No Country is an Island

Jelena Milić RSS / 05.05.2008. u 19:13

Ni Island. Ni Australija.  Ni Kina i novi virus koji ubija decu. Pa ni Mjanmar.U globalizaciji. U onome što se najkraće može definisatri kao rastuća međuzavisnost društava.  

 

 

Gledam vesti o ciklonu u Mjanmaru. 15 000 žrtava. Kako reagovati na to? Mnogo puta sam se u životu do sada vraćala  dilemi koju je Meša Selimović tako dobro artikulisao. Je li  vlast od Boga? Ako nije, odakle joj pravo da nam sudi?  Ako  jest, kako moze da pogrijesi? Ako nije, srusicemo je, ako jest slusacemo je. Ako  nije od Boga, sta nas obavezuje da  trpimo nepravde. Ako je od Boga, jesu li to nepravde, ili kazna zbog visih ciljeva? Ako nije, onda je nadamnom i nad tobom, i nad svima nama izvrseno nasilje, i onda smo opet mi krivi sto ga podnosimo.

 

Nekako sumnjam u Njegovu svemoć i uticaj ako mu treba toliko žrtava da bi present his case, da bi makes a point. Ne vidim koja se poruka, čime se može opravdati 15 000 ljudi, koliko je, izgleda, poginulo u Mjanmaru zbog naleta ciklona, kojim višim ciljem, kojim naukom za sve nas ostale. Za mene je to besmislena viša sila, nepravda, slika nesavršenog sveta, koji se ipak popravlja malo po malo u odnosu na sve prethodne periode do sad zato što se ljudi popravljaju/usavršavaju, u kome znam da živimo.  Sve ostalo su pretpostavke i nagađanja.

 

 Ne branim nikom da nalazi smisao u ovolikom broju žrtava, ili opravdanje, ili utehu, pozdravljam dolazak Nikole Kneževića na blog, ali branim i pravo da smatram da živimo u periodu u kome je patnja drugih, udaljenih, najviše približena svima, u eri koja je u osnovi  humanija od svih drugih, i plus opremljenija mehanimima i sredstvima pomoći nego bilo koja druga do sada. Za razliku od SPC smatram da je upravo globalizacija dovela do toga da shvatimo prirodu univerzalnosti ljudskih prava, i da počenemo da se interesujemo i evenutalno imamo mehnizme za zaštitu istih u najvećem procentu čovečanstva do sada. I želim da Srbija pridruži onom  delu čovenčanstva koje u tome prednjači.  I po svesti i osećanju potrebe da se reaguje, i po mogućnostima da to zaista i učini. Liberalnim zapadnim demokratijama. ( BTW većina zemalja ili skoro sve čiji se građani u raznim istraživanjima izjasne kao najsretniji ili najzadovoljniji sveoobuhvatnim kvalitetom života su ili u liberalne demokratije u NATO ili su monarhije ili su protestantske).

 

 Uskršnju poslanicu smatram vrlo uvredljivom i opasnom. Uvredljivom za sve nas  druge, a opasnom pre svega svega po vernike SPC, zato što ih navodi na krivi put verovanja da je globalizacija nešto loše, ili još apsurdnije nešto čemu se može i treba suprotstaviti. Stav poslanice je takav da se stiče utisak da  u toj čudovišnoj globalizovanoj civilizaciji kanda nema drugh vernika, religija, koje se nekako prilagođavaju trendovima i okolnostima, koje bi ako je SPC već zainteresovan za ljudska prava, a pravo na slobodu veroispovesti je jedno od njih, trebali da imaju isti tretman kao SPC.

  

I onda, dodje Jasmina zamoli nas  da definišemo, blog, blogere…u mesecima kad ja imam i dilemu koliko internet kampanje, blog pražnjenja i ostalo, u stvari smanjuju našu stvarnu reakciju na nešto, na globlanom nivou, ne samo na nivou VIP Blog B92 i afere Topčider u mom slučaju.  Imajmo  u vidu da je i naše interesovanje za so called Šafran revoluciju u Mjanmaru trajalo jako kratko, na primer, da smo svi osudili hapšenja monaha, poželeli im sve najbolje u budućnosti i ….Ništa.   Manje više ih zaboravili.  Koliko nas on line peticije, reakcije i  javno iznesen stavovi  u stvari smire, operu, amnestiraju od neke konkretnije reakcije?

 

 Da li smo se pitali mi ovde,  treba li ili ne bojkotovati Olimpijadu u Kini, i žašto bi je tačno trebalo bojkotovati? Može biti da je onaj tekst u NINu o brutalnosti tibetanskih prethodnih režima bio zlonameran, ali on ipak nosi i neke elemente istinitosti, zar ne? Dakle, ako je trend pozitivna, šta onda? Politika uslovljavanja, izolacije, ili stimulacije i uključivanja?

 

 Da li je humanitarna UN ili nečija druga intervencija u Burmi sada mešanje u unutrašnje stvari ili ne? Ko odlčuje i kako kad je mešanje u unutrašnje stvari OK a kad ne? Šta činiti sa brutalnim  mjanmarskim režimom koji smatra da i dalje ima uslova za održavanje referenduma koji će, kako stvari stoje potvrditi njegovu vladavinu, jer je tako ustrojen, i tako će biti sproveden? Kad već vetrovi, zemljotresi, sars, sida, i drugo ne priznaju granice nacionalnih država, zašto bi zaštita ljudskih prava stala na granicama Srbije, Darfura, Kosova ili Mjanmara?

 

Kad me spopadnu ovakve dileme ja se vratim svojoi bibliji –knjizi The New Century, koja je u stvari razgovor čuvenog britasnskog istoričara i levičara Erica Hobsbawma sa italijanskim  novinarom Antoniom Politom.

 

Evo jednog dela o “nepravednoj” globalizaciji i njenim  efektima na većinu čovečanstva, napisanog davne 1999. Imajući u vidu napredak u Kini, Rusiji i Indiji od tada naovamo, pa stvari su se samo popravile, zahvaljući toj “čudovišnoj globalističkoj civilizaciji.”

  

“The global economy capacity to increase production, even with highly unequal distribution, has transformed the consumer market first in the United States, than in Australia and in Europe, but increasingly everywhere. We should not forget that, whatever yardstick is used, the majority of peoples are better off as the end the twentieth century, in spite of the extraordinary catastrophies that have marked it. There are only  two exceptions, in which the situation has deteriorated, particularly  in recent years Africa and Russia. But overall, we have today  theree times the population there was at the start of the twentieth century, and all these people are psyhically stronger, toler, longer –living, and healthier. They suffer less hunger and famine, enjoy  a higer income, and have an immesurabley greater acces to goods and services, including those which guarantee greater opportunities in life, such as education. This is also true of poorer countries. Aftrer all, there hasn’t been a famine in India since 1943. hunger in most of the world, with couple examptions, is no longer something that human beeings are obliged to live with. “

 

I za kraj, javni odgovor Slobodanu Samardžiću glede i  svezno onog ruskog iljušina. Ne, nije to bio "veliki dan za Srbiju",  kad joj stigne humanitarna pomoć, ne to je tužan dan. Potresan dan. Veliki dan  će biti kad Srbija bude deo sistema samopomoći u sudaru sa prirodnim i čovekovom aktivnošću izazvanim nesrećama, i kad bude država jaka i sposobna da drugima brzo priskoči u pomoć.

             



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

naroz naroz 19:49 05.05.2008

Sta drugo moze

da se uradi? Koja je to konkretna reakcija?
Inner Party Inner Party 19:59 05.05.2008

O cemu je ovaj tekst?


O Nagrisu?
O Olimpijadi?
O uskrsnjoj poslanici?!?!
O Samardzicu???
O globalizaciji?

Tezak je za citanje i ne zna se sta se zeli reci...

Kao da se i na azijskom ciklonu vidi stepen propalosti naseg drustva i drzave!
[u]Pr
Jelena Milić Jelena Milić 20:01 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

o globalizaciji, i srpskom mainstream odnosu prema istoj...posto ja stav narodnjaka i sps prema globalizaciji ne razdavajam

i o svemu dri+ugom sto si pobrojao:)

ukljucujuci i nasu blogoautisticnost ( sad cekam atomskog da me ukori)
Kazezoze Kazezoze 20:06 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

o globalizaciji

a shta je to globalizacija?
da li je to stvaranje centralnog sistema vladanja koji nam nudi novi svetski poredak?
Jelena Milić Jelena Milić 20:07 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

U onome što se najkraće može definisatri kao rastuća međuzavisnost društava.


eric hobsbom, antoni gidens, jagadis bagvati....

naroz naroz 20:10 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

eric hobsbom, antoni gidens, jagadis bagvati....


i noam chomsky
Inner Party Inner Party 20:15 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

Jelena Milić
o globalizaciji, i srpskom mainstream odnosu prema istoj...posto ja stav narodnjaka i sps prema globalizaciji ne razdavajam


Hm...
Nisam znao da DSS, NS i SPS imaju neki odnos prema globalizaciji.
Come to think of it - nemaje ga ni druge stranke (as such).

Medjuzavisnost ekonomski razvijenih i bogatih drzava postoji, ali Srbija sa tim nema ama bas nikakve veze. U ovakvim slucajevima, sve sto Srbija moze da uradi je da izrazava saucesce i da gradi awareness medju narodom.


naroz naroz 20:19 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

ja ovih dana nisam bas svog misljenja
na primer super mi NO LOGO ali mnogo volim Adidas
a sad idem na odvikavanje od bloga
pozdrav
bindu bindu 20:26 05.05.2008

Re: O cemu je














pnbb pnbb 20:28 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

na primer super mi NO LOGO ali mnogo volim Adidas

a sta je pa no logo...
edi-va edi-va 20:35 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

ukljucujuci i nasu blogoautisticnost


Evo ja priznajem da mi je draze da pratim i chitam blog nego vesti koje trenutno potresaju zapadnu Evropu.
Danima sve zuji i bruji o ocu iz Austrije koji je 24 godine drzao cerku, od njene 18.-te godine, u podrumu, sa njom napravio sedmoro dece, od kojih je jedno kao beba umrlo, potom zapaljeno. Troje dece je odgajao sa zenom u kuci, servirajuci joj prichu da je cerka zbrisala sa nekom sektom, a decu po porodjaju ostavljala na pragu roditeljima ... ostalih troje je raslo sa cerkom u podrumu, i na njihove ochi je istu i dalje silovao. Sunca nisu videli - najmladje ima 5, a najstarije 20 godina (tri dechaka i tri devojchice) ...

Josh u shoku i neverici sta se tu ustvari izdeshavalo, pokushavam da sto manje informacija primim, tako sto svesno zaobilazim sve te grozne detalje koji su svakodnevno na svim medjima zastupljeni, danas ili juche, krece pricha o tri bebe koje su pronadjene u zamrzivacu ... Sin od 18 godina je pronashao bebe tako sto je hteo da spremi sebi neshto za jelo. Obavestio brata od 22 i sestru od 24 godine, te su sachekali do uveche da im se roditelji vrate sa vikenda u Shvarcvaldu ... Po opisu komshija je u pitanju Bilderbuchfamillie ... divna jedna i fina porodica ... samo sto je mama troje svoje novorodjene dece po porodjaju strpala u zamrzivach!!!

Muka mi je i povraca mi se ... na blogu barem mogu da se iskljuchim - ovde sam offline u odnosu na reality.

Jelena Milić Jelena Milić 20:36 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

naomi klajn knjiga...kritika vise corporate capitalism nego globalizacije koji je kod nas predstavljen kao antiglobalisticka knjiga...no nova njena knjga osvrt na stavove cikaske skole i miltona fridmana je malo ostrija...i ona je opet na ivici izmedju kritike neoliberalne ekonomije i globalizacije..ona povlaci znak jednakosti tu, mnogi drugi ozbiljiji autori prave veliku razliku...ja sam pristalica ove druge skole koja pravi razliku....
Jelena Milić Jelena Milić 20:37 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

oh ne zorane, on ima dugacije stavove o globalizaciji od spomenutih autrora, iako je mozda 'levo" kao i hobsbom, ali odnos prema globalizaciji im je solidno razlicit rekla bih
Jelena Milić Jelena Milić 20:40 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

pogledaj cedine intevjue danasu u blicu, implicitno i eksplicitno-evroatlantske integracije-po meni jasan odnos prema globalizaciji...cak i slogani srbija bez granica, ekonomija bez granica su globalisticki....

nardodnjacki blok je sve vise slican radikalima koji su otovreno anitglobalisticki ( sa glavnim kolumnisitima u pravdi poput vucelica i ostlih levicara sa tompusima)

ono sto je meni smesno je sto oni predstavljaju nasoj javnosti da je rusija na putu antiglobalizacije sto je zesci zajeb i dezinformisanje javnosti
niki m niki m 20:49 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?


ono sto je meni smesno je sto oni predstavljaju nasoj javnosti da je rusija na putu antiglobalizacije sto je zesci zajeb i dezinformisanje javnosti


Posto Rusija nije na putu antiglobalizacije, naprotiv. I posto i list Pravda i narodnjacka koalicija se zalazu za bliske veze Srbije i Rusije, zakljucak je da ni Pravda ni narodnjaci nisu antiglobalisti. U cemu je onda problem?
Jelena Milić Jelena Milić 20:54 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

problem je sto pravda i narodnjaci a i solidan deo NSPM predstavljaju srpskoj javnosti antiglobalizaciju kao OK koncept za koji se i rusija zalaze, kao odgovor srbije na sve sa cime se sucava.......mislim da prosecnom citaocu u srbiji nije tako jasno da zbog svega toga uvidi da je rusija jedna od najvecih korsnika globalizacijiskih trendova danas, a ne zastitnik antiglobalizacije, bas kao i indija i kina i juzna amerika

ono jest, da ih rusija selektivno primenjuje, njeno pravo da pokusa, tipa ekonomija da, ali ne i zastita HR ali to jevec sasvim druga tema
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:23 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

I ja se pitam, kao i mnogi drugi, sta se htelo reci ovim tekstom. Dotaknuto je vise stvari, ali vecina povrsino i jednostrano, a ponegde i krajnje uvredljivo.
Mnogo puta sam se u životu do sada vraćala dilemi koju je Meša Selimović tako dobro artikulisao. Je li vlast od Boga? Ako nije, odakle joj pravo da nam sudi? Ako jest, kako moze da pogrijesi? Ako nije, srusicemo je, ako jest slusacemo je. Ako nije od Boga, sta nas obavezuje da trpimo nepravde. Ako je od Boga, jesu li to nepravde, ili kazna zbog visih ciljeva? Ako nije, onda je nadamnom i nad tobom, i nad svima nama izvrseno nasilje, i onda smo opet mi krivi sto ga podnosimo.

Naveli ste jedan izvanredan Mesin citat - dobro je da ste ga se setili, ali sta vredi kada ga niste razumeli i pogresno ga tumacite.
Da li vam je namera da nam perete mozgove time kako je globalizacija sveopste dobro za covecanstvo? Da li sav taj svet koji demonstrira protiv globalizacije, prilikom velikih drzavnickih skupova u svetu, je razularena banda koju neki neprijateljski elementi huskaju protiv dusebriznika celog covecanstva? Zar malo ima knjiga koje su kriticne prema globalizaciji, a pretpostavljam da imate priliku da nailazite na njih?
Naravno, vase je pravo da budete nevernik, ali je neumesno ovako razmisljati:
Uskršnju poslanicu smatram vrlo uvredljivom i opasnom. Uvredljivom za sve nas druge, a opasnom pre svega svega po vernike SPC, zato što ih navodi na krivi put verovanja da je globalizacija nešto loše, ili još apsurdnije nešto čemu se može i treba suprotstaviti. Stav poslanice je takav da se stiče utisak da u toj čudovišnoj globalizovanoj civilizaciji kanda nema drugh vernika, religija, koje se nekako prilagođavaju trendovima i okolnostima, koje bi ako je SPC već zainteresovan za ljudska prava, a pravo na slobodu veroispovesti je jedno od njih, trebali da imaju isti tretman kao SPC.

Vi sebi stavljate u zadatak da brinete ne samo o negativnom odrazu Uskrsnje poslanice na nevernike, vec i na vernike, jer vi biste hteli da ih spasite od SPC. Hvala, ta pomoc nije potrebna.
Kada kazete
pozdravljam dolazak Nikole Kneževića na blog, ali
ne znam da li da se radujem kako ste siroka i tolerantna dusa ili... Jer vi to kazete na nacin koji je Biljana Srbljanovic S PRAVOM jednom kritikovala govoreci o onome koji nastupa sa recima: "Ja nisam peder, ali nemam nista protiv pedera, bla, bla, bla... " Da bi dakle izneo stav da "nema nista protiv gejeva" odmah se ogradjuje kako on nije od njih, sto umanjuje znacaj onoga sto zeli da kaze. Tako ste i vi ovo rekli u stilu "ja nisam vernik, ali nemam nista protiv vernika, odnosno protiv Nikole Knezevica", da biste malo kasnije zestoko napali Uskrsnju poruku najviseg tela SPC. Moze li se tako?

Kad me spopadnu ovakve dileme ja se vratim svojoi bibliji
pa navodite knjigu "The New Century". Pitanje se samo od sebe namece - jeste li vi, Jelena, ikada citali (ne listali, nego citali od pocetka do kraja) Bibliju, odn. Sveto Pismo. Nema se utisak. Bez obzira da li je covek vernik ili nije, trebalo bi da je procita.
Stvarno, Jelena, sta ste hteli da kazete ovim postom sa mnogo dotaknutih tema?
Zbunjen sam jer sam citao neke vase ranije postove, bili su manje vise OK.
Inner Party Inner Party 22:05 05.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

Jelena Milić
problem je sto pravda i narodnjaci a i solidan deo NSPM predstavljaju srpskoj javnosti antiglobalizaciju kao OK koncept za koji se i rusija zalaze, kao odgovor srbije na sve sa cime se sucava.......mislim da prosecnom citaocu u srbiji nije tako jasno da zbog svega toga uvidi da je rusija jedna od najvecih korsnika globalizacijiskih trendova danas, a ne zastitnik antiglobalizacije, bas kao i indija i kina i juzna amerika

ono jest, da ih rusija selektivno primenjuje, njeno pravo da pokusa, tipa ekonomija da, ali ne i zastita HR ali to jevec sasvim druga tema


Dakle, treba ovde uvesti pojam ALTERGLOBALIZMA...
Vračarac Vračarac 12:24 06.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

ostlih levicara sa tompusima

Reč "TOMPUS" ne postoji, to je klasična srpska izmišljena i opšte prihvaćena reč koj označava CIGARU.
znikolic znikolic 19:03 06.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

Tema kojom se bavi Naomi Klein je prilično kontraverzna i mislim da je treba uzimati sa rezervom. Lako je kritikovati korporacije koje otvaraju fabrike tamo gde je radna snaga mizerno jeftina, a radnička prava manje zaštićena. Zaboravlja se da je to ustvari bio i jedini motiv da se te fabrike otvore u tim siromašnim zemljama. (Niko neće investirati u npr. Vjetnam i tamo plaćati američki minimum wage.) Da li je za te zemlje, za te radnike, bolje da se fabrike zatvore? Da li su uslovi rada u tim stranim fabrikama lošiji nego u domaćim fabrikama, u istim zemljama trećeg sveta?

Sa druge strane, niska cena proizvodnje povećava kupovnu moć potrošača u razvijenim zemljama, što stimuliše potrošnju. Npr. ako bi patike koje je Adidas napravio u Vjetnamu bile dva puta skuplje, opala bi potražnja. Potrošači bi ih kupovali onda kada im trebaju, a ne kada im se svidi novi dizajn. To bi na kraju bilo loše i za korporacije, i za potrošače, ali i za radnike.





Jelena Milić Jelena Milić 08:15 07.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

u ovakvim slucajevima srbija moze i da se pitia da li ce da u buduce bude sama ili vecim savezima koji se i lakse brane i lakse pomazu drugima
Jelena Milić Jelena Milić 08:20 07.05.2008

Re: O cemu je ovaj tekst?

znikolicu, slazem se sa vama big time da je naomi klajn krajnje kontroverzna i nekim svojim stavovima
Jelena Milić Jelena Milić 08:21 07.05.2008

o reakciji iz stomaka i mozga na ovo

Mjanmar: 22.500 žrtava
6. maj 2008. | 08:27 -> 15:36 | Izvor: Beta, Tanjug
Bangkok, Jangon -- Vlasti Mjanmara saopštile su da je u naletu ciklona Nargis poginulo 22.500 osoba, dok se 41.000 osoba vode kao nestale, javile su agencije.

Najteže je pogođeno područje delte reke Iravadi, u kojoj živi oko 24 miliona ili polovina stanovništva Mjanmara. Ujedinjene nacije saopštile su da su vlasti Mjanmara zatražile hitnu pomoć kako bi se zemlja izborila sa posledicama prirodne katastrofe koja ju je zadesila.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog dramatičnog povećanja broja mrtvih i obećao da će svetska organizacija učiniti sve kako bi Mjanmaru bila pružena humanitarna pomoć, preneo je Bi-Bi-Si podsećajući da su pomoć do sada ponudile Evropska unija, Japan, SAD i Indija.

Humanitarni radnici UN saopštili su ranije da je neophodno da se što pre dostave šatori i pijaća voda za više stotina hiljada ugroženih ljudi i da su spremni da upute smesta pomoć, ali da vojna hunta u Mjanmaru ne želi da im da dozvolu za tu operaciju.

Humanitarci još čekaju vize

Vojni lideri Mjanmara dozvolili su dopremu hrane i hitne pomoći nakon razornog ciklona, ali još nisu odobrili vize za humanitarne radnike koji bi trebalo da procene nanetu štetu, saopštile su Ujedinjene nacije.

"Do sada, vlada je odobravala materijalnu pomoć, koja je na putu. Čekamo da naš tim za procenu štete, koji je u Bangkoku, dobije vize", rekla je predstavnica za štampu Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Elizabet Bajrs.



Prema podacima vlasti, samo u oblasti Bogalaj, u delti Iravadija, poginulo je oko 10.000 osoba, a više od 95 odsto kuća je uništeno.

Većina od 190.000 stanovnika Bogalaja ostala je bez domova u ciklonu koji je u petak i subotu opustošio delove Mjanmara, saopštio je ministar za socijalnu zaštitu Maung Maung Sve na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u naletu plimnog talasa stradalo više osoba nego u samoj oluji i naveo da je u talasu koji je dostigao visinu od 3,5 metra, uništena gotovo polovina kuća u selima u niziji.

U Jangonu, nekadašnjoj prestonici, u kojoj živi oko šest miliona stanovnika, u naletu ciklona poginula je 671 osoba.

Prema satelitskim slikama, nevreme je zahvatilo površinu od 30.000 kvadratnih kilometara ili pet odsto teritorije Mjanmara.

Područje zahvaćeno ciklonom je, međutim, središte proizvodnje pirinča, a mnoga pirinčana polja su poplavljena.

Spasilačke ekipe nailaze na teškoće jer su putevi uništeni, a komunikacije u prekidu.

Mnoge humanitarne organizacije i više zemalja najavilo je pomoć Mjanmaru.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da će UN učiniti sve što je potrebno da se što pre dostavi pomoć toj zemlji.

Referendum odložen u pojedinim delovima zemlje

Vojne vlasti i Mjanmaru odlučile su da održe planirani ustavni referendum u subotu u većem delu zemlje, ali da ga odlože u nekim delovima koji su najteže pogođeni ciklonom u kome je poginulo najmanje 15.000 ljudi, javila je državna televizija, prenose agencije.

"Referendum (o novom ustavu) je odložen u 47 lokaliteta, ali će se održati kao što je predviđeno u drugim oblastima", saopšteno je na televiziji MTRV koju kontroliše vojna hunta na vlasti u toj zemlji, prenosi agencija AFP iz Bangoka.

Referendum je odložen za 24. maj u sedam lokaliteta u delti Iravadi i u 40 lokaliteta u oblasti bivšeg glavnog grada Jangona, dodala je televizija. U ostatku zemlje održava se 10. maja.

pnbb pnbb 20:39 05.05.2008

global

sve je tacno sto pise u tom isecku iz knjige, nazalost ne moze se zanemariti cinjenica se na eliminaciju gladi bolest ii siromastva utice samo u tolikoj meri i samo na mestima i prilikama koiko to odgovara krupnom kapitalu...
malo je licemerno govoriti o tome da je narod sad generalno zdraviji, doklegod se u africi npr uslovljava distribucija besplatnog ili jeftinog seruma za lecenje hiv od strane americkih farmaceutskih firmi..
naravno da je jos gora samardziceva ili cije vec satro altruisticka pobuna protiv globalizma
Jelena Milić Jelena Milić 20:43 05.05.2008

Re: global

uslovljava distribucija besplatnog ili jeftinog seruma za lecenje hiv od strane americkih farmaceutskih firmi..



mantra bez osnova, rekal bih, pogotovu ako se uzme u obzir da svetski ekonomski forum i SAD i EU ( via UN ili solo) u stvari jedini na globalnom nivou pokusavaju da ovo pitaje sistemski rese

za razliku od kine i co koje jedino zanima jeftina privatizacija rudnika po africi
niki m niki m 20:53 05.05.2008

Re: global

mantra bez osnova, rekal bih, pogotovu ako se uzme u obzir da svetski ekonomski forum i SAD i EU ( via UN ili solo) u stvari jedini na globalnom nivou pokusavaju da ovo pitaje sistemski rese



Posebno su efikasnost pokazali u Iraku. Tamo su zdravstvenih problema resili cca 1000 000 gradjana, tako dobro i efikasno da ovi vise nikada nece imati problem sa zdravljem. Vasa pulenka Hilari od Bosne najavljuje da ce i veliki broj Iranaca resiti kako zdravstvenih tako i svih drugih problema.
pnbb pnbb 21:36 05.05.2008

Re: global

mantra bez osnova, rekal bih, pogotovu ako se uzme u obzir da svetski ekonomski forum i SAD i EU ( via UN ili solo) u stvari jedini na globalnom nivou pokusavaju da ovo pitaje sistemski rese

za razliku od kine i co koje jedino zanima jeftina privatizacija rudnika po africi

mozda i jeste bez osnova ali daleko je od mantre naime nisam licno fanaticki zainteresovan, taj primer mi je slucajno pao na pamet ali mogu da proverim delimicno verodostojnost na netu, inace tu konkretno je i bio uticaj sad nasuprot eu
tacno je to da je u stvari poenta u zajednickom svetskom iniciranju resavanja problema, ali ne treba smesti s uma cinjenicu da je svet bio mnooooogo drugacije mesto za zivot pre drugog sv rata, tako da poredjenja tipa bolje je nego 34 ne stoje bas, normalno da je bolje i nasuprot globalizacije, ali pitanje je li bolje nego sedamdesetih, npr, opsti kvalitet zivota
kinu i co sad zanim ajeftina privatizacija po africi, kad su se bivse kolonijalne sile dooobro omrsile i to bez privatizacije, odnosno privatizovali su na silu, tako da im je -bivsim silama -sad lako da dobronamerno uticu na poboljsavanje ocajnog stanja koje su izazvali i ostavili.. sad npr i engleska je mnogo toga u indiji poharala i iskoristila ali je bar i ostavila sistem, ali to sae sad tesko poredi
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:51 05.05.2008

Globalizacija

"Uskršnju poslanicu smatram vrlo uvredljivom i opasnom. Uvredljivom za sve nas druge, a opasnom pre svega svega po vernike SPC, zato što ih navodi na krivi put verovanja da je globalizacija nešto loše, ili još apsurdnije nešto čemu se može i treba suprotstaviti. Stav poslanice je takav da se stiče utisak da u toj čudovišnoj globalizovanoj civilizaciji kanda nema drugh vernika, religija, koje se nekako prilagođavaju trendovima i okolnostima, koje bi ako je SPC već zainteresovan za ljudska prava, a pravo na slobodu veroispovesti je jedno od njih, trebali da imaju isti tretman kao SPC."

Slažem se sa vašom konstatacijom Jasmina. Poslanica, mislim na prvi deo, je čisto idolopoklonstvo mitu i proslosti. Što se odnosa SPC prema globalizaciji tiče, tu se radi o dvostrukim aršima na osnovu kojih oni posmatraju taj problem. Jer kad velikodostojnici SPC posmatraju evropske integracije, onda to apriori dobija negativnu konotaciju i predstavlja opasnost za verski i nacionalni identitet srpskog naroda, ali kad se govori o sveslavenskom pokretu i priblizavanju Rusiji i istocnim pravoslavnim zemljama onda se to posmatra kao borba za ocuvanje verskih i nacionalnih interesa i ne gleda se kao vrsta globalizacije.

Sto se tice pogleda SPC na druge konfesije i verskog elitizma iz kojeg proistice stav da su druge hriscanske konfesije u duhovnom smislu inferiornije (postoje i drugi termini, raskolnici, papisti, jeretici, psevdohriscani), to je usko povezano sa dogmatskim nacelima. U pravoslavnoj eklesiologiji (nauka o crkvenom ustrojstvu) i soteriologiji (nauka o spasenju) Pravoslavna crkva je una sancta (jedina sveta, saborna, apostolska) i samim tim vernike drugih konfesija ne prihvata kao clanove Hristove crkve... Zbog toga je i ucesce SPC u Ekumenskim dijalozima striktno misioloskog tipa, to jest, svedocanstvo autenticnog hriscanstva onima koji su na krivom putu...

Globalizacija je neizbežan i prirodan proces približavanja kultura i naroda u jednu veliku zajednicu unutar koje se uspostavlja atmosfera uzajamnog uvažavanja, upoznavanja, tolerancije i mira uopšte, u kome se prevazilazi različitost sa jedne strane, a neguje partikularitet kulturne tradicije sa druge. Ovaj proces je prirodna poslednica tehnološkog i kulturnog napretka čovečanstva.

Za sada ne vidim razloga zasto bi on na bilo koji način predstavljao pretnju našim nacionalnim i verskim interesima, budući da milioni pravoslavnih hrišćana žive u Evropi i SAD, i koliko znam imaju sva prava da neguju svoju versku tradiciju i zbog toga ne trpe nikakvu vrstu diskriminacije i elitističkog pogleda od strane Protestanata ili Rimokatolika koji su tamo većina.
Jelena Milić Jelena Milić 20:55 05.05.2008

Re: Globalizacija

jelena, btw,

inace, hi nikola, vi ste osvezenje na blogu i do sada sam sa paznjom citala vase postove i reakcije na njih
ceda_urosevic ceda_urosevic 20:57 05.05.2008

Re: Globalizacija

jelena, btw,

:) prasnuo sam u smeh, Jasmina... Lapsuska šalamala Nikola, bez ljutnje... AHAHAHAHAHAHHAA
niki m niki m 20:58 05.05.2008

Re: Globalizacija

Za sada ne vidim razloga zasto bi on na bilo koji način predstavljao pretnju našim nacionalnim i verskim interesima, budući da milioni pravoslavnih hrišćana žive u Evropi i SAD, i koliko znam imaju sva prava da neguju svoju versku tradiciju i zbog toga ne trpe nikakvu vrstu diskriminacije i elitističkog pogleda od strane Protestanata ili Rimokatolika koji su tamo većina.


Da, da, upravo je ovako kao sto vi pisete. Nego sta bi pastoru predsednickog kandidata McCain-a da kaze da je katolicka crkva "Velika kurva"? Mozda do njega nisu doprli ovi vasi siroki pogledi.
Jelena Milić Jelena Milić 21:01 05.05.2008

Re: Globalizacija

ma nebitno, nikolin stav o globalizaciji je mnogo bitniji za temu/e , novi smo, upoznajemo se, meni se svidja kako nikola pokusava da uspostavi kulturu dijaloga na ovom blogu...

mislim da ce on biti osvezenje, karika koja nedostaje da se i ovde kod nas, na blogu, sistematicnije obrati paznja na najnoviji trend diskriminacije u srbiji, po verskoj osnovi, koji trenutno pprevazilazi onaj po etnickoj, a za koji smatram ni da tkz druga srbija ni ngo sektor, sa izuzetkom zrenjaninskog centra za razvoj civilnog drustva, nisu reagovali adekavatno

inace, 21 vek karakterise i povecanje okretanja ka verama i verskom, a kod nas je progresivna struja ta koja jos versko najcesce vidi kao retrogradno, a ateizam kao jedini progresivan...

ceda_urosevic ceda_urosevic 21:04 05.05.2008

Re: Globalizacija

slažem se, to je posebna i velika tema. ova greška koja se potkrala mi je samo jako smešna... da ne trolujem više... :) poz za oboje
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:09 05.05.2008

Re: Globalizacija

Hvala Jelena, drago mi je da to čujem. Mi u suštini pišemo o istim stvarima samo iz drugačijih aspekata. U našem društvu neophodno je iznova i iznova promovisati vrednosti poput tolerancije, mira, razumevanja i dijaloga sve dok ove vrednosti ne postanu deo našeg kolektivnog identiteta i načina razmišljanja, to je filosofija kolektivnog preumljenja o kome u svojim tekstovima pišem...
Jelena Milić Jelena Milić 21:12 05.05.2008

Re: Globalizacija

a ja vidim globalizaciju kao proces koji tome doprinosi :)
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:17 05.05.2008

Re: Globalizacija

Da, da, upravo je ovako kao sto vi pisete. Nego sta bi pastoru predsednickog kandidata McCain-a da kaze da je katolicka crkva "Velika kurva"? Mozda do njega nisu doprli ovi vasi siroki pogledi.


Protestanti pokrivaju veliki broj denominacija, među njima ima i konzervativaca i liberala, dakle ljudi koji različito razmišljaju, neki su manje a neki više tolerantni: "Velika kurva" ili "Velika bludnica" je termin sa kojim se opisuje Vavilonsko carstvo u Apokalipsisu (Otkrivenju). Neki fundametalistička (čitaj ekstremna) stajališta u protestantizmu i u pravoslavlju smatraju Rimom, dakle Rimskom crkvom novim Vavilonom (analogija za mesto zla i razvrata i novog svetskog poretka), očigledno da je bivši Mekejnov pastor jedan od takvih...
Kazezoze Kazezoze 21:18 05.05.2008

Re: Globalizacija

inace, 21 vek karakterise i povecanje okretanja ka verama i verskom, a kod nas je progresivna struja ta koja jos versko najcesce vidi kao retrogradno, a ateizam kao jedini progresivan...

jeste, pojavila se i nova verska populacija tkz new age, koja preti da ove stare poshalje u penziju. dolazi nam zajedno sa globalizacijom i uglavnom se zasniva na principima globalizacije. bice bash veselo naredni period gledati kako ce se borba na verskom planu dalje razvijati;-)
naroz naroz 21:25 05.05.2008

Re: Globalizacija

bio sam ironican za comskog i anti-globalizam je globalni

Globalizacija je neizbežan i prirodan proces približavanja kultura i naroda u jednu veliku zajednicu unutar koje se uspostavlja atmosfera uzajamnog uvažavanja, upoznavanja, tolerancije i mira uopšte, u kome se prevazilazi različitost sa jedne strane, a neguje partikularitet kulturne tradicije sa druge. Ovaj proces je prirodna poslednica tehnološkog i kulturnog napretka čovečanstva.


ako je ovo globalizacija onda mi se svidja (+ HR)
meni se ovako nedoucenom ucinilo da antiglobalisti ustvari kritikuju nemanje ljudski prava u kini i drugim zemljama, katastrofalne uslove rada, ogromne profite koji ne proizilaze iz boljih proizvoda vec iz nizih plata i sl.
Tako da zbog toga imam simpatije prema njima. Medjutitm kad se upitam kojim putem Srbija treba da ide onda imam
samo jedan odgovor. Nemam cak ni dramu koju prezivljavam kad kupujem patike.
Jelena Milić Jelena Milić 21:26 05.05.2008

Re: Globalizacija

ja sam citalA pre jedno godinu dve odlican esej, ceo broj je bio posvecen tome the economista u stvari, o tome da li se SAD religizuju, ili se religije u SAD amerikanizuju...naravno odgovor je bio da se desava ovo drugo.....od obdanista, parkinga, soping centarA u okviru crkvi nadalje...

a sto se new age propovednika i tV propovednika tice, meni, bozemeoprosti, cak i ceda jovanovic nekad vise lici na njih nego na politicke lidere :)
Jelena Milić Jelena Milić 21:31 05.05.2008

Re: Globalizacija

vi cete naroz, jedno je sigurno, puci vasu tezu, jer malopre odoste i evo vas odmah natrag...:) blog je globalan droga kazem vam, beste dok jos mozete

sasvim ste dobro uocili opravdanu kritiku antiglobalista koja je usmerena na pogresnu adresu...veliki hobsbom to ovako kaze...i bez globalizacije u liberalnom kapitalizmu bez socijalnih mehanizaam zasite ( srbija, rusija, kina...) bi usled napretka tehnoloskog ljudi gubili posao zarad maksimalizacije profita...usled tehnoloskh inovacija npr, to je jos uvek i glavni povod, a ne sam outsourcing npr...ili globalizacija ....i u izolovanoj drzavi bi se gubila radna mesta ako bi ona razvijala IT tehnologijre npr ... isto vazi i za nelojalnu konkurenciju i damping

no, uravo je globalizacija ta koja nam omogucava da nas zanima i stanje HR u kineskim svetsops i da imamo mehanizme da ih poboljsavamo i kinu pritiskamo....



naroz naroz 21:35 05.05.2008

Re: Globalizacija

vi cete naroz, jedno je sigurno, puci vasu tezu

ja se nadam da necu imam jos vremena ali cu da prihvatim savet i da bezim i hvala na objasnjenjima
pozdrav
Kazezoze Kazezoze 08:57 06.05.2008

Re: Globalizacija

a sto se new age propovednika i tV propovednika tice, meni, bozemeoprosti, cak i ceda jovanovic nekad vise lici na njih nego na politicke lidere :)

ne znam shta propoveda cheda jovanovic, ali new age propovednici se uglavnom sluzhe citatima iz mein kampfa kako bi svojim govorima dali ubedljiv ton... new age propoveda new elitizam u novom svetskom poredku.
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:08 06.05.2008

Re: Globalizacija

Nikola,
Poslanica, mislim na prvi deo, je čisto idolopoklonstvo mitu i proslosti.

Crkva ne moze da "ignorise" proslost, pa ni mitove, jer je pomagala u njihovom stvaranju.
Stoga mi nije jasna ova vasa konstatacija. A ako kazete da ne valja prvi deo, kakvi su sredina i drugi deo? Da li se zbog prvog dela moze tvrditi (kako sam shvatio Jelenu blogerku) da je Uskrsnja poslanica uvredljiva, kako za nevernike tako i za vernike?
Nikola, zar dogmatika ne trazi da...
Nikola Knežević Nikola Knežević 12:55 06.05.2008

Re: Globalizacija

Velimire, pokušaću svoju izjavu da objasnim kroz analogiju teologije ikone. Pravoslavna teologija pravi bitnu razliku između bogopoštovanja ikoni - latrije, koje pripada nikome drugome do samom Bogu i proskineze, odnosno štovanja svetitelja čiji je lik izobražen na ikoni. Kada vernik celiva ikonu on ne celiva sam predmet ikone već iskazuje štovanje samom svetitelju i njegovom hristolikom delu koje nam služi kao uzor, te samom Hristu koji je svojom blagodaću i milošću vodio svetitelja. Vernik se ne moli ikoni kao predmetu, već samome Hristu ili svetitelju koji zastupa, ili zauzima za nas.

Ako bi kroz ovu analogiju posmatrali Kosovo i njegov istorijat onda bi mogli da kažemo da je ono usko povezano sa borbom za očuvanje nacionalnog i verskog identiteta srpskog naroda, u krajnoj instanci, dakle, borbi za očuvanje hrišćanske vere. Međutim, ukoliko promenimo odnos prema ovim činjenicama i počnemo ih mitologizirati i od prošlosti stvarati mit i legendu onda taj odnos prema istoriji prelazi iz štovanja u klanjanje, odnosno svojevrsnu idolatriju i mitsku percepciju stvarnosti. Dakle, ovde se radi o zameni forme i suštine. Suština Vaskršnje poslanice treba da bude proslavljanje vaskrsenja Hristovog, dakle Hrist, a slučaju poslanice koju je napisao sinod, Kosovski mit je zamenio suštinu poslanice.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:30 06.05.2008

Re: Globalizacija

Nikola,
a slučaju poslanice koju je napisao sinod, Kosovski mit je zamenio suštinu poslanice.

Sinod je, po vama, u zabludi?
Gore sam pomenuo dogmatiku, ali vi niste reagovali. Postavljate se kao naucnik koji u sve sumnja. Dokle? I cemu?
Zvucacu naivno, ali podsecam na izreku da "Mnogo znanja - skodi" ukoliko se pravilno ne koristi.
vucko vucko 14:36 06.05.2008

Re: Globalizacija

Sinod je, po vama, u zabludi?

Oni suviše poznaju problematiku da bi se moglo reći da su "u zabludi". Ovo više liči na ono popločavanje dobrim namerama.
Nikola Knežević Nikola Knežević 15:03 06.05.2008

Re: Globalizacija

Sinod je, po vama, u zabludi?
Gore sam pomenuo dogmatiku, ali vi niste reagovali. Postavljate se kao naucnik koji u sve sumnja. Dokle? I cemu?
Zvucacu naivno, ali podsecam na izreku da "Mnogo znanja - skodi" ukoliko se pravilno ne koristi.


Niko nije tvrdio da je sinud u zabludi, naprotiv, svesno su napisali ovakvu poslanicu. Nisam razumeo na šta konkretno mislite kada spominjete dogmatiku?
Jelena Milić Jelena Milić 08:17 07.05.2008

Re: Globalizacija

ah new age propovednika ima raznih, ima ih zaista i fancy all you need is love, peace, tolerancija, ....i sire to dalje :)

ja najvolem one u dugackim limos, sa belim odelima, sto im je tv glavni mediji
Gorio Gorio 20:51 05.05.2008

ruski iljušin

Ne, nije tobio "veliki dan za Srbiju, kada joj stigne humanitarna pomoć, ne to je tužan dan. Potresan dan. Veliki dan će biti kad Srbija bude deo sistema samopomoći u sudaru sa prirodnim i čovekovom aktivnošću izazvanim nesrećama, i kad bude država jaka i sposobna da drugima brzo priskoči u pomoć.

Da ste samo ovo napisali bilo bi dosta za preporuku.
Samo primedba na ono o našim reakcijama na neka dogadjanja na globalno planu.
Razloge možemo naći i u tome što se u Srbiji, poslednjih dvadeset godina, većini ljudi, neprestalno o glavi radi, pa smo malo zatajili. Ne da nevolja da nevolji pomognemo, koliko bi hteli i trebali.
Brooklyn Brooklyn 21:19 05.05.2008

Re: ruski iljušin

Ne, nije tobio "veliki dan za Srbiju, kada joj stigne humanitarna pomoć, ne to je tužan dan. Potresan dan. Veliki dan će biti kad Srbija bude deo sistema samopomoći u sudaru sa prirodnim i čovekovom aktivnošću izazvanim nesrećama, i kad bude država jaka i sposobna da drugima brzo priskoči u pomoć.

ja sam bila u sloveniji kada je slovenija postala ovo drugo. bukvalno, WB ju je prekvalifikovala iz zemlje u razvoju (koja je eligible za dobijanje pomoci) u razvijenu zemlju (koja daje pomoc). i na osnovu toga mi se cini, da je srbija negde na pola puta do toga. objekrtivno, sa prosecnim rastom od 6.5% za jedno 12-15 godina.
blackbox blackbox 22:04 05.05.2008

ponos, poniženje i lična korist

I za kraj, javni odgovor Slobodanu Samardžiću glede i svezno onog ruskog iljušina. Ne, nije to bio "veliki dan za Srbiju", kad joj stigne humanitarna pomoć, ne to je tužan dan. Potresan dan. Veliki dan će biti kad Srbija bude deo sistema samopomoći u sudaru sa prirodnim i čovekovom aktivnošću izazvanim nesrećama, i kad bude država jaka i sposobna da drugima brzo priskoči u pomoć.

Kako "velike patriote" shvataju nacionalni ponos.? Umesto da budemo ponosno što smo bogati i možemo pomoći drugima , mi treba da se ponosimo time što ćemo dobijati pomoć.
Nema to veze sa ponosom ali ima sa logikom onih koji su naučili da naplaćuju srbovanje. Eto profesionalni Srbi iz tzv.SNV na čelu sa Milanom i Markom prete krivičnim prijavama, i ko zna čime još , Tadiću, Djeliću i Jeremiću, i proglasiše ih izdajnicima koji komadaju nacionalnu teritoriju. A kad ga upitaše da li je tačno da primaju po 200% platu čovek ladno odgovori da je to normalno jer je on Srbin na Kosovu.
A ministar Samardžić u Poligrafu reče da ima razumevanja za njihove pretnje, ali zato se pravi lud i nema saznanja o finansijskim mahinacijama. Sprega je logična, jednima trebaju takvi da ih drže na vlasti a njima trebaju na vlasti oni koji će ih za to plaćati i da ni jedni ni drugi nikom ne odgovaraju, jer ko god upita odgovor je “Kosovo je Srbija”.
Valjda je ponosan onaj ko ima i ko može drugom da pomogne a ne da čeka tuđu pomoć.
Zato će na izborima u nedelju svaki glas za EU biti izbor za ponos a protiv je izbor samnoizolacije, poniženja i lažnog zanosa.
bindu bindu 22:50 05.05.2008

Re: ponos, poniženje i lična korist

vi se pitate "Je li vlast od Boga? Ako nije, odakle joj pravo da nam sudi? Ako jest, kako moze da pogrijesi? Ako nije, srusicemo je, ako jest slusacemo je. Ako nije od Boga, sta nas obavezuje da trpimo nepravde. Ako je od Boga, jesu li to nepravde, ili kazna zbog visih ciljeva? Ako nije, onda je nadamnom i nad tobom, i nad svima nama izvrseno nasilje, i onda smo opet mi krivi sto ga podnosimo."

pa ako ste procitali bibliju, trebalo bi da vam bude jasn-o-ije kako da odgovorite, sebi a i nama na ta pitanja.
po meni pravila kako da se ponasamo u toku ovog zivota postaje....tj nasledili smo ih. ali veoma mali broj ljudi je u mogucnosti da ima stvarne koristi od toga.pitanje je zasto je to tako.


vi dalje kazete, "Nekako sumnjam u Njegovu svemoć i uticaj ako mu treba toliko žrtava da bi present his case, da bi makes a point. Ne vidim koja se poruka, čime se može opravdati "

mislim ipak da je taj "bog" koga vi prozivate u ovom slucaju na pravoj strani,a za ostale nisam bas tako sigurna.....

sto se tice "visih" ciljeva pre bih rekla na suprrot tome, bas zbog nizih ciljeva.
a da li je vlast od boga? pa ne mislim bas tako.bice da ljudi imaju problema oko toga kako da naprave sistem u kome bi svi bili ravnopravno zasticeni.


a kakve veze imaju "bog" i global economy to mi tek nije jsno....?

a ovo " Da li smo se pitali mi ovde, treba li ili ne bojkotovati Olimpijadu u Kini, i žašto bi je tačno trebalo bojkotovati? Može biti da je onaj tekst u NINu o brutalnosti tibetanskih prethodnih režima bio zlonameran, ali on ipak nosi i neke elemente istinitosti, zar ne?"

pa naravno da treba bojkotovati olimpijadu a i kinu....i kako to mislite zasto?
pa od okupacije tibeta pa do danas ubili su vise miliona tibetanaca.ako to nije jasno onda ne znam sta je.....i da li se to mozda zove genocid?
a nin nisam citala, ali imam neki osecaj na koji nacin oni gledaju na ovu stvar,posto se niste osvrnuli na to (kao, mi sada treba da znamo sta pise u nin-u) najverovatnije osporaju tibetancima svoju zemlju
svoju naciju svoj jezik svoju kulturu.sta vise reci.

sto se tice toga kad ce srbija biti u mogucnosti da pomogne drugim narodima? ha, to je dobro pitanje.............
bindu bindu 00:48 06.05.2008

Re: ponos, poniženje i lična korist

Može biti da je onaj tekst u NINu o brutalnosti tibetanskih prethodnih režima bio zlonameran, ali on ipak nosi i neke elemente istinitosti, zar ne?


a ovo po meni nije nista drugo nego zlurada i brutalna primeda da li nin-a ili autora bloga . inace to je i zvanicni stav Kine...pa da odgovorim na to pitanje...koje u sebi ne nosi ni mrvicu istine nista osim ciste lazi.
Unfuckable Unfuckable 23:34 05.05.2008

možda je i troll

ali mene - kada se dogode - ovakve katastrofe prvo podsete na činjenicu koliko smo mali i nemoćni pred Prirodom.
Možemo da se ložimo za i protiv globalizacije, za i protiv Olimpijade u Kini (podvarijanta : zagađen vazduh manje ili više ...), Hitleri ili Barak.....Manchester ili Chelsea ....
ali - poraste li temperatura samo još malo.....biće globalni bulšit.
bindu bindu 23:59 05.05.2008

Re: možda je i troll

Unfuckable
ali mene - kada se dogode - ovakve katastrofe prvo podsete na činjenicu koliko smo mali i nemoćni pred Prirodom.
Možemo da se ložimo za i protiv globalizacije, za i protiv Olimpijade u Kini (podvarijanta : zagađen vazduh manje ili više ...), Hitleri ili Barak.....Manchester ili Chelsea ....
ali - poraste li temperatura samo još malo.....biće globalni bulšit.


pa neka i bude sta ce biti na kraju.....to ne menja ono sto sta ja licno mislim o svemu tome tj
gde se ja nalazim u svemu tome.
a nekim ljudima je najlakse bas na ovaj nacin da izbegnu odgovornost donosenja odluka o tome sta je "pravda a sta nepravda" a o posledicama i uzrocima takvog ponasanja da ne govorim.....na kraju, to je taj globalni bulšit.
nego lepo se zamotamo u nojeva peraja pa glavu u pesak.


vucko vucko 00:19 06.05.2008

Re: možda je i troll

nego lepo se zamotamo u nojeva peraja pa glavu u pesak.

Samo što i kad je glava u pesku, guza je na promaji...
nsarski nsarski 00:29 06.05.2008

Americka vlada

je danas ponudila pomoc Burmi (Mjanmaru) od ciglo $250,000 (dvestapedeset hiljada dolara i 0 centi). Eto, kad je zemlja bogata moze i drugima da pomaze.
ivana23 ivana23 00:34 06.05.2008

Re: Americka vlada

nsarski
je danas ponudila pomoc Burmi (Mjanmaru) od ciglo $250,000 (dvestapedeset hiljada dolara i 0 centi). Eto, kad je zemlja bogata moze i drugima da pomaze.

Od usta odvojise )
vucko vucko 00:35 06.05.2008

Re: Americka vlada

je danas ponudila pomoc Burmi (Mjanmaru) od ciglo $250,000 (dvestapedeset hiljada dolara i 0 centi). Eto, kad je zemlja bogata moze i drugima da pomaze.

Oni su i onako uvek bili najizdašniji kad doniraju u robi i uslugama DoD.
nsarski nsarski 00:47 06.05.2008

Re: Americka vlada

Oni su i onako uvek bili najizdašniji kad doniraju u robi i uslugama DoD

Ma mnogo su se narogusili sto ne pustaju njihov "specijalni tim" za pomoc u zemlju. Evo cele vesti ovde
Dali bi oni i mnogo vise, ali kad ne mogu, pa to ti je. Laura Bus licno objasnila.

WASHINGTON (AFP) — US First Lady Laura Bush accused Myanmar's military rulers Monday of failing to warn their citizens in time about a killer cyclone and pressed the junta to accept US aid in the disaster's wake.

"Although they were aware of the threat, Burma's state-run media failed to issue a timely warning to citizens in the storm's path," Bush said in an unusual appearance at the White House briefing room podium.

"It's troubling that many of the Burmese people learned of this impending disaster only when foreign outlets, such as Radio Free Asia and Voice of America, sounded the alarm," she said. Washington calls the country Burma.

Bush, who has taken a leading role in shaping US policy towards Myanmar, said Washington "stands prepared" to increase its assistance well beyond an initial emergency 250,000-dollar outlay by the US embassy in Yangon.

stefan.vizantin stefan.vizantin 02:48 06.05.2008

Re: Americka vlada

Ma mnogo su se narogusili sto ne pustaju njihov "specijalni tim" za pomoc u zemlju. Evo cele vesti ovde
Dali bi oni i mnogo vise, ali kad ne mogu, pa to ti je. Laura Bus licno objasnila.

dobro je sto ste ovo poslali. da se razbiju iluzije pojedinih da ovde (i drugde u Zapadnim demokratijama) cvetaju ruze. pre par meseci sam bio u obilasku projekta obnove jedne recice u Montani. projekat je obuhvatao restauraciju manje od 1 km toka reke u svrhe ribolova. potrseno je tricavih 300k$. inace nakon 5 godina podrucje je naselilo cak 6 riba (bull trout). to se smatra izuzetnim uspehom (reci zadovoljnih ljubitelja pecanja) ponekad pomislim da sam prosto zloban kada kazem da sit gladnom ne veruje i da ovaj svet ne moze i nece biti bolje mesto nikada...
Brooklyn Brooklyn 12:20 06.05.2008

Re: Americka vlada

je danas ponudila pomoc Burmi (Mjanmaru) od ciglo $250,000 (dvestapedeset hiljada dolara i 0 centi). Eto, kad je zemlja bogata moze i drugima da pomaze.

a secam se onda kada su u srbiji i rusiji organizovali teleton posle cunamija, pa su privatni gradjani (private citizens) srbije i rusije prikupili na desetine miliona dolara za zrtve. ne, cekaj, to su bili amerikanci. sigurno je i sarski stavio svoje novce tamo gde su mu usta.
stefan.vizantin stefan.vizantin 14:13 06.05.2008

Re: Americka vlada

a secam se onda kada su u srbiji i rusiji organizovali teleton posle cunamija, pa su privatni gradjani (private citizens) srbije i rusije prikupili na desetine miliona dolara za zrtve. ne, cekaj, to su bili amerikanci. sigurno je i sarski stavio svoje novce tamo gde su mu usta.


po kojoj logici poredite privatne priloge i Vladinu pomoc? to nije bila tema autorke ovog bloga a i inace to je nesto neuporedivo. cinjenica je da americka Vlada potrosi dnevno na besmislene sukobe mnogo vise negoli sto je potrebno da se svi problemi nerazvijenog sveta rese (HIV, glad, malarija...). nije ovde aktivnost gradjana problem (ubedjen sam i da bi Srbi bili daleko darezljiviji da imaju vise) vec licemerne i kvazidemokratske diktatorske Vlade koja kroz pomoc (cesto mizernu) uvek nastoji da prosiri svoj uticaj. a moze im se, zato sto su velika sila...
Doctor Wu Doctor Wu 07:24 07.05.2008

Re: Americka vlada

cinjenica je da americka Vlada potrosi dnevno na besmislene sukobe mnogo vise negoli sto je potrebno da se svi problemi nerazvijenog sveta rese (HIV, glad, malarija...).

kako besmislene? pa pola triliona dolara je odlična investicija za brand imperije koja je "jedina supersila u svetu" (koja je uz to super duper, slobodna, demokraCka, najnaprednija, rečju svemoćna). rešenje kojeg od navedenih problema bi donelo bolji return on investment za američku ekonomiju?
Jelena Milić Jelena Milić 08:26 07.05.2008

you can better than that nsarski

Stotinama hiljada ljudi potrebna pomoć


U najteže pogodjenom području stotine hiljada preživelih su ostali bez vode, hrane i krova nad glavom
Koordinator UN za humanitarna pitanja Rašid Halikov izjavio je da je stotinama hiljada gradjana Burme potrebna pomoć posle razornog ciklona koji je tu zemlju pogodio u subotu, usmrtivši više od 20 hiljada ljudi.
Halikov je medjutim dodao da je to njegova gruba procena i da svetska organizacija još uvek ne zna tačno kolikom broju gradjana je potrebna pomoć, jer u Burmu za sada ne može da pošalje dovoljno svijih radnika koji bi napravili precizniju procenu o humanitarnim potrebama.

On je apelovao na vojni režim da ukine vize za radnike humanitarnih agencija UN.

U samoj Burmi vlada je saopštila da se broj žrtava popeo na 22 i po hiljade i da se još 41 hiljada ljudi vode kao nestali.

Ogromna većina poginulih i nestalih su stanovnici delte reke Iravadi, regiona koji se nalazi južno i jugo-zapadno od najvećeg burmanskog grada Ranguna.

Talasi gori od vetra

Jedan od ministara u vojnoj vladi rekao je novinarima da su u tom području uz obalu Indijskog okeana veliki talasi odneli više ljudskih života nego olujni vetar koji je dostizao jačinu i do 190 km na sat.



"Talasi visine do 3,5 metra su zbrisali i preplavili polovinu kuća u selima uz reku, stanovnici nisu imali gde da pobegnu", dodao je taj burmanski ministar.

Retki izveštaji iz najteže pogodjenog regiona -- u kojem su pokidani dalekovodi i telefonske veze -- govore o nestašicama hrane i vode za piće.

Prema rečima koordinatora UN za humanitarna pitanja Rašida Halikova preživelima u delte reke Iravadi su pod hitno potrebni hrana, sredstva za dezinfekciju vode, pribor za prvu pomoć i šatori.

Humanitarne agencije upozoravaju da tom delu zemlje prete zarazne bolesti.

Nestašice se osećaju i u Rangunu, koji je do prošle godine bio glavni grad Burme, odnosno Mjanmara kako tu zemlju zove njen vojni režim.

Stanovnici Ranguna u kojem je ciklon izazvao daleko manju štetu nego u delti reke Iravadi, već četiri dana nemaju struju.

Cene hrane, goriva i gradjevinskog materijala su dramatično porasle, a u gradu je zavladala nestašica sveća i baterija.

Kritike na račun vojnog režima

Američki predsednik Džordž Buš pridružio se apelima na vrh burmanskog režima da ukine ograničenja koja otežavaju dolazak stranih humanitarnih organizacija spremnih da pomognu ugroženom stanovništvu.

"Dozvolite nam da dodjemo i da vam pomognemo, da pomognemo narodu", rekao je Buš apelujući na izolovani burmanski režim, koji je do sada bio vrlo nepoverljiv prema stranim humanitarnim organizacijama.



Posle cunamija, koji je 2004. godine pogodio zemlje na obalama Indijskog okeana, uključujući i Burmu, vojne vlasti su odbile stranu pomoć, ali su u ponedeljak saopštile da su sada spremne da prihvate pomoć iz drugih zemalja.

Režim medjutim odbija da umanji ili ukine ograničenja koja otežavaju ulazak aktivista stranih humanitarni agencija.

Francuski minsitar inostranih poslova Bernar Kušner, zbog toga je javno kritikovao burmanske vlasti.

"Ujedinjene nacije traže od vlade da otvori vrata, a ona odgovara -- dajte nam pare, mi ćemo ih podeliti. Na to ne možemo da pristanemo", rekao je Kušner francuskim poslanicima.

U Burmu je inače u utorak stigao prvi kontingent strane pomoći, koja je avionom stigla iz susednog Tajlanda.

Kako navodi agencija Rojters 9 tona pomoći je iz letelice istovareno ručno, što ukazuje da vojne vlasti nemaju viljškare za istovar tereta i da nisu dovoljno spremne da na odgovarajući način reaguju na humanitarnu krizu.


vucko vucko 00:33 06.05.2008

Podvizivanje vernika

Uskršnju poslanicu smatram vrlo uvredljivom i opasnom.

Uskršnja poslanica služi za jačanje vere. Čovek mora da ima mnogo jaku veru da bi ono progutao. Evo par detalja:

Косово и Метохија су саставни део живота сваког православног Србина, као што је и сваки Србин нераскидиво повезан са Косовом и Метохијом. Знајући то, креатори ове историјске неправде управо су хтели да нам нанесу најдубљу могућу рану, неизрециви бол и патњу – бол и патњу која нас упућује на јединствену, спасоносну голготску патњу Господа нашега.
...
Зато је питање Косова и Метохије толико животно, психолошки и духовно-мистички везано за сваког од нас. Добро то знају силници овога света и управо желе колективно да повреде и казне православни српски народ
...
Нека научници својим научним радовима бране Косово и Метохију! Нека уметници својим стваралаштвом изразе лепоту и суштину нашега Косова и Метохије! Нека спортисти своје спортске успехе заветују Косову и Метохији!
...
Драга децо духовна, живимо у тешким временима глобализације, у временима гажења основних људских права – права човека на живот, права детета да буде рођено, права родитеља да своје дете васпита и води, права мајке да буде брижна мајка свом детету и супруга своме мужу, права човека да буде човек!

Unfuckable Unfuckable 00:41 06.05.2008

Re: Podvizivanje vernika

Нека научници својим научним радовима бране Косово и Метохију! Нека уметници својим стваралаштвом изразе лепоту и суштину нашега Косова и Метохије! Нека спортисти своје спортске успехе заветују Косову и Метохији!


e, ovo k'o drug Joža svojevremeno - kad nema šta da kaže ( a počesto se dešavalo) onda krene u odredbe - "piscima da pišeju još višje, kompozitori da komponiraju i više i kakodakažem...ljepše, omljadinci da budeju još mljađi, a zidari da zidaju još više i, mogu reći....bolje!"
tačno mi na to liči
vucko vucko 00:45 06.05.2008

Re: Podvizivanje vernika

e, ovo k'o drug Joža svojevremeno - kad nema šta da kaže ( a počesto se dešavalo) onda krene u odredbe - "piscima da pišeju još višje, kompozitori da komponiraju i više i kakodakažem...ljepše, omljadinci da budeju još mljađi, a zidari da zidaju još više i, mogu reći....bolje!"
tačno mi na to liči

Svakako neko odgajan u duhu i tradiciji soc-realizma...
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:34 06.05.2008

Re: Podvizivanje vernika

Vucko, slazem se, podrzavam sve sto kazete.
Sta vredi kada je Jelena drukcije shvatila, pa cak i Nikola Knezevic. S druge strane, dobro je to jer da nije toga, ne bismo sada o tome (ponovo) pricali. Nije ne odmet.
stefan.vizantin stefan.vizantin 02:37 06.05.2008

o kojoj globalizaciji govorimo?

Globalizacija da ali ako nije po principu: "Sve su drzave i kulture jednake ali neke su ipak jednakije od drugih." U suprotnom to nije nista drugo do novi svetski imperijalni poredak. Kako sada stvari stoje ipak je ova druga varijanta preovladjujuca ali se nadam da ce na kraju da pobedi malo pravedniji pristup.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:43 06.05.2008

Re: o kojoj globalizaciji govorimo?

Sefan. vizantin
Globalizacija da ali ako nije po principu: "Sve su drzave i kulture jednake ali neke su ipak jednakije od drugih." U suprotnom to nije nista drugo do novi svetski imperijalni poredak.

Sa ovim drugim delom se slazem, u pitanju je novi svetski imperijalisticki poredak, koji samo prividno pruza sansu svima za boljitak. Afrikanci nemaju ama bas nikakve koristi od globalizacije - so far... Neki imaju, priznajem. Stoga treba meriti negativne i pozitivne strane tog novog trenda - globalizacije, i meni se cini da nema mesta radovanju.
Medjutim, da li treba da razumem da se vama ne svidja princip
"Sve su drzave i kulture jednake ali neke su ipak jednakije od drugih."
Na srecu ili na zalost to je realnost jer nisu i ne mogu da budu sve drzave/kulture jednake. Mora da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Ovo nije popularno reci jer su nasi ocevi (koji uticu na nas) rasli u nekakvom socijalizmu u kome su ih ucili o jednakosti... ali u zivotu nema jednakosti, nisu svi isti...
stefan.vizantin stefan.vizantin 19:19 06.05.2008

Re: o kojoj globalizaciji govorimo?

Na srecu ili na zalost to je realnost jer nisu i ne mogu da budu sve drzave/kulture jednake. Mora da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Ovo nije popularno reci jer su nasi ocevi (koji uticu na nas) rasli u nekakvom socijalizmu u kome su ih ucili o jednakosti... ali u zivotu nema jednakosti, nisu svi isti...

probajte to da objasnite Iracanima ili stanovnicima subsaharske Afrike. veoma ce biti srecni zbog takvog pristupa. nisu svi isti, ali malo humanosti nikad nije na odmet...
Jelena Milić Jelena Milić 08:14 07.05.2008

Re: o kojoj globalizaciji govorimo?

Afrikanci nemaju ama bas nikakve koristi od globalizacije - so far


na osnovu cega ovo tvrdite...

internet je beskrajan, udubite se malo, pogledajte izvestaje ako nista drugo Un organizacija....pre nego krente u ovakve pausalen ocene koje veze sa realnoscu nemaju...

globalizacija je mozda jedini spas afrike
crveni semafor crveni semafor 03:50 06.05.2008

Ovo je sva nauka

Globalizacija je posledica emancipacije zenskog puka.Globalno zagrevanje takodje.Na kraju svega,dolazi i tornado..
Puerta Puerta 15:11 06.05.2008

Deca

undefined
Jelena, u jednom od predhodnih blogova pitali ste me kolika su mi deca.Izvinjavam se, nisam odgovorio, jer nisam video.
Nemam dece, ali ih planiram u skorijoj buducnosti, i bas im se radujem
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:01 06.05.2008

Re: Deca

Puerta,
Nemam dece, ali ih planiram u skorijoj buducnosti, i bas im se radujem

Neka budu blizanci! I sa srecom! Da zive u jednoj boljoj Srbiji nego sto je sada!
Puerta Puerta 22:56 06.05.2008

Re: Deca

Neka budu blizanci! I sa srecom! Da zive u jednoj boljoj Srbiji nego sto je sada!


Puno hvala!
Jelena Milić Jelena Milić 08:12 07.05.2008

Re: Deca

jedina prava stvar u zivotu
Jelena Milić Jelena Milić 18:48 06.05.2008

boze

Mjanmar: 22.500 žrtava
6. maj 2008. | 08:27 -> 15:36 | Izvor: Beta, Tanjug
Bangkok, Jangon -- Vlasti Mjanmara saopštile su da je u naletu ciklona Nargis poginulo 22.500 osoba, dok se 41.000 osoba vode kao nestale, javile su agencije.

Najteže je pogođeno područje delte reke Iravadi, u kojoj živi oko 24 miliona ili polovina stanovništva Mjanmara. Ujedinjene nacije saopštile su da su vlasti Mjanmara zatražile hitnu pomoć kako bi se zemlja izborila sa posledicama prirodne katastrofe koja ju je zadesila.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog dramatičnog povećanja broja mrtvih i obećao da će svetska organizacija učiniti sve kako bi Mjanmaru bila pružena humanitarna pomoć, preneo je Bi-Bi-Si podsećajući da su pomoć do sada ponudile Evropska unija, Japan, SAD i Indija.

Humanitarni radnici UN saopštili su ranije da je neophodno da se što pre dostave šatori i pijaća voda za više stotina hiljada ugroženih ljudi i da su spremni da upute smesta pomoć, ali da vojna hunta u Mjanmaru ne želi da im da dozvolu za tu operaciju.

Humanitarci još čekaju vize

Vojni lideri Mjanmara dozvolili su dopremu hrane i hitne pomoći nakon razornog ciklona, ali još nisu odobrili vize za humanitarne radnike koji bi trebalo da procene nanetu štetu, saopštile su Ujedinjene nacije.

"Do sada, vlada je odobravala materijalnu pomoć, koja je na putu. Čekamo da naš tim za procenu štete, koji je u Bangkoku, dobije vize", rekla je predstavnica za štampu Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Elizabet Bajrs.



Prema podacima vlasti, samo u oblasti Bogalaj, u delti Iravadija, poginulo je oko 10.000 osoba, a više od 95 odsto kuća je uništeno.

Većina od 190.000 stanovnika Bogalaja ostala je bez domova u ciklonu koji je u petak i subotu opustošio delove Mjanmara, saopštio je ministar za socijalnu zaštitu Maung Maung Sve na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u naletu plimnog talasa stradalo više osoba nego u samoj oluji i naveo da je u talasu koji je dostigao visinu od 3,5 metra, uništena gotovo polovina kuća u selima u niziji.

U Jangonu, nekadašnjoj prestonici, u kojoj živi oko šest miliona stanovnika, u naletu ciklona poginula je 671 osoba.

Prema satelitskim slikama, nevreme je zahvatilo površinu od 30.000 kvadratnih kilometara ili pet odsto teritorije Mjanmara.

Područje zahvaćeno ciklonom je, međutim, središte proizvodnje pirinča, a mnoga pirinčana polja su poplavljena.

Spasilačke ekipe nailaze na teškoće jer su putevi uništeni, a komunikacije u prekidu.

Mnoge humanitarne organizacije i više zemalja najavilo je pomoć Mjanmaru.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da će UN učiniti sve što je potrebno da se što pre dostavi pomoć toj zemlji.

Referendum odložen u pojedinim delovima zemlje

Vojne vlasti i Mjanmaru odlučile su da održe planirani ustavni referendum u subotu u većem delu zemlje, ali da ga odlože u nekim delovima koji su najteže pogođeni ciklonom u kome je poginulo najmanje 15.000 ljudi, javila je državna televizija, prenose agencije.

"Referendum (o novom ustavu) je odložen u 47 lokaliteta, ali će se održati kao što je predviđeno u drugim oblastima", saopšteno je na televiziji MTRV koju kontroliše vojna hunta na vlasti u toj zemlji, prenosi agencija AFP iz Bangoka.

Referendum je odložen za 24. maj u sedam lokaliteta u delti Iravadi i u 40 lokaliteta u oblasti bivšeg glavnog grada Jangona, dodala je televizija. U ostatku zemlje održava se 10. maja.

Jelena Milić Jelena Milić 16:16 07.05.2008

Apel za pomoć Mjanmaru

Apel za pomoć Mjanmaru
7. maj 2008. | 10:13 -> 13:04 | Izvor: Beta, Tanjug
Ženeva, Bangkok, Nju Delhi -- Međunarodna federacija Crvenog krsta zatražila je danas skoro četiri miliona evra pomoći žrtvama ciklona u Mjanmaru.

Prema procenama, na milione ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Federacija je u saopštenju zatražila pomoć kako bi ugroženom stanovništvu bili obezbeđeni smeštaj, voda i ostale neophodne namirnice.

Prema poslednjim podacima vlasti Mjanmara, u ciklonu koji je preko vikenda pogodio zemlju, poginulo je 22.000 ljudi, a za njih 41.000 koji se vode kao nestali, strahuje se da su takođe nastradali.

Zvaničnik humanitarne organizacije "Sejv d čildren" Endrju Kirkvud rekao je agenciji Frans pres da je na milione ljudi u Mjanmaru ostalo bez krova nad glavom, ali da još nema tačnih podataka o koliko miliona je reč.

Istovremeno, vojne vlasti Mjanmara odredile su ministra koji će odlučivati o izdavanju viza inostranim humanitarnim radnicima.

Za sada još nijedna viza nije izdata.

Veliki broj humanitaraca i dalje čeka na odobrenje za ulazak u Mjanmar iako je ugroženom stanovništvu preko potrebna pomoć.

Indija: Mjanmar bio upozoren

Mjanmar je 48 sati unapred upozoren da se približava ciklon "Nargis" koji se obrušio na tu zemlju na jugoistoku Azije i usmrtio više od 22.500 ljudi, saopštio je danas indijski meteorološki centar.

Taj centar je redovno pratio dešavanja u Bengalskom zalivu, a ciklon "Nargis" je uočio još 26. aprila i od tada redovno upozoravao susedni Mjanmar, izjavio je direktor Centra M. Mahapatra.

"Ciklon je postao još intenzivniji 28. aprila, a 48 sati pre njegovog udara upozorili smo na njegovo kretanje i vetar čija je brzina bila 180 kilometara na čas", rekao je on.

Jelena Milić Jelena Milić 18:56 07.05.2008

50 000

Pošaljite kao email Verzija za štampanje

Broj poginulih premašio 50 hiljada?


Spašavanje povređenih u Burmi
Francuska je predložila da u situaciji u kojoj burmanske vlasti, uprkos velikom broju ugroženih stanovnika, odbijaju da omoguće pristup međunarodnim humanitarnim agencijama Savet bezbednosti interveniše i donese rezoluciju o otvaranju granica Burme.
Potez, navode analitičari, pokazuje sve veću nestrpljivost u međunarodnoj zajednici zbog nevoljnosti vlasti Burme da dozvoli međunarodnim humanitarnim radnicima da posle razornog ciklona uđu u zemlju.

Rezolucija SB

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner izjavio je da bi SB UN mogao da donese rezoluciju kojom bi Burmu "naterao da otvori granice".

Britanski ambasador u Burmi Mark Kaning, u razgovoru za BBC, kaže da bi broj žrtava u ciklonu koji je u subotu pogodio Burmu mogao da se popne i na pedeset hiljada:

"Jasno je da je reč o ogromnoj katastrofi čije se razmere povećavaju iz sata u sat. Poslednji zvanični potaci govore o 50 hiljada poginulih i milion ljudi bez krova nad glavom. To su, međutim, tek privremene procene, jer je većina štete pričinjena u područjima koja su izuzetno teško dostupna", rekao je za BBC ambasador Kaning.

Sleteo jedan avion UN

Zvaničnici Ujedinjenih nacija u sredu su saopštili i da su vlasti u Burmi dozvolile da jedan transportni avion Svetske organizacije sleti u tu zemlju.

U letilici se, kako je navedeno, nalazi pomoć koja je neophodna preživelima u Burmi nakon udara razornog ciklona u subotu.

Portparol UN izjavio je da će u avionu, uz 25 tona pomoći, biti i mala ekipa stručnjaka za humanitarne operacije.

Prema ranijim procenama u ciklonu je poginulo više desetina hiljada ljudi, dok ih je najmanje pola miliona ostalo bez krova nad glavom.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana