Budućnost| Društvo| Ekonomija| Filozofija| Kultura

Srbski neprijatelj, Rara (pogled u YU alt right)

Srđan Fuchs RSS / 12.05.2019. u 05:27

59996929_10218346520364864_2557432585571532800_n.jpg?_nc_cat=109&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_ht=scontent.fsdv1-2.fna&oh=8684245fd406f2b5bb2cfadf50636bcf&oe=5D72F57B 

Papa ne može Stepinca proglasiti svetim. Za to su krivi biskupi koji godinama pokušavaju rehabilitirati NDH

 

Papine riječi o Stepincu i Irineju izazvale su skoro jednaku tjeskobu, zbunjenost i osjećaj nemoći i nepravde, kao svojedobna osuđujuća presuda generalu Gotovini

Papine riječi o Stepincu i Irineju izazvale su skoro jednaku tjeskobu, zbunjenost i osjećaj nemoći i nepravde, kao svojedobna osuđujuća presuda generalu Gotovini (i obrazloženje te presude, koje je de facto kriminaliziralo Oluju). No, čini se da hrvatska javnost, u svom suzdržanom zgražanju nad Papinom izjavom, ne želi razumjeti dvije ključne činjenice.

 

KLJUČNE ČINJENICE

Prvo, pomirenje s pravoslavcima strateški je cilj Pape Franje. Veličajući srpskog patrijarha, Papa Franjo šalje poruku uvažavanja i poštovanja ruskoj i drugim pravoslavnim crkvama. Papa rečenicom o Irineju i stavom da pravoslavna crkva može utjecati na kanonizaciju katoličkog blaženika, ustvari kaže da su svi kršćani isti i jednako vrijedni. Riječ je o poanti najšireg globalnog značenja, koja je, eto, stigla iz našeg kaotičnog mikrokozmosa.

Drugo, ali neusporedivo gore: posve je nesporno da dio hrvatskih svećenika, javno angažiranih laika, a nažalost i biskupa, već godinama sudjeluje u žestokoj kampanji relativizacije Jasenovca, koja je, prirodno, tek sredstvo za rehabilitaciju Nezavisne Države Hrvatske. Svi znamo sadržaje javnih istupa sisačkog biskupa, svi poznajemo retoriku bivšeg gospićkog biskupa, svi znamo da je šibenski biskup nastupao na pozornici s jednim Thompsonom, najjačim simbolom neoustaštva u Hrvatskoj (isti je biskup za Thompsona napisao jednu pjesmu).

 

JAVNO GLORIFICIRANJE NDH

Dio hrvatske Crkve najaktivnije se, dakle, uključio u prevrednovanje povijesne uloge NDH i ustaškog pokreta. I kako sada, pobogu, da Papa Franjo kanonizira hrvatskog kardinala iz vremena NDH, dok dio visoko rangiranih hrvatskih svećenika javno glorificira NDH? Vatikan vrlo dobro zna kako bi proustaški elementi u sadašnjoj Crkvi u Hrvata, kao i u hrvatskoj javnosti, zloupotrijebili Stepinčevu kanonizaciju kao argument za veličanje NDH, što bi bila najgora moguća manipulacija i Vatikanom, i Crkvom i samim Stepincem.

Oni hrvatski biskupi i drugi svećenici, koji unatrag više godina sudjeluju u pokušaju rehabilitacije NDH, izravno su suodgovorni za odgodu Stepinčeve kanonizacije. Svi hrvatski građani, koji se osjećaju povrijeđenim Papinom odlukom o Stepincu, morali bi to imati u vidu.

 



Komentari (314)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nepopustljiv nepopustljiv 07:07 12.05.2019

M'da!

A da, samo, nije tih nekoliko biskupa, Papa bi Stepinca proglasio svecem?!
Jebote - pa kod njih, i umerenih, ne postoji dilema da je Stepinac svet?
Strašno!
Stepinac je učesnik zajedničkog zločinačkog plana ustaške države - i ne može da bude svet i da ga sto Rara proglasi svecem.
U principu - nije mi jasno zašto se mi petljamo u poslove stranih organizacija.
Mi smo, nadam se, definisali Stepinčevu ulogu prema našem narodu.
Što se mene lično tiče - čak da ga oni proglase i sotonom - ja njima ne verujem.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:19 12.05.2019

Re: M'da!

Slično kao naš Velimirović. Nije radio ništa određeno, ali nije ni pričao protiv. A i Velja svet. No, etnofiletizmu i ekstremnom nacionalizmu je sve moguće, u ovoj eri posvemašnje relativizacije i iracionalne, režuće, populističke mržnje širom globusa. Tako je većini moguće, kod njih, kod umerenih antikomunista da Lojzek bude svet, a kod nas, kod neumerenih kvazi-četnika da vidimo Lojzeka u hrvatskome, a ne vidimo Velju u sopstvenome oku.
tasadebeli tasadebeli 07:51 12.05.2019

Re: M'da!

nepopustljiv
A da, samo, nije tih nekoliko biskupa, Papa bi Stepinca proglasio svecem?!
Jebote - pa kod njih, i umerenih, ne postoji dilema da je Stepinac svet?
Strašno!
Stepinac je učesnik zajedničkog zločinačkog plana ustaške države - i ne može da bude svet i da ga sto Rara proglasi svecem.
U principu - nije mi jasno zašto se mi petljamo u poslove stranih organizacija.
Mi smo, nadam se, definisali Stepinčevu ulogu prema našem narodu.
Što se mene lično tiče - čak da ga oni proglase i sotonom - ja njima ne verujem.




Има сеоба. Смрти нема. *







On je prvi papa iz Latinske Amerike i prvi papa jezuita.



Степинац се 1924. године у Риму, по препоруци ректора Загребачког сјеменишта др. Јосипа Лончарића. Ту је на папском свеучилиштву Грегоријани, добивши америчку стипендију, завршио након седам година филозофију и теологију и урадио два доктората. Ту је научио да говори и пише италијански, француски, немачки и латински. По повратку у Загреб, млади језуитски штићеник бива примљен у надбискупску канцеларију а затим је именован и за церемонијара надбискупа др Анте Бауера. После смрти Бауера, млади Степинац је преузео управу Загребачке надбискупије 7. децембра 1937.



...veliki broj običnih sveštenika najnižeg ranga ovoga reda je u Novom svetu i državama Južne Amerike imao značajnu misionarsku i prosvetiteljsku ulogu, ali je bilo mnogo primera prisilnog pokrštavanja u katoličanstvo raznih naroda i primitivnih plemena na svim kontitentima, a posebno u novo-otkrivenim zemljama Srednjega veka.


________________________________________________________________________________

* -

Едмонд Парис:"Тајна историја језуита" (ЛИНК)




П.С. - Упознај непријатеља да би га више волео.



jadragoljub jadragoljub 08:03 12.05.2019

Re: M'da!

A da, samo, nije tih nekoliko biskupa, Papa bi Stepinca proglasio svecem?!

to kad te mržnja tolko obuzme pa ni u nečem dobrom ne vidiš ništa dobro jer ti mržnja ne da da.

papa je reko da ne može stepinca da proglasi svecem jer ima puno nejasnoća, to je uvijeno reko da je sumnjiva njegova svetost. ovo sa par biskupa i sveštenika je komentar autora o stanju u njihovoj lepoj.
plus što ih je papa već oladio da prizna, uvrsti i pojavljivanje marije u onu selendru u hercegovinu, gde li.
ovaj papa ih je znači dvaput oladio.
al ti od mržnje ne možeš da vidiš ništa dobro čak kad ti to ide na ruku.

no ovaj papa je jezuita, pa je i to , po čarliju i sličnima, samo još jedna jezitska zavera, s tim što čarli i slični ne vide , nemaju oči da vide ni mozak da shvate, da bi hrvati ustvari mogli da kažu da je to jezuitska zavera protiv hrvata pošto su većina u hrvata franjevci. al šta o tome zna čarli & co.
'volim da mrzim (radovan the trd)' to je deviza čarlijevaca.
da ovaj papa nije ko druge pape, eto i svoje popove kažnjava i još svašta nešto 'protiv svojih' mangupa u njihovim redovima radi i raskrinkava.
al to je jezuit a jezuiti su loši, to nam rekli franjevci pa to mora da je tako.
tasadebeli tasadebeli 08:17 12.05.2019

Re: M'da!

nepopustljiv

U principu - nije mi jasno zašto se mi petljamo u poslove stranih organizacija.



Који "МИ"?

То што "медији" у Србији, па чак и један Информер, проглашавају папу Фрању Србином, то не значи да се МИ бавимо тиме. (ЛИНК)


(Не знам шта на Пинкуши грокћу о папи Фрањи? Знаш да не гледам телевизију...

Шта ли ће тек Ољица у Утиску недеље имати да приопћи о овоме? )

Није ваљда да сматраш да су Информер и Пинкуша, N1, Прва, Ало, Курир, О2,... и остали сви низ ред "српски медији" = МИ?

Боже ме сачувај!

Немамо ми везе са њима...

И ја њима исто тако не верујем као ни папи Фрањи, па макар и он пустио тренутно помодну, до прве прилике, четничку браду и окачио кокарду на своју капицу као и "српски медији". (ЛИНК)
tasadebeli tasadebeli 08:21 12.05.2019

?

jadragoljub

'volim da mrzim (radovan the trd)' to je deviza čarlijevaca.



"Ругала се шерпа лонцу."













Prema saznanjima "Blica" predlog da predsednik Vučić dođe na Sabor izneo je patrijarh Irinej, na kome je bila i poslednja reč. Deo vladika je smatrao da predsednik treba da dođe u Patrijaršiju, sada kada su sve vladike na okupu i iznese svoj stav o Kosovu i Metohiji kao i dokle se stiglo u pregovorima i koje teškoće Srbija ima. Međutim, deo Sabora je smatrao da obraćanje predsednika treba da usledi po završetku prolećnog zasedanja tek pošto SPC donese svoje odluke i ne samo kada je reč o Kosovu i Metohiji. O predlozima nije glasano, a na kraju je patrijarh najavio dolazak Vučića i Dodika u ponedeljak ujutro.





П.С. - Наведи ми, Драгољубе, макар један добар разлог због којег би требало да почнем да верујем језуитима...

Онима у мантијама и онима у оделима и са краватама. И онима у медијима и онима по друштвеним мрежама.

Ако наведеш макар један ваљани разлог за то, размислићу убудуће о томе да ли им веровати или не.


Само пази шта ћеш да ми наведеш као разлог јербо је овај лик неки предак моје жене... Имају чак и исто презиме које су понели на рођењу.

С тим што је овај огранак фамилије из којег је после потекла моја жена остао у православљу.


(Клик на слик.)



jadragoljub jadragoljub 08:44 12.05.2019

Re: ?

Наведи ми, Драгољубе, макар један добар разлог због којег би требало да почнем да верујем језуитима...

isti si čarli, vi ste bre sekta.
de sam ja reko da treba verovati jezuitima?
aj sad razumem da čarli ne zna šta je ironija-sarkazam i ostali pluskvanperfekti, on ćovek mekaničar i njegov poso da lemi diodu i tolko. al ti koji si učem da čitaš i u redovima i među redovima da mi podmećeš nešto što nisam ni u fusnoti napomenuo,
epa nije uredu drže tasimire, nije uredu.
ja sam samo , između redova, nabacio da je pitanje koliko mi znamo o jezuitima pošto su izvori naših saznanja o jezuitima uglavnom iz franjevačke ruke, a za njih su, franjevce, jezuiti bili ko vama četnicima mi komunisti.
ja čak nisam ni reko da đavo nije tako crn ko što nam govore, al sam to nabacio između redova, sad dal ti to nisi hteo da vidiš il si namerno obnevideo, koćega znae.

i gde si ti tebe prepoznao u sekti čarlijevačkoj?
freehand freehand 09:02 12.05.2019

Re: ?

П.С. - Наведи ми, Драгољубе, макар један добар разлог због којег би требало да почнем да верујем језуитима...

Ovo je ozbiljan napredak, kad sa "mi" pređeš na "ja".
Sad, ne razumnem baš zašto bi baš tebi neko navodio razloge da bi ti nekom počinjao da veruješ, no to i nije moja stvar, samo konstatujem banalnost postavke. Skoro na nivou naslova ovog bloga koji bi, valjda, trebalo da implicira nešto kao "A jel vidite sad, sram vas bilo?! Takvog ste čoveka našli da ne poštujete..."
Da protuglaš, kad nađeš vremena, koliko je srpskih teologa i vladika učilo na Gregorijani?
tasadebeli tasadebeli 09:04 12.05.2019

Re: ?

jadragoljub



Извини, додао сам накнадно...


i gde si ti tebe prepoznao u sekti čarlijevačkoj?



Па ради се о веровању и неверовању језуитима, зар не?


ja sam samo , između redova, nabacio da je pitanje koliko mi znamo o jezuitima pošto su izvori naših saznanja o jezuitima uglavnom iz franjevačke ruke, a za njih su, franjevce, jezuiti bili ko vama četnicima mi komunisti.




Онај окачени Едмонд Парис ти није веродостојан извор? (ЛИНК)


Маму му његову србочетничкокомунистичкослужбеничку! Француску!

'Оћеш овде да ти окачим и верзију његове књиге на енглеском?


Edmond Paris: The Secret History of the Jesuits (ЛИНК)

Мико фо, мико фо!

Знаш и сам да ове наше блогерске Феме помодарке одмах пређу на енглески чим се нађу у небраном грожђу. Јокан, Јокан, кумте писли хер, вирфте грубијанен хинауз!


(Могу ти пошаљем мејлом обе у ПДФ ако хоћеш?)







isti si čarli, vi ste bre sekta.
de sam ja reko da treba verovati jezuitima?
aj sad razumem da čarli ne zna šta je ironija-sarkazam i ostali pluskvanperfekti, on ćovek mekaničar i njegov poso da lemi diodu i tolko. al ti koji si učem da čitaš i u redovima i među redovima da mi podmećeš nešto što nisam ni u fusnoti napomenuo,
epa nije uredu drže tasimire, nije uredu.



Па и није ти баш неки разлог.

Ниси ме убедио.

Извини.
tasadebeli tasadebeli 09:10 12.05.2019

Re: ?

freehand



Побудило се дете?




Ovo je ozbiljan napredak, kad sa "mi"



Ту сам реплицирао Чарлију.


pređeš na "ja".

Sad, ne razumnem baš zašto bi baš tebi neko navodio razloge da bi ti nekom počinjao da veruješ, no to i nije moja stvar, samo konstatujem banalnost postavke.



Ту сам реплициро Драгољубу.

Прелазак на "ја" са "ми" сасвим је логичан редослед одговора на коментаре њих двојице.

Тебе нисам помињао.

Но, ни то није моја ствар.

Само да и ја констатујем баналност твоје поставке.


Da protuglaš, kad nađeš vremena, koliko je srpskih teologa i vladika učilo na Gregorijani?



Знам ја то врло добро... Некима од њих, овима новијима и млађима, радио сам лектуре академских радова... Нпр. о Добру и Хармнонији и сличне ствари...


Иначе, слажемо се што се тиче нивоа наслова овога блога.
jadragoljub jadragoljub 09:15 12.05.2019

Re: ?

Маму му његову србочетничкокомунистичкослужбеничку! Француску!

a šta je to u raskoraku ili u sukobbu sa mojim stavom. navodiš mi nkog antikatolika koji se razračunava sa katoličanstvom u sebi kao da je on neki reper za tačnost.
stvar je u tome što tebe i čarlijevce boli kurac da sagledate šta dobro radi ovaj papa jer ne možete protiv sebe da priznate da i u tom kukolju ima neko dobro zrno, savest vam neda da budete racionalni, nije srpski biti racionala, zar ne?
jedino rešenje, o vama čarijevcima je pobiti sve katolike i protestantei mirna srpska pravoslavna džamahirija. zar ne ? nije vama do pomirenja jer koga biste onda mrzeli. punktum.
tasadebeli tasadebeli 09:37 12.05.2019

Re: ?

jadragoljub

navodiš mi nkog antikatolika koji se razračunava sa katoličanstvom u sebi kao da je on neki reper za tačnost.



Ма кажем ти, радио за Службу, гарант! Ђубре једно француско и масонско!!!!


nije srpski biti racionala, zar ne?
jedino rešenje, o vama čarijevcima je pobiti sve katolike i protestantei mirna srpska pravoslavna džamahirija. zar ne ? nije vama do pomirenja jer koga biste onda mrzeli.








punktum.



Закај се једиш толико? Није то за наше године... Бумо наштетили здрављу својему ако се толико једимо.



Како беше иде оно? Знаш, оно...?


Показа им руком да уђу и рече тихо: »Поједите и не будите што увреждени слабостјом мојом. Ум ваш не потребуе от мене праздних речи. Отдавајте чест Императорки царствујушчој. Ничто менше, чувајте у души тиху нашу надежду: сладост православља«. И кад виде како га зачуђено гледају, показа им опет руком да улазе и понови још тише: »сладост православља«.



Читава ствар је врло једноставна.

Ко 'оће да љуби руку Иринеју и Фрањи (истовремено или не, небитно), нека им љуби. Нико им не брани.

Ко неће да љуби руку Иринеју и Фрањи (истовремено или не, небитно), не мора брате. Нико не може да ме натера на то.

Ипак је Вук Исакович живео пре скоро 300 година.

Ја ваљда у 21. веку, веку слобода и грађанских права, не морам да страхујем за опстанак своје породице, за свој живот, за своју имовину и каријеру због сопствених веровања и убеђења? Што верских, што политичких,...

Барем се надам да је тако.

Пунктум!
jadragoljub jadragoljub 10:23 12.05.2019

Re: ?

Ја ваљда у 21. веку, веку слобода и грађанских права, не морам да страхујем за своју каријеру због сопствених веровања и убеђења? Што верских, што политичких,...

e to vam je stožer oko kojeg ste se okupil,
čim vam neko kaže nešto protiv oma se pozivate na pravo slobode nemišljna i pogrešnog stava ' jer ne može da grešam, nači oće da mi ukinu pravo da grešam'
ko ti bre brani da imaš svoje mišljenje, ti meni braniš pravo da ti kažem svoje mišljenje nabeđujući me da sam staljinista koji oće da pošalje na goli otok. i ti i gedža i još poneki kad počnete da gubite u rasprvi ubacite hiljdu novih tema da skrenete raspravu u drugom pravcu, jer znate da to uništava smisao početnog razmatranja teme razgovora.
pričaj ti šta oćeš al nemoj meni da braniš da ti kontriram tvrdeći da ti ja nedam da slobodno pričaš i razmišljaš.
tamo ngde me napadaš da sam namćor jer sam kontaš, potpuno izbegavajući činjenicu , koju dobro znaš, da sam ovde više puta priznao da grešim i izvinio sam se i išo na štetu svoje kičme ušinuvsi s tim izvijanjem.
jebi ga previše je , od čarlija i neočekuje da mi to przna, al od tebe da.
pa čak mi i gedža priznaje da sam nekad upravu a i janjemu, retko i više kao akcidenat nego uobičajena doktrina.
ode se eleganto zaobilazi moj stav da je alex potpuno promašio sa jugoslavijom isto takodže i to da mu priznajem da je to radio iz najbolje namere i da se trudio da te rogove u vreći smiri, nije kao nikola drgi tvrdoglavo odbijao svaku promenu il pokušaj da mu se ukaže da mora nešto da menja, da je za rusiju najbolje da izađe iz feudalizma koji ju je gušio i doveo do širanja komunističkih ideja tamo gde im mesto nije.
kao što se ovde totalno zatire činjenica da je staljin bio protiv podizanja ustanka u jugoslaviji i da dok ga englezi nisu doveli u mat poziciju da to prihvati.
nepopustljiv nepopustljiv 10:45 12.05.2019

Re: ?

jadragoljub
Маму му његову србочетничкокомунистичкослужбеничку! Француску!

a šta je to u raskoraku ili u sukobbu sa mojim stavom. navodiš mi nkog antikatolika koji se razračunava sa katoličanstvom u sebi kao da je on neki reper za tačnost.
stvar je u tome što tebe i čarlijevce boli kurac da sagledate šta dobro radi ovaj papa jer ne možete protiv sebe da priznate da i u tom kukolju ima neko dobro zrno, savest vam neda da budete racionalni, nije srpski biti racionala, zar ne?
jedino rešenje, o vama čarijevcima je pobiti sve katolike i protestantei mirna srpska pravoslavna džamahirija. zar ne ? nije vama do pomirenja jer koga biste onda mrzeli. punktum.

Ako već želiš da razgovaraš sa ljudima, kompenzaciju nepismenosti i uvrnutosti nije nužno činiti idiotarijama?
Optuživati nekoga da bi dostigao mir ukoliko bi milioni ljudi bili pobijeni je idiotarija - par ekselans.
Ne bi bilo loše da se maneš pisanja idiotarija - ukoliko možeš.
Ukoliko ne možeš - žao mi te je.
nepopustljiv nepopustljiv 10:46 12.05.2019

Re: ?

tasadebeli
jadragoljub

'volim da mrzim (radovan the trd)' to je deviza čarlijevaca.



"Ругала се шерпа лонцу."

...

Taso - šta bih ja bio u ovom kontekstu ... lonac ili ...?
Molim pojašnjenje.
nepopustljiv nepopustljiv 10:52 12.05.2019

Re: ?

jadragoljub
Ја ваљда у 21. веку, веку слобода и грађанских права, не морам да страхујем за своју каријеру због сопствених веровања и убеђења? Што верских, што политичких,...

e to vam je stožer oko kojeg ste se okupil,
čim vam neko kaže nešto protiv oma se pozivate na pravo slobode nemišljna i pogrešnog stava ' jer ne može da grešam, nači oće da mi ukinu pravo da grešam'
ko ti bre brani da imaš svoje mišljenje, ti meni braniš pravo da ti kažem svoje mišljenje nabeđujući me da sam staljinista koji oće da pošalje na goli otok. i ti i gedža i još poneki kad počnete da gubite u rasprvi ubacite hiljdu novih tema da skrenete raspravu u drugom pravcu, jer znate da to uništava smisao početnog razmatranja teme razgovora.
pričaj ti šta oćeš al nemoj meni da braniš da ti kontriram tvrdeći da ti ja nedam da slobodno pričaš i razmišljaš.
tamo ngde me napadaš da sam namćor jer sam kontaš, potpuno izbegavajući činjenicu , koju dobro znaš, da sam ovde više puta priznao da grešim i izvinio sam se i išo na štetu svoje kičme ušinuvsi s tim izvijanjem.
jebi ga previše je , od čarlija i neočekuje da mi to przna, al od tebe da.
pa čak mi i gedža priznaje da sam nekad upravu a i janjemu, retko i više kao akcidenat nego uobičajena doktrina.
...

Pošto si ovde naveo da znaš da se izviniš - evo ti prilike.
Izvini se meni za ovo što si meni 'prilepio', kako bi te ubuduće (ja) udostojio odgovora.
Mora da se zna red.
U protivnom - neću biti u mogućnosti da više razgovaram sa tobom.
Bez obzira što te, u neku ruku, žalim.
shone shone 11:58 12.05.2019

Re: ?



Taso - šta bih ja bio u ovom kontekstu ... lonac ili ...?
Molim pojašnjenje.


Taso da li i expres lonac ulazi u ovu opasku ili samo šerpe i poklopci?


shone shone 12:49 12.05.2019

Re: jadragoljub

e to vam je stožer oko kojeg ste se okupil,
čim vam neko kaže nešto protiv oma se pozivate na pravo slobode nemišljna i pogrešnog stava ' jer ne može da grešam, nači oće da mi ukinu pravo da grešam'
ko ti bre brani da imaš svoje mišljenje, ti meni braniš pravo da ti kažem svoje mišljenje nabeđujući me da sam staljinista koji oće da pošalje na goli otok. i ti i gedža i još poneki kad počnete da gubite u rasprvi ubacite hiljdu novih tema da skrenete raspravu u drugom pravcu, jer znate da to uništava smisao početnog razmatranja teme razgovora.
pričaj ti šta oćeš al nemoj meni da braniš da ti kontriram tvrdeći da ti ja nedam da slobodno pričaš i razmišljaš.
tamo ngde me napadaš da sam namćor jer sam kontaš, potpuno izbegavajući činjenicu , koju dobro znaš, da sam ovde više puta priznao da grešim i izvinio sam se i išo na štetu svoje kičme ušinuvsi s tim izvijanjem.
jebi ga previše je , od čarlija i neočekuje da mi to przna, al od tebe da.
pa čak mi i gedža priznaje da sam nekad upravu a i janjemu, retko i više kao akcidenat nego uobičajena doktrina.


Dragče, sve je to u žaru borbe, ne uzimaj k srcu sve tako ozbiljno. Svi smo mi naši, rabi božji.

jadragoljub jadragoljub 12:50 12.05.2019

Re: ?

U protivnom - neću biti u mogućnosti da više razgovaram sa tobom.

ja uopšte ne razgovaram s tobom, ti si primer trola a ja ne hranim trolove.
Bez obzira što te, u neku ruku, žalim.

to što ti mene žališ je tvoja stvar, to samnom nema ništa.
Optuživati nekoga da bi dostigao mir ukoliko bi milioni ljudi bili pobijeni je idiotarija - par ekselans.

citiraj gde sam ja to reko i uvezi koga.
Ne bi bilo loše da se maneš pisanja idiotarija - ukoliko možeš.

to mi ti kažeš, čovek koji piše o kačamaku, svojoj ženi i ostalim idiotarijama koje niko ni uz najbpolju nameru ne može da poveže ni sa blogom ni sa ičim.
drugo s tobom se niko ovde , sem tase i možda još jedan ili dvojica , ne upušta u ozbiljan razgovor, za razliku od mene gde to bar desetak ljudi radi, čak i moji krvni neprijatelji a i ja njihov, razgovaramo ozbiljno. sad što si ti čovek bez 'duha' pa ne razumeš kad i kako i zašto upotrebljavam niški govor, šta ću nemaš sposobnosti da prepoznaš ni sarkazam ni ironiju a što je najvažnije ni šta znači opušten razgovor.
Mora da se zna red.

tova besmisao je tvoj najveći domet upokušaju da budeš duhovit.
žao mi te je.
a to dal ćeš ili nećeš da razgovaraš samnom ako ti se ne izvinim, obesi mačku o rep. viš ja razgovaram sa svima , i onim koji me napadaju i onim koji ignorišu, ovo je javno mesto gde svako ima pravo da komentariše svakog.
moja nepismenost je moj zaštitni znak i neka vrsta teksta da vidim 'enteligenciju' sagovornika, da li je sposoban da shvati smiso onog što pišem a da pritom ne upadne u zamku snobizma,
viš ja sam za tebe misli da si kompletna budala i idiot 100% a onda sam pročitao, na prste jedne ruke par tvojih komentara pa te sad smatram samo za 50postotnu budalu, što o meni govori pozitivno a tvoja netolerancija na drugačiji način mog izražavanja govori da si dosledan u u svom palanačkom razmišljanju.
no ti imaš pravo da biraš kako ćeš se predstavljati na blogu, zašto meni uskraćuješ to pravo.
moji najveći oponenti na blogu , huči, tasa i gedža su mi istovremeno i dobri sagovornici i ne smatram da su glupi ili stvarno tupavi četnici i nacionalisti, ljudi imaju svoj stav i o politici koji je suprotan mom ali začudo kad su upitanju druge teme mi se uglavnom slažemo. imamo tu osobinu da prihvatamo drugačije mišljenje bez obzira što ponekad preteramo spcovanje. ostalom reo bi ti da pitaš ljude koje sam sreo u živo kakav stav imaju o meni, al neću ne zaslužuješ.
moja poruka tebi je da ako si izašo u javnost moraš da trpiš i kritiku u smislu da otrpiš i zajebanciju, umerenu, na svoj račun.
ne možeš da dođeš na agoru ako patiš od agorafobije.
Bili Piton Bili Piton 12:59 12.05.2019

Re: ?

Ti baš ono dokon danas Dragoljube. Baš baš. Da sam znao pa da se sjurim do Niša pa da jedemo ćevape, umesto što gubiš vreme.

BIće prilike na leto.
jadragoljub jadragoljub 13:04 12.05.2019

Re: ?

Bili Piton
Ti baš ono dokon danas Dragoljube. Baš baš. Da sam znao pa da se sjurim do Niša pa da jedemo ćevape, umesto što gubiš vreme.

BIće prilike na leto.

krivo mi što onomad kad sam bio gore nismo mogli da se sretnemo, i što sam zbog vetra pobego glavom bez obzira iz beograda,i nisam mogo baš najdažeg bivšeg blogera, ne ulizujem se tebi, već jednom drugom , da ponovo vidim. a i da upoznam , pored tebe još jednog. jebiga ona vaša košava samo što me nije oduvala u niš s porukom da nisam poželjan gost sa njene, košavske, strane.
shone shone 13:40 12.05.2019

Re: ?

ne možeš da dođeš na agoru ako patiš od agorafobije


Zato na Agoru idu klaustrofobični i tako se leče. Jednom otrov,drugom lek.
M'da postoje teorije - po sistemu klin se klinom izbija - da se agorafobični leče baš tako što će ići u Agoru dok ne shvate da to i nije tako strašno ( ovo prihvati kao najjednostavnije objašnjenje.)

Nego šta ćemo sa onima koji nemaju fobije. Ti su najzajebaniji.
tasadebeli tasadebeli 13:45 12.05.2019

Re: ?

nepopustljiv
jadragoljub
Маму му његову србочетничкокомунистичкослужбеничку! Француску!

a šta je to u raskoraku ili u sukobbu sa mojim stavom. navodiš mi nkog antikatolika koji se razračunava sa katoličanstvom u sebi kao da je on neki reper za tačnost.
stvar je u tome što tebe i čarlijevce boli kurac da sagledate šta dobro radi ovaj papa jer ne možete protiv sebe da priznate da i u tom kukolju ima neko dobro zrno, savest vam neda da budete racionalni, nije srpski biti racionala, zar ne?
jedino rešenje, o vama čarijevcima je pobiti sve katolike i protestantei mirna srpska pravoslavna džamahirija. zar ne ? nije vama do pomirenja jer koga biste onda mrzeli. punktum.

Ako već želiš da razgovaraš sa ljudima, kompenzaciju nepismenosti i uvrnutosti nije nužno činiti idiotarijama?
Optuživati nekoga da bi dostigao mir ukoliko bi milioni ljudi bili pobijeni je idiotarija - par ekselans.
Ne bi bilo loše da se maneš pisanja idiotarija - ukoliko možeš.
Ukoliko ne možeš - žao mi te je.



Вала баш!



Taso - šta bih ja bio u ovom kontekstu ... lonac ili ...?
Molim pojašnjenje.



Не знам.

Питај Драгољуба.

Он је аутор и он се у све разуме.

И у шерпе и у лонце... Црвене и плаве... С туфнама...
jadragoljub jadragoljub 13:52 12.05.2019

Re: ?

и он се у све разуме.

šta ću kad sam genije a obični nemaju moć da razumeju genijalnost čak i kad se sudare sa njom.
tasadebeli tasadebeli 14:07 12.05.2019

Re: ?

shone


Taso - šta bih ja bio u ovom kontekstu ... lonac ili ...?
Molim pojašnjenje.


Taso da li i expres lonac ulazi u ovu opasku ili samo šerpe i poklopci?





Не знам...

И ти исто питај Драгољуба.

Он је овлашћено лице за шерпе и лонце свих врста, величина, боја и шара са поклопцима или без њих, туфнасте и пругасте, експресне или споровозне, ускотрачне или широког колосека...





tasadebeli tasadebeli 14:10 12.05.2019

Re: jadragoljub

shone
e to vam je stožer oko kojeg ste se okupil,
čim vam neko kaže nešto protiv oma se pozivate na pravo slobode nemišljna i pogrešnog stava ' jer ne može da grešam, nači oće da mi ukinu pravo da grešam'
ko ti bre brani da imaš svoje mišljenje, ti meni braniš pravo da ti kažem svoje mišljenje nabeđujući me da sam staljinista koji oće da pošalje na goli otok. i ti i gedža i još poneki kad počnete da gubite u rasprvi ubacite hiljdu novih tema da skrenete raspravu u drugom pravcu, jer znate da to uništava smisao početnog razmatranja teme razgovora.
pričaj ti šta oćeš al nemoj meni da braniš da ti kontriram tvrdeći da ti ja nedam da slobodno pričaš i razmišljaš.
tamo ngde me napadaš da sam namćor jer sam kontaš, potpuno izbegavajući činjenicu , koju dobro znaš, da sam ovde više puta priznao da grešim i izvinio sam se i išo na štetu svoje kičme ušinuvsi s tim izvijanjem.
jebi ga previše je , od čarlija i neočekuje da mi to przna, al od tebe da.
pa čak mi i gedža priznaje da sam nekad upravu a i janjemu, retko i više kao akcidenat nego uobičajena doktrina.


Dragče, sve je to u žaru borbe, ne uzimaj k srcu sve tako ozbiljno. Svi smo mi naši, rabi božji.






Ма наши смо!

Сви смо ми наши.

И нема овде никог другог осим нас пилића.

Јбг...





sweet64 sweet64 14:23 12.05.2019

Re: ?

jadragoljub

sad što si ti čovek bez 'duha' pa ne razumeš kad i kako i zašto upotrebljavam niški govor, šta ću nemaš sposobnosti da prepoznaš ni sarkazam ni ironiju a što je najvažnije ni šta znači opušten razgovor.


Uopšte nije problem niški govor koji skoro uvek izaziva simpatije već potpuno odsustvo forme do praga nepismenosti, kad prs' krene al mož i da zaokrene. Ti si primer nekog ko ima šta da kaže, vrlo pametno i izazove razmišljanje, no ja npr najčešće odustanem jer me smori odgonetanje suštine u katakombama pravopisnih nedostataka.
tasadebeli tasadebeli 14:24 12.05.2019

Re: ?

jadragoljub
Ја ваљда у 21. веку, веку слобода и грађанских права, не морам да страхујем за своју каријеру због сопствених веровања и убеђења? Што верских, што политичких,...

e to vam je stožer oko kojeg ste se okupil,
čim vam neko kaže nešto protiv oma se pozivate na pravo slobode nemišljna i pogrešnog stava ' jer ne može da grešam, nači oće da mi ukinu pravo da grešam'
ko ti bre brani da imaš svoje mišljenje, ti meni braniš pravo da ti kažem svoje mišljenje nabeđujući me da sam staljinista koji oće da pošalje na goli otok. i ti i gedža i još poneki kad počnete da gubite u rasprvi ubacite hiljdu novih tema da skrenete raspravu u drugom pravcu, jer znate da to uništava smisao početnog razmatranja teme razgovora.
pričaj ti šta oćeš al nemoj meni da braniš da ti kontriram tvrdeći da ti ja nedam da slobodno pričaš i razmišljaš.
tamo ngde me napadaš da sam namćor jer sam kontaš, potpuno izbegavajući činjenicu , koju dobro znaš, da sam ovde više puta priznao da grešim i izvinio sam se i išo na štetu svoje kičme ušinuvsi s tim izvijanjem.
jebi ga previše je , od čarlija i neočekuje da mi to przna, al od tebe da.
pa čak mi i gedža priznaje da sam nekad upravu a i janjemu, retko i više kao akcidenat nego uobičajena doktrina.
ode se eleganto zaobilazi moj stav da je alex potpuno promašio sa jugoslavijom isto takodže i to da mu priznajem da je to radio iz najbolje namere i da se trudio da te rogove u vreći smiri, nije kao nikola drgi tvrdoglavo odbijao svaku promenu il pokušaj da mu se ukaže da mora nešto da menja, da je za rusiju najbolje da izađe iz feudalizma koji ju je gušio i doveo do širanja komunističkih ideja tamo gde im mesto nije.
kao što se ovde totalno zatire činjenica da je staljin bio protiv podizanja ustanka u jugoslaviji i da dok ga englezi nisu doveli u mat poziciju da to prihvati.







Иди бре, Драгољубе...


Сад је стварно доста.


Пунктум.



jadragoljub jadragoljub 14:25 12.05.2019

Re: ?

sweet64
jadragoljub

sad što si ti čovek bez 'duha' pa ne razumeš kad i kako i zašto upotrebljavam niški govor, šta ću nemaš sposobnosti da prepoznaš ni sarkazam ni ironiju a što je najvažnije ni šta znači opušten razgovor.


Uopšte nije problem niški govor koji skoro uvek izaziva simpatije već potpuno odsustvo forme do praga nepismenosti, kad prs' krene al mož i da zaokrene. Ti si primer nekog ko ima šta da kaže, vrlo pametno i izazove razmišljanje, no ja npr najčešće odustanem jer me smori odgonetanje suštine u katakombama pravopisnih nedostataka.

šta darim, matoro drvo se ne savija, nit stari konj novim trikovima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:55 12.05.2019

Re: M'da!

no ovaj papa je jezuita, pa je i to , po čarliju i sličnima, samo još jedna jezitska zavera, s tim što čarli i slični ne vide , nemaju oči da vide ni mozak da shvate, da bi hrvati ustvari mogli da kažu da je to jezuitska zavera protiv hrvata pošto su većina u hrvata franjevci. al šta o tome zna čarli & co.
'volim da mrzim (radovan the trd)' to je deviza čarlijevaca.
da ovaj papa nije ko druge pape, eto i svoje popove kažnjava i još svašta nešto 'protiv svojih' mangupa u njihovim redovima radi i raskrinkava.
al to je jezuit a jezuiti su loši, to nam rekli franjevci pa to mora da je tako.


Čak je i upitno koliko je tipični jezuita. Kada je želeo da reši korupciju Kurijine banke odjednom su se, iz samog Vatikana, pojavili natpisi da je trgovao decom kao mladi sveštenik u Buenos Airesu (stavljao je taj tekst Milan Novković svojevremeno, prilično ubeđen u autentičnost teksta). No mene osobno raduje da su Srbi konačno iskoristili istorijsku naklonjenost neke od uticajnih ličnosti na Zapadu da poprave malo sliku o sebi
freehand freehand 16:46 12.05.2019

Re: ?

Извини, додао сам накнадно...

vcucko vcucko 17:48 12.05.2019

Re: M'da!

jadragoljub

al to je jezuit a jezuiti su loši, to nam rekli franjevci pa to mora da je tako.

Najuopštenije moguće.

Jezuiti, Družba Isusova Ignjacija Lojole, su oni što su kroz istoriju postavljali i skidali vladare, osnivali najjače univerzitete, prekrajali granice i verske dogme, držali imobilijare sa Don Vitom, ukratko bavili su se i bave nekim mnogo višim nivoima delatnosti. Znaš kad krene priča o američkoj (ili nekoj drugoj) deep state - e pa jezuiti su nešto veoma blisko pojmu deep world.

Franjevci, sledbenici San Frančeska iz Asizija, to su oni fanatici ošišani na dve šerpe. U nama bliskoj popularnoj kulturi najbolje ih je prikazao Zafranović. Znaš lik sigurno, iz "Pada Italije", mislim da se zove Fra Bago, puške-bombe-livorveri. Fra Filipović-Majstorović i fratri sa Širokog Brijega. Ta priča.

Oću reć, ne verujem da se naša saznanja baziraju na delovanju franciskanera, njihovo delovanje prema Srbima je više bilo usmereno na grkljan i lobanju, ne na mozak.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:48 12.05.2019

Re: ?

Bili Piton
Ti baš ono dokon danas Dragoljube. Baš baš. Da sam znao pa da se sjurim do Niša pa da jedemo ćevape, umesto što gubiš vreme.

BIće prilike na leto.

Педере! Мојне дођеш на љето а да се не јавиш! Имаш и гајбу код мене, no charge, само немој оне маријуане ваше да п'шиш ту, тј. не без мене.
Bili Piton Bili Piton 19:12 12.05.2019

Re: ?

Srđan Fuchs

Педере! Мојне дођеш на љето а да се не јавиш! Имаш и гајбу код мене, no charge, само немој оне маријуане ваше да п'шиш ту, тј. не без мене.



Da znaš da mi treba nova šema. Ovi beogradski dileri mnogo bre razmaženi, ne sećam se kad me je neko ispalio tri dana zaredom. Te moram da ručam, te moram da odspavam, te svadba, te dečiji rodjendan...ma idi bre u kurac krasni, jedino ako ću da te čekam da se smiluješ. Mrmot neopevani.

Na leto ću da opalim najmanje dva meseca pošto je ovaj maj načisto propo. Kao i Srbija doduše, ali tu već pomoći nema.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:34 12.05.2019

Re: ?

Дођи до нас мало, другачији је ђир од Бегеа. Другачији су Новосађани. Ја сам лично Беге, ал' постао сам прилагођен њима. Оно, живи у граду у којем јеси, од Бегеа је остао неки музеј мојих сећања. Енивејз, имаш гајбу код нас, не наплаћујем то, наплата је у духовном обогаћењу од екипе из света која долази ту. Није преша за кинту, па оно пјур ксенофилија са екипом из света. Опуштено-рад.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:38 12.05.2019

Re: ?

Бтв, ја сам у ХУК-у, хуманитарно удружење конопља, практично Легализација Воша, тако да имамо робе испод перископа увјек.
Milan Novković Milan Novković 20:29 12.05.2019

Re: M'da!

Srđan Fuchs
no ovaj papa je jezuita, pa je i to , po čarliju i sličnima, samo još jedna jezitska zavera, s tim što čarli i slični ne vide , nemaju oči da vide ni mozak da shvate, da bi hrvati ustvari mogli da kažu da je to jezuitska zavera protiv hrvata pošto su većina u hrvata franjevci. al šta o tome zna čarli & co.
'volim da mrzim (radovan the trd)' to je deviza čarlijevaca.
da ovaj papa nije ko druge pape, eto i svoje popove kažnjava i još svašta nešto 'protiv svojih' mangupa u njihovim redovima radi i raskrinkava.
al to je jezuit a jezuiti su loši, to nam rekli franjevci pa to mora da je tako.


Čak je i upitno koliko je tipični jezuita. Kada je želeo da reši korupciju Kurijine banke odjednom su se, iz samog Vatikana, pojavili natpisi da je trgovao decom kao mladi sveštenik u Buenos Airesu (stavljao je taj tekst Milan Novković svojevremeno, prilično ubeđen u autentičnost teksta). No mene osobno raduje da su Srbi konačno iskoristili istorijsku naklonjenost neke od uticajnih ličnosti na Zapadu da poprave malo sliku o sebi

Ne sećam se o kom se tekstu konkretno se radi pošto sam ih u tom tamo nekom periodu pročitao na desetine, ili stotine o njemu. Dobre su šanse da iza tog velikog broja stori relativno ograničen broj originalnih tekstova, a ostalo je prepričavanje.

Ono u šta sam ja bio poprilično ubeđen tada je da je on u to vreme sarađivao sa vojnom huntom, i pomagao im i u "poslovima" oko dece čiji su roditelji završili u nemilosti te hunte. Bilo je svedoka, on je propuštao prilike da se jasno izjasni na tu temu.

To je bilo davno, on je bio mlad, ja o njemu danas malo znam i sad već godinama ništa ne čitam, a u popularnoj kulturi onih koje to više interesuje se pojavila i sintagma "američki papa" (kao sugestija da je pod američkim palcem). Razloga za sintagmu ima više, to je sad pomerana kategorija brojnih članaka, koga interesuje neka čita, ja to ne pamtim i zaboravio sam detalje.

Na kratko mi je interesovanje ponovo oživelo kada je princ Čarls išao u te naše balkanske krajeve pošto su znalci teoretisali da je to, moguće, deo neke dugoročne strategije stavljanja duhovne strane života Hrišćana pod jednu kontrolu.

Da je Azija danas gramziva, agresivna i krvoločna kao zapad meni bi ta strategija, instinktivno i kao laiku, bila lako prihvatljiva.

Ovako ... nemam nikakvo mišljenje pošto malo znam, a bilo kakva mogućnost da je papa pod Cijinim palcem mi je po defaultu maksimalno odbojna.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:08 12.05.2019

Re: M'da!

Прво, не можеш подвести хришћане под универзалну контролу, поглавито стога што су универзални хришћани у бити, модерни анархисти. Да ли је Френсиз трговао децом, јебао децу децу, лично не верујем. Да ли нам је наклоњен - јесте. Да ли је Вучић способан да то искористи - није, зато што је дегенерик. Тојест, зависи од Крстића, који то треба да му предочи. Да ли је мудро да позовемо Аргентинца у Србију, сада? Јесте.
jadragoljub jadragoljub 21:24 12.05.2019

Re: M'da!

Да ли је мудро да позовемо Аргентинца у Србију, сада? Јесте.

to jedino irinej može da kaže. slučajno znam, pošto je bio nišlija, da je sklon pomirenju i da bi da se on pita pozvao papu. međutim on zna da mu je pastva zatrovana anti katoličkom propagandom i da treba vreme da se to poništi. a savremena politika mu u tome baš ne daje prostora za delovanje.
i još nešto, činimise da je ovaj papa otvorio arhive u vezi pacovskih kanala.
drugo , onaj papa iz rata nije smeo da se suprotstavi hitleru zbog katolika u nemačkoj. hitler je dosta trebio katoličke popove. a bilo ih je u nemačkoj koji su s glasno suprotstavili hitleru.
nije glupo neznati da je bilo nemaca koji su bili protiv hitlera i da ih je ovaj istrebio pod juče, nije glupo ni biti nezainteresovan, ali je glupo zbog mržnje odbijati činjenice koje govore da nisu svih 150% nemaca bili za hitlera, samo je on vešto razbijao svaku organizaciju.
glupo je sagledavati događaje iz istorije mereći ih po savremenim moralnim načelima odbijajući da se prihvati da su ta načela , ova nova, nastala tek posle i iz iskustva i uočanih grešaka iz predhodnika.
to je kao kriviti nikolu teslu što je bio blizak eugenici.
Milan Novković Milan Novković 11:15 13.05.2019

Re: M'da!

Srđan Fuchs
...Да ли је Френсиз трговао децом, јебао децу децу, лично не верујем...

Meni nije toliko bitno šta ti misliš na temu njegovog jebanja dece, organizovanja sletanja na mesec, ili delenja poklona deci prošle godine u ime deda mraza - pošto to nije tema.

Ali, nije ni da sam ja "izoštrio" temu, pa je evo sad - šta misliš na temu njegove saradnje sa argentinskom vojnom huntom onomad, znanju o otimanju dece i prikrivanju tog otimanja, laganju pod zakletvom kolko ovog veka, i uopšte "izigravanju" (ovo mi je malo tendenciozno) neobaveštenosti među 20,000 Jezuita, u vremenima gde on i nije baš obični "pešadinac" među njima, a i pešadinci su, u proseku, poprilično dobro informisani?

U nekoliko sitnih laži su ga najverovatnije uhvatili (npr potpisi na dokumentima vezanim za događanja kojih se kasnije "nije sećao".
Да ли нам је наклоњен - јесте. Да ли је Вучић способан да то искористи - није, зато што је дегенерик. Тојест, зависи од Крстића, који то треба да му предочи. Да ли је мудро да позовемо Аргентинца у Србију, сада? Јесте.

Ja malo znam i nemam razloga da ti ne verujem.

Samo, u ime skretanja pažnje na potrebu kvalitetne diplomatije u moderno doba nije ti potrebno samozadovoljavanje u upotrebi prejakih reči i dečije pornografije - dovoljno je da zamisliš da su tvoju trudnu ženu odveli u logor, ubili je kad se porodila, i da te je sin pronašao kad je napunio 25 godina.
alselone alselone 11:52 13.05.2019

Re: M'da!

Milan Novković




Milane, gle ovo, sigurno će ti biti zanimljivo:

Germany tests overhead wires to charge hybrid trucks on highways

Voziš električni kamiJon, kad baterija bude pri kraju, nakačiš se na, kako se to već zove na šta se tramvaj kači, napuniš baterije i teraš dalje.

romi.daba romi.daba 12:33 13.05.2019

Re: M'da!

Srđan Fuchs
Slično kao naš Velimirović. Nije radio ništa određeno, ali nije ni pričao protiv. A i Velja svet. No, etnofiletizmu i ekstremnom nacionalizmu je sve moguće, u ovoj eri posvemašnje relativizacije i iracionalne, režuće, populističke mržnje širom globusa. Tako je većini moguće, kod njih, kod umerenih antikomunista da Lojzek bude svet, a kod nas, kod neumerenih kvazi-četnika da vidimo Lojzeka u hrvatskome, a ne vidimo Velju u sopstvenome oku.


Ovo stvarno može da kaže jedna nezrela ličnost.
Milan Novković Milan Novković 13:00 13.05.2019

Re: M'da!

alselone
Milan Novković




Milane, gle ovo, sigurno će ti biti zanimljivo:

Germany tests overhead wires to charge hybrid trucks on highways

Voziš električni kamiJon, kad baterija bude pri kraju, nakačiš se na, kako se to već zove na šta se tramvaj kači, napuniš baterije i teraš dalje.


Savršeno

Mi smo jednom bili ICT "mozak" iza EC projekta na temu "zelenog" transporta u velikim gradovima (imali London, Madrid, Hag (interesantan i advanced grad, ako ne računamo ICJ, ili kako već ide akronim, bizmis koji se ne važi za velike i siledžije), Palermo, Rio, Milan, Brisel, HANDAN Municipal Government (yep, Kinezi)... već sam zaboravio ...

To je bio informativni superportalčić, da ne poveruješ šta je sve završilo u njemu, SciFi samo taki, The TBP materijal

Kao i obično većina dođe u ove projekte da uzme lovu i po završetku projekta sve zaboravi - jedino prijatno iznenađenje, pored nas, je bila italijanska firma Systematica iz Milana - ovo mi je bio drugi put da su jedino Italijani baš ozbiljni, prvi put isto Milanese bratija, iako HP iz Milana, al taj projekat je bio mnogo veći, mi smo bili domain experts i inicirali smo ga (ESB - Enterppise Service Bus koji je povrh entremnih brzina doneo novine u pouzdanosti - uradio relativno dobru abstrakciju definisanja problema i problema u nastajanju pa je onda matematika uletela kao moćan alat i završili smo sa upotreblnjivim self-healingom, povrh onoga što većina radi - razni mirrorinzi, redundancije, dynamic load balancing itd) pa smo ga i iskoristili u projektima (preko toga, pošto ti znaš priču, ide i naše masivno paralelno i distribuirano procesiranje).

Nazad na projekat, moutful - "Carbon Aware Travel Choices in the climate-friendly world of tomorrow" - radi srpske trivije, tu sam polako počeo da se "ladim" na temu ozbiljnijeg rada tamo - advanced junior rekao kako je spreman da vodi neki projekat, nama relativno lak pa mu ja dam i onstavim ga na miru, zaposlili mu i ženu pošto nas je zamolio (a i vanredno je inteligetna bila, prošla bi na intervjuima i bez njegove preporuke, da su nekad bili konkurenti za jedan posao ona bi ga dobila ...

... i prišli mi nekom sad već ozbiljnom roku, kad on nije ništa uradio, direktorica nam volela da "čeprka" i provali da on vodi svoj posao, sve sa oglasima i zapošljavanjem, iz naših kancelarija i na našoj plati (dovoljno govori i o našem vođenju firme uopšte, iako se nama baš isplatila "horizontalizacija" firme, poverenje u ljude i dfavanje im slobode - tj mene je uvek bilo jako lako prevariti, ali, nekim čudom, jako mali broj ljudi je to i uradio)
alselone alselone 13:56 13.05.2019

Re: M'da!

floki floki 14:10 13.05.2019

Re: M'da!

pa zar se nije to nekad zvalo trolejbus?
dobro, oni stari trolejbusi su bili bez baterija, ovi sad ce da imaju...

to je na 15tak minuta od mene, ta test-deonica auto puta sa trolama iznad, ispsovao sam im par puta familiju zbog guzve na putu dok su to pravili...

mogu misliti koliko su para samo tu uzelida postave trole iznad puta :)

edit: ovde su kod mene napravili 5km takvog puta, kao mali test...

hajde malo da racunamo, ovako: zamisli da imamo 100km takvog puta sa trolama iznad... tu je kamion nakacen malo vise od sat vremena dok se vozi, voze 80km/h, hajde neka bude tacno sat vremena nakacen na trolu i neka predje 100km/h

u svakom trenutku ce, na toj trasi od 100km biti bar 50 kamiona, na primer, koji svi istovremeno pune baterije...

kamioni trose danas nekih 30l dizela u proseku (ako pegla 100 na sat ima da potrosi prilicno vise, ali neka ostanemo na 30l) na 100km, 1l dizela ima ekivivalent bateriji od 8kWh, tako nesto, ako se dobro secam... znaci, velika kamioncima za 100km izgori 30*8kWh = 240kWh.
onda ce 50 kamiona za 100km puta da izgori 12000 kWh, odnosno 12MWh.

to bi znacilo sledece: 50 kamiona dok su nakaceni na trole sat vremena moraju da izgore 12MW samo da bi se tuda vozili. ako hoce da dopune baterije da se voze narednih 100km (odnosno sat vremena) bez trole, treba im jos dodatnih 12MW da napune bateriju... to onda ispada da te trole moraju da raspolazu sa skoro 25MW i da svaki kamion ima prikljucak od 500kW...

znaci, autoput od 800km bi imao 400km sa trolama i 400km bez trola, na tih 400km sa trolama bismo imali 100MW snage da bi 4*50=200 kamiona mogli tuda da se voze... jel djerdap na srpskoj strani nesto preko 200MW (davno je to bilo)?

bilo bi zanimljivo videti koliko kamiona protutnji takvim autoputem tokom jednog dana, jebote, ja osip od kamiona ovde dobijam koliko ih ima...

hajde neka i drzava plati izgradnju infrastrukture za tako nesto (a to ce da kosta boga oca, za ovih 5km ovde kod mene su potrosili 15 miliona ojra a to je blizu aerodroma, znaci, struja je tu... kad krenes da razvlacis takve vodove u pripizdini, tek ce to da kosta para i para), bice zanimljivo videti koliko jos izvora struje su neophodni da to sve pokriju a da sistem izdrzi... ja ne znam, ali mi je zanimljivo da cujem
shone shone 14:22 13.05.2019

Re: M'da!

pa zar se nije to nekad zvalo trolejbus?


Naravno da je trolejbus. Reč je kovanica od autobus pun trolova (na električni pogon.)

Nego braćale prodaju muda za bubrege - kao izmislili nešto wow!
romi.daba romi.daba 14:38 13.05.2019

Najveći neprijatelji Srba su sami Srbi

Evo Kosovo najavilo Muzej genocida.

Makedonija je već otvorila Muzej genocida.

Jedino Srbi, najbrojnije žrtve Balkan u 20tom veku nisu na adekvatan način osmislili predstavljanje genocida nad njima.

Staro sajmište je još uvek sedište noćnih klubova, dečijih obdaništa, divljih deponija i prerađivača đubreta.
Atomski mrav Atomski mrav 16:03 13.05.2019

Re: M'da!

znaci, autoput od 800km bi imao 400km sa trolama i 400km bez trola, na tih 400km sa trolama bismo imali 100MW snage da bi 4*50=200 kamiona mogli tuda da se voze... jel djerdap na srpskoj strani nesto preko 200MW (davno je to bilo)?


Ma opušteno, napraviće vetropark s jedne strane autoputa a sa druge strane će da postave solarne panele pa će oni zajedno da napajaju tu mrežu za punjenje akumulatora na ekološki način. Inače, kad sam već spomenuo vetroparkove, neka nemačka firma je dobila koncesiju za izgradnju vetroparka na zapadu Norveške ali se lokalno stanovništvo buni i protestvuje, ide se dotle da se ceo projekat upoređuje sa nacističkom okupacijom.
A kad sam već spomenuo Norvešku, izgleda da je premijerka Erna Solberg mislila na ovakav neki sistem kad je obećala narodu norveškome koji živi na severu da neće dobiti dugo željenu prugu i železnički saobraćaj sa ostatkom države jerbo će trebati puno godina da se pruga izgradi a dotle će železnički saobraćaj ionako biti skroz zastareo jer će ga zameni autonomni kamioni koji će se kretati jedan iza drugog u dugačkim kolonama, bez vozača...
A kad sam već pomenuo norvešku premijerku, saznao sam pre neki dan kako se ovde zove osoba ženskog spola čija je partnerka rodila dete - medmor (med = sa, mor = majka). Dakle, samajka (kao saputnik ili možda preciznije sapatnik). Eto, mogli bismo da kažemo da je Ana Brnabić samajka.
floki floki 16:12 13.05.2019

Re: M'da!

Ma opušteno, napraviće vetropark s jedne strane autoputa a sa druge strane će da postave solarne panele pa će oni zajedno da napajaju tu mrežu za punjenje akumulatora na ekološki način.


ok, koliko jedna velika vetrenjaca moze da generise struje, koliko kvadratnih km nam treba solarnih panela za tako nesto? (ovo pitam, ne znam)
Bili Piton Bili Piton 16:14 13.05.2019

Re: M'da!

Atomski mrav
znaci, autoput od 800km bi imao 400km sa trolama i 400km bez trola, na tih 400km sa trolama bismo imali 100MW snage da bi 4*50=200 kamiona mogli tuda da se voze... jel djerdap na srpskoj strani nesto preko 200MW (davno je to bilo)?


Ma opušteno, napraviće vetropark s jedne strane autoputa a sa druge strane će da postave solarne panele pa će oni zajedno da napajaju tu mrežu za punjenje akumulatora na ekološki način. Inače, kad sam već spomenuo vetroparkove, neka nemačka firma je dobila koncesiju za izgradnju vetroparka na zapadu Norveške ali se lokalno stanovništvo buni i protestvuje, ide se dotle da se ceo projekat upoređuje sa nacističkom okupacijom.
A kad sam već spomenuo Norvešku, izgleda da je premijerka Erna Solberg mislila na ovakav neki sistem kad je obećala narodu norveškome koji živi na severu da neće dobiti dugo željenu prugu i železnički saobraćaj sa ostatkom države jerbo će trebati puno godina da se pruga izgradi a dotle će železnički saobraćaj ionako biti skroz zastareo jer će ga zameni autonomni kamioni koji će se kretati jedan iza drugog u dugačkim kolonama, bez vozača...
A kad sam već pomenuo norvešku premijerku, saznao sam pre neki dan kako se ovde zove osoba ženskog spola čija je partnerka rodila dete - medmor (med = sa, mor = majka). Dakle, samajka (kao saputnik ili možda preciznije sapatnik). Eto, mogli bismo da kažemo da je Ana Brnabić samajka.


Norveška investirala (pametno) u aerodrome, svako selo i svaki skoro-pa-nedostupni fjord ima svoj, pa udri. Snaći će se oni već.
Atomski mrav Atomski mrav 16:26 13.05.2019

Re: M'da!

Norveška investirala (pametno) u aerodrome, svako selo i svaki skoro-pa-nedostupni fjord ima svoj, pa udri. Snaći će se oni već.


Pa sad, kad se geografija uzme u obzir, ne treba previše pameti da se skonta da je to često i jedino rešenje. Ali, muka je što avionski prevoz stotina i hiljada tona ribe nije baš jeftin a brodski opet nije baš brz... znači, kopneni put ostaje kao nešto što bi trebalo da bude optimalno rešenje.
jadragoljub jadragoljub 17:51 13.05.2019

Re: M'da!

kolki porez plaćaju vikinzi?
nepopustljiv nepopustljiv 18:11 13.05.2019

Re: M'da!

floki
pa zar se nije to nekad zvalo trolejbus?
dobro, oni stari trolejbusi su bili bez baterija, ovi sad ce da imaju...

to je na 15tak minuta od mene, ta test-deonica auto puta sa trolama iznad, ispsovao sam im par puta familiju zbog guzve na putu dok su to pravili...

mogu misliti koliko su para samo tu uzelida postave trole iznad puta :)

edit: ovde su kod mene napravili 5km takvog puta, kao mali test...

hajde malo da racunamo, ovako: zamisli da imamo 100km takvog puta sa trolama iznad... tu je kamion nakacen malo vise od sat vremena dok se vozi, voze 80km/h, hajde neka bude tacno sat vremena nakacen na trolu i neka predje 100km/h

u svakom trenutku ce, na toj trasi od 100km biti bar 50 kamiona, na primer, koji svi istovremeno pune baterije...

kamioni trose danas nekih 30l dizela u proseku (ako pegla 100 na sat ima da potrosi prilicno vise, ali neka ostanemo na 30l) na 100km, 1l dizela ima ekivivalent bateriji od 8kW/h, tako nesto, ako se dobro secam... znaci, velika kamioncima za 100km izgori 30*8kW/h = 240kW/h.
onda ce 50 kamiona za 100km puta da izgori 12000 kW/h, odnosno 12MW/h.

to bi znacilo sledece: 50 kamiona dok su nakaceni na trole sat vremena moraju da izgore 12MW samo da bi se tuda vozili. ako hoce da dopune baterije da se voze narednih 100km (odnosno sat vremena) bez trole, treba im jos dodatnih 12MW da napune bateriju... to onda ispada da te trole moraju da raspolazu sa skoro 25MW i da svaki kamion ima prikljucak od 500kW...

znaci, autoput od 800km bi imao 400km sa trolama i 400km bez trola, na tih 400km sa trolama bismo imali 100MW snage da bi 4*50=200 kamiona mogli tuda da se voze... jel djerdap na srpskoj strani nesto preko 200MW (davno je to bilo)?

bilo bi zanimljivo videti koliko kamiona protutnji takvim autoputem tokom jednog dana, jebote, ja osip od kamiona ovde dobijam koliko ih ima...

hajde neka i drzava plati izgradnju infrastrukture za tako nesto (a to ce da kosta boga oca, za ovih 5km ovde kod mene su potrosili 15 miliona ojra a to je blizu aerodroma, znaci, struja je tu... kad krenes da razvlacis takve vodove u pripizdini, tek ce to da kosta para i para), bice zanimljivo videti koliko jos izvora struje su neophodni da to sve pokriju a da sistem izdrzi... ja ne znam, ali mi je zanimljivo da cujem

Lagana intervencija!
Nije KW/h i MW/h, nego KWh i MWh --- proizvod, a ne količnik ... o energiji se radi ... energija je vremenski integral snage.
Što se tiče snage srpske strane Đerdapa, ona iznosi 1000 MW, to jest 1 GW.
nepopustljiv nepopustljiv 18:22 13.05.2019

Re: M'da!

floki
Ma opušteno, napraviće vetropark s jedne strane autoputa a sa druge strane će da postave solarne panele pa će oni zajedno da napajaju tu mrežu za punjenje akumulatora na ekološki način.


ok, koliko jedna velika vetrenjaca moze da generise struje, koliko kvadratnih km nam treba solarnih panela za tako nesto? (ovo pitam, ne znam)

Za orjentaciju ... ukoliko bi se čitava Vojvodina prekrila solarnim panelima, bilo bi dovoljno energije za - ceo svet.
Otprilike 1 m kvadratni panela 'hvata' 1 KW snage, uz faktor iskoristivosti od 20%, možeš da računaš da je po metru kvadratnom instalisani kapacitet cca 200 W, tj. 0,2 KW.
Za Vojvodinu to bi bilo cca 21 hiljadu GW, odnosno 21 hiljadu Đerdapa - ako bi podelili sa 5 uvažavajući faktor iskoristivosti - to bi bilo 4 hiljade Đerdapa, ukoliko paneliraš celu površinu Vojvodine.
Inače, čini mi se još pretprošle godine, da je Kina dostigla 42 GW (dakle, ekvivalent 42 Đerdapa) instalisanih solarnih panela, Nemačka oko 35, a USA oko 30 GW.
alselone alselone 18:29 13.05.2019

Re: M'da!

znaci, autoput od 800km bi imao 400km sa trolama i 400km bez trola, na tih 400km sa trolama bismo imali 100MW snage da bi 4*50=200 kamiona mogli tuda da se voze... jel djerdap na srpskoj strani nesto preko 200MW (davno je to bilo)?


Nešto ti ne valja ova računica al ne mogu detaljno da je proveravam. Evo ovako na prvu loptu, Đerdap kao jedna od većih akumulacija sa toliko generatora, da je dosta samo za 200 kamiona? Pa ne ide, na prvu loptu. Šta je kamion a šta je Đerdap.

Đerdap jedan ima 2200 MW, Đedap 2 ima oko 200, tako da si možda na to mislio.

I još nešto, ta energija se u svakom slućaju proizvodi. Znači tebi je "isto" da li palio dizel u kamionu pa pogonio vozilo ili ga palio u elektrani pa pogonio vozilo na struju. Čak je i isplativije da ga pališ u elektrani jer elektrane imaju veću iskoristivost od vozila. "Jedino" je infrastruktura problem, ali i to se da rešiti. Ne moraš naravno praviti trole na svim putevima, možeš elektrifikovati samo glavne autoputeve kuda idu najveći kamioni.
floki floki 20:21 13.05.2019

Re: M'da!

hvala čarli (ja dok sam kucao, razmišljam koliko troši na sat, pa kao km/h pišem a pogrešno je, hvala)

alse, mislio sam na djerdap 2, tu ima oko 270 sa naše strane, pardon, neprecizno...

eto, ako je 200W koliko kvm panela može da isporuči, a nama treba 100MW, treba nam onda 500 tisuća kom takvih panela za jedan smer autoputa i isto toliko za drugi smer
zvuči izvodljivo, dok ne padne mrak :) za 200 kamiona na 800km...

svakako alse da je stepen korisnog dejstva neuporediv, samo je pitanje da li je jeftinije rezervoar u auto pa neefikasnije lokalno sagorevanje ili dizel-agregat pa infrastruktura i baterije...

za te baterije more neka opasna revolucija da se desi da makar dođu u red veličine dizela/benzina što se tiče gustine energije po kg (i infrastruktura da podržava punjenje koje je dovoljno brzo...)

momci, ja sam za ovo laik, ali mi je zsnimljivo donekle, pa ne zamerite :)

uf, ko će to sve da plati...

i da, elektrifikacija glavnih puteva se zove železnica
alselone alselone 07:38 14.05.2019

Re: M'da!

Ma pusti to, nego jesi video što nam je sjebalo seriju?
Atomski mrav Atomski mrav 08:09 14.05.2019

Re: M'da!

kolki porez plaćaju vikinzi?


Eh, nema ovde fiksne poreske stope na dohodak, to je tekovina komunizma.
Dakle, koliko će da te rebnu zavisi od toga koliko zarađuješ s tim da je to oporezivanje progresivno - postoji iznos godišnjih primanja koji se ne oporezuje, pa onda preko toga a ispod sledeće granice ide neka niska poreska stopa, pa kad pređeš tu granicu onda ide nešto viša poreska stopa do sledeće granice... mislim da postoji i neka maksimalna poreska stopa. A onda, s druge strane, uzima se u obzir koliki su ti mesečni izdaci (žena - ako ne radi, deca, kredit...) i na to dobijaš olakšicu. Meni ostane oko 70% bruto plate.
Atomski mrav Atomski mrav 08:10 14.05.2019

Re: M'da!

Čak je i isplativije da ga pališ u elektrani jer elektrane imaju veću iskoristivost od vozila.

Ili u dizel-električnoj lokomotivi.
floki floki 08:40 14.05.2019

Re: M'da!

alselone
Ma pusti to, nego jesi video što nam je sjebalo seriju?


ако мислиш на гот, ма пусти, ништа с ничим јбт, холивудска лимунада... склепали крај некако...

већ је јасно да ће арја старк да звекне ону што јаше змаја... само још нисам сигуран како ће серсеи да прође (edit: ili je ona tamo ostala utepana u podrumu, jbm li ga)

мада су ми и милијарде исто тако лимунада постале, прошла сезона је била супер, ова ми је бледа тотално...


јел гледа неко неке српске серије?

ја сам мало њушкао, има она "пет", "државни службеник" и "жмурке"... "беса" је била исто ок да може да се гледа

Atomski mrav Atomski mrav 08:59 14.05.2019

Re: M'da!

ако мислиш на гот, ма пусти, ништа с ничим јбт, холивудска лимунада... склепали крај некако...


alselone alselone 09:26 14.05.2019

Re: M'da!

мада су ми и милијарде исто тако лимунада постале, прошла сезона је била супер, ова ми је бледа тотално...


I meni a baš mi se svidela serija. Tjah.
dragosevacsutra dragosevacsutra 09:29 14.05.2019

Re: M'da!

"пет",


pet je bas dobro uradjena. zigosani u reketu su limunada koja moze da prodje sa dobrim forama. ove druge dve nisam cuo.

inace malo mi ide na racku to naprasno sirenje ljubavi beograda i zagreba. u 'zigosanim' nije cak ni previse napadno. na prvoj ide 'poslednji covek' ili tako nesto, ljudi koji je to debilitet koji prevazilazi realitije... a izgleda da je cilj sjebati latino sapunice pa da traju desetak i vise godina.

strasno je da uopste vise nema normalnih televizija u srbiji.
floki floki 10:03 14.05.2019

Re: M'da!

ja sam malo video te žigosane i nije mi se dopalo, ne volem taj tip serija...
a ima jugonostalgičara koliko hoćeš (jebo jasenovac i oluju) pa će da im bude toplo oko srca kad vide bratstvo&jedinstvo v2.0...

"pet" je ok, naslovna numera podseća na 007, ali ok

"državni službenik" je gaga antonijević, naslovna numera vuče jako na "black sails", tematika je naša verzija "homelanda"... meni je to malo ok da gledam, nostalgija light, pa vidiš i neke stare glumce...
"žmurke" je tipičan miša radivojević...
samo fali da se žilnik javi sa nekim novim "vrućim platama" ili kako se to već zvalo...
alselone alselone 10:11 14.05.2019

Re: M'da!

Poslednja domaća serija koju sam gledao je Srećni ljudi.
deset_slukom deset_slukom 10:26 14.05.2019

Re: M'da!

Atomski mrav
Meni ostane oko 70% bruto plate.


Da li se to sve vodi đuture kao "porez", ili imaš, kao kod nas, porez plus doprinose na ovo-ono?

Verovatno i poslodavac ima svoj deo dažbina na plate?
Atomski mrav Atomski mrav 10:40 14.05.2019

Re: M'da!

Da li se to sve vodi đuture kao "porez", ili imaš, kao kod nas, porez plus doprinose na ovo-ono?

Verovatno i poslodavac ima svoj deo dažbina na plate?


Porez plus doprinosi, ali ovo poslednje je, ako se ne varam, u rangu par procenata.
Poslodavac takođe plaća određene dažbine na plate, ali ne znam tačno koliko.
floki floki 11:24 14.05.2019

Re: M'da!

хехе, него, јел прати неко мало циркус око бајера/монсанта...

амери лепо прво изрекетирају швабе да купе монсанто за преко 60 милијарди и онда крећу масовне тужбе због рака од глифосата (отровчина, миланче зна око тога подоста), па ће да буде пуно пресуда да се болесним људима плати одштета (да се разумемо, колико год да плате, јадни људи су болесни и то цену нема), све огромне цифре у питању...

стари власници монсанта узели кеш и сад уз хладно пивце гледају како швабе два пута морају да плате...

тако ти је то кад си вазал ал капонеу, ако, и треба...
dragosevacsutra dragosevacsutra 11:51 14.05.2019

Re: M'da!

"državni službenik" je gaga antonijević, naslovna numera vuče jako na "black sails", tematika je naša verzija "homelanda"... meni je to malo ok da gledam, nostalgija light, pa vidiš i neke stare glumce...
"žmurke" je tipičan miša radivojević...
samo fali da se žilnik javi sa nekim novim "vrućim platama" ili kako se to već zvalo...


jel to na rtsu? nisam ih primetio - otkad se solak popickarao sa rtsom, i za 'pet' moram da se kacim na srpski vpn kako bih gledao preko sopstvenog srpskog eona... a mrzi me da to radim ako ne znam unapred da je dobro.
floki floki 11:58 14.05.2019

Re: M'da!

nemam pojma gde to ide u srbiji, ja to odavde nahvatam po nekim online sajtovima, izguglujem

pre sam imao neki net tv plus mesec dana (neki promotivni period valjda), strimuje srpske kanale skroz dobro, ali nema smisla da placam pretplatu kad ne gledam tv kanale (ne gledam ni ovde prakticno nista na tv-u, jedino klinci malo decje kanale gledaju kad im dozvolimo)
nepopustljiv nepopustljiv 12:14 14.05.2019

Re: M'da!

јел гледа неко неке српске серије?

Od serija gledam samo 'Mućke'.
Po stoti puta.
Žena mi kaže da nisam normalan.
freehand freehand 12:22 14.05.2019

Re: M'da!

Ma opušteno, napraviće vetropark s jedne strane autoputa a sa druge strane će da postave solarne panele pa će oni zajedno da napajaju tu mrežu za punjenje akumulatora na ekološki način. Inače, kad sam već spomenuo vetroparkove, neka nemačka firma je dobila koncesiju za izgradnju vetroparka na zapadu Norveške ali se lokalno stanovništvo buni i protestvuje, ide se dotle da se ceo projekat upoređuje sa nacističkom okupacijom.

Opušteno sam se naslušao o potencijalnim opasnostima koje vetroparkovi nose po životnu sredinu i normalne cikluse u prirodi do toga da je šteta koju proizvodnja solarnih panela na prirodu proizvede ozbiljno premašuje korist od "eko struje" koju proizvede. Tako da - rano je za zaključke, što reče Ču Enlaj.
ali svakako društvo ne funkcioniše ni na solarnu ni na vetroenergiju, ni na loženje fosilnih goriva. Samoložana je ono što gura stvari na planeti Zemlji.
dragosevacsutra dragosevacsutra 15:12 14.05.2019

Re: M'da!

nemam pojma gde to ide u srbiji, ja to odavde nahvatam po nekim online sajtovima, izguglujem

pre sam imao neki net tv plus mesec dana (neki promotivni period valjda), strimuje srpske kanale skroz dobro, ali nema smisla da placam pretplatu kad ne gledam tv kanale (ne gledam ni ovde prakticno nista na tv-u, jedino klinci malo decje kanale gledaju kad im dozvolimo)


ej pazi kad sam ja na nettvplusu skoro desetak godina. generalno (sa' ce besplatna reklama) kad se sve sabere i oduzme ok stvar koja vrsi pos'o. naravno, status im je krajnje nedefinisan, valjda su registrovani na kipru a po zemljama imaju partnere. sad valjda vise nemaju nelegalne kanale ali kako su regulisali prava ko ce ga znati. u ratu su sa telekomom i rtsom, pa im je rts ukinuo kanale sto sad jeste ogroman minus (zato moram da se snalazim sa svojim vpnovanim eonom). pre su im tako ukinuli hrt, ali evo posle dve godine ga vratise. to se nazalost izgleda nece u skorije vreme desiti sa eurosportom koji im je zavrnuo slavinu (prvih desetak godina je isao pod firmom 'test kanal'); bas kao sto sad ide babytv bez kog ne znam kako bi preziveli prosle/pretprosle godine. sad posao vrsi pickaboo i naravno masa koja obavezno ide sat vremena pre nego sto klinac ode na spavanje.

u principu to je sbb-ov total tv ali koji ide preko interneta. onomad sam vukao na kakvaz total tv risiver i komsije se krstile i levom i desnom kad sam na zgradu nakacio antenu sa precnikom 3m. ali ferceralo. medjutim, ovo je mnogo elegantnije resenje. naravno, stvar ukusa, ko gleda i zanimaju ga domaci kanali, vrsi posao.

g.radicevic g.radicevic 18:07 15.05.2019

Re: M'da!

Poslednja domaća serija koju sam gledao je Srećni ljudi.


čuK onomad negdi vic
budi se čovek iz kome posle 20-jes godina i pita ćerku (između ostalog):
''koja domaća serija se daje na TV-ju ?''
''Srećni ljudi''
El ti to mene zajebavaš... ?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:13 15.05.2019

Re: M'da!

g.radicevic
Poslednja domaća serija koju sam gledao je Srećni ljudi.


čuK onomad negdi vic
budi se čovek iz kome posle 20-jes godina i pita ćerku (između ostalog):
''koja domaća serija se daje na TV-ju ?''
''Srećni ljudi''
El ti to mene zajebavaš... ?



Pa kada pogledaš, tako je i za nas koji nismo u komi (ne samo televizijskoj).
Ribozom Ribozom 20:44 15.05.2019

Re: M'da!

Atomski mrav
kolki porez plaćaju vikinzi?


Eh, nema ovde fiksne poreske stope na dohodak, to je tekovina komunizma.
Dakle, koliko će da te rebnu zavisi od toga koliko zarađuješ s tim da je to oporezivanje progresivno - postoji iznos godišnjih primanja koji se ne oporezuje, pa onda preko toga a ispod sledeće granice ide neka niska poreska stopa, pa kad pređeš tu granicu onda ide nešto viša poreska stopa do sledeće granice... mislim da postoji i neka maksimalna poreska stopa. A onda, s druge strane, uzima se u obzir koliki su ti mesečni izdaci (žena - ako ne radi, deca, kredit...) i na to dobijaš olakšicu. Meni ostane oko 70% bruto plate.


Dobro, placas posle poreza i penziono oko 3%, mozda sindikat 1-2%. Bajdvej nesto su brljali po zakonu o penziji, kazu mi da mi se ne bi svideo.
Poreska stopa je progresivna i to mi se mnogo svidja. Zvanicno, maksimalna je 50%, a nema poreza do 5000€ godisnje.
Sto se tice poreskog obracuna, ja imam odlicna iskustva (uvek mi vrate pare na kraju poreske godine tj. juna); a to je zato sto ti ne obracunava porez neki mrgud ili nedajboze sivjensen, vec kompujter. Mislim da se to ne moze proemniti. Mada, prosle godine mi zena radila 50%, presli smo granicu 'normalne zarade' i opet sam isto platio porez i isto mi vratili. Fala kompujteru. Bolje placati veci porez jer kada ti vraca drzava visak, vraca sa kamatama koje su bolje od kamata banke ili bilo koje dividende.

Ja, koliko znam, poslodavac ne placa nikakvi dodatni porez na tvoju zaradu. Jedino ako je tolki baksuz da nece da ti poveca platu u skladu sa profitom firme, pa mu onda drzava oporezuje profit. Ako je profit veliki, najvise se isplati ugovor po kojom ce deo zarade da dobijes u akcijama firme.

Ribozom Ribozom 20:51 15.05.2019

Re: M'da!

Srđan Fuchs
g.radicevic
Poslednja domaća serija koju sam gledao je Srećni ljudi.


čuK onomad negdi vic
budi se čovek iz kome posle 20-jes godina i pita ćerku (između ostalog):
''koja domaća serija se daje na TV-ju ?''
''Srećni ljudi''
El ti to mene zajebavaš... ?



Pa kada pogledaš, tako je i za nas koji nismo u komi (ne samo televizijskoj).


Nego Srki, juce gledao Evroviziju...pa ono je bruka od organizacije, glupavih voditelja, priloga ... i svega.
Atomski mrav Atomski mrav 22:10 15.05.2019

Re: M'da!

Bolje placati veci porez jer kada ti vraca drzava visak, vraca sa kamatama koje su bolje od kamata banke ili bilo koje dividende.


Tako je, to je najbolji vid štednje u Norveškoj.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:35 15.05.2019

Re: M'da!

Ribozom

Nego Srki, juce gledao Evroviziju...pa ono je bruka od organizacije, glupavih voditelja, priloga ... i svega.


Meni je Evrovizija kao takva bruka. Dvaput sam je gledao u životu, Riva kada je dobila i Šerifovićka (ovo drugo ne zato što mi se dopadalo već zato što mi bilo na SvadbenDan pa bilo par gostiju šabana koji su moljakali da im pustimo Šerifku). Ovo juče ti verujem, a ionako sam komiran bio, šljakao juče geopolitics na Golanu (najsevernija tačka zemlje) pa putovao posle do keve na jug (Pojas Gaze).
g.radicevic g.radicevic 17:56 16.05.2019

Re: M'da!

Meni je Evrovizija kao takva bruka.


U ''stara dobra vremena'', na dan održavanja evrovizije, pankeri i rokeri su po trgovima organizovali besplatne svirke koje su se zvale KONTRAVIZIJA.
al to je bilo negda .....jbg







Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:58 16.05.2019

Re: M'da!



apacherosepeacock apacherosepeacock 09:25 17.05.2019

Re: M'da!

Srđan Fuchs
Ribozom

Nego Srki, juce gledao Evroviziju...pa ono je bruka od organizacije, glupavih voditelja, priloga ... i svega.


Meni je Evrovizija kao takva bruka. Dvaput sam je gledao u životu, Riva kada je dobila i Šerifovićka (ovo drugo ne zato što mi se dopadalo već zato što mi bilo na SvadbenDan pa bilo par gostiju šabana koji su moljakali da im pustimo Šerifku). Ovo juče ti verujem, a ionako sam komiran bio, šljakao juče geopolitics na Golanu (najsevernija tačka zemlje) pa putovao posle do keve na jug (Pojas Gaze).


Zasto je pop/slager festival tolika bruka?

Ok, ne slusam ni ja slagere ali necu ni da se ugruvam ako cujem nekad na radiju..

Jednostavno zabava za siroke evropske (i plus okolo naokolo po svetu) mase, ocigledno ima zainteresovanih za ovakav festival kao sto mnogim pevacima/grupama iz tog zanra posluzi kao odskocna daska u karijeri, znaci ima smisla jos kako.

Drugo, Izrael je haj-tek drzava, scena je, ocekivano, besprekorna a i organizacija je super s obzirom koliko su se preznojili oko osiguravajucih mera da protekne bez nekog picvajza jer su ovako na gomili iz mrskih nevernickih drzava - idealna meta ludacima.

A i brate sestro uzivanje je videti panoramu Izraela u svako doba.


PS. Ona Albanka una donna molto bella.







nepopustljiv nepopustljiv 11:44 17.05.2019

Re: M'da!

apacherosepeacock

...


PS. Ona Albanka una donna molto bella.


Šta ovo znači?
Molim prevod!
Bili Piton Bili Piton 11:50 17.05.2019

Re: M'da!

apacherosepeacock


Jednostavno zabava za siroke evropske (i plus okolo naokolo po svetu) mase, ocigledno ima zainteresovanih za ovakav festival kao sto mnogim pevacima/grupama iz tog zanra posluzi kao odskocna daska u karijeri, znaci ima smisla jos kako.


Ono što ljudi zaboravljaju je to da, budući da su se vremena znatno promenila za više od pola veka koliko taj festival opstaje (a danas je popularniji nego ikad, televizijska publika broji stotine miliona i jedan je od najgledanijih TV dogadjaja tog tipa uopšte) - to više nije festival pesama nego festival tačaka. Vrlo slično kao u cirkusu, zapravo. Takodje, poslednjih godina je to totalni, full-on kemp fest - što poštujem ali je to meni postalo baš predosadno, zato ću ove godine baciti pogled samo na finale.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:31 17.05.2019

Re: M'da!

Takodje, poslednjih godina je to totalni, full-on kemp fest - što poštujem ali je to meni postalo baš predosadno, zato ću ove godine baciti pogled samo na finale.


Jeste, no slava premotavanju snimka, kad gledas naknadno, pa se da pogledati u razumnoj minutazi ono sto bude za gledanje/slusanje a ostalo nestane u ff. (osim lepota Izraela - moram da ponovim, sta ljudi napravise od one pustare, fantazija)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:12 17.05.2019

Re: M'da!

Ma, to neka pankerica moja, žena, sin i ćera regularno gledaju. Ja više neki pank-zilotizam, đitre il' ništa.
g.radicevic g.radicevic 14:13 17.05.2019

Re: M'da!

Šta ovo znači?


mnogo bela
vcucko vcucko 14:39 17.05.2019

Re: M'da!

apacherosepeacock


PS. Ona Albanka una donna molto bella.


Certo... e anche quella della Moldova.
Ma sono state le donne molto piu belle, quando si e svolto in Belgrado. In 2008, mi pari.

Ozbiljno, nisu mi jasni Hrvati. Šta god urade, koga god pošalju, puknu.
Nije prošla ni Severina, ni oni bećari u Bg, pa onaj veliki sa bradicom i operskim glasom. Sad su verovatno rekli "pu, neka ide život" i poslali lika sa 100% gej koreografijom i opet ništa. A dok je bila SFRJ niko nije mogao da priđe njihovoj šlagerskoj sceni...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:10 17.05.2019

Re: M'da!

Прошла наша штела - Србија, Албанија и Македонија (исти лик продуцент у ТЛВ - не мирише баш CRO/SLO радове ).

Не бих се чудио да Макоси узму, Алба сребро ми бронцу. Доста наших раде Сцену, тако да није чудо да је мало скрљана.
jooscout jooscout 17:11 17.05.2019

Re: M'da!

apacherosepeacock



PS. Ona Albanka una donna molto bella.








Ali falšira za sve pare! Uopšte ove godine, bar polovina ne bi upisala osnovnu MŠ. Meni je makedonska super. I Norveška, taman za evroviziju.
shone shone 12:16 12.05.2019

Rorschachov test


,,A na sliki je Đuro šta?,,




shone shone 12:21 12.05.2019

Re: Rorschachov test


I za kraj ove teške i mučne teme kojoj kraja ( a bogami i konsenzusa ) nema.

Drugarice i drugovi, dame i gospođe, pjesma nas je održala i u to ime širi veće bolje se okreće.



Izvor youtube


Imam neki dojam da ovaj Srdžan svojim tematikama samo pušta neke već oprobane rovce i zavadža blogovsku populaciju znajući unapred pozicije i ishode ovakvih rasprava. Nije lepo Srdžane da svadžaš ove dobre ljude na blogu.

jadragoljub jadragoljub 13:05 12.05.2019

Re: Rorschachov test

shone

,,A na sliki je Đuro šta?,,





nesmem da kažem
shone shone 13:27 12.05.2019

Re: Rorschachov test

nesmem da kažem


Kaži bre slobodno, i meni se priviđa.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:38 12.05.2019

Re: Rorschachov test

Izvesno, to Čivuti rade a pošto sam izučio zanat kod nji' poslednjih 25 godina onda i ja tako...

Inače, slažem se sa Dragoljuptčom 100 odsto. Tasića i Čarlivojevića ne mogu ni da čitam - kod jednoga prosto mehanička mržnja, kod drugo razrađeni sistem samoobmane. No, da stignem do sobe, otvorim pendžer, otvorim galilejski kaberne, pustim cvrkut nazaretskih ptičica i - nastaviću.

shone

I za kraj ove teške i mučne teme kojoj kraja ( a bogami i konsenzusa ) nema.

Drugarice i drugovi, dame i gospođe, pjesma nas je održala i u to ime širi veće bolje se okreće.



Izvor youtube


Imam neki dojam da ovaj Srdžan svojim tematikama samo pušta neke već oprobane rovce i zavadža blogovsku populaciju znajući unapred pozicije i ishode ovakvih rasprava. Nije lepo Srdžane da svadžaš ove dobre ljude na blogu.


shone shone 13:50 12.05.2019

Re: Rorschachov test

Izvesno, to Čivuti rade a pošto sam izučio zanat kod nji' poslednjih 25 godina onda i ja tako...


Jel Čivut beše turcizam, pogrdan naziv za Jevreje?

Zašto upotrebljavaš tako ružne reči?

Oh da,tebi je to dozvoljeno.

Inače ima jedna anegdota koja otprilike ide vako.
Kad pitaju Jevreje zašto uglavnom na pitanje odgovaraju pitanjem, odgovor je a zašto na pitanje Jevreji ne bi odgovarali pitanjem?

U prevodu na srpski - kad te neko nešto pita zavali mu vlastito pitanje u pedu.

Zatvori prozor,ubi promaja.
shone shone 13:54 12.05.2019

Re: tasadebeli


Kad spomenu rakiju, kako se završila ona afera sa nestalom rakijom zbog koje je Krkar nasrnuo na Srdžana onako oštro,onomad. Nisam otpratio, nosio sam tetki lekove.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:34 12.05.2019

Re: Rorschachov test

shone


Jel Čivut beše turcizam, pogrdan naziv za Jevreje?

Zašto upotrebljavaš tako ružne reči?

Oh da,tebi je to dozvoljeno.

Inače ima jedna anegdota koja otprilike ide vako.
Kad pitaju Jevreje zašto uglavnom na pitanje odgovaraju pitanjem, odgovor je a zašto na pitanje Jevreji ne bi odgovarali pitanjem?

U prevodu na srpski - kad te neko nešto pita zavali mu vlastito pitanje u pedu.

Zatvori prozor,ubi promaja.


To je disciplina - lišol šeelot. Postavljati pitanja. Interesantno da se baš vas tri trolovske naci-cvećke javljate na ovu temu (čast Dragoljuptču koji čuva ime slobodarskog srpstva).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:40 12.05.2019

Re: tasadebeli

shone

Kad spomenu rakiju, kako se završila ona afera sa nestalom rakijom zbog koje je Krkar nasrnuo na Srdžana onako oštro,onomad. Nisam otpratio, nosio sam tetki lekove.

Nije se Krkan ljutio tol'ko zbog radže, već zato što je Jеврејска Завера pomogla našima a ne njinima.
nepopustljiv nepopustljiv 14:50 12.05.2019

Re: Rorschachov test

Srđan Fuchs
shone


Jel Čivut beše turcizam, pogrdan naziv za Jevreje?

Zašto upotrebljavaš tako ružne reči?

Oh da,tebi je to dozvoljeno.

Inače ima jedna anegdota koja otprilike ide vako.
Kad pitaju Jevreje zašto uglavnom na pitanje odgovaraju pitanjem, odgovor je a zašto na pitanje Jevreji ne bi odgovarali pitanjem?

U prevodu na srpski - kad te neko nešto pita zavali mu vlastito pitanje u pedu.

Zatvori prozor,ubi promaja.


To je disciplina - lišol šeelot. Postavljati pitanja. Interesantno da se baš vas tri trolovske naci-cvećke javljate na ovu temu (čast Dragoljuptču koji čuva čast slobodarskog srpstva).

Koje su to tri cvećke?!
Nikove na sunce - dosta je bilo anonimnosti?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana