In memoriam| Kultura| Moj grad| Na današnji dan| Porodica

Kultura sećanja: Novosadska Racija

Srđan Fuchs RSS / 20.01.2019. u 16:49

novosadska-racija-novi-sad.jpg

 

 

Wiki, Novi Sad raid: On 20 January, Novi Sad was completely surrounded and placed on curfew. Its telephone and telegraph lines were cut. The city was divided into multiple areas of responsibility, with a different officer tasked with organizing the round-ups in each. Placards sprang up on buildings, warning citizens against going outdoors, except to buy food. Feketehalmy-Czeydner summoned the local authorities and announced that the Royal Hungary Army would "take charge and clean things up" over the next three days. The raid began the following day. Between 6,000 and 7,000 people that were considered "suspicious" were arrested and taken to have their papers examined. Others were detained on account that they had no papers. Most were released, but at least 40 were taken to the banks of the Danube and shot.

"The massacre was conducted systematically," the historian Leni Yahil writes, "street by street." Many of the soldiers were visibly intoxicated. Survivor accounts, delivered after the war, attest to the brutality of the killings. A woman recalled how, on 23 April, a soldier entered her apartment, demanding to know her family's religious affiliation. The woman told him that she and her family were Orthodox Christians. Infuriated, the soldier called her a "stinking Serb" and killed her five sons. Thousands of men, women and children were imprisoned and interrogated at the Sokolski Dom, one of the city's main cultural centres. Many died during their interrogation.

Temperatures reached −29 °C (−20 °F). Victims were brought to an area known as the Štrand, along the Danube, and shot with machine guns. Their killers then broke up the frozen river's ice sheets with artillery fire and tossed the bodies into the water. According to another account, the victims were forced to tread the ice sheets, which were then shattered by shelling from the shore, causing them to fall into the freezing water and drown. The killings only ceased after four days, when the city's Lord Lieutenant, László Deák, bypassed the curfew and alerted the authorities in Budapest. He returned with orders that the massacre was to come to an immediate halt. Feketehalmy-Czeydner ordered that all executions be stopped by 9:00 p.m. Deák's mother was among the victims. "The randomness and senselessness of the operation were evident especially by the fact that it hit not one single functionary of the Yugoslav Communist Party," the historian Krisztián Ungváry writes.

 

 

990346_34-10.jpg

Ivan Ivanji, Vreme 1062

 ZA VREME "NOVOSADSKE RACIJE" POLICAJCI SU DOLAZILI I U STAN MOG STRICA, GDE SAM TOG JANURA 1942. GODINE BORAVIO. POLICAJCI SU UGLAVNOM BILI UČTIVI, A ŽANDARI UBICE. PITALI SU KO TU SVE ŽIVI, POGLEDALI LEGITIMACIJE, ZA DECU – STRIČEVE SINOVE I MENE – BILA JE DOVOLJNA ĐAČKA KNJIŽICA. KAD SU DRUGI PUT DOŠLI, ZAVIRILI SU I U PONEKI ORMAN, ZAHTEVALI DA SE SKINU KOFERI I POGLEDALI ČEGA U NJIMA IMA, PITALI DA LI U KUĆI IMA ORUŽJA. TO JE BILO SVE. NA SNAZI JE BILA POTPUNA ZABRANA KRETANJA, MOJA BRAĆA I JA POJMA NISMO IMALI ŠTA SE DOGAĐA NA ULICAMA NOVOG SADA. UVEČE SMO PRIGUŠENO SLUŠALI RADIO LONDON, ALI NE ZBOG VESTI, NEGO ZBOG DŽEZA

Svoj trinaesti rođendan trebalo je da proslavim 24. januara 1942. godine u Novom Sadu. Stanovao sam kod svog strica. Otac me iz rodnog Zrenjanina poslao kod njega, a sestru kod tetke u Suboticu, jer je mislio da ćemo tako imati više šansi da preživimo. Nisam znao gde su mi roditelji, ne znam pouzdano ni danas da li su tada već bili ubijeni. Trinaesti rođendan je za Jevreje naročito svečan, momčiće primaju među muškarce, slavi se bar micve. Stric je bio oženjen Švabicom i zbog nje je prešao u katoličku veru. Mene je pre bekstva iz Zrenjanina na brzinu u svojoj dnevnoj sobi krstio reformatski sveštenik Zoltan Sabo i "slučajno" datum krštenja stavio odmah posle datuma rođenja. S tom krštenicom sam se kao Mađar reformatske vere upisao u treći razred novosadske Mađarske gimnazije, što odgovara današnjem sedmom razredu osnovne škole.

Trinaesti rođendan ne pamtim zbog bar micve, ne bih ni da nije bilo rata, da sam ostao sa roditeljima, jer nisu bili vernici, nisu praktikovali jevrejske običaje, oboje su bili lekari, oboje su studirali medicinu u Nemačkoj. Pamtim ga po tome što se na taj dan završilo trodnevno masovno ubijanje Srba, Jevreja i Roma poznato kao "novosadska racija". Tada prvi put samo slučajno nisam ubijen, prilika je kasnije bilo još dosta.

Dakle, 21. januara te 1942. godine moja dva brata od strica i ja krenuli smo od kuće u školu oko pola osam. Nastava je počinjala u osam. Stanovali smo u ulici koju su svi zvali i danas zovu Bulevar, a koja je kroz decenije stalno menjala svoje zvanično ime, u kući stotinak metara udaljenoj od palate koju smo tada zvali Banovina, a koja je danas valjda Izvršno veće Vojvodine, ili tako nešto. Bilo je veoma hladno, trebalo je da prođemo kroz zavejani Dunavski park prema školi koja se nalazila pored pravoslavne crkve. Na prvoj banderi primetimo objavu da je od danas ujutro za svakog, bez izuzetka, zabranjeno svako kretanje ulicama Novog Sada. Znači, nema škole. Hura! i natrag kući.

KUPANJE NA ŠTRANDU: Mi uopšte nismo znali šta se događa. U toku tri dana dva puta su zazvonili naoružani mađarski policajci. Mađarski policajci i žandari se nisu razlikovali samo po uniformama – policajci su nosili plave uniforme, žandari žute kao vojska, ali na glavama su imali crne šešire sa petlovim perjem. Policajci su uglavnom bili učtivi, a žandari ubice. Valjda smo mi bili "fini kraj", pa su nas žandari zaobišli. Na spratu iznad stričevog stana smestio se neki važan visoki činovnik koji je poslat iz Budimpešte. Policajci su pitali ko ovde stanuje, pogledali legitimacije, za decu – stričeve sinove i mene – bila je dovoljna đačka knjižica. Kad su drugi put došli, zavirili su i u poneki orman, zahtevali i da se skinu koferi sa ormana i pogledali čega u njima ima, pitali da li u kući ima oružja. To je bilo sve. Uveče smo prigušeno slušali Radio London, ali ne zbog vesti, nego zbog džeza. Već sam tada zapamtio ime Glena Milera. Ili radio-stanicu "Wehrmachtsender Gruppe Südost" – radio-stanicu nemačke vojske "grupa jugoistok" na talasnoj dužini Radio Beograda – zbog Lili Marlen i drugih sentimentalnih pesama.

Na moj rođendan, 24. januara, opet smo mogli da idemo u školu. Malo-pomalo smo saznali istinu.

feljton_620x0.jpg

 Nekoliko đaka se nije pojavilo. Nije nikada više. U Ulici Svetozara Miletića, pedesetak metara udaljenoj od naše škole, pobili su – koliko smo mi kao deca shvatili – gotovo sve stanovnike. Ne mogu da se setim ko je i kojim redosledom počeo da govori o svemu tome.

Ne znam ni ko mi je prvi ispričao da su mnoge odvodili na dunavsko kupalište "Štrand", tamo ih pobili i bacali u rupe iskopane u zaleđenom Dunavu. Samo nekoliko meseci ranije tamo smo se kupali. Nekoliko meseci posle "racije", leta 1942. godine, ponovo sam se kupao na "Štrandu", baš kao i leta 1943. Tada uopšte nisam mislio na pobijene, čak se nisam tešio da je Jovan Jovanović Zmaj u ovom istom Novom Sadu ispevao stihove "Haj, na groblju, na golemu...."

Leta 1944. godine sam "opravdano izostao" sa "Štranda", jer su me u aprilu iz tog istog stana, u kome sam dečački ravnodušno, čak veselo preživeo pogrom u neposrednoj blizini, policajci, još uvek ne žandari, odveli prvo u sinagogu, pa u jedan logor u Subotici, odatle u logor u mađarskom gradu Baji, gde su nas preuzeli žandari, pa nas predali esesovcima koji su nas strpali u voz pravac Aušvic... To su oni vozovi tako poznati iz bezbroj filmova.

Tek sam leta 1947. opet stigao da se okupam u Dunavu na "Štrandu". Zašto? Zašto da ne?

dru-racija-glavna.jpg

MALO SE PRETERALO: Moji školski drugovi Mađari posle onog januara za vreme okupacije su i međusobno počeli da govore srpski da bi time iskazali svoj užas, a možda i da bi pokazali da su drugačiji od "onih sa severa", Mađara iz Mađarske, jer ubice u uniformi, pre svega žandari, ali i pripadnici redovne vojske i rečne ratne mornarice, nisu bili meštani.

Tada nisam znao nijedno ime ubica. Znao sam da je komandant grada general Ferenc Bajor. Svake večeri su pred Banovinom vojni trubači svirali povečerje, general se tu ponekad pojavljivao, ja sa svojih trinaest, pa četrnaest godina voleo sam sa strane da posmatram vojnu ceremoniju.

Neposredno posle rata sam zatražio i dobio ulaznicu za suđenje generalu Bajoru i grupi njegovih saučesnika koji su osuđeni na smrt vešanjem. Možda bih kao povratnik iz koncentracionih logora dobio dozvolu čak i da prisustvujem izvršenju smrtne kazne, ali nisam ni pokušao.

Ne znam koliko je tačno ljudi ubijeno u toku pogroma u Novom Sadu, a nekoliko dana pre toga u Žablju i drugim šajkaškim selima. Zvanični mađarski izveštaji pominju 3309, srpski spiskovi 3808 žrtava. Dovoljno je reći "nekoliko hiljada". Nekoliko hiljada staraca, žena, dece, beba...

Izgovor mađarskih vlasti bio je da su se na jugu Bačke zapazile partizanske grupe. To je verovatno tačno. Ali isto tako tačno je da se pod izgovorom da se vrši racija i traže neprijavljene osobe ubijalo iz pušaka, mitraljeza, sekirama, noževima, da su neke ljude odmah, bez ispitivanja masakrirali na ulicama, a neke druge odvlačili pred nekakvu komisiju koja ih je slala u smrt. I da se posle pljačkalo. Za razliku od nevinih Srba, Jevreja i Roma i ponekog Mađara, koji nije stigao da se na vreme legitimiše, koliko ja znam, nijedan ilegalac, pripadnik KP ili Skojevac, nije uhapšen, jer su na vreme bili obavešteni o opasnosti i uspeli da se sklone.

Vest o masakru u Novom Sadu se brzo proširila u Mađarskoj. Narodni poslanik Endre Bajči-Žilinski napisao je pismo šefu države, Miklošu Hortiju, da je takvim pogromom ukaljana čast mađarske nacije. I zaista, usred rata u fašističkoj Mađarskoj povedena je vojna istraga. Valjda su na vrhu pomislili da se preteralo. Decembra meseca 1943. izrečena je presuda, dvanaestorica oficira, osuđeni su na zatvorske kazne. Tako i kapetan Šandor Kepiro na deset godina robije.

Zbog nepoverenja u Hortija, koji je gajio nadu da Mađarska može da sklopi poseban mir sa savezničkim snagama, nemačka vojska predvođena esesovskim jedinicama izvršila je puč u Mađarskoj i vlast predala političarima koji su bili po volji Berlinu. Hortija nisu odmah formalno smenili, to su učinili kasnije.

Meni je u austrijskom banjskom mestu Altauze (Altausee) bivši esesovski potpukovnik Vilhelm Hetl (Wilhelm Höttl), koga sam posetio uz posredovanje jednog tamošnjeg ugostitelja, a koji nije tačno znao ko sam, ispričao da je on sastavio tim u kome je bio i jedan jugoslovenski Albanac, koji se kod Hortija pojavio kao da je izaslanik Titovih partizana, i da je Horti zaista tražio pregovore, što je za Nemačku bio dokaz da mu se više ne može verovati. Ali to je opet treća priča, ovde sam samo hteo da potvrdim da je Horti stvarno sanjao o separatnom miru.

PRAVNIKBANKARŽANDAR: Sve je to danas ponovo aktuelno zbog procesa koji je u Budimpešti počeo protiv žandarmerijskog kapetana Šandora Kepiroa, jednog od komandanata ubica u Novom Sadu. On ima 97 godina, verovatno je reč o poslednjem suđenju zločincu iz Drugog svetskog rata, jer su ostali umrli, mnogi prirodnom smrću, kao zloglasni Jozef Mengele, koji se utopio blaženo se kupajući u toplom moru.

Razvojni put Šandora Kepira nije ukazivao da će postati organizator masovnog ubistva. Rođen 1914. godine, već je 1937. završio pravne nauke i doktorirao na Univerzitetu u Segedinu. To mu nije bilo dovoljno, pa se upisuje na poseban kurs Trgovačke akademije u Budimpešti da bi ga sa tako odličnim obrazovanjem primili u "Mađarsku opštu kreditnu banku". Ona je bila i još danas jeste veoma ugledna finansijska ustanova, osnovana je 1839. godine i održala se kroz sva teška vremena – mađarsku revoluciju 1848. godine, finansijske krize i inflacije, sve režime. Kažu da je u tome uspela, jer je iza nje stajala i uvek joj omogućavala međunarodne veze grupa "Rotšild". Ali naš mlad pravnik, koji raspolaže i potvrđenim znanjem iz ekonomije, ne pokušava da karijeru izgradi na polju bankarstva, nego se ubrzo prijavljuje i februara 1939. godine biva primljen u dvogodišnju oficirsku školu mađarske žandarmerije.

Kepiro u svojoj kratkoj biografiji napisanoj 2007. godine ne poriče da je bio na licu mesta zločina, već kratko beleži: "Maja 1941. postajem poručnik, tog decembra me premeštaju u žandarmerijsku školu u gradu Mako za oficira-nastavnika. Januara 21-23. 1942. učestvovao sam u raciji u Novom Sadu. 1. avgusta 1943. gospodin regent Mikloš Horti me proizveo u čin kapetana..."

Za mene je u ovom slučaju suština da nije reč o neobrazovanoj budali koja je ubijala po naređenju, nego očigledno ambicioznom čoveku, koji sa ubeđenjem služi jednom naopakom idealu. Na takve likove nailazimo i među esesovskim oficirima u Nemačkoj i Austriji. Nimalo me ne iznenađuje što uspeva da izbegne ratno zarobljeništvo, pobegne u Argentinu, tamo izgradi karijeru u tekstilnoj industriji, 1950. se ženi, kćerka mu je danas šef personala u nekoj američkoj firmi, sin zubar u Buenos Ajresu. Verovatno ubeđen da je sve zaboravljeno, da je ipak bio samo maleni šraf u ogromnoj fabrici smrti, 1996. se sa svojim mađarskim pasošem i pravim imenom i prezimenom vraća u domovinu, kako lično piše: "...da bi moja deca imala gde da se smeste ako požele da dođu kući."

Optužbu podignutu još za vreme Hortijevog režima odbija kao neosnovanu, pre svega zbog toga što navodno vojni sud nije ni trebalo da sudi žandarima, koji su bili pod drugačijom komandom i jurisdikcijom, osim toga da optužnica nije bila pojedinačna, nego "kolektivna", uostalom, on je "samo vršio svoju dužnost", a ne samo da nije lično ubijao, nego, naprotiv, ponekog čak i spasavao. Kako sam kaže, oterao je žandarmerijsku patrolu koja je nameravala da odvede na "Štrand" porodicu Tanurdžić, koja je bila vlasnik hotela "Reks". Ja mu verujem u tom jednom slučaju, Tanurdžići su bili jedna od najbogatijih porodica u Vojvodini, pa verovatno nije morao da ih opljačka, nego je neki zlatnik dobio u znak zahvalnosti...

Meni je naročito zanimljiva sledeća Kepirova rečenica: "Deset godina sam ovde živeo mirno, niko mi nije smetao, ali su nedavno u sinagogi, koja se nalazi preko puta mog stana, odlučili kako da me optuže. Svetska štampa ispunjena je najnezamislivijim lažima i podlim klevetama, koje nemaju nikakvu podlogu..." Znači, po sopstvenom doživljavanju čovek je žrtva međunarodnog jevrejskog lobija. Na osnovu toga je Kepiro tužio za klevetu Efraima Zurofa, koji ga je otkrio.

DESNIJI I BOLJI: Sledeće pitanje je zašto je taj starac, kome preti doživotna robija, toliko samouveren? On verovatno misli da su u današnjoj Mađarskoj dovoljno jake snage koje će ga podržati. Da je bar donekle u pravu dokazuje da pred sudnicom neke grupe demonstriraju u njegovu korist. Reč je o članovima ekstremno desne, nacionalističke partije Jobik ("Jobbik") (ta reč može da ima dva značenja "bolji" ili "desniji") Partija je osnovana 2003. godine i ima svoju "gardu" na sličan način kao što su esesovci bili garda Hitlerove Nacionalsocijalističke radničke partije Nemačke NSDAP pre nego što je došao na vlast. Partija Jobik se zalaže za ukidanje ugovora iz Trianona posle Prvog svetskog rata, znači, uspostavljanje "svetostefanske" Mađarske, (koja uključuje, na primer, celu Hrvatsku i Vojvodinu), izrazito je antisemitska i antiromska. U parlamentu ima 47 od 386 mandata, odnosno 12,18 odsto.

Dvotrećinsku većinu u parlamentu – 263 mandata, 68,13 odsto – ima građanska, takođe desna partija "Fides", koja je već promenila mađarski ustav, pored ostalog time značajno suzila prava ustavnog suda i na osnovu toga ima ili u budućnosti može da ima veliki uticaj na sudstvo. Ubeđen sam da mađarske sudije razmišljaju i o sopstvenoj budućnosti. U tom kontekstu sam radoznao na ishod suđenja matorom, nagluvom, penzionisanom, žandarmerijskom oficiru. Takav na moj trinaesti rođendan svakako nije bio, ali to je bilo veoma davno.

Najtiražniji mađarski dnevni list "Narodna sloboda" (Népszabadság), koji se smatra bliskim socijalistima, u vezi Kepiroa i novosadske racije piše 9. maja dok zapisujem ove reči da u slučaju novosadske racije čak i nije reč o ratnom zločinu, nego o oridinarnom masovnom ubistvu.

Što se tiče samog Kepiroa, meni je lično svejedno da li će osramoćen umreti u svom stanu preko puta budimpeštanske sinagoge ili u zatvorskoj bolnici. Međutim, što se tiče odnosa naše, srpske, mađarske, ali i svetske javnosti prema ratnim zločincima, očekujem presudu sa izvesnim uzbuđenjem. Ona će biti važan signal iz zemlje koja je naš severni sused, a trenutno predsedava Evropskom unijom.

 

а данас, данас се у србији диве љотићу, осведоченом нацисти, срби славе симболе под којима су масовно побијени. политикин забавник објављује деци да је љотић позитивна историјска личност. на мирним грађанским протестима противници витлају заставама с мртвачким главама, самртно црним.

сваки пут, када прођем поред Солдатовићевог споменика жртвама Рације на Кеју ми се срце поцепа. то четворо људи, Породица,  отац, мајка, син и кћер, голи и избезумљени од страха и жалости, бисмо врло лако могли бити ми. нацизам се враћа. ® by srx

spomenik-porodica-racija-racije-zrtve-zrtvama-beogradski-kej-jpg_660x330.jpg 

 


Komentari (179)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bili Piton Bili Piton 17:35 20.01.2019

....

Ne po-no-vi-lo se.

Ali hoće, uslovi neumitno sazrevaju.

Carlos and Carmen Vidal just had a child
A lovely girl with a crooked smile
Now they gotta split 'cause the Bronx ain't fit
For a kid to grow up in
Let's find a place they say, somewhere far away
With no blacks, no Jews and no gays
There but for the grace of God go I
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:52 20.01.2019

Re: ....

Ne po-no-vi-lo se.

Ali hoće, uslovi neumitno sazrevaju


pazi kada ni ja nisam sto odsto siguran da neće. najtragičniji u Soldatovićevom spomeniku mi je prizor devojčice, koja u celom tom bescilju drži ručicu položenu na majčinom ramenu, kao da pokušava da je uteši - to i moja Nituška radi nekada, kada se posvađamo žena i ja, ili smo tužni što ja mora da palim u kapitalizam, ona dođe tako i zagrli nas nežno oboje. to me valjda najviše boli na skulpturi, jer me podseti na način na koji ona grli. i oni, odlaze u smrt, i znaju da ništa ne mogu da izmene, i ti tu kao ćalac, treba da budeš čvrst, da uliješ dostojanstvo u patnji i izvesnoj smrti, a ne možeš. ostaje samo da budete skrhani, goli i bosi... i devojčica, najmanja među vama, koja vas grli sve da vas uteši.
softelectronics_e softelectronics_e 18:35 20.01.2019

Re: ....

Bili Piton
Ne po-no-vi-lo se.

Ali hoće, uslovi neumitno sazrevaju.
...

Zašto bi se ponovilo?!
Nije valjda da su nacisti u Madžarskoj toliko jaki - da ponovno dođu i ubijaju u Novom Sadu.
Ako i jesu - dočekaćemo ih dostojno - ovaj puta.
Bili Piton Bili Piton 18:45 20.01.2019

Re: ....

Srđan Fuchs


pazi kada ni ja nisam sto odsto siguran da neće


Znam, mislim da se razumemo bez mnogo priče.
kosta.babic kosta.babic 19:14 20.01.2019

Re: srki

to i moja Nituška radi nekada, kada se posvađamo žena i ja,

A što se svađaš sa ženom kad znaš da je to beskorisna rabota.
Sve ostalo se slažem sa tobom.
docsumann docsumann 19:42 20.01.2019

Re: ....

Bili Piton
Srđan Fuchs


pazi kada ni ja nisam sto odsto siguran da neće


Znam, mislim da se razumemo bez mnogo priče.


ne mož biti siguran, naročito kad vidiš kako se mehanizam zla ponovo pokreće.
koju će razmjeru dostići u ovom povampirenju (i) od nas zavisi
angie01 angie01 19:56 20.01.2019

Re: ....

docsumann
Bili Piton
Srđan Fuchs


pazi kada ni ja nisam sto odsto siguran da neće


Znam, mislim da se razumemo bez mnogo priče.


ne mož biti siguran, naročito kad vidiš kako se mehanizam zla ponovo pokreće.
koju će razmjeru dostići u ovom povampirenju (i) od nas zavisi



loader loader 09:11 21.01.2019

Re: ....

koju će razmjeru dostići u ovom povampirenju (i) od nas zavisi


Upravo tako. Naravno da zavisi. Od nas. Ili (i) od nas. Ta varijanta se ovde retko razmatra. Skoro isključivo se jadikuje nad posledicama.


G.Cross G.Cross 21:10 20.01.2019

Ripley

Ja sam odrastao uz Politikin Zabavnik.
Eto Oni kazu Ljotic je bio manje vise OK.
Tako valjda javlja B92.

Ej, Politikin Zabavnik , verovali ili ne.




Ljotic se brinuo o redu u Srbiji kaze moj Zabavnik.

Edit: sad videh da je tema elaborisana na drugom blogu cak I da je Docs postavio originalni clanak.


vrabac_onaj vrabac_onaj 21:21 20.01.2019

Re: Ripley

G.Cross

Ljotic se brinuo o redu u Srbiji kaze moj Zabavnik.


Biće da ne kaže, bar po onome što je Docs postavio kod Filipa.
Bili Piton Bili Piton 21:30 20.01.2019

Re: Ripley

Nisam čitao tekst u Zabavniku, ali ovi ljudi jesu i nije im se mnogo dopalo.

Jevrejska opština Beograd: konsternacija pisanjem zabavnika

BEOGRAD – Jevrejska opština Beograd danas je, u pismu glavnom i odgovornom uredniku „Politikinog zabavnika“ Zefirinu Grasiju, izrazila zaprepašćenje pisanjem o ljotićevcima u poslednjem broju tog nedeljnika i zatražila ispravku i izvinjenje.

„Zbunjeni smo i konsternirani tekstom ‘Dugo putovanje Henrika Lautnera’ autora Nemanje Baćkovića, pogotovo anfrileom ‘Ko su bili ljotićevci?’ u kome novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe Š dobrovoljaca“, ističe se u saopštenju.

Kako se podseća, Dimitrije Ljotić i njegov pokret „Zbor“ se nisu tek tako i slučajno, kako autor implicira, izjednačavali sa nacistima i fašistima.

Dimitrije Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbisćer Š-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta, a čija ideologija je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora.

„Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941“, dodaje se u pismu.

Jevrejska opština Beograd podseća da su nacisti finansirali Ljotićev „Zbor“ na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića – čak je i sam Herman Gering smatrao da je „Zbor“ idealan partner za nacističku partiju.

Podmladak „Zbora“, Beli orlovi, već su 1940. ispred Beogradskog univerziteta salutirali Hitleru i Musoliniju i uzvikivali ‘dole sa Jevrejima!'“, a mnogi od čelnika „Zbora“ su imali izraženo antisemitske stavove, npr. generalni sekretar Milorad Mojić koji je preveo Protokole sionskih mudraca na srpski jezik.

„Takvi ljudi su bili najbliži saradnici čoveka o čijem ste životu objavili ušećerenu verziju, a pogibiju njegovih kvislinških vojnika romantizovali na kraju samog teksta ‘Dugo putovanje Henrika Lautnera'“, napomunje se u pismu glavnom i odgovornom uredniku „Politikinog zabavnika“.

„Gospodine Grasi, Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista, a njegove ideje su ođeknule slično kao one koje je imao Gebels. Ni jedan ni drugi nisu bili ubice, ali su bili ubice za pisaćim stolom, ideolozi najgore mašine smrti u istoriji civilizacije. Apologetskim tekstom koji je objavio vaš nedeljnik vređate ne samo Jevreje u Srbiji, već sve građanke i građane ove zemlje čiji su preci dali svoje živote u borbi za oslobođenje, u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika“, ističe se u pismu i dodaje:

„I zato tražimo ispravku i izvinjenje. Tražimo da ne kontaminirate nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima. Tražimo u ime 16.000 vaših jevrejskih sugrađana koji zbog Ljotića i njemu sličnih više ne mogu da traže pravdu za sebe. Tražimo to u predvečerje dana sećanja na Holokaust, kao potomci koji se sećaju, kao Jevreji koji žive u Srbiji i vole Srbiju“.

(Tanjug)

LINK
G.Cross G.Cross 21:34 20.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj
G.Cross

Ljotic se brinuo o redu u Srbiji kaze moj Zabavnik.


Biće da ne kaže, bar po onome što je Docs postavio kod Filipa.


Pa eno postavio sam édit gore jer sam prvo procitao vest na B92 I ovaj blog.

Posle procitah docsov komentar sa originalnim clankom gde se kaze da su Oni hteli da uguse oruzani ustanak komunista da bi zastitili Srbiju.

Kome je lepo da ovo veruje nek mu je lepo.

Meni kao ljubitelju Zabavnika je interesantije zasto se ovo objavljuje u Zabavniku a ne recimo informeru.
vrabac_onaj vrabac_onaj 21:52 20.01.2019

Re: Ripley

Bili Piton
Nisam čitao tekst u Zabavniku, ali ovi ljudi jesu i nije im se mnogo dopalo.

Jevrejska opština Beograd: konsternacija pisanjem zabavnika

BEOGRAD – Jevrejska opština Beograd danas je, u pismu glavnom i odgovornom uredniku „Politikinog zabavnika“ Zefirinu Grasiju, izrazila zaprepašćenje pisanjem o ljotićevcima u poslednjem broju tog nedeljnika i zatražila ispravku i izvinjenje.

„Zbunjeni smo i konsternirani tekstom ‘Dugo putovanje Henrika Lautnera’ autora Nemanje Baćkovića, pogotovo anfrileom ‘Ko su bili ljotićevci?’ u kome novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe Š dobrovoljaca“, ističe se u saopštenju.


Aha, dakle ima još nešto sem tog antrfilea.
U pitanju je neki tekst koji se bavi Lautnerom aka Milošem Vojnovićem.
U tom slučaju mogu samo da kažem da sam ponosan što su neki moji rođaci učestvovali u likvidaciji tog tipa (Lautnera).

A i inače, mislim da bi se ti i ja u potpunosti složili oko toga ko je i šta je bio Ljotić.

Na trenutak sam pomislio da je ponovo u pitanju manipulacija, ne bi bilo prvi put.
vrabac_onaj vrabac_onaj 21:58 20.01.2019

Re: Ripley

G.Cross
r sam prvo procitao vest na B92 I ovaj blog.

Posle procitah docsov komentar sa originalnim clankom gde se kaze da su Oni hteli da uguse oruzani ustanak komunista da bi zastitili Srbiju.

Kome je lepo da ovo veruje nek mu je lepo.


Pa ne kaže se čak ni to.
No dobro, slažem se da je sam taj antrfile nedovoljno kritičan prema njihovoj ulozi u ratu (i ne samo ratu).
Međutim, meni to nije delovalo kao neka "afirmacija".
Bili Piton Bili Piton 22:02 20.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj

Na trenutak sam pomislio da je ponovo u pitanju manipulacija, ne bi bilo prvi put.


Meni je, priznaću, kroz glavu prošlo "16 000 Jevreja spasava Srbiju od sopstvene lude glave ili bar pokušava da je urazumi" dok sam linkovao tekst. Samo to mogu sigurno reći.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:20 20.01.2019

Re: Ripley

Međutim, meni to nije delovalo kao neka "afirmacija".


Pa i nije, objektivno nije afirmativno.

Problem je izgleda u tome što sve se što nije izrazito kritično smatra afirmativnim, a to previše liči na komunističku kategoriju "kolebljivci".

vrabac_onaj vrabac_onaj 23:23 20.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man
Međutim, meni to nije delovalo kao neka "afirmacija".


Pa i nije, objektivno nije afirmativno.

Problem je izgleda u tome što sve se što nije izrazito kritično smatra afirmativnim, a to previše liči na komunističku kategoriju "kolebljivci".


Како год, ово из саопштења Јеврејске општине стоји:

Gospodine Grasi, Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista, a njegove ideje su ođeknule...


Са све овом грешком кад је машина покушала да пребаци ћирилицу у латиницу (одјекнула -> ođeknula). Те идеје су "ођекнуле" тачније прђекнуле. Када год неко крене да ме плаши повампирењем истих склонији сам да се запитам коју и какву циглу хоће да ми прода него да га озбиљно саслушам.
То баш није добро, али јебига, пречесто вичу "ВУК".
(овде најмање мислим на Јеврејску општину и Јевреје у опште. Они се људи имају рашта трзати)
Bili Piton Bili Piton 23:47 20.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj


Са све овом грешком кад је машина покушала да пребаци ћирилицу у латиницу (одјекнула -> ođeknula). Те идеје су "ођекнуле" тачније прђекнуле. Када год неко крене да ме плаши повампирењем истих склонији сам да се запитам коју и какву циглу хоће да ми прода него да га озбиљно саслушам.



Pa jel reč o mašini ili o živom stvoru, ko prodaje ciglu a ko prebacuje iz pisma u pismo, ništa mi ovde nije jasno.

Iskopirao sam kako sam pronašao, toliko mogu da tvrdim, ima i link. Video sam to dj ali me mrzelo da ispravljam jer onda ne bi bilo "kako sam pronašao".
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:08 21.01.2019

Re: Ripley

Bili Piton
vrabac_onaj


Са све овом грешком кад је машина покушала да пребаци ћирилицу у латиницу (одјекнула -> ođeknula). Те идеје су "ођекнуле" тачније прђекнуле. Када год неко крене да ме плаши повампирењем истих склонији сам да се запитам коју и какву циглу хоће да ми прода него да га озбиљно саслушам.



Pa jel reč o mašini ili o živom stvoru, ko prodaje ciglu a ko prebacuje iz pisma u pismo, ništa mi ovde nije jasno.

Iskopirao sam kako sam pronašao, toliko mogu da tvrdim, ima i link. Video sam to dj ali me mrzelo da ispravljam jer onda ne bi bilo "kako sam pronašao".


Ама машина је погрешила, то није спорно, просто било ми згодно да се поиграм са тим ођекнуло/прђекнуло :)
Вероватно софтвер који је ово избацио има неку самокоригујућу фору да пребацује из dj у đ, чак кад боље размислим вероватно није пребацивао из ћирилице у латиницу већ се истриповао да је у питању неписмена латиница (то је оно кад људи пишу dj уместо đ).

Продавање "фашистичке цигле" је већ друга прича.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:11 21.01.2019

Re: Ripley

Када год неко крене да ме плаши повампирењем истих склонији сам да се запитам коју и какву циглу хоће да ми прода него да га озбиљно саслушам.
То баш није добро, али јебига, пречесто вичу "ВУК".


Da, to sa VUK, a i nastojanja da se sve meri kantarom lojalnosti i ne skretanju s puta.

Taj pristup neophodnosti neperstanog dokazivanja i proveravanja pravovernosti, traži da se uvek nagalsi i ono što velika većina ljudi podrazumeva, npr da je politika Dimitrija Ljotića i njegova istorijska uloga nesporno negativna.

I ako se to izričito ne naglasi postaješ sumnjiv, kolebljiv, a bogami ni epitet ljotičevac je moguć.

Uz to i ova ebena politička korektnost u svemi i svačemu, svodi slobodu na nulu.
Sve što bi da kažeš moraš triput da premeravaš da li drugovi slučajno to ne shvate pogrešno.

Kakva je sloboda ako neko iz prikrajka vreba da te uhvati za reč koju on može da protumači kako mu se ćefne, a onda onaj treba da se pravda da nije to mislio.

Uopšte ne čudi što se ovde bune LSV I NDNV.

Logična rekacija je, ma tumači kako hoćeš, zaboli me, tvoja tumačenja sigurno nisu razlog da sebi uskraćujem slobodu.
To makar dokle dok se tumačenja pravovernih i odanih članova ne budu dovoljna da se ide u aps zbog nih.
A bilo je takvih vremena.

Bili Piton Bili Piton 00:18 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man


Uz to i ova ebena politička korektnost u svemi i svačemu, svodi slobodu na nulu.
Sve što bi da kažeš moraš triput da premeravaš da li drugovi slučajno to ne shvate pogrešno.


Sve što je konkretna posledica toga je da te danas neko drugačije gleda kad ispričaš vic o pederima ili ciganima nego pre. Ako te malo čudnije gledaju i usiljenije se smeju, razmisli zašto je to tako.

Ostalo je sve stvar malo više truda i malo više pronalaženja prave forme - sve one fine stvari koje su ujedno i dosadne jer, uf, zahtevaju dodatan napor. Ne, lakše je tresnuti pa nek shvati kako ko hoće, ko ih jebe. Možda, ali to nije sloboda, to je beskrupuloznost.

Toliko o političkoj korektnosti, vrlo kvarljivoj robi i teško održivoj (i zbog toga pipavoj i skupoj ali i vrednoj) koja je zbog svega toga vrlo laka meta.
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:23 21.01.2019

Re: Ripley

Ako te malo čudnije gledaju i usiljenije se smeju, razmisli zašto je to tako.


Па гледам и ја њих чудно тј. као будале. Тако да смо на истом.
Bili Piton Bili Piton 00:28 21.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj
Ako te malo čudnije gledaju i usiljenije se smeju, razmisli zašto je to tako.


Па гледам и ја њих чудно тј. као будале. Тако да смо на истом.


A pričaš te viceve znači?

Nije moja stvar ali vredno je primetiti.
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:29 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man

Taj pristup neophodnosti neperstanog dokazivanja i proveravanja pravovernosti, traži da se uvek nagalsi i ono što velika većina ljudi podrazumeva, npr da je politika Dimitrija Ljotića i njegova istorijska uloga nesporno negativna.


Знаш како, овде се ипак ради о листу који је пре свега намењен млађим нараштајима, тако да и ја мислим да би у комуникацији са њима требало јасније истаћи Митину улогу у историји него што је урађено у том тексту. Свако друштво има неке своје вредности и труди се да их пренесе на нове нараштаје, није то карактеристика само комунистичких или неких других тоталитарних система који би на пример поменутом Мити били више по вољи.
Али да је афирмативан текст, јебига није.
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:34 21.01.2019

Re: Ripley

Bili Piton

A pričaš te viceve znači?

Nije moja stvar ali vredno je primetiti.


Наравно и то у присуству педера и Цигана. И сви се слатко смејемо.
Сад ће да ми опет прилепе оно отрцано како је сваки наци тврдио да је имао пријатеље Јевреје, али ја заиста у свом окружењу имам обе горе наведене групе и сасвим се лепо слажемо.
Чак ми друг педер кардиолог води рачуна о мом повишеном притиску.
Bili Piton Bili Piton 00:40 21.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj

Чак ми друг педер кардиолог води рачуна о мом повишеном притиску.


Pa jel mu kažeš "de si, pederu" kad udješ u ordinaciju? Čisto sumnjam da ste baš toliko bliski, to čak i oni medjusobno retko koriste, i tamo je već otrcano.

Ako ne, onda je ipak u redu. Valjda.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:44 21.01.2019

Re: Ripley


Ostalo je sve stvar malo više truda i malo više pronalaženja prave forme - sve one fine stvari koje su ujedno i dosadne jer, uf, zahtevaju dodatan napor.


Ok, i da se čovek potrudi, ali zbog čega?
Šta ko time dobija?
Pristajanje na ograničavaja sigurno jeste usklračivanje slobode, ali za to treba imati valjan razlog, a teško ga je definisati.

I koje kategorije su zabranjene za viceve osim predera i Cigana? Mujo i Haso, Piroćanci....
Sve to se može podvesti pod nekorektno, i šta bi ostalo?



Знаш како, овде се ипак ради о листу који је пре свега намењен млађим нараштајима, тако да и ја мислим да би у комуникацији са њима требало јасније истаћи Митину улогу у историји него што је урађено у том тексту. Свако друштво има неке своје вредности и труди се да их пренесе на нове нараштаје, није то карактеристика само комунистичких или неких других тоталитарних система који би на пример поменутом Мити били више по вољи.


To već da, a to se sasvim lako da opisati kao propust, umesto ovog bombastičnog i inkvizitorskog "veličaju Ljotića"
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:46 21.01.2019

Re: Ripley

Bili Piton
vrabac_onaj

Чак ми друг педер кардиолог води рачуна о мом повишеном притиску.


Pa jel mu kažeš "de si, pederu" kad udješ u ordinaciju? Čisto sumnjam da ste baš toliko bliski, to čak i oni medjusobno retko koriste, i tamo je već otrcano.

Ako ne, onda je ipak u redu. Valjda.


Наравно да не, ја људе углавном ословљавам по имену или евентуално надимку. Ако је званичније онда са господине/госпођо.
Не знам за тебе, али ја сам тако васпитан.
Bili Piton Bili Piton 00:54 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man



Ok, i da se čovek potrudi, ali zbog čega?
Šta ko time dobija?


Jedan osnovni kodeks ponašanja jednih prema drugima zbog kog sve funkcioniše na izvesnoj distanci, nikad do kraja, maaaaalkice impersonalno, ali funkcioniše. Postoje neke granice. U složenijim društvima to je sasvim prirodan proces i sve više prirodan refleks i meni se vrlo dopada što je tako, to mi odgovara. To je recimo jedan od razloga zbog kojih nikad, ponavljam nikad, ovde nisam imao nikakvih problema samo zato što sam Srbin. Ni jedared. Jednom od neke domaće lujke pre sto godina, posle se izvinjavala. Ni od koga drugog. Baš zbog te opšte male distance gde se znaju granice, osećam se ovde vrlo opušteno. Zato što su svi prema svima uvek vrlo učtivi i traže i od drugih da to budu jer je to jedini način. Bar je to tako bilo do sada, a ako se to menja, onda me to novo vreme mnogo manje interesuje.
mesan mesan 00:55 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man
Međutim, meni to nije delovalo kao neka "afirmacija".


Pa i nije, objektivno nije afirmativno.

Onda si naseo --- jer istina je da nigde ne piše bukvalno "Ljotić je bio melem za dušu" --- ali promiče ti da prećutati nešto krucijalno jeste laž --- a laž ovde znači laž u smeru ekskulpacije ili čak podrške ljotiću, tom jednostavnom i naivnom "nacionalisti" u čijoj su se blizini eto slučajno našli neki što su negativni prema Jevrejima (pročitaj takst ponovo).

Tekst još opisuje ljotićevce, koji su sa pećancem hteli da čiste srbiju od nepoželjnih ljudi, dakle opisuje ih sažeto kao "jedinice visokog morala zbog dobre edukacije", e to jeste obična svinjarija i sramota i ispiranje mozga deci.

Zamisli svoju decu u školi kako čitaju lekciju o Adolfu 1933-1945 koja u celosti samo opisuje kako je on bio vegetarijanac, i to iritantan i kontroverzan tip jer je svakoga ubeđivao u štetnost mesa.
To bi onda bio tačan članak (pretpostavimo da jeste bio dosadan vegetarijanac) koji nije afirmativan, po tvojoj proceni idealno štivo za školu, Zabavnik, očigledno bez namere da pere ili pripomogne jadnom pogrešno shvaćenom adolfu?

vrabac_onaj vrabac_onaj 01:03 21.01.2019

Re: Ripley

ali promiče ti da prećutati nešto krucijalno jeste laž


Није, али може да указује на свесни покушај манипулације.

Баш као и овај исказ:

dakle opisuje ih sažeto kao "jedinice visokog morala zbog dobre edukacije"


Оригинална реченица има сасвим други смисао, при томе чак и да се у њој величају Љотићевци, онда се ништа мање величају партизани.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:04 21.01.2019

Re: Ripley

Jedan osnovni kodeks ponašanja jednih prema drugima zbog kog sve funkcioniše na izvesnoj distanci, nikad do kraja, maaaaalkice impersonalno, ali funkcioniše. Postoje neke granice.


To se jednostavno zove pristojnost, i ona je sasvim dovoljna da sve dobro funkcioniše.
Ne doprinosi dorbom funkcioninju "propis" da se žena sudija mora zvati sutkinjom, ili da se prvo mora reći ja ne podržavam Ljotiča, da bi se reklo da je on, šta znam...bio pravnik, ili da se zabrani pričanje viceva o pederima.

Ne treba nikakva korektonost da bi se uzdržalo da se pred Nemcima pljuje Nemačka, ili pred Srbima Srbija, to i pristojnost sasvim lepo reguliše.
ali promiče ti da prećutati nešto krucijalno jeste laž,


Dakle mora se naglasiti kako bi se otklonila svaka sumnja, jer dok ne naglasiš sumnv si, a drugovi to prate :)
Bili Piton Bili Piton 01:14 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man


To se jednostavno zove pristojnost



Konkretno u dispanzeru gde idem da kontrolišem srce, stoji ogromna tabla u čekaonici koja je, skratiću maksimalno, our staff are entitled to work in a friendly and relaxed atmosphere. No physical or any other violence or anti-social behaviour will be tolerated, particularly on grounds of race, colour, creed, blablabla and you will be asked to leave and our services may be denied to you in the future. Da li bi ti to proglasio politički korektnom tablom, to jest tablom kojom se perpetuiše politička korektnost? Ja bih, i bio bih u pravu. To je politička korektnost, pravo na to da te niko ne vredja.
mesan mesan 01:15 21.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj
ali promiče ti da prećutati nešto krucijalno jeste laž


Није, али се може да указује на свесни покушај манипулације.

A ti nisi čuo za onu sitnicu na sudu, "the truth, the whole truth, and nothing but the truth"?



Баш као и овај исказ:

dakle opisuje ih sažeto kao "jedinice visokog morala zbog dobre edukacije"


Оригинална реченица има сасвим други смисао, при томе чак и да се у њој величају Љотићевци, онда се ништа мање величају партизани.

E sad se već praviš glup, taj paragraf teksta kaže da su jedinice napravljene da
- "uguše ustanak, spreče nemačke odmazde i sačuvaju koliko-toliko mir",
pa onda kaže da su bili
- "najveći neprijatelji partizana i četnika",
pa onda rečenica o visokom moralu.

Jasno kao dan --- čuvali mir, gušili ustanak, bili samouvereni jer su ispravno obrazovani --- a u realnosti nemački džukci i zverski zločinci.

Dakle ili nisi pažljivo pročitao a mene pljuješ da manipulišem, ili si nemoralni glupavi nacionalista koji bi da pegla đubre od teksta.
vrabac_onaj vrabac_onaj 01:20 21.01.2019

Re: Ripley

mesan


Dakle ili nisi pažljivo pročitao a mene pljuješ da manipulišem, ili si nemoralni glupavi nacionalista koji bi da pegla đubre od teksta.


Биће да сам ипак ово друго, неморални глупави националиста пошто сам пажљиво прочитао.
Нема друге.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:21 21.01.2019

Re: Ripley

Ponašanje u raznim institucijama je propisano na razne načine, ali to ne spada u kategoriju o kojoj ovde pričamo, a to je javni govor.
Nije isto ograničiti ponašanje u nekom dispanzeru i ograničiti slobodu govora nekom novinaru ili nama ovde na blogu.

Naravno, i u novinama i na blogu postoje granice, ali politička korektnst i moralnopolitička podobnost sužavaju te granice ispod minimuma neophodnog za pristojno ali slobodno izražavanje i ponašanje.
Bili Piton Bili Piton 01:27 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man
.
Nije isto ograničiti ponašanje u nekom dispanzeru i ograničiti slobodu govora nekom novinaru ili nama ovde na blogu.


Novinar ovde takodje ima svoj kodeks, neki drugi ali u osnovi isti taj, koji mora da poštuje jer se suprotno smatra nedozvoljivim. Čak i desničarski tabloidi dobro znaju gde im je granica posle koje to može da opali u suprotnom smeru, i to ozbiljno (recimo, da se list ugasi).
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:31 21.01.2019

Re: Ripley

Novinar ovde takodje ima svoj kodeks, neki drugi ali u osnovi isti taj, koji mora da poštuje jer se suprotno smatra nedozvoljivim. Čak i desničarski tabloidi dobro znaju gde im je granica posle koje to može da opali u suprotnom smeru, i to ozbiljno (recimo, da se list ugasi).


Nije to sporno, i tako i mora da bude, postavlja se samo pitanje gde su granice.
Samo mi se čini da je to što se zove politička korektnost, ili ovi novi "antifašisti" granice bespotrebno nedopustivo oštro postavljaju.
mesan mesan 01:37 21.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj
mesan


Dakle ili nisi pažljivo pročitao a mene pljuješ da manipulišem, ili si nemoralni glupavi nacionalista koji bi da pegla đubre od teksta.


Биће да сам ипак ово друго, неморални глупави националиста пошто сам пажљиво прочитао.
Нема друге.

Nisi pročitao pažljivo, jer bi me lagano demantovao citiranjem te rečenice, ili već čitavog paragrafa i svima nam ovde pokazao "sasvim drugi smisao".
No, patetika je već standardno oružje onih što pljunu bez argumenata pa ih boli kad dobiju nazad, kao i onih što se pale na nacionalizam (korelacija je možda slučajna).

E sad se izvini čarliju što si me nazvao manipulatorom (on je osetljiv na etiketiranje), pa daj neki argument što bi opovrgnulo epitete koje ti uzvratih (tu bi usledilo moje izvinjenje čarliju), ili priznaj da je tekst đubre za ekskulpaciju i normalizaciju ljotića i ispiranje mozga deci, pa možemo na pivo (svako na svoje, ili zajedno)
Bili Piton Bili Piton 01:41 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man
gde su granice.



no physical or verbal abuse or anti social behaviour will be tolerated. To su granice.

To važi za čekaonicu u dispanzeru, za televizijsku stanicu, medije, za svaki aspekt ljudskog radnog i privatnog dana. Postoje tela kojima kao pojedinac možeš da se obratiš sa žalbom bilo kakve vrste, kao pojedinac ili kao grupa gradjana, ako misliš da je neko prema tebi bio na bilo koji način violent ili offensive, physically or mentally, on grounds such and such, gde će te vrlo pažljivo saslušati i vrlo pažljivo ispitati stvar. Tako to funkcioniše kad su, u principu, institucije jake.
vrabac_onaj vrabac_onaj 01:41 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man

Samo mi se čini da je to što se zove politička korektnost, ili ovi novi "antifašisti" granice bespotrebno nedopustivo oštro postavljaju.


И само штету праве, јер кад једном заиста дође вук...

Мислим, да будем искрен, да ми је ћерка дошла са забавником у рукама (а понекад га купимо) и да сам налетео на овај чланак и сам бих се изнервирао.
vrabac_onaj vrabac_onaj 01:51 21.01.2019

Re: Ripley

mesan
vrabac_onaj
mesan


Dakle ili nisi pažljivo pročitao a mene pljuješ da manipulišem, ili si nemoralni glupavi nacionalista koji bi da pegla đubre od teksta.


Биће да сам ипак ово друго, неморални глупави националиста пошто сам пажљиво прочитао.
Нема друге.

Nisi pročitao pažljivo, jer bi me lagano demantovao citiranjem te rečenice, ili već čitavog paragrafa i svima nam ovde pokazao "sasvim drugi smisao".
No, patetika je već standardno oružje onih što pljunu bez argumenata pa ih boli kad dobiju nazad, kao i onih što se pale na nacionalizam (korelacija je možda slučajna).

E sad se izvini čarliju što si me nazvao manipulatorom (on je osetljiv na etiketiranje), pa daj neki argument što bi opovrgnulo epitete koje ti uzvratih (tu bi usledilo moje izvinjenje čarliju), ili priznaj da je tekst đubre za ekskulpaciju i normalizaciju ljotića i ispiranje mozga deci, pa možemo na pivo (svako na svoje, ili zajedno)


Па нема потребе да цитирам тј мрзи ме да прекуцавам пошто је слика па не могу да копирам, свако може да прочита текст код Филипа.
Просто манипулишеш.
Тај параграф је вероватно најнеспорнији у целом тексту, нема му се шта замерити. Узгред, када се каже да јединице имају висок морал углавном се мисли на борбени морал без икаквог улажења у систем вредности. Ако је то можда спорно па да разјаснимио, све остало је чиста фактографија.
softelectronics_e softelectronics_e 05:07 21.01.2019

Re: Ripley

mesan
vrabac_onaj
mesan


Dakle ili nisi pažljivo pročitao a mene pljuješ da manipulišem, ili si nemoralni glupavi nacionalista koji bi da pegla đubre od teksta.


Биће да сам ипак ово друго, неморални глупави националиста пошто сам пажљиво прочитао.
Нема друге.

Nisi pročitao pažljivo, jer bi me lagano demantovao citiranjem te rečenice, ili već čitavog paragrafa i svima nam ovde pokazao "sasvim drugi smisao".
No, patetika je već standardno oružje onih što pljunu bez argumenata pa ih boli kad dobiju nazad, kao i onih što se pale na nacionalizam (korelacija je možda slučajna).

E sad se izvini čarliju što si me nazvao manipulatorom (on je osetljiv na etiketiranje), pa daj neki argument što bi opovrgnulo epitete koje ti uzvratih (tu bi usledilo moje izvinjenje čarliju), ili priznaj da je tekst đubre za ekskulpaciju i normalizaciju ljotića i ispiranje mozga deci, pa možemo na pivo (svako na svoje, ili zajedno)

Ne moram ja da budem zaprška u svakoj čorbi.
softelectronics_e softelectronics_e 05:10 21.01.2019

Re: Ripley

Bili Piton
hoochie coochie man
gde su granice.



no physical or verbal abuse or anti social behaviour will be tolerated. To su granice.

To važi za čekaonicu u dispanzeru, za televizijsku stanicu, medije, za svaki aspekt ljudskog radnog i privatnog dana. Postoje tela kojima kao pojedinac možeš da se obratiš sa žalbom bilo kakve vrste, kao pojedinac ili kao grupa gradjana, ako misliš da je neko prema tebi bio na bilo koji način violent ili offensive, physically or mentally, on grounds such and such, gde će te vrlo pažljivo saslušati i vrlo pažljivo ispitati stvar. Tako to funkcioniše kad su, u principu, institucije jake.

Pa kako to da si ti, koji se krećeš u takvom envajermentu, tako malo od tog 'socijalno prihvatljivog ponašanja' prihvatio ... da ja moram da te podsećam na red?!
softelectronics_e softelectronics_e 05:12 21.01.2019

Re: Ripley

vrabac_onaj
hoochie coochie man

Samo mi se čini da je to što se zove politička korektnost, ili ovi novi "antifašisti" granice bespotrebno nedopustivo oštro postavljaju.


И само штету праве, јер кад једном заиста дође вук...

Мислим, да будем искрен, да ми је ћерка дошла са забавником у рукама
(а понекад га купимо) и да сам налетео на овај чланак и сам бих се изнервирао.

Tako je!
Sve što o tome mogu da kažem je - da tome nije mesto u Zabavniku.
Jer - kako bi to rekao pesnik ... decu im neću oprostiti.

Previše su drugovi 'silovali' decu mojih generacija ...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:55 21.01.2019

Re: Ripley

Moj deda je bio u Kosmajskom odredu - kao oficir, podvlačim kao oficir a ne kao komesar KPJ. Operacije je vodio u gročanskom okrugu, smederevskom srezu. Između ostalih operativnih odgovornosti, po nalogu KPJ je vodio i Mrežu sakrivanja Jevreja. Mrežu je raskrinkala ljotićevska fukara, po nalogu Nedićeve policije. Oko 80 srpskih građana je palo, što u Banjicu što u Semlin. Nisu svi bili Mojsijeve vere, niti komunisti. Bilo je i Srba pravoslavnih hrišćana i monarhista, koji se nisu slagali sa političkom, ali jesu su sa antifašističkom i borbenom idejom mog dede.

PS. Huči, nisi ti meni sumnjiv, nego si inficiran zlokobnim idejama, što ja vidim kao posledicu tvog egzistencijalnog razočaranja u demokratiju. Bio si naš Igrač, sada prelaziš polako na Drugu Stranu, prvo duhom, a onda i ideološki i psihom, naposletku.



loader loader 10:08 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man
Када год неко крене да ме плаши повампирењем истих склонији сам да се запитам коју и какву циглу хоће да ми прода него да га озбиљно саслушам.
То баш није добро, али јебига, пречесто вичу "ВУК".


Da, to sa VUK, a i nastojanja da se sve meri kantarom lojalnosti i ne skretanju s puta.

Taj pristup neophodnosti neperstanog dokazivanja i proveravanja pravovernosti, traži da se uvek nagalsi i ono što velika većina ljudi podrazumeva, npr da je politika Dimitrija Ljotića i njegova istorijska uloga nesporno negativna.

I ako se to izričito ne naglasi postaješ sumnjiv, kolebljiv, a bogami ni epitet ljotičevac je moguć.

Uz to i ova ebena politička korektnost u svemi i svačemu, svodi slobodu na nulu.
Sve što bi da kažeš moraš triput da premeravaš da li drugovi slučajno to ne shvate pogrešno.

Kakva je sloboda ako neko iz prikrajka vreba da te uhvati za reč koju on može da protumači kako mu se ćefne, a onda onaj treba da se pravda da nije to mislio.

Uopšte ne čudi što se ovde bune LSV I NDNV.

Logična rekacija je, ma tumači kako hoćeš, zaboli me, tvoja tumačenja sigurno nisu razlog da sebi uskraćujem slobodu.
To makar dokle dok se tumačenja pravovernih i odanih članova ne budu dovoljna da se ide u aps zbog nih.
A bilo je takvih vremena.




Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:30 21.01.2019

Re: Ripley

Шта је за thumb up, sympathy for the Nazi politician?

Bili Piton Bili Piton 10:51 21.01.2019

Re: Ripley

softelectronics_e

Pa kako to da si ti, koji se krećeš u takvom envajermentu, tako malo od tog 'socijalno prihvatljivog ponašanja' prihvatio ... da ja moram da te podsećam na red?!


Drugi dan zaredom ću te zamoliti da me se okaneš, ali to je izgleda kao da moliš kravu da ne prdi.
softelectronics_e softelectronics_e 14:38 21.01.2019

Re: Ripley

Bili Piton
softelectronics_e

Pa kako to da si ti, koji se krećeš u takvom envajermentu, tako malo od tog 'socijalno prihvatljivog ponašanja' prihvatio ... da ja moram da te podsećam na red?!


Drugi dan zaredom ću te zamoliti da me se okaneš, ali to je izgleda kao da moliš kravu da ne prdi.

Prihvatio molbu - ne samo zbog toga što si me uporedio sa prdljivom kravom.

Naravno - ne znam da li ima potrebe da od tebe (za to) zahtevam izvinjenje.
Kako hoćeš - do tebe je.
Ja sam, da ponovim, tvoju molbu uvažio.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:53 21.01.2019

Re: Ripley

što ja vidim kao posledicu tvog egzistencijalnog razočaranja u demokratiju


Ne, Srki, upravo suprotno.

Moguće je da jesam očekivao više od rušenja komunizma, moguće je da sam demokratiju previše vezao sa slobodom, izgleda da to i nisu baš toliko povezane stvari.
Ali
Ako sam godinama, decenijama, čekao da dođe taj trenutak kad svako može da kaže ono što misli, a da mu neki komiteti ne vagaju reči i ne poglašavaju ga za ovo ili ono, pa kad se onda konačno srušilo to što je ljudima uskraćivalo slobodu, valja je normalno da ako se opet pojavi neki komitet, a evo ga pojavljuje se, i propisuje šta se sme a šta ne sme, i na njega isto reagujem kao i na one pre njega.

Ili smatraš da je normalno da osuđujem ono što se zove verbalni delikt, a da podržavam to isto ali samo sa drugim imenom?

Bili Piton Bili Piton 18:47 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man

Ako sam godinama, decenijama, čekao da dođe taj trenutak kad svako može da kaže ono što misli, a da mu neki komiteti ne vagaju reči i ne poglašavaju ga za ovo ili ono, pa kad se onda konačno srušilo to što je ljudima uskraćivalo slobodu, valja je normalno da ako se opet pojavi neki komitet, a evo ga pojavljuje se, i propisuje šta se sme a šta ne sme, i na njega isto reagujem kao i na one pre njega.

Ili smatraš da je normalno da osuđujem ono što se zove verbalni delikt, a da podržavam to isto ali samo sa drugim imenom?



Pa i sad možeš da kažeš šta misliš. Vidimo da čak ima ljudi koji kažu da misle da Zemlja nije okrugla i niko im to ne brani, samo ih smatraju ludima. Možeš i da kažeš da su vakcine maslo i produkt zavere ove ili one ali će te smatrati ne samo ludim nego i opasnim i neprestano će te pobijati a, vrlo verovatno, oduzeti ti i mogućnost da se oglašavaš šireći dezinformacije ako si naročito uporan. Promenio se svet od Tita naovamo, ako ništa drugo sad ima internet i svako može da se oglasi manje više bez restrikcija i kaže šta god hoće, poštujući neka okvirna pravila.

Nemamo danas komitete možda, ali imati regulatorna tela koja su jaka i nezavisna (a da bi takva bila potrebna im je reputacija, ne možeš tek tako da sa ulice pokupiš Peru, Miku i pop Lazu i staviš ih u regulatorno telo) je ne samo poželjno nego i neophodno, da bi se ta okvirna pravila poštovala. Svaka zemlja ima takva regulatorna tela (čak i Kina, samo što je tamošnja osobenost da ti ugase internet ili neke njegove delove po svom nahodjenju, tako oni regulišu). Normalne zemlje, medjutim, reputaciju svojih regulatornih tela i institucija grade i neguju decenijama i vekovima. Mi jedva da imamo išta slično, jer da je suprotno, ne bi na primer bilo Pinka i Informera u ovom obliku pod nebeskom kapom, jer bi se utvrdilo da pravila ponašanja (Code of Practice) krše više puta svakog bogovetnog dana. Dakle neka kontrola, neki nadzor, neki okvir kojim se propisuje prihvatljivost nečijeg govora mora da postoji da bi se eliminisale očite devijacije tog tipa, a ako zauzvrat i ti moraš da se odrekneš jednog delića svoje percipirane slobode (u smislu da ćeš birati reči kad govoriš šta misliš, još uvek s mogućnošću da kažeš sve što hoćeš ako pronadješ pravu formu za to) - pa onda je to vrlo mala žrtva.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:54 21.01.2019

Re: Ripley

Pa i sad možeš da kažeš šta misliš.

Da, još uvek, ali sasvim je moguće, očekivano čak, da se neko javi sa "diskriminacija!" a diskriminacija je ili zabranjena ili makar vrlo vrlo nepoželjna star.

A šta je diskriminacija odlučuje neko tamo, neki komitet, manje vidan ali očigledno posojeći.
Pa diskriminacija može da bude i Ciganin i crnac, advokat umesto advokatica..... i šta kome padne na pamet.
A onda taj glas može da uzvikne i antisemita, i fašista i homofob...a i to je blizu kazne ili makar nepoželjno.

Nametnute su i dogme i spremljene odgovarajuće etikete.

Onda ostaje da se, ako se na to pristane, da se svaka reč meri, ne da se neko ne bi uvredio, jer najčećše se i nema namera da se neko uvredi, nego da se pripazi da se dogma ne povredi.

Uopšte nije nemoguća situacija da autentičnom Ciganinu uopšte ne smeta termin Ciganin, ali da se jave ti iz komiteta (a češće njihove žrtve) da tog Ciganina brane od ne zna ni on sam čega.

Stav o vakcinaciji, malo je komplikovanije ali, ne sme se zabranjivati niti osuđivati pravo da se iznese stav protiv vakcinacije, dok je sloboda da odlučuje o tome da svoje dete vakcinisati već upitnija.
Dakle, u redu je da se neko zalaže protiv, ali ako zakon nalaže obavezu onda mora da vakciniše svoje dete.

Stav o paradi....nenormano je one koji su stava da to ne treba da se organizuje proglašavati homofobima.. ili stav o Izraelu....i tako redom.

A taj celofan zvani politička korektnost sve to ružno upakuje u naizgled lepo pa se lakše guta.




Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:50 21.01.2019

Re: Ripley

Dakle neka kontrola, neki nadzor, neki okvir kojim se propisuje prihvatljivost nečijeg govora mora da postoji da bi se eliminisale očite devijacije tog tipa, a ako zauzvrat i ti moraš da se odrekneš jednog delića svoje percipirane slobode (u smislu da ćeš birati reči kad govoriš šta misliš, još uvek s mogućnošću da kažeš sve što hoćeš ako pronadješ pravu formu za to) - pa onda je to vrlo mala žrtva.


То је и нека врста интелигенције израза. Ево рецимо, једна од љотићевских доктрина - светосавски национализам (суштина тога је да се грађанству наметне један код понашања, "светосавски", базиран на мржњи према оним обрасцима који се у то не уклапају, јеврејски, атеистички, геј, ______ name certain behavioural code); а колико је то бизарно по себи, говори чињеница да је светосавски модел пар екселанс - јудејски. И са друге стране, Хучи, са своје стране, презире религијизам а диви се личности која је у сваком свом аспекту друштвене философије - религијски тоталитарна.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:52 21.01.2019

Re: Ripley

а диви се личности к


A kome se ja to divim?
freehand freehand 22:22 21.01.2019

Re: Ripley

tom jednostavnom i naivnom "nacionalisti"

Sa većinom ostalih stavova se slažem, a ovde valja imati na umu da je Ljotić bio jugoslovenski naconalista. Jugoslovenski nacista.
Bili Piton Bili Piton 23:53 21.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man


Uopšte nije nemoguća situacija da autentičnom Ciganinu uopšte ne smeta termin Ciganin, ali da se jave ti iz komiteta (a češće njihove žrtve) da tog Ciganina brane od ne zna ni on sam čega.


Zašto bi to samo za njega bilo uvredljivo? Niti je u krajnjoj liniji bitno, recimo da je meni to uvredljvo da slušam da iko ikoga zove ciganinom, pederom ili, ne znam, crnčugom bez obzira šta to njima (ne) značilo. Kapiraš li sad?

Ovde to otvoreno mogu da zahtevam jer mogu da se pozovem na pravila, na takva pravila hoću da mogu da se pozovem i u Srbiji jer tako funkcionišu normalne zemlje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:34 22.01.2019

Re: Ripley

Kapiraš li sad?


Kapiram.
To je ono kad se tebi nešto sviđa ili ne sviđa, pa bi to tvoje da nematneš celom svetu.
Nema ko šta da misli, sve je propisano.

Ili situacija, dvojica međusobno razgovaraju na način koji se tebi ne dopada, recimo jedan drugog oslovljava sa, gde si pederu, drugome to uopšte ne smeta, ali pošto tebi smeta, prilaziš im i kažeš da prestanu...jer, pravila.

Zamišljam njihovu reakciju ....razne su moguće.

Ovde to otvoreno mogu da zahtevam jer mogu da se pozovem na pravila,

Da da, što više pravila to više slobode (valjda)

Sve treba podvesti pod propise i pravila, od načina komunikacije među prijateljima, među članovima porodice, svud, a da bismo bili sigurni da se ta sjajna pravila uvek i svud poštuju treba obezbediti i kontrolu.
Svako da bude ozvučen, sve da se snima, kamere i u spavaće sobe, dnevne se podrazumevaju.

Pravila svakako moraju da odrede i šta o kome se sme, i ne samo šta se sme, nego i šta se o kome mora reći, i posledice da se odrede ako se to ne poštuje.

Bilo bi najbolje ako bi se precizno definisale rečenice koje se moraju izgovarati, da ne bi bilo improvizacije
Pa npr, svaka priča o Ljotiću mora početi rečenicom "On je bio ludak i monstrum" i da taj uvod bude obavezan.
O Putinu recimo "on je istočnjački despot" ..i tako za svakoga, da jednom uredimo ovo naše društvo, da se zna šta je šta i ko je ko, i da svi po tim pravilima postupaju.

Evo lepog primera kako to već efikasno funkcioniše, samo još da se formalizuje.
Ja nisam nigde rekao da je Ljotić divan i bajan, ali pošto nisam rekao ni da je monstrum, onda se zaključuje da mu se divim.
Normalno, jer to sleduje ako ne kaže ono što je obavezno da se kaže po tim vašim pravilima.

Fašizam je imao striktna pravila, kominuzam takođe, sad ponovo dolazi vreme sa striktnim pravilima.
Ah, da, ova pravila su ona prava, a komunisti i fašisti su bili u zabludi što su i oni verovali da su njihova pravila prava.

Ostavljam ja vama ta pravila, da ih se pridržavam srećom još uvek ne moram, da ih smatram štetnim i da to otovreno kažem srećom još uvek smem, a srećom da i ono prevaziđeno, vaspitanje i pristojnost, još uvek sasvim lepo radi posao.


Bili Piton Bili Piton 00:54 22.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man


Ostavljam ja vama ta pravila, da ih se pridržavam srećom još uvek ne moram, da ih smatram štetnim i da to otovreno kažem srećom još uvek smem, a srećom da i ono prevaziđeno, vaspitanje i pristojnost, još uvek sasvim lepo radi posao.




I to je sasvim ok kao mišljenje i stav koji ja lično potpuno uvažavam. U principu, sve se svodi na to u kakvom okruženju želiš da živiš. Meni ovaj sistem ne da mnogo više odgovara za život, nego je jedini u kom zaista mogu opušteno i spokojno da se osećam a to je jedino što je bitno, zar ne? I mislim da je to u praksi dokazan sistem koji daje dobre rezultate.
Atomski mrav Atomski mrav 00:55 22.01.2019

Re: Ripley

Huči, ti sa svojim prijateljima možeš da pričaš o Ljotiću, Ciganima, pederima , masonima, milijarderima i licimurima koliko hoćeš i šta hoćeš ali članak u Politikinom Zabavniku je drugi par gaća, nadam se da si svestan toga.
zemljanin zemljanin 00:58 22.01.2019

Re: Ripley

To je ono kad se tebi nešto sviđa ili ne sviđa, pa bi to tvoje da nematneš celom svetu.
Nema ko šta da misli, sve je propisano.

to je vrlo generalizovano ... neka pravila postoje i moraju da postoje ... pod jedan uvek licna odgovornost za izreceno ... ne mislim na verbalni delikt vec na odgovornost koju svako od nas treba i mora da ima ... ako upraznjavam slobodu govora koju ne bih voleo da drugi upraznjavaju a posbno deca onda sam neodgovoran ... cemu onda sloboda svakakvog govora? ... da ispunim licni poriv satisfakcije?

ako postoji recnik koji upraznjavam kada deca nisu tu i recnik koji vazi za njihovo prisustvo - sta to govori o meni?

a sa drustvenim mrezama gde svi imaju slobodu da proklamisu raznorazne stavove - sta ocekujemo od mladih? ... i cemu osuda nekih njihovih ponasanja ako ni mi sami nemamo meru? ...

protiv sam zabrana ali jesam za pravila, jer ljudi cesto nemaju meru u svojim slobodama izrazavanja ... ako ne moze milom onda ce silom
Bili Piton Bili Piton 01:12 22.01.2019

Re: Ripley

zemljanin


protiv sam zabrana ali jesam za pravila


Ovde, ja kad "zahtevam da se poštuju pravila" ja tražim da se poštuje već uspostavljen standard koji je negde prekršen.

E taj standard je ono oko čega može da se diskutuje. Huči pita - gde su granice - tamo gde ih napravimo kao društvo. Ja evo mašem odavde i samo kažem - this system works, a vi razmislite kako da ga praktično primenite u Srbiji ako procenite da vam odgovara.
zemljanin zemljanin 01:20 22.01.2019

Re: Ripley

Bili Piton
zemljanin


protiv sam zabrana ali jesam za pravila


Ovde, ja kad "zahtevam da se poštuju pravila" ja tražim da se poštuje već uspostavljen standard koji je negde prekršen.

E taj standard je ono oko čega može da se diskutuje. Huči pita - gde su granice - tamo gde ih napravimo kao društvo. Ja evo mašem odavde i samo kažem - this system works, a vi razmislite kako da ga praktično primenite u Srbiji ako procenite da vam odgovara.

ma to funkcionise i kod mene a pri tome blage veze nema sa demokratijama i sl. zapadnim vrednostima ... jednostavno, kultura je drugacija ...
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:40 22.01.2019

Re: Ripley

ali članak u Politikinom Zabavniku je drugi par gaća, nadam se da si svestan toga.


Ima i tu rigidnosti.
Tačno je da je osetljivije pisati u nekom javnom glasilu nego pričati u kafani, posebno ako je to namenjeno uglavnom klincima.

I naravno da jeste važno kome se obraća i da treba da postoji rečnik za decu i rečnk za ortake iz kraja (ovo na temu zemljaninovog o neodgovornosti i šta to govori omeni)

Ali taj članak se mogao kritikovati i na drugi način od onog kako su ga dočekali pojedini, a to je, glorifikuje se Ljotić.

Nije taj članak afirmativan za Ljotića, iako nije ni za hvalu.
E o tim finesama i toj slobodi govorim, o tome da su pravila previše isključiva, da tačno propisuju kako se mora, a to onda oduzima pravo da se misli svojom glavom.

A politička korektnost opasno teži isključivosti, to je najveći problem.
Nije sporno ako nekome odgovara ambijent o kome Bili priča, naravno da nije sporno i da se zalaže za to da se stvari zovu onako kako on misli da treba, ali je sporno ako se ne pristajanje na to zove fašizmom, homofobijom, rasizmom, i tim jakim rečima.

Jer niko ne želi da ga smatraju npr fašistom, pa dospeva u situaciju da ne sme da kaže ono što misli jer će ga neko proglasiti za to.
Npr ako se usudi da taj članak ne označi kao proljotičevski rizikuje da ga proglase nekim ko se divi Ljotiću, a on samo ima i iznosi stav o članku, ne o Ljotiću.

Huči pita - gde su granice

Te granice su mnogo uske, nema slobode, nema se prava na stav, i paradoksalno, nema se tolerancije prema drugom, iako uglavnom ljudi koji se zalažu za političku korektnost sebe vide kao žestoke borce za tolernaciju.
zemljanin zemljanin 01:51 22.01.2019

Re: Ripley

ti se ne brines sta ce ostali da misle o tvojim stavovima ... pises ono sta smatras da je korektno i ispravno ... i ne moramo da se uvek slazemo ali umes da budes i korektan i direktan ...

to sto neka osoba X, nema svoj stav ili se plasi da ga iznese govori o toj osobi a ne o slobodi izrazavanja ... moj recnik i sa decom i sa pajtosima je isti, teme su drugacije ... i to ne trazim od sagovornika ali trazim od sebe
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:46 22.01.2019

Re: Ripley

Nije taj članak afirmativan za Ljotića, iako nije ni za hvalu.


"Osuđivao je pogrome Jevreja", sama ta rečenica je infuriating da i ništa drugo ne piše. Pa, ljudi vojnici, čestiti, borili se srpstvo - Srbztvo tj. Onda upari to sa onim momcima sa ulica sa crnim zastavama. Drugo, da analiziramo duh u Crkvi, koju si prezreo iako tradiciji sklon Srbin - prezreo samog sebe, praktično, and still sinking. U totalitarno, brate, i hoćeš sada sve da povučeš sa sobom, a ne želiš ruku prijatelja, sunarodnika, što stoji oslonjen na čvrstom tlu i nudi ti ruku da se uhvatiš i izvučeš?!
Atomski mrav Atomski mrav 09:50 22.01.2019

Re: Ripley

Nije taj članak afirmativan za Ljotića, iako nije ni za hvalu.
E o tim finesama i toj slobodi govorim, o tome da su pravila previše isključiva, da tačno propisuju kako se mora, a to onda oduzima pravo da se misli svojom glavom.


Meni članak deluje kao pokušaj da se "ispod žita" deci predstave neke "alternativne činjenice" o Ljotiću. Da ispadne da je Ljotić bio neko ko nit' smrdi nit' miriše. To je prvi korak u procesu da od zločinca ispadne patriota kojeg su ubili komunisti. Za mene je to granica, da se ne dozvole malverzacije, relativizacije, infiltracije i tako to na tu temu pod plaštom borbe za slobodu govora i mišljenja.
Bili Piton Bili Piton 21:10 22.01.2019

Re: Ripley

Atomski mrav


Meni članak deluje kao pokušaj da se "ispod žita" deci predstave neke "alternativne činjenice" o Ljotiću. Da ispadne da je Ljotić bio neko ko nit' smrdi nit' miriše. To je prvi korak u procesu da od zločinca ispadne patriota kojeg su ubili komunisti. Za mene je to granica, da se ne dozvole malverzacije, relativizacije, infiltracije i tako to na tu temu pod plaštom borbe za slobodu govora i mišljenja.


Gaslighting from an early age...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:20 22.01.2019

Re: Ripley

To je prvi korak u procesu da od zločinca ispadne patriota kojeg su ubili komunisti.


Ma sve je to smišljeno samo da se komunisti ocrne :)

To što komunisti nisu ubili Ljotića, to nema veze.

Da, to je taj rad, mišljenje u paketima, šablonima, nema veze kako jeste bilo a kako nije bilo, važno je da se upakuje u šablon, najbolje politički korektan šablon.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:31 22.01.2019

Re: Ripley

Da, to je taj rad, mišljenje u paketima, šablonima, nema veze kako jeste bilo a kako nije bilo, važno je da se upakuje u šablon, najbolje politički korektan šablon.


aman, čoveče, da li ti je jasno da je čovek bio nacista i da je odgovoran za transfer skoro kompletne srpske jevrejske zajednice u logor Semlin? šta je tu toliko teško za percepirati. ostavimo se sada komunizam-šmomunizam budalaština. ovo patološko sumnjanje u najelementarnije i neosporne istorijske činjenice je zaista duboko zabrinjavajuće.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:35 22.01.2019

Re: Ripley

aman, čoveče, da li ti je jasno da je čovek bio nacista


Aman čoveče, umeš li ti da čitaš?

Gde sam napisao da nije bio nacista?
Napisao sam da ga nisu ubili komunisti.
Napisao da nisu jer nisu.

A sad ti opet paket o nacizmu, jevrejima....
Sme li se i o čemu drugom osim o Jevrejima i nacizmu?
E vidiš, ja smem i hoću, zato što me ti vaši šabloni ne zanimaju.
Bili Piton Bili Piton 21:43 22.01.2019

Re: Ripley

hoochie coochie man


Te granice su mnogo uske, nema slobode


Evo malo o slobodi, manje apstraktnoj


angie01 angie01 22:08 22.01.2019

Re: Ripley

Meni članak deluje kao pokušaj da se "ispod žita" deci predstave neke "alternativne činjenice" o Ljotiću.


u sledecem broju- obucite gebelsa....sta, niko nista nije napisao, al, ako moze Cicu, moze i gebija....deca da se igraju.

...zabavnik je ubijen, jednim jedinim potezom,...jer je bio nedodirljiv za ovakve prljavstine do sada.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:22 22.01.2019

Re: Ripley

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:48 23.01.2019

Re: Ripley

A taj celofan zvani politička korektnost sve to ružno upakuje u naizgled lepo pa se lakše guta.


i zato, prestanimo da se ponašamo sa poštovanjem prema demokratskom uređenju društva, i prihvatimo fašističke vrednosti, relativizaciju svega, budimo deprimirani, očajni, pasivno-agresivni, verujmo u mrak, crnilo, nihilizam, gradimo identitet na mržnji svega oko sebe jer... mi smo Srbi?

ps. nisam ukačio, zašto bi mene trebalo da je briga ko je, i gde, roknuo ljotića?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:43 23.01.2019

Re: Ripley

ps. nisam ukačio, zašto bi mene trebalo da je briga ko je, i gde, roknuo ljotića?


Ej, otključao si :)

Pa ne bi trebalo, tj ne bi moralo, samo mi je ono da je članak prvi korak ka optuživanju komunista ("patriota kojeg su ubili komunisti" ) skrenuo pažnju koliko su inercija, površnost i neuvažavanje činjenica uzeli maha.

Jer, kako neko može optužiti komunistre da su ubili Ljotića kad ga oni nisu ubili?
Jednostavna činjenica, nisu ga oni ubili, a tekst se tumaći kao korak ka optužbi, glupost.

I tu glupsot nisi napisao ti nego mrav, i ne znam otkud ti poriv da se braniš.
Ustvari znam, inercija, tvoja strana, ebeš činjenice, strana je važna.

No, nije prvi put, a ni poslednji, da činjenice stradaju zbog strane.

Šabloni pusti.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:57 23.01.2019

Re: Ripley

I tu glupsot nisi napisao ti nego mrav, i ne znam otkud ti poriv da se braniš.
Ustvari znam, inercija, tvoja strana, ebeš činjenice, strana je važna.


ne branim se, nego te napadam. a ne bih te napadao da me nije briga šta misliš, jer mislim da jesi kvalitetan čovek. ko god da ga je roknuo, da je živ i zdrav. možda su i SIS, ko to zna?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:04 23.01.2019

Re: Ripley

ko god da ga je roknuo, da je živ i zdrav. možda su i SIS, ko to zna?


Ma jok, srokao ga neki njegov vozač.
Smandrljali se sa nekog srušenog mosta, a vozač nosio dioprtiju -11!
Poluslep čovek.

Kako banalan kraj :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:08 23.01.2019

Re: Ripley

Moj čukundeda Andrejka je govorio dedi, kada je pokušao da ga odgovori od NOP-a, na dedino: "Ali, deda Andrejka, to su fašisti, budale, moramo ih zaustaviti silom";

"Ostavi se, sine Boro, budalama priroda udesi budalast kraj."

Andrejka bio nepismeni zemljoradnik, no srpsko srce. Fasovao je, ni kriv ni dužan, kao nevoljni jatak Srbima i Jevrejima ("zabludela deca" ), logor na Banjici. Brestovik - izuzetno opasna zona antifa-operacija - Nedić iz Grocke, Ljotić iz Smedereva.

Jesi video Huči, "Beogradski trio", Gorana Markovića? Malo o građanskoj, nekomunističkoj Srbiji, i o čestitim Srbima komunistima, sovjetskog profila, i o Drugu Leki, i njegovom generalu, zapovedniku kaznenih logora, generalu Jovu Kapičiću? Treba da pročitaš. O Britancima, Sovjetima, titoistima, kako ti kažeš, nije nikada ni crno ni belo, no jedno je sigurno - u Srbiji postoji čestito antifašističko nasleđe i valjano je držati ga se.
Atomski mrav Atomski mrav 23:24 23.01.2019

Re: Ripley

Ma jes', kako da ne - ko bi pristao da ga ćorav vozač vozi preko srušenog mosta? Ja tvrdim da su komunisti u to umešali svoje prste. Isto kao što je Krcun poginuo u novom službenom automobilu jer vozač nije znao da treba da uspori kada pada kiša.

Zašto sam napisao "patriota kojeg su ubili komunisti"? Zato što je to trend poslednjih godina, revizija istorije po kojoj su komnunisti krivi za sve loše što se dogodilo u prethodnom veku a svi Srbi koji su se borili protiv njih su bili patriote. Da se poslužim tvojim izrazom - pokušavaju da nam nametnu nove šablone.
Ovaj članak u Politikinom Zabavniku vidim kao deo tog trenda.
Atomski mrav Atomski mrav 23:26 23.01.2019

Re: Ripley

u sledecem broju- obucite gebelsa



freehand freehand 09:53 24.01.2019

Re: Ripley

Zašto sam napisao "patriota kojeg su ubili komunisti"? Zato što je to trend poslednjih godina, revizija istorije po kojoj su komnunisti krivi za sve loše što se dogodilo u prethodnom veku

Šta bi bilo loše u likvidaciji Ljotića?
To je čin za orden.
milisav68 milisav68 13:30 24.01.2019

Re: Ripley

Atomski mrav

Zato što je to trend poslednjih godina, revizija istorije po kojoj su komnunisti krivi za sve loše što se dogodilo u prethodnom veku a svi Srbi koji su se borili protiv njih su bili patriote.

Da su komunisti sudili kako treba, ne bi bilo prostora za reviziju,

Ovako ima prostora za manipulacije koliko hoćeš.
Atomski mrav Atomski mrav 13:57 24.01.2019

Re: Ripley

milisav68

Da su komunisti sudili kako treba, ne bi bilo prostora za reviziju,

Ovako ima prostora za manipulacije koliko hoćeš.


Slažem se. Novim nepravdama se ne mogu rešiti nepravde iz prošlosti.
freehand freehand 14:13 24.01.2019

Re: Ripley

Atomski mrav
milisav68

Da su komunisti sudili kako treba, ne bi bilo prostora za reviziju,

Ovako ima prostora za manipulacije koliko hoćeš.


Slažem se. Novim nepravdama se ne mogu rešiti nepravde iz prošlosti.

I suđenja bi trajala i danas, 95% zlikovaca šetalo bi slobodno a ovdašnji bi domaćini Tita optuživali kako je pravničkim smicalicama sačuvao hiljade i desetine hiljada ustaša od ruke pravde.
Posle takvih ratova i takvih zločina malo se manje gleda na te pravničke zavrzlame. I to u svim zemljama koje su doživele okupaciju i izdaju - i u Francuskoj, i u Holandiji, i u Italiji, i u Jugoslaviji.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:51 24.01.2019

Само би Друг Лека био константа

zilikaka zilikaka 21:21 20.01.2019

9

Izgovor mađarskih vlasti bio je da su se na jugu Bačke zapazile partizanske grupe. To je verovatno tačno.

... Za razliku od nevinih Srba, Jevreja i Roma i ponekog Mađara, koji nije stigao da se na vreme legitimiše, koliko ja znam, nijedan ilegalac, pripadnik KP ili Skojevac, nije uhapšen, jer su na vreme bili obavešteni o opasnosti i uspeli da se sklone.

E, sad sam pogledala, ovo je neverovatno tačno!
U pitanju je Šajkaški odred, a njegov komandant je stvarno izbegao opkoljavanje, raciju i sve ostalo jer je baš u to vreme "išao na sastanak sa Tozom Markovićem".
Vidiš, još jedna bitna kockica za koju nisam znala.
Hvala na informaciji.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:09 21.01.2019

Re: 9

Meni je malo zaparala uši ta imanentna optužba partizana, i to od diskutabilne mađarske novoistorijske škole, jer su i Skojevci mučki ubijeni nedugo zatim. Ono što je zanimljivije za istraživanje je kako su mađarski i švapski fašisti dolazili do tačnih adresa, spiskova i lokacija srpskog PO te uticajnih i uglednih građana Mojsijeve veroispovesti. E, tu ćemo, uveren sam, kao istraživači, naći i Nedićeve i Ljotićeve zločinčke prste. Nije ni čudo da AV-režim ne dopušta slobodan pristup dokumentaciji.
loader loader 10:26 21.01.2019

Re: 9

Nije ni čudo da AV-režim ne dopušta slobodan pristup dokumentaciji.


softelectronics_e softelectronics_e 14:42 21.01.2019

Re: 9

Srđan Fuchs
Meni je malo zaparala uši ta imanentna optužba partizana, i to od diskutabilne mađarske novoistorijske škole, jer su i Skojevci mučki ubijeni nedugo zatim. Ono što je zanimljivije za istraživanje je kako su mađarski i švapski fašisti dolazili do tačnih adresa, spiskova i lokacija srpskog PO te uticajnih i uglednih građana Mojsijeve veroispovesti. E, tu ćemo, uveren sam, kao istraživači, naći i Nedićeve i Ljotićeve zločinčke prste. Nije ni čudo da AV-režim ne dopušta slobodan pristup dokumentaciji.

Normalno ... no, potkazivači su, pored Srba, mogli da budu i građani ostalih nacija.
Ovo kada kažem, ni najmanje ne znači da Srbe aboliram odgovornosti.
milisav68 milisav68 20:03 21.01.2019

Re: 9

Srđan Fuchs
Ono što je zanimljivije za istraživanje je kako su mađarski i švapski fašisti dolazili do tačnih adresa, spiskova i lokacija srpskog PO te uticajnih i uglednih građana Mojsijeve veroispovesti. E, tu ćemo, uveren sam, kao istraživači, naći i Nedićeve i Ljotićeve zločinčke prste.

Ma imali su Nemci sve te informacije još pre rata - preko industrujalaca i kulturnih društva.

Nemačka obaveštajna služba u staroj Jugoslaviji.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:03 22.01.2019

Re: 9

Dobro, braćo Srbi, je l' vi mene za×ebavate? Pa što je Ljotić nego obaveštajna služba nacističke Nemačke? Ljotić častan čovek, i Nedić, i šta je to 80 hiljada srpskih građana palih zarad mira Srbije?

PS. Hvala na dokumentu. Bilo bi dobro kada bismo došli i do dokumentacije od pre 1945.
milisav68 milisav68 11:53 22.01.2019

Re: 9

Srđan Fuchs
Dobro, braćo Srbi, je l' vi mene za×ebavate? Pa što je Ljotić nego obaveštajna služba nacističke Nemačke? Ljotić častan čovek, i Nedić, i šta je to 80 hiljada srpskih građana palih zarad mira Srbije?

Ne tvrdim to, nego ispada da su Nemci slušali njih dvojicu, a ne da je bilo obrnuto.

Pre rata je ovde živelo preko 300.000* Nemaca i nešto više Mađara, plus ovi što su dolazili "poslom" i "kulturom", i mnogo je više verovano njima nego ovoj dvojici.

Oni jesu bili izdajnici, i odgovorni su za smrt mnogo ljudi, ali nemojmo da im tovarimo sve, a da aboliramo Nemce.

*Početkom rata Nedić i Ljotić su imali zajedno na raspolaganju oko 10.000 ljudi.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:36 22.01.2019

Re: 9

Oni jesu bili izdajnici, i odgovorni su za smrt mnogo ljudi, ali nemojmo da im tovarimo sve, a da aboliramo Nemce.

*Početkom rata Nedić i Ljotić su imali zajedno na raspolaganju oko 10.000 ljudi.


Niko ne abolira Nemce, ovde smo pričali o amnestiji Dimitrija Ljotića. Očito da je 10 000 zadojenih mržnjom bilo sasvim dovoljno da se zauvek izbriše 80 hiljada časnih, uglednih i nikome krivih ni dužnih srpskih građana.
milisav68 milisav68 19:46 22.01.2019

Re: 9

Srđan Fuchs
Niko ne abolira Nemce, ovde smo pričali o amnestiji Dimitrija Ljotića.

Ne, pričali smo odakle im informacije.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:58 22.01.2019

Re: 9

I, nije bio naci-instalacija? A ko je precizno odavao informacije, ne znamo iz dokumenata, pošto je većinu odnela Crvena Armija sa sobom. Drugo pitanje je đe je logika da današnja Rusija toleriše povampirenje naci-simbolike u Srbiji, zarad držanja negativnog sentimenta u Srbiji protiv Zapada.
freehand freehand 20:02 22.01.2019

Re: 9

Srđan Fuchs
I, nije bio naci-instalacija? A ko je precizno odavao informacije, ne znamo iz dokumenata, pošto je većinu odnela Crvena Armija sa sobom. Drugo pitanje je đe je logika da današnja Rusija toleriše povampirenje naci-simbolike u Srbiji, zarad držanja negativnog sentimenta u Srbiji protiv Zapada.

Kako to misliš da Rusija toleriše bilo šta u Srbiji?
Valjda si mislio na SAD u Ukrajini, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:02 22.01.2019

Re: 9

спин
freehand freehand 21:14 22.01.2019

Re: 9

Srđan Fuchs
спин

Čist. Ako misliš na svoj komentar.
Gde vidiš "naci-simboliku" u Srbiji?
milisav68 milisav68 21:34 22.01.2019

Re: 9

Srđan Fuchs
A ko je precizno odavao informacije, ne znamo iz dokumenata,

Ali ipak tvrdimo da su to Ljotićevci i Nedićevi.

Za početak pročitaj linkovani dokument.

Inače, srpska policija je sigurno imala određene podatke o komunistima, pa samim tim i o PO, samo to nije imalo veze sa fašizmom, već zato što su oni hteli nasilno da ruše vlast i pre rata (pa su iskoristili okupaciju da to sprovedu u delo).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana