Gost autor| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Roditeljstvo| Život

VANREDNO STANJE ZA NEKE I DALJE TRAJE. ŽELIMO ZNATI ZAŠTO...

razmisljam RSS / 31.07.2020. u 18:36

                Na molbu naše blogokoleginice Kleinemutter prenosim ovaj tekst sa Fejsbuk stranice Autizam Beograd (    https://www.facebook.com/pg/autizam.beograd/posts/ )                 

 

                Roditelji se bore da im nadležni omoguće da se njihove pordice makar vrate u stanje redovnih problema koje su imali pre epidemije virusom COVID-19.
                Govore roditelji članovi Beogradskog udruženja za pomoć osoba sa autizmom i udruženja Autizam pravo na život. ( Linkovi ka klipovima su na kraju teksta  - moja primedba )

               Od 1. juna dnevni boravci u Beogradu rade samo sa 10% kapaciteta ( ukupno 642 korisnika) jer je ova dnevna usluga omogućena samo korisnicima čija su oba roditelja zaposlena. Ostala deca a najviše odrasli, oslanjaju se samo na članove porodice.
               Dnevni boravci za mnoge osobe sa autizmom su osnovna dnevna aktivnost i stečena rutina koju ne upražnjavaju već peti mesec.

               U isto vreme osobe sa autizmom smeštene u Stacionaru za decu i omladinu sa autizmom su potpuno odsečene od svojih porodica. Ukoliko roditelj želi da izvede dete iz stacionara za vikend može da ga vrati uz obavezan PCR negativan test I dvonedeljni karantin!!!
               I zato se roditelj ne odlučuju da viđaju svoju decu,
               Većina usluga na koje su se porodice oslanjale i dalje ne funkcionišu - specijalne škole, lični pratioci, usluga predah smeštaj, usluga dnevni boravak.
              Odgovor "što pre" izrečen danas na konferenciju za štampu Kriznog štaba za nas roditelje treba da znači odmah jer autizam ne može da čeka.
             Jer sve ove napred pobrajane usluge znače život za osobe sa autizmom i njihove porodice.

 

Čitava emisija je na linku

 https://www.youtube.com/watch?v=Z9H0nEbpPPY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1is8NU4xJkzSUN4lSn_P50fRu5up-hSSziltbsabjsKW_BcMivd6XLpmk

Deo o autizmu počinje od 19,21 min.

 

Za one koji imaju Fejsbuk nalog, na sledećem linku je izdvojen dao o kome se govori u tekstu

 

 https://www.facebook.com/watch/?v=1667429456766311

 

1Ujc7uW.jpg?1 

 

 

 



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kleinemutter kleinemutter 19:23 31.07.2020

nebitni

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/19823/Me%C4%91unarodne-organizacije-zabrinute-zbog-situacije-u-ustanovama-za-sme%C5%A1taj-osoba-s-invaliditetom;-%C4%90or%C4%91evi%C4%87-Tendenciozan-niz-la%C5%BEi.htm

Živo me zanima šta će da im odgovori.
kleinemutter kleinemutter 19:42 31.07.2020

klip

iqiqiq iqiqiq 20:10 31.07.2020

Šta nam je činiti

Većina usluga na koje su se porodice oslanjale i dalje ne funkcionišu - specijalne škole, lični pratioci, usluga predah smeštaj, usluga dnevni boravak.

Pa zar je moguće da stalno isto maltretiranje od sistema, gde je predstavnik iz Ministarstava za socijalna pitanja, gde su gradske institucije, ima li ikakvog nagoveštaja da se bave ovim problemom
kleinemutter kleinemutter 21:50 31.07.2020

Re: Šta nam je činiti

Pa zar je moguće da stalno isto maltretiranje od sistema, gde je predstavnik iz Ministarstava za socijalna pitanja, gde su gradske institucije, ima li ikakvog nagoveštaja da se bave ovim problemom


Nema.
Oni se bave stranačkom politikom. Ova deca nisu deo te politike.

1. Svi se prave ludi kad im se roditelji ili udruženja obrate.
Gradska sekretarka za socijalu naročito.
Roditelji je danima zovu ali se niko ne javlja.

2. Centar za dnevne boravke se drži neke preporuke napisane od strane Instituta za javno zdravlje u vreme vanrednog stanja ko pijan plota ali nijedne oči roditeljske ne dobiše tu preporuku da pročitaju.

3. Ako ne rade ove socijalne usluge zašto ne uvedu nove. Tipa kućne posete zaposlenih iz tih boravaka.
Nastavnci su radili online , defektolozi bi mogli bar doći i prošetati dete po dete iz grupa za koje su zaduženi.Jedan dan jedno dete da prošetaju bar 1 h da se ti roditelji odmore.

4.Srbija je potpisala dekleraciju pre nekoliko godina o zatvaranju domova i pomoći korisnicima domova i unapređenju usluga za osobe sa invaliditetom i smetnjama u okviru lokalne zajednice a važnih za njihovo funkciopnisanje .
Potpisala ali ništa po tom pitanju nije učinila.
Verovatno su uzeli pare od EU za to i nikom mišta. Ne pomažući porodice kroz usluge lokalne zajednice oni će umesto smanjenog broja napuštene dece imati povećani broj . Sad im stranci pišu i traže rezultate povodom potpisivanaj tog dokumenta .

Черевићан Черевићан 22:21 31.07.2020

to be yourself

ili....što pre

Covid богме хаос направио комплет
донекле уходано прошлости припада,
аутизам бољка ......свој ред изискује
овакви апели ...... последња су нада
kleinemutter kleinemutter 19:00 01.08.2020

Re: to be yourself

Черевићан
ili....što pre


овакви апели ...... последња су нада


Hvala gdine Čer.
Sve ste dobro rekli.
angie01 angie01 11:26 03.08.2020

Re: to be yourself

kleinemutter


u Srbiji nista ne funkcionise, ni najosnovnije stvari, digitalizacijom su jos sebi obezbedili nemogucnost prilaska sluzbama koje gradjani placaju kako bi direktnom komunikacijom neko resio stvari za koje su sluzbe odgovorne i sve su sveli na besmisleno dopisivanje na koje se svi prave blesavi,...ono sto je kljucno da je sve ovo moguce,

je- da nikoga nije briga, nikoga,...do momenta kada problem stigne na njegova vrata, a onda je vec kasno i opet je situcaja da je neko sam protiv celog sisetma.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana