog komentara.

Kad smo mi onomad išli u Japan na dve nedelje ja sam brzo i lako naučio dosta ovih simbola i lepo smo se snalazili tamo. Tj tu, u grafičkom, sam na svom terenu.

A sve po prostoj fori, što višestruktih asocijacija, što jednostruke ali "pojačane", kao ova, npr, gde je "očigledno", da žena sedi na muškarcu, okrenuti jedno prema drugom, on je zavaljen unazad u nekom dvosedu, trosedu

Dobro, de, žena sa prekržtenim nogama

Jel znaš da kad to rasddtaviš na sastojke, くノ一 dobijaš žensku nindžu

Nas je kroz ninja headquarters vodila žena, zgrada je specijalno napravljena, trepneš žena nestane, sakrije se iza nekog revolving panela.
Milan Novković Milan Novković 22:08 13.08.2018

Re: I don't know

romi.daba
Milan Novković
romi.daba
Divim se onima koji vide kako struje struje. Ovog leta je čak i jet stream promenio tok...





Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Jesi vala zloća. Sigurno znaš sve o šećeru i opet ga konzumiraš.

Ja sam na vreme, uredno, u svom životu odvojio teoriju i praksu, da ne bih napravio neku pogrešnu smesu
blogovatelj blogovatelj 23:24 13.08.2018

Re: I don't know

A sve po prostoj fori, što višestruktih asocijacija, što jednostruke ali "pojačane", kao ova, npr, gde je "očigledno", da žena sedi na muškarcu, okrenuti jedno prema drugom, on je zavaljen unazad u nekom dvosedu, trosedu


Bestidniče, šta ti sve primetiš.


Evo kako pamtim brojeve od 0 do 9.

Četiri pamtim kao zavesice na prozoru. 四

Pet kao ćirilično ć koje sedi na podu. 五

Šest kao čoveka u brzom hodu. 六
Sedam je malo latinično slovo t. 七
Osam je nuklearna elektrana bez krova. 八
Devet ćirilično л, ali u ogledalu. 九
I nula neki buljavi marsovac. Nema šanse da uspem da je napišem, ali je prepoznam. 零
Desetka je krs' 十
A idite na Guglovog prevodioca i ukucavajte mu veće i velike i ogromne brojeve, veoma je zanimljivo kako ih pišu.

vcucko vcucko 10:14 14.08.2018

Re: I don't know

blogovatelj
A sve po prostoj fori, što višestruktih asocijacija, što jednostruke ali "pojačane", kao ova, npr, gde je "očigledno", da žena sedi na muškarcu, okrenuti jedno prema drugom, on je zavaljen unazad u nekom dvosedu, trosedu


Bestidniče, šta ti sve primetiš.


Evo kako pamtim brojeve od 0 do 9.

Četiri pamtim kao zavesice na prozoru. 四

Pet kao ćirilično ć koje sedi na podu. 五

Šest kao čoveka u brzom hodu. 六
Sedam je malo latinično slovo t. 七
Osam je nuklearna elektrana bez krova. 八
Devet ćirilično л, ali u ogledalu. 九
I nula neki buljavi marsovac. Nema šanse da uspem da je napišem, ali je prepoznam. 零
Desetka je krs' 十
A idite na Guglovog prevodioca i ukucavajte mu veće i velike i ogromne brojeve, veoma je zanimljivo kako ih pišu.


Ali sam način - sistem pisanja brojeva je veoma jednostavan, dekadni i logičan. U principu samo moraš da naučiš ovih deset osnovnih (krst i jedna do tri crtice su lake za početak) i neke veće cele brojeve i tu si.
Čak je u neku ruku jednostavnije od rimskih brojeva, koji zahtevaju više razmišljanja, i to onog literarnog.
noboole noboole 11:08 14.08.2018

Re: I don't know

alselone
Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Setio sam te se neki dan, reko ovo je baš tip Milanove priče.

Došla ženi neka poznanica kada se vraćala iz prodavnice. I kako je bilo toplo ona stavi neke stvari koje je kupila kod nas u frižider i njih dve sednu napolje. Nedugo zatim ja se nešto uzmuvao po kući, sin se tu isto muva okolo i ja reko:

- jeeej, vidi čokolada, vidi Kiki bombone!

I nas dvojica tu časom pomlatimo to i odemo svojim poslom. Ne moram da kažem koliko su se začudili 10 minuta kasnije kada su tražile čokoladu i bombone po kući i konačno ih našle u kanti za smeće, i ne moram da kažem koliko sam hitro otišao u prodavnicu.

Nego, vezano za temu, jesi prskao nekad taj glifosat, ili kako se već kaže? Ja jesam, prskam njime neku stazu od starih švapskh cigala jer se tu uvlači trava pa me nervira. I da vidiš kako ovo sranje pomlati. Prskao sam i neki korov ranije, ono, biklje od dva metra se sasuše ko trava.

I potpuno je nenormalno to prskati po hrani.


alselone
Jeste, ja sam morao da jedem duple i troduple porcije sladoleda da bih se rashladio


Setio sam te se neki dan, reko ovo je baš tip Milanove priče.

Došla ženi neka poznanica kada se vraćala iz prodavnice. I kako je bilo toplo ona stavi neke stvari koje je kupila kod nas u frižider i njih dve sednu napolje. Nedugo zatim ja se nešto uzmuvao po kući, sin se tu isto muva okolo i ja reko:

- jeeej, vidi čokolada, vidi Kiki bombone!

I nas dvojica tu časom pomlatimo to i odemo svojim poslom. Ne moram da kažem koliko su se začudili 10 minuta kasnije kada su tražile čokoladu i bombone po kući i konačno ih našle u kanti za smeće, i ne moram da kažem koliko sam hitro otišao u prodavnicu.

Nego, vezano za temu, jesi prskao nekad taj glifosat, ili kako se već kaže? Ja jesam, prskam njime neku stazu od starih švapskh cigala jer se tu uvlači trava pa me nervira. I da vidiš kako ovo sranje pomlati. Prskao sam i neki korov ranije, ono, biklje od dva metra se sasuše ko trava.

I potpuno je nenormalno to prskati po hrani.



Ja se ne bih sa tom stvarcicom zezao. Eto, taj nesrecnik sto je dobio Monsanto na sudu (imaju pravo zalbe) ima neizlecivi kancer. Doduse, bio je konstantno izlozen dejstvu posto je time prskao korov u skoli gde je radio kao domar.
alselone alselone 11:10 14.08.2018

Re: I don't know

Ja se ne bih sa tom stvarcicom zezao. Eto, taj nesrecnik sto je dobio Monsanto na sudu (imaju pravo zalbe) ima neizlecivi kancer. Doduse, bio je konstantno izlozen dejstvu posto je time prskao korov u skoli gde je radio kao domar.


Verovatno si u pravu. Bolje proci onim trimerom sa strunom.
nikvet pn nikvet pn 12:27 14.08.2018

Re: I don't know

trimerom sa strunom.


Често се питам како ли је било том мајчином сину који је то тако генијално просто измислио; проналазачу који од инвеститора тражи подршку. Мора да су га гледали као чистог лудака - најлоном да косиш траву, е јбг...
romi.daba romi.daba 13:06 11.08.2018

What is the bottom line?

pretpostavljam da sad svi znamo da su neoliberalno-neokonzervativni izgubili Bliski Istok za rušenje i komadanje miliona nevinih ljudi zarad isto neke crkavice za stare dane, dok pobednici bede lukavo, lukavo, ne 100% nego samo 98%, recimo, da bi iskoristili onih 2% da pošalju kineske vojnike na korak do Evrope, kao presedan i kao, šta znam, mislim, tj ne mislim, i ne znam ....



Ne razumem ovo i prvo bih molio da objasniš vezu sa kineskim vojnicima u tvom narativu.


Milan Novković Milan Novković 13:28 11.08.2018

Re: What is the bottom line?

romi.daba
pretpostavljam da sad svi znamo da su neoliberalno-neokonzervativni izgubili Bliski Istok za rušenje i komadanje miliona nevinih ljudi zarad isto neke crkavice za stare dane, dok pobednici bede lukavo, lukavo, ne 100% nego samo 98%, recimo, da bi iskoristili onih 2% da pošalju kineske vojnike na korak do Evrope, kao presedan i kao, šta znam, mislim, tj ne mislim, i ne znam ....



Ne razumem ovo i prvo bih molio da objasniš vezu sa kineskim vojnicima u tvom narativu.



Kinezi već nekoliko puta nude svoje vojnike da u Siriji pomognu oko završnog čišćenja terorista.

Ali to nude otvorenije i češće u poslednje vreme, od kad je javna tajna da su Rusi i Ameri najverovatnije napravili, dil, Izrael isto, pošto je nezaobilazan, pa Iran isto tako pošto je prejak u Siriji, gde su neocons/neoliberali izgubili rat.

Nije bilo tako teško napraviti dil pošto Trup smatra da su ti ratovi štetni za US, daje se novac military-security kompleksu koji ga većinu što protraći na prosta pucanja, skupe projekte u oružju, pa na lično bogaćenje.

Usput je "zaključio" da svet neminovno postaje multi-polaran, a i pajtosi su mu od druge kategorije - njihovi obrasci za mogaćenje su bar dosta više definisani unutar US, pa će biti i nekog posla više, recimo tiha privatizacija razne infrastrukture koja se raspada.

Obnavljanje će doneti posla, lokalnog, ljudi dobiju bolje plate, i onda mogu uredno delove da troše na plaćanje usluga te sad privatizovane infrastrukture. Nešto "razumniji" obrasci od pravljenja preskupog a nedeovoljno dobrog vojnog aviona gde je većina posla outsourced.

Bogataška posla.

Samo što su military-security komplex ogromni i jako moćni, CIA im je pajtos, BBC i ostali cijini assets, pa tuča traje, Skipali razni ovde u UK (UK vuku dosta konaca te neolib/con garde), Ruski dosijei (MI6 ga je napisao, skoro sigurno) Klintonovi platili (evo danas i vesti im o fondaciji, charitable, klasični Clintons - 5 miliona od donacija u dobrotvorne svrhe, na 90 miliona troškova, plata i sličnog

... tamo rat, ovde tuča, sad je hot tema zašto "Trump" maltretira dojučerašnje zapadne saradnike, u military-security kompleksu je panika sada, doktrina da je glup je već neko vreme napuštena, i samo koristi svoje "karakterne osobine" da bi ih ne samo u radosti upražnjavao nego da mi zamajavao oči protivnicima, i jedna od 6 co-teorija, signrno ne najmanje verovatna je da, između ostalog, mlati po NATOu.

Želi da ga uništi pošto je pod kontrolom neocons, i odskočna daska za military-security complex, pa ih dezorganizuje, a ako mu ne uspe onda će iscediti znatno veću lovu za US nego što su Evropljani do sada plaćali.

Itd...
gedza.73 gedza.73 13:12 11.08.2018

Hemija je svuda oko nas

to uglavnom zbog hleba od žita koje je prašilo Glyphosateom malo dana pred žetvu da bi brže i uravnotežnije sazrelo.

jesi li ti siguran u ovo? Glifosat je totalni, neselektivni herbicid (osuši sve, što kaže Zemunac) i obično se (zbog niske cene) koristi u pripremi (zapustiš njivu, poseješ kukuruz pa ga zaliješ Glifosalom dok nije iznik'o) ili poliješ strnjiku kad joj krene trava.
Ako ne grešim osušio bi i pšenicu, sumnjam da bi joj pred žetvu dodao na kvalitetu.

ali može biti da grešim... ja se ne bih usudio da ga koristim na takav način (inače GLifosal osim dela puta kraj kanala ne koristim... polijem travu po rizli kako bi 'državni' put ličio na nešto)
octopus octopus 15:25 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

gedza.73
to uglavnom zbog hleba od žita koje je prašilo Glyphosateom malo dana pred žetvu da bi brže i uravnotežnije sazrelo.

jesi li ti siguran u ovo? Glifosat je totalni, neselektivni herbicid (osuši sve, što kaže Zemunac) i obično se (zbog niske cene) koristi u pripremi (zapustiš njivu, poseješ kukuruz pa ga zaliješ Glifosalom dok nije iznik'o) ili poliješ strnjiku kad joj krene trava.
Ako ne grešim osušio bi i pšenicu, sumnjam da bi joj pred žetvu dodao na kvalitetu.

ali može biti da grešim... ja se ne bih usudio da ga koristim na takav način (inače GLifosal osim dela puta kraj kanala ne koristim... polijem travu po rizli kako bi 'državni' put ličio na nešto)


Naravno da bi je osušio. Koda nas je glifosat poznat i pod imenom Total( ranije i Totalcid),sada i Glifol, služi kao totalni herbicid za suzbijanje rizomskih korova, kao i jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim površinama.

Suzbijanje korova na strništima, plamenjača krastavca i luka, pojava crne pegavosti na listu krompira,suzbijanje grinja u zasadu jabuka.
Milan Novković Milan Novković 15:57 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

octopus
gedza.73
to uglavnom zbog hleba od žita koje je prašilo Glyphosateom malo dana pred žetvu da bi brže i uravnotežnije sazrelo.

jesi li ti siguran u ovo? Glifosat je totalni, neselektivni herbicid (osuši sve, što kaže Zemunac) i obično se (zbog niske cene) koristi u pripremi (zapustiš njivu, poseješ kukuruz pa ga zaliješ Glifosalom dok nije iznik'o) ili poliješ strnjiku kad joj krene trava.
Ako ne grešim osušio bi i pšenicu, sumnjam da bi joj pred žetvu dodao na kvalitetu.

ali može biti da grešim... ja se ne bih usudio da ga koristim na takav način (inače GLifosal osim dela puta kraj kanala ne koristim... polijem travu po rizli kako bi 'državni' put ličio na nešto)


Naravno da bi je osušio. Koda nas je glifosat poznat i pod imenom Total( ranije i Totalcid),sada i Glifol, služi kao totalni herbicid za suzbijanje rizomskih korova, kao i jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim površinama.

Suzbijanje korova na strništima, plamenjača krastavca i luka, pojava crne pegavosti na listu krompira,suzbijanje grinja u zasadu jabuka.

Siguran, naravno, to piše u Monsantovim zvaničnim brošurama, na njihovim sajtovima itd.

Evo sa jednog njihovog sajta:

Cereals

Harvesting Benefits

Once the crop reaches 30% moisture the application of low rates of Roundup can give harvesting benefits in the absence of weeds. It can facilitate a more timely harvest, achieve maximum combine efficiency, and allow better planning of farm workload.

By reducing moisture and evening up ripening it allows for:

Faster combining
Fewer green grains
Lower drying costs
Reduced separation losses
Lower admixture
In wheat it also gives protection of Hagberg Falling Number

At harvest even though cereal ears can show moisture levels of 16% the leaves and stems will have a much higher moisture level. During combining moisture will be transferred to the grain by condensation. Often grain moisture can rise to 19-20%. Roundup can reduce this effect.

Efficient combining means sustaining maximum output and requires a clean standing crop evenly ripened to a moisture content of 16-18%. The use of Roundup pre-harvest allows higher combine speeds while still maintaining low grain losses.

Treated straw should not be used as horticultural growth medium or mulch, but can be safely used as animal bedding.

OVDE, ali ovo je samo jedna od mnogih Monsanto stranica koja to kaže, meni se pojavila na vrhu, pa se prska šećerna trska ..., ili, vidi wiskey lowers:

Crops Cereals, includes winter and spring wheat, (including durum wheat), winter and spring barley, winter and spring oats When used as directed, Roundup treatment is approved on crops intended for feed, milling, malting and distilling. Consult your grain merchant before treating any crop intended for malting or distilling or grown on contract A statutory harvest interval of 7 days should be allowed before combining.

Ili ...

Common wheat harvest protocol in the United States is to drench the wheat fields with Roundup several days before the combine harvesters work through the fields as the practice allows for an earlier, easier and bigger harvest.

Pre-harvest application of the herbicide Roundup or other herbicides containing the deadly active ingredient glyphosate to wheat and barley as a desiccant was suggested as early as 1980. It has since become routine over the past 15 years and is used as a drying agent 7-10 days before harvest within the conventional farming community.
gedza.73 gedza.73 16:58 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

Naravno da bi je osušio.

Evo i ovaj Milanov Roundup.
Opet ako ne grešim u uputstvu piše da se koristi sa mašinama (načinima) kojima se izbegava kontakt sa nekim poljoprivrednim kulturama (samo za međuredno tretiranje korova). 'kulture kojima je zabranjen apsolutno svaki kontakt i tretman je dozvoljen samo uz upotrebu specijalne opreme' pa se navode kulture. ograničenja kod voća, ozelenjenih biljaka...

A ovo sa zvaničnog sajta jedino mi deluje da poliješ žitne kulture tako da ih otrov osuši i isuši (izbaci vlagu iz zrna). Ovo 'moisture', 'drier', 'desiccation' (aj za kondenzaciju sam čuo) ne bi ni znao šta je da mi nije pre neku godinu trebalo zbog posla. Ubrzaš sušenje zrna tako što ubrzaš sušenje stabljike.

brate rođeni al' će Rumenka da ima posla sa šivenjem kaputa sa tri rukava.
Milan Novković Milan Novković 17:18 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

gedza.73
...

brate rođeni al' će Rumenka da ima posla sa šivenjem kaputa sa tri rukava.

A vidi zastrašujuću stranicu od reputable ljudi

Glyphosate—the active ingredient in Monsanto’s Roundup—is the most widely sold weedkiller in the world.
Government figures show its use in UK farming has increased by a shocking 400% in the last 20 years. Nearly a third of UK cereal crops were sprayed with glyphosate in 2013.

In addition to its use as a normal weedkiller, its manufacturers advise farmers to spray their wheat with glyphosate to kill and dry the crop, making it easier to harvest.

But glyphosate can follow the grain into our food. Tests by the Defra Committee on Pesticide Residues in Food (PRiF) found that almost two thirds of wholemeal bread sampled contained glyphosate.

Glyphosate’s manufacturers insist the levels in our food are safe. But a report by the World Health Organisation’s International Agency for Research on Cancer has concluded that glyphosate is a ‘probable carcinogen’. And research published since the IARC report suggests there is no safe level of glyphosate in food.

We need to get this weedkiller out of our bread, and out of our bodies.
Using glyphosate, and glyphosate-based products, as a pre-harvest treatment is fundamentally wrong, and we are calling for an end to it.

Help us put an end to this dangerous practice.

Join us, and support our work with farmers to find and share ways of farming that are good for the earth and good for us.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:48 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

Opet ako ne grešim u uputstvu piše da se koristi sa mašinama (načinima) kojima se izbegava kontakt sa nekim poljoprivrednim kulturama (samo za međuredno tretiranje korova). 'kulture kojima je zabranjen apsolutno svaki kontakt i tretman je dozvoljen samo uz upotrebu specijalne opreme' pa se navode kulture. ograničenja kod voća, ozelenjenih biljaka.


Ma gedžo, sva mudrost je da ne dospe na zelenu površinu biljke, deluje samo preko hlorfila.
Dal ćeš nečim zakloniti gajenu biljku, dal ćeš napraviti neki dodatak na prskalicu koji će sprečavati zanošenje, ili neki treći, peti, tvoj izum, svejedno je.
Ako dovoljna količina preparata dospe na zelene delove biljke ta biljka ja ugasila, ako ne, nema veze, ništa joj ne smeta.

A to "uniformisanje" zrenja je nusefekat, nekad koristan.
Glifosat zapravo sprečava biljku da se hrani, ona umire od gladi praktično (zato on sporo deluje, za razliku od drugih koji biljku ubiju za par dana ili čak par sati)

Total se često koristi da se duvan "netera" da mu ravnomerno pužute listovi što mnogo olakšava i pojeftinuuje berbu i sušenje.
Milan Novković Milan Novković 18:55 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

hoochie coochie man
...
Total se često koristi da se duvan "netera" da mu ravnomerno pužute listovi što mnogo olakšava i pojeftinuuje berbu i sušenje.

E sad si, baš, ispao nepažljiv prema pušačima
nsarski nsarski 19:07 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

E sad si, baš, ispao nepažljiv prema pušačima


A zna se da je pušenje zdravo (rekli u kompanijama koje proizvode duvan):

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:07 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

Milan Novković
hoochie coochie man
...
Total se često koristi da se duvan "netera" da mu ravnomerno pužute listovi što mnogo olakšava i pojeftinuuje berbu i sušenje.

E sad si, baš, ispao nepažljiv prema pušačima


A ja pušač evo već četrdeset i neku, bez dana prekida.
Ma opušteno, ljudi :)
gedza.73 gedza.73 19:33 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

Ma gedžo, sva mudrost je da ne dospe na zelenu površinu biljke, deluje samo preko hlorfila.
Dal ćeš nečim zakloniti gajenu biljku, dal ćeš napraviti neki dodatak na prskalicu koji će sprečavati zanošenje, ili neki treći, peti, tvoj izum, svejedno je.
Ako dovoljna količina preparata dospe na zelene delove biljke ta biljka ja ugasila, ako ne, nema veze, ništa joj ne smeta.

Znam za to a, iskreno, nisam imao pojma da se žito praktično davi plastičnom kesom kako bi se eliminisala vlaga.

Meni se Glifosat ne sviđa. Posle njega ne raste normalna trava već neki korov iz knjiga braće Strugacki.

Čak mi se ne sviđa ni šta jedemo. NI što više nema naših tradicionalnih bakinih i nanih semena.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:20 11.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

osle njega ne raste normalna trava već neki korov iz knjiga braće Strugacki.


:)
Ma raste ono što i inače raste.
Kod mene najčešće posle totala ide veliki muv(h)ar i štir.
Uobičajene biljke za moje podneblje.
bookez bookez 01:05 13.08.2018

Re: Hemija je svuda oko nas

A zna se da je pušenje zdravo (rekli u kompanijama koje proizvode duvan):
...

Medicina/nauka (ne računajući mali broj plaćenih studija/istaživača) je jako rano dala svoje (ispravno rekao bih) mišljenje o cigaretama. 1964 je Surgeon General (nazovimo ga baja iz Ministarstva zdravlja) izdao izveštaj (nazovimo ga javni poziv na uzbunu) o štetnosti cigareta. Problem je da većina, uključujući i dosta doktora (tačnije tih 60tih ih je bilo 2/3) nisu uzimali naučno mišljenje za ozbiljno. Da se ne lažemo, to je uglavno zbog jakog lobiranja (laganja) od strane proizvodjača cigareta, ali naučni princip teško da možemo da krivimo.

S druge strane nauka još nije dala potvrdu o štetnosti Glyphosate-a. WHO ga klasifikuje kao potencijalni karcinogen, EPA kao bezbedan za ljude ako se koristi u propisanim količinama, eksperimenti na životinjama većinom (ali ne svi) pokazuju neškodljivost. Čisto za poredjenje, procesirano meso je klasifikovano kao karcinogeno, dok je crveno meso (iliti meso, za one sa naših prostora) klasifikovano kao potencijalno karcinogeno za ljude.

E sada da li Glyphosate zaista izaziva rak, koliki je rizik, i da li se to desilo u ovom slučaju, je daleko od odlučenog. Nagledao sam se dovoljno Youtube-a da znam da 12 nasumično odabranih osoba iz dotične populacije teško može da predstavlja temelj naučnog metoda, mada možda i grešim. Moje lično predvidjanje je da će ova odluka biti oborena od strane viših instanci. Mogućnost za nagodbu je mala, jer će to otvoriti vrata za gazillion sudskih sporova.

PS. Da ne bude nesporazuma, nemam visoko mišljenje o proizvodjačima hemijskih agenata. Nisu mi prva asocijacija za moralnost i integritet, a i nije da im je dosadašnji učinak bio sjajan (kašljkašlj ddt,kašlj freon kašlj tetraetil olovo kašlj azbestos kašlj odoh po sirup za grlo, onaj od Badel-a ).
romi.daba romi.daba 13:54 11.08.2018

Globalizacija

Hajde obavimo jednu rekapitulaciju poslednjih 30tak godina procesa globalizacije.

Ko su konkretno dobitnici?

Koliko vidim na grassroots nivou najveći dobitnici su preduzimljivi pojedinci istočne Evrope, oni koji su iskoristili otvorena vrata liberalnog i slobodnog sveta zapadne Evrope i SAD. Mnogi su pametno iskoristili bankarski sistem da bi otvorili svoje privatne poslove u rodnoj zemlji ili-i u novim zemljama. Takođe su dobili POTPUN pristup zdravstvenim, socijalnim i školskim sistemima u zemljama koje su izabrali sasvim slobodno a da nisu odvojili ni JEDAN DINAR.

Konkretno bih popunio podacima o 1,5 miliona Poljaka koji su došli samo u Britaniju, od kojih je se preko milion nastanilo u Britaniji. Po mojoj gruboj proceni broj Poljaka u zapadnoj Evropi je 5 do 7 miliona. U rodnoj zemlji imaju svoje posede ili nasleđe. Oni uspešni žive između Poljske i Britanije (aerodrom u Lutona eksponencijalno raste radi istočnih Evropljana koji vikende provode "kod kuće" tj. neke od svojih evropskih kuća)

Dodajmo ovom broju MILIONE drugih istočnih Evropljanja, uključujući Srbe i Albance. Dakle "zli" liberalni svet se otvorio MILIONIMA istočnih Evropljanja jer su bili ubeđeni da je taj svet bio zarobljen komunističkim diktaturama.

Koliko je broj Rusa u zapadnoj Evropi?
200,000 u Britaniji!
500,000 u Berlinu!
500,000 u SAD?


Kina, kao i neke zemlje istočne Evrope su sasvim prihvatile ekonomske sisteme dirigovane tržištem - naravno uz državno usmeravanje. Većina Kineza su dobitnici globalizacije. Ako dodamo da je siromaštvo na planeti u velikoj meri eradikovano, onda vidimo da je i treći svet dobitnik u procesu globalizacije u poslednjih 30 godina.

Ali suprotno ovim primerima, Rusija je rešila da izvrši subverziju svetske ekonomije. Stvorili su jedan ekonomski mutant - hibridni sistem koji je ustvari imao potencijalno uništavajuću svrhu. Rusi su na isti način prišli i globalnom internet sistemu.


Danas Rusija "zapošljava" (direktno i prenosnom smislu) značajan broj obaveštajaca srpskog porekla. Tu ubrajam i ljude iz dijaspore. Ovo sve zaključujem kopajući po internetu i bavljenjem srpskim narativom.


Srbija je 90tih godina izvršila LOKALNU subverziju globalnog sistema radi svojih nerešenih teritorijalnih problema. Od tada obični Srbi ne mogu da vide dalje od interesa svoje države. Od tada je intelektualni svet Srba sasvim sužen.


Hajde da dodamo ovom broju dobitnika globalizacije nekoliko MILIONA Afrikanaca i Azijata koji su našli utočište u slobodnom delu sveta?

Šta je još potrebno dodati da bi se uverili da je liberalni zapadni svet zao, loš i nedobronameran i da sve radi radi onih 2% crkavice za stare dane.

Ko je predsedavao procesom globalizacije u ovih 30 godina? "Neoliberalni-neokonzervativci"? Da li su dakle oni bili tako zli?

Ili su bu bili zatočeni zlom koje je srpski ratni poduhvat oslobodio? Da li su trebali da sede i da gledaju kako se koljemo u Srbiji i van Srbije? Da li su trebali da se ogluše na pozive Hrvata, Bošnjaka i Albanaca?


I šta danas imamo? Imamo BACKLASH originalnih osiromašenih Amerikanaca i Evropljanja koje je neoliberalna-neokonzervativna zla elita zapostavila da bi se istočno Evropljani, Azijci, i Afrikanci spasli od raznih lokalnih zala i siromaštva.

EDIT:
Po mojoj proceni nekoliko MILIJARDU stanovnika planete je dobilo (direktno ili indirektno) na lutriji koju su orkestrirali neoliberalni-neokonzervativci.


freehand freehand 17:42 11.08.2018

Re: Globalizacija

Po mojoj proceni nekoliko MILIJARDU stanovnika planete je dobilo (direktno ili indirektno) na lutriji koju su orkestrirali neoliberalni-neokonzervativci.

Nisi pažljiv na času.
Ovde je reč o grobarizaciji.
Milan Novković Milan Novković 18:03 11.08.2018

Re: Globalizacija

romi.daba
...

EDIT:
Po mojoj proceni nekoliko MILIJARDU stanovnika planete je dobilo (direktno ili indirektno) na lutriji koju su orkestrirali neoliberalni-neokonzervativci.



U celom komentaru ima jako mnogo tema čak i za napredne amatere, gde bi svaka mogla da pokrije jako mnogo stranica, pa ću ja samo izneti neke moje stavove, principe, i meke "zakone" ponašanja

Ja sam amater, pa odmah, kao takav, ako i pokušavam da odskočim od amaterskog proseka to radim:

- Uglavnom u kvalitativnom delu podprostora (kvantiteti su za domain-experte)

- I mnogo češće se vrtim negde oko ekstrema, ponekad dobrih, češće loših.

U "prirodi" i društvu sam i sam liberal, zato i koristim reč "neoliberal", iako i ona i profesionalcima ima nejasne obrise, pa sam levičar.

Ali sam fleksibilan, meni je odnos liberalnog i društveno-planskog fluidan, pa, na primer, sa zadovoljstom pratim kako su Kinezi i Rusi, ma kako falširali u daljnoj prošlosti, nešto ranije s uspehom počeli da efektivno mešaju i plansko, ICT je moćnos sredstvo danas, pa informacije

(sad već uveliko, naravno, koristim prvo lice da iznesem i svoj stav)

Dalje, iako u većini onoga o čemu blogujem nisam ekspert, i nemam ta kvantitativna znanja, kapiram kvalitativno stranu kvantitativnog.

Dobar primer je forsirano crno belo raslaojavanje - ti i ja, na primer, možemo da budemo jako bliski u nekim stavovima, koji su u širem prostoru, ali prinuđeni da se "odlučimo" i izaberemo jednu od dve strane mi to možemo da uradimo tako što odemo u suprotne strane.

Pa to kasnije počnemo da zaboravljamo, neuredne lojalnosti sam se uvuku u sistem i ispadnemo nesložniji nego što nam priroda nas kao ličnosti nalaže.

Ja idem u krajnosti iza radoznalosti, da vidim kako bi deca mogla da mi žive, unuci, volim da navijam, imam takmičarski du, nebitno.

Uzmimo na trenutak liberalu, društvenu i provatnu svojinu, u primeru:

- Ti možeš u nekoj državi da privatizuješ železnicu, liberala, karte skoče 25% i neko kaže vidi, dali smo društveno dobro da bi nas pljačkali. Ali recimo da država nije pravila profit, bila nesposobna, privatni vlasnici sad prave 40% profit, em skočile cene em su efikasniji, nešto ulože u infrastrukturu pa se bolje krećemo između gradova gde ima posla, ekonomija živne, skoče ti plate i kažemo privatizacija je pozitivna.

I ovo je neki arednji teren u koji ja ne zalazim prečesto, tj ima i dobrih i loših primera svega i svačega.

- Ja se dotičem neoliberalnog ekstrema gde se pljačka. U UK, npr, neke vozne karte iz 1990 što su bile 6-7 funti, su sada i po 120-130 funti, na primer, 20x skuplje (sigurno grešim dosta, ali ne dramatično da bih podržao argument).

Pri 4% godišnjoj inflaciji, a nije bila tolika, mogle su da skoče samo 3x.

I recimo da je za 20x porast cena bila potrebna, u 28 godina, svake godine inflacija od 11.5%.

Ova ogromna razlika je, ok, otišla na neke druge više cene, ali i na profite, ogromne. UK privatizacija železnice je počela 1994. i završena 1997.

Ovako neki slučaj ne opravdava privatizaciju, ovo je, de-facto, pljačka. da je državni sektor doveo železnicu do istog standarda danas, tačno, to bi koštalo više zato što je neefikasan, ali bi pri ovakvim cenama i država pravila ogromne profite.

I oni mogu da onda da idu u druge društvene interese, profit je zajednički, recimo školstvo i zdravsto.

Što misliš zašto se u ranim privatizacijama slabašnijim zamljama, od strane neoliberale, toliko uvrću ruke na teme cementara, banaka, puteva, struje, vode ... zato što su svima potrebni i lako je praviti profit ako ti konkurencija nije prevelika.

U ime pljačkanja ovakve vrste (i dalje sam u ektremnog poddomenu) svetska oligarhijska vrhuška je spremna da pljačka, ubija, razara.

A imamo i poddomen gde ja sad kupujem elektronske delove u Kini. Samo ja sam boranija, niko neće biti ubiješ, ništa razrušeno, ... što ne znači da sam bezgrešan, recimo da tamo i neka deca rade za dolar dnevno da bi delovi meni bili ovako jeftini.

I onda ja iz moralisanja drugima ulazim u samoodbranu i kažem da ili kupujem od preprodavca na zapadu, koji je kupio iz Kine i pravi ogromne profite, ili direktno idem u Kinu, racionalizujem svoj deo greha u izrabljivanju delova sveta.

A opet, ovih sad 5,000 uređaja su mojim klijentima duplo jeftiniji nego da ih dovozim iz Silikonske Doline, i na njih ne dodajem maržu, dok sada na svakom, zato što ih sami pravimo, zarađujemo 10 funti.

A UK sam firma, i Srpska, ovde ću potrošiti profit, i u Srbiji, uglavnom, mogu da damo poneku donaciju itd.

Dalje, uzmimo dobar primer US "deplorables" - iako sam ja levičar, i komunista, cool, to sam nešto jače ideološki nego praktično. Nisam ni ja lud da tražim da delimo lenjima, naravno, i glasaću pragmatično. A dovoljno sam levo da sutra, kada višak vrednosti pređe neku granicu, navijam i za lenje i neodgovorne, neka i oni imaju udoban i "ispunjen" život, ko ume da ga ispuni lenjošču.

Tim deplorables, kad gledaš nedovoljan višak vrednosti, su roditelji i preci uopšte odvajali za okolinu u kojoj žive, i besmisleno je podržavati US štampanje novca i zaduživanje koje nije i u njihovom pravednom interesu - besmisleo je, dajem ektrem, dozvoliti da recimo sav novi novac ode u džepove onih koji su sve proizvodne vertikale izvezli u Kinu ili slično.

Dajem ti samo primere, sitne i sa periferija, zašto me interesuju neke stvari, i gramzivi pa zlikovci, pa njihova kombinacija, pa provociraju na neke vrste bunta.
veselica veselica 09:25 13.08.2018

Re: Globalizacija

Milan Novković
romi.daba
...

EDIT:
Po mojoj proceni nekoliko MILIJARDU stanovnika planete je dobilo (direktno ili indirektno) na lutriji koju su orkestrirali neoliberalni-neokonzervativci.



U celom komentaru ima jako mnogo tema čak i za napredne amatere, gde bi svaka mogla da pokrije jako mnogo stranica, pa ću ja samo izneti neke moje stavove, principe, i meke "zakone" ponašanja

Ja sam amater, pa odmah, kao takav, ako i pokušavam da odskočim od amaterskog proseka to radim:

- Uglavnom u kvalitativnom delu podprostora (kvantiteti su za domain-experte)

- I mnogo češće se vrtim negde oko ekstrema, ponekad dobrih, češće loših.

U "prirodi" i društvu sam i sam liberal, zato i koristim reč "neoliberal", iako i ona i profesionalcima ima nejasne obrise, pa sam levičar.

Ali sam fleksibilan, meni je odnos liberalnog i društveno-planskog fluidan, pa, na primer, sa zadovoljstom pratim kako su Kinezi i Rusi, ma kako falširali u daljnoj prošlosti, nešto ranije s uspehom počeli da efektivno mešaju i plansko, ICT je moćnos sredstvo danas, pa informacije

(sad već uveliko, naravno, koristim prvo lice da iznesem i svoj stav)

Dalje, iako u većini onoga o čemu blogujem nisam ekspert, i nemam ta kvantitativna znanja, kapiram kvalitativno stranu kvantitativnog.

Dobar primer je forsirano crno belo raslaojavanje - ti i ja, na primer, možemo da budemo jako bliski u nekim stavovima, koji su u širem prostoru, ali prinuđeni da se "odlučimo" i izaberemo jednu od dve strane mi to možemo da uradimo tako što odemo u suprotne strane.

Pa to kasnije počnemo da zaboravljamo, neuredne lojalnosti sam se uvuku u sistem i ispadnemo nesložniji nego što nam priroda nas kao ličnosti nalaže.

Ja idem u krajnosti iza radoznalosti, da vidim kako bi deca mogla da mi žive, unuci, volim da navijam, imam takmičarski du, nebitno.

Uzmimo na trenutak liberalu, društvenu i provatnu svojinu, u primeru:

- Ti možeš u nekoj državi da privatizuješ železnicu, liberala, karte skoče 25% i neko kaže vidi, dali smo društveno dobro da bi nas pljačkali. Ali recimo da država nije pravila profit, bila nesposobna, privatni vlasnici sad prave 40% profit, em skočile cene em su efikasniji, nešto ulože u infrastrukturu pa se bolje krećemo između gradova gde ima posla, ekonomija živne, skoče ti plate i kažemo privatizacija je pozitivna.

I ovo je neki arednji teren u koji ja ne zalazim prečesto, tj ima i dobrih i loših primera svega i svačega.

- Ja se dotičem neoliberalnog ekstrema gde se pljačka. U UK, npr, neke vozne karte iz 1990 što su bile 6-7 funti, su sada i po 120-130 funti, na primer, 20x skuplje (sigurno grešim dosta, ali ne dramatično da bih podržao argument).

Pri 4% godišnjoj inflaciji, a nije bila tolika, mogle su da skoče samo 3x.

I recimo da je za 20x porast cena bila potrebna, u 28 godina, svake godine inflacija od 11.5%.

Ova ogromna razlika je, ok, otišla na neke druge više cene, ali i na profite, ogromne. UK privatizacija železnice je počela 1994. i završena 1997.

Ovako neki slučaj ne opravdava privatizaciju, ovo je, de-facto, pljačka. da je državni sektor doveo železnicu do istog standarda danas, tačno, to bi koštalo više zato što je neefikasan, ali bi pri ovakvim cenama i država pravila ogromne profite.

I oni mogu da onda da idu u druge društvene interese, profit je zajednički, recimo školstvo i zdravsto.

Što misliš zašto se u ranim privatizacijama slabašnijim zamljama, od strane neoliberale, toliko uvrću ruke na teme cementara, banaka, puteva, struje, vode ... zato što su svima potrebni i lako je praviti profit ako ti konkurencija nije prevelika.

U ime pljačkanja ovakve vrste (i dalje sam u ektremnog poddomenu) svetska oligarhijska vrhuška je spremna da pljačka, ubija, razara.

A imamo i poddomen gde ja sad kupujem elektronske delove u Kini. Samo ja sam boranija, niko neće biti ubiješ, ništa razrušeno, ... što ne znači da sam bezgrešan, recimo da tamo i neka deca rade za dolar dnevno da bi delovi meni bili ovako jeftini.

I onda ja iz moralisanja drugima ulazim u samoodbranu i kažem da ili kupujem od preprodavca na zapadu, koji je kupio iz Kine i pravi ogromne profite, ili direktno idem u Kinu, racionalizujem svoj deo greha u izrabljivanju delova sveta.

A opet, ovih sad 5,000 uređaja su mojim klijentima duplo jeftiniji nego da ih dovozim iz Silikonske Doline, i na njih ne dodajem maržu, dok sada na svakom, zato što ih sami pravimo, zarađujemo 10 funti.

A UK sam firma, i Srpska, ovde ću potrošiti profit, i u Srbiji, uglavnom, mogu da damo poneku donaciju itd.

Dalje, uzmimo dobar primer US "deplorables" - iako sam ja levičar, i komunista, cool, to sam nešto jače ideološki nego praktično. Nisam ni ja lud da tražim da delimo lenjima, naravno, i glasaću pragmatično. A dovoljno sam levo da sutra, kada višak vrednosti pređe neku granicu, navijam i za lenje i neodgovorne, neka i oni imaju udoban i "ispunjen" život, ko ume da ga ispuni lenjošču.

Tim deplorables, kad gledaš nedovoljan višak vrednosti, su roditelji i preci uopšte odvajali za okolinu u kojoj žive, i besmisleno je podržavati US štampanje novca i zaduživanje koje nije i u njihovom pravednom interesu - besmisleo je, dajem ektrem, dozvoliti da recimo sav novi novac ode u džepove onih koji su sve proizvodne vertikale izvezli u Kinu ili slično.

Dajem ti samo primere, sitne i sa periferija, zašto me interesuju neke stvari, i gramzivi pa zlikovci, pa njihova kombinacija, pa provociraju na neke vrste bunta.




ovo mi omiljen komentar, jednu reč ne razumem.
anybody?
romi.daba romi.daba 15:02 14.08.2018

Re: Globalizacija

Znam da su (neki) ljudi produktivniji kad sa izazvani - dobronamerni "challenge". Blog je koristan za sounding-off ili bouncing-off ideas, ili brainstorming u ovo naše asocijalno doba. Malo te koristim u te svrhe - kad si već u javnom domenu. I hvala na kooperativnosti.

Kad govoriš o sebi kao liberalu sasvim se identifikujem s tobom. Kad govoriš o sebi kao socijalisti ili komunisti mislim da je to onda više u smislu humanosti i saosećanja prema svetu i drugima negu u nekom utopijskom političkom smislu. Mada bih ja glasao za Korbina, čisto da malo prodrma učmalost društva nekim novim suludim idejama. (NAPOMENA ZA SRKIJA: NISAM ANTISEMIT). Naravno pitanje je da li demokratija uopšte ima budućnost.

U ime pljačkanja ovakve vrste (i dalje sam u ektremnog poddomenu) svetska oligarhijska vrhuška je spremna da pljačka, ubija, razara.


Da sigurno je spremna, na primer onaj iz Sports Directa ili onaj iz Ubera) ali to je conspiracy against humanity i više izuzetak nego pravilo.
Ribozom Ribozom 18:13 11.08.2018

dr. teorija zavere

Jutros sam propratio ko i kako prenosi ovu vest, pa mi je zanimljivo da je BBC-ju naslovna (ne ovaj srpski naravno), dok su skandinavski mediji 'pustili mrak na slavinu'... a bogami i srpski.
Sad posto je monsanto sada bayern, moguce da je carka berlin-london u pitanju sa trampostanom kao centrom dogadjaja.
Ispade da je opet od teorije zavere ostala zavera, za koju iznace ne bismo saznali.
U prakticnom zivotu nas koji ne uzgajamo hranu znaci puno trosenja vremna na kupovinu neotrovne hrane, a tako je tesko doci do stvarnih podataka o hrani koju kupujemo.

Kad smo vec kod zavera pokusavam da ukapiram koji ce biti sledeci korak drzava eu kojima je proizvodnja hrane prepolovljena zbog suse ove godine.

p.s. Pre neki dan je bila vest da je bio pokusaj ubistva dronom predsednika Venecuele, Madura; koji su mediji ispinovali da se zaneo i da je u stvari slucajno eksplodirao bojler (gas) u obliznjoj zgradi. U medjuvremenu se pojavio video: https://www.youtube.com/watch?v=TPD3WSW6wAs
Zanimljivo je da su snimak kao dokaz da je ipak bio dron preneli samo neki spanski mediji, ostali su pustili mrak iz slavine.
nsarski nsarski 18:29 11.08.2018

Re: dr. teorija zavere

U prakticnom zivotu nas koji ne uzgajamo hranu znaci puno trosenja vremna na kupovinu neotrovne hrane, a tako je tesko doci do stvarnih podataka o hrani koju kupujemo.


Kupuj Русскии! Oni su sada postali veliki izvoznik pšenice u svetu, a Monsanto proizvode ne koriste.

Nego, nisam to hteo. Bila ona (k&%$va!!) Zaharova u Srbiji (možda je još tu, nemam pojma), nosila jelek, pa sam mislio da će Pajitj doći da overi domoroce koji se foliraju da su bombardovani, i njenu ličnost na koju se sexualno pali. Čisto sa naučne strane, naravno.
Ribozom Ribozom 18:55 11.08.2018

Re: dr. teorija zavere

Kupuj Рускии! Oni su sada postali veliki izvoznik pšenice u svetu, a Monsanto proizvode ne koriste.


Ovi nasi nas lazu da kupuju psenicu i kukuruz od Kazahstana. Nema logike.
Inace, posto se u ovoj zemlji svercuje odasvud, zanimljivo je da severnjaci najvise iz Rusije svercuju kavijar i sampanjac.
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:52 11.08.2018

Re: dr. teorija zavere

U prakticnom zivotu nas koji ne uzgajamo hranu znaci puno trosenja vremna na kupovinu neotrovne hrane, a tako je tesko doci do stvarnih podataka o hrani koju kupujemo.

У српским самопослугама се продаје органско поврће из Италије (што вероватно и није чудно када се у Србији за пестициде и инсектициде не каже “прскати”, већ “поливати”). Колико година треба да прође од последњег хемијског третмана да би земљиште могло да се сматра чистим?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:53 11.08.2018

Re: dr. teorija zavere

Nego, nisam to hteo. Bila ona (k&%$va!!) Zaharova u Srbiji (možda je još tu, nemam pojma), nosila jelek, pa sam mislio da će Pajitj doći da overi domoroce koji se foliraju da su bombardovani, i njenu ličnost na koju se sexualno pali. Čisto sa naučne strane, naravno.


Ma de, bre, pa na ono se samo Dačić pali, i onaj ćelavi zadrigli bilmez, Popović, dobro, i ti, mada za tebe ipak imam simpatije i razumevanje, donekle. A vidim da pratiš njene aktivnosti, meni nekako promače to da je bila u Srbiji.
mirelarado mirelarado 19:56 11.08.2018

Re: dr. teorija zavere

У српским самопослугама се продаје органско поврће из Италије (што вероватно и није чудно када се у Србији за пестициде и инсектициде не каже “прскати”, већ “поливати”). Колико година треба да прође од последњег хемијског третмана да би земљиште могло да се сматра чистим?


Ima sve češće i domaćeg organskog voća i povrća. E sad, koliko je stvarno organsko, koliko ima nezagađenog zemljišta kod nas, veliko je pitanje.
Ribozom Ribozom 21:54 11.08.2018

Re: dr. teorija zavere

@principessa
Колико година треба да прође од последњег хемијског третмана да би земљиште могло да се сматра чистим?


2 godine za jednogodisnje biljke, 3 za visegodisnje
alselone alselone 09:40 12.08.2018

Re: dr. teorija zavere

Ma de, bre, pa na ono se samo Dačić pali, i onaj ćelavi zadrigli bilmez, Popović, dobro, i ti, mada za tebe ipak imam simpatije i razumevanje, donekle


Vidi ovo Pajkoslave.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:50 12.08.2018

Re: dr. teorija zavere

alselone
Ma de, bre, pa na ono se samo Dačić pali, i onaj ćelavi zadrigli bilmez, Popović, dobro, i ti, mada za tebe ipak imam simpatije i razumevanje, donekle


Vidi ovo Pajkoslave.


Sine, ko fufa sa Ibarske magistrale. Nije čudo što se baš Dačke onoliko napalio dok mu ova kurcolomka gnječi koleno ispod stola.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:05 11.08.2018

има л' муке с читаношћу?

извини. ал'све траљаве теме. дај онај мој софтвер с мултиплицирањем читаности. ово је врло лоше.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:10 11.08.2018

Re: има л' муке с читаношћу?

a da, ti si u prepametnoj ekipi pa ne može narod da skapira šta pišeš.

klasična boljka previše nafuranih profana matiša. izvini. just thinking to myself. neću se više uključivati.

Milan Novković Milan Novković 23:05 11.08.2018

Re: има л' муке с читаношћу?

Srđan Fuchs
a da, ti si u prepametnoj ekipi pa ne može narod da skapira šta pišeš.

klasična boljka previše nafuranih profana matiša. izvini. just thinking to myself. neću se više uključivati.


Srki, dobrodošao

Ma o brisanju i banovanju se radi, neokonzervativna boljka, evo još malo i roboti će dobiti neka prava, a mi brišemo žive ljude, ajd imao si Hristu u sebi nekad i nađi ga ponovo.

A imam ti ja sve mane, ne samo klasične, mogu da ti pomognem da ih izlistamo zajedno ako hoćeš, bez foliranja.

Ali jednu nemam, zlopamtivu jurnjavu za ljudima po blogu nemam. Loš ću ti ja biti sparing partner u tome.
veselica veselica 09:27 13.08.2018

Re: има л' муке с читаношћу?

Ali jednu nemam, zlopamtivu jurnjavu za ljudima po blogu nemam. Loš ću ti ja biti sparing partner u tome.


jinks jinks 21:07 11.08.2018

...

Skoro bila emisija kakav uopšte i može biti plan za izvor proteinske ishrane na kugli naseljenoj sa 10 i više milijardi ljudi. Mislim, tu kako su rekli meso domaćih životinja postaje ozbiljan luksuz, što zbog neophodne količine samog mesa, što zbog neophodne količine hrane za ishranu životinja.

I šta bi uopšte i moglo da se vidi kao neki sledeći, u principu koliko sam razumeo neograničeni izvor proteinske ishrane ... evo ima o tome i na sledećem sajtu "http://nextprotein.co" ...

Ne znam da li bi i ovo mogli da budu neki budući Monsanti.
mirelarado mirelarado 21:31 11.08.2018

Re: ...

jinks
Skoro bila emisija kakav uopšte i može biti plan za izvor proteinske ishrane na kugli naseljenoj sa 10 i više milijardi ljudi. Mislim, tu kako su rekli meso domaćih životinja postaje ozbiljan luksuz, što zbog neophodne količine samog mesa, što zbog neophodne količine hrane za ishranu životinja.

I šta bi uopšte i moglo da se vidi kao neki sledeći, u principu koliko sam razumeo neograničeni izvor proteinske ishrane ... evo ima o tome i na sledećem sajtu "http://nextprotein.co" ...

Ne znam da li bi i ovo mogli da budu neki budući Monsanti.


A ima i ona preporuka FAO da se insekti uvrste u redovnu ljudsku ishranu.


jinks jinks 22:17 11.08.2018

Re: ...

Jeste, ali gledajte kada se Nextprotein ili, ne znam, u svakom slučaju neka buduća krupnija firma iz te oblasti pojavi na berzi, kako će akcije da krenu u nebesa.

Ne znam, interesantno bi bilo videti kako se, na primer, Monsanto istorijski kotira na berzama, ukoliko se uopšte tamo i nalazi.

Mislim, što bi rekla soc-jul ekipa iz devedesetih: "Bizmis, ali fer - menandžer." :)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:39 11.08.2018

Re: ...

Skoro bila emisija kakav uopšte i može biti plan za izvor proteinske ishrane na kugli naseljenoj sa 10 i više milijardi ljudi. Mislim, tu kako su rekli meso domaćih životinja postaje ozbiljan luksuz, što zbog neophodne količine samog mesa, što zbog neophodne količine hrane za ishranu životinja.

Нетачно.
Обрађене површине се већ неко време (edit: скоро) не повећавају, на светском нивоу.
Има их довољно.
Расте ефикасност "традиционалне" производње.
А смишљају се нове технологије.



Milan Novković Milan Novković 23:12 11.08.2018

Re: ...


jinks
Skoro bila emisija kakav uopšte i može biti plan za izvor proteinske ishrane na kugli naseljenoj sa 10 i više milijardi ljudi. Mislim, tu kako su rekli meso domaćih životinja postaje ozbiljan luksuz, što zbog neophodne količine samog mesa, što zbog neophodne količine hrane za ishranu životinja.

I šta bi uopšte i moglo da se vidi kao neki sledeći, u principu koliko sam razumeo neograničeni izvor proteinske ishrane ... evo ima o tome i na sledećem sajtu "http://nextprotein.co" ...

Ne znam da li bi i ovo mogli da budu neki budući Monsanti.

Energija će rešiti sve probleme, sa energijom ideš u 3D, self-sustainable mode, pod zemlju, na police, spratove.

Dobro, ne baš self sustainable kao jedinka, ali sa komšilukom, što da ne.

Zamisli sutra proradi fuzija - off-grid, self-sustainable postaje realnost.

A bez fuzije, sunce, evo Kinezi promrdaše sa organic solarnim ćelijama, major news ovih dana, tj radile su one i pre ali neefikasne, sada su napravili proboj u tehnologiji, imaju šanse do dobace do 25%, npr, efikansosti kao i silikonske.

Al ove ćeš štampati sam kod kuće u kom hoćeš obliku, ink-jet fora - potpuno je revolucionaran svet.
bene_geserit bene_geserit 00:05 13.08.2018

Re: ...

jinks
Skoro bila emisija kakav uopšte i može biti plan za izvor proteinske ishrane na kugli naseljenoj sa 10 i više milijardi ljudi. Mislim, tu kako su rekli meso domaćih životinja postaje ozbiljan luksuz, što zbog neophodne količine samog mesa, što zbog neophodne količine hrane za ishranu životinja.

To pravljenje veštačkog "mesa" je jako blizu, problem će biti samo da ubede ljude da to sranje jedu. To se obično rešava golom silom, tj. zabranom normalnog mesa, ili makar taksom na normalno meso tako da bude dostupno samo bogatima.

Tu će naravno da pomognu oni što se protive jedenju životinja jer su zabrinuti za prava istih. Pri tome im izmiče sitnica, da ako ljudi prestanu da jedu životinje i životinjske proizvode, prestaće i da ih gaje, pa će prosečni životni vek da im siđe sa par godina na 0 godina. Da možemo da ih (životinje) pitamo šta bi izabrali, pretpostavljam da bi se odlučili za par godina mučeničkog života umesto 0 godina.
alselone alselone 09:56 14.08.2018

Re: ...

bene_geserit



Gle ovo.
bene_geserit bene_geserit 05:26 15.08.2018

Re: ...

ulepša mi dan
alselone alselone 07:30 12.08.2018

Stvar koja je takodje veoma moguca

je da je ovo deo izmedju trgovinskog rata izmedju Amerike i Nemacke koji traje vec par godina.

Na svakih par meseci EU (Nemacka) odrapi neku ogromnu kaznu US kompanijama, pa onda Amerikance vrate Nemackim. Pre samo par meseci EU je naplatila cirka 5 milijardi Guglu, a sada Ameri Bajeru. Pre toga je u EU na meti bio FB, u Americi VW.
bene_geserit bene_geserit 00:07 13.08.2018

Re: Stvar koja je takodje veoma moguca

alselone
je da je ovo deo izmedju trgovinskog rata izmedju Amerike i Nemacke koji traje vec par godina.

Na svakih par meseci EU (Nemacka) odrapi neku ogromnu kaznu US kompanijama, pa onda Amerikance vrate Nemackim. Pre samo par meseci EU je naplatila cirka 5 milijardi Guglu, a sada Ameri Bajeru. Pre toga je u EU na meti bio FB, u Americi VW.

Moram da priznam da me svaka od ovih kazni poradovala.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana