Porodica| Život

Tišina

selica_nena RSS / 10.12.2023. u 15:43
Decembar je kasnio te godine. Odavno je u kalendaru samovao dvanaesti list, a još su se novembarske magle vukle sokacima i teskobom trulile sve što im se zateklo na putu. I ljude, i jesenje ruže povaljane po zemlji i kuće s čijih se odžaka dim vraćao u ložište, prokiso i ljut, gušio plamen i izbijao iz smederavca smradom od kojeg peku oči.
Magla nosi mrzovolju i beznađe, potmulu jezu i tešku tišinu, sasvim različitu od one kad pada sneg. Tišinu od koje se, hteo – ne hteo, uvučeš sam u sebe, skroz do onog mesta koje uporno zaobilaziš u noćima besanice. Tamo gde si ti ti, tamo gde nema uloga, odabranih i silom prihvaćenih, kojima se uklapamo u svet s kojim tavorimo dane. Tamo gde nemaš iza koga da se zakloniš, ni koga da okriviš za to što te žulja. Tamo gde stojiš ogoljen pred sopstvenim licem. Licem istine.
Zgrčena starica je sedela kraj prozora i upirala pogled u sivo ništavilo i otromboljene grane dve jele. "Nigde žive duše", mrmljala je. "Nigde nikog, ni danas." Uze crkveni kalendar da proveri još jednom. "Jeste, deveti decembar, Alimpijev dan. Čudo se još ne javljaju?" Brzo odmahnu glavom i pogleda u sat. "Rano je, sigurno još spavaju. Neka ih, neka odmore. Javiće se."
Starica teško ustade, priđe ikoni i krajem rukava je obrisa, pa se prekrsti pred njom. Onda se nečeg seti i žurno krete da pretura po fiokama, dok ne nađe patrljak slavske sveće. Poljubi je, zadenu u svećnjak i zapali. "Sačuvaj, sveče, moju decu i decu moje dece. Moli Gospoda za njihovo zdravlje i napredak, i da im porodice žive u ljubavi i slozi, a sa mnom kako hoće. Moje je, ionako, …" Odmahnu rukom, ko da se postide što je to pomislila, ubaci još jedno drvo u šporet i vrati se na ono mesto kraj prozora.
Nasloni glavu na naslon kauča i zagleda se u titravi plamičak sveće. Laka svetlost se nepravilno širila čas na jednu, čas na drugu stranu, izvijala ka ikoni i nemirno pucketala, a onda se iz nje izdvojiše jasni likovi i glasni smeh ispuni kuhinju. Na sredini stola zastrtog uštirkanim stolnjakom od belog damasta, između dve čaše crnog vina i slavskog žita se baškarila visoka sveća obavijena trobojnom ružom od pak papira. "Da počnemo, a", reče domaćin, više kao najavu, nego pitanje. Domaćica postavi uglancani poslužavnik sa bogato ukrašenim slavskim kolačem pred domaćina i pruži mu jednu čašu vina. On se prekrsti.
- Ovom čašom napijamo u slavu našem svecu zaštitniku, Svetom Alimpiju Stolpniku, mučeniku i pravedniku, da nas čuva k'o i do sad, da nas zastupa i pravda naše grehe pred Gospodom. Kako mi napijamo za njega, tako i on neka naša srca napoji slogom i ljubavlju i praštanjem. Zdrav si, sine!
Prekrsti se, otpi gutljaj i pruži čašu sinu. Ovaj prihvati čašu, prekrsti se i uzvrati:
- Bog ti dao zdravlje!
Otpi gutljaj, pa se okrete zetu i nazdravi mu:
- Zdrav si, zete!
- Bog ti dao zdravlje!
Čaša nastavi do sledećeg za stolom i svako otpi gutljaj i pruži onome do sebe, dok se ne vrati do domaćice. Ona se okrenu svom čoveku:
- Bog ti dao zdravlje domaćine.
Domaćin pažljivo obrisa kap vina dlanom. Onu drugu čašu domaćin blagoslovi jednim gutljajem i molitvom da svetac zaštiti stoku i useve i odloži je na stranu. Nju će posle domaćica umešati u hranu za blago u štali i oborima.
Onda uze slavski kolač u zagrljaj, poljubi ga i nožem zaseče unakrst. Onom prvom čašom zali jednu četvrtku kolača uz reči: "Da prelivalu domovi sa čeljadima". Ocedi vino sa kolača, zaokrene ga i zalije drugu četvrtinu: "Obori sa stokom". Opet okret, zalivanje:"Ambari sa žitom", ocedi, okret, zalivanje: "A najviše ljubavi i zdravlja!"
Začas se deset pari ruku podmetnu pod kolač i zavrteše ga sve uglas govoreći: "Gospode pomiluj, gospode pomiluj nas!" i posle svakog kruga poljube kolač. Posle trećeg, domaćin i sin prelomiše kolač i izljubiše se. Domaćin visoko podiže jedan komad: "Ovoliko da nam rodi žito!" i okrenu se ženi sa šeretski. Ona se nasmeši i prozbori: "Srećna ti slava, domaćine moj. U zdravlju sto godina sa čeljadima slavio!" Pruži ruke da prihvati to parče kolača, al one ostadoše prazne. Slike se raspršiše i neka hladnoća je svu obuze. Njenog domaćina odavno nema, deca su otišla za svojim životima, samo ona ostade tu, u samoći, da se kućna vatra ne zagasi.
"Za koga je čuvam? Za decu? Druge su vatre oni sebi založili. Za sebe? Odavno se ja na toj vatri ne mogu ogrejati. Za mog domaćina? Da belog obraza pred njega stanem. Da me ne prekori što sam mu ognjište zagasila? Da mi ne prebaci što sam decu pustila da se po svetu raspu? Ko da sam ih mogla sprečiti. Ko da iko može decu sprečiti da za svojim životom odu. Možda i može, al greh je to činiti. Greh je drugome sudbinu krojiti, pa makar ti srce na parčiće razneli. Greh je svojom ih željom uz sebe prikovati." Zagleda se u prepletene prste klimajući glavom. Onda se naglo uspravi, gotovo prkosno. "Ko zna dal na onoj drugoj strani ičeg ima? Možda je i tamo samo magla i ništavilo i samoća…" Sveća zacvrča i ugasi se. Ona se lecnu, ko od lošeg znamenja, pa prekori sebe glasno: "Ništa nije dovijeka. Slava je da se miri ko je u zavadi i da se prašta ko je u zameri."
Od ulice lupi kapija, starica se malo pridiže da vidi ko ide. "Ma jok, nigde žive duše. Ako da Bog košavu, da rastera ovu magluštinu." Taman krenu da prodžara vatru, kad na vrata hrupi sin.
- Pa ti još nisi spremna!
- Ene, otkud ti?
- E kevo, kevo, ništa ti mene ne slušaš. Jesam ti rekao da ću doći za tebe?
Ona zapetlja da se pravda:
- Magla je, što si kretao po ovom vremenu? Neka ste vi meni živi i zdravi, neka mene. Ništa ja vama ne bi zamerila, ne dao Bog.
On je zagrli:
- Aj spremaj se, odo ja još nešto da obavim! Moramo požuriti, sestra javila da su krenuli, hoću da ih dočekam kako treba.
Ona se smeteno stade okretati oko sebe, što od iznenadne radosti, što od brige da će sin zbog nje zakasniti. "Jeste, reko je da će doći. Uvek dođe. Šta mi bi da onako...?" Pogled joj pade na šarenu kesu sa upakovanim slavskim poklonima što ih je spremila za unučiće. "Ma nisam zaboravila, samo me ova magla jutros pritisla, ne bilo je! I gde će on sad, a gosti samo što nisu?"
Tek joj je posle, u kolima, rekao gde je odjurio. Da zapali ocu sveću i kaže mu: "Ne brini, matori. Sve je kako treba da bude. Baš sve." Starica okrenu glavu da joj ne vidi suze. Tamo, na obzorju se magla poče razilaziti. Reče mu:
- Miriše na sneg.
On slegnu ramenima:
- Aa, najavili su. Baš volim sneg! U stvari, volim tišinu koju donosi.
Ona se nasmeši. "I ja. Lagana je ta tišina."


Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 16:22 10.12.2023

.


Begam odavle, mnogo negativne energije.

Izvinjavam se.

Život je lep.
selica_nena selica_nena 16:33 10.12.2023

Re: .

solo


,,dolaze ona naša ćutanja.......,,


Jah. Čekam prvi sneg da lakše ćutim.
gvozden1 gvozden1 17:08 10.12.2023

Re: .

solo


,,dolaze ona naša ćutanja.......,,

Pogrešna pesma.

Tišina koja dolazi sa snegom je lagana, smirujuća, a pesma peva o teškim vremenima.

Neno, sjajna priča.
selica_nena selica_nena 17:45 10.12.2023

Re: .

Neno, sjajna priča.


Hvala ti
shmoo shmoo 17:27 10.12.2023

Tišina

Леп наслов.

И у право време.




selica_nena selica_nena 17:46 10.12.2023

Re: Tišina

Jah, i ovaj decembar nešto okasnio.
Hvala ti
Черевићан Черевићан 18:21 10.12.2023

нека мене

или.....Moje je, ionako, …

носталгичан приступ на минуле Славе
уме почесто да.......................ороси око,
нова времена..................традиција јача
потрајаће за навек.........верујем дубоко
selica_nena selica_nena 18:32 10.12.2023

Re: нека мене


Eh, dragi Gospodine Če, ne znam šta me je uhvatilo s tom nostalgijom u poslednje vreme. Uguši me nekad, a znam da svako vreme ima svoje adete i tako i treba da bude. Nego tako, valjda to dođe od ove magle.
Черевићан Черевићан 21:49 10.12.2023

о магли

т'јст .....nostalgijom u poslednje vreme

знана нам појава
природом борави,
брину све чешће
магле ми у глави

Гђо selicо_nenо
selica_nena selica_nena 22:24 10.12.2023

Re: о магли

Черевићан
т'јст .....nostalgijom u poslednje vreme

знана нам појава
природом борави,
брину све чешће
магле ми у глави


Гђо selicо_nenо

Brinu. Sve mi lakše da zaboravim imena i ljude koje svaki dan srećem, al mi iz (o)sećanja izviru tako neke slike, žive i stvarne. Ovi moji kažu da starim. Šta znam, biće da je to.
Ribozom Ribozom 22:05 10.12.2023

Jos mi samo sneg fali

... Iz ugla sina
Radio prosle nedelje ko stoka jer niko nece da se cima da odradi moj posao kad odem na odmor. U petak smo izasli da kupimo poklone i u tri nocu me zena ispratila do stanice metroa kojim cu do aerodroma. Zeni nije padalo na pamet da podje sa mnom jer ne stojimo dobro finansijski, a i samo moje putovanje ce kostati kao jednonedeljni odmor na Tenerifima za nas dvoje.
U ovo vreme nam je potrebno sunce da mozemo da prezivimo do posle zime.
Presedao u Frankfurtu, a to je mesto koje mrzim. O kvalitetu kafe i sendvica u lh bolje i da ne pricam. U Beogradu neka izmaglica. Napetost i stres se mogu seci nozem. Opet nisam mogao da platim kartu za bus, a video da su demek ugradili aparate za placanje karticom. Kesom ne moze i ne moze sa stranim brojevima telefona. Jedna je zena platila za mene i tu sam se raspilavio. A raspilavio sam se sto su svi putnici u autobusu tako prijatni i uvidjavni.
U 4 sam dosao do stana, otkljucana vrata, ceka me kevs.
I prvo sto je rekla posle pateticnih trenutaka je, zamisli, kakva ti je ovo tanka jakna. Perjana, zimska.
Od svega ponudjenog izabrao sam domacu rakijicu i barene paprike, a da ne brine da nismo u medjuvremenu
nedajboze postali vegani, pred njom pojeo i 3 cvaraka.
Na televiziji je bio neki nelogican sns spot, sa mamografom i zenom koja priprema slavu i tako su nastavili nedogled. Kao da postoji samo jedna partija, jedan prica, jedan matrix.
Ja ne pripadam tu, tako mu 1440 izgradjenih mostova i 140 bolnica. Rece als na drugom blogu svuda je ludilo. Ne, nije. Ovo kod vas se ne moze s nicim uporediti.

selica_nena selica_nena 22:38 10.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Ja ne pripadam tu, tako mu 1440 izgradjenih mostova i 140 bolnica.


E zbog ove rečenice i pišem. Postoji život, stvaran i van tog mejnstrim narativa. Postoje stvari koje nikakva propaganda, ni lajfkoučevi, ni šminka, ni plastika ne mogu poklopiti.
Ta mala pažnja, zabrinutost majke da ćeš ozepsti ili postati vegan, da te taj tvoj novi svet ne iskvari i ne naudi ti. Mame uvek brinu, to nam je posao. Mi brinemo jer smo naučene da je briga dokaz ljubavi. Hm, realno je izraz straha da smo postale nepotrebne
Znam da će neko reći da je i to o čemu pišem posledica politike. Ništa ne sporim, samo mislim da nam je (mnogima od nas sa ovih prostora) duboko u dnk usađena neka tuga i osećaj krivice što smo krenuli za svojim životom. Pa čak i kad nam je najbolje, kad smo najsrećniji i najzadovoljniji sobom, pecne od nekud.
A ne treba tako. Reče sinoć jedan mudar čovek na slavi: "Idite, deco, svojim putem. Birajte bez griže sasvesti i živite punim plućima. Sve ostalo je pogrešno."

Eto. Hvala ti i jedi te čvarke, ne sekiraj majku!
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:53 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

selica_nena
Ja ne pripadam tu, tako mu 1440 izgradjenih mostova i 140 bolnica.


E zbog ove rečenice i pišem. Postoji život, stvaran i van tog mejnstrim narativa. Postoje stvari koje nikakva propaganda, ni lajfkoučevi, ni šminka, ni plastika ne mogu poklopiti.
Ta mala pažnja, zabrinutost majke da ćeš ozepsti ili postati vegan, da te taj tvoj novi svet ne iskvari i ne naudi ti. Mame uvek brinu, to nam je posao. Mi brinemo jer smo naučene da je briga dokaz ljubavi. Hm, realno je izraz straha da smo postale nepotrebne
Znam da će neko reći da je i to o čemu pišem posledica politike. Ništa ne sporim, samo mislim da nam je (mnogima od nas sa ovih prostora) duboko u dnk usađena neka tuga i osećaj krivice što smo krenuli za svojim životom. Pa čak i kad nam je najbolje, kad smo najsrećniji i najzadovoljniji sobom, pecne od nekud.
A ne treba tako. Reče sinoć jedan mudar čovek na slavi: "Idite, deco, svojim putem. Birajte bez griže sasvesti i živite punim plućima. Sve ostalo je pogrešno."

Eto. Hvala ti i jedi te čvarke, ne sekiraj majku!


e lijepo si to rekla..
mislim da nije ipak strah da ćeš ostati kako kažeš nepotrebna.. i kad nema toga opet ima brige i uvijek će je biti, tako samo napravljene..

nego kad kažeš tuga..
ma kako nije.. nismo samo mi, Sloveni generalno su tužna rasa a mi smo kao južna podvrsta rekla bih bili nešto volatilniji (pa se u toj volatilnosti znali i radovati) al nam je prosto istorijski teret tako strašan a nema šanse još bar dve generacije da se iskopamo iz te hronične tuge..
meni najteže pada što kod nas stariji ljudi dižu ruke od života već u nekoj 60, najkasnije 70. godini iako nerijetko žive još decenijama poslije toga..
i dalje super sporo prevodim tu knjigu o načinima da se život u starosti učini i lakšim i ljepšim i produktivnijim al strepnje su mi veće od nadanja da će to šta promjeniti..
selica_nena selica_nena 11:40 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Sloveni generalno su tužna rasa a mi smo kao južna podvrsta rekla bih bili nešto volatilniji (pa se u toj volatilnosti znali i radovati) al nam je prosto istorijski teret tako strašan a nema šanse još bar dve generacije da se iskopamo iz te hronične tuge..
meni najteže pada što kod nas stariji ljudi dižu ruke od života već u nekoj 60, najkasnije 70. godini iako nerijetko žive još decenijama poslije toga..


Baš to! Nije da dižu ruke od života jer im tako došlo, nego ih i porodica i najbliže okruženje otpisuju i na razne načine im stavljaju do znanja da je njihovo prošlo. Bojim se da nastupa era u kojoj će stare ljude sklanjati u azile da ne ruže sliku mladosti i poleta.
Ribozom Ribozom 17:16 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

. Ništa ne sporim, samo mislim da nam je (mnogima od nas sa ovih prostora) duboko u dnk usađena neka tuga i osećaj krivice što smo krenuli za svojim životom.

Taj osecaj krivice je obostran. Meni najvise zaboli kad spomene usamljenost. A sestra zivi na 100 metara. A unuci za pozeliti: lekar, apotekar, banderasa dva. Al' jebiga svi rade i imaju svoje zivote i nemaju mnogo vremena, ali je ipak posete svaki dan...a dug je dan.
A kad zivis daleko, osecas se nemocno za ono sto joj najvise treba a to je prisutnost. A obrisati gumicom zivot i poceti novo-stari je dilema koja te uvek muci.

Edit. Razlog zasto sam ovde je zapravo moja jezicina. Pre mesec dana usred price o vremenu i brige o grejanju ja odvalim da nema razloga da brine jer zivim u zemlji bogatoj energentima i da cemo verovatnije pocrkati od gladi. I onda visok pritisak i zaglavila u bolnici. Eto
selica_nena selica_nena 17:53 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

A kad zivis daleko, osecas se nemocno za ono sto joj najvise treba a to je prisutnost. A obrisati gumicom zivot i poceti novo-stari je dilema koja te uvek muci.


Kad sam rodila prvo dete, nismo imali pojma kako ćemo je vaspitavati, samo smo se složili da ne sme iz našeg doma otići sa osećajem krivice. I nije. Obe su se samo otkinule i krenule svojim putem. Dobro, ja sam se jedno vreme teško borila sa prazninom koja je ostala u kući. Ne mogu svaki čas da ih zivkam, ne znam ni šta bih im rekla, osim da mi užasno nedostaju i da ne znam kud ću sa sobom.
Posle nekog vremena sam se smirila. Samo kad jave da dolaze ili kad nas pozovu u goste, uhvati me takvo uzbuđenje da ti ne mogu opisati.
Al mi smo još u snazi, muž i ja. Teško je, bre, onom koje ostane samo.
alselone alselone 17:55 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

selica_nena
Sloveni generalno su tužna rasa a mi smo kao južna podvrsta rekla bih bili nešto volatilniji (pa se u toj volatilnosti znali i radovati) al nam je prosto istorijski teret tako strašan a nema šanse još bar dve generacije da se iskopamo iz te hronične tuge..
meni najteže pada što kod nas stariji ljudi dižu ruke od života već u nekoj 60, najkasnije 70. godini iako nerijetko žive još decenijama poslije toga..


Baš to! Nije da dižu ruke od života jer im tako došlo, nego ih i porodica i najbliže okruženje otpisuju i na razne načine im stavljaju do znanja da je njihovo prošlo. Bojim se da nastupa era u kojoj će stare ljude sklanjati u azile da ne ruže sliku mladosti i poleta.


Ne, ne, nego zato što se zdravstveno skrndaju do neprepoznatljivosti i neupotrebljivosti za normalan život, pa se paziviziraju pred televizor. Nema više onog skladnog starenja sa ponosom. Nego se provale u stomačine i guzičetine i tuku po najmanje dva poroka i gledaju TV. I naravno da im nije do života u takvom okruženju.
alselone alselone 17:57 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Rece als na drugom blogu svuda je ludilo. Ne, nije. Ovo kod vas se ne moze s nicim uporediti.


I jedno i drugo je tačno, i da je svugde ludilo i da se naše ni sa čim može uporediti. :)
selica_nena selica_nena 19:01 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Nema više onog skladnog starenja sa ponosom. Nego se provale u stomačine i guzičetine i tuku po najmanje dva poroka i gledaju TV.


Jbg, ima i toga i to u mnogo mlađem uzrastu. Mnogo je ljudi diglo ruke od sebe i tako, čekaju da im prođe život.
alselone alselone 19:07 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Jbg, ima i toga i to u mnogo mlađem uzrastu. Mnogo je ljudi diglo ruke od sebe i tako, čekaju da im prođe život.

Ima, ali je za 60+ posebno izraženo. Nije to samo da je neko debeo u kilogramima nego je sjebao zdravlje toliko da je praktično nepokretan. Nije glavni problem što takve osobe otpiše porodica i najbljiže okruženje, nego što sami sebe otpišu. Šezdesete treba da budu nove tinejdž godine u smislu da je nađena nova sloboda. Deca su konačno svoja i konačno imaju pune svoje živote, i ne moramo se svakodnevno brinuti i bditi nad njima i sada stvarno možemo da radimo ono što želimo i putujemo. To ne mora biti ko japanski turista sa aparatom od 2000 eur u Pragu nego može biti i Orhidsko jezero, šetanje po Durmitoru ili šta znam, idem da upoznam Plovdiv i zapaljim Dragoljubu sveću na gostujućem terenu. To može biti i "prodaću stan u BG-u i kupiti kuću na selu", ali ništa od toga realno nije moguće jer su se ljudi raspali od loše hrane, neaktivnosti i poroka da im je glavna motivacija da "živim blizu doma zdravlja i apoteke" i na to se svodi život.
nikvet pn nikvet pn 19:18 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

newimprovedtadejus

nego kad kažeš tuga..
ma kako nije.. nismo samo mi, Sloveni generalno su tužna rasa


Tristesse slave... Туга словенска. Ненадано дође и прође. Одавно су Французи то приметили и дефинисали.
solo solo 19:58 11.12.2023

.

.
selica_nena selica_nena 21:28 11.12.2023

Re: Ima rešenja

solo
Dobro, ja sam se jedno vreme teško borila sa prazninom koja je ostala u kući. Ne mogu svaki čas da ih zivkam, ne znam ni šta bih im rekla, osim da mi užasno nedostaju i da ne znam kud ću sa sobom.

Al mi smo još u snazi, muž i ja. Teško je, bre, onom koje ostane samo.



Rešava sve te probleme.

provereno!



Da, kad je malo i pitomo. Ja dobila Munju, divlju mešanku, proletos me skrljala
Što bi Rekao Duško Radović - od malih problema napravila velike.
selica_nena selica_nena 21:29 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

nikvet pn
newimprovedtadejus

nego kad kažeš tuga..
ma kako nije.. nismo samo mi, Sloveni generalno su tužna rasa


Tristesse slave... Туга словенска. Ненадано дође и прође. Одавно су Французи то приметили и дефинисали.


Lepše zvuči na francuskom

selica_nena selica_nena 21:53 11.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Šezdesete treba da budu nove tinejdž godine u smislu da je nađena nova sloboda. Deca su konačno svoja i konačno imaju pune svoje živote, i ne moramo se svakodnevno brinuti i bditi nad njima i sada stvarno možemo da radimo ono što želimo i putujemo.


E al za taj poduhvat moraju pripreme da počnu bar u pedesetim. Mnogo sam razmišljala šta je uzrok skljokavanja u šezdesetim i nabrajam taksativno šat mi sve padalo na pamet:
- Deca otišla, njih dvoje ostali kao dva stranca. Nit znaju o čemu da pričaju, niti u onom drugom prepoznaju ono što su nekad zavoleli.
- Ne mogu više ni da se sete šta su nekad za sebe želeli
- Strah da izađu iz zone komfora, koliko god ona bila mučna i/ili dosadna
- Obično u tim godinama naiđe infarkt ili šlog
- Bez ikakve ušteđevine još u kreditima a bedna penzija vreba
.
.
.
Mogla bih ovako do prkosutra
alselone alselone 07:21 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

E al za taj poduhvat moraju pripreme da počnu bar u pedesetim.


To se podrazumeva, pa i ranije. Prelazak u svaku narednu deceniju zahteva pripreme i aktivno razmišljanje o onome što dolazi. Ne možeš se samo prepustiti stihiji i onda iznenađeno u šezdesetim reći "sve što mi je u životu ostalo je TV i Vučić na njemu".

Iz tinejdz u dvadesete zahteva da prestaneš biti klinac i uozbiljiš se, završiš faks, ili nađeš posao, ili oba. I svi znamo likove koji u dvadesetim žive kao u tinejdz.
Iz dvadesetih u tridesete zahteva da formiraš karijeru, formiraš porodicu, guraš i jedno i drugo, postaneš centar porodice, kako onima mlađima, tako i starijima, pomažeš i jedne i druge... I svi znamo likove koji u tridesetim žive kao u dvadesetim.
Prelazak iz tridesetih u četrdesete zahteva da se vratiš zdravlju jer tu počinju da se akumuliraju polesti, rešavaš se nezravog života, zahteva da karijeru dovedeš do usijanja, da aktivno brineš o deci, da pomogneš roditeljima u starosti... I svi znamo likove koji u četrdesetim rade isto što u tridesetim.
U pedesete očekujem da ulaziš tako što smanjuješ gas, veoma aktivno paziš na zdravlje...i tako dalje. Znamo i ljude koji u pedesetim žive kao u tridesetim ili dvadesetim nažalost. Ili one koji ne mogu da se smire u šezdesetim i ne mogu da izađu iz pedesetih kad su bile poslovne face a sada ih niko ne zarezuje pa ludi hodaju i tako dalje.

Htedoh da kažem da pripreme ne prestaju nikada. Ljudi vole da ostanu u decenijama u kojima im je bilo najlepše pa tako neko ostane uvek ludi tinejdžer, neko parti manijak dvadesetih, neko u tridesetim, i tako dalje.

Jedan od recepata srećnog života je da svaku deceniju živiš u njenom punom svetlu i obliku.
nikvet pn nikvet pn 09:32 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Браво Алсе, тако је. Примерено узрасту ускладити главу и гузицу.

У моме друштву другара још од првог основне имамо неке ментално замрзнуте у трећем гимназије. И обрнуто, авансне пензосе. Лако крене зезање обострано. Уствари то је велика драгоценост кад имаш кога да зезаш, а још већа кад има ко и да ти узврати
angie01 angie01 10:27 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

To se podrazumeva, pa i ranije.


alse, ova tvoja opservacija izgleda kao iz onih americkih publikacija uputstava kako bi trebalo po nekom optimalnom nacinu,...al je zivot nesto drugo, mnogo vece od toga, u smislu i potpune razlicitosti okolnosti, uslova, mogucnosti, karaktera, ludosti,..dopisi,...ovo sve kazem, bez da negiram to sto si napisao, al brate, ljudi nisu kutije, koje se idealno pakuju, u krajnjoj liniji i to idealno je dikutabilna kategorija...
alselone alselone 14:31 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

alse, ova tvoja opservacija izgleda kao iz onih americkih publikacija uputstava kako bi trebalo po nekom optimalnom nacinu,


Ne, ona je samo uproštena na nivo komentara na blogu a on njoj možemo da pričamo satima ako treba.

У моме друштву другара још од првог основне имамо неке ментално замрзнуте у трећем гимназије. И обрнуто, авансне пензосе.

Jeste. Nije lako preći na sledeći nivo ali je obavezno ako želiš da budeš "srećan".
angie01 angie01 15:39 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Ne, ona je samo uproštena na nivo komentara na blogu a on njoj možemo da pričamo satima ako treba.


razumela sam sta kazes i slazem se generalno, al rekoh ti, zivot je nesto drugo i tesko ga mozes uterati u model, jer formula ne postoji....ljudi su drugaciji, okolnosti, namere, vizure...jedan prosecni tridesetogodisnjak u Svedskoj, USA, maroku, Pakistanu, Japanu i recimo Srbiji, imaju potuno razlicite okvire u kojima se krecu, razlicite uslove, tradiciju,...van onih pojedinacnih razlika u svakoj od sredina,...nema te idealne formule, koja radi za svakog,...mogla bih da napisem seminarski o zenama izmedju 50-60 godina u Kanadi i u Srbiji, to su dve potpuno razlicite kategorije...o onim starijima, je usporedba jos dramaticnija u razlikama.

ne znam, da li me razumes.
alselone alselone 15:50 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

ne znam, da li me razumes.


Razumem te ali ja pričam o načelnom stavu prema životu i verujem da to pravilo važi za veliki procenat ljudi a da izuzeci postoje, u to nemam dileme.
angie01 angie01 15:53 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Razumem te ali ja pričam o načelnom stavu prema životu i verujem da to pravilo važi za veliki procenat ljudi a da izuzeci postoje, u to nemam dileme.


ja mislim upravo suprotno, ti si postavio stavri, kako bi trebalo da funkcionisu u nekom idealnom ustrojstvu, a u najvecem broju slucajeva je nesto drugo,...iz razlicitih razloga.

ps- ja tebe i dozivljavam, kao nekog ko je maximalno uredan, ili se bar trudi da bude,...figurativno receno,...ali generalno, ljudi nisu takvi.
dragosevacsutra dragosevacsutra 23:57 12.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

U 4 sam dosao do stana, otkljucana vrata, ceka me kevs.


ti si srecan covek ribozome. nas nema ko vise da ceka.
i tesko je to da im se objasni, kad i ako se usudimo da odemo.
a opet samo to je nase. i njihovo.

ko sam ja da mu kazem da mene

Ce fut l’an mil six cent et deux, (bis)
Qu’on vit ces Savoyards furieux, (bis)
Dans l’ombre de la nuit
Violer notre réduit
Ah! la belle Escalade,
Savoyard, Savoyard,
Ah! la belle Escalade,
Savoyard, gard, gard.


ne dotice, kad je sad to ceo njegov zivot?

i kako da objasnim ko su mrtvi? i ko su mrtvi, a hodaju?


Bila je berba... Osta fotka od nje... Leto neznano gospodnje...
No, uglavnom, ta su burad otkad popijena...
Ćale s kačketom, čuvenim, od tvida, putunju sa leđa skida...
Deda pred vranca spušta otkose sena...
U smeđoj senci bresaka samo po bluzi poznam majku...
I ko da čujem mobu... I kikote niz drum...

Al svi su mrtvi... I blaženi...
Bršljan je davno prekrio stih...
Od zlih vremena su spašeni...
A trag poštenja i dobrote ko oreol još rominja oko njih...

U godišnjaku škole važna lica šmekera i bubalica...
Ali samo jedan moto: Drži se, Planeto...
Sanjari... Genijalci...Šampioni... Žrtvovani ko pioni...
Pale su zastave u četrdes' petoj...
Kadgod ih sretnem, žale se... Sapuću ko zaverenici...
Al pijan dah je vetar što zmaja ne diže...

Ma, već su mrtvi... A hodaju...
Ja nisam rođen da čekam smak... Moj život nije na prodaju...
A kad pleteš svoj oreol za to i nema mesta boljeg nego mrak...



e da, da ne zaboravim

neno


dragosevacsutra dragosevacsutra 00:03 13.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Ne, ne, nego zato što se zdravstveno skrndaju do neprepoznatljivosti i neupotrebljivosti za normalan život, pa se paziviziraju pred televizor. Nema više onog skladnog starenja sa ponosom. Nego se provale u stomačine i guzičetine i tuku po najmanje dva poroka i gledaju TV. I naravno da im nije do života u takvom okruženju.


gledam sebe (sem TV).
kamilo_emericki kamilo_emericki 00:26 13.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

"Obilazim" oko ovog bloga dva dana, možda napišem komentarčić a do tada:
selica_nena selica_nena 01:29 13.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

Bila je berba... Osta fotka od nje... Leto neznano gospodnje...
No, uglavnom, ta su burad otkad popijena...
Ćale s kačketom, čuvenim, od tvida, putunju sa leđa skida...
Deda pred vranca spušta otkose sena...
U smeđoj senci bresaka samo po bluzi poznam majku...
I ko da čujem mobu... I kikote niz drum...

Al svi su mrtvi... I blaženi...
Bršljan je davno prekrio stih...
Od zlih vremena su spašeni...
A trag poštenja i dobrote ko oreol još rominja oko njih...

U godišnjaku škole važna lica šmekera i bubalica...
Ali samo jedan moto: Drži se, Planeto...
Sanjari... Genijalci...Šampioni... Žrtvovani ko pioni...
Pale su zastave u četrdes' petoj...
Kadgod ih sretnem, žale se... Sapuću ko zaverenici...
Al pijan dah je vetar što zmaja ne diže...

Ma, već su mrtvi... A hodaju...
Ja nisam rođen da čekam smak... Moj život nije na prodaju...
A kad pleteš svoj oreol za to i nema mesta boljeg nego mrak...


Čoveče, razbi me u paramparčad!
Hvala ti
dragosevacsutra dragosevacsutra 20:28 13.12.2023

Re: Jos mi samo sneg fali

ee ne preteruj nisam ja nego nas djole



nask nask 12:13 11.12.2023

Netišina vreba

selica_nena selica_nena 12:24 11.12.2023

Re: Netišina vreba

nask


Samo nek nije vojna truba
nask nask 12:46 11.12.2023

Re: Netišina vreba

Samo nek nije vojna truba

Nije, brodska je.
selica_nena selica_nena 13:27 11.12.2023

Re: Netišina vreba

E neka netišine vladaju!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:14 14.12.2023

Još jedan tvoj...

... kratki masterpiece koji bi mogao biti početak dobrog romana.

Da mi je, kojim slučajem, u knjižari došao do ruke podebeo roman sa prvom stranicom kao tvoj post, već posle pročitanih nekoliko rečenica bi ga kupio... bez razmišljanja... ne gledajući ko ga je napisao, ni koja je cena.
selica_nena selica_nena 00:28 17.12.2023

Re: Još jedan tvoj...

Vojislav Stojković
... kratki masterpiece koji bi mogao biti početak dobrog romana.

Da mi je, kojim slučajem, u knjižari došao do ruke podebeo roman sa prvom stranicom kao tvoj post, već posle pročitanih nekoliko rečenica bi ga kupio... bez razmišljanja... ne gledajući ko ga je napisao, ni koja je cena.


Hvala, gospodine! Ovo su reči koje daju vetar u krila

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana