Na današnji dan| Sport

Najzahtevnije finale

NNN RSS / 27.01.2019. u 08:21

Bližimo se jednom od najiščekivanijih mečeva, a blog neće sam da se napiše...

Dxv4I7tUYAI3XL6.jpg
Finale Australian Opena 2019. Đoković  - Nadal bi trebalo da bude meč za najveće teniske sladostrasnike :) Realno, verovatno jedini iščekivaniji meč je bilo finale iz preprošle godine Federer - Nadal (rekordno 9. međusobno GS finale, posle skoro 6 godina pauze). Najjednostavnija, a pritom vrlo precizna metrika koja određuje važnost, tj. koliku težinu ima neko GS finale je koliko učesnici imaju osvojenih Gren Slem titula zajedno i ovo je drugi put u istoriji da učesnici imaju zbirno čak 31 GS trofej!!!
Neki lako dostupni statistički pokazatelji najvećeg rivalstva u istoriji tenisa (koje preti da postane možda i najveće rivalstvo u istoriji sporta!!!):
U rekordnih 52 susreta do sada
odnos pobeda: Đoković - Nadal 27:25
Ovo će biti rekordno 25. međusobno finale, trenutno je Đoković - Nadal 14:10
Ovo će biti (su)rekordni 15. GS meč, trenutno je Đoković - Nadal 5:9
Ovo će biti 8. GS finale, trenutno je Đoković - Nadal 3:4
Na tvrdoj podlozi vodi Novak 18:7 (uz 7 poslednjih mečeva dobijenih bez izgubljenog seta!), ali nisu se sastajali skoro 3 godine na ovoj podlozi, a svaki meč je priča za sebe...

...tako će biti i ovog puta, a setimo se kako je to bilo pre sedam godina...

Finale Australian Opena 2012. je bio najviše iscrpljujući meč (ima li lektora?), a evo i zašto :)
Pogledao sam komentare koje smo ostavljali da još malko evociram uspomene,
u najavi tog finala (njihovog 30. međusobnog meča) predvideo sam da bi ovo rivalstvo moglo da bude najveće u istoriji tenisa, za takvu prognozu nisu bile neophodne neke posebno nadnaravne, proročke moći, ali ipak tek sad možemo da vidimo koliko je velika stvar u pitanju. Sama polufinala te godine su bila prilično teška, a to se tek očekivalo za finale, ali niko nije mogao da pretpostavi razmere. Ja kao da sam namerno odremao prvi set, u kome je Novak bio prilično stegnut (inače do 2014. ako izuzmemo 3 GS finala 2011. je uvek gubio 1. set, recimo 9 puta u intervalu od 7 godina, mali pokazatelj koliko je samopouzdanje bitno). Ni Nadal nije blistao, ali je prvi došao do brejka, Novak je nekako vratio, ali je u samom finišu Nadal zasluženo poveo (5:7), nije bio neki kvalitet tenisa, ali se zahuktavlo (ispostaviće se do neslućenih nivoa). U 2. setu Novak je uspostavio dominaciju, preuzeo kontrolu i uspeo da materijalizuje prednost (6:4), a u 3. setu je već prilično dominirao i lagao ga osvojio (6:2). Ipak Nadal ne bi bio ono što jeste, da nije najnezgodniji kada se nađe "u konopcima". Novak je i u 4. bio vidno bolji, ali nikako nije uspevao to i rezltatski da potvrdi. U 2. polovini 4. seta Nadal je čak uspeo da spasi i 3 vezane brejk-lopte, a i kiša je bila počela da pada, pa je usledila 15-minutna pauza dok se sklopio krov na Rod Lejver Areni. Ponoć je uveliko bila prošla, a u iscripljijićem taj-brejku Nadal je ispeo da se izbori za odlučjući set (proslavljajući kao da je već pobedio!).

Dxv4Id9VYAAF6Hz.jpg
 

"Momentum" je bio na njegovoj strani, prvi je došao da brejka prednosti, čak kod vođstva 4:2 i 30:15 je imao relativno lak udarac i promašio, "teniski Bogovi" su pogledali Novaka, koji je uspeo da vrati brejk i čak i da stekne odlučjuću prednost i servira za titulu, a ovo suvoparno opisivanje ne može da predstavi ni mrvicu kakve su to bile razmene, kakvi intenziteti teniskih mogućnosti :) U poslednjem gemu posle skoro 6 sati i preko 1000 udaraca, Novak je čak promašio i jedan smeč, bukvalno je bilo svega.

Dxv4ICvVAAAuRXl.jpg 

Na kraju ono cepanje majice pri proslavi pobede, i onda ono sedenje iscrpljenih gladijatora prilikom ceremnoije dodele pehara (čak je neko bio kasnije postavio slike Novakovih krvavih uložaka iz patika, a verujem da ni Nadalu nije bilo ništa bolje, dovoljno je videti one flastere na prstima leve ruke).

Dxv4JkoUcAA7kdY.jpg

Dakle ovo finale je bilo totalno iscrpljivanje i psihički, a posebno fizički, a ja ću ga pamtiti najviše po tome što je to bio 1. Gren Slem mog Mlađeg sina, on ga se naravno ne seća jer je imao samo dva meseca i uglavnom je samo spavao i sisao :)
To znači da je praktično sve vreme bio sa mamom, a Stariji sin je imao 3 i po godine i pokazivao je jasne znake ljubomore i opsesivnosti, ali na vrlo kreativan način, naime iako je bio još malli, taman je bio dovoljno veliki da može da dohvati televizor, tj. dugme za isključivanje istog :P Tako da čim mama uzme Mlađeg (a to je skoro stalno), mora i njega neko, tj. ja, ali nikako u sedećem ili ležećem položaju, naravno. Dakle ako sam hteo da gledam tenis morao sam da držim Starijeg u rukama, ili se gasi TV. A kao što to obično biva, meč, ne da se odužio, nego je to bilo ubedljivo najduže Gren Slem finale u istoriji: 5 sati i 53 minuta! i veći deo tog vremena proveo sam noseći Starijeg sina po dnevnoj sobi! Iako je on bio prilično sitan, ja sam za vreme tog maratonskog finala Australian Opena 2012. dobio upalu mišića, otprilike uz Đokovića i Nadala, ja sam bio 3. fizički najiscrpljeniji čovek - svakako finale za nezaborav! :D

novak-GettyImages-137883353.jpg

To finale se ubraja u jedan od najvećih mečeva u teniskoj istoriji, a nije da ova dvojica nisu imali sličnih. Uz rame tom finalu mogu da stanu polufinale Rolan Garosa 2013. (9:7 u odlučujućem setu, u kome je Novak u finišu ispustio brejk prednosti tako što se pri smeču upecao u mrežu!?!) i njihov poslednji meč - polufinale Vimbldona prošle godine i pobeda Novaka 10:8 u spektakularnom odlučujićem setu.
Ovaj meč nosi ogromna očekivanja, što može da bude i put do velikih razočarenja, ali ova dvojica istinskih šampiona i sportskih titana, praktično nikada nisu izneverila u velikim mečevima, bar što se pristupa tiče - daće sve od sebe, čak i više nego što se misli da mogu, jedan drugo guraju preko sopstvenih mogućnosti (koje su neslućene). Ovo bi mogao da bude još jedan epski klasik dvojice pretendenata za zvanje najvećeg svih vremena!

Možda ćete se jednog dana u budućnosti prisećati gde ste bili i šta ste radili dok se igralo

finale Australian Opena 2019. između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koje počinje danas  u 09:30 :)

Opširnije u komentarima...



Komentari (99)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 08:51 27.01.2019

Nolefam

Bice ovo prava poslastica. Nameštam se već ko kvočka ispred TV-a i planiram da se ne pomeram osim iz fizioloških razloga.

Ja tipujem na 3:1 za Nola. Gubi drugi set.

Danas je dan pada opsade Lenjingrada. Čudi me da Informer to nije doveo u vezu sa mečom.
niccolo niccolo 09:42 27.01.2019

Re: Nolefam

Nameštam se već ko kvočka ispred TV-a i planiram da se ne pomeram osim iz fizioloških razloga.

I ja, da najzad odgledam jedan meč na ao...
alselone alselone 10:07 27.01.2019

Re: Nolefam

niccolo

I ja, da najzad odgledam jedan meč na ao...


Bome lepo krenulo. Nadal mi deluje umorno i nedovoljno fokusirano. Ali ne sumnjam da ce se povratiti.

Voditelj je glup ko noga. "Nadam se da ste se smestili i pripremili osvežavajući napitak, ipak je toplo u Melburnu".

Ali nešto drugo mene zanima. Za koga bi danas Bogumili navijali?
niccolo niccolo 10:10 27.01.2019

Re: Nolefam

Za koga bi danas Bogumili navijali?

Ko su Bogumili (pretpostavljam da se ne odnosi na prave bogumile)?
niccolo niccolo 10:24 27.01.2019

Re: Nolefam

6:3 prvi set, Novak izgubio samo jedan poen na svoje servise.
docsumann docsumann 10:59 27.01.2019

Re: Nolefam

Ja tipujem na 3:1 za Nola. Gubi drugi set.


Gluposti!

alselone alselone 11:00 27.01.2019

Re: Nolefam

Rezultat je tek sada počeo da oslikava koliko je Nole dominantniji.

niccolo
Za koga bi danas Bogumili navijali?

Ko su Bogumili (pretpostavljam da se ne odnosi na prave bogumile)?


Ma to se ja nesto zezam na konto prethodnih blogova.
docsumann docsumann 11:00 27.01.2019

Re: Nolefam

niccolo
Za koga bi danas Bogumili navijali?

Ko su Bogumili (pretpostavljam da se ne odnosi na prave bogumile)?


ko su pravi bogumili?

nikove na sunce!
alselone alselone 11:02 27.01.2019

Re: Nolefam

docsumann

Gluposti!


I to teška. Neću se više upuštati u prognoze.

Idem da poplašujem po Tviteru kobasicom.
alselone alselone 11:05 27.01.2019

Re: Nolefam

nikove na sunce!



docsumann docsumann 11:05 27.01.2019

Re: Nolefam

Idem da poplašujem po Tviteru kobasicom.


catch-a-mac
docsumann docsumann 11:06 27.01.2019

Re: Nolefam

nikove na sunce!


heroes of predepilation era

niccolo niccolo 11:07 27.01.2019

Re: Nolefam

Idem da poplašujem po Tviteru kobasicom.

Ali i nije smešno...

Nisam hteo ništa da komentarišem posle prvog seta, pošto nisam Rafu gledao do sad - pa rek'o možda se još nije zagrejao i slično, ali je očigledno koliko se manje kreće nego nekada. Pre si morao da odigraš tipa u proseku po tri udarca više nego protiv "normalnih" tenisera da bi uzeo poen protiv njega, jer je trčao od ćoška i ćoška i vraćao lopticu kao besan...danas je to neuporedivo manje kretanja i vraćanja.
niccolo niccolo 11:09 27.01.2019

Re: Nolefam

nikove na sunce!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:10 27.01.2019

Re: Nolefam

nole zver



ps. simpatična ona deca sa srpskim zastavama na livadi napolju, to izgleda DekiFam .
alselone alselone 11:12 27.01.2019

Re: Nolefam

Nisam hteo ništa da komentarišem posle prvog seta, pošto nisam Rafu gledao do sad - pa rek'o možda se još nije zagrejao i slično, ali je očigledno koliko se manje kreće nego nekada. Pre si moao da odigraš tipa u proseku po tri udarca više nego protiv "normalnih" tenisera da bi uzeo poen protiv njega, jer je trčao od ćoška i ćoška i vraćao lopticu kao besan...danas je to neuporedivo manje kretanja i vraćanja.


To je odlika najvećih sportista da mogu značajno promeniti svoju igru i ostati najbolji. Zato ja često kažem da je Džordan dva najbolja igrača u istoriji. 23 Džordan pa 45 Džordan.
alselone alselone 11:13 27.01.2019

Re: Nolefam

docsumann
nikove na sunce!


heroes of predepilation era



toxis masculinity
omega68 omega68 11:16 27.01.2019

Re: Nolefam

Шурење звоном
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:16 27.01.2019

Re: Nolefam

ne mo'š kao gej vegan kroz život
nikvet pn nikvet pn 11:17 27.01.2019

Re: Nolefam

Sad kad je uzeo svoj servis onako traljav s nulom... pobeđava sigurno.
niccolo niccolo 11:24 27.01.2019

Re: Nolefam

Evo brejk i u trećem...a ja se baš bio spremio danas da gledam tenis satima, izgleda da mi se ne da...

Džordan

Nego, da se vratimo na temu olabavljenih kriterijuma za računanje asistencija, skokova i ostalog u nba, zahvaljujući čemu svako veče po dvanaestoro njih imaju trip-dabl učinke. Šta misliš, koliko bi Stokton prosečno imao asistencija po utakmici da su u njegovo vreme računali ovako kao sad, oko 40 ili ipak bliže 50?

Edit: I da iskoristim priliku da Tasi čestitam slavu školsku
docsumann docsumann 11:28 27.01.2019

Re: Nolefam

Srđan Fuchs
ne mo'š kao gej vegan kroz život ...


...na mišiće
alselone alselone 11:29 27.01.2019

Re: Nolefam

Šta misliš, koliko bi Stokton prosečno imao asistencija po utakmici da su u njegovo vreme računali ovako kao sad, oko 40 ili ipak bliže 50?


Tako nekako.

Ja ne mogu više NBA da gledam. A kad se setim da smo nekad snimali NBA Action sa satelitske, pa razmenjivali kasete.
docsumann docsumann 11:29 27.01.2019

Re: Nolefam

zahvaljujući čemu svako veče po dvanaestoro njih imaju trip-dabl učinke


ih, al ga hiperbolišeš ođe
niccolo niccolo 11:46 27.01.2019

Re: Nolefam

ih, al ga hiperbolišeš ođe

Dobro, ajde, tuce...

Pa jeste, al' mi bezveze
vcucko vcucko 12:00 27.01.2019

Re: Nolefam

alselone
nikove na sunce!




Kazezoze Kazezoze 13:07 27.01.2019

Re: Nolefam

niccolo
Idem da poplašujem po Tviteru kobasicom.

Ali i nije smešno...

Nisam hteo ništa da komentarišem posle prvog seta, pošto nisam Rafu gledao do sad - pa rek'o možda se još nije zagrejao i slično, ali je očigledno koliko se manje kreće nego nekada. Pre si morao da odigraš tipa u proseku po tri udarca više nego protiv "normalnih" tenisera da bi uzeo poen protiv njega, jer je trčao od ćoška i ćoška i vraćao lopticu kao besan...danas je to neuporedivo manje kretanja i vraćanja.


Pokušao je da igra agresivnije, bliže osnovnoj liniji, ali Novak šalje duge lopte i često menja strane tako da Rafa, ukoliko je blizu osnovne linije, nema šanse da stigne takve lopte.

Danas je ritern, kao i obično, pravio razliku iako je Rafa poboljšao servis.

Ako Rafa i na šljaci bude igrao ovako, odraće ga Nole i na RG.
niccolo niccolo 18:18 27.01.2019

Re: Nolefam

Ako Rafa i na šljaci bude igrao ovako, odraće ga Nole i na RG.

I ja sam razmišljao o tome. I o tome kako deluje čudno u odnosu na situaciju od pre nekih godinu dana, da je Novak opet u mogućnosti da drži sva četiri gs (što bi mogla i Osaka da postigne, samo njoj treba i W, a Novak samo još RG).
Bili Piton Bili Piton 11:33 27.01.2019

Čujem

da ga šeta Nolo po terenu kao....ajd neću da psujem.

I da ovaj ima žutu siledžijku u kojoj izgleda kao sladoled od banane (copyright Jedna Blogerka Na Fejsu).
cassiopeia cassiopeia 11:37 27.01.2019

Re: Čujem

Bili Piton
da ga šeta Nolo po terenu kao....ajd neću da psujem.

I da ovaj ima žutu siledžijku u kojoj izgleda kao sladoled od banane (copyright Jedna Blogerka Na Fejsu).


Šeta ga baš.

Pre liči na Cmok sladoled. Vanila sa prelivom od nečeg kiselkastog, žutog.
alselone alselone 11:51 27.01.2019

Re: Čujem

Neverovatno.
docsumann docsumann 11:52 27.01.2019

mjenjaj naslov bloga


NNN NNN 12:02 27.01.2019

Re: mjenjaj naslov bloga

Pa to se odnosilo na finale iz 2012.

Inače moram da dižem tenziju i pravim atmosferu...
Tekst sam otkucao oko 3 sata jutros, i nisam mogao da zaspim,
između ostalog sam razmišljao da još malo ugušim analizom predsotjećeg meča
(bio sam ubeđen da Novak dobija, kao Als sam mislio da Rafa može da uzme 1 set - nikada do sada njihov meč nije završen 3:0!!! sam bio priličan optimista).
iako od Novaka imam najveća očekivanja - uspeo je da me pozitivno iznenadi!!!

Biće neka analizica kasnije, dok se malo opustim :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:02 27.01.2019

Re: mjenjaj naslov bloga

Biće neka analizica kasnije, dok se malo opustim :)

Нема шта да се анализира, бољи у сваком погледу, одиграно за уџбенике.

Како победити против некога ко не губи свој сервис, а истовремено је најбољи примач сервиса свих времена? Никако.
NNN NNN 02:49 02.02.2019

Analiza finala

Ostao sam dužan, nikako da stignem (kakvo nedomaćinsko ponašanje! ...a da trolujem kod Docsa na predstojećem blogu vezanom za SB).

Dakle, prvo veliko hvala Novaku,
uštedeo nam je živce, a i vreme (taman sam stigao da odem i na protest protiv derivacionih (kako se čudno piše devastacionih!) MHE)!

Manćini je u par komentara dao vrlo jednostavnu i preciznu opservaciju prethodna dva Novakova GS finala, da je bio kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati, tj. da dođe mečki na rupu i da je pojede, mislim mečku!

Za finale US Opena u najavi meča potpuno sam fulao za Novakovu bekhend paralelu, bukvalno je nije koristio uopšte (doduše sve ostalo je bilo toliko dobro, da taj adut nije ni morao da vadi),
pa sam se sad uzdržao od pametovanja, koje sam mislio da baziram na tome da je Nadal do finala brutalno pregazio protivnike (što bi slikovito rekli Nadal bulldozed his opponents), posebno je impresivan bio u polufinalu protiv Cicipasa (i to mislim na period kada se Cicipas nije bio raspao) i bukvalno sam pomislio kako je Novak poslednji čovak na planeti protiv koga bi mogao tako da dominira u razmenama, ali sam se trudio da maksimalno obuzdam navijački optimizam.
NNN NNN 02:51 02.02.2019

Analiza finala

Međutim koliko god da sam optimista, nisam ni sanjao da može da bude ovako!
U 1. setu sam se štipao, koliko sam bio oduševljen (rezultat ne pokazuje koliko je ubedljivo Novak izdominirao). Svi znamo da Nadal agresivnim i dubokim forhend spinovima otera protivnika pozadi i da mu obesmisli igru, ali takođe znamo da se Novak najbolje kreće i brani, da lako prelazi u kontranapad, da je sjajan sa obe strane i da je bez ikakve sumnje najkompletniji igrač u ovaj igri. Znali smo da Novak može da igra agresivno, da pritisne Nadala, da mu ne da da napadne, hvata lopte u penjanju da bi maksimalno skratio vreme reakcije, da izbaci Nadala iz "komforne zone", da ga "šeta" po terenu, što je još 2011. opšte prihvaćeno kao "vamos-tamos", jer je u stanju da sjajno pokriva teren i pogađa neverovatne uglove...
ali da će onako jednoobrazno da bekhend dijagonalama probije Nadalov forhend,
ne verujem da je iko to sanjao!!! Kako je to ono Agasi rekao "bušenje logike u protivnikovoj glavi" (ili nešto slično, da li se neko seća? da li iko čita? )?
Uglavnom, Nadal je ušao u finale u pristojnoj formi i raspoloženju, a Novak mu je odmah napao najjače oružje (ono kojim je on mislio da napadne) i potupno ga obesmislio! Ugasio ga je u 1. setu, oduzeo svu veru i magiju, odmah mu je pokazao ko je alfa mužjak i da bukvalno nema čemu dobrom da se nada! Nikada nisam video Nadala onoliko nemoćnog!
NNN NNN 02:53 02.02.2019

Analiza finala

U mečevima ovog ranga, a posebno sa ovakvim igračima - legendama, poslednje što očekujete je neki šablon, ali i to smo (donekle) sada mogli da vidimo. Novak je na svom servisu bio potpuno impresivan (20/21 u 1. setu!). Nadal je u 1. setu skoro jedino uzimao poene iz 1. servisa, međutim na 2. čim se uđe u razmenu, Novak ga obesmisli, onim sluludo brzim, preciznim i oštrim bekhendima. ...a onda sevne neki drop-šot ili neka varijacija - čisto da se protivnik dodatno izbaci iz ritma. Novak je u 1. setu imao 12 vinera i 3 greške.
NNN NNN 02:55 02.02.2019

Analiza finala

Do sada je možda i moglo da se priča da Novak ima jedan od najboljih bekhenda u istoriji tenisa, posle ovog finala istina je očigledna:
Novak iznad svake sumnje ima najbolji bekhend od kako se igra tenis!!!
NNN NNN 02:55 02.02.2019

Analiza finala

U 2. setu je bio jedan trenutak kada je bilo gusto, Novak je napravio brejk za 3:2 i servirao za potvrdu, kod 40:30 Nadal je sjajno napao, a Novak je bio prinuđen da proba svoju čuvenu kontru, ali ta bekhend dijagonala je završila u mreži, a kasnije kod prednosti Nadal je pogodio onu svoju legendarnu forhend paralelu iz trka, a pri 2. đusu u dužoj razmeni Nadal je pogrešio i to je bio poen koji je Novak ubedljivo najbučnije proslavio. Potvrdio je brejk i "opustio ruku" i počistio Rafu. Statistika još impresivnija: 11 vinera i samo 1 greška!
NNN NNN 02:56 02.02.2019

Analiza finala

3. set je bio prilično sličan, mada se donekle igralo i na "autopilotu", čak je Novak u jednom svom gemu napravio 3 greške i suočio se sa brejk loptom, ali se rutinski izvukao. Nadal je bez iakkve sumnje jedan od najvećih boraca, ne samo u tenisu, nego u sportu uopšte, tako da od njega uvek može da se očekuje da grize do poslednjeg trenutka, ali Novak je od početka postavio stvari na željeno mesto, i održavao visok novu igre, da je čak i Nadalu to ugasilo nadu, pa u nekoliko situacija nije uspevao "da izvuče magiju", kad da ni sam nije verovao, prosto neverovatno!
Na kraju su brojke bile impresivne, Novak je imao 34 vinera i samo 9 grešaka - u GS finalu!!! Ako dodamo i da je u polufinalu imao 24 prema 5 vidimo da je pomerio granice baš baš visoko!
NNN NNN 02:57 02.02.2019

Analiza finala

Prva dva seta u polufinalu 2016. protiv Federera su otprilike najviši nivo teniske igre koji je neko dosegao, a sada je ovo opet tu negde.

Što se tiče Novaka, sa ovakvom formom, željom i fokusom možemo sa najvećim optimizmom očekivati nastavak sezone.
Što se tiče Nadala i njemu svaka čast, čovek puna 4 meseca nije igrao takmičarski tenis, a onda je razbucao sve do finala, ne bih ga nikako otpisivao, posebno na šljaci, jer će tamo loptica da odskače još malo više i sporije, pa će i on da još više grize sa više vere u sebe, tako da bi Novak morao da još malo pomeri granice u svoju korist.
NNN NNN 03:03 02.02.2019

Analiza finala

Novak je produžio seriju dobijenih setova protiv Nadala na tvrdoj podlozi na čak 17!
Nadalu je ovo bio 25. GS finale i 1. put da nije uzeo ni jedan set (a nije bio čak ni blizu).
Nadal je do finala samo 2 puta izgubio svoj servis, a u finalu čak 5 puta!
Slično se desilo i npr. na Vimbldonu 2015. kada je Federer do finala samo jednom izgubio svoj servis - u finalu mu je Novak 4 puta oduzeo servis!
ili npr. na poslednjem Sinsinatiju Novak je 4 puta brejknuo Federera (na njegovih 10 servis gemova - a prethodnih 100 u Sinsinati je Federer osvojio)!

softelectronics_e softelectronics_e 06:10 02.02.2019

Re: Analiza finala

NNN

...
ali da će onako jednoobrazno da bekhend dijagonalama probije Nadalov forhend,
...

Da, da!
To je to!
NNN NNN 10:41 02.02.2019

Re: Analiza finala

Što se tiče Nadala i njemu svaka čast, čovek puna 4 meseca nije igrao takmičarski tenis
Realno, može da bude prezadovoljan (naravno niko ne voli da izgubi u finalu, naročito to važi za Nadala), ali njegovi problemi sa povredama (i izbegavanjem betona) traju još i mnogo duže, naime ovo je tek 2 turnir na betonu u poslednjih 15 meseci na kojem je Nadal igrao do kraja!!
Između ovog AO i četvrtfinala Pariza 2017. kada se povukao pred meč sa Krajinovićem, Nadal je na betonu odigrao do kraja samo Masters u Kanadi (i osvojo ga)! U među vremenu je igrao samo na prošlom AO (predao Čiliću u 5. setu četvrtfinala) i na US Openu (predao Delpu posle 2. seta u polufinalu), a sve ostale turnire je preskočio, i to čak neke tako što je bio prijavljen odlazio tamo i trenirao i povlačio se u poslednjem trenutku!
NNN NNN 10:51 02.02.2019

Re: Analiza finala

može da bude prezadovoljan

A najzadovoljnija može da bude Ćiska, jer je Rafa konačno zaprosio

Baš sam bio primetio da nešto neobično sija (obično je izgledala zabrinuto),
pa sam iz zezanja rekao da će možda na kraju AO da ozvaniče vezu
(trebalo je da se kladim, ali nije bio ponude u specijalu ).
Znao sam da su sto godina zajedno,
ali pre neki dan izguglah - od 2005.!
Čestitam
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:45 02.02.2019

Re: Analiza finala

Znao sam da su sto godina zajedno,
ali pre neki dan izguglah - od 2005.!


Pa dobro se setio..
nikvet pn nikvet pn 19:23 02.02.2019

Re: Analiza finala


Nadalina je stvarno simpa.

NNN NNN 11:55 27.01.2019

GROM ZAGRME NA SVETOGA SAVU!!!



omega68 omega68 11:59 27.01.2019

Re: GROM ZAGRME NA SVETOGA SAVU!!!

28. januar - Sveti Novak srbski
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:01 27.01.2019

Re: GROM ZAGRME NA SVETOGA SAVU!!!

NNN

GROM ZAGRME NA SVETOGA SAVU!


često govorim ljudima da se Sava kao Sila manifestovao sa ovom generacijom u Noletu kao toxic masculine, a u Ivi Španović kao gay feminine principle.


bene_geserit bene_geserit 03:30 28.01.2019

Re: GROM ZAGRME NA SVETOGA SAVU!!!

Srđan Fuchs
često govorim ljudima da se Sava kao Sila manifestovao sa ovom generacijom u Noletu kao toxic masculine, a u Ivi Španović kao gay feminine principle.

Dobro je da često tako nešto "pametno" govoriš, da razbiješ svaku iluziju (kao u onom vicu).
Nego, ja se zeznem, ne obraćam pažnju ko je ostavio komentar, pa počnem da tražim smisao u rečenom.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:04 27.01.2019

preporuke

kako vas nije sramota da ne dajete čoveku preporuke za blog, iscima se ovde zbog vas, visite na temama, a niko mu ne daje preporuke za trud. sve po 4, 5 preporuka. bando srbska!
niccolo niccolo 12:05 27.01.2019

Re: preporuke

Izvini
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:18 27.01.2019

Re: preporuke

Ajde, de, al' samo još ovaj put - ovakvi postovi su quadriple-triple-double a ne da sramotimo Čoeka.

PS. Kako je smiren Nole, kako je lepo gledati njegovu kombinaciju Sile i duboke mirnoće - the key for success for all the Serbs! Proud to have you as Paradigma, Nole!
docsumann docsumann 12:19 27.01.2019

dva put svaki GS

Nadal je prvi imao šansu da svaki GS osvoji najmanje po 2 puta.
sada je Nole prebacio loptu u Nadalovo dvorište (Roland Garos) gdje će on imati šansu da kompletira dupli Career Grand Slam
mija12 mija12 12:41 27.01.2019

Re: dva put svaki GS

Osim toga, ponovo će da veže sva 4 GS.
ivana23 ivana23 12:52 27.01.2019

***

alselone alselone 13:08 27.01.2019

Franjo Mliden

napisao blog na temu Bravo Srbija i kudio sve Hrvate koji ne navijaju za Noleta.
nsarski nsarski 13:16 27.01.2019

Re: Franjo Mliden

alselone
napisao blog na temu Bravo Srbija i kudio sve Hrvate koji ne navijaju za Noleta.


Franjo?! I to na vrh Svetog Save? Nemoguće.
alselone alselone 13:28 27.01.2019

Re: Franjo Mliden

Franjo?!


Da, da, sv. Franjček Čorbadžijski.
Черевићан Черевићан 16:40 27.01.2019

уПоводу

iako o Novaku imamo najveća očekivanja - uspe da pozitivno iznenadi

баш овладао Ноле је с'рекетом
нацрту му тек ... ко има муда,
ал' бадава ( нађе се дрзнутих )
нема са Њим дешавања чууда,

(јер залуд се труд потеже - с'друге стране мреже)
softelectronics_e softelectronics_e 17:28 27.01.2019

Bravo Nole!

Jedva sam dočekao da se meč završi kako bih vratio na početak i gledao na miru - reprizno.
Jer - mi postaje suviše naporno da gledam Noleta u direktnom prenosu.
freehand freehand 20:49 27.01.2019

Car

Mislim - ko ovo nije video ništa nije video



G.Cross G.Cross 21:09 27.01.2019

if he says so

;;;
G.Cross G.Cross 21:09 27.01.2019

if he says so

Bila neka pres konferencija davno kad je Novak izgubio od tada neprikosnovenog i Novak je rekao " imao sam osecaj da mogu da ga dobijem", na istoj konferenciji kasnije kazu Nadalu da je to Novak rekao a Nadal kaze " if he says so"

I nije to zvucalo previse arogantno, pre vrlo samouvereno.

Sto se desilo danas je melem za sve moje rane posle tog intervjua.

Evo nadjoh




Na ozbiljnu stranu, mladi dolaze. I mozda jos vaznije iza njih su tipovi kao Muratoglu i Lendl.

Sta se desilo danas sa Nadalom samo on zna.

Ja volim da verujem da ga je Nole rabio pre svega mentalno.

Oba su veliki sampioni i sto ih cini jos vecim je da i u ovim godinama su spremni da uce i da se dalje razvijaju.

Ja da budem iskren jos uvek ne razumem sta se danas desilo. Nadal nije udario ni jedan forhend u njegovom stilu i udario je samo dve " kifle" od kojih je jedna bila aut.

Bilo je jasno vidljivo nekoliko puta da Nole nalerno ne udara jako loptu nego bira da odskoci vise. ali all that sad Nadalova nesposobnost da odgovori ima samo jedan odgovor Novak je danas bio absolutno odlican u svim aspektima igre. I Nadal ako hoce da ikada osvoji jos jedan GS ukljucujuci i RG mora back to drawing board i nadje resenje za svoje slabosti koje je danas Nole ogolio.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:07 28.01.2019

Re: if he says so

a da budem iskren jos uvek ne razumem sta se danas desilo. Nadal nije udario ni jedan forhend u njegovom stilu i udario je samo dve " kifle" od kojih je jedna bila aut.

Ево двеју мојих лаичких опсервација.

1) Ноле је ишао на Надалов форхенд.
2) При Надалом сервису на левој страни (ad court) Ђоковић је стајао лево, лево, скроз лево.

Ово друго је јасно, ништа мудро, тако се елиминира "предност левака", али захтева способност да се покрива и сервис упућен у средину кад стојите скроз лево, то јест, захтева примача сервиса с добром проценом, брзим рефлексом, еластичношћу и способношћу да се врати сервис из шашавих позиција. Хмм, ... где да нађемо таквог?

Оно прво је компликованије. Моје лаичко објашњење је било -- терен и температура. Надалови спинови не одскачу тако високо на овом терену, а поготову не на темпертури на којој су играли (било је "захладило" у Мелбурну, негде 25). Разлика је мала, али код врхунских играча мале разлике су све. Ако противник има одличан дворучни бекенд (хмм, ... где да нађемо таквог?), толико добар да га те високе лопте на бекенд страну (криптонит за Федерера) не муче баш толико, а поготову не кад и нису екстремно високе, што је био случај на овом терену и на овој температури, онда Надалов форхенд губи своју ефективност. Е, сад, то ја као Перица, а стручнији од мене имају и друга објашњења.

The theory is simple. Nadal is the best player in the world at running around his backhand in the Deuce court and upgrading to a more potent forehand. With Nadal always looking to protect to the right, Djokovic attacked to the left.


Ево, овде, цео текст.
niccolo niccolo 19:16 28.01.2019

Re: if he says so

Ево двеју мојих лаичких опсервација

Ево, овде, цео текст.

Pa čekaj, jesu ovo troje opservacije ili Kregove?

softelectronics_e softelectronics_e 19:21 28.01.2019

Re: if he says so

G.Cross
Bila neka pres konferencija davno kad je Novak izgubio od tada neprikosnovenog i Novak je rekao " imao sam osecaj da mogu da ga dobijem", na istoj konferenciji kasnije kazu Nadalu da je to Novak rekao a Nadal kaze " if he says so"

I nije to zvucalo previse arogantno, pre vrlo samouvereno.

Sto se desilo danas je melem za sve moje rane posle tog intervjua.

Evo nadjoh




Na ozbiljnu stranu, mladi dolaze. I mozda jos vaznije iza njih su tipovi kao Muratoglu i Lendl.

Sta se desilo danas sa Nadalom samo on zna.

Ja volim da verujem da ga je Nole rabio pre svega mentalno.

Oba su veliki sampioni i sto ih cini jos vecim je da i u ovim godinama su spremni da uce i da se dalje razvijaju.

Ja da budem iskren jos uvek ne razumem sta se danas desilo. Nadal nije udario ni jedan forhend u njegovom stilu i udario je samo dve " kifle" od kojih je jedna bila aut.

Bilo je jasno vidljivo nekoliko puta da Nole nalerno ne udara jako loptu nego bira da odskoci vise. ali all that sad Nadalova nesposobnost da odgovori ima samo jedan odgovor Novak je danas bio absolutno odlican u svim aspektima igre. I Nadal ako hoce da ikada osvoji jos jedan GS ukljucujuci i RG mora back to drawing board i nadje resenje za svoje slabosti koje je danas Nole ogolio.

Molim boga da mi žena dozvoli da gledam ovaj meč i treći puta.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:45 28.01.2019

Re: if he says so

Pa čekaj, jesu ovo troje opservacije ili Kregove?

Она о стајању лево на сервис је тривијална, а она о малом учинку температуре скоро тривијална. Обе су моје. Она трећа, о трчању око бекенда није моја.

Иначе, већ други слем заредом Ноле добија нападајући форхенд противника, а противници су му били дел Потро и Надал.

Мада, оно против дел Потра ми је било јасније, ишао је на извлачење дел Потра далеко на форхенд страну и све што је морао да уради је да преживи један његов чист форхенд и врати му лопту на бекенд страну, јер је он потпуно безопасан кад трчи ка бекенду (кад стоји онда бар удара неки слајс, кад трчи ништа, или не стигне уопште или ти врати лопту на пенал).

Једноставна стратегија, али није за сваког, треба имати петље и умећа преживети тај један форхенд.
nikvet pn nikvet pn 22:00 28.01.2019

Re: if he says so

Tako je, ali ne samo za Delpa nego to radi svim tornjevima. Korak u bekend daje mu penal, dva koraka daju penal ili bunar, treći korak je viner. Posle nekoliko takvih kičmatransa sledi dropšot, uspešan ili neuspešan svejedno, rezonski-nerezonski nevažno. Cilj akcije je naterati ga na nekoliko oštrih trčanja u kratkom roku. Zadihanom tornju opada % prvog servisa.

Taktički genijalno Nole ih je sve pročitao, našao slabe tačke i gazi. Zato gube još u svlačionici. Može da izgubi samo kad mu nije dan ili od nekog još nepročitanog napaljenog mladca koga je prosralo.

Sitnice čine savršenstvo, a savršenstvo nije sitnica.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:18 29.01.2019

Re: if he says so

Zadihanom tornju opada % prvog servisa.

Не, не, то је нешто друго, добра стратегија против неких, да, али ја не говорим о задиханости или нечијем сервису уопште. Ти говориш о инвестирању у будуће поене, без обзира на исход текућег поена, а ја говорим о томе како изградити и добити текући поен против моћног Делповог форхенда. Сви зазиру од тог ударца, укључивши ти у Новака. Очигледна стратегија коју људи користе је да иду на Делпов бекенд, сваки могући или немогући ударац вратити на његов бекенд. Поен онда често иде овако: Делпо слајс са бекенда, противник му је врати на бекенд, Делпо слајс са бекенда, противник му је врати на бекенд ... после две-три размене, Делпо уђе у ритам и у згодном тренутку "обиђе" око бекенда, удари оним форхендом и довиђења. Новакова стратегија је дизајнирана да избегне тај образац и да натера Делпа да удари форхенд са десне стране терена па затим трчи ка бекенду и Новак ово ради не да би га задихао (мада ни то није штета) већ зато што је Делпов бекенд из трка никакав. Овај план је прилично једноставан, једини проблем с тим планом је што треба бити јунак и отићи мечки на рупу односно Делпу на форхенд и вратити тај форхенд на страну на коју ти хоћеш, а не у публику, мрежу или назад Делпу на пенал форхенд.
chedimir chedimir 03:08 28.01.2019

dominacija...

...u individualnim sportovima je neverovatni spoj talenta,posvećenosti,rada i ko zna čega još.Danas je uz novakov rekordni sedmi AO oboren tj.postavljen novi rekord na jednom od najznačajnijih šahovskih turnira ( Wijk aan Zee),a u glavnoj ulozi je bio svetski šampion Magnus Carlsen koji je po sedmi put osvojio narečeni superturnir.Svet ima retku priliku da u istom danu pozdravi dva velika(ako ne i najveća) šampiona čuvenim Ave Caesar,morituri te salutant
p.s.takođe i verovatno najvažnije glede današnjeg dana je obeležavanje 75.godišnjice probijanja blokade Lenjingrada u II sv.ratu,ali to nije tema ovog bloga
floki floki 07:53 28.01.2019

Re: dominacija...

chedimir
...u individualnim sportovima je neverovatni spoj talenta,posvećenosti,rada i ko zna čega još.Danas je uz novakov rekordni sedmi AO oboren tj.postavljen novi rekord na jednom od najznačajnijih šahovskih turnira ( Wijk aan Zee),a u glavnoj ulozi je bio svetski šampion Magnus Carlsen koji je po sedmi put osvojio narečeni superturnir.Svet ima retku priliku da u istom danu pozdravi dva velika(ako ne i najveća) šampiona čuvenim Ave Caesar,morituri te salutant
p.s.takođe i verovatno najvažnije glede današnjeg dana je obeležavanje 75.godišnjice probijanja blokade Lenjingrada u II sv.ratu,ali to nije tema ovog bloga


povodom probijanja blokade bila je vojna parada u peterburgu a nemački špigl povodom toga intervjuiše nekog rusa koji je protiv takvog obeležavanja godišnjice, jer eto, to militarizuje društvo...

taj matori rus je drugorusijanska izlapela budala a špigl toalet papir od novina.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:34 28.01.2019

Re: dominacija...

a špigl toalet papir od novina.

Takozvani wipeass newspaper..



Inace, Novaku najlepse cestitke.

ivana23 ivana23 16:32 28.01.2019

***

softelectronics_e softelectronics_e 18:24 28.01.2019

Re: ***

ivana23

Lajk!
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:45 28.01.2019

Re: ***

Jebote, već je prošlo 12 godina od njegovog prvog Australijen opena.
freehand freehand 22:48 28.01.2019

Re: ***

stefan.hauzer
Jebote, već je prošlo 12 godina od njegovog prvog Australijen opena.

Not to bad, ha?
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:44 28.01.2019

Re: ***

Greška! Prošlo je 11 godina, ali je bedak ostao isti.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:25 29.01.2019

Re: ***

Ето, прође и 53. меч Ђоковића против Надала, а долази 53. супербол Брејдија против кога год из оне друге конференције што је прошао.
chedimir chedimir 02:21 29.01.2019

Re: Brejdi

marco_de.manccini
Ето, прође и 53. меч Ђоковића против Надала, а долази 53. супербол Брејдија против кога год из оне друге конференције што је прошао.

i prošle godine je bilo derpe vs kogod,i na kraju prtz.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:00 29.01.2019

Re: Brejdi

i prošle godine je bilo derpe vs kogod,i na kraju prtz.

Нисам ни ја неки навијач и, добро, није 53. Брејдијев супербол, али је девети. То је не-мо-гу-ће, али, ето, шта да му радимо, дешава се, заказано је за недељу.
softelectronics_e softelectronics_e 17:44 29.01.2019

Re: ***

stefan.hauzer
Jebote, već je prošlo 12 godina od njegovog prvog Australijen opena.

Stariš Stefane, stariš.
docsumann docsumann 17:48 29.01.2019

Re: Brejdi

a već je najavio (Brejdi) da igra i sledeću sezonu.
Atomski mrav Atomski mrav 20:40 29.01.2019

Re: Brejdi

a već je najavio (Brejdi) da igra i sledeću sezonu.


A zakaj pa ne? Ne kuburi nešto previše s povredama, ruka ga još uvek sasvim lepo služi, još uvek ima taj brzi izbačaj tako da ga nije baš lako sekovati iako nije najbrži i najokretniji momak na terenu... i igra u ekipi koja je praktično svake godine jedan od favorita za šampionsku titulu. A da, nije baš da igra za siću.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:30 29.01.2019

Re: ***

stefan.hauzer
Greška! Prošlo je 11 godina, ali je bedak ostao isti.

Tačno se sećam gde sam bio tog prepodneva!
chedimir chedimir 00:31 30.01.2019

Re: Brejdi

pazi,kakvu oni diviziju imaju,on sezonu ne mora ni da igra da bi bili prvaci u istoj,nači za njegovog vakta a verovatno ni posle tu nije bilo (niti će biti) krštenog tima,to su takvi zgubidani da patrijotama taman odlično dođu kao eksperimantalna teritorija na kojoj moš isprobati svaku vrstu trikova(uglavnom prljavih)koju kasnije valja usavršiti na ozbiljnijim ekipama,za razliku od njega(od koga mi se riga)ima tu par momaka koji vrede,pre svih Edelman i Gronk.
docsumann docsumann 11:31 30.01.2019

Re: Brejdi

nači za njegovog vakta a verovatno ni posle tu nije bilo (niti će biti) krštenog tima,to su takvi zgubidani da patrijotama taman odlično dođu kao eksperimantalna teritorija na kojoj moš isprobati svaku vrstu trikova(uglavnom prljavih)koju kasnije valja usavršiti na ozbiljnijim ekipama


Jetsi bi mogli da se transormišu u konkuretan tim u najkraćem roku.
ključno da napokon pronađu dobrog (makar solidnog) qb-a.
odbrana in je odlična već godinama.
dakle dobra o-kordinator i qb, za početak. cijenim da je ovogodišnjio draft njihova (ko zna koja po redu) šansa za taj iskorak.

Gronk najvjerovatnije bataljuje NFL dogodine. jbg on ipak ne može da se izvlači iz duela kao Brejdi, i ta fizička igra je već ostavila dosta ožiljaka na njegovom tijelu. prosto mož da vidiš koliko je izraubovan.

Edelman je najveća misterija plej ofa. wr kojeg statistički nema ni u prvih 20 po učinku u sezoni, u postsezoni praktično drži sve rekorde za poziciju wr-a.
chedimir chedimir 02:24 29.01.2019

što se tiče Novaka...

... izgleda da neće sve ići glatko,evo ga Vilander hvali na sva usta a svi znamo koliko je on dobar prognozer,i tako
niccolo niccolo 14:21 29.01.2019

Re: što se tiče Novaka...

evo ga Vilander hvali na sva usta

Baksuz jedan
nsarski nsarski 14:24 30.01.2019

Re: što se tiče Novaka...

niccolo
evo ga Vilander hvali na sva usta

Baksuz jedan


Evo mu jedna lepa za sećanje.

ivana23 ivana23 10:22 29.01.2019

***



Marej se ponovo operisao.
chedimir chedimir 00:31 30.01.2019

Re: ***

ivana23


Marej se ponovo operisao.

baksuz broj dva
docsumann docsumann 11:34 30.01.2019

Re: ***

Marej


jbg, čovjek je imao peh sa krštenicom.
da je rođen u bilo kojoj drugoj tenis eri, namlatio bi se titula, najmanje ko Agasi ili Lendl.
ovako, još je njegovo postignuće i fenomenalno, s obzirom koliko je samo od Novaka gubio u GS finalima (5 puta).
alselone alselone 11:45 30.01.2019

Re: ***

jbg, čovjek je imao peh sa krštenicom.
da je rođen u bilo kojoj drugoj tenis eri, namlatio bi se titula, najmanje ko Agasi ili Lendl.
ovako, još je njegovo postignuće i fenomenalno, s obzirom koliko je samo od Novaka gubio u GS finalima (5 puta).


U neku ruku je i Nole baksuz. I on da nije rodjen u eri Nadala i Federera imao bi sigurno najvise GS titula (a i svih drugih) ikad. Ali, sa druge strane, ovako je njegov uspeh jos veci. I tek ce da bude.

Jedino je Federera ukenjalo da bude na vrhuncu kad je ceo sport bio u minimumu. I tada se on i nafatirao najvise titula. Ovo kasnije je tek-tek.
softelectronics_e softelectronics_e 19:46 30.01.2019

M'da!

Samo da prijavim da sam danas, na miru i kako dolikuje, četvrti puta pogledao kako Nole delje Nadala.
NNN NNN 03:09 02.02.2019

Jokić

izabran za Ol-star - potpuno zasluženo!

Sećamo se da je i prethodne dve sezone od januara drastično podizao formu, a ove je od početka krenuo impresivno, pa sam se pitao kakav li će tek da bude posle Nove godine - i čovek je u januaru napravio čak 6 tripl-dablova (ovo je ekstremno retko dostignuće u istorijskim okvirima)!!!
Posebno su bili impresivni klač-šutevi i što je u poslednjem meču sve poene dao sam, tj. uvek je sam morao da rudari, a uz to je dao u poslednjem minutu 2 (odlučujuća) koša iz solo akcija.
Svaka čast, uz nadu svih ljubitelja košarke da će moći još bolje.
NNN NNN 11:09 02.02.2019

Re: Jokić

Jokić sinoć urnisao Hjuston (bez Kapele, centra igrao bivši Naget - Kenet Farid) - 31 poen (šut iz igre 12/15) + 9 skokova (4+9) + 9 asistencija za smo 31 minut!!


Time je Denver konačno prekinuo niz od 9 poraza protiv Hjustona i opet se vratio na 1. mesto Zapada (imaju isti skor kao GSW).

Kako trenutno stvari stoje MVP lige bi bio Janis, ali Nikola je realno najmanje 2. kada se gleda individualni učinak igrača + uticaj na ekipu + plasman
NNN NNN 11:12 02.02.2019

Za kraj



Ovoj gospodi sa sllike bih poželeo da se i za nekoliko godina, kada se Novak bude povlačio uz neke nove rokorde, ponovo ovako sakupe istim povodom i u istom raspoloženju!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana