Budućnost| Društvo| Gost autor| Planeta| Politika

Why do conservative Serbs dine at the Republican White House

Srđan Fuchs RSS / 15.09.2019. u 19:39
gedza.73

сви погледи су само ауторови @srx


....

Da stavimo tačku

Kaže moj otac kako su ‘Amerikanci’ promenili stranu.
Nisu oni, tata, mi smo promenili stranu.


Operacija Halijard ili kako se čudno piše istorijska revizija

 

Na par desetina kilometara od nemačkog garnizona zajedničkim snagama su Srbi, četnici i saveznički piloti oboreni od strane nemačke artiljerije prilikom završnih borbi oslobođenja sveta od nacizma izgradili aerodrom na koji su tokom avgusta 1944. sletali saveznički avioni, ukrcavali svoje saborce i odvodili ih na sigurno.

Jugoslovenska vojska u otadžbini pod rukovodstvom Draže Mihailovića je obezbeđivala, kako neki kažu, ‘najveću akciju spasavanja savezničkih pilota u II svetskom ratu iza neprijateljskih linija' tokom koje nije izgubljen ni jedan život.

Osim pripadnika JVuO veliki doprinos su dali srpski seljaci, stanovnici Pranjana i okolnih sela koji su, iako i sami osiromašeni, davanjem skloništa i deljenjem skromnih obroka sa oborenim pilotima aktivno učestvovali u izgradnji priručnog aerodroma.


”It was pretty amazing what these common people did to take care of people they didn’t even know but who had a common enemy against the Nazis,” said Brig. Gen. Randy Huston

Sa savezničke strane je jedan od učesnika bio agent Džordž Vojnović, agent OSS, obaveštajne organizacije od koje je nastala CIA.

Od sporednih ali vrlo bitnih činjenica po srpsko društvo, naknadnih ishoda, efekata i naše sudbine u poslednje tri decenije je bila izjava sa američke strane kako je kapitulacija Nemačke neminovna i da se pretpostavlja kako na tlu Srbije predstoji građanski rat.

'Independent.co.uk'
Yugoslavia was enemy territory but much of its Serbian regions remained under the control of the Yugoslav resistance leader Draza Mihailovich and his Chetnik forces. At great risk to the Serbians many airmen were found and sheltered from the Nazis. Also opposing the Nazis were the Communist Partisans under Josip Broz Tito, a Croat who had joined the fight after Germany invaded the Soviet Union in June 1941. Tito wanted to rule a Communist Yugoslavia after defeating the Nazis, but Mihailovich stood in the way.
After the war there was much blood-letting in Yugoslavia; Mihailovich was captured by Tito's forces and accused of collaboration with the Nazis, which he denied. He was executed in July 1946.
He was, however, posthumously, and secretly, awarded the Legion of Merit by President Truman in 1948, a belated recognition that he had, in fact, been a strong American ally.'
' The heroic acts of Operation Halyard were swept under the carpet for many years after World War II, when the communists took control of Serbia in 1945'

"Amerikanci i Srbi su stajali rame uz rame pišući stranicu istorije pre 75 godina, sa nama su danas i potomci nekih od spašenih pilota. Danas se ponosimo njihovim podvigom. Došao sam danas ovde kao što sam i svake godine dolazio, otkako živim u Srbiji, da izrazim zahvalnost i da kažem da SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda, niti hrabrost Srba iz Pranjana" - rekao je Skot obrativši se na srpskom jeziku okupljenima.

"Dobro došli na polje heroja, ovo je mesto gde su vaši preci u najvećoj operaciji spaseni. Ljudi oko vas su potomci hrabrih Srba koji su delili sve sa njima i pokazali prijateljstvo kao i umnogim drugim prilikama. Stajali smo zajedno kao, i u Prvom, tako i u Drugom svetskom ratu rame uz rame, kao što i danas se zajedno sluočavamo sa izazovima 21. veka"- rekao je on.

Eto tata ko je promenio stranu. Mi.
Mi smo odabrali da ne budemo američki i francuski saveznici nakon rata. Umesto demokratskog društva Srbima je bilo nametnuto sovjetsko diktatorsko, vrlo polarizovano, uređenje od strane jedne grupe ideološko antievropsko opredeljenih uz aktivnu podršku totalitarnog vođe SSSR.


The-Great-Escape-FLASH.jpg



Komentari (180)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:48 15.09.2019

...........

Nisu ovo četnici na slici, niko nema bradu, a i četnici su bili saradnici okupatora.
gedza.73 gedza.73 19:51 15.09.2019

Re: ...........

hcm
Nisu ovo četnici na slici, niko nema bradu, a i četnici su bili saradnici okupatora.


delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića", a potom su intonirane himne Srbije i SAD.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:56 15.09.2019

Re: ...........

Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića",


Svašta, ratno savezništvo SAD i Draže.
Nemaju oni pojma, Tita je rekao da su druga savezništva funkcionisala, ne ovo.
A Tita ne laže.
gedza.73 gedza.73 20:04 15.09.2019

Re: ...........

Nemaju oni pojma, Tita je rekao da su druga savezništva funkcionisala, ne ovo.
A Tita ne laže.

ne samo on. dramaturg, politički ideolog sveopšteg propadanja devedesetih, Ljubiša Ristić (čiji stavovi su vrlo često sa odobravanjem reciklirani na blogu) jedan od osnivača Jugoslovenske levice pored Mire Marković su Srbiju, poput njihovih roditelja, skrenuli van evropskih i demokratskih tokova ka uređenju jedne azijatske gubernije.

Srbija koja je od saveznice demokratskih zemalja u prvoj polovini XX veka završila taj vek kao neprijatelj tih istih zemalja braneći nepostojeću zemlju uz oslanjanje vojnih struktura iz Beograda na SSSR.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:22 15.09.2019

Re: ...........

Srbija koja je od saveznice demokratskih zemalja u prvoj polovini XX veka završila taj vek kao neprijatelj tih istih zemalja


To je naša nesreća, a druga je što ni dan danas mnogi toga nisu svesni.
Nema drugog objašnjenja do da je ta nesvesnost posledica enormne propagande kojoj su mnogi podlegli, i koji su nesposobni da se iz toga izvuku ni dandanas.

Opravdavanje tiranije, aposlutnog pogrešnog koloseka kojom se zemlja kretala, trivijalnostima poput, imalo se za Makarsku i fiću, spavalo se u parku i sličnim argumentima, je zapravo pokazivanje nerazumevanja šta je zapravo bitno, a bitno je kud vodi pruga, ne kakav je kupe u kom se sedi.
I prihvatljiv kupe može da odvede u ambis, kao što je tamo naizgled meka diktarura odvela Srbiju.

Nema dokaza, niti se može zaključiti šta bi se desilo da je Draža bio sposobniji vojskovođa ili političar nego što jeste bio, šta bi se desilo da je uspeo vojnički da uništi komunističku vojsku, ne zna se da li bi i tad Srbijom zavladao teror komunizma, možda i bi, ali neke stvari su ipak jasne: Dražina strana, njegova vojska, su značile zapad, demokratiju, intelekt, tradiciju, a komunisti i njihova vojska tiraniju, neslobodu, diktaturu, polusvet na vlasti....

To je naprosto tako, matematički dokazivo, a opet se iz nekog razloga (propaganda, nema druge) i dalje guslaju Titine gusle o nekom njegovom oslobađanju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:22 15.09.2019

Re: ...........

lakmus-test je antis. - jesu l' naši ili njini.

u post-četničkoj dijaspori ima divnih ljudi, a i ima i apsolutnih krelaca - nije sada crno-belo; zato što su četnaje onda su i cool. znači raznoliko je. a ima likova koji i otvoreno sarađuju sa neoustašama. kod njih znamo da nije samo anti-komunizam, već je i čisti pro-nacizam po sredi. a opet, ima i jedna rosie goodknight-stephenson unuka legendarnih Davida i Pauline Albale.

tako da - leptiriču šareniču, džido meni mova. Amer'ka je to, glomazan prostor različitih ideja.

maksa83 maksa83 20:31 15.09.2019

Re: ...........

On ladno svira roštilj četkicama.

Pa naravno da su najveći carevi ikad.



Edit: glas mu je isti kao kad sam ga prvi put čuo 1986, isti kao kad sam ga gledao u SKC-u 2004., isti i danas, neverovatan tip. Ali Weber grill kao doboš, ludilo...
gedza.73 gedza.73 20:56 15.09.2019

Re: ...........

post-četničkoj dijaspori

Četnička, i ne samo ona, dijaspora je bila usmerena ka Zapadu. I na tom Zapadu je bila prihvaćena.
Komunisti su bili usmereni ka moskovskoj Kominterni. od tamo su potekli.

to je to skretanje kod Alburkerkija. Najmanje ima veze sa ČP diskusijama već sa sistemom vrednosti. Demokratija protiv totalitarizma i jednoumlja.

Amer'ka je to, glomazan prostor različitih ideja.

u tom čuču grmi zec.
SSSR, kao blokovski antipod, je bio prostor samo jedne ideje.
Komunisti su lažiranom istorijom, uz pomoć sovjetskih jedinica, preuzeli vlast na nedemokratskim izborima i uveli srpski prostor u samo jednu ideju.

Zato devedesete.
gedza.73 gedza.73 20:59 15.09.2019

Re: ...........

To je naša nesreća, a druga je što ni dan danas mnogi toga nisu svesni.

Odslušao sam Ljubišu Ristića u jednoj emisiji.
Neverovatno je koliku podršku za svoje stavove on ima na blogu. Danas.

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:06 15.09.2019

Re: ...........

Najmanje ima veze sa ČP diskusijama već sa sistemom vrednosti.


To je srž svih rasprava.
Šta, koje vrednosti, je svaka od tih strana zastupala.
Kad se to shvati treba biti baš nastran pa podržavati oni koja je zastupala SSSR, petokraku, otimačinu generacijama sticane imovine, ukidanje demokratije...a ima ih mnogo koji baš to podržavaju dok pričaju o demokratiji sve u šesnaest.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:53 15.09.2019

Re: ...........

maksa83
On ladno svira roštilj četkicama.

Pa naravno da su najveći carevi ikad.



Edit: glas mu je isti kao kad sam ga prvi put čuo 1986, isti kao kad sam ga gledao u SKC-u 2004., isti i danas, neverovatan tip. Ali Weber grill kao doboš, ludilo...


E, blago tebi, ja ih nikad nisam video uživo. Ali jesam Piksize, pre nekoliko godina*, bejahu u Denveru, svirali samo Dulitl, i to je to, ne treba više.

A evo sad mi izmače Dilan, rasprodate karte u sekundi. Jedino mi preostaje da sednem na motocikl i otprašim u susednu Jebrasku iil Kanzas, ako me pusti žena, mada bi i ona mogla pozadi da sedi dok pičimo po ravnici. Ima i ona dozvolu za motor, ako se meni prispava...

*To je zapravo bilo pre skoro deset godina, sad kad se malo bolje prisjetim. Alavremeleti, a u međuvremenu i četnaje postadoše antifašisti i oslobodioci bez brade, a partizani izdajnici i isporučioci nas malih Rusa velikim Rusima, oćureći Sovjetima.




maksa83 maksa83 23:14 15.09.2019

Re: ...........

E, blago tebi, ja ih nikad nisam video uživo. Ali jesam Piksize, pre nekoliko godina*, bejahu u Denveru, svirali samo Dulitl, i to je to, ne treba više.

Ja ću Piksize dajbožezdravlja sad za 3 nedelje da vidim u Beču. Koncert je u Gasometru gde je i Klangfarbe, jedna od boljih prodavnica muzičkih instrumentata u krugu od puno puno puno kilometara, verovatno sve do Burgebraha gde je Thomann, najveći prodavac svega što pravi zvuk u Evropi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:19 16.09.2019

Re: ...........

maksa83
E, blago tebi, ja ih nikad nisam video uživo. Ali jesam Piksize, pre nekoliko godina*, bejahu u Denveru, svirali samo Dulitl, i to je to, ne treba više.

Ja ću Piksize dajbožezdravlja sad za 3 nedelje da vidim u Beču. Koncert je u Gasometru gde je i Klangfarbe, jedna od boljih prodavnica muzičkih instrumentata u krugu od puno puno puno kilometara, verovatno sve do Burgebraha gde je Thomann, najveći prodavac svega što pravi zvuk u Evropi.


Super, uživaj!

Bili su jako dobri uživo, a i publika ih je veoma obožavala na moje oči. Verovatno je iz svakog planinskog zaseoka i okolnih država mladež naše generacije potegla na koncert, isto su bile rasprodate karte, samo sam imao više sreće onomad, da se ulogujem na vreme. Dobro i Dilana sam odgledao u Redroksu pre isto tako desetak godina, ali mi žao što nisam sad opet, u malo intimnijoj atmosferi.
highshalfbooze highshalfbooze 07:36 16.09.2019

Re: ...........

Nisu ovo četnici na slici, niko nema bradu, a i četnici su bili saradnici okupatora.


Pa kako će u Čikago da idu neobrijani?
nikvet pn nikvet pn 08:47 16.09.2019

Re: ...........

hoochie coochie man
22:06 15.09.2019
Re: ...........
Najmanje ima veze sa ČP diskusijama već sa sistemom vrednosti.


To je srž svih rasprava.
Šta, koje vrednosti, je svaka od tih strana zastupala.
Kad se to shvati treba biti baš nastran pa podržavati oni koja je zastupala SSSR, petokraku, otimačinu generacijama sticane imovine, ukidanje demokratije...a ima ih mnogo koji baš to podržavaju dok pričaju o demokratiji sve u šesnaest.


Верујем да си се прејако изразио, нису они настрани, то су наши ближњи; рођаци, другови, комшије, пријатељи, колеге... И међу најтврђим комунистима било је заиста часних људи, немојмо генерализовати. Пре ће бити да су само подлегли општој пропаганди и ишли линијом мањег отпора; топла заблуда је увек моћна ствар.

Време није на њиховој страни, клатно се полако помера. Увиђају и они да не постоји бесплатан ручак, конобар долази пре или касније. Али људски је, није настрано сећати се оне дембелије; теже је суочити се са вредностима које негује паметнији део света.
macak.tosa031 macak.tosa031 09:55 16.09.2019

Re: ...........

srdjan.pajic
maksa83
On ladno svira roštilj četkicama.

Pa naravno da su najveći carevi ikad.



Edit: glas mu je isti kao kad sam ga prvi put čuo 1986, isti kao kad sam ga gledao u SKC-u 2004., isti i danas, neverovatan tip. Ali Weber grill kao doboš, ludilo...


E, blago tebi, ja ih nikad nisam video uživo. Ali jesam Piksize, pre nekoliko godina*, bejahu u Denveru, svirali samo Dulitl, i to je to, ne treba više.

A evo sad mi izmače Dilan, rasprodate karte u sekundi. Jedino mi preostaje da sednem na motocikl i otprašim u susednu Jebrasku iil Kanzas, ako me pusti žena, mada bi i ona mogla pozadi da sedi dok pičimo po ravnici. Ima i ona dozvolu za motor, ako se meni prispava...

*To je zapravo bilo pre skoro deset godina, sad kad se malo bolje prisjetim. Alavremeleti, a u međuvremenu i četnaje postadoše antifašisti i oslobodioci bez brade, a partizani izdajnici i isporučioci nas malih Rusa velikim Rusima, oćureći Sovjetima.





Da.
Jedan je Dilan!
gedza.73 gedza.73 10:22 16.09.2019

Re: ...........

maksa83, srdjan.pajic


'ovo je sad njihova muzika... a posle će da bude naša... pa sama odluči čija je lepša'

šta vas briga. za nedelju, dve možete s pesmom da dočekate Zaharovu i Medvedeva.
gedza.73 gedza.73 10:24 16.09.2019

Re: ...........

Време није на њиховој страни, клатно се полако помера. Увиђају и они да не постоји бесплатан ручак, конобар долази пре или касније.

saglasan.
maksa83 maksa83 10:36 16.09.2019

Re: ...........

šta vas briga. za nedelju, dve možete s pesmom da dočekate Zaharovu i Medvedeva.


To ovaj rusofilski putinoljubivi blok koji se loži na pravoslavne despotije, kako već to desničarska ekipa tradicionalno dočekuje okupatora sa zastavicama u ruci.

Mi ćemo u ilegalu, kao i prošli put kad je došao okupator.





P.S. A bogami će izgleda i rusofilski blok u ilegalu, evo šta javlja njihov zbornik:



P.P.S. Kaže "nije jedna od onih vesti, dakle OZBILJNO JE."
gedza.73 gedza.73 10:54 16.09.2019

Re: ...........

To ovaj rusofilski putinoljubivi blok koji se loži na pravoslavne despotije, kako već to desničarska ekipa tradicionalno dočekuje okupatora sa zastavicama u ruci.




možda si preskočio deo

delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića", a potom su intonirane himne Srbije i SAD.


dakle imaš tri okupatora. nedićevci sa Švabama, komunisti sa Sovjetima i četnici sa zapadnim saveznicima.

Sad ste u ilegali kad su Amerikanci, Franzuzi, Britanci, Poljaci, Kanađani došli ali zastavice na gotovs kad stigne Zaharova.

evo šta javlja njihov zbornik:

ruska medicina je najbolja na svetu (samo traži 'tajne ruske medicine')
tasadebeli tasadebeli 11:04 16.09.2019

Re: ...........

maksa83
šta vas briga. za nedelju, dve možete s pesmom da dočekate Zaharovu i Medvedeva.


To ovaj rusofilski putinoljubivi blok koji se loži na pravoslavne despotije, kako već to desničarska ekipa tradicionalno dočekuje okupatora sa zastavicama u ruci.

Mi ćemo u ilegalu, kao i prošli put kad je došao okupator.




И ми Потписани ћемо са вама.

Не знам само да ли ће бити места за све?

Колико та илегала има квадрата? Два улаза или један? Је л' има терасу? Централно грејање? Ко је радио керамику на тераси и у клозету?

Надам се да се хаузмајстор у тој илегали не презива Вулин?

Знам једнога са тим презименом и занимањем, али нисам баш био нешто одушевљен његовим ситним мајсторлуцима до сада.







maksa83 maksa83 11:05 16.09.2019

Re: ...........

delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića", a potom su intonirane himne Srbije i SAD.

Za tu priliku Crkva (zaboravih sad gde) je oslikana prigodnim freskama:



maksa83 maksa83 11:06 16.09.2019

Re: ...........

Колико та илегала има квадрата? Је л' има терасу? Централно грејање? Ко је радио керамику на тераси?

Druže Taso, neće to biti trenutak kada ćemo moći da se opterećujemo komocijom.

Vile poštenih pregaoca tipa kum Nikola, brat Andrej, tata Borko i sl. ćemo posle da uzimamo, zna se red.
tasadebeli tasadebeli 11:11 16.09.2019

Re: ...........

maksa83
Колико та илегала има квадрата? Је л' има терасу? Централно грејање? Ко је радио керамику на тераси?

Druže Taso, neće to biti trenutak kada ćemo moći da se opterećujemo komocijom.

Vile poštenih pregaoca tipa kum Nikola, brat Andrej, tata Borko i sl. ćemo posle da uzimamo, zna se red.



Капирам!

У систем смо ти тато, ти бато и ја, а не тамо неки студенти!

Лепо рекох ја јуче, стрпљен - спасен.

Договорено, друже Максо!

Мислим, за те виле. Стазе у двориштима ћемо да поплочамо овим каменом са Трга републике (Републике?), а ограде ћемо да узмемо са Зоолошког врта и Ботаничке баште јербо су ону ограду око Скупштине већ однели они из 1945.


EDIT: Тек сада видим да сам зезнуо предлог.

Треба да стоји:

И ми Потписани ћемо ЗА вама.

Нема везе, важно да смо се договорили око тих вила, материјала и извођача радова.
gedza.73 gedza.73 11:12 16.09.2019

Re: ...........

Za tu priliku Crkva (zaboravih sad gde) je oslikana prigodnim freskama:

au brate mili.
ne znam da li si video oglas u kome se nude gotove crkve po želji kupca.
klatno iz krajnosti u krajnost.

kaže moj sin
'pripovetka Sv. Sava spašava avion'
Atomski mrav Atomski mrav 11:21 16.09.2019

Re: ...........

dakle imaš tri okupatora. nedićevci sa Švabama, komunisti sa Sovjetima i četnici sa zapadnim saveznicima.


I šta se onda desilo? Došao šumar i sve ih isterao iz šume? Ili je mrmot zavio čokoladu u foliju?
gedza.73 gedza.73 11:30 16.09.2019

Re: ...........

I šta se onda desilo? Došao šumar i sve ih isterao iz šume? Ili je mrmot zavio čokoladu u foliju?

Pripali smo u podeli Sovjetima, nakon rata nije bilo političkog konsenzusa već hapšenja, ubijanja i zatvaranja u službi sovjetsko - staljinističke ideologije i skoro nasilnog uvođenja totalitarnog jednopartizma pa je sve vremenom otišlo u propast.

Bilo bi korisno za diskusiju kad bi se u procentima pokazalo koliko je ljudi otišlo u zemlje koje su prisustvovale obeležavanju Operacije Halijard a koliko se iselilo u zemlje Sovjetskog Saveza.

tu je ujedno i rešenje pletenice ko je bio u pravu.

Najteža stvar je odvojiti antifašističke pokrete (posebno na teritoriji Srbije i u ostatku Jugoslavije) sa političkim ideologijama. Komunistički pokret je krenuo u borbu sa pokličem
'Za Staljina, SSSR i svetsku revoluciju'
monarhistički
'Za kralja i otadžbinu'.

sitnica ali u okviru, da parafraziram jednog blogera, 'okupatorskih guzoljuba' deluje dosta izdajnički.
maksa83 maksa83 11:33 16.09.2019

Re: ...........

И ми Потписани ћемо ЗА вама.

Sve je to deo tradicije.
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:52 16.09.2019

Re: ...........

Верујем да си се прејако изразио, нису они настрани, то су наши ближњи; рођаци, другови, комшије, пријатељи, колеге

Nije prejako, možda nedovoljno precizno.
Nastrano je podržavati tiraniju a ne slobodu.

Ako se ne shvati da su ČiP rasprave rasprave o tome, o slobodi nasuprot diktature, nego se u njih ulazi sa nekih površnih pozicija tipa oni su nas oslobodili nacizma (a nisu, jer to oslobađanje od njih nije zavisilo, oslobođeni bismo bili i bez njih) ili sa emotivne a ne racionalne pozicije tipa, moj otac deda...je bio u partizanima (što je suštinski nevažno jer je previše subjektivno) dakle ako se ne shvati o čemu se zapravo u tim raspravama radi, onda je to samo neshvatanje.

Ali ako se razume da oni koji zastupaju "četničku" stranu ustvari zastupaju stranu slobode, stranu "zapadnih vrednosti" demokratije, a ipak drže stranu Titi i partizanima, onda je to nastrano.
Teško je prihvatiti da je normalno razumeti da je neka strana protivnik "zapadnih vrednosti" i podržavati je.
maksa83 maksa83 11:55 16.09.2019

Re: ...........

Nastrano je podržavati tiraniju a ne slobodu.

Kako se tu vodi šestojanuarska diktatura?
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:00 16.09.2019

Re: ...........

Kako se tu vodi šestojanuarska diktatura?

Kao diktatura.
Ali makar vremenski ograničena i tretirana kao privremena.
Za razliku od komunističke koja je sebe smatrala večnom i bez namere da ikad prestane.
Neverovatno je da ljudi koji podržavaju sistem čija je bit, osnova, suština diktatorska, zameraju ekcese u drugom sistemu koji je suštinski demokratski.
macak.tosa031 macak.tosa031 12:04 16.09.2019

Re: ...........

maksa83
Nastrano je podržavati tiraniju a ne slobodu.

Kako se tu vodi šestojanuarska diktatura?

Šta je tu sporno?
Kralj je bio brži 20-tak godina od MaKartija.
tasadebeli tasadebeli 12:42 16.09.2019

Re: ...........

maksa83
И ми Потписани ћемо ЗА вама.

Sve je to deo tradicije.









nikvet pn nikvet pn 13:12 16.09.2019

Re: ...........

maksa83

Kako se tu vodi šestojanuarska diktatura?


То је факат пола приче, привремено суспендовало политичка права, цврц, јака ствар.

Диктатура пролетаријата где ти поред политичких права суспендују и имовинска је свакако нешто мало јача ствар.

Ипак, црвена бајка ће живети све док не умре и задњи ко се Титовога леба најео.
Atomski mrav Atomski mrav 14:09 16.09.2019

Re: ...........

Pripali smo u podeli Sovjetima, nakon rata nije bilo političkog konsenzusa već hapšenja, ubijanja i zatvaranja u službi sovjetsko - staljinističke ideologije i skoro nasilnog uvođenja totalitarnog jednopartizma pa je sve vremenom otišlo u propast.


Dočim, da su četnici pobedili u nekom paralelnom toku istorije, ne bi bilo hapšenja i zatvaranja pripadnika partije koja je pre rata bila zabranjena nego bismo došli do konsenzusa? Ne znam kakav konsenzus očekuješ između komunista i anti-komunista?

Ipak mi se čini da je mrmot zavio čokoladu u staniol...
hoochie coochie man hoochie coochie man 14:46 16.09.2019

Re: ...........

Dočim, da su četnici pobedili u nekom paralelnom toku istorije,

Evo očiglednog primera nerazumevanja stvari.
Smatra se da je sve što se dešavalo, hapšenja, streljanja, konfiskacije, šikaniranja, mučenja...da je sve to bilo neminovno samo se postavlja pitanje ko bi to radio, jedni ili drugi.
To je ispran mozak koji ne može da prihvati ništa osim onoga što su komunisti u njega sasuli.

Prvo, četnici nisu mogli da uzmu vlast jer je to bila samo vojska, Draža samo ministar koji je imao i priznavao nadređene, predsednika vlade, kralja (nemoj samo o odbijanju naređenja kralju ko boga te molim).
Da je ta strana pobedila posle rata bi se izvršila demobilizacija, podeljene medalje i mili moji kud koji.
Ne bi u tuđe vile i na vlast.

Drugo, da li bi komunisti bili hapšeni ili ne ne bi mogao Draža da odlučuje, nego parlament. Ako bi takav zakon bio donet bili bi hapšeni, ako ne ne bi, Draža se sigurno ne bi sam pitao, nije on Tita.

Ta razlika je suštinska, pobeđuje Tita sa njegovom bulumentom - jedan čovek o svemu odlučuje, pobeđuje Draža sa svojim pokretom - parlament odlučuje.

E kad bi se to ukapiralo gde bi nam kraj bio.

srdjan.pajic srdjan.pajic 14:51 16.09.2019

Re: ...........

highshalfbooze
Nisu ovo četnici na slici, niko nema bradu, a i četnici su bili saradnici okupatora.


Pa kako će u Čikago da idu neobrijani?


Dobro, ljudi, nije u redu da se kritikuje ako naše koljačke kolege bar na jednoj slici pokažu da imaju osnovne higijenske navike (ili je vladao tifus, pa je onaj preformans sa bradama bio opasan po život, poznato je da je tifus bio gori od svih partizana i skojevaca zajedno).
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:56 16.09.2019

Re: ...........

maksa83
delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića", a potom su intonirane himne Srbije i SAD.

Za tu priliku Crkva (zaboravih sad gde) je oslikana prigodnim freskama:





I sad zamisli za jedno par hiljada godina, kad neki vanzemaljci otkopaju ovu crkvu, kazaće, gle, ovde su već bile kolege iz drugog dela galaksije, i očigledno su ih lepo ugostili.
pecaros pecaros 15:26 16.09.2019

Re: ...........

hoochie coochie man

pobeđuje Draža sa svojim pokretom - parlament odlučuje.

E kad bi se to ukapiralo gde bi nam kraj bio.


A... taj parlament sa sve kraljem bi žurio da dođe u zemlju neočišćenu od izvesnih elemenata? Što ideološko-političkih, što verskih i nacionalnih, baš kako je bilo zacrtano u planovima.
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:46 16.09.2019

Re: ...........

A... taj parlament sa sve kraljem bi žurio da dođe u zemlju neočišćenu od izvesnih elemenata? Što ideološko-političkih, što verskih i nacionalnih, baš kako je bilo zacrtano u planovima.

Makar se složimo da bi parlamenta bilo.
Neka je samo to dovoljno je da svako razuman zažali što je petokraka zajahala.
Svako razuman, kažem.

A ta izmišljanja kako bi ipak sve bilo isto, su samo naivni pokušaji da se posleratni komunistički teror kako tako relativizuje, kao, ma svi bi.
Ne bi, ili se makar ne zna da li bi, a za teror komunista nema nagađanja, bio jeste, bio je užasan, i to, teror, je jedino što je njihova zasluga
Sve drugo, oslobađanje od Nemaca, ekonomski oporavak, putevi, pruge, sve bi to došlo i bez njih
Samo teror ne bi, samo to je nama vaša borba dala.
pecaros pecaros 15:55 16.09.2019

Re: ...........

hoochie coochie man
A... taj parlament sa sve kraljem bi žurio da dođe u zemlju neočišćenu od izvesnih elemenata? Što ideološko-političkih, što verskih i nacionalnih, baš kako je bilo zacrtano u planovima.

Makar se složimo da bi parlamenta bilo.
Neka je samo to dovoljno je da svako razuman zažali što je petokraka zajahala.
Svako razuman, kažem.


Razumni ili nerazumni, s tobom se ne bi složili oni koje bi četnička metla zahvatila. A metla bi bila širooooka, veruj mi. Neka je samo to dovoljno da svako razuman kaže da smo imali sreće s petokrakom, pošto ovde ionako nije moguće neko optimalno rešenje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:21 16.09.2019

Re: ...........

A metla bi bila širooooka, veruj mi

Da ti verujem?:)
Onako, na reč, drugih aduta nema?
Dobro:)
pecaros pecaros 16:27 16.09.2019

Re: ...........

hoochie coochie man
A metla bi bila širooooka, veruj mi

Da ti verujem?:)
Onako, na reč, drugih aduta nema?
Dobro:)


Slobodno se kladi na ovaj jedan adut, ne možeš izgubiti.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:27 16.09.2019

Re: ...........

hoochie coochie man
A metla bi bila širooooka, veruj mi

Da ti verujem?:)
Onako, na reč, drugih aduta nema?


macak.tosa031 macak.tosa031 18:43 16.09.2019

Re: ...........

Kako gospođa popunjava gitarom - milina!



... premotati par minuta priče.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:14 16.09.2019

Re: ...........

maksa83
E, blago tebi, ja ih nikad nisam video uživo. Ali jesam Piksize, pre nekoliko godina*, bejahu u Denveru, svirali samo Dulitl, i to je to, ne treba više.

Ja ću Piksize dajbožezdravlja sad za 3 nedelje da vidim u Beču. Koncert je u Gasometru gde je i Klangfarbe, jedna od boljih prodavnica muzičkih instrumentata u krugu od puno puno puno kilometara, verovatno sve do Burgebraha gde je Thomann, najveći prodavac svega što pravi zvuk u Evropi.



nemoj zajebavati! koja je to svirka, ima mesta još?!
macak.tosa031 macak.tosa031 19:14 16.09.2019

Re: ...........

Auuu, kakva banda!

Atomski mrav Atomski mrav 21:42 16.09.2019

Re: ...........

To je ispran mozak koji ne može da prihvati ništa osim onoga što su komunisti u njega sasuli.

A ti veruješ da je mrmot zavio čokoladu.
Atomski mrav Atomski mrav 21:43 16.09.2019

Re: ...........

То је факат пола приче, привремено суспендовало политичка права, цврц, јака ствар.

Pa jes', kad "naši" uvedu diktaturu, jaka stvar, mo'š misliti. Kad "vaši" uvedu diktaturu to je kraj sveta.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:37 16.09.2019

Re: ...........

A ti veruješ da je mrmot zavio čokoladu.


Kakva bre čokolada, kakav mrmot.... na jednoj starni imaš ono što se jeste dogodilo, teror komunista, a na drugoj tvoju tvrdnju, verujm mi, majke mi, i četnici bi isto radili..i ti onda pričaš o čokoladicama.
Ne ne radi se tu o čokokladicama već o oštećenju mozga komunizmom.
Ozbiljnom oštećenju.
pecaros pecaros 23:20 16.09.2019

Re: ...........

hoochie coochie man
i četnici bi isto radili..

... radi se tu o ... oštećenju mozga ... Ozbiljnom oštećenju.


Šta bi radili, na svu sreću, ne znamo. Dovoljno je da znamo šta jesu radili.
nikvet pn nikvet pn 07:39 17.09.2019

Re: ...........

Atomski mrav

Pa jes', kad "naši" uvedu diktaturu, jaka stvar, mo'š misliti. Kad "vaši" uvedu diktaturu to je kraj sveta.


Није ти добро мерење, нетачан ти алат, микроскоп, ајде узми дурбин. Сагледај мало шире: у некој тамо земљи у неко тамо доба једна власт суспендује политичка права привремено и упореди са другом власти која уради то исто плус суспендује имовинска права доживотно уз насиље. Признаћеш макар самоме себи да је разлика превелика.

Или ајде још шира слика: крава сломила рог. То боли, јако. Је ли сломила врхунска млекуља из Минесоте или сирота мршуља из Курдистана неважно је. Бол је исти, разлике нема.

Каква је разлика ако опанчар-Жики у Нишу власт отме радњу и кућу, и ако то исто пекар-Паолу уради мафија у Напуљу? Разлике нема. Исто боли обојицу какав год разлог добили. Отимачина је идентична увек и свуда у историји ове планете.

Разлика је само у оку посматрача.



hoochie coochie man hoochie coochie man 08:27 17.09.2019

Re: ...........

Dovoljno je da znamo šta jesu radili

Ej, ajd nemoj to da kažeš Amerima, ako saznaju prestaće da dolaze na Ravnu Goru da odaju počast svojim saveznicima četnicima.
Jel nećeš majke ti?
Ajd zakuni se.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:50 17.09.2019

Re: ...........

Ajde manje cinizma u tonu. Hvala.
gedza.73 gedza.73 09:30 17.09.2019

Re: ...........

maksa83
Kako se tu vodi šestojanuarska diktatura?

Adekvatno vremenskom periodu kao akcija Sablja.
macak.tosa031 macak.tosa031 09:34 17.09.2019

Re: ...........

Srđan Fuchs
Ajde manje cinizma u tonu. Hvala.

Ko?
Eee, što ne podnosim ovakvo pisanje kada se ne zna kome je poruka namenjena.
Da li je to neki fazon ili šta?
macak.tosa031 macak.tosa031 09:35 17.09.2019

Re: ...........

gedza.73
maksa83
Kako se tu vodi šestojanuarska diktatura?

Adekvatno vremenskom periodu kao akcija Sablja.

Sada će ti revolucionari reći kako je to bio najsvetliji demokratski trenutak, kako se nisu nikada osećali bezbednije, kako ...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:37 17.09.2019

Re: ...........

Kada mi trebali tvoji saveti za moderisanje teme, javiću se, Čaki d Boj, oke?
gedza.73 gedza.73 09:51 17.09.2019

Re: ...........

Atomski mrav
da su četnici pobedili u nekom paralelnom toku istorije, ne bi bilo hapšenja i zatvaranja pripadnika partije koja je pre rata bila zabranjena nego bismo došli do konsenzusa?

prvo da vidimo činjenice.

Delegacije zapadnih zemalja su došle sedam decenija nakon rata da iskažu zahvalnost srpskom (verujem da u diplomatskom rečniku ima neke veze obraćanje srpskom ili jugoslovneskom nacionu) narodu za pomoć i antifašističku borbu.
kao potvrda antifašističkoj orijentaciji je dodela ordena predsednika SAD komandantu JVuO par godina nakon okončanja II svetskog rata i dodela njegovoj porodici šest decenija nakon rata.
(kome se ne sviđa može da se žali američkoj administraciji i traži poništenje ordena u skladu sa presudom NOB suda)

Sad već imamo dve strane i nekoliko nivoa.
Na jednoj strani imamo zapadne saveznike i četnike DM sa OSS (CIA) na drugoj komuniste i NKVD.
Na podnivou imaš građanski rat koji je vođen na teritoriji Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine između jednih i drugih u kom je krvavo stradalo civilno stanonvištvo.

ispod toga imaš međusobne obračune, još krvavije i monstruoznije, između samih pripadnika komunističkog pokreta koji su svako skretanje sa linije Kominterne kažnjavali surovo i nemilosrdno. Od igranja kola nad ubijenim saborcima, nagrađivanja oceubistava preko pasjih jama i 'oslobodilačkog' razračunavanja i sa krivima i sa pravednima.

Hapsili su ljude koji su bili antifašisti ali ne i komunisti, koji su bili oslobodioci Beograda ali ne u sovjetofili.

kako bio bilo da su četnici pobedili? Kao i u većini zapadnih zemalja. Moratorijum na političke razmirice i demokratski izbori (ono što je Tito obećao a onda u krvi prekršio). Tamo gde su postojali nacionalni frontovi a ne pokreti koji su se paralelno sa borbom sa nacistima borili da nasilnim putem preomene društveno uređenje. Bez svetskog rata bi ih svuda zvali teroristi.

poput zemalja gde ogroman broj Srba, Jugoslovena, potomaka četnika ili partizana živi zbog uređenog sistema.

Još uvek čekamo bar dvojicu da se jave sa teriotrije SSSR i iznesu svoj principijelan stav o nepristajanju na zapadne ultimatume u vidu plate, radničkih prava, korektne birokratije....
gedza.73 gedza.73 10:09 17.09.2019

Re: ...........

Atomski mrav
То је факат пола приче, привремено суспендовало политичка права, цврц, јака ствар.

Pa jes', kad "naši" uvedu diktaturu, jaka stvar, mo'š misliti. Kad "vaši" uvedu diktaturu to je kraj sveta.


Komunisti su u Srbiju doneli staljinističko - sovjetski ustav kao najviši državni akt.

Po nekima se to računa kao izdaja svoje zemlje.
maksa83 maksa83 10:30 17.09.2019

Re: ...........

Sada će ti revolucionari reći kako je to bio najsvetliji demokratski trenutak, kako se nisu nikada osećali bezbednije, kako ...

A i Vučić se tad napio od sreće, a onda malo strepeo, ali je na kraju - kao što vidimo - sve ispalo okej.
gedza.73 gedza.73 11:15 17.09.2019

Re: ...........

pecaros
Šta bi radili, na svu sreću, ne znamo. Dovoljno je da znamo šta jesu radili.



na slici je pripadnik američke vojske (bradom i kokardom). nakon rata, do sredine sedamdesetih je bio u službi CIA.

Da slučajno nešto ne znaš o naredbi kojom se zahteva ubijanje porodica čiji su članovi u četničkim jedinicama? Crna Gora je u pitanju.
Da li je opravdano da vrhovni komandant odobri naredbu da se ubijaju žene i deca samo zato što nisu pripadnici partizanskog pokreta?
Ako je odgovor 'nije' zanima me ko je osuđen za tu naredbu i ubistva koja su izvršena?

Kad već 'znamo'
mentol mentol 11:26 17.09.2019

Re: ...........

hoochie coochie man
otimačinu generacijama sticane imovine




gedza.73 gedza.73 11:49 17.09.2019

Re: ...........

I ovo je zanimljiva tema.
Nikako da se načudim zašto Vlasotince i Južna pruga ne ustanu iz svojih radničkih kućeraka i poizbacuju one vojničke novobeogradske trutove iz stanova.

Što se tiče bogatstva 'crvene buržoazije' kako ih je nazvala šesetosmaška sirotinja oni koji su najglasniji oko radničkih prava, jednakosti, podele svima na ravne časti su prvi potrčali da otkupe u privatno vlasništvo što više stanova za bagatelne pare.

Verovatno postoji zvaničan podatak koliko je iskrenih komunista svoje dedinjsko bogatsvo stečeno 'poštenim' partijskim zalaganjem predalo u društvenu svojinu a koliko njih su bili 'svinje jednakije od drugih' pa zadržalo sve povlastice stečene u jednopartijskom sistemu lažnim diplomama ili botovskim zalaganjem.

nikvet pn nikvet pn 12:09 17.09.2019

Re: ...........


Геџо, Хучи - оладите мало.

Дискусија са превише страсти оде пред задругу.

Емоције у страну, аргументе на сто па тек онда да се надамо тачној дијагнози. Ако буде среће да је дознамо па да размотримо терапију.

Овако болесно друштво као данас наше није страшно, било је и много горих, не ваља што нема ни назнаке дијагнозе анекмоли терапије.

Нисам компетентан то да лечим али јесам да приметим, као грађанин и порески платиша. Принцип некажњене отимачине је константа српске историје од '45 наовамо неометано до данашњег дана. Плен се временом мењао али принцип није. У поратно време плен је била лична имовина, деведесетих друштвена а данашњи плен је јавна пара. То је суштина.
gedza.73 gedza.73 12:33 17.09.2019

Re: ...........

nikvet pn
Геџо, Хучи - оладите мало.

Дискусија са превише страсти оде пред задругу.

u pravu si.
У поратно време плен је била лична имовина, деведесетих друштвена а данашњи плен је јавна пара.

Zato se iznerviram. Kad Milan Stojadinović sa ekipom pokupi od seljaka crkavicu pa to od države unovči (poput Geneks direktora) onda je kapitalizam, 'nepitajmezamiliontrlalala' a kad to isto uradi komunistička 'elita' onda je jednakost.
Posebno što skoro u svakom manjem mestu je bivši komunistički direktor pokupio državne pare i napravio firmu (većinom propale kad je od trangefrange partijskoburazerske ekonomije trebalo da se pređe na tržišnu)

Tema je u stvari jedna.
Ratno savezništvo između SAD i trupa generala Draže Mihailovića.


Nisi pozvan kao država na komemoraciju u Poljsku povodom savezničke pobede nad fašizmom ali su državne delegacije tih zemalja došle da izraze zahvalnost srpskom narodu i jedinicama DM zbog pomoći u borbi protiv okupatora.

što kaže Filip 'pametnom dosta'.

hoochie coochie man hoochie coochie man 12:33 17.09.2019

Re: ...........


Емоције у страну, аргументе на сто


Gde ti vidiš emocije?
Stavovi, jasni, nedvosmisleni, to nisu emocije nego stavovi.
Stav da su komunisti uzurpirali vlast, da su otimali, da su zaveli diktaturu, da bi u slučaju pobede druge strane sigurno postojali izbori i demokratski principi, koje su komunisti ukinuli, da je partizanska vojska bila instrument u rukama komunista....i sve što sam iznosio ovde su samo nabrajanje činjenica za koje ne vidim da ih neko osporava, da tvrdi suprotno, a nikako emocije.

Emocija nema, niti ih volim niti mrzim, samo ih smatram pogubnim i razlogom za to što je Srbija nazadovala pola veka, a kad se njima pridoda i Jugoslavija vidi se da je Srbija izgubila ceo dvadeseti vek.

Pa biće da je to dijagnoza, komunizam i Jugoslavija.
A lek, pamet i vreme.
docsumann docsumann 13:11 17.09.2019

Re: ...........

Jedan je Dilan!


dva su Dilana
gedza.73 gedza.73 13:53 17.09.2019

Re: ...........

dva su Dilana

jel' ovaj drugi?


maksa83 maksa83 14:20 17.09.2019

Re: ...........

gedza.73
dva su Dilana

jel' ovaj drugi?



Onda tri...
gedza.73 gedza.73 15:10 17.09.2019

Re: ...........

Onda tri...

koji je treći, odnosno drugi?
maksa83 maksa83 15:24 17.09.2019

Re: ...........

gedza.73
Onda tri...

koji je treći, odnosno drugi?

Dilan Bob, Dilan Dog, i Dilan Tomas (po kom je Robert Alen Zimmerman tj. Bob sebe nazvao).

Edit: Ima i Dilan iz Beverli Hilsa, onaj helou ajm dilan end ajm an alkoholik.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:34 17.09.2019

Re: ...........

Ima i Dilan iz Beverli Hilsa, onaj helou ajm dilan end ajm an alkoholik.


ovaj Dilan je bio jedini kool tip među onim predobrim likovima
gedza.73 gedza.73 15:46 17.09.2019

Re: ...........

Dilan Tomas (po kom je Robert Alen Zimmerman tj. Bob sebe nazvao).

Morao sam da guglam. Dva teksta. jedan kao predgovor njegovim pripovetkama, drugi koji je napisao Nsarski.

docsumann docsumann 18:00 17.09.2019

Re: ...........

gedza.73
Onda tri...

koji je treći, odnosno drugi?


ma, samo skrenuh pažnju kako je gramatički ispravno u pluralu
gedza.73 gedza.73 18:04 17.09.2019

Re: ...........

ma, samo skrenuh pažnju kako je gramatički ispravno u pluralu

vata mistejka aj mejka.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:44 18.09.2019

Re: ...........

Neće nas biti ako smo dijabole. Juče me je nekakva Vučićeva dijabola iz BG j-zajednice tako naružila, brate, takvu mržnju nisam ni od vas ni od ustaša nikada dobio. Zaobilazim BGD u širokom luku, iako vas volim, jebi ga..
macak.tosa031 macak.tosa031 19:36 18.09.2019

Re: ...........

Srđan Fuchs
Neće nas biti ako smo dijabole. Juče me je nekakva Vučićeva dijabola iz BG j-zajednice tako naružila, brate, takvu mržnju nisam ni od vas ni od ustaša nikada dobio. Zaobilazim BGD u širokom luku, iako vas volim, jebi ga..

Ko su to vas?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:49 18.09.2019

Re: ...........

četniks
gedza.73 gedza.73 20:05 18.09.2019

Re: ...........

Jedna od najlepših kuća u Karađorđevoj ulici broj 32 u Šapcu danas je pusta. ... Ona čuva tajnu koja je nestala kada i njen vlasnik, jevrejski industrijalac Žaki B. Jakov.

„Ovaj dokument je od 17. decembra 1909. godine u kom se javnost obaveštava da počinje sa radom fabrika sapuna. ... Sa ove distance, priča o kozmetici je neverovatna. Proizvoditi sapun u to vreme kada je on značio zlato, prosto je neverovatno.

Jedna vojna pošta tražila je 155 tona peraćeg sapuna, i ja imam taj dokument, onda vam je jesno o kojim količinama je reč i koliko je proizvodila ta fabrika u Šapcu. Mi smo zadržali poštovanje prema Jevrejima i nikada nismo ništa čuli od našeg oca loše o svom poslodavcu. Žak sapundžija je bio ime u gradu““, priča Mile Miljković.

Prošao je golgotu Prvog svetskog rata. Kralj Aleksandar ga je 1934. godine odlikovao ordenom Kraljevske krune. Bio je domaćin a jedan od pet automobila iz tog doba, koji su se vozili ulicama Šapca

13. oktobra 1941. u zaseoku Poloj, na njivi u Zasavici Nemci su streljali 1057 šabačkih Jevreja. Jedna od pretpostavki je da je tako završio i Žak.

Njegove mašine, po oslobođenju Šapca prenete su, pod nejasnim okolnostima u novonastalu fabriku u Janka Veselinovića broj 32. Nova sapundžijska fabrika simbolično je nazvana „Sloboda“.

Radila je od 1944. godine do 1962. godine, a rukovodilac je bio Dušan Miljković. Miljković je otišao za drugim poslovima, a ubrzo posle toga novi direktori fabriku su doveli do stečaja i likvidacije.
G.Cross G.Cross 20:20 15.09.2019

Konzerve

Nista ne razumem, koji konzervativni Srbi?

Nema konzervativnih Srba. Svi smo mi progresivni.

Uopste u svetu jedino je jos Boris ( da ne bi bilo zabune) Dzonson konzervativan i par njegovih Eaton drugara


GO JO !
gedza.73 gedza.73 20:57 15.09.2019

Re: Konzerve

Nista ne razumem, koji konzervativni Srbi?

To je Srđan dodao naslov.

Srđane hvala na gostoprimstvu.
G.Cross G.Cross 21:30 15.09.2019

Re: Konzerve

gedza.73
Nista ne razumem, koji konzervativni Srbi?

To je Srđan dodao naslov.

Srđane hvala na gostoprimstvu.


Aaaa , nisam shvatio da si ti gost.

Inace , podrzavam tvoj tekst.

Voleo sam Ljusu kao rezisera ali ostalo je blam.

Postavio sam pitanje o konzervativnosti zato sto je istina da "leva" Srbija, kako da kazem, ima rezerve prema zapadu , ali cinjenica je da "desna" Srbija ima mozda i vece.

Na primer, Vucic bi voleo da vidi Raru u Srbiji , ne kosta nista a donosi poene gde treba ( on bi vec znao kako da zaludi narod da mase vatikansim zastavama dok on i Rara prolaze u raramobilu kroz Beograd)

Ali autokefalna Srpska Pravoslavna Crkva je protiv.

gedza.73 gedza.73 11:04 16.09.2019

Re: Konzerve

Postavio sam pitanje o konzervativnosti zato sto je istina da "leva" Srbija, kako da kazem, ima rezerve prema zapadu , ali cinjenica je da "desna" Srbija ima mozda i vece.

Po meni podela na leve i desne nije baš najbolji izbor.
Podela na demokrate i totalitarce je daleko prikladnija.

Iz redova totalitaraca (KP Srbije) je proizašlo ovo uređenje koje imamo.

Komunistički funkcioneri su učestvovali u usvajanju zakona u privredi a na osnovu političke moći dobijene u jednopartijskom sistemu su privatizovali (čitaj krali) manje više sve što se moglo.

Drugi bitan faktor da su bezbedonosne strukture (po vrlo strogim kriterijumima birani po političko - moralnoj podobnosti) učestvovali u stvaranju državnih kriminalaca i paravojnih formacija koje su pljačkale, otimale i zastrašivale stanovništvo.

Treći da je jedan od najbližih Titovih saradnika ('za mene je na prvom mestu Tito pa JNA pa Sovjetski Savez' pričao je) učestvovao u organizovanju najvihačkih grupa. Pošto je već imao iskustva tokom SFRJ u obučavanju terorističkih organizacija po BLiskom istoku (kad su nas posvađali, pored SAD, Francuske, Britanije, Grčke, Italije, Mađarske i sa Izraelom)

To su samo takozvani 'desničari' ali sa komunstičkom školom netrpeljivosti i prema Zapadu i prema demokratiji.

Voleo sam Ljusu kao rezisera ali ostalo je blam.

parafraza čuvene 'odličan komunista ali govno od čoveka'

mene je samo iznenadilo (verujem da ljude koji prate i procenjuju srpsko društvo toliko i nije) koliko su samo stavovi JUL-ovca široko prihvaćeni na blogu i koliko ljudi deli njegovo mišljenje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:20 16.09.2019

Re: Libera vs. Illibera, New School vs. Ol

Na primer, Vucic bi voleo da vidi Raru u Srbiji , ne kosta nista a donosi poene gde treba ( on bi vec znao kako da zaludi narod da mase vatikansim zastavama dok on i Rara prolaze u raramobilu kroz Beograd)

Ali autokefalna Srpska Pravoslavna Crkva je protiv.



Vučko je poslušao savjet starih majstora turizma da Rara/Бабо ima barem 200K jaku Crew u Srbiji. Klepila bi tur. industrija barem 20 miliona na taj posjet cijenjenog Бабе. Kod Spc nije stvar crno-bela. Nova ekipa 'oće, da produbimo stopiranje kanonizacije Stepinca; matori Sovjeti neće jer brani centrala u Moskvi.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:44 17.09.2019

Re: Konzerve

gedza.73
Postavio sam pitanje o konzervativnosti zato sto je istina da "leva" Srbija, kako da kazem, ima rezerve prema zapadu , ali cinjenica je da "desna" Srbija ima mozda i vece.


Po meni podela na leve i desne nije baš najbolji izbor.

Podela na demokrate i totalitarce je daleko prikladnija.

Iz redova totalitaraca (KP Srbije) je proizašlo ovo uređenje koje imamo.

Komunistički funkcioneri su učestvovali u usvajanju zakona u privredi a na osnovu političke moći dobijene u jednopartijskom sistemu su privatizovali (čitaj krali) manje više sve što se moglo.

Drugi bitan faktor da su bezbedonosne strukture (po vrlo strogim kriterijumima birani po političko - moralnoj podobnosti) učestvovali u stvaranju državnih kriminalaca i paravojnih formacija koje su pljačkale, otimale i zastrašivale stanovništvo.

Treći da je jedan od najbližih Titovih saradnika ('za mene je na prvom mestu Tito pa JNA pa Sovjetski Savez' pričao je) učestvovao u organizovanju najvihačkih grupa. Pošto je već imao iskustva tokom SFRJ u obučavanju terorističkih organizacija po BLiskom istoku (kad su nas posvađali, pored SAD, Francuske, Britanije, Grčke, Italije, Mađarske i sa Izraelom)

To su samo takozvani 'desničari' ali sa komunstičkom školom netrpeljivosti i prema Zapadu i prema demokratiji.

Voleo sam Ljusu kao rezisera ali ostalo je blam.


parafraza čuvene 'odličan komunista ali govno od čoveka'

mene je samo iznenadilo (verujem da ljude koji prate i procenjuju srpsko društvo toliko i nije) koliko su samo stavovi JUL-ovca široko prihvaćeni na blogu i koliko ljudi deli njegovo mišljenje.



Da je samo blog, nego i kritična ministartva: spoljnih poslova, odbrane, zdravstva...
macak.tosa031 macak.tosa031 04:54 17.09.2019

Re: Libera vs. Illibera, New School vs. Ol

Srđan Fuchs
Na primer, Vucic bi voleo da vidi Raru u Srbiji , ne kosta nista a donosi poene gde treba ( on bi vec znao kako da zaludi narod da mase vatikansim zastavama dok on i Rara prolaze u raramobilu kroz Beograd)

Ali autokefalna Srpska Pravoslavna Crkva je protiv.



Vučko je poslušao savjet starih majstora turizma da Rara/Бабо ima barem 200K jaku Crew u Srbiji. Klepila bi tur. industrija barem 20 miliona na taj posjet cijenjenog Бабе. Kod Spc nije stvar crno-bela. Nova ekipa 'oće, da produbimo stopiranje kanonizacije Stepinca; matori Sovjeti neće jer brani centrala u Moskvi.

Molim prevod!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:52 17.09.2019

Re: Libera vs. Illibera, New School vs. Ol

Može, al' u šumadijskom haiku, pazi !

Бабу рог а попу - Бог !
munjara munjara 21:45 15.09.2019

gambit

Nisu oni, tata, mi smo promenili stranu.

ipak su oni ,odnosno Britanci koji su nas ladno isporučili Sovijetima
e sad ideje su važnije od nacioja i lljudi.
Skot i ostali skotovi iz State dep. i dnas forsiraju SkOJEevske potomlke i postskojevski nakot, ako pogledate ideje u društvu /na blogu onda današnji proUS/proNATO/pro EU lobisti imaju boljševički mentalni sklop.
zato je danas u izvozu US despocija jedne ideje a ovaj skot molotovljevo duhovno kopile
mene zanimaju US vrjednosti a ne savez,
pitanje za razmišlanje u wwii hrvatima su saveznici bili sssr u devedesetim GrU je imo svoje ljude u vrhu hr vlasti,srbi su imali cijine ljude
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:36 15.09.2019

Re: gambit

ipak su oni ,odnosno Britanci koji su nas ladno isporučili Sovijetima


Jesu, ali takav im bio interes, ne treba se na to ljutiiti.

Tj. možemo se ljutiti ali baš njih briga što se mi ljutimo, em im ne možemo ništa em bi opet ako bi iminteres, njihov, to nalagao.

Treba gledati gde smo mi pogrešili, šta smo mi mogli da uradimo da se ne desi onako kako se desilo, a šta će Britanci raditi, malo čime na to može da se utiče.

Zanimnjivo, makar meni, je razmišljanje na temu šbbkbb, kako bi se stvari odvijale da je Draža uhapsio Tita prilikom susreta (a onda ovaj pokuša bekstvo, pa...)

Da li bi se našao neko dovoljno prepreden i pokvaren kakav je Tito bio, pa da ljude uveri kako im je super pod njegovom doživotnom čizmom, kako je to savršen sistem samo mu nismo dorasli, ili bi i kod nas, ako bi se komunizam ipak zapatio, on posle svega doživljavan kao nametnuta diktatura.

Ili
Kako bi se stvari razvijale da partizanske vojske uopšte nije bilo, ili da je ona posle, recimo, Kadinajče, prestala da postoji.
Šta bi Srbija izgubila time, tj, šta je ta vojska dobro donela Srbiji?

Partizane (znači komuniste i njihovu vojsku) prvenstveno treba kriviti što smo isporučeni Sovjetima, a Britanci...baš ih briga za Srbiju, što je ne bi žrtvovali ako oni time dobijaju bilo šta.
gedza.73 gedza.73 11:05 16.09.2019

Re: gambit

ipak su oni ,odnosno Britanci koji su nas ladno isporučili Sovijetima

U tom trenutku su Ameri, od onoga što malo znam, bili na našoj, uslovno, demokratskoj strani ali su Britanci već podelili Evropu.
tasadebeli tasadebeli 21:52 15.09.2019

Љисица 21. века

G.Cross G.Cross 22:02 15.09.2019

Re: Љисица 21. века



Taso, prvi klip is not available in France.

Drugi klip poceh da slusam ali kad cuh u prvoj recenici kako se Cetnici kunu " For the glory of Yugoslavia" pomislih sta bi Carli rekao i brze bolje ugasih klip.


tasadebeli tasadebeli 22:26 15.09.2019

Re: Љисица 21. века

G.Cross
Taso, prvi klip is not available in France.

Drugi klip poceh da slusam ali kad cuh u prvoj recenici kako se Cetnici kunu " For the glory of Yugoslavia" pomislih sta bi Carli rekao i brze bolje ugasih klip.





А трећи клип?

Мислим, баш клип клип? Не линкови на клип него клип клип?

Потписани?


На првом линку је филм (продукција 20th Century Fox) The Fighting Guerrillas - Chetniks (original title) из 1943.






Ма пусти ти Чарлија... Тај ти не испушта књигу из руку. Тај само учи, учи, учи...

А и Шонета исто. И тај ти само учи, учи, учи,...

Ето, ономад ме обојица терали да им преводим неке речнике са ћирилице на латиницу само да би могли још више да уче, уче, уче,...










П.С. -


highshalfbooze highshalfbooze 07:28 16.09.2019

Re: Љисица 21. века

Ето, ономад ме обојица терали да им преводим неке речнике са ћирилице на латиницу само да би могли још више да уче, уче, уче,...


Da ti se ne čini slučajno da se to sa linka kooji si postavio primenjuje i danas. Samo je tehnika malo uznapredovala. Kako bi Rambo rekao - turbo izbori. Primitivna upotreba tehnologije.
Istorija se ovde uvek vraća na početak.
tasadebeli tasadebeli 08:14 16.09.2019

Re: Љисица 21. века

highshalfbooze
Ето, ономад ме обојица терали да им преводим неке речнике са ћирилице на латиницу само да би могли још више да уче, уче, уче,...


Da ti se ne čini slučajno da se to sa linka kooji si postavio primenjuje i danas. Samo je tehnika malo uznapredovala. Kako bi Rambo rekao - turbo izbori. Primitivna upotreba tehnologije.




У праву си. Чини ми се. И то не случајно.









Istorija se ovde uvek vraća na početak. *



Да, елаборирали смо то до сада више пута.

И мени то није чудно.

Чудно ми је што Човек никако да научи нешто из толиког силног понављања градива.

Мислим, зашто је онда Човек ако не учи из грешака?

Да направимо списак? Онако, угрубо... На локалном националном нивоу...

1) Карађорђе и Милош;
2) Милош и уставобранитељи;
3) Руси траже да уђемо у рат са Турском поводом Кримског рата, Кум Гарашанин то вешто изврдава; дакле, Гарашанин и проруси;
4) Два крила Уједињене омладине српске, интернационалисти (данас би рекли глобалисти) и националисти;
5) Обреновићи и радикали Баје Пашића;
6) Обреновићи и официри;
7) Запад или Исток (ипак кренули на Исток, али је до кретања на Запад дошло врло брзо после Истока);
8) пројугословени и антијугословени исто к'о и про ЕУ и јуроскептици - мени, брате, та ЕУ некако податна к'о Мица Трофртаљака у пензији; (Да цитирам деду и прадеду:"Земља Срба, Хрвата и Словенаца, пита од гованаца!" Јбг, комитска крв. А ја, будала, још грдио деду што је био тако непоћудан у својој младости. Халали ми, деда, ако можеш...)
9) монархисти и комунисти;
10) четници и партизани;
11) Глен Милер и Каљинка;
12) монархија и република;
13) ИБ-овци и титоисти;
14) кравате и маказе;
15) титоисти и ранковићевци;
16) титоисти и либерали;
17) Осма седница (Павле и Савле);
18) Милошевић и опозиција (овај пут Веселин и Савић);
19) опет глобалисти и националисти;
20) гледаоци телевизије N1 и гледаоци телевизије Пинк;


Изоставио сам овде партизан и Звезду ( "ФК партизан се увек пише с малим почетним словом" - Правопис by Богдан Тирнанић), затим ђокисте и микисте, шабане и кебе, хипике и панкере, панкере и шминкере, педере и кримосе, Цигане и скинсе, наркомане и алкохоличаре, нарикаче и пилуле за лилуле, сељаке и грађане, раднике и поштену интелигенцију, шибицаре и овце, добитнике и губитнике транзиционих лото премија, летовање у Сопоту и летовање на Брионима, Тасос или Јадран,...




Ипак ја нисам тако темељан научни ум као Душко Ковачевић.










Čašu ovu onoj majci što je, smežurana i seda, pogurena i hroma, došla i rekla sinu: „Čedo moje, kako bi te nana o Sv. Aranđelu ostavila bez kolača?“ Gospodo, ne mogu da je opišem, za nacionaliste, jer nije ličila na caricu Milicu. A ni internacionalistima, jer nije ličila na Rembrantovu mater.



________________________________________________________________________________

* - И фуснота. Јебеш научни рад без фусноте! Научни рад без фусноте као ревер без цвета или значке.



Istorija se ovde uvek vraća na početak.




Мислим да то баш и није нека специфичност Срба. Барем у томе пратимо глобалне трендове и слушамо одјеке (ехое?) из даљина.





Черевићан Черевићан 23:47 15.09.2019

ka efekatima naše sudbine

Dobro došli na polje heroja

похранимо Прошлост
свежине додајмо ,
променимо данас
у сутра ......гледајмо
gedza.73 gedza.73 11:13 16.09.2019

Re: ka efekatima naše sudbine

променимо данас
у сутра ......гледајмо

naravno.
samo da vidimo šta je sve pokvareno, šta može da se popravi a šta da se baci.
highshalfbooze highshalfbooze 07:14 16.09.2019

Zaboravan čovek

"Došao sam danas ovde kao što sam i svake godine dolazio, otkako živim u Srbiji, da izrazim zahvalnost i da kažem da SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda, niti hrabrost Srba iz Pranjana" - rekao je Skot obrativši se na srpskom jeziku okupljenima.


Zaboravio je da kaže da su oni koji su spašeni bombardovali one koji su ih spašavali. A neće im to biti ni poslednji put.

President Truman in 1948, a belated recognition that he had, in fact, been a strong American ally.


Bio im saveznik u bombardovanju Srbije.
gedza.73 gedza.73 11:15 16.09.2019

Re: Zaboravan čovek

Zaboravio je da kaže da su oni koji su spašeni bombardovali one koji su ih spašavali. A neće im to biti ni poslednji put... Bio im saveznik u bombardovanju Srbije.

Lokatori savezničkog bombardovanja na kraju rata su bili pripadnici Vrhovnog štaba.
Kažu da je to bombardovanje često bilo potpuno nelogično ali su saveznici samo pratili želje Aleksandra Rankovića i Tita.

Kad se već prešlo preko toga...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana