Film| Zabava

Osmi putnik se vraća

Srđan Mitrović RSS / 01.08.2009. u 10:46

Alien1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Divna vest za sve ljubitelje serijala Osmi putnik (Alien), snima se dugo očekivani prikvel. Kako javlja "Variety", reditelj će biti ponovo Ridley Scott.

 









Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 11:00 01.08.2009

Osmi putnik, 1979 !

Za moj ukus, bilo bi sasvim dovoljno da je snimljen samo "Osmi putnik", odnosno "Alien". Mislim na film iz 1979. godine, koji je, čini mi se, ne znam tačno od strane koje institucije - bio proglašen za ostvarenje godine. To je film koji je odličan, kao film, kao ostvarenje koje više nema veze sa žanrovskim ogradama. Dakle, prema svim merilima skoro kompletan film. Vizuelno bogat, glumački jak, sa suptilnim rešenjima, odmerenim doziranjem zapleta...

Sve što je u obliku filmskog otpada nastalo nakon toga predstavlja težnje nezajažljivih producenata da jedan veoma uspeo film pretvore u nižerazredni horor strip koji će napuniti bioskopske blagajne. Na žalost, ti nastavci su snimani i danas većina gledalaca više "Aliena" zna po njima, nego po izvanrednom filmu iz 1979.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:06 01.08.2009

Re: Osmi putnik

meni je serijal Alien najbolji u istoriji filma. I svaki film je genijalan na svoj način. Svi se dovoljno razlikuju i svaki donosi nešto novo.
Spiridon Spiridon 11:27 01.08.2009

Re: Osmi putnik

meni je serijal Alien najbolji u istoriji filma


slazem se, a na drugom mestu su mi Deca kukuruza (svih 14 delova). Najbolji je 11 deo kada onog starijeg gospodina zena u posti na salteru udara klipom kukuruza po glavi i on se pretvara u vukodlaka.
deki_swe deki_swe 11:31 01.08.2009

Re: Osmi putnik, 1979 !

Slazem se da je serijal koji je nasledio Alien-a eksplatacija prvog dela, ali umetnik (Ridley Scott) ima pravo da se vrati na svole originalno delo. Zar ne?
Medjutim nisam siguran da je ovo definitivno: sta im znaci "attached" Ridley Scott? Na IMDB nepise jos uvek nista.
simkke simkke 12:07 01.08.2009

Re: Osmi putnik, 1979 !

deki_swe
ali umetnik (Ridley Scott) ima pravo da se vrati na svole originalno delo. Zar ne?


ceo serijal Alien je delo Waltera Hilla.

možda i nije loše da Ridley Scott zaokruži priču i da se završi sa tim. peti nastavak je otprilike i maksimalan broj filmova za ovaj serijal, mada je već zagađen raznoraznim predator vs.alien glupostima
silver bullet silver bullet 14:07 01.08.2009

Re: Osmi putnik

Apsolutno! Svi su remek dela.
Meni se licno cak vise dopada drugi film, nego prvi.
A cetvrti je prava poezija.
ervetor ervetor 14:36 01.08.2009

Re: Osmi putnik


Svakako prvi deo jeste uneo mnogo novina i originalnih ideja koje su kasnije eksploatisane i razradjivane ne samo u nastavcima Aliena nego i u masi drugih filmova.
Medjutim, meni se jako dopao i drugi deo. Treci deo mi je onako malo losiji i praznjikav a i koliko se secam nije ga radio isti reditelj.
Postoji jos zanimljivih filmova koji su u svoje vreme uneli neka nova pravila i definisali strukturu velikog dela kasnijih ostvarenja u odgovarajucem zanru.

na primer:

1) Rambo - film koji je kasnije iskopiran milijardu puta

2) Noc Vestica - takodje kao i prvi

3) Pobesneli Maks ( Jedan od prvih filmova koji se bavio bliskom buducnoscu od samo nekoliko godina u napred)

4) Neki elementi Blade Runnera ( na primer, ceo film se desava nocu, samo zadnji kadar na kraju filma vidimo dnevno svetlo)

itd itd nemam vremena vise...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:40 01.08.2009

Re: Osmi putnik

Treci deo mi je onako malo losiji i praznjikav a i koliko se secam nije ga radio isti reditelj.

treći deo je radio tada mlada nada Dejvid Finčer. njegov directors cut je odličan. i ceo taj koncept Aliena3 je genijalan.
Bili Piton Bili Piton 16:49 01.08.2009

Re: Osmi putnik

silver bullet
Apsolutno! Svi su remek dela.Meni se licno cak vise dopada drugi film, nego prvi.A cetvrti je prava poezija.


Cetvrti se i meni u prilicnoj meri dopada, zbog jasnog autorskog dodira.


Takodje se slazem da je treci deo najslabiji, a posto sam nedavno odgledao i Fincerov "Zodijak" i zakljucio da je teze njesra, malo sam modifikovao svoje utiske i o njemu (one hit wonder, Se7en).



Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:51 01.08.2009

Re: Osmi putnik

(one hit wonder, Se7en

aha. a Fight Club!
Bili Piton Bili Piton 16:54 01.08.2009

Re: Osmi putnik



Soooooo not 4 me. Drugo, na Nortona ospice dobijam regularno, bas ga ne varim nikako.

Edit - two hit wonder (zaboravio sam The Game)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:59 01.08.2009

30 godina od mad maxa!

meni je serijal Alien najbolji u istoriji filma.

Pobesneli Maks

30 godina od prvog filma a eto prije ravno 10 godina u njujork tajmsu objavljen je
intervju sa australijskim scenaristom i rediteljem sjajnim george millerom a povod je
bio priprema projekta "mad max 4". tada je s puno entuzijazma govorio o tome kako ce se
vjerovatno scenario dopasti gibsonu ali nazalost nista nije bilo od toga. inace,
meni jako draga trilogija (mada je atmosfera u trecem dijelu bitno narusena
pop muzikom tine tarner - pocev od uvodne spice, mislim da je pored millera
tu jos neko bio reziser) sve bajkerske scene su proizvod dovitljive montaze
uz nevjerovatno silovitu i napetu orkestriranu muziku briana may-a.
ervetor ervetor 22:31 01.08.2009

Re: Osmi putnik

Srđan Mitrović
Treci deo mi je onako malo losiji i praznjikav a i koliko se secam nije ga radio isti reditelj.

treći deo je radio tada mlada nada Dejvid Finčer. njegov directors cut je odličan. i ceo taj koncept Aliena3 je genijalan.


Znas kako, ja dopustam mogucnost da sam u to doba devedesetih kada se gledalo sa nekih jako losih kopija malo izgubio nit, ali sam ga posle opet gledao na boljoj kopiji i tada mi je opet ostao utisak da je deo sa jurnjavom kroz one hodnike nedovoljno jasan. Oni tu pola filma jurcaju levo desno, zatvaraju i otvaraju neka vrata a ja to gledam i nemam nikakvu predstavu o tome sta se tu zapravo desava.
Naveo sam primer recimo Pobesnelog Maksa gde se ceo film ( prvi i drugi deo) jurcaju i lomataju onim vozilima a da je tom prilikom posmatracu filma savrseno jasno sta se desava i ima kompletan pregled situacije...
Uglavnom imam taj utisak da se kod starijih filmova mnogo vise vodilo racuna o tome da posmatrac ima potpun pregled celog dogadjaja kao i orjentaciju u prostoru dok se danas paznja posvecuje 99% ka realisticnosti specijalnih efekata koji u velikom broju filmova postaju sami sebi svrha dok za to vreme gledalac pojma nema sta se tu stvarno i kako dogodilo. Vec samo vidimo da je nesto jako dobro puklo i da je Srbin na kraju pobedio . Ovo se naravno ne odnosi sad na Alien 3, vec generalno...
ervetor ervetor 22:45 01.08.2009

Re: 30 godina od mad maxa!

(mada je atmosfera u trecem dijelu bitno narusena
pop muzikom tine tarner


Pa vidis da ja nekako taj treci deo i ne pominjem u celoj prici. Mada, kada bih ga sada pogledao ponovo mozda bih bio manje ostar...
...U ono vreme mozda smo imali prevelika ocekivanja.
Ipak su ti filmovi snimani tako da su se tu koristila realna vozila, kaskaderi i krsenja.
Onaj kamion se pred kraj Drumskog Ratnika stvarno sudario direktno sa onim vozilom sa druge strane i bio je gadno ostecen. Zbog toga je sledeci kadar kako se cisterna prevrce snimljen drugog dana nakon reparacije. Ako zaustavis taj momenat nakon sudara kada cisterna raznese vozilo iz suprotnog pravca, videces u jednom trenutku da u kamionu sedi vozac sa kacigom. U sledecem kadru, kada se cisterna prevrce, u kabini nema nikoga.
Mislim da su na snimanju prvog dela imali i smrtni slucaj koji je ostao zabelezen na filmu. Ovo nisam siguran ali se samo secam nekog intervjua kojisam davno citao kada je i Mel Gibson resio da vise ne ucestvuje u takvim "nasilnickim filmovima". To je izjavio posle treceg dela...
Biljana 77 Biljana 77 11:09 01.08.2009

Sjajno!

Mislim da R. Scott ne može da omaši sa nastavkom, a meni su generalno svi nastavci jako dobri. Mislim da će ići tokom leta na RTS, pa ćemo gledati (opet, i opet...).
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:19 01.08.2009

Re: Sjajno!

već ih sve znam napamet
NNN NNN 12:55 02.08.2009

Re: Sjajno!

da će ići tokom leta na RTS, pa ćemo gledati (opet, i opet...).
već ih sve znam napamet

Već sad rekao da bih zbog Aliena gledao i dnevnik RTS-a kad bi se pojavljivao tamo (ili još bolje skupštinu )
Ako bih morao da izvojim neki deo (kao kad pitate roditelja koje dete naviše voli ) to bi bio 2. - Aliens, možda zato što sam ga kao klinac gledao u bioskopu (iz prvog reda).
Svaki put kad gledam vidim nešto novo. Tek sad sam na kraju Predatora 2 među onim skeletima koji sablaznu Glovera video i Alienov!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:45 01.08.2009

alien 5

Around the release of Alien Resurrection, Joss Whedon wrote an Earth set script for Alien 5, which Weaver disliked.[9] Before 20th Century Fox greenlit Alien vs. Predator, James Cameron had been working on a story for a fifth Alien film. Alien director Ridley Scott had talked with Cameron, stating "I think it would be a lot of fun, but the most important thing is to get the story right."[10] In a 2002 interview, Scott's concept for a story was "to go back to where the alien creatures were first found and explain how they were created", however he has not shown interest in pursuing the project.[10] On learning that Fox intended to pursue Alien vs. Predator, Cameron believed the film would "kill the validity of the franchise" and ceased work on his story, "To me, that was Frankenstein Meets Werewolf. It was Universal just taking their assets and starting to play them off against each other...Milking it."[11] On December 5, 2008 Sigourney Weaver hinted in an interview with MTV that she and Ridley Scott are working on an Alien spinoff film which will focus on the chronicles of Ellen Ripley rather than the Aliens.[12]

In May 2009, Carl Rinsch signed on to direct a prequel, which Ridley Scott and Tony Scott will produce. Tony Scott said filming may begin later in 2009.[13] However, Fox would prefer Ridley Scott direct the film.[14]

[edit]
tttomaz tttomaz 12:12 01.08.2009

E sad


znajuci kako je ispao AVP prvi i drugi deo necu da se zalecem sa pozitivnim ocekivanjima.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:14 01.08.2009

Re: E sad

znajuci kako je ispao AVP prvi i drugi deo necu da se zalecem sa pozitivnim ocekivanjima.

šta da radim kad mnogo volem aliena
Doctor Wu Doctor Wu 14:42 01.08.2009

Po meni, Alien totalno

post hipi, late 70's, prog rok čatrljanje o usamljenosti, itd (onako, na fonu Supertramp i Pink Floyd iz tog vremena, očigledno imalo jako dobru prođu tih dana). Dobro, čak perfektno urađen (dugo su se hvalili kako su ga snimili u samo 2 sobe), atmosfera teskobna, tipično engleska opsesija muškaračama, ko bi rekao da će isti čovek raditi filmove kao što su GI Jane i Thelma i Louise, :). Vidim neko pominje Walter Hilla u kontekstu Aliena, ali mnogo više volim njegove antičke priče kao što su Warriors i Southern Comfort,
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:00 01.08.2009

Volim

skyspoter skyspoter 19:18 01.08.2009

srdjane&all film lovers

ako imate BBC2 - switch on at 1930 (GMT) from Royal Albert Hall - Mnogo lepe muzike iz holliwood sa mojim brother in law. ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Inner Party Inner Party 20:13 01.08.2009

Sjajna vest!

Bas me zanima sta ce ispasti!
Odo' da potrazim scenario...

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:08 01.08.2009

Re: Sjajna vest!

Odo' da potrazim scenario...

polako. tek pozvali čoveka da ga napiše. mada se po netu mogu naći neke verzije moguće priče
bobo92 bobo92 05:36 02.08.2009

...

reditelj će biti ponovo Ridley Scott


noboole noboole 12:27 03.08.2009

x

Ok, moze da bude zanimljivo, mada, inace, ne volim prequele. Za mene je prica zavrsena III delom (koji volim kao i I).

djapex djapex 14:09 03.08.2009

ALIEN - CREATURE DESIGN ?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/cb/Alien-_Resurrection_-_Newborn.jpg

originalni dizajn koji je io osmisljen za vizuelne paradigm alien- species human interaction eye blip - blips...

MADA, najzanimljivije mi je bilo kad sam pre jos mnogo godina gledao emisiju u kome je H.R. Giger- [url=http://en.wikipedia.org/wiki/H._R._Giger][/url]
isprichao kako mu se celo vreme u snu pojavljivala jedna kreatura, dok nije odluchio da je nacrta...


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:28 03.08.2009

Re: ALIEN - CREATURE DESIGN ?

H.R. Giger



nije njemu bilo lako. voleo bih da jednog dana posetim njegov zabavni park
Spiridon Spiridon 20:37 03.08.2009

by Nebojsa Krivokuca

Evo zanimljivog rezultata razvoja tehnologije i njene dostupnosti široj populaciji: fan-movie "The Hunt for Gollum", 40-minutni film o epizodi koja se pominje u filmu i postoji kao važna tačka u knjizi “Gospodar prstenova” - ali do sada nije doživela ekranizaciju.

Produkcija filma, navodi se na oficijalnom sajtu, koštala je svega 3000 EUR (i svakako mnogo više vremena, dok ljubav prema Tolkinovom delu prosto nema cenu).

Ipak, ne bi trebalo očekivati previše (ovo je ipak fan-movie, koliko god dobar bio) – gledanje filma podseća na čitanje Tolkinovih tekstova nakon redakcije njegovog sina Kristofera: mnoga rediteljska, muzička i narativna rešenja oslanjaju se u potpunosti na Pitera Džeksona ili knjigu (okoreli fanovi će prepoznati kompletne rečenice stavljene u funkciju dijaloga). Ovaj film, koji je do sada videlo preko 2.000.000 ljudi on-line, može poslužiti kao fina užina do čekanja “Hobita” Giljerma Del Toroa, čija je premijera najavljena za daleki decembar 2011.



Official site: http://www.thehuntforgollum.com/
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:55 03.08.2009

Re: by Nebojsa Krivokuca

Official site: http://www.thehuntforgollum.com/

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana