Život

Čele

mikele9 RSS / 17.01.2021. u 17:17

Na FB jedan moj kolega je objavio da mu je njegov otac koji je isto studirao na Akademiji likovnih umetnosti, osamdesetih godina rekao: Više neću da idem u Cvijetu Zuzorić, muka mi pripadne kad čujem ijekavštinu! Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje ali me čudi da njegov otac nije znao da je Vuk Karadžić govorio i pisao ijekavicom! Glupavo, šta reći. Citiraću Njegoša:

Lipo, ljepo, lepo i lijepo, bilo, bjelo, belo i bijelo-

listići su jednoga cvijeta, u pupolj se jedan odnjihali.

Kad bijasmo đeca, često smo ljeto provodili kod babe na selu. Ustvari kod strica Stanka koji nas je volio, ponekad mi se činilo, više no sopstvene unuke, našu braću od tetke. Stričeva kuća se nalazila odmah do babine kuće. Osjećaj me nije varao, i babi je bilo milije da budemo kod Stanka jer nije bila baš orna da se stara o nama, da nam sprema hranu, da se bakće oko nas. Sebična i vazda mrzovoljna, prst nije pomicala osim da sebi ugrije vareniku. Baba nije voljela nikoga do sebe i doživjela je 100 godina.

Naš stric Stanko je bio vrijedan mimo braću, što bi reka moj drug Miki Radulović. Imao je veliko imanje i vinograd a radio je barabar sa svojim radnicima. Iza kuće je imao košnice sa čelama i obilazio ih je po nekoliko puta na dan. Pričao im je nešto tihim glasom, puštao ih je da mu mile po velikim čvornovatim šakama, pele su mu se i na glavu, šetale po licu i nikad ga ni jedna nije pečila iako nije nosio nikakvu zaštitu. Volio sam da budem pored njega kad je bio kod čela. Ni ja se nijesam bojao, znao je da ih nježno pokupi i stavi mi ih u sastavljene dlanove.

Jednom dok sam jurcao selom sa družinom, zadesismo se pored babinog dvorišta. Mikele, zovnu me baba. Priđoh ogradi a baba mi reče: Pođi de do Stanka i neka ti da jedno pešes čela pa mi ih donesi. Pođem ja, nađem strica i kažem mu što traži baba. Nasmija se Stanko: Opet je ufatio išijas, dođi. Odemo do čela, on mi u dlanove stavi sedam čela: Da ako joj pomogne. Odnesem ih babi, ona ih uze u šaku, podiže bluzu pozadi i pritisnu ih uz krsta. Ajoj, viknu, de izvadi mi žalce iz kože. Povadim joj čelinje žaoke, baba spusti bluzu i htjede da ode svojim poslom. Zgranut upitah je: Što to učinje baba? Čelinji otrov mi smanjuje bol u krstima, odgovori i ode.

Vratim se do strica i kažem mu što je baba učinjela. Stanko se nekako neveselo nasmija: Dajem joj s vremena na vrijeme po neku čelu kad je zabole krsta a ža mi ih je, ka rod rođeni su mi, umru čim zabodu žalac. Izgleda da pomaže, rekla mi je da su njoj pričale o tome njena majka i baba i što da ti velim dalje, to ti je što ti je. Pogladi me po glavi: Idi igraj se.

Kad poodrastoh više puta sam nailazio na oglase ili po apotekama o kremama i mastima sa čelinjim otrovom za suzbijanje bola od išijasa. No za nekoga čelinji otrov može da bude i smrtonosan. Odemo žena i ja sa desetomjesečnim sinom na more, na Ostrvo cvijeća 1977 godine, dobijemo divan bungalov na petnaestak metara od plaže, uživancija! Ispred bungalova meka trava, čak i jedno drvo banane skoro do terase na kojoj smo pili kafu. Išli smo bosonogi samo u kupaćim kostimima do plaže. Jednog dana žena mi se požali da je nešto ujelo za taban. Pogledam i vidim žalac od čele, izvadim ga i isperem ranicu Lozom. Gunem dva gutljaja i velim ženi: Biće sve dobro, izvadio sam ga, stala si na čelu. No sjutra njoj noga počela da otiče i dobija nekakvu ljubičastu boju. Prepanem se i otrčim do bungalova nedaleko od našeg, đe se nalazila ljekarka koju sam dobro poznavao. Ispričam joj što je i kako je. Ona uze ljekarsku torbu i pođosmo do moje žene. Kad je viđela nogu, odmah joj je dala injekciju i rekla da je alergična na ubode pčela, osa i nedajbože stršljena. Dala joj je i kutijicu Fenergana ukoliko me sjećanje ne vara, ovo nosi svuda sa sobom i popij tabletu ako ti se ponovo desi da te ubode pčela ili osa ali ipak moraš otići do lekara da ti da injekciju ali i da ispitaš na šta si sve alergična. Moja žena je alergična čak i na ubode komaraca, džaba se maže i prska, stavlja u utičnicu kojekakva sredstva protiv komaraca, ako je i jedan jedini u sobi, pravilo je da će je ubosti! Ja mirno spavam pored nje, ne pamtim kada me je ubo ijedan komarac. Neđe sam čitao da komarci najviše vole nultu krvnu grupu a nju ima moja žena. Da li je to istina ili ne ali moja žena nastrada od komaraca!

U vrijeme kad sam bio na Kavkazu u Jermeniji uđem u jednu apoteku i pitam ih da li imaju mast ili kremu na bazi zmijskog otrova koji smanjuje bolove od reume i išijasa. Imali su! Kupim pet velikih tuba za neke sitne pare. Kako i đe je čula, moja druga majka Joša, zamolila me da joj to kupim jer je muku mučila od reumatskih bolova. Raspitam se kod prijatelja koje sam upoznao već prvog dana i kažu mi da na Kavkazu postoji jedna vrsta kobre čiji se otrov vjekovima koristio u spravljanju melema a danas u farmaciji, prije svega za kreme i masti za umanjivanje bolova prouzrokovanih reumom ili išijasom.

Ljudska riječ može biti otrovnija od zmijskog ili čelinjeg otrova.



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunavko dunavko 18:09 17.01.2021

priroda

ranije smo cesto hvatali u zagaznju,vrsta mreze koja se vuce izmedju dve motke,pored ostalih vrsta riba i linjake.tamnozeleni,sitne krljusti koja se tesko skida,napucenih usnica i prekriveni ljigom.cesto se dogadjalo da kada ga vadis iz mreze,on se samo pracakne i ,hop nema ga.toliko je bio klizav.cesto je dolazio jedan deda ,tu iz sela, da uzme linjaka.treba mu da namaze rane koje je imao.tvrdio je da mu ta ljiga pomaze da mu rane brze zarastaju. ima logike,linjak zivi po barama u kojima se odvijaju burni procesi raspadanja ,visoke temperature vode.jednostavno, jako teski uslovi za prezivljavanje i verovatno ga ta ljiga koja ga obavija stiti od infekcija.nesto slicno je i sa puzevima.sluz od puza je kao lekovita.mozda. uzmes jednog linjaka kilasa.pre ciscenja se prvo namazes rakijom od purkaca iznutra ,pa se posle namazes ljigom od linjaka tamo gde treba ako ima potrebe,jer ako treba nema potrebe.skines krljust,rasporis ga skroz i zasekcas ga skros po duzini do kicme sitno,odvojis jetru od utrobe ,pazi na zuc,burag otvori,isperi ga pa ga zajedno za jetrom i crnim lukom iseckaj sitno,dosta bibera,par koluta limuna i tu masu vratis u stomak linjaka.sve to u pleh,sa 5-6 oguljenih krompira,neka paprika,paradajz,malo masti,vode i u rernu na 1 sat ,srednje vatra.prelivati svako malo,kvasiti purkacevinom svako vise.uz jelo piti sta se ima jer to je najbolje.i to umereno,bar u pocetku.a posle niko i ne gleda...
solo solo 19:27 17.01.2021

Re: priroda

Na FB jedan moj kolega je objavio da mu je njegov otac koji je isto studirao na Akademiji likovnih umetnosti, osamdesetih godina rekao: Više neću da idem u Cvijetu Zuzorić, muka mi pripadne kad čujem ijekavštinu!


Jel on to aludirao na ,,komšije,,
mikele9 mikele9 13:01 18.01.2021

Re: priroda


Jel on to aludirao na ,,komšije,,

Pojma nemam ali mi je bilo, kako napisah, glupavo.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 00:19 19.01.2021

Re: priroda

.sluz od puza je kao lekovita.mozda.



E to me podsetilo na neshto shto mi je komshija zastavnik Nedjo Vukojeb prichao.
Skoro ista pricha.
Samo shto je Nedjo za kurje ochi koristio zabe iz mrtvaje. Shto krastavije to bolje.
Prvo malo zapisha, sacheka da se osushi, pa onda namaze zabom.
I tako godinama.

Chudo je ovaj narod. Sreca da postoji ova knjizevnost, pa da sve to sachuva.
freehand freehand 21:27 17.01.2021

Nisi ti slikar

Ti si književnik Mikele. Uživanje je čitati te.
Ja jednom zamal ne umreh od uboda ose. I tu sam utvrdio d asam alergiačan, sa više od 30 godina, a pre toga meko zna koliko putakojekude pečile pčele i jikad ništa ozbiljno.
Sad sam već oprezan i ustrašen. Alk dopisaću kad stignem.
mikele9 mikele9 12:59 18.01.2021

Re: Nisi ti slikar

Ti si književnik Mikele. Uživanje je čitati te.

Hvala ti druže! Poznajući te znam da govoriš ono što misliš a to mi je kompliment! Iako ja sebe ne vidim kao književnika.
cmix909 cmix909 15:54 18.01.2021

Re: Nisi ti slikar

freehand
... Ja jednom zamal ne umreh od uboda ose. I tu sam utvrdio d asam alergiačan, sa više od 30 godina, a pre toga meko zna koliko putakojekude pečile pčele i jikad ništa ozbiljno...


Jednom dok sam stajao u troli, a pre mnogo godina, usao mi je nekakav leteci insekt u nogavicu i posle nekoliko trenutaka ujeo me ili bocnuo. Uskoro je 'moja slika sveta' pocela da se zamracuje i naposletku mi je vid sasvim otkazao. Da ne bih privlacio paznju, okrenuo sam se ka prozoru i uprkos otvorenim ocima vozio se u potpunom mraku. Znao sam da nisam alergican na pcelinji otrov, ali nisam bio siguran da je pcela; razmisljao sam kako da po izlasku slep stignem do kuce. No, onda se, nakon dve-tri stanice, vid postepeno vracao.

Potom, u toplom domu, i ukucani, kojima prethodno nisam govorio o svojoj avanturi, primete da su mi nokti na prstima ruku poplaveli i da su clanci veoma bledi (sto se i ranije desavalo, a nezavisno od spoljne temperature), pa na njihovo insistiranje odem do lekara -- kardiologa. EKG i ostalo. Dijagnoza: Rejnoov sindrom. Za ubod nije znao -- valjda je mislio da je stvar psihosomatska, a i sam sam sklon nehemijskom objasnjenju. Kao u onoj anegdoti o Emilu Kueu: Doktore, pacijent u sobi 10 (ili nekoj drugoj) misli da je umro.
nask nask 22:13 17.01.2021

Pičila me čebela



Mikele ne kapiram samo jednu stvar, kako su stričevi unuci tebi braća od tetke.
mikele9 mikele9 12:57 18.01.2021

Re: Pičila me čebela

Mikele ne kapiram samo jednu stvar, kako su stričevi unuci tebi braća od tetke.

Pogrešio sam. Evo ovako je bilo: Stric je bio dosta stariji od mog oca pa je ranije dobio decu. Njegova ćerka je bila najstarija i moja sestra od strica. Ona je rodila dva sina, stariji je bio vršnjak mog mlađeg brata. Oni su nam bili sestrići a mi njima ujaci.
Черевићан Черевићан 01:44 18.01.2021

Hirudinea

I'te,igrajte se

памтим Деду притисак му скокне
тражи од нас ...- дед ми пијавице,
ми ајд' чамац ...па ада... бегечка
те бућ кабо гле их ....безбројнице,

после му их гадљиви по леђи лепимо
кратко време .....њему главом сване ,
- ајд' пепелом сад их........ посолите
па у сигру фудбала ...и ваше диване


п.с.
има 7десет лета ..гле.. присет долети
беху то тад сеоски..... лечења домети
nsarski nsarski 01:49 18.01.2021

Re: Hirudinea

памтим Деду притисак му скокне
тражи од нас ...- дед ми пијавице,



mikele9 mikele9 13:07 18.01.2021

Re: Hirudinea

памтим Деду притисак му скокне
тражи од нас ...- дед ми пијавице,
ми ајд' чамац ...па ада... бегечка
те бућ кабо гле их ....безбројнице,

после му их гадљиви по леђи лепимо
кратко време .....њему главом сване ,
- ајд' пепелом сад их........ посолите
па у сигру фудбала ...и ваше диване


п.с.
има 7десет лета ..гле.. присет долети
беху то тад сеоски..... лечења домети

Sećam se, davno je bilo, imađah šest godina, kad bismo išli tetki u posetu, uvek sam zastajao pored berberske radnje u Tolbuhinovoj i gledao tegle sa pijavicama. Majka me jedva odvlačila od izloga.
Zahvaljujem na prilogu G. Čer!

predatortz predatortz 08:30 18.01.2021

Mnogo nepismenih

... sa diplomama. To je naša tragedija. Govedo prođe kroz školu, što opet govori o kvalitetu istih, a elementarne stvari ne nauči. Onda govedo misli da je sa diplomom steklo i pamet, pa seje gluposti i deluje kao kancer.

Tako se nakotilo i tih koji ne znaju mesto i ulogu ijekavice u srpskom jeziku.
milisav68 milisav68 08:53 18.01.2021

Re: Mnogo nepismenih

predatortz
Tako se nakotilo i tih koji ne znaju mesto i ulogu ijekavice u srpskom jeziku.

Mislim da ovo iz teksta bloga ima drugu konotaciju, i razlikuje se od takvih izjava devedesetih (a moglo je da se čuje i ovde na blogu).
predatortz predatortz 08:57 18.01.2021

Re: Mnogo nepismenih

milisav68
predatortz
Tako se nakotilo i tih koji ne znaju mesto i ulogu ijekavice u srpskom jeziku.

Mislim da ovo iz teksta bloga ima drugu konotaciju, i razlikuje se od takvih izjava devedesetih (a moglo je da se čuje i ovde na blogu).


Nevezano za konotaciju, mnogo je takvih i piče po ganglijama.
angie01 angie01 11:22 18.01.2021

Re: Mnogo nepismenih

predatortz
... sa diplomama. To je naša tragedija. Govedo prođe kroz školu, što opet govori o kvalitetu istih, a elementarne stvari ne nauči. Onda govedo misli da je sa diplomom steklo i pamet, pa seje gluposti i deluje kao kancer.

Tako se nakotilo i tih koji ne znaju mesto i ulogu ijekavice u srpskom jeziku.


kaze predator izTuzle, koji bezi od ijekavice kao djavo od krsta, koji rec babo javno anatemise, jer misli da je turskog porekla.
predatortz predatortz 11:58 18.01.2021

Re: Mnogo nepismenih

angie01
predatortz
... sa diplomama. To je naša tragedija. Govedo prođe kroz školu, što opet govori o kvalitetu istih, a elementarne stvari ne nauči. Onda govedo misli da je sa diplomom steklo i pamet, pa seje gluposti i deluje kao kancer.

Tako se nakotilo i tih koji ne znaju mesto i ulogu ijekavice u srpskom jeziku.


kaze predator izTuzle, koji bezi od ijekavice kao djavo od krsta, koji rec babo javno anatemise, jer misli da je turskog porekla.


Više puta sam to ovde napisao, ali ponoviću samo za tebe.
Govorim čistu ijekavicu, to ti mogu potvrditi svi oni sa bloga koji su me upoznali.
Ekavicu pišem još od drugog gimnazije, dakle pisao sam je i u Tuzli, zbog sugestije profesora srpskog jezika.
Zašto?
Pa, našao čovek preko sto reči koje sam pisao ekavski (npr. nikad nisam napisao ili rekao nedjelja, ponedjeljak...) i sugerisao mi da pišem ekavicu.

U svakom slučaju, meni ne smeta ni ijekavica koju govorim, ni ekavica kojom pišem, a kao što vidiš ni latinica.
Glupim ljudima smeta nešto od toga, a glupana ima sa obe strane Drine.
Tako neki "čistunci", kod nas preko, ekavicu smatraju za deformisani izgovor srpskog jezika, tvrdeći da svi slovenski narodi govore "meko" a da je ekavica deluje odsečeno, odnosno najviše udaljena od slovenskog jezičkog korena i deformisana turskim uticajem.

Što se babe tiče, da smetaju mi turcizmi i koristim ih samo kad se zezam.
mariopan mariopan 21:19 18.01.2021

..

Kažu, kad nestanu pčele nestaćemo i mi, ljudi.
gvozden1 gvozden1 21:46 18.01.2021

Re: ..

mariopan
Kažu, kad nestanu pčele nestaćemo i mi, ljudi.

Lažu.
mariopan mariopan 21:51 18.01.2021

Re: ..

gvozden1
mariopan
Kažu, kad nestanu pčele nestaćemo i mi, ljudi.

Lažu.

Ne lažu.
Trujemo planetu, kada one nestanu ko će oprašivati useve, šta ćemo jesti, koliko će biljnih vrsta nestati jer nemaju oprašivača....pa onda koliko će životinja nestati koje se hrane tim biljkama....i onda ćemo nestati i mi jer neće biti ni hrane za nas. Eto.
gvozden1 gvozden1 22:01 18.01.2021

Re: ..

kada one nestanu ko će oprašivati useve,

Snaći će se usevi već :)

Ma nisu pčele jedini oprašivači, naravno.
Ratarske kulture, pšenicu, kukuruz... skoro uopšte ne posećuju a ove nemaju problem sa oprašivanjem.
Krušku takođe skoro uopšte ne posećuju (pčele se moraju trenirati da bi išle na krušku, inače neće, miris ih odbija) pa kruška rađa ko luda.

Orah, lešnik, ma kolko hoćeš toga.

Preterana je ta priča, iako česta, da ljudska vrsta, njen opstanak, zavisi od jednog insekta.
predatortz predatortz 22:06 18.01.2021

Re: ..

Preterana je ta priča, iako česta, da ljudska vrsta, njen opstanak, zavisi od jednog insekta.


K'o i Srbija od jednog truta...
gvozden1 gvozden1 22:10 18.01.2021

Re: ..

predatortz
Preterana je ta priča, iako česta, da ljudska vrsta, njen opstanak, zavisi od jednog insekta.


K'o i Srbija od jednog truta...

Al je lepo biti trut :)
mariopan mariopan 22:10 18.01.2021

Re: ..

Preterana je ta priča, iako česta, da ljudska vrsta, njen opstanak, zavisi od jednog insekta.

Ne zavisi samo od jednog insekta, to si u pravu, ali nestaju insekti, opada njihov broj, to se skoro moglo čitati u vestima.

I nije to poenta te priče nego kada se poremeti i prekine lanac ishrane nestankom samo jedne vrste, stradaju svi u tom lancu, a tu smo i mi ljudi.

Mnogo je pesticida i otrova, svi hoće velike prinose prska se skoro sve što jedemo a to truje i druge insekte u zemlji i na zemlji. Neće valjati na duži rok, ali ljudi postupaju sebično, neka rodi meni a posle mene potop. To će za par generacija da se pokaže koliko je štetno, neće odmah.
predatortz predatortz 22:11 18.01.2021

Re: ..

gvozden1
predatortz
Preterana je ta priča, iako česta, da ljudska vrsta, njen opstanak, zavisi od jednog insekta.


K'o i Srbija od jednog truta...

Al je lepo biti trut :)


A sve što je lepo, ima kraj...
mariopan mariopan 22:11 18.01.2021

Re: ..

gvozden1
predatortz
Preterana je ta priča, iako česta, da ljudska vrsta, njen opstanak, zavisi od jednog insekta.


K'o i Srbija od jednog truta...

Al je lepo biti trut :)



Edit

Meni je lepo što se pčele u narodu zovu "stado" kao bilo koja druga stoka koju ljudi uzgajaju.
gvozden1 gvozden1 22:22 18.01.2021

Re: ..



Ne zavisi samo od jednog insekta, to si u pravu, ali nestaju insekti, opada njihov broj, to se skoro moglo čitati u vestima.

I nije to poenta te priče nego kada se poremeti i prekine lanac ishrane nestankom samo jedne vrste, stradaju svi u tom lancu, a tu smo i mi ljudi.

To je već komplikovanija priča i priča o tome u kom smeru ide ova planeta.

Teško da neko zna odgovor na pitanje da li je ovo put u bolje ili put u propast.
Priča o pčelama je zanemarljiva u tom kontekstu.

Povećavanje prinosa
To se mora inače je propast od gladi matematički dokaziva stvar, sve je više ljudi, sve više hrane treba, a zemljišta na kom se ona pravi je sve manje.

Povećavanje produktivnosti na tom ograničenom resursu je neophodno.

Kako?
Pa onim što se zove agrotehnika i nauka.
A nauka je i genetska modifikacija, zar ne?

Naprave cvetić tako da polenovo zrnce samo, gravitacijom, dospe na tučak (tog rešenja se setila i sama priroda) i ćao pčele, niste nam više potrebne.

predatortz predatortz 22:26 18.01.2021

Re: ..

Naprave cvetić tako da polenovo zrnce samo, gravitacijom, dospe na tučak (tog rešenja se setila i sama priroda) i ćao pčele, niste nam više potrebne.


Ne daji ženama ideje, šta te spopalo...
gvozden1 gvozden1 22:33 18.01.2021

Re: ..

predatortz
Naprave cvetić tako da polenovo zrnce samo, gravitacijom, dospe na tučak (tog rešenja se setila i sama priroda) i ćao pčele, niste nam više potrebne.


Ne daji ženama ideje, šta te spopalo...

Svi osim ljudi to rade samo da bi se razmnožavali, uglavnom jednom godišnje.
Tako da, ne boj se :)
nsarski nsarski 22:34 18.01.2021

Re: ..

To je već komplikovanija priča i priča o tome u kom smeru ide ova planeta.

Teško da neko zna odgovor na pitanje da li je ovo put u bolje ili put u propast.
Priča o pčelama je zanemarljiva u tom kontekstu.

Povećavanje prinosa
To se mora inače je propast od gladi matematički dokaziva stvar, sve je više ljudi, sve više hrane treba, a zemljišta na kom se ona pravi je sve manje.

Povećavanje produktivnosti na tom ograničenom resursu je neophodno.


Kada je pre neku godinu primećen pomor pčela u usa najviše su se jadali farmeri badema. Navodno, bez pčela bademi uopšte ne rađaju, ili rađaju zanemarljivo malo.

Ja o tim stvarima ništa ne znam, ali sam u priču poverovao. Posle su, sećam se, i Nemci počeli da se žale.

Kalifornijsko tržište badema koristi populaciju pčela ---evo tu, na primer
gvozden1 gvozden1 22:53 18.01.2021

Re: ..

Navodno, bez pčela bademi uopšte ne rađaju, ili rađaju zanemarljivo malo.

Možda je ovo što sam pisao zvučalo kao da pčele nisu važne u oprašivanje, to, naravno, nije tačno, važne su veoma.
Posebno kod vrsta koje su tzv samobesplodne, (i badem je tu, i jabuka recimo) kad ne mogu biti oplođene sopstvenim polenom nego mora postojati nešto što će polen sa jedne biljke transferisati na tučak druge, tu su pčele idealan prenosilac.

Ali preterano je pričati o tome da od pčela zavisi opstanak ljudske vrste, to sam hteo da naglasim.

Šta bi se desilo kad bi pčela najednom nestalo teško je, tj nemoguće je pretpostaviti.

Ništa dobro, svakako, ali je logično da bi ostale one sorte koje mogu donositi rod i bez njih, da bi i prirodna i ljudskom voljom vođena selekcija išla u tom pravcu, ali ljudi ne bi nestalo, verovatno.

nsarski nsarski 23:29 18.01.2021

Re: ..

Ali preterano je pričati o tome da od pčela zavisi opstanak ljudske vrste, to sam hteo da naglasim.


Sa ovim se svakako slažem. Opstanak ljudske vrste zavisi isključivo od ljudi. Tj. njihovog razuma.
Hm, zanimljivo da ono "sapient" u homo sapiens znači razum.
alselone alselone 23:32 18.01.2021

Re: ..

, zanimljivo da ono "sapient" u homo sapiens znači razum

Sapient sat!
gvozden1 gvozden1 23:37 18.01.2021

Re: ..


Sapient sat


Šta nam je sa Fićom?
:)
nsarski nsarski 23:44 18.01.2021

Re: ..

gvozden1

Sapient sat


Šta nam je sa Fićom?
:)


Oporavlja se od novog gradonačelnika Banja Luke za koga je toliko zdušno navijao. Blog napisao.

Kad bi još znao da je porodica tog lika najviše love "napravila" u doba Slobe, a preko one poštene kupovine mobilne telefonije R. Srpske, izvršio bi ritualni hari-kiri.
nikvet pn nikvet pn 11:58 19.01.2021

Re: ..

gvozden1

Ali preterano je pričati o tome da od pčela zavisi opstanak ljudske vrste, to sam hteo da naglasim.


Хвала Хучи, свака част на прецизираним информацијама; томе блог и служи

Љуте ме сељаци по шталама кад опрскају муве па побију ласте. Празна гнезда баш језиво изгледају. Једва их убедим да се ману тога. Нећеш муве? Поравнај ђубре па поспи кречом у праху, шта претекне таман за ласте.

gvozden1 gvozden1 15:13 19.01.2021

Re: ..

A ujedno će dobiti i kvalitetniji stanjak:)

Jeste, nik, sve to lepo, al bre znaju muvetine da budu baš dosadne.
Da ti se zgrozi kad vidiš tepih od muva.
mariopan mariopan 16:26 19.01.2021

Re: ..

predatortz
Naprave cvetić tako da polenovo zrnce samo, gravitacijom, dospe na tučak (tog rešenja se setila i sama priroda) i ćao pčele, niste nam više potrebne.


Ne daji ženama ideje, šta te spopalo...

*
mariopan mariopan 19:36 19.01.2021

Re: ..

nsarski
Ali preterano je pričati o tome da od pčela zavisi opstanak ljudske vrste, to sam hteo da naglasim.


Sa ovim se svakako slažem. Opstanak ljudske vrste zavisi isključivo od ljudi. Tj. njihovog razuma.
Hm, zanimljivo da ono "sapient" u homo sapiens znači razum.

Ja se na taj razum ne bih oslanjala, mislim da će ljudi unistavajući sve oko sebe uništiti i sebe, a kada shvate da su pogrešili biće kasno, to će biti bespovratan proces. Sledeći rat posle toga biće kamenicama.

Divotice

mikele9 mikele9 12:07 22.01.2021

Re: Divotice

Hej! Nije te bilo onoliko!!! Baš si me obradovala Kako si, šta ima?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana